Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Supinum i dansk og svensk Peter Juul Nielsen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 19, 2012, s URL: Institut for Sprog og Kommunikation, Syddansk Universitet, 2012 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 Supinum i dansk og svensk Peter Juul Nielsen I. Indledning I både dansk og svensk findes der en infinit verbalform kaldet supinum som bruges i komplekse verbalkonstruktioner, under normale vilkår sammen med et finit verbum der fastlægger modus og deiktisk tempus. Verbalformen supinum er relateret til perfektum participium, men den adskiller sig fra participiet med hensyn til både morfologi og syntaks Gf. GDS: , ; Diderichsen 1976: 67-69; SAG: II, ). 1 Formålet med denne artikel er at kaste lys på hvad der er verbalformen supinums bidrag i de konstruktioner hvor den optræder. Et verbum i supinum består af to elementer: en verbalstamme og et supinummorfem, og det er supinummorfemet som tegn med indhold og udtryk jeg undersøger. Supinums eget kodede indhold isoleres gennem en analyse af supinumkonstruktionerne i dansk og svensk. Konstruktionernes indholdselementer placeres hos de udtrykselementer som konstruktionerne består af, for dermed at vise hvad supinum bidrager med - og hvad supinum ikke bidrager med - i samarbejdet med konstruktionernes andre tegn.jeg vil koncentrere mig om hvordan supinummorfemet samarbejder med verbalstammen og hjælpeverberne. I afsnit 2 gennemgår jeg supinums morfologiske opbygning i dansk og svensk, og i afsnit 3 beskrives supinums funktion i de to sprog. I afsnit 4 præsenteres og diskuteres begrebet indeksikalitet med fokus på hvordan viden om samtidigt tilstedeværende størrelser kan opfattes som kodet indhold, og i afsnit 5 analyseres supinums indeksikalske og symbolske funktioner i dansk og svensk. I afsnit 6 konkluderes det at forskellen mellem dansk og svensk netop kan beskrives ud fra forskellen på det indeksikalske og det symbolske, og at forskellen viser en klar korrespondance mellem morfologiske og syntaktiske forskelle. I. GDS = Grammatik ouer dtl Da11skt Sprog (Hansen & Heltoft 2011 ); SAG = Suerukn Akndemieru grammatik (Telemann, Hellberg & Andersson 1999) bd. I-IV.

3 SupinUins m.orfologi Der er naturligt nok mange fællestræk mellem de to østnordiske sprog dansk og svensk i de grammatiske systemer i almindelighed og også hvad angår supinums morfologiske karakteristika. Der er fællestræk både hvad angår dannelse af supinumformen og den systemiske kontekst, altså systemet af verbalformer. I dette afsnit gennemgås dannelsen af supinumformen i de to sprog Den danske supinums m.orfologi Verbets supinumform dannes ved kombination af en verbalstamme og supinummorf emet som har udtrykket -et eller -t: ( 1) mal-et, giv-et, spis-t, skud-t Dansk supinum har ingen morfologi herudover, og heri ligger den morfologiske forskel mellem supinum og perfektum participium som bøjes i numerus og bestemthed G( GDS: 206). Supinum har således ingen diatesebøjning, og det er dermed praktisk taget den eneste verbalform der ikke har diatesebøjning. Her ses der bort fra imperativ som heller ikke har morfologisk diatesevalg, men til forskel fra supinum er der en helt umiddelbar semantisk motivation bag manglen på muligheden for at vælge morfologisk passiv frem for aktiv i imperativ: Udtrykssubjektets inagentive betydning i passiv blokerer som regel for kombination af passiv og imperativ på grund af sidstnævntes karakter af direktiv henvendelse med modtageren som subjekt. 2 Fraværet af diatesemorfologi spiller en afgørende rolle i min analyse af den danske supinums funktion og kodning, j( afsnit 5.1. Diateseløsheden skaber den fundamentale modsætning til infinitiv som netop har diatesebøjning: 3 2. Forholdene omkring samtids infinit, som heller ikke udviser diatesebojning, lades ude ar betragtning, dels pga. formens mere perifere status ift. infinitiv og supinum, dels pga. ualklarede forhold vedrorende formens karakter af verbal eller ikke-verbal ordform Q[ Diderichsen 1976: 68; GDS: 670). Desuden findes der marginale, dialektale og/eller ældre eksempler på s former af samtids infinit/præsens participium som i hvert fald i visse tilfælde kan tolkes som passivformer (han er vmlende(s) (dvs. 'han ventes' ), Diderichsen 1976: 68). 3. Anvendte forkortelser i morfologisk glossering: AKT: aktiv, INF: infinitiv, P,\s: passiv, PERF: perfektum participium, Pl.: pluralis, se:: singularis, SUi': supinum.

4 183 (2) spis-e-0 vs. sp1s-e-s spis-jnf-akt spis-inf-pas 2.2. Den svenske supinums moefologi I svensk dannes supinum af svage verber og stærke verber med vokalstamme ved at der til stammen føjes -t, -tt eller -at; af stærke konsonantstammer dannes supinum ved tilføjelse af -it (SAG: II, 551 ): (3) kasta-t, se-tt, lev-at, riv-it I modsætning til dansk har den svenske supinum diatesemorfologi; der skal vælges mellem aktivt og passivt supinum: (4) jag har at-it-0 spise-sup-akt (5) kakan har at-it-s spise-sup-pas Dermed adskiller den svenske supinum sig altså ikke fra infinitiv ved fravær af morfologisk diatese, hvilket hænger sammen med en anderledes semantisk konfigurering af supinum i forhold til infinitiv i svensk, jf afsnit Moefologisk sammenligning I udgangspunktet er dansk og svensk supinum morfologisk set ret ens, men de adskiller sig fra hinanden med hensyn til fravær vs. tilstedeværelse af diatesevalg Gf Diderichsen 1976: 70). Denne forskel er ikke blot en marginal og uskyldig detalje i et morfologisk subsystem; fravær eller tilstedeværelse af diatese er den morfologiske side af en større grammatisk forskel som bliver tydelig ved et kig på syntaksen, forstået som konstruktionspotentialet for supinum og de deraf afledte konklusioner om supinums semantik. Forskellene i potentiale beskrives i det følgende afsnit. 3. SupinlUD.s funktion I dette afsnit gennemgås hovedtrækkene i brugen af supinum i dansk og svensk. Specielt for dansks vedkommende er forholdene komplekse, og analysen af supinumfunktion vil derfor fokusere på de forhold der er centrale for analysen af supinums bidrag. Nøglekategorierne i analysen er diatese, telicitet og retrospektivitet.

5 Funktion i dansk I dansk benyttes supinum i flere forskellige konstruktioner, først og fremmest perfektum og perifrastisk passiv. Brugen af supinum og især kombinatorikken for supinum og forskellige hjælpeverber er yderst kompleks. I det følgende gennemgår jeg hovedtrækkene i anvendelsespotentialet for den danske supinum Peifektumkonstruktion De sammensatte tempusformer præsens perfektum og præteritum perfektum dannes ved kombination af et verbum i supinum og et af de to hjælpeverber have og være. i Valget af hjælpeverbum er kompliceret at gøre rede for ijf. Becker-Christensen 200 l ), men der udtrykkes en semantisk opposition, nemlig telicitet i tilknytning til subjektet ijf. GDS: 194- I 95, ). Tilknytningen til subjektet handler om hvorvidt subjektet er genstand for en overgang. Konstruktionen med have er ikke forenelig med subjektsovergang og fungerer som default l"tiælpeverbum i perfektum: (6) han har spist kagen (7) han har sovet Konstruktionen med være er forenelig med subjektsovergang: (8) han er faldet Dette giver telicitetsopposition ved telicitetsneutrale intransitive verber, fx bevægelsesverber: (9) hun har gået (10) hun er gået AKTIVITET, ATELISK OVERGANG,TELISK Der er altså en grammatisk opposition udtrykt i et lukket paradigme hvor der vælges mellem have og være som en telicitetsspecifikation til supinum. 4. Der findes desuden en konstruktion med kombination af supinum ogja: /11111Jik sovet til middag. Dette er dog ikke en rigtig tempor.tl perfektum, men snarere en nc/1iroement-konstruktion 0[ Diderichsen 1976: 135; Vendler 1967: 103);ja er heller ikke el rigtigt hjælpeverbum da det stiller krav om humant agentivt subjekt 0[ GDS: ).

6 Perifrastisk passiv Supinum bruges også til dannelse af perifrastisk passiv i kombination med hjælpeverberne blive og være. Valget mellem de to hjælpeverber er igen udtryk for en semantisk opposition vedrørende telicitet (GDS: 630). Vælges blive, specificeres prædikationen i den perifrastiske passiv som dynamisk: (11) der bliver arbejdet på sagen ( 12) demonstranterne bliver skudt Vælges der derimod være, specificeres prædikationen som statisk: ( 13) huset er ejet af staten ( 14) demonstranterne er skudt (15) der er arbejdet på sagen Ved kombination med et overgangsverbum som i (14) udtrykker være-passiv den tilstand der følger efter den overgang som verbet benævner, dvs. der er et element af førtidighed i forhold til et senere referencetidspunkt. Denne retrospektivitet er dog ikke kodet i selve supinummorfemet. Supinum som sådan betyder ikke 'der er foregået noget forud for referencetidspunktet', hvilket kan konstateres ved analyse af blive-passiv af aktivitetsverber såsom drille og ae, hvor der ikke beskrives en overgang: ( 16) drengen bliver drillet (17) børnene bliver aet på kinden Der er ingen overgang, og der udtrykkes intet førtidigt med ( 16) og ( I 7), og dermed kan supinumformen, på trods af dens brug i retrospektive tempora, ikke tilskrives noget element af retrospektivitet. Heller ikke kombinationen være + supinum låser konstruktionen fast på retrospektivitet som semantisk komponent,jf. statisk passiv af verber der er leksikalsk statiske som i eksempel (13) Kombination med være Som beskrevet ovenfor bruges være altså både til perfektum og til passiv, og kombinationen af være og supinummorfemet afgør således ikke om der er tale om den ene eller den anden konstruktion. Normalt vil verbalstammen afgøre hvad der er tale om; udtrykker verbet subjektsovergang, giver kombination

7 186 med være en aktiv perfektum ( 18), i andre tilfælde, fx når der udtrykkes objektsovergang, bliver resultatet statisk passiv ( 19): (18) falde -+ (19) dræbe -+ Perfektum, aktiv: Statisk passiv: hun er faldet hun er dræbt Igen ser vi at statisk passiv af overgangsverber implicerer retrospektivitet uden at dette er kodet i supinum selv. Der findes imidlertid verber som ikke entydiggør tvetydigheden i være + supinum. Ergative eller kausativitetsvekslende -verber er neutrale mht. fordelingen af de semantiske roller inkausativ og kausativ, og ved ergative overgangsverber, fx vælte, betyder det neutralitet mht. subjekts- eller objektsovergang. Dette fastlægges syntaktisk ved valg mellem transitiv og intransitiv når verberne optræder som simplexverbaler Gf. GDS: ). Når de ergative verber i supinumform kombineres med de tre hjælpeverber, fremkommer følgende mønster: (20) stormen har væltet træet (2 I) *træet har væltet (22) træet blev væltet (23) træet er væltet AKTIV PERFEKTUM PASSIV, DYNAMISK NEUTRAL: aktiv perfektum eller statisk passiv Kombination med have i (20) giver objektsovergang, hvilket umuliggør konstruktion uden objekt, jf. (21 ), da dette er inkompatibelt med rolletilskrivningen i intransitiv konstruktion (subjektsovergang). Kombination med blive i (22) udtrykker overgang i forhold til udtrykssubjektet i den forventede dynamiske passiv. 5 Også kombinationen med være resulterer i at referenten for udtrykssubjektet udsættes for overgangen, men her stopper specifikationen: hvorvidt træet i (23) skal tolkes som intransitivt indholdssubjekt i en aktiv perfektum eller som indholdsobjekt i en statisk passiv, er åbent og må afgøres kontekstuelt. Brugen af være i både aktiv og passiv konstruktion og i såvel passiv uden overgang som passiv med overgang Gf. (13) og (14)) viser at være er neutralt mht. 5. Passiven betyder at det er indholdsobjektet der undergår rorandringen; objektet realiseres som udtrykssubjekt, og konstruktionen implicerer et i denne sætning ikke-realiseret argument: en agentiv eller kausativ storrclse der for.irsagcr overgangen.

8 187 konstruktionens diatese og telicitet (overgang/ikke-overgang). Derfor sendes specifikationen så at sige videre til verbalstammen hvis kodning oftest resulterer i en fastlæggelse af diatese og telicitet. Hvis stammen er et kausativitetsneutralt ergativt verbum, forbliver diatese uspecificeret I. 4. Øvrige konstruktioner Blandt de øvrige konstruktioner som supinum indgår i, er de to vigtigste objekt med supinum og subjekt med supinum (GDS: ). I disse konstruktioner danner supinum komplekst prædikat sammen med et styrende verbum. I objekt med supinum udtrykker det styrende verbum ønske, krav, forventning eller meddelelse, og i subjekt med supinum har verbet epistemisk karakter og angiver grad af sikkerhed. Her kombineres supinum ikke med hjælpeverbum, men opfører sig mht. diatese som konstruktionen med være; her først eksempler på objekt med supinum af et transitivt overgangsverbum (24) som resulterer i en passiv indlejret prædikation, og et intransitivt overgangsverbum (25) som giver en aktiv indlejret prædikation: (24) ministeren krævede dem fyret PASSIV Gf. de er fyret) (25) man melder kongen vel ankommet AKTIV Gf. kongen er vel ankommet) Konstruktionen subjekt med supinum eksemplificeres med transitivt overgangsverbum (26), intransitivt overgangsverbum (27) og ergativt overgangsverbum (28). (26) kongen formodes dræbt (27) manden menes faldet i vandet (28) katten hævdes druknet PASSIV Gf. kongen er dræbt) AKTIV Gf. manden er faldet i vandet) NEUTRAL Gf. katten er druknet) Konstruktionerne med transitivt og intransitivt overgangsverbum opfører sig som ved objekt med supinum. Som angivet er eksempel (28) neutralt mht. diatese Gf. GDS: 929), helt parallelt med konstruktionen med være+ supinum: Sætningen må tolkes enten som man hævder at X druknede katten eller som man hævder at katten druknede. 6. Telicitet vil normalt være specificeret da de fleste ergative verber er fodte overgangsverber; ved de la overgangsneutrale ergative verber, fa koge G( GDS: 1274), synes valget af være som hjælpeverbum at medfore overgangstolkning hvorved teliciteten er fikseret.

9 188 Supinumkonstruktion uden hjælpeverbum opfører sig altså som konstruktion med være. Dette er ikke helt uventet da verbet være ud over den abstrakte kodning statisk (i opposition til fx den dynamiske blive, j[ være vred vs. blive vred) er et semantiske vagt, neutralt verbum. Diatesespecifikationen sendes videre til stammen; når stammen er neutral, er konstruktionen uspecificeret for diatese Opsummering Det kan ud fra ovenstående konkluderes at den danske supinum ikke har nogen specifikation af diatese; supinumkonstruktionernes diatese specificeres gennem valget af hjælpeverbum og valget af verbalstamme. Supinum har heller ingen specifikation af telicitet; det overlades til paradigmet af hjælpeverber som selvfølgelig samarbejder med den leksikalske kodning af telicitet i hovedverbets stamme. Supinum som sådan udtrykker dermed ikke tilstand som det hævdes i Christensen & Christensen (2005: 109). 7 Fraværet af telicitetsspecifikation betyder at supinum ikke har nogen specifikation i forhold til overgang vs. ikke-overgang, hvilket har konsekvenser for analysen af hvorvidt der er kodet retrospektivitet i supinummorfemet. Intuitivt er det nærliggende at beskrive supinums indhold som en eller anden form for retrospektivitet, j( betegnelsen perfektum participium som, om ikke andet terminologihistorisk, hæfter sig ved afsluttethed og dermed overgang fra en situation til en anden med perspektivet rettet fra den anden mod den første. GDS forholder sig ikke helt klart til spørgsmålet; supinum omtales et sted som formen der betyder usamtidighed i prædikativiske konstruktioner, nemlig perifrastisk passiv (GDS: 670), men et andet sted som en form der netop i perfektumkonstruktion far betydningen usamtidighed (GDS: 205). Imidlertid er retrospektiviteten en betydningskomponent som er betinget af valget af hjælpeverbum (nemlig valg af et af perfektums hjælpeverber) eller en indlejret sekundær komponent der er betinget af verbalstammen (ved være-passiv hvor overgangsverber implicerer en forudgående situation og overgang til en ny). Således har den danske supinum som morfologisk tegn betragtet ikke nogen kodning af retrospektivitet. 7. Christensen & Christensen skelner ikke mellem supinum og perfektum participium; de skriver om perfektum participium som samlebetegnelse at den "[glenerclt har... til opgave at formidle en tilstand, meget ofte en eftertilstand" (2005: 109, fremhævelse illg. forlæg).

10 Funktion i svensk: petfekturnkonstruktion Supinum har en meget mere begrænset anvendelse i svensk idet den udelukkende benyttes til perfektumkonstruktion (SAG: II, 551, III, , jf. GDS: 205). Det eneste hjælpeverbum der anvendes i kombination med supinum, er ha som etymologisk svarer til dansk have, men som har en anden funktion og kodning i kraft af at det er det eneste hjælpeverbum. Der findes konstruktion med få, som i dansk, men det er heller ikke i svensk et ægte hjælpeverbum (det styrer subjektet som skal være human agent, jf. SAG: III, 274). Ha bruges uanset om der dannes perfektumkonstruktion med transitive verber (29) eller intransitive verber (30), verber med subjektsovergang (31 ) eller verber uden (29), og telicitetsneutrale intransitiver (32). (29) Lasse har at-it-0 kakan spise-sup-akt (30) Lasse har gråt-it-0 græde-sup-akt (3 l) Lasse har fall-it-0 fa[de-sup-akt (32) Lasse har gå-t-0 (hem/runt) gå-sup-akt Bemærk at (32) kan tolkes såvel telisk som atelisk (og at konstruktionen kan entydiggøres med telisk eller atelisk adverbium). Diatesen betyder at der dannes passiv perfektum med supinum som stadig kombineres med ha: (33) kakan har at-it-s spise-sup-pas (34) det har arbeta-t-s mycket arbejde-sup-pas (35) huset har ag-t-s av nykterhetsrorelsen eje-sup-pas Det svenske perfektumsystem er således enklere og mere systematisk end det danske i den forstand at der kun er et hjælpeverbum (og dermed ikke nogen afstemning af valget af hjælpeverbum i forhold til leksikalsk semantik), at supinum kun bruges til perfektum, og at diatese specificeres som en regelmæssig morfologisk opposition.

11 Svensk periftastisk passiv med participium I modsætning til i dansk dannes den svenske perifrastiske passiv ikke med supinum, men med perfektum participium. Denne adjektiviske verbalafledning bøjes nominalt og skal kongruere med subjektet i numerus som en prædikativkonstruktion, her med eksempler på passiv med participium af et stærktbøjet verbum (36a og 36b) og et svagtbøjet verbum (37a og 37b): (36a) demonstranten blev skjut-en-0 skyde-perf-sg (36b) demonstranterna blev skjut-n-a skyde-perf-pl (37a) hon blev hakta-d-0 arrestere-perf-sg (37b) dom blev hakta-d-e arrestere-perf-pl Den perifrastiske passiv ligner altså en regulær prædikativkonstruktion, og man kan overveje om der er tale om en egentlig grammatikaliseret passiv eller bare en prædikativkonstruktion med passiv funktion på etisk, men ikke emisk niveau Gf. Dyvik 1980: ). Under alle omstændigheder er perifrastisk passiv klart afgrænset i forhold til supinumformen og perfektumkonstruktionen Supinum beryder retrospektivitet På grund af supinums eksklusive funktion i svensk ved man at der er tale om en perfektumkonstruktion når der optræder en supinum, i modsætning til forholdene i dansk. Dermed ved man også at der udtrykkes retrospektivitet, altså førtidige forhold i et efterfølgende referencetidspunkts perspektiv. Man kan således konkludere at svensk supinum koder retrospektivitet HJælpeverbet er redundant Hvor de danske hjælpeverber specificerer telicitet og indgår i fastlæggelse af perfektum vs. passivkonstruktion, bidrager det svensk Iza ikke med meget. Verbet er bærer af modus-/tempus-morfologi, men udover som modus-/ tempusbærer er Iza redundant. Dette er grundlaget for at Iza er optionelt i kontekster med markering af modus/tempus på højere niveau (pladsen for det mulige, men udeladte hjælpeverbum markeres med underscore):

12 191 (38) (39) hon berattade att hon hon kunde atit kakan atit kakan I (38) er modus og deiktisk tempus fastlagt af verbet beri.ittade i oversætningen, og i (39) er disse kategorier fastlagt i det finitte modalverbum kunde. Redundansen i ha som hjælpeverbum i svensk står i modsætning til de vigtige, ikke-redundante semantiske specifikationer der knytter sig til supinums hjælpeverber i dansk, jf og lndeksikalitet Forskellene mellem supinum i dansk og svensk og anvendelsen af supinum i de to sprog betyder at dansk og svensk supinum må gives forskellige semantiske beskrivelser; de betyder forskellige ting. Som teoretisk værktøj til denne beskrivelse vil jeg bruge begrebet indeksikalitet. Peirce skelner som bekendt mellem tre tegntyper: symbol, ikon og indeks Gf. Shapiro 1983: 39-45). Forskellen mellem disse tre typer - eller tegnfunktioner - er beskrevet af Anttila således: Symbols entail learned associations between form and meaning, indexes express material relation (factual, existential contiguity) between meaning and form (smoke for 'fire', in language now, here,!), and icons express formal, factual similarity between meaning and the meaning carrier (photos, peep, tlzump, etc.) (Anttila 1975: ). Eksemplerne på sproglige indekser er her deiktiske størrelser såsom personlige pronominer. Udover sådanne situationelle sproglige indekser kan man også beskrive strukturelle indekser der har som tegnfunktion at pege på noget andet end sig selv i den sproglige kontekst, internt i strukturen. Dette har Anttila m.fl. (bl.a. Andersen ( 1980: 27-30; 2008: 29-30)) beskrevet for allomorfer Allom.orfer som. indekser Ved bundne allomorfer bestemmes valget af allomorf af den kontekst som tegnet optræder i. Såvel stammer som bøjningsendelser kan udvise allomorfi, og Anttila giver et eksempel på indflydelsen fra konteksten i valget af allomorfer for adjektivstammen sane i engelsk (Anttila 197 5: 12):

13 192 ( 40) sane vs. san-ity [seyn] vs. [san]- Eksempel (40) viser at den allomorfiske variation i vokalværdi, [ey] vs. [a], er bestemt af hvorvidt adjektivstammen skal fungere som adjektiv eller skal indgå i afledning, fx til substantiv med tilføjelsen af -i!)!. Dette giver allomorferne en indeksikalsk funktion: De peger på deres kontekst. Anttila skriver om allomorfernes indeksikalske funktion: Allomorphs... represent rationalized variety by adding a considerable indexical overlay to morphemes... they ref er beyond their own boundaries... they exemplify contiguity within the structure of grammar (Anttila 1975: 13). Allomorfi-indeksikaliteten, og andre former for indeksikalitet der måtte bero på forskellige manifestationer af samme størrelse, fokuserer på tilskrivning af semiotiske funktioner til varianter. Imidlertid kan den strukturelle indeksikalitet bredes ud til også at dække udpegende funktion i kraft af en størrelses blotte tilstedeværelse, uanset om der foreligger variation eller ej Medfølgende viden mn kookkurenser Udpegningen af samtidigt tilstedeværende størrelser finder i princippet sted i alle de tilfælde hvor tilstedeværelsen af et sprogligt tegn X er forbundet med tilstedeværelsen af noget andet. Denne bredere form for strukturel indeksikalitet kan defineres som me4følgende viden om kookkurenser - altså: hvad man ved om samtidigt tilstedeværende størrelser når X optræder. Hvis X er forbundet med en sådan viden om kookkurens, er X et tegn med indeksikalsk funktion, ogjo mere vægt der ligger på denne funktion,jo mere præger indeksikaliteten det pågældende tegns semiotiske profil. Udpegning af andre størrelser i syntagmet er knyttet til afhængighedsrelationer. Hvis X aldrig optræder uden tilstedeværelse af Y - hvilket jo er betingelsen for at viden om kookkurens kan etableres som en del af den semiotiske kode - er X afhængig af Y (ingen X uden Y). Dermed kan strukturel indeksikalitet forbindes med teorier om syntaktisk dependens, hvorved den strukturelle indeksikalitet bliver en semiotisk vinkel på syntaktisk struktur. Med den kohærensfunktion der ligger i at signalere kontekstuelle sammenhænge, kan strukturel indeksikalitet, forstået som viden om kookkurenser, anses for en udfoldning af det funktionelle grundlag for dependensbaseret grammatisk

14 193 struktur. Indeksikaliteten i dependensstrukturer er et emne der kalder på yderligere analyse, hvilket der dog ikke er plads til i nærværende artikel. En størrelses indeksikalske funktion kan være at pege på tilstedeværelse af semantiske komponenter som størrelsen selv mangler, og dette er en pointe i forhold til den danske supinum. 5. SupinUIDs indeksikalske og sym.bolske funktion i dansk og svensk På baggrund af beskrivelsen af supinums funktion i dansk og svensk i afsnit 3 og med den semiotiske analyse af tegnfunktion og strukturel indeksikalitet som teoretisk redskab er det muligt at formulere en præcis beskrivelse af forskellen på dansk og svensk supinum. Netop det strukturelle indeksikalitetsbegreb kan anvendes til at begribe den tilsyneladende tomme indholdsside i det danske morfologiske tegn supinum. I forbindelse hermed kan der kastes lys over forholdet mellem supinum og infinitiv i dansk såvel som i svensk. Hermed knyttes forståelsen af supinum til denne forms rolle i relation til resten af infinitsystemet i overensstemmelse med klassiske strukturelle analyseprincipper Dansk supinums indeksikalske funktion Den danske supinums fundamentale funktion er indeksikalsk. Supinum peger på to kookkurenser. For det første udpeges supinums hjælpeverbumparadigme. Ved fravær af et hjælpeverbum, som i konstruktionerne objekt og subjekt med supinum, opfører helheden sig som konstruktion med være, og man kan derfor beskrive fraværet af et eksplicit hjælpeverbum som en nulvariant af være, jf. afsnit For det andet peger supinum på diatesespecifikation, og denne funktion er knyttet til det morfologiske grundlag for supinums indeksikalske karakter. Supinums indeksikalitet beror på samarbejdsafhængigheden som er forbundet med fraværet af egen diatesemorfologi; idet supinum "mangler" et diatesevalg, som ellers er en gennemgående grammatisk kategori i verbalformernes morfologi, kalder supinum på en specifikation af diatese i den syntagmatiske kontekst. Dermed kan man sige at manglen på diatesespecifikation er grundlaget for eller ligefrem årsagen til den indeksikalske funktion. Diateseløsheden og den indeksikalske funktion er kernen i supinums oppositionelle forhold til infinitiv og dermed i det strukturelle valg mellem supinum og

15 194 infinitiv. Den danske infinitiv har det tilfælles med supinum at dens semantik forekommer uhyre vag og vanskelig at definere med positive, konceptuelle begreber. Ofte omtales infinitiv som den verbalform der ikke bidrager med andet end verbalstammens indhold G( Haspelmath 1989: 287;Jakobson 1971: 142), eller den betegnes negativt som verbalformen der mangler person- og numerusbøjning (i fx latin) eller, for dansks vedkommende, formen uden tempus- og modusvalg (GDS: 667). De nominale funktioner som fx subjekt (at skrive er skønt) knytter sig til at-infinitiv som i GDS netop betegnes som den nominale infinitiv dannet ved afledning med at i modsætning til den verbale infinitiv (nul-infinitiv, GDS: 206). Idet supinum ikke synes at have nogen specificerbar symbolsk betydning- fx et konceptuelt indhold som retrospektivitet må man undre sig over hvad der egentlig udgør indholdskontrasten mellem supinum og infinitiv og motiverer opretholdelsen af adskillelsen mellem dem. Med redegørelsen for supinums indeksikalske funktion baseret på diateseløshed kan det semantiske domæne for oppositionen mellem supinum og infinitiv udpeges som det komplekse fænomen diateseindeksering, et abstrakt og meget strukturelt indholdsfelt der giver instrukser om relationer og samarbejdsstruktur i de syntagmer som infinitterne indgår i. Det komplekse i diateseindekseringen ligger i måden hvorpå hjælpeverberne og de kategorier der specificeres af disse, er inddraget i den indeksikalitet der altså findes hos supinum, men som er fraværende - eller som i hvert fald har en helt anden karakter - hos infinitiv. Den nærmere karakteristik af infinitivs semiotiske profil og sammenstilling af symbolsk og indeksikalsk funktion kan udover det her antydede ikke udfoldes yderligere i denne sammenhæng Svensk supinu-rns symbolske se1niotiske profil Svensk supinum har ikke den samme form for indeksikalske karakter som den danske. Den har en ganske klar symbolsk funktion idet den som beskrevet i afsnit 3.2. udtrykker retrospektivitet. Dermed er der en klar symbolsk, konceptuel relation og opposition mellem supinum og infinitiv i svensk: de to verbalformer udtrykker retrospektivitet vs. non-retrospektivitet (infinitiv tager ikke stilling til retrospektivitet, men får oftest tolkning i kontrast til retrospektivitet, nemlig som samtidig eller konsekutiv i forhold til et finit, j( SAG: III, , ). 8 Den indeksikalske funktion der i dansk er knyttet til det 8. For at en infinitivhelhed skal kunne betegne retrospektivitet, eller forudgående begivenhed, skal der vælges perfektums infinitiv, dvs. ha i infinitiv (evt. udeladt, jf ) + supinum (SAG: III, 617). Det er dermed under alle omstændigheder supinum der udtrykker retrospektiviteten.

16 195 at kalde på en ekstern diatesespecifikation, er naturligt nok fraværende idet svensk supinum jo har sin egen tilknyttede morfologiske diatese. Supinums hjælpeverbum ha er derimod indeksikalsk. Som grammatisk verbalstamme bærer ha tempus/modus-bøjningen, men udover denne funktion som vehikel for finithed er hjælpeverbet rent indeks for supinum. Netop denne eksklusivt indeksikalske funktion gør ha optionelt i kontekster med anden fastlæggelse af tempus/modus; optionaliteten er baseret på redundans og fravær af symbolsk kerne. Den danske hjælpeverbumskategori er ikke optionel fordi den har mere indhold end blot som tempus/modusbærer og supinumindeks. 6. Konklusion På trods af generelle ligheder mellem dansk og svensk og på trods af at supinums form og funktion i de to sprog ved første øjekast måtte forekomme næsten identiske, viser den her præsenterede analyse at der er væsentlige forskelle melle sprogene på dette punkt. For at indfange og beskrive forholdene omkring supinum i de to sprog hver især og forskellene mellem dem har det vist sig nyttigt at anlægge et semiotisk perspektiv på kodningen i morfologiske tegn hvor begrebet indeksikalitet spiller en central rolle, særligt som en undersøgelse af medfølgende viden om kookkurenser. Endskønt den danske supinum har som primær funktion at indgå i de retrospektive tempora - perfektumkonstruktionerne - og i perifrastisk passiv, koder supinummorfemet ikke retrospektivitet eller passiv. Verbalformen supinum 'mangler' diatese, hvorfor den kalder på diatesespecifikation i den konstruktionelle kontekst. Svensk supinµm derimod koder retrospektivitet, netop fordi den er holdt ud fra perifrastisk passiv. Den svenske supinum har sin egen morfologiske diatese i form af bøjningsvalg mellem aktiv og passiv i tilknytning til supinumendelsen. Dansk supinum har ikke et symbolsk indhold, men er rent indeksikalsk. Den har funktion som strukturelt indeks for diatese og for hjælpeverbumparadigmet (have, blive og være eller nulvarianten af være). Denne udpegende funktion skaber oppositionen til infinitiv fordi supinum ikke betyder retrospektivitet. Diateseløsheden og den dermed forbundne diateseindeksering er grundlaget for brugen af supinum til både perfektum, passiv og hjælpeverbum-

17 196 løse konstruktioner. Svensk supinum peger hverken på diatese eller på et hjælpeverbumparadigme. Den har det symbolske indhold retrospektivitet som oppositionsbasis i forhold til infinitiv, og fordi den har sin egen diatesespecifikation, bruges den ikke til perifrastisk passiv - det gør derimod netop det diateseløse participium. Analysen af dansk og svensk supinums semiotiske profiler og den semiotiske organisering af konstruktioner med supinum og hjælpeverbum i de to sprog viser at dansk og svensk på dette punkt i store træk er spejlvendt organiseret: groft sagt er supinum i dansk indeksikalsk og hjælpeverbet symbolsk, mens supinum i svensk er symbolsk og hjælpeverbet indeksikalsk. Dermed træder sammenhængen mellem morfologisk og syntaktisk organisering tydeligt frem. Det syntaktiske samarbejde og den morfologiske kodning er forbundne aspekter der må analyseres som et komplekst grammatisk system; dette er dansk og svensk supinum et godt eksempel på. Henvisninger Andersen, H. ( 1980). Morphological change: towards a typology, i J. Fisiak (red.) Recent Developmenls in Histon cal Al/orplwlogy, Haag: Mouton, Andersen, H. (2008). Grammaticalization in a speaker-oriented theory of change, i Th. Eythorsson (red.) Grammatical change and linguistic theory. The Rosendal papers, Amsterdam:John Benjamins, Anttila, R. ( ). The lndexical Element in Morplwlogy. lnnsbrucker Beitrage zur Sprachwissenschaft, Vortrage 12. lnnsbruck: Institut for Sprachwissenschaft der Universitat lnnsbruck. Becker-Christensen, C. (2001 ). Den grædte pige og lignende historier. Om perfektum participium efter blive og være og som adled, i P. Jarvad et al. (red.) Sproglige åbninger. Festskrift til Erik Hansen 18. september 2001, København: Hans Reitzels Forlag, Christensen, R.Z. & L. Christensen (2005). Dansk Grammatik. Odense: Syddansk Universitetsforlag. Diderichsen, P. (1976). Elementær Dansk Grammatik (3. udg.). København: Gyldendal. Dyvik, H. (1980). Har gammelnorsk passiv?, i E. Hovdhaugen (red.) TheNordic Languages and Modern linguistics. Proceedings ef the Fourth International Coriference ef Nordic and General Linguistics in Oslo 1980, Oslo: Universitetsforlaget, GDS = Hansen & Heltoft (2011).

18 197 Hansen, E. & L. Heltoft (20 l l ). Grammatik over det Danske Sprog (GDS). København: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, i kommission hos Syddansk Universitetsforlag. Haspelmath, M. ( 1989). From purposive to infinitive - A universal path of grammaticalization, Folia Linguistica Historica 10 (1-2), Jakobson, R. ( 1971 ). Shifters, verbal categories, and the Russian verb, Selected TtVritings II, Haag & Paris: Mouton, SAG= Telemann, Hellberg & Andersson (1999). Shapiro, M. ( l 983). The Sense of Grammar. Language as Semeiotic. Bloomington: Indiana University Press. Telemann, U., S. Hellberg & E. Andersson (l 999). SvenskaAkademiensgrammatik (SAG), bd. 1-IY. Stockholm: Svenska Akademien. Vendler, Z. ( 196 7). Linguistics in Philosophy. lthaca & London: Cornell U niversity Press.

19

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Supinum versus perfektum participium i dansk Indholdsdifferentiering, mulige bøjningsvalg og andenordensnul Peter Juul Nielsen Kilde: Ny Forskning i Grammatik

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Sætningen og dens konstruktion BIND III UIMIVET.S!TÅTS3iCL!CTHI,v k!... j -ZENTHALBiBUOTHEK- D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Indledning og oversigt BIND I UNIVERSITÅTSBIBLIOTHEK KIEL - ZENTRALBIBLIOTHEK - D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum.

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum. Opgave om verber Hvad er et verbum? 1. Navn Løsning 2. Et verbum kaldes også på dansk for et Udsagnsord navneord tillægsord biord sagnord 3. Hvilket af følgende udsagn gælder om verberne? De bøjes i køn,

Læs mere

Substantiver - genus. For det meste samme genus i dansk og svensk: En stol Et bord. En kvinde, en mand Et barn. Undtagelser findes:

Substantiver - genus. For det meste samme genus i dansk og svensk: En stol Et bord. En kvinde, en mand Et barn. Undtagelser findes: Substantiver - genus For det meste samme genus i dansk og svensk: En stol Et bord En kvinde, en mand Et barn Undtagelser findes: Et digt, et kys, et menneske, et flag En finger, en bi, en pris, en krig

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Den danske imperativmorfologi som et andenordensnul Peter Juul Nielsen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 22, 2015, s. 215-232 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/nfg/issue/archive

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Modalverbernes infinitiv

Modalverbernes infinitiv Modalverbernes infinitiv eller Det er nødvendigt [å] kan ordentlig dansk Af Michael Herslund Selv om formanden og resten af Sprognævnet formodentlig uden videre kan skrive under på indholdet af denne artikels

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER M20 DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i de danske og latinske betegnelser inden for den mest gængse grammatik. NB! Mulighed for selvkontrollerende aktiviteter med vendekortene.

Læs mere

Kursusguide. Grammatik og sprogbeskrivelse I, II og III

Kursusguide. Grammatik og sprogbeskrivelse I, II og III Modul: Tysk sprog Kursusguide Grammatik og sprogbeskrivelse I, II og III Tysk åben uddannelse Aalborg Universitet Indholdsfortegnelse 1. Introduktion til kurset 2. Kursets mål 3. Eksamen 4. Kursets opbygning,

Læs mere

Prosodi i ledsætninger

Prosodi i ledsætninger Eksamensopgave 2 Dansk talesprog: Prosodi og syntaks Prosodi i ledsætninger Ruben Schachtenhaufen Indledning I denne opgave vil jeg undersøge nogle forhold vedrørende prosodi og syntaks i ledsætninger

Læs mere

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf Grammatik: Substantiver (navneord) Substantiver er benævnelser for personer, steder, begreber og ting. Der findes to slags: Køn: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade,

Læs mere

Ordliste over anvendt fagterminologi

Ordliste over anvendt fagterminologi Ordliste over anvendt fagterminologi Adjektiv / tillægsord Adverbial / biled Adverbium / biord Akkusativ m. infinitiv Ord, der beskriver eksempelvis en person eller en genstand, f.eks. er stor, god og

Læs mere

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen:

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen: Græsk De skriftlige afleveringer i græsk og latin minder om hinanden i opbygning; i begge prøves i en sproglig og en indholdsmæssig del. I græsk er der også spørgsmål i morfologi (orddannelse), oversættelsesvurdering

Læs mere

Hjælp til kommatering

Hjælp til kommatering Hjælp til kommatering Materialet her indeholder en række forklaringer som er nødvendige for at kunne sætte komma. Vælg ud hvad du synes er relevant for dig. Indhold i materialet Hvis du venstreklikker

Læs mere

Han overfører altså dele fra en brugt ytring, og bruger dem i sine egne sætningskonstruktioner dog ikke grammatisk korrekt.

Han overfører altså dele fra en brugt ytring, og bruger dem i sine egne sætningskonstruktioner dog ikke grammatisk korrekt. Børns morfologi En optælling af Peters ordforråd viser, at han den ordklasse han bruger mest, er substantiver. Det hænger hovedsageligt sammen med, at det er nemmere at forene en fysisk genstand med en

Læs mere

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks Opgave 1: Vigtige begreber 1. Syntagmerne, som udgør sætningens byggesten, er helheder bygget op af ét hovedord, der kan knytte foranstillede og efterstillede bestemmelser til sig. 2. Det rekursive princip,

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Jan Heegård Anmeldt værk: Susanne Annikki Kristensen: Grammatiske grundbegreber. Sætningen, ordet og sproget. Odense: Syddansk Universitet, 2011 (224 s.) Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: De to infinitiver i dansk: Et proklitisk paradigme Peter Juul Nielsen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 17, 2010, s. 87-108 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/nfg/issue/archive

Læs mere

gyldendal tysk grammatik

gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik gyldendal

Læs mere

Få + supinum som interessentkonstruktion

Få + supinum som interessentkonstruktion Ny forskning i grammatik, vol. 25 (2018), 148-165. DOI: 10.7146/nfg.v26i25.109309. Få + supinum som interessentkonstruktion i dansk Peter Juul Nielsen Abstract The paper suggests a new analysis of the

Læs mere

NyS i samarbejde med Dansk Sprognævn

NyS i samarbejde med Dansk Sprognævn NyS Titel: Samstemmighed som syntagmedanner Om begrebet kongruens Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Juul Nielsen NyS Nydanske Sprogstudier 38, 2010, s. 69-106 NyS i samarbejde med Dansk Sprognævn

Læs mere

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks Opgave 1: Vigtige begreber 1. Syntagmerne, som udgør sætningens byggesten, er helheder bygget op af ét hovedord, der kan knytte foranstillede og efterstillede bestemmelser til sig. 2. Det rekursive princip,

Læs mere

Sprogskader, Neurologi og Lingvistisk Teori.

Sprogskader, Neurologi og Lingvistisk Teori. K. R. C. 2001 resumé i Dansk resumé: Sprogskader, Neurologi og Lingvistisk Teori. Baseret på fakta såsom, at sproget er et artsspecifikt menneskeligt træk, og at det er universelt for alle mennesker, argumenterer

Læs mere

Gerhard Boysen: Fransk grammatik. København: Munksgaard, 1992.

Gerhard Boysen: Fransk grammatik. København: Munksgaard, 1992. Merete Birkelund 133 Gerhard Boysen: Fransk grammatik. København: Munksgaard, 1992. Forlaget Munksgaard har med Gerhard Boysens Fransk Grammatik, 1992, indledt en grammatikserie i romanske sprog, der senere

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: 1 Substantiver (navneord) Nogle substantiver kan være vanskelige at bøje. Det gælder følgende: 1. Substantiver, der ender på ar, -er, -ir, -or, -yr, -ær og ør 2.

Læs mere

DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK

DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK ANDRZEJ SZUBERT Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The aim of the article is to present and analyse

Læs mere

Vejledning for censorer i skriftlig spansk begyndersprog A, stx. Gl-Spansk digital

Vejledning for censorer i skriftlig spansk begyndersprog A, stx. Gl-Spansk digital Maj 2019 Vejledning for censorer i skriftlig spansk begyndersprog A, stx Gl-Spansk digital Den digitale prøve i spansk begyndersprog A består af to delprøver. Bedømmelsen er en samlet helhedsvurdering

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Om steder via præpositioner i dansk Finn Sørensen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Gruppe 1, Audiologi René Gyldenlund Pedersen, Ivan Hemmingsen, Louise Thygesen Smidt og Mette Toft Hansen Skriftlig gruppeaflevering Morfologi

Gruppe 1, Audiologi René Gyldenlund Pedersen, Ivan Hemmingsen, Louise Thygesen Smidt og Mette Toft Hansen Skriftlig gruppeaflevering Morfologi Skriftlig gruppeaflevering Morfologi 1. Løs nedenstående opgaver sammen med jeres studiegruppe 2. Aflever ét eksemplar samlet for hele studiegruppen a. a. Notér på opgaven: i. Uddannelse (Logopædi, Pædagogisk

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk Minigrammatik Oversigter fra Artikler (kendeord) 1 Artikler danner bestemte eller ubestemte former af substantiver (navneord). De viser også, hvilket køn et substantiv har, om det er ental eller flertal,

Læs mere

VERBALFRASEN (struktur, kategorier, former, tider og typer af verber)

VERBALFRASEN (struktur, kategorier, former, tider og typer af verber) Kapitel 2.1 2.29 VERBALFRASEN (struktur, kategorier, former, tider og typer af verber) Verbalformer Finitte / non-finitte: Finit Tempus (tid), dvs. præsens (nutid) eller præteritum (datid) (I see/saw)

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Anteponeret adverbial Erik Hansen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning i Grammatik

Læs mere

Strukturalisme. stærk betoning af det teoretiske. tendens til det overgribende og universaliserende. mistænkeliggørelse af det menneskelige subjekt

Strukturalisme. stærk betoning af det teoretiske. tendens til det overgribende og universaliserende. mistænkeliggørelse af det menneskelige subjekt Strukturalisme stærk betoning af det teoretiske tendens til det overgribende og universaliserende mistænkeliggørelse af det menneskelige subjekt Synkroni/diakroni Hvor sprogforskeren kan forholde sig til

Læs mere

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER EUGENIUSZ RAJNIK Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The present paper reviews different approaches to

Læs mere

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve Maj 2018 Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx Analog prøve Den skriftlige eksamen i fransk er først og fremmest en sproglig prøve, som skal give eksaminanderne

Læs mere

University of Copenhagen. Svært ved grammatikken - del 3 Kristensen, Line Burholt; Boye, Kasper. Published in: Logos. Publication date: 2016

University of Copenhagen. Svært ved grammatikken - del 3 Kristensen, Line Burholt; Boye, Kasper. Published in: Logos. Publication date: 2016 university of copenhagen University of Copenhagen Svært ved grammatikken - del 3 Kristensen, Line Burholt; Boye, Kasper Published in: Logos Publication date: 2016 Document Version Peer-review version Citation

Læs mere

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen Et alternativ til periodediagrammerne af Henrik Jørgensen Periodediagrammerne, eller som de altid har heddet blandt venner, trappediagrammerne, er et elsket og nyttigt redskab der kan tjene mange formål

Læs mere

27-01-2012. Børns sprogtilegnelse. Sprogpakken. Sprogtilegnelse i teori og praksis. Børns sprogtilegnelse. Børns sprogtilegnelse

27-01-2012. Børns sprogtilegnelse. Sprogpakken. Sprogtilegnelse i teori og praksis. Børns sprogtilegnelse. Børns sprogtilegnelse Børns sprogtilegnelse Sprogpakken Sprogtilegnelse i teori og praksis Hvad skal børn lære, når de lærer sprog? Segmentere lyd opdele lydmasse i ord Afkode ords betydning Afkode grammatik og syntaks Afkode

Læs mere

Teksten i grammatikken

Teksten i grammatikken Teksten i grammatikken Thomas Hestbæk Andersen Alexandra Emilie Møller Holsting Teksten i grammatikken Syddansk Universitetsforlag 2015 Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag 2015 University of Southern

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART.

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART. FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART lyn kursus OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011 Læsning og skrivning - i matematik Roskilde d. 9.11.2011 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på post-it, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign med

Læs mere

Projektpræsentation. Grammatiske relationer i sætninger og nominalsyntagmer en tværsproglig analyse med tværteoretisk tilgang.

Projektpræsentation. Grammatiske relationer i sætninger og nominalsyntagmer en tværsproglig analyse med tværteoretisk tilgang. Ph.D.-studerende Katrine Tafteberg Jakobsen Projektpræsentation Grammatiske relationer i sætninger og nominalsyntagmer en tværsproglig analyse med tværteoretisk tilgang. (Delområde 3.1 i den overordnede

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Et sprogtypologisk blik på alverdens sprog

Et sprogtypologisk blik på alverdens sprog Karen Lund Lektor, ph.d., Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Institut for Pædagogik karlund@dpu.dk Et sprogtypologisk blik på alverdens sprog Når vi skal lære et nyt sprog, bruger vi det vi har med

Læs mere

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Mini-encyklopædien er bygget alfabetisk op. Der er 3 måder at orientere sig: 1. Du kan bruge alfabet-bjælken herover 2. Du kan også trykke

Læs mere

Appendix B. Dansk resumé. B.1 Indledning

Appendix B. Dansk resumé. B.1 Indledning Appendix B Dansk resumé B.1 Indledning De centrale træk i den morfosyntaktiske udvikling af de skandinaviske sprog og engelsk der omtales i denne afhandling er tabet af morfologisk kasus, V -til-i flytning

Læs mere

Kapitel 10 LEDSTILLING. Ledstilling

Kapitel 10 LEDSTILLING. Ledstilling Kapitel 10 LEDSTILLING Indhold: 1 Ordenes orden i sætningen 2 Ledstilling og kasus 3 Ledstilling på dansk 4 Hjælpeverber hjælpeudsagnsord 5 Prædikativ omsagnsled 6 Dobbelt-positioner 7 Opsummering 1 Ordenes

Læs mere

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN Program 1. Billedromanen som genre Medier og modaliteter lidt fra sidste gang I forhold til Bakhtin 2. Opgaver og øvelser omkring Engelbert H Analyse

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Sommereksamen 2014 VUF VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Almen sprogforståelse

Almen sprogforståelse Almen sprogforståelse Silkeborg Gymnasium 2017 Læreplansrevisionen i 2017 har endnu ikke medført de store ændringer i forløbs- og lektionsplanerne for da de fleste nye punkter allerede stort set blev tilgodeset

Læs mere

Censorrapport, skriftlig græsk 2010.

Censorrapport, skriftlig græsk 2010. Censorrapport, skriftlig græsk 2010. Der var i år i alt 45 besvarelser, 43 elever besvarede opgave 1, og 2 elever besvarede opgave 2. For første gang i år var der to opgaver. Vi drøftede i opgavekommissionen,

Læs mere

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK Træning dansk.gyldendal.dk 1. udgave, 1. oplag 2017 Gyldendal A/S, København Redaktion: Karen Agnild Efter idé af Mads Dyrmose Omslag og

Læs mere

Kontrolbegrebets betydning for kausativalternationen i spansk

Kontrolbegrebets betydning for kausativalternationen i spansk copenhagen business school handelshøjskolen solbjerg plads 3 dk-2000 frederiksberg danmark www.cbs.dk Kontrolbegrebets betydning for kausativalternationen i spansk Kontrolbegrebets betydning for kausativalternationen

Læs mere

Medfødt grammatik. Chomskys teori om sprogtilegnelse efterlader to store stridspunkter i forståelsen af børnesprog:

Medfødt grammatik. Chomskys teori om sprogtilegnelse efterlader to store stridspunkter i forståelsen af børnesprog: Medfødt grammatik I slutningen af 1950 erne argumenterede lingvisten Noam Chomsky for, at sprogets generativitet måtte indeholde nogle komplekse strukturer. Chomskys argumentation bestod primært af spørgsmålet

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: TEKSTLIG KOHÆSION og KOHÆRENS version opd/prt 2011 09 07 Teori: KOHÆSION / KOHÆRENS Introduktion Begreberne

Læs mere

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10

Faglig læsning og skrivning - i matematik. Næsbylund d. 17.9.10 Faglig læsning og skrivning - i matematik Næsbylund d. 17.9.10 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på papir, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign

Læs mere

Flersprogede praksisser på gaden og i klassen

Flersprogede praksisser på gaden og i klassen Flersprogede praksisser på gaden og i klassen Odense april 2014 Pia Quist, Nordisk Forskningsinstitut Københavns Universitet Oversigt 1. Intro til sprog i det flersprogede samfund: Køgeprojektet, multietnolekter

Læs mere

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled),

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), 1. Sætninger En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), fx Peter ser en film i fjernsynet hun har læst en bog Peter og hun er subjekter. ser og har er de finitte

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

substantiver/navneord

substantiver/navneord appellativer/fællesnavne - ting, begreber og levende væsner - fx cykel, virkelighed, mening osv. proprier/egennavne - navne på personer, institutioner, steder, ting mv., som der kun er én af - fx Eva,

Læs mere

Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx. Gl-Fransk digital

Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx. Gl-Fransk digital Maj 2019 Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx Gl-Fransk digital Den digitale prøve i fransk begyndersprog A består af to delprøver. Bedømmelsen er en samlet helhedsvurdering

Læs mere

Rettelsesblad til studieordning for bacheloruddannelsen i tysk 2012 Gælder for studerende indskrevet pr. 1. september 2012 og senere

Rettelsesblad til studieordning for bacheloruddannelsen i tysk 2012 Gælder for studerende indskrevet pr. 1. september 2012 og senere Rettelsesblad til studieordning for bacheloruddannelsen i tysk 2012 Gælder for studerende indskrevet pr. 1. september 2012 og senere Ændringerne er understreget: 20. Version oversættelse fra tysk til dansk

Læs mere

Hvad vil videnskabsteori sige?

Hvad vil videnskabsteori sige? 20 Ubehjælpelig og uvederhæftig åndsidealisme Hvad vil videnskabsteori sige? Et uundværligt svar til de i ånden endnu fattige Frederik Möllerström Lauridsen Men - hvem, der ved et filosofisk spørgsmål

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Dannelse og anvendelse af passiv i dansk, norsk og svensk

Dannelse og anvendelse af passiv i dansk, norsk og svensk Tartu Universitet Germansk-romansk filologi Dannelse og anvendelse af passiv i dansk, norsk og svensk Magisterafhandling af Anu Laanemets Vejledere: prof. Stig Örjan Ohlsson Skandinavistika Tartu Universitet

Læs mere

Information fra Lærerens hæfte om skriftlig eksamen i spansk:

Information fra Lærerens hæfte om skriftlig eksamen i spansk: Nyttig information om Delprøve 1 og 2: http://www.tornbjerg-gym.dk/letbanen/skriv-i-fagene/humaniora/spansk/ Information fra Lærerens hæfte om skriftlig eksamen i spansk: Delprøve 1 Prøveform Delprøve

Læs mere

Latinsk Grammatik AIGIS 8,2 1

Latinsk Grammatik AIGIS 8,2 1 Latinsk Grammatik anmeldt af Sebastian Persson Dirk Panhuis, Latin Grammar, The University of Michigan Press, Ann Arbor, 2006 oversat af forfatteren sammen med Gertrud Champe fra Latijnse grammatica, Garant,

Læs mere

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led.

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led. Indhold Forord... 11 Særlige forkortelser og tegn... 12 1 Indledning... 13 Syntaks... 13 Dansk Syntaks... 14 Terminologi... 15 Ord, fraser og led... 17 Semantiske roller og sætningsled... 19 Rækkefølge

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED OPLÆG PÅ FIP - FAGGRUPPEUDVIKLING I PRAKSIS, EFTERÅRET 2015 SARA HØJSLET NYGAARD, AALBORG UNIVERSITET Oplæggets struktur! Teoretisk

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Replik til Kirsten Rasks anmeldelse af RO 2012 (bragt i NyS 44) Forfatter: Anita Ågerup Jervelund og Jørgen Nørby Jensen Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 45, 2013, s. 141-145 Udgivet af: URL:

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Et korpusbaseret studie af tale- og skriftsprog

Et korpusbaseret studie af tale- og skriftsprog DISSERTATIONES PHILOLOGIAE SCANDINAVICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 2 ANU LAANEMETS Passiv i moderne dansk, norsk og svensk Et korpusbaseret studie af tale- og skriftsprog DISSERTATIONES PHILOLOGIAE SCANDINAVICAE

Læs mere

FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER. Sammensattid. Træning af sammensat tid - Wer? Træning af sammensat tid - Himmel und Holle

FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER. Sammensattid. Træning af sammensat tid - Wer? Træning af sammensat tid - Himmel und Holle FORORD TIL LÆRERE 6 FORORD TIL ELEVER 9 VERBALHELHEDER Sætningensstruktur 11 Om verbernes valens ר Verbalhelheder Indføring En helt nødvendig ordklasse 17 Verbalhelheder 9 Verbalramme Verbalramme 20 Marker

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Christina Fogtmann & Stine Kern Hansen. Faktorer i anmelderiet - diskussionsreferat

Christina Fogtmann & Stine Kern Hansen. Faktorer i anmelderiet - diskussionsreferat Christina Fogtmann & Stine Kern Hansen 195 Faktorer i anmelderiet - diskussionsreferat Dette er en emnebaseret opsummering af de diskussioner, der fandt sted efter hvert enkelt indlæg samt i den afsluttende

Læs mere

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp.

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. NyS Forfatter: Anmeldt værk: Hans Basbøl Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. Kilde: NyS Nydanske

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Forfatter: Imperativens fundamentfelt. Et råmateriale Erik Hansen Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 16+17. Sætningsskemaet og dets stilling 50 år efter, 1986, s. 99-104

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Rita Therkelsen Anmeldt værk: Erik Hansen og Lars Heltoft: Grammatik over det danske sprog, bind 2. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, 2011 Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 41, 2011,

Læs mere

Eckhard Bick Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Odense Universitet lineb@hum.au.dk, http://visl.hum.sdu.dk

Eckhard Bick Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Odense Universitet lineb@hum.au.dk, http://visl.hum.sdu.dk EN CONSTRAINT GRAMMAR PARSER FOR DANSK Eckhard Bick Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Odense Universitet lineb@hum.au.dk, http://visl.hum.sdu.dk 1. Projektet Det moderne samfunds udstrakte brug

Læs mere

Tegnet kommunikerer REPRÆSENTATION, KODER & SEMIOTIK

Tegnet kommunikerer REPRÆSENTATION, KODER & SEMIOTIK REPRÆSENTATION, KODER & SEMIOTIK Introduktion til værktøjet 1. Tegnet og repræsentationen: Tegn som repræsentative via semiotik 2. Den rigtige verden og tegnet: Repræsentation og mening 3. Tegnets natur:

Læs mere

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1 Ingeniør- og naturvidenskabelig metodelære Dette kursusmateriale er udviklet af: Jesper H. Larsen Institut for Produktion Aalborg Universitet Kursusholder: Lars Peter Jensen Formål & Mål Formål: At støtte

Læs mere

Attributive Partizip II i tyske brugsanvisninger og oversættelsen heraf til dansk

Attributive Partizip II i tyske brugsanvisninger og oversættelsen heraf til dansk Speciale cand.ling.merc TT-profilen Attributive Partizip II i tyske brugsanvisninger og oversættelsen heraf til dansk en grammatisk og teknisk sproglig undersøgelse Aarhus School of Business and Social

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere