Forvaltningen har ikke forslag til omplaceringer af budget imellem udvalgets fagområder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forvaltningen har ikke forslag til omplaceringer af budget imellem udvalgets fagområder."

Transkript

1 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr Brevid Ref. PIBE Dir. tlf august 2015 Budgetnotat for Klima- og Miljøudvalget - budget 2016 afsluttende budgetdrøftelse Til udvalgets møde den 2. juni 2015, punkt 76 forelå budgetnotat til brug for udvalgets indledende budgetdrøftelser. Nærværende notat er en opdatering heraf. Klima- og Miljøudvalget bad på dette møde om bidrag til en række driftsblokke, som udvalget kan vurdere, om det vil sende videre til budgetforhandlingerne. Disse er sat ind i dette notat under overskriften Bestillinger fra udvalgets møde den 2. juni. Der er enkelte andre opdateringer i notatet. Driftsbudgettet: Notatet omhandler Klima- og Miljøudvalgets foreløbige budget 2016, lister opgaverne på de større udgiftsområder, beskriver kort væsentlige budgetudfordringer på områderne og indeholder de ovennævnte bestillinger. Budgetskema findes i andet bilag til sagen. Der er udarbejdet særskilt notat om affaldsområdet (det brugerfinansierede område) Det samlede driftsbudget for udvalget i 2016 udgør som udgangspunkt - uden ekstra bestillinger fra udvalget - ca. 49 mio. kr. Det samlede anlægsbudget for udvalget i 2016 udgør som udgangspunkt ca. 1,5 mio. kr. (netto). Forvaltningen har ikke forslag til omplaceringer af budget imellem udvalgets fagområder. Miljø Driftsbudgettet for Miljø er 8,3 mio. kr. i Budgettet på dette område knytter sig især til vedligeholdelse af vandløb, stormflodssikring/kystbeskyttelse, vandog naturplaner, klimatilpasning, spildevand, landbrugsregulering, jordforureningsopgaver, miljøtilsyn, miljøvejledning (borgmesterpagt/klima) samt Klimafonden. En stor del af budgettet finansierer entreprenører til vedligeholdelse af vandløb mv. samt juridisk, teknisk rådgivning i forbindelse med planlægning, påbud, håndhævelse og diverse tekniske prøvetagninger og analyser af jord, luft og vand samt støj på områder, hvor det ikke er økonomisk effektivt eller muligt at opretholde interne kompetencer. Det højere driftsbudget i 2015 i forhold til 2016 skyldes en række forskellige faktorer: I 2015 er der afsat midler (engangsbeløb) til Grøn Strøm andele i vindmøller, fremme af energirenoveringer via byfornyelsesmidler og til konvertering i olielandsbyer (se senere). Budgettet til vedligeholdelse af vandløb er i 2016 reduceret i forhold til 2015.

2 Side2/6 Der er afsat 0,5 mio. kr. årligt i 2015 og 2016 til videreførelse af Grøn Puls. Udvalget behandlede den 14. januar 2014, punkt 12, en sag om forurening i forbindelse med en villaolietank. Af sagen fremgik, at der afhængig af tilskud fra Miljøministeriets pulje på et senere tidspunkt ville blive forelagt en sag om tillægsbevilling på mellem 0,9 og 2,5 mio. kr. Kommunens afgørelse blev påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, som netop har udsendt et udkast til afgørelse. Afgørelsen skærper kommunens krav til oprensning. Samtidig er Miljøministeriets pulje opbrugt, og derfor kan der forudses en ekstraregning for Roskilde Kommune på 5-9 mio. kr. Udgiften forventes tidligst at skulle afholdes i 2016, idet der efter afgørelse skal udarbejdes projektforslag indenfor en frist af 3 måneder, kommunen skal derefter vurdere projekt og udstede påbud, dette kan så (igen) påklages, herefter skal arbejdes gennemføres og først på dette tidspunkt skal regningen betales. Sidst i 2015 forventes det, at der er større klarhed over, hvor stor den kommunale udgift vil blive. Central bygningsvedligeholdelse Driftsbudgettet for Central Bygningsvedligeholdelse er 47,9 mio. kr. i Driftsbudgettet til central bygningsvedligeholdelse er i forhold til 2015 opskrevet med 6,5 mio. kr. årligt og anlægsbudgettet nedskrevet tilsvarende, idet de hidtil afsatte midler i anlægsbudgettet til opretning af kommunale ejendomme fremover er overført til driftsbudgettet. Modsatrettet er der sket en regulering i forhold til ydelsen på lån til energirenovering, der især slår igennem fra Budgettet på dette område knytter sig især til vedligeholdelse af de kommunale bygningers klimaskærm og vedligeholdelse af de tekniske installationer. Midler til indvendig vedligeholdelse af de kommunale bygninger er placeret decentralt. Som særlige udfordringer på området skal nævnes, at der er et vedligeholdelsesefterslæb på de kommunale bygninger. Efterslæbet søges reduceret ved tæt samordning mellem anvendelse af midler til drift og vedligeholdelse, og anvendelse af midlerne til energirenoveringer på anlægsbudgettet. Dette er beskrevet i den opdaterede Politik for fysiske aktiver, som er godkendt i byrådet ultimo maj efter anbefaling fra PTU og KMU. Politiken har som mål, at det tilstræbes, at vedligeholdelsesefterslæbet på de kommunale bygninger ikke bliver større - og søges reduceret. Bestillinger vedr. driftsbudgettet fra udvalgets møde den 2. juni 2015: På de næste 3 sider er der i forlængelse af udvalgets bestilling fra junimødet indsat bud på mulige blokke, som udvalget kan vurdere om skal fremsendes til de videre budgetdrøftelser.

