Kontinuitet og sammenhæng i barnets liv. overgange mellem hjem institution skole. Guide til beskrivelse af overgangspædagogik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kontinuitet og sammenhæng i barnets liv. overgange mellem hjem institution skole. Guide til beskrivelse af overgangspædagogik"

Transkript

1

2 Kontinuitet og sammenhæng i barnets liv overgange mellem hjem institution skole Guide til beskrivelse af overgangspædagogik At arbejde med pædagogisk kontinuitet forudsætter en parathed til at investere sig selv i processen ikke kun at ville barnets udvikling, men også sin egen (Schön)

3 Indhold Forord Baggrund for udviklingsprojektet Arbejdsgruppens anbefalinger til arbejdet med overgangspædagogik i de 9 distrikter Den centrale model Overgangspædagogikkens forankring i de kommunale målsætninger Overskrifter og temaer...10 Tema Tema Tema 3A...11 Tema 3B...12 Tema Tema Tema Begrebsafklaring Forældre og professionelle i samarbejde Inspiration til områdernes arbejde med temaerne Litteraturliste...26

4 Forord Der er gode grunde til at beskæftige sig med overgange i børns liv. Overgange markerer et skift fra noget til noget andet, og sådanne skift antager ofte karakter af brud. Det lille barn går fra hjemmets kendte og trygge miljø over til vuggestuen eller dagplejen, hvor alting er nyt, uvant og fremmed. Her brydes med kendte lugte, genstande, vaner, kontakter og mennesker, hvor nogle pludselig forsvinder, og nye kommer til, og barnets livsverden udvides og ændres med ét. Senere går barnet videre til børnehaven, hvilket også som oftest indebærer skift af fysisk og socialt miljø i et nyt sted med nye voksne og børn. Men barnets største skift er overgangen fra børnehaven til skolen og fritidsinstitutionen. Der er nemlig her tale om en form for institutionelt systemskift, et skift mellem to forskellige verdener, pædagogiske systemer og kulturer. De fleste børn klarer overgangene og udvikler strategier til at kunne håndtere dem. Men der er også børn, der oplever overgangene som negative forstyrrelser, og som får svært ved at komme over dem. Det ser ud til, at skiftet fra børnehave til skole er det, der volder de største vanskeligheder for nogle af børnene, udviklingsmæssigt, læringsmæssigt og socialt Man kan anskue barnets institutionsliv som en lang rejse med skift undervejs, og hvor en passende og brugbar bagage kan gøre turen lettere og sjovere. En god bagage er lige tilpas i størrelse og rummer et særligt udvalgt og betydningsfuldt indhold, der knytter sig til personens liv, gøremål, behov, interesser, mv. Men det er naturligvis også vigtigt, at bagagen er afstemt efter målet for rejsen. Citat: Daniela Cecchin Guidens opbygning: Afsnit 1 5 rummer baggrund for projektet samt de forpligtende rammer for det konkrete arbejde i distriktet om beskrivelse af overgangspædagogik. Afsnit 6 9 rummer begrebsafklaring samt inspiration. Begrebsafklaringen rummer bl.a. det værdimæssige grundlag for arbejdet med kontinuitet og sammenhæng, men samtidig er det også et bud på beskrivelse af værdier, som er generelt gældende for det professionelle arbejde med børn i Ballerup. Inspirationsdelen er til brug for brobygningsgruppernes arbejde og den skal ses som et dynamisk materiale, idet den løbende vil blive suppleret via Octoportalen.

5 1. Baggrund for udviklingsprojektet I 2005 blev der i Ballerup kommune truffet en politisk beslutning om, at der under programmet Et godt børneliv - et fælles ansvar blev igangsat et centralt udviklingsprojekt, der skulle sikre Kontinuitet og sammenhæng i barnets overgange mellem hjem, institution og skole. Herunder var det et ønske at skabe en større grad af ensartethed i den pædagogiske praksis under hensyntagen til de lokale forhold. Formål med det centrale udviklingsprojekt At sikre en større grad af kontinuitet og sammenhæng i barnets liv, således at barnet i højere grad kan håndtere mødet mellem de forskellige sociale arenaer i hjem, institution og skole. At skabe trygge sammenhængende overgange, så barnets udvikling og trivsel bliver bedst mulig. At sikre at videndelingen om barnet bliver relevant for barnets videre udvikling. At sikre en anerkendende videndeling mellem professionelle og mellem professionelle og forældre ved barnets overgange. At udvikle en central model, der tager udgangspunkt i eksisterende praksis. At distrikterne skaber egen overgangspædagogik i overensstemmelse med den centrale model. En overgangspædagogik der rummer værdier, holdninger, metoder, redskaber, strukturer og organisering. Der er nedsat en arbejdsgruppe, der har indsamlet, analyseret og vurderet tilgængeligt skriftligt materiale fra kommunens daginstitutioner og skoler. På baggrund heraf har arbejdsgruppen udarbejdet nærværende guide. Guiden skal ses som udtryk for Ballerup Kommunes centrale model.

6 2. Arbejdsgruppens anbefalinger til arbejdet med overgangspædagogik i de 9 distrikter De 9 distrikter er resultatet af omstrukturering på dagtilbuds- og skoleområdet. Nedenstående anbefalinger er formuleret på baggrund af de materialer, arbejdsgruppen har fået tilsendt fra kommunens dagtilbud og skoler. Anbefalingerne har dannet baggrund for udarbejdelsen af nærværende guide. Anbefalingerne skal således ses som en del af et fælles grundlag for de 9 distrikters arbejde med overgangspædagogik. I de senere afsnit er beskrevet yderligere forventninger til arbejdet i de 9 distrikter med formulering af egen overgangspædagogik Særligt barnesyn Overgangspædagogikken skal beskrives ud fra det fælles barnesyn og de værdier, som er vedtaget i Ballerup Kommune (børnepolitik, institutionspolitiske mål og skolepolitiske mål). Praksis skal ses ud fra et barneperspektiv, så børnene oplever helhed og sammenhæng i deres liv. Sundhedspleje, daginstitution, BFO og skole drøfter det fælles værdigrundlag, der fremgår af kommunens politikker og omsætter det til pædagogiske holdninger og konkret praksis i forbindelse med børns overgange Generel og differentieret praksis Alle børn skal være en del af den generelle praksis - børn skal inddrages som aktive og kompetente deltagere i det, der skal ske omkring dem. Den generelle praksis skal suppleres med en differentieret praksis for børn med særlige behov. sundhedspleje, institution og skole skal være opmærksomme på forældres forhåndsviden om den kommende institution (fx sprogbrug og kultur). Det bør tilstræbes, at børn overflyttes i grupper, har kendskab til de nye voksne og så vidt muligt har de samme pædagoger i skole og BFO. Der skal være en særlig opmærksomhed på børn, der er tilflyttet distriktet uden for alm. overflytningstermin Oplysningsskemaer og samtaleark Vigtigt at afklare hvordan og med hvilket formål, man efterspørger oplysninger. I opbygningen af skemaer bør faktuelle oplysninger adskilles fra kvalitative beskrivelser af barnet, så der ikke sker en genreblanding. Det er vigtigt at skelne mellem det personlige og det private i skemaerne, så der ikke sker en sammenblanding. Spørgsmål bør formuleres, så de ikke kun handler specifikke færdigheder, men også lægger op til en beskrivelse af barnets kompetencer og gerne i en kontekst, så helhedssynet sikres. Det er fx Ikke nok med mulighed for afkrydsning af om barnet kan spise selv. Der bør gives mulighed for at drøfte fx hvor langt barnet er kommet i processen med at lære at spise selv. Barnets forventninger, tanker og ønsker i forhold til at starte det nye sted, barnets bog om dets liv i institutionen, dets historie og læringsstil kan medtænkes. Forældrenes oplevelse af barnet bør have en central plads. Er der udformet beskrivelser fx af barnets sproglige, sociale, kognitive eller motoriske udvikling bør disse videregives ved overgange.

7 Hvis Ballerupmodellen har været anvendt i forhold til et barn, skal relevante oplysninger videregives Involverede parter Alle parter skal medtænkes i den formulerede praksis, men med forskellige opgaver og forskellige ansvarsområder. Tydelighed i hvem der gør hvad. Hvem der har ansvar for hvad. Hvem der deltager i hvad, hvornår og med hvilket formål. Gerne samarbejde om udvikling af praksis ved overgang til klub/ byggelegeplads Forberedelse af overgangen, selve overgangen og indkøring i den nye institution er en fælles opgave for forældre og professionelle Organisatoriske ændringer/ procedurer Vigtigt at de professionelle skaffer sig viden om hinandens arbejdsområder, institutioner og kulturer. Det bør tilstræbes, at børn følges i grupper til den nye institution Fremadrettet bagudrettet praksis Der skal være fokus på, hvad det er relevant at videregive, hvordan og med hvilken faglig begrundelse det gøres. Der skal arbejdes begge veje for at skabe pædagogisk kontinuitet. Opkvalificering af den bagudrettede praksis Årshjul/ tidsplan Koordinering af opgaver, indhold, ansvar, anvendte materialer og tidspunkter bør være elementer i et nedskrevet årshjul/ tidsplan Evaluering Der bør foretages evaluering af processen med at samarbejde i distriktet om formulering af en fælles overgangspædagogik. Evaluering betyder desuden, at personalet arbejder systematisk med at undersøge og dokumentere udvalgte fokusområder i den valgte overgangspraksis dels med henblik på tydeliggørelse af den professionelle praksis dels med henblik på kvalificering af den fremtidige praksis. Der bør foretages en evaluering af områdets overgangspraksis efter en aftalt periode.

8 3. Den centrale model Nærværende Guide til beskrivelse af overgangspædagogik skal betragtes som Ballerup Kommunes model for overgangspædagogik. Det betyder, at guiden er det besluttede grundlag for de 9 distrikters samarbejde om overgangspædagogik. Den centrale models (guidens) kvaliteter Modellen (guiden) skal sikre, at der skabes dialogiske forbindelser mellem hjem, institutioner og skole. Modellen (guiden) skal være et styrings- og inspirationsredskab til opkvalificering, synliggørelse og tydeliggørelse af allerede eksisterende overgangspraksis, så den fremover får præg af at være en egentlig overgangspædagogik. Den centrale model (guiden) skal således hjælpe med til at strukturere opkvalificere inspirere synliggøre dokumentere rammesætte afstikke både kan og skal opgaver i forbindelse med overgange i barnets liv. Det betyder, at der imellem hjem, sundhedspleje, dagpleje/ børnehuse, skoler og BFO er skal etableres dialogiske forbindelser, der primært omhandler barnets skift. De pædagogiske aktiviteter og samarbejdsformer, der etableres, skal hjælpe barnet til at udvikle strategier for at orientere sig i det nye og udstyre det med stabile og holdbare spor, der kan støtte det på vejen mellem de forskellige miljøer. Projektorganisering For at kunne arbejde med kontinuitet og sammenhæng er det alle lederes (distrikts-, børnehus- og skolelederes) ansvar at skabe grundlag for samarbejdet i området. Det er ledernes opgave at udarbejde én projektskitse i hvert distrikt, der skal danne rammen om arbejdet med etablering af områdets overgangspædagogik. Der skal udpeges en projektleder i hvert område. Projektlederen er medlem af en lokal projektgruppe herefter kaldt brobygningsgruppe. Brobygningsgruppen består af medarbejderrepræsentanter fra områdets institutioner, skole og sundhedspleje. Gruppens opgave er at koordinere, videndele, indhente erfaringer/ inspiration mv., initiere til decentrale projekter med henblik på at få etableret en fælles overgangspædagogik i området. Gruppens opgave vil efterfølgende kunne være at medvirke til opfølgning på områdets samarbejde om overgangspædagogik, medvirke til evaluering og justering af praksis.

9 4. Overgangspædagogikkens forankring i de kommunale målsætninger Børn stifter bekendtskab med forskellige institutionstyper i deres liv: Dagplejen/ børnehuset, skolen og fritidslivet i BFO en, senere i klubben og ungdomsskolen. Overgange er ikke kun et forældreanliggende, men også en institutionel og offentlig pædagogisk opgave. En opgave som de involverede faggrupper i samarbejde med forældrene må tage på sig og være fælles om at løse. Derfor skal der etableres en overgangspædagogik, der tager højde for og medtænker barnets behov og interesser, dets identitet og historie og dets kompetencer og særlige potentialer, så barnet oplever helhed og sammenhæng i dets liv Overgangspædagogikken skal medvirke til at: sikre en praksis der har handlinger både for, med og af børn skabe trygge, sammenhængende overgange, så barnets udvikling og trivsel bliver bedst mulig sikre kontinuitet og sammenhæng i barnets liv, således at barnet i højere grad kan håndtere mødet mellem de forskellige sociale arenaer i hjem, institution og skole sikre en anerkendende videndeling mellem professionelle og mellem professionelle og forældre ved barnets overgange sikre at videndelingen om barnet bliver relevant for barnets videre udvikling 4.2. Overgangspædagogikken er bl.a. en udmøntning af den sammenhængende børnepolitik på følgende punkter: Børn har ret til: helhed og sammenhæng i et hverdagsliv, som understøtter og udvikler selvværd, selvtillid og tillid til egne og fællesskabets muligheder. Det betyder at: der arbejdes ud fra en central model med udvikling af en synlig overgangspædagogik. Overgangpædagogikken skal medtænke barnets behov og interesser, dets identitet og historie samt dets kompetencer og særlige potentialer Overgangspædagogikken er bl.a. en udmøntning af følgende institutionspolitiske mål: At børn oplever kontinuitet og sammenhæng mellem hjem, institution og skole. At børn møder pædagogisk personale, der i samarbejde med forældrene forstår at kæde barnets forskellige verdener sammen til gavn for barnets trivsel og udvikling. Forældrebestyrelser. skolebestyrelser, institutions- og skoleledere skal sikre, at der overordnet udarbejdes principper for, at det pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i det anerkendende barneperspektiv, hvor børn møder voksne, der er i stand til at skabe kontinuitet og sammenhæng mellem forældre, institution og skole Overgangspædagogikken er bl.a. en udmøntning af følgende skolepolitiske mål: At eleverne ved overgang fra hjem/dagtilbud til skole og fra børnehaveklasse til 1.klasse oplever sammenhæng, så de fortsat udvikler deres personlige, sociale og faglige kompetence.

10 5. Overskrifter og temaer Distriktets overgangspædagogik skal opbygges og beskrives omkring følgende overskrifter og temaer. Forord Her beskrives processen frem mod formulering af distriktets overgangspædagogik. Herunder hvilke parter der har været direkte eller indirekte involveret i processen, samt hvilke aktiviteter der har været understøttende for processen. Etablering af en (projektgruppe) brobygningsgruppe beskrivelse af kommisorie og rammer for gruppens arbejde. Overgangspædagogiske temaer Nedenstående temaer skal indgå i distriktets samarbejde om at formulere en overgangspædagogik. Temaerne er nedenfor kort beskrevet. Der er endvidere opstillet mål for arbejdet med de enkelte temaer. Rækkefølgen af temaerne er ikke udtryk for en bestemt systematik og kan derfor byttes om. Det betyder at Under denne overskrift besluttes og beskrives, hvilke handlinger der sættes i værk for at opfylde mål. Det skal tydeligt fremgå af handlingerne, at de udspringer af et anerkendende barnesyn og har et barneperspektiv. Det skal ligeledes fremgå, hvem der er aktører i forhold til de enkelte handlinger/ aktiviteter. Tema 1 Organisatoriske ændringer/ procedurer De professionelles måde at erhverve sig viden om hinandens arbejdsområder, institutioner og kulturer samt organisering af og procedurer for samarbejdet omkring overgangspraksis. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde: Måder de professionelle erhverver sig viden om hinandens arbejdsområder, institutioner og kulturer. Organisering af samarbejdet omkring overgangspraksis. Procedurer for samarbejdet omkring overgangspraksis. Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. Tema 2 Overgangsobjekter Overgangsobjekter kan være personlige spor minder, der hjælper det enkelte barn med at skabe sammenhæng mellem det kendte og det nye. Kæder barnets forskellige verdner sammen til gavn for barnets trivsel og udvikling. Overgangsobjekter kan også være fælles for en gruppe børn. Et overgangsritual kan være en symbolsk handling, der markerer skiftet.

11 Det er afgørende, at man gennem forberedelserne og gennemførelsen af overgangen, skaber mulighed for at snakke med barnet/ børnene om det forestående skift, og hvad det indebærer. Dette for at ruste barnet mentalt og følelsesmæssigt til den nye position, det går over til. Gennem de tilrettelagte pædagogiske aktiviteter og handlinger skabes et overgangsfelt mellem det nye og det gamle, hvor barnet får mulighed for at give udtryk for og bearbejde forventninger følelser og oplevelser. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde Brugen af overgangsobjekter Konkret arbejde med overgangsobjekter og -ritualer Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. Tema 3A Overgangssamtaler En samtale der finder sted ved barnets overgang fra en arena til en anden. Deltagere i samtalen kan være sundhedsplejerske, forældrene, personale fra den afgivende og modtagende institution eller skole. Samtalen kan evt. finde sted på baggrund af et, på forhånd udleveret samtaleskema. Det skal for alle parter være tydeligt, at formålet med samtalen er at viderebringe barnets historie, med fokus på styrkesider og udviklingsmuligheder. Det er vigtigt at fokusere på barneperspektivet at gribe barnet i nuet. Derfor kan samtalen også indeholde børnenes forventninger, tanker og ønsker til at starte det nye sted- barnets bog om sit liv i institutionen, dets historie og læringsstil. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde Overgangssamtale som tilbud for alle eller? Deltagere i samtalen Indhold i samtalen Forberedelse til samtalen evt. brug af samtaleskemaer Fastholdelse af samtalen evt. referat Hvilken dokumentation der evt. skal inddrages Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring.

12 Tema 3B Samtaleskemaer Skemaer der understøtter samtaler mellem forældre og personale og evt. personale indbyrdes. Skemaerne kan have karakter af forberedelsesskema til samtalen, hvor der er formuleret en række spørgsmål problemstillinger, som samtalen vil indeholde. Der bør fokuseres på forældrenes oplevelse af barnet, når de er en af samtaleparterne. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde I hvilke sammenhænge samtaleskemaer kan/ skal anvendes Hvilke temaer det vil være hensigtsmæssigt at bringe ind i skemaet Hvilken udformning det enkelte skema kan/ skal have Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. Tema 4 Dokumentation Dokumentation har i denne sammenhæng to dimensioner med hver sit formål og indhold. Etikken skal stå i forreste række i begge former og må således aldrig udlevere barn eller forældre. A. Dokumentation som pædagogisk redskab Dokumentationen skal danne grundlag for et helhedssyn på barnet, dets liv og udvikling emotionelt, motivationelt, kognitivt, perceptuelt, sprogligt, kropsligt og socialt. Et ressourcesyn på barnet, dets udvikling og læring. En opfattelse af barnet som vigtig informant. En prioritering af både det enkelte barn og af fællesskabet, den individuelle historie og den fælles.(daniella Cecchin) Indsamling af væsentlige spor og genstande som kan være forskellige tegn og udtryk for, hvem barnet er, og hvilken livshistorie barnet bærer. Barnet vil i dette tilfælde være det aktive omdrejningspunkt i denne dokumentationsform. De, der skal modtage denne dokumentation, skal instrueres af den afgivende part. Det er vigtigt både at kunne se nytten og have ejerskab til denne form for dokumentation. Dokumentationen kan være mundtlig, skriftlig, eller visuel. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde Dokumentation som pædagogisk redskab Konkret arbejde med denne dokumentationsform Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. B. Dokumentation af barnets udvikling og kompetencer Denne form for dokumentation har til formål at samle og videregive oparbejdet viden om barnets udvikling, kompetencer og potentialer. Det drejer sig om kvalitative beskrivelser af barnets udvikling generelt. Vurderinger af et barns udviklingsmæssige potentialer er en del af denne dokumentation.

13 Et eksempel: Dokumentation i en sproglig vurdering kunne være iagttagelse af sprog i forhold til forskellige situationer og konkrete sprogvurderingssituationer, som bygger på nogle metodiske og vurderingsmæssige overvejelser baseret på viden om sprog. Formålet med denne dokumentation er at videregive relevante og fagligt begrundede beskrivelser og vurderinger af barnet for at give barnet den bedste start det nye sted. Et eksempel: I forhold til risikobørn børn, hvis adfærd vækker en vis bekymring blandt de fagpersoner, der er i kontakt med dem, følges procedurerne beskrevet i Ballerupmodellen 1. Systematiseret observation af barnet er én af procedurerne. Observationsområderne er: Barnets styrkesider og følelsesmæssige tilstand, evnen til at indgå i sociale relationer, intellektuelle tilstand, fysiske tilstand og eventuelle særpræg. Mål: At drøfte, beslutte og fagligt begrunde Hvilken dokumentation af barnets udvikling og kompetencer vil være relevante at videregive? Hvornår og hvordan man arbejder med dokumentation Hvordan forældre inddrages i beslutning om indhold og form af dokumentation Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. Tema 5 Årsplan/ tidsplan for overgangsaktiviteter En årsplan/ tidsplan er et redskab til at fastholde og koordinere opgaver, indhold, aktiviteter, ansvarlig(e), anvendte materialer, tidspunkter mv. Formålet med udarbejdelsen af planen er, at de involverede parter ved, hvem der har ansvar for at gøre hvad og hvornår. Da der i forbindelse med overgangspraksis er mange enkeltpersoner og faggrupper involveret, bliver planen et synligt udtryk for et koordineret samarbejde i området. Mål: At der i området udarbejdes en års-/ tidsplan, der indeholder de fælles overordnede aftaler omkring overgangspraksis At der for de enkelte institutioner (i samarbejde hvor det giver mening) udarbejdes planer, der mindst indeholder følgende oplysninger: Opgaver, indhold, aktiviteter, ansvarlig(e), anvendt materialer, tidspunkter Det betyder at: Dette beskrives af området jf. indledende forklaring. 1 Ballerupmodellen, Risikobørn/unge i Ballerup Kommune den foregribende indsats

14 Tema xx Særlige indsatser/ aktiviteter Her beskrives og begrundes særlige projekter/ indsatser/ aktiviteter, som er/ bliver iværksat i det enkelte område/ den enkelte institution ud over det ovenfor beskrevne. Tema 6 Evaluering Evaluering betyder, at personalet arbejder løbende med systematisk at undersøge, vurdere og dokumentere udvalgte fokusområder i den valgte overgangspraksis. Dette gøres dels med henblik på tydeliggørelse af den professionelle praksis dels med henblik på kvalificering af den fremtidige praksis. I afsnit 8 findes inspiration til denne evaluering. Der bør herudover foretages en samlet evaluering af områdets overgangspraksis både proces og indhold efter en aftalt periode. Det er vigtigt at de involverede parter er en aktiv del i evalueringen både børn, forældre og professionelle.

15 6. Begrebsafklaring I dette afsnit findes uddybende forklaringer til nogle af de centrale begreber, som en overgangspædagogik rumme. Nogle af begreberne anvendes allerede i Ballerup kommunes dagtilbud og skoler bl.a. som grundlag for udmøntning af de institutionspolitiske og skolepolitiske målsætninger. Det forventes, at nedenstående sættes på dagsorden, drøftes og omsættes til pædagogisk praksis i den enkelte institution og skole Pædagogisk kontinuitet. Begrebet pædagogisk kontinuitet handler om overgangen mellem hjem og forskellige institutioner og skole, således at barnet oplever meningsfulde og trygge forbindelser mellem det miljø, barnet forlader, og det barnet ankommer til. Barnet skal gives mulighed for at genkende, forstå og erobre det nye. Det er en opgave barnet ikke kan/skal løfte alene. Det kræver både forældrenes og de professionelles medvirken. Pædagogisk kontinuitet er med til at brede historien ud mellem institutioner og mellem barn og voksen. For barnet er det vigtigt, at der skabes en pædagogisk kontinuitet, hvor der er: indholdsmæssig sammenhæng over tid og rum forbindelse mellem barnets fortid, nutid og fremtid erindrings og fremtidsforestillinger videreførelse af betydninger emotionelle og kognitive forbindelser fra et institutionsmiljø til et andet genkendelse og anerkendelse at barnets stifter bekendtskab med det nye og selv bliver genkendt og anerkendt i det nye miljø 6.2. Anerkendende barnesyn Når vi beskæftiger os med mennesker og mellemmenneskelig adfærd, er det vigtigt, at vi tager udgangspunkt i en anerkendelse og en respekt for hinanden og hinandens forskelligheder. Anerkendelse har betydning i alle menneskelige relationer. Barnet skal ses og anerkendes. Det skal føle sig trygt og have tillid til de voksne, som det omgås. Et barn skal have relationer, hvor det er set og holdt af, som den person det er. Barnets oplevelser og intentioner skal være i fokus. En anerkendende grundholdning rummer værdier som ligeværd, respekt og forståelse. At en relation er ligeværdig betyder, at begge parters synspunkter, følelser, oplevelser tillægges samme værdi for relationens etablering og udvikling. En anerkendende grundholdning forudsætter afgrænsethed og selvrefleksion. Det medfører, at den voksne i relationen med barnet skal være opmærksom på egne tilstande, holdninger og oplevelser for at kunne indgå i et ægte samspil med barnet. Selvrefleksion skal forstås således, at den voksne klar til at lære af relationen. Respekt er en adfærd, som får barnet til at opleve sig som vigtigt, værdifuldt og noget særligt. Forståelse forudsætter empati. En adfærd, som viser, at man anerkender barnets oplevelse af verden. Anerkendelse er desuden sammenhængende med systemisk tænkning, der baseres på følgende grundantagelser:

16 Vore synsvinkler er forskellige jo flere synsvinkler vi får frem, jo bedre. Adfærd, som bliver set og snakket om, vil blive gentaget. Små forandringer, som anerkendes fører til større forandringer. Dele af den fremtid vi ønsker, findes allerede. Vor måde at tænke på styrer vores opmærksomhed og handlinger. Når vi skal forandre noget, skal vi tage det bedste fra vores fortid med ind i vores fremtid. Det sprog vi bruger, skaber vores virkelighed. Et anerkendende barnesyn har følgende kriterier: Et helhedssyn på barnet, dets liv og udvikling at barnets udvikling emotionelt, motivationelt, kognitivt, perceptuelt, kropsligt og socialt hænger sammen. Et ressourcesyn på barnet, dets udvikling og læring, dvs. en fremhævelse af barnets potentialer og styrker frem for eventuelle svagheder og mangler. En prioritering af både det enkelte barn og af fællesskabet; at barnets individuelle historie hænger sammen med den historie, der dannes i de sociale fællesskaber, det indgår i. En opfattelse af barnet som sagkyndig informant og værdig samtale- og samarbejdspartner Et barneperspektiv. Opmærksomheden i relationer til børn inkluderer de voksnes forsøg på at sætte sig ind i de tanker og opfattelser, som barnet har om sit eget liv. Barneperspektivet retter opmærksomheden på barnets intention og initiativ og underbygger den anerkendende holdning, at barnet som regel altid handler og samarbejder perfekt, logisk og meningsfuldt ud fra sit perspektiv og sin sammenhæng. Barneperspektivet tager udgangspunkt i, hvad barnet kan og vil at gribe barnet i nu et Derfor er det vigtigt at se barnet som et subjekt med autoriteten på netop at vide, hvordan det er at leve dette særlige barndomsliv at den voksne placerer sig i den ydmyge rolle i sit forsøg på at oversætte og forstå det, barnet forstår, og at den voksne bestræber sig på at se barnets verden gennem barnets øjne.

17 7. Forældre og professionelle i samarbejde At hjælpe barnet i forbindelse med overgange er ikke kun et forældreanliggende, men også en institutionel og offentlig pædagogisk opgave. En opgave som de involverede faggrupper i samarbejde med forældrene må tage på sig og være fælles om at løse Forældrene er en uundværlig part for barnet i forbindelse med overgange. Det er vigtigt, at forældrene er en aktiv del af overgangsprocessen. Forældrenes opgave er at bidrage til at skabe sammenhæng i barnets liv mellem hjem, institution og skole. Forældre er sammen med barnet bærere af barnets historie De professionelles opgave er at skabe et miljø, hvor barnet får mulighed for at bruge sin allerede erhvervede erfaring i mødet med de nye omgivelser. Voksenperspektivet er at ville den fælles historie med barnet, Det forudsætter udvikling af en pædagogisk praksis om overgangsforløbet, der handler om. at tilrettelægge betingelser, som tillader børn og forældre at komme til orde at møde barnet og dets behov i forbindelse med overgangen med baggrund i deres viden om det enkelte barn at skabe sammenhængen mellem de betingelser, barnet møder i overgangen, således, at det der har betydning for barnet, afspejler sig i overgangspraksis. at der er fokus på såvel fremadrettet som bagudrettet praksis 8. Inspiration til områdernes arbejde med temaerne Indholdet i dette afsnit skal ses som inspiration til arbejdet med de enkelte temaer. Det er eksempler, og der er således ikke krav til at følge disse. Yderligere inspiration vil efterhånden kunne findes og udveksles på hvor projektlederne vil få adgang til et logbogsrum, når de enkelte områder har etableret brobygningsgrupper. I litteraturlisten i afsnit 9 findes henvisninger til yderligere inspiration. Tema 1 Organisatoriske ændringer/ procedurer Processen med at etablere et samarbejde mellem institutioner omkring pædagogisk kontinuitet rummer forskellige typer af samarbejdsformer og aktiviteter. Sidsel Germeten 2 har udviklet en samarbejdsmodel, der skal ses som en trinvis intensivering af samarbejdet. De fleste eksisterende brobygningsprojekter vil ud fra modellen være på trin 1 5. De næste trin forudsætter, at der tilrettelægges arbejdsmøder og processer, hvor man får diskuteret og afklaret centrale spørgsmål som: Hvad vil vi opnå med samarbejdet? Hvad skal være vores fælles teoretiske afsæt og forståelse? Hvilke metoder og redskaber skal vi anvende? Hvad kræver det af os af koordinering og planlægning? 2 Modellen er beskrevet i Pædagogiske forbindelser af Inge Schoug Larsen og Daniela Cecchin

18 Samarbejdsmodellen ser således ud: Trin 10 Trin 9 Trin 8 Trin 7 Trin 6 Trin 5 Trin 4 Trin 3 Trin 2 Trin 1 Fælles pædagogisk platform Fælles vurdering af målopfyldelse, evaluering og fornyelse af fælles plan Samarbejde om indholdsudvikling, planlægning af fælles opgaver, indhold og metoder Samarbejde om fælles mål for læring og udvikling, planlægning af fælles projekt Planlægning af fællesoplevelser for børnene, handlinger sammen som bidrag til en fælles hverdag Samvær som kilde til fællesskab, bygge bro over alderskløften, blive bekendt med hinandens børn Praktisk udveksling af idéer og oplæg, besøgsordning, blive bekendt med hinandens arbejdsmiljøer Gensidig nysgerrighed og interesse, udveksling af informationer om hinandens fagområder Erkendelse hos parterne om at samarbejde er nødvendigt; - faglig begrundelse for hvorfor samarbejde er vigtigt Aftale eller vedtagelse om at samarbejde skal finde sted

19 Tema 2 Overgangsobjekter Eksempler på overgangsobjekter og måder man kan arbejde med forskellige overgangsobjekter på 3. Legeredskaber; dukker, bamser, dyr, osv. Breve Fortællinger Fotos Sange Overgangsfigur Medierende objekter Genstande der fungerer som formidlere og forbindelsesled mellem barnet og omverdenen. Fx kan et tæppe mediere behovet for nærhed og kropslig kontakt; en handskedukke kan mediere kommunikation Overgangsritualer - Fælles traditioner for børn og voksne i overgangsfasen så der er synlighed mellem fortid, nutid og fremtid Tema 3A og 3B Overgangssamtaler og samtaleskemaer Eksempler på forberedelsesskemaer vil blive lagt på Octoportalen Tema 4 A. Dokumentation som pædagogisk redskab Dokumentationen skal danne grundlag for et helhedssyn på barnet, dets liv og udvikling emotionelt, motivationelt, kognitivt, perceptuelt, sprogligt, kropsligt og socialt Et ressourcesyn på børn deres udvikling og læring En opfattelse af børn som vigtige informanter. En prioritering af både det enkelte barn og af fællesskabet, den individuelle historie og den fælles. Eksempler på redskaber og deres anvendelse: Skattekiste med barnets bedste ting Barnets personlige bog Sangmappe med mine bedste sange Fotoalbum Kuffert Kuffert individuel og eller fælles 4 Et særligt pædagogisk redskab som er udviklet med henblik på at lette og kvalificere overgangen fra børnehaven til skolen. Mere specifikt anvendes kufferten i forbindelse med planlægning af individualiseret undervisning, med udgangspunkt i en undersøgelse af barnets læringsstil dvs. de måder hvorigennem hvert enkelt barn bedst er i stand til at tilegne sig ny viden og kompetencer. I kufferten gemmes forskellige former for dokumentation fra vigtige begivenheder og etaper fra barnets tid i børnehaven. Kufferten 3 Se Pædagogisk kontinuitet af Daniela Cecchin og Inge Schoug Larsen 4 Fra Den integrerende baggrund af Daniela Cecchin

20 symboliserer rejsen fra det kendte til det nye. Den rummer konkrete spor efter tidligere erfaringer og tilegnelser, der kan bygges videre på fremover. Eksempler på indhold i den individuelle kuffert: Aftryk af barnets hænder og fødder i forskellige aldre Selvportrætter Papirstrimmel der viser barnets højde over en årrække Fortællinger om barnet/ af barnet En liste over de ting barnet bedst kan lide at spise Ting som barnet har fremstillet Barnets foretrukne legetøj Betydningsfulde ord som barnet gerne vil gemme Ord som barnet kan læse/ skrive Billeder af noget betydningsfuldt for barnet En kuffert fælles for børnegruppen kan fx indeholde: Sporene efter fælles projekter Fælles procedurer Fælles traditioner B. Dokumentation af barnets udvikling og kompetencer For at forstå barnet må vi prøve at se verden i barnets perspektiv. Indsigt og forståelse kan opnås ved at se barnet i samspil med andre mennesker. Har barnet problemer, kan disse være fremmende for udviklingen, men de kan også fastholde barnet i sammenhænge, som er hæmmende for dets udvikling. Iagttagelse og beskrivelse af barnet i dets dagligdag gør det muligt at anvende og forandre problemfyldte situationer og således give barnet de bedste udviklingsmuligheder. Beskrivelse af småbørn 5 anviser en metode til analyse og tolkning af barnets intentioner, problemer og kapaciteter i dets dagligdag - i samspil med andre mennesker. Tema 5 Årsplan/ tidsplan for overgangsaktiviteter Nedenstående er et eksempel på en plan for forældresamtaler, som er udarbejdet i Børnehuset Askelunden (GR): Generelt: Fortællinger må meget gerne indgå i forældresamtalerne, de giver et godt udgangspunkt for en ligeværdig dialog. Gennemtænk inden samtalen hvad der er det eller de vigtigste budskaber at få kommunikeret og sørg for at gentage disse mere end én gang. Hvis en samtale bliver aflyst af personalet, tilbydes altid en erstatningssamtale. Aflyser forældrene en aftalt samtale, tilbyder personalet en ny, hvis det drejer sig om en introsamtale eller samtalen forud for skolestart, andre samtaler er engangstilbud Samtale Tilbud Hvornår Skema materiale 5 Fra Beskrivelse af småbørn af Marianne Hedegaard

21 Introsamtale ved start på Larverne 3 måneders samtaler (Vuggestuebørn) Årlige forældresamtaler (Vuggestuebørn) Når Larver starter i en af husets børnehavegrupper Introsamtale ved start i børnehavegruppe (børn udefra) 3 måneders samtaler (Børnehavebørn) Årlige forældresamtaler (Børnehavebørn) Samtale forud for indskrivning i børnehaveklasse Larvernes personale giver tilbudet til alle og har en klar forventning om at forældrene deltager. Kontoret giver tilbudet skriftligt, samtalen holdes hvis forældrene ønsker det og aftaler det med stuens personale Tilbudet gives skriftligt under forudsætning af at der er gået mere end ½ år siden sidste samtale Larvernes personale formidler viden om barnet til den nye stues personale, herefter Tilbyder børnehavens personale forældrene en samtale. Stuens personale giver tilbudet til alle og har en klar forventning om forældrene deltager. Kontoret giver tilbudet skriftligt, samtalen holdes hvis forældrene ønsker det og aftaler det med stuens personale Kontoret giver skriftligt tilbudet under forudsætning af at der er gået mere end ½ år siden sidste samtale, efter forældrenes tilbagemelding planlægges samtalerne Stuens personale giver tilbudet i forhold til kommende skolestartere samt børn, hvor der er tvivl om, hvorvidt de skal starte eller ej. Samtalen er endvidere forberedende i forhold til brobygningen til skole og overleveringssamtale til fritidsinstitution. Personalet har en klar forventning om at forældrene deltager Gerne inden barnet starter eller umiddelbart herefter. Samtalen ca. ½ time placeres med stor vægtning af forældrenes ønske om tidspunkt. Ca. 3 måneder efter start medmindre dette falder i ferieperioden. Samtalen ca. ½ time tilbydes om formiddagen Februar/marts (*). Samtaler á ca. ½ time tilbydes en aften efter lukketid. Gerne inden barnet starter eller umiddelbart herefter. Samtalen ca. ½ time placeres med stor vægtning af forældrenes ønske om tidspunkt. Gerne inden barnet starter eller umiddelbart herefter. Samtalen ca. ½ time placeres med stor vægtning af forældrenes ønske om tidspunkt. Ca. 3 måneder efter start medmindre dette falder i ferieperioden. Samtalen ca. ½ time tilbydes om formiddagen Februar/marts (*). Samtaler á ½ time tilbydes en aften efter lukketid. Oktober/november Samtalen på ca. ½ time placeres med stor vægtning af forældrenes ønske om tidspunkt Ja Nej Ja Ja Ja Nej Ja Ja

22 Brobygning til Grantofteskolen Overleveringssamtale ved start på en af Grantoftens 6-9 års institutioner Efter skriftlig tilladelse givet af forældrene ved indskrivningen giver personalet uden forældrenes tilstedeværelse viden om barnet videre til skolen. Stuens personale tilbyder forældrene at arrangere en overleveringssamtale En formiddag i januar/februar (?), der er afsat ca. 15 minutter pr. barn. Tilbudet gives, når der er kommet brev om plads i fritidsinstitution. Samtalen holdes inden barnet stopper i børnehuset eller umiddelbart herefter. Samtalen varer ca. ½ time. (Skolens spørgeguide) (Fritids- Institutionens spørgeguide) De skemaer som anvendes i Askelunden kan rekvireres ved henvendelse hos projektleder

23 Tema 6 Evaluering Nedenfor følger 2 evalueringsredskaber, som kan anvendes i det pædagogiske arbejde. Matrixanalyse af voksen-barn relationen 6 En forudsætning for, at alle børn føler sig holdt af og værdsat som en del af en gruppe er, at personalet bliver bevidst om sine kompetencer i forhold til det enkelte barn. En metode til at klarlægge dette kan være at lave en undersøgelse af kontakten mellem børn og voksne. Matrixanalysen er et redskab hertil. Metoden kan i korte træk beskrives således: Hver ansat gennemgår sin relation til alle børnene, og for hvert barn påføres den farve, som kendetegner den relation vedkomne har til barnet. Der vælges mellem fire farvekategorier. Herved kan man hurtigt få et overblik over, om der er nogle børn, som slet ikke har nogen rød kontakt til en voksen, og om et barn har mange sorte kontakter. Skemaet danner grundlag for, at personalet kan reflektere over de relationer, hvor de har svært ved at være anerkendende. Dette sker med henblik på at forandre dette mønster. Der laves en handleplan, og der udpeges nogle personer, som er ansvarlige herfor. Skemaet tages op efter et tidsrum, hvor samme procedure gennemgås, og det undersøges, hvilken effekt arbejdet har haft på personalets relationer til de enkelte børn, og børnenes reaktion herpå, og arbejdet fortsættes ud fra den nye viden. Matrixanalysen kan også bruges til at klarlægge andre dele af den pædagogiske praksis. Børnenes navne Pædagogernes navne Farve Farve Farve Farve Farve Farve Farve Farve Den røde farve Kendetegner den relation, du har til et barn, du umiddelbart kan tage til dig, som går ind i dig med træsko på. Du stopper automatisk op og giver dig tid til at lytte til og se barnet. Du har en god føling med barnet. Du bliver ikke irriteret eller føler dine grænser overtrådt, du har vide grænser. Du er i stand til at give barnet privilegier, så det føler sig som noget særligt. Den grønne farve Kendetegner den relation, du har til det barn, du har meget samvær med i løbet af dagen. Du har mange daglige situationer med barnet. Du har et stort kendskab til barnet, men det er ikke rødt. Den blå farve Kendetegner den relation, hvor du kun har en perifer relation. Barnet søger ikke dig, og du søger ikke barnet. Barnet er fjernt for dig. 6 Fra Guide til udarbejdelse af pædagogiske læreplaner, Ballerup Kommune 2005

24 Den sorte farve Kendetegner den relation, hvor du hurtigt bliver irriteret. Du kommer til at skælde mere ud, end situationen lægger op til. Du føler, at barnet hurtigt træder over dine grænser. SMTTE - modellen SMTTE - modellen har sit udgangspunkt i Pædagogisk Center i Kristiansand i Norge, og er i Danmark bl.a. beskrevet af Frode Boye Andersen 7. SMTTE - modellen kan bruges som tænkemåde og som model i forbindelse med evaluering, kvalitet og udvikling. Modellen består af en femtakket stjerne. De fem spidser er indbyrdes forbundne, ligesom på et sømbræt med et elastik, og hvis man justerer på den ene spids, får det konsekvenser på de fire andre også. S E M S - Sammenhæng. M - Mål T - Tiltag T - Tegn E - Evaluering T T Sammenhæng: Baggrunde og forudsætninger for det, vi ønsker at planlægge Hvad er udgangspunktet, og hvad er rammerne? Hvor er jeg/vi på det område, jeg/vi vil arbejde med? Hvilke muligheder har jeg/vi for at handle? Mål Ønsket tilstand efter gennemførelsen. Hvad vil jeg/vi? Hvad er det konkret, vi gerne vil opnå? Hvilke forskellige mål skal spille sammen? Tegn: Sanseindtryk. Konkretisering af målet. Hvad skal jeg/vi holde øje med for at se, om vi nærmer os målet? Hvad skal jeg/vi se, høre og mærke på vej mod og når målet er nået? Tiltag: Handlinger. Hvad skal skabe ændringer. Hvad skal jeg/vi sætte i gang for at bevæge os frem mod målet? Hvad kræver det jeg/vi vil af mig/os? Hvem har ansvar for hvad hvornår? 7 "Tegn er noget vi bestemmer" af Frode Boye Andersen, DPU i Århus

25 Evaluering: Hvordan skal de enkelte mål evalueres? Hvilke værktøjer vil være velegnede til at evaluere de enkelte mål? Hvem skal evaluere? Hvornår skal der evalueres? Hvordan og til hvad skal evalueringen bruges? Hvordan skal evalueringen formidles og til hvem? Når man planlægger efter SMTTE modellen, er det hensigtsmæssigt at springe frem og tilbage mellem de forskellige punkter for bedst muligt at se tingene i en sammenhæng. Det er endvidere tanken, at man undervejs i gennemførslen af det planlagte justerer tiltagene, hvis man ikke får øje på de ønskede eller forventede tegn.

26 9. Litteraturliste Bøger: Pædagogiske forbindelser kontinuitet mellem børnehave, skole og fritidsordning af Daniela Cecchin og Inge Schoug Larsen (BUPL) Den integrerende baggrund af Daniela Cecchin (Forlaget Børn og unge) Pædagogisk arbejde på vej i anerkendende retning af Niels Erslev og Hanne Jensen (Kan købes hos Børne- og kulturforvaltningen, daginstitutionsafdelingen i Gladsaxe, ) Beskrivelse af småbørn af Marianne Hedegaard (Aarhus Universitetsforlag) Anerkendelse i børnehøjde af Berit Hertz og Frank Iversen (red) (Dansk psykologisk forlag) Fuld fart mod skolestart af Stig Broström (Dansk Pædagogisk Forum ) Overgangen mellem bh., SFO/fritidshjem og skole af Stig Broström og Jette Schytte (Dansk Pædagogisk Forum ) Forældre ABZ af Liv Engen og Ib Hedegaard (ALINEA) Social kritik nr. 88/2003 Liv og læring i daginstitutioner. På vej i en anerkendende retning? Artikel af Berit Bae Pædagogisk dokumentation som en mulighed. Artikel af Søren Schmidt Gode links:

27 Guiden er udarbejdet af: Anne Thrane, sundhedsplejerske Bibi Baunkilde, pædagogisk konsulent Eva Nim Holm, akutteam-medarbejder Heidi Clausen, børnehuspædagog Katja Hjort, talepædagog Mie Azoulay, børnehaveklasseleder Erik Hansen, BFO konsulent Susanne Holst, projektleder og skolekonsulent Tel:

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole

Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole SMTTE-Modellen SMTTE - modellen har sit udgangspunkt i Pædagogisk Center i Kristiansand i Norge, og er i Danmark bl.a. beskrevet af Frode Boye Andersen

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE 1 BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE INDHOLD Forældre som samarbejdspartnere 3 Faktabox historie 5 En fælles opgave for professionelle og

Læs mere

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange.

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange. 1. Indledning. Indskolingen i Gladsaxe kommune er baseret på samarbejde mellem lærere og pædagoger i den samordnede indskoling. Dette er tiltrådt af Byrådet i 1988. Den i aftalen beskrevne praksis har

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014 Institution: Stærevænget Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen Klynge / netværk: Muffen Klyngeleder / netværkskoordinator:

Læs mere

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kære ledere og personale I 2012 arbejdede det pædagogiske kvalitetsudvalg

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Den sammenfatning du sidder med er tænkt som et overblik over det arbejde, der er startet og i gang i Søndre - Hastrup-området. Området er i en fortløbende proces,

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole Indledning Vi skaber gode overgange for børn og unge, skriver vi i vores Børne- og Ungepolitik. Derfor har vi i Vejle

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Møllegården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Møllegården Dato for tilsynet: 14. februar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen:

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune April 2018 Fælles om trivsel Strategi for fællesskab og trivsel på 0-18 år Frederikssund Kommune Indledning og realisering Fælles om trivsel er en strategisk prioritering af de fokusområder, som har afgørende

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Dagtilbud for fremtiden - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Egne noter 2 Indhold Udviklingsplanens 3 spor... 4 Spor 1: Inklusion... 6 Spor 2: Læring og læringsmiljøer... 8 Spor 3: Forældreinddragelse...

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Børnepolitik Version 2

Børnepolitik Version 2 Børnepolitik Version 2 Læring Helhed Omsorg Forskellighed Anerkendelse Ansvar Leg - venskab Sundhed Borgmesteren og udvalgsformandens forord Børnepolitikken Mariagerfjord Kommune har med en fælles børnepolitik

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området vl Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området 1 Forord Strategi for sprog- og skriftsprog på 0-16 års området tager udgangspunkt i Fredensborg Kommunes Børne- og Ungepolitik og indeholder fire

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehuset Galaksen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Galaksen Dato for tilsynet: 09.01.-2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Leder samt 2 pædagoger

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. til børnehave

DEN GODE OVERGANG. til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave Indledning I Danmark går stort set alle børn i alderen 0-6 år et dagtilbud 1 hver dag. Det giver dagtilbuddene en unik rolle i forhold til

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen. i et systemisk perspektiv

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen. i et systemisk perspektiv GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv FORORD I Gentofte Kommune arbejder vi kontinuerligt med udvikling af fællesskaber. Fællesskaber hvor alle oplever glæden ved at

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 27. april 2017 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion handler om at høre til, og om at de enkelte børn er del af

Læs mere

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 < Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås

Læs mere

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Dagtilbuddets navn: Den selvejende institution Tjærbyvejens vuggestue Dato for afholdt pædagogisk tilsyn: 11/4 2018 Dato og tidsrum for iagttagelsesbesøg:

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Tjørring Skole gode overgange

Tjørring Skole gode overgange Der er mange overgange i et barns forløb fra børnehave til skole og videre op gennem skolens afdelinger. Tjørring Skole har i dette projekt fokus på hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere kan samarbejde

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv FORORD I Gentofte Kommune arbejder vi kontinuerligt med udvikling af fællesskaber. Fællesskaber hvor alle oplever glæden ved at

Læs mere

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK Gode sammenhænge Barnets spor SKIVE.DK Forord: Den Sammenhængende Børnepolitik i Skive kommune handler om alle vores børn og har fokus på det hele børneliv. Vores vision er, at alle børn i Skive Kommune

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger

Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger Baggrund I Thisted Kommune har man i 2012 indført områdeledelse på dagtilbudsområdet. Dette har medført ændringer i den organisatoriske

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune Baggrund I dag har vi arrangeret børnenes liv sådan, at de befinder sig en stor del af tiden i institutioner og skoler sammen med andre børn og på den måde udgør børnene fundamentale betingelser for hinandens

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Den gode overgang I Børkop

Den gode overgang I Børkop Samarbejdsaftale 2017-2018 Den gode overgang I Børkop Fra Lilholtgård, Borggården og Børnehuset til Englystskolen Den næste bid af verden er skolen - Hvordan møder jeg verden? Samarbejdsaftalen har til

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN

UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN 8 TEMA: DE NYE LÆREPLANER. INTRODUKTION SAMT DE FØRSTE EKSEMPLER OG ERFARINGER. Senest til sommeren 2020 skal dagtilbuddet have sin nye læreplan på plads.

Læs mere

Forældre som samarbejdspartnere

Forældre som samarbejdspartnere Forældre som samarbejdspartnere Skoleforum d.6.marts 2014 www.ballerup.dk Faktabox - Historik Projektet udspringer af erfaringer fra udviklingsprogrammet Et godt børneliv et fælles ansvar fra 2005 2010.

Læs mere

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune formålet med det fælles læringsgrundlag er, at alle børn og unge lærer at mestre eget liv. læringsgrundlaget skal sikre, at

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Overgangen fra dagtilbud til skole har afgørende betydning for barnets fortsatte skoletid. Forskning har påvist, at succesfulde overgange opnås,

Læs mere

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE - mellem skoler, institutioner og klubber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Indhold Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber 3 Børn

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

Et sammenhængende børneliv. Sammenhæng i overgange for 5-7-årige børn i Vejen Kommune

Et sammenhængende børneliv. Sammenhæng i overgange for 5-7-årige børn i Vejen Kommune Et sammenhængende børneliv Sammenhæng i overgange for 5-7-årige børn i Vejen Kommune Baggrund for projektet Et sammenhængende børneliv har politisk bevågenhed herunder vigtigheden af at skabe sammenhæng

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart BFO. Dagtilbud. Skole

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart BFO. Dagtilbud. Skole Distrikt Skovvejen Dagtilbud BFO Skole Fælles om en god skolestart Samarbejdsaftale 2017 Fælles om en god skolestart Distrikt Skovvejen 2017 INDLEDNING Denne samarbejdsaftale er udarbejdet af og henvender

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Udarbejdet februar 2014 0 INDLEDNING Denne pjece er udarbejdet med henblik på at støtte og inspirere Kalundborg

Læs mere