Hvorfor denne guide? Mænd i kvindefag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvorfor denne guide? Mænd i kvindefag"

Transkript

1

2

3

4 Hvorfor denne guide? Øget ledighed blandt mænd, særligt pres på de mandedominerede fag og et generelt ønske om at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked er baggrunden for, at FIU- Ligestilling mener, at der er behov for denne guide. Det er en kort guide med tips og gode råd, især til tillidsrepræsentanter på arbejdspladser, der ønsker eller allerede er i gang med at sluse mandlige ansatte ind i et kvindedomineret arbejdsmiljø, i job, som typisk regnes for at være kvindelige. Hvorfor er det aktuelt med en guide til mænd i kvindefag? Mænd har traditionelt altid haft lavere ledighed end kvinder, men i slutningen af 2008 begyndte mænds ledighed at stige drastisk, også i forhold til kvinders. De job og sektorer, hvor mænd typisk arbejder, outsources eller lukker helt ned. Der bliver altså færre af den type job, vi har kendt som typiske mandejob. Til gengæld er der vækst eller sandsynligvis mindre tilbagegang inden for de sektorer og stillinger, der typisk har langt flest kvinder ansat, nemlig i pleje-, omsorgs- og servicesektorerne. Derfor giver det god mening at tænke i, hvordan mænd rekrutteres og fastholdes i det, vi traditionelt har tænkt som kvindejob. I 1980 erne lavede man i Danmark (såvel regering som fagbevægelse) en særlig strategi, der skulle få flere kvinder indsluset i typiske mandeerhverv, Kvinder i Mandefag (KIM). Dengang erfarede man, at kvinder måske nok tog stillinger inden for erhvervene, men at de, så snart de fik mulighed for at tage et typisk kvindejob igen, oftest forlod faget. Det samme opleves ofte med mænd, som har taget job i fag, der typisk domineres af kvinder: De forlader i mange tilfælde faget, når et rigtigt mandejob dukker op. Det er der flere årsager til ifølge forskning og undersøgelser. Nogle af årsagerne omhandler de konflikter, der kan være mellem det at ville kunne opfatte sig selv som en rigtig mand og så det at arbejde med et job, der regnes for kvindeligt. En anden årsag kan være det specielle arbejdsmiljø, der opstår på arbejdspladser, der i høj grad er domineret af det ene køn. I denne guide vil der være gode tips og ideer til, hvordan man kan imødegå nogle af disse problematikker, så chancerne for at tiltrække (og beholde) mandlige ansatte stiger. Dermed bliver din arbejdsplads mere rummelig for begge køn og mere behagelig for alle.

5 Men det at tiltrække og fastholde mænd i typiske kvindefag er ikke kun en opgave for den enkelte arbejdsplads eller den enkelte tillidsrepræsentant. Fagforeninger/A-kasser har også muligheder, særligt i forbindelse med vejledning i forhold til videreuddannelse. Mange mænd oplever i denne tid, at der bliver færre chancer for stabile ansættelser i de fag, de arbejder inden for. Fagforeningen har her muligheden for at vejlede til gode vilkår inden for typiske kvindefag. I slutningen af pjecen findes derfor et mindre afsnit med tips til fagforeninger. Til allersidst er en opridsning af nogle af de gevinster der er ved at få flere mænd i kvindejobs gevinster for mændene, for arbejdspladserne, for kollegaerne, for det faglige system og for samfundet generelt. Guiden er udviklet dels på baggrund af erfaringerne fra 1980 ernes Kvinder i Mandefagstrategi, dels på baggrund af nyere forskning om mænd og kvinder i job, der i væsentlig grad er domineret af det andet køn, og sidst, men ikke mindst, på baggrund af diskussionerne på FIU-Ligestillings cafédialogmøde Fra KIM til MIK, afholdt maj FIU-Ligestilling Sommeren 2010

6 Anbefalingerne falder ind under følgende tre emner: 1. Hvordan kan man undgå at fastholde uhensigtsmæssigt stive ideer om kønsroller på arbejdspladsen? Faste forestillinger og vanetænkning om, hvad der er typiske kvindeopgaver og typiske mandeopgaver, og hvad hhv. kvinder og mænd er gode og mindre gode til, udgør en væsentlig barriere for, at mænd og kvinder på lige fod kan søge ind i og føle sig godt tilpas i job, der regnes for at tilhøre det andet køn. Derfor er det helt grundlæggende vigtigt at være opmærksom på, hvordan man fordeler arbejdsopgaver og -funktioner efter køn og således er med at begrænse medarbejdere i stedet for at udvikle og udfordre dem fagligt og som mennesker. 2. Hvordan kan man undgå at skabe et ekskluderende miljø på arbejdspladsen? Et ekskluderende miljø er et miljø, hvor ikke alle føler sig godt tilpas, som en del af fællesskabet og oplever sig anerkendt og accepteret som den, man er. At snakke meget om kønsforskelle og at snakke meget stereotypt om kvinder og mænd kan være med til at skabe et ekskluderende miljø. Derfor vil en del af de gode råd og tips handle om, hvordan man kan modvirke denne form for ikke-rummelig arbejdspladskultur. 3. Hvordan kan man indrette et inkluderende miljø på arbejdspladsen? At skabe et inkluderende eller rummeligt arbejdsmiljø handler om at skabe et arbejdsmiljø, hvor der naturligt er plads til forskelligheder, og hvor mangfoldighed opleves som noget normalt. Det er et arbejdsmiljø, der er anerkendende over for det enkelte individ, som han/hun er som person. En persons køn, etnicitet, hudfarve, seksualitet og alder er mindre dele af det, der er kendetegnende ved personen som helhed og derfor bør der ikke lægges vægt på at synliggøre netop de kendetegn, frem for at give medarbejdere plads til at være hele sig selv.

7 Gode råd og tips til at indsluse og beholde mandlige ansatte på arbejdspladsen Ved ansættelsen Vær opmærksom på, om du og arbejdspladsen har ubevidste forventninger til kønnet Stereotype (dvs. fastlåste) forventninger kan blokere for, at begge køn trives godt side om side. Vær opmærksom på, om der i afdelingen/på arbejdspladsen eller inde i dig selv eksisterer særlige forventninger til medarbejderes evner og kvalifikationer, som er bundet til kønnet og ikke til meritter, uddannelse og personlighed. Du skal vide, at det er almindeligt, at vi har særlige forestillinger om, hvad hhv. mænd og kvinder kan og er gode til. Ved nyansættelser, vær da varsom med at have skjulte dagsordener i form af forventninger til manden, som ikke har været en åben, objektiv del af ansættelsesforløbet. F.eks.: En god mandlig pædagog spiller fodbold og leger vilde lege. Der kan være kvinder, der er bedre end nogle mænd er til fodbold! Så lad ikke kønnet, men kompetencerne styre. Ikke kun én af det underrepræsenterede køn Erfaringer viser, at det er nemmere for det køn, der er minoritet, at føle sig tilpas på en arbejdsplads, hvis man ikke er den eneste. Derfor er det en anbefaling, at man, så vidt det er muligt, ansætter mere end én af det samme køn, første gang der brydes med det traditionelle kønsmønster. Det viste sig f.eks i 80 erne, at kvindelige håndværkere havde sværere med at forblive i jobbet, når de var ene kvinder, end når der var to. På samme måde må det formodes at være lettere at være mand i f.eks. hjemmeplejen, hvis man ikke er den eneste. Man regner med, at man kan blive ved at tale om en minoritet, indtil der er opnået 40 % repræsentation af det underrepræsenterede køn. Jobopslag I forbindelse med ansættelse af mænd på en arbejdsplads, der traditionelt er en kvindearbejdsplads, kan det være betydningsfuldt at synliggøre i jobopslaget, hvordan kønsfordelingen er på nuværende tidspunkt. Hvis det f.eks. allerede er en kønsblandet arbejdsplads, ved den, der overvejer at søge, at man ikke skal ind og bryde normer. F.eks.: Institution med 15 pædagoger af begge køn. Fordi det for begge køn kan være en udfordring at søge ind i institutioner/virksomheder, der ikke har repræsentanter af ens eget køn, kan forvisning om, at der allerede er andre af ens køn ansat, være det, der giver lysten til at søge. Hvis arbejdspladsen ikke allerede er kønsblandet, bør annonceringen synliggøre, at man ønsker at være det. Også det kan give lyst og mod på at søge. Ansættelsessamtalen Ansættelsesudvalget skal helst bestå af begge køn, det gør den utraditionelle ansøger mere tryg, og vedkommendes svar og fremtræden tolkes bredere. Ansættelsesudvalget skal være helt bevidst om de kvalifikationer, der efterspørges (skriv dem ned, hvis det ikke er sket), så udvalget ikke så let ledes af vanetænkning.

8 Fordeling af arbejdsopgaver Undgå kønsstereotype forventninger i hverdagen Pas på med at have særlige forventninger til, hvad den mandlige ansatte skal varetage af jobfunktioner, udelukkende fordi han er en mand. F.eks. altid at sætte ham til at tage sig af teknik, tage de tungeste løft, agere leder ved møder osv. Forventningerne kan være i modstrid med, hvem han faktisk er, og hvad han faktisk ønsker, og kan resultere i skuffelser hos ledelse og blandt kollegaer, som manden faktisk ikke har fortjent. Skab lige muligheder for faglig udvikling for alle uanset køn Giv lige muligheder for udfordringer og udvikling af faglighed for alle ansatte. Med andre ord: Undtag ikke den mandlige ansatte fra opgaver, der opfattes som mere kvindelige, f.eks. omsorgsopgaver, kreative opgaver, huslige opgaver osv. Undtag ikke de kvindelige ansatte fra opgaver, der opfattes som mandlige, bare fordi der er en mand ansat. Det handler om at fordele både de kedelige og spændende opgaver ligeligt mellem de ansatte, der hvor det objektivt set giver mening, så alle har lige gode muligheder for at få tid til det spændende og udviklende. I forlængelse heraf: Sørg for, at den samme type maskuline opgaver ikke altid automatisk går til manden, så den mandlige ansatte ikke udfordres fagligt. Pas på med ikke at efterligne hjemlig arbejdsfordeling på arbejdspladsen I mange hjem er det stadig sådan, at kvinden varetager huslige opgaver som rengøring, oprydning, opvask og omsorgsopgaver som bleskift og trøstefunktioner, mens mænd tager sig af tekniske udfordringer, reparationer og de mere aktive og fysiske omsorgsopgaver med børnene som boldspil m.v. Forskning viser, at denne type arbejdsfordeling nemt kan snige sig ind, når mænd kommer ind på typiske kvindearbejdspladser. Men det kan skabe konflikter og modvilje, hvis en sådan arbejdsdeling får lov til at rodfæste sig. Alle ønsker og har krav på spændende, udviklende arbejdsopgaver, og ingen skal undtages for de trivielle og kedelige opgaver alene på grund af deres køn.

9 Det sociale samvær Vær opmærksom på, at I ikke ubevidst virker som en lukket gruppe Vær opmærksom på, om de gamle medarbejdere (majoriteten) i sociale sammenhænge er ekskluderende over for nyansatte. Det kan f.eks. være bestemte samtaleemner, som pauserne centreres om, megen indforståethed i jeres humor, megen snak om de gode, gamle dage etc. Vær opmærksom overfor generel indforståethed hvad angår, historier, personer, forhold, situationer, problematikker osv. der diskuteres. Indholdet i sådanne pause- og hverdagssnakke kan være med til at udelukke den eller de mandlige ansatte fra majoritetens fællesskab. Sproget kan åbne eller lukke for, om ligestilling opleves som noget naturligt: Vi kvinder og I mænd Kønspositionerne kan blive forstærket, når der kommer en person ind, som har et andet køn. Pludselig bliver alle mere deres køn, og de mere stereotype beskrivelser kommer i spil: Vi kvinder og I mænd. Læg mærke til, om køn, evt. ligestilling, er mere på dagsordenen, end det plejer at være, og vær især opmærksom på, om samtalerne, der følger, handler om at pege på forskelle i stedet for også at handle om, hvor ens man er. Undgå sexisme og humor om køn Vær varsom med at være sexistisk, også selvom det er ment for sjov og umiddelbart virker som en nem måde for kollegerne at være humoristiske sammen på. Når kønnet er i fokus alt for ofte, virker det ekskluderende det er med til at udpege nogle som dem, der er anderledes og forskellige fra majoriteten. Nogle vil måske sætte pris på en sådan status og være i stand til at tackle det, men andre vil opleve det som en ensom position. Du, der tilhører majoriteten, vil være den, der har sværest ved at se, hvad der ekskluderer. Her har vi en rå, men hjertelig tone, er altid noget, majoriteten siger, aldrig noget, der opleves af minoriteten. Lad ikke ros fokusere på kønnet men på personen Ros er godt til at få folk til at trives på en arbejdsplads. Pas på med ikke at tilskrive den nyansattes ideer hans køn med f.eks. bemærkninger som: Det er godt, at vi har fået en mand ind (som kan få den slags ideer). Det er med til at fjerne fokus fra, at rosen tilkommer personen i kraft af hans evner og ikke hans køn. Hvis den eneste grund til, at man er god til noget, er, at man har et bestemt køn, bliver man som person usynlig, og det er aldrig rart ikke at blive set, som man er, eller som man opfatter sig selv.

10 Vedligeholdelse Efteruddannelse og mentorordninger Med henblik på at få nyansatte til at opleve sig velkomne og hurtigt komme ind i karrierestrukturen og kulturen kan det være en god ide at skabe introduktionskurser eller mentorordninger for det underrepræsenterede køn, hvor en gammel i gårde er vejleder eller coach for en ny. Den nyansatte mand kan f.eks. få tilknyttet en, der er gammel i gårde, hvis opgave er få den nyansatte mand til at opleve arbejdspladsen som rummelig. Faglige (og sociale) netværk Forskning viser, at det kan være meget vigtigt for mænd i kvindefag (og kvinder i mandefag) at samles i netværk, evt. på tværs af arbejdspladser. Det kan være sociale netværk, der gør, at personen får tilfredsstillet sit behov for ikke at føle sig anderledes (det er nemt at føle sig anderledes og alene, når man er den eneste eller en af de få med ens køn). Det kan betyde, at de holder længere i jobbet. For pædagoger kan der f.eks. være behov for at snakke om den mistænkeliggørelse, der kan ramme mænd, som arbejder med børn, i forhold til pædofili, for mandlige sygeplejersker kan det være spekulationer om seksualiteten: Er man homoseksuel, fordi man er sygeplejerske? Som TR eller fagforening kan man bistå med oprettelsen af netværk på tværs af arbejdspladser eller informere om dem, der findes. Åbenhed i forbindelse med mistro og konflikter I forbindelse med ovenstående kan det være en god ide, at I som arbejdsplads og kollegialt fællesskab sammen tager stilling til, hvordan I vil forholde jer til den mistro, der kan rettes mod mænd, der tager kvindelige job. For f.eks. en mandlig pædagog kan mistro, der handler om, om man nu er pædofil, være en stor psykisk belastning såvel som en barriere for, at man kan udvikle sig fagligt og/eller tage fuldt og helt del i alle arbejdsopgaver (f.eks. hvis man ikke kan skifte, bade eller trøste børn eller være alene med børn som mand). Det kan være vigtigt at tale åbent om disse udfordringer, så den mandlige ansatte ved, hvad der er af opbakning fra arbejdspladsen, så alle ansatte ved, hvordan de f.eks. skal forholde sig til henvendelser fra forældre, og så ingen i forbindelse med fordeling af arbejdsopgaver føler sig utilfredse med, at manden fritages fra visse opgaver.

11 Til fagforeningen Gode råd og tips til vejledning af medlemmer - videre vejledning og erhvervs-, uddannelses- og karrierevejledning Overvindelse af barrierer! Undersøgelser viser, at de færreste mænd eller kvinder af sig selv tænker på, at de kunne vælge et arbejdsliv i et erhverv, der traditionelt tilhører det andet køn. Det viser sig allerede ved de tidligste erhvervsvejledninger i folkeskole og gymnasier, hvor drenge orienterer sig mod de typiske mandeerhverv og piger mod de typiske kvindeerhverv. Det er derfor nødvendigt aktivt at præsentere mænd for ideen om, at de kan søge ind i typiske kvindeerhverv. Spørg, om de har overvejet det, fortæl om antallet af ledige stillinger inden for sektoren netop nu osv. At få det foreslået kan muligvis også hjælpe en mand, som selv har overvejet det, men som er usikker, fordi det er så utraditionelt. Hvis andre nævner det som en mulighed, er det måske ikke helt så underligt selv at overveje? Lav status, lav løn, deltidsstillinger i et umaskulint job Mange mænd vægrer sig mod at tage kvindejob, fordi de er forbundet med lav status og lav løn, og fordi de betragtes som mindre maskuline. Der er dog rimelig gode ansættelsesvilkår i flere af de typiske kvindejob sammenlignet med de typiske mandejob i håndværk og industri. Det kan derfor betale sig at snakke om det i vejledningen, så man allerede der tager fat om den tvivl, mænd typisk har. Her kan man påpege, at manden samtidig får mulighed for at prøve noget helt nyt af, som, hvis han kan lide det, kan sikre ham job med større sikkerhed end de typiske mandejob. Dette kan følges op med tilbud om kurser (målrettet mænd og med kun mandlige deltagere) og introduktion til mandlige netværk, hvor mænd i disse stillinger fortæller om det gode ved dem. At møde andre mænd, der overvejer det samme, og tale med dem om det kan betyde, at mændene overvinder noget af den tvivl, de kan have om at være (måske ene) mand i et kvindejob på en kvindearbejdsplads. Samtidig ved vi, at det kan have stor betydning, om mænd kan have faglige (og sociale) netværk med andre mænd, når de bevæger sig ind i et typisk kvindejob. Derfor kan det være rigtig godt at fortælle, at disse allerede eksisterer. Oprettelsen af sådanne netværk kan samtidig være en støtte for de mænd, der allerede er i typiske kvindejob på arbejdspladser med en majoritet af kvinder ansat. I forhold til den barriere, der består i, at denne type job betragtes som umaskuline, kan man lægge vægt på, at mænd ofte er meget eftertragtede på rene kvindearbejdspladser, og at man generelt mener, at de bringer noget positivt til stillingerne og erhvervet. Undersøgelser viser, at mange mænd, der begynder i typiske kvindejob, føler sig godt modtaget og særdeles værdsatte på arbejdspladserne.

12 Til vejledere gives der derfor følgende råd: Vejled mænd i, at typiske kvindejob også er en mulighed. Fortæl om løn- og ansættelsesvilkår og jobsikkerhed, og læg vægt på fremtidssikring og muligheden for efteruddannelse. Henvis til eksisterende netværk, eller opret nye netværk blandt mænd, der allerede er i disse ansættelser, og brug disse netværk aktivt til at tiltrække andre mænd. Dette kan også være godt for de mænd, som allerede er i stillingerne: udsigten til at have kontakt med andre mænd i samme type job. Arranger evt. inspirationsdage for mindre grupper af mænd. F.eks. det antal, der kan være i en minibus. Kør ud til forskellige slags institutioner for børn, og få om muligt korte oplæg og dialog med mænd, der arbejder der. Andre dage kan gruppen besøge forskellige institutioner for unge, fysisk handicappede, psykisk handicappede, ældre etc. Det vil tydeliggøre bredden i pleje- og omsorgssektoren og kvalificere et job- eller uddannelsesønske. Opret kurser, hvor mænd får mulighed for at prøve jobbene af. Sørg for, at kurserne udelukkende er for mænd. Om muligt: Brug mandlige undervisere. Hvis der er praktik involveret, så prøv at sende manden ud på en arbejdsplads, hvor der allerede er en eller flere mænd ansat. Læg vægt på, at mænd generelt er eftertragtede i typiske kvindejob. Fortæl, at blandede arbejdspladser ofte er bedre arbejdspladser: Kønnene kalder det bedste frem i hinanden, bedre samarbejde, og arbejdspladser med en god kønsfordeling har tit mindre mobning og en bedre tone. Læg vægt på det faglige indhold i stillingerne at det ikke kun handler om at tørre røv og varetage omsorgsopgaver, men at der også er en stærk faglig side med gode muligheder for udfordringer og udvikling.

13 Gevinsterne ved flere mænd i omsorgs- og servicejob! For mænd er gevinsterne f.eks.: Langt flere jobmuligheder i fremtiden. I løbet af de kommende år går mange tusinde kvinder på efterløn/pension fra de typiske kvindehverv. De mange små årgange vil gøre det svært at besætte disse stillinger med den traditionelle arbejdskraft. De nye jobmuligheder overtages ikke i samme omfang af maskiner, som det er sket i industrien. Der vil fortsat være brug for mange varme hænder også fordi folk lever længere. Spændende ny teknologi i kommende job inden for pleje/omsorg og service vil helt klart også appellere til en del mænd. De nye jobmuligheder kan ikke outsources, som det fortsat sker med industriproduktionen. De nye arbejdspladser kalder ofte på den nytænkning, som det modsatte køn bringer ind. Det er dejligt at være med til at videreudvikle en arbejdsplads og opleve, at ens anderledes erfaringer og viden kan bringes i spil på en ny måde. Særdeles gode muligheder for at avancere i jobhierarkiet eller i det faglige system. Dette ses meget ofte hos mænd i service- og omsorgsjob i modsætning til kvinder i håndværk og industri. For arbejdspladsen er gevinsterne f.eks.: Et bredere rekrutteringsgrundlag. Flere ansøgere giver mulighed for at kunne vælge de bedst egnede uanset køn. Færre sygedage. Der er stribevis af konkrete erfaringer med, at kønsblandede arbejdspladser fremmer et godt arbejdsklima. Det betyder igen, at ansatte kan overkomme at komme på arbejde, også når de ikke er på toppen. Mindre personalegennemtræk. Det bedre arbejdsklima øger også de ansattes tilknytning til arbejdspladsen. Nytænkning. Folk med en anden viden og baggrund vil ofte kunne bibringe arbejdspladsen nye ideer om andre måder at udføre dele af arbejdet på en bredere erfaringsverden bringer andre ideer i spil, hvis arbejdspladsen er åben for det.

14 Mere tilfredse kunder/borgere/patienter. Nogle vil værdsætte mandlige medarbejdere, fordi de ofte tænker og handler anderledes. Med begge køn på arbejdspladsen kan man lettere tilfredsstille alle. Tilfredse kunder/borgere/patienter er nemme for alle ansatte. For kollegerne og det faglige system er gevinsterne f.eks.: Sandsynligvis bedre løn- og arbejdsforhold. Mænd har traditionelt prioriteret disse to forhold højt og været villige til at fighte hårdt for dem. Flere mænd i omsorgsfag kan være en af vejene til ligeløn for arbejde af samme værdi. Mindre pres på for at tage overarbejde. Hvis der bliver stor mangel på arbejdskraft i de typiske kvindeerhverv, kan det komme til at betyde større problemer med at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Måske et fagligt stærkere miljø. I mange håndværk og industrier er der en stærk tradition for fagligt engagement. For samfundet er gevinsterne f.eks.: Færre paradoksproblemer. Hvis der er mange ledige mænd, samtidig med at nogle brancher skriger på arbejdskraft, så er det et samfundsmæssigt tab af dimensioner. Når udbud og efterspørgsel af arbejdskraft matcher, er det samfundsøkonomisk optimalt. Men man kan ikke fra den ene dag til den anden ændre på arbejdsmarkedets kønsopdeling. Mindre import af udenlandsk arbejdskraft. Danmark vil nok under alle omstændigheder komme til at efterspørge mere udenlandsk arbejdskraft til de typiske kvindefag i løbet af en årrække. Men det bør helst ikke ske, før vi også har alle mænd i job. Bedre konkurrenceevne og fastholdelse af arbejdspladser. Stor mangel på arbejdskraft øger løntrykket og forringer landets samlede konkurrenceevne. Det kan igen føre til yderligere tab af job i industrien.

15 Her kan der læses yderligere: LO-dokumentation nr. 2/2009. Det kønsopdelte uddannelsesvalg malerfaget, SOSUfaget og el-faget. Ligestilling mellem kønnene? Af Helle Holt, SFI. Kvinders og mænds uddannelser og job. Marts 2006, Ministeriet for Ligestilling, tlf , eller downloades fra Det kønsopdelte arbejdsmarked. En kvantitativ og kvalitativ belysning. Af Helle Holt m.fl., SFI Lige muligheder frie valg? Om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti. Redigeret af Ruth Emerek og Helle Holt, SFI 2008.

16 Kolofon: Udgivet af FIU-Ligestilling 2010 Kan downloades på Layout: andresen design Tekst: Margot Torp, Susanne Fast Jensen, Cecilie Volfing Trykt hos 3F ISBN:

ET KØNSOPDELT ARBEJDSMARKED DÅRLIGT FOR LIGELØNNEN, DÅRLIGT FOR SAMFUNDSØKONOMIEN

ET KØNSOPDELT ARBEJDSMARKED DÅRLIGT FOR LIGELØNNEN, DÅRLIGT FOR SAMFUNDSØKONOMIEN ET KØNSOPDELT ARBEJDSMARKED DÅRLIGT FOR LIGELØNNEN, DÅRLIGT FOR SAMFUNDSØKONOMIEN FIU LIGESTILLING: Kvindernes Internationale Kampdag: Kampen om Ligeløn, 8. marts 2017 Mona Larsen, seniorforsker, SFI DAGENS

Læs mere

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre Guide om ligestilling og ansættelse Praktiske råd om hvad du kan gøre Drejebog til brug for rekruttering og ansættelsesinterview Kære ansætter! Din arbejdsplads står overfor at skulle ansætte en ny medarbejder.

Læs mere

DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED Hvordan ser det ud i dag og fremover? Helle Holt, september 2015

DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED Hvordan ser det ud i dag og fremover? Helle Holt, september 2015 DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED Hvordan ser det ud i dag og fremover? Helle Holt, september 2015 Disposition 1. Kønsopdeling i uddannelser 2. Kønsarbejdsdeling på arbejdsmarkedet 3. Beskrivelse af den offentlige

Læs mere

Dialog om retfærdig løn

Dialog om retfærdig løn Dialog om retfærdig løn Hvordan kan vi snakke om løn og ligeløn? Et værktøjsmateriale til tillidsvalgte, der gerne vil sikre en retfærdig løn 1 Se f.eks. artiklen SFI: Ikke lige løn mellem mænd og kvinder

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Af sociolog og specialkonsulent Kenn Warming Institut for Menneskerettigheder

Af sociolog og specialkonsulent Kenn Warming Institut for Menneskerettigheder MANDEARBEJDE I KVINDEFAG Mænd finder deres egne veje i omsorgsfag Fredag den 8. juni 2018 Mænd er gode til at finde deres egen måde at være i traditionelle kvindejob som sygeplejersker og sosu'er. Det

Læs mere

Unge og kærestevold. Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne. Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre?

Unge og kærestevold. Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne. Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre? PROGRAM Unge og kærestevold Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne Grader, typer og distinktioner Kønsforskelle Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre? (Ungdoms)arbejdspladsen

Læs mere

- En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte.

- En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte. - En guide med gode råd og tips til tillidsvalgte. Udgiver : FIU-ligestilling Tekst: Kristine Esrom, Susanne Fast Jensen m.fl. på baggrund af indspil fra i alt ca 30 personer på en række dialogmøder i

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune

Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune Ligestillingspolitik i Lyngby-Taarbæk kommune 2013 HR og Personalejura 29-10-2013 Baggrund Lyngby-Taarbæk Kommune har en lang tradition for at sætte ligestilling på dagsordenen. Gennem næsten 20 år havde

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Ligestillingspolitik

Ligestillingspolitik Ligestillingspolitik Indledning Ligestillingspolitikken indgår som et led i Silkeborg Kommunes overordnede personalepolitik og beskriver nogle grundlæggende holdninger til ligestilling og rummelighed vedrørende

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Langeland Kommunes Ligestillingsudvalg 30. januar 2017

Langeland Kommunes Ligestillingsudvalg 30. januar 2017 Langeland Kommunes Ligestillingsudvalg 30. januar 2017 Udgangspunkt i Nyborg Ingen politik på området Ingen opmærksomhed fra hverken politikere, ledere eller medarbejdere Modstand Åbenhed Nysgerrighed

Læs mere

Mangfoldighedsorganisering. - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne

Mangfoldighedsorganisering. - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne Mangfoldighedsorganisering - Idekatalog til tillidsvalgte, ansatte og valgte i afdelingerne Organisering handler om at involvere og engagere medlemmerne og gøre fagforeningen til en konkret, nærværende

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Glidebanen: Social dumpingtvangsarbejdemenneskehandel. - og køn

Glidebanen: Social dumpingtvangsarbejdemenneskehandel. - og køn Glidebanen: Social dumpingtvangsarbejdemenneskehandel - og køn Om FIU-ligestilling Ligestillingspartnerskab mellem Dansk Metal, 3F og Serviceforbundet. Ligestilling er Køn LGBT Minoriteter (handicap) Kurser,

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

Vejledere viser vejen. kønsmainstreaming i uddannelses- og

Vejledere viser vejen. kønsmainstreaming i uddannelses- og Vejledere viser vejen kønsmainstreaming i uddannelses- og erhvervsvejledningen Vejledere viser vejen kønsmainstreaming i uddannelses- og erhvervsvejledningen Forfattere: Lumi Zuleta og Zia Krohn. Redaktion:

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Har din virksomhed en

Har din virksomhed en SÅDAN Har din virksomhed en SÅDAN rekrutteringsstrategi? DI SeRViCe DI giver dig gode råd til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere Kampen om medarbejderne er i gang Medarbejderne er et af de vigtigste

Læs mere

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE VÆRD AT VIDE OM ADHD OG ARBEJDE Med ADHD på arbejde Mange unge og voksne med ADHD har svært ved at leve op til de krav og forventninger, der

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Februar 2006 Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Børn, køn & identitet

Børn, køn & identitet Børn, køn & identitet - fokus på den enkeltes potentialer Udddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard 5. marts 2015 // Diakonhøjskolen Disposition Den aktuelle kontekst: Diakonhøjskolen Ny viden om

Læs mere

Kønsligestillingspolitik for Aalborg Kommune (Høringsgrundlag).

Kønsligestillingspolitik for Aalborg Kommune (Høringsgrundlag). Punkt 6. Kønsligestillingspolitik for Aalborg Kommune (Høringsgrundlag). 2011-36181. Forvaltningen indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling godkender høringsgrundlaget for ny Kønsligestillingspolitik

Læs mere

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser 1. Indledning ASE har i februar 2013 gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark omkring

Læs mere

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter.

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Tillæg til Beretning Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Årets Lønforhandlinger Århus kommune. For første gang er lønforhandlingerne for daginstitutionernes rengøringsassistenter i Århus Kommune

Læs mere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Medbestemmelse F O A F A G O G A R B E J D E Et MED-udvalg i vækst om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Et MED-udvalg i vækst er udgivet af FOA Fag og Arbejde i oktober 2005. Politisk ansvarlig:

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Sæt alle talenter fri få flere til at søge erhvervsuddannelserne

Sæt alle talenter fri få flere til at søge erhvervsuddannelserne Sæt alle talenter fri få flere til at søge erhvervsuddannelserne 1 2 Baggrund Alt for få unge guides mod erhvervsuddannelserne det skal der laves om på Som noget nyt skal landets kommuner fra 2019 sætte

Læs mere

Ligelønskursus. Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte

Ligelønskursus. Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte Ligelønskursus Styrk dine kompetencer i arbejdet med (lige)løn For tillidsvalgte Baggrund At sikre lige og retfærdig løn til lønmodtagere er en af fagbevægelsens mest centrale opgaver. Men på mange arbejdspladser

Læs mere

- INSPIRATION TIL ARBEJDSPLADSERNES TILLIDSVALGTE.

- INSPIRATION TIL ARBEJDSPLADSERNES TILLIDSVALGTE. - INSPIRATION TIL ARBEJDSPLADSERNES TILLIDSVALGTE. FORORD Der er ikke balance mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked. Der er ikke kønsbalance nogen steder i verden, men i Danmark står det særligt

Læs mere

Vold påp. arbejdspladsen

Vold påp. arbejdspladsen Vold påp arbejdspladsen PROGRAM Omfang af vold på arbejdspladsen Hvad falder under paraplyen vold på arbejdspladsen? Hvilke forklaringer kan der gives på vold? Konsekvenser af vold på arbejdspladserne

Læs mere

Ligelønsloven kan ikke skaffe ligeløn

Ligelønsloven kan ikke skaffe ligeløn Ligelønsloven kan ikke skaffe ligeløn Hvis danskerne skal have ligeløn, så skal vi sende den danske Ligelønslov på værksted. Det bør være muligt med loven i hånden at afgøre om to forskellige jobs har

Læs mere

ligestillingspolitik En rummelig arbejdsplads giver plads til kreativitet og nytænkning En ligeværdig arbejdskultur

ligestillingspolitik En rummelig arbejdsplads giver plads til kreativitet og nytænkning En ligeværdig arbejdskultur ligestillingspolitik En ligeværdig arbejdskultur Den familievenlige arbejdsplads sikrer en sammenhæng mellem familieliv og arbejdsliv Ly n g by-ta arbæk Kommune En rummelig arbejdsplads giver plads til

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Sygdomspolitik. Lønpolitik. Emnekort. 15 personalepolitiske områder

Sygdomspolitik. Lønpolitik. Emnekort. 15 personalepolitiske områder 1 Sygdomspolitik Sygdomspolitikken skal være med til at afdække arbejdsrelateret sygdom. Desuden skal sygdomspolitikken angive, hvordan institutionen håndterer konkret sygefravær. Dermed får man mulighed

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Arbejdsgruppe vedr. ligestilling

Arbejdsgruppe vedr. ligestilling Område: Regional Udvikling Afdeling: Vækstforum og Erhvervsudvikling Journal nr.: 11/ Dato: 12. maj 2011 Udarbejdet af: Christian Brincker Nordbek E mail: Christian.Brincker.Nordbek@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Rapport om Ligestillingsredegørelse

Rapport om Ligestillingsredegørelse Rapport om Ligestillingsredegørelse 2013 Esbjerg Kommune 2 Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes

Læs mere

Juli 2006 - nr. 3. Baggrund:

Juli 2006 - nr. 3. Baggrund: Juli 2006 - nr. 3 Baggrund: Resume: Konklusion: Uddannelse og ansættelse 2006 Der vil i stigende grad blive efterspørgsel på it-uddannede de kommende år. Derfor er det højaktuelt, hvorledes it-cheferne

Læs mere

Overordnet personalepolitik

Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Indledning: Silkeborg Kommune er en stor og mangfoldig organisation, hvor der skal være plads til den forskellighed, der er givende for innovation

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE

1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE 1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE Opgaver til følgende artikler: Mænd og kvinder har forskellige job Kvindelig elektriker: Jeg har det bedst med mænd Mandlig sygeplejerske: Jeg bliver glad af at give omsorg

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Virksomhedernes Sociale Barometer

Virksomhedernes Sociale Barometer Virksomhedernes Sociale Barometer 1. Vi er en socialt ansvarlig og rummelig virksomhed Socialt engagement og rummelighed er en integreret del af vores virksomhed. Vi er åbne over for at ansætte personer

Læs mere

Mænd i omsorgsfag mentale muskler søges

Mænd i omsorgsfag mentale muskler søges Mænd i omsorgsfag mentale muskler søges 2 Region Syddanmarks sundhedsvision Du tager ansvar for din sundhed sammen tager vi hånd om din sygdom signalerer, at patienter og medarbejdere skal mødes i øjenhøjde

Læs mere

Velkommen til temadrøftelse om kønsligestilling på børne- og ungeområdet

Velkommen til temadrøftelse om kønsligestilling på børne- og ungeområdet Velkommen til temadrøftelse om kønsligestilling på børne- og ungeområdet Velkommen og rammesætning v/ Maria Sloth Hvilke fælles udfordringer har vi, og hvad gøres der allerede v/ Stinne Skammelsen Debat

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Aktiv i IDA En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Ingeniørforeningen 2012 Aktiv i IDA 2 Hovedresultater Formålet med undersøgelsen er at få viden, der kan styrke arbejdet med at fastholde nuværende

Læs mere

Totalrapport_Ligestilling Roskilde Kommune 2015

Totalrapport_Ligestilling Roskilde Kommune 2015 Totalrapport_Ligestilling Roskilde Kommune 2015 Hvilken funktion har du? Hvilken afdeling kommer du fra? Handlinger på personaleområdet: 1. Har I målsætninger eller måltal for ligestilling af mænd og kvinder

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Peer-Støtte i Region Hovedstaden

Peer-Støtte i Region Hovedstaden Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Indhold 1. Peer-støttemedarbejderens kvalifikationer s. 1 2. Opslag s. 2 3. Ansættelsesudvalg s. 2 4. Kriterier, hvad er vigtigt at kigge

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte 2001 Overbygningskurser Overbygningskurser 2001 er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte, TRafdelingen. Pjecen henvender sig til tillidsvalgte Politisk ansvarlig:

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads

Løndannelse, lønforståelse & ligeløn. Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Løndannelse, lønforståelse & ligeløn Et redskabsgivende kursus for dig der vil arbejde for retfærdig løn på din arbejdsplads Baggrund: Dette kursus er til dig der har lyst til at dygtiggøre dig og udvikle

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

Det kønsopdelte arbejdsmarked Oktober 2008. Beskæftigelsesministeriet Mindlab. Oplag 1000 ex. Design All the Way to Paris. Fotograf Elizabeth Heltoft

Det kønsopdelte arbejdsmarked Oktober 2008. Beskæftigelsesministeriet Mindlab. Oplag 1000 ex. Design All the Way to Paris. Fotograf Elizabeth Heltoft www.ligelon.dk Det kønsopdelte arbejdsmarked Oktober 2008 Beskæftigelsesministeriet Mindlab Oplag 1000 ex. Design All the Way to Paris Fotograf Elizabeth Heltoft Papir Munken Polar 130g. /200g. Tryk Centertryk,

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Middelfart Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015.

Læs mere

Medarbejdertilfredshedsundersøgelse 2015 Skolerapport 100 besvarelser ud af 125 = 80%

Medarbejdertilfredshedsundersøgelse 2015 Skolerapport 100 besvarelser ud af 125 = 80% Medarbejdertilfredshedsundersøgelse 215 Skolerapport besvarelser ud af 125 = % 1 Tolkning af resultatet 6 1 1 Kilde: Ennova MTU 211 præsentation 2 Arbejdsglæde - tilfredshed og motivation 213 215 74 82

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Thisted Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft en undersøgelse af akademikeres præferencer Undersøgelsens hovedkonklusioner Moments undersøgelse viser, at den offentlige sektor generelt

Læs mere

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker Politik for det rummelige arbejdsmarked - et arbejdsliv til alle mennesker Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: skabe vækst i mængden af rummelige job & opgaver, så der bliver mere efterspørgsel

Læs mere

Ikke-diskrimination og ligebehandling med udgangspunkt i ligestilling af kvinder og mænd. 30. oktober 2017

Ikke-diskrimination og ligebehandling med udgangspunkt i ligestilling af kvinder og mænd. 30. oktober 2017 Ikke-diskrimination og ligebehandling med udgangspunkt i ligestilling af kvinder og mænd 30. oktober 2017 HVILKE UDFORDRINGER NÆVNER RAPPORTEN? Der er færre mænd end kvinder på pædagoguddannelsen og få

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

Lemvig Kommunes ligestillingspolitik

Lemvig Kommunes ligestillingspolitik Lemvig Kommune Lemvig Kommunes ligestillingspolitik Revideret december 2014 - j. nr. 81.00.00P22-0030 05-11-2014 Indhold 1. Forord... 2 2. Ligestillingspolitikkens mål og konkrete handlinger... 2 3. Arbejdspladsudvikling...

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: Ligestilling 7. Marts 2008

TNS Gallup - Public Tema: Ligestilling 7. Marts 2008 TNS Gallup - Public Tema: Ligestilling 7. Marts 2008 Public Metode Feltperiode: 4.-7. Marts 2008 Målgruppe: borgere landet over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord Opgave 1 Brainstorm Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? 1. Skriv dine egne stikord 2. Sammenlign jeres stikord i grupper Det danske arbejdsmarked 1 FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET Opgave 2 Forskelle

Læs mere

Rapport om Ligestillingsredegørelse

Rapport om Ligestillingsredegørelse Rapport om Ligestillingsredegørelse 2013 Tønder Kommune 2 Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes

Læs mere

DRs Personalepolitik. På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis.

DRs Personalepolitik. På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis. DRs Personalepolitik På Inline, DRs intranet, kan du læse mere om DRs Personalepolitik, og hvordan den kommer til udtryk i praksis. DR HR Oktober 2008 Værdi for DRs personalepolitik Ansvar Social og professionel

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Rapport om Ligestillingsredegørelse

Rapport om Ligestillingsredegørelse Rapport om Ligestillingsredegørelse 2013 Nordfyn Kommune 2 Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes

Læs mere

Anbefalinger om flere etniske minoritetskvinder i beskæftigelse

Anbefalinger om flere etniske minoritetskvinder i beskæftigelse Marts 2018 Anbefalinger om flere etniske minoritetskvinder i beskæftigelse Grundlæggende: Rådet vil først og fremmest påpege, at gruppen af etniske minoritetskvinder der står udenfor arbejdsmarkedet, er

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

Medarbejder i Glostrup Kommune

Medarbejder i Glostrup Kommune Medarbejder i Glostrup Kommune FORNØJELSE Engagement Trivsel FORNYELSE Udvikling Indflydelse FAGLIGHED Kvalitet Kompetence FÆLLESSKAB Samarbejde Sammenhold Fælles forventninger til et godt medarbejderskab

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Rapport om Ligestillingsredegørelse

Rapport om Ligestillingsredegørelse Rapport om Ligestillingsredegørelse 2013 Holstebro Kommune 2 Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008 Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER 1) Indledning: Præcisering af problemet En stadig større

Læs mere

Integration. - plads til forskellighed

Integration. - plads til forskellighed Integration - plads til forskellighed Plads til forskellighed Integration handler ikke om forholdet til de andre. Men om forholdet til én anden - det enkelte medmenneske. Tryghed, uddannelse og arbejde

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Livsfasepolitik I Region Midtjyllands livsfasepolitik defineres det, at vi ønsker at være en attraktiv arbejdsplads for alle medarbejdere, uanset hvilken

Læs mere

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien - fælles

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere