Lokal løndannelse/lønstrategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokal løndannelse/lønstrategi"

Transkript

1 NOTAT Kontakt: Steffen Nielsen Dok.nr Sagsnr SLCFA september 2015 Lokal løndannelse/lønstrategi Indledning Siden indførelsen af den lokale løndannelse i 1998 er der efter overenskomstfornyelserne udarbejdet en overordnet lønstrategi for den kommende overenskomstperiode. Formålet med at udarbejde en central lønstrategi har været at sætte fokus på nogle centrale og vigtige elementer, som gerne lokalt skal løses i den kommende overenskomstperiode. I modsætning til tidligere overenskomstperioder er lønstrategien i de sidste par overenskomstperioder langt hen ad vejen lykkedes. Kredsene og TR har haft en mere systematisk tilgang til arbejdet med lokal løndannelse i forbindelse med de årlige forhandlinger og i forbindelse med væsentlige stillingsændringer. Der har været rejst og gennemført et betydeligt større antal tvistsager med resultater, der samlet set vurderes som gode. Også den kommende overenskomstperiode vil atter være specielt udfordrende for arbejdet med lokal løndannelse - specielt henset til, at der heller ikke denne gang er afsat midler forlods til de lokale forhandlinger og som følge heraf ingen udmøntningsgaranti af nye midler. Ligesom der heller ikke i denne periode vil være en pligt til at indgå lokale procedureaftaler på det kommunale område. Socialpædagogernes lønstrategi for perioden Lønstrategien skal også i den kommende overenskomstperiode give nogle klare bud på, hvordan vi fortsat får sikret, at alle medlemsgrupper får deres del af den lokale løndannelse. Også den fremtidige lønstrategi skal være synlig og handlingsorienteret. Der bør derfor fortsat, udover en overordnet lønstrategi, også udarbejdes en lokal lønpolitik/lønstrategi. Den lokale lønpolitik skal som minimum indeholde kredsens lønpolitiske mål, forhandlings- og kompetenceforhold. SL s lønstrategi skal bygge på følgende elementer: Socialpædagogernes medlemmer arbejder dagligt for og med børn, unge og voksne med sociale problemer eller funktionsnedsættelser.

2 Side 2 af 5 Lokal lønpolitik Der udarbejdes en lønpolitik i hver kreds. Lønpolitikken skal mindst indeholde kredsens prioriterede satsningsområder samt de centralt fastsatte satsningsområder. Alle medlemmer skal kunne se, hvor og af hvem deres løn forhandles. Det skal sikres, at alle medlemmer en gang årligt kan få vurderet deres løn. Ved nyansættelser eller i forbindelse med væsentlige stillingsændringer skal der stilles forslag og gennemføres en lønforhandling. Inddragelse af ligelønsprincipperne i den lokale lønpolitik. Kompetenceudvikling/kompetencefonde skal indtænkes i den lokale lønpolitik. Fælles satsningsområder Der har tidligere i SL været en fælles satsning på at bruge lokale lønmidler til mellemledergruppen og tillidsrepræsentanter. Herudover har hovedbestyrelsen peget på fælles satsningsområder, specielt mindre medlemsgrupper som af forskellige årsager ikke ved overenskomstfornyelserne har opnået samme resultat som øvrige medlemsgrupper (værkstedsassistenter og lærere på det regionale område). Overenskomstudvalget har bl.a. peget på, at nedenstående områder kunne være satsningsområder i perioden. Socialpædagoger i basisstillinger. Sikre at også socialpædagoger i basisstillinger årligt får forhandlet deres løn. Fastholdelse og udbygning af lederlønningerne (som minimum fastholdelse af nuværende klassificeringer på lederområdet). Såfremt det lokalt findes formålstjeneligt at forhandle mellemledere over på lederoverenskomsten (KL s område) da at have særlig opmærksomhed på honorering af arbejdstid/fleksibilitet. Ligeløn Ligeløn har været et væsentligt tema ved de centrale overenskomstforhandlinger siden 2008, og der er stadig udfordringer at tage op. Lønkommissionens redegørelse fra 2010 fastslog relativt entydigt, at det moderne ligelønsproblem vedrører forskellene mellem de kvindedominerede omsorgsfag i den offentlige sektor og mandedominerede tekniske fag, og at den største forskel forekommer mellem faggrupper med mellemlang videregående uddannelse, som også omfatter socialpædagoger. SL må derfor arbejde på at mindske lønforskellen mellem ovenstående grupper. Desværre viser tallene på vores eget område, at der opstår en skævdeling til de mandlige pædagoger, når de lokale lønmidler fordeles. Mandlige pædagoger i basisstillinger fik i gennemsnit ca. 600 kr. mere om måneden end de-

3 Side 3 af 5 res kvindelige kolleger i I denne overenskomstperiode ( ) er forskellen reduceret til ca. 420 kr. månedligt. SL skal derfor fortsat arbejde for, at køn ikke, hverken direkte eller indirekte, bliver afgørende for den lokale løndannelse. Det er målet, at lønforskellen er udjævnet inden udløbet af overenskomstperioden. - Forhandling af funktionstillæg for AMR. Lønpolitiske drøftelse I aftalen om lokal løndannelse fremgår det, at der som led i de årlige forhandlinger skal føres en lønpolitisk drøftelse. Med henblik på fortsat at bevare fokus på lokal løndannelse, bør vi benytte os af denne mulighed. Procedureaftalen Som nævnt i indledningen er der heller ikke i den nye aftale om lokal løndannelse en forpligtigelse til at indgå procedureaftaler. Eksisterende lokale procedureaftaler fortsætter på uændrede vilkår, indtil de opsiges eller ændres i henhold til bestemmelserne i de enkelte procedureaftaler. I forbindelse med den nye overenskomstperiode skal det vurderes hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at gennemgå de eksisterende procedureaftaler og evt. stille forslag til forbedringer. Årlig lønforhandling Der gennemføres en årlig lønforhandling uanset, at der ikke centralt er afsat økonomiske midler. Den årlige forhandling skal sikre, at alle midler fra det økonomiske råderum anvendes. Det skal præciseres og tydeliggøres, at også medlemmer i basisstillinger har krav på at få vurderet deres lønforhold årligt. Det lokale økonomiske råderum I overenskomstperioden vil der ikke være nye midler til rådighed for de lokale forhandlinger. Også i den nye aftale om lokal løndannelse slås det fast, at Der er i overenskomstperioden midler til rådighed til lokal løndannelse. Det samlede råderum påvirkes af en række elementer, jf. bilag 1 (råderumspapiret). Det vil derfor være vigtigt i perioden, at der lokalt fokuseres på, at arbejdsgiverne har tilkendegivet, at der er midler til rådighed, og at der peges på de elementer, som fremgår af råderumspapiret. På SL s arbejdspladser vil det være særligt vigtigt, at der foruden de tidligere centralt aftalte midler (tilbageløbsmidler) er fokus på: - Personaleomsætning, eksempelvis hvor medarbejdere med lang anciennitet erstattes med medarbejdere med kort anciennitet. - Overgangstillæg, der bortfalder. - Personalesammensætning med eksempelvis erstatning af længerevarende uddannet med uuddannet/kortere uddannet. - Vakancesituationer og andre fraværssituationer.

4 Side 4 af 5 Afsættelse af midler til lokal løndannelse sker i budgetfasen. Det er derfor vigtigt, at man lokalt er opmærksom på dette i forbindelse med drøftelsen af det årlige budget, f.eks. den årlige drøftelse mellem hovedudvalget og den politiske ledelse omkring budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold i kommunen/regionen. Kompetenceudvikling - Kompetencefonde Der er for alle SL s medlemsgrupper indgået en aftale om kompetenceudviklingsplaner, som indebærer, at der skal udarbejdes individuelle kompetenceudviklingsplaner for den enkelte ansatte, og at der årligt skal følges op på disse. Muligheden for kompetence- udvikling er nøje knyttet til lønudvikling. Resultaterne af de individuelle kompetenceudviklingsplaner bør derfor inddrages i de lokale lønforhandlinger specielt i forbindelse med den årlige lønforhandling, hvor den enkelte ansatte skal have vurderet sine lønforhold. Også i de nye overenskomster både på det kommunale og regionale område, er der aftalt kompetencefonde. Kompetencefonden på det kommunale område åbner juni 2015 og vil kunne give op til kr. om året til socialpædagoger, der søger om økonomisk støtte. Derudover har arbejdsgiverne i aftalen forpligtiget sig til at lægge 20 % oven i beløbet. Tilsvarende er aftalt på det regionale område (åbner dog først april 2016). Pengene fra fondene skal primært bruges til diplom-, master- og kandidatuddannelser indenfor det socialpædagogiske område, men kan også bruges til særligt kompetenceløft på udvalgte områder aftalt mellem kommunen og Socialpædagogerne. Også i forbindelse med brugen af fondene skal indtænkes den fremtidige lønudvikling (kvalifikationsløn) for den enkelte. Tvistsystemet Tvistsystemet videreføres i aftalen om lokal løndannelse. Socialpædagogerne har i de sidste overenskomstperioder gjort mere brug af tvistløsningssystemet, og erfaringerne vurderes til at være gode. En øget anvendelse af tvistsystemet har medvirket til en skærpelse af både vores centrale og vores lokale profil. Der skal også i den kommende overenskomstperiode være fokus på tvistsystemet og ske en nøje lokal vurdering af, om anvendelsen af tvistløsningssystemet med fordel kan bruges. Det skal præciseres og tydeliggøres, at også medlemmer i basisstillinger har krav på at få vurderet om en evt. uenighed i forbindelse med lønforhandling skal videreføres i tvistsystemet. Lønfølgegruppe I 2006 nedsatte formandsforum en lønfølgegruppe bestående af en nøgleperson fra hver af de 10 kredse samt ansatte fra overenskomstteamet. Lønfølgegruppen havde til opgave dels at opbygge indholdet på hjemmesiden omkring lokale lønforhold, og dels at følge udviklingen i de lokale forhandlinger og erfaringsudveksle. Lønfølgegruppen var tænkt til at kunne bruges offensivt, således at man hurtigt kunne følge op på lønudviklingen på landsplan samt give overenskomstudvalget en løbende status over udviklingen.

5 Side 5 af 5 Det er indtrykket, at lønfølgegruppen har været medvirkende til at sætte mere fokus på de lokale lønforhandlinger samt har været medvirkende til, at der lokalt er fulgt mere op på de forhandlinger, som eksempelvis udføres af tillidsrepræsentanterne. Det er ligeledes indtrykket, at de valgte nøglepersoner i kredsene har medvirket aktivt i lønfølgegruppens arbejde til gavn for arbejdet med lokal løndannelse. Det anbefales derfor, at lønfølgegruppen videreføres i overenskomstperioden. Hjemmesiden skal fortsat være det sted, hvor medlemmerne og TR kan hente informationer om såvel centrale som lokale lønpolitiske forhold. Hjemmesiden skal fortsat udvikles i forhold til de allerede eksisterende lønværktøjer. Lønberegneren skal fortsat udvikles, og undervisning af TR i det netbaserede lønværktøj vil fortsat være en kerneopgave.

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018:

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands mål er: At faget og faglighed bringes i centrum. At der er synlig sammenhæng mellem løn, funktioner

Læs mere

Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015

Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015 Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015 BRUG MULIGHEDERNE! Fællesaftale om lokal løndannelse Procedureaftalen Lønpolitik MED LØN FORHANDLES PÅ FORSKELLIGE

Læs mere

Det lokale økonomiske råderum

Det lokale økonomiske råderum Nedenstående er bilag 1 til Fællesaftalen om lokal løndannelse på det kommunale område. Bilaget er parternes beskrivelse af det økonomiske råderum. Bilag 1 Det lokale økonomiske råderum Det lokale økonomiske

Læs mere

REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE I LEDERSEKTIONEN DEN 04. APRIL 2016

REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE I LEDERSEKTIONEN DEN 04. APRIL 2016 Dato: Ref.: REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE I LEDERSEKTIONEN DEN 04. APRIL 2016 Tid: 09.00-12.00 Sted: Birk Centerpark Indkaldte: Susanne Østergaard Ulla Blok Kristensen Tina Boel Bo Christensen Linda Nørgaard

Læs mere

Lokal løn. Lokal løn - baggrund

Lokal løn. Lokal løn - baggrund Lokal løn Lokal løn baggrund og krav ved OK 15 Projekt i OK 15 perioden om lokal løndannelse Nyt bilag om økonomisk råderum Løn- og personaleudvikling i perioden med lokal løn dbio s regneark til lokal

Læs mere

Guide til lokale lønforhandlinger

Guide til lokale lønforhandlinger Guide til lokale lønforhandlinger Indholdsfortegnelse Alle medlemmer har krav på en årlig lønforhandling... 3 Lønnens sammensætning... 3 Lønbestemmelser i overenskomst... 4 Lønbestemmelser forhåndsaftale...

Læs mere

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk Løn i kommunen Løn Emner Hvad er 100 kr.? Reguleringsordning samt med/uden pension Hvad er centralt aftalt løn? Kend din OK øvelse Hvad er lokalt aftalt løn? Lønsedlen Kend din lønseddel / tjek af lønseddel

Læs mere

Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen. Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse

Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen. Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse Til ledere i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse Grundlaget for,

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

Guide til lokale lønforhandlinger

Guide til lokale lønforhandlinger Guide til lokale lønforhandlinger Indholdsfortegnelse Alle medlemmer har krav på en årlig lønforhandling... 3 Lønnens sammensætning... 3 Lønbestemmelser i overenskomst... 4 Lønbestemmelser forhåndsaftale...

Læs mere

Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018

Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018 NOTAT Kontakt: Tue Thiellesen Bjerborg ttb@sl.dk Dok.nr. 4702468 Sagsnr. 2018-SLCFV-00786 04-12-2018 Socialpædagogernes ligelønsregnskab 2018 Indledning Hovedformålet med Socialpædagogernes ligelønsregnskab

Læs mere

Nærværende procedureaftale sætter de overordnede rammer for de forestående forhandlinger i indeværende overenskomstperiode.

Nærværende procedureaftale sætter de overordnede rammer for de forestående forhandlinger i indeværende overenskomstperiode. Møde Procedureaftale for lokal løndannelse O.15 Dato 17-06-2016 Sted Sønderbro 12 Ledelsessekretariatet FB Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Sønderbro 12 9000 Aalborg Init.: TR, DDA Deltagere Familie-

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk Løn i kommunen Løn Emner Hvad er 100 kr.? Reguleringsordning samt med/uden pension Hvad er centralt aftalt løn? Kend din OK øvelse Hvad er lokalt aftalt løn? Lønsedlen Kend din lønseddel / tjek af lønseddel

Læs mere

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse.

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse. Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:30 / 24. marts 2011 Forenklet og fri lokal løndannelse KL har ved O.11 opnået et paradigmeskift med lokal løndannelse. Der er fortsat forudsat lokal løndannelse.

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN. For fysioterapeuter og ergoterapeuter. ved. Center for Hjælpemidler og Kommunikation. Aabenraa kommune. pr. 1.

FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN. For fysioterapeuter og ergoterapeuter. ved. Center for Hjælpemidler og Kommunikation. Aabenraa kommune. pr. 1. FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN For fysioterapeuter og ergoterapeuter ved Center for Hjælpemidler og Kommunikation Aabenraa kommune pr. 1.april 2009 XuoJ D < ry>u\ty\ > tcr*> Generelle forhold Betingelser Forhåndsaftalen

Læs mere

Sæt ny løn på dagsordenen

Sæt ny løn på dagsordenen Sæt ny løn på dagsordenen - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Veje til indflydelse... 3 2. Råderum til ny løn... 3 3. Ny løn på budgettet... 5 4. Indflydelse på råderum og budget... 7 5. Spørgsmål du kan stille

Læs mere

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 Bilag Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 1. Direktionens strategi for Lokal løndannelse uden forlodsfinansiering: Ved overenskomstforhandlingerne i 2013 er der fortsat lokal løndannelse,

Læs mere

Lokal løndannelse - politikker og strategier for sygeplejersker i midtjyske kommuner og Region Midtjylland

Lokal løndannelse - politikker og strategier for sygeplejersker i midtjyske kommuner og Region Midtjylland Lokal løndannelse - politikker og strategier 2011-2012 for sygeplejersker i midtjyske kommuner og Region Midtjylland, Kreds Midtjylland Indledning Overenskomstforhandlingerne OK 11 var på mange måder anderledes.

Læs mere

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER FOA SOCIAL- OG SUNDHEDSAFDELINGENS OVERORDNEDE LØNPOLITIK Fagforeningens overordnede lønpolitik fastlægger en række lønprincipper, der skal bruges som styringsredskab for det

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Den administrative håndtering af lokal løndannelse:

Den administrative håndtering af lokal løndannelse: VEJLEDNING LOKAL LØNDANNELSE I SKANDERBORG KOMMUNE PRINCIPPER OG PRAKSIS INDLEDNING Vejledningen indeholder både principper og den praktiske og administrative håndtering af lokal løndannelse. Vejledning

Læs mere

Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl O.11 33/2011 Side 1

Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl O.11 33/2011 Side 1 Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. KL Lærernes Centralorganisation (LC) 09.03 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 09.03 Side 2 Kapitel 1. Anvendelsesområde... 3 1. Område... 3 Kapitel 2. Lokale forhandlinger...

Læs mere

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Der blev som bekendt ved OK08 afsat 0,8 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010. Midlerne er afsat til Sundhedskartellets basisgrupper (ikke ledere),

Læs mere

Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune

Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune Lønpolitik Udgivet af Vordingborg Kommune 2015 Udarbejdet af: Økonomi og Personale Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 Løn på EUD, AMU og TAMU TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 OVERSIGT Lønsystemet Lønseddel Løntabel Ny løn Det lokale råderum Krav til lokaler aftaler LØNSYSTEM PÅ ERHVERVSSKOLER Basisløn Faste

Læs mere

09.03 O.13 47/2013 Side 1. Forlængelse af Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl.

09.03 O.13 47/2013 Side 1. Forlængelse af Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. Side 1 Forlængelse af Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. Indholdsfortegnelse Side 09.03 Side 2 Kapitel 1. Anvendelsesområde... 3 1. Område... 3 Kapitel 2. Lokale forhandlinger... 3 2. Lønpolitisk

Læs mere

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE INDGÅET MELLEM HELSINGØR KOMMUNE, HELSINGØR LÆRERFORENING (HLF) OG LANDSFORBUNDET AF VOKSEN- OG UNGDOMSUNDERVISERE (LVU)

Læs mere

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier STYR PÅ LØNNEN på erhvervsgymnasier FORORD Gymnasielærere skal uanset om de arbejder på eux, hf, hhx, htx eller stx have lokalt aftalte tillæg som et supplement til den centralt aftalte løn. Sådan som

Læs mere

Fællesaftale om lokal løndannelse for pædagogisk. 09.06 O.13 3/2014 Side 1

Fællesaftale om lokal løndannelse for pædagogisk. 09.06 O.13 3/2014 Side 1 Fællesaftale om lokal løndannelse for pædagogisk område KL 09.06 Side 1 BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund FOA Fag og Arbejde Socialpædagogernes Landsforbund Fagligt Fælles Forbund (3F) Dansk

Læs mere

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer 2018-2021 Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland Sofiendalsvej 3 9200 Aalborg SV Tlf. 4695 4850 nordjylland@dsr.dk - www.dsr.dk/nordjylland

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Fællesaftale om lokal løndannelse på det tekniske område

Fællesaftale om lokal løndannelse på det tekniske område Fællesaftale om lokal løndannelse på det tekniske område KL FOA - Fag og Arbejde Fagligt Fælles Forbund 3F Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Dansk Formands Forening Serviceforbundet Landsklubben For

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

Den lokale løndannelse i staten. TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015

Den lokale løndannelse i staten. TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015 Den lokale løndannelse i staten TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015 Program 14.00 14.20 Gennemgang af programmet + kort præsentation 09.20 15.00 Gennemgang af lønoverblik 15.00 15.45 Øvelse med

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

Aftale om lokal løndannelse for social- og sundhedspersonale O.11 34/2011 Side 1

Aftale om lokal løndannelse for social- og sundhedspersonale O.11 34/2011 Side 1 Aftale om lokal løndannelse for social- og sundhedspersonale KL FOA - Fag og Arbejde 09.02 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 09.02 Side 2 Kapitel 1. Anvendelsesområde... 3 1. Område... 3 Kapitel 2. Lokale

Læs mere

Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden

Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden Region Hovedstaden Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden Region Hovedstaden Gennem disse guidelines vil regionens ledelse og de faglige organisationer styrke den lokale lønforhandlingsproces.

Læs mere

Lokal løndannelse i praksis. en pjece til dig, som forhandler løn til Sundhedskartellets medlemmer

Lokal løndannelse i praksis. en pjece til dig, som forhandler løn til Sundhedskartellets medlemmer Lokal løndannelse i praksis en pjece til dig, som forhandler løn til Sundhedskartellets medlemmer Lokal løndannelse i praksis en pjece til dig, som forhandler løn til Sundhedskartellets medlemmer Copyright

Læs mere

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter.

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. September 2009 Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. I forbindelse med de lokale lønforhandlinger er det meget vigtigt at være opmærksom på overholdelse af MED retningslinjen for drøftelse

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015

DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015 8. august 2014 DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015 På baggrund af tilbagemeldinger fra tillidsrepræsentanter og enkeltmedlemmer har DP s bestyrelse efter indstilling fra Løn- og stillingsstrukturudvalget

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode Resultat af forhandlingerne mellem BUPL Forbund og HK-Privat, Akademikernes Centralorganisation, Fagligt Fælles Forbund og Dansk Socialrådgiverforening vedrørende fornyelse af den tværfaglige fællesoverenskomst

Læs mere

09.05 O.13 47/2013 Side 1. Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte

09.05 O.13 47/2013 Side 1. Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte Side 1 Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte bibliotekarer KL Bibliotekarforbundet De Offentlige Tandlæger Fællesudvalget for Musikundervisere inden

Læs mere

EFz. Forhåndsaftale. mellem. Aabenraa Kommune og Pædagogernes Forhandlingsfællesskab. for

EFz. Forhåndsaftale. mellem. Aabenraa Kommune og Pædagogernes Forhandlingsfællesskab. for EFz Forhåndsaftale mellem Aabenraa Kommune og Pædagogernes Forhandlingsfællesskab for familiekonsulenter, familiebehandlere, forebyggelseskonsulenter og ungekonsulenter ved Familie og Ungecentret om lokal

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune 1. Indledning Lønpolitikken er den overordnede beskrivelse af, hvordan vi ønsker at bruge løn i samspil med de øvrige personalepolitiske værktøjer til at indfri

Læs mere

Forhandling af løn på det kommunale område

Forhandling af løn på det kommunale område Forhandling af løn på det kommunale område Dagens emner Lokal løn Formål og hjemmel Økonomi, information og statistik Flow og elementer Årshjul Strategi Klubben og mandat Strategiske refleksioner Gruppearbejde,

Læs mere

Som TR skal du forhandle den bedst mulige løn for dine kollegaer. Både ved ansættelse og én gang årligt.

Som TR skal du forhandle den bedst mulige løn for dine kollegaer. Både ved ansættelse og én gang årligt. Ergoterapeutforeningen Forhandling af lokal løn Som TR skal du forhandle den bedst mulige løn for dine kollegaer. Både ved ansættelse og én gang årligt. Her kan du finde svar på typiske spørgsmål i relation

Læs mere

Aftale om lokal løndannelse for chefer O.13 50/2013 Side 1

Aftale om lokal løndannelse for chefer O.13 50/2013 Side 1 Aftale om lokal løndannelse for chefer KL Arkitektforbundet Djøf - Danmarks Jurist- og Økonomforbund Foreningen af Kommunale Chefer HK/KOMMUNAL Ingeniørforeningen, IDA Lærernes Centralorganisation 09.09

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Fællesaftale om lokal løndannelse. 09.01 O.13 50/2013 Side 1

Fællesaftale om lokal løndannelse. 09.01 O.13 50/2013 Side 1 Fællesaftale om lokal løndannelse KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk Metal Dansk Socialrådgiverforening Fagligt Fælles bund 3F handlingskartellet HK/KOMMUNAL Malerforbundet i Danmark

Læs mere

AFTALE OM DECENTRAL LØN

AFTALE OM DECENTRAL LØN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORHANDLINGSFÆLLESSKABET AFTALE OM DECENTRAL LØN **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder

Læs mere

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet Lønudvikling gennem hele arbejdslivet - DM s lønpolitik DM s lønpolitik efterstræber at vise vejen for en offensiv lønpolitik tilpasset fremtidens arbejdsmarked. DM s lønpolitiske principper er, at: Livslønnen

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

Aftale om lokal løndannelse for hus/renområdet O.13 46/2013 Side 1

Aftale om lokal løndannelse for hus/renområdet O.13 46/2013 Side 1 Aftale om lokal løndannelse for hus/renområdet KL FOA - Fag og Arbejde Fagligt Fælles Forbund - 3F 09.08 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 09.08 Side 2 Kapitel 1. Anvendelsesområde... 3 1. Område... 3 Kapitel

Læs mere

Løndannelsen skal opleves som relevant og retfærdig for medarbejderne. Retfærdig løndannelse er bl.a.

Løndannelsen skal opleves som relevant og retfærdig for medarbejderne. Retfærdig løndannelse er bl.a. Lønpolitik Indledning og afgrænsning Sorø Kommunes overordnede lønpolitik indeholder principper og rammer for løndannelsen i Sorø Kommune. Lønpolitikken tager udgangspunkt i personalepolitikkens vision

Læs mere

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 1. Formål og mål Formålet med lønpolitikken i University College Lillebælt er at skabe sammenhæng mellem institutionens mål, udvikling, strategi på den ene side

Læs mere

Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte

Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte Side 1 Aftale om lokal løndannelse for tandlæger, musikskoleledere/-lærere og tjenestemandsansatte bibliotekarer KL Bibliotekarforbundet De Offentlige Tandlæger Fællesudvalget for Musikundervisere inden

Læs mere

Udsendt af Socialpædagogerne Kreds Midt- og Vestjylland maj 2007. www.sl.dk/midtogvestjylland midtogvestjylland@sl.dk

Udsendt af Socialpædagogerne Kreds Midt- og Vestjylland maj 2007. www.sl.dk/midtogvestjylland midtogvestjylland@sl.dk til Maj 2007 LOKALE LØNFORHANDLINGER - GUIDE - Indholdsfortegnelse Forord..3 TR som lønforhandler.. 4 Lønsystemets opbygning....5 Grundløn.. 5 Funktionsløn... 5 Kvalifikationsløn...6 Engangsvederlag..

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger

Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger Forord Ved overenskomstforhandlingerne 2011 aftalte Sundhedskartellet bestemmelser for atypiske stillinger. Der er de senere år

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DJØF IDA HK/KOMMUNAL FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side

Læs mere

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt:

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt: Bestyrelsen har efter indstilling fra foreningens Løn- og Stillingsstruktur Udvalg godkendt Dansk Psykolog Forenings forslag til krav til de offentlige arbejdsgiver. Forslagene sendes nu over til Akademikerne

Læs mere

LØN. Vejledning om inddragelse af ligestillingsaspektet i de lokale lønforhandlinger. Organisationerne i

LØN. Vejledning om inddragelse af ligestillingsaspektet i de lokale lønforhandlinger. Organisationerne i LØN Vejledning om inddragelse af ligestillingsaspektet i de lokale lønforhandlinger Organisationerne i Indhold 1 Indledning 3 2 Fokus på køn i de lokale lønforhandlinger 4 2.1 Tilrettelæggelse af forhandlingsprocessen

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

De lokale forhandlinger 2010

De lokale forhandlinger 2010 De lokale forhandlinger 2010 Der blev ved OK08 afsat 1,25 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010 til Sundhedskartellets ledergrupper altså i alt 2,5 % i denne overenskomstperiode. Vi har her i

Læs mere

Lokale lønforhandlere. Synlig, objektiv og gennemskuelig løn

Lokale lønforhandlere. Synlig, objektiv og gennemskuelig løn Lokale lønforhandlere Synlig, objektiv og gennemskuelig løn 2 Lokale lønforhandlere Synlig, objektiv og gennemskuelig løn Indholdsfortegnelse Indledning 4 Forhandlingskompetencer 4 Lønforhandling for institutionsledere

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Procedureaftale. Procedureaftale for lønforhandlinger. Procedureaftalens omfang

Procedureaftale. Procedureaftale for lønforhandlinger. Procedureaftalens omfang Procedureaftale for lønforhandlinger Procedureaftale Denne aftale er indgået mellem Viborg kommune og de underskrivende faglige organisationer. Aftalen er indgået med henblik på at fremme afviklingen af

Læs mere

NOTAT. Beskrivelse af ansvar, vakante opgaver og profil for faglige sekretærer

NOTAT. Beskrivelse af ansvar, vakante opgaver og profil for faglige sekretærer NOTAT 21-03-2017 Beskrivelse af ansvar, vakante opgaver og profil for faglige sekretærer Forord: Dette notat er udfærdiget med henblik på, at synliggøre de vakante opgaver, der opstår i kredsens nærmeste

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Indhold 1. Formål og mål... 3 2. Målgruppe... 3 3. Løndannelsen... 3 3.1 Ny løn... 4 3.2 Pulje... 4 4. Forhandling... 4 4.1 Lønaftale...

Læs mere

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår EnEn profession levende organisation med høj værdi med et forstærkt samfundet demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger holdninger til til organisationens sygeplejerskers lønlivog ogarbejdsvilkår demokrati

Læs mere

Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant

Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant eller til Dansk Psykolog Forening med dine overvejelser og argumenter så forhandler

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE FOR PERSONALEGRUPPER HVOR SL HAR FORHANDLINGSRETTEN. AFTALEN ER INDGÅET MELLEM:

FORHÅNDSAFTALE FOR PERSONALEGRUPPER HVOR SL HAR FORHANDLINGSRETTEN. AFTALEN ER INDGÅET MELLEM: FORHÅNDSAFTALE FOR PERSONALEGRUPPER HVOR SL HAR FORHANDLINGSRETTEN. AFTALEN ER INDGÅET MELLEM: FILADELFIA, BROMMEPARKEN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND IKRAFTTRÆDELSESDATO: 01.04.10 Omfattet af udmøntningsgarantien

Læs mere

Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn - UgebrevetA4.dk

Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn - UgebrevetA4.dk USÆDVANLIG APPEL Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn Af Henny Christensen Onsdag den 3. januar 2018 Flere fagforbund beder nu Folketingets politikere om at bruge ekstra penge på

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø Ref. LRH Dok.nr. 304181 9. oktober 2007 Krav til fornyelse af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2008 Hermed indsendes

Læs mere

Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015

Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015 Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015 På temamøde om lokal løndannelse blev der gennemført drøftelser af 4 emner (forhandlingsprocessen, økonomien, lønpolitikken

Læs mere

Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune

Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune Formål: De overordnede mål for Norddjurs Kommune er, at kommunen skal udføre sine opgaver økonomisk fornuftigt og med høj kvalitet og dermed fremstå som en moderne

Læs mere

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016 Lokal løndannelse i Aarhus Kommune Temamøde den 14. november 2016 1. Overblik 1. Overblik 2. Baggrund 1. Formål med drøftelsen 3. Begreber 1. Om lokal løndannelse 2. Centrale begreber 4. Overblik 1. Andel

Læs mere

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Brug løn aktivt - ellers mister du indflydelse Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Udgivet af KL Specielle Overenskomstforhandlinger Økonomisk Sekretariat Brug løn aktivt ellers mister du indflydelse

Læs mere

Løn og pension. Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6. Prioriteringskortene supplerende forklaringer

Løn og pension. Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6. Prioriteringskortene supplerende forklaringer Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6 Prioriteringskortene supplerende forklaringer Udover vejledningen til prioriteringsspillet er der udarbejdet supplerende forklaringer til hvert prioriteringskort.

Læs mere

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM Ansatte i staten Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Lønkommissionens analyse af pædagoger

Lønkommissionens analyse af pædagoger Lønkommissionens analyse af pædagoger Lønkommissionens analyser bekræfter en lang række tidligere antagelser om pædagogers lønforhold: Danmark har et kønsopdelt arbejdsmarked Kommuner og regioner udgør

Læs mere

09.04 O.11 45/2011 Side 1. Aftale om lokal løndannelse for Sundhedskartellets

09.04 O.11 45/2011 Side 1. Aftale om lokal løndannelse for Sundhedskartellets Side 1 Aftale om lokal løndannelse for Sundhedskartellets område KL Sundhedskartellet Indholdsfortegnelse Side 09.04 Side 2 Indledning... 3 Kapitel 1. Område... 4 1. Område... 4 Kapitel 2. Lokale forhandlinger...

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det kommunale område DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,91 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

HK Kommunals samlede krav til OK18

HK Kommunals samlede krav til OK18 HK Kommunals samlede krav til OK18 KL og Regionerne Generelle krav* forhandles af Forhandlingsfællesskabet og stilles gennem OAO 7.000 medlemmer af HK Kommunal i kommuner og regioner har op til OK18 givet

Læs mere

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til Debatoplæg 2 KTO-forhandlingerne... 3 Baggrund... 3 Stærkt fællesskab med interessemodsætninger... 3 Lønpolitikken spænder ben... 4 AC legede med ilden... 4 Mere

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

- dine rettigheder kort fortalt

- dine rettigheder kort fortalt Det nye lønsystem og lønforhandlinger - dine rettigheder kort fortalt For ansatte på virksomheder omfattet af overenskomst mellem DANSKE ARK og Arkitektforbundet JA (Jordbrugsakademikerne) Konstruktørforeningen

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere