UNDERVISNINGSMATERIALE TIL IMAXFILMEN NÅR NATUREN RASER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UNDERVISNINGSMATERIALE TIL IMAXFILMEN NÅR NATUREN RASER"

Transkript

1 Side 1 UNDERVISNINGSMATERIALE TIL IMAXFILMEN NÅR NATUREN RASER Der forekommer hvert år jordskælv, over tornadoer og omkring 50 vulkanudbrud i hele verden. I IMAX Tycho Brahe Planetarium kan man opleve naturens mørke kræfter i filmen Når Naturen Raser. Filmen følger tre forskere, der arbejder intenst på at øge menneskets odds for at overleve de destruktive naturkræfter. Forskere, der er villige til at ofre deres eget liv i evig søgen efter at forstå naturkatastrofernes oprindelse og opførsel. Fra en aktiv caribisk vulkan over dødbringende jordskælv i Tyrkiet til Amerikas berygtede Tornado Alley. Når Naturen Raser viser tre videnskabsmænd, der arbejder på, at forbedre vores odds for at overleve disse forfærdelige naturbegivenheder.

2 Side 2 Jordskælv På verdensplan er der næsten en halv million jordskælv hvert år. Omkring af disse bliver bemærket af mennesker, og ca. 100 forvolder skader på bygninger og lign. Jordskælv er meget udbredt i USA. Kun fire stater Florida, Iowa, North Dakota og Wisconsin havde ingen registrerede jordskælv mellem 1975 og Californien alene ryster med omkring jordskælv hvert år. Alaska er den seismisk mest aktive blandt alle stater, og bliver ramt af jordskælv med størrelse 7 på Richter-skalaen næsten hvert år. Det største jordskælv, der nogensinde er registreret, rystede Chile i 1960 med en kraft på 9,5 på Richter-skalaen. Det jordskælv, der har krævet flest menneskeliv, ramte det centrale Kina i 1557, og menes at have dræbt Følgerne af jordskælv i centrum af byen Adapazari i Tyrkiet, august Tyrkiet er placeret på det seismisk mest aktive sted i verden. De kontinentplader, som Tyrkiet ligger på, gnider mod hinanden, og derved opbygges der stress, som kan forplante sig til et jordskælv. I 1999 døde mere end mennesker i forbindelse med Izmit-jordskælvet. Forskeren Dr. Ross Stein har udarbejdet en model for udvikling af jordskælv, der kan forudse spændinger flere steder langs kontinentalpladernes forkastningslinier. Ross Stein er geofysiker og ekspert i jordskælvsrisiko ved U.S. Geological Survey. Han studerer de brudlinier, der opstår ved jordskælv, og omdrejningspunktet for hans undersøgelser er de interaktioner, der opstår ved jordskælv, som bl.a. i Tyrkiet hvordan et skælv medfører rystelser ét sted, og hæmmer rystelser et andet sted. Han undersøger også jordskælvs deformeringsproces og deres relationer til geologiske strukturer.

3 Side 3 Tornadoer Den største radar-dokumenterede tornado viste sig i Oklahoma den 4. maj 1999, og blev på sit klimaks målt til at have en diameter på over 1,6 kilometer. I 1925 blev den mest ødelæggende tornado registreret i USA. Den hærgede tre stater, smadrede fire byer og tog 695 menneskeliv. Vulkaner Mere end 80 % af Jordens overflade er vulkansk. Der findes næsten 500 aktive vulkaner på land og over hundreder mere under havets overflade. Det største vulkanske udbrud i moderne tid opstod ved Novarupta i Alaska i Udbruddet varede 60 timer, og mere end 36 kubikkilometer magma røg op af jorden. Tornado, der rammer et område i nærheden af Aberdeen i South Dakota, USA, 23. juni På trods af at myndighederne er blevet bedre til stormvarslinger, dræber tornadoer stadig gennemsnitligt 60 mennesker hvert år i USA. Dr. Joshua Wurman undersøger hvilke roterende storme, der avler tornadoer og hvilke, der ikke gør. Hans mission er at måle det inderste af en tornado med en radar. Derfor tilbagelægger Wurman og hans team tusinder af kilometer i tornadoernes hjemland Tornado Alley. Succesen af projektet kræver en ekstrem grad af det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt. Dr. Joshua Wurman er uddannet på MIT, og han er en af de førende tornadospecialister og rejser verden rundt for at fortælle om meteorologiske instrumenter og supercelle-tornadoer. Når han ikke er på foredragsturne, tilbringer han tiden i et radarlaboratorium på hjul, hvor han jagter uvejr. Dette gøres mest i den berygtede Tornado Alley i det amerikanske midt-vest. Hans speciale er mesometeorologi. Joshua Wurman opsporer svære storme og tornadoer med en Doppler-radar, der har ledt ham og han vejr-data-opsamlings-vogn direkte ind i tordenstorme og meget tæt på tornadoer. Vue af et vulkanudbrud på Soufriere Hills på den caribiske ø Montserrat, oktober På den caribiske ø Montserrat holder briten Dr. Marie Edmonds et vågent øje med den aktive vulkan på Soufriere Hills. I 1995 erfarede beboerne, at de lever på en tikkende bombe, idet massive eksplosioner sendte bunker af lava ned af bjergsiden. Edmonds leder nu efter tegn på fremtidige udbrud. Dr. Marie Edmonds er vulkanolog, og er berømt for de spektroskopiske teknikker, hun bruger til at overvåge gasudslip fra vulkaner. Marie Edmonds er uddannet på Cambridge University. De sidste 3 år har hun tilbragt på Montserrat, hvor hun har studeret den aktive vulkan Soufriere Hills. På Montserrat Vulkanobservatorium analyserer Marie Edmonds størrelsen af lavakuplen, laver en geologisk kortlægning, samler prøver samt udarbejder en risikovurdering i forbindelse med overvågning af gasudslip.

4 Side 4 VULKANER Vulkaner er åbninger i Jordens overflade, hvor flydende bjergarter, klippestykker og luftarter strømmer ud. Der findes omkring vulkaner, der er aktive i dag eller har været det i historisk tid. Omkring 90 % af alle vulkaner findes i en ring rundt om Stillehavet. De fleste vulkaner findes på grænsen mellem de store kontinentalplader, hvor der opstår revner i Jordens yderste lag, den såkaldte skorpe. Vulkaner kan opstå i subduktionszoner hvor en kontinentalplade mødes med en anden og presses nedad. Vulkaner kan opstå i spredningszoner, hvor kontinentalpladerne bevæger sig væk fra hinanden. Vulkaner kan også findes inde på kontinentalpladerne, hvor de så er dannet ved hot spots dybt inde i Jorden. Et udbrud starter når spændingerne i skorpen bliver store nok til at de smeltede bjergarter kan stige opad mod overfladen. Udbruddet kan ske på forskellig vis: - Som en eksplosion med udsendelse af hårdt materiale og pyroklastiske strømme. - Som en eksplosion med flydende lava - Som en vedvarende strøm af flydende lava - Som en vedvarende strøm af gasser og aske Pyro-klastiske strømme og stenskred på siderne af Soufriere-vulkanen på den caribiske ø Montserrat, februar Selvom de fleste vulkaner er udslukte, udelukker det ikke at de igen kan gå i udbrud. Vulkaner beriger jorden med værdifulde mineralaflejringer og gør den frugtbar. Man kan udnytte geotermisk energi i forbindelse med vulkaner.

5 Side 5 Hvordan bevæger kontinenterne sig? Jorden er en metalplanet med en jernkerne. Det omgivende materiale (kappen) er smeltet og afsluttes yderst med en tynd skorpe, der er brudt op i et antal adskilte kontinentalplader. plader mødes KONTINENTALDRIFT KAPPEN konvektionscelle plader spredes Varmeproduktionen i Jordens indre stammer fra radioaktivt henfald fra stoffer, der i sin tid før Solsystemets dannelse blev skabt i forbindelse med en supernovaeksplosion. varme JERNKERNE Pladerne indgår hele tiden i et kredsløb, idet der tilføres nyt materiale ved den ene kant i spredningszonen, mens den anden kant synker ned og smeltes tilbage til kappen i subduktionszonen. Kontinenterne består af lettere materialer, der befinder sig på toppen af disse plader, og driver således rundt på klodens overflade sammen med kontinentalpladerne. oceangrav konvektion vulkanø lithosfæreplade landområde havbund subduktion KAPPEN bjergdannelse subduktion KAPPEN

6 Side 6 OPGAVER OG AKTIVITETER: Gå til hjemmesiden og vælg Volcanoes. Få svar på følgende spørgsmål: Hvad er en vulkan? - (LAB 1) Hvor findes vulkanerne? - (LAB 2) Hvordan opstår vulkaner? - (LAB 3) Hvilke typer vulkaner findes der? - (LAB 4) Hvordan går vulkaner i udbrud? - (LAB 5) Byg din egen vulkan - (LAB 6) Undersøg vulkanerne i USA før musen hen over vulkanen for at se navn og sidste udbrud. - (MAP) Vælg et af nedenstående vulkanudbrud og sæt dig grundigt ind i netop denne vulkan. Søg evt. yderligere oplysninger andre steder. Forbered et foredrag gerne med en PowerPoint præsentation og fortæl dine kammerater om netop din vulkan. Kilauer, Hawaii - (CASE 1) Krakatau, Indonesien - (CASE 2) Etna, Italien - (CASE 3) Mount St. Helens, Washington - (CASE 4) Soufriere Hills, Montserrat - (CASE 5) Vesuv, Italien - (CASE 6) Flere oplysninger på: På dansk: (links) På engelsk:

7 Side 7 JORDSKÆLV Jordskælv indtræffer når store plader eller klipper inde i Jorden pludselig brækker eller skrider under stort tryk og udsender chokbølger. De fleste jordskælv opstår langs brudlinjer i Jordens skorpe, de såkaldte forkastninger. Der findes forskellige slags forskydninger. De kan være få centimeter til flere hundrede kilometer lang, lodrette, vandrette eller i en vilkårlig vinkel. En pludselig bevægelse langs en forkastning får jorden til at ryste. Jordskælv inde i kontinentalpladerne langt fra kanten kan også forekomme på grund af spændinger i skorpen, hvorved den strækkes eller presses sammen indtil den sprækker. Jordskælvsbølger måles på følsomme instrumenter, der kaldes seismografer. Richter-skalaen angiver jordskælvets styrke. Der forekommer flere tusinde jordskælv hver dag de fleste er så svage, at de ikke kan mærkes. Der dør hvert år i gennemsnit mennesker på grund af jordskælv. Foto af en bus, der er halvt begravet på en hovedvej mellem Izmit og Gölcük i forbindelse med Izmit-jordskælvet i Tyrkiet, august 1999.

8 Side 8 Richter-skalaen M Energi E i kwh Energi E i atom-bomber 0 0,063 2, Ingen skader , Ingen skader. 2 4, , Det mindste jordskælv, som mennesker kan mærke. Ingen skader. 3 1, , De fleste mennesker i nærheden af jordskælvets centrum kan føle jorden bevæge sig. Ingen skader. 4 2, Svarer til en lille atombombe -20 kiloton TNT, Hiroshima 5 6, , Omfattende ødelæggelser. 6 1, , De fleste huse nær epicentret ødelægges. 7 4, , Svarer til en megatonbombe 8 1, , Et jordskælv med styrken 8,2 ødelagde San Francisco i , , Det hidtil kraftigste jordskælv er målt til styrken 9,5 i Chile Richterskalaen er en logaritmisk skala. Sammenhængen mellem jordskælvets styrke M på denne skala og den udløste energimængde E (i kwh) er givet ved log(e) = 2,4 M 1,2 eller M = (log(e) + 1,2)/2,4 En styrkeforskel på 1 enhed på denne skala svarer til, at der udløses 10 2,4 = 251 gange så meget energi i det stærkeste jordskælv set i forhold til det svageste.

9 Side 9 OPGAVER OG AKTIVITETER: Gå til hjemmesiden og vælg Earthquakes. Få svar på følgende spørgsmål: Hvad er et jordskælv? - (LAB 1) Hvor findes jordskælvene? - (LAB 2) Hvordan opstår jordskælv? - (LAB 3) Forskydninger forskellige typer - (LAB 4) Måling og registrering - (LAB 5) Lokaliser et jordskælv - (LAB 6) Sæt dit eget jordskælv i gang - (LAB 7) Undersøg de nordamerikanske jordskælv før musen hen over jordskælvet for at se navn og årstal og styrke - (MAP) Vælg et af nedenstående jordskælv og sæt dig grundigt ind i netop denne begivenhed. Søg evt. yderligere oplysninger andre steder. Forbered et foredrag gerne med en PowerPoint præsentation og fortæl dine kammerater om netop dit jordskælv. Bam, Iran (CASE 1) Ismit, Tyrkiet (CASE 1) Kobe, Japan (CASE 1) Loma Prieta, Californien (CASE 1) San Francisco, Californien (CASE 1) Tangshan, Kina (CASE 1) Flere oplysninger på: På dansk: (links) På engelsk:

10 Side 10 ORKANER (Hurricanes) En orkan er en roterende tropisk storm med vindhastigheder på mindst 118 km/h (32,7 m/s). Orkaner kaldes hurricanes når de udvikles over Atlanterhavet eller den østlige del af Stillehavet. Orkaner kaldes cykloner når de udvikles over Den Bengalske Bugt eller det nordlige Indiske Ocean. Orkaner kaldes tyfoner når de udvikles over den vestlige del af Stillehavet. De fleste atlantiske orkaner opstår nær De Kapverdiske Øer ved Afrikas vestkyst. Lige så snart en tropisk storm når en konstant hastighed på mindst 118 km/h kaldes den en orkan. Orkanens øje findes i centrum, hvor der hersker et lavt lufttryk. Luften i øjet synker ned, himlen bliver klar og der bliver forholdsvis roligt. En ringformet mur omgiver øjet. Her finder man de kraftigste vindstyrker og den mest intense regn. Månederne juni til og med november er højsæson for orkaner i Atlanterhavet, Det Caribiske Hav, Den Mexicanske Golf og den centrale del af Stillehavet. I den østlige del af Stillehavet starter sæsonen først midt i maj. Orkaner kan skabe oversvømmelser, flodbølger, tornadoer og jordskred. Stormflod, en unormal stigning i vandstanden, er normalt det farligste ved orkaner. Det eroderer kyststrækningerne, skyller veje bort og ødelægger huse. Der bliver anvendt satellitbilleder, luftbåren rekognoscering og computermodeller til at overvåge og følge orkaner.

11 Side 11 Beaufort-skalaen Vindhastighed i m/s Vindhastighed i m/s Karakteristik til havs Karakteristik til lands 0 Stille 0 0,2 Vandfladen spejlblank Røg stiger lige op 1 Næsten stille 0,3 1,5 Små krusninger Røg stiger ikke helt lige op 2 Svag vind 1,6 3,3 Korte, små bølger Små blade bevæger sig 3 Let vind 3,4 5,4 Enkelte hvide skumtoppe Kviste bevæger sig 4 Jævn vind 5,5 7,9 Lange bølger, hyppige skumtoppe Tynde grene bevæger sig 5 Frisk vind 8,0 10,7 Overalt hvide skumtoppe Små løvtræer svajer 6 Hård vind 10,8 13,8 Store bølger, skumsprøjt Store grene bevæger sig 7 Stiv kuling 13,9 17,1 Bølgerne tårner op Trættende at gå mod vinden 8 Hård kuling 17,2 20,7 Bølgerne tårner op, skumsprøjt Kviste knækker 9 Stormende kuling 20,8 24,4 Høje bølger. Toppene brækker af Tagsten kan blæse ned 10 Storm 24,5 28,4 Havet næsten hvidt Træer rives op med rode 11 Stærk storm 28,5 32,6 Overalt frådende skum Svære skader, sjælden her til lands 12 Orkan 32,7 - Luften fyldt med skum og sprøjt Voldsom, ødelæggende

12 Side 12 OPGAVER OG AKTIVITETER: Gå til hjemmesiden og vælg Hurricanes. Få svar på følgende spørgsmål: Hvad er en orkan? - (LAB 1) Hvordan opstår orkaner? - (LAB 2) Udforsk en orkan - (LAB 3) Karakteristiske træk ved en orkan - (LAB 4) Hvilke skader giver orkaner? - (LAB 5) Hvordan forudsiges orkaner? - (LAB 6) Lav din egen orkan - (LAB 7) Undersøg de nordamerikanske orkaner før musen hen over orkanen for at se navn og årstal. - (MAP) Vælg en af nedenstående orkaner og sæt dig grundigt ind i netop denne begivenhed. Søg evt. yderligere oplysninger andre steder. Forbered et foredrag gerne med en PowerPoint præsentation og fortæl dine kammerater om netop din orkan. Orkanen Camille, USA (CASE 1) Orkanen Galveston, USA (CASE 2) Orkanen Andrew, Florida (CASE 3) Orkanen Floyd, North Carolina (CASE 4) Orkanen Hugo, South Caroline (CASE 5) Tyfonen Toraji, Taiwan (CASE 6) Flere oplysninger på: På dansk: Jesper Theilgaard, I orkanens øje, i serien Videnskabet fra forlaget Malling Beck, handler om orkanen, der gik over Danmark den 3. december Der er tilhørende undervisningsmateriale i form af en cd-rom og en hjemmeside. Se

13 Side 13 TORNADOER En tornado er en voldsomt roterende luftsøjle, der fra en tordensky søger nedad mod jorden. Alle amerikanske stater har oplevet tornadoer, men Texas slår rekorden med et gennemsnit på 120 hvert år. Tornadoer er oplevet i England, Indien, Argentina og i andre lande, men de fleste optræder i USA. Tornadoer opstår når varm, fugtig luft mødes med kold, tør luft. De voldsomste tornadoer stammer fra supercelle-tordenbyger, store tordenskyer, hvor vinden allerede er i rotation. I USA optræder de fleste tornadoer i tornadobæltet fra Texas til Nebraska og omfatter staterne Colorado, Iowa, Indiana, Illinois, Kansas, Missouri og Arkansas. Sæsonen for tornadoer begynder først på foråret i stater langs Den Mexicanske Golf. Sæsonen følger jetstømmene når de trækker nordpå gør tornadoerne det samme. Tornadoer optræder som regel sammen med eller efter tordenvejr, kraftig vind eller hagl. Fra det tidspunkt hvor tornadoen rammer jorden kan den overleve i alt fra få sekunder til tre timer. Den gennemsnitlige tornado er omkring 200 meter bred og bevæger sig med 50 km/h. Meteorologer bruger Dopplerradar, satellitter, vejrballoner og computermodeller til at overvåge kraftigt uvejr og tornadoer. Meget kraftig tordenstorm, kaldet Super Cell Thunderstorm, er ved at trække op i det østlige Texas, foråret 2001.

14 Side 14 TORNADOER Fujita-Persons klassifikation af tornadoer Vindhastighed i m/s Længde i km Bredde i m F0-tornado, lille skade. Skader på skorstene, grene knækker af træerne, træer med hule stammer vælter, skader på løse brædder < 1,6 < 16 F1-tornado, moderate skader. Den mindste vindhastighed svarer til grænsen mellem tropisk storm og orkan. Tagbeklædning ødelægges, campingvogne vælter, kørende biler skubbes væk fra vejen ,6 5, F2-tornado, betydelig skade. Tage blæses af huse, campingvogne smadres, kassevogne vælter, større træer trækkes op med rod, mindre genstande flyver rundt som projektiler , F3-tornado, alvorlige skader. Tage og vægge ødelægges på solide huse, tog vælter, de fleste træer trækkes op med rod, tunge biler løftes op i luften og kastes rundt F4-tornado, voldsom skade. Solide bygninger væltes, biler kastes rundt, store genstande flyver rundt som projektiler ,5 1,5 km F5-tornado, overvældene skade. Solide huse flyttes flere 100 meter væk og smadres, projektiler på størrelse med biler ,5 5,0 km

15 Side 15 OPGAVER OG AKTIVITETER: Gå til hjemmesiden og vælg Tornadoes. Få svar på følgende spørgsmål: Hvad er en tornado? - (LAB 1) Hvordan opstår en tornado? - (LAB 2) Karakteristiske træk ved en tornado - (LAB 3) Hvilke skader gør en tornado? - (LAB 4) Hvordan forudsiges tornadoer? - (LAB 5) Lav din egen tornado - (LAB 6) Undersøg de nordamerikanske tornadoer før musen hen over tornadoen for at se navn og årstal. - (MAP) Vælg en af nedenstående tornadoer og sæt dig grundigt ind i netop denne begivenhed. Søg evt. yderligere oplysninger andre steder. Forbered et foredrag gerne med en PowerPoint præsentation og fortæl dine kammerater om netop din tornado. Udbrud af tornadoer, Oklahoma 3. maj (CASE 1) Tri-state Tornado, 18. marts (CASE 2) La Plata, Maryland 28. april (CASE 3) Superudbrud, april (CASE 4) Udbruddet palmesøndag, april (CASE 5) Europæiske tornadoer - (CASE 6) Flere oplysninger på: På dansk: På engelsk: (billedarkiv)

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen . CFU Aalborg 15/11-12 Ove Pedersen Dagens program: Præsentation Formål. GEOS adgang og præsentation. Naturkatastrofer generelt Kaffe Jordskælv Vulkaner Diverse opgaver Evaluering På kurset vil der, men

Læs mere

De uundgåelige naturkatastrofer Viden kan beskytte os!

De uundgåelige naturkatastrofer Viden kan beskytte os! FOTO: NASA. De uundgåelige naturkatastrofer Viden kan beskytte os! Af Tine B. Larsen seniorforsker, GEUS Tusinder af mennesker dør årligt som følge af naturkatastrofer. Nogle år er værre end andre, og

Læs mere

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner?

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner? Opgave 1a.01 Geologiske kredsløb Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksterne omkring Vulkaner & jordskælv fra Geologisk Museum 1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? Oceanbundspladerne

Læs mere

Orkaner - vejrgudernes hvirvlende dans

Orkaner - vejrgudernes hvirvlende dans Orkaner - vejrgudernes hvirvlende dans Frygtindgydende hvirvler i atmosfæren - orkaner, stærke storme og tornadoer - er heldigvis forholdsvis sjældne. Det skal blæse op mod 120 kilometer i timen, før man

Læs mere

Bølgestejlhed (H/L) Bølgehøjde (H) Amplitude (a) Afstand. Bølgelængden (L)

Bølgestejlhed (H/L) Bølgehøjde (H) Amplitude (a) Afstand. Bølgelængden (L) Havets fysiske forhold hænger sammen med havets bevægelser. Havets bevægelser kan sørge for at bundvandet tilføres frisk ilt i takt med forbruget. De samme vandbevægelser kan desuden sikre, at næringssaltene

Læs mere

Generel info vedrørende stormskader

Generel info vedrørende stormskader Generel info vedrørende stormskader Hvad er definitionen på en storm ifølge DMI Stormende kuling Vindhastigheder på mellem 75-88 km/t og 20,8-24,4 m/s. Store grene brækkes af, og tagsten falder ned. Høje

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2010 Geografi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2010 Geografi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2010 1/23 G4 Indledning På rejse fra Laos til Chile Opgavesættet omhandler enkelte lande rundt om i verden. Rejsen begynder i Laos i Sydøstasien. Den fortsætter til England

Læs mere

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander Grænser Global opvarmning lavet af: Kimmy Sander Indholdsfortegnelse Problemformulering: side 2 Begrundelse for valg af emne: side 2 Arbejdsspørgsmål: side 2 Hvad vi ved med sikkerhed: side 4 Teorier om

Læs mere

Island ligger i et område med aktive vulkaner og jordskælv. Der er varme kilder og store områder dækket af lava

Island ligger i et område med aktive vulkaner og jordskælv. Der er varme kilder og store områder dækket af lava Geografi Island Island er et lille ørige, der ligger i den nordlige del af Atlanterhavet. Skal du rejse fra Danmark til Island er det hurtigst at flyve. Men skibstransport er vigtig, når der skal transporteres

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Geografi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Geografi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 1/23 G3 Indledning På rejse fra Uganda til New Zealand Opgavesættet omhandler enkelte lande rundt om i verden. Rejsen begynder i Uganda i Afrika. Den fortsætter til Island

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret Natur/teknik Lidt om vejret Side 1 Lidt om vejret Baggrund Alle mennesker interesserer sig for vejret. Meteorologer gør det professionelt. Fiskere gør det for deres sikkerheds skyld. Landmænd for udbyttes

Læs mere

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR Brugsanvisning Læs denne brugsanvisning grundigt før brug INTRODUKTION Dette er en avanceret detektor med multifunktion. Den kan finde og lokalisere metal, strøm og lægter. Figur

Læs mere

Planetatmosfærer. Hvorfor denne forskel?

Planetatmosfærer. Hvorfor denne forskel? Planetatmosfærer De indre planeter Venus og Jorden har tykke atmosfærer. Mars' atmosfære er kun 0,5% af Jordens. Månen har nærmest ingen atmosfære. De ydre planeter De har alle atmosfærer. Hvorfor denne

Læs mere

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Af Ove Fuglsang Jensen Når man nu som brevduemand har haft adskillige weekender med mere eller mindre regn, kan man stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor?

Læs mere

GEOS GRUNDBOG A NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL

GEOS GRUNDBOG A NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL GEOS GRUNDBOG A NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL Indhold KAPITEL 1 Kort og godt 6 Korttyper 8 Fra globus til kort 11 Jordens inddeling 15 Cafe Geos: GPS 20 KAPITEL 2 Den levende jord 24 Jordskælv

Læs mere

Arbejde med EKSTREMT VEJR i 8.x

Arbejde med EKSTREMT VEJR i 8.x Arbejde med EKSTREMT VEJR i 8.x 8.x har arbejdet med VEJRET i både fysik/kemi og geografi. Eleverne har lavet vejrmålinger og læst vejrudsigter fra DMI. Desuden har klasset lært om drivhuseffekten og klimaændringer.

Læs mere

DE UDVALGTE. Et tværfagligt undervisningsforløb i Hasle bakker

DE UDVALGTE. Et tværfagligt undervisningsforløb i Hasle bakker DE UDVALGTE Et tværfagligt undervisningsforløb i Hasle bakker DE UDVALGTE et tværfagligt undervisningsforløb i Hasle bakker Høretelefonerne er på plads, mobilen ligger klar i hånden, og således er eleverne

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

Geologi. Med skoletjenesten på NaturBornholm. Skoletjenesten

Geologi. Med skoletjenesten på NaturBornholm. Skoletjenesten Geologi Med skoletjenesten på NaturBornholm 2015 Skoletjenesten Skoletjenesten 0 Forord og lærervejledning Bornholms natur er så mangfoldig at den kan være svær at beskrive. Den skal opleves. NaturBornholm

Læs mere

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor FØDEVARESIKKER (ECOLAB) SALTVANDSRESISTENT SVEJSE IMMUN...er nu også svejseimmun! Poto : U.S. Navy - Brugen krænker ingen regler opstillet af U.S. Navy Serie

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

Oversættelse af tekster på andre sprog - via Google

Oversættelse af tekster på andre sprog - via Google Oversættelse af tekster på andre sprog - via Google Introduktion Google har udviklet en maskine, der kan oversætte tekster til forskellige sprog. Du har måske været på ferie i Tyskland eller Frankrig.

Læs mere

GLOBUS B. Af Peter Bering; Niels Kjeldsen; Ove Pedersen

GLOBUS B. Af Peter Bering; Niels Kjeldsen; Ove Pedersen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå GLOBUS B Af Peter Bering; Niels Kjeldsen; Ove Pedersen Dette er en pdf-fil med Globus B Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere

Loven for bevægelse. (Symbol nr. 15)

Loven for bevægelse. (Symbol nr. 15) Loven for bevægelse (Symbol nr. 15) 1. Guddommens jeg og skabeevne bor i ethvert væsens organisme og skabeevne Vi er igennem de tidligere symbolforklaringers kosmiske analyser blevet gjort bekendt med

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Gennemgang af Sol, vind, Hydro og A-kraft

Gennemgang af Sol, vind, Hydro og A-kraft Gennemgang af Sol, vind, Hydro og A-kraft Vind Geografiske begrænsninger Kræver områder med regelmæssige vinde. Som regel er det flade områder uden store forhindringer, der kan bremse vinden, som er ideelle.

Læs mere

Beskyt din ejendom mod stormflod

Beskyt din ejendom mod stormflod Beskyt din ejendom mod stormflod Idékatalog Stormrådet 2 Indledning Formålet med dette idékatalog er at give en oversigt over, hvordan man kan beskytte sin ejendom mod oversvømmelse i forbindelse med høj

Læs mere

Lærervejledning til Kampen om solsystemet

Lærervejledning til Kampen om solsystemet Lærervejledning Lærervejledning til Kampen om solsystemet Indhold 1. Kampen om solsystemet 2. Tekniske krav 3. Spillereglerne 4. Fire klik og så er I i gang 5. Fagligt indhold 6. Flere links Kampen om

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Infraktioner - revner i tænder tænde ne rne

Infraktioner - revner i tænder tænde ne rne Infraktioner - revner i tænderne Infraktioner (revner) i tænderne Infraktioner (revner) i tænderne er et hyppigt forekommende problem og som behandlere ser vi dem næsten hver dag her på klinikken. Vi har

Læs mere

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå VEJR OG UVEJR Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Vejr og uvejr. Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012 - maj-juni, 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Naturgeografi

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Vores logaritmiske sanser

Vores logaritmiske sanser 1 Biomat I: Biologiske eksempler Vores logaritmiske sanser Magnus Wahlberg og Meike Linnenschmidt, Fjord&Bælt og SDU Mandag 6 december kl 14-16, U26 Hvad er logaritmer? Hvis y = a x så er x = log a y Nogle

Læs mere

Naturfag 2011 Biologi

Naturfag 2011 Biologi Skole: Klasse: Opgave nr. 1 2 3 4 5 6 1 9: Spyflue 2 4: Lille vandkalv 3 2: Sortugle 4 3: rovbille 5 1: myg 6 5: polarhumlebi 7 2: larve 8 3: puppe 9 4: sværmer 10 Første fra venstre: 3 - primater 11 Anden

Læs mere

Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion

Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion Giv din mening til kende på Tønder Fjernvarmes generalforsamling den 7. september

Læs mere

2 7/8/2006 TORNADOER OG SKYPUMPER NATURENS ALLERVILDESTE DANS

2 7/8/2006 TORNADOER OG SKYPUMPER NATURENS ALLERVILDESTE DANS TORNADOER OG SKYPUMPER NATURENS ALLERVILDESTE DANS I den nederste del af atmosfæren troposfæren opstår der hele tiden hvirvler hvor luften roterer omkring en mere eller mindre lodret akse der nedadtil

Læs mere

Få styr på fondens katastrofefilantropi

Få styr på fondens katastrofefilantropi Få styr på fondens katastrofefilantropi Efteråret er orkansæson på det amerikanske kontinent, og det minder os om Hurrycane Sandy, der d. 29. oktober 2012 ramte den amerikanske østkyst og spredte død og

Læs mere

Klima-aktivist. i Danmark og i Caribien. 9-måneders kursus på. Den Rejsende Højskole på Lindersvold. Bliv PIONÉR - start 1.

Klima-aktivist. i Danmark og i Caribien. 9-måneders kursus på. Den Rejsende Højskole på Lindersvold. Bliv PIONÉR - start 1. Klima-aktivist i Danmark og i Caribien 9-måneders kursus på Den Rejsende Højskole på Lindersvold Bliv PIONÉR - start 1. november 2015 info@lindersvold.dk 23674906 www.oneworldcenter.dk Det er nu, der skal

Læs mere

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører:

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører: SØMANDSBOG Denne bog tilhører: 5 GODE RÅD 1 Lær at sejle Ha styr på, hvordan du redder en mand ombord igen 2 Hold dit grej i orden Giv dit udstyr og motor et sikkerhedstjek 3 Planlæg din tur Tjek søkort,

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm Oven over skyerne..! Du skal lære mennesker, steder og ting ude i rummet og på jorden hvor du bor Du skal lære om stjernetegnene Du skal lave din egen planet-rap Du skal skrive et brev fra Månen Du skal

Læs mere

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold:

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Folkeskolens afgangsprøve Maj 2009 - facitliste Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/23 G3 Indledning Århus Århus er den største by i Jylland. Byen har 228.000

Læs mere

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja Af: Jacob, Lucas & Peter Vejleder: Thanja Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Problemformulering... 2 Vores problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt dette emne?... 3 Afgrænsning... 3 Definition...

Læs mere

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 CO2- Biler, Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 Indholdsfortegnelse Forside side 1 Indholdsfortegnelse side 2 Indledning Side 3 Problemanalysen Side 4-6 Klimaproblematikken

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G3 Indledning Norden De nordiske lande er Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. De nordiske lande er industrialiserede, og befolkningerne har høje indkomster

Læs mere

Hvorfor smelter jorden?

Hvorfor smelter jorden? FOTO: JOSEF FRIEDHUBER Vulkaner Hvorfor smelter jorden? Af Paul Martin Holm, lektor, Københavns Universitet og Lotte Melchior Larsen, seniorforsker, GEUS Fra jordoverfladen og ind mod centrum af kloden

Læs mere

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser:

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser: DET GYLDNE TÅRN En forlystelse, der er så høj som Det gyldne Tårn, er meget grænseoverskridende for mange mennesker. Det handler ikke kun om den kraft man udsættes for, og hvad den gør ved kroppen. Det

Læs mere

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Fra Støv til Liv Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Observationer af universet peger på, at det er i konstant forandring. Alle galakserne fjerner

Læs mere

D. 7. okt. Et liv på vulkaner v/henning Andersen, vulkanekspert.

D. 7. okt. Et liv på vulkaner v/henning Andersen, vulkanekspert. Tirsdagscafé i Greve Borgerhus sæson 2014/15, kl. 14-16. Pris kr. 990,- for alle 10 foredrag. Holdnr. 342700. Tilmeld dig online på lofkursuscenter.dk, roskilde@lof.dk ell. tlf. 46 32 20 21. D. 7. okt.

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER tøt CARE Bæredygtig Spare og låne grupper Skov 1 KRONE INVESTERET I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER ER 7 KRONER SPARET I NØDHJÆLP Foto: Mozambique / CARE - Faith Amon CARE OG KLIMAET Tørkerne bliver længere,

Læs mere

Digital læring styrker forståelsen af geografi. - med eksempler fra Geografifaget.dk

Digital læring styrker forståelsen af geografi. - med eksempler fra Geografifaget.dk Undervisningsportalen Geografifaget.dk Geografifaget.dk følger Fælles Mål 2009 og er den første større, digitale indgang til faget geografi i folkeskolen. Digital læring styrker forståelsen af geografi

Læs mere

Charlottegården. MONSTRUM Nordholmen 14 DK - 2650 Hvidovre +45 33221077. post@monstrum.dk www.monstrum.dk

Charlottegården. MONSTRUM Nordholmen 14 DK - 2650 Hvidovre +45 33221077. post@monstrum.dk www.monstrum.dk Charlottegården MONSTRUM Nordholmen 14 DK - 2650 Hvidovre +45 33221077 post@monstrum.dk www.monstrum.dk Den flyvende Hollænder (legeplads vest) Den flyvende Hollænder eller dødssejleren er et spøgelsesskib,

Læs mere

Test din viden om verden!

Test din viden om verden! Test din viden om verden! STORBRITANNIEN SVAR: 1. Liverpool 2. London 3. Manchester Hvor stor en del af jordarealet anvendes til landbrug? 1. 24 % 2. 53 % 3. 78 % INDONESIEN 1. Bandung 2. Jakarta 3. Surabaya

Læs mere

Vintercup 2012/2013 2. afdeling. Vissenbjerg, søndag den 2. december 2012. Cykelmotion Højfyn. Spørgsmål og svar!

Vintercup 2012/2013 2. afdeling. Vissenbjerg, søndag den 2. december 2012. Cykelmotion Højfyn. Spørgsmål og svar! Vintercup 2012/2013 2. afdeling Vissenbjerg, søndag den 2. december 2012. Cykelmotion Højfyn Spørgsmål og svar! 1 Post 1 Hvad hedder det danske rockband Nephew's nyeste album? a) Interkom kom ind b) Hjertestarter

Læs mere

Vejret - hvad er det?

Vejret - hvad er det? Dette lille vejrkompendium er tænkt som baggrund til lærerne og vil dels prøve at afklare forskellige begreber omkring vejret, dels komme med forslag til, hvordan man kan arbejde med emnet. At arbejde

Læs mere

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13.

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13. AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015 Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00 Ulloq misilitsiffik/dato: 13. januar 2015 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut / Hjælpemidler: Oqaatsit / Ordbøger:

Læs mere

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Internet til landsbyer i Afrika uden elforsyning, har vist sig bæredygtigt og populært. Det skal skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Klima i tal og grafik

Klima i tal og grafik Klima i tal og grafik Atomkraftværker - Radioaktivt affald S. 1/13 Indholdsfortegnelse Indledning... S.3 Klimaproblematikken...... S.3 Konsekvenser... S.5 Forsøg til at løse problemerne... S.6 Udvikling

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

THE QUEST FOR OIL. Game Guide

THE QUEST FOR OIL. Game Guide Game Guide THE QUEST FOR OIL Et computerspil der har som generelt mål at give en detaljeret indføring i geografiske forhold og den globale olieindustri. Sådan vinder du i Quest for Oil Du kan både spille

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

TROPISKE CYKLONER NATURENS

TROPISKE CYKLONER NATURENS TROPISKE CYKLONER NATURENS MEST FRYGTINDGYDENDE HVIRVLER Et virvar af tilfældige småbevægelser samler sig lidt efter lidt og bliver til en stor, sammenhængende hvirvel. Det er en helt almindelig dagligdags

Læs mere

San Francisco og Hawaii

San Francisco og Hawaii San Francisco og Hawaii Denne rejse kombinerer storbyliv i San Francisco med natur og badeferie på den billeskønne Hawaii-ø Maui. Med tre dage i San Francisco har du god tid til at nyde byens mange seværdigheder.

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 4. Vulkaner

GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 4. Vulkaner 2007 GEOLOGI OG GEOGRAFI NR. 4 Vulkaner Hvorfor smelter jorden nogle steder? Vulkaner i Nordatlanten Vulkaner i Danmark Vulkanernes rigdomme Varsling af vulkanudbrud Vulkaner andre steder i solsystemet

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G1

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G1 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014 G1 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G1 Indledning Fattige og rige lande På globalt plan er der i dag mere kontakt

Læs mere

Den dynamiske jord. Sumatrajordskælvet flyttede videnskaben

Den dynamiske jord. Sumatrajordskælvet flyttede videnskaben Den dynamiske jord Sumatrajordskælvet flyttede videnskaben G E U S Den levende jord Jorden er spil-levende! Langt nede under vores fødder arbejder stærke naturkræfter, som bl.a. sørger for at forme jordens

Læs mere

Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015

Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015 Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015 Hej Allesammen, Sæsonen 2014/2015, min første i Gentofte Svømmeklub, er på vej ind i de sidste spændende og afgørende uger, Selvom mange kilometer

Læs mere

POWER-DESIGN. Hjælp! vi har kræft. Om det kræftsyge samfund. Birgit Lynge B Y G A D E N 23 F E J R U P - H E L G E N Æ S D K 8 4 2 0 K N E B E L

POWER-DESIGN. Hjælp! vi har kræft. Om det kræftsyge samfund. Birgit Lynge B Y G A D E N 23 F E J R U P - H E L G E N Æ S D K 8 4 2 0 K N E B E L POWER-DESIGN Hjælp! vi har kræft Om det kræftsyge samfund Birgit Lynge 2012 B Y G A D E N 23 F E J R U P - H E L G E N Æ S D K 8 4 2 0 K N E B E L Hjælp! vi har kræft Om det kræftsyge samfund Jeg flyver

Læs mere

Værd at vide om valg af jolle til fritidssejlads og -fiskeri PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om valg af jolle til fritidssejlads og -fiskeri PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om valg af jolle til fritidssejlads og -fiskeri PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Hvis man går en tur langs de danske strande og kigger på, hvad der ligger af både, så burde 70-80%

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Den mobile mølle VIND ENERGI Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling MOBIL LAB Introduktion Som supplement til test af vindmøller i Mobil Lab s vindtunnel, giver

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser 2010 Cirkulære af 20. december 2010 Perst. nr. 049-10 J.nr. 10-5411-10 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Værd at vide om vejr og bølger. Søens elementære færdselsregler. www.soesport.dk

Værd at vide om vejr og bølger. Søens elementære færdselsregler. www.soesport.dk Værd at vide om vejr og bølger Søens elementære færdselsregler www.soesport.dk UDARBEJDET MED STØTTE FRA trygfonden Formål Formålet med denne pjece er at hjælpe dig til at kunne forstå vejrmeldinger og

Læs mere

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK Mennesker har i årtusinder udnyttet vinden som energikilde. Udviklingen bevæger sig i dag fra mindre grupper af vindmøller på land til større vindmølleparker på havet. Vindkraft

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen Menneskets opståen del 1 og 2 Darwins farlige tanker del 1 og 2 Den pædagogiske vejledning knytter sig til de to første afsnit af tv-serien "Menneskets opståen" med undertitlerne "Darwins Farlige Tanker

Læs mere

Vindlaboratoriet. Vindenergi

Vindlaboratoriet. Vindenergi Vindlaboratoriet Vindenergi Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende energi. Overalt ser man vindmøller i landskabet, og i mange år har Danmark været blandt de førende

Læs mere

5. Kometer, asteroider og meteorer

5. Kometer, asteroider og meteorer 5. Kometer, asteroider og meteorer 102 1. Faktaboks 2. Solsystemet 3. Meteorer og meteoritter 4. Asteroider 5. Kometer 6. Kratere på jorden 7. Case A: Bedout nedslaget Case B: Tunguska nedslaget Case C:

Læs mere

Mellem stjerner og planeter

Mellem stjerner og planeter Mellem stjerner og planeter Et undervisningsmateriale for folkeskolens 4. til 7. klassetrin om Tycho Brahes målinger af stjernepositioner Titelbladet fra Tycho Brahes bog De Nova Stella, udgivet i 1573.

Læs mere

FRA UNIVERSET TIL DIG VIND OG VEJR JORDEN UNDER DIG FRA DIG TIL ATOMERNE CAFE KOSMOS: SORTE HULLER OG MØRKT STOF. Hvorfor er Jordens indre glødende?

FRA UNIVERSET TIL DIG VIND OG VEJR JORDEN UNDER DIG FRA DIG TIL ATOMERNE CAFE KOSMOS: SORTE HULLER OG MØRKT STOF. Hvorfor er Jordens indre glødende? KAPITEL 2 Himmel og jord FRA UNIVERSET TIL DIG VIND OG VEJR JORDEN UNDER DIG FRA DIG TIL ATOMERNE CAFE KOSMOS: SORTE HULLER OG MØRKT STOF Vores hverdag beskrives med længder fra millimeter til kilometer,

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Brugervejledning til Nokia Trådløs Opladerholder DT-910

Brugervejledning til Nokia Trådløs Opladerholder DT-910 Brugervejledning til Nokia Trådløs Opladerholder DT-910 1.1. udgave 2 Om den trådløse oplader Med Nokia Trådløs Opladerholder DT-910 kan du oplade telefonen trådløst. Du skal blot placere telefonen på

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Vejledende opgaver i kernestofområdet i fysik-a Elektriske og magnetiske felter

Vejledende opgaver i kernestofområdet i fysik-a Elektriske og magnetiske felter Oktober 2012 Vejledende opgaver i kernestofområdet i fysik-a Elektriske og magnetiske felter Da læreplanen for fysik på A-niveau i stx blev revideret i 2010, blev kernestoffet udvidet med emnet Elektriske

Læs mere

FAQ om FGK's golfbane

FAQ om FGK's golfbane FAQ om FGK's golfbane (Ofte stillede spørgsmål) Indhold Banens turnering... 3 Hvad er det for en turnering?... 3 Banens længde.... 4 Er banens længde altid de meter der står på scorekortet?... 4 Bunkerriven....

Læs mere

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning.

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Dyreliv TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Truede dyr Tal med eleverne om truede dyr. I kan eksempelvis tale om:

Læs mere