Superstop og Terminal - en show case i Nykøbing Mors

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Superstop og Terminal - en show case i Nykøbing Mors"

Transkript

1 Superstop og Terminal en show case i Nykøbing Mors ansøgning til passagerpuljen resumé NT har udarbejdet et koncept for stoppesteder på Xbusruterne. Konceptet ønskes anvendt i hele NT s dækningsområde. Stoppestedskonceptet ønskes først testet i Morsø Kommune, hvor det skal fungerer som show case for øvrige kommuner i NT s dækningsområde. Stoppestedskonceptets mål er, at få flere passagerer ved at hæve standarden for stoppestederne i forhold til signalværdi, information samt service og underholdning. Alle stoppestederne på Xbusruter inddeles i: Stop, Superstop og Terminal Afhængigt af passagertal, antal ruter som benytter stoppestedet samt potentiale for overflytning af bilister til bus kan alle stoppestederne inddeles i de 3 stoppestedstyper. 2 af stoppestedstyperne testes i Nykøbing Mors ved hhv. Morsø Gymnasium (superstop) og i centrum (terminal). Stoppestederne vil fremstå som attraktive enheder som viser at Xbusserne er et højklasset transportsystem. Konceptet bygger på: Signal og komfort. Rejseinformation. Service og underholdning. Muligheder for kombinationsrejser (bil, cykel, tog). Sikre krydsningsmuligheder. Klima og energiforsyning. Minimum vedligeholdelse.

2 3 baggrund 4 formål NT arbejder for, at der skal ske en massiv satsning på flere og hurtigere Xbusforbindelser mellem regionens hovedbyer. NT s vision er, at den kollektive trafik skal skabe bedre mobilitet og understøtte udviklingen i Region Nordjylland. Dette skal ske i et samarbejde mellem busser og jernbaner, der skal virke som rygraden i den kollektive trafikstruktur i regionen. Det er målet, at den kollektive trafik skal konceptudvikles, så den binder regionen sammen for pendlere såvel som uddannelsessøgende. Dette skal ske vha. hurtigere, mere direkte og komfortable regionale forbindelser. Ekspresbusnettet (Xbusser) og tog skal tilsammen binde regionen sammen med udgangspunkt i Aalborg, og give pendlere og andre rejsende hurtige og direkte forbindelser mellem regionens hovedbyer. For at nå målet vil NT opbygge rutenettet efter et princip med miniterminaler ved større kundepunkter, der kan give en hurtigere rejsetid med et højere komfortniveau. Stoppestederne er en af brikkerne for at opnå et hurtigere og mere attraktivt ekspresbusnet kombineret med øvrige aktiviteter som fx øget realtidsinformation, infotainment, WiFi i busserne mv. Formålet med projektet er, at flere passagerer skal benytte Xbussen. Målet er at udskifte og modernisere stoppesteder, så nye passagerer vil tage bussen og eksisterende forsat vil benytte bussen. De nye stoppesteder vil indeholde rejseinformation samt service og underholdningsfaciliteter, der dels skal holde passagerer orienteret om bussernes ankomst og afgangstider og evt. forsinkelser og dels skal forkorte fornemmelsen af ventetid. Det nye stoppestedskoncept skal sende et signal til kunder og potentielle kunder om, at Xbusserne er en konkurrencedygtig transportform til privatbilen. Dette kombineret med øvrige initiativer som NT igangsætter, skal tilsammen give nuværende og fremtidige passagerer en samlet oplevelse af et højklasset rejseforløb. Passagererne skal således opleve stoppestederne som moderne og få en oplevelse af, at ventetiden føles kortere. Det er imidlertid ikke kun Xbuspassagerer som får gavn af de nye stoppesteder. En lang række andre ruter vil ligeledes benytte stoppestederne, så mange passagerer får gavn af de forbedrede stoppestedsfaciliteter. Endvidere arbejdes der med, uden for dette projekts rammer, at udvikle et driftskoncept så de enkelte stoppesteder drives ensartet uanset hvilken kommune de ligger i. Ligeledes vil der i driftsfasen blive lagt stor vægt på hærværkssikring ved forsøgsvist at lægge en del af driften over på lokale foreninger e.l.

3 5 indhold I denne ansøgning søges der støtte til anlæg af 2 stoppestedstyper; superstop og terminal. Hver stoppestedstype har et minimumsserviceniveau, der evt. kan udvides afhængigt af de lokale forhold og mulighed for at kombinere med anden service. 5.1 Etablering af Superstop og Terminal Der etableres et superstop ved Morsø Gymnasium og en terminal i Nykøbing Mors bymidte. Morsø Kommune har tidligere modtaget midler fra Trafikstyrelsens fremkommelighedspulje til at etablere 8 buslommer ved gymnasiet og midler til at flytte den eksisterende busterminal og etablere en kompaktterminal med 5 buslommer.

4 5.1.1 Superstop ved Morsø Gymnasium Ved Morsø Gymnasium findes der kun midlertidige ventefaciliteter i form af en skurvogn og en læskærm i træ. Superstoppet kommer fremover til at indeholde: 2 læskærme. 2 semilukkede læskærme. 1 offentligt toilet. Chaufførfaciliteter (toilet og kaffestue). Der er både cykelparkerings og bilparkeringsfaciliteter i forbindelse med gymnasiet og derfor er der ikke behov for at etablere yderligere parkeringsmuligheder. Hertil kommer en række øvrige faciliteter som er beskrevet under de enkelte stoppestedstyper i punkt 5.4. Figur 2. Superstop ved Nykøbing Mors Gymnasium Terminal i centrum Ved den eksisterende busterminal i centrum er ventefaciliteterne nedslidte og utidssvarende. Terminalen i centrum flyttes til en mere egnet lokalitet, der gør den mere tilgængelig for fodgængere. Terminalen kommer til at indeholde følgende faciliteter: 2 læskærme. Overdækket cykelparkering, ca. 20 stk. Lukket opvarmet læskærm. Offentlig toilet. Chaufførfaciliteter (toilet og kaffestue)

5 Figur 3. Terminal i centrum 5.2 Stoppestedstype Baggrunden for at vurdere om et stoppested er stop, superstop eller terminal hænger sammen med: Eksisterende antal på og afstigninger (tællinger foretaget i 2009) Antal ruter som betjener stoppestedet (jo flere ruter der benytter et stoppested desto flere forventes at have ventetid og dermed behov for gode ventefaciliteter). Overflytningspotentiale fra bil til bus. Der er gennemført en pendleranalyse for ruten 970X, der beskriver pendlingen mellem de forskellige byer langs 970X ruten fra Nykøbing Mors til Aalborg. Da konceptet på sigt ønskes etableret i hele NT s dækningsopmråde, er samtlige Xbusstoppesteder vurderet i forhold til hinanden og rangordnet efter forventet passagertal. Som udgangspunkt er der følgende sammenhæng mellem antal på og afstigende og niveau for stoppested. Stop har mellem på og afstigninger pr. uge. Superstop har på og afstigninger pr uge. Terminaler har over på og afstigninger pr. uge. Der er intet til hindring for at stoppestederne kan skifte kategori. Fx har stoppestedet på Vesterbro i Aalborg så mange på og afstigninger, at det kommer op i kategorien Terminal, men det vi ikke give mening af bygge en terminal det pågældende sted. Omvendt kan der være tale om stoppesteder som ud over funktionen som stoppested, også har en funktion som identitet for byen, hvilket er tilfældet i Nykøbing Mors. Derfor opgraderes det fra superstoppested til terminal.

6 5.3 Koncept for nye stoppesteder Konceptet for de nye stoppesteder bygger på 7 elementer: Signal og komfort. Dette er de fysiske forhold som dels skal vise, at stoppestederne er moderne og at der er tale om højklassede forbindelser. Dernæst skal det gøre ventetiden behagelig. Alle de nye stoppesteder skal udformes så de er tilgængelige for alle Rejseinformation. Det skal være muligt for passagerer at kunne følge med i busafgange og busforsinkelser, så rejsens videre forløb kan planlægges Service og underholdning. Dette er overvejende underholdningsprodukter som skal være med til at forbedre og forkorte oplevelsen af ventetid Muligheder for kombinationsrejser (bil, cykel, tog). Kombinationsrejser er et uudnyttet potentiale og der ligger store muligheder i at udvikle samspillet mellem cykel/biltrafik og kollektivtrafik. Derfor lægges der stor vægt på at etablere gode parkeringsfaciliteter for cyklister og bilister Sikre krydsningsmuligheder. Ofte er der behov for at krydse vejen fra stoppestedet til destinationen. Det er vigtigt at dette kan gøres sikkert og trygt Klima og energiforsyning. De nye stoppesteder skal i videst muligt omfang udstyres med klimavenlig energiforsyning, for at reducere energiforbruget og spare udgifter til elforsyning i driftsperioden. Det betyder, at alle tage forsynes med solceller der kan give strøm til belysningsdelen af stoppestederne. Det er undersøgt om der er mulighed for at bruge andre vedvarende energikilder som fx micromøller, men solceller er det produkt, der er længst fremme og som umiddelbart kan benyttes til læskærmene Minimum vedligeholdelse NT vil med stoppestedskonceptet gå væk fra bemandede stoppesteder, men samtidigt opretholde et minimumsserviceniveau og give en anden og mere relevant service i form af information og busafgange, nyheder mv. Dette stiller store krav til hærværkssikring. På endestationer skal der tillige etableres chaufførfaciliteter med kaffestue og eget toilet Synlighed for Xbusser Læskærmene benyttes af flere forskellige ruter. Derfor bliver der opsat logo for Xbusserne som er ved at blive udarbedjet af NT. Formålet med logoet er at sende et signal om, at xbusserne er en højklasset forbindelse der kun stopper ved moderne og attraktive ventefaciliteter. 5.4 Stoppestedernes indhold I det følgende beskrives de enkelte stoppestedstyper; stop, superstop og terminal. I denne ansøgning for Mors Kommune bliver der ikke etableret et egentlig stop, men kun superstop og terminal. Dog vil der i forbindelse med superstoppet og terminalen blive anlagt læskærme som også benytte i forbindelse med stop og dermed kan alle elementer repræsenteret i Nykøbing Mors bruges som show case for konceptet STOP Stop er det laveste niveau og har minimumsserviceniveau der indeholder: Signal og komfort: Læskærm Stoppestedsstander Skraldespand Bænk Belysning i læskærm Belysning ved stoppested Askebæger Gribelister (til handicappede og gangbesværede) Reklameholder

7 Rejseinformation Ur Besked om forsinkelse på det enkelte stoppested realtid Zonerutekort og køreplan Service Termometer kombineret med ur. Kombinationsrejser Cykelparkering stativ (minimum 10 stativer) Bilparkering (der skal som minimum kunne henvises til offentlige pbåse i området) Klima/energi Solceller Traditionel energiforsyning Chauffør info Passagerdetektering ved stoppesteder enten som lysende lampe på læskærm eller signal i bussen. Udenfor stoppestedet Sikker krydsning af vej, hvis der køres hurtigt på strækningen.

8 5.4.2 Superstop Den næste stoppestedstype er superstop som etableres på Morsø Gymnasium. Superstop er det mellemste niveau som i forhold til de eksisterende stoppesteder vil signalere nye tider. Superstoppesteder vil have en semiåben læskærm i glas, hvilket øger komfortniveauet betydeligt. Læskærmen er opdelt i moduler som fx kan være 3 meter brede og 4 meter lange. Dette kan dog ændres lokalt, afhængig af den plads der er til rådighed. Afhængigt af passagertal kan flere moduler sættes sammen. Den tilhørende cykelparkering kan bygges sammen med læskærmen eller ligge seperat, afhængigt af forholdene på stedet. I hvert cykelmodul er der plads til 15 cykler. Der skal ved superstop være henvisning til nærmeste pbås og der skal så vidt muligt kunne henvises til 10 pbåse, som er forbeholdt rejsende med Xbus. Serviceniveau på superstop indeholder: Signal og komfort Semilukket læskærm Stoppestedsstander Skraldespand Bænk Belysning i læskærm Belysning ved stoppested Askebæger Gribelister Reklameholder Overvågning Rejseinformation Ur Tid til næste bus, realtid Zonerutekort, køreplan Service og underholdning Gratis aviser WiFi Kombinationsrejser Cykelparkering overdækket (minimum 15 stativer) Bilparkering (der skal som minimum kunne henvises til offentlige pbåse i området) Klima/energi Solceller Traditionel elforsyning Udenfor stoppestedet Sikker krydsning af vej, hvis der køres hurtigt på strækningen Denne nye stoppestedstype vil kunne levere en service til rejsende, som i dag kun findes ved togrejser. På de nye superstoppesteder vil det være muligt at begynde rejsen med at læse en gratisavis eller få tjekket sin .

