Energirådgivning. 1 Indtastning af besparelser. 2 Energistatus. 3 Administrativ afrapportering. 4 Opsætning i Basis. 1.1 Oprette en anvisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energirådgivning. 1 Indtastning af besparelser. 2 Energistatus. 3 Administrativ afrapportering. 4 Opsætning i Basis. 1.1 Oprette en anvisning"

Transkript

1 AutoPilot Sagsøkonomi, planlægning og prognose Energirådgivning Indhold Energirådgivning 1 Indtastning af besparelser 1.1 Oprette en anvisning 1.2 Realisere en anvisning 2 Energistatus 2.1 Kolonner Eksport og printmuligheder: 3 Administrativ afrapportering 3.1 Overblik over opbygningen 3.2 Realiseringer Tildele til eet enkelt netselskab Fordele mellem flere netselskaber Kolonnernes indhold 3.3 Tildelte realiseringer Rapportering 3.3.1A Skema 1 - Realiserede besparelser opdelt på energiarter og sektorer 3.3.1B Skema 2 - Realiserede energibesparelser opdelt på slutanvendelser/sektorer og opgørelsesmetoder 3.3.1C Skema 3 - Realiserede besparelser indenfor hver energiart opdelt efter levetid (prioriteringsfaktor) 3.3.1D Skema 4 - Realiserede besparelser ved konverteringer 3.4 Anvisninger 4 Opsætning i Basis 4.1 Energiarter Oprette en energiart Redigere en energiart Slette en energiart 4.2 Opgørelsesmetoder 4.3 Levetidsgrupper 4.4 Slutanvendelser 4.5 Prioriteringsfaktorer

2 Energirådgivning Modulet til energirådgivning består af 2 enheder - en inddateringsbrugerflade i Projektleder-programmet og en afrapporteringsbrugerflade i Administrationsprogrammet. I første afsnit får du et kort overblik over inddateringsmodulet og dets funktion. Andet afsnit behandler status over energibesparelser og de tilknyttede omkostninger. Tredje afsnit behandler afrapporteringsmodulet i administrationsmodulet. Fjerde afsnit behandler opsætningen af dimensioner og mærkater i Basis inden ibrugtagningen.

3 1 Indtastning af besparelser Hvis AutoPilot er sat op til energirådgivning har Projektlederprogrammet en ny knap: "Energibesparelser". Ved tryk på knappen vises en aktivitetsliste med de sager, du er projektleder for Fig. 1 Projektlederens liste over energirådgivningssager Du har her adgang til at indtaste anviste energibesparelser på dine egne rådgivningssager. Det er en forudsætning for, at sagerne vises i listen, at de tilhører den sagsserie, der er knyttet til energirådgivning. Derudover skal der være oprettet en aktivitet på delsagen. Højreklik på en aktivitet i listen og vælg Opret/rediger energibesparelser for at se eller indtaste besparelser. Herved åbnes en formular, som giver dig mulighed for at gøre følgende: Indtaste en anvist besparelse Oprette en anvist besparelse som realiseret Se samtlige anvist og realiserede besparelser for den pågældende aktivitet Se den samlede besparelse i kwh Fig. 2 Projektlederens overblik over anvisninger og realiseringer 1.1 Opre e en anvisning Du opretter en ny anvist energibesparelse ved at trykke på det hvide papir og give besparelsen en kort beskrivelse.

4 Fig. 3 Oprette en anvisning på en energibesparelse Formularen udfyldes med følgende oplysninger: Beskrivelse Kort beskrivelse af besparelsen. Anvisningsdato Datoen for anvisning af energibesparelsen. Forventet realiseringsdato Sandsynlighed Energiart Den dato hvor de energibesparende foranstaltninger forventes implementeret 100 % = Er i gang, 80% = Forhåndstilkendegivelse, <80% = Ingen forhåndstilkendegivelse i angivet realiseringsår. Fx biomasse, el, fjernvarme, kul, naturgas, olie Kvotebelagt Markeres, hvis den aktuelle energiart er kvotebelagt. Konvertering Ny energiart Markeres, hvis besparelsen opnås ved at overgå fra en energiart til en anden. Udfyldes hvis konvertering er valgt. Levetid Fx <4 år, 4-15 år, >15 år. Levetiden på energispareeffekten af tiltaget Opgørelsesmetode Slutanvendelse Anvist besparelse i kwh Fx Markedspåvirkning, Specifik, Standardværdi. Specifik = Beregnet besparelse i det aktuelle tilfælde, Standardværdi = Værdi fra standardværdikatalog. Vælg hvor besparelserne konkret er implementeret. Fx klimaskærm, vinduer, kedler eller elvarme. Den beregnede besparelse. Prioriteringsfaktor Korrigeret besparelse i kwh Denne faktor beregnes automatisk ud fra energiart, levetid og hvorvidt der er tale om en kvotebelagt energiart eller ej. Den beregnede besparelse i kwh ganget med prioriteringsfaktoren. Hvordan opnås retten til besparelsen? Rådgivning/Aftale eksterne aktører/tilskud. Mulighed for at kombinere flere typer. Aftale om udbetaling af tilskud Angiv om vi evt. yder kunden et tilskud pr sparet kwh til realisering af de besparende foranstaltninger. Ja/Nej. Tilskudspris i kr./kwh Det antal kr. pr sparet kwh vi yder i tilskud. Tilbagebetalingstid Bemærkning Det antal år der går inden besparelserne opvejer den nødvendige investering. Indtastes i år med 1 decimal. Bemærkning Bemærk at alle relevante felter skal være udfyldt inden formularen kan gemmes. Da felterne Prioriteringsfaktor og Korrigeret besparelse i kwh er beregnede felter kan disse felter ikke udfyldes. Vær desuden opmærksom på at prioriteringsfaktoren altid sættes til 1 hvis der er tale om en konvertering mellem to energiarter. Derfor skal du i disse tilfælde indtaste nettobesparelsen under Anvist besparelse i kwh. Når formularen er udfyldt trykker du på disketten og gemmer besparelsesanvisningen. Den vil nu optræde i listen over anviste besparelser på aktiviteten, og besparelsen vil indgå i det samlede antal kwh under Anvisninger i alt. En oprettet anvisning, der endnu ikke er realiseret, kan ændres ved at markere den i listen og trykke på blyanten for at redigere. Hvis anvisningen er oprettet ved en fejl, trykker du på krydset for at slette den helt. 1.2 Realisere en anvisning Når en af de anviste besparelser er realiseret, oprettes den ved at markere den i oversigten og trykke på [Realiser]. Herved åbnes en delvist forudfyldt formular, som du skal komplettere for at oprette besparelsen som endelig realiseret.

5 Fig. 4 Formular for realisering af en anvist besparelse Formularen udfyldes med følgende nye oplysninger: Realiseringsdato Realiseret besparelse i kwh Dato for endelig realisering. Endelig besparelse. Dokumentation i form af måling/verifikation er gennemført? Besparelsen er dokumenteret. Ja/Nej. Realiseringserklæring er underskrevet? Videreformidling af opgaver til ekstern aktør? Der foreligger en underskrevet erklæring om realiseringen. Ja/Nej. Ekstern aktør er inddraget. Ja/Nej. Tilskudspris i kr./kwh Tilskudspris i kr./kwh (anvist) forslagsværdi Angiv endeligt tilskud pr sparet kwh. Overført fra forrige formular. Kundens samlede investering i kr Størrelsen på kundens samlede omkostninger. Ved ikke Markeres hvis ovenstående ikke kendes Fig. 5 Liste over realiserede energibesparelser Når formularen er udfyldt, trykker du på disketten, og gemmer besparelsen. Den vil nu optræde i listen over realiserede besparelser på aktiviteten, og besparelsen vil indgå i det samlede antal kwh under Realiseringer i alt. En realiseret besparelse, kan ændres ved at markere den i listen og trykke på blyanten for at redigere.

6 Fig. 6 Redigering af en realiseret energibesparelse

7 2 Energistatus I PL > Energistatus ses alle energirådgivningssagernes økonomiske nøgletal samlet på et sted. Blandt andet ses både fortidige, aktuelle og planlagte besparelser, eventuelle tilskud samt et overblik over udgifter forbundet med besparelserne. I det næste afsnit forklares kolonnernes indhold og beregningsformlerne. Bemærk, at der er taget højde for prioriteringsfaktoren i alle angivelser af kwh og MWh, det vil sige, at det korrigerede antal MWh vises. 2.1 Kolonner PL Sagens Projektleder Sagsnr Kunde Sagens nummer Sagens kunde jf. sagskortet Sagsnavn Sagens navn jf. sagskortet Delsag Aktivitet Delsagens navn Aktivitetens navn Tidligere realiseret (MWh) Sum af realiserede besparelser i samtlige forudgående år Realiseret aktuelt år (MWh) Summen af det valgte års realiserede besparelser Anvist (100%) (MWh) Summen af anvisninger med en forventet realiseringsdato indenfor det valgte år, hvis sandsynlighed er angivet til 100% Anvist (80%) (MWh) Summen af anvisninger med en forventet realiseringsdato indenfor det valgte år, hvis sandsynlighed er angivet til 80% Anvist (< 80%) (MWh) Summen af anvisninger med en forventet realiseringsdato indenfor det valgte år, hvis sandsynlighed er angivet til < 80% Sum besparelser aktuelt år Summen af det valgte års anviste og realiserede energibesparelser Timer til salgspris (tkr) Salgsprisen på samtlige timer, der er brugt på aktiviteten Tilskud for realiseringer (tkr) Tilskudsbeløbet på realiserede besparelser i det valgte år. Tilskuddet beregnes som antal kwh gange tilskudsbeløbet (kr/kwh). Begge informationer udfyldes, når anvisningen realiseres. Tilskudsbeløbet for realiseringer beregnes efter følgende formel: (Tilskudspris x korrigerede realiserede kwh) den samlede salgspris på alle forbrugte timer. Hvis den samlede salgspris overstiger tilskudsbeløbet, sættes tilskud for realiseringer til 0 kroner Eks. 1: (0,234 * 60000) = 40 Eks. 2: (0,234 * 50000) = I dette tilfælde sættes tilskudsbeløbet til 0,00 Tilskud 100% (tkr) En mulig fremtidig udgift på en endnu ikke realiseret besparelse, hvor sandsynligheden er 100%. Tilskudsbeløbet beregnes som tilskudspris * antal kwh. Tilskudsprisen er angivet i anvisningen som tilskud pr kwh. Tilskud 80% (tkr) En mulig fremtidig udgift på en endnu ikke realiseret besparelse, hvor sandsynligheden er 80%. Tilskudsbeløbet beregnes som tilskudspris * antal kwh. Tilskudsprisen er angivet i anvisningen som tilskud pr kwh. Tilskud < 80% (tkr) En mulig fremtidig udgift på en endnu ikke realiseret besparelse, hvor sandsynligheden er < 80%. Tilskudsbeløbet beregnes som tilskudspris * antal kwh. Tilskudsprisen er angivet i anvisningen som tilskud pr kwh. Tilskud pt. udbetalt (tkr) Det udbetalte tilskudsbeløb i alt. Tilskudsbeløbet er en sum af modtagne, registrerede udlæg, der er defineret som tilskud Tilskud resterende sum (tkr) Summen af samtlige realiserede og anviste tilskudsbeløb minus allerede udbetalte tilskud Lønudgift (tkr) Den samlede kostpris på alle forbrugte timer Udlæg (tkr) Eksterne aktører (tkr) Prisen på alle andre udlæg på aktiviteten Prisen på udgifter til fremmed arbejde, der er registreret på aktiviteten Sum omkostninger (tkr) Summen af samtlige omkostninger, det vil sige alle tilskud, alle udgifter til løn, udlæg og fremmed arbejde. Kr/MWh Nøgletal for aktivitetens rentabilitet indenfor det valgte år. Beregnes som summen af de samlede omkostninger i kroner divideret med summen af anvisninger og realiseringer i MWh

8 2.1.1 Eksport og printmuligheder: For at se print- og eksportmulighederne vælg Print i topmenuen. Eksport danner en html-fil på c-drevet: c:\apilot\energistatus.html Denne fil kan importeres i et regneark og viderebehandles der. I denne forbindelse er det vigtigt at åbne regnearket først, og udpege den ønskede fil inde fra regnearket, ellers kan der opstå fejlfortolkninger. På medarbejderkortet kan defineres, at html-filen skal gemmes i computerens Dokumenter-mappe.

9 3 Administra v afrapportering I Administration > Statistik > Energibesparelser findes redskabet til at tildele realiserede energibesparelser til et netselskab, og til efterfølgende at afrapportere disse besparelser. Det er den administrative medarbejder, der udfører disse opgaver. I dette billede findes alle informationer både om de anviste og de realiserede energibesparelse, og der kan sorteres og filtreres i alle kolonner. 3.1 Overblik over opbygningen Skærmbilledet du bruger til at administrere energibesparelserne, er opbygget så du starter med at definere hvilken periode, du vil se besparelser for. Hvis du vælger et interval, skal du selv udfylde start og slutdatoerne i felterne. Fig. 1 Overblik over opbygningen af afrapporteringsskemaet Under feltet med datoafgrænsning vælges hvilken type energibesparelser, der skal vises i listen. Afhængig af den valgte type, vil indholdet af feltet til højre for datoafgrænsningerne skifte. Når du har indstillet det ønskede interval, trykker du på [Hent data]. Det henter de relevante data ind i listen neden for. 3.2 Realiseringer Når du har valgt 'Realiseringer' rummer listen samtlige realiseringer, uanset om de er tildelt til et netselskab eller ej. Kolonnen 'Tildelt ' viser, om en realisering allerede er tildelt til et netselskab. Et flueben i kolonnen viser, at realiseringen allerede er tildelt. Listen er sorteret så realiseringer uden flueben står øverst. Du kan enten tildele en realisering til et enkelt netselskab eller fordele den mellem flere Tildele l eet enkelt netselskab For at tildel en realisering indvælges først det netværksselskab, den skal tildeles til. I dropdown-listen vælger du en af de kunder, der på kundekortet er markeret som netselskab. Sumfelterne viser, hvilke tildelinger, der tidligere er lavet til denne kunde indenfor perioden. Fig. 2 Tildeling til netselskab Derefter markeres en eller flere realiseringer i listen. Tryk på [Valgte] for at tildele de markerede realiseringer til det valgte netselskab Fordele mellem flere netselskaber Hvis en realisering skal fordeles mellem flere netselskaber, trykker du i stedet på [Fordel]. Så kommer dette lille billede frem.

10 Fig. 3 Fordeling over flere netselskaber I dropdown-felterne indvælger du hvilke netselskaber, realiseringen skal fordeles over. De hvide felter udfyldes med antal kwh, der skal tildeles til det valgte netselskab. Summen af felterne skal svare til det antal, der står i det øverste oplysningsfelt. Hvis der er angivet en kundeinvestering på en realisering, vil denne investering blive fordelt i samme forhold som besparelsens kwh. [OK] gennemfører fordelingen mellem netselskaberne Kolonnernes indhold ID Sagens afdeling Tildelt? Realiseringsdato PL Identifikationskolonner Beskrivelse Energiart Faktisk kwh P-faktor Korrigeret kwh Notat Rådgivning Ekstern aktør Tilskud Videreformidl? Kundens invest Ved ikke Konvertering Sektor Realiseringens ID-nummer. Tildeles i rækkefølge efter oprettelsestidpunkt Viser hvilken afdeling sagen tilhører. Mærket tildeles på sagskortet Er besparelsen tildelt til et netselskab? Flueben betyder, at besparelsen er tildelt Når en anvisning realiseres, tastes en realiseringsdato ind. Den vises i denne kolonne Sagens projektleder I identifikationskolonnerne vises sagsnummer, kunde, sagsnavn, delsagsnavn, honorarprincip og aktivitet Et fritekstfelt, der udfyldes når en anvisning oprettes. Det er navnet på den givne anvisning Viser hvilken energiart der bliver sparet på. Viser det faktiske antal sparede kwh Kolonnen viser hvilken prioriteringsfaktor, der anvendes for at beregne det korrigerede antal kwh Det faktiske antal kwh korrigeret med prioriteringsfaktoren Fritekstfelt, der ikke behøver at blive udfyldt Viser om retten til besparelsen er opnået ved rådgivning Viser om retten til besparelsen er opnået gennem en aftale med en ekstern aktør Viser om retten til besparelsen er opnået ved at give kunden et tilskud Viser om besparelsen er videreformidlet til en ekstern aktør Hvor meget skal kunden investere for at gennemføre de anviste besparelser? Hvis kundens investering er ukendt, vises det med et flueben her Hvis besparelsen opnås ved at konvertere fra én energiart til noget andet, markeres det i denne kolonne Sektoren er indvalgt på delsagen (Delsagens S-gruppering) 3.3 Tildelte realiseringer Når statistikmodulet for energibesparelser sættes til at vise de tildelte realiseringer, sorteres listen til kun at vise tildelte realiseringer, og funktionerne i skærmbilledet ændres også. Fig. 4 Skema over tildelte realiseringer Det eneste, du kan gøre i listen, er at fortryde en tildeling. En realisering kan fordeles over flere netselskaber. Det vises i listen som en opsplitning af den samme realisering over flere linjer, en linje for hvert energiselskab. Hvis du fortryder en del af sådan en opsplittet realisering, følger de andre dele også med og bliver ligeledes ført tilbage Rapportering Afrapporteringen foregår via 4 skemaer med nøgletal.

11 Først skal du indvælge hvilket netselskab du vil se afrapporteringer for. Det gør du i dropdownfeltet. Her vises alle de adresser, der på adressekortet har mærke i 'Netselskab'. Fig. 5 Vælg energiselskab og skema Når du har valgt et netselskab, sorteres listen over tildelte realiseringer til kun at vise dem, der tilhører netselskabet. Nu kan du åbne de forskellige skemaer til afrapportering. Tastaturgenvejen er <Alt+1> for Skema 1 og så fremdeles. Bemærk, at alle skemaer viser den korrigerede besparelse i MWh A Skema 1 Realiserede besparelser opdelt på energiarter og sektorer Fig. 6 Skema 1 Skema 1 viser de realiserede besparelser fordelt på sektorer og opgørelsesmetoder i rækkerne og energiarter i kolonnerne. Sektoren bliver knyttet til besparelsen ved delsagens oprettelse eller via delsagsplanen, hvor delsagens sektor (S-gruppering) indvælges og ændres. Energiarten indvælger du, når du opretter en anvisning. Bemærk, at informationerne fra Skema 4 bruges i den næstnederste linje B Skema 2 Realiserede energibesparelser opdelt på slutanvendelser/sektorer og opgørelsesmetoder Fig. 7 Skema 2 I Skema 2 vises S-grupperingen fra delsagskortet kombineret med opgørelsesmetoden i kolonnerne. Rækkerne viser de forskellige anvendelsesområder/teknologier, som energibesparelserne vedrører. De indvælges når du opretter en anvisning. Både kolonner og rækker summeres, og for hvert område vises en enkelt samlet sum. I sidste kolonne summeres på tværs af områder og teknologier C Skema 3 Realiserede besparelser indenfor hver energiart opdelt e er leve d (prioriteringsfaktor) Fig. 8 Skema 3 Skema 3 viser summen af de realiserede besparelser for perioden fordelt over energiarten i rækkerne og levetiden i kolonnerne. Bemærk, at der skelnes mellem kvotebelagte og ikke-kvotebelagte energiarter.

12 3.3.1D Skema 4 Realiserede besparelser ved konverteringer Fig. 9 Skema 4. Her ses konverteringer med informationer om konvertering FRA og TIL Skema 4 summerer konverteringer fra en energiart til en anden. Bemærk, at informationerne fra Skema 4 indgår i Skema Anvisninger Det du ser her, er udelukkende til information. Realisering af anvisninger foregår nemlig fra Projektlederprogrammet. Denne liste er dog glimrende til at overskue hvilke anvisninger, der venter på at blive realiseret, og få et overblik over samtlige detaljer om anvisningerne. Fig. 10 Listen over anvisninger Sagens afd Forventet Realiseringsdato Viser hvilken afdeling sagen tilhører. Mærket tildeles på sagskortet Når en anvisning oprettes, tastes en forventet realiseringsdato ind. Den vises i denne kolonne PL Identifikationskolonner Sagens projektleder I identifikationskolonnerne vises sagsnummer, kunde, sagsnavn, delsagsnavn, honorarprincip og aktivitet Beskrivelse Et fritekstfelt, der udfyldes når en anvisning oprettes. Det er navnet på den givne anvisning Energiart Faktisk kwh Viser hvilken energiart besparelsen vedrøerer Viser det faktiske antal sparede kwh Prioriteringsfaktor Korrigeret kwh Kolonnen viser hvilken prioriteringsfaktor, der anvendes for at beregne det korrigerede antal kwh Det faktiske antal kwh korrigeret med P-faktoren Notat Fritekstfelt, der ikke behøver blive udfyldt Rådgivning Ekstern aktør Viser om retten til besparelsen er opnået ved rådgivning Viser om retten til besparelsen er opnået gennem en aftale med en ekstern aktør Tilskud Videreformidl? Viser om retten til besparelsen er opnået ved at give kunden tilskud Viser om besparelsen er videreformidlet til en ekstern aktør Kundens invest Hvor meget skal kunden investere for at gennemføre de anviste besparelser?

13 Ved ikke Hvis kundens investering er ukendt, vises det med et flueben her Konvertering Hvis besparelsen opnås ved at konvertere fra én energiart til noget andet, markeres det i denne kolonne Sektor Sektoren er indvalgt på delsagen (Delsagens S-gruppering)

14 4 Opsætning i Basis Modulet til at oprette og styre anvisninger af energibesparelser bruger lister over valgmuligheder og beregninger, som oprettes i Basis-programmet. I det følgende beskrives de forskellige lister og deres anvendelse i modulet til anvisning af energibesparelser. Alle lister skal udfyldes for at energibesparelsesmodulet kan fungere korrekt. Det er en fordel at udfylde listerne i rækkefølge oppefra og ned. 4.1 Energiarter Energiarter er en liste over de former for energi, der kan anvises besparelser på. Derudover angives i listen, om den enkelte energiart kan være kvotebelagt. Fig. 1 - Listen over energiarter Energiarterne bruges i billedet med prioriteringsfaktorer. Derudover indvælges en energiart, når projektlederne opretter en ny energibesparelse. Visse energiarter kan være kvotebelagt, men er det ikke nødvendigvis. Dette vises ved et flueben, som sættes under oprettelsen Opre e en energiart For at oprette en ny energiart trykkes på den røde stjerne. I det nye skærmbillede indtastes navnet på energiarten samt en eventuel beskrivelse. Beskrivelsen kan være det samme som navnet på energiarten eller en længere tekst. Under tekstfelterne vinges af, om energiarten kan være kvotebelagt. Fig. 2 Ny energiart Når felterne er udfyldt som relevant, gemmes på disketten eller med <Ctrl+s> Redigere en energiart For at redigere i en energiart trykkes på blyant-ikonet. Det åbner det samme billede, som ved oprettelsen, blot med de eksisterende oplysninger i. Disse kan nu ændres. Undgå at ændre energiarten til en anden energiart, da denne ændring vil slå tilbage på allerede eksisterende anvisninger, med dobbelttydige afrapporteringer til følge. I den situation er det bedre at oprette en ny energiart Sle e en energiart Denne funktion bruges til at fjerne fejloprettelser. For at slette en energiart, der er oprettet ved en fejl, markeres den i listen, og der klikkes på det røde kryds. En energiart kan kun slettes, hvis den ikke er i brug. Det vil sige, at en energiart, som er anvendt i tidligere, realiserede anvisninger, ikke kan slettes. 4.2 Opgørelsesmetoder Opgørelsesmetoder viser, hvilken beregningsmodel, der skal anvendes til at opgøre den forventede energibesparelse i en anvisning. Her kan I oprette forskellige opgørelsesmetoder. Fig. 3 Listen over opgørelsesmetoder

15 Den røde stjerne bruges til at oprette opgørelsesmetoder. Blyanten bruges til at redigere en eksisterende metode. Det røde kryds bruges til at slette en opgørelsesmetode under forudsætning af, at den ikke er i brug på en anvisning. En af opgørelsesmetoderne kan markeres som Default. Defaultmetoden vil være markeret i anvisningsformularens rullemenu ved valg af opgørelsesmetode. 4.3 Leve dsgrupper Listen over levetidsgrupper viser de anviste energibesparelsers forventede levetider. Den røde stjerne bruges til at oprette levetidsgrupper. Blyanten bruges til at redigere en eksisterende levetidsgruppe. Det røde kryds bruges til at slette en levetidsgrupper under forudsætning af, at den ikke er i brug på en anvisning. Fig. 4 Listen over levetidsgrupper I projektlederprogrammet anvendes levetidsgruppen kombineret med energiarten til at udpege hvilken prioriteringsfaktor, den givne anvisning skal bruge til beregning af den korrigerede besparelse. 4.4 Slutanvendelser Slutanvendelser er de fysiske områder, energibesparelserne opnås på. De slutanvendelser, der oprettes her i listen, kan indvælges i anvisningsformularen. Fig. 5 Listen over slutanvendelser Den røde stjerne bruges til at oprette slutanvendelser. Blyanten bruges til at redigere en eksisterende slutanvendelse. Det røde kryds bruges til at slette en slutanvendelse under forudsætning af, at den ikke er i brug på en anvisning 4.5 Prioriteringsfaktorer I denne formular vedligeholdes prioriteringsfaktorer til brug ved anvisning af energibesparelser. En gang om året oprettes en ny dato. Til denne dato hører en formular, der viser energiarter i linjerne og levetiderne i kolonnerne. Hvis en energiart kan være kvotebelagt, optræder den to gange i formularen: En gang med kvote og en gang uden kvote.

16 Fig. 6 Faktorer til beregning af besparelser I anvisningsformularen beregnes den korrigerede energibesparelse i kwh ved at gange prioriteringsfaktoren med den anviste besparelse.

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger Summerede besparelser fra erne 2016, 2015,Ekstraordinær korrektion (SE), 2015, 2014, 2014 -,,, korrektion 2012, 2011, 2012 -, 2011 -, 2010 -, 2009 -, 2008 -, 2007 -, 2006 - vist i MWh Skema 1: Realiserede

Læs mere

AutoPilot Sagsøkonomi, planlægning og prognose. Mappe- og filstyring

AutoPilot Sagsøkonomi, planlægning og prognose. Mappe- og filstyring AutoPilot Sagsøkonomi, planlægning og prognose Mappe- og filstyring MAPPESTYRING AutoPilot mappestyring er en programudvidelse, der giver dig adgang til en sags filer på serveren med et enkelt klik. Ved

Læs mere

Indberetning

Indberetning 27/3/2018 Indberetning 27-03-2018 Periode: 31-12-2017 Værk: TREFOR Varme A/S Indberetningsskema 1: Ialt 29.693.637 kwh kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse

Læs mere

kwh Energispareaktiviteter ver3 - Indberetning Side: ,22 Indberetningsskema 1: Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv.

kwh Energispareaktiviteter ver3 - Indberetning Side: ,22 Indberetningsskema 1: Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Fynsvej 5, 54 Bogense, 6481161 22-3-217 1 Periode: 1-1-216-31-12-216 Indberetningsskema 1: 779.97,22 kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse Standardværdier

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk Side

Læs mere

VÆRDIANALYSE. Sagsøkonomi, planlægning og prognose AutoPilot

VÆRDIANALYSE. Sagsøkonomi, planlægning og prognose AutoPilot AutoPilot Værdianalyse VÆRDIANALYSE Sagsøkonomi, planlægning og prognose AutoPilot Indhold 1 Værdianalyse...3 2 Datagrundlag...4 3 Analyseværktøjet...4 4 Praktisk anvendelse...5 4.1 Analyse af realiseret

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460 mail:emr@vestforsyning.dk

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne " indberetning" vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne  indberetning vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 13:47 Summerede besparelser fra indberetningerne "2014 - indberetning" vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse 533

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne "Indberetning 2013" vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne Indberetning 2013 vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 14:51 Summerede besparelser fra indberetningerne "Indberetning 2013" vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse 532 LEF

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne " indberetning" vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne  indberetning vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 14:52 Summerede besparelser fra indberetningerne "2014 - indberetning" vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse 532

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne "Indberetning 2015" vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne Indberetning 2015 vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 14:53 Summerede besparelser fra indberetningerne "Indberetning 2015" vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse 532 LEF

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne " samlet indberetning " vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne  samlet indberetning  vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 13:43 Summerede besparelser fra indberetningerne "2011 - samlet indberetning " vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne " indberetning" vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne  indberetning vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 13:44 Summerede besparelser fra indberetningerne "2012 - indberetning" vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse 533

Læs mere

Summerede besparelser fra indberetningerne " samlet indberetning " vist i MWh

Summerede besparelser fra indberetningerne  samlet indberetning  vist i MWh Målopfyldelse 14. marts 2017 14:50 Summerede besparelser fra indberetningerne "2011 - samlet indberetning " vist i MWh Selskab Besparelser Def nummer Navn I alt Mål Diff % af mål Andel af total besparelse

Læs mere

MANUAL Energispareaktiviteter side 1 (03-11-2015)

MANUAL Energispareaktiviteter side 1 (03-11-2015) MANUAL Energispareaktiviteter side 1 (03-11-2015) KAPITER 13 ENERGISPAREAKTIVITER ENERGISPAREAKTIVITETER... 2 GENEREL BESKRIVELSE AF MODULET... 2 OPSTART AF MODUL TIL ENERGISPAREAKTIVITETER... 4 OPRETTELSE

Læs mere

LinkGRC. Dokumenter. Brugermanual

LinkGRC. Dokumenter. Brugermanual Brugermanual 1 INDHOLD 1. Navigation 2. Dashboard 3. 4. Support 2 NAVIGATION 1 På forsiden finder du dine installerede moduler i LinkGRC løsningen og du kan her vælge hvilket modul du ønsker at arbejde

Læs mere

Hvordan opretter jeg et nyt skoleår?

Hvordan opretter jeg et nyt skoleår? Hvordan opretter jeg et nyt skoleår? Et skoleår i Untis kan være på minimum 14 dage og maximum 365 dage. Vedr. eksport fra Untis til WebUntis Hvis du/i eksporterer fra Untis til WebUntis skal start- og

Læs mere

Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold

Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold Køreplan for indberetning af regnskab og budget til provstiet.... 2 Hvordan indberettes regnskab 2010?... 2 Hvor kan jeg få hjælp.... 3 Kontrol af data

Læs mere

LinkGRC. Kontrol. Brugermanual

LinkGRC. Kontrol. Brugermanual Brugermanual 1 INDHOLD 1. Navigation 2. Dashboard 3. 4. Support 2 NAVIGATION 1 På forsiden finder du dine installerede moduler i LinkGRC løsningen og du kan her vælge hvilket modul du ønsker at arbejde

Læs mere

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse Abonnementsstyring Indledende tekst Indholdsfortegnelse Start af Stellar Abonnement... 1 Kom godt i gang med abonnement... 2 Vare/Ydelser i Stellar Office Pro... 2 Abonnements oversigt... 2 Fanebladet

Læs mere

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012 Vejledning Aktiviteter Opdateret 20. februar 2012 Indhold Indledning... 3 Automatisk dannelse af aktiviteter... 4 Årskalender... 4 Dan aktiviteter... 5 Vælg lærere... 6 Opret aktiviteter... 7 Godkend aktiviteter...

Læs mere

Sags- og ressourcestyring i Navision Stat

Sags- og ressourcestyring i Navision Stat Sags- og ressourcestyring i Navision Stat Opgaver Aarhus Universitet august/september 2012 Budgetkontoret Aarhus Universitet Katrinebjergvej 89 F 8200 Aarhus N Tlf.: 87150000 E-mail: budget@au.dk www.au.dk/budget

Læs mere

Opgaveplanlægger. Opgaveplanlægger

Opgaveplanlægger. Opgaveplanlægger Opgaveplanlægger Ved hjælp af opgaveplanlæggeren har du mulighed for at få afviklet periodiske aktiviteter automatisk på et valgt klokkeslæt og med ønsket gentagelseshyppighed. Dvs. der er mulighed for

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk Side

Læs mere

Menuen E-shop har 4 undermenupunkter: Varer, Kunder, Ordrer og Opsætning.

Menuen E-shop har 4 undermenupunkter: Varer, Kunder, Ordrer og Opsætning. E-shop E-shoppen giver dig mulighed for, at drive handel på Internet. Når du har modulet E-shop, vil du i hovedmenuen i administrationen kunne se disse menupunkter: Menuen E-shop har 4 undermenupunkter:

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Vejledning. BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner. Version 1.0 August 2011. Byggecentrum

Vejledning. BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner. Version 1.0 August 2011. Byggecentrum Vejledning BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner Version 1.0 August 2011 Byggecentrum Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...4 Formålet med denne vejledning...

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere

Notat. Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011. 27. september

Notat. Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011. 27. september Notat 27. september Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011 En håndværkers muligheder og vilkår for at samarbejde med energiselskaber om energibesparelser en kort introduktion

Læs mere

Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold

Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold Køreplan for indberetning af regnskab og budget til provstiet.... 2 Hvordan indberettes regnskab 2008 og budget

Læs mere

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering I det efterfølgende gennemgås de tre standard afgrænsnings-/filtrerings metoder i Prisme Klient: Avanceret filter Er den overordnede

Læs mere

Hvordan opretter jeg et nyt skoleår?

Hvordan opretter jeg et nyt skoleår? Hvordan opretter jeg et nyt skoleår? Et skoleår i Untis kan være på minimum 14 dage. Vedr. eksport fra Untis til WebUntis Hvis du/i eksporterer fra Untis til WebUntis skal start- og slutdatoen i Untis

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 47 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Print af månedsskema

Læs mere

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk WORKCYCLUS Handlingsplan Vers 4.0 Juni 2013 Workcompany A/S Amagertorvet 33, 4.sal DK-1160 København K www.workcompany.dk 1. Indholdsfortegnelse Handlingsplan... 3 Overblik på indsatsområder på handlingsplan...

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 50 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Vis Print... 7 Fraværs

Læs mere

Anvendelse af Finanssaldi

Anvendelse af Finanssaldi Anvendelse af Finanssaldi Funktionaliteten Finanssaldi kan være anvendelige når du eksempelvis vil: Trække et budget ud og arbejde videre med det i Excel. Lave periodiske analyser af forbrug. Lave prognoser

Læs mere

Vi har udarbejdet denne korte vejledning for at hjælpe dig i gang med at afprøve BCpro / Projektstyring.

Vi har udarbejdet denne korte vejledning for at hjælpe dig i gang med at afprøve BCpro / Projektstyring. Kom godt i gang BCpro / Projektstyring En simpel brugerflade med avancerede funktioner Byggecentrum Introduktion Formålet med denne vejledning Vi har udarbejdet denne korte vejledning for at hjælpe dig

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

Planner4You: Pixi-guide

Planner4You: Pixi-guide 1 Indholdsfortegnelse Klik på en overskrift for at hoppe til det kapitel, du gerne vil læse. Indledning... 3 Forsiden... 4 Menulinjen... 4 Notifikationer... 5 Sagsaktiviteter... 6 Journal... 7 Journalen...

Læs mere

Quickguide til kredscms. Login

Quickguide til kredscms. Login Quickguide til kredscms Dette er en quickguide, der vil præsentere dig for de mest basale funktioner i kredscms. Finder du ikke svar her, så prøv at spørge andre webmastere via debatforummet på leder.fdf.dk:

Læs mere

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført.

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført. Vejledning til rejseafregning via Mit DSR Når du har været til et møde, et kursus eller andet DSR arrangement, som berettiger til refusion af rejseudgifter og andre udlæg i henhold til DSR s rejseregler,

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

AutoPilot Sagsøkonomi og planlægning. Valuta

AutoPilot Sagsøkonomi og planlægning. Valuta AutoPilot Sagsøkonomi og planlægning Valuta Indholdsfortegnelse 1. Valuta...2 Formål...2 Forudsætninger...2 Udgivet den 31. marts 2008 Side 1 af 11 sider 1. Valuta Formål 1. Som udgangspunkt håndterer

Læs mere

Afregning af rejser på Mit HK

Afregning af rejser på Mit HK Afregning af rejser på Mit HK HK 28-06-2018 1 af 10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. 2. INDLEDNING 3 2.1 Find afregning på Mit HK 3 3. UDFYLDNING AF AFREGNING 4 3.1 Kørsel i egen bil 5 3.2 Udgiftsposter 8 3.3 Intet

Læs mere

Vejledning til Timeplan

Vejledning til Timeplan Vejledning til Timeplan Sådan oprettes en Timeplan så du og dine medarbejder kan se hvad du forventer af dem. Indhold Faner:... 2 Stamdata:... 2 Skolefag på uddannelse... 2 Kompetencegrupper... 4 Grundsatser...

Læs mere

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende EG Retail - www.eg.dk/retail Minimanual SVANEN Grundlæggende Indholdsfortegnelse 1 Opret en vare... 3 2 Overfør data til kassen... 4 3 Udskriv etiketter... 5 4 Udskriv skilte... 6 5 Elektronisk post og

Læs mere

OBS! Hvis du skal oprette en bruger på din kundes aftale, skal du bruge den vejledning, som du finder længere nede i dette dokument.

OBS! Hvis du skal oprette en bruger på din kundes aftale, skal du bruge den vejledning, som du finder længere nede i dette dokument. Når du skal oprette en ny bruger på din lønpartneraftale, starter du på forsiden af DataLøn, hvor du i topmenuen vælger Opsætning og klikker på Brugeradministration. Herefter skal du vælge Mine brugere

Læs mere

Vejledning til rejseafregning via Mit TL. Indhold. Log ind. Sådan kommer du i gang med afregningen. Side

Vejledning til rejseafregning via Mit TL. Indhold. Log ind. Sådan kommer du i gang med afregningen. Side Indhold 1 Log ind 1 Sådan kommer du i gang med afregningen 1 Kørsel 2 Udgiftsposter 5 Print af afregning og hvor langt er afregningen i processen? 6 Udbetaling og ændring af bankkontonummer 7 Teknisk hjælp

Læs mere

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS DEN 16. DECEMBER 2011 Studieretningsvalg og skift af hold og klasser Denne vejledning henvender sig til de skoler, som anvender LUDUS Web til kursisternes valg af studieretning,

Læs mere

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE 1 Opret aktiviteter TIPS: Du kan bruge en aktivitetsliste til at vise en række datostyrede aktiviteter i jeres afdeling eller udlejning af jeres fælleshus. Du behøver ikke sætte billede på, eller tekst,

Læs mere

Vejledning til Kreditormodulet

Vejledning til Kreditormodulet Vejledning til Kreditormodulet Indhold Indstillinger vedr. kreditormodulet.... 3 Opsætning af Bank... 4 Oprettelse af kreditor... 4 Oprettelse og bogføring af købs faktura... 5 Bogførte købs bilag - oversigt...

Læs mere

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM April 2015 Version 01 2015 VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM 1. Årets gang i friplads... 3 2. Adgang til Eunomia... 3 3. Forældreansøgninger... 4 3.1. Ansøgningsskemaer til forældrene... 4 3.2. Fordelingsnøgler...

Læs mere

Team Planner. Kakulation. Indhold: 4 - Kalkulation

Team Planner. Kakulation. Indhold: 4 - Kalkulation Team Planner 4 - Kalkulation Kakulation Indhold: Kalkulationsprincip...4.2 Oprettelse af ny kalkulation...4.2 Valuta og ønsket pris...4.4 Gruppeopdeling af kalkulation...4.4 Kunde- og medarbejderafhængige

Læs mere

χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium

χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium Man kan nemt lave χ 2 -test i GeoGebra både goodness-of-fit-test og uafhængighedstest. Den følgende vejledning bygger på GeoGebra version

Læs mere

De udvalgte data kan præsenteres på skærmen, udskrives eller eksporteres til regneark, hvorfra man kan viderebearbejde data.

De udvalgte data kan præsenteres på skærmen, udskrives eller eksporteres til regneark, hvorfra man kan viderebearbejde data. STATISTIK - STATISTIK OVERSIGT STATISTIK Med statistikmodulet er det muligt at udvælge specifikke data fra TimePlan's database, f.eks. fra medarbejderstamkortet og planlægningsbilledet til statistikformål.

Læs mere

Vejledning til foreningsadministration.randers.dk:

Vejledning til foreningsadministration.randers.dk: Vejledning til foreningsadministration.randers.dk: Vær opmærksom på, at nogle skærmbilleder kan have ændret sig en smule, siden denne vejledning er skrevet. OBS! Ekstra hjælp i findes på flere sider inde

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 30. juni 2007

Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 30. juni 2007 NOTAT 4. januar 8 J.nr. 329/352-7 Ref. FG/MCR Generel energipolitik og energibesparelser Side 1/5 Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 3. juni 7 Baggrund I henhold til bekendtgørelsen om

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5 Indhold Datatransport... 2 Import & Eksport af data... 2 Generelt... 2 Import/eksport.... 4 Felter i Import og Eksport... 5 Trykknapper til Import og Eksport... 7 1 Alle... 7 2 Slet... 7 3 Editor... 7

Læs mere

BRUGERMANUAL HANDLINGSPLAN

BRUGERMANUAL HANDLINGSPLAN WORKCYCLUS BRUGERMANUAL HANDLINGSPLAN VERSIONSNR. 4 SEPTEMBER 2014 Indholdsfortegnelse 1 Handlingsplan... 2 1.1 Overblik på indsatsområder på handlingsplan... 2 1.2 Opret et indsatsområde... 3 1.3 Indsatsområde

Læs mere

Arkiv i SIMU World. Arkivet ligger i SIMU World, og gør det muligt at arkivere jeres sager direkte i SIMU World.

Arkiv i SIMU World. Arkivet ligger i SIMU World, og gør det muligt at arkivere jeres sager direkte i SIMU World. Indhold Hvad er Arkivet?... 2 Arkiv er elektronisk, og ligger nederst i hver menu... 3 Arkivgrupper... 3 Oprette hovedmapper under de enkelte faner... 5 Oprette sagsmapper under hovedmapper... 6 Arkivering

Læs mere

Vejledning i brug af imastra

Vejledning i brug af imastra Vejledning i brug af imastra af Daniel Kristian Carlsen 01.06.2010 1 Indholdsfortegnelse 1 Kom i gang... 3 1.1 Åbn imastra... 3 1.2 Skift adgangskode... 3 2 Oprettelse af kryds... 4 2.1 Før vi går i gang...

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

Vejledning til Region Sjællands elektroniske ansøgningssystem

Vejledning til Region Sjællands elektroniske ansøgningssystem Vejledning til Region Sjællands elektroniske ansøgningssystem Elektronisk ansøgningsskema Du skal benytte fondens elektroniske ansøgningsskema, som du finder via linket https://x.regionsjaelland.dk/sites/afp.

Læs mere

Ø90 Vejledning. Hvis der er foretaget en kortperiodisk opgørelse for perioden, vil opgørelsesposteringer herfra også komme med i råbalancen.

Ø90 Vejledning. Hvis der er foretaget en kortperiodisk opgørelse for perioden, vil opgørelsesposteringer herfra også komme med i råbalancen. Ø90 Vejledning Vejledning til Råbalance Råbalancen i Ø90 kan udskrives to steder fra: 1. I Kasseregistrering kan man udskrive råbalancen direkte via F7 Bestilling Online 2. I skærmbilledet Råbalance (via

Læs mere

Økonomi- og Planlægning Budgetkontor 08-10-2010

Økonomi- og Planlægning Budgetkontor 08-10-2010 Forskud: Forskud er en betegnelse for de kontante udbetalinger, som tidsmæssigt ligger før hjemkomst fra en tjenesterejse, og som ikke er bogført som direkte omkostninger. Forskud kan kun udbetales til

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Statistikudtræk. 1 Introduktion

Statistikudtræk. 1 Introduktion Statistikudtræk MADS MENU: RAPPORT STATISTIK STATISTIKUDTRÆK (D.4.1.) Revideret 20-09-2010 1 Introduktion I MADS kan statistiske data trækkes ud via enten statistikudtræk eller perioderapporter. I statistikudtræk

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

Vejledning til Formandsportalen

Vejledning til Formandsportalen Vejledning til Formandsportalen Startside http://mail.kolonihave.dk/formandsportal/portal/portal.aspx Der logges ind via dit medlemsnummer og kodeord. Medlemsnummeret er det brugernavn, som du fik tilsendt

Læs mere

idata Side 1/6 Indholdsfortegnelse

idata Side 1/6 Indholdsfortegnelse idata Side 1/6 Indholdsfortegnelse Brugerflade side 2 Indlæsning af tappekort side 2 Transaktioner side 3 Udtræk side 4 Kortspærring side 5 Setup side 6 Hassellunden 4A, 2765 Smørum 44 91 34 51 44 91 34

Læs mere

GECKO Booking Vejledning til spørgeskema-modul. Læsevejledning. Indholdsfortegnelse

GECKO Booking Vejledning til spørgeskema-modul. Læsevejledning. Indholdsfortegnelse GECKO Booking Vejledning til spørgeskema-modul Er der behov for at få et indgående kendskab til kunden, når de bruger bookingsystemet? Hvad siger brugerne efterfølgende om den service, de har fået? Ved

Læs mere

Guide til login på DA Barsel

Guide til login på DA Barsel Guide til login på DA Barsel 19. marts 2019 Dok ID: 134653 Adgang til DA Barsel For at kunne tilgå DA Barsels selvbetjening skal man have tilknyttet sin NemID medarbejdersignatur til Arbejdsgivernes Fælles

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Untis er et skemalægningsprogram, der anvendes i mange lande. I Gruber og Petters manual Kalender-Semesterskema (som du finder på vores hjemmeside under

Læs mere

Du kan oprette en bruger ved at klikke på Opret bruger enten i topmenuen eller på knappen Opret bruger nederst i brugeroversigten.

Du kan oprette en bruger ved at klikke på Opret bruger enten i topmenuen eller på knappen Opret bruger nederst i brugeroversigten. Generelt Du kan oprette en bruger ved at klikke på Opret bruger enten i topmenuen eller på knappen Opret bruger nederst i brugeroversigten. Afhængig af indholdet af din Business Online aftale skal du igennem

Læs mere

Oprettelse og arbejdet med praktikaktiviteter

Oprettelse og arbejdet med praktikaktiviteter 1 Oprettelse og arbejdet med praktikaktiviteter Praktikaktiviteter er en måde at få et overblik over, hvor eleverne er og hvad de skal arbejde med. Herunder hvilke praktikmål, de skal opnå i de enkelte

Læs mere

6. Udskrifter og eksport

6. Udskrifter og eksport 6. Udskrifter og eksport 6.1 Listeopsætning - Grid 6.1.1 Generelt Ved søgninger i DOFPro vil man ofte støde på den såkaldte grid. Gridden indeholder alle kolonnerne i søgeresultatet. Det er også et redskab,

Læs mere

Collect - brugermanual til Y s Men

Collect - brugermanual til Y s Men Denne vejledning er kun til brug for de personer der har fået adgang til redigering i medlemsdatabasen Collect - brugermanual til Y s Men Indhold Velkommen... 2 Første login... 2 Sådan gemmes nye data...

Læs mere

Funktions Manual. Skyhost WebPortal. Login (Bemærk: for at kunne bruge WebPortalen skal du have et aktivt abonnement fra Skyhost)

Funktions Manual. Skyhost WebPortal. Login (Bemærk: for at kunne bruge WebPortalen skal du have et aktivt abonnement fra Skyhost) Funktions Manual Skyhost WebPortal Login (Bemærk: for at kunne bruge WebPortalen skal du have et aktivt abonnement fra Skyhost) 1: Gå ind i på www.skyhost.dk - Klik på WebPortal knappen øverst på siden

Læs mere

Brugervejledning. Adgang til Plan A: Plan A findes på ALECTIA s hjemmeside under Login eller på webadressen

Brugervejledning. Adgang til Plan A: Plan A findes på ALECTIA s hjemmeside  under Login eller på webadressen Brugervejledning Version 2.2. August 2012 Hvad er Plan A? Plan A er et elektronisk webbaseret styringsværktøj, der kan samle alle virksomhedens handlingsplaner. Plan A giver nemt og hurtigt overblik over

Læs mere

Vejledning til Eksamensplanlægning

Vejledning til Eksamensplanlægning Vejledning til Eksamensplanlægning Indhold Opret termin... 2 Opret prøvehold manuelt... 8 Censorkartotek... 9 Lærerfriholdelse... 10 XPRS indberetninger og udmeldinger... 11 Udgående censorat... 12 Udskrivning

Læs mere

VEJLEDNING til BAR service og tjenesteydelsers Elektroniske APV-program

VEJLEDNING til BAR service og tjenesteydelsers Elektroniske APV-program VEJLEDNING til BAR service og tjenesteydelsers Elektroniske APV-program INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Download, installation og opdateringer... 3 1.1 Hvordan får jeg fat i det elektroniske APV-program?... 3 1.2

Læs mere

Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold og klasser

Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold og klasser LUDUS Helpdesk T +45 3614 7070 sc-ludus@dxc.com CSC Scandihealth A/S - en del af DXC Technology P.O. Pedersens Vej 2 8200 Aarhus N T +45 3614 4000 Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold

Læs mere

Sådan uploader du undervisningsbeskrivelser og studieplaner

Sådan uploader du undervisningsbeskrivelser og studieplaner Sådan uploader du r og studieplaner Undervisningsbeskrivelserne og studieplanerne uploades via en hjemmeside, og derfor skal du blot bruge en almindelig webbrowser, når du som lærer vil uploade din /studieplan

Læs mere

GÅR DINE KUNDER GLIP AF TILSKUDSKRONER?

GÅR DINE KUNDER GLIP AF TILSKUDSKRONER? GÅR DINE KUNDER GLIP AF TILSKUDSKRONER? Giv markedets højeste energisparetilskud til jeres kunder Viegand Maagøe rådgiver om energi og klima for offentlige og private virksomheder og har de senere år været

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Kreditorer i Business Online

Kreditorer i Business Online Kort beskrivelse Formålet med at bruge kreditorer Brugerbegrænsning Den lette måde Dette dokument beskriver: hvornår og hvorfor bruge kreditorer hvordan du opretter en kreditor hvordan du bruger kreditorer

Læs mere

Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale

Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale Sidst opdateret d.19/11-2008 Forord... 3 Hvad er TDC IP Telefoni Scale?... 3 Scale administratorens opsætning af tjenesten efter levering... 4 Opsætning

Læs mere

1. Huskeseddel Sagsoprettelse

1. Huskeseddel Sagsoprettelse 1. Huskeseddel Sagsoprettelse Oprette en sag Vælg: Opret Sag i menuen Filer, eller brug genvejen Ctrl + N Når du opretter en sag, danner du som det første et sagsnummer. Der skal vælges en kategori, et

Læs mere

Dynamic Order Kom godt i gang

Dynamic Order Kom godt i gang Dynamic Order Kom godt i gang Projektstyring Ressourcestyring Kompetencestyring - Timeregistrering Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Dynamic Order Kom godt i gang... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion...

Læs mere