3 Side3/6 Indsatser i affalds- og ressourcestrategi fremrykkes: Affaldsområdet er brugerfinansieret. Affalds- og Ressourceplanen har netop været i høring og forventes forelagt til endelig godkendelse i september. For at borgere og virksomheder ikke skal opleve store udsving i affaldsgebyrerne fra det ene år til det andet, ses der typisk på ændringer i udgifter og indtægter over en årrække. Mulige bloktekster A) Kampagne for reduktion af madspild for kommunale institutioner - og udgiften hertil på 0,1 mio. kr. - fremrykkes fra 2017 til 2016 påvirker ikke gebyret, da der for tiden er opsparing. B) Ny kampagne foreslås: Affaldstjek kampagne i 2017 og 2019 ved 100 kommunale institutioner og private erhverv. Udgiften skønnes til 0,39 mio. kr. årligt hvert af de to år og vil kunne finansieres ved fra 2017 at forhøje gebyret for institutioner og erhverv med 110 kr. årligt. C) Der gennemføres medio 2016 et nyt forsøg med 500 enfamilieboliger i forhold til kommunikation, logistik og administration. Udgiften hertil skønnes til 1,75 mio. kr. og foreslås finansieret ved fra 2016 at forhøje gebyret for private husstande med 25 kr. årligt. Indsatser i Strategisk Energiplan fremrykkes: Udrulningen af den kommunale indsats i Strategisk Energiplan - som netop nu er i høring og forventes forelagt til endelig godkendelse i Klima- og Miljøudvalget i september og byrådet i oktober - skal sikre en mere grøn og bæredygtig energiforsyning i Roskilde Kommune og forudsætter en vedholdende indsats over mange år. Byrådet har i 2015 afsat 0,7 mio. kr. til en ekstra indsats i forhold til olielandsbyerne. Fremrykning af flere indsatser i Strategisk Energiplan vurderes at kunne ske ved at starte med 1) at etablere et fundament i form at et overblik over den nødvendige selskabsøkonomi, privatøkonomi og samfundsøkonomi i de konkrete projekter og 2) ved betydeligt at øge fokus på at koordinere og organisere samarbejdet mellem de mange parter ved at øge projektressourcer og adgang til ekstern konsulenthjælp til at understøtte dette. Der afsættes 1 mio. kr. i 2016 og frem til at fremme indsatser i Strategisk Energiplan mhp en mere grøn og samtidig økonomisk acceptabel energiforsyning, herunder projekterne varmeforsyning over kommunegrænsen og etablering af lokale VE anlæg. Det er især analysearbejde og dialogprocesser med borgere og aktører, der skal fokuseres på for at fremme nye, innovative løsninger.

4 Side4/6 Videreførelse af energieffektiviseringer og -renoveringer fra 2015: Som en nyskabelse i Klima- og Miljøudvalgets budget blev der i 2015 som et engangsbeløb afsat byfornyelsesmidler til fremme af energirenovering i private boliger. Ordningen blev godkendt af Klima- og Miljøudvalget den 13. januar Den statslige byfornyelsesramme blev meldt ud kort tid før påske, og Roskilde Kommune offentliggjorde straks ordningen. Det er endnu for tidligt at vurdere effekten af ordningen, og om der er efterspørgsel efter alle de afsatte midler i år (80 tilskud ved ansøgning om maksimalt tilskud). Ultimo juni 2015 har 5 borgere fået tilsagn om støtte. Der er sat gang i øget markedsføring af ordningen. Forudsat at Roskilde Kommune tildeles statslige byfornyelsesmidler i 2016, er det meldt ud, at ubrugte midler i ordningen i 2015 kan anvendes i 2016, da det tager tid at planlægge og gennemføre energirenoveringer. Til efteråret får Klima- og Miljøudvalget en status for ordningen. Grøn Puls partnerskabet har i 2015 og 2016 fået et budget på 0,5 mio. kr. årligt fra Byrådets Udviklingspulje og har stor betydning i forhold til at fremme de private energirenoveringer. I 2015 og 2016 er der sket en udvidelse af indsatsområdet til også at omfatte de almene boliger. Roskilde Kommune arbejder desuden for synergi i samarbejdet med det fireårige energieffektiviseringsprogram SAVE-E, som er under opstart. Erfaringerne også fra andre kommuner og Energitjenesten viser, at en af de mere effektive måder at nå ud til andre end de i forvejen interesserede med budskaberne om energirenovering, er at bringe naboeffekten i spil ved fx energiarrangementer i lokalområder/grundejerforeninger mv. Der er også eksempler på, at efterfølgende fælles indkøb kan give besparelser på over 25 % på borgernes regning til energiforbedringerne. Der afsættes 0,5 mio. kr. i 2016 og frem til at markedsføre og gennemføre lokale energiarrangementer mv., der bringer nabo- og netværkseffekten i spil. Potentiale for energiforbedringer (herunder mulighed for at realisere potentialerne) og medspil fra grundejerforening vil være to væsentlige kriterier for udvælgelse af de konkrete områder, der samarbejdes med. I denne sammenhæng kan de eksisterende ordninger; byfornyelsesmidler til fremme af energirenoveringer, Grøn Puls energitjek og køb af Bedre Bolig Plan aktiveres yderligere. Roskilde Grøn Energi A/S Der er i 2015 som éngangsbeløb afsat 2,55 mio. kr. til køb af vindmølleandele i Prøvestenens Vindmøllelav via det nye selskab Roskilde Grøn Energi a/s og derved opnå at ca. 3 % af kommunens eget elforbrug er CO2-neutralt. Investeringer i anlæg udenfor kommunegrænsen bidrager til den grønne omstilling. Indtil videre kan CO2-effekten dog ikke indregnes i kommunens geografiske CO2-kortlægning (Borgmesterpagten). Effekten af investeringen fra indeværende år dækker fuldtud, hvad der kan regnes med i det Grønne Regnskab for kommunen som virksomhed i de næste år. Muligheder for at etablere vindmøller og solcelleanlæg indenfor kommunegrænsen forventes undersøgt i forlængelse af Strategisk Energiplan, som netop nu er i høring, og i forbindelse med kommuneplanrevisionen i løbet af Hvis der kan udpeges områder til vedvarende energianlæg indenfor kommunegrænsen, og Roskilde

5 Side5/6 Kommune ønsker at lade Roskilde Grøn Energi a/s investere i disse anlæg, vil den fulde CO2-reduktion kunne indregnes i både CO2-kortlægning og Grønt Regnskab. Et konkret anlæg forventes dog tidligst at kunne etableres i Hvis der i forbindelse med budget 2016 eller 2017 ønskes at afsætte midler til at investere i vindmølleandele eller, om muligt, solceller på samme vis som i 2015, kan en bloktekst lyde (bemærk, at beløbet kan ændres op/ned, her er blot gentaget beløbet fra 2015): Køb af andele i vedvarende energianlæg Der afsættes 2,5 mio. kr. i 2016 eller 2017 til, at kommunen - via selskabet Roskilde Grøn Energi a/s - erhverver andele i vedvarende energianlæg og derved bidrager til den grønne omstilling i energiforsyningen (forvaltningen bemærker: hvis midlerne afsættes i 2016 vil der blive tale om at investere i anlæg udenfor kommunegrænsen, hvis midlerne afsættes i 2017 eller senere, kan det vise sig, at Strategisk Energiplan og Kommuneplan 2016 udpeger muligheder for at investere i anlæg indenfor kommunegrænsen). Vandløb, supplerende driftstiltag og bæredygtig vandindvinding I 2015 blev som et engangsbeløb afsat 2,0 mio. kr. til forbedret vandløbsindsats med fokus på helhedsorienterede indsatser samt bæredygtig vandindvinding. I 2016 og frem til og med 2018 er der afsat 0,5 mio.kr. til området. Hvis udvalget ønsker at fortsætte indsatsen på tilsvarende niveau som i 2015, vil der skulle afsættes yderligere 1,5 mio. kr. årligt. Med disse midler skønner forvaltningen, at kunne fremme projekter m.h.t. lodsejerinddragelse, projektledelse, konsulentbistand samt myndighedsbehandling. : Med vandplanernes indsatser til forbedring af tilstanden i dele af udvalgte vandløb, kan der alene opnås statslig finansiering til de fysiske tiltag i vandløbene. I forbindelse hermed kan det vise sig formålstjenligt at foretage yderligere (ikke statsfinansierede) forbedringer her og i de øvrige dele af vandløbene. Der afsættes derfor yderligere 1,5 mio. kr. årligt, så der samlet er 2,0 mio. kr. i 2016 og kommende år til at sikre helhedsløsninger omkring vandløbene, som kan omfatte yderligere restaureringsprojekter, regulativændringer, herunder projektledelse og lodsejerinddragelse, klimatilpasning og mindre supplerende arbejder til sikring af natur og rekreative forhold. I forhold til bæredygtig indvinding forventes midlerne bl.a. anvendt til at belyse sammenhænge mellem vandplanen og den regionale indvinding. Flere elbiler/hybridbiler i kommunens rådhus-bilpark: Udvalget har i forskellige sammenhænge udtrykt ønske om at se på muligheder for at bidrage til at reducere CO2- udledningen fra kommunens transport. Der er allerede 57 kommunale biler ud af den samlede kommunale

6 Side6/6 vognpark (almindelige biler) på 126, der er konverteret til el eller hybrid. Yderligere 41 kommunale biler vurderes egnede til at blive konverteret til hybrid og elbiler i takt med at leasingaftalerne udløber. Dermed kan 14 biler konverteres i 2016, yderligere 7 biler i 2017, og de sidste 20 biler i Merudgifterne hertil skønnes til 0,15 mio. kr. årligt fra 2016, yderligere 0,074 mio. kr. årligt fra 2017 og yderligere 0,21 mio. kr. årligt fra Dertil kommer en engangsudgift på 0,15 mio. kr. i 2016 til 6 ladestandere. Fuldt indfaset (uden engangsinvesteringen) skønnes den samlede årlige meromkostning til 0,44 mio. kr. årligt og den samlede reduktionen af CO2-udledningen at blive på 25 % fra de 41 biler. De resterende 41 egnede kommunale biler konverteres til 35 hybridbiler og 6 elbiler i takt med at leasingaftalerne udløber. Merudgifterne hertil skønnes til 0,3 mio. kr. i 2016, 0,23 mio. kr. i 2017 og 0,44 mio. kr. i 2018 og årligt herefter. Den samlede reduktionen af CO2-udledningen skønnes at blive på 25 % fra de 41 biler. Anlægsbudgettet: I forslag til Strategisk Anlægsplan 2016, som er vedhæftet, er der enkelte projekter på udvalgets område. Det drejer sig om midler til Grøn Blå Strategi, oprettelse af vandløb og ikke mindst en fortsættelse af den succesrige ordning med lånefinansiering af energirenovering af de kommunale ejendomme. Denne indsats er i høj grad årsag til, at kommunen lever op til politisk besluttede CO2 reduktionsmål for kommunen som virksomhed. I 2015 blev etableret en 2-årig fond på 1 mio. kr. til fremme af lavenergi i kommunens institutioner. Denne ordning finansieres af energirenoveringsmidlerne til bygninger. Herudover er det helt store anlægsarbejde på udvalgets område de 44,1 mio. kr. til stormflodssikring, som blev afsat i 2014 og skal realiseres i de kommende år. Takster på Klima- og Miljøudvalgets område Takster på Klima- og Miljøudvalgets områder er som udgangspunkt fremskrevet med KL s pris- og løntal. Affaldstaksterne er reguleret, så de understøtter planforslag til Affalds- og Ressourceplan , som blev vedtaget og sendt i høring af KMU den 3. marts 2015, punkt 27. Produktivitet på Klima- og Miljøudvalgets område Produktivitetsstigningen vil ligesom i 2015 blive håndteret under budgettet for bygningsvedligeholdelse.

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016 Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet FICS Brevid: 1895049 27. maj 2014 notat for Klima- og Miljøudvalget budget 2015 Notatet viser Klima- og Miljøudvalgets foreløbige budget, lister

Læs mere

Figur 1: KMU budget 2017 fordelt på hovedområder (uden renovation) som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016

Figur 1: KMU budget 2017 fordelt på hovedområder (uden renovation) som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 279927 Brevid. 2344109 Ref. PIBE Dir. tlf. 4631 3405 piaberring@roskilde.dk Budgetnotat for Klima- og Miljøudvalget budget 2017 (til augustmødet) 9. august 2016

Læs mere

I juni 2014 i forbindelse med drøftelsen af budgettet lød udvalgets beslutning således:

I juni 2014 i forbindelse med drøftelsen af budgettet lød udvalgets beslutning således: Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Brevid: 1954935 13. august 2014 Budgetnotat for Klima og Miljøudvalget 2015 (til augustmøde) Ved udvalgets møde den 3. juni 2014, punkt 80, forelå

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3144416 Ref. PIBE Dir. tlf. 46 31 30 65 piaberring@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget maj mødet 29. april 2019 Her fremlæger

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3100039 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet 21. marts 2019 Ved udvalgets

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2705424 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan 2019-22 23. januar 2018 Roskilde

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 192199 Brevid. 2734217 Ref. TKS/ANJ Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk 30. januar 2018 Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune Formål og baggrund

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

KLIMA- OG MILJØUDVALGET

KLIMA- OG MILJØUDVALGET KLIMA- OG MILJØUDVALGET Klima- og Miljøudvalget varetager følgende delområder: klimaindsats, såvel CO 2 -reduktion som klimatilpasning strategisk energiplanlægning bygningsvedligeholdelse myndighedsopgaver

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Der er på baggrund af budgetdrøftelserne i Økonomiudvalget ud over ovenstående oversendt følgende budgetblokke:

Der er på baggrund af budgetdrøftelserne i Økonomiudvalget ud over ovenstående oversendt følgende budgetblokke: Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290280 Brevid. 2630965 Ref. TKK Dir. tlf. 4631 3065 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på fagudvalgenes afsluttende budgetdrøftelser 21. august 2017 Indledning Fagudvalgene

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Tabel med forslag til budget 2019 og budgetoverslagsår fordelt på fagområder fremgår af bilag 1.

Tabel med forslag til budget 2019 og budgetoverslagsår fordelt på fagområder fremgår af bilag 1. By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 302991 Brevid. 2814517 Budgetnotat for Kultur- og Idrætsudvalget budget 2019 (junimødet) Dato 29. maj 2018 I dette notat er først en kort beskrivelse af forslag

Læs mere

Budget Budget forslag Nettodriftsudgifter i alt

Budget Budget forslag Nettodriftsudgifter i alt By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 237705 Brevid. 1701139 Ref. PIBE/ANNEBJ Dir. tlf. 46313405 piaberring@roskilde.dk notat for Teknik og Miljøudvalgets budget 2014 (opdateret til budgetmødet i august)

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019 Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan 07 januar 2019. Hvad kan kommunen gøre for at understøtte den grønne omstilling? Overordnet skal en ny plan: Sikre en effektiv og målrettet klima og energiindsats

Læs mere

BILAG 1: Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som geografisk område jf. Borgmesterpagtaftalen om 20 % CO2 reduktion i 2020.

BILAG 1: Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som geografisk område jf. Borgmesterpagtaftalen om 20 % CO2 reduktion i 2020. By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 260323 Brevid. 1924565 Ref. SMAG Dir. tlf. 4633 3179 sorenmag@roskilde.dk BILAG 1: Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som geografisk

Læs mere

Figur 1: PTU budget for 2017 fordelt på hovedområder som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016

Figur 1: PTU budget for 2017 fordelt på hovedområder som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 279927 Brevid. 2344365 Ref. PIBE Dir. tlf. 4631 3405 piaberring@roskilde.dk Budgetnotat for Plan- og Teknikudvalget budget 2017 (til augustmødet) 9. august 2016

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

20-11-2009. Sagsnr. 2009-162510. Dokumentnr. 2009-710942

20-11-2009. Sagsnr. 2009-162510. Dokumentnr. 2009-710942 TIL: FRA: Teknik- og Miljøudvalget Center for Miljø/Mikkel Aarø-Hansen MØDE: 1. februar 2010 EMNE: Orientering om etablering af vindmøller som led i Københavns klimaplan Med udgangspunkt i Københavns Klimaplan

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Greve Kommune Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 13.12.12 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede:

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 28. maj 2013 Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden Denne indstilling skal fremme anvendelsen af vedvarende

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

:51:24. Budget Økonomiudvalget. Page 1 of 5

:51:24. Budget Økonomiudvalget. Page 1 of 5 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 5 Budgetforbedringsforslag Tekst KM1 Omlægning af bio naturgas til lokal CO2-spareindsats De afsatte midler på 0,6 mio. Kr. årligt til indkøb af bionaturgas

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer. Energistrategi maj 2011

Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer. Energistrategi maj 2011 Intelligent elsystem Transport Øvrige VE-initiativer Energistrategi 2050 19. maj 2011 1. Intelligent elsystem Det intelligente elsystem - hvad sker? Elpatronloven er gjort permanent Bekendtgørelse om harmoniserede

Læs mere

BSU - nettodrift i mio. kr.

BSU - nettodrift i mio. kr. Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3107417 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Beskæftigelses- og Socialudvalget 27. marts 2019 Baggrund

Læs mere

Energirenovering til Passivhusstandard. -Blok 9- REVIDERET. Økonomi og huslejekonsekvenser

Energirenovering til Passivhusstandard. -Blok 9- REVIDERET. Økonomi og huslejekonsekvenser DFB Afd. 93-43 Gadehavegård Energirenovering til Passivhusstandard -Blok 9- REVIDERET Økonomi og huslejekonsekvenser Udarbejdet d. 6. november 2013 Rev. dato: d. 16.06.2014 1 Af Domea og Energi & Miljø

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Klimaplan for Syddjurs Kommune 2012 - Handlingsplan

Klimaplan for Syddjurs Kommune 2012 - Handlingsplan Indsatsområde Indsatser Start Slut Finasiering CO2 reduktion Ansvarlig Status/bemærkninger Projekter 1. Energibesparelser i Syddjurs Kommunes egne ejendomme Reduktion af forbrug af el, vand og varmeforbrugsenheder

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 02.09.10 kl. 17:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Lov om byfornyelse og udvikling af byer

Lov om byfornyelse og udvikling af byer Dato 28.02.2013 Lov om byfornyelse Dok.nr. 37507/13 Sagsnr. 13/4641 Ref. KRQV Lov om byfornyelse og udvikling af byer Lovens hovedformål er at igangsætte udvikling og omdannelse af byområder, der gør dem

Læs mere

Bilag 2 Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som virksomhed, jævnfør Klimakommuneaftalen

Bilag 2 Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som virksomhed, jævnfør Klimakommuneaftalen By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 260323 Brevid. 1930553 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk Bilag 2 Indsatser i forhold til CO2-reduktion i Roskilde Kommune som virksomhed, jævnfør

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi.

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi. Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-,

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

11. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår

11. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår 11. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår 24 06 2016 Bestyrelsen behandlede forslag til budget 2017 og overslagsår på bestyrelsesmødet den 8. juni 2017. Forslag til realisering af det samlede effektiviseringskrav

Læs mere

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg (negativt beløb indikerer merforbrug) (1.000 kr. Navn 2011 p/l) 2012 2013 2014 2015 DRIFTSØNSKER: Midler til vedligeholdelse af grønne, grå og sorte arealer -

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning Esther Martin Dam Roth, Wied, Erik Alsema, Gate 21 W/E Consultants Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Indhold af Session

Læs mere

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11. Energirenovering og vedvarende energi v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.2012 Hvad jeg kommer rundt om i mit indlæg Hvad gør Holbæk Kommune

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning

Strategisk Energiplanlægning Strategisk Energiplanlægning Henning Laursen Udviklingskonsulent www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region Midtjylland 2 www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

1 Generelt 3. 1.0 Affald mission... 3. 1.1 Affald vision... 3. 1.2 Affald ydre vilkår... 3. 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024...

1 Generelt 3. 1.0 Affald mission... 3. 1.1 Affald vision... 3. 1.2 Affald ydre vilkår... 3. 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024... Indholdsfortegnelse 1 Generelt 3 1.0 Affald mission... 3 1.1 Affald vision... 3 1.2 Affald ydre vilkår... 3 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024... 3 1.4 Afskrivninger... 4 1.5 Affald takststruktur...

Læs mere

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk 0. Baggrund

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Energi på Tværs Case: Helsingør 25. november 2014 Johannes Hecht-Nielsen Program: Kommunernes rolle Helsingørs klimamål Tonsvis

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2017 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2017 Driftsforslag Nr. R-601 Færre tilskud til kulturelle aktiviteter Politikområde 603 Det kulturelle område Der er i 2017 afsat et rammebeløb til Kulturinitiativer på 576.000 kr. og 106.000 kr. til Pulje til andre kulturelle

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Særlige indsatsområder jf. Klimapolitikken Indsats Mål Status el. Mål 3: Reduktion af borgeres og virksomheders CO 2 -udledning Mål 5:

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

NOTAT. Klik her for at angive tekst. 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område

NOTAT. Klik her for at angive tekst. 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område NOTAT Klik her for at angive tekst. Sekretariatet 12. oktober 2015 2014-18051-7 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område Bemærkninger til Teknik- og Miljøudvalget Teknik-

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindelig uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 9.146 3.995

Læs mere

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune Klima & Energi 1 stevns kommune 2 stevns kommune 3 stevns kommune Klimastrategi 2009 Stevns Kommunes klimastrategi tager afsæt i et ønske om at forbruget af de fossile brændsler mindskes bl.a. ved at undersøge

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 Beskæftigelse, Social og Økonomi Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 260931 Brevid. 1930239 Ref. KASH Dir. tlf. 4631 3066 katrinesh@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 20. august 2014 Sammenlignet

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. 1. Miljø- og Planudvalget Politikområde 4: Klima og energi 1.1. Vedvarende energi: Skanderborg Kommune er selvforsynende med vedvarende energi til strøm og opvarmning

Læs mere

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 318066 Brevid. 3144643 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling 8. maj

Læs mere

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget Muligheder for tilpasning af budgetforslaget 1. Baggrund Som det fremgår af budgetoversigt af 11. august 2014, som er udsendt sammen med dagsordenen til førstebehandling af Budgetforslag 2015 for Rudersdal

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Indhold Udskiftning af låse og sikringer... 2

Indhold Udskiftning af låse og sikringer... 2 Anlægsblokke for Økonomi-udvalg Indhold Udskiftning af låse og sikringer... 2 oversigt 2015-2020 Jord og bygninger... 3 Incitamentspuljen... 4 Projekt Ressource City... 5 Udbredelse af bredbånd og mobildækning

Læs mere

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer Øvrige investeringer INVESTERINGSPLAN 2028 Fakta 1: Derfor investerer vi. Det står vi på. Fakta 2: Oprindelig og revideret investeringsplan 2028 Fakta 3: Investeringsresultater i 2020-2022 Fakta 4: Investeringsresultater

Læs mere

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2018 GRØNT REGNSKAB OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2 Roskilde Kommune, Grønt Regnskab 2018 Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Byfornyelsesredegørelse

Byfornyelsesredegørelse KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik BILAG 1 Til Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen Byfornyelsesredegørelse 1. Indledning Byfornyelsesredegørelsen skaber et samlet

Læs mere

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema 2. oktober 2018 Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema Side 1 6 Den samlede ansøgning må højst fylde 10 sider (A4), dertil kan vedlægges bilag. Under hvert enkelt punkt er det forventede indhold og omfang

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Marts 2015 Forventet regnskab 2015 Tabel 1 OPRINDELIGT BUDGET 2015 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventede afvigelser INDTÆGTER

Læs mere

Notat om bæredygtig vandindvindingskampagne

Notat om bæredygtig vandindvindingskampagne By, Kultur og Miljø Miljø Sagsnr. 23129 Brevid. 212402 Ref. GLOL / LC Notat om bæredygtig vandindvindingskampagne 15. juni 2015 1 Baggrund Byrådet vedtog i september 2013 en handleplan for bæredygtig vandindvinding.

Læs mere

Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Sagsbehandlere Susanne Lindeneg

Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Sagsbehandlere Susanne Lindeneg KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydækkende Strategier NOTAT 09-08-2016 Til Teknik- og Miljøudvalget Sagsnr. 2016-0066147 Dokumentnr. 2016-0066147-7 Sagsbehandlere Susanne Lindeneg

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere