Klimaplan Fremme af gas til transportsektoren gennem tilskud til gaskøretøjer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klimaplan Fremme af gas til transportsektoren gennem tilskud til gaskøretøjer."

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax nfr@trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr Dato 3. juni 2013 Klimaplan Fremme af gas til transportsektoren gennem tilskud til gaskøretøjer. 1. Beskrivelse af virkemidlet Lastbiler og busser drevet med komprimeret naturgas (CNG) eller biogas (CBG) er typisk kr. dyrere i anskaffelse end tilsvarende dieseldrevne lastbiler. Med manglende infrastruktur, usikkerhed mht. prisudvikling på brændstoffer og barrierer i forhold til manglende erfaring med gas medfører denne merpris, at der ikke sælges tunge gasbiler i Danmark, selvom CNG er billigere end diesel. Virkemidlet består i at give tilskud til dækning af en del af merprisen ved køretøjet for at fremme udbredelsen af gaskøretøjer i transportsektoren. Tilskudsgraden skal tage hensyn til statsstøtteregler. Virkemidlet målrettes et begrænset antal store afgrænsede flåder af tunge køretøjer og forventes at køre i tre år. Det antages, at man får den mest effektive anvendelse af tilskuddet ved at målrette oplysningen til få og store aktører frem for ved en bred kampagne. Tiltaget kan udformes som en tilskudspulje på 136 mio. kr. over tre år svarende til ca. 45 mio. kr. per år. Af puljen benyttes ca. 3 mio. kr. til administration og målrettet oplysning. Side 1 (11)

2 Fordelen ved tilskuddet er, at man fremmer den kritiske masse af køretøjer, der skal til for at gøre produktion af biogas og tilhørende infrastruktur rentabel. Ved at satse på afgrænsede flåder af tunge køretøjer kan denne kritiske masse forventeligt nås uden at det vil hindre udbredelsen af andre grønne køretøjsteknologier. Fremadrettet kan gaskøretøjer give en stor CO 2 fortrængning forudsat at der benyttes biogas. Biogassen anvendes pt. i kraftvarmesektoren, hvilket også er forudsat i energifremskrivningen. En anvendelse i transportsektoren vil derfor medføre en øget anvendelse af naturgas i kraftvarmesektoren. Dette vil netto medføre, at diesel bliver fortrængt af naturgas (medmindre den samlede produktion og anvendelse af biogas overstiger det der er forudsat i energifremskrivningen). På denne baggrund er det derfor i beregningerne antaget, at diesel erstattes af naturgas. Som følsomhedsberegning er der regnet på en indfasning af biogas forudsat, at denne ikke erstattes med naturgas et andet sted i systemet. Der satses på komprimeret gas (CNG/CBG), da det på den korte bane er enklest og billigst at etablere fyldestationer hertil. Det forventes ikke, at de helt tunge langtursbiler vil søge ordningen, da udviklingen her ventes at gå i retning af flydende biogas (LBG), da det fylder mindre. Etablering af LBG fyldestationer ventes i Danmark at ske senere end CNG/CBG fyldestationer. Der er en interesse for at anvende LBG i skibe, og etableres der infrastruktur til dette i havne kan tunge flådekøretøjer eventuelt benytte denne infrastruktur også. 2. Forudsætninger, omfang og effekter Der er for gasprisen regnet med Energistyrelsens priser i Alternative Drivmidler rapporten. Priserne er her ab stander og uden afgifter, men inkl. infrastrukturomkostninger, som er regnet ind som en afskrivning via gasprisen. Generelt er de tunge køretøjer store aftagere af gas, da deres årlige energiforbrug er af størrelsesorden 50 gange større end en gennemsnitlig personbils forbrug, hvilket kan gøre det attraktivt for gasudbydere at etablere tankningsanlæg, hvor de store flåder færdes, fx ved fragtcentraler, eller for store flåder selv at etablere tankningsfaciliteter. Der skal således ganske få køretøjer til for at distributionstariffen falder til et meget lavt niveau. Der er kalkuleret med, at 25 % af busserne >12 t i kollektiv trafik og 25 % af lastbilerne >16 t i generel offentlig transport samt 25 % af renovationsbilerne >16 t vil benytte ordningen. Yderligere er der regnet med, at ca. 10 % af lastbilerne >16 t vil benytte ordningen. Dette vil især være biler mellem 16 og 24 tons, hvor op til 20 % forventes Side 2 (11)

3 at ville benytte ordningen. Lastbiler > 24 t forventes kun i begrænset omfang at benytte ordningen, da disse kører lange strækninger og af køretøjsfabrikanterne primært forventes indrettet til LNG. I alt vil tiltaget indfase biler, der antages ligeligt fordelt over de tre år tiltaget varer. Forventeligt vil tilskuddet bryde barriererne for indfasning af gasbiler, således at der forventes at blive solgt et stigende antal gasbiler efter ordningens ophør. Endvidere vil den tilhørende etablering af infrastruktur kunne medføre at der også vil ske en begrænset indfasning af personbiler drevet af gas. Disse effekter er ikke medregnet her, da de er vanskelige at opgøre. Som nævnt antages det, at man kan nå antallet af gaslastbiler ved at målrette oplysningen om tiltaget til et mindre antal store aktører. Naturgas giver en lille reduktion af drivhusgasudledninger (CO 2 ækvivalent) sammenlignet med dieselalternativer. CO 2 fordelen per energienhed ved naturgasbusser er ca. 24 % i forhold til diesel, hvilket for en stor del opvejes af gasmotorens ca. 13 % dårligere virkningsgrad i forhold til dieselmotoren kombineret med øget udledning af øvrige drivhusgasser, især metan med en kraftig drivhuseffekt. Yderligere kører dieselbiler allerede på 7 % biodiesel iblandet dieselolien, og 10 % fra Alt i alt begrænses klimagevinsten af skift til naturgas til ca. 3,3 % pct. ift. dieselalternativet frem til I 2020 er fordelen kun ca. 0,3 % grundet den større iblanding af biodiesel i dieselolien. Der er regnet på et hovedscenarie med 0 % biogas, dvs. 100 naturgas, og følsomhedsscenarier med henholdsvis 50 og 100 % biogas i I alle scenarierne anvender de indfasede køretøjer naturgas fra tiltagets start (2013) og i begge følsomhedsscenarier antages en gradvis indfasning af biogas fra 2016 frem til Resultatet af følsomhedsscenarierne findes i afsnit 7. Der er regnet på perioden Eksterne omkostninger fra luftforurening I beregningerne er der ikke kvantificeret effekt af reduceret luftforurening dvs. NO X, partikler og SO 2. Det skyldes, at vi ikke forventer nogen effekt ved teknologiskift fra et brændstof til et andet, idét køretøjerne skal leve op til ensartede krav i Euro forureningsnormerne. Side 3 (11)

4 Barriereomkostninger og mangel på information Der er usikkerhed om effekten af tiltaget grundet en række barrierer for anvendelse af gas i transportsektoren. Der er således tradition for og stor erfaring med diesel i branchen og omvendt ukendskab til gas som drivmiddel, begrænset erfaring med gasdrift og forventede gener ved lidt længere tankningstid og kortere rækkevidde, større investeringsomkostning ved køb af gaslastbiler og -busser, og ingen eksisterende infrastruktur. Gas som drivmiddel er billigere end diesel, men disse barrierer har hidtil hindret anvendelsen i Danmark. Der er dog tegn på stigende interesse for gas, især indenfor det offentlige til fx busser og skraldebiler. Erfaringer fra fx certificeringsordningen viser, at selvom det er økonomisk fordelagtigt for virksomheder og kommuner at spare brændstof og CO 2, så sker det ikke. Det antages, at når denne driftsøkonomiske fordel ikke bliver samlet op af aktørerne selv, så skyldes det dels mangel på information i markedet, dels at der kan være barriereomkostninger i form af tid og besvær til omstillingen. Endelig kan der være usikkerhed omkring samlet økonomi, fx brugtværdi af køretøjer med ny teknologi. Den kan blive lavere end nuværende, men kan også vise sig at blive højere. Tiltaget søger at overvinde ovennævnte barrierer ved at koble en aktiv og målrettet informations- og implementeringsindsats til tilskudsordningen, således at der etableres samarbejde med en række større flådeejere. Tilskuddet alene forventes ikke at have tilstrækkelig effekt, men koblingen med informations- og implementeringsindsatsen forventes i nogen grad at kunne overvinde de nævnte barrierer. I Sverige findes gode erfaringer med implementering af gaskøretøjer der kan trækkes på. Således er hver femte nyindregistreret bus i dag en gasbus. Informations og implementeringsindsatsen målrettes de busflåder og vognmænd, hvor gasbilerne skønnes at kunne fungere fordelagtigt. Busser i kollektiv trafik har en daglig kørestrækning der kan opfyldes af CNG busser. Det samme har en lastbiler, der kører i distributionsledet fra central (i bred forstand) til/fra bruger, fx lastbiler, der bringer varer ud, mælkebiler, fyringsoliebiler, skraldebiler hos private vognmænd etc. Mange af disse biler findes hos store vognmænd, hvor der, ligesom hos de store busselskaber, omkostningseffektivt kan etableres gasfyldestationer. Tankningstiden bliver således ikke længere end for dieselkøretøjerne. Omkostninger til den statslige informations- og implementeringsindsats er inkluderet i statens budgetøkonomiske konsekvenser vedrørende tilskud til gaskøretøjer og udgifter til fyldestationer er inkluderet i de budgetøkonomiske konsekvenser for kommuner og virksomheder. Kommunernes og virksomhedernes tidsforbrug til at modtage og be- Side 4 (11)

5 arbejde information kan fx sættes til nogenlunde samme tidsforbrug som den statslige indsats, og dermed nogenlunde samme omkostningsniveau, dvs. 3 mio. kr. Dette svarer til kr. per køretøj eller godt 1 % af merinvesteringen i bilerne. 1 Barriereomkostningerne er håndteret som en rule-of-3/4, dvs. at der i gennemsnit er en barriereomkostning på kr. pr. bil for at brugerne, sammen med informationstiltaget, som gennemsnit vil skifte til gas. Det betyder at kun de er at betragte som en brugergevinst. I beregningerne af brugergevinster er det fulde tilskud fra staten lagt ind som en nettogevinst for brugerne og barriereomkostningen på er trukket fra. Forudsætninger for beregningen, opsummering Ordningen etableres for 3 år. Statsstøtteregler skal iagttages. Ved en tilskudsgrad på op til 35 % vil man formentlig ikke komme i konflikt med forordningens art. 19 for store virksomheder; men der er mulighed for højere tilskudsgrader til små og mellemstore virksomheder samt i nogle tilfælde til offentlig virksomhed. Der er i beregningerne forudsat generelt 35 % tilskud, da dette er enklest at administrere. Der regnes med støtte på 35 % af kr. = kr. per bil. Med ovennævnte forventede procentuelle kalkulation forventes følgende antal ansøgninger til puljen: 225 busser sv.t. 75/år; 30 renovationsbiler og andre lastbiler der kører for det offentlige sv.t. 10/år; 1020 lastbiler i privat virksomhed sv.t. 340/år. I alt 1275 køretøjer sv.t. 425 per år i tilskudsperioden. Busserne og lastbilerne i privat virksomhed kører ca km per år. Renovationsbiler og andre tunge køretøjer >16 t i det offentlige kører ca km per år I den antagede tilskudsperiode fra forventes bilerne at tanke naturgas. I hovedscenariet fortsætter bilerne på naturgas. I følsomhedsscenarierne forventes biogas gradvist at fortrænge naturgas til bilerne i perioden Med den usikkerhed der er i opgørelsen af drivhusgasser fra transport er der i hovedscenariet og biogas følsomhedsscenariet afrundet regnet med, at drivhusgasudledningen fra dieselbusser og naturgasbusser er den samme. I basisscenariet er der regnet med en ca. 3,3 % 1 I forhold til de usikkerheder, der altid vil være ved beregninger af denne type, mener vi at betydningen er så lille at der ikke skal ændres i beregningerne. Omkostningen er så lille, at den kan antages at indgå i barriereomkostningerne. Side 5 (11)

6 reduktion af drivhusgasser for naturgaskøretøjerne frem til 2020 og ca. 0,3 % i 2020, hvor referencen er diesel iblandet 10 pct. biodiesel. Naturgaspriser og biogaspriser er hentet fra Energistyrelsens Alternativ drivmiddel rapport. Priserne er ab stander. Konsekvensskema: 100 % naturgas i 2020, hovedscenarie enhed Tidspunkt Effekt Fremme af gas til transportsektoren gennem tilskud til gaskøretøjer Samlet CO2- reduktion tons Investering Kr mio. kr. Investering, administration og formidling Kr mio. kr. Drift & vedligehold Sv.t. sparet brændstof Kr./år Gennemsnit mio. kr. diesel +293 mio. kr. naturgas = 59 mio.kr. Sparet forbrug af dieselolie GJ/år Gennemsnit Forbrug af naturgas GJ/år Gennemsnit Reduktion af NOx Ton/år Gennemsnit Reduktion af NMVOC Ton/år Gennemsnit n.a n.a. Reduktion af metan Ton CO 2 - ækv./år Gennemsnit n.a. 3. Reduktion af drivhusgasser CO 2 -reduktionen sker kun indenfor ikke-kvotesektoren Tiltaget gennemføres fra 2013 til og med 2015, men vil have effekt efter, da bilerne, der blev investeret i i tilskudsperioden, fortsat kører på gas. Der er regnet med perioden frem til og med 2020, men tiltaget vil have effekt derefter også så længe køretøjerne er i Side 6 (11)

7 funktion. Forlængelse af tidsperioden vil medføre en lidt øget CO2 reduktion for hovedscenariet samt lavere skyggepris. Tabel. Reduktion af CO 2 -ækvivalenter, tons: 100 % naturgas i 2020, hovedscenarie Gns Samlet reduktion Busser >12 t og offentlige renovationsbiler m.fl. >16 t Lastbiler >16 t, privat virksomhed Tiltag i alt CO2-effekten reduceres betydeligt i 2020, da der i det år regnes med iblanding af 10 pct. biobrændstof som basis. Såfremt nogle flåder har omstillet til biogas fra nye biogasanlæg på det tidspunkt vil CO2- reduktionen blive større. Dette er belyst i følsomhedsanalyser. 4. Effekt på andre målsætninger Tiltaget bidrager ikke umiddelbart til opfyldelse af målsætning for VE i transportsektoren. Dette vil dog være tilfældet i det omfang biogas finder anvendelse i transportsektoren uanset om dette blot medfører en øget anvendelse af naturgas i kraftvarmesektoren. Til gengæld vil der ikke være noget bidrag til det generelle VE-mål. 5. Opgørelse af de budgetøkonomiske omkostninger Til forståelse af provenutabet for brændstofafgifter, der er negativt og dermed en gevinst, skal bemærkes, at provenuet til staten fra brændstofafgifter stiger pga. et større energiforbrug i GJ for gasbiler, da de er mindre energieffektive end dieselbiler. Omkostninger til energiforbrug i kroner falder pga. lavere brændstofpriser for gasbiler ift. dieselbiler. Side 7 (11)

8 Budgetøkonomiske omkostninger for Staten, mio. kr. i 2012-priser. Hovedscenariet med 100 % naturgas i Budgetøkonomiske konsekvenser for staten Tilskud til gaskøretøjer Provenutab fra brændstofafgifter Nutidsværdi ( ) Nettoomkostning Side 8 (11)

9 Budgetøkonomiske omkostninger for erhverv og kommuner, mio. kr. i 2012-priser. Hovedscenariet med 100 % naturgas i Budgetøkonomiske konsekvenser for erhvervsvirksomheder og kommuner Investering i gaskøretøjer (merpris udover tilskud) Besparelse brændstof, inkl. afgifter Nettoomkostning Nutidsværdi ( ) Velfærdsøkonomisk analyse Der er regnet på perioden og ikke køretøjets levetid, da dels første ejer af køretøjet normalt har dette i 6 8 år og dels kan der være stor usikkerhed med hensyn til brugtværdien af et gaskøretøj. Side 9 (11)

10 Velfærdsøkonomiske omkostninger og skyggepris, 2012-priser Hovedscenariet med 100 % naturgas i Velfærdsøkonomiske konsekvenser Merpris gaskøretøjer (tilskud + egenfinansiering) Barriereomkostning Besparelse brændstof, inkl. afgifter Korrektion merprovenu brændstofafgifter Skatteforvridning, afgifter og afgiftskorrektion Nettoomkostning Reduktion af CO 2-ækv. Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Ton NPV ( ) Skyggepris med værdi af sideeffekter, kr./ton 941 Skyggepris uden værdi af sideeffekter, kr./ton 941 Brændstofbesparelsen kan ikke helt opveje den samlede merpris for køretøjet, dvs. tilskud plus egenfinansiering. Der er således brug for tilskud samt information til overvindelse af de barrierer der er mod gas som omtalt i kapitel 2. Side 10 (11)

11 7. Følsomhedsanalyser Følsomhedsanalyser Reduktion CO 2 -ækv i 2020 Nettoomkostning stat i 2020 Skyggepris med sideeffekter Skyggepris uden sideeffekter ton Mio. kr. Kr./ton CO 2 -ækv Kr./ton CO 2 -ækv Basisberegning: 0 % biogas; 100 % naturgas 0, Følsomhedsanalyser: Diskonteringsrente 3 % 0, Diskonteringsrente 6 % 0, % biogas % biogas; 50 % naturgas Basisberegningen uden biogas, hvor der alene regnes med naturgas, giver en meget negativ skyggepris. Man skal imidlertid være varsom med at tolke, at tiltaget dermed også er bedre end følsomhedsanalyserne med biogas. Den meget negative skyggepris skyldes i høj grad, at CO2-effekten er meget begrænset. Den samfundsøkonomiske gevinst er ikke markant forskellig for hovedscenariet (111 mio. kr.), følsomhedsscenariet med 100 % biogas (81 mio. kr.) og følsomhedsscenariet med 50 % naturgas / 50 % biogas (96 mio. kr.); men der opnås markant den største CO 2 reduktion i følsomhedsscenariet med 100 % biogas ( tons i 2020) og markant den mindste i hovedscenariet med 100 % naturgas (300 tons i 2020, dog tons i årene før) med 50/50 scenariet ca. midt imellem ( tons i 2020). Side 11 (11)

Afgiftslempelse for gas til tung transport

Afgiftslempelse for gas til tung transport Notat J.nr. 12-073525 Miljø, Energi og Motor Afgiftslempelse for gas til tung transport 1. Beskrivelse af virkemidlet Tung transport drevet med komprimeret naturgas (CNG) er typisk dyrere i anskaffelse

Læs mere

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato: 5. juli 2013 Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder

Læs mere

Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t

Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t 1. Beskrivelse af virkemidlet

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

Krav til det offentliges indkøb af transport

Krav til det offentliges indkøb af transport Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 5. august 2013 Krav til det offentliges indkøb af transport

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l.

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l. N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Krav om 1 pct. 2. generation bioethanol iblandet i benzin 1. Beskrivelse af virkemidlet For at fremme anvendelsen af 2. generations bioethanol stilles der krav om,

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Naturgas/biogas til transport

Naturgas/biogas til transport Naturgas/biogas til transport DGF Gastekniske Dage, Vejle, 5-6. april 2011 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Landtransport Status og udvikling i Europa og globalt Tid til ny kurs i Danmark? Nye analyser

Læs mere

Gas til transport. v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport

Gas til transport. v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Gas til transport v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Aktiviteter med gas i transport - Forsøgsprojekter - Måleprogram - Gaspartnerskab - TINV-gasnetværk - Flere fyldestationer

Læs mere

Obligatorisk køreskoleundervisning i energirigtig køreteknik

Obligatorisk køreskoleundervisning i energirigtig køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Obligatorisk køreskoleundervis i energirigtig køreteknik 1. Beskrivelse

Læs mere

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Disposition Langt sigt! Hvorfor overhovedet gas i transport? Scenarieanalyserne Kort sigt! Rammerne

Læs mere

Gas til tung transport - Udbud infrastruktur. Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen

Gas til tung transport - Udbud infrastruktur. Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen Gas til tung transport - Udbud infrastruktur Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen Disposition Overordnede strategi- hvorfor overhovedet gas i transport? Hønen eller ægget - Energiaftalen

Læs mere

Nedenfor belyses en stramning af et komponentkrav, der ligger ud over, hvad der allerede er påtænkt eller gældende i bygningsreglementet.

Nedenfor belyses en stramning af et komponentkrav, der ligger ud over, hvad der allerede er påtænkt eller gældende i bygningsreglementet. N O T AT 17. september 2012, rev 17. oktober 2012, rev 17 jan 2013, rev 6 feb 2013, rev 1 marts 2013 J.nr. Ref. Mra, Hdu Klimaplan Skærpede energikrav til nye vinduer 1. Beskrivelse af virkemidlet I bygningsreglementet

Læs mere

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 28. Februar 2013 Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Jonny Trapp Steffensen, senior manager jts@bionaturgasdanmark.dk Bionaturgas

Læs mere

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Interessefællesskabet for biogas til transport Udredningsarbejde om muligheder og barrierer

Læs mere

NOTAT. Klimaplan Krav om og tilskud til biocover på visse lossepladser. 1. Beskrivelse af virkemidlet

NOTAT. Klimaplan Krav om og tilskud til biocover på visse lossepladser. 1. Beskrivelse af virkemidlet NOTAT Miljøteknologi J.nr MST-142-00012 Ref. Medal Den 4 juni 2013 Klimaplan Krav om og tilskud til biocover på visse lossepladser 1. Beskrivelse af virkemidlet Deponeringsanlæg, der indeholder organisk

Læs mere

Gas til transport. v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport

Gas til transport. v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Gas til transport v/per Darger, Specialkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Rammebetingelser?? Trafikstyrelsens og Energistyrelsens arbejde med gas: - Midler til 3-4 projekter fra en grøn transportpolitik

Læs mere

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Agenda Danmarks klimamål udenfor kvotesektoren 2021-2030 Energi og transportsektorens

Læs mere

Biogas som drivmiddel i den tunge transport

Biogas som drivmiddel i den tunge transport Biogas som drivmiddel i den tunge transport September 2018 For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other correspondence. Please contact: DAMVAD

Læs mere

Nedenfor foretaget derfor beregninger for en yderligere stramning af energiforbrug i statslige bygninger på 5 procent.

Nedenfor foretaget derfor beregninger for en yderligere stramning af energiforbrug i statslige bygninger på 5 procent. N O T AT 25. januar 2013_rev juni 2013 J.nr. Ref. mra, hdu Klimaplan Krav om energibesparelser i statslige bygninger 1. Beskrivelse af virkemidlet I den energipolitiske aftale fra 2008 blev det vedtaget,

Læs mere

Klimaplan Tilskud til energieffektivisering i erhverv kombineret med ambitiøs implementering af energieffektiviseringsdirektivet

Klimaplan Tilskud til energieffektivisering i erhverv kombineret med ambitiøs implementering af energieffektiviseringsdirektivet N O T AT 29. april 2013, rev 30.maj 2013 J.nr. Ref. Hdu Klimaplan Tilskud til energieffektivisering i erhverv kombineret med ambitiøs implementering af energieffektiviseringsdirektivet 1. Beskrivelse af

Læs mere

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Konference om omstillinger i den dieseldrevne, professionelle transport Christiansborg, 27. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy asgmy@dongenergy.dk 1 Disposition

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt N O T AT 14. september 2015 Center for Klima og Energiøkonomi Omkostninger forbundet med opfyldelse af 40 pct.

Læs mere

Afskaffelse af befordringsfradrag

Afskaffelse af befordringsfradrag Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afskaffelse af befordringsfradrag 1. Beskrivelse af virkemidlet Det nuværende befordringsfradrag reducerer omkostningerne ved lange rejseafstande mellem bolig

Læs mere

Gas i transportsektoren

Gas i transportsektoren Gas i transportsektoren Gas i transportsektoren - Energistyrelsens strategiske partnerskab - TINV gasnetværk - Pulje til energieffektive transportløsninger. - Nye fyldestationer og flere køretøjer. - Søfarten

Læs mere

Den tunge transports grønne omstilling drøner forbi Danmark

Den tunge transports grønne omstilling drøner forbi Danmark Side 1 af 5 Den tunge transports grønne omstilling drøner forbi Danmark 7. februar 019 08:9 Af Frank Rosager & Bruno Sander, Biogasbranchen Tip redaktionen om en historie Billeder Sverige har nu ca. 10

Læs mere

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO November 2015 1 Mulighedsanalyse for regionale ruter mellem

Læs mere

Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel

Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel 1. Beskrivelse af virkemidlet I forbindelse med energiaftalen af 22. marts 2012 blev

Læs mere

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet NOTAT Miljøteknologi J.nr. MST-142-00012 Ref:Medal Den 11. juni 2013 Klimaplan Udsortering af plast fra affald 1. Beskrivelse af virkemidlet Dette virkemiddel består i at kommunerne fastsætter regler for

Læs mere

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017 EL OG GAS TIL TRANSPORT Analyse af fremtidens drivmidler September 217 2 BAGGRUND INDHOLDSFORTEGNELSE Forbrug af el og gas til transport er vigtig viden for Energinet 3 Stort potentiale for anvendelse

Læs mere

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen En ny energiaftale og transportsektoren Kontorchef Henrik Andersen Energipolitiske milepæle frem mod 2050 2020: Halvdelen af det traditionelle elforbrug er dækket af vind VE-andel i transport øges til

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Grontmij. Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus. TINV 20/3-14, Odense. Johnny Iversen Ellen Holbek

Grontmij. Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus. TINV 20/3-14, Odense. Johnny Iversen Ellen Holbek 1 Copyright 2014 2012 Grontmij A/S CVR 48233511 Grontmij Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus TINV 20/3-14, Odense Johnny Iversen Ellen Holbek Analysens overordnede rammer Formål:

Læs mere

Klimaplan Lagring af CO2 fra kraftværker i oliefelter til forøgelse af olieproduktion (CCS/EOR)

Klimaplan Lagring af CO2 fra kraftværker i oliefelter til forøgelse af olieproduktion (CCS/EOR) N O T AT 14. december 2012 J.nr. Ref. AEW Klimaplan Lagring af CO2 fra kraftværker i oliefelter til forøgelse af olieproduktion (CCS/EOR) 1. Beskrivelse af CCS/EOR CCS står for Cabon Capture Storage, altså

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren

Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren Side 1 af 5 Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren 7. november 2018 08:28 Af Frank Rosager & Bruno Sander, Biogasbranchen Tip redaktionen om en historie En markant reduktion af transportens

Læs mere

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Videreførelse af kampagner for KørGrønt og energimærkning for biler, kampagner

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

Gasbilen Chef for Forretningsudvikling Jørn Windahl Ladekjær. Gastekniske Dage d. 15. maj 2012

Gasbilen Chef for Forretningsudvikling Jørn Windahl Ladekjær. Gastekniske Dage d. 15. maj 2012 Gasbilen Chef for Forretningsudvikling Jørn Windahl Ladekjær Gastekniske Dage d. 15. maj 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Naturgas Fyn Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. Resultat 2011:

Læs mere

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene DGC-notat 1/12 Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene Dansk Gasteknisk Center a/s har på anmodning fra HMN Naturgas undersøgt udviklingen i bestanden af

Læs mere

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Målsætninger energi og transport Andelen af vedvarende energi i transportsektoren øges til 10 pct. i 2020

Læs mere

Klimaplan Ny kystnær 200 MW vindmøllepark samt udbygning med 200 MW landbaseret vindmøller

Klimaplan Ny kystnær 200 MW vindmøllepark samt udbygning med 200 MW landbaseret vindmøller N O T AT 4. oktober 2012, rev. 14 marts 2013, 4 juni 2013 J.nr. Ref. Hla/mis/hdu Klimaplan Ny kystnær 200 MW vindmøllepark samt udbygning med 200 MW landbaseret vindmøller A. Kystnær vindmøllepark 1. Beskrivelse

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering

Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering , sekretariatsleder Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering Dansk Affaldsforening 16.4.2013 De politiske intentioner Et blankt stykke papir! Regeringen har bebudet en klimaplan og klimalov Den

Læs mere

Status og vejen frem for elbilen

Status og vejen frem for elbilen Status og vejen frem for elbilen Segmenteret markedstilgang er nøglen til at få igangsat en effektiv udbredelse af elbiler Branchechef, Lærke Flader El baseret på vind og sol bliver en bærende del af den

Læs mere

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.).

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.). Denne analyse er en konsekvensberegning af Radikale Venstres forslag om at fremme grønne biler ved at stoppe salget af benzin- og dieselbiler efter 2025 og frem til da øge afgiftsrabatterne med 1 mia.kr.

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Energinet.dk 6 oktober 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med det

Læs mere

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats 12. oktober 2017 Analyse nr. 28 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Side 1 ANALYSE NR. 28 (RESUMÉ) 12. OKTOBER 2017 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Bidrag til opfyldelse af klimamål

Læs mere

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 3 MULIGHEDSANALYSE FOR BYBUSSER I RANDERS

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 3 MULIGHEDSANALYSE FOR BYBUSSER I RANDERS PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 3 MULIGHEDSANALYSE FOR BYBUSSER I RANDERS November 2015 1 Mulighedsanalyse for bybusser i Randers Mulighedsanalysen for regionale ruter

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål - Et skridt mod lavemissionssamfundet Niels Buus Kristensen Klimaloven (25. juni 2014; S, RV, F, Ø og C) Uafhængigt ekspertorgan, der

Læs mere

Biogassens rolle i det integrerede energisystem

Biogassens rolle i det integrerede energisystem 9.september 2018 - Aalborg kongres og kulturcenter Energidag Biogassens rolle i det integrerede energisystem Frank Rosager Disposition Potentiale og mål for biogas i energiforsyningen Methaniserings (CO2)

Læs mere

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling 28. august 2014 1 150 mio. Nm3 Gas til transport i Sverige Der er 152 offentlige tankstationer i april

Læs mere

SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS. 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1

SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS. 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1 SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1 19-01-2015 Teresa Rocatis, Projektleder 2 Madsen Bioenergi I/S Biogasanlægget vil årligt få tilført: - ca. 100.000 tons kvæg-

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på: Analyse af rammevilkår for udrulning af gas til tung transport

Invitation til at afgive tilbud på: Analyse af rammevilkår for udrulning af gas til tung transport 09.sep 2013 Ref. ULO/LBJ Invitation til at afgive tilbud på: Analyse af rammevilkår for udrulning af gas til tung transport Introduktion og baggrund Det er i Energiaftalen af marts 2012 besluttet at støtte

Læs mere

HTK Going Green. Workshop, 03-10-2014 E.ON Danmark A/S, Derya Topcu Markedschef, Gas til Transport

HTK Going Green. Workshop, 03-10-2014 E.ON Danmark A/S, Derya Topcu Markedschef, Gas til Transport HTK Going Green Workshop, 03-10-2014 E.ON Danmark A/S, Derya Topcu Markedschef, Gas til Transport Hvordan sikrer vi udrulning af en landsdækkende tankningsinfrastruktur i Danmark? E.ON s første gastanksstationen

Læs mere

Bionaturgas Danmark Præsentation til DAKOFA Biogasproduktion er vi klar? 29. januar, 2013. Jonny Trapp Steffensen, senior manager

Bionaturgas Danmark Præsentation til DAKOFA Biogasproduktion er vi klar? 29. januar, 2013. Jonny Trapp Steffensen, senior manager Bionaturgas Danmark Præsentation til DAKOFA Biogasproduktion er vi klar? 29. januar, 2013 Jonny Trapp Steffensen, senior manager Naturgas Fyn 5,9% 25,7% 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Naturgas Fyn Distribution

Læs mere

Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015

Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015 Alternative Drivmidler til Tung Transport KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER Michael Stie Laugesen, Afdelingsleder - FDT Konference i Høje Taastrup d. 29.10.2015 FDT Foreningen af Danske Transport-

Læs mere

NATURE ENERGY

NATURE ENERGY NATURE ENERGY 29-05-2017 1 NATURE ENERGY KONCERNEN Nature Energy koncernen er ejet af de fynske kommuner og har ca. 135 ansatte FORRETNINGS- OMRÅDER Distribution af gas på Fyn Salg af og handel med naturgas,

Læs mere

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Biogas til tunge køretøjer Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Støttede projekter Trafikstyrelsen har støttet: Projekt i Københavns kommune: 4 skraldebiler og en tankstation Det Økologiske

Læs mere

Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse

Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse 1 Kapitel 1 Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse I mange rapporter, som tager udgangspunkter i samfundsmæssige problemstillinger, kan det være interessant at se på hvilke løsninger der er mest rentable

Læs mere

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 19-11-2015 Anders Kofoed-Wiuff Arbejdspapir Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 Dette notat beskriver principper for beskatning af lastbiltransport og kommer

Læs mere

Klimaplan 2013 Kørselsafgift - kilometerbaseret vejbenyttelsesafgift for person- og varebiler og motorcykler

Klimaplan 2013 Kørselsafgift - kilometerbaseret vejbenyttelsesafgift for person- og varebiler og motorcykler CVR-nr. DK 30 06 09 46 NOTAT 27. juni 2013 /TCJ Klimaplan 2013 Kørselsafgift - kilometerbaseret vejbenyttelsesafgift for person- og varebiler og motorcykler 1. Beskrivelse af virkemidlet Tiltaget omfatter

Læs mere

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport www.tinv.dk NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Netværket er et samarbejde imellem Transportens

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 385 Offentligt J.nr. 2007-518-0010 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385-388 af 14. september

Læs mere

Gas til transport. v/niels-anders Nielsen, Centerleder Center for Grøn Transport

Gas til transport. v/niels-anders Nielsen, Centerleder Center for Grøn Transport Gas til transport v/niels-anders Nielsen, Centerleder Center for Grøn Transport Center for Grøn Transport Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport blev etableret i forbindelse med aftalen om en Grøn

Læs mere

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren?

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? "Morgendagens brændstoffer Udfordringer og muligheder" København, 31. maj 2010 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Hvor skal

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler Alternative drivmidler 1 Nyborg Strand 16. april 2013 Alternative Drivmidler 2 De mest relevante alternative drivmidler for renovationsbiler i et kortsigtet tidsperspektiv Komprimeret gas Bioethanol Biodiesel

Læs mere

Notat om mulighederne for at Viborg Kommune kan blive førende i anvendelse af gas(naturgas og biogas) i transportsektoren.

Notat om mulighederne for at Viborg Kommune kan blive førende i anvendelse af gas(naturgas og biogas) i transportsektoren. Notat Dato: 13. august 2013 Dato: 13. august 2013 Initialer: vpahal Kopi til: Emne: Notat om mulighederne for at Viborg Kommune kan blive førende i anvendelse af gas(naturgas og biogas) i transportsektoren.

Læs mere

Naturgasbusser. DGF Gastekniske dage 2008-14. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy

Naturgasbusser. DGF Gastekniske dage 2008-14. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy Naturgasbusser DGF Gastekniske dage 2008-14. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy Disposition Demonstrationsprojekt for naturgasbus i København Miljøfordele for naturgasbusser Naturgas er første skridt- biogas

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Biogas til tung transport et renere og billigere alternativ med stort potentiale

Biogas til tung transport et renere og billigere alternativ med stort potentiale Fremsyn Fremsyn har udarbejdet en serie på tre baggrundsrapporter for E.ON, HMN Naturgas, Nature Energy og DGD. Rapporterne undersøger forskellige aspekter ved udvikling af bionaturgas til transport i

Læs mere

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Ålborg Trafikdage 25. august 2008 Senior projektleder Eva Willumsen, COWI 1 Præsentationens formål og indhold Beskrive og illustrere CO

Læs mere

En guide om. GAS til transport. en genvej til grøn transport

En guide om. GAS til transport. en genvej til grøn transport En guide om GAS til transport en genvej til grøn transport Denne brochure skal hjælpe beslutningstagere med at danne sig et overblik over mulighederne for gasdrift ved indkøb af nye køretøjer. Brochuren

Læs mere

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening Sammen om bæredygtig transport i Danmark På vej til renere luft og mindre forurening Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vi kan gøre meget, men vi kan ikke gøre det alene. Staten og kommunerne har en

Læs mere

GRØNNE BUSSER I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK

GRØNNE BUSSER I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK 03-10-2012 GRØNNE BUSSER I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK Kristiana Stoyanova Kontrakter og miljø 03-10-2012 Grønne busser i den kollektive trafik 2 TRAFIKSELSKABET MIDTTRAFIK Varetager planlægning, udbud, kundeservice,

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 513 Offentligt 25. marts 2015 J.nr. 15-0740260 Til Folketinget

Læs mere

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege Danmarks klimaudfordringer på tung transport Gastekniske Dage d. 24.5.2017 Christian Ege Oversigt tung transport og klima Transportsektoren er bagud Virkemidler - Kombination af Effektivisering af godstransport

Læs mere

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik Grøn omstilling af den kollektive bustrafik TJØF Transportøkonomisk Forening Kollektiv Trafik Konference 2013 Chefkonsulent Niels-Anders Nielsen Center for biler og grøn Transport Priser Udviklingen i

Læs mere

BIOGAS TIL RENOVATIONSKØRSEL OG ANDRE TRANSPORTER. Teresa Roca*s Nielsen Skive Kommune

BIOGAS TIL RENOVATIONSKØRSEL OG ANDRE TRANSPORTER. Teresa Roca*s Nielsen Skive Kommune BIOGAS TIL RENOVATIONSKØRSEL OG ANDRE TRANSPORTER Teresa Roca*s Nielsen Skive Kommune ENERGIBYEN SKIVE ENERGIBYEN SKIVE er en udviklingsafdeling, der arbejder med erhvervsudvikling inden for klima og energi.

Læs mere

Korrektion af fejl i beregning af omkostninger ved fast overdækning af gyllebeholdere (i IFRO Rapport 221)

Korrektion af fejl i beregning af omkostninger ved fast overdækning af gyllebeholdere (i IFRO Rapport 221) Korrektion af fejl i beregning af omkostninger ved fast overdækning af gyllebeholdere (i IFRO Rapport 221) Alex Dubgaard 2013 / 13 IFRO Udredning 2013 / 13 Korrektion af fejl i beregning af omkostninger

Læs mere

Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i

Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i brændværdi En ko kan drive en gasbus 1020 km (v. 3 km/l) Busser

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Til Folketingets skatteudvalg Dok. ansvarlig: SJA Sekretær: Sagsnr.: s2014-305 Doknr.: d2014-17176-0.1 9. december 2014 Henvendelse til Skatteudvalget

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Concito. Gas til det danske transportmarked E.ON / NATURGAS FYN

Concito. Gas til det danske transportmarked E.ON / NATURGAS FYN Concito Gas til det danske transportmarked E.ON / NATURGAS FYN Mulighed for at øge Danmarks selvforsyning på energiområdet Permanente danske grønne arbejdspladser Danske virksomheder har ekspertise og

Læs mere

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder.

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder. Dette notat indgår som ét af flere notater, der er udarbejdet af Region Midtjylland i forbindelse med forberedelse af arbejdet med strategisk energiplanlægning. Arbejdet hen imod den strategiske energiplanlægning

Læs mere

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transport og økonomisk vækst følges ad Mobilitet er afgørende for det moderne samfund

Læs mere

Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas

Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas Jens Purup Affald og Genbrug Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune 1 Vejen til gasbiler Fortællingen om hvordan vi skifter fra diesel til gas

Læs mere

Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover

Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover Hotel Scandic Sydhavnen Årets Gaskonference Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover Henrik Høegh Klimagevinst Biogassens har roller udenfor energimiks! Reducerer metanudledningen fra

Læs mere

Vejen frem for biogas i transport. Gastekniske dage, Billund, 22. maj 2019 Knud Boesgaard, Fremsyn

Vejen frem for biogas i transport. Gastekniske dage, Billund, 22. maj 2019 Knud Boesgaard, Fremsyn Vejen frem for biogas i transport Gastekniske dage, Billund, 22. maj 2019 Knud Boesgaard, Fremsyn Status på gas til transport LNG/LBG varmer op til noget virkeligt stort Potentielt årligt gasforbrug [mio.

Læs mere

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Niels-Anders Nielsen, Chefkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Temadag: Emissionssystemer til tunge

Læs mere

Gas til transport - Driftsøkonomi

Gas til transport - Driftsøkonomi Temamøde i Dansk Netværk for Gas til Transport Gas til transport - Driftsøkonomi Ole Kveiborg, COWI, olek@cowi.dk 1 Denne præsentation Vognmændenes driftsøkonomi Et skifte til gas betyder også ændringer

Læs mere

1 Indledning. 2 HMN GasNets høringssvar. Rebild Kommune Center Plan Byg og Vej Att. Mikael Jensen. 17. september 2018

1 Indledning. 2 HMN GasNets høringssvar. Rebild Kommune Center Plan Byg og Vej Att. Mikael Jensen. 17. september 2018 Rebild Kommune Center Plan Byg og Vej Att. Mikael Jensen Niels From Nordjylland Tel. +45 9682 0404 Mobil +45 2064 6084 nf@planenergi.dk 17. september 2018 Vedrørende: Kommentarer til høringssvar 1 Indledning

Læs mere

Klimavenlig busdrift. Kapitel 5: 5.1 Status og målsætninger

Klimavenlig busdrift. Kapitel 5: 5.1 Status og målsætninger Kapitel 5: Klimavenlig busdrift Movia ønsker at fortsætte sin grønne omstilling og gøre busdriften helt fossilfri i 3. Scenarieberegninger viser, at merudgifterne for kommuner og regioner vil være forholdsvis

Læs mere