OK2017. Konkurrenceevne og tryghed. Søren Kaj Andersen & Christian Lyhne Ibsen. Forligsmuligheder under et usikkert opsving.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OK2017. Konkurrenceevne og tryghed. Søren Kaj Andersen & Christian Lyhne Ibsen. Forligsmuligheder under et usikkert opsving."

Transkript

1 150 OK2017 Konkurrenceevne og tryghed Forligsmuligheder under et usikkert opsving Søren Kaj Andersen & Christian Lyhne Ibsen December 2016 ISBN Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut Københavns Universitet Øster Farimagsgade København K Tlf: Fax: faos@sociology.ku.dk

2 FAOS Forskningsnotat Indholdsfortegnelse 1. Forord Den økonomiske og politiske baggrund Højere økonomisk vækst og lavere arbejdsløshed Realløn og genopretning af lønkonkurrenceevnen Ny regering og trepartsforhandlinger Temaer i OK Arbejdsudbuddet som en ramme Løn og økonomisk sikkerhed Uddannelse Senior og tilbagetrækning Vikarer Social dumping Sammenkædningen knirker...16

3 FAOS Forskningsnotat Forord Når man i begyndelsen af det nye år begynder forhandlingerne om fornyelsen af overenskomsterne på det private arbejdsmarked, er situationen anderledes end ved den foregående fornyelse. Ledigheden er tæt på at være nede på samme lave niveau som før finanskrisen og det på trods af, at den økonomiske vækst har været beskeden. Vi har altså set en genopretning af økonomien. Ikke desto mindre er de økonomiske prognoser noget usikre ikke mindst på grund af Brexit og valget af Trump. Kommer det til at betyde en begrænsning af frihandel, kan det få konsekvenser for vækst og jobskabelse, når dansk eksport udgør over halvdelen af BNP. Trods dette er der på lønmodtagerside givet en forventning om flere penge på bordet. Noget tyder på, at forligsmulighederne findes omkring et tryghedstema. Fagforeningerne har i deres forberedelser betonet ønsker om mere og bedre uddannelse til lønmodtagerne, så de er parate til fremtidens arbejdsmarked. Derudover skubber den senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på fagbevægelsens ønsker om bedre forhold for ældre medarbejdere. Det kan ske i form af nedsat tid og tiltag der kan afhjælpe nedslidning. Endelig har fagforeningerne i byggeriet og transportbranchen igen social dumping på dagsordenen. Uddannelse har historisk været et tema, hvor lønmodtagerne og arbejdsgiverne har kunnet finde fælles interesser. Derimod kan tilbagetrækning og social dumping blive sværere. Førstnævnte handler om arbejdsudbud, og her er arbejdsgiverne ikke interesserede i tiltag, der reducerer udbuddet. Sidstnævnte handler om kædeansvar, hvilket arbejdsgiverne har pure afvist. Kombinationen af stigende forventninger, usikkerhed i økonomien og enkelte temaer, hvor parterne ikke er i øjenhøjde kan forhøje konfliktrisikoen. Omvendt har ingen af parterne behov for at sætte det usikre opsving over styr med en storkonflikt.

4 FAOS Forskningsnotat Den økonomiske og politiske baggrund Overenskomstfornyelserne har siden finanskrisen været præget af økonomisk krise og smalhals. Nu ser det anderledes ud. Ledigheden er tæt på at være nede på samme lave niveau som før finanskrisen og dette på trods af, at den økonomiske vækst har været beskeden. Og det trepartsbaserede Statistikudvalg har konstateret, at lønkonkurrenceevnen stort set er genoprettet. Samtidig er tiltagende rygter om valg noget der nærmest altid vil skabe usikkerhed ved de borde, hvor overenskomstfornyelser forhandles blevet afløst af en ny trekløverregering. Dette må forventes at betyde en vis politisk stabilitet i hvert fald på den korte bane. Samtidig bliver det i det nye regeringsgrundlag slået fast, at det forsat er hensigten at gennemføre den tredje runde af trepartforhandlinger på bagkant af overenskomstfornyelsen. Dette sker, selvom den anden runde om lærlinge i skrivende stund ikke er blevet forhandlet helt på plads. Helt overordnet kan man sige, at et overenskomstresultatet skal sætte den økonomisk ramme for løn og ansættelsesvilkår i overenskomstens løbetid. I praksis er det industriens aftaler, der sætter niveauet for de andre aftaleområder og endvidere har en direkte effekt på de kommende offentlige aftaleindgåelser via først og fremmest reguleringsordningen. Således er målsætningen, at resultatet for OK2017 nøje skal afspejle forholdene i dansk økonomi, herunder særligt prognoser for den økonomiske vækst, reallønsudvikling, lønkonkurrenceevne og arbejdsløshed. I den henseende er det vigtigt at huske på, at 85 pct. af DA/LO-området er dækket af fleksible lønsystemer, hvor den faktiske løn fastsættes lokalt på virksomheden. OK2017-resultatet vil derfor for de flestes vedkommende kun give et signal til de lokale parter om niveauet for lønstigningerne. 2.1 Højere økonomisk vækst og lavere arbejdsløshed Dansk økonomi er i dag stærkere end ved udgangspunktet for OK2014. I 2015 voksede BNP med 1,2 procent, hvorimod vækstskønnet for 2016 og 2017 er på henholdsvis 0,9 pct. og 1,5 pct. 1. Det har været kendetegnende for det danske arbejdsmarked de seneste år, at arbejdsløsheden er bragt ned på trods af beskeden økonomisk vækst. Ifølge Danmarks Statistisk, var bruttoledigheden i september 2016 på fuldtidspersoner, hvilket svarer til 4,2 pct. af arbejdstyrken. Ikke desto mindre har Brexit og valget af Trump som USA s næste præsident givet uro på de globale markeder, hvilket afføder usikkerhed om især dansk eksport. På kort sigt kan Brexit betyde en usikkerhed, som vil få danske virksomheder til at udskyde investeringer. Derudover vil en eventuel afmatning af britisk økonomi kunne mærkes direkte på den anseelige danske eksport til Storbritannien. På længere sigt kan man spekulere i, hvad en mulig protektionistisk handelspolitik i USA og Storbritannien vil betyde for dansk økonomi. For eksempel kan det 1 Finansministeriet: Økonomisk Redegørelse, August 2016.

5 FAOS Forskningsnotat meget vel vise sig, at det ikke bliver til noget med den såkaldte TTIP 2 -aftale mellem EU og USA. Samlet kan disse forhold på mærkbare konsekvenser for dansk vækst og beskæftigelse ikke mindst set i lyset af, at mere end 50 pct. af BNP kommer fra eksporten. Som sagt er dette spekulationer, men givet spekulationer som kan blive taget med ind til bordet, når overenskomstforhandlingerne går i gang straks i det nye år. Aktuelt er det dog positive tal, der dominerer. Ser vi på a-kassernes ledighedstal, som er en indikation på forskellige faggruppers situation, er der tegn på en generel lav arbejdsløshed. 3F-medlemmernes ledighed var på 5,4 pct. i september 2016; HK s ledighedstal var 4,5 pct. i september 2016 og Dansk Metals ledighedstal var 3,0 pct. i marts Enkelte brancher er således begyndt at melde om mangel på arbejdskraft, for eksempel byggeriet, men det er stadig vurderingen, at arbejdsløsheden kan falde endnu lidt i år og næste år, før vi vil se egentlige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked 3. Ikke desto mindre må man forvente, at den lavere arbejdsløshed vil omsættes i højere lønstigningstakter end tidligere hvis ikke i minimal- og mindstebetalingssatserne, så i de lokale lønforhandlinger, der følger. 2.2 Realløn og genopretning af lønkonkurrenceevnen Der har været stigninger i reallønnen de seneste 3,5 år efter tilbagegangen i kriseårene I andet kvartal 2016 var stigningen på 2,1 pct. mod 1,6 pct. gennem Bagtæppet for dette er i vid udstrækning en historisk lav forbrugerprisinflation, og her har faldende energipriser været et væsentligt element. Den lave inflation har gjort det muligt for parterne at moderere lønstigningstakten, men samtidig skabe reallønsvækst. Konsekvensen af disse reallønsstigninger for OK2017 er dobbelttydige. På den ene side kan arbejdsgiverne hævde, at lønmodtagerne har opnået pæne forbedringer af købekraften, hvilket taler for en forsat løntilbageholdenhed. På den anden side kan lønmodtagerne hævde, at reallønsstigningerne udelukkende er frembragt på baggrund af en usædvanlig lav forbrugerprisinflation, som vi ikke kan regne med bliver ved. Vigtigt i denne diskussion er udviklingen i lønkonkurrenceevnen. Boomårene i 2000 erne betød en betydelig forværring af dansk lønkonkurrenceevne, men siden krisen ramte i 2008/9 er den genoprettet. Ifølge Statistiskudvalgets beregninger er lønkonkurrenceevnen (målt ved relative enhedslønomkostninger) nu på omtrent det samme niveau som i 2003, men dog ca. 10 pct. svagere end i Ser man på den relative lønkvote, som tager højde for bytteforholdsforbedringer (altså at priserne på de varer og tjenester, som Danmark eksporterer, stiger mere end priserne på de importerede varer og tjenester), er dansk lønkonkurrenceevne 8,8 pct. bedre i 2015 end i Transatlantic Trade and Investment Partnership. 3 Finansministeriet: Økonomisk Redegørelse, August Statistikudvalget: Statusrapport 3. kvartal 2016.

6 FAOS Forskningsnotat De forskellige beregninger af lønkonkurrenceevnen er vigtige i forhold til, hvor stor den økonomiske ramme kan blive. På trods af den forbedrede økonomiske situation kan man forvente en vis forsigtighed, særligt hos industriens forhandlere, som ved, at en gunstig indtjening i virksomhederne giver et vist rum for lokale lønforhandlinger. Moderate stigninger i satserne kan i et vist omfang være til at leve med for lønmodtagerrepræsentanterne i industrien, da der er mulighed for at forhandle lønstigninger lokalt på virksomhederne. Omvendt forholder det sig for normallønsområdet formentlig ført an af transportforliget mellem DI og 3F/Transport. Her skal man ramme rigtigt i forhandlingsresultatet for perioden, idet den udbetalte løn fastsættes i brancheoverenskomsten. Diskussionen om konkurrenceevne hænger nøje sammen med produktivitetsudviklingen i Danmark. Produktivitetskommissionens beregninger viste en lav produktivitetstilvækst i de indenlandske private serviceerhverv fra midten af 1990 erne, og følgelig gradvis afkobling af lønstigningstakt fra og produktivitetsstigningstakt. Dette så man også inden for fremstillingsindustrien, men først i anden halvdel af 00 erne og i en mere begrænset udstrækning. Dette betyder, at de indenlandske private serviceerhverv er blevet for dyre. Dette kan ydermere have en afsmittende effekt på omkostningsniveauet i de konkurrenceudsatte erhverv. Dette forhold sætter interesserne på tværs af brancherne i potentiel modstrid, hvilket kan føre til splittelse på begge sider af forhandlingsbordet om, hvordan lønudviklingen skal være i henholdsvis eksportindustrien og de indenlandske erhverv. 2.3 Ny regering og trepartsforhandlinger Da det i løbet af efteråret i stigende grad blev klart, at den smalle Venstreregering var ved at køre fast med deres 2025-plan og at deres manøvrerum i det hele taget var ved at forsvinde blev valgrygterne stadig mere intense. Kommer en valgkamp til at køre sideløbende med overenskomstfornyelse vil det nærmest per definition skabe usikkerhed under forhandlingerne. Politiske udmeldinger og løfter i en valgkamp kan meget vel påvirke, hvad der sker ved forhandlingsbordene og ved disse borde kan deres sidde en part som spekulerer i, hvad en forventet kommende regering vil støtte eller ikke støtte. Så da Lars Løkke Rasmussen den 28. november 2016 præsenterede sin nye trekløverregering, gav det på sin vis en afklaring i forhold til overenskomstforhandlingerne. Der er ikke længere nogen mening i at spekulere i et folketingsvalg tidligt i det nye år. Tilbage står spørgsmålet, om den nye regering kan finde på at tage initiativer, der så at sige kan forstyrre de kommende overenskomstforhandlinger? Et af sådanne spørgsmål er den pågående revision af ferieloven, som højesteretsdommer Børge Dahl står i spidsen for. Dette arbejde har trukket ud, og der er knaster i det. Blandt andet diskussioner mellem arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne vedrørende finansiering. Det blev i en af sine første officielle udtalelser, at den nye beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, sagde, at

7 FAOS Forskningsnotat Ferielovudvalgets arbejde midlertidigt er sat i bero. Det sker som det hedder i respekt for den danske model. Arbejdsmarkedets parter skal nu have ro til at forhandle aftaler på plads 5 Så ingen problemer her. Der er dog også andre politiske spørgsmål, som man kan forestille sig, kan komme til at påvirke de kommende overenskomstforhandlinger. For eksempel nævner det nye regeringsgrundlag senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og øget opsparing til alderdom, som målsætninger. Denne trods alt stadig uklare, melding i regeringsgrundlaget kan føre til opprioritering af fagforeningernes ønsker til arbejdsmarkedspension, arbejdsmiljø og seniorordninger i OK2017 som vi beskriver nedenfor. Et spørgsmål af mere teknisk-juridisk karakter omhandler den såkaldte Godskørselslov, som vi behandler nedenfor i afsnittet om social dumping. Arbejdsmarkedets parter har fået en ny beskæftigelsesminister at forholde sig til, da Jørn Neergaard Larsen blev afløst af Venstres Troels Lund Poulsen. Jørn Neergaard Larsen, tidligere adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, var ikke valgt til Folketinget, men blev blandt andet bragt ind i Venstreregeringen for at føre trepartsforhandlinger. Med sin store erfaring inden for partssystemet, var Neergaard ideel til at skaffe en trængt Venstre-regering resultater i trepartsforhandlingerne og gøre, hvad Thorning-regeringen ikke formåede. Spørgsmålet er nu, hvordan en ny regering med en ny beskæftigelsesminister vil forholde sig til trepartsforhandlingerne. Det ny regeringsgrundlag giver her et klart signal om kontinuitet: Regeringen vil fortsætte det konstruktive trepartssamarbejde med arbejdsmarkedets parter om væsentlige samfundsudfordringer, herunder styrket og mere målrettet voksen- og efteruddannelse. 6. Samtidig vil regeringen oprette et partnerskab om fremtidens arbejdsmarked, det såkaldte Disruptionsråd, hvori arbejdsmarkedets parter skal indgå og trepartsdrøftelserne om voksen- og efteruddannelse skal bruges. Hvordan drøftelser skal bruges er dog endnu usikkert. Det ser altså ud til, at parterne kan regne med en fortsættelse af de trepartsdrøftelser, som nu befinder sig mellem anden og tredje fase. Med henblik på den tredje fase er der nedsat en ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse. Ekspertgruppens kommissorium går ud på at frembringe viden om mulige veje for reformer af VEU-systemet. Gruppens rapport skal foreligge i maj 2017, når OK2017 (sandsynligvis) er afsluttet. Dermed bliver rapporten en del af udgangspunktet for trepartsforhandlingernes tredje fase, hvor VEU og i særdeleshed AMU-systemet er i spil. For overenskomstforhandlingerne udgør denne tredje fase et usikkerhedsmoment for overenskomstbaserede tiltag vedrørende uddannelse Spørgsmålet er hvilket samspil, der eventuelt kan være mellem overenskomsttiltag og en mulig senere trepartsaftale om overhovedet nogen. Der er risiko for, at uddannelse i OK2017 kommer gratis i trepartsforhandlingerne, dvs. rettigheder betalt af det offentlige eller arbejdsgiverne indfø- 5 Pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet den Regeringen: Regeringsgrundlag Marienborgaftalen 2016 (s. 35).

8 FAOS Forskningsnotat res, uden at fagforeningerne skal stille krav om det i overenskomstforhandlingen. Omvendt kan parterne risikere, at der intet kommer ud af treparten, hvorfor OK2017 kan blive en spildt mulighed. På grund af trepartsforhandlingerne bliver samspillet mellem overenskomstsystemet og det politiske system derfor ekstra relevant i denne overenskomstrunde. 3. Temaer i OK2017 Både arbejdsgiverforeninger og fagforeninger har haft travlt med forberedelserne op til OK2017. Flere fagforeninger har efterhånden demokratiseret kravformuleringen op til forhandlingerne ved at åbne for de menige medlemmers ideer via elektroniske medier. Hermed skal der skabes kanaler for medlemmerne ud over deres kontakt til tillidsrepræsentanterne. I stedet for at stille krav med specifikke mål, formuleres kravene i en række temaer. Dermed undgås, at forhandlerne er låst i forhandlingerne med modparterne. Kravene bliver ikke prioriteret og ingen krav bliver formuleret som ultimative. Arbejdsgivernes forberedelser handler ofte om at foregribe, hvad fagforeningerne vil kræve i forhandlingerne. Derudover vil de krav, der fremkommer i repræsentative udvalg og bestyrelser hos arbejdsgiverforeningerne, givet have fokus på konkurrenceevne og muligheder for øget fleksibilitet i løn, arbejdstid mv. Som vi ved fra andre overenskomstfornyelser er temaerne som oftest gengangere fra tidligere runder. I takt med den øgede bredde i overenskomsternes indhold arbejdes der med flere temaer i hver overenskomstfornyelse der er med andre ord mange håndtag at dreje på, når forligene skal indgås. Parterne arbejder derudover kontinuerligt med overenskomsterne, og forhandlingerne samler op på problemstillinger, der er fremkommet i løbet af overenskomstperioden. Når nogle bestemmelser for eksempel har vist sig uhensigtsmæssige med mange voldgiftssager eller arbejdsretssager kan overenskomstfornyelsen rette bestemmelser til, hvis der er enighed om dette. 3.1 Arbejdsudbuddet som en ramme Vanen tro står fagforeningerne for de fleste ønsker i OK2017. Ikke desto mindre starter vi med arbejdsgivernes ønsker, der er gengangere fra tidligere overenskomstrunder. For det første ønsker arbejdsgiverne at forbedre lønkonkurrenceevnen via en moderat økonomisk ramme. Arbejdsgiverne betoner, at der stadig er et efterslæb i forhold til 00 erne, og at genopretningen fra de seneste år ikke må sættes over styr. For det andet ønsker arbejdsgiverne mere fleksibilitet i overenskomsterne særligt på arbejdstiden. Fleksibel arbejdstid giver ikke bare flere muligheder for virksomhedens organisering af arbejdet, men giver også en omkostningsbesparelser, idet arbejdstidstillæg falder bort. Endelig har arbejdsgiverne klart signaleret, at arbejdsudbuddet er topprioritet. I takt med forbedringen af den økonomiske situation, melder en del arbejdsgivere om mangel på arbejdskraft, og sammenholdt den demografiske udvikling, hvor vi bliver flere ældre, har DA sat fokus på arbejdsudbuddet i deres

9 FAOS Forskningsnotat udmeldinger om OK2017. I Børsen d. 14. november, udtalte Martin Steen Kabongo, overenskomstchef i DA, således: Når det er svært at rekruttere arbejdskraft, er den eneste udvej, at vi øger arbejdstiden for dem, der allerede er på arbejdsmarkedet. Da det er urealistisk, at den ugentlige arbejdstid bliver sat op, forlyder det ifølge artiklen i Børsen, at DA satser på en strategi, hvor arbejdstiden skal øges ved at omsætte fridage til arbejdstid mod betaling. Denne mulighed findes til en vis grad allerede i fritvalgskontoen, men kan muligvis udvides. De danske overenskomster er i forvejen ganske fleksible på arbejdstiden, men prisen for denne fleksibilitet via tillæg kan måske reduceres. En anden mulighed er således, at man udvider, hvad der defineres som normal arbejdstid, hvormed arbejdstidstillæg til de ansatte begrænses. Diskussionen om arbejdsudbud er også vigtig, fordi den signalerer en ramme for andre temaer. Man må derfor formode, at arbejdsgiverne vil tage køligt imod fagforeningers krav, der på nogen måde måtte reducere arbejdsudbuddet. I særdeleshed handler det om seniorordninger eller ekstra rettigheder til betalt frihed. 3.2 Løn og økonomisk sikkerhed For minimal- og mindstebetalingsoverenskomsterne samt aftaler uden lønsats, som i alt dækker 85 pct. af LO/DA området, vil den faktisk udbetalte løn blive bestemt på virksomheden. For normallønsområdet, der dækker de resterende 15 pct. vil overenskomsten sætte den udbetalte løn. Som nævnt er økonomien i bedring, hvilket kan føre til krav om højere lønstigninger i denne overenskomstrunde. Ser vi på lønstigningstakten i 2. kvt. i 2014, 2015 og i 2016, lå den samlet set på henholdsvis 1,6 pct., 2,1 pct. og 2,2 pct. 7. Der er altså ikke tale om store stigninger. Ikke desto mindre ses et vist pres på lønningerne i bygge- og anlægsbranchen, som er mest konjunkturfølsom, hvor lønstigningstakten i 1. og 2. kvt lå på 2,4 pct. i gennemsnit. Fagbevægelsens mantra siden 1980 erne om jobfest frem for lønfest er så veletableret, at man ikke skal regne med voldsomme krav på satserne i OK2017. Fokus er stift rettet mod reallønsstigninger, og her er man begunstiget af den lave forbrugerprisinflation. Ikke desto mindre skal særligt 3F, men også dele af HK, der begge har medlemmer med korte uddannelser på enten minimalsatserne eller normalløn, sørge for, at deres medlemmer følger med den forventede generelle lønstigningstakt i overenskomstens løbetid. Derfor kan man forestille sig, at stigningstakten bliver lidt højere på tværs af årene for at foregribe den forventede økonomiske udvikling. Groft sagt kan man sige, at de faglærte arbejdere og funktionærgrupperne har en interesse i, at rammen bliver brugt på andet end løn, fordi de henter lønnen i de lokale forhandlinger. 7 Statistikudvalget: Statusrapport 3. kvartal 2016.

10 FAOS Forskningsnotat Også for OK2017 tyder meget på, at løn ikke bliver det vigtigste tema, og at forbundene vil prøve at undgå, at den økonomiske ramme bliver ædt op af satsstigninger. Noget, der kan fylde i den økonomiske ramme, og som har tiltrukket opmærksomhed i senere år, er økonomisk tryghed ved afskedigelse. I takt med politiske reformer, der har svækket indkomstsikkerheden i dagpengesystemet, har fagbevægelsen set et behov hos medlemmerne. Sikringen er blandt andet opnået ved a-kassernes lønforsikringer, men også i fratrædelsesgodtgørelsen, som blev forhandlet hjem i OK2010. Disse er udformet forskelligt i overenskomsterne. Enten udgør godtgørelsen forskellen på arbejdsløshedsdagpengene pr. måned og 85 pct. af medarbejderens løn eller et kronebeløb. Godtgørelsen udbetales for en måned efter tre års ansættelse, efter seks års ansættelse udbetales dobbelt fratrædelsesgodtgørelse, og efter otte år tredobles fratrædelsesgodtgørelsen. Godtgørelsen er blevet populær på grund af loftet på dagpengeniveauet og på grund af de mange jobskifte i Danmark. Spørgsmålet er, om denne populære godtgørelse skal udvides i OK Uddannelse Uddannelse af lønmodtagerne står højt på ønskelisten hos mere eller mindre alle forbund. Ser man tilbage over de seneste overenskomstfornyelser, er det tydeligt, at uddannelse er blevet et af de store emner, man til stadighed vender tilbage til i forhandlingerne. Uddannelse er altså et tryghedselement, der skal sikre lønmodtagernes fremtidige jobmuligheder i en tid, hvor automatisering og digitalisering fylder. Hvor 00 ernes fokus på uddannelse var præget af frygten for globalisering og udflytning af arbejdspladser, er teknologiske forandringer nu lagt oveni og det er ikke længere kun i industrien. Således går snakken nu fra førerløse biler til digitalisering af kontoropgaver. Intet job er i princippet helligt! Traditionelt er den danske fagbevægelse ikke maskinstormere, og fokus på uddannelse er netop en erkendelse af, at fagbevægelsen skal beskytte beskæftigelsen, ikke de enkelte jobs. Overordnet kan fagbevægelsens interesser i forhold til uddannelse således løbe af to spor. Det ene spor har fokus på en løbende kompetenceudvikling, der kan sikre de enkelte lønmodtagere de relevante kvalifikationer på den arbejdsplads, hvor de nu er ikke mindst set i lyset af en accelererende teknologisk udvikling; digitalisering, robotter osv. Det andet spor affødes af forventningen om ganske betragtelige forandringer i, hvilke jobs der vil være på arbejdsmarkedet. Uddannelse ligger derfor fagbevægelsen på sinde, da det giver mulighed for at indtræde i nye typer af beskæftigelse, hvis man mister sit gamle job. Meget tyder således på, at fagbevægelsen vil arbejde for, at OK2017 følger mønstret for tidligere runder, hvor man gradvist har udbygget lønmodtagernes rettigheder til uddannelse. I 2007 fik man kompetenceudviklingsfondene og ret til to ugers selvvalgt uddannelse, ud over to uger til virksomhedsrettet uddannelse. Og i OK2014 fik man mulighed for en uges uddannelse støttet af kompe-

11 FAOS Forskningsnotat tenceudviklingsfondene under opsigelsesperioden. Derudover gav OK2014 mulighed for at lægge ubenyttede uger sammen. I industriens overenskomst er der eksempelvis mulighed for op mod fem ugers uddannelse tilsammen i opsigelsesperioden. Det kniber ikke desto mindre med efter- og videreuddannelsen hos nogle grupper af lønmodtagerne. Tidligere mente man, at det særligt var 3F erne, der ikke kom på kurser, men der er også problemer i andre store forbund som HK og Dansk Metal. Eksempelvis har sidstnævnte i 2016 foretaget en undersøgelse som viser, at 50 pct. af danskerne ikke har deltaget i efter- eller videreuddannelse inden for de seneste tre år, og ca. 30 pct. har slet ikke noget ønske om at videreuddanne sig 8. En undersøgelse fra 3F viser, at det blot er 40 pct. af medlemmerne, der tager initiativ til efteruddannelse resten står ledelsen for 9. Der er med andre ord også behov for, at medlemmerne anerkender, at de skal videre- og efteruddanne sig. Det er en pædagogisk opgave, man arbejder stadig mere intenst på i flere forbund. Omvendt må man også konstatere, at de fleste fondsmidler til kompetenceudvikling ofte bliver brugt i løbet af et år. Spørgsmålet er, om midlerne i særlig grad bliver brugt af nogle lønmodtagergrupper, hvorimod andre ikke bruger sin ret til uddannelse. Et andet spørgsmål er, om de to uger til virksomhedsrelateret uddannelse rent faktisk bliver brugt. Et krav fra fagforeningerne kunne være, at man går fra ansvisninger til pligter i overenskomsten. Eksempelvis kunne lønmodtagere, der får et nej til at gå på uddannelse på et pågældende tidspunkt, have ret til, at arbejdsgiveren skal anvise et alternativt tidspunkt for uddannelsesaktiviteten. En anden pligt kunne gå på, at virksomheden skal have et uddannelsesudvalg eller skal udarbejde systematiske uddannelsesplaner. Den sidste ide er en genganger fra OK2012 og OK2014. Et andet krav fra fagforeningerne kunne komme på kompensationsgraden under uddannelse, som varierer mellem områderne fra 85 pct. til 100 pct. af lønnen. Hermed gør man det mere attraktivt at tage uddannelse. Spørgsmålet bliver dog, om fondene skal tilføres flere midler, for at kompensationsgraden kan sættes op. I den forbindelse er det væsentligt, at trepartens tredje fase om VEU kommer efter OK2017, hvilket på den ene side betyder, at parterne kan lægge spor i OK2017, som sidenhen følges op i trepartsdrøftelserne. På den anden side betyder det, at konsekvenserne af treparten ikke er kendt, hvilket kan give usikkerhed i OK2017. En måde at tøjle politikerne på er at tilføje en bestemmelse i overenskomsterne om, at lovgivning, der forringer lønmodtagernes vilkår eller forhøjer arbejdsgivernes omkostninger, kan udløse en ny forhandling af overenskomsten. Dette skete eksempelvis i OK2004 i spørgsmålet om arbejdsforde- 8 DI BUSINESS ( 9 Fagbladet 3F. ( mling-3ferne-vil-efteruddannelse)

12 FAOS Forskningsnotat ling, dagpenge ved hjemsendelser og en central barselsfond. Idet parterne selv sidder ved bordet i trepartens tredje fase, er sådanne kneb dog knap så nødvendige, men samspillet mellem OK2017 og trepartsdrøftelserne kan hjælpes på vej af gensidige forpligtelser mellem de to systemer. 3.4 Senior og tilbagetrækning Som nævnt ovenfor har regeringen planer om reformer, der skal give senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet ud over de reformer, der allerede udskyder tilbagetrækningen. Arbejdsgiverne i DA har øjnene stift rettet imod alt, der kan udvide arbejdsudbuddet, mens LO-fagbevægelsen har modtaget reformplanerne køligt. En undersøgelse foretaget af Epinion for LO viser, at knap hver femte af LO-forbundenes medlemmer er helt eller delvist uenige i, at de er i stand til at blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. For akademikere er det kun hver tyvende, der svarer sådan 10. Undersøgelsen viser, at en stor del af LO-lønmodtagerne har skrantende helbred og ca. en femtedel klarer ikke arbejdsdagen uden smertestillende medicin. Derudover har ufaglærte og faglærte en kortere forventet levetid end mennesker med lange uddannelser op til 6 år længere for gruppen 30-årige mænd ifølge en beregning fra AE-rådet 11. Senere tilbagetrækning kan derfor give god mening for akademikere, men være særdeles problematisk for en stor del af LO-lønmodtagerne. Undersøgelsen bidrager til LO-forbundenes insisteren på, at senere tilbagetrækning ikke er mulig for alle lønmodtagere og i givet fald skal flankeres af bedre arbejdsmiljø og muligheder for nedsat tid for seniorer. Særligt det sidste punkt er relevant for OK2017. I OK2012 indførte parterne mulighed for seniorordninger med reduceret arbejdstid for medarbejdere fra fem år før den aktuelle pensionsalder. Men de forskellige overenskomstområder valgte forskellige modeller for seniorordningen. Eksempelvis skal seniorordninger aftales lokalt mellem tillidsrepræsentant og ledelse i industrien. I transportbranchen er seniorordningen derimod en ret, som ikke er afhængig af en lokalaftale. Denne forskel bunder delvist i den udbredte forhandlingsaktivitet lokalt i industrien og delvist i at 3F/Transport lykkedes med at overtale DI til retten om seniorordningen efter lang tids armlægning. Erfaringerne fra industrien viser, at der er indgået meget få aftaler om seniorordninger, hvilket har fået CO-industri til at beklage kravet om lokalaftale. Spørgsmålet er dog, om det er den manglende ret, der forklarer de forholdsvis få aftaler, eller om der simpelthen ikke har været den store interesse for senioraftalerne? Fokus på skånedage for ældre, nedslidte medarbejdere er også kommet op i forbundenes forberedelser til OK2017 sammen med mere fokus på arbejdsmiljø og helbred. Traditionelt reguleres arbejdsmiljø via lovgivning snarere end overenskomster. Ikke desto mindre kan overenskomsten opsætte regler for helbredskontrol ved særlige kontrakt- og arbejdsforhold, for eksempel natarbejde, skif- 10 LO: Seniorer på arbejdsmarkedet. 29. juni AE Rådet: Ufaglærte og faglærte betaler for senere tilbagetrækning. Oktober 2016.

13 FAOS Forskningsnotat teholdsarbejde og overarbejde, og man kan givet også på anden vis bringe arbejdsmiljøelementer ind i overenskomsten, hvis man ellers kan enes. Spørgsmålet er, hvor kreative parterne vil være på dette punkt, når arbejdsmiljø i høj grad er et lovgivningsanliggende. 3.5 Vikarer Vikarer blev et emne ved OK2014-forhandlingerne i industrien. Baggrunden var en stigende brug af vikarer på store industrivirksomheder. Det førte til en aftale, der gav tillidsrepræsentanterne ret til informationer om, hvilke lokalaftaler og kutymer, der skal overholdes for de arbejdsfunktioner, vikarerne udfører på virksomheden. Aftalen er i sig selv et signal om, at vikararbejde på industriens område grundlæggende er reguleret på samme vis som for fastansatte jf. industriens vikarprotokollat. Således var fokus i den nye aftale rettet mod, hvad der sker ude på virksomheden og herunder at styrke tillidsrepræsentanternes indsigt. Op til denne overenskomstfornyelse bliver der atter talt om vikarer blandt tillidsrepræsentanterne. En årsag er, at der er kommet flere af dem siden sidste overenskomstfornyelse. CO-industri har fået foretaget beregninger, der viser en stigning på 20 pct. i brugen af vikarer i industrien over de seneste tre år. Det har længe været anerkendt, at brugen af vikarer ikke kun handler om et akut og kortvarigt behov for arbejdskraft, men også andre forhold 12. Et af dem er at outsource administrationen af ansættelsesforhold. Der er eksempler på, at store industrivirksomheder som vælger at lægge al rekruttering ud til et vikarbureau. Noget tyder på, at det er få, men til gengæld store industrivirksomheder, der står bag det øgede antal vikarer. Dette kommer frem i enkeltberetninger om virksomheder, der har flere hundrede vikarer, eller om virksomheder, som har de samme vikarer gående på femte eller sjette år. Sådanne eksempler peger på, at der er virksomheder, hvor en systematisk brug af vikarer tilsyneladende er blevet den nye normal, hvilket foruroliger dele af forbundenes bagland. Som nævnt er problemet for fagforeningerne ikke, at overenskomster bliver brudt eller omgås, men at en mere usikker ansættelsesform vinder frem. Man kan forestille sig, at de faglige forhandlere gerne vil styrke tillidsrepræsentanternes indsigtsmuligheder og muligvis også gerne vil diskutere, om det kan være rigtigt, at den samme vikar kan arbejde på virksomheden i fem-seks år. 3.6 Social dumping Særligt byggefagenes optaktsmøder rundt omkring i landet har vist, at social dumping forsat er et emne, man ønsker taget op i forhandlingerne. Spørgsmål om nye værn mod dumping kommer dog også op inden for andre områder som for eksempel transport- og rengøringsbranchen. Samtidig kan man konstatere, at 12 Se FAOS forskningsnotat 137, Forligsmuligheder på den smalle vej ud af krisen, dec. 2013, for en nærmere beskrivelse af dette.

14 FAOS Forskningsnotat problemstillingerne varierer fra branche til branche, dels fordi de faglige organisationer ser forskelligartede udfordringer med dumping, dels fordi det samlede regelværk varierer fra branche til branche. Ser vi først på byggeriets område, så indgik Dansk Byggeri og 3F s Byggegruppe ved OK2014 aftaler om henholdsvis misforhold om lønfastsættelsen og omgåelse af overenskomsten. Det første sigtede direkte mod, at mange udlændinge i byggeriet bliver betalt mindstebetalingssatsen selvom gennemsnitslønnen ligger klart højere. Aftaleteksten siger blandt andet, at mindstebetalingssystemet er et bevægeligt lønsystem, hvorfor lønnen skal afspejle medarbejderens kompetencer, anciennitet mv. Siden aftaleindgåelsen har 3F s Byggegruppe ført to sager om misforhold og tabt dem begge. Omgåelse sigtede på entrepriseforhold, hvor virksomheder via for eksempel selskabsretlige eller kontraktmæssige konstruktioner flyttede opgaver ud i andre virksomheder og dermed søgte at omgå overenskomsten. Der er i skrivende stund ikke afgjort nogen sager om omgåelse, men vurderingen i 3F s Byggegruppe er, at denne bestemmelse i et vist omfang har haft en præventiv virkning. Begge aftaler er midlertidige og et gæt er, at Byggegruppen ikke har den store interesse i at forlænge aftalen om misforhold i sin nuværende form. Det er mere åbent vedrørende aftalen om omgåelse og helt overordnet er spørgsmålet, om man på andre måder kan komme videre i forhold til værn mod dumping? Det spørgsmål skal ses i lyset af, at 3F s Byggegruppe helt sikkert vil bringe ønsket om et kædeansvar ind til forhandlingsbordet. At det vil ske bekendtgjorde formand for Byggegruppen, Kim Lind Larsen, allerede tilbage i september fra talerstolen på 3F s kongres. Det er dog lige så sikkert og vist, at arbejdsgiverne i Dansk Byggeri vil afvise dette krav. Spørgsmålet bliver derfor; hvad kan man så gøre? Kædeansvar - i en eller anden form - er også et ønske man kan finde hos andre grupper i 3F, blandt andet i Transportgruppen. En væsentlig udvikling i forhold til dette ønske er, at LO og DA i september 2015 indgik en hensigtserklæring, hvori det blandt andet hedder, at det ikke er foreneligt med den danske model at lovgive om mindsteløn, almengøre kollektive overenskomster eller lovgive om kædeansvar 13. Enhedslisten har så sent som i sommeren 2015 fremsat forslag om et lovpligtigt kædeansvar, men den dør synes nu lukket. Derfor er der faglige organisationer blandt andre de ovennævnte i 3F der nu ræsonnerer, at når vi ikke kan få kædeansvar via lovgivning, så må det være fordi, vi skal gå overenskomstvejen. Dette bliver dog kategorisk afvist i DA, og det har været tydeligt længe, at DI ikke vil acceptere aftaler om kædeansvar. Ser vi bredere ud over fagbevægelsen er spørgsmålet om kædeansvar eller lovgivning, som påtvinger arbejdsgivere overenskomsten, noget der deler vandene. Da formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, i et stort kongresinterview tilbage i september sagde, at fagbevægelsen har været med til at tale frygten for social dumping op, og at debatten dermed puster til en generel EU-skepsis, faldt 13 LO og DA, Den danske aftalemodel på det private arbejdsmarked, 2. september 2015.

15 FAOS Forskningsnotat det ikke i god jord hos bygge- og transportgrupperne i LO-familien 14. Her er der flere, som længe har ønsket, at Claus Jensen i sin rolle som formand for COindustri skulle tage et større slagsmål med DI om værn mod social dumping for eksempel kædeansvar. Men dels ser man i Dansk Metal ikke kædeansvar som vejen frem. Tværtimod understreger man, at overenskomstdækning skal ske gennem traditionelt fagforeningsarbejde: medlemshvervning og tegning af overenskomst. Dels er man også fuldstændig klar over, at DI ikke vil indgå nogen aftale om kædeansvar. Derfor har man også søgt andre veje og det var netop CO-industri og DI, der var de drivende kræfter bag den nye AFU-fond (Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede), som skal sikre udstationerede deres penge, hvis de er blevet snydt af deres arbejdsgivere, og disse dømte arbejdsgivere har forladt landet. AFU er dog blevet modtaget med afdæmpet begejstring blandt byggefagene, som er blandt dem der har størst problemer med social dumping. At det særlige regelværk, der eksisterer inden for bestemte brancher, har betydning for, hvilke værn mod social dumping de faglige organisationer ønsker, er tydeligt i relation til transportbranchen. Her er der opstået tvivl om overenskomsten og licenser til godskørsel, hvilket kan vanskeliggøre forhandlingen på det vigtige transportområde. Fuldstændig ulig arbejdsmarkedet i øvrigt siger den såkaldte godskørselslov, at vognmænd skal følge den pågældende overenskomst på det pågældende område. For at sikre dækningen, stillede 3F/Transport i OK2010 krav om kædeansvar. Det endte med, at DI og 3F byggede en række mekanismer ind i aftalerne blandt andet en fælles opfordring til trafikministeren om et godskørselsbevillingsnævn, der skulle sikre en bedre håndhævelse af Godskørselslovens bestemmelser. Trafikministeriet og selv kammeradvokaten sagde god for, at nævnet med godskørselsloven kunne kræve, at vognmænd følger de mest repræsentative og landsdækkende overenskomster [læs: 3F-overenskomster], før der gives licens til at køre. Men i vinteren 2015 kom højesteret frem til, at en hvilken som helst overenskomst på området for eksempel også en indgået af Krifa kunne ligge til grund for en licens. Det så 3F som ren social dumping. Forsøg på ny lovgivning på området er kørt fast i flere omgange. Den daværende socialdemokratiske transportminister, Magnus Heunicke, fremsatte et lovforslag i april 2015 om at stramme godskørselsloven således, at den henviste til de kollektive overenskomster, der er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Hensigten var at blokere muligheden for, at vognmænd kunne tegne overenskomst med mindre fagforeninger. Lovforslaget blev dog overhalet af folketingsvalget i juni Den nye transport- og bygningsminister, Hans Chr. Schmidt, Venstre, kom ikke så hurtigt videre med ændringen af godskørselsloven, men i sommeren 2016 kom et nyt lovforslag. Atter kørte det fast blandt 14 Smeden, der vil have danskerne til at se robotterne i øjnene, A4 den 16. september.

16 FAOS Forskningsnotat andet fordi ITD, der er brancheorganisation for eksportvognmænd, har dannet ITD Arbejdsgiver og indgået en overenskomst med Krifa. 3F kalder overenskomsten en discountoverenskomst, og der er stor uenighed om, hvor mange chauffører den nye overenskomst dækker. Ligeledes er der uenighed om, hvorvidt ITD-A og Krifa skal have plads i bevillingsnævnet. I skrivende stund har vi nok en gang fået en ny transportminister. Denne gang Ole Birk Olesen, Liberal Alliance. Spøgsmålet er, hvad den nye minister vil foretage sig vedrørende godskørselsloven? 3F/Transport konstaterer, at grundlaget for deres 2010-aftale med DI er væk, og at det hidtil ikke er lykkedes at få de ønskede stramninger af godskørselsloven. Spørgsmålet er, hvor hårdt 3F/Transport vil gå efter at løse dette ved overenskomstbordet? DI vil hævde, at det er et lovgivningsproblem og i øvrigt udtryk for en type lovgivning man slet ikke bryder sig om, idet den gør overenskomstspørgsmål (løn og vilkår) til lovspørgsmål. Forhandlinger, der vedrører social dumping, har i efterhånden en del overenskomstrunder været en sten i skoen på fagbevægelsen. I en del LO-forbund går snakken om, at når industrien forhandler først, lægger rammen og alle bliver samlet op i sammenkædningen, så er der ikke megen plads tilbage til at løse de problemer, man ser vedrørende social dumping. På 3F s kongres i september var der en mindre fraktion af primært byggeforbund, der fremsatte et forslag om, at ingen af 3F s seks branchegrupper måtte afslutte deres overenskomstforhandlinger før alle grupper havde afstemt deres resultater. Altså en form for musketéred mellem 3F-grupperne. Forslaget blev nedstemt og var på sin vis dødfødt, da arbejdsgiverne aldrig vil acceptere et sådan forløb. Ikke desto mindre er det udtryk for en snak, der også kan høres i mange kroge af fagbevægelsen, og som kan udfordre koordinationen i forhandlingsforløbet. 4. Sammenkædningen knirker Siden starten af 1990 erne har forhandlingsresultatet i industrien mellem DI og CO-industri lagt linjen for de andre områder. Det er her, den økonomiske ramme i aftalerne lægges, og de store nyskabelser i overenskomsterne skal være på plads i industrien, før de får gennemslagskraft på resten af LO/DA-området. Det er afgørende for koordinationen i overenskomstsystemet, at et tungt og økonomisk vitalt område går først i forhandlingerne. I Danmark og mange andre lande med eksportafhængige økonomier, er eksportindustrien en naturlig kandidat til at gå først, hvorfor det også er vigtigt, at dette område er i stand til at indgå aftaler. Industriens forhandlere er gengangere fra OK2014, hvor adm. direktør Karsten Dybvad og vice-adm. direktør Kim Graugaard fra DI sad over for formand Claus Jensen, Dansk Metal, og formand Mads Andersen, 3F/Industri. De to sidstnævnte beklæder posterne som henholdsvis formand og næstformand i forhandlingsfællesskabet CO-industri. Parterne fra industrien har normalt en konstruktiv forhandlingsrelation, hvilket også giver sig til udtryk i de forskellige

17 FAOS Forskningsnotat initiativer, de står sammen om i løbet af overenskomstperioden. For eksempel deres fælles forslag om en garantifond til at sikre EU-borgere mod at blive snydt for løn. Dette forslag blev senere til den såkaldte AFU-fond, som er omtalt ovenfor. Koordinationen med de andre områder såsom byggeriet, transportbranchen og detailhandlen sikres dels via organisationernes egen koordination, dels via forligsinstitutionens sammenkædningsret. Sidstnævnte betyder, at områder, der ikke kan forliges, bliver samlet op i et sammenkædet mæglingsforslag, som sættes til afstemning samlet. Det vil sige, at områder der ikke bliver enige får nogenlunde det samme som i industriforliget på de generelle bestemmelser hverken mere eller mindre. Sammenkædningen er derfor essentiel for koordinationen i den danske model og har sørget for, at ingen områder er stukket af eller faldet bagud i forhold til resten af arbejdsmarkedet. Som nævnt ovenfor er der under de seneste overenskomstrunder fremvokset en kritik af den stramme koordination med industrien i spidsen og sammenkædningen som fejebakke. Det føromtalte forslag om musketéred på 3F s kongres i 2016 handlede netop om dette. En anden anke er, at prislisterne indenfor eksempelvis VVS, el og malerfaget ikke er blevet justeret i enkelte overenskomstrunder, og her efterlyser man også mere solidaritet fra CO-industri for at lægge pres på arbejdsgiverne. Til den afgåede forligsmand, Asbjørn Jensens, afskedsreception tilbage i sommer gik LO s formand, Lizette Risgaard endda så vidt som til at sige, at man i OK2017 ikke ville acceptere en sammenkædning uden justering af prislisterne. Denne udmelding kom som en overraskelse for arbejdsgiverrepræsentanterne, og er heller ikke sidenhen blevet fremhævet af Lizette Risgaard. Som fremhævet ovenfor er det usandsynligt, at CO-industri vil afvente andre områders aftaler. Dels har princippet om, at industrien går først, gang på gang leveret aftaler og dermed sikret stabilitet, dels og i realiteten vigtigere - vil arbejdsgiverne ikke acceptere en sådan strategi. Ligeledes er det usandsynligt, at industriens parter vil kunne komme med løsninger til de andre områder med hensyn til kædeansvar og prislister. Hertil er disse knaster for specifikke, og industriens parter har på hver deres måde tilkendegivet, at de er imod kædeansvar jf. ovenfor. Går vi tilbage til overenskomstfornyelsen 2014, var der flere, der bemærkede, at i det såkaldte forklæde til industriens aftaler var der en mindre tekstændring sammenlignet med foregående overenskomstaftaler. Som udgangspunkt står der her, at fremsættes der ikke et samlet mæglingsforslag, som kan sikre sammenkædningen, så vil overenskomstparterne drøfte situationen. I versionen var det blevet tilføjet, at dette ville industriens parter gøre med henblik på eventuel beslutning om at sende overenskomstforliget til afstemning i henhold til de respektive overenskomstparters vedtægter og love. Sagt på jævnt dansk åbnede industriens parter her for, at de kunne droppe sammenkædningen og få deres aftaler stemt hjem og godkendt alene. Denne nye passus skal måske

18 FAOS Forskningsnotat nok umiddelbart tolkes som DI s signal til 3F/Transport om, at der er grænser for, hvor mange særlige aftaleelementer de kan kræve at få ind i deres normallønsoverenskomst uden at risikere at ende i en konflikt. En konflikt, hvor de kan komme til at stå om ikke alene, så dog uden industriens fagforbund. Det kan også tolkes som et mere generelt signal fra DI om, at mindre aftaleområder i det hele taget ikke skal forvente, at specifikke problemer, som de ikke selv formår at løse, skal løses af industrien. Hermed også sagt, at DI ikke for enhver pris vil have alle med i sammenkædningen. Selvom det således knirker lidt i sammenkædningen, er det vigtigt at understrege, at forhandlere fra både store og mellemstore fagforbund samt blandt de dominerende arbejdsgivere er enige om, at alle har meget at miste, hvis man ikke lykkes med at fuldføre sammenkædningen.

Overenskomstfornyelsen 2017

Overenskomstfornyelsen 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Program Velkomst og introduktion Centerleder, Søren Kaj Andersen Præsentation af FAOS temaside om OK2017 på nettet Informationskoordinator, Nanna Stærmose Gennemgang af udvalgte

Læs mere

Fra løn til velfærd perspektiver for OK-2014

Fra løn til velfærd perspektiver for OK-2014 En artikel fra KRITISK DEBAT Fra løn til velfærd perspektiver for OK-2014 Skrevet af: Christian Lyhne Ibsen og Søren Kaj Andersen Offentliggjort: 15. februar 2014 OK-2014 for de knapt 600.000 privatansatte

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Definition af begreber v. Carsten D. Nielsen Arbejdsmarkedsmodeller Ofte nævnes de to begreber i flæng: Den danske Model Den danske flexicurity Model Men: både

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ADV (DI) Stem om din nye overenskomst FOR ANSATTE PÅ VASKERIERNE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 De nye overenskomster Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 Introduktion Kollektive overenskomster, herunder hovedaftaler, overenskomster, tiltrædelsesoverenskomster, lokalaftaler, kutymer Overenskomstparter,

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst FÆLLESOVERENSKOMSTEN Stem om din nye overenskomst LAGERARBEJDERE, CHAUFFØRER OG HAVNEARBEJDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG AKT (DI) Stem om din nye overenskomst BUSCHAUFFØRER 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære medlem

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER Derfor har du brug for en overenskomst! Din overenskomst sikrer dig de mest basale rettigheder, når du er på arbejde. Uden overenskomst

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og AG (BEU alm. del), den 18.

Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og AG (BEU alm. del), den 18. Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 290 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd om lov om foreningsfrihed, samrådsspørgsmål AD, AE, AF og

Læs mere

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998 Konflikter og på LO/DA-området 1933-1998 1933 Indgreb Forbud mod arbejdsstandsninger og 1-årig forlængelse af alle overenskomster ved lov. Arbejdsgiverne imod (Kanslergadeforliget). 1936 Konflikt/ 5 ugers

Læs mere

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Orientering 17. marts 2017 Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Den 16. marts 2017 blev der mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Transportgruppen indgået aftale om fornyelse af

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ATL / DANSK ERHVERV Stem om din nye overenskomst CHAUFFØRER, LAGERARBEJDERE EKSPORTCHAUFFØRER, SKRALDEMÆND OG FLYTTEMÆND 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din

Læs mere

3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt

3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt 3F VisionDanmark 2018 Hvordan bidrager aftale- og samarbejdssystem til konkurrenceevnen? Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt og bidrager til konkurrenceevnen FAKTAARK 1 Forskningscenter

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG TA / ATV Stem om din nye overenskomst TAXICHAUFFØRER OG TURISTCHAUFFØRER 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for

Læs mere

Forligsmuligheder på den smalle sti ud af krisen

Forligsmuligheder på den smalle sti ud af krisen 137 Forligsmuligheder på den smalle sti ud af krisen Der er usikre, men dog positive tegn i den økonomiske udvikling. Det giver forventninger til lønudviklingen, men samtidig er det ikke kun løn, der er

Læs mere

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Arbejdsmarkedet fortsætter de flotte takter vi har været vidner til siden foråret 213. I august måned voksede beskæftigelsen med 3.9 personer og siden

Læs mere

Den offentlige aftalemodel set med private øjne

Den offentlige aftalemodel set med private øjne Den offentlige aftalemodel set med private øjne Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening, pkn@da.dk Private virksomheder interesserer sig i stigende grad for det offentlige

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO ANALYSE Der er IKKE generel mangel på hænder Torsdag den 14. juni 2018 Der er ikke tegn på, at vi er på vej ind i en situation med skrigende mangel på hænder. Intet tyder på at økonomien er ved at overophede,

Læs mere

Virksomheder forventer ingen lønstigninger

Virksomheder forventer ingen lønstigninger Januar 2010 Virksomheder forventer ingen lønstigninger Mere end hver anden privat arbejdsgiver forventer lønstigninger på et rundt nul i 2010 Det står i skærende kontrast til forventningerne i den offentlige

Læs mere

Forskere: Behov for nedre grænse for arbejdstid?

Forskere: Behov for nedre grænse for arbejdstid? Forskere: Behov for nedre grænse for arbejdstid? I løbet af de seneste femten år er antallet af danskere, der arbejder under 15 timer ugentligt, næsten fordoblet. Det rejser spørgsmålet, om der er behov

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider Organisation for erhvervslivet oktober 2009 AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De fleste er kun ledige ganske kortvarigt. Det fleksible danske arbejdsmarked og god uddannelse øger mulighederne

Læs mere

forklaret Anciennitet på opsigelsestidspunktet Det er medarbejderens anciennitet på opsigelsestidspunktet, der er afgørende.

forklaret Anciennitet på opsigelsestidspunktet Det er medarbejderens anciennitet på opsigelsestidspunktet, der er afgørende. Fratrædelsesgodtgørelsen forklaret Oprettet: 08-03-2010 Opdateret: 08-03-2010 Fratrædelsesgodtgørelsen er et nyt element i mange af de overenskomster, der er fornyet under OK2010. Her kan du få svar på

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ATL / DANSK ERHVERV Stem om din nye overenskomst 3F n ndler din rha ov fo mst sko en er nsportgru Tra pp e CHAUFFØRER, LAGERARBEJDERE EKSPORTCHAUFFØRER, SKRALDEMÆND

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 8 Indhold: Ugens tema Ι Dansk jobmobilitet høj i international sammenligning Ugens tema ΙΙ Aftale om nye overenskomster i industrien Ugens tendenser Rekordoverskud på betalingsbalancen

Læs mere

Fleksibelt arbejdsmarked 15

Fleksibelt arbejdsmarked 15 Ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked bidrager til, at arbejdskraften anvendes effektivt, og ledige hurtigt finder ny beskæftigelse. Hvis efterspørgslen falder i dele af økonomien, skal arbejdskraften kunne

Læs mere

Industriens Overenskomst Industriens Funktionæroverenskomst

Industriens Overenskomst Industriens Funktionæroverenskomst Overenskomsterne 2010 26. feb. 10 Industriens Overenskomst 2010-2012 Industriens Funktionæroverenskomst 2010-2012 underdirektør Anders De to største overenskomster Industriens Funktionæroverenskomst 21%

Læs mere

Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK

Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK 2018-2021 Pæne lønstigninger og nye redskaber i kampen mod social dumping Overordnede overenskomstresultater Det er

Læs mere

To ud af tre nye job er gået til danskere - UgebrevetA4.dk 01-10-2015 08:45:47

To ud af tre nye job er gået til danskere - UgebrevetA4.dk 01-10-2015 08:45:47 JOBFEST To ud af tre nye job er gået til danskere Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Torsdag den 1. oktober 2015, 05:00 Del: Det seneste år er to ud af tre nye job gået til danskere, viser ny analyse fra

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F BYGGEGRUPPE OG DANSK BYGGERI Stem om din nye overenskomst BYGGERIET 2017-2020 Pæne lønstigninger og nye redskaber i kampen mod social dumping Det er lykkedes at få et udmærket overenskomstresultat

Læs mere

Din overenskomst dit valg

Din overenskomst dit valg Debatoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Din overenskomst dit valg Hvordan skal fremtidens overenskomster se ud? Hvordan får den enkelte mere at sige? Hvad mener du er vigtigst? Hvad passer bedst til din

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst 3F Industri Stem om din nye overenskomst TRÆ/MØBEL, PIANO/ORGEL 2017-2020 3F Industrigruppen forhandler din overenskomst Kære medlem Urafstemning om nye overenskomster 2017-20 Træ/Møbel side 4 Industri/Træ/Møbel

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Af Nikolaj Lægaard Simonsen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent i Djøf

Af Nikolaj Lægaard Simonsen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent i Djøf ANALYSE Den danske flexicuritymodel skal styrkes ikke afvikles Torsdag den 27. september 2018 Vi skal forberede os på fremtidens arbejdsmarked, lyder det igen og igen. Og her er den bedste løsning at vedligeholde

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

GUIDE TIL LØNFORHANDLING. DET KUN FAIR med mere end peanuts

GUIDE TIL LØNFORHANDLING. DET KUN FAIR med mere end peanuts GUIDE TIL LØNFORHANDLING DANSK EL-FORBUND DET KUN FAIR med mere end peanuts Lønforhandling 2019 DU HAR DIT FORBUND I RYGGEN Lønforhandling kan være et af årets højdepunkter på både godt og ondt. Det kan

Læs mere

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv.

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv. Orientering Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood i supermarkeder mv. Mæglingsforslag fremsat Efter flere forhandlingsmøder med 3F om fornyelse af Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

3 ud af 4 udlændinge arbejder på overenskomst

3 ud af 4 udlændinge arbejder på overenskomst 4. februar 2014 ARTIKEL Af Morten Bjørn Hansen 3 ud af 4 udlændinge arbejder på overenskomst Udenlandske medarbejdere på DA-området er omfattet af en kollektiv overenskomst i omtrent samme omfang som deres

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske August 2007 Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske Arbejdskraft. 3 ud af 4 direktører fra det midtjyske erhvervsliv har inden for det sidste halve år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft

Danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft Danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft Hvad bygger undersøgelsen på? Den samlede undersøgelse er bygget op omkring flere datasæt, der alle omhandler en undersøgelsesperiode, som strækker

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst.

Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst. Aftale om fornyelse af Industriens Overenskomst Mindstebetalingssatser Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst. Minimallønsatserne pr. time for medarbejdere

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

Industrien mangler fokus på opkvalificering

Industrien mangler fokus på opkvalificering ØKONOMISK ANALYSE 0. juli 08 Industrien mangler fokus på opkvalificering Når det kommer til opkvalificering af medarbejderne i de danske industrivirksomheder, hænger såvel ledelse som medarbejdere i bremsen.

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Talepunkter til brug for besvarelsen af BEU alm. delsamrådsspørgsmål. i dagpengeperioden den 18. januar 2018

Talepunkter til brug for besvarelsen af BEU alm. delsamrådsspørgsmål. i dagpengeperioden den 18. januar 2018 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 455 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 235 Offentligt T A L E 18. januar 2018 Talepunkter

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Indsatsområder for ny hovedorganisation

Indsatsområder for ny hovedorganisation LO-sagsnr. 15-2558 FTF-sagsnr 17-0934 Vores ref. anan/lsh/jsk Den 17. november 2017 Indsatsområder for ny hovedorganisation Udgangspunktet Det fremgår af kongresbeslutningen fra hhv. LO s og FTF s kongresser

Læs mere

DAGPENGE Dagpenge er ikke nok: Private lønforsikringer har bidt sig fast Af Mathias Svane Kraft Torsdag den 15. oktober 2015, 05:00

DAGPENGE Dagpenge er ikke nok: Private lønforsikringer har bidt sig fast Af Mathias Svane Kraft Torsdag den 15. oktober 2015, 05:00 DAGPENGE Dagpenge er ikke nok: Private lønforsikringer har bidt sig fast Af Mathias Svane Kraft Torsdag den 15. oktober 2015, 05:00 Del: Mens antallet af ledige falder, er antallet af private forsikringer

Læs mere

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode.

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode. Orientering Landsoverenskomsten for IT Indgåelse af aftale på ITområdet Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om Strategiske fornyelse af overvejelser:

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

OK 2000: Feriefridage og pension forudsætning for forlig

OK 2000: Feriefridage og pension forudsætning for forlig OK 2000: Feriefridage og pension forudsætning for forlig Overenskomstforhandlingerne på LO/DA-området har bedre udsigter til en fredelig løsning end OK98, men konfliktscenariet spøger i kulissen - Parallel

Læs mere

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Orientering 7. marts 2014 Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Den 6. marts 2014 blev der mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Transportgruppen Strategiske overvejelser: indgået

Læs mere

Globaliseringsundersøgelsen 2017

Globaliseringsundersøgelsen 2017 Hovedresultater for: Automatisering og digitalisering International handel Outsourcing Udenlandsk arbejdskraft Efteruddannelse I svarer 5.7 danske lønmodtagere og dagpengemodtagere på, hvordan globalisering

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder.

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder. Orientering Landsoverenskomsten for kontor og lager Kontor og lageroverenskomstens fornyelse Den 26. marts 2010 er der fremsat mæglingsforslag, hvor kontor og lageroverenskomsten optages med et særskilt

Læs mere

Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008. Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik

Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008. Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008 Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik Maj 2008 Indledning...3 Sammenfatning...3 1. Konjunkturbaggrunden - dalende optimisme

Læs mere

DANSKERNES ØNSKESEDDEL TIL OK-17 Vi vil sikres mod robotter og udbrændthed Af Iver Houmark Onsdag den 4.

DANSKERNES ØNSKESEDDEL TIL OK-17 Vi vil sikres mod robotter og udbrændthed Af Iver Houmark Onsdag den 4. DANSKERNES ØNSKESEDDEL TIL OK-17 Vi vil sikres mod robotter og udbrændthed Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 4. januar 2017 Del: Seniorårene i jobbet skal være bedre, og det skal være nemmere

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

Adgang til kvalificeret arbejdskraft

Adgang til kvalificeret arbejdskraft A d g a n g t i l k v a l i f i c e r e t a r b e - Mangel på hænder må ikke bremse væksten i Danmark 4. oktober 2018 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen Lønmodtagerbeskæftigelsen stiger og har

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Seniorer på arbejdsmarkedet

Seniorer på arbejdsmarkedet Tilbagetrækning 29.juni 16 Seniorer på arbejdsmarkedet Analysebureauet Epinion har undersøgt LO-medlemmernes holdninger til tilbagetrækning og ældres forhold på arbejdspladsen. LO-medlemmerne mener, at:

Læs mere

Vikarer indenfor industrien centrale og lokale partstiltag

Vikarer indenfor industrien centrale og lokale partstiltag Seminar: Løst ansattes vilkår på arbejdsmarkedet og partssamarbejdets betydning 6. dec. 2016 Vikarer indenfor industrien centrale og lokale partstiltag Lektor Trine P. Larsen FAOS, Sociologisk Instituttet,

Læs mere

NR. 9 - September Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt

NR. 9 - September Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt NR. 9 - September 2008 Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt Ansvarshavende redaktør: Kommunikationschef Flemming Andersen Foto: PolFoto Layout: FTF Kommunikation Tryk: FTF 1. oplag 250 eksemplarer

Læs mere

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1 Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale Brug din ret stem nu 1 Brug din ret stem om overenskomsten nu! Hvor meget stiger din

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST

DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST NYE AFTALER FOR 3 ÅR Nu kan du stemme ja eller nej til den ny overenskomst. Den gælder i tre år fra 1. marts 2014 til 1. marts 2017, og den dækker chauffører, lagerarbejdere,

Læs mere

Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014

Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014 Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014 FAKTA Overenskomstforhandlingerne på LO/DA-området i starten af 2014 omfatter ca. 589.000 lønmodtagere, der skal have fornyet de eksisterende

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter!

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! NØGLETAL UGE 17 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge bød på (endnu) en rekord

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om ansættelse. om seniorer af elever

RÅDGIVNING. Gode råd om ansættelse. om seniorer af elever RÅDGIVNING Gode råd om ansættelse om seniorer af elever Indhold Hvem er seniorerne? 3 Seniorpolitik 4 Regler om seniorer 5 Kompetenceudvikling og efteruddannelse 6 Seniorsamtalen 7 Senioraftalen 9 Mere

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Overenskomstfornyelsen Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal

Overenskomstfornyelsen Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal Orientering nr. 10/2014 Løn og arbejdsforhold 11. april 2014 Overenskomstfornyelsen 2014 - Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal Mæglingsforslaget er nu vedtaget og ændringerne i overenskomsten

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

Seniorer på arbejdsmarkedet

Seniorer på arbejdsmarkedet Tilbagetrækning 2.juni 216 Seniorer på arbejdsmarkedet Analysebureauet Epinion har undersøgt LO-medlemmernes holdninger til tilbagetrækning og ældres forhold på arbejdspladsen. LO-medlemmerne mener, at

Læs mere