Alle de store baneprojekter vedr. nyanlæg er enten helt fravalgt eller erstattet af minimalistiske løsninger.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alle de store baneprojekter vedr. nyanlæg er enten helt fravalgt eller erstattet af minimalistiske løsninger."

Transkript

1 i:\december-2000\trafik-a doc Af Frithiof Hagen - direkte telefon: december 2000 TRAFIKINVESTERINGER SKÆVT FORDELT Hidtil er de årlige offentlige investeringer i trafikinfrastrukturen blevet fordelt med ca. 6 mia. kr. til vejsektoren og ca. 1 mia.kr. til jernbanerne. På vejsiden har der været tale om nyanlæg og kapacitetsudvidelser mens det for jernbanen mere har drejet sig om at opretholde den eksisterende infrastruktur. Alle de store baneprojekter vedr. nyanlæg er enten helt fravalgt eller erstattet af minimalistiske løsninger. Dette gælder også for jernbanen København-Roskilde, hvor man nu foreslår at lade S-togene køre helt til Roskilde et rentabelt projekt, der bidrager til at løse de kortsigtede kapacitetsproblemer. De grundlæggende langsigtede kapacitetsproblemer for jernbanen løses imidlertid ikke med denne beskedne udvidelse af kapaciteten København-Roskilde. Opretholdelse af de gældende arealreservationer vil være afgørende for hvilke udbygningsprojekter, der vil kunne realiseres i fremtiden. Der forventes en kraftig stigning både i person- og især i godstrafikken med jernbanen i de nærmeste år. Regeringens kommende samlede trafikinvesteringsplan bør tage højde for dette forhold ved at sikre en tilstrækkelig udbygning af banekapaciteten og ikke som hidtil lade næsten alle midlerne gå til udvidelser inden for vejsektoren.

2 2 TRAFIKINVESTERINGER SKÆVT FORDELT Regeringen har bebudet en samlet investeringsplan for trafikinvesteringerne, der skal belyse statens investeringer i veje, jernbaner, broer m.v. i de næste ti år. Planen, der vil indeholde forslag om store milliardinvesteringer, vil blive fremlagt om kort tid. Indholdet kendes ikke endnu. Hidtil: Skæv fordeling Hidtil har investeringerne i trafik-infrastruktur været skævt fordelt med store investeringer på vejområdet og kun små investeringer i jernbaneinfrastrukturen. Dette gælder, hvad enten man ser tilbage på forløbet gennem de seneste år eller man betragter den helt aktuelle situation. På vejsiden er der tale om store nyanlæg og kapacitetsudvidelser, mens det på jernbanesiden hovedsagelig drejer sig om at opretholde den bestående infrastruktur. For perioden fordelte infrastrukturinvesteringerne på trafikområdet sig med 5-6 mia.kr. pr. år til veje og ca. 1 mia. kr. til jernbaner (jf. AE-notat af 16. september 1999: Genopretning af jernbanen). Nye tal viser, at fordelingen er blevet endnu mere skæv, idet vejinvesteringerne i 1997 er steget til ca. 7 mia.kr. (løbende priser) pr. år (senest foreliggende al ifølge Danmarks Statistik: Nøgletal for transport 2000), mens jernbaneinvesteringerne fortsat ligger på årligt ca. 1 mia.kr. En række nyligt udkomne rapporter fra Vejdirektoratet/Trafikministeriet (Grundlag for vejinvesteringsplan ), Banestyrelsen (Plan for jernbanenettet ), Trafikministeriet (Mindre udvidelser af banekapaciteten mellem København og Roskilde) kan give en formodning om, at denne tendens med hovedvægten på vejinvesteringer vil blive fortsat i de kommende år trods megen tale om et sporskrifte i trafikpolitikken med mere vægt på jernbane og den kollektive trafik.

3 3 Veje: nyanlæg og kapacitetsudvidelser Ifølge Vejdirektoratet/Trafikministeriets rapport: Grundlag for vejinvesteringsplan lægges der op til en omfattende udbygning af vejnettet. En oversigt over bevillinger i henhold til finanslovsforslag 2000 til store vejprojekter under anlæg (motorveje, motortrafikveje og øvrige statsveje) viser et samlet anlægsoverslag på 7,8 mia.kr., og en oversigt over forslag til store vejprojekter i planperioden viser et samlet anlægsoverslag på 14,6 mia.kr. (alle priser er i forventet prisniveau pr. 1. juli 2001 de to tal kan i øvrigt ikke lægges sammen, da der er en vis overlapning med hensyn til projekterne). At man opstiller en overordnet prioriteringsliste inden for vejinvesteringerne er naturligvis i sig selv særdeles hensigtsmæssigt. Det tankevækkende er de store beløb, der fortsat forudses allokeret til udbygning af vejnettet. Begrundelsen for de store investeringer inden for vejsektoren er ikke overraskende at biltrafikken er steget kraftigt og forventes at stige yderligere. Man tilpasser således vejkapaciteten til udviklingen. Jernbanen: Ingen udbygning af hovednettet På jernbaneområdet er man derimod langt mere påholdende. Nylige erfaringer viser ellers, at udbygning af jernbaneinfrastrukturen kan medføre en betydelig vækst i togtrafikken.. Efter åbningen af den faste Øresundsforbindelse har biltrafikken hidtil været lavere end ventet, mens jernbanetrafikken har været større end ventet med et dagligt passagertal på Åbningen af den faste jernbaneforbindelse over Storebælt har igangsat en udvikling, der har medført en stigning i antal rejsende hos DSB fra ca. 50 mill. i 1996 til ca. 58 mill. i 2000 (ekskl. S-tog). Baneinfrastrukturen er ikke blevet tilsvarende udbygget. Allerede i 1997 fremlagde baneplanudvalget en rapport om "Modernisring af jernbanens hovednet" med en række projekter til i alt 18 mia.kr. (jf. AE-notat herom af 18. juni 1997).

4 4 Baggrunden herfor var, at størstedelen af det danske hovedbanenet er anlagt i forrige århundrede og det afspejler i sin grundlæggende infrastruktur fortidens behov og muligheder. Hertil kommer, at med stigende trafik bl.a. som følge af den faste Storebæltsforbindelse ville kapacitetsproblemerne vokse på en række banestrækninger, herunder ikke mindst den stærkt trafikerede bane København-Ringsted. Ingen af de fremlagte projekter er blevet gennemført eller påbegyndt. København-Roskilde: Mindre udbygning? Blandt de mest presserende projekter i baneplanudvalgets rapport var en udbygning af strækningen København-Ringsted. Man vedtog en projekteringslov (men ikke en anlægslov) og på baggrund heraf udarbejdede Banestyrelsen i 1998 den såkaldte linieføringsrapport med tre alternative hovedprojekter vedr. København-Ringsted: Udbygnings-, nybygnings- og kombinationsforslaget, hvor anlægsomkostningerne lå mellem 6 og 9 mia.kr. I marts 1999 fravalgte trafikministerens nybygnings- og kombinationsløsningerne og sidenhen er også udbygningsløsningen reelt blevet lagt i mølposen. På den baggrund har Trafikministeriet undersøgt, om man indenfor en begrænset økonomisk ramme kan gennemføre en hensigtsmæssig udbygning af banekapaciteten København-Roskilde, jf. rapporten: "Mindre udvidelse af banekapaciteten København og Roskilde". Hvor man tidligere undersøgte hele strækningen København-Ringsted, koncentrerer man sig nu om strækningen København-Roskilde, hvor kapacitetsproblemerne er størst. Man har undersøgt to hovedmodeller: - et ekstraspor mellem Hvidovre og Høje Tåsstrup - udbygning af infrastrukturen, så S-togene kan køre helt til Roskilde og eventuelt også fra Hvidovre til Kastrup. Baggrund for forslaget om S-tog til Roskilde er det forhold, at der mellem København og Roskilde er fire spor til rådighed, men mellem København og Høje Tåstrup er de fordelt på to teknisk separate spor til henholdsvis S-tog og fjern-/regionaltog.

5 5 S-togssporene er mindre udnyttet end de parallelle fjerntogsspor mellem Valby og Høje Tåstrup. De indeholder derfor en kapacitetsreserve på denne strækning. Ved at etablere samdriftsmuligheder kan den nuværende sporkapacitet udnyttes bedre. Tabel 1. Nøgletal for de undersøgte alternativer Basis: Nuværende infrastruktur Mio. rejser/år, Anlægsoverslag Rentabilitet mertransport mia.kr. ekskl. moms procent 5. spor, Hvidovre-Høje Taastrup 0,5 1,5 <0 S-tog uden betjening af Kastrup 0,4 0,8 7 S-tog med betjening af Kastrup 1,1 1,0 4-5 Det fremgår, at modellen med at forlænge S-togene fra Høje Taastrup til Roskilde har en rimelig samfundsøkonomisk rentabilitet på godt 7 procent. Ved også at etablere S-togsbetjening mellem Roskilde og Kastrup frigøres mere kapacitet på jernbanesporene. Denne del af projektet har kun en samfundsøkonomisk rentabilitet på 4-5 procent, jf. tabel 1. Dette kan umiddelbart undre, når man ligeledes ifølge tabel 1 ser på den kraftige vækst i antallet af passagerer 1,1 mill. rejsende pr. år sammenholdt med den beskedne ekstrainvestering i anlægsomkostningerne, der stiger fra 0,8 mia.kr. til 1,0 mia.kr. Etablering af et 5. spor mellem Hvidovre og Høje Taastrup til 1,5 mia.kr. er ifølge rapporten ikke rentabelt. Anlæg af et 5. spor blev også undersøgt som en discountløsning i Banestyrelsens linieføringsrapport fra Her blev anlægsomkostningerne vurderet til 2,4 mia.kr., men man forudsatte også en indføring helt til Københavns Hovedbanegård mod det nu undersøgte projekt, der kun omfatter Høje Taastrup- Hvidovre, som er den hårdest belastede strækning, men hvor man så fortsat vil have kapacitetsproblemer på strækningen Københavns Hovedbanegård-Hvidovre.

6 6 Ud fra en samlet vurdering forekommer en udbygning med S-tog til Roskilde og (fra Hvidovre) til Kastrup et godt projekt, der kan løses de kortsigtede kapacitetsproblemer på Vestbanen. Den samlede infrastrukturinvestering er kun på ca. 1 mia.kr. (hertil kommer så investeringer i nyt togmateriel, bl.a. indkøb af ny to-strøms-s-tog, som kan køre på begge banesystemer). Både S-togsløsningen og et 5. spor kan stort set etableres inden for rammerne af de nuværende banearealer. Ifølge rapporten er yderligere udbygninger ikke realistiske inden for en overskuelig årrække. Dette forekommer dog at være et politisk bestemt udsagn baseret på et lavt ambitionsniveau med hensyn til jernbanetrafikken. De grundlæggende, langsigtede kapacitetsproblemer løses ikke med disse projekter. Dette henleder opmærksomheden på de arealreservationer, der er foretaget på baggrund af de store projektløsninger mellem København og Ringsted. I den aktuelle rapport vedr. mindre udbygning København-Roskilde anfører man, "at det næppe er rimeligt at opretholde arealreservationer for den store udbygningsløsning mellem København og Høje Taastrup med både et 5. og 6. spor - hvorfor projekteringsloven kan ændres på dette punkt. Arealreservationerne på Roskilde-Ringsted-strækningen bør formentlig opretholdes, fordi borgerindgrebene herved er relativt begrænsede, og fordi denne strækning naturligt vil blive blandt de næste flaskehalse, hvis et eller flere af de her foreslåede projekter gennemføres." Der er ikke taget stilling til, om reservationerne - jf. linieføringsrapporten fra langs Vestmotorvejen for nybygningsløsningen og fra Høje Taastrup mod syd langs kombinationsløsningen skal foreslås ophævet. AE må konstatere, at i det omfang, man ophæver gældende arealreservationer, indskrænkes mulighederne for senere at gennemføre yderligere udbygning af banekapaciteten.

7 7 Københavns Hovedbanegård: Kun basisløsning Det er ikke kun på banestrækningen vest for Københavns Hovedbanegård, der er kapacitetsproblemer. Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård stort set udnyttet og der er betydelige regularitetsproblemer. Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juni 2000 er problemerne blevet forværret. Samtidig vil åbningen af Metroens 1. etape om end lidt forsinket i efteråret 2002 vil gøre Nørreport Station til landets største trafikknudepunkt. Der er fremlagt forskellige løsningsmodeller, der tilsigtede en samlet løsning på problemerne omkring Københavns Hovedbanegård og Nørreport Station, jf. DSB: "En station, 3 standsesteder" samt Banestyrelsen: "Kapacitetsudvidelse Københavns Hovedbanegård". (AE-notat herom af 19. november 1999: Københavns Hovedbanegård helhedsløsning) Man har kun vedtaget at gennemføre den billigste basisløsning til 0,6 mia.kr. også betegnet LOKO (Lille Opgradering af København og Omegn), der gennem sporombygning og ændret signalteknik kan øge banekapaciteten mellem Københavns Hovedbanegård og Østerport og dermed aflaste kapacitetsproblemerne på selve Københavns Hovedbanegård.- De foreslåede forbedringer på Nørreport Station med et passagertal som Københavns Lufthavn, men med i øvrigt mere beskedne forhold til skønnet ca. 0,6 mia.kr. er ikke vedtaget. De aktuelle problemer/restriktioner vedr. Nørreport Station skyldes udelukkende arbejdet med at forbinde den med den kommende Metro. En mere grundlæggende løsning på kapacitetsproblemerne omkring Københavns Hovedbanegård med et 3. perronspor på Nørreport (pris 2,6 mia. incl. basisløsning til 0,6 mia.kr. og incl. forbedringer af Nørreport på 0,6 mia.kr.) er heller ikke vedtaget. Nødvendig vedligeholdelse og reinvestering Udover problemerne med kapaciteten er der også problemer med jernbaneinfrastrukturens kvalitet. Nødvendigheden af hastighedsreduktion på visse banestrækninger er et resultat af de senere års udsultning af jernbanen. Generelt har vi investeret langt mindre i jernbanen end vore nabolande.

8 8 Forskellen er særlig stor vedrørende baneinfrastrukturen. Vi har ikke vedligeholdt det bestående banenet i tilstrækkeligt omfang. Med rammeaftalen for jernbaneområdet af 26. november 1999 blev de politiske og økonomiske rammer for udviklingen af jernbanenettet fastlagt for perioden Forud for rammeaftalen var der foretaget en analyse af infrastrukturens kvalitet. Analysen blev foretaget af internationale eksperter, der anbefalede en øget vedligeholdelses- og fornyelsesindsats med henblik på at opretholde jernbanenettets kvalitet. Aftalen indeholder bl.a. en øget ressourceindsats til vedligeholdelse og fornyelse af jernbanenettet. Banestyrelsens bevillinger blev i forhold til FFL 2000 forhøjet med 530 mio.kr. om året frem til Nettoforhøjelsen er dog mindre, idet rammeaftalen forudsætter, at Banestyrelsen gennem effektiviseringer bidrager til finansieringen med i gennemsnit ca. 140 mill.kr. pr. år. Med "Plan for jernbanenettet " beskriver Banestyrelsen de aktiviteter, den har planlagt gennemført på jernbanenettet i løbet af rammeperioden. Da der i rammeaftalen er lagt vægt på vedligehold og fornyelse af jernbanenettet, er hovedvægten i planen lagt på disse områder. Banestyrelsen konstaterer, at "Rammeaftalen blev først fra år 2000 fulgt op med en ny flerårig rammeaftale for jernbaneområdet. Derfor blev 1999 et overgangsår, hvor de økonomiske rammer især for vedligehold og fornyelse, var beskedne. Det betød, at det var vanskeligt at imødegå den accelererende nedslidning af jernbanenettet. Ved indgangen til år 2000 er der således et stort behov for fornyelse, hvis jernbanenettet alene med den nuværende trafikbelastning skal opretholde et acceptabelt kvalitetsniveau" og "behovet for fornyelser er så omfattende, at der vil gå en del år, inden man kan betragte jernbanenettets kvalitet for fuldt genoprettet". Egentlige nyanlæg og større kapacitetsudvidelser, som man kender fra vejområdet, spiller en meget begrænset rolle i plan for jernbanenettet

9 9 Stor potentiel trafikstigning Trods problemer med jernbanenettets kapacitet og kvalitet forventer Banestyrelsen en kraftig stigning i det samlede trafikarbejde hos jernbanen i de kommende fem år. Tabel 2. Det forventede trafikarbejde i år 2005, samt stigningen i perioden 2005 Togkm Brutto-ton-km Person 65,0 mio mio. Gods 8,7 mio mio. Total 73,7 mio mio. Stigning Togkm Brutto-ton-km Person 20 procent 24 procent Gods 36 procent 78 procent Total 22 procent 45 procent Det bemærkes, at S-togstrafikken er medregnet i persontrafikken. Det fremgår af tabel 2, at der forventes en betydelig stigning i det samlede trafikarbejde på jernbanen, idet antal togkm ventes forøget med 22 procent fra 1999 til Stigningen omfatter både persontrafik og godstrafik, men er særlig kraftig for godstrafikken med 36 procent flere togkm. Opgjort i antal brutto-ton-km ventes godstrafikken at stige med 78 procent, et udtryk for, at godstogene i gennemsnit forventes at blive længere og tungere. Der forventes en større stigning i godsmængder med baggrund i den nye Øresundsforbindelse, åbningen af jernbanemarkedet for nye operatører og EU-initiativer som f.eks. "Freight Freeways". Denne stigning i efterspørgslen er hovedsageligt nye initiativer og nygenereret trafik for jernbanen. Stigningen skyldes en bedre konkurrenceevne i forhold til lastbiltrafikken, fordi omladning undgås på begge sider af Øresund. De eksisterende godsbaneprodukter forventes at forblive stabile eller svagt stigende.

10 10 Væksten i godstrafikken vil især være koncentreret om hovedstrækningerne mellem København Fredericia, Fredericia-Århus, Snoghøj Taulov Padborg/Esbjerg. Forventningerne til stigningen baserer sig på operatørernes konkrete henvendelser. Denne trafik vil i væsentligt omfang kunne leveres, dog må der forventes enkelte tilpasninger på grund af kapacitetsmangel. Herudover forventes et yderligere behov for godstogstrafik stigende gennem rammeperioden, men da trafikken skal afvikles på det aktuelle jernbanenet, kan disses ønsker kun i ringe grad imødekommes. For den samlede togtrafik gælder, at der i perioden og især efter 2004 vil blive efterspørgsel efter mere togtrafik, end jernbanenettet kan afvikle med den nuværende kvalitet og variation i togmixet. Den øgede trafikintensitet vil alt andet lige betyde et større slid på jernbanenettet og øge presset på de dele, der allerede i dag udgør de kapacitetsmæssige flaskehalse. Mens den samlede stigning i antal togkm skønnes til 22 procent, vil stigningen på hovedbanenettet udgøre 32 procent. Hovedbanenettet vil derved nå et efterspørgselsniveau, hvor kapaciteten på visse delstrækninger vil blive udnyttet fuldt ud. Det er primært strækningerne omkring Københavns Hovedbanegård, Kastrup, vest for København samt på Vestfyn og de enkeltsporede delstrækninger i Sønderjylland. Dette vil gøre strækningerne mere sårbare overfor driftsforstyrrelser. Hertil kommer den stigende godstrafik over Storebælt, som med de nuværende restriktioner på godstogstrafikken giver begrænsninger i kapaciteten. Hvis disse restriktioner kan reduceres, betyder det mindre kapacitetsbelastning pr. godstog og dermed forbedring af kapaciteten på forbindelsen. Vigtigt med kapacitetsudbygning På vejområdet har man gennemført omfattende ny investeringer bl.a. med henvisning til en forventet trafikstigning.

11 11 I den kommende samlede investeringsplan for trafikinfrastrukturen burde man tilsvarende fremlægge projekter, der kan give banetrafikken et løft opad, jf. de forventninger, der er til en stigning i både person- og godsbanetrafikken. I den gældende 5-års rammeaftale koncentrerer man sig altovervejende om en i øvrigt helt nødvendig genopretning af banenettets kvalitet. Kapaciteten er imidlertid allerede i dag utilstrækkelig på flere strækninger og med den forventede trafikstigning vil dette blive stadig mere markant i form af togforsinkelser m.v. En ellers mulig overflytning af trafik vil derfor ikke finde sted, fordi de fysiske rammer er utilstrækkelige. Kapaciteten er i øvrigt ikke blot et entydigt begreb, hvor man regner sig frem til hvor mange tog, der teoretisk kan presses igennem en given banestrækning. En reelt for lille kapacitet giver sig udslag i, at systemets robusthed bliver for svag, og mulighederne for mere varieret togkørsel bliver for små. Det gælder både for person- og godstog. I rapporten om "Mindre udvidelser af banekapaciteten København og Roskilde" medgiver man da også vedrørende kapacitetsbehov til godstog, "at godstransportens behov ikke kan imødekommes, hvis den henvises til tidsrum, hvor der alligevel er ledig banekapacitet. Den nedprioritering i adgangen til infrastruktur, som typisk har ramt banegodstrafikken, har været en væsentlig begrundelse for produktets dårlige konkurrenceevne i forhold til lastbiler." Gennemførelsen af disse mindre projekter København-Roskilde vil også have positive effekter for godstrafikken, herunder at de godstog, som der bliver plads til i morgen- og eftermiddagsmyldretiden, rammer flaskehalsen i Hamburg-området uden for myldretiderne. De grundlæggende, langsigtede kapacitetsproblemer for jernbanen løses imidlertid ikke med denne beskedne udvidelse af kapaciteten København-Roskilde. Opretholdelse af de gældende arealreservationer vil være afgørende for hvilke udbygningsprojekter, der vil kunne realiseres i fremtiden.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED

JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED 24. marts 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 33557719 JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED Valget står mellem en nybygningsløsning med to nye spor København- Ringsted via Køge til 6,5-10 mia.kr. eller en

Læs mere

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Dato : 10. oktober 2003 Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Regeringen lægger op til en ny rammeaftale, der skal sikre de langsigtede rammer for jernbaneområdet. Aftalen

Læs mere

En grøn transportpolitik 2009

En grøn transportpolitik 2009 En grøn transportpolitik 2009 Bred trafikpolitisk aftale mellem V,K, S, SF, R, DF og LA af 29. januar 2009. Grøn transportvision, der både skal sikre høj mobilitet og mindske forureningen og andre negative

Læs mere

Vi har ikke engang vedligeholdt det bestående banenet i tilstrækkeligt omfang.

Vi har ikke engang vedligeholdt det bestående banenet i tilstrækkeligt omfang. i:\september-99\8-a-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 RESUMÈ 20. september 1999 GENOPRETNING AF JERNBANEN De aktuelle problemer med jernbaneinfrastrukturens kvalitet og faren for

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

UAMBITIØS TRAFIKINVESTERINGSPLAN

UAMBITIØS TRAFIKINVESTERINGSPLAN 25. februar 2003 Af Frithiof Hagen, direkte tlf. 3355 7719 Resumé: UAMBITIØS TRAFIKINVESTERINGSPLAN Regeringen har fremlagt sin investeringsplan for 2003-2012. På trafikområdet indeholder den samlede statslige

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND OPGRADERING AF HILLERØD STATION S TYRK DEN KOL- LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND? December 2015 2 Ombygning af Station Ombygning af Station /3 HILLERØD STATION BAGGRUND spor sammenbygges her Transportministeren

Læs mere

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM i:\september-2000\tysk-skat.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM RESUMÈ Tyskland har vedtaget en omfattende reform af person- og erhvervsbeskatningen.

Læs mere

Movia afgiver høringssvar vedrørende Trafikplan for jernbanen 2008-2018 i overensstemmelse

Movia afgiver høringssvar vedrørende Trafikplan for jernbanen 2008-2018 i overensstemmelse Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2008 TDP 14. Høring om trafikplan for jernbanen 2008-2018 Indstilling: Direktionen indstiller, at Movia afgiver høringssvar vedrørende

Læs mere

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 27. august 2013

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 27. august 2013 Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus Lars Wittrup Jensen 27. august 2013 Timemodellen Besluttet i En grøn transportpolitik fra januar 2009 Princip: 1 times rejsetid mellem de største af landets

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler.

