Guide til ledere i håndtering af afskedigelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guide til ledere i håndtering af afskedigelser"

Transkript

1 IT, HR OG KOMMUNIKATION Guide til ledere i håndtering af afskedigelser HR og Kommunikation 2016 (revideret juni 2017)

2 Indhold 1. Indledning Afskedigelsesprocessen Fase 1, hvor der træffes beslutning om, at der skal gennemføres afskedigelser Afskedigelser begrundet i institutionens forhold Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold Fase 2, hvor der træffes beslutning om, hvem der skal afskediges Afskedigelser begrundet i institutionens forhold: Partshøringsfasen Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold: Fase 3 efter afskedigelsen er effektueret (efter partshøringsperiode og endelig afskedigelse er fremsendt) Afskedigelser begrundet i institutionens forhold: Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold: Vejledning til varslingssamtale og det efterfølgende forløb Grundig forberedelse Selve samtalen Det efterfølgende forløb Forberedelse og håndtering af drøftelser i det lokale samarbejdsudvalg (bilag 1) Håndtering af ønske fra medarbejderen om afværgeforanstaltninger (bilag 2) Gode råd til processen med varslingssamtaler (bilag 3) Tjekliste i forbindelse med personalereduktioner grundet besparelser / institutionens forhold (bilag 4)... 13

3 1. Indledning En afskedigelse (uansøgt) er den mest indgribende beslutning, der kan træffes i forhold til et ansættelsesforhold. Det er derfor vigtigt at de personer, som er impliceret i en sådan beslutning kender deres roller og pligter, og at forløbet i en sag om afskedigelse er båret af en høj grad af professionalisme og gennemskuelighed. Det statslige arbejdsmarked er reguleret af regler i forbindelse med beslutninger om offentligt ansattes ansættelsesforhold herunder også uansøgt afskedigelse. Det er naturligvis en forudsætning, at disse regelsæt overholdes i alle sager om uansøgt afskedigelse. Ligeledes er det en forudsætning, at lederne håndterer disse sager med stor omhu og gennemskuelighed, så medarbejderen til enhver tid kender begrundelsen for, at der indledes en sag om afskedigelse. Dette gælder uanset, hvad der måtte ligge til grund for beslutningen: Institutionens forhold (fx besparelser, organisationsændringer, bortfald af opgaver mv.) eller medarbejderens forhold (fx sygdom/fravær, uegnethed, samarbejdsproblemer, grov misligholdelse af arbejdsforholdet mv.). Inden der træffes endelig beslutning om at indlede en afsked, skal leder have forsøgt at afbøde situationen. Er det ikke muligt at undgå afskedigelse, skal der, inden der træffes endelig afgørelse om dette, ske en partshøring på ca. 14 dage (jf. forvaltningsloven), ligesom der skal følges de procedurer, der derudover måtte fremgå af aftaler og overenskomster. Endelig forudsættes det, at tillidsrepræsentanten og/eller evt. bisidder er inddraget igennem hele forløbet, i dét omfang medarbejderen ønsker dette. Al materiale som ligger til grund for beslutningen om uansøgt afskedigelse skal foreligge skriftligt (notatpligt). Dvs. referater fra samtaler, notater mv. som den ansatte løbende bør være gjort bekendt med. Dokumentationen behøver ikke være med underskrift, men kan være en mail der er fremsendt til medarbejderen med samtalens indhold og handlepunkter efterfølgende. Det forudsættes i alle sager om en forventet påtænkt afskedigelse, at lederen så tidligt som muligt kontakter IT, HR og Kommunikation, Jura og Forhandling med henblik på vejledning i den konkrete sag. Der henvises i øvrigt til Moderniseringsstyrelsens håndbog om afskedigelser: bog%20om%20afskedigelse%202011%20-%20slutversion.ashx 2. Afskedigelsesprocessen Afskedigelsesprocessen kan opdeles i 3 faser: Fase 1, hvor der træffes beslutning om, at der skal gennemføres afskedigelse(r). Fase 2, hvor der træffes beslutning om, hvem der skal afskediges. Fase 3 efter afskedigelsen er effektueret (efter partshøring).

4 2.1 Fase 1, hvor der træffes beslutning om, at der skal gennemføres afskedigelser Afskedigelser begrundet i institutionens forhold Afskedigelser begrundet i UCLs forhold er fx nedgang i aktiviteter, budgetbesparelser, ændret organisering, effektiviseringer m.v. I disse situationer skal lederen så tidligt som muligt orientere alle medarbejdere om situationen, og så vidt muligt om konsekvenserne heraf, ligesom lederen skal forberede medarbejderne på den proces der igangsættes. Det anbefales at lederen kontakter IT, HR og Kommunikation, Jura og Forhandling, som det første skridt, når der forventes personalereduktioner i enheden. Sammen med kontaktpersonen fra nævnte team, udarbejdes en detaljeret proces- og tidsplan, ligesom der gives forslag og skabeloner til fx informationsmail til medarbejderne mv. Den første orientering gives i regi af det lokale samarbejdsudvalg (LSU/LAU) (jf. Politik for ansættelse, fastholdelse og fratrædelse 1 ). HSU skal alene inddrages, såfremt der er tale om +30 forventende afskedigelser indenfor samme måned. Se bilag 1 om Forberedelse til og håndtering af LSU/LAU Jf. nævnte politik, vil der efter mødet i LSU/LAU pågå en høringsfase blandt medarbejderne med henblik på, om alternative løsningsmuligheder (afværgeforanstaltninger) kan være med til at reducere antallet af afskedigelser. Det kan aftales i dette samarbejdsudvalg, at der ikke sker høring hvis der er tale om nedlæggelse af konkrete funktioner og/eller arbejdsopgaver i en enhed. Her anbefales en hurtigere proces af hensyn til både de involverede og de tilbageblevne. Da formålet med høringsfasen er at give alle medarbejdere mulighed for at byde ind med alternative løsningsmuligheder, skal der i umiddelbar tilknytning til samarbejdsudvalgsmødet, gives information til alle i enheden om baggrunden for de påtænkte personalereduktioner mv. Denne information bør gives af lederen af enheden på et personalemøde, alternativt via en mail til alle medarbejdere, evt. vedlagt dagsordenspunktet fra mødet. Er der afholdt personalemøde, anbefales det at der ligeledes sendes en mail til medarbejderne med informationen, herunder høringsfristen. I høringsperioden er der mulighed for som medarbejder at tilkendegive hvis en frivillig fratrædelse eller nedsat tid ønskes. Det kan aftales at det sker via en mail til lederen for enheden. Leder opfordres til at søge rådgivning i den konkrete situation hos Jura og Forhandling. Se bilag 2 om Håndtering af ønske fra medarbejder om afværgeforanstaltninger 1.

5 Efter udløb af høringsperioden holdes et nyt møde i det lokale samarbejdsudvalg (LSU/LAU), hvor ledelsen fremlægger resultatet af de indkomne forslag i høringsperioden og om det fortsat er nødvendigt at iværksætte personalereduktioner. Der forlægges ligeledes den endelige procesplan. Såfremt det ikke er muligt at holde et fysisk/video møde, kan orienteringen ske via mail til medlemmerne i samarbejdsudvalget. Den samme information skal ledelsen ligeledes give til medarbejderne om den videre proces, herunder proces for indkaldelse til varslingssamtaler. Det kan ligeledes ske enten på et personalemøde og/eller pr. mail Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold Afskedigelse må ikke komme uanmeldt, idet der forud for partshøringen skal være pågået en proces med henblik på at rette op på de utilfredsstillende forhold. Forinden indledning af afskedigelse påhviler det lederen gennem aktiv ledelse at forsøge at forebygge afskedigelse, ved fx hurtig indgriben overfor forsømmelser, bidrage til problemløsning, iværksætte kompetenceudvikling og hjælpeforanstaltninger. Tillidsrepræsentanten skal inddrages i processen, i det omfang medarbejderen ønsker det. 2.2 Fase 2, hvor der træffes beslutning om, hvem der skal afskediges Inden der træffes beslutning om at indlede en afskedigelse af en medarbejder, skal leder have afklaret, hvorvidt denne er særligt beskyttet (fx tillidsrepræsentant). Afskedigelse af særligt beskyttede skal være begrundet i tvingende årsager, fx længere tids sygdom, overtrædelse af pligterne som TR, grov optræden mv. Derudover forbyder den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning, at man forskelsbehandler på grund af fx køn, etnisk oprindelse og lignende. Ved siden af denne grundsætning gælder der en række særlove, der kan have betydning i forbindelse med afskedigelser. Det drejer sig om ligebehandlingsloven, ligelønsloven, børnepasningsorlovsloven, værnepligtsorlovsloven, forskelsbehandlingsloven, lov om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet, deltidsloven mv. Alle indstillinger til uansøgt afsked skal godkendes af rektor. På Lederportalen findes et skema som skal udfyldes på hver medarbejder der indstilles til afsked. Indstillingsskema til afsked kan hentes her: (NB! linket kræver et log-in til Lederportalen)

6 2.2.1 Afskedigelser begrundet i institutionens forhold: Ved udvælgelse af den eller de medarbejdere der skal indstilles til afskedigelse, skal de HSU-aftalte kriterier iagttages. Se mere i Politik for ansættelse, fastholdelse og fratrædelse 2, afsnit Som en hjælp til denne udvælgelsesfase, kan der på Lederportalen hentes et skema, hvor hver medarbejder indenfor det relevante arbejdsområde kan gives en score ud fra de aftalte kriterier. Hjælpeskema til udvælgelse kan hentes på Lederportalen og her: (NB! linket kræver et log-in til Lederportalen) Når personalereduktioner ikke kan undgås, skal ledelsen overfor det lokale samarbejdsudvalg (LSU/LAU) forelægge en tidsplan for den videre proces, herunder afholdelse af varslingssamtaler mv. Selve processen drøftes med tillidsrepræsentanterne, herunder hvordan selve dagen for varslingssamtalerne skal foregå, indkaldelse mv. Varslingssamtaler bør foregå først på ugen og ikke lige før en weekend/ferie. Dette af hensyn til de eventuelle spørgsmål den berørte medarbejder kan have i de følgende dage og hvor det er vigtigt at kunne få kontakt til både TR og ledelse. Såfremt den berørte medarbejder har givet skriftligt samtykke hertil, vil TR få oplysning om navnet på den pågældende medarbejder. Det anbefales at denne samtykkeerklæring medsendes den mail der tilgår den berørte medarbejder, i forbindelse med indkaldelsen til varslingssamtalen. Erklæringen Samtykkeerklæring videregivelse af navn til TR finder du her: Partshøringsfasen Se bilag 3 om Gode råd til processen med varslingssamtaler UCL har en forpligtelse i denne fase til at undersøge om der i andre dele af organisationen, er en mulighed for beskæftigelse af en afskedigelsestruet medarbejder. Jura og Forhandling vil derfor i partshøringsfasen sørge for at der sendes mail ud til andre enheder i UCL, med Chef for IT, HR og Kommunikation som afsender. Her vedlægges et anonymt CV på pågældende medarbejder, såfremt denne ønsker det. Der gøres opmærksom på, at UCLs forpligtelse udelukkende angår omplacering såfremt den anden stilling er indenfor samme fagområde og hvor medarbejderen opfylder de kompetencekrav der er til stillingen Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold: Lederen indkalder den pågældende medarbejder til en samtale med opfordring til at medtage en bisidder efter eget valg, fx TR. Samtalen afvikles et sted, hvor det er muligt at bevare anonymiteten. Der er ingen omplaceringspligt, når afskedigelse er begrundet i medarbejderens forhold. 2.

7 2.3 Fase 3 efter afskedigelsen er effektueret (efter partshøringsperiode og endelig afskedigelse er fremsendt) Afskedigelser begrundet i institutionens forhold: Der sker en samlet udmelding til medarbejderne om, hvem der er besluttet afskediget. Dette sker umiddelbart efter at den samlede løsning er fundet for at minimere usikkerheden hos medarbejderne Afskedigelser begrundet i medarbejderens forhold: Det drøftes med medarbejderen om der er særlige ønsker til, hvordan udmeldingen skal foregå. Anbefalingen er, at der sker konkret udmelding umiddelbart eller hurtigst muligt efter samtalen. 2.4 Vejledning til varslingssamtale og det efterfølgende forløb Grundig forberedelse Det er vigtigt at lederen forbereder sig meget grundigt til samtalen, således at denne ved præcist hvordan formidlingen skal foregå og hvad der skal siges. Det er vigtigt at bruge argumenter som medarbejderen kan genkende i selve partshøringsbrevet. Ligesom medarbejderen har en bisidder ved samtalen, bør lederen også have en lederkollega eller en konsulent fra Jura og Forhandling med til samtalen til støtte og sparring Selve samtalen Det er vigtigt, at leder formulerer sig klart og uden omsvøb, så medarbejderen forstår, at beslutningen ikke er til debat, dvs. gå lige til sagen uden lange sætninger og small-talk. Pas på med ikke at glatte ud til slut i samtalen det kan bringe forvirring i budskabet. Til samtalen kan det anbefales at følgende emner berøres, udover begrundelsen for afskedigelsen: Muligheden for at komme med en indsigelse til afskedigelsesgrundlaget, herunder fristen herfor (ca. 14 dage og dato er noteret i partshøringsbrevet). En kort og præcis redegørelse for baggrunden for indstillingen og for processen, der er gået forud (fx udvælgelseskriterierne). Sig ikke andet og mere om begrundelsen, end det medarbejderen kan læse i partshøringsbrevet begrundelsen og hele begrundelsen for indstillingen står i partshøringsbrevet og det kan mudre den videre proces, hvis der under samtalen er kommet supplerende, mundtlige begrundelser. Orientering om den videre proces herunder, at der nu starter en partshøringsperiode, hvad en høringsperiode er og at en egentlig afskedigelse tidligst vil ske efter udløb af denne. (vær klar med oplysning om længden af opsigelsesvarslet sådan, at medarbejderen kan få svar på, hvornår den forventede fratrædelsesdato vil være). Orientering om at andre ledere i UCL vil blive hørt om der er beskæftigelsesmuligheder i en anden enhed. derfor opfordres medarbejderen til at indsende et CV. Det er op til medarbejderen om dette skal være anonymt. Giv en frist på et par dage.

8 Oplysning om eventuelle supportmuligheder (dialog med tillidsrepræsentant, mulighed for anvendelse af psykologisk rådgivning, at du som leder står til rådighed for støtte etc). Aftale hvorledes øvrige medarbejdere/kolleger orienteres; der kan være individuelle hensyn og ønsker der bør tages højde for. Det er vigtigt for den berørte at få svar på hvornår kolleger ved hvem der er indstillet til afsked. Hvis leder skal informere øvrige kolleger i partshøringsperioden om hvem der er blevet peget på, skal det være aftalt med medarbejderen. Ellers er det medarbejderen selv der kan informere kolleger - leder har tavshedspligt i forhold til medarbejderens navn i hele partshøringsperioden. Er der tale om en enkeltstående varsling, som andre medarbejdere i udgangspunkt ikke har kendskab til, er der ikke et tilsvarende behov for at orientere andre om indstillingen til afskedigelse. Her vil medarbejderens personlige ønsker derfor kunne imødegås herunder et ønske om, at en orientering først sker, når en eventuel afskedigelse er sket. Vær tydelig i forhold til, at hvis I aftaler, at der ikke skal ske en orientering af andre, så gælder løftet om tavshed for begge parter. Opfordring til at tage kontakt til den faglige organisation, såfremt medarbejderen ikke har nogen repræsentation af en TR. Orientere om muligheden for et møde med TR og ledelse efter høringsfristens udløb, hvor det aftales hvorledes opsigelsesperioden skal forløbe (kompetenceudvikling, frihed til jobsøgning, evt. støttemuligheder, fratrædelsessamtale, afslutning med kolleger mv.) Orientere om muligheden for en samtale med en HR konsulent fra IT, HR og Kommunikation, med henblik på hjælp til at komme videre, hjælp til ansøgning mv. På Lederportalen findes en pjece der kan udleveres til medarbejderen. Pjecen Hjælp til afskediget medarbejder kan hentes her: (NB! linket kræver et log-in til Lederportalen) Afslut samtalen med at sikre at medarbejderen har forstået budskabet i samtalen. Saml herefter op på de vigtigste punkter sådan, at alle i rummet er klar over, hvad der herefter skal ske og er aftalt. Aftalt eventuelt en opfølgningssamtale inden for kort tid. Mennesker reagerer vidt forskelligt i sådanne situationer. Forvent gråd, apati, fornægtelse, hidsighed, vrede eller en kombination. Hvis medarbejderen reagerer meget følelsesbetonet på beskeden, bør lederen sikre sig, at medarbejderen har fået nogenlunde styr på sine følelser, inden samtalen afsluttes. Hvis medarbejderen er i krise, må leder sørge for, at nogen samler op en kollega, medarbejderens ægtefælle/kæreste, HR-konsulent eller måske læge. Hvis lederen forudser at det vil påvirke de berørte medarbejdere og de øvrige kolleger meget voldsomt, er der mulighed for, via Crecea, at rekvirere en krisepsykolog som kan være til stede, dels i forbindelse med selve varslingssamtalerne, men også i løbet af dagen hvor de medarbejdere der måtte have behov herfor, kan få en snak med psykologen. Leder bør endvidere vise forståelse for reaktionen og gøre det klart for medarbejderen, at leder vil behandle samtalens forløb fortroligt. Giv medarbejderen fri, resten af dagen, hvis denne ønsker det.

9 2.4.3 Det efterfølgende forløb Dagen derpå: Tag fra dagens start en snak med medarbejderen og følg op på forløbet og fornem reaktionen (Pas på berøringsangsten og få den første snak overstået godt, så bliver det hele meget nemmere). Leder og TR skal i fællesskab understøtte beslutningen. Såfremt afskedigelsen effektueres efter partshøringsperioden, inviteres til en opfølgningssamtale med medarbejderen og læg i samarbejde en plan for forløbet frem til fratrædelse Informér den/de opsagte om, at de efter aftale med lederen om tidsforbrug, har frihed til at søge ledige stillinger, skrive ansøgninger, samt at gå til samtale.

10 BILAG 1 3. Forberedelse og håndtering af drøftelser i det lokale samarbejdsudvalg (bilag 1) Hvad? Udarbejd en skriftlig information om de omstændigheder begrundet i UCL s forhold (aktiviteter, økonomi, organisering, effektiviseringer m.v.), der kan betyde at det er nødvendigt at reducere i antallet af medarbejdere, samt hvad der hidtil er taget af initiativer for at imødegå denne situation. Angiv hvilke mulige scenarier der kan være i den konkrete situation, og hvilke overvejelser man fra ledelsesside gør sig i den forbindelse. Vær tydelig omkring vilkår der ikke står til at ændre, dvs. den besparelse der er påkrævet og dermed den ramme, der er for drøftelserne med samarbejdsudvalget. Nævn konkret hvor det er at medarbejdernes synspunkter og forslag kan indgå og dermed påvirke den endelige beslutning, fx ved ønsker om nedsat tid, frivillig fratrædelse mv. Hvornår? Så snart det står klart at en reducering af medarbejdere er en nødvendighed for at imødekomme et besparelseskrav, bør der forberedes og indkaldes til et (ekstraordinært) møde i det lokale samarbejdsudvalg. Samtidig er det afgørende for et tillidsbaseret samarbejde, at drøftelserne foregår på et tidspunkt, hvor den endelige beslutning stadig kan påvirkes af synspunkter og forslag fra medarbejdersiden. Hvordan? Drøft i forbindelse med udarbejdelsen af dagsordenen formen og rammerne for punktets behandling med formand og næstformand for udvalget. Er det et åbent eller lukket dagsordenspunkt? Hvor lang tid skal der afsættes for at sikre en grundig drøftelse? Hvad er formålet med punktets behandling? Afslut drøftelsen med en opsamling, der tydeliggør, hvad der vil ske herefter; dvs. hvor lang høringsperiode til at finde alternativer til besparelser? Hvordan håndteres de eventuelle forslag der kommer ind? Aftal dato for nyt møde i udvalget (eller dato for hvornår mail skal udsendes med info) hvor der informeres om de indkomne alternative besparelsesforslag og om det endelige antal medarbejdere der skal indstilles til afskedigelse.

11 BILAG 2 4. Håndtering af ønske fra medarbejderen om afværgeforanstaltninger (bilag 2) Formål Formålet med at indgå en aftale med en medarbejder om frivillig fratrædelse eller nedsættelse af arbejdstiden. Det er derfor vigtigt som leder at have et klart billede af, hvad der kan afværge en afskedigelse og hvad, der ikke vil hjælpe. Med i disse overvejelser kan indgå hensyn til den fortsatte drift, muligheden for fortsat at varetage de nødvendige funktioner, fastholdelse af nødvendige kompetencer mv. Italesættelse Når en medarbejder henvender sig fx pr. mail, aftales et uformelt dialogmøde mellem leder og medarbejder. Få kommunikeret tydeligt, at der er tale om en uformel dialog om at indgå aftale om frivillig fratrædelse eller nedsættelse af arbejdstiden. En henvendelse/et ønske herom fra en medarbejder er således ikke ensbetydende med, at en aftale kan indgås. Det er i orden at tilkendegive, at enheden er nødt til samlet at kigge på de henvendelser, der indkommer, inden der kan tages stilling til den enkeltes ønske. Der vil således være situationer, hvor et tilbud om at indgå aftale ikke kan accepteres. Tidsramme Opfordringen til at fremsætte tilbud/ønske om at indgå aftale skal ske i forbindelse med det personalemøde (evt. mail) der holdes i umiddelbar tilknytning til mødet i LSU/LAU. Her vil en frist for afgivelse af ønske om en aftale ligeledes skulle meldes ud. Det anbefales at høringsperioden bliver så lang at den reelt giver tid til overvejelserne. En aftale skal være færdigforhandlet inden det endelig meddeles det samlede antal personalereduktioner. Indgåelse af aftaler Er der ønske om en frivillig fratrædelsesaftale, kan leder få udarbejdet et udkast til en konkret aftale, herunder beregning mv. ved Jura og Forhandling. Det er Chef for IT, HR og Kommunikation der har forhandlingskompetencen til at indgå denne type aftaler.

12 BILAG 3 5. Gode råd til processen med varslingssamtaler (bilag 3) Det er svært at indkalde en medarbejder til en varslingssamtale på en god måde. Derfor er det vigtigt at drøfte med den/de relevante tillidsrepræsentanter, hvordan det i den konkrete situation skal foregå. Vær opmærksom på at en indkaldelse til en samtale med tilbud om at medbringe en bisidder altid vil give anledning til uro og spekulation hos den indkaldte. Derfor bør der ikke være mere end et døgn mellem indkaldelsen og samtaletidspunktet (og aldrig en weekend imellem). Jf. politikken 3 skal ledelsen forelægge en tidsplan for processen med bl.a. varslingssamtalerne. Tidspunktet hvor de berørte medarbejdere kan forvente at blive indkaldt til en varslingssamtale, skal derfor meldes ud til alle. Samtidig bør der være lavet en aftale med den/de relevante tillidsrepræsentanter om, hvordan de berørte medarbejdere bliver indkaldt til varslingssamtaler. Her vil der være flere overvejelser: hvordan skal indkaldelsen ske - Personligt/telefonisk/via mail hvor skal medarbejderen være ved modtagelsen af indkaldelsen Skal alle medarbejdere være på arbejdspladsen på et bestemt tidspunkt, eller skal medarbejderne blot være tilgængelige på telefon eller mail hvornår skal indkaldelsen ske Skal det være i arbejdstiden, eller skal det være uden for arbejdstiden og i givet fald hvornår (om morgenen inden samtalen senere på dagen eller om eftermiddagen/aftenen før) hvor skal samtalerne holdes - Et neutralt sted på fx Campus anbefales, så medarbejderen ikke skal gå forbi kendte kolleger skal der være krisepsykolog til stede på dagen til støtte både for de berørte og de tilbageblevne medarbejdere? Den mest anvendte model i UCL er, at de berørte medarbejdere bliver indkaldt via mail, der sendes på et bestemt tidspunkt uden for arbejdstiden, fx om morgenen, sådan, at medarbejderen selv kan afgøre, hvor og sammen med hvem vedkommende vil være, når mailen læses. Vær her opmærksom på, at det er MEGET VIGTIGT, at en mail bliver afsendt præcist på det tidspunkt, der er meldt ud. Selv få minutters forsinkelse kan få en medarbejder til at ånde lettet op og dermed blive ekstra hårdt ramt, når mailen kommer få minutter senere. 3.

13 BILAG 4 6. Tjekliste i forbindelse med personalereduktioner grundet besparelser / institutionens forhold (bilag 4) Før møde i samarbejdsudvalget Varsko dine medarbejdere (+ TR) så snart du har en forventning om at personalereduktioner ikke kan undgås fx på et personalemøde, nyhedsmail etc. (uden at du kan sige noget konkret om omfang) Tag kontakt til HR Jura for rådgivning i den konkrete sag Indkald medlemmer af LSU/LAU til ekstraordinært møde Indkald medarbejderne i enheden til personalemøde (informationsmøde) i umiddelbar tilknytning til LSU/LAU (evt. med video til andre lokationer) Udarbejd dagsordenspunkt med baggrunden for de forventede personalereduktioner På mødet i samarbejdsudvalget Drøfte alternative løsningsmuligheder, input til proces- og tidsplan Aftal om der skal være en høringsfase Aftal tidspunkt for ledelsens tilbagemelding til LSU/LAU efter høringsfase (fysisk møde/videomøde/infomail mv.) samt til medarbejderne Efter møde i samarbejdsudvalget Afhold personalemøde Send info mail til alle medarbejdere, evt. vedlagt dagsordenspunktet og tidsplan (høringsfrist), samt spørgsmål og svar fra mødet Indkomne ønsker i høringsperioden, drøftes med HR Jura hvis det omhandler en konkret medarbejder (HR Jura udarbejder forslag til en aftale, fx fratrædelse) Benyt Hjælpeskema til udvælgelse til at finde frem til hvilken medarbejder der bedst kan undværes. Skemaet ligger på Lederportalen (NB! linket kræver et log-in til Lederportalen). Skemaet skal udfyldes for de medarbejdere der er i den gruppe/team/enhed hvor det vurderes at der kan undværes ressourcer (dvs. der er opgaver der kan effektueres, bortfalde, flyttes til anden enhed/team etc.). Husk at udfylde skemaet Indstilling til uansøgt afsked, når det er besluttet hvem der skal indstilles til afsked. Skemaet ligger på Lederportalen og du kan hente skemaet her: (NB! linket kræver et log-in til Lederportalen).

14

HR OG KOMMUNIKATION. Guide til ledere i håndtering af afskedigelser

HR OG KOMMUNIKATION. Guide til ledere i håndtering af afskedigelser HR OG KOMMUNIKATION Guide til ledere i håndtering af afskedigelser HR og Kommunikation 2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afskedigelsesprocessen... 3 2.1 Fasen, hvor der træffes beslutning om, at der skal

Læs mere

Afskedigelsesprocessen

Afskedigelsesprocessen UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Afskedigelsesprocessen Hvad kan jeg forvente af UCL, og hvad er mine rettigheder og pligter? Ved besparelser, organisationsændringer og opgavebortfald HR og Kommunikation,

Læs mere

Procesplan for afskedigelser i AAU Fælles Service (november december 2016)

Procesplan for afskedigelser i AAU Fælles Service (november december 2016) HR-afdelingen Fredrik Bajers Vej 7F 9220 Aalborg Ø Dato: 31. oktober 2016 Procesplan for afskedigelser i AAU Fælles Service (november december 2016) Efter afværgeforanstaltningsperioden står det klart,

Læs mere

Politik for ansættelse, fastholdelse og fratrædelse

Politik for ansættelse, fastholdelse og fratrædelse UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Politik for ansættelse, fastholdelse og fratrædelse HSU 16.marts 2016 (revideret 13. juni 2017) Indhold 1. Indledning... 3 2. Ansættelsespolitik... 3 2.1 Formål... 3 2.2 Rekruttering...

Læs mere

Denne drejebog er udarbejdet i april 2015 og erstatter en tidligere udarbejdet drejebog til ledere.

Denne drejebog er udarbejdet i april 2015 og erstatter en tidligere udarbejdet drejebog til ledere. Koncern HR, Stab April 2015 Generel drejebog Denne drejebog er udarbejdet i april 2015 og erstatter en tidligere udarbejdet drejebog til ledere. Drejebogen er tilrettet i lyset af de besparelser og omlægninger,

Læs mere

Ad dagsordenens punkt 3: Ansættelses- og fratrædelsespolitik

Ad dagsordenens punkt 3: Ansættelses- og fratrædelsespolitik Revideret jan. 08 Til HSU Dato 21. januar 2008 Ad dagsordenens punkt 3: Ansættelses- og fratrædelsespolitik 1. Ansættelsespolitik Formålet med ansættelsespolitikken er at tiltrække og ansætte kvalificerede

Læs mere

Besparelser i administrationen

Besparelser i administrationen Koncern HR, Viborg, NS April Besparelser i administrationen -2019 Oplæg til drejebog for omplacering / afskedigelse af medarbejdere i administrationen i regionshusene Drejebogen vil blive behandlet på

Læs mere

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune. Maj 2010

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune. Maj 2010 Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Maj 2010 Drøftet i Hovedudvalget 4. maj 2010 Dokumentnr.: 727-2010-58814 side 1 Baggrund. Med baggrund i byrådets forventede

Læs mere

Forslag til retningslinjer i forbindelse med budgetreduktioner/nedgang i børnetal m.m. indenfor daginstitutioner

Forslag til retningslinjer i forbindelse med budgetreduktioner/nedgang i børnetal m.m. indenfor daginstitutioner Forslag til retningslinjer i forbindelse med budgetreduktioner/nedgang i børnetal m.m. indenfor daginstitutioner og SFO, Børn & Familie Før reduktion: MED MED udvalget/personalemøder med MED status udarbejder

Læs mere

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Godkendt i Hovedudvalget den 22. april 2014 side 1 Baggrund og indledning. Nærværende er udarbejdet med baggrund i

Læs mere

Generel drejebog Omplaceringer/afsked som følge af besparelser og omstruktureringer i Psykiatri og Social

Generel drejebog Omplaceringer/afsked som følge af besparelser og omstruktureringer i Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Løn og Personale Regionshuset Horsens Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 8728 5005 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Generel drejebog Omplaceringer/afsked

Læs mere

Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser i Psykiatri og Social

Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser i Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen HR Tingvej 15A, 2. tv. DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser

Læs mere

Deltagere: LSU, AU Kommunikation. Fra HR deltager: HR-partner Helle K. Dahl, referent. Dagsorden AARHUS UNIVERSITET

Deltagere: LSU, AU Kommunikation. Fra HR deltager: HR-partner Helle K. Dahl, referent. Dagsorden AARHUS UNIVERSITET Møde den: 13. januar 2014 kl. 12.00-13.00 Sted: Mødelokale 1443-413 (videolink) Ekstraordinært LSU-møde i AU Kommunikation (2014-1) Dagsorden Deltagere: LSU, AU Kommunikation Fra HR deltager: HR-partner

Læs mere

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser Region Syddanmark Større organisationsændringer og reduktion af stillinger RETNINGSLINJER OG omplacering rettigheder i opsigelsesperioden regionsyddanmark.dk medarbejders rettigheder og pligter inddragelse

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET HEALTH Møde den: 10. oktober 2017 kl. 13.00-14.00 Vennelyst Boulevard 9, 8000 Aarhus C., bygning 1611-121B. Samarbejdsudvalget, Administrationscenter Health Dagsorden Deltagere: Steen

Læs mere

Procesplan for håndtering af organisationsændringer

Procesplan for håndtering af organisationsændringer Version 2 juli 2010 Procesplan for håndtering af organisationsændringer Proces Drøftelse af forslag til organisationsændringer i MED-udvalget Ledelsen fastlægger, hvilke fagrupper personalegrupper der

Læs mere

Afskedig sked else ig TR-kursus Byggecentrum 9. - 11. maj 2011

Afskedig sked else ig TR-kursus Byggecentrum 9. - 11. maj 2011 Afskedigelse Reglerne Overenskomsterne: Basis og leder Forvaltningsloven - herunder: - uskrevne retsregler - ombudsmandsudtalelser Funktionærloven Domspraksis Ligebehandlingsloven Tjenestemandsregulativer

Læs mere

NÆRVÆR FRAVÆR. Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret , Acadre 17/26915, 17/172815

NÆRVÆR FRAVÆR. Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret , Acadre 17/26915, 17/172815 NÆRVÆR FRAVÆR Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret 31-07-2017, Acadre 17/26915, 17/172815 Indhold Hvordan håndterer du dine medarbejderes sygefravær?... 3 Hvad skal du, og hvad kan du?...

Læs mere

Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer

Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer Indledning Den gode proces i forbindelse ændringer i organisationen skal afspejle visionerne i personalepolitikken, de

Læs mere

Vejledning i forbindelse med afskedigelser med baggrund i besparelser.

Vejledning i forbindelse med afskedigelser med baggrund i besparelser. Personale og Løn Dato: 30. september 2010 Sagsnr.: 08/35715 Dokumentnr.: 193779/08 Sagsbehandler: Bente Bjørn Jensen Vejledning i forbindelse med afskedigelser med baggrund i besparelser. I forbindelse

Læs mere

I det følgende vil vi beskrive nogle vigtige forhold omkring de igangværende afskedigelser i Forsvaret og hermed også de partshøringer i fm. hermed.

I det følgende vil vi beskrive nogle vigtige forhold omkring de igangværende afskedigelser i Forsvaret og hermed også de partshøringer i fm. hermed. Weidekampsgade 8 Box 470 0900 København C. Formand, Yvonne Nordahn, tlf. 29 78 49 66 Faglig konsulent, Thomas Lynge Madsen, tlf. 64 55 44 65 HK S T A T Juni 2013 Nyhedsbrev nr. 2/2013. Afskedigelser i

Læs mere

Afskedigelse. Kommunalt

Afskedigelse. Kommunalt Afskedigelse Kommunalt 1 Afskedigelse INDHOLD Erfaringer med afskedigelse TR s opgaver i forbindelse med afskedigelse Hvad siger reglerne? Hvilke værktøjer har du? Hvad siger personalepolitikken? Case

Læs mere

Omplaceringer og afskedigelse i Region Sjælland 2018

Omplaceringer og afskedigelse i Region Sjælland 2018 Omplaceringer og afskedigelse i Region Sjælland 2018 Værd at vide om min ansættelsessituation i forbindelse med omplacering og afskedigelser i Region Sjælland Dato: 29. oktober 2018 *Nedenstående fire

Læs mere

Afskedigelse. Produktionsskoler

Afskedigelse. Produktionsskoler Afskedigelse Produktionsskoler 1 Afskedigelse Erfaringer med afskedigelse TR s opgaver i forbindelse med afskedigelse Hvad siger reglerne? Hvilke værktøjer har du? Hvad siger personalepolitikken? Case

Læs mere

Den gode opsigelse

Den gode opsigelse Den gode opsigelse I 2012 er en del frie skoler lukket. Der er endvidere en lang række skoler, der har overvejet eller gennemført personalereduktioner som følge af den pressede økonomi, faldende elevtal

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Afskedigelser. September 2015. Lene Vibjerg SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Afskedigelser. September 2015. Lene Vibjerg SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Afskedigelser September 2015 Lene Vibjerg SIDE 1 Velkommen til 3. dagen 8.00-8.45: Morgensang. 09.00-10.00: Afskedigelse - områdeopdelt 12.30-12.45: Evaluering v. kursusleder Birgit

Læs mere

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER Sydjylland FORORD Som Tillidsrepræsentant kan du få til opgave at skulle være bisidder for en kollega under en tjenstlig samtale. Retten til at have en bisidder

Læs mere

Retningslinjer ved omplacering og afskedigelse af ansatte i forbindelse med strukturændringer og besparelser i Region Midtjylland

Retningslinjer ved omplacering og afskedigelse af ansatte i forbindelse med strukturændringer og besparelser i Region Midtjylland Regionshuset Viborg HR Skottenborg 26 Retningslinjer ved omplacering og afskedigelse af ansatte i forbindelse med strukturændringer og besparelser i Region Midtjylland DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5500

Læs mere

Retningslinjer for håndtering af personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Favrskov Kommune 2011-2014

Retningslinjer for håndtering af personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Favrskov Kommune 2011-2014 Retningslinjer for håndtering af personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Favrskov Kommune 2011-2014 19. august 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund...3 2. Ansættelsesbegrænsning...3

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

Revideret udgave af ansættelses- og fratrædelsespolitik

Revideret udgave af ansættelses- og fratrædelsespolitik Revideret udgave af ansættelses- og fratrædelsespolitik (revideret udgave godkendt af HSU den 6. december 2010) Bilag 1: Fratrædelsespolitik for University College Lillebælt (revideret januar 2012, jf.

Læs mere

UDKAST Vilkår for organisationsændringer, der medfører reduktion af stillinger

UDKAST Vilkår for organisationsændringer, der medfører reduktion af stillinger Område: Human Resources Afdeling: HR Jura Journal nr.: 11/6130 Dato: 31. januar 2013 Udarbejdet af: Susanne Wind E mail: Susanne.Wind@regionsyddanmark.dk Telefon: 76632040 UDKAST Vilkår for organisationsændringer,

Læs mere

Personalereduktioner begrundet i kommunens forhold

Personalereduktioner begrundet i kommunens forhold Personalereduktioner begrundet i kommunens forhold Håndbog til ledere i Albertslund Indledning Tanken med denne håndbog er, at den skal fungere som en opslagsbog, der kan støtte den enkelte leder gennem

Læs mere

Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer

Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer Vejledning - Den gode proces i forbindelse med struktur- og organisationsændringer Indledning Den gode proces i forbindelse ændringer i organisationen skal afspejle visionerne i personalepolitikken, de

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Ekstraordinært LSU

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Ekstraordinært LSU Møde den: 04.02.2014 1510-410 Ekstraordinært LSU REFERAT Til stede: Frank Jensen (FRJ), Ib Johannsen (IBJ), Jeanette Dandanell (JDA), Niels Pind (PIND), Jens W. Clausen (JWC), Bente Olsen (BEO), Esben

Læs mere

Overordnet procesplan i forbindelse med personaletilpasninger (bilag 2.1)

Overordnet procesplan i forbindelse med personaletilpasninger (bilag 2.1) Aalborg Universitet Postboks 159 9220 Aalborg Dato: 12-11-2018 Sagsnr.: 2018-299-00078 Overordnet procesplan i forbindelse med personaletilpasninger (bilag 2.1) Indledning Følgende procesplan skal ses

Læs mere

Delpolitik om Afsked og forebyggelse af afsked

Delpolitik om Afsked og forebyggelse af afsked Delpolitik om Afsked og forebyggelse af afsked 1. Mål med politikken 2. Delmål 3. Forebyggelse Det er kommunens primære målsætning at undgå afsked. I tilfælde af at afsked er uundgåelig, skal det ske på

Læs mere

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden.

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Ergoterapeutforeningen Tjenstlig samtale En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Hvad er formålet med en tjenstlig samtale? Formålet

Læs mere

Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler

Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler Afskedigelsessager er altid vanskelige at håndtere. Der er mange følelser indblandet,

Læs mere

TR - kursus IA AFSKEDIGELSE VUC. September 2015

TR - kursus IA AFSKEDIGELSE VUC. September 2015 TR - kursus IA AFSKEDIGELSE VUC September 2015 VUC er den ansættende myndighed, der ansætter og afskediger medarbejderne. Begrænsninger i afskedigelsesretten: Krav om saglighed/rimelighed Særlig beskyttelse

Læs mere

Fællesmøde den 9. oktober 2017

Fællesmøde den 9. oktober 2017 Fællesmøde den 9. oktober 2017 Administrationscenter ST DAGSORDEN 1) Status på besparelser herunder afværgeforanstaltninger 2) Procesplan for udleverings af partshøringsbreve (påtænkte afskedigelser) 3)

Læs mere

Region Sjælland har ved mail af 12. oktober 2018 indkaldt repræsentanter fra de faglige organisationer til forhandling 23. oktober 2018 kl. 9:00.

Region Sjælland har ved mail af 12. oktober 2018 indkaldt repræsentanter fra de faglige organisationer til forhandling 23. oktober 2018 kl. 9:00. Aftale Dato: 25. oktober 2018 Region Sjælland har ved mail af 12. oktober 2018 indkaldt repræsentanter fra de faglige organisationer til forhandling 23. oktober 2018 kl. 9:00. Jf. Lov om varsling m.v.

Læs mere

OVERORDNET MÅLSÆTNING... 2 DELMÅL... 2 FOREBYGGELSE AF AFSKED... 2 INDIVIDUELLE PROBLEMER... 2 KOLLEKTIV AFSKED... 3 HVIS AFSKED ER UUNDGÅELIGT...

OVERORDNET MÅLSÆTNING... 2 DELMÅL... 2 FOREBYGGELSE AF AFSKED... 2 INDIVIDUELLE PROBLEMER... 2 KOLLEKTIV AFSKED... 3 HVIS AFSKED ER UUNDGÅELIGT... Politik for afsked og forebyggelse af afsked 22. februar 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE OVERORDNET MÅLSÆTNING... 2 DELMÅL... 2 FOREBYGGELSE AF AFSKED... 2 INDIVIDUELLE PROBLEMER... 2 KOLLEKTIV AFSKED... 3 HVIS

Læs mere

Retningslinjer i forbindelse med sygefravær

Retningslinjer i forbindelse med sygefravær Godkendt i HMU den 14. september 2010 Sagnr. 10/33414 Dokument nr. 21/293582 Tilføjelse d. 13.9.12 (erstatningsferie) Ændring d. 9.7.13 (bortfald af DP333) Retningslinjer i forbindelse med sygefravær Indhold

Læs mere

Konsekvenser af budget

Konsekvenser af budget Konsekvenser af budget 2018 2021 Administrationscenter ST DAGSORDEN 1) Indledning - v. adm.chef Niels Damgaard Hansen 2) Budget 2018-2021 og konsekvenserne heraf - v. adm.chef Niels Damgaard Hansen 3)

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Retningslinjer for rekruttering

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Retningslinjer for rekruttering UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Retningslinjer for rekruttering HR og Kommunikation Marts 2016 1. Rekruttering af ny medarbejder... 3 2. Ansættelsesprocedure... 3 2.1 Niveau 1 Direktion... 3 2.2 Niveau 2

Læs mere

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder.

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. FORSVARETS PERSONELTJENESTE LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. MARTS 2013 FØR SAMTALEN

Læs mere

Dansk Erhverv & FAQ 30/08/2018. DANSK ERHVERV Hvad kan vi? To do. Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg!

Dansk Erhverv & FAQ 30/08/2018. DANSK ERHVERV Hvad kan vi? To do. Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg! Oplæg ITB, København August 2018 Dansk Erhverv & FAQ Chefkonsulent, advokat Steffen Kjøller Jensen To do Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg! DANSK ERHVERV Hvad kan vi? 1 Hvem er vi? Dansk Erhverv

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Ekstraordinært LSU

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Ekstraordinært LSU Møde den: 14.01.2013 1510-410 Ekstraordinært LSU REFERAT Til stede: Frank Jensens (FRJ), Ib Johannsen (IBJ), Jeanette Dandanell (JDA) Niels Pind (PIND), Jens W. Clausen (JWC), Bente Olsen (BEO), Charlotte

Læs mere

Retningslinier for kompetencer m.v. vedrørende ansættelser og afskedigelser

Retningslinier for kompetencer m.v. vedrørende ansættelser og afskedigelser Retningslinier for kompetencer m.v. vedrørende ansættelser og afskedigelser Ansættelse af ledere og medarbejdere kompetenceregler Ansættelse af: 1. Kommunaldirektør og direktører: Ansættes af: kommunalbestyrelsen

Læs mere

Tjenstlig samtale. Oversigt:

Tjenstlig samtale. Oversigt: Tjenstlig samtale Oversigt: Hvad er en tjenstlig samtale? Ansættelsesretlige konsekvenser Case Kaffepause & gruppearbejde Bisidderrollen Opsamling - case Afrunding & spørgsmål 04.06.2018 / SIDE 2 Hvad

Læs mere

Håndtering af sygefravær

Håndtering af sygefravær Håndtering af sygefravær Denne vejledning beskriver hvordan du skal agere, når du er syg eller har medarbejdere der er syge. Den fortæller hvilke roller og ansvar du har, samt hvordan og hvornår der skal

Læs mere

Afskedigelse af medarbejdere

Afskedigelse af medarbejdere Afskedigelse af medarbejdere At afskedige en medarbejder er en vanskelig opgave, som kræver både omtanke og empati. Denne håndbog giver nogle gode råd til, hvordan en afskedigelse gennemføres bedst muligt.

Læs mere

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen Klar, parat, forandrinng - Økonomaforeningens forandringsprogram Layout: Torben Wilhelmsen Tryk: Eks Skolens Trykkeri økonomaforeningen oktober 2001

Læs mere

Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser

Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser Koncern HR, Stab, NS februar 2015 Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser Retningslinjer vedtaget af RMU den 20. februar 2015 Baggrund Indledning Der sker løbende

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Referat AARHUS UNIVERSITET. Ekstraordinært møde den 19. april LSU i AU HR

Referat AARHUS UNIVERSITET. Ekstraordinært møde den 19. april LSU i AU HR Ekstraordinært møde den 19. april 2017 Referat LSU i AU HR Til stede: Lederrepræsentanter: Anne Lindholm Behnk, Gertrud Lindberg Tefre Medarbejderrepræsentanter: Astrid V. H. Svendsen, Lene Fransen, Lizzi

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Retningslinjer for sygefravær

Retningslinjer for sygefravær Retningslinjer for sygefravær 1. KU s arbejde med sygefravær Københavns Universitet støtter medarbejdere, der er ramt af krise, sygdom eller nedsat arbejdsevne, og er indstillet på at gøre en aktiv indsats

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: LSU udøver sin virksomhed

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg 1 November 2005 Notat om SU-aftalens bestemmelser om ledelsens pligt til information og drøftelse i samarbejdsudvalget Baggrund EU-direktiv af 11. marts 2002 om

Læs mere

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser Region Syddanmark Større organisationsændringer og reduktion af stillinger RETNINGSLINJER OG omplacering rettigheder i opsigelsesperioden regionsyddanmark.dk medarbejders rettigheder og pligter inddragelse

Læs mere

OUH Uddannelsesansvarlige overlæger Kvartalsmøde 16. juni Uddannelseslæger hvad med juraen? HR-konsulent Susanne Wind

OUH Uddannelsesansvarlige overlæger Kvartalsmøde 16. juni Uddannelseslæger hvad med juraen? HR-konsulent Susanne Wind OUH Uddannelsesansvarlige overlæger Kvartalsmøde 16. juni 2015 Uddannelseslæger hvad med juraen? HR-konsulent Susanne Wind HR-afdelingen Teamopdelt (team 1-3) Afdelingerne tilknyttet bestemt team http://info.ouh.dk/wm348316

Læs mere

Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune

Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune 1 RETNINGSLINIER FOR GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR Forord God håndtering af sygefravær handler om at give de bedste betingelser

Læs mere

Vejledning i ansættelsesretlige sager -

Vejledning i ansættelsesretlige sager - Vejledning i ansættelsesretlige sager - godt at holde sig for øje, når man arbejder med disse sager: Djævlen sidder i detaljen Revideret maj 2010 Indhold Personaleafdelingens rolle 2 Juridiske begreber

Læs mere

Referat AARHUS UNIVERSITET

Referat AARHUS UNIVERSITET Møde den: 10. oktober 2017 kl. 13.00-14.00 Vennelyst Boulevard 9, 8000 Aarhus C., bygning 1611-121B. Samarbejdsudvalget, Administrationscenter Health Referat Deltagere: Steen H. Jakobsen, Søren Dam, Mads

Læs mere

Bilag 3.1, overordnet tidsplan

Bilag 3.1, overordnet tidsplan Aalborg Universitet Postboks 159 9220 Aalborg Dato: 11-12-2018 Sagsnr.: 2018-220-00349 Bilag 3.1, overordnet tidsplan Der er variationer i tidsplanen, da fakulteterne har valgt at afholde FSU og SU-møder

Læs mere

Håndtering af afskedigelser. Årsmøde i FADD 2011 Workshop Aksel Christensen

Håndtering af afskedigelser. Årsmøde i FADD 2011 Workshop Aksel Christensen Håndtering af afskedigelser Årsmøde i FADD 2011 Workshop Aksel Christensen Afskedigelsestyper Afsked begrundet i personrelaterede forhold. Afsked begrundet i nedskæringer. Afsked begrundet i personrelaterede

Læs mere

Skitse til drejebog for personaleproces ved fusion af Centralkøkkenet, AUH Risskov, Psykiatri og Social, og Køkkenet ved Aarhus Universitetshospital

Skitse til drejebog for personaleproces ved fusion af Centralkøkkenet, AUH Risskov, Psykiatri og Social, og Køkkenet ved Aarhus Universitetshospital Skitse til drejebog for personaleproces ved fusion af Centralkøkkenet, AUH Risskov, Psykiatri og Social, og Køkkenet ved Aarhus Universitetshospital Forord Denne skitse til drejebog omhandler personaleprocessen

Læs mere

Udarbejdet af Center for personale og HR-udvikling april 2010. For ledere i Næstved Kommune

Udarbejdet af Center for personale og HR-udvikling april 2010. For ledere i Næstved Kommune For ledere i Næstved Kommune 1 Indledning I forbindelse med besparelser foreligger et forløb, der kan være vanskeligt som leder at have overblik over samt håndtere. Derfor har Center for personale og HR-udvikling

Læs mere

Referat. Møde den: 9. oktober 2017 kl Lokale 1521,220 Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C, Videolink til Aarslev og Roskilde

Referat. Møde den: 9. oktober 2017 kl Lokale 1521,220 Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C, Videolink til Aarslev og Roskilde Møde den: 9. oktober 2017 kl. 10.00-12.00 Lokale 1521,220 Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C, Videolink til Aarslev og Roskilde Referat LSU for Administrationscenter ST Deltagere: Anne Olsen, Bjørn Vinding

Læs mere

Baggrund. Dato

Baggrund. Dato RMU 20/9 2007 bilag pkt. 6c UDKAST Regionshuset Viborg HR Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5500 HR-viborg@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Retningslinier ved omplacering og afskedigelse af ansatte

Læs mere

Forretningsorden for. samarbejdsudvalget (SU) i. Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark

Forretningsorden for. samarbejdsudvalget (SU) i. Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark Forretningsorden for samarbejdsudvalget (SU) i Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark Side 0 af 11 sider 1. Målsætning for samarbejdet hos Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark... 2 2. Information...

Læs mere

Videokonference (Soldalen/Blangstedgårdsvej)

Videokonference (Soldalen/Blangstedgårdsvej) EKSTRAORDINÆRT Referat LSU-LAU (fællesadministrationen) Mødedato: 3. februar 2014 Starttidspunkt: Kl. 15:.00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Dokumentnavn: Dagsorden 03.02.204 Sted: Deltagere: Videokonference

Læs mere

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet 1. INDLEDNING Faxe Kommunes nærværpolitik er en del af Faxe Kommunes Personalepolitik,

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Orienteringsskrivelse vedr. FGU september 2018 AVU og Serviceafdelingen

Orienteringsskrivelse vedr. FGU september 2018 AVU og Serviceafdelingen Bilag 7. Punkt 11. Status på arbejdet med implementering af FGU-loven, 2018 Orienteringsskrivelse vedr. FGU september 2018 AVU og Serviceafdelingen Status fra UVM Ministeriet er ved at komme op i fart

Læs mere

NBI Budget 2009 og planer for reduktion af den faste stab ved NBI. Medarbejdermøde 17. december 2009

NBI Budget 2009 og planer for reduktion af den faste stab ved NBI. Medarbejdermøde 17. december 2009 NBI Budget 2009 og planer for reduktion af den faste stab ved NBI Medarbejdermøde 17. december 2009 Niels Bohr Institutets budget for 2009 Budget NBI Mio. kr. i 2009 PL-niveau Budget 2009 1 Indtægter 95,5

Læs mere

NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET

NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET

Læs mere

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET Side 1 af 6 SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET 1. Regelgrundlag 1. XXsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Administrativ procedure tvistighedssager

Administrativ procedure tvistighedssager Administrativ procedure tvistighedssager Erhvervsuddannelsesloven 63, stk. 1: En tvistighed mellem en elev og praktikvirksomheden kan alene indbringes for det faglige udvalg, der skal søge at tilvejebringe

Læs mere

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Indhold 1. Indledning... 3 2. Temaer... 3 2.1 Mål, strategi og økonomi... 3 2.2 Arbejds- og personaleforhold... 4 2.3

Læs mere

BUPL. Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir

BUPL. Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir BUPL Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir 1 At forholde sig til rollen som TR Årsagerne til, at du er valgt som tillidsrepræsentant

Læs mere

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn Nyt job god løn SNYD IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER Nyt job til den rigtige løn Danske Fysioterapeuter har valgt at sætte fokus på de muligheder og faldgruber der er, når man skal have løn og vilkår

Læs mere

4. Drøftelse og tilrettelæggelsen af processen for meddelelse om påtænkt

4. Drøftelse og tilrettelæggelsen af processen for meddelelse om påtænkt Møde den: Mandag den 10. februar 2014 kl. 12.00 Sted: 1443/413 Ekstraordinært LSU Kommunikation REFERAT Til stede: Lykke Ankersen, Knud Holt Nielsen, Jetthe L. Revsgaard, Peder Holm-Pedersen, Henriette

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet 1. Regelgrundlag 1. Samarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Reduktion i antallet af medarbejdere/reduktion af medarbejdertimer kan typisk komme på tale i følgende situationer:

Reduktion i antallet af medarbejdere/reduktion af medarbejdertimer kan typisk komme på tale i følgende situationer: Emne: Tryghed i ansættelsen Principper for omplacering/afskedigelse af medarbejdere ved organisationsændringer, nedlæggelse af arbejdspladser og budgetrelaterede personalereduktioner. 1 Reduktion i antallet

Læs mere

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET I denne brochure kan du få mere viden om, hvordan du og din virksomhed kan få styr på sygefraværet. Der er gode råd og guidelines til at få udarbejdet en sygefraværspolitik samt

Læs mere

EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK

EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK Eksempel på færdig sygefraværspolitik Herunder ses et ideoplæg til en færdig sygefraværspolitik. Formål Sygdomspolitikken skal understøtte en tidlig, aktiv indsats, der skal

Læs mere

Medarbejderrepræsentanterne foreslog, at referater af nærværende og kommende møder udarbejdes som beslutningsreferat. LSU tilsluttede sig forslaget.

Medarbejderrepræsentanterne foreslog, at referater af nærværende og kommende møder udarbejdes som beslutningsreferat. LSU tilsluttede sig forslaget. LSU-møde Administrationscenter Aarhus BSS Den 31. januar 2017, kl. 12.30-15.00 Lokale: 1328-120 Referat Deltagere: Nikolaj Harbjerg, Anni Bækgaard Langberg, Aase Bak, Eigil Jensen, Susanne Dalsgaard Krag

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Dokumentnavn: Sygefraværdspolitik Dok.nr.: PO Ejer: Forfatter: Godkender: Status: Side acta acta acta Godkendt 1 af 6

Dokumentnavn: Sygefraværdspolitik Dok.nr.: PO Ejer: Forfatter: Godkender: Status: Side acta acta acta Godkendt 1 af 6 acta acta acta Godkendt 1 af 6 Skagen Skipperskoles sygefraværspolitik. Skagen Skipperskoles sygdomspolitik er et sæt "spilleregler" for, hvordan ledelsen og medarbejderne i fællesskab og i praksis forebygger

Læs mere