Brugerhåndbog. Del VI. Konvertering af modeller i PCIM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugerhåndbog. Del VI. Konvertering af modeller i PCIM"

Transkript

1 Brugerhåndbog Del VI Konvertering af modeller i PCIM September 1999

2 Indhold: Introduktion 1 Installation af PCIM-udviklingspakken 2 Konvertering 3 Modellen 4 Data 5

3 Konvertering 1 Konvertering af modeller i PCIM version Introduktion I det følgende forklares kort hvordan udviklingspakken til PCIM anvendes. Papiret er opdelt i 4 mindre afsnit. Det andet afsnit beskriver hvordan konverteringsmodulet installeres og sættes op på harddisken. Det tredie afsnit er en brugervejledning til konverteringsmodulet. Det fjerde afsnit giver teknisk beskrivelse af opstillingen af modelligninger til brug for konverteringsmodulet. Det femte og sidste afsnit beskriver kort, hvordan man kan oprette en databank til den nye model. For at køre FORTRAN oversætteren og PCIM kræves mindst en 386 maskine med tilhørende co processor (80387) og mindst 4 MB RAM. Udvikling af modeller til PCIM kræver en LAHEY EM/32 (version 5.0 eller højere) FORTRAN oversætter. Desuden kræves Spindrift Utility og Spindrift Windows utilities (Oversætter og utilities kan fx. købes hos Ravenholm Computing i Lyngby). Oversætteren og tilhørende utilities installeres typisk i direktoriet F77L3 med en række tilhørende underdirektorier. Skanner-programmet, som er en del af udviklingspakken, kan kun afvikles under et 32-bit styresystem. 2. Installation af PCIM udviklingspakken Hvis ADAM, maj 1998, og FORTRAN oversætteren mv. er installeret med standardopsætningen, så kan konverteringsmodulet installeres automatisk med den medfølgende install.bat fil. Hvis harddisken hedder C, og diskette drevet hedder A, så behøver brugeren blot sætte disketten i diskette drevet og taste: A:\INSTALL A: C: Herved kopieres konverteringsmodulet ind i direktoriet C:\ADAM\KONVERT. Det kan være nødvendigt at tilpasse opsætningen af konverteringsmodulet, hvis det fx. er nødvendigt at angive en søgesti til memory-drivere el.lign. Dette gøres i filen KONVERT.BAT. Filen kan redigeres i en DOS-editor. Find linien: PATH c:\dos;c:\f77l3;c:\f77l3\bin; I denne linie kan alle de direktorier, som indgår i den almindelige søge sti, tilføjes. Hvis konverteringsmodulet ikke skal installeres i en standardopsætning af ADAM, maj 1998, og FORTRAN oversætteren, så anbefales det at anvende følgende retningslinier:

4 2 Kompilering af modeller i PCIM Udviklingspakken bør installeres i et separat direktorie. Den kunne fx. placeres i et direktorie, der hedder <PATH>\KONVERT. Filen KONVERT.BAT skal tilpasses den lokale opsætning. Indholdet af bat filen beskrives i afsnittet om konvertering nedenfor. Det anbefales at afprøve konverteringsmodulet på ADAMs formelfil. Kopier MAJ98.FRM over i et nyt direktorie og skift over til dette direktorie. Konverter nu modellen med følgende kommando: <PATH>\KONVERT maj98 Hvor <PATH> i standardopsætningen er C:\ADAM\KONVERT. Konverteringen tager nogle minutter. Til sidst dannes blandt andre en exe fil, MAJ98.EXE, som bør være identisk med den af modelgruppen leverede fil af samme navn. 3. Konvertering Konverteringen består af to dele. Først skannes formelfilen, <model>.frm, og TSP-formlerne omsættes til FORTRAN. Dernæst oversættes FORTRAN programmet og linkes til en eksekverbar fil, <model>.exe. Konvertering kan kun foregå fra det direktorie, hvor modellens formelfil, ligger. Selve konverteringen af modellen sker ved kaldet: <PATH>\KONVERT <model> Kommandoen KONVERT kalder en BAT-fil (der ligger i udviklingspakken). BAT-filen foretager automatisk de nødvendige trin i konverteringen. De centrale dele af KONVERT.BAT ser således ud: SKANNER6 %1 c:\adam\konvert\fcim6000 F77L3 Sc:\f77l3\lib\spin3,c:\f77l3\lib\graph3 SET 386link= stack pack stub runb -maxd 6000 CALL IBCOM PAUSE Der må ikke være fejlmeddelelser i det følgende TYPE ibcom.err more Hvis brugeren ikke har valgt standardopsætningen, så skal han, når udviklingspakken er installeret, udskifte følgende stier: c:\adam\konvert med det direktorie, hvor udviklingspakken en placeret. c:\f77l3\lib med det direktorie, som F77L3 har til sine biblioteker.

5 Konvertering 3 De enkelte kommandolinier i BAT filen har følgende betydning: SKANNER7 <MODEL> <PCIM-direktorie> -S<andre direktorier> Konvertering af modellens TSP-formler til FORTRAN. PCIM-direktoriet er udviklingspakkens direktorie. SET 386link=-stack pack -stub runb -maxd 6000 Angiver nogle optioner til linkeren. Programmet skanner7 danner FORTRAN programmer, og en BATfil: IBCOM.BAT IBCOM Kalder FORTRAN-oversætteren og linkeren. Så skulle den nye version være klar. Hvis der er fejl i oversættelsen, så vil fejludskrifterne kunne findes vha: TYPE IBCOM.ERR more Denne udskrift må ikke vise nogen fejl. Hvis der er fejl, vil det typisk være syntaksfejl i en formel. Fejllisten kan desværre ikke direkte bruges til finde formlen, der er fejl i. Det fejlbehæftede udtryk, som fremgår af IBCOM.ERR vil typisk se således ud: b(332) = a(23)+23.2 osv Det fejlbehæftede udtryk skal derefter findes i FORTRAN kildeteksterne. Disse ligger i filer, der hedder IB<tal>.FOR. Den relevante fil s navn fremgår af filen IBCOM.ERR. Ved søgning gennem FORTRAN kildeteksten, kan det fejlbehæftede udtryk findes. Når det fejlbehæftede er lokaliseret, så kan relationens endogene variabel aflæses lige oven over. Derefter kan man finde den relevante formel i modellens formler. Dernæst kan fejlen findes og rettes. Når man er overbevist om, at der ikke er fejl, kan alle midlertidige filer slettes. det sker med kommandoen: DELETE IB*.* Når konverteringen er vel overstået, så vil direktoriet rummer en række PCIMfiler; disse er: <MODEL>.EXE <MODEL>.FRM <MODEL>.FRN <MODEL>.NRM <MODEL>.VAR F77L3.EER PCIMs exe-fil, som er den konverterede model Den originale formel-fil, som er input til konverteringen Den nye formel-fil, som produktet af konverteringen En beskrivelse af processen fra "frm" til "frn" En variabelliste Fejlmeddelelser

6 4 Kompilering af modeller i PCIM 4. Modellen Modellens formler skal ligge i en fil med navnet <MODEL>.frm. Hver model bør have sit eget direktorie. Dette er ikke noget krav, men det er en god skik, der letter vedligeholdelsen. En model ser typisk sådan ud: <De simultane formler> AFTER $ <Eftermodel, der løses efter hver periode> AFTER2 $ <Eftermodel, der løses efter alle perioder er løst> Den sidste eftermodel bør kun anvendes, hvis det er helt nødvendigt, dvs hvis systemet ikke virker ellers. PCIM accepterer de TSP-formler, som også NASS (engang i tidernes morgen) accepterede. Formlerne ser normalt sådan ud: FRML <Formelnavn> <Variabel> = UDTRYK $ FRML <Formelnavn> DIF(<Variabel>) = UDTRYK $ FRML <Formelnavn> LOG(<Variabel>) = UDTRYK $ FRML <Formelnavn> DLOG(<Variabel>) = UDTRYK $ Formelnavnet kan ikke vælges frit. Første tegn i formelnavnet kan have betydning. Følgende tegn i første position har betydning for konverteringen af ligningen: 1. position. _ Formelnavnet vil blive brugt til at styre skanningen. De efterfølgende positioner i formelnavnet kan bruges til fx. at pålægge relationen justeringsled og eksogeniseringskonstruktion. Y Venstreside variablen opfattes som eksogen. Derfor skal fx bagvendte JLED beregnes i en Y formel. Forskellen er, at bl.a. venstreside variablen aldrig vil blive initialiseret til foregående periodes værdi. Z Den pågældende relation kan dæmpes ved løsningen. F Denne relation kan ændres dynamisk i kørslen vha fix kommandoen. Det anbefales at lade formelnavnet starte med understreg, <_>. Hvis formelnavnet starter med <_> vil navnet, som sagt, blive anvendt til at styre skanningen. De enkelte positioner efter <_> har forskellig effekt.

7 Konvertering 5 2. position er fri. Her anbefales det at bruge følgende tegn: I For identitetsligninger D For definitionsligninger S For stokastiske relationer G For øvrige relationer 3. og 4. position styrer indsættelse af J led. J_ Giver indsættelse af et almindeligt JLED. Dvs. endogen=relation+j<endogen> og i eftermodellen J<endogen>=endogen relation JD Giver præcis den samme struktur. Men JLED det bliver kaldt JD<endogen>. Denne type kan anvendes til JLED i ændringsrelationer. JR Giver et relativt JLED. Dvs. endogen=relation (1+JR<endogen>) og i eftermodellen: JR<endogen>=endogen/(relation) - 1 Giver intet JLED 5. position styrer eksogenisering. D Betyder eksogenisering. Dvs. Endogen=relation bliver til: endogen=(relation) (1-D<endogen>)+Z<endogen> D<endogen> og i eftermodellen: Z<endogen>=endogen _ Betyder ingen eksogenisering. 6. position styrer om formlen skal kunne FIX es. F Muliggører fixning. Det svarer til et F i første position, hvis der ikke er et _ i formelnavnet. _ udelukker fixningsmuligheden. 7. karakter styrer dæmpningen. Z Muliggører dæmpning. Det svarer til et Z i første position, hvis der ikke er et _ i formelnavnet. _ udelukker dæmpning. Formelnavnenes længde kan være indtil 7 karakterer. Men de kan være kortere. Man behøver ikke at angive alle 7 karakterer, hvis man kun har brug for de første. Eksempelvis gælder følgende:

8 6 Kompilering af modeller i PCIM _I kan forkortes til _I _SJ kan forkortes til _SJ SJD kan forkortes til _SJD _SJR Z kan ikke forkortes Hvis ikke formelnavnet starter med <_>, så kan det strengt taget vælges frit med en længde på indtil 8 karakter. Vælges første tegnet Y, Z eller F, så har det som beskrevet ovenfor betydning for konverteringen af ligningen. Udover disse muligheder anbefales det, at vælge det første tegn blandt følgende muligheder: I For identiteter D For definitionsligninger S For stokastiske relationer G For øvrige relationer For alle relationer, bortset fra dem, hvor første tegn er <_>, anbefales det, at formelnavnet konstrueres således: Formelnavn: <første tegn><endogen variabel> Dette anbefales af hensyn til PCIMs muligheder for at dekomponere formlen. Variabelnavne kan vælges frit. Dog skal man være opmærksom på, at ingen variabelnavne må være på mere end 8 karakterer. Man skal også være opmærksom på, at automatikken tilføjer prefixer til eventuelle justeringsled, målvariabler og eksogeniseringsdummyer. For disse endogene variabler kan variabelnavnet ikke være længere end 6 eller 7 karakterer. Relationsoperatorer skal skrives på en anden måde:.gt. skal skrives som >.GE. >=.LT. <.LE. <=.EQ. == Udtryk, hvor der anvendes relationsoperatorer skal omgives af parenteser, eks: a=b * (c>d) Der må ikke så at sige anbringes relationsoperatorer inden i hinanden. a=b*(c>(x*(f>g)))forbudt!! Der må ikke forekomme # ere i modellen. Alle heltal i modellen omsættes til real-tal. Det indebærer, at maskinen ikke accepterer konstruktioner af formen: Y**-3 hvis Y kan antage negative værdier. det kan dog løses ved at skrive Y**int(-3)

9 Konvertering 7 Formler, der er baseret på division med 0, er helt YT. De indebærer nemlig, at der genereres "Not a Number" og alle relationer hvor denne NaN indgår får værdien NaN, osv, hvorefter hele løsningen er gået komplet i fisk. 5. Data Data kan overføres fra en anden PCIM bank. Hvis den gamle bank er dannet med samme programversion, dvs med samme antal max. variabler, kan en anden models bank umiddelbart læses. Fra PCIM version 7.04 er databank-formatet bagud kompatibelt - dvs at gamle databanker kan læses af nye PCIM versioner. En ny databank kan derfor oprettes i PCIM meget nemt 1 : READ hit<mm><åå>... Indlæs eller importèr data for nye variabler... HDG Databank til ny model <model> pr <dato> WRITE nybank Arbejdsarealet fyldes op med data ved indtastning fra prompten eller fra fx. en anden version af PCIM eller fra AREMOS. Data indtastes fra prompten (eller i en CMD-fil) med UPD-ordren eller dannes med GENR-ordren: UPD nyvar1 = værdi1 værdi2... GENR nyvar2 = f(nyvar1,..) $ Data fra andre PCIM-versioner kan udskrives ved hjælp af ordren PIPE nyedata.cmd UPDPRT = #ALL PIPE con i en kommando fil. Denne kommando fil kan anvendes til at indlæse data i den nye version: NYEDATA 1 I andre tilfælde skal der oprettes en helt ny databank. Det gøres med ordren BANK, fx: BANK expand 40 PCIM vil nu spørge om 40 ID-variabler, og du skriver fx: indtil der er indlæst 40 tal, evt på flere linjer. Det kan anbefales at lave denne del som en kommandofil, idet det erfaringsmæssigt er vanskeligt at indtaste 40 tal korrekt.

10 8 Kompilering af modeller i PCIM Data fra AREMOS udskrives i AREMOS ved hjælp af EXPORT ordren i TSD format og indlæses ved hjælp af TSDREAD i PCIM. TSDREAD nyedata.tsd Ordren TSDREAD kan også bruges til at oprette en databank. Hvis TSDREAD ordren bruges umiddelbart efter opstarten af PCIM, så vil arbejdsbanken automatisk blive oprettet. Arbejdet med databanker og data i PCIM er beskrevet i brugerhåndbogens Del II, afsnit 2.

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold:

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold: 1 Reference over PCIM kommandoer PCIM er et simulationsprogram. Kommandoerne i PCIM giver dig mulighed for at afvikle modelkørsler og analysere sådanne modelkørsler. Kommandoerne giver dig samtidig mulighed

Læs mere

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Tony M. Kristensen 31 januar 1996* Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Resumé: Dette papir er en kort introduktion til kørsler med ADAM i Ib Hansens simulationsprogram

Læs mere

Brugerhåndbog. Del I. Introduktion

Brugerhåndbog. Del I. Introduktion Brugerhåndbog Del I Introduktion September 1999 Indhold: Installation af ADAM/PCIM 1 Installation af ADAM/PCIM for første gang 1.1 Opdatering af en tidligere ADAM/PCIM version 1.2 Start af ADAM/PCIM fra

Læs mere

Brugerhåndbog. Del II. Simulationsprogrammet PCIM

Brugerhåndbog. Del II. Simulationsprogrammet PCIM Brugerhåndbog Del II Simulationsprogrammet PCIM September 1999 Indhold: Indledning 1 Start og stop af programmet 1.1 PCIMs hjælpesystem 1.2 Kommandolinien 1.3 Outputskærmen 1.4 Sådan sættes tidsperioden

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

Introduktion til PCIM version 9.07

Introduktion til PCIM version 9.07 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Lars Brømsøe Termansen 25. marts 2003 (UDKAST) Introduktion til PCIM version 9.07 Resumé: Papiret beskriver kort om den nye version af PCIM løsningsprogrammet.

Læs mere

Introduktion til EMMA

Introduktion til EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 24.06.97 Thomas Thomsen Introduktion til EMMA Resumé: Dette papir er en kort introduktion til EMMA, Energi- og emissionsmodeller til ADAM.

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

EMMA-eksperimenter med Gekko

EMMA-eksperimenter med Gekko NOTAT 9. maj 2011 J.nr. Ref. cmvl EMMA-eksperimenter med Gekko Indhold 1 Indledning... 1 2 Introduktion til Gekko... 2 2.1 Kommandoer i Gekko... 2 2.2 Kommandofiler... 5 3 Variabelnavne... 6 4 Eksempler...

Læs mere

BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN,

BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN, INSITE BULLETIN OM INSTALLATION Side 2: Installation af INSITE Side 7: Fjernelse af INSITE BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN, FØR DU HAR LÆST DETTE DOKUMENT.FORKERT INSTALLATION KAN RESULTERE I FEJLBEHÆFTEDE

Læs mere

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne Brugerhåndbog Del IX Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne September 1999 Formodel til markedsandel og konkurrenceevne 3 Modulet MAKE: Markedsandel og konkurrenceevne. 1. Indledning

Læs mere

Kursus i databehandling i Gekko

Kursus i databehandling i Gekko Kursus i databehandling i Gekko 2.1 Grundlæggende dataarbejde 28. februar 2017 09.45-10.05 Oplæg 10.05-10.45 Øvelser 10.45-10.55 Pause 1 Oversigt over kommandoer OPEN Bruges til at åbne databanker i gbk-format

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

PDFxChange. Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen. Version: August 2012

PDFxChange. Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen. Version: August 2012 PDFxChange Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er PDFxChangeViewer?...4 Hvem har fordele af dette program?...4 Copyright på skannet materiale...4

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten

Brugervejledning til KasseRapporten Brugervejledning til KasseRapporten INSTALLATIONSVEJLEDNING...2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG...3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN...4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...9 KASSERAPPORTEN

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1 Plan for ADAM-kursus Introduktion Tirsdag d. 3. februar 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Jacob 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C)

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Ruko Security Master Central Database

Ruko Security Master Central Database Ruko Security Master Central Database RSM benytter en central database, til at udveksle låsesystemer mellem Ruko og låsesmeden. Udvekslingen sker via Internettet, så det er derfor nødvendigt at have en

Læs mere

GEKKO til dataarbejde. 3.2 Test mod model

GEKKO til dataarbejde. 3.2 Test mod model 3.2 Test mod model Når data bruges sammen med en model, er der er flere muligheder for at teste en databank mod modellen (og omvendt) : Er databanken er komplet ifht. modellen Er relationerne i data, som

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Installation af en virtuel maskine

Installation af en virtuel maskine Installation af en virtuel maskine Hvad er en virtuel maskine? Du skal se en virtuel maskine som en ekstra computer, som kører inde i maven på din computer. Det vil sige du kan have en windows computer

Læs mere

Sproget Six. Til brug i rapportopgaven på kurset Oversættere. Vinter 2006. Abstract

Sproget Six. Til brug i rapportopgaven på kurset Oversættere. Vinter 2006. Abstract Sproget Six Til brug i rapportopgaven på kurset Oversættere Vinter 2006 Abstract Six er baseret på det sprog, der vises i figur 6.2 og 6.4 i Basics of Compiler Design. Den herværende tekst beskriver basissproget

Læs mere

Udarbejdelse af fælles opsætninger

Udarbejdelse af fælles opsætninger VIGTIGT Denne vejledning er KUN aktuel for den bruger, som er ansvarlig superbruger på Næsgaard Markkort ADVICER. Vejledningen omhandler funktionerne til anvendelse af fælles opsætninger for alle brugere

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT INSTALLATIONSVEJLEDNING... 2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG... 3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN LIGHT... 4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...

Læs mere

PDFxChange. Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen. Version: Oktober 2015

PDFxChange. Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen. Version: Oktober 2015 PDFxChange Skriv i, tegn i og udfyld dine PDF'er på skærmen Version: Oktober 2015 Indholdsfortegnelse Hvad er PDFxChangeViewer?...4 Hvem har fordele af dette program?...4 Copyright på skannet materiale...4

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning 3.1 27. februar 2017 13.55-14.05 : - visualisering, udvælgelse, missings 14.00-14.05 Eksempler 14.05-14.20 Øvelser Grundideen med dette modul er at det er fint at genbruge kode, som har virket før, og

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandel-dokumenter, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

Kan f.eks. være en stor hjælp for læsesvage elever, der kan skrive direkte ind i opgaver, udfylde kopiark og få hjælp af oplæsningssoftware undervejs!