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. I forbindelse med udbygningen af Motorring 3 forventes anlægsarbejderne at medføre en omlejring af trafik til bl.a. (se figur 1). For

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år DI ANALYSE Februar 1 Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år Efter et lille fald i bygge- og anlægsinvesteringerne i ventes fremgang i år og næste år. Særligt det lave nybyggeri

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

DI Nyhedsbrev Den 25. august 2010

DI Nyhedsbrev Den 25. august 2010 DI Nyhedsbrev Den 25. august 2010 Regeringen offentliggjorde på et pressemøde i dag kl. 13.00 sit forslag til finanslov for 2010. Finanserne er ikke holdbare Behov for fokus på vækst Med finanslovsforslaget

Læs mere

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009 Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 29- April 29 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Tabeller Passagertal, produktion og produktivitet i kommunen på en typisk hverdag.

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

København Ringsted Strategianalysen kort fortalt

København Ringsted Strategianalysen kort fortalt Oktober 2005 Forord Forord Med denne korte udgave af Strategianalyse København Ringsted ønsker Trafikstyrelsen at gøre det muligt for kommunalpolitikere, borgere, organisationer med flere hurtigt at sætte

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt Notat 05.12.13 Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Indledning I henhold til aftale om Elektrificering af jernbanen mv.

Læs mere

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger.

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt IDA Rail / NJS: Fremtidens jernbanetrafik i Danmark, 18.11.14,

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET 7. 5. juni oktober 20062001 Journal 0203 Af Lise Nielsen ad pkt. Resumé: NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET Der er nu kommet tal for den økonomiske udvikling i første halvår af 2001 fra nationalregnskabet.

Læs mere

Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2

Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2 Indhold Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2 Tilpasninger og mindre besparelser på drift af kollektiv trafik efter udbud, omlægning af ruter og kørsel efter ferieplan (77)... 3 Reduktion af vejdrift (78)...

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge - Næstved maj 2014 Titel: Sammenfattende redegørelse for VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge-Næstved

Læs mere

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen Jens Andersen Regeringens plan for trafikinvesteringer 2003 Oversigt over projekterne - igangværende som nye Infrastrukturens betydning Vigtigt

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015 Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen Oktober 2015 3. 1. Indledning Som baggrund for tilvejebringelse af et ændringsforslag til lov om letbane på Ring 3 fra februar 2014

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Vejklassificering differentierede vejnet

Vejklassificering differentierede vejnet Vejklassificering differentierede vejnet Af Ole Thomsen, Nordjyllands Amt, og Frank Studstrup, COWI Introduktion Vejmyndighederne - staten, amterne og kommunerne - har på hver deres veje til opgave at

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt N O T A T Til medlemmerne af Folketingets Uddannelsesudvalg Tirsdag den 24. november 2009 er der åbent samråd i uddannelsesudvalget om direkte

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

Energirenovering. En befolkningsundersøgelse

Energirenovering. En befolkningsundersøgelse Energirenovering En befolkningsundersøgelse Januar 2016 Energirenovering Indledning Ingeniørforeningens Energivision 2050 har et klart budskab om renovering af de eksisterende bygninger. Visionen er et

Læs mere

Salg af færgen Jens Kofoed

Salg af færgen Jens Kofoed Talepapir til besvarelse af Trafikudvalgets samrådsspørgsmål A Spørgsmål A Hvad kan ministeren oplyse om planerne for et eventuelt salg af færgen Jens Kofoed og om sikring af tilstrækkelig kapacitet på

Læs mere

Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes

Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes Kvindernes arbejdsløshed haler ind på mændenes Før krisen var kvindernes arbejdsløshed højere end mændenes, men specielt i det første år af krisen steg mændenes arbejdsløshed markant mere end kvindernes.

Læs mere

Fire scenarier for trafik i Hovedstaden

Fire scenarier for trafik i Hovedstaden Fire scenarier for trafik i Hovedstaden Sekretariatschef Susanne Krawack, Transportrådet Trafikken i hovedstadsregionen er ofte til debat. De hyppigste temaer i debatten er ønsker om investeringer i ny

Læs mere

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Dato: 16. maj 2013 Brevid: 2051437 Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Region Sjælland har i sit budget hvert år haft mål om effektivisering af udgifterne til de fælles administrative

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 78 Offentligt 26. oktober 2006 Aftale om trafik for 2007 Der er mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider

Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider Organisation for erhvervslivet 11. maj 2009 Kina viser vejen for dansk eksport i krisetider Af Erhvervs-Ph.d. Nis Høyrup Christensen, nhc@di.dk og Konsulent Joakim Larsen, jola@di.dk Dansk eksport har

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Danske Speditører Den økonomiske udvikling 2013/14. November 2014

Danske Speditører Den økonomiske udvikling 2013/14. November 2014 Danske Speditører Den økonomiske udvikling 2013/14 November 2014 Bruttoavancen har over en længere årrække været faldende. Siden årtusindeskiftet er bruttoavanceprocenten reduceret fra et niveau på ca.

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND Region Midtjylland Primær Sundhed Att. Lisbeth Ulberg Poulsen Skottenborg 26 8800 Viborg 25. marts 2009 Høringssvar til udkast til praksisplan. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014 Februar 2015 Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2014 Ordinære elever Aktiverede elever Udviklingen i ordinære og aktiverede årselever siden 1996 Kombinationsforløb Udnyttelsen af 10 % kvoten

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.5.2015 C(2015) 3035 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013

Læs mere

Tal om efterskolen august 2011

Tal om efterskolen august 2011 Tal om efterskolen august 2011 Efterskoleforeningen Vartov, Farvergade 27 H, 2. 1463 København K Tlf. 33 12 86 80 Fax 33 93 80 94 info@efterskoleforeningen.dk www.efterskole.dk www.efterskoleforeningen.dk

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Kommuner Region Midtjylland Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Dato 23. juni 2008 Journalnummer 1-30-75-16-08 Kontaktperson Grethe Hassing Midttrafiks bestyrelse har den 20. juni 2008

Læs mere

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Aarhus, den 8. august 2013 Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Baggrund og forudsætninger I lov om Aarhus Letbane (L77) hedder det i 14,

Læs mere

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Dette notat samler forskellige fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen. Seneste nyt august 2005 er: Der er, de første fem måneder af i år, blevet idømt mere straf

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 216 finder det fortsat nemt og billigt at låne penge svarer også i marts 216, at det er både nemt og billigt at låne penge. Det har dog ikke fået dem til udnytte mulighederne

Læs mere

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk Louise Kryspin Sørensen Maj 2011 Langtidssygefravær i 2007 og 2009 Langtidssygefraværet (over 28 dage) opgjort i dagsværk er faldet med 15,4 % fra 2007 til 2009. Faldet i langtidssygefraværet er sket både

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

2008 rekordår for antallet af anmeldelser

2008 rekordår for antallet af anmeldelser 28 rekordår for antallet af anmeldelser De årlige indberetninger for 28 fra kommunerne til By- og Landskabsstyrelsen om rottebekæmpelse i kommunerne er nu indsamlet. Statistik over rottebekæmpelse siden

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.10.2014 COM(2014) 625 final 2014/0289 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om forlængelse af Rådets gennemførelsesafgørelse 2011/335/EU om bemyndigelse

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger DA DA 1. INDLEDNING Ifølge

Læs mere

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 921, Gl. Kongevej Viby J Hermed svar på indsigelser til lokalplan

Læs mere

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik 10.-11. maj 2012 Trafikbestillerkonferencen Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Dorthe Nøhr Pedersen, adm. dir., Movia Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Pendlernettet Statslige investeringer

Læs mere

InterCity tog og green freight corridor

InterCity tog og green freight corridor InterCity tog og green freight corridor Resume fra forprojekt: Oslo - København korridoren - med inblick mod Hamburg 2022 EUROPEISKA UNIONEN A Europeiska regionala utvecklingsfonden WP 1: InterCity tog

Læs mere

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største 6. oktober 2011 ARTIKEL Af David Elmer Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største Rekordmange inspektører og kontrolbesøg samt et budget, der er steget med over 40 procent siden 2004, det er virkeligheden

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Regeringen nedjusterer forventningerne til økonomien Ugens tendenser Sygefraværet faldt i 11 Flere i jobs i 3. kvartal Internationalt Tal om konjunktur

Læs mere

Foreningen for certificerede IT-advokater

Foreningen for certificerede IT-advokater Foreningen for certificerede IT-advokater Kolofon Metode Undersøgelsen er gennemført for Danske IT-Advokater. Data er indsamlet som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse i Userneeds webbaserede BtB-panel.

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere