KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER?"

Transkript

1 AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) 10 NOVEMBER 2014 KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER? KONFERENCE 13. NOVEMBER 2014 KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER? 10. NOVEMBER 2014

2 AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) 10 NOVEMBER 2014 KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER? KONFERENCE 10. NOVEMBER 2014 KIDS - HVORDAN KAN MAN MÅLE KVALITET I DAGINSTITUTIONER? 10. NOVEMBER 2014

3 AARHUS UNIVERSITET PROGRAM Registrering Velkomst v/charlotte Ringsmose, Baggrund. Det kommunale perspektiv v/ Centerchef Berit Vilsbøll, Center for Dagtilbud, Slagelse kommune Det metodiske grundlag og KIDS som grundlag for udvikling af pædagogisk kvalitet v/charlotte Ringsmose valg af workshop. Pause med kaffe/te, networking Om den teoretiske og forskningsmæssige baggrund for KIDS v /Grethe Kragh-Müller Tak for i dag med afslutning i 4 mindre workshops v/ Grethe Kragh Müller, Charlotte Ringsmose, Ditte A. Winther-Lindqvist, Lone Svinth

4 Det metodiske grundlag Og KIDS som grundlag for udvikling af pædagogisk kvalitet v/charlotte Ringsmose

5 AARHUS UNIVERSITET DET METODISKE GRUNDLAG En stor del af den testning, der er udviklet med baggrund i psykologien som naturvidenskab bestræber sammenlignelighed og lovmæssigheder. Kognitive psykologiske test, der måler intelligens, hukommelse, opmærksomhed, koncentration osv, baseret på normalfordeling er eksempler på denne bestræbelse. Frem for at anskue hver enkelt barns vanskeligheder som iboende barnet giver den sociale psykologi muligheder for at anskue barnets udviklingsmuligheder i kontekster. Eksempelvis at se sammenhænge mellem de sociale forholds betydning og behov for specialpædagogisk bistand. Ved at se på systemer og organisationer bliver det en politisk og professionel opgave at bryde mønstre, snarere end at opspore forhold hos individer og familier.

6 AARHUS UNIVERSITET

7

8 AARHUS UNIVERSITET KIDS SOM METODE Børns udvikling er en proces, hvor modning og læring bliver integreret. Barnet modnes i takt med den biologiske udvikling, mens læringen bliver til i barnets interaktion med miljøet omkring det. Læring og udvikling i daginstitutionen er i langt overvejende grad knyttet til barnets erfaringer i sociale samspil, kropslige erfaringer og erfaringer med materialer. Erfaringsdannelsen sker i samspil med andre mennesker. Dermed bliver læringsmiljøet og samspillet i de sociale relationer afgørende for udviklingen. Den professionelle pædagog har således en forståelse for de strukturelle forholds betydning for at udføre arbejdet. Inden for de overordnede rammer, der er givet i form af kvadratmeter, normeringer, bygninger m.v., organiserer den professionelle pædagog det daglige arbejde i et samspil mellem pædagogikken, organiseringen og rum og materialer

9 AARHUS UNIVERSITET KVALITET STRUKTUR- OG PROCESPARAMETRE De overordnede strukturelle forhold har betydning for mulighederne for at tilrettelægge en god pædagogik. Inden for de strukturelle forhold har den voksne professionelles arbejde med sig selv, Indretning og organisering central betydning for det gode læringsmiljø. Eksempelvis gennem de aktiviteter børnene har mulighed for at tage del i samt mulighed for en bred fordeling med gode legesteder og steder for aktiviteter voksne og børn imellem er afgørende forudsætninger for børns læringsmuligheder.

10 AARHUS UNIVERSITET EKSEMPLER PÅ STRUKTURPARAMETRE Institutionens størrelse Antal indskrevne børn pr år Antal m2 til børn Personale antal årsværk antal ansatte Uddannelse antal med PGU/PAU Uddannede Pædagoger Med fuld PD eller mere Udskiftning af personale nyansættelser de sidste 3 år Udskiftning af personale = afgået personale de sidste 3 år Sygefravær i % = gennemsnitligt samlet fravær de sidste 3 år Grupper = antal af grupper/stuer

11 AARHUS UNIVERSITET

12 AARHUS UNIVERSITET RATIO OG GRUPPESTØRRELSE

13 AARHUS UNIVERSITET

14 AARHUS UNIVERSITET

15 AARHUS UNIVERSITET

16 AARHUS UNIVERSITET

17 AARHUS UNIVERSITET OPGØRELSE Efter besvarelsen af hvert område opgøres scoren for det pågældende område, dvs. at alle tallene lægges sammen. Herefter kan man indføre den samlede score for det enkelte område i diagrammet i afsnittet Udviklingsprofil. Profilen knytter sig til det enkelte delområde i testen, så der er mulighed for at vende tilbage og arbejde reflekteret med spørgsmålene med henblik at udvikle kvaliteten på de angivne delområder.

18 AARHUS UNIVERSITET

19 AARHUS UNIVERSITET

20 AARHUS UNIVERSITET

21 AARHUS UNIVERSITET 1. Fysiske omgivelser se side og gennemgå items side Relationer se side og gennemgå items side Leg og aktivitet se side og gennemgå items side Socio-emotionel udvikling se side og gennemgå items side Deltagelse og indflydelse se side og gennemgå items side Kritisk tænkning og erfaringsdannelse se side og items side Selvudvikling se side og gennemgå items side Sprog og kommunikation se side og gennemgå items side Opmærksomhed se side og gennemgå items side 80-82

22 AARHUS UNIVERSITET

23 AARHUS UNIVERSITET

24 AARHUS UNIVERSITET

25 AARHUS UNIVERSITET KIDS SOM GRUNDLAG FOR UDVIKLING AF PÆDAGOGISK KVALITET Ved vurderingen opnås en profil, der kan anvendes som grundlag for at udvikle den pædagogiske kvalitet i institutionen. Der er således tale om et udviklingsredskab. KIDS er ikke tænkt som et statisk billede på institutionspraksis Forskning viser, at der ikke nødvendigvis er et et-til-et-forhold mellem de mål og hensigter, man har for arbejdet i en daginstitution, og de handlinger, som faktisk finder sted i den pædagogiske praksis. Hvis man således vurderer den pædagogiske kvalitet i forhold til de målsætninger, man har, kan man komme til at overvurdere den faktiske kvalitet i dagligdagen, hvilket kan medføre, at det bliver vanskeligere at udvikle kvaliteten i praksis.

26 AARHUS UNIVERSITET

27 AARHUS UNIVERSITET

28 AARHUS UNIVERSITET

29 AARHUS UNIVERSITET

30 AARHUS UNIVERSITET KIDS SOM GRUNDLAG FOR UDVIKLING AF PÆDAGOGISK KVALITET Når man arbejder med KIDS, er det derfor vigtigt at tage udgangspunkt i, hvad der konkret finder sted i dagligdagen i institutionen, og ikke i de målbeskrivelser og hensigter, man har for arbejdet. Man kan anvende KIDS til selv at evaluere og udvikle egen institutionspraksis. Det er hensigtsmæssigt, at man også på skift anvender KIDS til at evaluere hinandens praksis på tværs af grupperne i en institution, fordi man derefter har et bredere og mere varieret udgangspunkt for at planlægge arbejdet med udviklingen af kvaliteten i institutionen. KIDS er yderligere beregnet til, at forskellige eksterne observatører hentes ind i institutionen for at vurdere den pædagogiske kvalitet. Dette vil give et godt grundlag for refleksion over praksis i den givne institution, bl.a. fordi de eksterne konsulenter kan hjælpe med at skelne imellem hensigter og konkret praksis. Eksterne konsulenter kan f.eks. være pædagoger fra nabo- eller netværksinstitutioner, kommunens pædagogiske konsulenter eller psykologer fra PPR.

31 AARHUS UNIVERSITET

32 AARHUS UNIVERSITET

33 EKSTERN INTERN

34 EKSTERN INTERN

35 EKSTERN INTERN

36 AARHUS UNIVERSITET SPØRGSMÅL Er kvaliteten god i danske daginstitutioner?

37 AARHUS UNIVERSITET ER KVALITETEN GOD? I LUDVI undersøgelsen (Svinth og Ringsmose, 2012) viste vi, at der var sammenhæng mellem institutionernes familiebaggrund og børnenes sproglige udvikling samt, at institutionens kvalitet er sammenhængende med barnets udvikling (Allerup, Winther-Lindqvist, Ringsmose, 2012). HPA projektet (Jensen, m.fl.) viser samme sammenhæng, hvor den sociale baggrund har betydning for barnets udvikling. børn med stærk socioøkonomisk baggrund har i mindre grad vanskeligheder på personlige og sociale områder, lige som barnets sproglige udvikling og læringsparathed påvirkes af familiebaggrunden. Jo længere uddannelse familien har desto færre vanskeligheder (Jensen m.fl. HPA, 2009).

38 AARHUS UNIVERSITET ER KVALITETEN GOD? Socialforskningsinstituttet har vist, at børn fra familier med lav socioøkonomi i højere grad problemdefinerede allerede ved indgangen til skolen (Social Arv, sammenfatning Socialforskningsinstituttet 05:10). De har i højere grad konflikter med læreren, konflikter med kammerater, koncentrationsproblemer og psykiske vanskeligheder (Social Arv, sammenfatning Socialforskningsinstituttet 05:10) Danmarks Evalueringsinstituts undersøgelse af børnenes sprog i tre års alderen viser, at den sproglige udvikling er sammenhængende med forældrenes uddannelse ( ). undersøgelsen sammenfatter om børn med særlige behov i daginstitutionen (Danmarks Evalueringsinstitut, 2010).

39 AARHUS UNIVERSITET Gode socioøkonomiske forhold Højt præsterende Ringe socioøkonomiske forhold Lavt præsterende 3 44

40 AARHUS UNIVERSITET I DANMARK ER VI GODE TIL MIDDELKLASSENS BØRN Det er en af den professionelle pædagogs helt store udfordringer i tilrettelæggelse af læringsmiljøerne - at opnå læring for alle børnene. I en almindelig hverdag i daginstitutionen kan det være vanskeligt at nå at engagere alle børn. Hvis pædagogen har en aktivitet med børnene, så vil der være børn, der naturligt lader sig engagere i aktiviteten. Dem etablerer pædagogen jo naturligt nok gode samspil med. De børn der er udsatte lader sig måske ikke umiddelbart engagere i lege og aktiviteter.

41 AARHUS UNIVERSITET Schooling after the second grade plays only a minor role in creating or reducing gaps. Conventional measures of schooling quality (teacher/pupil ratios and teacher salaries) that receive so much attention in contemporary policy debates have small effects in creating or eliminating gaps after the first few years of schooling (Carneiro and Heckman, 2003; Cunha and Heckman, 2007b).

42 Institutioner med få udsatte børn Anerkendelse Dialog Planlagte aktiviteter Voksne omkring børn Institutioner med flest udsatte børn Underkendelse Disciplinering Fri leg Børn og voksne hver for sig Winther-Lindqvist, Allerup, Ringsmose, 2012

43 AARHUS UNIVERSITET

44 1. Opmærksomhed 2. Hukommelse 3. Leg 4. Sprog og kommunikative kompetencer 5. Sociale kompetencer 6. Selvkontrol 7. Grovmotorik 8. Finmotorik 9. Færdigheder i dagligdagen

45 AARHUS UNIVERSITET PERSPEKTIVER Den vurderede kvalitet kan forholdes til børnemiljøvurderinger forældrenes tilfredshed socioøkonomiske baggrundsforhold de mest almindelige kvalitetsvariable børnenes skoleparathed

46 Om den teoretiske og forskningsmæssige baggrund for KIDS v /Grethe Kragh-Müller

47 AARHUS UNIVERSITET HVAD ER KVALITET? Kommer fra latin: Qua Litas: Betyder af hvad viser hen til de egenskaber eller beskaffenhed et bestemt fænomen har. Viser oftest hen til ikke kun beskaffenhed, men at det er noget godt. Pædagogisk kvalitet: Et multidimensionalt fænomen, fordi mange faktorer er involveret. Pædagogisk kvalitet kan ikke defineres en gang for alle Being og becoming (og belonging)

48 AARHUS UNIVERSITET HVORFOR ER DISKUSSIONEN OM KVALITET I DAGINSTITUTIONER BLEVET AKTUEL? At diskussionen om pædagogisk kvalitet er blevet aktuel hænger sammen med den samfundsmæssige udvikling Globalisering og en multikulturel verden Videns- og informationsteknologi Indførelse af pladsgaranti daginstitutionsområdet bliver udgiftstungt for kommunerne International konkurrence fokus på at børn skal lære mere i en tidlig alder, samt på testning. OECD undersøgelser danske børn klarer sig ikke som forventet Ønske om øget kvalitet for færre penge Lov om læreplaner i daginstitutionen Hvorfor KIDS ønske om at måle kvalitet i det pædagogiske miljø i stedet for at måle på børnene

49 AARHUS UNIVERSITET KVALITET OG KULTUR Kulturafhængigt er forskellige samfund børn skal lære at begå sig i. Kina USA Australien Ligheder på tværs af kulturer Forskelle på tværs af kulturer

50 AARHUS UNIVERSITET FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ KVALITET Fra politikernes synspunkt: Effektivt og billigt Fra pædagogernes perspektiv: Relationer, omsorg og anerkendelse Fra forældrenes perspektiv: At de holder af mit barn. Leg og et godt udeliv. Fra børnenes perspektiv: Leg med gode venner, mange ting at lave, søde voksne (glad ansigt, kan lide børn, skælder ikke ud.

51 AARHUS UNIVERSITET FORSKNING OM PÆDAGOGISK KVALITET Pædagogisk kvalitet hænger sammen med: Pædagogernes uddannelse særligt viden om børns udvikling (Loeb, m.fl. 2004) Normering: 3 vuggestuebørn, 7 børnehavebørn pr voksen ( small is beautiful, Wisconsin, 2008) Pædagogens sensitivitet og responsivitet (NICHD, 1999), (Gunnar, 2001) Kvadratmeter pr barn (Howes, 1998) Gruppestørrelsen (20 eller under) (Kärby, 1993) EEPE projektet (Sylva, m.fl. 2003): fælles opmærksom mellem børn og pædagoger, vekslen mellem børne- og vokseninitierede aktiviteter, pædagogernes viden om børns udvikling og læring, forældreinvolvering, dialog med børnene, konflikter løses gennem samtale.

52 AARHUS UNIVERSITET BAGGRUNDSTEORI FOR KIDS Sociokulturel udviklingspsykologi Dialektisk-materialistisk baggrund al udvikling foregår i et gensidigt samspil mellem barnet og omgivelserne Hjerne og udvikling teori om kognitiv udvikling Begreber fra kritiske psykologi: Daginstitutionen som handlesammenhæng, selvbestemmelse, subjekt-subjektrelationer, handleevne og handlemuligheder Vygotskys teori den nærmeste udviklingszone, sprogets betydning, legens betydning Subjekt-subjekt relationer og anerkendelse Sterns teori om selvudvikling, tilknytningsteori, teori om udvikling af selvregulering

53 AARHUS UNIVERSITET

54 AARHUS UNIVERSITET RELATIONSFORMER

55 AARHUS UNIVERSITET STRUKTURELLE FORHOLD OG KVALITET Den politiske lovgivning, ydre krav. Økonomi Normering De fysiske rammer

56 AARHUS UNIVERSITET LEDELSE, UDDANNELSE OG SAMARBEJDE Ledelse og organisation Pædagogernes uddannelse og samarbejde Forældresamarbejdet

57 AARHUS UNIVERSITET KIDS- DEN YDERSTE CIRKEL KVALITET I DE FYSISKE OMGIVELSER Børn udvikler sig ikke af sig selv indefra Børns udvikling er afhængig af de muligheder for læring og udvikling, der er til stede i omgivelserne Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem kvaliteten i læringsmiljøet og børns udvikling (Belfield et al., 2005); Sylva et al., 2004; Heckman, 2006). Dermed bliver læringsmiljøet betydningsfuldt også fordi småbørn lærer gennem egen erfaring og leg Varierende og spændende omgivelser f.eks. afskærmede legeområder, varierende og alderstilpassede materialer, mulighed for forskellige former for leg. Gruppestørrelse og normering. Wisconsin, 2008; Howes, 1998; Kärby, 1993.

58 AARHUS UNIVERSITET RELATIONER SOM BETINGELSE FOR PÆDAGOGISK KVALITET Al forskning viser, at relationen mellem barnet og den voksne har afgørende betydning for barnets lærings- og udviklingsmuligheder. Kvalitet i omsorgen (fysisk, følelsesmæssigt, pædagogisk, lade barnet være i fred). Bowlby, 1994, Poulsen, Kvalitet i tilknytningsmuligheder. Bowlby, 1994; Howes, 1988 og1998. Anerkendelse pædagogens sensitivitet og responsivitet. WHO, 2004; NICHD, 1999; Gunnar, Udvikling af selvregulering, herunder fokuseret opmærksomhed. Fonagy & Target, 2006, Hansen, 2002) Den nærmeste udviklingszone. Vygotsky, 2004.

59 AARHUS UNIVERSITET KVALITET I LEG OG AKTIVITETER Alderstilpassede tilbud - pædagogernes viden om børns udvikling(loeb, m.fl. 2004) Balance mellem becoming (læreplaner) og being. Kragh-Müller, En fælles læringsforståelse (leg/ læring/undervisning et enten eller?). Kragh- Müller, 2013 En god balance mellem børne- og vokseninitierede aktiviteter. Sylva m.fl., Gode legemuligheder fri eller styret leg? Børnenes mulighed for indflydelse og det gode børneliv

60 AARHUS UNIVERSITET DE 6 OMRÅDER I DEN INDERSTE CIRKEL BØRNS MULIGHED FOR UDVIKLING AF: Socio-emotionel udvikling Selvudvikling Udvikling af fokuseret opmærksomhed Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse

AARHUS UNIVERSITET WORKSHOP KIDS. Hvordan kan man vurdere og udvikle kvalitet i daginstitutioner? Grethe Kragh-Müller og Charlotte Ringsmose

AARHUS UNIVERSITET WORKSHOP KIDS. Hvordan kan man vurdere og udvikle kvalitet i daginstitutioner? Grethe Kragh-Müller og Charlotte Ringsmose WORKSHOP KIDS Hvordan kan man vurdere og udvikle kvalitet i daginstitutioner? Grethe Kragh-Müller og Charlotte Ringsmose HVAD ER KVALITET? Kommer fra latin: Qua Litas: Betyder af hvad viser hen til den

Læs mere

KVALITET I DAGINSTITUTIONER

KVALITET I DAGINSTITUTIONER KVALITET I DAGINSTITUTIONER Hvorfor er diskussionen om læring og kvalitet i daginstitutioner blevet aktuel? At diskussionen om pædagogisk kvalitet er blevet aktuel hænger sammen med den samfundsmæssige

Læs mere

Kvalitet i daginstitutioner. Udvikling og læring i daginstitutionen Grethe Kragh-Müller

Kvalitet i daginstitutioner. Udvikling og læring i daginstitutionen Grethe Kragh-Müller Kvalitet i daginstitutioner Udvikling og læring i daginstitutionen Grethe Kragh-Müller Projekt kvalitet i daginstitutioner Formål: At belyse udvikling af pædagogisk kvalitet i daginstitutioner, set i forhold

Læs mere

KL MERE LÆRING I DAGTILBUD V/CHARLOTTE RINGSMOSE, PROFESSOR MSO, DPU/AU

KL MERE LÆRING I DAGTILBUD V/CHARLOTTE RINGSMOSE, PROFESSOR MSO, DPU/AU KL. 13-14 MERE LÆRING I DAGTILBUD V/CHARLOTTE RINGSMOSE, PROFESSOR MSO, DPU/AU MERE LÆRING I DAGTILBUD The first five years of a child's life are fundamentally important. They are the foundation that shapes

Læs mere

Forældremøde den Bifrost/Spanager

Forældremøde den Bifrost/Spanager Forældremøde den 22.05.2019 Bifrost/Spanager 22.05.2019 Dagsorden 1. Velkomst ved Rikke, præsentation af aftens program 2. Oplæg ved Lisbeth om KIDS. 3. Oplæg ved Dorte vdr. vores fokuspunkter Modtagelse

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER

AARHUS UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER 1 UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 Program 13.00 Velkomst ved professor mso Charlotte Ringsmose, IUP/DPU,

Læs mere

Pædagogisk kvalitet i det relationelle miljø i daginstitutionen. Lektor, Cand. Psych. Grethe Kragh-Müller

Pædagogisk kvalitet i det relationelle miljø i daginstitutionen. Lektor, Cand. Psych. Grethe Kragh-Müller Pædagogisk kvalitet i det relationelle miljø i daginstitutionen Lektor, Cand. Psych. Grethe Kragh-Müller KIDS kvalitet i daginstitutioner Socio kulturel udviklingspsykologi Mennesket fødes ind i en konkret,

Læs mere

HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018

HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018 HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018 HVAD VED VI OM KVALITET? (EVA) Strukturel kvalitet Normering, gruppestørrelse og -organisering Fysiske

Læs mere

Rapport for det uanmeldte tilsyn i de private daginstitutioner i Vesthimmerlands Kommune i perioden juni til august 2019

Rapport for det uanmeldte tilsyn i de private daginstitutioner i Vesthimmerlands Kommune i perioden juni til august 2019 Rapport - anmeldte tilsyn i de private daginstitutioner i Vesthimmerlands Kommune 2019 Rapport for det uanmeldte tilsyn i de private daginstitutioner i Vesthimmerlands Kommune i perioden juni til august

Læs mere

MORGENSALON Kan vi lære noget af finske dagtilbud?

MORGENSALON Kan vi lære noget af finske dagtilbud? MORGENSALON Kan vi lære noget af finske dagtilbud? Program 08.40 Turen går til: Finland Oplæg ved Jannik Schack 08.50 Hvad bidrager en tænketank på dagtilbudsområdet med? ved Trine Venbjerg Hansen, seniorkonsulent,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

a r t s KVALITET I DEN GENERELLE SPROGSTIMULERENDE INDSATS DAGINSTITUTIONEN SOM SPROGLIGT LÆRINGSMILJØ

a r t s KVALITET I DEN GENERELLE SPROGSTIMULERENDE INDSATS DAGINSTITUTIONEN SOM SPROGLIGT LÆRINGSMILJØ AARHUS UNIVERSITET 22 NOVEMBER 2010 KVALITET I DEN GENERELLE SPROGSTIMULERENDE INDSATS DAGINSTITUTIONEN SOM SPROGLIGT LÆRINGSMILJØ V. DITTE WINTHER-LINDQVIST ADJUNKT I LÆRINGSTEORI a r t s INDHOLD Hvad

Læs mere

pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner

pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner Grethe Kragh-Müller Charlotte Ringsmose pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner En rapport om børns trivsel, læring og udvikling i store og små daginstitutioner au AARHUS UNIVERSITET Grethe

Læs mere

pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner

pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner Grethe Kragh-Müller Charlotte Ringsmose pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner En rapport om børns trivsel, læring og udvikling i store og små daginstitutioner au AARHUS UNIVERSITET Grethe

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. TMH i Center for Dagtilbud INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. TMH i Center for Dagtilbud INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN

AARHUS UNIVERSITET MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN MAN SKAL INDRETTE RUM TIL AT KUNNE INKLUDERE ALLE BØRN LÆRINGSMILJØER DER ER GODE FOR ALLE BØRN FREMMER INKLUSIONEN. VI VED, at børns adgang til højkvalitetsinstitutioner generelt øger deres intelligens,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE.

BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE. CHARLOTTE RINGSMOSE, FORSKER, FOREDRAGSHOLDER OG MEDLEM AF RÅDET FOR BØRNS LÆRING: BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE. GREVE KOMMUNES

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER DANSK PSYKOLOGISK FORLAG INDIVIDUEL RAPPORT. UNDERSØGELSE: KIDS pædagogisk tilsyn maj 2017.

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER DANSK PSYKOLOGISK FORLAG INDIVIDUEL RAPPORT. UNDERSØGELSE: KIDS pædagogisk tilsyn maj 2017. KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

DANSKE OG NORDISKE DAGTILBUD FRA ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV

DANSKE OG NORDISKE DAGTILBUD FRA ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV DANSKE OG NORDISKE DAGTILBUD FRA ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV V/lektor Grethe Kragh-Müller og professor mso Charlotte Ringsmose HØJ BESKÆFTIGELSESFREKVENS FOR BEGGE KØN AARHUS UNIVERSITET DK I SAMMENLIGNINGER

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Refleksioner og handlinger i en tid med nye læreplaner Charlotte Ringsmose

AARHUS UNIVERSITET Refleksioner og handlinger i en tid med nye læreplaner Charlotte Ringsmose 10.40 Refleksioner og handlinger i en tid med nye læreplaner Charlotte Ringsmose INDFØRELSE AF LÆREPLANER HAR VÆRET EN SUCCES Læreplanerne har synliggjort og styrket det pædagogiske arbejde. Men den lovbestemte

Læs mere

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune Faglig ledelse Kristine Schroll Dagtilbuds Aarhus Kommune Fagligt grundlag Dagtilbuds loven Børn og Unge politikken Kerneopgaven: At fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse Den pædagogi ske

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Pointer fra forskning om kvalitet

Pointer fra forskning om kvalitet www.eva.dk Pointer fra forskning om kvalitet Opstartsseminar i kommunalt partnerskab d. 20. september 2017 Hvorfor skal vi fokusere på kvalitet i dagtilbud? Bedre livsmuligheder - særligt for børn fra

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG INSTITUTION: SLUTDATO: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG INSTITUTION: SLUTDATO: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

KL's Børn & Unge Topmøde Dannelse, uddannelse og inddragelse af fremtidens borgere. Temamøde 1 Dagtilbud

KL's Børn & Unge Topmøde Dannelse, uddannelse og inddragelse af fremtidens borgere. Temamøde 1 Dagtilbud KL's Børn & Unge Topmøde Dannelse, uddannelse og inddragelse af fremtidens borgere Temamøde 1 Dagtilbud KL s BØRN & UNGE TOPMØDE 2018 Dagens tema: Dagtilbud Hvordan understøtter det nye pædagogiske grundlag

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune

Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune Pædagogik i dagtilbud Pædagogik er en dannende samfundsindføring, der tager afsæt i barndom. Pædagogikken bygger på et demokratisk dannelsesideal. Pædagogik er

Læs mere

Temamøde 1. Gode dagtilbud et kommunalpolitisk ansvar

Temamøde 1. Gode dagtilbud et kommunalpolitisk ansvar Temamøde 1 Gode dagtilbud et kommunalpolitisk ansvar KL s BØRN & UNGE TOPMØDE 2017 Læringsmål: Viden om betydningen af sammenhængen mellem børns hjerneudvikling og stimuli i dagtilbud Inspiration til ledelse

Læs mere

Program for læringsledelse

Program for læringsledelse Program for læringsledelse Dagtilbud og skoler i Kolding Kommune er med i Europas største udviklingsprogram Program for læringsledelse Alle børn fra 0-18 år er målgruppen for et 4-årigt udviklingsprogram

Læs mere

Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013

Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013 Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013 Lone Svinth, ph.d.-stipendiat, Aarhus Universitet Hvad skal der ske i denne workshop? Lones forskning

Læs mere

FOA vil gerne hjælpe dig

FOA vil gerne hjælpe dig PÆDAGOGISK FOA vil gerne hjælpe dig Til ny- og genvalgte medlemmer af kommunens børn- og ungeudvalg 2 FOA FOA VIL GERNE HJÆLPE DIG FOA vil gerne hjælpe dig FOA kan hjælpe dig med at realisere dine ønsker

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

Den tidlige indsats men hvordan? Børne-og kulturchefforeningens årsmøde den 18. november Hvad virker i praksis?

Den tidlige indsats men hvordan? Børne-og kulturchefforeningens årsmøde den 18. november Hvad virker i praksis? Den tidlige indsats men hvordan? Børne-og kulturchefforeningens årsmøde den 18. november 2016 Hvad virker i praksis? Kirsten Elisa Petersen, lektor, ph.d. DPU Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune

Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune Dato 07.02.2011 Dok.nr. 764907 Sagsnr. 752309 Ref. edni Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune Baggrund Med baggrund i Varde Kommunes overordnede Børn

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER

0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER AU 0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER DPU BENTE JENSEN, 7. JUNI 2016 INDHOLD BAGGRUND: Det er

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Vælg det rigtige evalueringsredskab

Vælg det rigtige evalueringsredskab www.eva.dk Vælg det rigtige evalueringsredskab Kvalitet i dagplejen - Landskonference 2018 FOA d. 29. maj 2018. En styrket pædagogisk læreplan høringsudkast (oktober 2017) Med evalueringskultur i dagtilbuddet

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Workshop om kvalitet i legemiljøer

Workshop om kvalitet i legemiljøer Workshop om kvalitet i legemiljøer Plan Hvorfor legen er så vigtig? Hvordan kan man forbedre børnenes legemiljøer i praksis? Kategorierne i KIDS En legende holdning og indstilling Teorien om løse genstande

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset Smørblomsten INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset Smørblomsten INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 5 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Roskilde Kommune Udvalg for Folkeskolereformen. 4. september 2014 Stig Broström Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus Universitet

Roskilde Kommune Udvalg for Folkeskolereformen. 4. september 2014 Stig Broström Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus Universitet En sammenhængende overgang og vellykket brobygning for fremtidens børn og unge i Roskilde Kommune i forhold til skift mellem dagtilbud, skole i lyset af skolereformen Roskilde Kommune Udvalg for Folkeskolereformen

Læs mere

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 1 Alle børn har ret til en god start At blive i stand til at klare sig godt i livet handler ikke kun om fremtiden. Det handler i høj grad om at

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Workshop på TR-uddannelsesdage, BUPL Nordsjælland 21. marts 2018 v/rikke Wettendorff, Forbundskontoret Program 1. Kort overblik: hvor står vi nu? 2.

Læs mere

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 SPROGVURDERING

Læs mere

Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats. Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø

Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats. Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø Kvalitet i den generelle sprogstimulerende indsats Daginstitutionen som sprogligt læringsmiljø Kvalitet i daginstitutioner Uddannet personale Stærk fælles faglig kultur God normering Ambitiøs og kompetent

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

DYNAMISK DIDAKTIK BiC: Opfølgningsdag

DYNAMISK DIDAKTIK BiC: Opfølgningsdag DYNAMISK DIDAKTIK BiC: Opfølgningsdag AU Anders Skriver Jensen, postdoc., ph.d. Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet Hvad ligger der i pipelinen? Dannelse og didaktik i vuggestue

Læs mere

Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt. RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven

Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt. RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt Rum og læring om at skabe gode læringsmiljøer

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Lege- og Læringsmiljøvurvering 218 RESULTATRAPPORT Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION 4 2 LÆSEVEJLEDNING

Læs mere

DANSKE DAGINSTITUTIONER - en årelang deroute

DANSKE DAGINSTITUTIONER - en årelang deroute DANSKE DAGINSTITUTIONER - en årelang deroute Videns deling: Nyeste forskning om konsekvenserne for vores børn Dion Sommer Professor i udviklingspsykologi Psykologisk Institut - Aarhus Universitet Småbørns

Læs mere

Notat vedr. kvalitet og. personalenormering i dagtilbud i Billund Kommune Lisbeth Østergaard BILLUND KOMMUNE JOURNAL NUMMER: 18/8248

Notat vedr. kvalitet og. personalenormering i dagtilbud i Billund Kommune Lisbeth Østergaard BILLUND KOMMUNE JOURNAL NUMMER: 18/8248 Notat vedr. kvalitet og 26-03-2018 personalenormering i dagtilbud i Billund Kommune. Lisbeth Østergaard BILLUND KOMMUNE JOURNAL NUMMER: 18/8248 Indhold Baggrund... 2 Kvalitet i dagtilbud... 2 Formål med

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE AARHUS UNIVERSITET DORTE KOUSHOLT LEKTOR, CAND PSYCH. PH.D Pointer Styrke fokus på de andre børn på sociale dynamikker i børnefællesskaberne når vi vil

Læs mere

LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E

LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E OMDREJNINGSPUNKTET FOR OPLÆGGET Hvordan skaber vi gode læringsmiljøer (også) for børn i udsatte

Læs mere

Tirsdag den 5. maj 2009 kl til onsdag den 13. maj 2009 kl

Tirsdag den 5. maj 2009 kl til onsdag den 13. maj 2009 kl EMBEDSEKSAMEN I PSYKOLOGI KANDIDATUDDANNELSEN Studieadministration GRUNDFAG B: PÆDAGOGISK PSYKOLOGI (2000-ORDNINGEN) Tirsdag den 5. maj 2009 kl. 12.00 til onsdag den 13. maj 2009 kl. 12.00 Et af følgende

Læs mere

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Indledning Børn er født til at lære. Gennem hele barndommen tilegner børn sig kompetencer, som gør, at de kan deltage i sociale fællesskaber og forstå sig selv og deres

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset Storebæltsvej INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnehuset Storebæltsvej INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Formålsparagraf - Dagtilbud Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer,

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Bilag 33 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne

Læs mere

Kvalitet i dagtilbud Fagligt temamøde om kvalitet i dagtilbud, november 2016 Signe Bohm, områdechef for dagtilbud

Kvalitet i dagtilbud Fagligt temamøde om kvalitet i dagtilbud, november 2016 Signe Bohm, områdechef for dagtilbud www.eva.dk Fagligt temamøde om kvalitet i dagtilbud, november 2016 Signe Bohm, områdechef for dagtilbud Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) EVA er en selvstændig statslig organisation. EVA s formål er at

Læs mere

Konkrete indsatsområder

Konkrete indsatsområder Konkrete indsatsområder Børns udvikling indenfor temaerne i de pædagogiske læreplaner: Sociale kompetencer, sprog Ledelse Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Systematisk kvalitetsudvikling

Læs mere

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN Hvad er inklusion ikke? Inklusion handler ikke om bestemte børn fx børn med særlige behov Inklusion er ikke én bestemt teori eller metode Inklusion er

Læs mere

Fælles Faglige Fundament. Børne og Unge Center Vejle Fjords Fælles Faglige Fundament

Fælles Faglige Fundament. Børne og Unge Center Vejle Fjords Fælles Faglige Fundament Børne og Unge Center Vejle Fjords 1 På Børne og Unge Center Vejle Fjord tilstræber vi, at hele vores kultur genspejler et særligt menneskesyn og nogle særlige værdier. Vi ved at netop det har betydning

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse

Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse Dagplejen i Danmark en observationsundersøgelse Af ph.d. Ole Henrik Hansen, Aarhus Universitet Resumé Undersøgelsens mål var at besvare følgende spørgsmål: Spørgsmålet er om ikke dagplejen, med en enkelt

Læs mere

Styrkede pædagogiske læreplaner

Styrkede pædagogiske læreplaner 1 Gode dagtilbud gør en forskel for alle børn 2 PROGRAM Fakta og baggrund Indhold og fokus Læringsmiljø Børn i udsatte positioner Forældresamarbejde 3 Fakta og baggrund Læreplaner siden 2004 Synliggjort

Læs mere

Område Hestkøbs Pædagogiske principper

Område Hestkøbs Pædagogiske principper Område Hestkøbs Pædagogiske principper Børn- og Ungepolitikken i Rudersdal, samt dagtilbudsloven, danner rammen for vores pædagogiske arbejde. Citat fra Børn- og Ungepolitikken s. 7: Læring og glæden ved

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

DAGINSTITUTIONER UNDER PRES

DAGINSTITUTIONER UNDER PRES DAGINSTITUTIONER UNDER PRES Konsekvenser for børn? Vidensdeling om nyeste forskning Dion Sommer Professor i udviklingspsykologi Psykologisk Institut Aarhus Universitet Småbørns to udviklingsarenaer: Familie

Læs mere

Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet

Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet www.eva.dk Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet Pædagoguddannelsens årsmøde, Kolding d. 1. marts 2018. Den refleksivt, kritiske stillingtagen til: 1. Viden om kvalitet til den evaluerende pædagogiske

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

En minister og en forsker kom forbi.

En minister og en forsker kom forbi. En minister og en forsker kom forbi. Budskaber til professionen 150 dagtilbudschefer, ledere, konsulenter og pædagoger deltog d. 17.9. i KL s landsdækkende dagtilbudskonference i Odense. Her dukkede bl.a.

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne livsomstændigheder.

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan BUPL Storkøbenhavn Den 24.05..2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 06-06-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering af og læringsmiljøet

Læs mere

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitution Under Egen

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitution Under Egen Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Daginstitution Under Egen Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Beskrivelse af praktikstedet Institutionens navn: Adresse: Børnenes hus Lærkereden L.P. Houmøllersvej 19, 9900 Frederikshavn Telefon nr.: 40 42 30 23 E-mail:

Læs mere