KLIMA- OG MILJØUDVALGET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLIMA- OG MILJØUDVALGET"

Transkript

1 KLIMA- OG MILJØUDVALGET Klima- og Miljøudvalget varetager følgende delområder: klimaindsats, såvel CO 2 -reduktion som klimatilpasning strategisk energiplanlægning bygningsvedligeholdelse myndighedsopgaver vedrørende vand, varme og spildevand renovation miljølovgivning herunder miljøgodkendelser, miljøtilsyn, jordforurening og kystbeskyttelse Udvalgets opgaver er reguleret efter en række love, herunder miljøbeskyttelsesloven, vandløbsloven, varmeforsyningsregler og regler for vandforsyning. Klima- og Miljøudvalgets udgifter omfatter både det skattefinansierede og det brugerfinansierede område. Udgifter på det skattefinansierede område knytter sig til miljø- og klimaindsatsen samt bygningsvedligeholdelse. Det brugerfinansierede område vedrører renovation. Økonomisk resultat Klima- og Miljøudvalget Budget 2017 Omplaceringer Tillægsbevilling Korrigeret budget Regnskab 2017 Afvigelse (netto) kr. Prisniveau 2017 ml. opr. budget U I U I U I U I U I (- = udgifter, + = indtægter) og regnskab Klima- og Miljøudvalget Fælles område* Miljø Bygningsvedligeholdelse, central Renovation Heraf: 0 Serviceudgifter i alt Ikke serviceudgifter i alt Overførselsudgifter i alt Brugerfinansieret udgifter i alt Netto i alt *= Budgetteret produktivitetsstigning til udmøntning inden budgetårets start. Udmøntningsprocessen er koordineret i en tværgående produktivitetsarbejdsgruppe. Af tabellen ses, at Klima- og Miljøudvalget i 2017 har haft et samlet merforbrug på 6,3 mio. kr., hvoraf merforbruget på 7,1 mio. kr. er på de brugerfinansierede områder. Klima- og Miljøudvalget har haft et samlet mindreforbrug på serviceudgifterne på 0,9 mio. kr. i 2017 i forhold til oprindeligt budget. Central bygningsvedligeholdelse har haft et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. Puljen til central bygningsvedligeholdelse budgetteres på Klima- og Miljøudvalget. Forbruget konteres imidlertid på de rette funktioner på andre udvalg. Samlet set er der et merforbrug i forhold til oprindeligt budget på 5,3 mio. kr., der er finansieret af rammeoverførsler. På det primært brugerfinansierede område renovation har der været et samlet merforbrug på 7,3 mio. kr. Merforbruget skyldes indkøb af beholdere og containere til den nye affaldsordning for private husstande, der implementeres i 2017 og Det øvrige merforbrug på 1,4 mio. kr. knytter sig til projekter vedrørende miljø og klima, der strækker sig over flere år.

2 Årets indsatsområder Affaldsområdet 2017 Fra 1. maj 2017 blev den sydlige del af Roskilde Kommune svarende til Gl. Ramsø Kommune - som de første en del af den nye affaldsordning. Fra 1. september kom den nordlige del af Roskilde Kommune svarende til Gl. Gundsø Kommune også med. Affaldsordningen sigter mod 40 % genanvendelse i 2018 og 50 % i 2024 som fastlagt i Affalds- og ressourceplanen Sammen med de nye beholdere og containere er der uddelt en køkkenspand, bioposer til madaffald samt vejledning om sorteringen og den nye ordning generelt. Udrulningen er forløbet planmæssigt. Efter udbud i 2016 af indsamling og kørsel af renovation og emballage fra kommunale institutioner har der været fokus på at få et godt afsæt for den nye sorteringsordning. Ordningen starter op 1. august Håndtering af bygge- og anlægsaffald Roskilde Kommune har haft øget fokus på korrekt håndtering af bygge- og anlægsaffald i forbindelse med nedrivning og ombygning. Det har bidraget til at øge kvaliteten i affaldshåndteringen af store mængder bygge- og anlægsaffald. Stormflod og klimatilpasning I 2017 er der arbejdet videre med projekterne for stormflodssikring i Jyllinge Nordmark og Inderfjorden. Der er etableret digelag både i Inderfjorden Vest og i Jyllinge Nordmark, som medvirker ved alle centrale beslutninger i projektering og myndighedsansøgninger. Byrådet afsatte i 2014 godt 44 mio. kr. på anlægsbudgettet til dette arbejde. Stormflodssikringen i Inderfjord Vest blev etableret i 2. halvår af 2017, og der blev gennemført en beredskabsøvelse i midten af december. Området kan nu beskyttes på knap to timer. Der blev afgjort tre klagesager over kommunale afgørelser vedrørende Jyllinge Nordmark i maj Afgørelse om lokalplan og VVM-tilladelse blev hjemvist, og afgørelse om gennemførelse af kystbeskyttelsen blev delvist hjemvist alene for bidragsfordelingen. Byrådet traf nye afgørelser om lokalplan, VVM-tilladelse og bidragsfordeling i november Inden årets udgang var 8 af de 10 fornødne myndighedsgodkendelser på plads. De sidste to godkendelser forventes i starten af EU-udbud af anlægget forventes gennemført i foråret Vand og Klimatilpasningshandleplan Vand og klimatilpasningsstrategien blev i 2013 udmøntet i en Vand og Klimatilpasningshandleplan for 2013 til Klimatilpasningshandleplanen er i 2015 revideret for perioden Oversigten over indsatser - som skal eksekveres, så der sker en tilpasning til øgede regnmængder, og så risikoen for oversvømmelser reduceres - er blevet opdateret. Indsatser i Roskildes bymidte er under planlægning inden for rammerne af Regn i byer. Handleplanen påregnes opdateret ultimo Vandområdeplaner og obligatorisk indsatsprogram De nye statslige vandområdeplaner for den næste planperiode blev vedtaget i I stedet for den kommunale vandhandleplan, som blev udarbejdet i 2015, og som der stadig arbejdes på at realisere, har staten nu udstedt bekendtgørelser med obligatoriske indsatsprogrammer, som skal følges.

3 Vandrådet for oplandet til Isefjord og Roskilde Fjord er trådt sammen i 2017 med Lejre Kommune som sekretariat. De første indsatser i henhold til bekendtgørelsen forventes ansøgt og igangsat i Helhedsorienterede vandløbsprojekter I 2017 blev der arbejdet videre på de helhedsorienterede vandløbsprojekter Viby Å, Syvbækken, Mosevangen, Himmelev Bæk og Maglemose Å omhandlende tiltag til restaurering af vandløb med inddragelse af klima, natur og rekreative interesser. Ud fra disse projekter blev der prioriteret, udpeget delområder og igangsat detailprojektering. Spildevandsplan I 2015 blev der vedtaget en ny samlet spildevandsplan for Spildevandsplanen er digital for hele Roskilde Kommune. I spildevandsplanen er der taget højde for nye byudviklingsområder og forebyggelse af oversvømmelser ved en kontinuert klimatilpasning. Efterfølgende er der vedtaget 3 tillæg og yderligere 2-3 tillæg er under udarbejdelse. Spildevand i det åbne land Spildevandet i det åbne land reguleres via påbud om forbedret rensning, og der er modtaget færdigmelding fra ca. 75 % af ejendommene. Forbedret håndtering af spildevand på Dyrskuepladsen og arealer omkring pladsen er blevet projekteret i 2017 og bliver implementeret i Vandløb, supplerende driftstiltag Der er igen i 2017 gennemført tiltag for at forbedre tilstanden i vandløbene, særligt de rørlagte strækninger bl.a. ved Skensved Ås sammenløb med vandløb fra Hønske og ved Råmosegrøfterne i Jyllinge Nordmark. Råmosegrøften Syds udløb til fjorden er blevet ændret. Rottebekæmpelse En revision af rottehandlingsplanen er udarbejdet og skal politisk godkendes. Roskilde Kommune har relativt færre anmeldelser end sammenlignelige kommuner. Stigende udgifter til bekæmpelse på grund af ændret lovgivning bevirker, at gebyret blev reguleret for Vandforsyningsplan I 2017 blev en ny digital vandforsyningsplan, gældende for , udarbejdet. Planen blev vedtaget af byrådet i december Under udarbejdelsen blev de almene vandværkers ledningsnet og forsyningsområder opdateret, og der blev udført tilsyn på alle de almene vandværker i kommunen. Vandforsyningsplanen beskriver bl.a. det fremtidige vandbehov, hvor der er taget højde for udlæg af nye erhvervs- og boligområder jf. gældende kommuneplan samt de overordnede retningslinjer for forvaltningens administration på grundvand- og drikkevandsområdet. Jordforurening og bæredygtig jordhåndtering I efteråret 2017 er koordinering af jordflytninger optimeret i det webbaserede system Flytjord.dk. Det omfattende grave- og anlægsarbejde i kommunen betyder stor aktivitet - også på forurenede ejendomme - og dermed behov for miljøvurderinger og krav til risikosikring. Kommunen har I 2017 og hele 2018 stor fokus på bæredygtig jordhåndtering ved øget arbejde med genanvendelse af jord lokalt og samarbejde med regioner, andre kommuner og Roskilde Universitet omkring nytænkning indenfor området.

4 Strategisk Energiplan I 2015 blev Roskilde Kommunes strategiske energiplan vedtaget af byrådet. Den strategiske energiplan skal medvirke til at løfte de lokale og nationale klimamålsætninger om mere vedvarende energi og reduktion af CO 2 udledning. Energiplanen indeholder en række indsatser på klima- og energiområdet til og med Se planen her: I 2017 har fokus været på en lang række projekter i relation til varmeproduktion og -forsyning, energirenovering og -optimering, samt projekter i samarbejde med energi- og forsyningsselskaberne VEKS I/S, Fors A/S og ARGO I/S. Derudover er der indgået nye tværkommunale og -regionale samarbejder og projektforløb på området. I 2015 blev der afsat 0,7 mio. kr. til analyse og dialog om ca. tre landsbyers overgang fra oliefyr til varmeforsyning baseret på vedvarende varmekilder. Projektet er videreført i 2017 med fokus på individuel varmeforsyning, hvor der i samarbejde med Energistyrelsens "Spar Energi"-kampagne og lokale landsbyråd er afholdt energiarrangementer for borgere, der står til at skifte varmeforsyning. Videreførelse af partnerskabet Grøn Puls Der blev i 2017 afsat 0,2 mio. kr. (fra Klima- og Miljøudvalgets driftsbevilling til energieffektiviseringer) til at fortsætte Grøn Puls Partnerskabet mellem Roskilde kommune, Roskilde Forsyning, ErhvervsForum Roskilde og Boligselskabet Sjælland. Partnerskabet har fokus på at fremme energieffektivisering og energirenovering af boliger og virksomheder. Se nærmere om Grøn Puls her: I 2017 har partnerskabet ud over at drive netværk og kommunikation især haft fokus på at realisere potentialer for energirenovering via energitjek af almene boligafdelinger, små og mellemstore virksomheder og private boliger gennem forskningsprojektet Save-E. Byfornyelsesmidler som incitament til at energirenovere private boliger Der blev i 2015 afsat 1,4 mio. kr. og i 2017 yderligere 0,1 mio. til byfornyelsesmidler som incitament til private boligejere til at energirenovere og konvertere til vedvarende energi. Af de afsatte midler forventes op til 0,6 mio. kr. i statslig refusion. Midlerne har ført til, at en del boligejere - herunder en ejerforening - har søgt om støtte til energirenovering. Ordningen videreføres i 2018 også med reduceret statslig ramme. Investering i vedvarende energi I budgettet blev afsat 2,5 mio. kr. til at kommunen - via selskabsdannelse - kunne erhverve andele i vedvarende energianlæg og derved bidrage til den grønne omstilling i energiforsyningen. Kommunen har dannet selskabet Roskilde Vedvarende Energi A/S. Roskilde Vedvarende Energi har nu indkøbt vindmølleandele. De væsentligste anlægsprojekter Klimasikring Inderfjord Vest Stormflodssikringen i Inderfjord Vest blev etableret i 2. halvår af Området kan nu beskyttes på knap to timer. Belægninger, belysning, beplantning og møbler mm. udføres foråret Energirenoveringer af kommunale ejendomme

5 Der har som i tidligere år været afsat 25 mio. kr. til energirenoveringer af kommunale ejendomme (disse aktiviteter lånefinansieres). Anden renovering af kommunale ejendomme Der har været afsat 10 mio. kr. til skolerenoveringer, samt 16 mio. kr. til renovering af faglokaler i skolerne. Mål og resultater Klimafond I 2017 gav Klimarådet støtte til 1) et projekt der satte fokus på tøj-genbrug, 2) et projekt der skabte øget kendskab til kommunens miljø- og klimatiltag gennem guidede ture og 3) et projekt om smart dataindsamling. Klimapris Fra udviklingspuljen blev der i 2017 afsat 0,05 mio. kr. til en klimapris. Klimaprisen skal gå til én eller flere virksomheder, der har gjort en særlig indsats for grøn og bæredygtig omstilling og har en lokal forankring. Prisen skal gives til velgørende grønt formål. I 2017 gik Klimaprisen til Boligselskabet Sjælland. Klimapolitik med politiske mål for 2015 og 2016 (se den her) Den opdaterede klimapolitik blev godkendt i Visionen er at sikre en bæredygtig kommuneudvikling og medvirke til at forebygge klimaforandringer. Roskilde Kommune vil arbejde for 100 % vedvarende energi og herved på sigt blive CO 2 -neutral. De politiske mål for 2017 og 2018 er: At udvikle, beslutte og gennemføre aktiviteter, der på kortere sigt bidrager til at nedbringe CO 2 -udledningen fra energiforsyning parallelt med den langsigtede indsats i den Strategiske Energiplan. At udvikle, beslutte og gennemføre aktiviteter, der reducerer transportens CO 2 - udledning både fra kommunens egen virksomhed og fra den totale transport i kommunen som geografisk område. At udvikle, beslutte og gennemføre aktiviteter, der reducerer CO 2 -udledningen fra bygninger og som følge af borgernes energivaner. CO 2 -reduktion og bæredygtighed I november 2017 afleverede Roskilde Universitet fem rapporter, der analyserer varmeforbrug og varmeproduktion, vindpotentialer, KOD og biogas samt transport. Analysen vil indgå som input i udarbejdelsen af Strategisk Klima- og Energihandlingsplan. Rapporterne indikerer, at Roskilde Kommune som geografisk område har reduceret CO 2 -udslippet med 29 % siden Det grønne regnskab for kommunen som virksomhed viser en CO 2 -reduktion i 2016 på 1,3 %. Regnskabet for 2017 fremlægges i juni Energirenovering af kommunale ejendomme Energirenoveringerne - som udføres på baggrund af den lovpligtige energimærkning - finansieres af lån, og lånene afdrages med de besparelser, som følger af de reducerede energiudgifter. Midlerne brugt til energirenovering af Lynghøjskolen, Materielgården Navervej 16, Gl. Amts Gård, samt en række mindre opgaver på skoler og institutioner. Se politik vedrørende drift og udvikling af fysiske aktiver her.

6 Nøgletal Nøgletalsbeskrivelse (udgifter i faste 2017-priser) Regnskab 2016 Oprindeligt budget 2017 Regnskab 2017 Indsamlet dagrenovation kg/år pr. husstand Indsamlet papir kg/år pr. husstand Indsamlet glas kg/år pr. husstand Bygninger (ekskl. udlejning og tekniske anlæg) i m Udgifter til central bygningsvedligeholdelse i mio. kr. (inkl. midler til genopretning) 44,5 47,5 44,8 Vedligeholdelsesudgifter i kr. pr. m 2 128,8-133 Udlejningsejendomme og tekniske anlæg i m Kommunale bygninger ekstern drift Regnskabstallet for 2016 inkluderer både udlejningsejendomme og tekniske anlæg samt kommunale bygninger i ekstern drift.

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016 Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet FICS Brevid: 1895049 27. maj 2014 notat for Klima- og Miljøudvalget budget 2015 Notatet viser Klima- og Miljøudvalgets foreløbige budget, lister

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3100039 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet 21. marts 2019 Ved udvalgets

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3144416 Ref. PIBE Dir. tlf. 46 31 30 65 piaberring@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget maj mødet 29. april 2019 Her fremlæger

Læs mere

Forvaltningen har ikke forslag til omplaceringer af budget imellem udvalgets fagområder.

Forvaltningen har ikke forslag til omplaceringer af budget imellem udvalgets fagområder. By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 270302 Brevid. 2119036 Ref. PIBE Dir. tlf. 4631 3405 piaberring@roskilde.dk 12. august 2015 Budgetnotat for Klima- og Miljøudvalget - budget 2016 afsluttende budgetdrøftelse

Læs mere

Figur 1: KMU budget 2017 fordelt på hovedområder (uden renovation) som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016

Figur 1: KMU budget 2017 fordelt på hovedområder (uden renovation) som fremlagt for udvalget på mødet i marts 2016 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 279927 Brevid. 2344109 Ref. PIBE Dir. tlf. 4631 3405 piaberring@roskilde.dk Budgetnotat for Klima- og Miljøudvalget budget 2017 (til augustmødet) 9. august 2016

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

I juni 2014 i forbindelse med drøftelsen af budgettet lød udvalgets beslutning således:

I juni 2014 i forbindelse med drøftelsen af budgettet lød udvalgets beslutning således: Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Brevid: 1954935 13. august 2014 Budgetnotat for Klima og Miljøudvalget 2015 (til augustmøde) Ved udvalgets møde den 3. juni 2014, punkt 80, forelå

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2705424 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan 2019-22 23. januar 2018 Roskilde

Læs mere

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune Klima & Energi 1 stevns kommune 2 stevns kommune 3 stevns kommune Klimastrategi 2009 Stevns Kommunes klimastrategi tager afsæt i et ønske om at forbruget af de fossile brændsler mindskes bl.a. ved at undersøge

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner:

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner: Kommunen er forsyningsmyndighed vedr. vand, varme, kloak og affald. Det er imidlertid private vandværker, SEAS-NVE, Solrød Fjernvarmeselskab og Hovedstadens Naturgasselskab der leverer vand, elektricitet,

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 30-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 19:25 Tilstede: Karen Riis Kjølbye, Kristine

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 20.06.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Brian Hemmingsen (A) Battal Kücükavci (F) Gert Poul Christensen (O) Ikke til stede: Lars Kilhof

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland 2015-2021 By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur:

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur: Generelt Udvalgets ansvarsområde Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur: Serviceudgifter Natur og Miljø varetager myndighedsopgaver og visse

Læs mere

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem 15. maj 2014 Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark Delaftale om regnvandsafledning mellem Roskilde Kommune og Roskilde Spildevand A/S INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1.

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31 august 2014 Teknik- & Miljøudvalget. Drift. Overførsler fra Område/1.000 kr. Ændring i forhold til. seneste opfølgning

Budgetopfølgning pr. 31 august 2014 Teknik- & Miljøudvalget. Drift. Overførsler fra Område/1.000 kr. Ændring i forhold til. seneste opfølgning Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/8-2014 Overførsler fra 2013 til 2014 Korrigeret budget incl. overførsler Afvigelse mellem seneste

Læs mere

Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening om 2% reduktion af CO2- udledningen hvert år indtil 2025 Aftalen dækker energi

Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening om 2% reduktion af CO2- udledningen hvert år indtil 2025 Aftalen dækker energi KLIMAARBEJDET I REGION NORDJYLLAND NETVÆRK FOR BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING NORDDANMARK 17. NOVEMBER 2016 RAMMEN OM ARBEJDET: KLIMAREGION -AFTALEN Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 Punkt 3. Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 2017-017995 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets

Læs mere

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0 Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og 2030 ÅR VIND SOL BIOGAS FJERNVARME 2010 (Baseline) 2010 360 TJ 0 TJ 230 TJ 45 % vedvarende energi Energiplan 2.0

Læs mere

Klimaplan. Gentofte Kommunes

Klimaplan. Gentofte Kommunes Klimaplan Gentofte Kommunes 2010-2020 Titel: Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Udarbejdelse: Gentofte Kommune, 2010 Layout: Operate A/S Tryk: Bording A/S Oplag: 100 GENTOFTE KOMMUNES KLIMAPLAN 2010-2020

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Bagudrettet afvigelse Fremadrettet afvigelse Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 2016 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget

Bagudrettet afvigelse Fremadrettet afvigelse Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 2016 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget Juni Bilag 1 Teknik- og Miljøudvalget Korrigeret Realiseret forbrug realiseret forbrug og korrigeret Budget og forbrug fordelt på rammer Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 216 i alt Prognosepræcision

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer Sektorbeskrivelse for miljø- og teknikudvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2012 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2012 Regnskab 2012 Afvigelse til korr. budget 2012* Sekretariat

Læs mere

Forslag til Gentofte Kommunes. Klimaplan

Forslag til Gentofte Kommunes. Klimaplan Forslag til Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Titel: Forslag til Gentofte Kommunes Klimaplan 2010-2020 Udarbejdelse: Gentofte Kommune, 2010 Layout: Operate A/S Tryk: Bording A/S Oplag: 250 Denne tryksag

Læs mere

Afgrænsning af bevillingsområdet

Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28 Øvrige miljøforanstaltninger Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 00.52 og konto 00.55 og vedrører:

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31 maj 2014 Teknik- & Miljøudvalget. Drift. Overførsler fra Område/1.000 kr. Ændring i forhold til. seneste opfølgning

Budgetopfølgning pr. 31 maj 2014 Teknik- & Miljøudvalget. Drift. Overførsler fra Område/1.000 kr. Ændring i forhold til. seneste opfølgning Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/5-2014 Overførsler fra 2013 til 2014 Korrigeret budget incl. overførsler Afvigelse mellem seneste

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår CFTOM - oversigt 1 Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Teknik- & Miljøudvalget Center for Plan & Miljø Drift Tabel 1: Teknik & Miljøudvalget, drift 1.000 kr. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår

Læs mere

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område Punkt 5. Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2015 - skattefinansieret område 2015-008934 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering regnskabsrapportering

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2016 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 483 0 0 0 Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Overførsler fra sidste finansår. Forbrug pr. 31/ Korrigeret budget incl. overførsler. Overførsler fra sidste finansår

Overførsler fra sidste finansår. Forbrug pr. 31/ Korrigeret budget incl. overførsler. Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning 31/8 31/5 31/3 Forbrug pr. 31/5-2016 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2017 1 Sektor Aalborg Renovation - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Brugerfinansierede udgifter Udgifter 264.483 276.174

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Særlige indsatsområder jf. Klimapolitikken Indsats Mål Status el. Mål 3: Reduktion af borgeres og virksomheders CO 2 -udledning Mål 5:

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsregnskab for Miljø- og Energiforvaltningen - sektoropdelt Beløb i mio. kr. Drift Regnskab Korrigeret budget Afvigelse Udgift

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem og Miljø- og Energiforvaltningen 2018-006425 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at kompetencefordelingen mellem og Miljø-

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Klimaudfordringen...3 1.1. Klimatilpasning 1.2. CO2-reduktion

Indholdsfortegnelse. 1. Klimaudfordringen...3 1.1. Klimatilpasning 1.2. CO2-reduktion Klimaindsats Status primo 2014 Indholdsfortegnelse 1. Klimaudfordringen...3 1.1. Klimatilpasning 1.2. CO2-reduktion 2. Strategier & Planer...3 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. 2.5. Strategi for klimatilpasning Handleplan

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version 10042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Poltikker: Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde 4:

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

1. forventet regnskab - Serviceudgifter

1. forventet regnskab - Serviceudgifter Servicerammeneutral skema 1. forventet regnskab - Serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Regnskab 15 i 16-priser Opr. Budget Ompl. TB Budget Korr. Budget Forbrug ultimo januar 1. FR Afvigelse

Læs mere

Blå Plan Kolding Kolding Kommunes Spildevandsplan. Kolding Kommune

Blå Plan Kolding Kolding Kommunes Spildevandsplan. Kolding Kommune Blå Plan Kolding s Spildevandsplan Hvad er spildevandsplanen for en størrelse? Formalia: (Miljøbeskyttelseslovens 32) Kommunen skal udarbejde en plan for bortskaffelse af spildevand! Konkrete krav til

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Center for Miljø og Teknik August 2015 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Ballerups Kommunalbestyrelse godkendte i 2014 en Klimatilpasningsplan. Klimatilpasningsplanen

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNES ERFARINGER MED VAND & KLIMATILPASNING

ROSKILDE KOMMUNES ERFARINGER MED VAND & KLIMATILPASNING ROSKILDE KOMMUNES ERFARINGER MED VAND & KLIMATILPASNING Stevns Kommune Torsdag den 3. april 2014 By, Kultur og Miljø VAND OG KLIMATILPASNING Hvordan har vi grebet opgaven an i Roskilde Kommune? Hvilke

Læs mere

Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter

Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Regnskab 15 i 16-priser Opr. budget Ompl. TB Budget Korr. budget Forbrug ultimo august 3. FR Afvigelse

Læs mere

KLIMASIKRING HVAD GØR KOMMUNERNE?

KLIMASIKRING HVAD GØR KOMMUNERNE? KLIMASIKRING HVAD GØR KOMMUNERNE? Teknologisk Institut Onsdag den 11. september 2013 By, Kultur og Miljø VAND & KLIMATILPASNING Statslige udmeldinger Krav om klimatilpasningsplan inden udgangen af 2013

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Klima- og energipolitik

Klima- og energipolitik Klima- og energipolitik Godkendt i Byrådet den 26. september 2011 1 Forord Klima- og Energi i nyt perspektiv Politik og Strategi 2020 blev udarbejdet af Plan- og Klimaudvalget og godkendt den 1. juni 2011

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Budget Till.bev. + Gen.bev. Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2018 Forsyningsområdet 0,000 0,000 0,000-5,622-5,623 0,000 Park og Vej 131,804-15,552 116,252 113,939-2,313-3,550 Byggeri og

Læs mere

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018.

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. BUDGET 2019-2022 Roskilde Kommunes budget for 2019-2022 blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. tet for 2019-2022 fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Læs mere

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning Esther Martin Dam Roth, Wied, Erik Alsema, Gate 21 W/E Consultants Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Indhold af Session

Læs mere

Albertslund Forsyning

Albertslund Forsyning Notat Brugergruppen Brugergruppens Årsberetning 2013 Forord Dato: 18. marts 2014 Sags nr.: 14/797 Sagsbehandler: lip Med udskillelsen af vand- og spildevandsforsyningen til selskaber, og dannelsen af HOFOR,

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011 Sektorbeskrivelse for Miljø- og teknik udvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2011 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2011 Regnskab 2011 Afvigelse til korr. budget 2011 *

Læs mere

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Drift I nedenstående tabel vises den overordnede økonomiske situation pr. sektor, for perioden januar september 2018.

Læs mere

Regnskab 2017 U I U U

Regnskab 2017 U I U U 002023 Byggemodning af Sydbyen 010013 Installation af energimålere U 3.569.999 4.525.585 4.492.040 33.545 I 0 0-241.614 241.614 U 0 32.810 0 32.810 erne anvendes til gassikring af Ørnestensbjerget og til

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Renovation

Budgetopfølgning 2 Renovation Budgetopfølgning 2 Pr. 31. maj Det brugerfinansierede område Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2 mio. kr. Mindreforbrug = - Merforbrug = + Over- /underskud Afv. øvrig drift I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget

Læs mere

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Energi på Tværs Case: Helsingør 25. november 2014 Johannes Hecht-Nielsen Program: Kommunernes rolle Helsingørs klimamål Tonsvis

Læs mere

Telefonenquete om kommunernes klimaindsats (til internt COWI brug)

Telefonenquete om kommunernes klimaindsats (til internt COWI brug) Telefonenquete om kommunernes klimaindsats (til internt COWI brug) Goddag. Mit navn er.. fra COWI. Jeg ringer i anledning af, at Region Hovedstaden har igangsat et arbejde omkring udvikling af en klimastrategi.

Læs mere

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018 Novafos Blokken 9 DK-3460 Birkerød Furesø Kommune +45 44 20 80 00 novafos.dk novafos@novafos.dk CVR-nr. 31 88 49 93 Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal Novafos har indgået en investeringsaftale

Læs mere