Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering. CMC kernekompetencer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering. CMC kernekompetencer"

Transkript

1 Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering CMC kernekompetencer Oktober 2014

2 Introduktion I det følgende findes en oversigt over en række af de konsulentfaglige kompetencer, der normalt anses for væsentlige for management konsulenter. Mange har en dyb faglig indsigt inden for bestemte discipliner. At arbejde som management konsulent ud fra disse faglige discipliner stiller imidlertid en række særlige krav. Oversigten udspringer af ICMCI's "Competency Framework", der er udgangspunktet for certificering af CMC konsulenter. Her anvendes oversigten/guiden som skabelon for de interviews, der gennemføres med potentielle CMC-kandidater forud for selve certificeringen og i CPD (Continuing Professional Development) ordningen, hvor CMC erne fortsat vedligeholder deres certifikat. Der er almindelig accept af, at de anførte kompetencer er væsentlige uanset om man ønsker certificering som management konsulent eller ej. CMC Denmark's bestyrelse har således tilsluttet sig konceptet som et godt inspirationsmateriale for arbejdet med udvikling af konsulentkompetencer - både på det personlige plan og som virksomhed. Oversigten kan dermed bruges som en guide til de udfordringer, man står overfor som konsulent. Men guiden - og ikke mindst spørgsmålene - kan også bruges som inspiration til sparring/diskussion med kolleger eller en refleksion over, hvordan man selv fungerer som konsulent. I materialet fokuseres primært på de såkaldte generiske konsulentkompetencer. Det skal holdes for øje, at de fleste konsulenter også har en specifik faglighed inden for en eller flere faglige discipliner. Og netop konsulenternes faglighed er et område, som har stigende opmærksomhed hos kunderne og hvor kravene (også) er betydelige. Målet er ikke at den enkelte "har et højt niveau" inden for alle de nævnte kompetencer, ligesom det ikke er den enkeltes egen vurdering der er afgørende. Det er derimod kundens vurdering, og kundernes forventninger og krav ændres hele tiden. Det skal både den enkelte konsulent og konsulentvirksomheden som helhed løbende forholde sig til. God fornøjelse

3 1. Etik og professionalitet - Scoring Efterlever CMC Denmarks s etiske branchekodeks og udviser en høj grad af professionel integritet i konsulentgerningen. Se også afsnit 3 og 4 i CPD en. Nyder stor tillid hos kunder og samarbejdspartnere Sikrer et godt aftalegrundlag ved en dialogisk forventningsafklaring Påtager sig udelukkende opgaver, som man er kvalificeret til at løse Arbejder målrettet, ansvarligt og loyalt i forhold til aftaler og kundens interesser Konsulenthonorar står i rimeligt forhold til udførte opgaver, og det ansvar konsulenten påtager sig Opretholder tavshedspligt om væsentlige forhold vedrørende kunder under og efter opgaver Påtager sig ikke samtidig opgaver for indbyrdes konkurrerende kunder på strategiske og/eller potentielt konfliktende områder uden forlods at orientere begge kunder herom og opnå deres accept. Konsulenten har ikke samarbejdsmæssige relationer eller økonomiske interesser, som påvirker uafhængighed og objektivitet i rådgivningen og opgaveløsningen Sikrer skriftlige aftalevilkår, som afspejler konsulentydelsens art, omfang og ansvar, honoraret og kundens øvrige omkostninger i forbindelse med konsulentydelsen Opmuntrer ikke kunden til urealistiske forventninger til opgavens resultat Etik og professionalitet - Støttespørgsmål Hvilke værdier og etiske principper ligger du størst vægt på i din egen konsulentpraksis? Hvordan har dette udviklet sig over tid? Har du oplevet, at du inde i en opgave har stået i et etisk/moralsk dilemma? Beskriv situationen? Hvilke dilemmaer befinder du dig typisk i, som konsulent? Hvordan tackler du det? Fortæl om en situation, hvor du har været i et dilemma med hensyn til, hvorvidt du skulle pleje egne eller kundens interesser. Hvordan handlede du?

4 2. Analytiske evner og problemløsning - Scoring Analyse, problemløsning og anbefalinger er baseret på et solidt grundlag. Se afsnit 5 i CPD en. Arbejder grundigt, struktureret og disciplineret Anvender systematiske metoder til at generere information, kreative ideer og løsningsforslag alene eller sammen med andre Løsningsmuligheder og anbefalinger baseres på research og faktuelle observationer Kan skelne mellem årsager og symptomer i situationsanalyser Evner at balancere mellem systematik og intuition Belyser og undersøger problemer fra flere vinkler og kilder Kan fremvise en historik med gode og kreative løsningsforslag Analytiske evner og problemløsning - Støttespørgsmål Hvilke ting er vigtige for dig at vide noget om inden du går i gang med en opgave? Beskriv en situation, hvor en kunde har henvendt sig til dig med et behov, som du i første samtale vurderer, ikke er kundens primære behov? Hvordan vælger du, at acceptere/udforske en given problemstilling eller kundens opfattelse af problemet? Fortæl om en konkret situation. Hvad anser du for at være væsentlige datakilder og information i forhold til opgaveløsning? Hvilken konkret erfaring har du med metoder til dataindsamling (kvalitativt/kvantitativt)? Hvilke har hidtil haft størst vægt i din konsulentpraksis? Hvad har du typisk gjort for at kvalificere din egen opgaveløsning og udarbejdelse/generering af løsningsforslag? Fortæl om en særlig vanskelig opgave eller situation, som det lykkedes dig at finde en vej igennem med et godt resultat til følge. Hvad var succesfaktorerne? Tag udgangspunkt i en opgave eller situation, som ikke gik godt. Hvad var de væsentligste årsager hertil? Hvordan ved du det?

5 3. Interpersonelle færdigheder - Scoring Har en veludviklet samarbejdsevne og forståelse for, hvordan adfærd, aktiviteter og beslutninger påvirker andre. Se afsnit 6 i CPD en. Arbejder effektivt sammen med andre på alle niveauer Tilpasser sin stil til situationen Arbejder på at skabe forudsætninger og rammer for et konstruktivt samarbejde Har bred og lang erfaring i at samarbejde med individer, grupper eller organisationer Tager selv initiativ til at opbygge og vedligeholde tillidsfulde relationer til andre Udviser forståelse for interpersonelle processer og dynamik Kan begå sig i forskellige organisations- eller subkulturer Interpersonelle færdigheder - Støttespørgsmål Hvilke former for samarbejdskonstellationer har du indgået i indtil nu? Hvilken rolle har du haft? Med hvilke mennesker og i hvilke relationer befinder du dig bedst? Fortæl om en relation/situation, som du ikke havde det godt med? Hvad var karakteristisk? Beskriv en kollega eller kunde, du har haft en svær samarbejdsrelation til. Hvad var det præcis, der var svært for dig? Hvorfor tror du, at personen handlede som vedkommende gjorde? Hvad er du mest opmærksom på at gøre/ikke at gøre, når du møder nye mennesker? Fortæl om en situation, hvor du skulle have en gruppe eller en anden person til at gøre noget for dig. Hvad var omstændighederne? Hvad gjorde du? Hvad er konfliktfremmende/-hæmmende i din egen adfærd? Hvis du har arbejdet i team, hvordan fungerede det så? Hvordan udviklede I teamet? Fortæl om en situation, hvor der var en, der ikke umiddelbart fungerede godt i? Hvad gjorde du? Hvad er dine egne lærepunkter vedr. team og dig? Fx: Jeg skal ikke indgå i et team, derhvad kendetegner et team, hvor du vil befinde dig godt?

6 4. Kommunikation - Scoring Kommunikerer overbevisende og troværdigt, og tilpasser formen til ønsket virkning, budskab, modtagere og kultur. Anvender varierede og forskellige kommunikationsformer afhængigt af situationen: skriftligt, mundtligt, , telefon, ansigt til ansigt, grupper etc. Kommunikerer tydeligt, korrekt, præcist og rettidigt i skrift og tale, så modtagerne forstår budskabet Tilpasser kommunikation til den læringsstil kunderne har Skaber dynamik og dybde i dialog og samtale Sikrer den gensidige forståelse mellem konsulent og kunde Kan udtrykke og præsentere ideer overbevisende med henblik på at opnå specifikke og ønskede virkninger Lytter og stiller spørgsmål når nødvendigt Er åben og let at læse og forstå Kommunikation - Støttespørgsmål På hvilke områder/hvornår ser du, at kommunikationen er særlig vigtig? Fortæl om en situation, hvor det var ubehageligt for dig at give feedback til en person? Hvad gjorde du? Fortæl om en situation, hvor du undlod at give ubehagelig feedback. Hvad var baggrunden for, at du undlod det? Hvilke konsekvenser havde det? Beskriv 2 forskellige situationer hvor du tilpassede din kommunikation til situationen/opgaven/målgruppen. Hvad var dine bevæggrunde herfor? Tag udgangspunkt i en given opgave du har løst. Beskriv dine overvejelser i forbindelse med information og kommunikation til relevante interessenter. Hvad gjorde du?

7 5. Resultatorientering og prioritering - Scoring Udviser personligt drive, commitment til resultater og fastholder fokus. Balancerer og prioriterer aktiviteter, information, tid og ressourcer på en effektiv måde Lader sig ikke slå ud af modgang og udfordringer; fremstår entusiastisk, robust og positiv Har stor fysisk energi Opstiller mål for opgaver eller personer, og kan nedbryde overordnede mål i mindre med henblik på at skabe fokus for sig selv og andre Følger op på mål Leverer det aftalte til aftalt tid Kan fremvise dokumentation for en række opnåede resultater på tværs af mange situationer og opgaver Resultatorientering og prioritering - Støttespørgsmål Hvordan organiserer du typisk din tid? Hvordan arbejder du i forhold til deadlines? Fx når en rapport skal afleveres? Beskriv en situation, hvor du skulle håndtere en stor opgave: Hvad gjorde du? Hvad startede du med og hvorfor? Fortæl om en episode, hvor du skulle arbejde med to forskellige opgaver, som tilsammen krævede mere end 100 % af din tid. Hvordan håndterede du det? Hvad er dine drivkræfter i konkurrence og individuel præstation? Hvordan kommer det til udtryk udenfor arbejdslivet? Hvad har du af mål for din egen karriere/arbejdsliv? Fortæl om en situation med modgang/modstand, hvor du var afgørende for at du/i lykkedes med at nå målet. Hvad gjorde du aktivt? Hvad gør du for at holde dig fit for fight? Fysisk som psykisk? Hvordan arbejder du under stress? Beskriv en situation, hvor dit arbejdspres var for stort. Hvordan håndterede du det? Beskriv en situation, hvor du levede med pres og frustration over en længere periode. Hvordan håndterede du det? Hvordan påvirkede det dig? Hvordan kom du over det?

8 6. Faglig og personlig udvikling - Scoring Arbejder målrettet med sin faglige og personlige udvikling med henblik på at udvikle og skærpe sine kompetencer. Kan dokumentere resultater for sin personlige udvikling og vækst Karrierevalg og jobspring i konsulentprofessionen fremstår som bevidste valg Kan fremvise en progression i opgavetyper og jobs set over tid, som afspejler øgede krav og kompleksitet Er god til at balancere egen tid og prioriteter Kan fremvise dokumentation for en række udviklings- og uddannelsesaktiviteter Kender egne styrker og udviklingsområder Opfordrer til og opsøger løbende feedback på egen praksis og stil Faglig og personlig udvikling - Støttespørgsmål Hvilke investeringer, fx læretid, udvikling, efteruddannelse, udviklingsarbejde, har du foretaget i dit arbejdsliv? Hvad ser du som dine største styrker? Udviklingsområder? Beskriv hvordan du arbejder med din personlige udvikling. Hvor megen tid bruger du på din egen udvikling? Hvordan skaber du plads til dette? Hvad er den største fejl/bommert du har begået? Hvad har du lært af det? Beskriv hvordan du har arbejdet med at udvikle dig på et af dine udviklingsområder. Hvad var resultatet? Hvorfor blev resultatet som det gjorde? Hvilke former for feedback får du på din egen praksis? Hvordan har dette påvirket dig og din adfærd? Hvad er dine læringsprincipper? Hvilke udviklingsaktiviteter er mest effektfulde for din læring og udvikling? Hvordan er de opgaver du arbejder med i dag anderledes end tidligere opgaver?

9 7. Rådgivningsproces - Scoring Følger en hensigtsmæssig konsulentpraksis og proces, som sikrer høj kvalitet af rådgivningen og opgaveløsningen. Se afsnit 5, 6 og 9 i CPD en. Sætter sig ind i kundens organisation, situation og nærmiljø Indsamler, deler og bringer informationer og viden i spil på en struktureret og relevant måde Afsætter tid og ressourcer til at udfordre, afdække og tydeliggøre kundebehov sammen med kunden for at sikre fælles forståelse Identificerer og formulerer succesfaktorer og forventede resultater sammen med kunden Fokuserer sin rådgivning på det, der skaber værdi for kunden Afstemmer løbende forventninger sammen med kunden Udviser en høj grad af kundeorientering; er fleksibel og lydhør Arbejder bevidst og tydeligt ud fra en række best practice grundprincipper for rådgivningsprocessen uanset henvendelsens art og opgavetype Indtager og veksler mellem forskellige konsulentroller (ekspert, mentor, facilitator, coach etc.) afhængigt af opgave og situation Rådgivningsproces - Støttespørgsmål Hvad har du brug for at vide om kunden for, at du kan kvalificere din rådgivning? Hvad vil de typiske skridt være for dig fra den fra den første kundehenvendelse frem mod en projektformulering/opgaveskrivelse/tilbud. Har du eksempler herpå? Hvad gør du aktivt for løbende at afstemme forventninger med kunden/interessenter? Fortæl om en opgave som ikke er forløbet som forventet eller har taget en uventet drejning undervejs. Hvad gjorde du? Har du sagt nej til opgaver, som du ikke mente ville bringe kunden værdi? Beskriv en situation, hvor du leverede virkelig god kundeservice. Hvad var omstændighederne? Hvad gjorde du? Hvordan reagerede kunden? Hvad ser du som din væsentligste rolle som konsulent? Hvorfor? Hvilke grundprincipper arbejder du efter i din rådgivningsproces? Giv eksempler fra praksis på, hvordan det kommer til udtryk.

10 8. Ekspertise inden for sit rådgivningsfelt - Scoring Har stor erfaring med sit fagområde og demonstrerer spidskompetencer inden for sit rådgivningsfelt, som medfører løsninger til begge parters tilfredsstillelse. Anerkendes som ekspert inden for sit rådgivningsfelt Opsøges af fagfæller og kolleger for råd og vejledning Bidrager til debat om og udvikling af sit rådgivningsfelt Har personligt udviklet én eller flere teknikker, værktøjer eller metoder inden for sit rådgivningsfelt Har bred erfaring fra forskelligartede opgavetyper inden for sit rådgivningsfelt Har mange opgavereferencer Er generelt succesfuld med opgaveløsning inden for sit rådgivningsfelt Benytter en passende række af velvalgte og relevante metoder, værktøjer eller teknikker med henblik på at opnå de ønskede løsninger eller resultater Besidder i tillæg til sine spidskompetencer generelle og grundlæggende konsulentfærdigheder vedrørende ledelse af forandringer (eksempelvis konflikthåndtering, forandringsledelse, forhandling, facilitering og processtyring m.m.) og bringer dem i spil, når det er hensigtsmæssigt Ekspertise inden for sit rådgivningsfelt - Støttespørgsmål Hvad ser du som dine konsulentfaglige spidskompetencer? Set over tid, hvordan har dit rådgivningsfelt udviklet sig (ny viden, trends, forskning, etc.)? Hvem ser du som de største bidragsydere/inspirationskilder? Hvad er de største faldgruber/udfordringer indenfor lige netop dit rådgivningsfelt? Hvilke artikler har du forfattet/været med til at forfatte? Bøger? Hvilke erfaringer har du med undervisning? Er du involveret i faglige netværk/foreninger el. lign? Hvilke værktøjer arbejder du med indenfor dit rådgivningsfelt? Hvilke konkrete erfaringer har du med udvikling af metoder/værktøjer/koncepter indenfor dit felt? Giv eksempler på situationer, hvor du er blevet opsøgt for hjælp (ikke kunder). Hvilke erfaringer har med ledelse af forandringer? Hvilke færdigheder eller kompetencer har du trukket på? Hvordan virkede det?

11 9. Projektledelse - Scoring Leder, afslutter og afleverer projekter effektivt og til tiden indenfor aftaler om ressourceforbrug og budget. Udarbejder mål med udgangspunkt i værdiskabelse for kunden Koordinerer og organiserer ressourcer, aktiviteter samt projektdeltagere og teams effektivt Er tilstrækkeligt organiseret og fleksibel til at kunne håndtere og skifte mellem flere parallelt løbende opgaver Benytter situationsafstemte projektledelsesværktøjer og teknikker med henblik på at højne egen eller projektdeltageres effektivitet Arbejder systematisk med interessenter og risikostyring Har ledet flere komplekse og succesfulde projekter Projektledelse - Støttespørgsmål Hvilke projektledererfaringer/projektdeltagererfaringer har du? Er du certificereret indenfor projektkompetence? Fortæl om et succesfuldt projekt, som du har deltaget i/ledet? Hvad gjorde, at det blev succesfuldt? - Hvilke kvaliteter bidrog du selv med? - Hvad irriterede dig undervejs? - Hvilke sten var der på vejen? - Hvordan kom du forbi disse forhindringer? - Hvad var du glad for, at I gjorde? - Hvad skulle du/i have undladt? Fortæl om en situation, hvor du forsøgte at opnå noget og ikke rigtigt havde (adgang til) de nødvendige resurser fx tid, viden, hjælp. Hvordan klarede du det? Hvordan arbejder du med risikovurdering og styring på projekter? Hvilke værktøjer benytter du i din projektledelse? Hvordan sikrer du dig, at du/i er på sporet? Hvad ser du som din primære projektlederrolle? Beskriv afslutningen på et projekt du har deltaget i/ledet. Hvordan afsluttede du/i det? Hvordan blev det overleveret? Hvordan er det gået med det siden hen?

12 10. Kvalitetsstyring - Scoring Arbejder systematisk med at sikre høj kvalitet i sin rådgivning og opgaveløsning. Tænker tilstrækkeligt med kvalitetskontrol ind i opgaven og disse gennemføres på en betryggende vis. Sætter og arbejder efter kvalitetsstandarder Indtænker processer eller aktiviteter i forløbet til løbende vurdering af kvalitet og tilfredshed med opgaveløsning Evaluerer projekt- og rådgivningsforløb med kunden kvalitativt og/eller kvantitativt samt med samarbejdspartnere og andre relevante interessenter Evaluerer løbende egen konsulentpraksis og opgaveløsning Uddrager læring og tilpasser forløb, aktiviteter, ydelser, metoder etc. i tråd hermed Kan dokumentere kvaliteten i sine hidtidige opgaver eller fremvise høje kundetilfredshedsvurderinger Kvalitetsstyring - Støttespørgsmål Hvilke kvalitetsparametre arbejder du typisk efter i din opgaveløsning? Hvilke er vigtige for dig? Hvordan ved du at din praksis lever kvalitetsstandarder? Hvilke associationer giver ordet refleksion dig? Er det noget du arbejder med? Hvordan/hvorfor ikke? Hvilke væsentlige principper/aktiviteter arbejder du med i forhold til at kvalitetssikre din opgaveløsning? Beskriv situationer fra praksis, hvor det er kommet til udtryk. Hvilken dokumentation har du for kvaliteten af dit konsulentarbejde? Hvordan evaluerer du en opgave? Hvordan arbejder du med at uddrage læring i forhold din fremtidige opgaveløsning? Hvilke områder i din konsulentpraksis eller opgaveløsning får du hyppigst at vide, du bør forbedre? Beskriv en ændring/udvikling i din konsulentpraksis eller ydelser som følge af evalueringer/tilbagemeldinger?

13 11. Partnerskaber og netværk - Scoring Opbygger interne og eksterne partnerskaber og netværk relevant for sin rådgivning og opgaveløsning. Bidrager til at skabe opbakning til forløb og projekter hos interessenter Inviterer til gensidig udveksling af informationer og feedback med partnere og relationer Sammensætter udvalg, grupper og teams relevant for opgaveudførelsen Inddrager interne eller eksterne ressourcepersoner med ekspertise når det er nødvendigt Arbejder løbende på at opbygge og vedligeholde gode relationer til kunder og interessenter Har mange samarbejdsrelationer og kontakter Opbygger netværk Partnerskaber og netværk - Støttespørgsmål Hvilke netværk er du en del af? Hvorfor lige netop dem/hvorfor ikke? Hvordan sikrer du opbakning til dine/kundens projekter? Hvad er dine erfaringer med at benytte projektgrupper og udvalg? Hvordan har det fungeret? Hvorfor? Beskriv situationer hvor du har inddraget in- eller eksterne ressourcepersoner i din opgaveløsning. Hvad var bevæggrunden? Hvilken betydning havde det for projektet? Beskriv med eksempler fra praksis, hvordan du søger at opbygge gode relationer. Hvordan arbejder du med at vedligeholde dine relationer? Er der forskel på, hvordan du håndterer kunder, samarbejdsmæssige/kollegiale eller personlige relationer? Plejer du kontakter, der ikke kan/vil give økonomisk afkast? Hvorfor? Hvordan ser dit netværk ud? Personer som dig/ulig dig? Indenfor samme fagområde/organisation eller det modsatte? Hvordan har det udviklet sig over tid? Hvor kontakter har du, du umiddelbart kunne ringe til for hjælp?

14 12. Orientering mod omverden og samfund - Scoring Orienterer sig mod omverden og samfund globalt, nationalt og lokalt. Udviser forståelse for, hvorledes politiske, økonomiske, sociale, teknologiske, lovmæssige og miljømæssige faktorer påvirker kundens organisation eller arbejdsområde Ved, hvordan trends påvirker eget arbejdsområde og rådgivningsfelt Interesserer sig for samfundstendenser Taler om fremtiden Holder sig løbende ajourført om nye management teorier, viden og praksis relevant for konsulentbranchen Orientering mod omverden og samfund - Støttespørgsmål Hvordan holder du dig orienteret om samfundsudviklingen? Hvad ser du som de væsentligste faktorer lige nu, som påvirker de virksomheder du arbejder med? Hvad ser du som de primære samfundstendenser/-trends netop nu? Hvordan påvirker det de områder, du arbejder med/indenfor? Hvad er det seneste du har ladet dig inspirere af i forhold til din konsulentpraksis? Hvad er det sidste indenfor management, du har beskæftiget dig med? Hvad tænker du om globalisering og internationalisering? Hvad ser du af styrker og udfordringer for det private erhvervsliv? Den offentlige sektor?

15 13. Branche- og forretningskendskab - Scoring Demonstrerer forretningskendskab, forståelse for brancheforhold og hvorledes det påvirker kundens eller eget arbejdsområde. Demonstrerer stort kendskab til ledelsesfunktioner tæt knyttet til sit rådgivningsfelt og fagområde (ex. Økonomi, IT, HR, Strategi, Produktion, Salg, Markedsføring etc.) og deres forretningsmæssige implikationer Har personligt ledet/gennemført flere større forandringsprocesser i organisationer Har måske selv ledelseserfaring fra tidligere eller nuværende job Har dyb viden og stor erfaring med opgaveløsning inden for mindst én sektor eller branche (offentlig, privat, forening, finansiel, service, medie, IT, produktion, SMV etc.) Demonstrerer kendskab til de primære konkurrenceparametre og forhold i kundens sektor eller branche Demonstrerer kendskab til kundens placering og rolle på markedspladsen Har kendskab til kundens forretningsmodel, og hvorledes denne skaber værdi for kunden Branche- og forretningskendskab - Støttespørgsmål Hvilken praktisk ledelseserfaring har du? Indenfor hvilke områder/funktioner? Hvad var dine største udfordringer? Erfaringer? Nævn en af dine tidligere eller nuværende kunder. Hvad var deres væsentligste forretningsmæssige udfordringer? Hvordan afspejlede det sig i opgaven? Hvilke brancher har du særlig indsigt i? Hvad er de primære konkurrenceparametre, som du ser det? Hvem er de væsentligste spillere? Hvordan ser du disse brancher og sektorer udvikle/ændre sig i dag? Hvad er dine praktiske erfaringer med at arbejde med forretningsprocesser? Hvilke strategiske eller forretningsmæssige projekter har du ledet/deltaget i? Hvilken læring/ballast gave det dig?

16 14. Viden om konsulentbranchen - Scoring Har et generelt kendskab til de væsentlige forhold i konsulentbranchen. Kender branchens oprindelse og de vigtigste faktorer i dens udvikling Kender omfanget og bredden af rådgivningsydelser og virksomheder Kan på en overbevisende måde forklare, hvorfor og hvordan konsulentbranchen skaber værdi Er vidende om konkurrenter, deres kvaliteter samt konkurrenceforhold i branchen Udviser forståelse for hvorledes politiske, økonomiske, sociale, teknologiske, lovmæssige og miljømæssige faktorer påvirker konsulentbranchen nu og i fremtiden Kender til nationale og internationale brancheforeninger og associationer for konsulenter samt deres standarder, principper og krav og organisering Viden om konsulentbranchen - Støttespørgsmål Hvilken udvikling ser du konsulentbranchen har været underlagt? Hvad har været de væsentligste udviklingstendenser? Hvad ser du som konsulentbranchens største udfordringer? Hvilke muligheder ser du? Hvilke konsulentydelser anser du for at indeholde et stort salgspotentiale fremover? Hvor ser du konsulentbranchen om 5 år? Hvilke solsider ser du i konsulentarbejdet? Hvilke skyggesider? Hvordan afspejler det sig hos konsulenten? Hvad er efter din mening konsulentbranchens væsentligste berettigelse? Hvem er dine primære konkurrenter i branchen? Hvordan adskiller de sig fra dig/din organisation? Hvem vil du pege på som rollemodeller i konsulentbranchen (personer eller konsulentvirksomheder)? Hvorfor? Hvordan ser du på konsulentbranchens prisdannelse/-struktur?

17 15. Salgskompetence - Scoring Mestrer salgsprocessen og metoder hertil Kan prioritere salgsindsats og opsøge kundeemner på en systematisk måde Er bevidst på egen salgsindsats og koblingen til konsulentfirmaets salgsstrategi Anvender veldesignede materialer og personlige kontaktmidler (foredrag, artikler, kursus) på en etisk måde Evner at skabe egen kundeportefølje Følger op på eksisterende kunder Har blik for at bidrage med salgsindsats til gavn for andre kolleger Har fokus på kundens behov Salgskompetencer støttespørgsmål Hvilke salgserfaringer har du? Hvordan har du solgt indtil nu? Hvad er du bedst til at sælge? Hvilke salgskrav har været stillet til dig? Hvad tænker du om salgsmaterialer, brochurer, CV, breve? Hvad har du gjort, hvis der har været lavvande i ordrebeholdningen - hos dig selv og i firmaet? Hvilke erfaringer har du med at skrive tilbud? Fortæl om et succesfyldt salg? Hvad gjorde du, for at det blev succesfyldt? Fortæl om et mislykket salg? Hvad skyldtes dig selv? Hvordan sikrer du dig, at der er kundeemner i din pipeline? Hvor ser du kundepotentialet fremover? Hvor ser du kundebehovet fremover? Hvordan har du det i øvrigt med salg? Hvad "trigger" dig, og hvad frygter du? Hvor ligger dine styrkesider? Hvilke ydelser anser du for at indeholde et stort salgspotentiale fremover? Hvordan vil salg foregå fremover i private og offentlige organisationer?

Spørgsmå l til diskussion og spårring

Spørgsmå l til diskussion og spårring Spørgsmå l til diskussion og spårring Etik og professionalitet Hvilke værdier og etiske principper lægger du størst vægt på i din egen konsulentpraksis? Hvordan har dette udviklet sig over tid? Har du

Læs mere

Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering. CMC kernekompetencer

Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering. CMC kernekompetencer Konsulentkompetencer - en guide til selvevaluering CMC kernekompetencer Oktober 2007 Introduktion I det følgende findes en oversigt over en række af de generiske komptencer, der normalt anses for væsentlige

Læs mere

For at en virksomhed skal kunne optages i foreningen, skal den have et godt omdømme for faglig ekspertise og god erhvervsetik.

For at en virksomhed skal kunne optages i foreningen, skal den have et godt omdømme for faglig ekspertise og god erhvervsetik. 1. marts 2004 BRANCHEKODEKS Præambel Medlemmerne i DMR er forpligtede til at følge Branchekodeks. Betydningen af principperne fastlægges af Erhvervsetisk nævn. Kendelser fra Erhvervsetisk Nævn fungerer

Læs mere

Managementrådgivernes Etiske kodeks

Managementrådgivernes Etiske kodeks s Etiske kodeks ETISK KODEKS Præambel Det bærende princip i enhver professionel managementkonsulentvirksomhed er, at virksomheden i dens drift og ledelse praktiserer en høj faglighed og høj etisk standard.

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

BILAG 9: RÅDGIVERKATEGORIER

BILAG 9: RÅDGIVERKATEGORIER Der er angivet 7 rådgiverkategorier nummereret fra 1 til 7, hvor kravene til kategori 1 er mindst, mens kravene til kategori 7 er størst. Beskrivelsen angiver de niveauer, som revisorer inddeles i. Rådgiverkategorierne

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Etisk kodeks Maj 2016

Etisk kodeks Maj 2016 Idégrundlag hoej.dk A/S er grundlagt i 2005 ud fra en ide om, at dødsfald skal kunne kommunikeres og være tilgængelige på tryk og på internettet for efterladte, venner og bekendte - lokalt og globalt.

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse Selvevaluering dine erfaringer med ledelse Velkommen Velkommen til din selvevaluering, som skal understøtte dine overvejelser omkring lederrollen. Selvevalueringen har to formål: Dels at give dig en introduktion

Læs mere

1. Kompetenceudviklingsspor og udvikling i UCL

1. Kompetenceudviklingsspor og udvikling i UCL Notat Afdeling/enhed Oprettelsesdato IT, HR og Kommunikation Odense 27-sep-2017 Udarbejdet af SVNA Journalnummer Dokumentnavn Kompetenceudviklingsspor og kompetenceudvikling i UCL Dokumentnummer 1. Kompetenceudviklingsspor

Læs mere

Facilitator uddannelsen. Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater

Facilitator uddannelsen. Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater Facilitator uddannelsen Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater Future Performance udbyder en af Danmarks bedste certifikatgivende uddannelser som facilitator. Uddannelsen

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

psykologisk kapital i offentlig ledelse For at sikre virksomheders fokusområder gaven i offentlige organisationer tager sit

psykologisk kapital i offentlig ledelse For at sikre virksomheders fokusområder gaven i offentlige organisationer tager sit psykologisk kapital i offentlig ledelse Det primære styringsfokus af kerneop- For at sikre virksomheders fokusområder gaven i offentlige organisationer tager sit herunder den enkelte medarbejders kapa-

Læs mere

Delaftale 3 Pap-, papir-, glas-, metal- og træaffald

Delaftale 3 Pap-, papir-, glas-, metal- og træaffald Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 1: Kravspecifikation og anvendelsesområde Delaftale 3 Pap-, papir-, glas-, metal- og træaffald Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering)

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering) Skema til brug ved oprettelse af et team Formålet med teamet Forventede aktiviteter Tilsigtede resultater Tilgængelige ressourcer Begrænsninger Nødvendige færdigheder og kvaliteter Forventede teammedlemmer

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Strategi for kompetenceudvikling i Center for Boområdet Ansatte i Center for Boområdet. Den 18.januar 2013. Socialforvaltningen

Notat. Aarhus Kommune. Strategi for kompetenceudvikling i Center for Boområdet Ansatte i Center for Boområdet. Den 18.januar 2013. Socialforvaltningen Notat Emne Til Strategi for kompetenceudvikling i Ansatte i Den 18.januar 2013 Hvorfor strategi og planlægning for kompetenceudvikling? Bag dette notat er en holdning om at sætte fagligheden i højsæde,

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab 17.- 18. juni 2015 København Hovedleverandør til Hvad siger deltagerne? Deteretkursus,dervirkeligharrykketmig.Jegerblevetbevidst

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling Guide til strategisk kompetenceudvikling Som myndighedschef er det dit ansvar at sørge for, at din myndighed har en kompetenceudviklingsstrategi. Vi har udarbejdet en guide, hvor du kan få inspiration

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Skab engagement som coach

Skab engagement som coach Skab engagement som coach Dette er et værktøj til dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance i opgaveløsningen og samarbejdet Skabe udvikling og læring Dette værktøj

Læs mere

Krav til den gode proces og den gode konsulent. 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR

Krav til den gode proces og den gode konsulent. 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR Krav til den gode proces og den gode konsulent 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR 1 1. Om konsulentbranchen og DMR 2. Det gode konsulentkøb 3. Samspil mellem det offentlige vejlednings

Læs mere

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Niveau 1: Direktør - Det vi skal kunne Arbejde proaktivt og konstruktivt i et politisk system og samtidig være direktør for Børn og Unge, og sikre

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd 2015 SIDE 2 Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde Carl Jacobsens Vej

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Om i UCC For UCC er det ambitionen, at udøves professionelt og med et fælles afsæt. UCC skal fungere som én samlet organisation. Om i UCC er en del af UCC s sgrundlag og

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Ledelse i UCC tager udgangspunkt i UCC s kerneopgave Kerneopgave UCC samarbejder om at udvikle viden, uddannelse og kompetente til velfærdssamfundet. Med de studerende

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Ledelsesbjælken omsat til praksis. for Leder + ved Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte

Ledelsesbjælken omsat til praksis. for Leder + ved Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte Ledelsesbjælken omsat til praksis for Leder + ved Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte 1 Ledelse i praksis på leder+-niveau i HPS Indhold Politiske... 3 Strategiske... 3 Administrative... 4 Personale...

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse MEDARBEJDER Skaber et ambitiøst læringsmiljø, hvor alle elever trives og ser, at de bliver bedre fagligt og socialt Learning Pipeline sammen om læring og ledelse + Fremmer børn og unges læring, trivsel

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune

Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune Få mere ud af det, du har. Dette er kommunens pejlemærke for vores arbejde og de fælles initiativer, der søsættes i hvert center

Læs mere

Vi gør det godt, men vi kan blive bedre.

Vi gør det godt, men vi kan blive bedre. Vi gør det godt, men vi kan blive bedre. Dialog om serviceattituder og spilleregler Hvordan vil vi gerne opfattes af virksomhederne? Hvilke serviceattituder lever vi op til? Hvordan får vi viden om virksomhedernes

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010 Resultater med langsigtet relationssalg 02. juni 2010 Agenda for de kommende 3 timer Min salgsparathed De psykologiske værktøjer i relationsopbygningen Elevatortalen At blive en businesspartner Relationssalg

Læs mere

Projektlederskab II. - Fra planlægning til gennemførelse og læring. Projektlederskab II

Projektlederskab II. - Fra planlægning til gennemførelse og læring. Projektlederskab II Projektlederskab II - Fra planlægning til gennemførelse og læring Projektlederskab handler både om mennesker og metoder. På Projektlederskab I var fokus i høj grad på, hvordan man får den optimale start

Læs mere

Konsulentfaget som en karrierevej

Konsulentfaget som en karrierevej Konsulentfaget som en karrierevej Muligvis har kunderne endnu ikke set eller erkendt værdien i at samarbejde med certificerede konsulenter. Alligevel vurderer CMC Denmark et betydeligt behov for at tage

Læs mere

Go Relation PROFIL KATALOG. Mads Brandsen; 4158 9482; mb@gorelation.dk; Randers WWW.GORELATION.DK

Go Relation PROFIL KATALOG. Mads Brandsen; 4158 9482; mb@gorelation.dk; Randers WWW.GORELATION.DK Go Relation PROFIL KATALOG KONSULENT-, KURSUS- OG SPARRINGSFIRMA Vi tilbyder. Kursusvirksomhed. Hel og halvdagskurser. Specielt tilpassede kurser. Åben tilmelding. Kurser for enkelte medarbejdere, grupper

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

Kompetenceprofiler for

Kompetenceprofiler for Kompetenceprofiler for medarbejder, teams, afdelingsleder og direktør Vi spiller hinanden gode på vores forskellige niveauer 13. januar 2015 1 MEDARBEJDER PRIORITET Som medarbejder skal jeg levere løsninger

Læs mere

Systemisk lederuddannelse

Systemisk lederuddannelse Systemisk lederuddannelse Styrk din ledelsespraksis, og vær med til at udvikle din organisation. Professionel ledelsespraksis Deltag på denne 1-årige systemiske lederuddannelse, og få professionaliseret

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

Selvevalueringsmetode

Selvevalueringsmetode Selvevalueringsmetode XX 79 Selvevalueringsmetode Hvis vi ikke stræber efter at blive bedre, hører vi op med at være gode. Oliver Cromwell (1599-1658) Konkretiseringen af kodeks repræsenterer ikke mindst

Læs mere

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden?

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Vil du gerne være blandt fremtidens ledere, der gør en markant forskel og evner at skabe nye og innovative resultater? Vil du øge værdien af

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE 2017 2020 INDLEDNING Esbjerg Kommune vil være Danmarks nye vækstcenter i 2020 og er med sine ca. 10.000 ansatte den største og mest mangfoldige arbejdsplads i

Læs mere

God ledelse i Haderslev Kommune

God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune handler om at sikre en attraktiv arbejdsplads. En arbejdsplads, som nu og i fremtiden, giver den enkelte

Læs mere

Din læringsrejse. En guide til lederafklaringsforløbet Leder på spring. i Østjysk LedelsesAkademi

Din læringsrejse. En guide til lederafklaringsforløbet Leder på spring. i Østjysk LedelsesAkademi Din læringsrejse En guide til lederafklaringsforløbet Leder på spring i Østjysk LedelsesAkademi Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Samtale med nærmeste leder 4 3. Skabelon for samtale med nærmeste

Læs mere

VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE

VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE Marts 2016 FORORD Formålet med strategien for de administrative områder på AAU er at opfylde den overordnede ambition

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

Jobbeskrivelse. Kreativ & rummelig Partnerskabschef

Jobbeskrivelse. Kreativ & rummelig Partnerskabschef Jobbeskrivelse Kreativ & rummelig Partnerskabschef 1. Indledning Muskelsvindfonden søger en Partnerskabschef, som kan hjælpe virksomheder med at styrke deres værdi ved at styrke vores arrangementer. Vi

Læs mere

Vejledning til MUS-skemaet

Vejledning til MUS-skemaet Vejledning til MUS-skemaet Denne vejledning har til formål at give inspiration til dialogen om de forskellige emner i MUS-skemaet. Vejledningen henvender sig både til ledere og medarbejdere. Hvis du under

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommune dit liv, din fremtid, dit job Kurs Koordinering Engagement Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommunes Ledelsesgrundlag Faxe Kommunes ledelsesgrundlag er en fælles beskrivelse

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Nyhedsbrev nr. 2 November 2012 Relationel etik en grundsten til moderne personaleledelse En blæsende og smuk efterårsdag ved de vestsjællandske kyster mødes

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling

Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling VPC-ERHVERV VPC-Erhverv 2017-2018 1 Konsulent Metoder og værktøjer til udvikling Hvis du deltager i denne uddannelse får du psykologisk viden og indsigt på

Læs mere

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Effektivitet Udvikling Kommunikation Strategi Middelfart Kommune 2015 Oplag: 4.000 stk. Layout og produktion: vielendank.dk MIDDELFART KOMMUNE 2-3 Indhold

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Et stærkt og effektivt tilsyn. Strategi for Forsyningstilsynet

Et stærkt og effektivt tilsyn. Strategi for Forsyningstilsynet Et stærkt og effektivt tilsyn Strategi for Forsyningstilsynet 2019-2021 MISSION Med love og regler som baggrund for vores tilsyn med energiforsyningerne, skaber vi rammer, der tilskynder forsyningsvirksomhederne

Læs mere

NÅR HR SKABER BUNDLINJE

NÅR HR SKABER BUNDLINJE NÅR HR SKABER BUNDLINJE Mennesker & forretning Netværks- og kompetenceudviklingsforløb for HR chefer og erfarne HR-konsulenter HR spiller en central rolle i opnåelsen af de nordjyske virksomheders forretningsmæssige

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Forandring fryder, når vaner du bryder. Alle har X-faktor præsentationsteknik og performance Coaching i hverdagen som kommunikationsmetode Sig, hvad du mener på den gode

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 indhold forord 04 de 5 principper for værdiskabende administration og service 06 indsatser for strategigennemførsel

Læs mere

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør Forvaltningschef Leder af ledere - skoleleder, DT-leder, FU-leder Børn & Unges leadership pipeline Direktør Leder af ledere - områdechef, FU-chef Leder af medarbejder Medarbejder Niveau 1: Direktør Arbejde

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

PROJEKTLEDERSKAB DEN BEVIDSTE PROJEKTLEDER

PROJEKTLEDERSKAB DEN BEVIDSTE PROJEKTLEDER PROJEKTLEDERSKAB DEN BEVIDSTE PROJEKTLEDER Projektledelse handler i høj grad om at få resultater i samarbejde med mennesker. Bevidst projektlederskab er en forudsætning for at skabe effektive teams og

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Sælgerprofil Navn Virksomhed

Sælgerprofil Navn Virksomhed Sælgerprofil Navn Virksomhed Indhold PeopleTools Sælgerprofil Anvendelse af PeopleTools PeopleTools Kompetencehjul Fem sælgerroller Definitioner Udfordrende sælger Selvkørende sælger Problemløsende sælger

Læs mere

MindKey - Data. Kompetencekataloget indeholder data til følgende tabeller i MindKey: Færdighedstyper Færdighedsniveauer Færdigheder

MindKey - Data. Kompetencekataloget indeholder data til følgende tabeller i MindKey: Færdighedstyper Færdighedsniveauer Færdigheder Kompetencekatalog Kompetencekataloget indeholder data til følgende tabeller i MindKey: Færdighedstyper Færdighedsniveauer Færdigheder Færdighedstyper FT1000 Forretning Evnen til at udvikle og implementere

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Indhold HVORFOR MUS?....................... 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING............... 4 HVAD ER MUS?....................... 5 RAMMER FOR SAMTALEN 5 LØN

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE

Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE - er et samskabende team - understøtter organisationen i at samskabe med borgere og virksomheder - understøtter tværgående politikker og samarbejder - understøtter politisk

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

IDA Personlig gennemslagskraft

IDA Personlig gennemslagskraft IDA Personlig gennemslagskraft IDA Personlig gennemslagskraft - i samarbejde med Mannaz A/S Formål Formålet med dette forløb er at udvikle og styrke din evne til at trænge igennem med overbevisning samt

Læs mere

Indledning. Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig?

Indledning. Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig? Indledning Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig? Denne bog giver dig indsigt i, hvordan du kan skifte mellem alle rollerne og samtidig bevare

Læs mere

Målbillede for socialområdet

Målbillede for socialområdet Målbillede for socialområdet En ramme for en flerårig planlægning af det regionale socialområde Et socialområde med borgeren som aktiv medborger Faglig indsats af høj kvalitet, målrettet den enkelte borger

Læs mere

Morgendagens mellemledere 2010. - den fleksible mellemlederuddannelse

Morgendagens mellemledere 2010. - den fleksible mellemlederuddannelse 1 Morgendagens mellemledere 2010 - den fleksible mellemlederuddannelse 2 Mellemlederen i krydsfeltet I det moderne vidensamfund, der er præget af konstant forandring, skal mellemlederen løbende kunne tilpasse

Læs mere

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE SOM NY LEDER Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE Som ny leder er et af en række dialogværktøjer udviklet af DufkeResult. Se den komplette liste på www.dufkeresult.dk

Læs mere

Forum for Virksomhedsmæglere

Forum for Virksomhedsmæglere BRANCHEKODEKS 1. Præambel Medlemmerne af Forum for Virksomhedsmæglere (herefter FVM) er forpligtede til at følge og markedsføre nærværende branchekodeks. Branchekodeks indeholder betragtninger om almindelig

Læs mere