9 5.4.3 Terminal De nye terminaler bliver flagskibene i det nye stoppestedskoncept. Terminalerne vil have et serviceniveau der giver fuld flex for de rejsende i forhold til at tage arbejdet med, mens der ventes på bussen. Bygningskonceptet fra superstoppesteder kan evt. bringes videre til terminalerne. Der vil afhængigt af behov være op til 4 sammenhængende venterum af 3x4 meter. Terminalerne er lukkede og har et skilt på gavlen med stoppestedets navn (bynavn). På en terminal vil der som udgangspunkt være overdækkede cykelstativer mens et yderligere behov vil være uoverdækkede. Signal og komfort Bygning/ lukket læskærm Stoppestedsstander Skraldespand Bænk Belysning i læskærm Belysning ved stoppested Askebæger Gribelister Reklameholder Overvågning Kundetoilet Varme

10 Rejseinformation Ur Tid til næste bus, realtid Zonerutekort, køreplan Service og underholdning Gratis aviser WiFi Reklame på tv Postkasse Slikautomat Kaffeautomat Online nyheder/tv/vejrudsigten evt. med reklamer som undertekst Legeplads/legeredskaber Kombinationsrejser Cykelparkering overdækket (15 30 stk) Cykelparkering stativ, øvrigt behov Bilparkering Klima/energi Solceller Traditionel elforsyning Udenfor stoppestedet Sikker krydsning af vej, hvis der køres hurtigt på strækningen

11 5.4.4 Chaufførfaciliteter Der er krav om chaufførfaciliteter ved alle endestationer (separat toilet og opholdsrum). Chaufførfaciliteterne sammenbygges med de øvrige stoppestedsbygninger. Chaufførfaciliteterne kombineres med separat toilet til chauffører samt offentligt toilet, der bliver anlagt som et handicaptoilet. Figur 8. Toiletter og chaufførfaciliteter. Billedet viser en toiletbygning med offentligt toilet og aflåst chaufførtoilet. Bygningen kan forlænges med fx 8 m2 til en kaffestue og dermed indeholde alle chaufførfaciliteter.

12 6 passagertal før projektets gennemførelse Antallet af på og afstigende som berøres af projektet er: Morsø Gymnasium Nykøbing mors Centrum Antallet af på og afstigende passagerer for Morsø Gymnasium er af NT vurderet til at være ca om ugen. Antallet af på og afstigende passagerer ved Nykøbing Mors centrum er talt i 2009 til at være succeskriterier for passagertilvæksten efter projektets gennemførelse I kraft af, at etableringen af stoppestedskonceptet gennemføres som en show case i Nykøbing Mors, forventes fremgangen i passagerantallet af være moderat. Større stigninger i passagertallet forventes at ville kræve en gennemførelse af konceptet på en længere sammenhængende strækning. Før og efter på og afstigninger pr. uge vurderes forsigtigt til: Morsø Gymnasium før: 3000 efter: 3200 Nykøbing mors Centrum før: 4139 efter: 4353 På terminalen i Nykøbing Mors centrum vil ca. 435 på og afstigende dagligt få glæde af de nye faciliteter. Ved Morsø Gymnasium vil ca. 320 på og afstigende dagligt få glæde af de nye stoppestedsfaciliteter. Passagertallet er baseret på tællinger foretaget i 2009 samt en forventet tilvækst på 10 % af pendlingen mellem sogne på 970X ruten, der går fra Nykøbing Mors til Aalborg. Stigningen i passagerantallet forventes at stige yderligere ved terminalen i centrum som følge af, at også ruterne fra Midttrafik vil benytte de nye stoppestedfaciliteter. 8 Øvrige succeskriterier for projektet De operationelle og målbare forventede resultater er: Der etableres et superstop ved Morsø Gymnasium der ud over Xbussen benyttes af 7 øvrige ruter. Der etableres en terminal i Morsø bymidte, der ud over xbussen benyttes af i alt 9 ruter. De nye stoppestedstyper bliver udstillingsvindue for øvrige kommuner i NT s betjeningsområde og for øvrige interesserede kommuner. Når stoppestederne er etableret vil NT invitere interesserede kommuner til at se de nye stoppestedsfaciliteter. Der vil efter etableringen blive foretaget passagertællinger (hvert halve år) og der laves brugerinterviews på stedet for at få indsigt i brugernes indtryk. Der vil i interviewene blive fokuseret på: Oplevet tryghed og sikkerhed. Oplevelse af stoppestedet som en forbedring og forbedret signalværdi for den kollektive trafik. Anvendelse af rejseinformation, service og underholdning. Med forbedrede ventefaciliteter følger også et større ansvar for vedligeholdelse af stoppestederne. Derfor er der udarbejdet et driftskoncept og en forretningsmodel, der beskriver forventede omkostninger ved driften af konceptet og forskellige driftsmodeller. Disse bliver dog først for alvor interessante når konceptet udbredes til flere kommuner og der kan køres drift på et større antral stoppesteder. I driftskonceptet lægges der også stor vægt på hærværkssikring ved bl.a. i høj grad at lægge opgaver som opsyn og renholdelse ud til lokale aktører som fx idrætsforeninger.

13 9 organisering Ansvaret for projektets gennemførelse og finansiering ligger ved Nordjyllands Trafikselskab, i tæt samarbejde med Morsø Kommune. 10 tidsplan Tidsplan September Oktober November December Januar Levering af materiel og anlægsarbejder Opstilling af stoppestedsmateriel Brugerinterviews/ passagertællinger Afrapportering Herudover gennemføres der halvårlige tællinger af på og afstigende for at se om målet i passagerstigninger nås. 11 rapportering Projektet afrapporteres i 4 faser: Første afrapportering sker når materiel er indkøbt. Anden afrapportering sker når stoppestederne er etableret. Eventuelle problemer ved opsætning af læskærme, toiletter, chaufførfaciliteter samt realtidsskilte og service og underholdningsfaciliteter afrapporteres. Tredje afrapportering sker når brugerinterviews er gennemført jf. punkt 8. Der skrives en artikel om resultaterne heraf til et tidsskrift. Fjerde afrapportering sker når der er gennemført 2 halvårlige tællinger af på og afstigende passagerer ved de to stoppesteder. 12 finansiering De samlede projektudgifter beløber sig til i alt kr. excl. moms. Samlet projekt Indkøb Anlæg og levering Stoppesteder Uforudseelige udgifter, 10 % for indkøb og 20 % for anlæg og levering Moms Egentimer, NT (300 kr/time) Sum Der søges om tilskud til dækning af 50 % af projektets samlede udgifter svarende til kr. excl. moms.

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) satser markant på X bus nettet, med nye ruter og flere afgange. X busserne

Læs mere

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Resumé Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Aalborg trafikterminal består af både Aalborg Busterminal for regionalbusser og bybusser samt

Læs mere

Forbedrede forhold for bybuspassagererne

Forbedrede forhold for bybuspassagererne Forbedrede forhold for bybuspassagererne i Nordjylland Resumé Ansøgning til Passagerpuljen Grundproduktet i form af linjeføring og køreplaner er i dag veludviklet i de små bybus-systemer i Nordjylland.

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter i Jammerbugt Kommune Ansøgning til Passagerpuljen Resumé Jammerbugt Kommune er udover at være Region Nordjyllands 5. største kommune også en stor turistmagnet,

Læs mere

Hvad er count down? Notat. Til: Furesø Kommune. September 2010. Muligheder for forbedring af trafikinformationen i Furesø Kommune.

Hvad er count down? Notat. Til: Furesø Kommune. September 2010. Muligheder for forbedring af trafikinformationen i Furesø Kommune. Notat Til: Furesø Kommune Sagsnummer Sagsbehandler JHI Direkte 36 13 16 14 Fax JHI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 September 2010 Muligheder for forbedring af trafikinformationen

Læs mere

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland udbredelse af NT Live i Region Nordjylland ansøgning fremkommelighedspuljen resumé Er bussen kørt fra stoppestedet? Er den forsinket? Når jeg mit næste skifte? Usikkerhed og ventetid er nogle af de væsentlige

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Navigation på rejsen 2. Resumé Projektet skal medvirke til at sikre kunderne i den kollektive trafik en god rejseoplevelse ved at forsyne

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

Skabelon for projektbeskrivelse

Skabelon for projektbeskrivelse Skabelon for projektbeskrivelse Projekttitel Forbedring af tilgængelighed på Servicebusstoppestederne 831 og 832 i Frederiksberg Kommune Resumé Forbedring af tilgængeligheden på 15-20 stoppesteder udvalgt

Læs mere

Opgradering af stoppestedsfaciliteter i Frederikshavn Kommune

Opgradering af stoppestedsfaciliteter i Frederikshavn Kommune Opgradering af stoppestedsfaciliteter i Frederikshavn Kommune Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Projektet omhandler en opgradering af stoppestedsfaciliteter ved hovedstoppestederne i alle de

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

[Forbedret SMS billetsystem]

[Forbedret SMS billetsystem] Ansøgning til passagerpuljen [Forbedret SMS billetsystem] RESUMÉ FynBus ønsker gennem dette projekt at forbedre SMS billetsystemet for derigennem at øge brugervenligheden. Jeg bruger altid mobiltelefonen

Læs mere

Sammenhæng i Silkeborg

Sammenhæng i Silkeborg Sammenhæng i Silkeborg Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse 2. Resumé...3 3. Baggrund...3 4. Formål...4 5. Projektets indhold...5 Samkørsel af realtidsinformation mellem busser og tog... 6 Forbedring af services

Læs mere

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik

Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik 10.-11. maj 2012 Trafikbestillerkonferencen Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Dorthe Nøhr Pedersen, adm. dir., Movia Aktuelle udfordringer i den kollektive trafik Pendlernettet Statslige investeringer

Læs mere

Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland

Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland Ansøgning til pulje til yderområer Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) og de nordjyske kommuner sætter i fællesskab fokus på forbedring af stoppestedsfaciliteterne

Læs mere

[Incitamenskontrakter]

[Incitamenskontrakter] Ansøgning til passager-puljen [Incitamenskontrakter] RESUMÉ FynBus ønsker at iværksætte et 2-årigt projekt om indgåelse af incitamentskontrakter for bybuskørsel i Odense samt i Svendborg. Hvis projektet

Læs mere

Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser

Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser ansøgning til passagerpuljen resumé Realtidsinformation er et vigtigt element i bestræbelserne på at gøre den kollektive trafik attraktiv

Læs mere

Prince2 Projektgrundlag. Notat til: Trafikstyrelsen. Kopi til: 22. februar Projektbeskrivelse - Count down på stoppesteder

Prince2 Projektgrundlag. Notat til: Trafikstyrelsen. Kopi til: 22. februar Projektbeskrivelse - Count down på stoppesteder Prince2 Projektgrundlag Notat til: Trafikstyrelsen Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CKK Direkte 36 13 16 70 Fax 36 13 20 93 CKK@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 22. februar 2010

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde 23. april 2014 Der er i 2. runde udmøntet for 26,4 mio. kr. til 11 projekter. I pulje til forbedring af den kollektive

Læs mere

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND OPGRADERING AF HILLERØD STATION S TYRK DEN KOL- LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND? December 2015 2 Ombygning af Station Ombygning af Station /3 HILLERØD STATION BAGGRUND spor sammenbygges her Transportministeren

Læs mere

TRAFIKPLAN 2013 MED FOKUS PÅ BORGERINDDRAGELSE

TRAFIKPLAN 2013 MED FOKUS PÅ BORGERINDDRAGELSE TRAFIKPLAN 2013 MED FOKUS PÅ BORGERINDDRAGELSE DET VIL JEG SNAKKE OM Trafikplan 2013 Proces Indhold Borgerinddragelse Hvad gjorde vi? Hvad svarede borgerne? Hvad brugte vi det til? HVORFOR EN TRAFIKPLAN?

Læs mere

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009 Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 29- April 29 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Tabeller Passagertal, produktion og produktivitet i kommunen på en typisk hverdag.

Læs mere

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir Odense Byråd Åben Referat Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00 Byrådssalen Afbud fra: Niclas Turan Kandemir I stedet for Niclas Turan Kandemir mødte Abdisalan Yussuf Hassan A: Sager til afgørelse i Økonomiudvalget/Byråd

Læs mere

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 RANDERS KOMMUNE HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Randers Kommune har gennem flere år haft

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Kører igen og igen...

Kører igen og igen... Kører igen og igen... 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar.

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg 27-07-2015 Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg

Læs mere

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Promovering af den kollektive trafik på Mors

Promovering af den kollektive trafik på Mors Promovering af den kollektive trafik på Mors Ansøgning til Passagerpuljen samt Fremkommelighedspuljen Resumé Den 10. august 2009 starter Morsø Kommune på en helt ny epoke indenfor den kollektive trafik.

Læs mere

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus Baggrund for Ønsker mere attraktiv og konkurrencedygtig kollektiv trafik som et trafikpolitisk redskab Ønsker at tiltrække flere passagerer Ønsker en mere ressource-effektiv bybustrafik Ønsker bedre koordination

Læs mere

Sammenhængende terminalområde i Hjørring

Sammenhængende terminalområde i Hjørring En grøn transportpolitik Sammenhængende terminalområde i Hjørring Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Hjørring Kommune søger om støtte under En grøn transportpolitik til gennemførelse af et forprojekt

Læs mere

Mini-projektbeskrivelse. Cykling uden alder. Holbæk Kommune

Mini-projektbeskrivelse. Cykling uden alder. Holbæk Kommune Mini-projektbeskrivelse Cykling uden alder Holbæk Kommune 2014 1 Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Formål... 3 Projektets ide og forventede forandring... 4 Cykling uden alder Konceptet... 4 Budget...

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

FAGLIGT FORUM ØVRIGE EMNER KORT

FAGLIGT FORUM ØVRIGE EMNER KORT 10. marts 2016 FAGLIGT FORUM ØVRIGE EMNER KORT 15. Marts 2016 2 DEN SAMLEDE REJSE, STATUS Følger tidsplan med pilot projekt Jammerbugt efterår 2016 Skiftesteder aftalt med næsten alle kommuner Udrulning

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal;

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Resumé Fremtidens omdrejningspunkt for den kollektive trafik i Frederikshavn Kommune Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Det er i dag ikke morsomt at være bruger

Læs mere

udvikling af terminal og superstoppesteds koncept til understøttelse af NT s x-bus net

udvikling af terminal og superstoppesteds koncept til understøttelse af NT s x-bus net udvikling af terminal og superstoppesteds koncept til understøttelse af NT s x-bus net ansøgning fremkommelighedspuljen resumé Formålet med projektet er at udvikle et nyt moduleret superstoppesteds- og

Læs mere

Effekter ved afsluttede puljeprojekter Sine Amelung, sam@trafikstyrelsen.dk Henrik Severin Hansen, hsh@trafikstyrelsen.dk

Effekter ved afsluttede puljeprojekter Sine Amelung, sam@trafikstyrelsen.dk Henrik Severin Hansen, hsh@trafikstyrelsen.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Præsentation TØF 2. oktober 2012 1. Om projektet -forudsætninger Interviews med involverede parter(fynbus, kommuner, operatører, DSB, AFA) 2.904 stoppesteder, ca. 1.400

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2012-0367. Klageren: 2400 København NV. Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner.

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2012-0367. Klageren: 2400 København NV. Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0367 Klageren: Indklagede: XX 2400 København NV Movia Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner.

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse

Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel +Way-opgradering af 5A stoppesteder i Tårnby Kommune 2. Resumé Projektet løfter standarden og kvaliteten af stoppestederne

Læs mere

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet ekspresbusser med resumé incitament i Aalborgområdet ansøgning til passagerpuljen Projektet går ud på, at to entreprenører (City-Trafik og Arriva) af Aalborg Kommune og NT får stillet i opdrag - inden

Læs mere

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Resumé Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Nordjyllands Trafikselskab (NT) har igennem et stykket tid arbejdet med at opgradere Aalborg Busterminal

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 6. runde 28. november 2011 3 Tilsagnsnotat Der er i 6. runde udmøntet for 37,1 mio. kr. til 10 projekter. Desuden er der overflyttet 28,5 mio. kr. til Fremkommelighedspuljen.

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Thisted Trafikterminal

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Thisted Trafikterminal Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Thisted Trafikterminal 1. Projekttitel Ny trafikterminal i Thisted 2. Resumé Thisted station og busterminal er ikke tidssvarende og indfrier ikke længere kravene

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 5. runde 13. maj 2011 3 Tilsagnsnotat Indhold Indhold P2011-5-05, Midttrafik Trafikplan Aarhus indførelse af ny trafikplan Aarhus 5 P2011-5-07, Nordjyllands Trafikselskab

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY Af Jørgen Bunde Århus Kommune BAGGRUND ÅRHUS RUTEBILSTATION: EN OPLANDSSTATION Århus Rutebilstation fungerer idag som en central endestation for Århus Amts Rutebiler

Læs mere

Anlægsprojekter i 2014.

Anlægsprojekter i 2014. Punkt 3. Anlægsprojekter i 2014. 2014-1638. Forvaltningerne indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender at anlægsmidlerne for budget 2014 anvendes som beskrevet i sagsfremstillingen. Sagsbeskrivelse

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK TØF Kollektiv Trafik Konference 3. Seminarrunde - Seminar S Mogens Møller mm@viatrafik.dk OPLÆGSHOLDER OG ORDSTYRER Trafikplanlægger i 20 år Medstifter af VIA TRAFIK siden 2000

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Dobbelt så mange personkilometre i 2030

Dobbelt så mange personkilometre i 2030 100 års tornerose søvn er slut: Dobbelt så mange personkilometre i 2030 Jesper Mølgård Miljøchef Hvordan skal væksten i togtrafikken nås? Med gulerod Kunderne vælger toget fordi det er attraktivt Kortere

Læs mere

FAKTAARK. Faktaark Fremkommelighedspuljen

FAKTAARK. Faktaark Fremkommelighedspuljen FAKTAARK Dato J. nr. Faktaark Fremkommelighedspuljen Formålet med Fremkommelighedspuljen er at støtte projekter, der øger bussernes fremkommelighed i trafikken. Det kan fx være etablering af busbaner,

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe 2. Resumé I december 2010 omlagde Region Sjælland sine lokaltog- og

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED Hedensted Kommune ønsker at forbedre forholdene for de lette trafikanter, og derved få flere til at cykle. Dette skal ske ved at etablere en sti mellem

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU.

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU. Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang Linda Christensen, LCH@Transport.D.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.D.dk Andelen, der går og cykler afhængig af rejselængden Rejselængden er

Læs mere

En grøn transportpolitik 2009

En grøn transportpolitik 2009 En grøn transportpolitik 2009 Bred trafikpolitisk aftale mellem V,K, S, SF, R, DF og LA af 29. januar 2009. Grøn transportvision, der både skal sikre høj mobilitet og mindske forureningen og andre negative

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Skal jeres ejendom have et løft?

Skal jeres ejendom have et løft? Skal jeres ejendom have et løft? Drømmer I om tætte vinduer, nyt tag, toilet og bad i lejligheden, eller har I ideer til spændende energirigtige projekter? Bæredygtig Byfornyelse for alle københavnere

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

BILAG 1. BESKRIVELSE AF OBSERVATIONER. Vi forsøger at undersøge fremkommelighed og effektivitet af 8A ved stoppestederne;

BILAG 1. BESKRIVELSE AF OBSERVATIONER. Vi forsøger at undersøge fremkommelighed og effektivitet af 8A ved stoppestederne; BILAG 1. BESKRIVELSE AF OBSERVATIONER Vi forsøger at undersøge fremkommelighed og effektivitet af 8A ved stoppestederne; Nordhavn station Frederiksberg station Jægersborggade Valby station Dette gøres

Læs mere

Passagerpulsens arbejde og analyser. Lars Wiinblad

Passagerpulsens arbejde og analyser. Lars Wiinblad Passagerpulsens arbejde og analyser Lars Wiinblad (law@fbr.dk) Passagerpulsen? Uafhængige en del af Forbrugerrådet Tænk Bevilling fra Bedre og billigere kollektiv trafik Arbejder for at skabe de bedste

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland 16 er navnet på en af de største reformer af priserne i den kollektive transport siden 1970 erne. I dag er der

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

TEKNISK FORVALTNING N O T A T. Trafik & Veje Kollektiv Trafik

TEKNISK FORVALTNING N O T A T. Trafik & Veje Kollektiv Trafik TEKNISK FORVALTNING Trafik & Veje Kollektiv Trafik Afdeling: Kollektiv Trafik Dato: 12.08.04 Sagsbehand- Jan Øhlenschlæger Telefon: 9931 2350 J.nr.: Telefax: 9931 2353 Sagsident: E-mail: joe-teknik@aalborg.dk

Læs mere

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre Ansgarskolen skoleåret 2014/2015 -information til forældre Forord Når Ansgarskolen onsdag d. 13. august slår dørene op, venter der alle en helt ny skole. Dels er Ansgarskolen en helt ny skole, som er opstået

Læs mere

Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12

Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12 Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12 Af Signe Klintgaard Korać m.fl., funktionsleder for planlægning, Nordjyllands trafikselskab & Lykke Magelund, chefkonsulent, Tetraplan A/S Trafikdage på Aalborg

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717. 2. maj 2001 RESUMÈ

Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717. 2. maj 2001 RESUMÈ i:\maj-2001\regional-05-01.doc Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717 RESUMÈ 2. maj 2001 PENDLINGSOMRÅDER GODT UDGANGSPUNKT FOR REGIONALPOLITIK Når man skal beskæftige sig med regional erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik,

Læs mere

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram Bilag 1 Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk Bynet 2019 - arbejdsprogram Frederiksberg Kommune,, Københavns Kommune og Trafikselskabet Movia gennemfører i samarbejde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Odense Letbane - etape 1. notat til VVM-anmeldelse. 1 Letbane i Odense

Indholdsfortegnelse. Odense Letbane - etape 1. notat til VVM-anmeldelse. 1 Letbane i Odense notat til VVM-anmeldelse Odense Letbane - etape 1 COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Letbane i Odense 1 11 Letbanen binder byen sammen

Læs mere

ARCHIMEDES projektet

ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet Aalborg er kendt som en af foregangsbyerne i Europa inden for miljø- og energirigtige løsninger på transportområdet. Med ARCHIMEDES projektet bliver denne placering

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

Handlingsplan for implementering af visionen Vi i naturen Dok 62918-15

Handlingsplan for implementering af visionen Vi i naturen Dok 62918-15 Handlingsplan for implementering af visionen Vi i naturen Borger & Arbejdsmarked Dok 62918-15 Handling Hvordan bidrager handlingen til at understøtte visionen? Starttidspunkt Sluttidspunkt Ansvarlig 1)

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere