Cykling, sikkerhed og sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Cykling, sikkerhed og sundhed"

Transkript

1 Cykling, sikkerhed og sundhed Af Thomas Krag Thomas Krag Mobility Advice, Wilhelm Marstrands Gade 11, DK-2100 København Ø Tlf , e-post web Introduktion Cykling forurener ikke, og det er sundt at cykle. Sandsynligvis er cyklen det mest bæredygtige transportmiddel, der til dato er opfundet. Cykling har et stort potentiale for at erstatte bilbrug i byer, idet mange bilture her er korte. Men cykling synes, når man ser på elementære risikotal, at være farligere end at køre i bil. Dette bruges ofte som argument mod fremme af cykeltrafik. Det er imidlertid værd at overveje hvilke risikotal, man vælger at se på. Noget andet er, at steder, hvor der cykles meget, er sikrere for alle end mere bildominerede områder. Statistiske data peger desuden på, at der er mindre risiko for at komme af dage i trafikken ved en ikke-bilorienteret livsstil med høj grad af cykelbrug end ved en livsstil, hvor bilen er det primære transportmiddel. Herudover er de positive sundhedseffekter fra cykling betydeligt større end trafikulykkernes negative helbredsmæssige konsekvenser. Disse forhold diskuteres nærmere i det følgende. Det konkluderes, at fremme af cykeltrafik godt kan forsvares ud fra et etisk standpunkt. Det er derimod tvivlsomt, om man overhovedet bør diskutere trafiksikkerhed som enkeltstående fænomen uden at inddrage andre helbredseffekter fra trafiksystemet. Lidt om terminologi Cyklister og fodgængere beskrives ofte som "bløde", "svage" eller "sårbare" trafikanter. Betragtet som individer er de, der jævnligt går eller cykler, dog takket være motionen typisk væsentligt sejere end dem, der ikke gør det. Ordet "ubeskyttede trafikanter" giver derfor en bedre beskrivelse af det forhold, at cyklister og fodgængere er udsat for alvorlige skader ved trafikulykker. Man skal i øvrigt anvende begrebet "cyklist" med varsomhed. I det følgende søges det alene brugt for trafikanter, der på et givet tidspunkt kører på cykel. De, der nogle gange eller ofte cykler, kaldes i stedet cykelbrugere. Risiko Man beregner og bruger ofte ulykkesrisiko i forbindelse med ingeniørmæssige betragtninger. Risikoen beregnes som antallet af uønskede hændelser divideret med et mål for den involverede transport. Antallet af uønskede hændelser i tælleren kan være: antal ulykker antal personskader eller antallet af skadede antallet af alvorlige personskader eller antallet af alvorligt skadede antal dræbte.

2 Der er også flere muligheder for målet for den involverede transport i nævneren, for eksempel: antal kørte kilometer antal ture transportens varighed i tid. Dette giver anledning til at beregne mange forskellige tal, og man bør udvise en god del omhu i valget af de tal, man benytter i en given sammenhæng. Ofte bruges antallet af skadede, alvorligt skadede eller dræbte til risikoberegninger. Dette er i reglen at foretrække frem for antal ulykker eller antal skader. Én ulykke kan involvere en eller flere skadede, og omvendt kan én person rammes af en eller flere skader i én og den samme ulykke. Trafikulykker er af meget varierende natur. Cykling er kendt for at resultere i mange ulykker, hvoraf en relativt mindre del er alvorlige, svære eller kritiske sammenlignet med andre transportmidler. Dette viser sig ved færre hospitalsdage per person behandlet ved skadestuen 1. Tendenserne er vist grafisk. Skadestuedata om trafikulykker 1. AIS står for "Abbreviated Injury Scale", fordelingen indenfor hver af trafikantgrupperne er vist. De sædvanlige ulykkesstatistikker er kendt for en betydelig underrapportering af skadede cyklister 1. En del af grunden er, at mange soloulykker med cyklister ikke rapporteres til politiet, en anden at dette også er tilfældet for de mindre alvorlige ulykker med flere involverede. Dette gør det vanskeligt at skabe en fair sammenligning af ulykkesrisici beregnet for forskellige transportmidler. For så vidt det angår dræbte personer er ulykkesstatistikkerne dog ganske pålidelige. Ved at anvende antallet af dræbte undgår man også diskussionen om graden af personskade og dens indvirkning på de involverede. Det tal, der anvendes som mål for transporten ved risikoberegninger, er ofte antallet af rejste kilometer. Det kan være relevant for nogle formål men diskutabelt for andre. Antallet af rejste kilometer er vokset år for år i vesten mens tiden brugt til transport og antallet af ture har været langt mere konstant. Til beregning af den samfundsmæssige risiko vil sidstnævnte tal derfor være et bedre valg end antallet af kilometer. De følgende grafer viser forskellen, når man beregner enkeltpersoners risiko for at blive dræbt i trafikken ved gang, cykling eller bilkørsel med hhv. afstand, antal ture og tid som mål for transporten 2.

3 Fra graferne kan man konkludere, at der kun er en væsentlig risikoforskel på de tre transportmidler, når afstand bruges som mål. Cykling er da 4-5 gange så farligt som bilkørsel mens gang er over 10 gange så farligt. Måles risikoen pr. tur eller pr. time er der ingen markante forskelle. Den risiko, som andre vejbrugere udsættes for, er ikke medtaget. Det ville i givet fald give det største negative udslag for bilkørsels vedkommende i de viste grafer. Hvis antallet af skadede i stedet for antallet af dræbte var brugt som mål, ville dette have givet den største forskel for cyklingens vedkommende, i og med at der er mange skadede cyklister for hver dræbt. Risikoen er ikke konstant Der knytter sig et helt andet problem til at beregne transportrisikoen som f.eks. antallet af alvorligt skadede pr. km. Sådanne risikotal fører nemlig ofte til den forestilling, at man kan forudsige antallet af skader ud fra kendskab til antallet af kilometer, der vil blive tilbagelagt. For trafiksystemet som sådan er det kendt, at det ikke forholder sig sådan. Størstedelen af de vestlige lande har haft et fald i det samlede antal skadede i trafikken samtidigt med at der har været en betydelig vækst i antallet af tilbagelagte kilometer. Eksempler er vist i graferne 3,4. Road traffic growth in the EU (including GDR before 1990) and its prognosis to Fatality development in the EU (including GDR before 1990) and its prognosis to

4 Fatality risk per 100,000 inhabitants in several countries. Source: IRTAD 4. Graferne viser to ting: 1. Mange lande har haft succes med at reducere risikoen for at blive dræbt i trafikulykker. 2. Risikoen målt som dræbte pr. tilbagelagt kilometer kan ikke anvendes til at forudsige antallet af trafikdræbte over en årrække. Cyklisters risiko er mindre hvor der cykles meget Hvis cyklisters risiko kunne bruges til at forudsige antallet af skadede cyklister ud fra mængden af cykeltrafik, måtte man forvente en proportional stigning i antallet af skadede cyklister ved vellykkede bestræbelser på fremme af cykeltrafikken. Mange undersøgelser konkluderer imidlertid, at cyklisters risiko er mindre, desto mere der cykles 5,6,7,8,9,10. En stigning i cykeltrafikken kan altså måske nok føre til flere skadede cyklister, men stigningen er mindre, end hvad man ville have forudsagt ud fra udgangsrisikoen. Nogle af de fundne resultater er vist grafisk.

5 Cykeltrafik og cyklist-risiko. Der er tendens til, at risikoen er mindst i de lande, hvor der cykles mest 5. Risikoen ved gang og cykling i 68 californiske byer i Udvalgte byer i Nordrhein-Westphalen, Tyskland. Det forholdsmæssige antal skadede cyklister versus mængden af cykeltrafik. Stigningen er ikke proportional, så risikoen falder med øget cykelbrug 7.

6 Sammenhæng mellem cykelbrug og cyklisters risiko, ifølge hollandske data 9. Det omvendte forhold mellem mængden af cykling og cyklisters risiko forklares ofte med bilisters adfærd: Hvis mange cykler, vil bilisterne også forvente at møde cyklister i trafikken, og gør sig derfor mere umage for at undgå at kollidere med dem. En anden grund kunne være at forholdene generelt set er sikrere de steder, hvor mange cykler. Det er således kendt - og ikke spor overraskende - at der tages mere hensyn til cyklister i trafikplanlægningen i lande og byer med mange cyklister. Man kunne endelig forvente, at erfarne cyklister har en mindre risiko for at komme ud for ulykker end dem med mindre erfaring. Man kan ligeledes forvente, at der er en større andel af erfarne cyklister de steder, hvor der cykles meget. Der kendes imidlertid ikke megen forskning på området, men en enkelt reference peger på en stærk indflydelse fra erfaringen 11. Cyklisters ulykkesrisiko versus deres erfaring 11. Der er højst sandsynligt ikke tale om et enten-eller men om et både-og. Men uanset hvad forklaringen måtte være, demonstrerer resultaterne, at en risiko ved cykling beregnet i en given situation ikke kan anvendes til at forudsige antallet af skader i en ny situation, hvor der cykles mere. Færre cykelulykker ved mere cykling I og med, at risikoen ved brug af cykel synes at stå i et omvendt forhold til cykelbrugen, behøver man ikke være lige så bekymret for cyklisternes sikkerhed, som hvis antallet af skader steg proportionalt med mængden af cykeltrafik. Men der er dog stadig grund til bekymring. En stigning i cykeltrafikken vil således fortsat medføre en vis stigning i antallet af ulykker med cyklister, hvis man ikke gør noget for at modvirke dem.

7 Glædeligvis findes der en række eksempler på, at man har fået mere cykeltrafik og samtidigt forbedret cyklisternes sikkerhed så meget, at det samlede antal skadede er faldet. Nogle er disse eksempler er vist grafisk 7,10,12,13. Cykelbyer i Nordrhein-Westphalen, Tyskland. Udviklingen i antallet af skadede cyklister (røde søjler) og cykeltrafikken (grønne søjler) over en årrække viser færre ulykker i alle byer og mere cykling i alle byer på nær en 7. Tal for cykling og ulykkesrisiko fra Wien ("Wege" betyder "ture"). Stor stigning i cykeltrafik og en dertil knyttet tre-fjerdedeles reduktion af ulykkesrisikoen 12. Cykling i Holland En 30% stigning i cykeltrafikken sammen med en to tredjedels reduktion i risiko, dvs. et absolut fald i antallet af dødsulykker med cyklister 10.

8 København En generelt set stigende cykeltrafik sammen med et fald i antallet af alvorligt skadede cyklister 13. Andre trafikanters ulykkesrisiko er ikke medtaget i de viste grafer. Generelt må man imidlertid antage, at en stigning i cykeltrafikken vil medføre en reduktion i antallet af andre trafikantgruppers ulykker. Dels fordi der vil være færre i de øvrige trafikantgrupper (idet flere cykler), dels fordi hastighederne i almindelighed vil være lavere og trafikmiljøet bedre og sikrere. Der skal ikke her nærmere diskuteres hvilke sikkerhedsforanstantninger, man har anvendt i de nævnte byer og lande. Der er dog ikke nogen af eksemplerne, hvor øget brug af cykelhjelm har givet et væsentligt bidrag til reduktionen i antallet af skadede. Eksemplerne viser, at det ikke blot er muligt at reducere risikoen ved cykling ved øget cykelbrug, det er sågar muligt at sænke det totale antal skadede cyklister. Hvis man ville anvende et risikomål for at forudsige en sådan udvikling, måtte man arbejde med en negativ, marginal risiko. Alt i alt styrker dette, at man kan reducere ulykkesrisikoen ved cykling ved at få flere til at cykle. Hvis risikoen imidlertid fortsat er større end risikoen ved bilkørsel, kan man stadigvæk diskutere fornuften i et sådant projekt. En ikke bil-baseret livsstil er ikke nødvendigvis usikker Med en højere risiko pr. kilometer ved cykling end ved bilkørsel skulle man umiddelbart tro, at man ville være udsat for en større risiko fra trafikulykker hvis man baserer sit liv på at cykle frem for primært at køre i bil. Dette bygger dog på den noget teoretiske antagelse, at flertallet af de bilture, en almindelig person foretager, umiddelbart kunne erstattes af cykelture. En typisk cykeltur er 3-4 km mens en væsentlig del af bilturene er på mindst 10 km - en afstand som kun de mest ihærdige cykelbrugere orker at tilbagelægge på cykel. De, der cykler på de korte ture, vil - hvis ikke de har en bil til rådighed - typisk bruge kollektiv trafik, når de skal langt. I og med, at offentlig transport er en sikker transportform - langt sikrere end bilkørsel - kunne denne kombination godt vise sig at være lige så sikker som brug af bil for en lang tur. Nogle enkle eksempler er vist i tabellen.

9 Risiko for dødsulykker med forskellige transportmidler gang cykel bil kollektiv risiko (dræbte/10 9 km) Risiko for dødsulykker på forskellige ture gang (km) cykel (km) bil (km) kollektiv (km) samlet risiko (dræbte/10 9 ture) kort tur til fods kort tur på cykel 3 75 kort tur i bil 3 15 kort kollektiv-tur 0, lang tur på cykel lang tur i bil lang kollektiv-tur 0, lang kombi-kollektiv-tur 0, Det sidste eksempel repræsenterer den checkede bruger af kollektiv transport, som sparer tid ved at cykle til en togstation og dermed undgår et skift med tilsvarende ventetid. Mens det - ud fra en betragtning om egen-risiko - synes at være en fordel at bruge bilen til en kort tur, er det sikrere at kombinere gang, cykel og kollektiv trafik for de lange ture. Data fra rejsevaneundersøgelser gør det muligt at studere fænomenet nærmere. Danske data medtager antallet af biler til rådighed i den enkelte husstand, hvilket gør det muligt at skille befolkningen i grupper med væsensforskellig livsstil for så vidt angår brugen af cykel og bil. I den undersøgte befolkning, personer mellem 16 og 74 år, var der henholdsvis 22, 61 og 17 procent der boede i husstande uden bil, med en bil og med mere end en bil til rådighed. Cykel og kollektiv trafik viser sig, hvilket ingenlunde er overraskende, at blive brugt mere - og bil væsentligt mindre - i husstande uden bil til rådighed. Mere overraskende er resultatet af en samlet beregning af risikoen for hver af befolkningsgrupperne, idet risikoen viser sig at være størst for den mindst cyklende del af befolkningen. Regnestykket består i at gange det gennemsnitlige antal rejste kilometer for hvert af de indgående transportmidler med risikoen for dødsulykker med samme transportmiddel og derefter lægge resultaterne sammen. Graferne viser den gennemsnitlige transport pr. dag fordelt på de forskellige transportmidler og den resulterende risiko for at blive dræbt i trafikken, idet bidraget fra de forskellige transportmidler er vist indenfor den samme søjle. "Andre" er en blanding af knallert, motorcykel, taxi, færge og fly. Offentlig trafik bidrager ikke til risikoen for dødsulykker. Tallene stammer fra

10 Graferne viser med stor tydelighed, at dem uden bil har et mindre dagligt kilometerforbrug og således - hvis der sættes lighedstegn mellem mobilitet og antal kørte kilometer - kan siges at være mindre "mobile". De er imidlertid, hvis antallet af ture bruges som mål for mobiliteten, næsten lige så mobile som dem med rådighed over bil, som vist i grafen: Beregningsmåden kan naturligvis diskuteres. Metoden er stabil overfor underrapportering af transportmidler i rejsevaneundersøgelserne, hvis ellers graden af underrapportering er den samme for de sammenlignede grupper. Metoden antager på den anden side, at risikoen er én og den samme for et givet transportmiddel. Dette er ikke tilfældet. Lange bilture, hvor størsteparten foretages på de sikres veje, vil for eksempel være sikrere end en gennemsnitlig tur. Ligeledes vil de, der kører meget i bil, opnå erfaring og dermed have en mindre risiko end gennemsnittet (hvilket, som tidligere anført, også synes at være tilfældet for cykelbrugerne). Det er dog sandsynligt, at det samlede billede vil overleve en grundigere analyse. Man kan derfor konkludere, at det er sikrest ikke at basere sit liv på brug af bil, når man bor i Danmark. Hvis man på den anden side allerede har og bruger en bil, synes det stadigvæk at være uklogt at skifte nogle af de kortere bilture ud med cykel. Men er det nu sådan? Cykling og sundhed Udover trafiksikkerheden giver forureningen grund til bekymring. Mange anser det for usundt at cykle i forurenet luft i byerne. Der er dog ikke grund til at være særligt bekymret for dette aspekt. Flere undersøgelser konkluderer, at cyklister ikke er mere udsatte for farlige gasser end andre trafikanter 15, 16,17. En af grundene er, at koncentrationen af udstødningsgasser er større inde i bilerne end der, hvor cyklisterne trækker vejret.

11 Undersøgelser peger på, at cyklister er mindre udsat for by-mæssig forurening end bilbrugere. Det viste eksempel er fra en hollandsk undersøgelse 17. Cykling er ønskværdigt fra et samfundsmæssigt synspunkt: Ingen forurening, beskedent pladsforbrug, uafhængig transportmulighed for børn osv. Sikkerheden er imidlertid fortsat et område, der giver anledning til bekymring. Som det fremgår af de foregående afsnit er det muligt at reducere risikoen for skader ved cykling ganske markant, ligesom cykling i sig selv bidrager til en sådan reduktion af risikoen. I de fleste tilfælde vil man dog finde, at risikoen ved at cykle er større end risikoen ved brug af bil. Med mindre den enkelte helt ændrer sin livsstil, og udskifter de lange bilture med kollektiv trafik, kan et skift fra bil til cykel give anledning til en forøgelse af den enkeltes risiko for trafikulykker. Ud fra en ensidig sikkerhedsbetragtning måtte man derfor fraråde fremme af cykling, med mindre cykling blev gjort lige så sikkert som brug af bil. Dette sidste forudsættes i den norske nationale cykelstrategi, og målsætningen er smuk nok, blot er det endnu ikke lykkedes at nå den noget sted i verden. Cykling synes derfor umiddelbart at være et klassisk, socialt dilemma: Den er til fordel for samfundet som helhed, men ikke for den enkelte. Brugeren får imidlertid en positiv sundhedsgevinst fra cyklingen takket være den motion, han eller hun opnår ved at cykle. Der foreligger mængder af forskning, der peger på, at en stillesiddende livsstil er en væsentlig risikofaktor, og omtrent lige så meget forskning, der viser at selv moderat motion som del af den daglige livsførelse vil give den enkelte store sundhedsgevinster. Derfor anbefaler talrige nationale sundhedsprogrammer - herunder også det norske 18 - fysisk aktivitet som en sundhedsfremmende foranstaltning. Man har forsøgt at sammenligne cyklingens positive sundhedseffekter med de negative effekter, som ulykkerne repræsenterer. Tidlige undersøgelser konkluderer, at de positive effekter er gange så vigtige som de negative ulykkeskonsekvenser 19,20. Senere studier af epidemiologiske data bekræfter en markant, positiv sundhedseffekt af at cykle til arbejde 21. Relativ risiko for at dø justeret for diverse faktorer (alder, køn, uddannelse, rygning etc.) i afhængighed af cykling til arbejde, beregnet fra danske epidemiologiske data. De, der jævnligt cykler, har 28% mindre risiko for at komme af dage, selv om de formentlig har en øget risiko for at dø i cykelulykker 21.

12 En norsk cost-benefit undersøgelse af investeringer i infrastruktur konkluderer, at foranstaltninger til fremme af gang og cykling er langt mere cost-effektive end traditionel vejbygning, idet den største positive effekt er forbedret sundhed som følge af mere gang og cykling 22. En undersøgelse af konsekvenser af den danske cykelby Odense sætter markante besparelser i sygedagpenge i forbindelse med cykelfremmende aktiviteter. Besparelserne er større end de samlede investeringer i kampagner og infrastruktur 23. En anden undersøgelse af brugeradfærden i Odense afdækker, at de, der cykler, også er fysisk aktive på andre måder 24. Der er altså ikke baggrund for at antage, at en person, der begynder at cykle, kompenserer ved generelt at blive mindre fysisk aktiv. International sundhedspolitik til fordel for cykling Overbevisende dokumentaion for en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og sundhed har ført til international enighed om at fremme de fysisk aktive transportformer gang og cykling. Ministre og repræsentanter for verdenssundhedsorganisationen WHOs medlemsstater - herunder Norge - underskrev et charter om transport, miljø og sundhed i London i I følge chartret vil "vi fremme sikker og miljøvenlig cykel- og gangtrafik ved at tilvejebringe sikker infrastruktur og et netværk af gang/cykelveje, styre trafikken, håndhæve hastighedsgrænser og gennemføre fartkontroller der passer til de lokale forhold, og planlægge veje og bebyggelser der tager højde for gående og cyklendes behov". 25 Siden fremkomsten af chartret har man i WHO-regi udført en række udredningsprojekter indenfor områderne gang og cykling og sundhedsmæssig vurdering af transporten 26. Det er således internationalt accepteret, at det giver overordnede fordele at fremme cykling i et sikkert trafikmiljø. Konklusioner Der er gode grunde til at bekymre sig for cyklisters sikkerhed, og man bør skabe en sikker infrastruktur for cyklister, hvad enten det er i form af separeret trafik eller ved at integrere cykeltrafikken på de allerede eksisterende veje. Bekymringen bør imidlertid ikke overdrives. Risikoen for dødsulykker pr. time eller tur er ikke større på cykel end i bil, og lange bilture giver et betydeligt bidrag til antallet af trafikdræbte. Den, der erstatter sin bilkørsel med en kombination af kollektiv trafik og cykling, vil være mindre udsat for at dø ved en trafikulykke. Det synes herudover nærmest at være en generel lov, at risikoen ved at cykle falder i takt med stigende mængder af cykeltrafik. Erfaringen viser også, at det er muligt at få flere til at cykle uden at dette giver anledning til flere cyklistulykker. Hvis man herudover tager højde for de positive sundhedseffekter, vil cykling i alle tilfælde falde meget positivt ud. Man behøver ikke vente til risikoen pr. kilometer ved at cykle er lige så lav som for bilkørsel, før man kan forsvare at fremme cykeltrafikken ud fra et etisk standpunkt. Der er tværtimod grund til at advare mod en snæver indgang til spørgsmålet om trafik og sikkerhed. Trafiksikkerhed i traditionel forstand repræsenterer bestemt en relevant bekymring for sundhedseffekter fra trafiksystemet. Hvis man imidlertid alene ser på de direkte, negative effekter fra trafikulykker, lukker man øjnene for hovedparten af det fulde billede.

13 Referencer 1 UlykkesAnalyseGruppen: Ofre for ulykker behandlet på skadestuen, Odense Universitets Hospital, Danmark, Data fra Thomas Krag: Safer without the car, Velo-Australis De anvendte tal er fra Danmarks Statistik 1992 og dækker personer i alderen år. 3 Transport Safety Performance in the EU - a statistical overview. European Transport Safety Council, 2003 ( > reports). 4 IRTAD/BaSt 2003 ( 5 Præsentation af 1994-data fra "Transport Demand of Modes not covered in International Transport Statistics", UITP/ European Cyclists' Federation (ECF), December Lars Ekman: On the treatment of flow in traffic safety analysis - a non-parametric approach applied on vulnerable road users. Doctorafhandling, Lund Universitet, 1996:10. 7 Ministerium für Wirtschaft und Mittelstand, Energie und Verkehr des Landes Nordrhein-Westphalen, "Fahrradfreundliche Städte und Gemeinden in NRW - Maßnahmen- und Wirksamkeitsuntersuchung. Bericht, Städtedokumentation, Maßnahmendokumentation", 2001 ( > Marktplatz > Literatur ) 8 Søren Underlien Jensen, DUMAS: safety of pedestrians and two-wheelers, Notat 51, Vejdirektoratet, København Otto van Boggelen & Frank Borgman: Hoog fietsgebruik good voor verkeersveiligheid. Rapport om det hollandske cykelregnskab "Fietsbalans", Juni P L Jacobsen. Safety in numbers: more walkers and bicyclists, safer walking and bicycling. Injury Prevention 2003; 9: Bikewest, Western Australia: Bike Ahead - Bicycle Strategy for the 21st Century. ( > Technical Publications) 12 VCÖ Verkehrsclub Österreich, "Strassen zum radfahren", Wissenschaft & Verkehr 2/1995, Wien Cykelpolitik Københavns Kommune, Vej & Park, Thomas Krag, Transportmiddelvalg og ulykkesrisiko, Trafikdage i Aalborg 1999 ( > Paper-arkiv > Trafikdage: 1999 > Trafiksikkerhed 15 Waldman, M; Weiss, S; Articola, W: A Study of the Health Effects of Bicycling in an Urban Atmosphere. U.S. dept. of Transportation, Rank J, Folke J, Jespersen P H. Differences in cyclists and car drivers exposure to air pollution from traffic in the city of Copenhagen. Sci Total Environ 2001; 279: (background report in Danish available at 17 Van Wijnen/ Verhoeff/ Henk/ Van Bruggen: The exposure of cyclists, car drivers and pedestrians to traffic-related airpollutants, Int. Arch. Occup. Environ. Health 67: , Strømme SB, Anderssen SA, Hjermann I, Sundgot-Borgen J, Smeland S, Mæhlum S et al. Fysisk aktivitet og helse - anbefalinger. SEF-rapport nr. 2/ Thomas Krag: Safety - the Achilles' Heel for Cycling. Velo-city Conference in Copenhagen, 1989 (kan findes på > Foredrag og artikler) 20 British Medical Association /Mayer Hillman i bogen Cycling Towards Health and Safety, Oxford University Press, Andersen LB, Schnohr P, Schroll M, Hein HO: All-cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work. Arch Intern Med Jun 12;160(11): Kjartan Sælensminde: Gang- og sykkelvegnett i norske byer. Nytte- kostnadsanalyser inkludert helseeffekter og eksterne kostnader av motorisert vegtrafikk. TØI, Norge, Rapport 567/ Evaluering af Odense - Danmarks Nationale Cykelby. Odense Kommune, 2004 ( > Mål og resultater) 24 Jens Troelsen: Mobil på cykel - en refleksiv analyse af kvaliteter og barrierer for cykling som transportform. Ph.d.- afhandling, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, WHO, Charter on Transport, Environment and Health, underskrevet i London 1999 (available at 26 Se nærmere på

Transportmiddelvalg og ulykkesrisiko

Transportmiddelvalg og ulykkesrisiko Transportmiddelvalg og ulykkesrisiko Af Thomas Krag, Direktør, Dansk Cyklist Forbund, Rømersgade 7, DK-1362 København K, tlf 33 32 31 21, fax 33 32 76 83, e-mail dcf@dcf.dk Indledning Kørsel i personbil,

Læs mere

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET?

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? Jens Troelsen Professor, forskningsleder for forskningsenheden Active Living Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet jtroelsen@health.sdu.dk

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Cykling og fysisk aktivitet. Introduktion. Cykling, motion, miljø og sundhed. Baggrund. Fysisk inaktivitet og sundhed. Fysisk inaktivitet og sundhed

Cykling og fysisk aktivitet. Introduktion. Cykling, motion, miljø og sundhed. Baggrund. Fysisk inaktivitet og sundhed. Fysisk inaktivitet og sundhed Introduktion Cykling, motion, miljø og sundhed Generelt om cykling, sikkerhed og sundhed Fokus på cykelbyer hvad er de drivende faktorer og hvordan er resultaterne? Baggrund Fysisk inaktivitet og sundhed

Læs mere

Notat. Transportvaner for Odense 2018

Notat. Transportvaner for Odense 2018 Notat Transportvaner for Odense 2018 DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes

Læs mere

Cykling, motion, miljø og sundhed. Økologisk Råd og Thomas Krag Mobility Advice

Cykling, motion, miljø og sundhed. Økologisk Råd og Thomas Krag Mobility Advice Cykling, motion, miljø og sundhed Introduktion Generelt om cykling, sikkerhed og sundhed Fokus på cykelbyer hvad er de drivende faktorer og hvordan er resultaterne? Baggrund 2.5 million years 50 years

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

CYKELREGNSKAB 2009 1

CYKELREGNSKAB 2009 1 CYKELREGNSKAB 2009 1 INTRODUKTION 3 CYKELTRAFIK I SILKEBORG 3 CYKLENS ANDEL AF TURE 3 ÅRSDØGNTRAFIK 3 INFRASTRUKTUR 4 CYKELSTINETTET 4 CYKELPARKERING 4 TRAFIKSIKKERHED 5 BORGERUNDERSØGELSE 2009 6 HVEM

Læs mere

Udvikling i risiko i trafikken

Udvikling i risiko i trafikken Udvikling i risiko i trafikken Seniorrådgiver Camilla Riff Brems, Danmarks TransportForskning, cab@dtf.dk Seniorforsker Inger Marie Bernhoft, Danmarks TransportForskning, imb@dtf.dk Resume I bestræbelserne

Læs mere

Af seniorforsker Tove Hels og seniorforsker Ivanka Orozova-Bekkevold, Danmarks TransportForskning

Af seniorforsker Tove Hels og seniorforsker Ivanka Orozova-Bekkevold, Danmarks TransportForskning Mere trafik færre ulykker Af seniorforsker Tove Hels og seniorforsker Ivanka Orozova-Bekkevold, Danmarks TransportForskning Trafikmængden i Danmark stiger, mens antallet af dræbte og skadede i trafikken

Læs mere

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring Cykelregnskab 21 Forslag Udsendt i offentlig høring 13.4.211-11..211 Cykelregnskab 21 Indhold Cykelregnskab 21 Hvor meget cykler svendborggenserne? Hvorfor cykler svendborgenserne?...og hvorfor ikke? Cykling

Læs mere

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC Notat TU data DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes som interviews. Kun i

Læs mere

Sikkerhedsadfærd for cyklister og holdninger til cykling

Sikkerhedsadfærd for cyklister og holdninger til cykling Sikkerhedsadfærd for cyklister og holdninger til cykling Af Thomas Krag, Dansk Cyklist Forbund Indledning Cyklister beskyldes ofte for ikke at overholde færdselsreglerne og for ikke at tage hensyn til

Læs mere

The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles

The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles Trafikdage på Aalborg Universitet, 25-26 August 2014 The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles Betydningen af by- og infrastruktur for befolkningens transport-stile

Læs mere

Cyklens potentiale i bytrafik

Cyklens potentiale i bytrafik Civ.ing. Karen Marie Lei Krogsgaard,Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen Civ. ing. Puk Kristine Nilsson, Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen. Cyklens potentiale i bytrafik

Læs mere

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Af Søren Underlien Jensen, Trafitec, suj@trafitec.dk Evalueringerne af trafiksanering af veje og signalregulering af fodgængerovergange

Læs mere

Lars Gemzøe, associate partner Gehl Architects. Bløde cykelbyer

Lars Gemzøe, associate partner Gehl Architects. Bløde cykelbyer Lars Gemzøe, associate partner Gehl Architects Bløde cykelbyer Nye udfordringer Sundhed og fedmeepidemi Mobilitet og trængsel Miljøet og global opvarmning Gå Cykle Offentlig transport Byrum Bæredygtig

Læs mere

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Hvorfor stiller vi cyklen?

Hvorfor stiller vi cyklen? Hvorfor stiller vi cyklen? Indledning Danmark er et cykelland. Sammen med Holland er vi to af de lande, hvor flest mennesker cykler. Cyklen er en del af vores kultur, noget vi er stolte af, og det er f.eks.

Læs mere

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017 15. januar 2017 NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort Dansk Folkeparti har foreslået afskaffelse af kravet om at 75+ årige skal undersøges af lægen for at forny

Læs mere

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen?

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Thomas S. Nielsen, DTU, Email: thnie@transport.dtu.dk Den nationale cykelkonference 2014, Værket, Randers, 14 Maj 2014 Agenda Hvorfor byfunktioner

Læs mere

Camilla van Deurs. Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design. Gehl Architects. Menneskevenlige byer er sunde byer!

Camilla van Deurs. Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design. Gehl Architects. Menneskevenlige byer er sunde byer! Menneskevenlige byer er sunde byer! Middelfart april 2013 Camilla van Deurs Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design Vores filosofi arbejder for at skabe byer som er - levende - sunde -

Læs mere

CYKELPOLITIK for første gang

CYKELPOLITIK for første gang CYKELPOLITIK for første gang Planlægger Niels Jensen og planlægger Maria Helledi Streuli, Plankontoret, Vej&Park, Københavns Kommune. (nijen@btf.kk.dk/maste@btf.kk.dk). Københavns Kommune udgav i 2002

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Trafikdage 2012

Indkøb og transportvaner i København. Trafikdage 2012 Indkøb og transportvaner i København Trafikdage 2012 Hvad vidste vi i forvejen? 2 Fra bl.a. Holland og Sverige Cyklister bruger færre penge pr. besøg, men kommer til gengæld oftere. Cyklister lægger samlet

Læs mere

HENRIK HARDER, OLE B. JENSEN, JES MADSEN & VICTOR ANDRADE Aalborg Universitet 2014. http://www.bikeability.dk/ 13-09-2013 1

HENRIK HARDER, OLE B. JENSEN, JES MADSEN & VICTOR ANDRADE Aalborg Universitet 2014. http://www.bikeability.dk/ 13-09-2013 1 Cykel infrastruktur investeringer HENRIK HARDER, OLE B. JENSEN, JES MADSEN & VICTOR ANDRADE Aalborg Universitet 2014 http://www.bikeability.dk/ 13-09-2013 1 UDGANGSPUNKTET I dette oplæg er fokus på hvilken

Læs mere

Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber

Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber Formålet med at udarbejde et cykelregnskab er primært at evaluere og synliggøre kommunens udfordringer og resultater på cykelområdet. Cykelregnskabet giver

Læs mere

CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ

CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ 152 CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ Cyklen - redskabet til sundhed og bedre miljø Af seniorforsker Thomas Alexander Sick Nielsen, seniorforsker Linda Christensen og seniorrådgiver Thomas

Læs mere

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch Risiko i trafikken 2000-2007 Camilla Brems Kris Munch November 2008 Risiko i trafikken 2000-2007 Rapport 2:2008 November 2008 Af Camilla Brems og Kris Munch Copyright: Udgivet af: Rekvireres hos: Hel eller

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Indledning. I Regeringens Transporthandlingsplan fra 1993 "Trafik 2005" fremhæves cyklen som et miljøvenligt

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

Cykelregnskab 2012 Solrød Kommune kommune - februar 2013

Cykelregnskab 2012 Solrød Kommune kommune - februar 2013 TEKNIK OG MILJØ Cykelregnskab 01 Solrød Kommune kommune - februar 013 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 3 Datagrundlag... 3 Vilkår for cykeltrafikken... 4 3.1 Cykelstier... 4 3. Cykelparkering... 5 4 Cyklisters

Læs mere

Transportformer og indkøb

Transportformer og indkøb Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport,

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport, Analyse af TU data for privat og kollektiv transport Marie K. Larsen, DTU Transport, mkl@transport.dtu.dk Analyser af TU Analyserne er udført for at få et bedre overblik over data til brug i ph.d.-projekt

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Cykeltrafik - noget for sig?

Cykeltrafik - noget for sig? Indhold 1. 2. Kommunikation Cykeltrafik - noget for sig? 3. Lyngby 4. Nogle betragtninger Thomas Krag Mobility Advice Lyngby-Taarbæk Kommune 28. november 2005 Grundkursus i trafik kens mængde er nogenlunde

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens Dato 26. januar Sagsbehandler Jesper Hemmingsen Mail JEH@vd.dk Telefon +45 7244 3348 Dokument /6-1 Side 1/23 Udvikling i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens målsætning Opfølgning på udviklingen

Læs mere

Cykling, sundhed og økonomi

Cykling, sundhed og økonomi Baggrundsnotat til Københavns Kommunes Cykelregnskab 2006 Søren Underlien Jensen Marts 2007 Forskerparken Scion-DTU Diplomvej, Bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Sund af fysisk aktivitet Enhver

Læs mere

Transportvaner. Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune

Transportvaner. Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune Transportvaner Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune I denne folder findes sammenfatningen af Middelfart

Læs mere

Trafiksaneringer og cykelprojekter giver sundhedsbesparelser for en halv milliard

Trafiksaneringer og cykelprojekter giver sundhedsbesparelser for en halv milliard Trafiksaneringer og cykelprojekter giver sundhedsbesparelser for en halv milliard Nationale Cykelkonference 2016 i Odense Ivan Christensen, tmfich@gladsaxe.dk, Gladsaxe Kommune Investeringer kontra besparelser

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Trafikanters uheldsrisiko

Trafikanters uheldsrisiko Trafikanters uheldsrisiko Inger Marie Bernhoft Civilingeniør Rådet for Trafiksikkerhedsforskning Ermelundsvej 11, 8 Gentofte, Danmark Indledning I bestræbelserne på at mindske risikoen for færdselsuheld,

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 2000

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 2000 34 3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 2000 3.1 Baggrund Mørketal i uheldsstatistikken Den officielle færdselsuheldsstatistik har siden 1930 været

Læs mere

TRAFIKFORSKNING. de gamle køre bil

TRAFIKFORSKNING. de gamle køre bil TRAFIKFORSKNING an de gamle køre bil SIDE 8 PSYKOLOG NYT NR. 2 2011 Ældre bag rattet bliver ofte betragtet som farlige i trafikken, selv om de generelt er den sikreste gruppe af bilister. Det fastslår

Læs mere

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Det Økologiske Råd har netop udført en af de hidtil største undersøgelser af el-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper. Undersøgelsen

Læs mere

Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004

Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004 101 Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 Antal tilskadekomne 3230 3054 3238 3306 3447 3585 3546 3754 3512 3538 Number of injured Politiets

Læs mere

Cyklen kombinerer på enestående vis motion og mobilitet. Øget brug af cyklen på de korte ture giver sundere danskere i bedre form.

Cyklen kombinerer på enestående vis motion og mobilitet. Øget brug af cyklen på de korte ture giver sundere danskere i bedre form. Intet andet transportmiddel kombinerer så effektivt hurtig og billig transport med ønsket om bæredygtig udvikling og forbedring af folkesundheden som cyklen. Cyklen kombinerer på enestående vis motion

Læs mere

Menneskevenlige, bæredygtige g byer

Menneskevenlige, bæredygtige g byer Menneskevenlige, bæredygtige g byer Veksø Taulov 19.maj 2010 Lars Gemzøe Arkitekt M.A.A. Lektor i Urban Design Associeret partner, GEHL Architects ApS Urban Quality Consultants Nye udfordringer Sundhed

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere

Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen

Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen Juni 2002 Johan Nielsen Transportrådet Arbejdsnotat nr. 02-02 Transportrådet, Chr. IX's Gade 7, 4., 1111 Købehavn K. Tlf. 33 93 37 38 Fax

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

På vej mod et bedre bymiljø

På vej mod et bedre bymiljø NVF s danske udvalg for Miljø og Transport i byer arrangerer: På vej mod et bedre bymiljø Hvor: I Odense på Odense Slot Hvornår: 1.-3. oktober 2009 Program nederst Brug fagligheden og vær med til at skabe

Læs mere

Cost-benefit analyse af cykling og sundhed. Thomas Krag Mobility Advice

Cost-benefit analyse af cykling og sundhed. Thomas Krag Mobility Advice Cost-benefit analyse af cykling og sundhed Aalborg, 23 August 25 Baggrund Cykling, motion, miljø og sundhed - rapport fra Det Økologiske Råd, Hjerteforeningen, Skole og Samfund og Dansk Cyklist Forbund

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1999

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1999 34 3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1999 3.1 Baggrund Mørketal i uheldsstatistikken Den officielle færdselsuheldsstatistik har siden 1930 været

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011. Cykelregnskab 2009

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011. Cykelregnskab 2009 Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 11 Cykelregnskab 9 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Transportvaner....5 4. Cykeltællinger....8 5. Trafiksikkerhed...9 6. Brug af cykelhjelm... 7. Vedligeholdelse

Læs mere

Mere kvalitet i cykeltrafikken. Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik

Mere kvalitet i cykeltrafikken. Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik Mere kvalitet i cykeltrafikken Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik BYPAD Hvor god er kommunens indsats på cykelområdet? Hvor er styrkerne og svaghederne? Hvordan kan

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

UHELDSINFORMATION FRA SEKS EUROPÆISKE LANDE BASERET PÅ SELVRAPPORTERING

UHELDSINFORMATION FRA SEKS EUROPÆISKE LANDE BASERET PÅ SELVRAPPORTERING UHELDSINFORMATION FRA SEKS EUROPÆISKE LANDE BASERET PÅ SELVRAPPORTERING Katrine Meltofte Møller Ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet Trafikdage 2017, Aalborg HVAD VIL JEG FORTÆLLE JER OM? Sammenfatning

Læs mere

Bystruktur og cykling

Bystruktur og cykling Bikeability Åbent Seminar Københavns Universitet - 26 februar 2013 Bystruktur og cykling Thomas A. Sick Nielsen; thnie@transport.dtu.dk Trine A. Carstensen; tac@life.ku.dk Anton S. Olafsson; asol@life.ku.dk

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering 40 TEKNIK & MILJØ I VEJE OG TRAFIK Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Evalueringer viser, at trafiksanering og signalregulering giver sikkerhedsmæssige gevinster. Stilleveje

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

Mangfoldighed på cykelstien er vejen frem

Mangfoldighed på cykelstien er vejen frem Mangfoldighed på cykelstien er vejen frem Der mangler kvinder, børn og ældre på cykelstierne i New York. Ny undersøgelse viser at kulturelle tiltag er nødvendige for at mangfoldiggøre cykelkulturen og

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020 TÅRNBY KOMMUNE Cykelregnskab 2015-2020 1 Indhold: Indledning - Cykelregnskab 2015... 3 Hvorfor cykler borgerne i Tårnby?... 4 og hvorfor ikke?... 6 Ikke - cyklisterne i Tårnby Kommune... 7 Cykling og trafiksikkerhed...

Læs mere

Hvad gør trafikanter vrede? Analyse af situationer med vejvrede og forskelle mellem trafikanttyper

Hvad gør trafikanter vrede? Analyse af situationer med vejvrede og forskelle mellem trafikanttyper Hvad gør trafikanter vrede? Analyse af situationer med vejvrede og forskelle mellem trafikanttyper (videnskabelig assistent) Mette Møller (seniorforsker) Sonja Haustein (seniorforsker) Vejvrede Der er

Læs mere

Ulykkesanalyse November Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune

Ulykkesanalyse November Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune Ulykkesanalyse 27 November 29 Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune BRØNDERSLEV KOMMUNE Indholdsfortegnelse 1. Indledning 5 2. Ulykkesudviklingen 1998-27 6 3. Personskader og køretøjstyper 1998-27 8

Læs mere

Cykling, motion, miljø og sundhed

Cykling, motion, miljø og sundhed Cykling, motion, miljø og sundhed Det Økologiske Råd, Hjerteforeningen, Skole & Samfund og Dansk Cyklist Forbund Cycling is a convenient and enjoyable form of exercise Yet its benefits to health and the

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Mit liv efter ulykken - konsekvenserne af alvorlige trafikulykker i Danmark

Mit liv efter ulykken - konsekvenserne af alvorlige trafikulykker i Danmark Dette resumé er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Viden indsamlet i forbindelse med projektet om ældre cyklister

Viden indsamlet i forbindelse med projektet om ældre cyklister Notat 23. februar 2015 ANM Viden indsamlet i forbindelse med projektet om ældre cyklister 2014-2015 Ældre 1 cyklisters uheldsrisiko Ældre kommer mere alvorligt til skade i uheld Det er vigtigt at være

Læs mere

Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter.

Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter. Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter. Hans Skov-Petersen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet Projektmedarbejdere i øvrigt:

Læs mere

Hvorfor skal der ikke bruges offentlige midler på at promovere hjelme? Thomas Krag Thomas Krag Mobility Advice

Hvorfor skal der ikke bruges offentlige midler på at promovere hjelme? Thomas Krag Thomas Krag Mobility Advice Hvorfor skal der ikke bruges offentlige midler på at promovere hjelme? Mobility Advice Hvorfor skal der ikke bruges offentlige midler på at promovere hjelme? Cykelkonference Århus, 29.10.2009 Mobility

Læs mere

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 The challenge Compare The pilot pictures The choice The survey technique Only one picture

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit hjem Din Fart? 2010 Hvis du skal i kontakt med pressen kan det være rart at have gennemgået en række af de mest almindelige spørgsmål. Vi har listet nogle op her og også givet et bud på et svar. Kampagnebudskab:

Læs mere

KØBENHAVN CYKLERNES BY KØBENHAVN CYKLERNES BY CYKELREGNSKAB 2004

KØBENHAVN CYKLERNES BY KØBENHAVN CYKLERNES BY CYKELREGNSKAB 2004 KØBENHAVN CYKLERNES BY KØBENHAVN CYKLERNES BY Foto: Foto: Tine Tine Harden Harden CYKELREGNSKAB 2004 CYKELREGNSKAB 2004 København - cyklernes by! Cyklisterne synes godt om København som cykelby! Hele 8%

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

Odense - Danmarks Nationale Cykelby

Odense - Danmarks Nationale Cykelby Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren Underlien Jensen Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen?

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Downloaded from orbit.dtu.dk on: May 28, 2016 Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Nielsen, Thomas Alexander Sick Publication date: 2014 Link to publication Citation (APA): Nielsen,

Læs mere

Hvad har betydning for udviklingen i cyklingen? Analyse af brug af cykel på ture i transportvaneundersøgelsen 1996-2013.

Hvad har betydning for udviklingen i cyklingen? Analyse af brug af cykel på ture i transportvaneundersøgelsen 1996-2013. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen AALBORG CYKELBY Nordjyske Planlæggere 21/1-2010 Civilingeniør Malene Kofod Nielsen Teknik- og Miljøforvaltningen Fakta for Aalborg 196.000 indbyggere 1.144 km2 450 km cykelsti StorAalborg: 120.000 indbyggere

Læs mere

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune 2013-2017 Baggrund I denne rapport undersøges uheldsbilledet for hele Aarhus kommune i perioden fra 2013-2017. Data er på baggrund af politiregistrerede

Læs mere

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen... 1 Indledning Gate 21 har udarbejdet en projektskitse: Smart mobilitet i Ringbyen, til et tværgående

Læs mere

1 - Problemformulering

1 - Problemformulering 1 - Problemformulering I skal undersøge, hvordan fart påvirker risikoen for at blive involveret i en trafikulykke. I skal arbejde med hvilke veje, der opstår flest ulykker på, og hvor de mest alvorlige

Læs mere

Handel og cykler Baggrund Generelle tendenser for detailhandelen Sammenhænge mellem transport og indkøbsadfærd

Handel og cykler Baggrund Generelle tendenser for detailhandelen Sammenhænge mellem transport og indkøbsadfærd Handel og cykler Af rådgiver i transportadfærd, civilingeniør Thomas Krag Wilhelm Marstrands Gade 11, DK-2100 København Ø Tlf +45 35 42 86 24, e-mail tk@thomaskrag.com Baggrund Ofte er der en konflikt

Læs mere

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Cykel og gå mere til skole

Cykel og gå mere til skole Pjece til forældre om sikker skoletrafik Cykel og gå mere til skole Grundlæg dine børns gode trafikvaner nu Kan du skifte nogle bilture ud med cykel eller gang? Bruger I cykelhjelm? Diskuter trafik på

Læs mere

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Undersøgelse af ændrede rejsevaner for medarbejdere i Rambøll og DI ved flytning til nye kontorer i Ørestad Metroselskabet, juli 2011 1 Baggrund I august

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Fysiske arbejdskrav og fitness

Fysiske arbejdskrav og fitness Fysiske arbejdskrav og fitness Betydning for hjertesygdom og dødelighed AMFF årskonference 2014 Andreas Holtermann Overordnede forskningsspørgsmål Øger høje fysiske krav i arbejde risiko for hjertesygdom

Læs mere

Underrapportering som præmis hvordan Landspatientregistret kan bruges i det lokale trafiksikkerhedsarbejde

Underrapportering som præmis hvordan Landspatientregistret kan bruges i det lokale trafiksikkerhedsarbejde Underrapportering som præmis hvordan Landspatientregistret kan bruges i det lokale trafiksikkerhedsarbejde Anne Vingaard Olesen, Trafiksikkerhedsgruppen, Aalborg Universitet Samarbejde Støtte Samarbejde

Læs mere

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998 34 3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998 3.1 Baggrund Mørketal i uheldsstatistikken Den officielle færdselsuheldsstatistik har siden starten af

Læs mere

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode.

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode. Personskader og byområder (paper) Trafikdagene 1998 I dette paper beskrives udviklingen i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i vejtrafikken i byområder i perioden 1984 til 1996 målt pr. 1. indb.

Læs mere