INDHOLD FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLD FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN"

Transkript

1 INDHOLD FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN

2 FORORD Regeringen ønsker en offentlig sektor, hvor der er åbenhed om mål og resultater. Der skal være fokus på resultaterne, og det skal sikres, at de offentlige midler udnyttes effektivt. Borgerne har krav på en effektiv offentlig sektor med god service og et højt kvalitetsniveau. Med handlingsplan om klare mål og mere åbenhed tager regeringen endnu et skridt mod at nå disse mål. Men klare mål og mere åbenhed handler også om at sætte brugerne i centrum og skabe en offentlig sektor på brugernes vilkår. Med større åbenhed om mål og gennemsigtighed om de opnåede resultater får borgere og virksomheder større indsigt i den offentlige sektor og der skabes øget opmærksomhed om brugernes vilkår i de offentlige institutioner. Åbenhed om målene er samtidig med til at sikre en forventningsafstemning mellem brugerne og de offentlige institutioner. Med handlingsplanen tager staten det første skridt. Men dermed stopper arbejdet ikke. Regeringen vil efterfølgende sammen med de kommunale parter drøfte, hvordan klare mål og mere åbenhed kan udbredes til hele den offentlige sektor. REGERINGEN Borgere og virksomheder skal have klar besked om, hvad de kan forvente af service og betjening i den offentlige sektor. Og brugerne skal kunne følge med i, om de enkelte institutioner lever op til egne mål. De statslige institutioner skal sætte sig i brugernes sted og oplyse om mål for service og betjening til brugerne og på brugernes præmisser. Dermed får institutionerne også mulighed for at vise, at de leverer god service og høj kvalitet.

3 KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED 05 Med handlingsplanen om klare mål og mere åbenhed ønsker regeringen at skabe større åbenhed om, hvad borgere og virksomheder kan forvente af service og betjening i de offentlige institutioner. Regeringen tager hermed et skridt mod at realisere målsætningen om en mere åben, enkel og lydhør offentlig sektor. Målsætningen er en af grundpillerne i regeringens program for moderniseringen af den offentlige sektor. Staten går med denne handlingsplan forrest ved at skabe større åbenhed om mål og resultater i de statslige institutioner. Regeringen vil efterfølgende sammen med de kommunale parter drøfte, hvordan klare mål og mere åbenhed kan udbredes til hele den offentlige sektor.

4 06 07 ÅBENHED OM OFFENTLIGE INSTITUTIONERS MÅL FOR SERVICE OG BETJENING AF BORGERE OG VIRKSOMHEDER Regeringen mener, at klare mål for offentlige institutioners betjening og service af borgere og virksomheder skal ud i det åbne. Med klare mål får brugerne bedre mulighed for at anspore offentlige institutioner til at overholde udmeldte mål for service og betjening. Samtidig er klare mål med til at sikre en forventningsafstemning mellem borgere og virksomheder på den ene side og de offentlige institutioner på den anden side. Med klare mål for service og betjening for borgerrettede ydelser indgår den enkelte institution en kontrakt med borgere og virksomheder om, hvad de med rimelighed kan forvente i en bestemt situation, f.eks. ved behandlingen af en sag. Målene er dog ikke juridisk bindende. Og når vi lander i Københavns Lufthavn og skal hente vores bagage, kan vi se på en skærm, hvor lang tid vi kan regne med at skulle vente, før vi kan hente bagagen på transportbåndet. De to eksempler illustrerer tankegangen bag handlingsplanen, selvom der er langt fra sagsbehandlingen i en statslig institution til transportbåndet i Københavns Lufthavn. I synet på kundeservice kan offentlige institutioner imidlertid lære af private virksomheder. Men handlingsplanen er også en mulighed for den offentlige sektor til at demonstrere over for borgere og virksomheder, at der leveres kvalitet og service på et højt niveau. De enkelte institutioner kan også bruge opstillingen af klare mål til at opbygge en profil og et image over for omverdenen og indadtil over for medarbejderne. Kontrakten virker begge veje. Målene angiver den service og betjening, som brugerne må være indstillet på og indforstået med. Omvendt kan brugerne på et mere oplyst grundlag reagere, hvis den offentlige institution ikke opfylder egne mål for service og betjening. Vi kender tankegangen fra private virksomheder. Når vi køber ind i et supermarked, får vi på et skilt over kassen oplyst, at vi som kunde kan tillade os at råbe op, hvis der er flere end seks personer, som står i kø for at blive betjent af kassemedarbejderen.

5 08 09 KRAV TIL INFORMATION OM MÅL FOR SERVICE OG BETJENING Regeringen mener, at borgere og virksomheder har krav på klar besked om, hvad de kan forvente af service og betjening af de statslige institutioner. Kravet skal omfatte alle relevante og væsentlige udadrettede opgaver i staten. Borgeres og virksomheders krav på information kan sammenfattes i tre principper: DIREKTE ANVENDELIG INFORMATION Det har i sig selv en værdi, at brugerne ved, hvad de med rimelighed kan forvente i en bestemt situation. Stemmer service og betjening ikke overens med institutionens mål, får brugeren styrket sin stilling over for institutionen ved at kunne henvise til målene. Borgere og virksomheder skal have information i de situationer, hvor det er anvendeligt og nyttigt for dem. Oplysninger om service og betjening skal ikke gemmes væk i kontrakter og i interne papirer. KLARHED OM HVAD MAN KAN FORVENTE Der skal være klar besked om service og betjening, så der er åbenhed om, hvad brugeren kan forvente af den statslige institution. Oplysninger om service og betjening skal gives, så de er direkte anvendelige for brugerne. Det skal være let for brugerne at konstatere, om institutionen efterlever egne mål for service og betjening. Borgere og virksomheder skal have klar besked om, hvad de med rimelighed kan forvente af den enkelte statslige institution. Klar besked indebærer, at målene er let forståelige og udtrykt, så der ikke er i tvivl om, hvorvidt institutionen i det konkrete tilfælde har efterlevet egne mål for service og betjening. MULIGHED FOR AT FØLGE OP PÅ MÅL FOR SERVICE OG BETJENING Kravet om direkte anvendelighed betyder, at brugerne skal have klar besked, hvor de møder den statslige institution, f.eks. i svarbreve, kvitteringsskrivelser, opslag, pjecer, på hjemmesiden mv. Modtager brugerne for eksempel en kvitteringsskrivelse i forbindelse med en sag, så bør det i kvitteringsskrivelsen bl.a. oplyses, hvilken sagsbehandlingstid, der kan forventes. Det skal være let og enkelt for borgere og virksomheder at konstatere, om institutionerne lever op til egne mål for service og betjening. Åbenhed om mål og opfølgning på målene er med til at sikre, at såvel brugerne som de statslige institutioner tager målene alvorligt.

6 BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 11 Den offentlige sektor arbejder allerede i dag med at opstille brugerrettet information til borgere og virksomheder. Informationen kan have forskellige formål, f.eks. at understøtte et frit valg ved at sikre sammenlignelighed, at styrke dialogen mellem borgerne og de offentlige institutioner eller at give borgerne bedre mulighed for at gennemskue kvaliteten af de offentlige institutioners service og betjening. Stat, amter og kommuner har en forskellig tilgang til at opstille information til borgere og virksomheder, da informationen har forskellige formål. Når borgerne møder staten, sker det som oftest i den regionalstatslige forvaltning, hvor serviceydelserne har karakter af myndighedsopgaver som eksempelvis udstedelse af pas, tilladelser, arbejdstilsyn, sager om samværsret mv. Det er i kommuner og amter, at størstedelen af de brugerrettede offentlige ydelser leveres. For en lang række af de brugerrettede serviceydelser har brugerne mulighed for at vælge mellem forskellige institutioner. Det er særligt, hvor der er frit valg, at det er vigtigt at kunne sammenligne på tværs af institutioner. Det er således på det kommunale område, at klare mål har størst betydning for borgerne. Regeringen vil derfor sammen med de kommunale parter drøfte, hvordan klare mål og mere åbenhed kan udbredes til hele den offentlige sektor.

7 12 13 BRUGERRETTET INFORMATION PÅ DET KOMMUNALE OMRÅDE I kommuner og amter er der i lovgivningen fastsat en række minimumskrav til de serviceoplysninger, borgere skal have. Det gælder f.eks. i forhold til uddannelsesinstitutionerne og hjemmehjælpen. Den centrale model for brugerrettet information på det kommunale område er sammenlignelig brugerinformation. Sammenlignelig brugerinformation omfatter folkeskolen, ældreområdet, dagtilbud og gymnasiet. Sammenlignelig brugerinformation er internetbaseret brugerinformation, som er formidlet i en standardiseret form, der gør det muligt for brugerne at sammenligne indhold, omfang og kvalitet af forskellige kommunale institutioner og serviceydelser. Sammenlignelig brugerinformation har bl.a. til formål at understøtte brugernes udøvelse af det frie valg. Sammenlignelig brugerinformation er en frivillig ordning, som endnu er i sin vorden. Det kan konstateres, at det fortsat er et fåtal af amter og kommuner, som anvender sammenlignelig brugerinformation inden for et eller flere områder. BRUGERRETTET INFORMATION PÅ DET STATSLIGE OMRÅDE Mens det på de kommunale serviceområder er afgørende, at den brugerrettede information også understøtter det frie valg, er det statslige område kendetegnet ved, at det kun i begrænset omfang er muligt at skabe frit valg. I staten er der derfor valgt en anden tilgang, hvor det afgørende er, at der skabes større åbenhed om, hvad borgere og virksomheder kan forvente af de enkelte institutioner. De fleste statslige institutioner styres gennem resultatkontrakter. De statslige institutioner opstiller i resultatkontrakterne mål og resultatkrav for en række borger- og virksomhedsrettede ydelser, f.eks. sagsbehandlingstider, brugertilfredshed og kvalitet. Resultatkontrakterne er offentligt tilgængelige dokumenter, der bl.a. kan findes på de enkelte departementers og styrelsers hjemmeside. Resultatkontrakten skal fremover i højere grad fokusere på institutionens borger- og virksomhedsrettede ydelser. Fastsættelse af klare mål for institutionernes service og betjening er en del af en sådan orientering mod omgivelserne. Med omgivelser forstås borgere, virksomheder og andre relevante parter. Handlingsplanen om klare mål og mere åbenhed bygger videre på orienteringen af resultatkontrakterne mod omgivelserne.

8 KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN 15 Med handlingsplanen om klare mål og mere åbenhed igangsætter regeringen en udvikling mod større åbenhed om service og betjening i staten. De enkelte institutioner skal, på baggrund af en identifikation af deres udadrettede opgaver, opstille mål for institutionens service og betjening. Målene formidles til borgere og virksomheder, hvor de møder institutionen, f.eks. i breve, i pjecer, på opslag, hjemmesiden mv. Der følges op på målene i offentlige oversigter på institutionens hjemmeside. Institutionerne skal gå gennem fem trin som vist i figuren på s. 16. De enkelte ministerier skal i deres effektiviseringsstrategi beskrive, hvordan de enkelte skridt konkret skal udmøntes på ministerområdet. Beskrivelsen kan ses som ministerområdets strategi for en større orientering mod borgerne og virksomhederne. Denne handlingsplan vil efterfølgende blive suppleret med en vejledning der nærmere beskriver de enkelte trin i processen.

9 16 17 MODEL FOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED TRIN I TRIN II TRIN III TRIN IV TRIN V Identifikation af borger- og virksomhedsrettede opgaver i institutionen Opstilling af mål for betjening og service af borgere og virksomheder Formidling af mål f.eks. breve, opslag, plakater, hjemmeside, pjecer mv. Opfølgning på institutionens enkelte mål Offentliggørelse af opfølgning på enkelte mål på internettet BORGERE OG BRUGERE AF DE STATSLIGE INSTITUTIONER

10 18 19 TRIN I. IDENTIFIKATION AF BORGER- OG VIRKSOMHEDSRETTEDE OPGAVER I trin et skal de enkelte institutioner på ministerområdet kortlægge, hvilke kontaktflader institutionen har til borgere og virksomheder. Kortlægningen af de borger- og virksomhedsrettede aktiviteter i institutionen kan i sig selv bidrage til en øget orientering mod institutionens brugere. De fleste institutioner har i praksis allerede i dag et relativt godt overblik over, hvor der er kontakt til borgere og virksomheder. TRIN II. OPSTILLING AF MÅL FOR SERVICE OG BETJENING I trin to skal institutionerne på baggrund af en identifikation af institutionens kontakt til borgere og virksomheder opstille mål for service og betjening. Målene fastlægges gennem en dialog mellem institutionen og departementet, på samme måde som det er tilfældet med institutionens resultatkontrakt. I mange tilfælde vil det være relevant, at målene indgår som resultatkrav i resultatkontrakten. Der skal kun opstilles mål for de aktiviteter, hvor det giver mening for borgere og virksomheder. En række institutioner med meget borgerkontakt, f.eks. statsamterne, kan have mange mål, mens andre institutioner kan have få mål. Målene skal i udgangspunktet være dækkende for institutionens kontakt til borgere og virksomheder og så vidt muligt opstilles inden for flere dimensioner, så de vigtigste aspekter af aktiviteterne kommer frem. Væsentlige dimensioner ved aktiviteter er faglig kvalitet, oplevet kvalitet og tilgængelighed. Eksempler på relevante borgerrettede mål for faglig kvalitet kan være antallet af fejl eller klager for en sagstype, sagsbehandlingstid eller evalueringer. Eksempler på mål for oplevet kvalitet kan være brugertilfredshedsundersøgelser i forskellige udformninger. Eksempler på mål for tilgængelighed kan være ventetid for telefonbetjening, personlig betjening eller adgang til selvbetjeningsløsninger på internettet.

11 20 21 EKSEMPLER PÅ KLARE MÅL Målene skal være vurderbare og udtrykkes på en sproglig enkel måde. Nedenfor er der en række eksempler på klare mål. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at selskabsstiftelser og -ændringer behandles på gennemsnitligt 15 dage. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle telefonopkald besvares inden 30 sekunder. Lægemiddelstyrelsen har et mål om, at alle almindelige ansøgninger om generelt tilskud til et lægemiddel er behandlet inden 90 dage efter, at markedsføringstilladelse foreligger godkendt. Danmarks Meteorologiske Institut har et mål om, at mindst 90 pct. af borgerne skal finde servicen fra DMI god eller acceptabel. Statsamterne har et mål om, at sagsbehandlingstiden i de sociale nævn gennemsnitligt er 13 uger. Statsamterne har et mål om, at sager vedr. skilsmisse og separation er behandlet på gennemsnitligt 6 uger. Økonomistyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle henvendelser vedrørende inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld besvares inden 14 dage. Økonomistyrelsen har et mål om, at der skal være adgang til selvbetjeningsløsninger vedrørende inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage. TRIN III. FORMIDLING AF MÅL I trin tre skal institutionerne oplyse borgere og virksomheder om, hvad de kan forvente af service og betjening i mødet med den statslige institution. Tankegangen er, at borgere og virksomheder skal oplyses om mål på en sådan måde, at de har de bedste forudsætninger for at fastholde og anspore institutionerne til at efterleve egne mål. Målene skal indgå som en del af institutionens almindelige kommunikation med borgere og virksomheder. Borgere og virksomheder kan oplyses om mål for f.eks. kvalitet og sagsbehandlingstid i svarbreve og kvitteringsskrivelser. Institutionerne skal kun oplyse om mål, hvor det er relevant og nyttigt for borgere og virksomheder. Det kan også være relevant at oplyse om mål på hjemmesiden eller, hvis sagen indebærer personligt fremmøde, på opslag, skærme eller lignende, hvor borgerne og virksomhederne konkret møder de statslige institutioner. I tabel 1 er der opstillet eksempler på, hvordan forskellige mål kan formidles til borgere og virksomheder i forbindelse med udmøntningen af klare mål.

12 22 23 TABEL 1. EKSEMPLER PÅ FORMIDLING AF MÅL MÅL Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at selskabsstiftelser og -ændringer behandles på gennemsnitligt 15 dage. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle opkald besvares inden 30 sekunder. Lægemiddelstyrelsen har et mål om, at alle almindelige ansøgninger om generelt tilskud til et lægemiddel er behandlet inden 90 dage efter, at markedsføringstilladelse foreligger godkendt. Statsamterne har et mål om, at sagsbehandlingstiden i de sociale nævn gennemsnitligt er 13 uger. Statsamterne har et mål om, at sager vedr. skilsmisse og separation er behandlet på gennemsnitligt 6 uger. Økonomistyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle henvendelser vedr. inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld besvares inden 14 dage. Økonomistyrelsen har et mål om, at der skal være adgang til selvbetjeningsløsninger vedr. inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage. FORMIDLING/ MEDIUM Kvitteringsskrivelse Hjemmeside Telefon Hjemmeside Hjemmeside Kvitteringsskrivelse og med henvisning til det pågældende amt Kvitteringsskrivelse og med henvisning til det pågældende amt Hjemmeside Relevante skrivelser Informationspjece vedr. inddrivelse af studiegæld Hjemmeside Relevante skrivelser Informationspjece vedr. inddrivelse af studiegæld TRIN IV. OPFØLGNING PÅ MÅL I trin fire skal der ske en opfølgning på de enkelte opstillede mål. Departementet skal en gang årligt følge op på de tilhørende institutioners efterlevelse af de opstillede mål. Opfølgningen skal resultere i, at det bliver klart, hvorvidt de enkelte mål er blevet efterlevet. Opfølgningen på de opstillede mål kan tilrettelægges som en del af den almindelige årlige opfølgning på de enkelte institutioners resultatkontrakter.

13 24 25 TRIN V. OFFENTLIGGØRELSE I trin fem skal institutionerne offentliggøre resultatet af opfølgningen for de enkelte opstillede mål. Offentliggørelsen skal som minimum ske ved, at hver institution i oversigter på institutionens hjemmeside offentliggør de opstillede mål og de faktisk opnåede resultater samt tydeliggør, om de enkelte mål er blevet efterlevet. Det kan f.eks. ske ved et flueben eller lignende, som vist i tabel 2. Borgere og virksomheder kan anvende oversigterne til at konstatere, om de enkelte institutioner lever op til opstillede mål. TABEL 2. EKSEMPLER PÅ OPFØLGNING UDEN VURDE- RINGSSKALA MÅL Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at selskabsstiftelser og -ændringer behandles på gennemsnitligt 15 dage. Lægemiddelstyrelsen har et mål om, at alle almindelige ansøgninger om generelt tilskud til et lægemiddel er behandlet inden 90 dage efter, at markedsføringstilladelse foreligger godkendt. BEDØMMELSE AF MÅLOPFYLDELSE Statsamterne har et mål om, at sagsbehandlingstiden i de sociale nævn gennemsnitligt er 13 uger. Departementet kan også vælge, at der på ministerområdet skal anvendes en opfølgning med farvekode efter et trafiklysprincip, som afspejler graden af målopfyldelse i forhold til en forud fastlagt vurderingsskala. Et eksempel på en sådan opfølgning er illustreret i tabel 3.

14 26 27 MÅL TILFREDS- STILLENDE PÅ VEJ UTILFREDS- STILLENDE BEDØMMELSE 2003 TABEL 3. EKSEMPLER PÅ OPFØLGNING MED VURDE- RINGSSKALA Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle opkald besvares inden 30 sekunder Statsamterne har et mål om, at sagsbehandlings-tiden vedr. sager om skilsmisse og separation er gennemsnitlig 6 uger Mindst 80 pct. af alle opkald besvares inden 30 sek. Højst 6 uger pct. af alle opkald besvares inden 30 sek. Mellem 6 og 8 uger Under 75 pct. af alle opkald besvares inden 30 sek. Over 8 uger Økonomistyrelsen har et mål om, at 80 pct. af alle henvendelser vedr. inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld besvares inden 14 dage 80 pct. af alle henvendelser besvares indenfor 14 dage 80 pct. af alle henvendelser besvares mellem 14 og 21 dage 80 pct. af alle henvendelser besvares på over 21 dage Økonomistyrelsen har et mål om, at der skal være adgang til selvbetjeningsløsninger vedrørende inddrivelse af studiegæld, ordinær og misligholdt gæld 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage Selvbetjeningsløsning i funktion 99 pct. af tiden Selvbetjeningsløsning i funktion mellem 99 og 95 pct. af tiden Selvbetjeningsløsning i funktion under 95 pct. af tiden

15 28 KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED HANDLINGSPLAN April 2004 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Tlf Fax Hjemmeside: eller afhentes hos: Schultz Information Herstedvang Albertslund Henvendelse vedrørende regeringens moderniseringsprogram kan i øvrigt ske til: Finansministeriet 11. kontor Christiansborg Slotsplads København K Telefon Design 1508 A/S og b:graphic Foto Gettyimages Tryk Nordsjællands Trykcenter Oplag stk. Pris 50 kr. inkl. moms ISBN Elektronisk publikation Produktion Nordsjællands Trykcenter ISBN Publikationen kan hentes på hjemmesiden for regeringens moderniseringsprogram

VEJLEDNING OM KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED

VEJLEDNING OM KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED VEJLEDNING OM KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED Juni 2004 Vejledning om Klare mål og mere åbenhed Juni 2004 Vejledning om Klare mål og mere åbenhed, juni 2004 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information

Læs mere

Klare mål i kommunerne MARTS 2006 INSPIRATION

Klare mål i kommunerne MARTS 2006 INSPIRATION Klare mål i kommunerne MARTS 2006 INSPIRATION Indhold 1. Klare mål - hvorfor?...5 2. Klare mål på det statslige område...12 3. Strategi for klare mål...19 4. Ramme for arbejdet med klare mål...27 3 4 1.

Læs mere

EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR

EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR November 2003 INDHOLD 02 04 06 08 10 13 14 17 20 27 REGERINGENS MÅL FOR DEN OFFENTLIGE SEKTOR REGERINGENS MODERNISERINGSRESULTATER Valgfrihed Forenkling af den offentlige

Læs mere

Sagsbehandlingstider i staten

Sagsbehandlingstider i staten Sagsbehandlingstider i staten Oktober 2003 Sagsbehandlingstider i staten, oktober 2003 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp

Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Som hjemmehjælpsmodtager kan du nu selv vælge, hvem du vil have til at levere din hjemmehjælp. Du kan også få indflydelse på, hvilke

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilskud til dansk fiskeri (FIUF-programmet ) Januar 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilskud til dansk fiskeri (FIUF-programmet ) Januar 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilskud til dansk fiskeri (FIUF-programmet 2000-2006) Januar 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilskud til dansk

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Inspirationsnotat nr. 5c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 12. april 2010 Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Her er samlet en række forslag til udarbejdelsen af en kommunal kvalitetskontrakt.

Læs mere

Køreplan for udarbejdelse af kvalitetskontrakt og opfølgningsrapport

Køreplan for udarbejdelse af kvalitetskontrakt og opfølgningsrapport Notat Haderslev Kommune Udviklingsafdelingen Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 5. januar 2010 Sagsident: 10/130 Sagsbehandler: Søren Brommann

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Nyt kapitel Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne

Læs mere

Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring

Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 I tabeller

Læs mere

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006 KVALITET I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Dato: 23. november 26 Fakta på fritvalgsområdet 1 November

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik for Undervisningsministeriets koncern Sammen arbejder vi for et dygtigere Danmark Sammen arbejder vi for et dygtigere Danmark Indhold Hvorfor en kommunikationspolitik? 2 Mål 3 Målgrupper

Læs mere

Det er i øvrigt aftalt med formanden for skatteudvalget, at SKAT fremover sender kvartalsvise opgørelser til Skatteudvalget af sagsbehandlingstider.

Det er i øvrigt aftalt med formanden for skatteudvalget, at SKAT fremover sender kvartalsvise opgørelser til Skatteudvalget af sagsbehandlingstider. Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 581 Offentligt J.nr. 13-0200833 Den 20. juni 2013 Talepapir åbent samråd d. 26. juni 2013 om udviklingen i sagsbehandlingstider og opfyldelse

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation

Udkast til. Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 30. marts 2007 Kontor: Kommunaladm. kt. J.nr.: 2006-2553-5 Sagsbeh.: mb Fil-navn: Høringbek-30.03.07 Udkast til Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation

Læs mere

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014 1 Strategisk styring med resultater i fokus September 2014 INDHOLD FORORD 3 RAMME FOR MÅL- OG RESULTATPLANEN 4 MÅL- OG RESULTATPLANEN 6 1. STRATEGISK MÅLBILLEDE 7 2. MÅL 8 3. OPFØLGNING 10 DEN GODE MÅL-

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner

Forslag. Lov om ophævelse af lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner 2012/1 LSF 6 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. j.nr. 1207135 Fremsat den 3. oktober 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter.

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter. Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD

PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD Odense kommune har pligt til at føre tilsyn med dagpasningstilbudene i kommunen. Odense Kommune har valgt en tilsynsmodel, der indebærer ét årligt tilsynsdialogmøde med institutioner

Læs mere

Mål- og resultatplan 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriets

Mål- og resultatplan 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriets Uddannelses- og Forskningsministeriets It Mål- og resultatplan 2015 Udgivet af Uddannelses- og Forskningsministeriet Bredgade 40 1260 København K Telefon: 3392 9700 E-mail: ufm@ufm.dk www.ufm.dk Publikationen

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede 3 Mission og vision 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2015 6 Mål for kerneopgaver 6 Mål for intern administration 6 Gyldighedsperiode og opfølgning

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/05 om digitale løsninger i staten

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider i 6 statslige

Læs mere

Introduktion til kvalitetskontrakter på

Introduktion til kvalitetskontrakter på Introduktion til kvalitetskontrakter på www.brugerinformation.dk 1 Introduktion til kvalitetskontrakter på www.brugerinformation.dk Som bekendt skal kommunerne fra i år udarbejde en kvalitetskontrakt,

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne med

Læs mere

3. Danmarks Statistiks målsætninger i 2003

3. Danmarks Statistiks målsætninger i 2003 Mål fra Strategi 2006 Strategi 2006 beskriver den udvikling Danmarks Statistik ønsker at gennemføre i perioden 2000-2006. Inden for strategiområderne statistik, formidling, internationalt samarbejde, serviceydelser

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del Bilag 152 Offentligt

Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del Bilag 152 Offentligt Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10 AMU alm. del Bilag 152 Offentligt 1 Pensionstabeller 1. april 2010-31. marts 2011 Marts 2010 Pensionstabeller 1. april 2010-31. marts 2011 Udgivet marts 2010 Udgivet af

Læs mere

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 2 Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor April 2017 Frit valg for alle

Læs mere

God forvaltningsskik. i Varde Kommune

God forvaltningsskik. i Varde Kommune God forvaltningsskik i Varde Kommune God forvaltningsskik for sagsbehandling i Varde Kommune Varde Kommune ønsker, at borgere, erhvervsliv og øvrige interessenter skal opleve, at behandlingen af deres

Læs mere

Den Sociale Database

Den Sociale Database Den Sociale Database Undersøgelse om frister for afgørelser i sociale sager Retssikkerhedslovens 3, stk. 2 Kommuneskema Kommune Kontaktperson Telefonnummer Afsendt dato E-post Underskrift Indsendes eller

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 340 Offentligt

Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 340 Offentligt Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 340 Offentligt O PF ØLGNING SRAPPORT NR. 2 1/7 Den 19. september 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 24. oktober 2005 af Udlændingestyrelsen

Læs mere

DIGITALISERINGENS BLINDE PLET

DIGITALISERINGENS BLINDE PLET DIGITALISERINGENS BLINDE PLET / Resultater fra borgerundersøgelse og medarbejderundersøgelse januar 2016 / 10 pejlemærker for digitalisering med borgeren i centrum Sæt borgeren først / Tag hånd om borgerens

Læs mere

2. Fødevareministeriet er en koncern

2. Fødevareministeriet er en koncern Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi 1. Indledning 2. udgave af Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi er udarbejdet i 2007. Effektiviseringsstrategien

Læs mere

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1AFD_1KT Sagsnr.: 168 Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet 2010-2013 Oktober 2009 1 1. En indsats skal vise effekt Fødevareministeriets

Læs mere

Økonomistyring i staten

Økonomistyring i staten Økonomistyring i staten Del 1 Målbillede Version 1.0 Januar 2014 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål med vejledningen 3 1.2 Opdatering 3 1.3 Behovet for god økonomistyring i staten 3 1.4 Økonomistyring i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen (beretning nr.

Læs mere

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik Ballerup Kommunes kommunikationspolitik 1. Et fælles udgangspunkt for kommunikation Denne kommunikationspolitik sætter den overordnede ramme om kommunikation i Ballerup Kommune og opstiller mål for, hvad

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om driften af statsskovene (beretning nr. 7/02) I. Indledning 1. Jeg afgav den 11.

Læs mere

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet DIREKTØRKONTRAKT Mellem direktør Lone Møller Sørensen Statens Byggeforskningsinstitut og departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet indgås følgende direktørkontrakt. Resultatmålene

Læs mere

It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd

It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd It-systemportefølje: Vejledning til review og rådgivning ved Statens Itråd Marts 2019 Vejledning til review og rådgivning ved Statens It-råd, Digitaliseringsstyrelsen version: 1.0 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Resultatkontrakt Statsforvaltningen Syddanmark

Resultatkontrakt Statsforvaltningen Syddanmark Resultatkontrakt 2008 Statsforvaltningen Syddanmark Indledning Denne resultatkontrakt gælder for kalenderåret 2008, og er indgået mellem Statsforvaltningen Syddanmark og Velfærdsministeriet. Resultatkontrakten

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Hvem er målgruppen... 2 Redskabets anvendelsesmuligheder... 3 Fordele ved at anvende HPA-redskabet... 3 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af HPA-redskabet... 4 Rammer

Læs mere

Vejledning om kommunal kvalitetskontrakt og opfølgningsredegørelse

Vejledning om kommunal kvalitetskontrakt og opfølgningsredegørelse Vejledning om kommunal kvalitetskontrakt og opfølgningsredegørelse Forord Det er vigtigt konstant at have fokus på udvikling af service og kvalitet i den offentlige sektor. De nye kommunale kvalitetskontrakter

Læs mere

Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015

Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015 Handleplan på baggrund af tilfredshedsundersøgelse 2015 Baggrund Der har i januar og februar 2015 været foretaget en tilfredshedsundersøgelse hos de borgere, der modtager ydelser fra Psykiatri og Handicap.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af lukkede tilskudspuljer. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af lukkede tilskudspuljer. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af lukkede tilskudspuljer December 2014 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Spørgeskemaundersøgelse af borgernes tilfredshed med støtte efter Lov om social service 83. Brugertilfredshed i hjemmeplejen 2018 Tønder kommune HR Baggrund og metode...2

Læs mere

Ledelse. i Odense Kommune

Ledelse. i Odense Kommune Ledelse i Odense Kommune 9 1 Ledelsesgrundlag i Odense Kommune I Odense Kommunes arbejde med at sikre gode serviceløsninger for borgere og virksomheder og skabe den nødvendige dynamik i udviklingen af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

Offentlig digitalisering Udbetaling Danmark

Offentlig digitalisering Udbetaling Danmark Kommunaludvalget 2011-12 KOU Alm.del Bilag 61 Offentligt Offentlig digitalisering Udbetaling Danmark KOU høring om offentlig digitalisering og kommunal IT 29. februar 2012 ATP Koncerndirektør for Kunder

Læs mere

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 1. Indledning Anklagemyndighedens mål- og resultatplan for 2015 er indgået mellem Justitsministeriet og Rigsadvokaten og dækker den samlede anklagemyndighed.

Læs mere

Personalestyrelsen. Samarbejdsudvalget og Socialt kapitel i staten. Juni 2004

Personalestyrelsen. Samarbejdsudvalget og Socialt kapitel i staten. Juni 2004 Personalestyrelsen CFU Samarbejdsudvalget og Socialt kapitel i staten Juni 2004 Samarbejdsudvalget og Socialt kapitel i staten Samarbejdsudvalget og Socialt kapitel i staten Publikationen kan bestilles

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om satsreguleringspuljen (beretning nr. 3/02) I. Indledning 1. I mit notat i henhold

Læs mere

Det mener brugerne! Det mener brugerne! Brugertilfredshed med dagpasnings-, skole- og ældreområdet

Det mener brugerne! Det mener brugerne! Brugertilfredshed med dagpasnings-, skole- og ældreområdet Det mener brugerne! Brugertilfredshed med dagpasnings-, skole- og ældreområdet Juni 2005 1 Det mener brugerne! Brugertilfredshed med dagpasnings-, skole- og ældreområdet Publikationen kan bestilles eller

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver inden for sundheds- og ældreområdet.

Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver inden for sundheds- og ældreområdet. GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav, Social- og Sundhedsudvalget. NOTAT Dato: 22.05.2007 Af: Dorthe Rodian Arleth / Rasmus Bækgaard SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET

Læs mere

HVIS DU VIL KLAGE. - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen eller amtet

HVIS DU VIL KLAGE. - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen eller amtet HVIS DU VIL KLAGE - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen eller amtet HVIS DU VIL KLAGE - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen eller amtet I denne pjece kan du læse om de

Læs mere

Kanalstrategi

Kanalstrategi Kanalstrategi 2016-2018 Hjørring Kommune 1 Kanalstrategi 2016-2018 Formål Kanalstrategien skal hjælpe os til at udnytte vores ressourcer bedre og bevare borgernes oplevelse af kvalitet, når de bliver betjent

Læs mere

Resultatlønskontrakt for direktør Anne Lind Madsen for 2005

Resultatlønskontrakt for direktør Anne Lind Madsen for 2005 Resultatlønskontrakt for direktør Anne Lind Madsen for 2005 1. Kontraktens status og grundlag Mellem departementschef Bo Smith og direktør Anne Lind Madsen indgås følgende resultatlønskontrakt. Kontrakten

Læs mere

Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014

Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014 Dato: 14-10-2014 Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014 Nøgletal for Kørselskontorets aktiviteter I det følgende fremgår nøgletal for Kørselskontorets aktiviteter,

Læs mere

Pensionstabeller 1. april 2016 31. marts 2017

Pensionstabeller 1. april 2016 31. marts 2017 Pensionstabeller 1. april 2016 31. marts 2017 Marts 2016 Pensionstabeller 1. april 2016 31. marts 2017 Marts 2016 Denne publika ion er udarbejdet af Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193

Læs mere

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976 Mål og resultatstyring i den offentlige sektor Kursusnr. 45976 Mål: Deltageren kan medvirke til opstillingen af mål- og handleplaner for udførelsen af egne opgaver. kan arbejde med mål- og handleplaner

Læs mere

Principper for god borgerkontakt i Mariagerfjord Kommune

Principper for god borgerkontakt i Mariagerfjord Kommune Notat Center for Byråd, Personale og Strategi Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 85.02.10-A26-1-17 Ref.: Mie Skotte Sølvkjær Direkte

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kvalitetsledelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen August 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Service i en omstillingstid

Service i en omstillingstid Regeringen Maj 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Telefon 43 63 23 00 Fax: 43 63 19 69 E-mail: schultz@schultz.dk Hjemmeside: www.schultz.dk eller

Læs mere

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Det diskuteres i øjeblikket at ændre reglerne for revisorer for at skabe en større adskillelse imellem revisor og kunder. Et forslag er

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indledning Denne pjece giver inspiration til, hvordan dagtilbud og kommuner kan anvende den systematiske dokumentation, som indsamles i Læringshjulet 1. De danske dagtilbud og kommuner har forskellige

Læs mere

Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3. Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4

Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3. Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4 Skabelon for udarbejdelse af beskæftigelsesplanen for 2010 Indholdsfortegnelse: Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3 Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4 2.1. Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel

Den Danske Kvalitetsmodel Den Danske Kvalitetsmodel 1 Hvem er vi? Zainab Al-Zergani Kvalitetskonsulent, København Rådgiver på apoteksområdet T: 20679451 E: zaz@ikas.dk Lone Staun Poulsen Seniorkonsulent, Aarhus Projektleder og

Læs mere

December 2013. Notat til Statsrevisorerne om orientering om nye internationale principper for offentlig revision ISSAI 100, 200, 300 og 400

December 2013. Notat til Statsrevisorerne om orientering om nye internationale principper for offentlig revision ISSAI 100, 200, 300 og 400 Statsrevisorerne 2013 Nr. 10 Rigsrevisionens faktuelle notat om orientering om nye internationale principper for offentlig revision - ISSA 200, 300 og 400 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om orientering

Læs mere

STRATEGIENS SAMMENHÆNG

STRATEGIENS SAMMENHÆNG Godkendt af kommunalbestyrelsen den. 18.april 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 Modernisering og effektivisering af den kommunale service 3 2. STRATEGIENS SAMMENHÆNG 4 3. STRATEGISKE INDSATSER

Læs mere

Undersøgelse af foreningernes tilfredshed med administrative serviceydelser

Undersøgelse af foreningernes tilfredshed med administrative serviceydelser Undersøgelse af foreningernes tilfredshed med administrative serviceydelser Fritids- og Kulturforvaltningen, januar 2004-1- Indledning Fritids- og Kulturforvaltningen har i efteråret 2003 udsendt et spørgeskema

Læs mere

Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet

Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE TEKNIK & MILJØ Skovløkken 4 3770 Allinge Analyserapport nr. 2 Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet Ledelsens evaluering 2009-2011. Telefon: 56 92 00 00 E-mail:

Læs mere

[Skolens logo] Resultatlønskontrakt for [titel] [navn] for perioden [dato] [år] til [dato] [år] Side 1 af 8

[Skolens logo] Resultatlønskontrakt for [titel] [navn] for perioden [dato] [år] til [dato] [år] Side 1 af 8 [Skolens logo] Resultatlønskontrakt for [titel] [navn] for perioden [dato] [år] til [dato] [år] Denne resultatlønskontrakt følger Undervisningsministeriets retningslinjer (bemyndigelsesskrivelse) for anvendelse

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

SÅDAN FORLØBER DIN SAG. - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager

SÅDAN FORLØBER DIN SAG. - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager SÅDAN FORLØBER DIN SAG - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager SÅDAN FORLØBER DIN SAG - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager Der er regler for, hvordan

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger Februar 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

Resultatlønsaftale. mellem

Resultatlønsaftale. mellem Resultatlønsaftale mellem departementschef Bo Smith, Beskæftigelsesministeriet og direktør Jan Nielsen, Beskæftigelsesministeriets AdministrationsCenter (BAC) indgås nedenstående resultatlønaftale (direktørkontrakt)

Læs mere

Styringsdokument for Statens Administration 2014

Styringsdokument for Statens Administration 2014 Styringsdokument for Statens Administration 2014 Statens Administrations strategiske målbillede Statens Administrations mission og vision Statens Administration arbejder inden for Finansministeriets mission

Læs mere

Masterplan Horisont 2018

Masterplan Horisont 2018 Service Kvalitet Styring Trivsel Masterplan Horisont 2018 Vores fælles grundlag på Arbejdsmarkedsområdet i Haderslev Kommune Arbejdsmarked betjener borgerne, så de får mulighed for et aktivt liv på arbejdsmarkedet

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden)

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 1 Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 2 Hvorfor skal vi spare på arbejdskraften? >Den demografiske udvikling medfører en øget efterspørgsel efter offentlig service >Rekrutteringsvanskeligheder

Læs mere

Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet

Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet 2007-2010 1. Indledning a) Om kontrakter i ministeriet Resultatkontrakten for Arbejdstilsynet indgås mellem Beskæftigelsesministeriets departement og Arbejdstilsynet.

Læs mere

Det er således ikke hensigten, at kvalitetskontrakten skal udgøre et katalog over samtlige politiske mål i kommunen.

Det er således ikke hensigten, at kvalitetskontrakten skal udgøre et katalog over samtlige politiske mål i kommunen. Kvalitetskontrakt Center for Plan, HR og Udvikling Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 00.22.10-P22-1-10 Ref.: Pernille Müller Direkte

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsordenen har hjemmel i 20, stk. 1, i lov nr. 384 af 26. april 2017 om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. Den Kommunale Kvalitetsmodel

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. Den Kommunale Kvalitetsmodel Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt Den Kommunale Kvalitetsmodel Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2009 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design: Kommuneforlaget

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03 RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03 Udvidet notat til statsrevisorerne om Udlændingestyrelsens kvalitet af sagsbehandlingen Indledning 1. Statsrevisorerne anmodede mig ved deres møde

Læs mere

Foto af Thomas Bredøl,

Foto af Thomas Bredøl, Foto af Thomas Bredøl, www.bredol.dk/photo/ Det overordnede formål med brugertilfredshedsundersøgelse er at give en status på Gribskovs kommunes vision og indsatsområder set fra kundeperspektivet. Hvordan

Læs mere

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg J.nr.: 00.01.00.P00 Sagsnr.: 14/10281 BESLUTNING I KOMMUNALBESTYRELSEN 2014 DEN 29-04-2014 Forslaget sendes tilbage

Læs mere

- Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København

- Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København SAMARBEJDSAFTALE MELLEM BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNININGEN OG KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNE - Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København Baggrund

Læs mere

Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt!

Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt! Regeringen Oktober 2003 1 Mindre bureaukrati helt enkelt!, oktober 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Telefon 43

Læs mere

NORDVAND-KONCERNEN NOTAT OM

NORDVAND-KONCERNEN NOTAT OM Advokat Lise Lotte Hjerrild Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 150145 E Den 1. marts 2011 NORDVAND-KONCERNEN NOTAT OM VALG AF FORBRUGERREPRÆSENTANTER Den 22.

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 (beretning nr. 17/2016)

Læs mere