Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970"

Transkript

1 35 Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 97 Ulrik Knudsen og Michael Sand, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske obligationsmarked er ændret markant siden 97. Dengang bestod det næsten udelukkende af realkreditobligationer. I dag udgør realkreditobligationer og statspapirer henholdsvis /3 og /3 af det samlede obligationsmarked i Danmark. Frem til midten af 97'erne var konverterbare annuitetsobligationer dominerende på det danske obligationsmarked. Dette billede ændrede sig med genoptagelsen af de statslige udstedelser af serielånsobligationer. Fra 983 påbegynder staten udstedelser af stående lån, og efterfølgende har andelen af stående lån været voksende. Udviklingen skyldes dels statens lånestrategi og dels udbredelsen af rentetilpasningslån fra slutningen af 99'erne. I dag er den cirkulerende mængde obligationer fordelt mellem konverterbare annuitetsobligationer og inkonverterbare stående lån med en overvægt af sidstnævnte. Den samlede kronevarighed på det danske obligationsmarked er reduceret siden medio 999. Det skyldes dels den ændrede sammensætning i den cirkulerende mængde realkreditobligationer med en større andel af rentetilpasningsobligationer og dels renteudviklingen, som har reduceret kronevarigheden for de konverterbare realkreditobligationer. UDSTEDELSES- OG LÅNEAKTIVITET PÅ OBLIGATIONSMARKEDET Staten og realkreditinstitutterne er hovedudstedere af danske obligationer. Det første danske indenlandske statsobligationslån blev optaget i 785. I årene efter steg udstedelsen af statsobligationer, og den voksende omsætning gav sig udslag i, at Københavns børs i 8 begyndte en regelmæssig obligationsnotering. Omkring år efter udstedelsen af Særlige institutter (herunder KommuneKredit og Danmarks Skibskreditfond), statsgaranterede enheder (fx A/S Storebælt) og private virksomheder er også væsentlige obligationsudstedere. Det første danske statsobligationslån blev optaget i Amsterdam i 757, jf. Danmarks Statistik, Statistiske Undersøgelser nr. 4 Kreditmarkedsstatistik, 969.

2 36 den første danske indenlandske statsobligation blev det første realkreditlån formidlet i Danmark. Københavns brand i 795 medførte behov for genopførelse af et stort antal nedbrændte bygninger, og som en følge heraf blev det første danske realkreditinstitut oprettet i 797, Kreditkassen for Husejere i Kjøbenhavn. Med Grundloven i 849 blev foreningsfriheden lovfæstet, og i 85 blev den første danske realkreditlov vedtaget. Rammerne for realkreditmarkedet har gennem tiden undergået store forandringer dels som følge af ønsket om lovgivningsmæssige liberaliseringer og dels som led i den økonomiske politik, fx som reguleringsinstrument. Det har bl.a. medført en stærkt øget koncentrationsgrad, således at der i dag eksisterer 7 danske realkreditudstedere mod 5 i starten af 97'erne. Boks beskriver i korte træk udviklingen på det danske obligationsmarked. I bilaget er oplistet en række definitioner af begreber i obligationsmarkedet. Det danske obligationsmarked er i forhold til BNP vokset markant indtil midten af 98'erne, hvorefter andelen har stabiliseret sig, jf. figur. Indtil slutningen af 97'erne bestod det danske obligationsmarked næsten udelukkende af realkreditobligationer. Herefter steg udstedelsen af statspapirer kraftigt, og disse to grupper dominerer i dag obligationsmarkedet i Danmark med henholdsvis ca. /3 og /3 af den udestående obligationsmængde. Skiftet skyldes især de betydelige underskud på den statslige saldo i slutningen af 97'erne og frem til midten af 98'erne som gav et tilsvarende behov for statslig låntagning. Den cirkulerende mængde statspapirer steg derfor kraftigt i denne periode. Fra var den statslige saldo igen negativ med en vækst i statspapirmængden til følge. Den cirkulerende mængde realkreditobligationer har været jævnt stigende siden 97. Dette afspejler bl.a. et forøget belåningsgrundlag. Derudover har ændringer i realkreditlovgivningen haft betydelig indflydelse på udstedelsesaktiviteten, jf. boks. Liberaliseringer af realkreditlovgivningen har således været kraftigt medvirkende til husholdningernes øgede låneoptagelse gennem realkreditinstitutterne, delvis på bekostning af banklån. I anden halvdel af 99'erne blev rentetilpasningslån reintroduceret på det danske realkreditmarked. I modsætning til de traditionelle konverterbare annuitetslån er rentetilpasningslån finansieret ved udstedelse af inkonverterbare stående obligationer med kort løbetid, de såkaldte rentetilpasningsobligationer. Ved udgangen af 3 var der optaget Se Michael Møller og Niels Chr. Nielsen, Dansk Realkredit gennem år, 997. I introduceredes rentetilpasningslån som obligationslån baseret på inkonverterbare variabelt forrentede annuitetsobligationer med en løbetid på typisk 4-5 år.

3 37 STRUKTUREN PÅ DET DANSKE OBLIGATIONSMARKED SIDEN 97 Boks 97: Realkreditreform: Den maksimale løbetid for realkreditlån nedsættes til 3 år, hvorefter 3-årige fastforrentede konverterbare annuitetsobligationer er den dominerende finansieringsform ; enhedsprioritering indføres, hvilket medfører øget koncentration blandt realkreditinstitutterne. 975: Staten genoptager udstedelsen af fastforrentede serielånsobligationer. 976: Staten genoptager udstedelsen af fastforrentede statsgældsbeviser (afdrages som stående lån); i særlig realkredit til nye ejerboliger får realkreditinstitutterne tilladelse til at udbyde rentetilpasningslån finansieret ved - til 5-årige inkonverterbare obligationer amortiseret som stående lån. 98: Realkreditreform: Generel mulighed for kontantlån (ophæves i 985), herunder som rentetilpasningslån; kvoten for realkreditlån til boligejendomme ophæves. 98: Finansiering af realkreditlån via indeksobligationer introduceres (størstedelen er inkonverterbare og afdrages efter serielånsprincippet). 983: Staten introducerer fastforrentede stående statsobligationslån. 984: Staten introducerer variabelt forrentede stående statsobligationslån (udstedelse heraf ophører i 99). 986: Krav om mix-lån ved bl.a. ejerskifte og nybyggeri af ejerboliger ("del af kartoffelkuren"). Lånene finansieres således ved en kombination af konverterbare annuitets- og serielånsobligationer. 988: Serielånsobligationer ophører med at indgå i statens lånevifte. 989: Realkreditreform: Fri ret til etablering af realkreditinstitutter. 99: Staten introducerer skatkammerbeviser som nulkuponobligationer. 99: Adgang til fri realkreditbelåning inden for 8 pct. af værdien for ejerboliger med op til 3-årige mix-lån. 993: 3-årige annuitetslån til ejerboliger genintroduceres. 996: Realkreditinstitutterne relancerer rentetilpasningslån, som primært finansieres ved udstedelse af inkonverterbare fastforrentede stående obligationer med en løbetid på til år (rentetilpasningsobligationer). 3: Mulighed for realkreditlån med op til års afdragsfrihed (opsat amortisation), hvor finansiering kan ske med enten traditionelle fastforrentede konverterbare obligationer eller med rentetilpasningsobligationer. Anm.: Ved lovforslag henfører årstallene til vedtagelsen og ikke den efterfølgende implementering. Kilde: Diverse udgaver af Realkreditrådets årsberetning, Realkreditloven, Danske Statslån, Statens låntagning og gæld samt Beretning og regnskab, Danmarks Nationalbanken. I analyseperioden udgør inkonverterbare annuitetsobligationer en begrænset andel af det samlede danske obligationsmarked. Statspapirer (statsobligationer, statsgældsbeviser og skatkammerbeviser) er inkonverterbare.

4 38 UDVIKLINGEN PÅ OBLIGATIONSMARKEDET Figur Mia.kr Pct. af BNP Statspapirer Andre obligationer Realkreditobligationer - øvrige Realkredit - rentetilpasningslån Obligationsmarkedet i pct. af BNP (højre akse) Anm.: Papirerne er opgjort til nominel værdi ultimo januar, april, juli og oktober (hermed undgås påvirkning fra refinansieringsaktiviteterne i december). Indeksobligationer er opgjort til den indekserede værdi. Statspapirer består af statsobligationer, statsgældsbeviser og skatkammerbeviser. Statsobligationer denomineret i valuta er udeladt. Andre obligationer indeholder bl.a. udstedelser fra særlige institutter, statsgaranterede enheder og private virksomheder. Data for rentetilpasningslån findes fra og med januar 999. Observationerne for januar og april 994 illustrerer en massiv konverteringsbølge. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. rentetilpasningslån for 498 mia.kr., heraf 85 mia.kr. i euro, svarende til omkring /3 af det samlede realkreditudlån. Årsagerne til rentetilpasningslånenes markante vækst siden er især et stigende positivt spænd mellem den lange og den korte rente, hvilket umiddelbart gør rentetilpasningslån billige. Desuden opfattes den samfundsøkonomiske situation generelt som stabil. Fra oktober 3 har realkreditinstitutterne fået mulighed for at formidle lån med afdragsfrihed i op til år. En opgørelse fra Realkreditrådet viser, at knap 57 pct. af bruttoudlånet til ejerboliger og fritidshuse i fjerde kvartal 3 blev ydet med afdragsfrihed. Næsten alle de afdragsfrie lån er finansieret via rentetilpasningsobligationer. De ændrede låneformer indebærer, at rentetilpasningsobligationer udgør en stigende andel af det danske obligationsmarked på bekostning af traditionelle konverterbare realkreditobligationer med lang løbetid. Hermed har det danske ejendomsmarked i højere grad end tidligere samme finansielle struktur som i euroområdet. I Europa overgås En generel diskussion af disse emner findes hos Anders Møller Christensen og Kristian Kjeldsen, Rentetilpasningslån, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Rekordudlån i 3 realkreditudlån for over en halv billion!, Realkreditrådet, pressemeddelelse, 7. januar 4.

5 39 det danske realkreditmarked kun af det tyske i absolut omfang. Målt i forhold til BNP er det danske realkreditmarked blandt verdens største. Obligationsmarkedet fordelt på udvalgte typer Det danske obligationsmarked var tidligere domineret af konverterbare annuitetsobligationer, hvorimod den cirkulerende mængde stats- og realkreditobligationer i dag primært er fordelt mellem konverterbare annuitetsobligationer og inkonverterbare stående lån med en overvægt af sidstnævnte, jf. figur. Fra 975 og frem til begyndelsen af 98'erne blev størstedelen af statsobligationerne udstedt som fastforrentede serielån. I 983 introduceredes stående statsobligationslån. I de efterfølgende år blev serielån udfaset til fordel for stående lån og ophørte helt med at indgå i statens lånevifte fra 988. Frem til midten af 98'erne var fastforrentede annuitetslån med lang løbetid klart dominerende på det danske realkreditmarked. Med "kartoffelkuren" i 986 blev kravet om mix-lån indført, hvilket medførte udstedelser af serielån på realkreditmarkedet. I 993 fik realkreditinstitutterne igen mulighed for at yde lån kun baseret på annuitetsobligationer. Forholdet mellem konverterbare og inkonverterbare obligationer har også ændret sig siden 97. Som følge af udstedelsesaktiviteten i stats- STATSPAPIRER OG REALKREDITOBLIGATIONER FORDELT PÅ UDVALGTE LÅNETYPER Figur Mia.kr Pct Annuitet Serie Stående Indeks - realkredit Andel konverterbare (højre akse) Anm.: Data er opgjort til estimeret nominel værdi ultimo oktober. "Andel konverterbare" er estimeret på baggrund af lånetyper, ekskl. indeksobligationer. Indeksobligationer er opgjort til den indekserede værdi. Statsobligationer denomineret i valuta er udeladt. Kilde: Københavns Fondsbørs, Nordea Analytics og Danmarks Nationalbank.

6 4 INDENLANDSK STATSGÆLD FORDELT PÅ PAPIRTYPE Figur 3 Pct Mia.kr Fastforrentede stående statsobligationslån Serielån Variabelt forrentede stående statsobligationslån Statsgældsbeviser Skatkammerbeviser Andre Indenlandsk statsgæld i alt (højre akse) 3 Anm.: Data er opgjort ultimo december til nominel værdi. Valutaswaps i - på samlet mia.kr. er udeladt. "Andre" indeholder bl.a. præmieobligationer. I 984 introduceredes 5- og -årige variabelt forrentede stående statsobligationslån med kvartalsvis rentetilpasning. Udstedelsen af disse obligationer stoppede i 99, og i dag er alle variabelt forrentede statsobligationslån indfriet. Kilde: Danmarks Nationalbank. papirer og senest rentetilpasningsobligationer er andelen af konverterbare obligationer i forhold til det totale statspapir- og realkreditmarked faldet markant i perioden, jf. figur. I Danmark udstedes statsobligationer i de 5- og -årige løbetidssegmenter, mens statsgældsbeviser udstedes med års løbetid. Disse løbetidssegmenter er også internationalt de vigtigste. Sammen med skatkammerbeviser, som udstedes med op til måneders løbetid, udgør disse papirer statens lånevifte. I lighed med den statslige lånestruktur i mange andre lande er den danske indenlandske statsgæld i dag stort set kun fordelt på fastforrentede stående lån (statsobligationer og statsgældsbeviser) samt skatkammerbeviser, jf. figur 3. Der er således sket en gradvis forenkling af den statslige lånestruktur. Ved at opbygge store likvide serier søger staten at opnå en likviditetspræmie og dermed lavere låneomkostninger. 3 Statens lånestrategi medvirker til at gøre statspapirerne attraktive for såvel indenlandske som udenlandske investorer. 3 Med udsigt til betydelige statslige underskud blev salget af statsgældsbeviser genoptaget i 976. I 99 blev skatkammerbeviser som nulkuponobligationer introduceret (dvs. forrentningen sker ved udstedelse til en kurs under og indløsning til kurs ). For nærmere beskrivelse se Danmarks Nationalbank, Statens låntagning og gæld, 3.

7 4 UDVIKLINGEN I DEN SAMLEDE KRONEVARIGHED SIDEN 999 Et væsentligt forhold for obligationsinvestorer er obligationsbeholdningens renterisiko. Obligationens renterisiko kan udtrykkes ved kronevarigheden, jf. bilaget. Værdien af kronevarigheden for en enkelt obligationsserie afhænger af obligationens karakteristika, herunder restløbetid, kupon og amortisering, men også af rentekurvens udseende samt udviklingen i obligationsseriens størrelse. For de konverterbare realkreditobligationer skal låntagers konverteringsret ligeledes inddrages. Handles de konverterbare realkreditobligationer til pari eller derover, vil kronevarigheden typisk være ganske lav. Udviklingen i den samlede kronevarighed på det danske obligationsmarked påvirkes af den strukturelle ændring i sammensætningen af den cirkulerende mængde realkreditobligationer med en voksende andel af rentetilpasningsobligationer samt en reduceret kronevarighed for de konverterbare realkreditobligationer forårsaget af renteudviklingen, jf. figur 4. I perioden er den samlede kronevarighed faldet fra til 83 mia.kr. Medio 999 udgjorde kronevarigheden fra de konverterbare realkreditobligationer lidt over halvdelen af den samlede kronevarighed. Fire år senere er denne andel blevet reduceret til lidt over en tredjedel. På trods af, at rentetilpasningsobligationerne udgør lidt under en tredjedel af den cirkulerende mængde realkreditobligationer i 3, bidrager disse kun med 8 pct. af den samlede kronevarighed. Størstedelen af disse obligationer har typisk en løbetid på år og dermed en forholdsvis lav kronevarighed. En stor del af kronevarigheden for de konverterbare realkreditobligationer stammer fra de 3-årige papirer udstedt gennem de sidste år. 3 Kronevarigheden for disse er faldet med godt en tredjedel fra 36 til 3 mia.kr., og hovedparten af kronevarigheden stammer nu fra de 3-årige realkreditobligationer med en kupon på 5 pct., jf. figur 5. Fra medio 999 til medio bidrog realkreditobligationer med en kupon på 6 pct. og udløb i 6 og 9 med størstedelen af den samlede kronevarighed. Denne periodes omfattende konverteringer i form af obligationskøb i markedet 4 i de nævnte papirer har medført en be- 3 4 For en nærmere gennemgang af obligationsrisici mv. henvises der til Danmarks Nationalbank, Finansiel styring i Danmarks Nationalbank, 4. Ultimo december 3 kan den samlede kronevarighed opgøres til 88 mia.kr. Udviklingen skyldes primært tilgangen af 3-årige realkreditobligationer med en kupon på 5 pct. og udløb i 35. De 3-årige konverterbare realkreditobligationer er gennem de sidste år udstedt med en kupon på 5, 6, 7 eller 8 pct. Afhængig af udstedelsestidspunktet har disse papirer udløb i 6, 9, 3 eller 35. Jf. Ulrik Knudsen, Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste år, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal 3.

8 4 DEN SAMLEDE KRONEVARIGHED FORDELT PÅ OBLIGATIONSTYPER SAMT DEN -ÅRIGE STATSOBLIGATIONSRENTE Figur 4 Mia.kr Statspapirer Andre obligationer Realkreditobligationer - konverterbare Realkreditobligationer - rentetilpasning -årige statsobligationsrente (højre akse) Pct. 7, 6,5 6, 5,5 5, 4,5 4, 3,5 3,,5, Anm.: Kronevarigheden er opgjort ultimo juni. Den -årige statsobligationsrente er vist på månedsbasis. "Andre obligationer" indeholder bl.a. indeksobligationer udstedt af realkreditinstitutter samt udstedelser fra særlige institutter, statsgaranterede enheder og private virksomheder. Kronevarigheden for indeksobligationer er opgjort på baggrund af den indekserede værdi. Kilde: Nordea Analytics, Danmarks Nationalbank samt egne beregninger. tydelig reduktion i den cirkulerende mængde obligationer. Denne udvikling har været medvirkende til faldet i kronevarigheden for de 3- årige papirer i dette tidsrum. I hele den viste periode er de fleste 3-årige realkreditobligationer med en kupon på 7 og 8 pct. blevet handlet til kurser over pari i takt med de seneste års rentefald (afhængig af kupon og udløbsår) med ekstraordinære indfrielser til følge. Medio 3 var dette også tilfældet for de 3-årige papirer med en kupon på 6 pct. En konsekvens af denne udvikling har været en reduktion af den samlede kronevarighed. Omvendt har det seneste års udstedelser af papirer med en kupon på 5 pct. og udløb i 35 medvirket til at forøge kronevarigheden. Låntagers omlægninger af højtforrentede konverterbare lån til konverterbare lån med en lavere forrentning har dermed en positiv effekt på kronevarigheden. Konverteres der derimod til rentetilpasningslån, vil betydningen for kronevarigheden være begrænset. I den viste periode er den cirkulerende mængde af de 3-årige papirer steget med næsten 6 til 67 mia.kr. Denne stigning dækker over en reduktion på 8 mia.kr. for de 3-årige realkreditobligationer med en kupon på 6 pct. eller derover. Derimod har der været en tilgang af 3-årige papirer med en kupon på 5 pct. på 9 mia.kr., herunder obligationer med en kupon på 5 pct. og udløb i 35 på 66 mia.kr. siden efteråret.

9 43 KRONEVARIGHEDEN FOR DE 3-ÅRIGE REALKREDITOBLIGATIONER FORDELT PÅ KUPON SAMT DEN -ÅRIGE STATSOBLIGATIONSRENTE Figur 5 Mia.kr Pct. 6,5 6, 5,5 5, 4,5 4, 3,5 3,,5, 8 pct. 7 pct. 6 pct. 5 pct. -årige statsobligationsrente (højre akse) Anm.: Kronevarigheden er opgjort ultimo juni. Den -årige statsobligationsrente er vist på månedsbasis. Til bestemmelse af kronevarigheden bruges en realkreditmodel. Bestemmelsen af kronevarigheden indebærer dermed nødvendigvis en modelusikkerhed, da beregningerne er afhængige af antagelser om fx låntagers konverteringsadfærd. Værdien af kronevarigheden kan derfor variere fra model til model afhængig af modellernes antagelser. Kilde: Nordea Analytics, Danmarks Nationalbank samt egne beregninger. Den samlede kronevarighed er følsom over for renteændringer. Eksempelvis vil en stigning i renteniveauet på mellem,5 og, procentpoint betyde, at de 3-årige realkreditobligationer med en kupon på 6 pct. handles til under pari, afhængig af udløbsåret. Dette vil medføre en reduktion af konverteringsrisikoen og dermed en stigning i kronevarigheden.

10 44 BILAG Begreber i obligationsmarkedet Amortisation: Annuitetslån: Konstant ydelse pr. termin (afdragsandelen stiger med tiden, mens renteandelen falder). Serielån: Konstant afdrag pr. termin (over tid en faldende terminsydelse). Stående lån: Kun rentebetalinger i lånets løbetid - hovedstolen forfalder ved udløb. Mix-lån: Typisk 6 pct. annuitetslån og 4 pct. serielån. Konverterbar: Et lån er konverterbart, når det udover opkøb i markedet af de konverterbare obligationer, der ligger til grund for realkreditlånet, også kan førtidig indfries ved opsigelse til kurs. Inkonverterbar: Et lån er inkonverterbart, når det alene kan førtidig indfries ved at opkøbe de obligationer, der ligger til grund for realkreditlånet. Obligationslån: Låntagers hovedstol svarer til den pålydende værdi af de obligationer, der ligger til grund for lånet. Låntagers provenu afhænger således af kursværdien på obligationerne ved udstedelsen. Kontantlån: Låntagers hovedstol svarer til kursværdien på de solgte obligationer. Kurstabet ved realkreditinstituttets salg af obligationerne indregnes i kontantlånsrenten og giver således et skattemæssigt fradrag for private låntagere. Ved førtidig indfrielse skal låntager betale skat af en eventuel kursgevinst. Forrentning: Fastforrentede lån: Renten er uændret i lånets løbetid. Rentetilpasningslån: Løbende tilpasning af renten på faste tidspunkter. Refinansiering: Restgælden erstattes helt eller delvist ved salg af nye obligationer. Indekslån: Hovedstol og restgæld, og dermed ydelsen, justeres løbende i overensstemmelse med udviklingen i et aftalt prisindeks. Ydes som kontantlån.

11 45 Nominallån: Samlebetegnelse for lån, der ikke er indeksregulerede. Nominallån er langt den overvejende og traditionelle låneform. Kronevarighed: Udtrykker hvor meget en obligationsbeholdnings markedsværdi marginalt ændrer sig i kroner ved en ændring i rentekurven på procentpoint.

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Pressemeddelelse nr. 1 19. januar 2006 Rekordhøjt realkreditudlån i 2005 i alt 748 mia. kr. Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Realkreditinstitutterne har igen i 2005 ydet

Læs mere

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab.

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditudlånet 3. kvartal 2009 23. oktober 2009 Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditinstitutternes udlån steg igen i 3. kvartal

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling)

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling) København, den 21. april 2008 Pressemeddelelse Flere vælger rentetilpasningslån Realkreditrådets udlånsstatistik for 1. kvartal 2008 viser, at stadig flere låntagere vælger rentetilpasningslån, fordi de

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr. Realkreditudlånet 2.. kvartal 2010 28. juli 2010 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft

Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft København, den 31. juli 2008 Pressemeddelelse Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft Realkreditrådets udlånsstatistik for 2. kvartal 2008 viser, at stadig flere låntagere

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu mia.kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu mia.kr. Realkreditudlånet 1.. kvartal 2010 23. april 2010 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu 2.312 mia.kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne

Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne 21 Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne Lars Jul Hansen, Handelsafdelingen, og Jesper Ulriksen Thuesen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske realkreditmarked

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer Til Københavns Fondsbørs Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer 20. september 2005 Nykredit Realkredit A/S åbner pr. 21. september 2005 tre nye fondskoder til finansiering af udlån i udlandet.

Læs mere

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Pressemeddelelse 18. oktober 2007 Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Realkreditinstitutternes udlån var større i 3. kvartal 2007 end kvartalet før. Låntagere vælger fastforrentede lån og andelen

Læs mere

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger 135 Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger Ib Hansen og Hans Henrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den danske realkreditmodel bygger på fleksibilitet og gennemsigtighed.

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr. Realkreditudlånet 4.. kvartal 2011 19. januar 2012 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2012

Realkreditudlånet 3. kvartal 2012 23. oktober 2012 Realkreditudlånet 3. kvartal 2012 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 9,3 mia. kr. i 3. kvartal 2012 og udgør nu 2.441 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Information om rentetilpasningslån(rt-lån)

Information om rentetilpasningslån(rt-lån) Information om rentetilpasningslån(rt-lån) DLR Kredit tilbyder rentetilpasningslån(rt-lån) i kroner(dkk) og i euro(eur). Bortset fra skattemæssige forhold og valutakursrisikoen ved lån i euro er karakteristika

Læs mere

Realkreditudlånet 4. kvartal 2013

Realkreditudlånet 4. kvartal 2013 23. januar 2014 Realkreditudlånet 4. kvartal 2013 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,1 mia. kr. i 4. kvartal 2013 og udgør nu 2.479,1 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

A. En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår.

A. En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår. Opgave 4.1 En obligation er et gældsbevis, hvor udstederen forpligter sig til at betale renter og afdrag i en bestemt periode på nærmere aftalte vilkår. I Danmark kan obligationsudstederne opdeles i følgende

Læs mere

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma 6 Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen og Elena Kabatchenko Nielsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Det danske marked for realkreditobligationer har

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr. Realkreditudlånet 1. kvartal 2011 28. april 2011 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditudlånet 1. kvartal 2017

Realkreditudlånet 1. kvartal 2017 19. april 217 Realkreditudlånet 1. kvartal 217 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 15,8 mia. kr. i 1. kvartal 217 og udgør nu 2.617,8 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditudlånet 4. kvartal 2016

Realkreditudlånet 4. kvartal 2016 19. januar 217 Realkreditudlånet 4. kvartal 216 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 9 mia. kr. i 4. kvartal 216 og udgør nu 2.62 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde et

Læs mere

Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr.

Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr. P R E S S E M E D D E L E L S E Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr. Realkreditsektorens udlånsstatistik for 1. kvartal 215 viser et nettoudlån til boligejere på hele 7 mia. kr., der tyder på tillægslån

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2014

Realkreditudlånet 3. kvartal 2014 27. oktober 2014 Realkreditudlånet 3. kvartal 2014 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 8,6 mia. kr. i 3. kvartal 2014 og udgør nu 2496 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2016

Realkreditudlånet 3. kvartal 2016 27. Oktober 216 Realkreditudlånet 3. kvartal 216 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 11,6 mia. kr. i 3. kvartal 216 og udgør nu 2.593 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr. Realkreditudlånet 3. kvartal 2011 25. oktober 2011 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Realkreditudlånet 2. kvartal 2015

Realkreditudlånet 2. kvartal 2015 3. juli 215 [Revideret ift. første offentliggørelse] Realkreditudlånet 2. kvartal 215 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 22,1 mia. kr. i 2. kvartal 215 og udgør nu 2.53,8

Læs mere

Realkreditudlånet 1. kvartal 2014

Realkreditudlånet 1. kvartal 2014 29. april 2014 Realkreditudlånet 1. kvartal 2014 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 4,9 mia. kr. i 1. kvartal 2014 og udgør nu 2484,0 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

OBLIGATIONSBLAD. pr. 15. januar 2016

OBLIGATIONSBLAD. pr. 15. januar 2016 OBLIGATIONSBLAD pr. 15. januar 2016 Nærværende obligationsblad pr. 15. januar 2016 erstatter obligationsblad pr. 18. november 2014. A. Notering af obligationsserier BRFkredits obligationsserier i DKK,

Læs mere

Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet

Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet P R E S S E M E D D E L E L S E Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet Ved udgangen af 214 valgte ekstraordinært mange boligejere mere rentesikkerhed ved enten at gå ud af rentekurven til fx F3-lån eller

Læs mere

LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017

LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017 LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017 OBLIGATIONSLÅN MED FAST RENTE Kort beskrivelse Rente Løbetid Obligationslån med fast rente. Lånets rente er lig med renten på obligationerne og er fast i hele lånets

Læs mere

Realkredit Danmark Skattepjece. Skattepjece

Realkredit Danmark Skattepjece. Skattepjece Realkredit Danmark Skattepjece Skattepjece Indledning Denne pjece beskriver i hovedtræk reglerne for selskabers beskatning i forbindelse med realkreditlån. Du kan blandt andet læse om de skattemæssige

Læs mere

Ugeseddel nr. 14 uge 21

Ugeseddel nr. 14 uge 21 Driftsøkonomi 2 Forår 2004 Matematik-Økonomi Investering og Finansiering Mikkel Svenstrup Ugeseddel nr. 14 uge 21 Forelæsningerne i uge 21 Vi afslutter emnet konverterbare obligationer og forsætter med

Læs mere

Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet

Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet 21. januar 2008 Pressemeddelelse Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet Realkreditinstitutternes udlånsaktivitet i 2007 var på samme niveau som året før. Der har været et lavere udlån til private

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde

Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde P R E S S E M E D D E L E L S E Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde Boligejerne har i 1. kvartal 2013 indfriet flere afdragsfrie lån, end de har optaget. Det er første gang, at der er noteret

Læs mere

OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2017

OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2017 OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2017 Nærværende obligationsblad pr. 5. december 2017 erstatter obligationsblad pr. 5. december 2016. A. Notering af obligationsserier BRFkredits obligationsserier i DKK,

Læs mere

Information om rentetilpasningslån (RT-lån)

Information om rentetilpasningslån (RT-lån) Side 1 af 5 Information om rentetilpasningslån (RT-lån) Maj 2015 DLR Kredit tilbyder rentetilpasningslån (RT-lån) i kroner (DKK) og i euro (EUR). Bortset fra skattemæssige forhold og valutakursrisikoen

Læs mere

LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016

LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016 LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016 OBLIGATIONSLÅN MED FAST RENTE Kort beskrivelse Rente Løbetid Obligationslån med fast rente. Lånets rente er lig med renten på obligationerne og er fast i hele lånets

Læs mere

Boliglån med variabel rente

Boliglån med variabel rente Boliglån med variabel rente BoligXlån fra Totalkredit BoligXlån er et lån med variabel rente. Renten tilpasses med kortere eller længere mellemrum, alt afhængig af hvilket BoligXlån du vælger. BoligXlån

Læs mere

Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit

Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit Oplysninger om realkreditlån Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit Et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit er et lån, som ydes mod sikkerhed i form af pant i fast ejendom, som skal ligge

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2011

Landbrugets gælds- og renteforhold 2011 Side af 5 Landbrugets gælds- og renteforhold 11 Side 1 af 5 Med udgangspunkt i indberetninger fra realkreditinstitutterne, data fra Danmarks Statistik samt de foreløbige regnskabsresultater, er der gennemført

Læs mere

OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2016

OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2016 OBLIGATIONSBLAD pr. 5. december 2016 Nærværende obligationsblad pr. 5-12-2016 erstatter obligationsblad pr. 14-01-2016 A. Notering af obligationsserier BRFkredits obligationsserier i DKK, EUR og SEK er

Læs mere

Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån

Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån P R E S S E M E D D E L E L S E Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån Nettoudlånet til boligejere steg i 3. kvartal 2010 med 10,7 mia., hvilket dækker over et nettoudlån på 14 mia.

Læs mere

Claus Munk. kap. 1-3. Afdeling for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet Esben Kolind Laustrup

Claus Munk. kap. 1-3. Afdeling for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet Esben Kolind Laustrup Claus Munk kap. 1-3 1 Dagens forelæsning Grundlæggende introduktion til obligationer Betalingsrækker og låneformer Det danske obligationsmarked Pris og kurs Effektive renter 2 Obligationer Grundlæggende

Læs mere

Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner

Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner 6. august 2008 Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner Går du med flytteplaner, har du et 4 % eller 5 % lån og tror på, at renten falder? Så bør du konvertere nu. Årsagen er, at renterne ikke skal

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Landbrugets realkreditgæld 2015

Landbrugets realkreditgæld 2015 Landbrugets realkreditgæld 215 Juli 216 Resume og indledende kommentarer Nærværende notat beskriver de seneste bevægelser indenfor landbrugets gælds- og renteforhold relateret til lån i realkreditinstitutterne.

Læs mere

Vejledning vedrørende. Markedsinformationer om danske realkreditobligationer

Vejledning vedrørende. Markedsinformationer om danske realkreditobligationer Vejledning vedrørende Markedsinformationer om danske realkreditobligationer December 2011 Markedsinformationer om danske realkreditobligationer Indledning Markedsinformationer om danske realkreditobligationer

Læs mere

Realkreditudlånet tilbage på sporet

Realkreditudlånet tilbage på sporet P R E S S E M E D D E L E L S E Realkreditudlånet tilbage på sporet Markant fremgang for fastforrentede lån til boligejerne. Også pæne tal for konverteringsaktiviteten. Nettoudlånet fra realkreditinstitutterne

Læs mere

Dansk realkredit er billig

Dansk realkredit er billig København, 7. april 2015 Dansk realkredit er billig Dansk realkredit har klaret sig flot gennem krisen. Men i efterdønningerne af den finansielle krise er alle europæiske kreditinstitutter blevet stillet

Læs mere

Hvad er en obligation?

Hvad er en obligation? Hvad er en obligation? Obligationer er relevante for dig, der ønsker en forholdsvis pålidelig investering med et relativt sikkert og stabilt afkast. En obligation er i princippet et lån til den, der udsteder

Læs mere

Flere vælger fastforrentede lån

Flere vælger fastforrentede lån P R E S S E M E D D E L E L S E Flere vælger fastforrentede lån Fastforrentede lån vinder igen frem, og blandt de boligejere der vælger variabelt forrentede lån, vælger de fleste lån med 3 eller 5 års

Læs mere

Jyske Rentetilpasning

Jyske Rentetilpasning Jyske Rentetilpasning / 20.08.2018 / side 1 af 5 Jyske Rentetilpasning Kort beskrivelse Kontantlån med rentetilpasning til erhverv. Rente Lånerenten fastsættes ved lånets udbetaling på samme måde som for

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med faldende popularitet.

Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med faldende popularitet. København, den 22. oktober 2008 Pressemeddelelse Fastforrentede lån mest populære Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med

Læs mere

Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet

Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet P R E S S E M E D D E L E L S E t Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet Nettoudlånet fra realkreditinstitutterne til de danske boligejere blev negativt med 4,1

Læs mere

SDO-lovgivningen og dens betydning

SDO-lovgivningen og dens betydning SDO-lovgivningen og dens betydning Fra 1. juli af, blev de nye SDO- og SDRO-lån en realitet, og vi har allerede set de første produkter på markedet. Med indførelsen af de nye lån er der dermed blevet ændret

Læs mere

Nykredit åbner to nye obligationstyper

Nykredit åbner to nye obligationstyper Meddelelse til Københavns Fondsbørs Nykredit åbner to nye obligationstyper 3. september 2003 Resume Nykredit åbner to nye obligationstyper. De to nye obligationstyper er: 30-årig fastforrentet, konverterbar

Læs mere

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 1 Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 Opgavetekst Generelle oplysninger: Der ses i nedenstående opgaver bort fra skat, transaktionsomkostninger,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 2. kvt. 216 3. kvt. 216 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 3. kvt. 217 4. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 3. kvt. 216 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 3. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 1. kvt kvt kvt kvt kvt. 2018

Mia. kr. 1. kvt kvt kvt kvt kvt. 2018 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 1. kvt. 217 2. kvt. 217 3. kvt. 217 4. kvt. 217 1. kvt. 218 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2018

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2018 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 4. kvt. 217 1. kvt. 218 2. kvt. 218 3. kvt. 218 4. kvt. 218 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019 Tabel. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 2. kvt. 208 3. kvt. 208 4. kvt. 208. kvt. 209 2. kvt. 209 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 3. kvt. 218 4. kvt. 218 1. kvt. 219 2. kvt. 219 3. kvt. 219 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Realkreditobligationer

Realkreditobligationer Skitsering af lånemarkedet i DK vs. kontantlån Fastforrentede lån tilpasningslån (FlexLån) udvikling og huspriser Warning: kortfattet simplificeret skitsering af et komplekst område! Den interesserede

Læs mere

Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet

Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet P R E S S E M E D D E L E L S E Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet I 2012 optog danske boligejere realkreditlån for i alt 321,5 mia. kr., men nettoudlånet

Læs mere

KOMMUNEKREDIT LÅNEPRODUKTER

KOMMUNEKREDIT LÅNEPRODUKTER OM KommuneKredit er en forening, der har til formål at yde lån til kommuner, regioner, kommunale interessentskaber, samt til selskaber og institutioner med 100 pct. kommunegaranti. KommuneKredits mission

Læs mere

HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT?

HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT? Oplysninger om realkreditlån HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT? Et realkreditlån ydet af BRFkredit er et lån, som ydes mod sikkerhed i form af pant i fast ejendom, som skal ligge i Danmark. Når

Læs mere

Skitsering af lånemarkedet i DK

Skitsering af lånemarkedet i DK Skitsering af lånemarkedet i DK Obligationslån vs. kontantlån Fastforrentede lån tilpasningslån (FlexLån) udvikling og huspriser Warning: kortfattet simplificeret skitsering af et komplekst område! Den

Læs mere

Lånet sikres med pant i fast ejendom, og hvis der tillige stilles krav om kaution/meddebitorer, fremgår dette af lånetilbuddet.

Lånet sikres med pant i fast ejendom, og hvis der tillige stilles krav om kaution/meddebitorer, fremgår dette af lånetilbuddet. Avedøre B/S, afd. Store Hus Vester Voldgade 17 1552 København V Dato 31. maj 2013 Vores ref. Jess Bering Hansen Ejendomsnr. 0393644 16 Beliggenhed Sadelmagerporten 2-4 m.fl. 2650 Hvidovre Standardiseret

Læs mere

FlexLån har sparet dig for kroner eller 11 år

FlexLån har sparet dig for kroner eller 11 år 2. november 2009 FlexLån har sparet dig for 150.000 kroner eller 11 år Så er det endnu engang ved at være tid til at mere end ½ mio. danske boligejere og virksomheder skal have en ny rente. Langt de fleste

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Konverteringsoverblik overvejelser og anbefalinger

Konverteringsoverblik overvejelser og anbefalinger 29. maj 2019 Konverteringsoverblik overvejelser og anbefalinger Selv efter en historisk stor konverteringsbølge i slutningen af april på mere end 100 mia. kroner synes der at være en god sandsynlighed

Læs mere

Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån

Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån 31.august 2010 Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring & funding Redaktion Lise Nytoft Bergmann libe@rd.dk Den seneste tids

Læs mere

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån Til OMX Den Nordiske Børs, København Luxembourg Stock Exchange og pressen 15. november 2007 Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede obligationer Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Stationsvej 5, 4760 Vordingborg m.fl.

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Stationsvej 5, 4760 Vordingborg m.fl. a/s Klampenborgvej 205 2800 Kongens Lyngby Team Andelsbolig Telefon 45 26 69 16 E-mail: andelsboliger@brf.dk Konsekvensberegning A/B Havnehaven afd. I C/O Lea Ejendomspartner Att. Line Farnov Axeltorv

Læs mere

Hver gang en ny obligation bliver åbnet og tilbudt til vores låntagere, dukker den samme advarsel op: Pas på indlåsningseffekt!

Hver gang en ny obligation bliver åbnet og tilbudt til vores låntagere, dukker den samme advarsel op: Pas på indlåsningseffekt! 30. januar 2018. Ulven kommer eller hvad? Kan indlåsningseffekt blive en realitet? Hver gang en ny obligation bliver åbnet og tilbudt til vores låntagere, dukker den samme advarsel op: Pas på indlåsningseffekt!

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Margrethevang 18A, 5600 Faaborg m.fl.

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Margrethevang 18A, 5600 Faaborg m.fl. BRFkredit a/s Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby Team Andelsbolig Telefon 45 26 69 16 E-mail: andelsboliger@brf.dk Konsekvensberegning Andelsboligforeningen Margrethevang, Afdeling 1 C/O Finn Mackenhauer

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen NR. 8 OKTOBER 2010 Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen En halv million boligejere står over for en rentetilpasning af deres lån i december måned - og de har udsigt til lave renter. Men det er

Læs mere

Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne

Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne 10. september 2014 Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne Renterne på fastforrentede realkreditlån har aldrig i nyere tid været lavere, og det giver boligejerne gunstige muligheder for at optimere

Læs mere

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag Obligationsvilkår Udsteder og hæftelsesgrundlag 1 Obligationerne udstedes af Nykredit Realkredit A/S (herefter Nykredit). Obligationerne udstedes i kapitalcenter D i fælleshæftende serier med fælles seriereservefond.

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag. Obligationernes anvendelse og udstedelsestidspunkt

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag. Obligationernes anvendelse og udstedelsestidspunkt Obligationsvilkår Udsteder og hæftelsesgrundlag 1 Obligationerne udstedes af Nykredit Realkredit A/S (herefter Nykredit). Obligationerne udstedes i Kapitalcenter D i fælleshæftende serier med fælles seriereservefond.

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Generelle emner i årsberetningerne

Generelle emner i årsberetningerne Generelle emner i årsberetningerne Afdragsprofiler og realkreditlåntyper Årsberetning 2008 5.1. Indledning. Fra tid til anden opstår der tvister mellem kunderne og realkreditinstitutterne, som primært

Læs mere

Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån

Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån Kurserne er maksimeret til 100 (konverterbare). Effektive rentegennemsnit beregnet på basis af officielt noterede kurser for hver hele og

Læs mere

Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån

Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån Tabel A (DKK) Omregningskurser: Ældre konverterbare annuitetslån Kurserne er maksimeret til 100 (konverterbare). Effektive rentegennemsnit beregnet på basis af officielt noterede kurser for hver hele og

Læs mere

Kvartalsrapport kvartal 2002

Kvartalsrapport kvartal 2002 Fondsbørsmeddelelse nr. 13/2002 29. oktober 2002 Kvartalsrapport 1.-3. kvartal 2002 Realkredit Danmark 1.-3. kvartal 2002 1/7 Realkredit Danmark koncernen BASISINDTJENING OG PERIODENS RESULTAT 1.-3. kvartal

Læs mere

Obligationsvilkår. udløbsår, samme pålydende rente og samme antal årlige terminer. Udsteder og hæftelsesgrundlag

Obligationsvilkår. udløbsår, samme pålydende rente og samme antal årlige terminer. Udsteder og hæftelsesgrundlag Endelige vilkår til prospekt for udbud af realkreditobligationer i Nykredit Realkredit A/S i serie 51D, 55D, 52D og 53D (konverterbare annuitetsobligationer i euro) Obligationsvilkår Udsteder og hæftelsesgrundlag

Læs mere