Avisen. maxi-projektet. maxi 2009: 9 nye familier Udgave - juni 09 1 Aalborg, DK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Avisen. maxi-projektet. maxi 2009: 9 nye familier. www.ebst.dk/brugerdreveninnovation.dk www.maxi-projektet.dk. 3. Udgave - juni 09 1 Aalborg, DK"

Transkript

1 Avisen 3. Udgave - juni 09 1 Aalborg, DK maxi 2009: 9 nye familier Næste runde er startet i maxi-projektet, og 9 nye familier kommet til. Det er igen familier, hvor en eller flere har diabetes. Der er igen en stor spredning i type 1 og type 2 diabetikere, alder, køn, hvor længe familierne har haft diabetes, og hvor i Nordjylland familierne bor. I alt deltager 17 familier fra 12 byer i maxi-projektet. Her bor maxi-familierne: maxi-projektet 17 familier fra 12 byer deltager i maxi-projektet. maxi-projektets vision er at sprænge rammer for sundhedsstøtte med it ved at sætte diabetikere i centrum og ved at flytte fokus fra sygdom og hospitaler til samfund og hverdagsliv. MaXi-projektet har til formål at afprøve og gennemføre brugerdreven innovation som metode til konceptudvikling af it til kronikere med diabetikere som fokusgruppe. I år 2008 deltager otte familier i innovationsprocessen gennem interviews, dagbøger, workshops og eksperimenter i et Living Lab i Skagen. I 2009 deltager 9 familier i innovationsprocessen gennem interviews, spil, workshop og eksperimenter i Skagen Living Lab

2 Avisen 3. Udgave - juni 09 2 Aalborg, DK Spil med -maskinen I marts måned besøgte forskere fra Aalborg Universitet alle 9 familier i deres hjem. Til besøget medbragte de et spil med spillekort, der havde spørgsmål om Skagen og diabetes og en lille kasse, som hed maxi-maskinen. Spillet gik ud på at komme med idéer til, hvordan maxi-maskinen kan hjælpe i bestemte situationer. Når spillerne kom med en idé til et spørgsmål, fik de et point. Den spiller, som fik flest idéer og dermed flest point, vandt spillet. Spillet var sjovt for nogle og kedeligt for andre og en stor gevinst for forskerne, fordi der kom en masse gode idéer og historier på bordet. MaXi-spillet i fuld gang Efter spillet fandt forskerne en stor værktøjskasse frem med papir, tusser, pap, gamle mobiltelefoner, moddelervoks mm. Med de materialer lavede hver familie en gave, som de ville give til en nydiagnostiseret diabetiker. Mens nogle lavede gaver, var der andre der fik sig en lille snak på mobiltelefonen: Emma og Christian Gaver til nydiagnosticerede Susanne, Jesper og Alma laver en gave til en ny-diagnosticeret diabetiker. Et ur og en mobiltelefon En professionel samtaleven En cykel og en portion motivation Et kort med opmuntring: det skal nok gå En hjemmeside, en blomst og en mobiltelefon En pjece som kan deles ud til familie og venner og en mobiltelefon En insulinpumpe og et par løbesko Et medlemskab af diabetesforeningen Et telefonnummer til andre familier med diabetes

3 Hvordan er det at være i maxi-projektet? - vi har spurgt maxi anerne Rikke og Søren Det er spændende at kunne give et bidrag til noget, som kan forandre hverdagen både for en selv, men også for andre. Det er interessant, og det sætter nogle tanker i gang. Susanne, Jesper, Alma og Laust Det har været dejligt. Både at møde nogle andre diabetikere, men også at være med til noget, der måske kan bruges til noget konkret - så kan man komme ud med alle de ideer, man går og har, Lars, Jette, Thomas og Maria Elizabeth Lars: Jamen, det er jo utroligt spændende, at alt det nye teknologi kan bringes i anvendelse inden for diabetesområdet. Det synes jeg er utrolig dejligt, og jeg tror, det kan inspirere rigtig mange unge mennesker, som i endnu højere grad end os andre rider med på den teknologiske bølge. Det er på en eller anden måde så nyt indenfor vores verden, hvor vi hele tiden bare har været koblet på en behandler, men nu har mulighed for selv at gå ind og påvirke det hele fra vores egen synsvinkel. Jette: Jeg synes, det er nogle rigtig gode metoder I bruger til at få de der ting frem. Der skubber I ligesom folk af sted og får det planlagt på en rigtig god måde, så man ikke behøver forberede sig en hel masse, men bare bruge den viden, vi jo alle har i forvejen. 3. Udgave - juni 09 3 Aalborg, DK Jane og Anders Det er dejligt at kunne være med til at præge udviklingen og komme med ideer. Man er nødt til at tage stilling til det, når man har det så tæt inde på livet. Joachim, Victor, Heidi og Per Det har været spændende! Vi har truffet nogle andre familier, som har stået i samme situation, som vi har, og det har været spændende og lærerigt. Inge og Rudy Henning, Jette og Anna Der er mange muligheder, og hvis ellers noget af det, der er kommet på bordet her, bliver praktiseret, er vi nået langt. Blandt andet det med stregkoder og med at få en database over kulhydrater i forskellige produkter. Hvis bare det kan komme på skinner, så ville det være fint. Der har været megen debat og megen samtale, men ikke så meget konkret. Det ser vi frem til, at der kommer i Skagen. Så kan man se nogle teknologier og nogle programmer, og se på, hvad det kan bruges til i hverdagen.

4 Avisen 3. Udgave - juni 09 4 Aalborg, DK Workshop 2. maj 2009 Lørdag den 2. Maj 2009 mødtes maxi-familier, forskere fra Aalborg Universitet og konsulenter fra Teknologisk Institut til en workshop på Aalborg Universitet. Her samarbejdede vi om de idéer, som var kommet frem under hjemmebesøgene og spillet med maxi-maskinen. Målet var at samarbejde om, hvad der skal fokuseres på, når vi skal til Skagen i september. Alle familier var tilmeldte, og nogle havde taget ekstra familiemedlemmer med (bedsteforældre), så der var fuldt hus og god stemning. For at sikre at vi nåede rundt om flere emner, og for at sikre at alle kunne komme til orde, foregik workshoppen i fire spor: et om it-støttet indkøb, et om it-støttet motion, et om it-støttet videndeling og et om it-spil om diabetes. Indkøb Aalborg Universitet og Teknologisk Institut fortalte om deres idéer til it-støttet indkøb. Der var varer på hylden og en indkøbsvogn, som ventede på den svære beslutning om, hvilke varer, der mon er bedst at købe. Vi oprettede et nyt produkt fra Wasa i en it-skabelon, som var udviklet til dagen. Resultatet af workshoppen var en idé til sortering af information i indkøbssituationen. En gruppe diskuterede, hvordan man kunne støtte indkøbs-situationen med IT Motion Aalborg Universitet og Teknologisk Institut viste nogle af de muligheder, der findes for it-støttet motion. En af løsningerne kom med på en gå-tur. Her prøvede vi teknologien og fik snakket om, hvad der er af særlige behov, hvis man er diabetiker. Motionsgruppen på tur

5 Spil Aalborg Universitet præsenterede idéer og spørgsmål til spil, som kan støtte børn og unge med diabetes i den daglige egenomsorg. Forældre diskuterede i en gruppe med fokus på at få idéer og viden om, hvordan de lærer deres børn og samarbejder med deres børn om egenomsorg. Børn og unge arbejdede for sig med det, der gør et spil sjovt og kiggede på nogle af de forslag, som var lagt frem. Forældregruppen diskuterede, hvordan man kan hjælpe og samarbejde med sine børne omkring egenomsorg og så på idéer som forskere fra Aalborg Universitet havde udviklet til inspiration De unge arbejde med hvordan man kunne lave et sjovt spil om diabetes 3. Udgave - juni 09 5 Aalborg, DK Videndeling Enkelte maxianere fortalte om, hvordan de bruger diabetes-chat, Facebook og andre teknologier til at dele viden om diabetes. Det blev diskuteret, hvem man deler viden med, hvad man deler viden om, og det hele blev tegnet op og sorteret på papstykker og sat op på et diagram, som gav et ret flot overblik over typer af videndeling. Videndelingsplanchen Hvem videndeler du med? Hvor videndeler du? Hvad er vigtigst for dig? Det var nogle af de spørgsmål der blev diskuteret i workshoppen om videndeling

6 Avisen 3. Udgave - juni 09 6 Aalborg, DK Teknologisk Institut hvad er deres rolle i maxi-projektet? MaXi-avisen stiller i hvert nummer en række spørgsmål til en af projektets partnere om deres rolle i maxi-projektet. Denne gang er turen kommet til Teknologisk Institut. Vi har talt med projektleder Søren Bach Christiansen og softwareudvikler Ole Nielsby. Hvad er Teknologisk Instituts rolle i maxi-projektet? Det er at bringe teknologi til projektet. Specielt er vi interesseret i at få mere erfaring med at lave programmer til mobile devices. Der sker meget udviklingsmæssigt inden for mobile teknologier. Mobilerne bliver fyldt op med forskellige programmer og andre instrumenter, eksempelvis gps, og der kommer flere og flere til over tid. Mobilen skal kunne meget af det, vi før har brugt computeren til, men der er ret stor forskel på, hvordan man laver programmer til en computer og så en mobiltelefon. MaXi-familierne har efterlyst mobile teknologier til afhjælpe deres hverdag, og løsningerne skal laves på en måde, så de er nemme at benytte for brugerne. I en brugerdreven innovationsproces ser man lidt på udviklingen den anden vej rundt, end hvad man før i tiden har gjort inden for industriel udvikling. Her har man typisk i starten interviewet brugergrupperne, så har udviklerne taget over, og har fundet ud af, hvad der skulle være i systemet, hvorefter man har lavet en række tekniske dokumenter og designs. Man har bygget sit system fra bunden, til man til sidst nåede brugergrænsefladen, og først efter års udvikling har man vist det færdige system til brugerne. I brugerdreven udvikling vender man det rundt - lidt ligesom man kender det fra arkitekt- og byggeindustrien. Man starter med nogle tegninger over, hvad man gerne vil have, og sammen med sin kunde har man en dialog om, hvordan huset så skal se ud. Lidt det samme sker med systemudviklingen i en brugerdreven proces, hvor man starter med at lave brugergrænsefladen uden at den rigtig kan noget man kan blot sætte farver på, trække rundt med nogle ting mv. Det giver brugeren mulighed for at evaluere på, om han kan bruge systemet, før softwareudvikleren begynder at programmere MaXi-projektet er et brugerdreven projekt. Hvad har især været anderledes for jer ved at arbejde brugerdreven? her kan softwareudvikleren jo ikke sidde alene og nørde bag sin skærm efter en specifikation. Personligt synes Ole som softwareudvikler, at den direkte adgang til brugerne nogle gange gør det nemmere at forstå, hvad det er de gerne vil have, end at forstå de specifikationer, der kommer ud af det, når brugernes krav og ønsker er kommet gennem de mange projektledere og andre grupper og er blevet revet fra hinanden og skævvredet af forskellige interesser. Marianne fra AAU interviewede Søren og Ole fra Teknologisk Institut og bygge systemet. I maxi-projektet vil vi løbende spørge en udvalgt brugergruppe om deres mening, så vi forhåbentlig til september i living lab i Skagen kan vise noget, der bedre passer til deres forventninger. Hvis I skal rådgive en it-virksomhed i brugerdreven innovation, hvad vil I så fortælle dem? Vi er ikke helt der endnu, hvor vi kan rådgive professionelt omkring brugerdreven innovation, fordi vi ikke har så megen erfaring med det. Det er vi ved at oparbejde bl.a. gennem maxi-projektet. Men hvis vi skal pege på noget, er det nok, at virksomhederne skal tage sine brugere seriøst, hvis de beder om deres hjælp, således at også brugerne kan se resultatet af det, de bidrager med. Noget af det sværeste for virksomhederne er nok at få inddraget brugerne på lige fod med eksperterne, fordi der er en

7 faglig stolthed omkring ens ekspertfelt. Man skal gøre sig klart, at eksperten skal lære noget om kommunikation, inden han bliver sat sammen med brugeren. Man er tilbøjelig til at tage sine egne forudsætninger for givet, og hvis andre tænker eller kommunikerer på en anden måde, kan man som ekspert være tilbøjelig til at afvise det som værende ukvalificeret. I it-verdenen er udvikleren også vant til at have en præcis teknisk dokumentationsform, eksempelvis UML - i brugerdreven innovation skal man definere opgaven i et sprog begge parter forstår, og det er en udfordring. Men det er en sjov udfordring, og vi it-folk har godt af at blive opdraget, men man skal gøre sig klart, at processen tager tid. Et råd ville være at starte op med et lille projekt og så se, hvordan brugerdreven innovation passer ind i ens organisation. Hvad har I lært af at samarbejde med maxi-familierne At familierne er med og engagerede, og at det ikke er så farligt at eksperimentere sammen. Personligt giver det en stor tilfredsstillelse at få en direkte feed-back fra de rigtige brugere på det, man har siddet og lavet. Specielt fortæller Ole om en god oplevelse sidste år, hvor det var sjovt at se børnene sidde og bruge musen rent intuitivt i det program, hvor han har siddet og fedtet med de koder, der skulle til for at få brugergrænsefladen til at reagere på musen - så har man som it-udvikler ramt et eller andet. Og det bliver i det hele taget sjovere at lave arbejdet, fordi man får en bedre føling med, at det man laver også betyder noget for folk. Hvad er det interessante og spændende ved de it-løsninger, I laver i maxi-projektet i år? Hvad kan maxifamilierne glæde sig til? MaXi-familierne efterlyste sidste år mobile løsninger til at hente deres informationer på - det får de i år. De kan også glæde sig til, at løsninger i år bliver mere mobile og sammenhængende. Sidste års løsninger var en slags teknologiøer, hvor løsningerne virkede enkeltstående og på computer. I år skulle tingene gerne hænge sammen, således at det familierne taster ind hjemme på computeren både kan ses af andre familier og også på mobiltelefonen. At lave løsninger til en mobil imødekommer også et ønske fra maxifamilierne sidste år om ikke at skille sig ud fra mængden man kan eksempelvis ikke se om brugeren sidder og sms er på mobilen eller bruger den til at tælle sukker i fødevarer. 3. Udgave - juni 09 7 Aalborg, DK Inspiration til Skagen Som afslutning på workshoppen skrev alle maxi-familierne små sedler om, hvad de gerne ville vide før og under turen i Skagen. Der var fokus på alt fra natur til shopping til helse, kultur og indkvartering. Mandag den 4. maj afleverede Anne Marie denne inspirations- og ønskeliste til Erhvervschef i Skagen Lars Hedegaard. Inspirationen bliver brugt til forberedelse af aktiviteterne i Skagen i september. Karl-Viggo giver sit ønske til Skagen Idéer og ønsker til Skagen blev skrevet ned og sat på plakat.

8 3. Udgave - juni 09 8 Aalborg, DK Avisen Redaktion Journalister på pletten: Casper Knudsen, Lone Stub Petersen og Marianne Sørensen Ansvarshavende redaktør: Anne Marie Kanstrup Fotografer: Casper Knudsen, Ole Nielsby, Christian Nøhr og Anne Marie Kanstrup Layout: Casper Knudsen og Martin Meyer maxi-projektets samarbejdspartnere: Aalborg Universitet (AAU) er et af Danmarks førende universiteter i form af innovative samarbejder med det omgivende samfund både lokalt og internationalt. Fra sin begyndelse har Aalborg Universitet haft en tværfaglig og problemorienteret tilgang til forsknings og uddannelse. Aalborg Universitet tilbyder mere end 70 uddannelser og specialiseringer inden for humaniora, samfunds-, ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskab. Studentertallet har rundet de studerende, og budgettet har passeret 1,4 milliard kroner. Web: Teknologisk Institut er en selvejende og almennyttig institution der udvikler, anvender og formidler forsknings- og teknologibaseret viden til dansk erhvervsliv. Den vigtigste opgave er at sikre, at ny viden og teknologi hurtigt kan omsættes til værdi for kunder i form af nye eller forbedrede produkter, materialer, processer, metoder og organisationsformer. Teknologisk deltager i udviklingsprojekter, gennemfører standardisering og rådgivning og tilbyder kursus, certificerings- og foredragsvirksomhed. Web: Fonden Skagen Helse er en sammenslutning af aktører i Skagen kommune som har sat sig for at gøre Skagen til helseby nr. 1 i Danmark inden for en årrække. Skagen har mere end 100 års erfaring med pleje af krop og sjæl. Skagen er lysets land og stedet hvor luften og vandet er frisk. Skagen Helse har sekretariat i Erhvervshuset i Skagen. Web: Edvantage Group tilbyder løsninger som hjælper organisationer med effektiv implementering af lærings programmer. Edvantage Group udvikler e-lærings systemer og software, sørger for over online trænings kurser og har sit eget team af lærings-eksperter som udvikler skræddersyet e-lærings indhold. Edvantage Group har afdelinger i både Norge, Sverige, Danmark, Benelux og Storbritannien. Web:

Avisen. Om maxi-projektet. maxi konference. 1. Udgave - juni 08 1. 5. Udgave - juli. 10 Aalborg, DK

Avisen. Om maxi-projektet. maxi konference. 1. Udgave - juni 08 1. 5. Udgave - juli. 10 Aalborg, DK Avisen 1. Udgave - juni 08 1 5. Udgave - juli. 10 Aalborg, DK maxi konference 87 deltagere mødtes til den afsluttende maxi-konference den 21. april 2010. Deltagerne kom fra diabetesforeningen, software

Læs mere

Avisen. maxi logoet. maxi-projektet. www.ebst.dk/brugerdreveninnovation.dk. www.maxi-projektet.dk. 1. Udgave - juni 08 1 Aalborg, DK

Avisen. maxi logoet. maxi-projektet. www.ebst.dk/brugerdreveninnovation.dk. www.maxi-projektet.dk. 1. Udgave - juni 08 1 Aalborg, DK Avisen 1. Udgave - juni 08 1 Aalborg, DK maxi-projektet maxi-projektets vision er at sprænge rammerne for sundhedsstøtte med it ved at sætte diabetikere og deres familier i centrum og ved at flytte fokus

Læs mere

Avisen. Om maxi-projektet. Levende laboratorium i Skagen: 2009. 1. 4. Udgave - juni dec. 08 09 1 Aalborg, DK

Avisen. Om maxi-projektet. Levende laboratorium i Skagen: 2009. 1. 4. Udgave - juni dec. 08 09 1 Aalborg, DK Avisen 1. 4. Udgave - juni dec. 08 09 1 Aalborg, DK Levende laboratorium i Skagen: 2009 For andet år i træk organiserede maxi-projektet et levende laboratorium i Skagen. Det fandt sted i den sidste weekend

Læs mere

Avisen. maxi-projektet. Skagen Living Lab. 2. Udgave - december 08 1 Aalborg, DK

Avisen. maxi-projektet. Skagen Living Lab. 2. Udgave - december 08 1 Aalborg, DK 2. Udgave - december 08 1 Aalborg, DK Skagen Living Lab Living Labs på dansk levende laboratorier - er kommet til toppen af Danmark. Living Lab Skagen havde sin start i to weekends i september 2008. Otte

Læs mere

User Innovation Management og Maxi projektet

User Innovation Management og Maxi projektet User Innovation Management og Maxi projektet Pernille Bertelsen Forskningsgruppen for Tekno-Antropologi og Participation Institut for Planlægning Aalborg Universitet (Annne Marie Kanstrup og Christian

Læs mere

MaXi 2008: Arbejdsrapport for første iteration i maxi-projektet. ISSN 1397 9507 V-CHI - Virtuelt Center for Sundhedsinformatik

MaXi 2008: Arbejdsrapport for første iteration i maxi-projektet. ISSN 1397 9507 V-CHI - Virtuelt Center for Sundhedsinformatik Technical Report No. 08-2 MaXi 2008: Arbejdsrapport for første iteration i maxi-projektet ISSN 1397 9507 V-CHI -, december 2008 Uddrag og citater er tilladt mod tydelig kildeangivelse V-CHI Technical Report

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

1. årgang nr. 9. April 2009/10. Teamteatrets forestilling MÆRKELIG. Brobygningsprojekt i 7. årgang

1. årgang nr. 9. April 2009/10. Teamteatrets forestilling MÆRKELIG. Brobygningsprojekt i 7. årgang 1. årgang nr. 9 April 2009/10 Teamteatrets forestilling MÆRKELIG Brobygningsprojekt i 7. årgang Nyt fra ledelsen side 2 Af Thomas Henten, skoleleder Tiden flyver af sted og inden vi ser os om er skoleåret

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Gode studievaner og -mønstre og om gymnasiets studieforberedende sigte

Gode studievaner og -mønstre og om gymnasiets studieforberedende sigte Gode studievaner og -mønstre og om gymnasiets studieforberedende sigte Eller: Hvad der skal til for at klare sig godt i gymnasiet og Hvordan forbereder man sig bedst muligt på en videregående uddannelse

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

EVALUERING. Spørgsmål. Innovationsagent uddannelse. Hold: S Dato/tid: kl. 09:00-15:00

EVALUERING. Spørgsmål. Innovationsagent uddannelse. Hold: S Dato/tid: kl. 09:00-15:00 EVALUERING 19-12-2016 12:07 Innovationsagent uddannelse Hold: S121-16-01 Dato/tid: 08-12-2016 kl. 09:00-15:00 16/16 kursister valgt. 13/16 kursister har evalueret. Spørgsmål 1. Hvorfra blev du tilmeldt

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium. 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator.

Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium. 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator. Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator.dk) Formål og program Formål med dagen Program for dagen At gøre kort status

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

2 0 1 4 T A G E N H D

2 0 1 4 T A G E N H D TAG EN HD 2014 HD GIVER FAGLIG BALLAST TIL AT AGERE I KOMPLEKSE GLOBALE AKTIVITETER Performance er et nøgleord i Alfa Laval og derfor er det utroligt vigtigt, at vores medarbejdere og ledere hele tiden

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Anne Bøgh Fangel, projektleder Introduktion Bød velkommen og introducerede dagens forløb og projektets

Læs mere

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon S K O L E N Y T Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes Francis Bacon Vildbjerg Skole November 2011 November 2011 1. Åbent hus for forældre 3.A skole/hjem

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012.

I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012. - - I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012. På side 2 starter vi med at fortælle, hvem vi er. På side 5 fortæller vi om de emner, vi arbejder med.

Læs mere

Videnskabscafé Debatsalon Fremtiden på spil

Videnskabscafé Debatsalon Fremtiden på spil Forskningens Døgn 2016 - Forslag til åbent hus-arrangmenter på universiteterne Videnskabscafé Debatsalon Fremtiden på spil Videnskabscafé En videnskabscafe er sat op som en hyggelig aften med gode venner.

Læs mere

Vores st yringsredskab

Vores st yringsredskab It strategi 2014 Vores st yringsredskab Når Råbjerg Mile bevæger sig hen over toppen af Nordjylland med 15-30 meter om året ændres udviklingen på vejen. Vi kan ikke stoppe milen, ligesom vi ikke kan stoppe

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Projektgruppemøde MultiMinen (Mad og motion tilbud til overvægtige børn i indskolingen)

Projektgruppemøde MultiMinen (Mad og motion tilbud til overvægtige børn i indskolingen) Bilag 4 - LOGBOG Mandag den 6/9 Projektgruppemøde MultiMinen (Mad og motion tilbud til overvægtige børn i indskolingen) Deltagere: Birgitte Projektleder, halvdelen af tiden på MultiMinen Annette Træner

Læs mere

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk

for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk K E N aseret b s g n i n forsk NDSVIDENSKAB for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk 1 Tina Eisenhardt, Erhvervskonsulent, Middelfart Erhvervscenter Jeg har fået nogle nye redskaber, som jeg kan bruge

Læs mere

GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE

GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE TRIN 1 ANSØGNINGEN 1.1 Venligst beskriv de sociale problemstillinger og udfordringer, der er for børn i dit samfund og som du ønsker at løse. Beskriv problemets omfang.

Læs mere

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 Invio Hvad for noget? Innovationsnetværk for videnbaseret Oplevelsesøkonomi 1. Juni 2010 31. maj 2014 InViO konsortium AAU ExCITe

Læs mere

Guidesite www.medicoapp.dk Bio Med Community, Aalborg. Uri Andersen 12. november 2014

Guidesite www.medicoapp.dk Bio Med Community, Aalborg. Uri Andersen 12. november 2014 Guidesite www.medicoapp.dk Bio Med Community, Aalborg Uri Andersen 12. november 2014 Guidesite lancering Agenda Baggrund Vision Målgruppe www.medicoapp.dk Indhold Muligheder Community Flere spørgsmål og

Læs mere

Information om udviklingsprojektet på Østre skole i Grenaa Norddjurs Kommune

Information om udviklingsprojektet på Østre skole i Grenaa Norddjurs Kommune Information om udviklingsprojektet på Østre skole i Grenaa Norddjurs Kommune Mobil læring i autentiske rum understøttet af mobiler, ipads og andre tablets Projektet sætter fokus på læring i autentiske

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Nyt fra AKT Til forældre i AKT-klassen Jamen, - hvad mener du Jette??

Nyt fra AKT Til forældre i AKT-klassen Jamen, - hvad mener du Jette?? Nyt fra AKT Velkommen tilbage til et nyt skoleår. Den nye skolereform har betydet ændringer i forhold til sidste år. Ændringerne ses tydeligst i den længere skoledag. Det var noget kroppen lige skulle

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012-1 - Børn og Unge har siden

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

Synlig læring i 4 kommuner

Synlig læring i 4 kommuner Synlig læring i 4 kommuner Alle elever skal lære (at lære) mere i Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal af skolecheferne Hans Andresen, Michael Mariendal, Erik Pedersen & Martin Tinning FIRE

Læs mere

Sådan kan Væksthus Hovedstadsregionen hjælpe med at facilitere offentlig-private samarbejder

Sådan kan Væksthus Hovedstadsregionen hjælpe med at facilitere offentlig-private samarbejder Sådan kan Væksthus Hovedstadsregionen hjælpe med at facilitere offentlig-private samarbejder v/ Christian Brix, projektleder, Væksthus Hovedstadsregionen 05-10-2016 2 Et Væksthus i hver region 5 væksthuse

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Ny energi i det nye skoleår

Ny energi i det nye skoleår Ny energi i det nye skoleår Kære lærere, elever, forældre, virksomheder Velkommen tilbage til ny energi, nye idéer, nye chancer og muligheder - et nyt skoleår. Vi har tanket godt op i ferien og er 100%

Læs mere

InnoBYG Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til Byggebranchens nye innovationsnetværk Forsknings- og Innovationsstyrelsen har bevilliget medfinansiering på

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

Denne folder er lavet af Skøn Skole - som inspiration til skoler, efterskoler, gymnasier mv. f.eks. som tværfagligt emneugeforløb.

Denne folder er lavet af Skøn Skole - som inspiration til skoler, efterskoler, gymnasier mv. f.eks. som tværfagligt emneugeforløb. Denne folder er lavet af Skøn Skole - som inspiration til skoler, efterskoler, gymnasier mv. f.eks. som tværfagligt emneugeforløb. Skøn Skole giver jer gratis hjælp til selvhjælp. Alt materiale på hjemmesiden

Læs mere

Projektlederuddannelse

Projektlederuddannelse Projektlederuddannelse Ryslinge Efterskole Fra Viden til Handling Telefon: 6267 1020 www.ryslinge-efterskole.dk Det er sjovt at være projektmager - og få HELT frie tøjler Til handling På Ryslinge Efterskole

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Få redskaber til at skabe god brugerservice eller kundeservice gennem en personlig og professionel dialog.

Få redskaber til at skabe god brugerservice eller kundeservice gennem en personlig og professionel dialog. Få redskaber til at skabe god brugerservice eller kundeservice gennem en personlig og professionel dialog. Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår at sætte sig ind i andre virksomheder

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) Deltagere/partnere: Systematic A/S Capgemini Regionshospitalet Randers Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version:

Læs mere

Til medarbejdere. Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE

Til medarbejdere. Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE Til medarbejdere Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE Aktivt seniorliv Der er sket meget siden startskuddet for projekt Aktivt seniorliv i starten af året 2011. Styrk din hverdag

Læs mere

Hvad skal vi med faget teknologi? Lars Bo Henriksen Professor, PhD Institut for Planlægning Aalborg Universitet

Hvad skal vi med faget teknologi? Lars Bo Henriksen Professor, PhD Institut for Planlægning Aalborg Universitet Hvad skal vi med faget teknologi? Lars Bo Henriksen Professor, PhD Institut for Planlægning Aalborg Universitet Hvad skal vi med faget teknologi? 1. Engineering 2.Ingeniør uddannelse på AAU 3.Teknologifaget

Læs mere

AAU Matchmaking. Matchmaking Konference sep Certificering

AAU Matchmaking. Matchmaking Konference sep Certificering AAU Matchmaking Matchmaking Konference 13-14 sep. 2012 Certificering Certificering Hvad er det for en fisk? Når du bliver certificeret matchmaker eller hvis du blot genopfrisker gammel viden så er det

Læs mere

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til InnoBYG Byggebranchens nye innovationsnetværk

Læs mere

Fremtidens UDFORDRINGER

Fremtidens UDFORDRINGER HUB NORTH - 2ND ANNOUNCEMENT Fremtidens UDFORDRINGER skal loses nu! Hub North inviterer til målrettet forretningsudvikling under ledelse af specialiserede konsulenter. Du kan sikre dig en plads ved at

Læs mere

Personlig og faglig udvikling. Vejen til et bedre studie og karrierer forløb

Personlig og faglig udvikling. Vejen til et bedre studie og karrierer forløb Personlig og faglig udvikling Vejen til et bedre studie og karrierer forløb Program for MM3 Supervision på studiejournaler og portofolier Hvilke kompetencegab er identificeret? Hvordan fyldes kompetencegabet

Læs mere

Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser

Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser Keld Bødker, Finn Kensing og Jesper Simonsen, RUC/datalogi Projektet foregår i et samarbejde mellem Danmarks Radio, H:S Informatik, WMdata Consulting A/S og

Læs mere

Go Network. Netværk Relationer Branding. Balticagade 12D 8000 Aarhus C (+45)

Go Network. Netværk Relationer Branding. Balticagade 12D 8000 Aarhus C (+45) etwork Netværk Relationer Branding Mere end 70% får job gennem netværk Netværk, relationer og evnen til at tiltrække en kommende arbejdsgiver er afgørende, når vi gerne vil videre i karrieren i dag. Vi

Læs mere

C: Jeg hedder Camilla, og jeg er 17 år gammel, og jeg har været frivillig i gymnastikforeningen i fem-seks år, tror jeg.

C: Jeg hedder Camilla, og jeg er 17 år gammel, og jeg har været frivillig i gymnastikforeningen i fem-seks år, tror jeg. Fokusgruppe med instruktører i alderen -0 år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige i gymnastikforeningen?

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Børn med type 1-diabetes

Børn med type 1-diabetes Kort fortalt Børn med type 1-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister At være anderledes Børn med diabetes kan føle sig anderledes og synes måske, det er uretfærdigt,

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE ARKITEK- TUR 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE DRØMMER DU OM AT ARBEJ DE MED ARKITEK- TUR? Drømmer du om at komme ind på Arkitektskolen Aarhus eller Kunstakademiets

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS

DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS 5. MAJ 2010 Njalsgade 106,2 DK2300 Kbh. S.COM info@copenhagenlivinglab.com +45 2023 2205 www.copenhagenlivinglab.com Copenhagen Living Lab er en dansk virksomhed, der

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN FINANSIELLE SEKTOR OG DENS BEHOV

EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN FINANSIELLE SEKTOR OG DENS BEHOV Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Karina Knudsen Studiesekretær Telefon: 9940 8003 Email: karknu@business.aau.dk 6. maj 2014 EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN

Læs mere

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide Pædagogisklæreplan Institution: Dagplejen År og Dato: 1.4.2015 31.3 2017 Leder: Dorte Johannessen Pædagogisk leder : Marianne Heide Bestyrelsesformand: Dorte Skovlund. Evaluering af læreplansmål fra 1.4

Læs mere

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Nyhedsbrev nr. 4 Januar 2013 Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Inspiration til innovation i AMU Det seneste år har Industriens Uddannelser i samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

PROGRAM 2014/2015. Din. Fritidsundervisning for mennesker med fysisk og psykisk handicap

PROGRAM 2014/2015. Din. Fritidsundervisning for mennesker med fysisk og psykisk handicap PROGRAM 2014/2015 Din Fritidsundervisning for mennesker med fysisk og psykisk handicap VELKOMMEN Vi byder dig endnu engang velkommen, til en ny sæson med forskellige tilbud, som kan være med til at give

Læs mere

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge Dagtilbudsavisen 4. udgave Gl. Åby Dagtilbud NR. 4 August 2013 Introduktion Ved dagtilbudsleder Tina Haugstrup Andersen Kære alle Velkommen tilbage efter sommerferien sikke

Læs mere

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til BMX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Børn med type 1-diabetes

Børn med type 1-diabetes Kort fortalt Børn med type 1-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister At være anderledes Børn med diabetes kan føle sig anderledes og synes måske, det er uretfærdigt,

Læs mere

Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012 Torvehallerne, Vejle

Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012 Torvehallerne, Vejle Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen Gitte Petersen - cn19175@rk.dk - 3637 7656 Kurt Æbelø - kurt.abelo@fredericia.dk - 7210 7236 18. februar 2013 Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2012 Ungdomsuddannelser DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

NASIM. et friskt pust. for Mellemøsten.

NASIM. et friskt pust. for Mellemøsten. 26 HUMANIST Studerende netværker NASIM et friskt pust fra Mellemøsten NASIM er et netværk af studerende, hvis formål er at udbrede en neutral og nuanceret viden om Mellemøsten. Netværket holder til på

Læs mere

Uddannelsesevaluering (kandidat cand.it) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (kandidat cand.it) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Middelscore = relativt lavt faglig niveau i starten af uddannelsen på visse områder,

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger

BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, som arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Målet er at

Læs mere

Center for Borgernær Velfærdsteknologi. Innovationsudvalget den 15. maj 2014

Center for Borgernær Velfærdsteknologi. Innovationsudvalget den 15. maj 2014 Center for Borgernær Velfærdsteknologi Innovationsudvalget den 15. maj 2014 Velfærdsteknologi i anvendelse - Borgeren i centrum Løsninger, der gør nytte udbredes Nye løsninger udvikles og afprøves sammen

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne?

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Ny viden om praksis Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Her kan du læse resultatet af den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, der er gennemført som del

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Bliv frivillig og gør en forskel for børn og unge med og uden handicap!

Bliv frivillig og gør en forskel for børn og unge med og uden handicap! Bliv frivillig og gør en forskel for børn og unge med og uden handicap! Brænder du for at lave nogle sjove og spændende aktiviteter med børn og unge med og uden handicap, og har du lyst til personlig udvikling,

Læs mere

Bilag 1. Foreløbige resultater i Kronikerprojektet På vej til et sundere dig

Bilag 1. Foreløbige resultater i Kronikerprojektet På vej til et sundere dig Bilag 1. Foreløbige resultater i Kronikerprojektet På vej til et sundere dig Køn Kvinder: 63 % Mænd:37% Alder: Ældste: 79 år Yngste: 36 år Gennemsnit: 65 år Fordeling på Diagnoser: Hjertekarsygdom 7 pct.;

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Referat - arrangement om Perspektiver på brugere, brugerinddragelse og brugerperspektiver

Referat - arrangement om Perspektiver på brugere, brugerinddragelse og brugerperspektiver Referat - arrangement om Perspektiver på brugere, brugerinddragelse og brugerperspektiver Tidspunkt: Onsdag, 12. december, 2012-13:30 til 16:00 Sted: Syddansk Universitet, J. B. Winsløvs Vej 19, stuen,

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC 27.04.2015 Interviewer 1 (I1) Interviewer 2 (I2) Respondent (R) I1: Ja, vi vil jo lave en app, som skal vejlede den studerende igennem sit studieforløb.

Læs mere