Kan f.eks. være en stor hjælp for læsesvage elever, der kan skrive direkte ind i opgaver, udfylde kopiark og få hjælp af oplæsningssoftware undervejs! Kan f.eks. være en stor hjælp for læsesvage elever, der kan skrive direkte ind i opgaver, udfylde kopiark og få hjælp af oplæsningssoftware undervejs! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato:

Læs mere

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1 Plan for ADAM-kursus Introduktion Tirsdag d. 07. februar 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Britt 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C)

Læs mere

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5 Indhold Datatransport... 2 Import & Eksport af data... 2 Generelt... 2 Import/eksport.... 4 Felter i Import og Eksport... 5 Trykknapper til Import og Eksport... 7 1 Alle... 7 2 Slet... 7 3 Editor... 7

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Lav startliste til en parturnering

Lav startliste til en parturnering Lav startliste til en parturnering I dette dokument vises først hvordan tilmelder deltager til en parturnering ud fra en csv-fil. Herefter dannes en startliste til en parturnering med 16 par. Version 1

Læs mere

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af:

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: GeoGIS2020 Installation Udkast Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: 2015.08.31 Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: 1. GENERELT Side 2 af 16 Side 3 af 16 2. DOWNLOAD OG INSTALLATION

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Brug af håndscanner Delfi Cap 72

Brug af håndscanner Delfi Cap 72 Brug af håndscanner Delfi Cap 72 I Mamut Stellar 7 kan man med håndscanner lave opsamling af fx materialeforbrug og timer, som derefter importeres i Mamut Stellar 7 og lægges som ordre/købsordre til fakturering.

Læs mere

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper Håndbog Til CPR services Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper CPR-kontoret Datavej 20, Postboks 269, 3460 Birkerød E-post: cpr@cpr.dk. Telefax 45 82 51

Læs mere

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014 Vejledning December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål med denne vejledning... 3 2 Hent filer med kontoskema og kolonneformat...

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

Introduktion. Introduktion

Introduktion. Introduktion Plan for ADAM-kursus Tirsdag d. 20. juni 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Britt 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C) 12.25 Frokost

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Installation af GPS med tilslutning til USB port

Installation af GPS med tilslutning til USB port Indholdsfortegnelse Opsætning af GPS-tilslutning... 1 1: Installation af driver... 2 2: Opsætning af COM-port... 2 3: Vælg COM-port i DLS NG... 3 4: Brug af GPSViewer testprogram... 5 5: Hvis COM-port

Læs mere

Version P12A-DB10. www.multilogik.dk

Version P12A-DB10. www.multilogik.dk Version P12A-DB10 www.multilogik.dk Indholdsfortegnelse Side Systemkrav og installation... 3 Generelt... 4 Indlæsning af kontoplan og momskoder... 5 Saldokonti... 6 Kassekladden... 7 Indtastning af debet/kredit-beløb...

Læs mere

I adressen skrives: indberetninger.uvm.dk. Husk at der ikke skal stå www.foran adressen.

I adressen skrives: indberetninger.uvm.dk. Husk at der ikke skal stå www.foran adressen. I adressen skrives: indberetninger.uvm.dk. Husk at der ikke skal stå www.foran adressen. Skriv Brugernavn og Adgangskode Skolen kan have modtaget flere brugernavne/adgangskoder til forskellige indberetningstyper.

Læs mere

Brugervejledning. Brovægtprogram. F.L. Teknik A/S Barfoedsvej 4, 9800 Hjørring

Brugervejledning. Brovægtprogram. F.L. Teknik A/S Barfoedsvej 4, 9800 Hjørring Brugervejledning Brovægtprogram F.L. Teknik A/S Barfoedsvej 4, 9800 Hjørring Introduktion F.L. Teknik Brovægtprogram er udviklet som supplement til eksisterende og nye brovægte. Programmet understøtter

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Systemkrav & Installationsvejledning

Systemkrav & Installationsvejledning 20. november 2015 Indhold 1 Systemkrav... 2 2 Installation... 3 3 Aktivering af licens... 7 4 Server-installation af Skat Nova... 9 4.1 Installation... 9 4.2 Silent installation... 19 4.3 Placering af

Læs mere

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning 1. Lokalt installeret afleveringsprogram til stedprøver... 2 2. Systemkrav... 3 3. Netværksopsætning... 4 4. Installation

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Installationsguide. Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2015

Installationsguide. Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2015 Installationsguide Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2015 Indledning Dette dokument indeholder vejledning til installation af modulet NN Markedsdata i Dynamics NAV

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2

Indholdsfortegnelse. Side 2 www.adesk.dk Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...3 Installation af styresystem...4 Backupprocedurer...5 Vedligehold...6 Vista / Windows 7 Recoverysystem...7 Side 2 Opsætning af computeren Det

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

Installation af GeoCAD

Installation af GeoCAD 19-06-2015 Systemkrav: Microsoft Windows XP eller nyere Minimum 1 GB RAM Minimum 330 MB harddisk Java version 8 eller nyere Installation af GeoCAD Hvis GeoCAD tidligere har været installeret på maskinen,

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Målsætning med modul 2 (pr. 2/9 1998)

Målsætning med modul 2 (pr. 2/9 1998) Målsætning med modul 2 (pr. 2/9 1998) Mål Formålet med dette modul er at give dig kendskab til de grundlæggende computerfunktioner, du skal kunne for at udnytte en pc effektivt. Indhold Starte computeren

Læs mere

Installationen af Designskabelonerne gøres ved at installere henholdsvis et lille program samt en række skrifttyper som bruges af skabelonerne.

Installationen af Designskabelonerne gøres ved at installere henholdsvis et lille program samt en række skrifttyper som bruges af skabelonerne. Quickguide til AU s designskabeloner i Word 2007 Denne guide indeholder to elementer: 1. Installation af skabeloner 2. Hvordan skabeloner benyttes Er skabelonerne installeret på din maskine, kan du gå

Læs mere

Eksogenisering i forbrugssystemet

Eksogenisering i forbrugssystemet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 7. juli 1997 Eksogenisering i forbrugssystemet Resumé: Papiret giver en metode til eksogenisering af forbrugskomponenter i det nye DLU og indeholder

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Oracle Database Express Edition (XE) er Oracles lille gratis database tilsvarende Microsofts SQL Server Express Edition. Oracle Database XE

Læs mere

Installationsvejledning Family Tree Maker

Installationsvejledning Family Tree Maker Side 1 af 10 Først og fremmest tillykke med din nye version, oversat til dansk af undertegnede. Håber du bliver lige så glad for alle dens muligheder, som så mange over hele verden er blevet det. Installation

Læs mere

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVELSE ] [ Dette smarte skærmtastatur med en virtuel musekliksfeature og taleoutput lader dig skrive hurtigt og arbejde med

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 Brugervejledning for aftenskoler - oprettelse af stamdata, aftenskolehold og undervisningssteder MANUAL 1 3 2 4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 intro! Hjemmesiden aftenskole.nu giver borgerne

Læs mere

En Kort Introduktion til Oracle

En Kort Introduktion til Oracle En Kort Introduktion til Oracle Henrik Bulskov 12. februar 2001 bulskov@ruc.dk 1 Start SQL*Plus... 1 1.1 TELNET... 1 1.2 WINDOWS SQL PLUS... 2 2 Kør et SQL-script... 3 3 Hjælp i SQL*Plus... 3 4 Editering

Læs mere

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Indholdsfortegnelse 1. Systemkrav 1. Systemkrav for at anvende Avery Wizard 2. Installering af Wizard

Læs mere

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning Axapta 3.0 Konverteringsvejledning ectrl Dokumentversion 3.0 Juli 2008 - Datakonvertering 2008 Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse DATAKONVERTERINGSVÆRKTØJET:...3 KARTOTEK INFORMATIONSOVERSIGT - FANEBLAD...5

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 28. marts 1996 Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Resumé: Justeringsled

Læs mere

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 UserHandbookv.1 DANjan14 Side 2 Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Installation af Conlan express programmet... 3 2. Conlan express softwaren...

Læs mere

Tilslutningsvejledning

Tilslutningsvejledning Side 1 af 5 Tilslutningsvejledning Windows vejledning til en lokal tilsluttet printer Før installation af printersoftware til Windows En lokalt tilsluttet printer er en printer, der er tilsluttet en computer

Læs mere

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1 Brugervejledning ComX brugervejledning version 4.1 1 INDHOLD PAKKENS INDHOLD Pakkens indhold side 2 Fjernbetjening side 2 Tilslutning af Settop-boksen side 3 Introduktion til Bredbånds-TV side 4 Tilslutning

Læs mere

Hvilke maskiner kan komme med på nettet.

Hvilke maskiner kan komme med på nettet. Maskiner på DMiBrugt Det er muligt at få både nye og brugte maskiner med på DMiBrugt. Der dannes en xml fil der overføres til DMiBrugt, som så opdaterer deres internet side over maskiner til salg. Hvilke

Læs mere

DPR lokal persondatabase. Checkliste for CPR migrering

DPR lokal persondatabase. Checkliste for CPR migrering DPR lokal persondatabase Checkliste for CPR migrering Dokumentinformation Titel DPR lokal persondatabase, Checkliste for CPR migrering Dokumentplacering Dokumentejer Lars Bolgann Godkender CSC Dokumentlog

Læs mere

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en Version 1 10. juni 2011 Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01 DDI en Oplæg juni 2011 til Kulturministeriet Bestillingsoversigt i DDI en - Bestillingsoversigten åbnes via Indrapportering til ØSC \Bestillingsoversigt,

Læs mere

LUDUS Web version Den 12. juni LUDUS Web

LUDUS Web version Den 12. juni LUDUS Web LUDUS Web version 2.57.1 Den 12. juni 2017 DXC Technology, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.dxc.com/ludus, sc-ludus@dxc.com CVR-nr. 25 46 93 64 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide LEOGICS Pen-tablet Hurtig installationsguide Velkommen Tak for købet af LEOGICS PT-1001 Pen-tablet. Du vil opdage hvor nemt det er at styre din computer ved brug af en digital pen i stedet for en mus.

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS.

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Michael Pedersen (mike42dk) mike42dk@gratispoi.dk Juli 2009 Version 2.1 Jeg fralægger mig alt ansvar for den skade du kan komme til at forsage ved din GPS,

Læs mere

Vejledning til WordMat på Mac

Vejledning til WordMat på Mac Installation: WordMat på MAC Vejledning til WordMat på Mac Hent WordMat for MAC på www.eduap.com Installationen er først slut når du har gjort følgende 1. Åben Word 2. I menuen vælges: Word > Indstillinger

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Importér skemadata fra Lectio 1 af 16 Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Vælg Konverter skemadata Klik på Eksporter skemadata Importér skemadata fra Lectio 2 af 16 Vælg

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive   i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Navn: Søren Guldbrand Pedersen Klasse: 2i Fag: up/ansi Opgave: Brev til Sigurd Lære: John Austin Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003

Navn: Søren Guldbrand Pedersen Klasse: 2i Fag: up/ansi Opgave: Brev til Sigurd Lære: John Austin Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003 Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003 Til Sigurd Som aftalt vil jeg her fremsende vores program til vores 80C535 kit og display. Det gik jo ud på at vi skulle starte med at få den til at intialiserer displayet,

Læs mere

INSTALLATIONSGUIDE. Installationsguide. for Dynamics AX 4.0. til. dansk udgave. Frederiksberg, januar Docversion: 1.02.

INSTALLATIONSGUIDE. Installationsguide. for Dynamics AX 4.0. til. dansk udgave. Frederiksberg, januar Docversion: 1.02. INSTALLATIONSGUIDE, version 4.81 Frederiksberg, januar 2008 Installationsguide til for Dynamics AX 4.0 dansk udgave h Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Systemkrav... 3 1.2 Kritik modtages gerne... 3 1.3 Yderligere

Læs mere

Installationsguide. Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2013

Installationsguide. Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2013 Installationsguide Integration af erhvervsdata fra NN Markedsdata til Microsoft Dynamics NAV 2013 Indledning Dette dokument indeholder vejledning til installation af modulet NN Markedsdata i Dynamics NAV

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

CD-DIRECT Installationsvejledning

CD-DIRECT Installationsvejledning CD-DIRECT Installationsvejledning Indhold 1. Kom godt i gang med installationen af CD-DIRECT... 3 2. CD-DIRECT Installation... 4 3. Enkeltbruger Type I (uden kopi af databasefilen)... 5 3.1 Opdatering

Læs mere