MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 December 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 December 2016"

Transkript

1 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 December 2016 Året der gik Endnu en sæson ligger bag os i KMKNF, og det er tid til det årlige tilbageblik på stort og småt i Mosen. Kreaturerne, en harmonisk flok på 15 kvier, gjorde et godt arbejde og lykkedes med deres to primære og proportionalt afhængige forpligtelser: at komme til bunds i vegetationen og lade biomassen sætte sig på sidebenene i kødfuld tilvækst. Arealet lagde vådt ud, men sluttede relativt tørt og jævnt afgræsset. Som det er normalt, afviger dyrene henover sæsonen i stadigt højere grad fra deres fødepræferencer og bliver mindre kræsne, i takt med at udbuddet svinder. Men de visne stængler fra agertidsel står tilbage i Ny fold, som bevis på, at der bare er visse plantedele, som forbliver uspiselige. Udvalgene som blev nedsat - eller styrket - på vinterens generalforsamling, fungerede efter hensigten. Vedligeholdelsesudvalget gennemførte 5 planlagte arbejdsdage med stort set fuld bemanding, og havde stor gavn af Axel og Klaus som assisterende tovholdere. Naturudvalget konsoliderede sig gennem flere aktiviteter, og indlemmede yderligere Claus Lunde blandt gruppen af kompetente naturkyndige. Vort dyreudvalg blev desværre pludseligt og markant svækket, da foreningens mangeårige medlem og dyrekyndige, Thorkild Rohde, i september sov stille ind. Thorkild besad som erfaren dyreholder kostbar viden, som bliver vanskelig at erstatte, men hans plads i udvalget bør snarest genbesættes, og gerne forud for vinterens indkøb af nye kreaturer. Så hvis du har praktisk erfaring eller teoretisk viden om dyrehold og trivsel, så henvend dig endelig til bestyrelsen, eller mød op til den kommende generalforsamling. Så nærmer tiden sig for GENERALFORSAMLING I KMKNF Tirsdag d. 24. januar 2017 kl i Væksthusene i Botanisk Have, Peter Holms vej, 8000 Aarhus C. Oplæg om status på helhedsplanen for Kasted Geding Mose v. biolog Lars Eg Hoppe fra Aarhus Kommune. Hør om naturforvaltning med vandbøfler og helårsgræsning! Desuden bestyrelsens årsberetning og valg til bestyrelse. Vel mødt!

2 Blomstrende engskær (Serratula tinctoria) i Kasted Mose, som den endnu huskes (Foto: Peter Wind) Noget om botaniske udfordringer Som det er fremgået af de seneste års engskærtællinger, er bestanden af vores botaniske ansvarsart i frit fald. Det er nu ikke længere så meget et spørgsmål om at fremme bestanden, som om at redde den fra helt at forsvinde fra Kasted Mose, der er den ene af blot to tilbageværende jyske vækstlokaliteter, og blandt ganske få i Danmark (jf. Atlas Flora Danica). Så meget desto mere frustrerende er det, at årsagen til dens tilbagegang formentlig skyldes dræbersnegleangreb og således vanskeligt kan afhjælpes med vores fremmeste virkemiddel: kreaturafgræsning. Faktisk står det så skidt til med engskæren, at vi i den forgangne vækstsæson slet ikke har genfundet nogen individer, hverken blomstrende eller vegetative! Vi har dog ikke opgivet helt endnu, og har derfor givet Naturudvalget den bundne opgave, at lægge den bedst tænkelige strategi for, hvordan vækstforholdene for engskær kan gøres optimale med de til rådighed stående midler. Ét tiltag, som kan vise sig effektivt og formentlig vil blive genafprøvet, er høslæt. Udført på de(t) rette tidspunkt(er), vil det være med til at holde den øvrige vegetation på arealet nede, og således forhåbentlig reducere sneglenes mulighed for at finde egnede levesteder i den fugtige skygge langs jorden. Desuden vil én eller flere slåninger på strategiske tidspunkter i løbet af sommeren, generelt fremme vækstbetingelserne for de attraktive, nøjsomme urter, som vi ønsker at tilgodese ved vores forvaltning. De frister en trængt tilværelse blandt en dominans af mosebunke, på et areal med en kraftig påvirkning af næringsstoffer fra den tilstødende, konventionelle kornmark. Næringsrigt drænvand fra ovenfor liggende dyrkningsarealer er en trussel mod biodiversitet ikke bare i Kasted, men i de fleste lavtliggende naturområder, landet over.

3 En del af engskær-arealet blev slået med le i august Det afslåede materiale blev efterfølgende revet sammen... I midten af august i år foretog Naturudvalget netop et sådant høslæt og fjernede efterfølgende det afslåede materiale, der blev spredt på arealet i Ny fold, syd for fold 1. Afslutningsvis blev engskærhegnet nedtaget, således at kreaturerne kunne eftergræsse arealet i sensommer og efterår, og derved sikre et godt, lysåbent udgangspunkt for næste års vækstsæson. Og skulle de være kommet for skade at drøvtygge en dræbersnegl eller to, så har de foreningens fulde opbakning. Man kan naturligvis indvende, at det er meget, at gøre ud af så lidt. At naturen går sin gang, at arter kommer og går, og at snegle indgår på lige fod med alt andet levende i økosystemet. Men når det kommer til diskussionen om de såkaldte Invasive arter, er der altså bare nogle skæve og typisk menneskeskabte udgangsbetingelser, der ikke har meget med naturens orden at gøre, og som ganske ofte retfærdiggør mere eller mindre konstruerede og kunstige løsninger. I såvel den konkrete sag, som i naturforvaltningen på vore arealer i almindelighed, holder vi os den maksimale, naturligt forekommende biodiversitet for øje. Og så kan man i øvrigt dernæst diskutere, hvad det vil sige. Årsagen til hele miseren. Dræbersnegle er desværre talrige i Mosen, og umulige at få bugt med på et uafgrænset naturareal.... og slæbt bort til Ny fold hvor det blev udlagt til frøspredning - og dyrefoder.

4 Mad i Mosen Efter en modvillig, men vejrbetinget aflysning af vores årligt tilbagevendende Bål & Bøfferarrangement i juni måned, så bestyrelsen sig om efter en passende anledning til alligevel at kunne samle foreningens medlemmer under åben himmel. Og her kom en usædvanlig varm og solbeskinnet september, samt vort nye bestyrelsesmedlem og kok, Thomas, os til undsætning. Thomas trådte i karakter som et regulært aktiv for foreningen, idet han udgjorde omdrejningspunktet for et overordentligt vellykket madlavningsarrangement med masser af nyttige staldtips om kød, smag, og tilberedning og afslutningsvis hyggelig fællesspisning. Vi havde forlagt køkkenet til vendepladsen ved vandværket, hvor der fandtes god plads og egnede forhold og resten var op til de mere end 30 deltagere, der bidrog til en herlig dag og et overdådigt måltid.

5 Indbinding farvel til flokken Det var en mild og vindstille novembermorgen, da lastbilen med en ildevarslende brummen listede sig ned ad grusvejen mod fangfolden og de 15 intetanende kvier. Kort forinden, var det ved hjælp af en spand og lyden af grøntpiller, lykkedes at genne flokken op igennem den halve indhegning og ind i fangfolden, hvor de blev belønnet med et sidste, velfortjent måltid tørret hø, i dagens anledning. Imens blev lågen umærkeligt lukket bag dem, og vejen tilbage til mosen uigenkaldeligt afskåret. Så kørte lastbilen frem til folden, og chaufføren overtog som sædvanlig den sidste håndtering med at få kvierne ombord, hvorefter bilen trillede bort og efterlod et spagfærdigt muhh! hængende dirrende ensomt tilbage i luften. Da vi tre uger senere genså kreaturerne, var muhh et endegyldigt forstummet, og de parterede dyr befriet for enhver tilknytning til mindet om de 15 lodne, storøjede naturplejere vi alle lærte at kende i løbet af den forgangne sommer. Og det er realiteterne, som de bør være for alle vi, der har valgt at spise oksekød, men som samtidig insisterer på først at give dyrene et godt liv i naturen. Det er hver gang med den samme ambivalente følelse, at vi tager afsked med flokken, fordi vi lærer at holde af kreaturerne og anerkender deres berettigelse på engen og i mosen. Men samtidig har vi taget konsekvensen af vores ønske om at spise oksekød, der er produceret under forhold, som alle kan være tjent med. Måske lige med undtagelse af kreaturerne, som nok i sidste ende helst var fri for vores hykleri. Flokken venter intetanende på kreaturtransporten og drager kort efter ud på deres sidste rejse.

6 Liv og glade dage i Ny fold i august. Bemærk agertidsel, som dyrene meget bevidst undgår. Kød, klima og kompleksitet Nu vi er ved temaet kød og naturpleje, så er der en anden aktuel problemstilling, det kan være udmærket at reflektere lidt over. Alle vi kogræsser- og naturplejere går jo i almindelighed rundt og strutter af overbevisning og god samvittighed, ikke sandt?! Vi tilhører gruppen af såkaldte bevidste forbrugere, og ynder at fremhæve de talrige fordele og gevinster ved vores dyrehold og kødforsyning. Men, præcist hvor bæredygtigt er vort foretagende egentlig, og kan der faktisk være forhold, som burde give os moralsk mavepine ovenpå en veltilberedt Galloway-bøf? Lad os se lidt nærmere på problematikken. Ikke mindst i det forgangne år, er debatten om vores kødforbrug i høj grad takket være Etisk Råd, der foreslog afgifter på oksekød blevet vækket i den jævne befolkning. Det er almindeligt kendt men ofte ilde hørt at danskernes kødkonsumption er himmelhøj og udgør et væsentligt bidrag til nationens samlede CO₂-aftryk. I gennemsnit spiser hver dansker 95 kg kød om året, hvilket placerer os på en global 13. plads. Og blandt de forskellige husdyr vi typisk sætter til livs, udgør kød fra drøvtyggere oksekød det suverænt mest klimabelastende. Og ikke bare hvilket som helst oksekød, men i særdeleshed kød fra naturplejekvæg, som dels har en mere ineffektiv omsætning af en foderenhed end malkekvæg (på stald), og som i sagens natur ikke er fødevaremæssigt multifunktionelle som mælkeproducerende køer. Kvæg udleder stærke drivhusgasser som metan og lattergas når de prutter og bøvser, og husdyrhold står på verdensplan for ikke mindre end knap 15 % af den samlede menneskerelaterede klimabelastning, heraf mere end 40 % specifikt fra oksekødproduktion. Det er i sandhed en svær bøf at sluge for en andelshaver i en forening, hvis virke, uanset motivation, endegyldigt indebærer kødproduktion og -fortæring af netop naturplejekvæg. Det er vanskeligt at skulle forlige sig med tanken om, at det vi har gang i, muligvis indebærer nogle negative konsekvenser for det store klimaregnskab (som mange af os formentlig kerer os om i adskillige andre af tilværelsens komplekse sammenhænge). Det er imidlertid et dilemma, som vi er nødt til at forholde os til. Hvis vi i fremtiden skal fremstå troværdige og fortsat ønsker, at vores aktivitet skal være et ikke blot legitimt, men ligefrem anbefalelsesværdigt alter-

7 nativ til konventionel kødproduktion, bør vi anerkende problematikken og fremhæve, hvorledes summen af positive effekter kompenserer for ulemperne. Og her kan vi heldigvis vælge blandt et udvalg af stærke argumenter. Naturligvis dyrevelfærden og formidlingspotentialet, samt ikke mindst de biodiversitetsfremmende effekter af kreaturernes afgræsning og færdsel på naturarealerne. Og tænk på de helt indlysende fordele for natur og miljø, ved at spise lokalt, danskproduceret naturplejekød, fremfor bøffer af sydamerikanske kreaturer, der ikke afgræsser oprindelige, lysåbne naturarealer, men i stedet afskovede regnskovsområder. Og endelig og her taler jeg af egen erfaring kan deltagelse i en kogræsserforening faktisk paradoksalt nok afstedkomme et reduceret kødforbrug for den enkelte. Hjemme hos undertegnede modtager vi 1/8 eller godt 20 kg kød hvert år, og det har vist sig fint at imødekomme to voksnes samlede årlige behov for oksekød, uden følelsen af på nogen måde at lide afsavn. Der er en række faktorer, som gør sig gældende, hvoraf nogle er ganske lavpraktiske og andre rent mentale. Dels kræver det forudgående omtanke og planlægning at tage kød ud af fryseren, hvilket i sig selv forhindrer spontane tilberedninger. Og dels bliver mange udskæringer bare bedst, hvis de tilberedes langsomt og længe, og derfor primært på de særlige dage, hvor man har god tid og anledning. Og netop derved opnår man også en så meget desto større tilfredsstillelse ved måltidet, fordi det gøres til noget exceptionelt. Vi oplever således, at kødet slår til både kvantitativt og kvalitativt på en helt anden måde end ved de bekvemme dag-til-dag indkøb i supermarkedet, der tidligere var dagens orden. Hvis man på samme måde modererer sit indtag af svin og fjerkræ, ville danskernes 95 kg kød kunne reduceres markant, og behovet for mere drastiske opfordringer til helt at opgive at spise kød, ville i hvert fald af klimahensyn kunne imødegås. Men det bør naturligvis ikke forhindre en generelt større omtanke og ændret prioritering i husholdningen, hvor grøntsager får en langt mere fremtrædende plads på menuen. For yderligere informationer om emnet, læs f.eks. rapporten fra DCA - Aarhus Universitet, rapport fra Etisk Råd samt artikel i URT af Anna Bodil Hald. Kilder: FAO, DN og DCA. Efterlysning! Som I nok ved, har KMKNF en tidligere hæderkronet og hyppigt anvendt hjemmeside, som desværre lever et temmelig forsømt liv i cyberspace-transit. Efter, for mere end ét års tid siden, at være tvunget ud i et ufrivilligt platformskifte, er det trods alle ambitioner ikke lykkedes bestyrelsen at gennemføre omlægningen. Vi må erkende, at tiden og evnerne ikke rækker til den gennemgribende indsats, der er en forudsætning for atter at gøre hjemmesiden fuldt funktionsdygtig. Skulle der derfor blandt jer andelshavere være én, der har tid, lyst og evner til at hjælpe foreningen med opsætningen af den nye hjemmeside, hører vi meget gerne fra dig. Måske er du ikke så meget til naturpleje og praktisk dyrehold, men besidder derimod flair for IT og savner en oplagt vinterbeskæftigelse. Så, lad høre fra dig!

MUHniké Nyhedsbrev nr. 1 Marts 2016

MUHniké Nyhedsbrev nr. 1 Marts 2016 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 1 Marts 2016 For de, der har fulgt den dramatiske, politiske udvikling (eller skulle man sige afvikling?) på landbrugs- og naturområdet henover vinteren, er der trøst at hente

Læs mere

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Demonstrationsforsøg med frahegning af dele af folden i en periode, slåning af lyse-siv og vurdering ved årets afslutning Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald,

Læs mere

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Ved Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug, www.natlan.dk Øllingegaard Mejeri s Producentforening har fået udarbejdet naturplaner.

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2014

MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2014 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2014 Året der gik Med årets sidste nyhedsbrev, er det nok værd lige at se tilbage og opsummere de væsentligste begivenheder i en på mange måder bemærkelsesværdig sæson.

Læs mere

Kunstigt kød kloning. Professor Mark Post er i fuld gang med at lave kød. Og vel at mærke kød, der aldrig har siddet på et dyr.

Kunstigt kød kloning. Professor Mark Post er i fuld gang med at lave kød. Og vel at mærke kød, der aldrig har siddet på et dyr. 1 1 1 1 0 1 0 1 Kunstigt kød kloning Nu skal De møde en mand, der har en temmelig opsigtsvækkende plan med det kød, vi næsten alle sammen spiser næsten hver dag. Det skal ikke længere komme fra køer og

Læs mere

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Genetablering af natur med forskellige græsningsdyr, side 1 af 8 Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Af naturkonsulent Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug, og seniorforsker

Læs mere

MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 August 2015

MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 August 2015 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 August 2015 Den udsigt, der møder én på bakken, når man ankommer til Mosen ad vejen fra Tilst, er næsten turen værd i sig selv. Som en lille plet af vildskab, en oase i agerlandet,

Læs mere

Naturplejeforeninger for alle

Naturplejeforeninger for alle Naturen har behov for hjælp Hvis naturen ikke plejes, gror den til i krat og brændenælder, som kvæler mangfoldigheden af fine blomster. De har brug for lys og luft. Naturen invaderes lige nu af invasive

Læs mere

Marie Trydeman Knudsen Knudsen

Marie Trydeman Knudsen Knudsen Marie Mit oplæg Trydeman Knudsen FREMTIDENS INNOVATIVE LØSNINGER Hvordan arbejder vi på at skabe en mere klima- og miljøvenlig fødevareproduktion? Livscyklusvurderinger og grundlæggende spørgsmål om klima

Læs mere

Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn

Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn Plantekongres i Herning den 12. januar 2012 Gode erfaringer med udlån af kvæg til private lodsejere v/ Biolog Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn Erfaringer fra 2 EU-LIFE projekter: LIFE Klokkefrø: http://www.life-bombina.de/

Læs mere

MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 September 2014

MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 September 2014 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 3 September 2014 Én af tørvegravene i den vestlige del af mosen, hvortil der nu er blevet lettere adgang ad den nyanlagte sti til Geding. Babesiose en opsummering Siden sidste

Læs mere

Kødforbrug og klimagasudledninger. Mickey Gjerris IFRO, SCIENCE, KU Det Etiske Råd

Kødforbrug og klimagasudledninger. Mickey Gjerris IFRO, SCIENCE, KU Det Etiske Råd Kødforbrug og klimagasudledninger Mickey Gjerris IFRO, SCIENCE, KU Det Etiske Råd Etik Et irriterende fænomen Kød og etik Hvad er problemerne? Kød og klima De sorte skyer, der farver vores fremtids himmel

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

Nyhedsbrev Ejerforeningen Skåde Skovhuse. Skåde juni 2017 Bestyrelsen for Skåde Skovhuse Redigeret af Kim Andkjær Harrit

Nyhedsbrev Ejerforeningen Skåde Skovhuse. Skåde juni 2017 Bestyrelsen for Skåde Skovhuse Redigeret af Kim Andkjær Harrit Nyhedsbrev Ejerforeningen Skåde Skovhuse. Skåde juni 2017 Bestyrelsen for Skåde Skovhuse Redigeret af Kim Andkjær Harrit Kære beboere. Foråret og sommeren er er kommet til Skåde Skovhuse. Skoven viser

Læs mere

Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo

Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo Indholdsfortegnelse Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo... 1 Pas på... 1 Bekæmpelsesmetoder... 2 Rodstikning med spade... 2 Græsning... 2 Afdækning...

Læs mere

Oplæg Naturplejenet MidtVest den 11. november 2014 Fynske erfaringer med naturpleje som driftsgren v/ Specialkonsulent Annita Svendsen,

Oplæg Naturplejenet MidtVest den 11. november 2014 Fynske erfaringer med naturpleje som driftsgren v/ Specialkonsulent Annita Svendsen, Oplæg Naturplejenet MidtVest den 11. november 2014 Fynske erfaringer med naturpleje som driftsgren v/ Specialkonsulent Annita Svendsen, Naturstyrelsen Fyn Behov for naturpleje Pleje naturarealer 7000 6000

Læs mere

Naturtjek Mere og bedre viden om samspil mellem natur, kvæg og økonomi

Naturtjek Mere og bedre viden om samspil mellem natur, kvæg og økonomi Naturtjek Mere og bedre viden om samspil mellem natur, kvæg og økonomi Heidi Buur Holbeck, Landskonsulent, natur Hvad har vi lært af projektet? - Mange komplekse problemstillinger og mange hensyn Der kan

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Naturen i byen Anna Bodil Hald. NATUREN I BYEN Park- og Naturforvalternes vintermøde 2015. Nationalmuseet.

Naturen i byen Anna Bodil Hald. NATUREN I BYEN Park- og Naturforvalternes vintermøde 2015. Nationalmuseet. Naturen i byen Anna Bodil Hald NATUREN I BYEN Park- og Naturforvalternes vintermøde 2015. Nationalmuseet. Højere biodiversitet (=arter fra den vilde natur) i byens (græs)arealer og vejkanter? Konklusion.

Læs mere

1. Hvis vilkårene i dispensationen ikke overholdes. 2. Hvis arealanvendelsen ændres som følge af ændringer i Kommune- eller Lokalplan.

1. Hvis vilkårene i dispensationen ikke overholdes. 2. Hvis arealanvendelsen ændres som følge af ændringer i Kommune- eller Lokalplan. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljøbeskyttelse Bispebjerg Lokaludvalg Rentemestervej 76 2400 København NV 28-03-2017 Sagsnr. 2017-0010335 Dokumentnr. 2017-0010335-3 Dispensation

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning Bestyrelsens beretning 2015-3026 Velkommen til den første generalforsamling efter det første driftsår. Tak til alle for indsatsen i den forløbne sæson og tak til alle fremmødte. Overordnet set er det gået

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen

Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen Demonstrationsforsøg med græsningspause i en periode efter en indledende hård afgræsning. Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Fotos:

Læs mere

Klædt på til klimadebatten Klima udfordringen i dansk kvægbrug ud fra forskellige perspektiver

Klædt på til klimadebatten Klima udfordringen i dansk kvægbrug ud fra forskellige perspektiver Klædt på til klimadebatten Klima udfordringen i dansk kvægbrug ud fra forskellige perspektiver Kvægkongres 2019 Troels Kristensen, Aarhus University, Department of Agroecology Mail:troels.kristensen@agro.au.dk

Læs mere

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Lisbeth Nielsen, Rita Merete Buttenschøn og Leo Kortegaard Opsummering af projektets resultater På de himmerlandske

Læs mere

Juli 2013/Nr.2 Korevlernes Nyhedsbrev

Juli 2013/Nr.2 Korevlernes Nyhedsbrev side 1 Kære læsere! Juli 2013/Nr.2 Korevlernes Nyhedsbrev I Korevlerens Nyhedsbrev finder du informa tion om naturplejeprojektet på Korevlerne: Du kan bl.a. læse nyheder og små anekdoter om li vets gang

Læs mere

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S university of copenhagen University of Copenhagen Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S Published in: Jord

Læs mere

Naturkommuner Giv naturen plads

Naturkommuner Giv naturen plads Naturkommuner Giv naturen plads Ofte stillede spørgsmål 1. Hvad er formålet projektet? 2. Hvordan bliver man naturkommune? 3. Hvorfor er det vigtigt med en kommunal politik for natur og biodiversitet?

Læs mere

KOGRÆSNING. God natur Gode oplevelser Godt kød

KOGRÆSNING. God natur Gode oplevelser Godt kød KOGRÆSNING God natur Gode oplevelser Godt kød Græsning er en naturnær drift, der giver en stor biologisk variation Græsningens historie Urskovens dynamik omfattede lysåbne partier, afgræsset af store græsædere

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2015

MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2015 KO MUHniké Nyhedsbrev nr. 4 December 2015 En sommerdag i fold 3, mens livet endnu var sorgløst Året der gik Så er endnu et år i Mosen ved at gå på hæld. Lad os derfor lige, traditionen tro, kaste et blik

Læs mere

Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering. I alt 730 330 330 330

Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering. I alt 730 330 330 330 Navn på tema: Afgræsning af kommunale arealer Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering I alt 730 330 330 330 Alternativ 2 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift

Læs mere

Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014

Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014 Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014 www.natlan.dk HULKRAVET KODRIVER 1 Natur & Landbrug ApS har ved naturkonsulent Anna Bodil Hald gennemført et naturtjek i de folde, hvor Hjortespring Naturplejeforening

Læs mere

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS LEKTION 1B JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet 1 stort syltetøjsglas med låg termometre 1 saks stykker sort karton Ur Skriveredskaber LÆRINGSMÅL 1. I kan forklare drivhuse

Læs mere

Lilleådalens græsningsselskab foderværdi, højde og botanisk sammensætning 2008-2009

Lilleådalens græsningsselskab foderværdi, højde og botanisk sammensætning 2008-2009 Lilleådalens græsningsselskab foderværdi, højde og botanisk sammensætning 2008-2009 Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug, januar 2010. Lilleådalens græsningsareal er et stort og varieret naturområde med behov

Læs mere

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsning Græsning og anden påvirkning fra store, planteædende pattedyr

Læs mere

Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem. Beboertilfredshed 2017

Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem. Beboertilfredshed 2017 Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem Beboertilfredshed 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND 3 METODE..4 RESULTATER FRA INTERVIEWS.5 OPSUMMERING 11 BILAG.13 Kolofon: Bent Sørensen og Mikkel Lerche, Kvalitets-

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 APPETIT PÅ LIVET Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilbyde velsmagende og nærende mad, og måltiderne skal være med til at skabe fællesskaber

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108 15. Juni Fonden Arboretet Sønderborg den 10. december 2015 Kirkegårdsvej 3A 2970 Hørsholm Orientering - midtvejdsevaluering Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr. 2014-A-108

Læs mere

Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts Naturhistorisk Museum, Aarhus. Eksempler fra landbrugsdrift.

Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts Naturhistorisk Museum, Aarhus. Eksempler fra landbrugsdrift. Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts 2016. Naturhistorisk Museum, Aarhus Eksempler fra landbrugsdrift. Anna Bodil Hald 1 Landbrugsdriften har skabt Landbrugs-/skovdriften har taget igen

Læs mere

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Set fra koen Set med klimabriller Set udefra (politikere, forbrugere) Hvorfor er vi egentlig så optaget af græs? Økologisk græsmark 6500

Læs mere

Vil du gerne pleje natur?

Vil du gerne pleje natur? Vil du gerne pleje natur? Og samtidig sikre at dine bøffer har haft et godt liv i naturen? - Ja, så er det måske noget for dig at blive medlem af en naturplejeforening! Græsningsselskaber - naturplejenetværk

Læs mere

Rydning og hegning af Avernakke, Fejø

Rydning og hegning af Avernakke, Fejø Rydning og hegning af Avernakke, Fejø Afsluttende rapport for projekt 32313-G-13-200M-0089 Gennemført i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Avernakke Lodsejerforening og Fejø Frilandskvæg Projektperioden

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

ROSE KYLLING ER 100% DANSK

ROSE KYLLING ER 100% DANSK SORTIMENT 2018 ROSE KYLLING ER 100% DANSK ROSE er lig med velsmagende produkter af høj kvalitet, der giver de bedste muligheder for at skabe inspirerende og smagfulde måltider. En ROSE Kylling er opvokset,

Læs mere

For at opnå en økonomisk rentabel naturpleje, er det flere områder, der er afgørende. Vi anbefaler at have fokus på følgende punkter:

For at opnå en økonomisk rentabel naturpleje, er det flere områder, der er afgørende. Vi anbefaler at have fokus på følgende punkter: Faktaark Hvordan får du økonomi i naturpleje Det er muligt at få god økonomi ved pleje af værdifulde naturarealer i Danmark, men det kræver fokus på management, store arealer og få dyr pr. ha. Det viser

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Notat om afgræsning af kommunale arealer

Notat om afgræsning af kommunale arealer Notat om afgræsning af kommunale arealer Center for Ejendomme og Teknisk Service Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Status Svendborg Kommune har i dag afgræsning med dyr som en del af naturplejen på

Læs mere

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Danmarks Naturfredningsforenings bud på et landbrug der tilgodeser miljø, natur, landskab og klima/energi Indlæg v. Lars Vilhelm Hansen

Læs mere

Materialet er udviklet af Maritime Nyttehaver. Se mere på maritimenyttehaver.dk.

Materialet er udviklet af Maritime Nyttehaver. Se mere på maritimenyttehaver.dk. Under Bølgemarken I Københavns Havn hænger store net fyldt med én af verdens mest interessante fødevarer. Eftertragtet af nogle, frygtindgydende for andre. Det er østers, og i Maritime Nyttehaver eksperimenter

Læs mere

Reduktion af klimagasser fra kødproduktion

Reduktion af klimagasser fra kødproduktion Reduktion af klimagasser fra kødproduktion Individuelle, nationale og globale forpligtelser Alex Dubgaard Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) Gå-hjem-møde om Kød og klima Den 16. september

Læs mere

Bestyrelsen indstiller André Vedgren som dirigent og Theis Lykkegaard Leisner som referent.

Bestyrelsen indstiller André Vedgren som dirigent og Theis Lykkegaard Leisner som referent. Generalforsamling Københavns Kogræsserlaug, referat Deltagere, bestyrelsen: Flemming, Nikolaj, Anna, Maria, Merete, Erik og Theis Deltagere, medlemmer: Svend (støtte), Søs (aktiv), John Jørgensen (aktiv),

Læs mere

Info til Kerteminde Sommerbys ejere og lejere. Efterår 2012

Info til Kerteminde Sommerbys ejere og lejere. Efterår 2012 Info til Kerteminde Sommerbys ejere og lejere Kære sommerhusejere og lejere Efterår 2012 Vi vil igen informere om det arbejde der er foregået i 2012 og prøve at se lidt frem mod 2013. Dette skrift vil

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Kronik: Rationelle beslutninger med irrationelle konsekvenser

Kronik: Rationelle beslutninger med irrationelle konsekvenser Kronik: Rationelle beslutninger med irrationelle konsekvenser Kristian Kreiner Februar 2008 Det fleste af os ønsker os et værelse med udsigt, men jeg kender en, som har købt en udsigt med værelse i Brighton.

Læs mere

Markedsanalyse. Danskhed bliver vigtigere for fødevarer

Markedsanalyse. Danskhed bliver vigtigere for fødevarer Markedsanalyse 14. januar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskhed bliver vigtigere for fødevarer Dansk forbindes med bedre kontrol,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig side 1 af 6 Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning De forskellige

Læs mere

Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo. Lemvig Kommune

Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo. Lemvig Kommune Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Lemvig Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt om kæmpe-bjørneklo... 4 Formål... 4 Indsatsområde... 4 Lovgivning omkring bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo...

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

ETIK. Undervisningsvejledning til lærere på skoler

ETIK. Undervisningsvejledning til lærere på skoler ETIK Undervisningsvejledning til lærere på skoler Formål At forberede eleverne på forløbet Dyrenes anatomi i Zoologisk Have, samt at give eleverne en forståelse for begreberne etik og moral i forbindelse

Læs mere

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Reservatet ledelse og erkendelse Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Erik Staunstrup Christian Klinge Budgetforhandlingerne Du er på vej til din afdeling for at orientere om resultatet. Du gennemgår

Læs mere

Dispensation til dyrehold til afgræsning

Dispensation til dyrehold til afgræsning TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Dispensation til dyrehold til afgræsning I henhold til 7 stk. 1 i bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage mv. Hovmarksparken,

Læs mere

Går jorden under? Klimaforandringer forandrer de dansk kvægbrug?

Går jorden under? Klimaforandringer forandrer de dansk kvægbrug? Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Klimaforandringer forandrer de dansk kvægbrug? Professor Jørgen E. Olesen Globale udfordringer Klimaændringer Befolkningstilvækst især middelklasse

Læs mere

Pleje af tørre naturtyper

Pleje af tørre naturtyper Pleje af tørre naturtyper Biolog Hanne Tindal Madsen Agri Nord Natur og Miljø Natur, beskyttelse og pleje Naturtyper Beskrivelse enkelte Danmark Beskyttelse Lovgivning Administration Pleje Typer Praksis

Læs mere

Effektive afgræsningsstrategier med forskellige dyrearter

Effektive afgræsningsstrategier med forskellige dyrearter PROJEKT Effektive afgræsningsstrategier med forskellige dyrearter HVAD GØR MAN, NÅR NATURAREALER SKAL PLEJES, OG HVILKE TILTAG ANBEFALES, NÅR VI SKAL SE PÅ DYRENES VELFÆRD OG TRIVSEL Projektet har fået

Læs mere

100% DANSK ROSE KYLLING ER. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet og pakket i Danmark og det giver mange fordele

100% DANSK   ROSE KYLLING ER. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet og pakket i Danmark og det giver mange fordele SORTIMENT 2018 ROSE KYLLING ER 100% DANSK ROSE Kylling er danske kvalitetsprodukter, der giver de bedste muligheder for at skabe inspirerende og smagfulde måltider. En ROSE Kylling er opvokset, slagtet

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer blerede, og der er kun efterplantet få stiklinger. Rødel er godt etableret med barrodsplanter, og der har ikke været behov for efterplantning. De efterplantede stiklinger er generelt slået godt an, og

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Forside, hvor du selv indsætter foto

Forside, hvor du selv indsætter foto Viden til virkning - Målrettet naturpleje Forside, hvor du selv indsætter foto Heidi Buur Holbeck, SEGES Foto: Anne Eskildsen Projektets formål At give lodsejere og dyreholdere, der plejer værdifuld natur,

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD Madens historier Ruth og Rasmus på sporet af KØD Frikadeller Ummm, frikadeller! Det er det bedste, jeg ved, siger Rasmus. I dag får de frikadeller i børnehaven. Frikadeller på rugbrød. Det kan børnene

Læs mere

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet:

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden Troels Kristensen Aarhus Universitet, Ins4tut for agroøkologi Indlæg ved økologi kongres

Læs mere

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Markedsanalyse 22. november 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Landbrug & Fødevarer

Læs mere

HELE VERDEN I KØKKENET

HELE VERDEN I KØKKENET LEKTION 4A HELE VERDEN I KØKKENET DET SKAL I BRUGE Madvarer og deres emballage Adgang til internettet Kamera Listen Grøntsager i sæson LÆRINGSMÅL 1. I kan vurdere, om en fødevare udleder meget eller lidt

Læs mere

Frivillige Græsserlaug i Naturpleje

Frivillige Græsserlaug i Naturpleje Frivillige Græsserlaug i Naturpleje Hvor er jeg glad! Anna Bodil Hald Natur & Landbrug ApS Naturhistorisk Forening for Nordsjælland 31. oktober 2016 Lidt om mig Biolog. Botanisk økolog. Seniorforsker på

Læs mere

Tilskud til Naturpleje

Tilskud til Naturpleje Tilskud til Naturpleje Projekttilskud til naturpleje, maj 2014 Rydning: 38 ansøgninger, 327,33 ha, 5.969.861,69 kr. Hegning: 264 ansøgninger, 5.775,97 ha, 35.882.264,15 kr. I alt 290 ansøgninger på rydning

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

ADD. Viden-Forståelse-Håndtering. Skrevet af: Jan og Rikke Have Odgaard

ADD. Viden-Forståelse-Håndtering. Skrevet af: Jan og Rikke Have Odgaard ADD Viden-Forståelse-Håndtering Skrevet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad ADD Viden Forståelse - Håndtering Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-5-5

Læs mere

Klimahandlingsplan 2016

Klimahandlingsplan 2016 Klimahandlingsplan 2016 Helgård og Røjlegård Esben Ingerslev Kæderupvej 8 3200 Helsinge Denne klimahandlingsplan Denne klimahandlingsplan er en aftalt plan mellem konsulent og landmand om, hvad landmanden

Læs mere

Sommeraktiviteter for 25. gang

Sommeraktiviteter for 25. gang Sommeraktiviteter for 25. gang En weekend uden ipads og smartphones for børn i Odder Kommune lyder næsten usandsynligt. Men det var realiteterne for børnene på Hou Skole, som traditionen tro netop har

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab Opgaveforslag til madkundskab Under temaet Mad, musik og motion har mad og madopskrifter et selvstændigt menupunkt. (http://heleverdeniskole.dk/mad-i-guatemala/. Her har eleverne mulighed for at læse om

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Dyrs levesteder i byen Byen SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit De ferske vande Henrik Sell og Karen Howalt, Naturhistorisk

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

Mad med mening. Lise Lykke Steffensen. Cand. Agro., HD

Mad med mening. Lise Lykke Steffensen. Cand. Agro., HD Mad med mening Lise Lykke Steffensen Cand. Agro., HD Ny Nordisk Mad -En succeshistorie om innovation og mad med mening En innovativ satsning baseret på værdier og sammenhængskraft Et innovationskryds mellem

Læs mere

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke!

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke! BERETNING 2009 Sportsligt har vi haft et godt år på senior siden, hvor serie 3 har formået at holde sig i netop serie 3. I foråret skulle vi afslutte den sidste hele sæson. Inden forårets kampe lå vi lige

Læs mere

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Fazer Food & Co er stolte over at drive kantinen for Socialog sundhedsskolen Esbjerg. Herunder kan du møde vores køkkenteam på skolen. På de

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE Mad- og måltidspolitik INDLEDNING Sund mad er en vigtig forudsætning for læring, trivsel og et godt helbred hele livet igennem. At sikre gode mad- og måltidsvaner forudsætter,

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Reguleringens rationale

Reguleringens rationale Reguleringens rationale Med en fangstkapacitet, som overstiger fiskemængderne, er der behov for at regulere fiskeriindsatsen. En fine-tuning af fiskedageordningen er næppe tilstrækkelig; der er brug for

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan gøre rede for hvilke

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan gøre rede for hvilke FYSIK/KEMI Stof og stofkredsløb Eleverne kan gøre rede for hvilke faktorer, der har indflydelse på problemstilling fra en af fagteksterne Eleven kan vurdere miljøpåvirkninger af bæredygtighed med særligt

Læs mere