Beskrivelse af jobområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af jobområdet"

Transkript

1 Side 1 af 11 Nummer: 2248 Titel: Industrislagtning og forædling af kødprodukter Kort titel: Kødindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter slagtning, bearbejdning/forædling af kødprodukter på store og mindre industrielle slagterier. Processen dækker såvel modtagelsen af dyr, herunder opstaldning, bedøvelse og stikning, som slagtningen af dyr, herunder opskæring, udbening og forædling, samt emballering og etikettering til enten eksport eller salg til det danske marked. Der har gennem de senere år været øget fokus på dyrevelfærd og fødevaresikkerhed fra de offentlige myndigheder og branchen samt hos forbrugerne og dyreværnsforeninger. Jobområdet varetages i vid udstrækning af ikke-faglærte slagteriarbejdere. Der er ca. 80 pct. ikkefaglærte slagteriarbejdere, som arbejder side om side med faglærte industrislagtere og detailslagtere. I de seneste år har der endvidere været en stor stigning i antallet af medarbejdere med anden baggrund end dansk, som udgør en betydelig del af den samlede medarbejderstyrke inden for brancheområdet. Gennem de seneste år har de store virksomheder i slagteribranchen foretaget strukturtilpasninger, som har resulteret i lukninger af flere slagterianlæg. Samtidig ses en tendens til, at flere af de løntunge arbejdsopgaver bliver outsourcet til lande, hvor produktions- og lønomkostninger er væsentligt lavere end i Danmark. Det har medført et væsentligt tab af arbejdspladser i Danmark. Typiske arbejdspladser inden for jobområdet Arbejdspladserne i jobområdet er præget af en standardisering, som i dag kun giver plads for mindre lokale forskelle. Med hensyn til arbejdspladstyper kan der skelnes i relation til størrelse, teknologiniveau og -fornyelse. Dagens arbejdsfunktioner på industrislagterierne er i dag styret af et fast og langstrakt produktionsflow, der samlet omfatter en blanding af manuelle, maskinelle, semi- og helautomatiske arbejdsfunktioner. Slagterierne producerer hovedsageligt svine- og oksekød, hvoraf størstedelen af produktionen eksporteres. Hos enkelte slagterier indgår også slagtning af kalve, lam og heste. Jobområdet omfatter andelsslagterier og industrielle, privatejede slagtehuse. Medarbejderne på arbejdspladserne inden for jobområdet Jobområdet er kendetegnet ved følgende medarbejdergrupper:

2 Side 2 af 11 Afdelingsleder/mester, der er ansvarlig for driften i den enkelte afdeling. Mestersvende, der er afløsere for mestre. Faglærte slagtere er en kernegruppe i produktionen. Antallet af faglærte udgør ca. 19 pct. af den samlede medarbejderstab. Der har gennem de senere år været tilbagegang i antallet af faglærte. En tendens der forventes at fortsætte. Ikke-faglærte slagteriarbejdere udgør hovedparten af medarbejderstaben. De ikke-faglærte medarbejdere udfører i store træk de samme funktioner som de faglærte slagtere, men har ikke den faglige og funktionelle fleksibilitet, der kendetegner de faglærte slagtere. De arbejder hovedsageligt med slagtning og tilskæring på lige fod med de faglærte slagtere efter oplæring via arbejdsmarkedsuddannelser og/eller oplæring i produktionen. Faglærte tarmrensere udgør en specialiseret jobprofil i produktionsflowet. Tarmrenserne sorterer, renser og efterbehandler tarme. Tendensen er, at efterhandlingen og videreforarbejdningen af tarme flyttes til lande med billigere arbejdskraft. Det må derfor forventes, at tarmrensere for fremtiden kommer til at udgøre en mindre del af medarbejderstaben på de danske slagterier. Der har hidtil været tradition for, at arbejdsledere rekrutteres internt blandt den del af de faglærte, der har et godt indblik i produktionen og har lyst til at videreuddanne sig. Den ikke-faglærte medarbejdergruppe har en bred vifte af uddannelses- og erhvervserfaringer. Omkring en tredjedel bliver ansat helt uden uddannelsesbaggrund, mens de øvrige er faguddannede inden for en meget bred vifte af andre fagområder. Arbejdsorganisering på arbejdspladserne inden for jobområdet Det er kendetegnende for jobområdet, at arbejdsprocesserne gennemgående er baseret på akkordsystemer tilknyttet linieproduktion. Jo mere rutinerede medarbejderne er i den enkelte funktion desto større indtjening. Konsekvensen kan i nogle tilfælde være, at medarbejderne søger at blive i bestemte arbejdsfunktioner for at optimere rutinen og tempoet og dermed indtjeningsgrundlaget. Jobområdet er således i dag præget af faste regler om jobrotation med det sigte at undgå ensidigt gentaget arbejde (EGA) med gradvis nedslidning til følge. Sammensætningen af arbejdsgrupperne på de enkelte linieproduktioner samt ordrestyring og anden planlægning varetages af mesteren for afdelingen, som tildeler medarbejderne deres plads i produktionen ud fra en nøje vurdering af, hvordan de individuelle kvalifikationer og kompetencer bedst kan anvendes i den kollektive proces ved linierne. Der er en udbredt brug af skåne- og fleksjobordninger for ældre og/eller nedslidte medarbejdere. Herved minimeres omfanget af tidlig afgang fra arbejdsmarkedet. Industrislagtningen har tidligere i udpræget grad været kendetegnet ved problemer med ensidigt gentaget arbejde (EGA). Det høje akkordtempo medvirker ligeledes til nedslidning. Slagtning, opskæring og udbening er akkordlønnet. Der er de senere år gjort en stor indsats for at lade

3 Side 3 af 11 maskiner og ny teknologi overtage de manuelle arbejdsfunktioner, som især findes på slagtekæden, opskæringen og udbeningsafdelingen. Jobområdet er kendetegnet ved et mindre antal ikke-alvorlige arbejdsulykker. Antallet af arbejdsulykker inden for jobområdet har været stærkt faldende gennem de seneste år. Ud fra både et samfunds- og virksomhedsmæssigt perspektiv, stilles der strenge krav til overholdelse af arbejdsmiljøloven og -forskrifter, der til stadighed strammes op. Ny teknologi og robotter har i dag overtaget en større og større del af arbejdsfunktionerne på industrislagterierne. Det har skærpet opmærksomheden i forhold til bedst mulige anvendelse af medarbejdernes kompetencer og udviklingsmuligheder på fremtidens slagteri. I dag er der et tydeligt skel mellem slagteriarbejderne og det tekniske personale, som typisk omfatter faglærte smede og elektrikere. Der har vist sig behov for at ændre nogle af medarbejderprofilerne til at kunne varetage et bredere og mere varieret spektrum af jobfunktioner, herunder linieløbere, som holder øje med robotterne. Et andet udviklingsperspektiv vil være, at det manuelle skærearbejde viger pladsen for selve slagtningen, da tendensen er, at en større og større del af de løntunge jobs med tiden vil blive udfaset. Udbredelsen af robotter og ændringerne i medarbejderprofilerne vil ikke i sig selv mindske rekrutteringsbehovet for hverken faglærte eller ikke-faglærte. Der vil snarere blive behov for opkvalificering, hvor medarbejderne tilegner sig nye faglige og teknologiske kompetencer, der øger deres funktionelle fleksibilitet i produktionen.

4 Side 4 af 11 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Emballering og etikettering af kødprodukter Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Medarbejderen sorterer kødprodukterne efter type, mål og vægt. Kødprodukterne emballeres og etiketteres så indhold, mål, vægt, temperatur ved slagtning m.m. fremgår for hver enkelt sending. Produkterne sendes til køl eller frys. Medarbejderen skal kunne betjene og vedligeholde maskiner inden for området. Industrislagterierne er underlagt omfattende og strenge krav om rengøring, hygiejne og egenkontrol, dokumentation og indrapportering med det formål at forebygge spredning af sundhedsfarlige kødvarer og opretholde fødevarekvalitet og -sikkerhed. Medarbejderen skal have indgående kendskab til gældende regler og procedurer for egenkontrol såsom temperaturtagning, renholdelse af kødprodukter og maskiner, prøvetagning, køleforhold mv. Medarbejderen skal være i stand til at udføre løbende rapportering og dokumentation til Fødevarestyrelsen. Den gennemgribende brug af akkordsystemer inden for linieproduktion nødvendiggør en grundig viden om ergonomi og arbejdsmiljø, herunder de forhold, der typisk knytter sig til ensidigt, gentaget arbejde. Medarbejderen skal kunne udføre opgaverne under hensyntagen til minimering af den fysiske belastning på både kort og langt sigt. Medarbejderens brug af maskiner kræver forståelse for sikkerhed og beherskelse af førstehjælp. Teknologi og arbejdsorganisering Der anvendes emballerings- og etiketteringsmaskiner. Emballering og etikettering foregår på linieproduktion. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Medarbejderen skal kunne efterleve gældende lovgivning og forskrifter for sikring af fødevarekvalitet, herunder hygiejnekrav. Arbejdstilsynet og virksomhedens sikkerhedsorganisation har opstillet en række sikkerhedsstandarder, som medarbejderen skal efterleve. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på alle arbejdspladser uanset størrelse.

5 Side 5 af 11 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Forædling Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Forædlingsprocessen af kødprodukter omfatter hovedafpilning, industriel detailskæring, saltning, kogning, røgning og marinering, herunder pølsemageriproduktion. Under processen skal medarbejderen kunne foretage udbytte- og kvalitetskontrol. I forædlingsprocessen skal medarbejderen beherske korrekt knivbrug og maskinbetjening og kunne efterleve gældende skærespecifikationer, recepter, specifikationer og produktionskvalitet inden for området. Ved konservering, herunder saltning, skal medarbejderen have kendskab til og kunne anvende de forskellige ingredienser og teknikker sikkerhedsmæssigt forsvarligt og i henhold til gældende lovgivning. Industrislagterierne er underlagt omfattende og strenge krav om rengøring, hygiejne, egenkontrol, dokumentation og indrapportering med det formål at forebygge spredning af sundhedsfarlige kødvarer og opretholde fødevarekvalitet og -sikkerhed. Medarbejderen skal have indgående kendskab til gældende regler og procedurer for rengøring, hygiejne og egenkontrol, herunder temperaturtagning, prøvetagning, køleforhold, renholdelse af kødprodukter samt for renholdelse af maskiner og knive mv. Medarbejderen skal være i stand til at udføre den løbende rapportering og dokumentation til Fødevarestyrelsen. Medarbejderen skal således kunne efterleve gældende hygiejneforskrifter for de forskellige forædlingsprocesser. Den gennemgribende brug af akkordsystemer nødvendiggør en grundig viden om ergonomi og arbejdsmiljø, herunder de forhold, der typisk knytter sig til ensidigt, gentaget arbejde. Medarbejderen skal kunne udføre opgaverne under hensyntagen til minimering af den fysiske belastning på både kort og langt sigt. Medarbejderens brug af maskiner kræver forståelse for sikkerhed og beherskelse af førstehjælp. Teknologi og arbejdsorganisering Der anvendes håndværktøj, forædlings- og pølsemagerimaskiner samt andet teknologisk udstyr. De forskellige forædlingsprocesser foregår typisk i forskellige afdelinger. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Medarbejderen skal kunne efterleve gældende lovgivning og forskrifter for sikring af fødevarekvalitet, herunder hygiejnekrav og fødevaresikkerhed. Arbejdstilsynet og virksomhedens sikkerhedsorganisation har opstillet en række sikkerhedsstandarder, som medarbejderen skal efterleve.

6 Side 6 af 11 Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på de slagterier, som forædler kødprodukter.

7 Side 7 af 11 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Maskinbetjening inden for kødindustrien Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Maskiner og robotter har i dag fået en mere central rolle inden for kødindustrien, hvor især slagteog opskæringslinierne er langt fremme med hensyn til implementering af ny teknologi. Der foregår løbende udvikling inden for branchen i retning af mere automatisering. Automationen stiller større og anderledes krav til medarbejderens kompetencebehov, hvad angår maskin- og computerkendskab, fejlfinding og vedligeholdelse samt ikke mindst viden om slagteprocesser og dyrenes anatomi, som robotterne er programmeret til at tage udgangspunkt i. Medarbejderen skal have indsigt i slagteprocessernes manuelle udførsel og samspillet mellem anvendt teknologi, proces og produkt samt kvalitet i bred forstand. Medarbejderen skal kunne forene den slagterfaglige kompetence med den maskintekniske kompetence, således at maskiner og robotter kan udnyttes til fulde. Medarbejderen skal endvidere kunne efterleve de hygiejne- og kvalitetskrav, der er gældende for såvel proces som produkt. Teknologi og arbejdsorganisering Indførelsen af øget maskinel, automation og robotarbejde er udtryk for den rationalisering, der løbende finder sted inden for jobområdet. Det er en rationalisering, som ikke nødvendigvis vil mindske behovet for arbejdskraft, men snarere stiller krav om nye, mere tværfaglige medarbejderprofiler, som kan varetage et bredere og mere varieret spektrum af jobfunktioner. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Medarbejderen skal kunne efterleve gældende lovgivning og forskrifter for sikring af fødevarekvalitet, herunder hygiejnekrav. Arbejdstilsynet og virksomhedens sikkerhedsorganisation har opstillet en række sikkerhedsstandarder, som medarbejderen skal efterleve. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen vil blive nødvendig på alle arbejdspladser som led i den pågående rationaliseringsproces.

8 Side 8 af 11 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Modtagelse og slagtning af dyr Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Medarbejderen skal sørge for at dyrene falder til ro og ikke bliver stressede under modtagelsen og opstaldningen, da det har stor betydning for kødkvaliteten. Det kræver kendskab til dyrenes adfærd og færdigheder i at inddrive dyrene på en rolig og forsvarlig måde. De fleste moderne staldanlæg er i dag indrettet således, at der tages høj grad af hensyn til dyrenes velbefindende. De anvendte teknikker, hvor dyrene håndteres sammen i grupper, bygger på viden om dyrenes adfærd og i særdeleshed på, hvordan dyrene reagerer, hvis deres normaladfærd bliver brudt. Slagtningen starter med bedøvelse, hvorefter medarbejderen stikker slagtedyret manuelt. Herefter består slagteprocessen af flere led. Afhængigt af hvilket dyr det er, kan første led bestå i skoldning, hårdstødning, svidning, skrabning og børstning. Andet led starter med åbning af dyrets bug og løsning af tarme, organer mv., hvorefter dyret friskæres og flækkes. Slagteprocessen afsluttes med en automatisk klassificering, hvor kødprocenten måles og dyret vejes, som grundlag for landmandens afregning. Oplysningerne samles i et fælles edb-system, hvori dyrlægeprøver mv. også indgår. Oplysningerne danner grundlag for kontrol af fødevaresikkerheden og afregning med producenterne. Som afslutning på slagtningen kommer kødet i køletunnelen og til slut i udligningskølerummet, hvor det hænger til næste dag. I slagteprocessen skal medarbejderen beherske maskinbetjening og korrekt knivbrug. Kompetencen kræver præcision, effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen samt kendskab til gældende skærespecifikationer for området. Industrislagterierne er underlagt omfattende og strenge krav om rengøring, hygiejne og egenkontrol, dokumentation og indrapportering med det formål at forebygge spredning af sundhedsfarlige kødvarer og opretholde fødevarekvalitet og -sikkerhed. Medarbejderen skal have indgående kendskab til gældende regler og procedurer for egenkontrol såsom temperaturtagning, renholdelse af slagtedyr og slagtekød samt maskiner og knive, prøvetagning, klassificering, køleforhold mv. Medarbejderen skal være i stand til at udføre løbende rapportering og dokumentation til Fødevareregionen. Den gennemgribende brug af akkordsystemer nødvendiggør en grundig viden om ergonomi og arbejdsmiljø, herunder de forhold, der typisk knytter sig til ensidigt, gentaget arbejde. Medarbejderen skal kunne udføre opgaverne under hensyntagen til minimering af den fysiske belastning på både kort og langt sigt. Brug af maskiner og værktøj kræver forståelse for sikkerhed og beherskelse af førstehjælp. Medarbejderen skal kunne efterleve gældende skærespecifikationer for området. Endvidere skal medarbejderen kunne efterleve gældende hygiejneforskrifter for slagtning. Medarbejderne skal ligeledes have kendskab til gældende lovgivning i forbindelse med håndtering, opstaldning, bedøvelse, stikning, og nødslagtning af dyr.

9 Side 9 af 11 Teknologi og arbejdsorganisering Slagtning på linieproduktionen varetages af medarbejdere, der ofte opdelt i mindre grupper på 4 6 personer, hvor der inden for hver gruppe foregår arbejdsrotation. De hårdest belastende opgaver løses overvejende maskinelt eller fuldautomatisk. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Medarbejderen skal kunne efterleve gældende lovgivning og forskrifter for sikring af fødevarekvalitet, herunder hygiejnekrav. Arbejdstilsynet og virksomhedens sikkerhedsorganisation har opstillet en række sikkerhedsstandarder, som medarbejderen skal efterleve. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på alle arbejdspladser uanset størrelse.

10 Side 10 af 11 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Opskæring og udbening Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Opskæring og udbening af skinker, midterstykker, kam, bryst og forender foregår på skærestuer, hvor medarbejderen opskærer og udbener efter aftagernes specifikke ønsker. Efter opskæring og udbening sorteres kød- og biprodukterne efter type, mål og vægt. Under processen skal medarbejderen foretage udbytte- og kvalitetskontrol. Ved opskæring og udbening skal medarbejderen beherske korrekt knivbrug og maskinbetjening samt kunne efterleve gældende skærespecifikationer for området. Kompetencen kræver præcision, effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen. Opskæring kræver, at medarbejderen har kendskab til, hvordan udskæring foretages, så kødet udnyttes bedst muligt, og det udskårne produkt bliver af høj ensartet kvalitet. Industrislagterierne er underlagt omfattende og strenge krav om rengøring, hygiejne og egenkontrol, dokumentation og indrapportering med det formål at forebygge spredning af sundhedsfarlige kødvarer og opretholde fødevarekvalitet og -sikkerhed. Medarbejderen skal have indgående kendskab til gældende regler og procedurer for egenkontrol såsom temperaturtagning, renholdelse af kødprodukter samt maskiner og knive, prøvetagning, klassificering, køleforhold mv. Medarbejderen skal overholde standarder for egen hygiejne og være i stand til at udføre den løbende rapportering og dokumentation til Fødevarestyrelsen. Endvidere skal medarbejderen efterleve gældende hygiejneforskrifter for opskæring og udbening. Den gennemgribende brug af akkordsystemer nødvendiggør en grundig viden om ergonomi og arbejdsmiljø, herunder de forhold, der typisk knytter sig til ensidigt, gentaget arbejde. Medarbejderen skal kunne udføre opgaverne under hensyntagen til minimering af den fysiske belastning på både kort og langt sigt. Medarbejderens brug af maskiner og værktøj kræver forståelse for sikkerhed og beherskelse af førstehjælp. Teknologi og arbejdsorganisering Opskæring foregår på linieproduktion. På udvalgte slagterier gennemføres forsøgsprojekter med nyudviklede udbeningsmaskiner eller maskiner til delvis udbening, grundet det tunge manuelle arbejde med udbening. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Medarbejderen skal kunne efterleve gældende lovgivning og forskrifter for sikring af fødevarekvalitet, herunder hygiejnekrav.

11 Side 11 af 11 Arbejdstilsynet og virksomhedens sikkerhedsorganisation har opstillet en række sikkerhedsstandarder, som medarbejderen skal efterleve. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på alle arbejdspladser uanset størrelse.

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 17 Nummer: 2799 Titel: Slagtning, forædling og salg af kød og convenience Kort titel: Kødproduktion Status: GOD Godkendelsesperiode: 18-10-2017 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2249 Titel: Detailforarbejdning og forædling af ferskvarer Kort titel: Detailkød Status: GOD Godkendelsesperiode: 30-08-2010 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

S L A G T E R I M E D A R B E J D E R I F Ø D E V A R E I N D U S T R I E N

S L A G T E R I M E D A R B E J D E R I F Ø D E V A R E I N D U S T R I E N S L A G T E R I M E D A R B E J D E R I F Ø D E V A R E I N D U S T R I E N IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2751 Titel: Produktion af køle- og klimaanlæg Kort titel: Køleteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2686 Titel: Forsynings- og distributionssektorerne Kort titel: Forsyning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål. tilkoblet. FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter

Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål. tilkoblet. FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål tilkoblet FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter FKB 2248 TAK TAK TAK TAK TAK Emballering og etikettering af kødprodukter Forædling Maskinbetjening

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2749 Titel: Betjening af travers-, portalkran og riggerudstyr Kort titel: Kran Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Konserveringsteknikker for kødprodukter

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Konserveringsteknikker for kødprodukter Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Nr. 43 058 Konserveringsteknikker for kødprodukter Udviklet af: Johnny Larsen og Ulla Uebel Uddannelsescentret i Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til slagter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til slagter BEK nr 383 af 09/04/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 19/03253 Senere ændringer

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2698 Titel: Tandteknik Kort titel: Tandteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Tandteknik er fremstilling

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til slagter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til slagter BEK nr 343 af 06/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/11450 Senere

Læs mere

Lokal undervisningsplan. for. Uddannelsen indenfor industrislagteri (Hovedforløb)

Lokal undervisningsplan. for. Uddannelsen indenfor industrislagteri (Hovedforløb) Lokal undervisningsplan for Uddannelsen indenfor industrislagteri (Hovedforløb) Gældende fra den 15. JULI 2005 UDGAVE NR. 1 1 HOVEDFORLØB INDUSTRISLAGTERUDDDANNELSEN LEKTIONSFORDELING HOVEDFORLØB trin

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2781 Titel: Bolig- og autointeriørmontering Kort titel: Interiørmontage Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-02-2008 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Boligmonteringsområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2733 Titel: Mobilkraner med ballast Kort titel: M.kran ballast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Langt de fleste

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tarmrenser

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tarmrenser BEK nr 455 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.18T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2787 Titel: Spåntagende metalindustri Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 02-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2707 Titel: Køleteknisk område Kort titel: Køl Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle de

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2782 Titel: Operatøropgaver i el-forsyning Kort titel: forsyning oper. Status: GOD Godkendelsesperiode: 30-06-2007 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Fremtidens kompetencebehov i svinekødsbranchen

Fremtidens kompetencebehov i svinekødsbranchen Fremtidens kompetencebehov i svinekødsbranchen Foto: Peter Prik Larsen Foto: Peter Prik Larsen Projekt gennemført med tilskud fra Svineafgiftsfonden December 2013 Indhold Introduktion... 4 Kapitel 1 Analyse

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2757 Titel: Plastsvejsning Kort titel: Plast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Plastsvejsning indebærer sammenføjning

Læs mere

10 Slagtning, nedkøling, klassificering og modning af kød

10 Slagtning, nedkøling, klassificering og modning af kød 10 Slagtning, nedkøling, klassificering og modning af kød Her kan du læse om Industriel slagtning Slagtning på hjemmemarkedsgodkendte virksomheder Veterinærkontrol Nedkøling af svinekroppe Nedkøling af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2761 Titel: Opbygning og drift af offshore installationer Kort titel: offshore inst. Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2660 Titel: Pleje af hår, hud og negle Kort titel: Hår, hud, negle Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Oplæring, instruktion og tilsyn BAR Industri 26. oktober 2016

Oplæring, instruktion og tilsyn BAR Industri 26. oktober 2016 Holger Delfs Arbejdstilsynet Oplæring, instruktion og tilsyn BAR Industri 26. oktober 2016 IDRÆT OG FRILUFTLIV DE TRE ELEMENTER I SIKKERHED GODE GRUNDE TIL AT PRIORITERE OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN

Læs mere

Overligger: Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked og efterspørgslen efter specifikke kompetencer

Overligger: Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked og efterspørgslen efter specifikke kompetencer Bilag 1 Overligger: Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked og efterspørgslen efter specifikke kompetencer Disruptionrådets sekretariat November 2017 McKinsey & Company har udarbejdet en

Læs mere

Mejerisektoren - ost

Mejerisektoren - ost Working Class Food Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - ost Effektiv og fleksibel: - Håndtering i højhygiejne zoner - Pakning - Mixpakning - Palletering Håndtering i højhygiejne zoner Skånsomt

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2244 Titel: Maskin- og værktøjsområdet Kort titel: Maskin Status: GOD Godkendelsesperiode: 21-12-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet er centreret

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2759 Titel: Metalindustriel bearbejdning Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2606 Titel: Guld- og sølvsmedeområdet Kort titel: Guldsmed Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2690 Titel: Blikkenslagerarbejde Kort titel: - Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter opgaver

Læs mere

L A G E R M E D A R B E J D E R

L A G E R M E D A R B E J D E R L A G E R M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke uoverskueligt

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 11 Nummer: 2267 Titel: Brød-, kage-, dessert- og konfekturefremstilling Kort titel: Brød & kager Status: GOD Godkendelsesperiode: 06-03-2013 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Hvordan tegner fremtiden sig for produktion af okse- og kalvekød? Allan Munch Mortensen Sektordirektør Kødbranchen Fællesråd Kvægkongres

Hvordan tegner fremtiden sig for produktion af okse- og kalvekød? Allan Munch Mortensen Sektordirektør Kødbranchen Fællesråd Kvægkongres Hvordan tegner fremtiden sig for produktion af okse- og kalvekød? Allan Munch Mortensen Sektordirektør Kødbranchen Fællesråd Kvægkongres 2016-02-29 1 Agenda 1. Globale trends for oksekødsproduktion 2.

Læs mere

Tilsyn i brancherne: Forarbejdning af svinekød og forarbejdning af andet kød

Tilsyn i brancherne: Forarbejdning af svinekød og forarbejdning af andet kød Tilsyn i brancherne: Forarbejdning af svinekød og forarbejdning af andet kød At-intern instruks IN-17-13 Arbejdsmiljøemne: Flere arbejdsmiljøemner Ressortenhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 27. juni 2008

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

DIGITALT SERVICETJEK. Otte virksomheder

DIGITALT SERVICETJEK. Otte virksomheder DIGITALT SERVICETJEK I foråret 2017 har Industriens Uddannelser foretaget et digitalt servicetjek på en række danske produktionsvirksomheder inden for industriens område. Gennem interviews og virksomhedsbesøg

Læs mere

Udstyr beregnet for traditionel (håndværksmæssig) slagtning

Udstyr beregnet for traditionel (håndværksmæssig) slagtning SMÅ VIRKSOMHEDER - EU-KRAV Udstyr beregnet for traditionel (håndværksmæssig) slagtning Introduktion Teknikken, der bruges ved slagtning af kreaturer i forbindelse med produktion af fersk kød til konsum,

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Nye arbejdsmarkedsuddannelser

Nye arbejdsmarkedsuddannelser FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter 48 015 Industriel detailudskæring under vejledning udføre grov partering og detailudskæring af kød til videre forarbejdning. udvælge, anvende og

Læs mere

L A N D B R U G S M E D H J Æ L P E R I N D E N F O R D Y R E A V L

L A N D B R U G S M E D H J Æ L P E R I N D E N F O R D Y R E A V L L A N D B R U G S M E D H J Æ L P E R I N D E N F O R D Y R E A V L IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2693 Titel: Installation og service af klima og ventilation Kort titel: ventilation Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gourmetslagter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gourmetslagter BEK nr 342 af 06/04/2017 Udskriftsdato: 5. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/11450 Senere ændringer til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Slagter

Uddannelsesordning for uddannelsen til Slagter 1. Ikrafttrædelsesdato 1. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af fagets Fællesudvalg i henhold til BEK nr. 271 af 24/03/2017 om uddannelsen til slagter. Skolen kan fastsætte overgangsordninger

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2205 Titel: Finansiel rådgivning og forsikring Kort titel: finogfor Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Finansiel

Læs mere

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø

Enhedslisten. Fælles om et bedre arbejdsmiljø Enhedslisten Fælles om et bedre arbejdsmiljø 1 Enhedslistens arbejdsmiljøudvalg Maj 2009 Fælles om et bedre arbejdsmiljø Fælles om et bedre arbejdsmiljø Manglende opmærksomhed på arbejdsmiljøet afsløres

Læs mere

Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne

Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 SEPTEMBER 17 Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet

Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet De vigtigste regler om arbejdsgiverens pligt til at oplære og instruere sine ansatte og føre tilsyn med arbejdets udførelse. Vejledningen handler om arbejdsgiverens

Læs mere

- I pct. af ugen før... 99,7 100,1 100,6 99,8 102,7 100,5 - I pct. af samme uge sidste år 90,5 92,4 92,5 93,3 91,0 87,7

- I pct. af ugen før... 99,7 100,1 100,6 99,8 102,7 100,5 - I pct. af samme uge sidste år 90,5 92,4 92,5 93,3 91,0 87,7 Priser og produktionstal for oksekød Nr. 11/19 13-03-19 Axelborg, Axeltorv 3 09 København V T +45 39 4000 F +45 39 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 9.100 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Sikkerhed og arbejdsmiljø

Sikkerhed og arbejdsmiljø Taastrup Hovedgade 28 2630 Taastrup Tlf.: 43 71 58 33 Fax: 43 71 58 65 E-mail: john@jpk.dk www.jpk.dk Sikkerhed og arbejdsmiljø Taastrup Hovedgade 28 2630 Taastrup Tlf.: 43 71 58 33 Fax: 43 71 58 65 E-mail:

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til detailslagter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til detailslagter BEK nr 442 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 008.02T.541 Senere ændringer

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2650 Titel: Svejsning og termisk skæring i metal Kort titel: Svejsning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Inden

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2708 Titel: Klimateknisk område Kort titel: Klima Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle

Læs mere

K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L

K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det

Læs mere

HOVEDFORLØB TARMRENSERUDDANNELSEN

HOVEDFORLØB TARMRENSERUDDANNELSEN HOVEDFORLØB TARMRENSERUDDANNELSEN LEKTIONSFORDELING HOVEDFORLØB... 2 Skoleperiode 1... 3 Skoleperiode 2... 7 Skoleperiode 3... 11 Skoleperiode 4... 15 Skoleperiode 5... 18 Skoleperiode 6... 21 Skoleperiode

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2687 Titel: Vagtservice Kort titel: Vagtservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet vagtservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 11 Nummer: 2745 Titel: Arbejde i den rustfrie stålindustri Kort titel: Rustfrit Status: GOD Godkendelsesperiode: 30-01-2007 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

TARMRENSERUDDANNELSEN

TARMRENSERUDDANNELSEN Udgave af 1. juli 2006 Brug 5 minutter på din elev. TARMRENSERUDDANNELSEN Uddannelsesplan. Plan for uddannelsen i praktiktiden. Slagterfagets Fællesudvalg Maglegårdsvej 8 - Postboks 209 4000 Roskilde Telefon

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til detailslagter

Uddannelsesordning for uddannelsen til detailslagter Uddannelsesordning for uddannelsen til detailslagter Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Slagterfagets Fællesudvalg har i henhold til bekendtgørelse nr. 150 af 4. marts 2008 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

HANEGALS SLAGTECONTAINER

HANEGALS SLAGTECONTAINER HANEGALS SLAGTECONTAINER Etableret i 1994 ved Hanegal Landbrug i Voel, Silkeborg. Har fungeret som slagtehus fra 1994 til 2007. Der har i denne periode også været tilsluttet opskæring, pølsemageri, koge-

Læs mere

S K O V B R U G S M E D A R B E J D E R

S K O V B R U G S M E D A R B E J D E R S K O V B R U G S M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan

Læs mere

Kontrollens udførelse

Kontrollens udførelse Ikke ækvivalente bestemmelser, jf. bilag 2 Bilag 3 Bestemmelser i Foderhygiejneforordningen, som ikke er ækvivalente med bestemmelser i Fødevarehygiejneforordningerne og som altid skal kontrolleres, når

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Analyse af barrierer og udfordringer ved import af udenlandsk arbejdskraft inden for industrislagtning

Analyse af barrierer og udfordringer ved import af udenlandsk arbejdskraft inden for industrislagtning Analyse af barrierer og udfordringer ved import af udenlandsk arbejdskraft inden for industrislagtning Udarbejdet for Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor & Kødbranchen.

Læs mere

Fysisk APV 2018 Side 1 af 7

Fysisk APV 2018 Side 1 af 7 FYSISK APV 2018 Totalrapport Svarprocent: 87% Antal besvarelser: 3.022 INDLEDNING Kære MED-udvalg I september måned gennemførte alle arbejdspladser i Varde Kommune APV- og Trivselsundersøgelsen 2018. Denne

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere

Kød af får og opdrættede rensdyr

Kød af får og opdrættede rensdyr Bilag 6 Kød af får og opdrættede rensdyr Kapitel I: Transport af levende dyr til slagteriet Fødevarevirksomheden, der transporterer levende dyr til slagteriet, skal sikre, at følgende krav er opfyldt:

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2205 Titel: Finansiel rådgivning og forsikring Kort titel: finogfor Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Finansiel

Læs mere

Et rart og sikkert arbejdsmiljø. Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik I I I I I. 1kost&ernæringsforbundet

Et rart og sikkert arbejdsmiljø. Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik I I I I I. 1kost&ernæringsforbundet Et rart og sikkert arbejdsmiljø Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik 1kost&ernæringsforbundet Et rart og sikkert arbejdsmiljø Kost & Ernæringsforbundets medlemmer sætter den faglige stolthed højt

Læs mere

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-UDDANNELSE SPECIALE NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND AF DOKUMENTATION, UDTALELSER FRA NUVÆRENDE OG TIDLIGERE ARBEJDSGIVERE

Læs mere

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Manuel udskiftning af hjul

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Manuel udskiftning af hjul Manuel udskiftning af hjul Film om manuel udskiftning af hjul Manuelt, teknisk arbejde kan medføre mange gentagne bevægelser og akavede arbejdsstillinger, hvor man ikke har mulighed for at flytte sig.

Læs mere

Dette er Gladsaxe nødsender. Gå straks inden døre og afvent informationer. Vi gentager. Dette er Gladsaxe

Dette er Gladsaxe nødsender. Gå straks inden døre og afvent informationer. Vi gentager. Dette er Gladsaxe Terra Apocalypse Dette er Gladsaxe nødsender. Gå straks inden døre og afvent informationer. Vi gentager. Dette er Gladsaxe Slagtehuset Han havde hele sit liv slagtet grise. Stået dag og dag ind mellem

Læs mere

Her under et uddrag af vejledningen på området og en link til de øvrige vejledninger m.m.

Her under et uddrag af vejledningen på området og en link til de øvrige vejledninger m.m. HÅNDTERING AF VILDT VILDTDEPOT Alle jagtvæsner, skovdistrikter eller jagtkonsortier skal være autoriseret som et vildtdepot, for at kunne sælge eller overdrage vildt til en vildtbehandlingsvirksomhed.

Læs mere

Eksporten til Sydeuropa er ligeledes uændret.

Eksporten til Sydeuropa er ligeledes uændret. Priser og produktionstal for oksekød Nr. 37/ 12-09- Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 9.700 stk. Notering = uændret Der

Læs mere

H O T E L - T E K N I K

H O T E L - T E K N I K H O T E L - T E K N I K IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke uoverskueligt

Læs mere

Brancheblad for. Slagterier. Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter

Brancheblad for. Slagterier. Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter Brancheblad for Slagterier Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter Input til dialog om grøn virksomhedsprofil og nye markeder for restprodukter September

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 10 Nummer: 2250 Titel: Kort titel: Status: GOD Godkendelsesperiode: 25-08-2011 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet er afgrænset til at omfatte førstelinie-ledere

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2237 Titel: Administration i sundhedssektoren Kort titel: admsundhed Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Administration

Læs mere

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Slagterier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI?

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI? Research Note 18. april 2013 Centre for Economic and Business Research (CEBR) Copenhagen Business School Dept. of Economics Porcelænshaven 16A DK-2000 Frederiksberg +45 3815 2575 HVOR AUTOMATISERET ER

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 11 Nummer: 2796 Titel: IKT-administration og -vedligeholdelse Kort titel: IKTadmogvedlige Status: GOD Godkendelsesperiode: 14-10-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Oplæring, instruktion og tilsyn

Oplæring, instruktion og tilsyn P r æ s e n t a t i Muralee Bala Flemming Lindegaard 03. maj 2018 Oplæring, instruktion og tilsyn med udgangspunkt i AT-vejledning 1.7.1-1 Oplæg i ExForum den 3. maj 2018 Hvorfor er instruktion, oplæring

Læs mere

Mejerisektoren - Mælk

Mejerisektoren - Mælk Working Class Food Metal Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - Mælk Effektiv og fleksibel: - Pakning - Bila Milk Packer - Palletering Pakning Effektivt Ensartet Fjerner EGA Pakning af mælk

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

FOR EKSTERNE SAMARBEJDSPARTNERE OG ØVRIGE INTERESSENTER VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT KONCEPTET

FOR EKSTERNE SAMARBEJDSPARTNERE OG ØVRIGE INTERESSENTER VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT KONCEPTET FOR EKSTERNE SAMARBEJDSPARTNERE OG ØVRIGE INTERESSENTER VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENT KONCEPTET VÆRD AT VIDE OM SERVICEASSISTENTKONCEPTET Værd at vide om serviceassistentuddannelsen for eksterne samarbejdspartnere

Læs mere

Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet

Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet Bilag 5 Retningslinjer for kontrolplanlægning på slagterier og kød engros, fødevareområdet - 2016 Kapitel 1... 1 Formål og anvendelse... 1 Begreber og definitioner... 1 Kapitel 2... 3 Kontrolplanlægning...

Læs mere