ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost mag4@aarhus.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk"

Transkript

1 ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 28. april 2000 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: p22-01/00 Ref.: ic/gk Indstilling om den fremtidige børnekulturpolitik, herunder etablering af et børnekulturhus og iværksættelse af børnekulturaktiviteter. 1. Resume. I denne indstilling fremsættes der forslag til en børnekulturpolitik i Århus Kommune, etablering af et børnekulturhus som ramme om et børnekulturelt netværksarbejde samt iværksættelse af børnekulturelle aktiviteter. Der tages økonomisk afsæt i de ved det seneste budgetforlig afsatte midler til etablering af et børnekulturhus m.v. Ud over at der redegøres for netværkstanken, foreslås der ansat to koordinatorer, som bl.a. skal igangsætte udvikling på det børnekulturelle område i samspil med de selvejende kulturinstitutioner og de kommunale institutioner. Det foreslås, at børnekulturhuset fysisk placeres i lokaler på Brobjergskolens A- bygning i underetagen. Organisatorisk foreslås det, at børnekulturhuset etableres som en decentral enhed under Fritids- og Kulturforvaltningen, og at børnekulturhusets nødvendige administrative bistand købes i Kulturhus Århus. Der foreslås afsat kr. til etableringsudgifter. Herudover foreslås, at der afsættes et årligt puljebeløb på kr., som udmøntes i 4 puljer: En aktivitetspulje for børn og unge, en Gør-det-selv"-pulje, en efteruddannelsespulje samt en bufferpulje. Den bevillingsmæssige kompetence for puljemidlerne foreslås fordelt på henholdsvis koordinatorerne, Fritids- og Kulturforvaltningens Kulturafdeling samt Styregruppen, som sammensættes på tværs af Magistratens 1. og 4. Afdeling. Styregruppen foreslås endvidere bemyndiget til at godkende kriterierne for tildeling af puljemidler og til at godkende ændringer i puljernes størrelse samt til at foretage justeringer i de øvrige afsatte midler, hvis der viser sig at være behov herfor i løbet af evalueringsperioden. Der foreslås endvidere etableret en Teaterskole for børn og unge i alderen 6-25 år med et årligt kommunalt driftstilskud på kr. Teaterskolen foreslås tilknyttet Dramacentrum. Det foreslås at Gellerupscenen bliver omdrejningspunkt for teaterskoleundervisningen for de over 15-årige og for skoler, som udbyder en dramalinie i 10 klasse, samt bliver overordnet ansvarlig for etablering og udvikling af internationale kontakter mellem børn og unge i teater/dramasammenhæng. Det foreslås endvidere, at der ydes et fast tilskudsbeløb til Dramacentrum på

2 kr. årligt ud over det beløb, som Skoleforvaltningen i en længere årrække har bevilget en gang årligt til Dramacentrum. Organisatorisk foreslås Dramacentrum og Teaterskolen inkorporeret i Børneteatret Filuren, dog med en klar øremærkning af de afsatte børnekulturmidler. Billedskolerne i Århus foreslås forankret og organisatorisk konsolideret som en egentlig forening. Det foreslås endvidere, at der etableres et billed-/multimedieværksted via en formaliseret samarbejdsaftale mellem Billedskolerne i Århus og Aktivitets- og Kulturcenter Huset, i Husets regi. Der foreslås afsat et årligt beløb til driften og et engangsbeløb til etablering af henholdsvis Billedskolerne i Århus og billed-/multimedieværkstedet. Herudover foreslås der afsat et årligt beløb til Mediehuset til igangsætning af aktiviteter for børn og unge på film-, video- og Tv-området under forudsætning af, at der herudover kan skaffes en tilstrækkelig ekstern medfinansiering. Til vidensbasen for børn og unge - Brainz.dk - foreslås der afsat et årligt beløb til drift på kr. Børnekulturområdet foreslås evalueret løbende indtil udgangen af år 2003 af 2 eksterne evaluatorer med en generel, bred fundering indenfor børnekulturområdet. Evaluatorerne foreslås udpeget af styregruppen. Styregruppen og evaluatorerne foreslås bemyndiget til at fastlægge evalueringskriterierne, og der foreslås afsat et beløb på kr. årligt i til evaluering. Børnekulturhuset foreslås iværksat pr. 1. november 2000, mens øvrige nye aktiviteter igangsættes snarest muligt efter den 1. januar Tidligere beslutninger. I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for besluttede Byrådet, at børnekulturen skulle opprioriteres blev udnævnt som børnekulturår, hvor børnekulturen blev et særligt indsatsområde. Magistratens 4. Afdeling blev ansvarlig for indsatsområdet samt for at analysere mulighederne for - inden for de bestående økonomiske og bygningsmæssige rammer - at etablere et børnekulturhus, som kunne danne ramme om kulturelle aktiviteter for børn i årene efter I budgettet for årene afsatte Byrådet 2 mio. kr. i 2000 og 3,5 mio. kr. i de følgende år til et børnekulturhus. Børnekulturhuset skulle etableres som en fysisk og organisatorisk ramme for et børnekulturelt netværksarbejde. Partierne bag budgetforliget har i en supplerende aftale for kulturområdet, som er offentliggjort den 7. marts 2000, foreslået disse beløb reduceret med kr. i år 2000 og kr. årligt i de efterfølgende år. Forslagene i denne aftale indgår i behandlingen af Magistratens 4. Afdelings indstilling af 8. december 1999 om revision af de kulturpolitiske målsætninger og om iværksættelse af en kulturel udviklingsplan - Vækstlag og Flagskibe - for Århus I nærværende indstilling er de reducerede beløb lagt til grund. Reduktionen betyder, at igangsætningen af børnekulturhuset udskydes, og at der ikke i år 2000 kan afsættes puljemidler.

3 3. Beskrivelse af indstillingen. 3.1 Værdigrundlag og mål for børnekulturen i Århus. Børn og unge i Århus kommune skal have de bedst tænkelige betingelser for at leve sig ind i, opleve og bidrage til vores samfund og dets fællesskaber. De har ret til en barndom/ungdom, hvor der tages hensyn til deres udvikling og modenhed. De skal have indflydelse på deres eget liv. De skal vide, hvad der er at vælge imellem, de skal tilbydes nogle kvalitative valgmuligheder, og de skal lære at vælge. Børn og unge skal både kunne modtage, deltage i og selv være skabende i den kulturelle verden. Deres fantasi, skabertrang og kropsforståelse skal udfordres; det gælder også de børn og unge, som ikke i dag tiltrækkes af kulturtilbuddene eller føler sig velkomne. De voksne skal være parate til at delagtiggøre børn og unge i den fælles kulturarv og den kulturelle mangfoldighed og sikre, at børn og unge har lige adgang til de kulturelle muligheder. De voksne skal sikre kvalitet, være lydhøre i forhold til børn og unge, turde fordybe sig i det, som børn og unge laver, og skubbe dem videre i udviklingen. Samtidig skal de voksne vise børn og unge respekt og tage deres produkter alvorligt. Børnekulturhuset skal være et ressourcecenter for arbejdet med børn og kultur. Målgruppen er som udgangspunkt børn og unge til og med 17 år. Børnekulturområdet skal styrkes kvalitativt, dels via en opkvalificering af allerede eksisterende tilbud, dels ved at skabe grobund for og styrke en kontinuerlig, kvalitativ og visionær udvikling af det samlede udbud af børnekultur i Århus Kommune. Børnekulturområdet bringes hermed i kvalitativ forstand i overensstemmelse med Magistratens 4. Afdelings seneste forslag om revision af de kulturpolitiske målsætninger m.v. 3.2 Børnekulturhus Netværksmodellen. I modsætning til den traditionelle børnekulturhusmodel - med en fast bygningsmæssig ramme inden for hvilken alle aktiviteter foregår - er forslaget om at skabe et børnekulturhus ud fra en netværksmodel begrundet i, at børn og unge opererer lokalt, er afhængige af lokal mangfoldighed, udfoldelsesmuligheder, udfordringer, lokalområdeidentitet osv. Ved en netværksmodel bliver der igangsat aktiviteter i alle dele af kommunen og på de steder, hvor børnene og de unge faktisk er. Børnekulturhuset skal således nok have base i nogle centralt placerede aktivitetslokaler, hvor også de to børnekulturkoordinatorer, jf. afsnit 3.2.4, får kontorfaciliteter, men koordinatorernes fornemste opgave bliver at være løftestang i bestræbelserne på at styrke og udbygge det tværfaglige samarbejde i hele kommunen og være primus motor i udvikling af netværket.

4 Koordinatorerne skal igangsætte udvikling på det børnekulturelle område. De skal være profilskabende og have kompetence til og ansvaret for at udvikle og igangsætte aktiviteter lokalt i hele kommunen på tværs af alle faggrænser. De skal sikre udvikling i samspillet mellem byens kulturinstitutioner, børn og lokalområder gennem særlige aktiviteter - børneprogrammer - der har børn som målgruppe. De skal sikre udviklingen i samspillet mellem byens øvrige institutioner - skoler, biblioteker, børnehaver, fritidshjem, klubber, legepladser m.v. - og lokalområder gennem særlige aktiviteter med børn som målgruppe. De skal råde over en prøv-selv-ordning, hvor børn kan få støtte til deres egne ideer og aktiviteter. De skal desuden være ansvarlige for opbygning af en vidensbase over kommunens professionelle kunstnere/kreative personer, faciliteter m.v. med relation til børnekultur. Denne vidensbase bliver en del af den elektroniske vidensbase for børn og unge, Brainz.dk, som indvies den 6. juni Et børnekulturhus baseret på netværkstanken er ikke tidligere set i Danmark. Århus bliver derfor foregangsby på området Børnekulturelle målsætninger i institutionernes virksomhedsplaner. En forudsætning for, at koordinatorerne kan opfylde målsætningen, er, at der udvikles samarbejde, kulturformidling og netværk på tværs af magistratsafdelinger og på tværs af kulturinstitutioner og øvrige institutioner. Redskabet hertil er i første omgang at optimere rammerne for et sådant samarbejde, hvilket foreslås skabt ved, at relevante magistratsafdelinger, kulturinstitutioner og kommunale institutioner i øvrigt (daginstitutioner, klubber, skoler, legepladser, biblioteker, idrætsanlæg m.v.) udvikler deres egen børnekulturprofil i de fremtidige virksomhedsplaner eller fremtidige målsætninger. Ved at indarbejde børnekulturen som et selvstændigt mål sikres, at institutionerne aktivt kommer til at medvirke til at styrke den fælles børnekulturelle målsætning for hele kommunen Børnekulturhusets fysiske rammer. I overensstemmelse med tankegangen bag netværksmodellen tænkes børnekulturhuset geografisk set etableret som en kombineret central/decentral institution. På den ene side er det vigtigt, at der i tilknytning til børnekulturkoordinatorernes administrative base findes nogle store lokaler, der kan anvendes fleksibelt til både øveformål og værkstedsaktiviteter, men også til forestillinger og udstillinger. På den anden side skal aktiviteterne primært foregå dér, hvor børnene befinder sig - på institutioner, skoler og biblioteker - eller i kulturinstitutionerne med deres

5 muligheder for produktion og præsentation af de forskellige udtryksformer. Den centrale enhed foreslås etableret på Brobjergskolen, hvor der i A-bygningens underste etage er nogle store, velegnede lokaler til både mere værkstedsprægede aktiviteter og til udstillinger og forestillinger. I første omgang foreslås det, at det tidligere kantinelokale med de karakteristiske murhvælvinger (225 m 2 ) med tilhørende køkken (23 m 2 ) samt en sal med trægulv (111 m 2 ) anvendes til formålet. Herudover vil der i et af klasseværelserne i stueetagen (45 m 2 ) kunne etableres kontorfaciliteter for koordinatorerne. Brobjergskolen er yderst centralt placeret med mange buslinier stort set lige til døren. A-bygningen, der ligger ud mod Frederiks Allé, rummer betydelige muligheder for en fremtidig udvidelse ved inddragelse af flere lokaler, hvis dette viser sig ønskeligt, lige som der vil være mulighed for at inddrage skolegården til aktiviteter i forbindelse med børnekulturhuset. Hertil kommer, at børnekulturhuset med en placering på Brobjergskolen vil blive en del af et meget levende kulturelt miljø med mange potentielle samarbejdspartnere i de nærmeste omgivelser og med et stort antal lokaler, der vil kunne anvendes i forskellige sammenhænge. Her tænkes bl.a. på øvelokalerne og Opgang 2 s teatersal i skolens B-bygning, MBT Danseteaters scene i C-bygningen samt teatersalen og øvelokalerne i Officersbygningen. Hertil kommer Musikhuset med Amfiscenen og senere det nye kunstmuseum. Placeringen på Brobjergskolen forudsætter en omplacering af nogle af oplysningsforbundenes aktiviteter i bygningen. Der er indledt drøftelser med Folkeoplysningssamvirket med henblik på at finde alternative lokaleløsninger for voksenundervisningen. Den fysiske placering af teater- og billedskoleaktiviteterne, herunder af et billed-/multimedieværksted, beskrives nedenfor i afsnittene 3.4 og Børnekulturhusets organisation. Børnekulturhuset foreslås etableret som en decentral enhed under Fritids- og Kulturforvaltningens Kulturafdeling. Det foreslås, at børnekulturhusets faste personale alene består af to børnekulturkoordinatorer, der indplaceres sideordnet med reference til lederen af Kulturafdelingen. Af de afsatte midler foreslås den nødvendige administrative bistand (ca. 20 timer ugentligt) købt af Kulturhus Århus. Herved opnås, at koordinatorerne kan koncentrere deres indsats om de børnekulturelle aktiviteter, herunder opbygningen af netværk, mens der ved besættelsen af stillingerne ikke skal lægges så stor vægt på administrative kvalifikationer. Koordinatorernes opgaver bliver primært: planlægning og gennemførelse af aktiviteter i lokalerne på Brobjergskolen opbygning af netværk imellem daginstitutioner, skoler, klubber, biblioteker og kulturinstitutioner mv. med henblik på gennemførelse af børnekulturelle aktiviteter i nærmiljøerne børnekulturelt udviklingsarbejde

6 administration af puljemidler I børnekulturhusets etableringsfase - foreløbig frem til den nedenfor beskrevne evaluering - nedsættes der en styregruppe bestående af lederne af forvaltningsafdelinger, der beskæftiger sig med børn og unge (Børn og Unge- Afdelingen, Skoleforvaltningen, Bibliotekerne, Fritids- og Kulturforvaltningen) samt af direktøren i Magistratens 4. Afdeling. Styregruppen følger de samlede børnekulturelle aktiviteter og evalueringen heraf og foreslås bemyndiget til at foretage beløbsmæssige justeringer af fordelingen af de samlede midler til børnekulturaktiviteter, herunder puljemidlerne, samt til at fastlægge kriterier for tildeling af puljemidlerne og kriterier for evalueringen af de samlede aktiviteter. Det forudsættes, at koordinatorerne på eget initiativ udvikler et omfattende net af faglige sparringspartnere. Herudover bør børnekulturkoordinatorerne i forbindelse med beslutninger om iværksættelse af aktiviteter på særlige indsatsområder gøre brug af f.eks. fokusgrupper bestående af forskellige brugerrepræsentanter - dvs. børn og unge. 3.3 Puljer Puljemidlernes anvendelse. For at få igangsat en fortløbende proces for udvikling af samarbejde og netværk afsættes der puljemidler på i alt kr. årligt. Puljemidlerne administreres af koordinatorerne og anvendes til særlige initiativer - børneprogrammer - som skal være løftestang for at integrere børnekultur naturligt i kulturinstitutionerne igangsættelse af aktiviteter på det øvrige institutionsområde igangsættelse af projekter i samarbejde med miljøet eller af koordinatorerne alene igangsættelse af projekter institutionerne imellem børns egne projekter - Gør-det-selv -pulje efteruddannelsesforløb Det foreslås at puljemidlerne fordeles med: kr. årligt til særlige initiativer og til aktiviteter (Aktivitetspuljen for børn og unge) kr. årligt til børns egne aktiviteter ( Gør-det-selv"-puljen) kr. årligt til efteruddannelsesforløb (Efteruddannelsespuljen) kr. årligt til en eventuel udvidelse af Gør-det-selv"-puljen eller Aktivitetspuljen (Bufferpuljen). Det er vigtigt, at der afsættes midler til efteruddannelse i alle relevante sammenhænge og for alle faggrupper for at sikre kvalitet i børnekulturen generelt. Som eksempel kan nævnes igangsættelse af formidlingskurser, workshops, konferencer, debatmøder osv.

7 I forbindelse med iværksættelse af efteruddannelsesforløb bør institutionerne selv bidrage til opkvalificeringen af sine personalegrupper via eget budget. En synliggørelse af koordinatorernes arbejde fra børnekulturhusets start er imidlertid afgørende. Det er vigtigt, at der hurtigt sker en opdyrkning af området i bred forstand, og det er vigtigt, at der straks igangsættes nye aktiviteter. Magistratens 4. Afdeling foreslår derfor, at efteruddannelsespuljen optrappes over 3 år, således at der det første år (2001) afsættes kr., det andet år kr. og tredje år kr. Herved er der mulighed for, at der i Aktivitetspuljen for børn og unge i det første år rådes over kr., som så tilsvarende trappes ned til kr., jf. nedenstående skema. Endvidere er der afsat kr. i en såkaldt bufferpulje, hvis der skulle vise sig et større pres end forudsat på Gør-det-selv -puljen. Ellers kan midlerne tilføres Aktivitetspuljen for børn og unge. Fordeling af puljemidler (beløb i kr.) År Aktivitetspulje for børn og unge Gør-det-selv"-pulje Efteruddannelsespulje Bufferpulje I alt Bevillingskompetence. Den bevillingsmæssige kompetence for puljemidlerne foreslås fordelt således: Til og med kr.: kompetencen hos koordinatorerne Over kr. til og med kr.: kompetencen hos Fritids- og Kulturforvaltningens Kulturafdeling Over kr.: kompetencen hos styregruppen Som nævnt foreslås det, at styregruppen bemyndiges til at godkende kriterierne for tildeling af puljemidlerne samt til at godkende en beløbsmæssig ændring af de foreslåede puljers størrelse, hvis der i løbet af evalueringsperioden viser sig at være behov herfor Etablering af en Teaterskole for børn og unge Teaterskolens formål og målgrupper. En teaterskole er et nyt tilbud for børn og unge i Århus Kommune. Det er Teaterskolens formål at tilbyde børn og unge i kommunen en kvalificeret undervisning - som varetages af professionelle undervisere - i teater og drama. Teaterskolens målgruppe er børn og unge i alderen 6-25 år, hvor børn og unge i alderen 6-15 år er den primære målgruppe for konkret teaterskoleundervisning. For de over 15-årige, som har gennemført undervisning i Teaterskolens regi, foreslås

8 omdrejningspunktet for undervisningen efterfølgende at blive Gellerupscenen, specielt med henblik på at videreudvikle og dygtiggøre sig til Gellerupscenens egne produktioner. Herudover foreslås Gellerupscenen at skulle være omdrejningspunkt for skoler, som udbyder en dramalinie i 10. klasse, via udlån af scenefaciliteter og tilbud om konsulentbistand m.v. Dette kan ske gennem decentrale aftaler med de enkelte skoler. Det foreslås endvidere, at Gellerupscenen overordnet bliver ansvarlig for etablering og udvikling af internationale kontakter og international udveksling mellem børn og unge i teater-/dramasammenhæng Teaterskolens tilbud, struktur og økonomi. Teaterskolens tilbud er et kvalificeret fritidstilbud, altså et tilbud, som eleverne frekventerer af interesse. Tilbuddet vil derfor have et andet udgangspunkt end Dramacentrums, jf. afsnit 3.5. Teaterskoleundervisningen skal være kvalitativ og produktorienteret med et højt ambitionsniveau. Elevernes egenbetaling bør matche priserne for en tilsvarende professionel og kvalificeret undervisning andre steder i landet. Teaterskoleundervisningen bør placeres såvel centralt som decentralt i faste lokaler i de lokalområder, hvor der allerede eksisterer en eller anden form for tradition for teater-/drama-aktivitet. Der bør bygges videre på den synergieffekt, der ligger i, at mange skoler og ungdomsskoler allerede har tradition for tilbud om dramaundervisning. Ved at indgå et samarbejde med disse institutioner kan man udnytte og arbejde videre med den glæde og energi, som allerede er opbygget. Det må forventes, at det vil tage nogle år at opdyrke hele området decentralt og få etableret begrebet At gå til teater i børn og unges bevidsthed. Inden for de første 2-3 år vil det være realistisk for de midler, som foreslås afsat, at oprette ca. 20 hold om året, fordelt på 4-5 lokalområder. Teaterskolen foreslås organisatorisk tilknyttet børneteatret Filuren, se afsnit 3.6. Teaterskolen foreslås finansieret dels via elevbetaling, dels ved at der af de afsatte midler ydes et årligt driftstilskud på kr. I startfasen vil det være nødvendigt at anvende størstedelen af elevbetalingen til etablering af en teknikbank. Når denne er veludbygget, vil elevbetalingen hovedsagelig blive anvendt til udbygning af teaterskolen Forankring af Dramacentrum. Dramacentrum, som er et tilbud til skolerne, har med stor succes eksisteret i ca. 6 år. Dramacentrum har hidtil - ud over egenindtjeningen - været finansieret via tilskud fra Kulturpuljen, senere fra de regionale forsøgsmidler, samt et tilskud, som over hele perioden årligt har været bevilget fra skolevæsenets egne midler (kontoen for normalundervisning). De regionale forsøgsmidler bortfalder pr. 30. juni Dramacentrums målgruppe er primært skolerne i Århus Kommune, hvor Dramacentrum fungerer som servicecenter med alt, hvad der vedrører teater og drama. Lederen af Dramacentrum og et korps af freelance undervisere kan købes af

9 skolerne til løsning alle opgaver inden for teater og drama, herunder også opgaver med udgangspunkt i temaer, som for den enkelte klasse kan være problematiske, som f.eks. mobning. Dramacentrum har i de seneste par år med succes udbygget sit TIU-program (teater i undervisningen) i samarbejde med byens kulturinstitutioner. Via samarbejder med bl.a. Den Gamle By og Moesgård Museum er der lavet dramatiseringer af udvalgte historiske begivenheder, som foregår i historisk korrekte rammer, hvor børnene inddrages aktivt i forestillingerne, og hvor der - som i al TIU undervisning - udarbejdes undervisningsmateriale, som klasselæreren gennemgår og bearbejder med eleverne både før og efter forestillingerne. Dramacentrum rekvireres som oftest af en klasselærer. Et forløb med Dramacentrum foregår i skoletiden og er derfor ikke frivilligt for de deltagende børn og unge. Dramacentrums tilbud vil derfor være forskelligt fra Teaterskolens, som er et frivilligt tilbud med et - som hovedregel - andet indhold. Da Dramacentrum er et velrenommeret og helt unikt tilbud til skolerne i Århus Kommune, foreslås det, at der nu - efter 6 år som forsøg - af de afsatte midler ydes et årligt driftstilskud på kr. Hertil kommer yderligere et beløb på ca kr. årligt, som Skoleforvaltningen af Skolevæsenets egne midler (kontoen for normalundervisning) gennem en længere årrække - for ét år ad gangen - har bevilget til Dramacentrum Organisatorisk tilhørsforhold for Dramacentrum og Teaterskolen. Dramacentrum har gennem årene opbygget en kvalificeret organisation, som bl.a. består af et veludbygget netværk, mange kontaktflader, samarbejde/udveksling med relevante uddannelsesinstitutioner, et korps af professionelle undervisere, et erfaringsudvekslingsforum for underviserne osv. Herudover har Dramacentrum en fast professionel sparring med børneteatret Filuren, som bl.a. er med til at sætte fokus på, at det er den teatermæssige dimension i Dramacentrums arbejde, som er omdrejningspunktet og ikke den pædagogiske. Filuren har gennem de seneste 6 år forestået Dramacentrums regnskabsmæssige forhold og budgetovervågning og har vederlagsfrit stillet kontorlokale til rådighed for Dramacentrums administrative arbejde. Magistratens 4. Afdeling foreslår, at man - frem for at opbygge en ny organisation - drager nytte af Dramacentrums allerede indhøstede erfaringer og det allerede veludbyggede netværk og knytter Teaterskolen til Dramacentrum. Som følge af det eksisterende tætte og frugtbare samarbejde mellem Dramacentrum og Filuren, som begge parter ønsker skal fortsætte, foreslås Dramacentrum og Teaterskolen organisatorisk inkorporeret i Børneteatret Filuren, dog med en klar øremærkning af de afsatte børnekulturmidler Billedskole-/multimedieområdet Billedskole og billed-/multimedieværksted.

10 Billedskolerne i Århus (i det følgende kaldt Billedskolen) har med succes eksisteret på forsøgsbasis i ca. 5½ år, da det ikke tidligere har været muligt at opnå en forankring af tilbuddet via et årligt driftstilskud på det kommunale budget. Finansieringen er sket, dels via elevbetalinger, dels via tilskud fra 5%-puljen og efterfølgende af regionale forsøgsmidler. Forsøgsmidlerne bortfaldt pr. 1. januar At gå på billedskole er mere end blot at blive undervist i, hvordan man udtrykker sig gennem kompositioner i tegning og på staffeli. Multimedier indgår i dag som et væsentligt og naturligt element i billedkunsten. Som eksempel kan nævnes animationsområdet, tegnefilmsområdet, det grafiske område osv. Forudsætningen for at kunne anvende multimedier optimalt er imidlertid, at man i rimelig grad mestrer de gamle håndværksmæssige dyder: at kunne tegne, male, lave skulpturer osv. De klassiske discipliner inden for billedkunst vil derfor i samspil med den nye teknik åbne helt nye muligheder for kreativitet, fordybelse, aktivitet, engagement, leg og udtryksglæde. Det foreslås derfor, at børn og unge i Århus tilbydes den udfordring og den opkvalificering, som ligger i at kunne modtage kvalificeret undervisning i såvel traditionel billedkunst som i billed-/multimediekunst Fysiske rammer. Aktivitets- og Kulturcenter Huset er bl.a. kendetegnet ved at have en del værkstedsfaciliteter, som stilles til rådighed for borgerne. En stor del af de eksisterende værkstedsfaciliteter vil være interessante set i en bred billedskole-/multimediesammenhæng, da værkstederne umiddelbart vil kunne indgå i en helt naturlig sammenhæng på området. Som eksempel kan nævnes keramikværkstedet, foto- og croquisværkstedet, det grafiske værksted, tekstilværkstedet, det digitale lydstudie m.v. Set fra Husets synsvinkel vil et samarbejde med Billedskolen omkring den almindelig billedskoleaktivitet og en billed-/multimedieaktivitet give Huset et kvalitativt løft, lige som Huset vil blive mere interessant at frekventere for de yngre brugergrupper. Udnyttelse af materiellet i værkstederne vil samtidig kunne optimeres. Magistratens 4. Afdeling vil derfor foreslå, at Billedskolens centrale aktiviteter lokalemæssigt placeres i Aktivitets- og Kulturcenter Huset, og at der iværksættes et samarbejde mellem de to organisationer omkring etableringen af et billed-/multimedieværksted Undervisning og tilbud. Den eksisterende billedskoleundervisning, som p.t. omfatter 7 hold, foregår decentralt i lokaler på skoler og på museer. Det er hensigten, at der skal ske en yderligere udbygning af de decentrale tilbud. En forankring af Billedskolen, herunder en central placering af billed-/multimedieværkstedet er første skridt på vejen mod en forventet senere udbygning af multimedieområdet til de decentrale enheder. Udbygningen kunne f.eks. ske i samarbejde med de lokale skoler, som er rimeligt teknisk udbyggede, jf. afsnit

11 Undervisningen i Billedskolen såvel som på billed-/multimedieområdet er et kvalificeret fritidstilbud for børn og unge i alderen til og med 18 år. Egenbetalingen bør derfor matche priserne for tilsvarende professionel og kvalificeret undervisning andre steder i landet. Brugere af multimedieværkstedet - uden for undervisningstiden - bør erlægge et af Aktivitets- og Kulturcenter Huset fastsat beløb Organisation. Billedskoleaktiviteterne forudsættes at skulle finde sted i regi af den eksisterende billedskole, Billedskolerne i Århus, som dog organisatorisk skal konsolideres som en egentlig forening. Billed-/multimedieaktiviteterne forudsættes af skulle foregå i samarbejde mellem Billedskolen og Aktivitets- og Kulturcenter Huset gennem en formaliseret samarbejdsaftale. Såvel Billedskolen som Aktivitets- og Kulturcenter Huset er meget positive overfor Magistratens 4. Afdelings forslag Finansiering. Ud over egenbetalingen for billedskoleundervisning og billed-/multimedieundervisning samt den betaling, som andre brugere skal erlægge ved brug af multimedieværkstedet for at optimere udnyttelsen, foreslår Magistratens 4. Afdeling, at der afsættes et årligt beløb på i alt kr. til drift af Billedskolen og kr. til drift af billed-/multimedieværkstedet. Det foreslås endvidere, at Magistratens 4. Afdeling bemyndiges til at godkende samarbejdsaftalen mellem Billedskolen og Aktivitets- og Kulturcenter Huset. Herudover foreslås afsat følgende etableringsudgifter: Billed-/multimedieområdet kr. Billedskoleområdet kr Film-, video- og TV-området. Med en forankring af billedskolerne i tilknytning til et billed-/multimedieværksted har man imødekommet børn og unges behov et langt stykke ad vejen. Erfaringerne fra bl.a. Gør-det-selv"-puljen viser imidlertid, at der blandt de lidt større børn er et udtalt ønske om og behov for også at kunne udfolde sig gennem video- og filmproduktioner. Mediehuset har foreslået en model, hvorefter man vil kunne igangsætte aktiviteter for børn og unge i form af eksempelvis Børnebiffen og Kom selv på skærmen. Dette vil kunne udbydes af Mediehusets Tv-station med en programudsendelse af børn og unges produkter på Lokal-tv om eftermiddagen. Der vil kunne etableres Åbent værksted, målrettet aldersgruppen år, hvor de unge vil kunne låne udstyr og få hjælp til at lave egne produktioner; her vil Århus Filmværksted og Medieskolen være udbydere. Medieskolen vil tillige kunne udbyde Online for klubber, institutioner m.v., hvor disse mod en fast gebyrbetaling vil kunne få efterredigeret videoproduktioner, som typisk har nogle æstetiske og tekniske svagheder m.v.

12 Budgetmæssigt vil ovennævnte aktiviteter, inkl. investeringer i materiel, ligge på ca kr. årligt, men vil dog kunne realiseres delvist ved et budget på minimum ca kr. årligt. Magistratens 4. Afdeling finder, at Mediehusets forslag vil være et meget kvalificeret og unikt tilbud til især de ældre aldersgrupper blandt børnene, og man vil derfor foreslå, at der afsættes et tilskud på kr. årligt til Mediehuset til igangsætning af aktiviteter på film- og Tv-området, dog under forudsætning af, at der kan opnås en tilstrækkelig ekstern medfinansiering Decentrale multimedieaktiviteter. Det er helt centralt, at der på multimedieområdet sikres et samspil mellem udbydere og lokalområderne med henblik på en kontinuerlig udvikling af området. Skolerne vil i den sammenhæng være naturlige samarbejdspartnere. Ved konkret at inddrage multimedie-udbydere professionelt i undervisning eller ved, at skolerne i en periode flytter deres aktiviteter ud af huset - og eksempelvis ind i Mediehuset - vil skolernes IT-undervisning kvalitativt blive mere interessant for eleverne. Ved samtidig at arbejde hen imod at gøre skolerne til åbne lokale kulturcentre på multimedieområdet, vil en yderligere gevinst kunne være, at skolerne blev bindeled i forhold til de børn og unge, som ikke benytter sig af allerede eksisterende tilbud Brainz.dk - Vidensbase - børnekultur på nettet. Brainz.dk er en elektronisk vidensbase og hjemmeside om børnekultur i Århus Kommune, som har været under udvikling i det sidste års tid. Brainz.dk indvies den 6. juni Hovedvægten på hjemmesiden ligger i brugerinvolvering med udgangspunkt i børn og unge som skabende, deltagende og modtagende. Base og hjemmeside indeholder oplysninger om aktiviteter af, for, med og om børn og unge: Børnekultur af og med børn og unge: Siden er delt i en hovedside for børn under skolealderen og en hovedside for børn og unge i den skolepligtige alder. Indholdet i de 2 hovedsider er Galleri Brainz med malerier, tegninger og fotografier, Fortæl en historie, For de mindste, Børns egne hjemmesider, Poesibogen, Anmeldelser af film/teater/bøger etc., Ugens vits, Skriveværksted, Skriv til månedens forfatter samt Elektronisk lyrikcafé. Børnekultur for børn og unge: En hovedside om fritidstilbuddene i Århus Kommune inden for såvel sport som de øvrige fritidstilbud, oplysninger om de kulturelle institutioner og ungdomsskoler, oplysninger om hvor de unge kan søge hjælp, samt en aktivitetskalender.

13 Børnekultur om børn og unge: En hovedside for voksne om børn/unge og børnekultur, annoncering af kursus-/temadage om børne- og ungdomskultur, oplysninger om kommunens institutioner for børn og unge samt et fagligt debatforum. Endvidere ligger der en vidensbase - Hvem ved hvad - hvis formål er at skabe et netværk mellem forskellige personer i Århus Kommune, som besidder en viden eller en faglig kompetence indenfor børne- og ungdomskultur. Driften af Brainz.dk er budgetteret til kr. årligt ud over den arbejdskraft, som de involverede forvaltninger bidrager med i forbindelse med indberetninger m.v. til basen. Magistratens 4. Afdeling foreslår, at der afsættes et beløb på kr. årligt i evalueringsperioden til vedligeholdelse af baser og hjemmeside, til udvikling og tilrettelæggelse af grafisk design m.v. samt til administration Eksterne finansieringsmuligheder. Med det beløb, som Århus Kommune har afsat på budgettet til børnekultur, og med de tiltag, som bliver en følge heraf, vil det være oplagt, at børnekulturhuset og institutioner m.v. i Århus Kommune vil være interessante samarbejdspartnere for udbydere af de statslige puljer. Kulturministeriet har i forbindelse med etableringen af et nyt Kulturråd for Børn afsat et beløb til Rådet på mil. kr. årligt. Ved det senest indgåede medieforlig blev det af staten afsatte beløb på Medieskoleområdet forhøjet fra 5 til 10 mil. årligt, og herudover eksisterer der fortsat puljer på Lokalradio- og Tv-området. Muligvis bliver der endvidere i Undervisningsministeriet afsat en pulje på et 3-cifret millionbeløb til skolerne i forbindelse med forslaget om helhedsskolen. Magistratens 4. Afdeling - og efterfølgende koordinatorerne - vil derfor allerede nu være i offensiven i forhold til de statslige puljer for at afklare samspilsmulighederne Evaluering. De foreslåede organisationsformer og de aktiviteter, som bliver iværksat af såvel koordinatorerne, Dramacentrum, Teaterskolen, Billedskolen og på billed-/multimedieområdet, i Mediehuset samt biblioteksvæsenet (Brainz) foreslås løbende evalueret indtil udgangen af år Det skal herunder vurderes, om der er den fornødne sammenhæng mellem de forskellige børnekulturelle initiativer - såvel nye som eksisterende. I denne forbindelse skal det fremhæves, at der i dag findes en lang række børnekulturtilbud, som både forventes at blive videreudviklet og at indgå i nye sammenhænge. Det vil blandt andet skulle vurderes om den foreslåede model, hvor de nye teater- og billedskoleinitiativer opbygges i forskellige institutioner, er hensigtsmæssig, eller om en model med musiske skoler, der også omfatter musikundervisning på det niveau, der i dag især varetages af Århus Musikskole, ville være en bedre model. Det skal her nævnes, at musikskolepolitikken af Magistratens 4. Afdeling vil blive taget særskilt

14 op i efteråret 2000 på baggrund af en vurdering af behov og af forskellige organisationsmodeller for undervisningen. Evalueringen af børnekulturaktiviteterne foreslås varetaget af 2 eksterne evaluatorer, som har en generel, bred fundering inden for børnekulturområdet. Evaluatorerne foreslås udpeget af styregruppen. Styregruppen og evaluatorerne foreslås bemyndiget til at fastlægge evalueringskriterierne straks ved børnekulturhusets opstart og inden evalueringens påbegyndelse. Evalueringen finansieres af de afsatte midler til børnekulturhuset med kr. årligt i perioden Økonomiske konsekvenser Nedenfor angives Magistratens 4. Afdelings forslag til den konkrete udmøntning af de afsatte midler på børnekulturområdet: Udmøntning af de afsatte midler til børnekultur (beløb i kr.). År Løn/pension, 2 koordinatorer 1) Køb af administrativ bistand Kontorhold, PR, møder, rejser Etableringsudgifter børnekulturhuset, kontor- og aktivitetslokaler Puljer Teaterskole Dramacentrum Billedskole Etableringsudgifter, Billedskolen Billed-/multimedieværksted Etableringsudgifter, multimedieværksted Brainz.dk Mediehuset, (film, TV) Evaluering I alt ) Det er uvist efter hvilken overenskomst, koordinatorerne vil skulle aflønnes, da stillingsopslaget vil blive formuleret meget bredt. Det må derfor formodes, at ansøgerkredsen vil omfatte personer med vidt forskellig baggrund og overenskomstmæssig tilknytning. Det afsatte beløb - svarende til ACoverenskomstens skalatrin 8 - er derfor kun vejledende og må anses som et absolut maksimum. Det er herved forudsat, at stillingerne som børnekulturkoordinatorer samt administrativ assistent opslås efter sommerferien 2000 med henblik på besættelse pr. 1. november 2000, således at børnekulturhusets lokaler på Brobjergskolen kan tages i

15 brug og indvies inden årets udgang. De øvrige aktiviteter forventes igangsat snarest muligt efter den 1. januar 2001, idet dog aktiviteterne i Billedskolerne og Dramacentrum med de midler, der foreslås afsat i denne indstilling, vil kunne fortsætte på det hidtidige niveau i efteråret Brainz.dk indvies som nævnt i juni Konsekvenser i forhold til mål Magistratens 4. Afdeling har for Fritids- og Kulturforvaltningen som særligt indsatsområde i budget anført, at der skal udarbejdes forslag til en børnekulturpolitik på baggrund af erfaringerne fra Børnekulturåret Dette sker ved nærværende indstilling. Indstillingen indeholder samtidig de nye mål på børnekulturområdet. 6. Beslutningspunkter Magistratens 4. Afdeling skal på baggrund af foranstående redegørelse indstille, 1. at målsætningerne og værdigrundlaget beskrevet i afsnit 3.1 danner grundlag for de børnekulturelle initiativer, der foreslås igangsat, 2. at der etableres et børnekulturhus som ramme om et børnekulturelt netværksarbejde som beskrevet i afsnit 3.2, 3. at børnekulturhuset fysisk placeres i lokaler i Brobjergskolens A-bygning, 4. at børnekulturhuset etableres som en decentral enhed under Fritids- og Kulturforvaltningens Kulturafdeling, 5. at der ansættes to koordinatorer, som indplaceres sideordnet, og at børnekulturhusets administrative bistand købes i Kulturhus Århus, 6. at der nedsættes en styregruppe for de foreslåede børnekulturaktiviteter, med den sammensætning og de funktioner, som er beskrevet i afsnit 3.2.4, 7. at der årligt afsættes puljemidler på i alt kr., som udmøntes i fire puljer: en aktivitetspulje for børn og unge, en Gør-det-selv"-pulje, en efteruddannelsespulje samt en bufferpulje, og at den bevillingsmæssige kompetence fastsættes som anført i afsnit 3.3, 8. at der etableres en Teaterskole for børn og unge med et årligt driftstilskud på kr. med det formål og indhold, der er beskrevet i afsnit 3.4, 9. at Dramacentrum forankres via et årligt driftstilskud på kr., 10. at Teaterskolen tilknyttes Dramacentrum, og at Teaterskolen/Dramacentrum organisatorisk inkorporeres i børneteatret Filuren, dog med en klar øremærkning af de afsatte børnekulturmidler, 11. at Gellerupscenen bliver omdrejningspunkt for teaterskoleundervisningen for de over 15-årige og for skoler, som udbyder en dramalinie i 10 klasse, samt bliver overordnet ansvarlig for etablering og udvikling af internationale kontakter m.v. som beskrevet i afsnit 3.4.1, 12. at Billedskolerne i Århus forankres via et årligt driftstilskud på kr.,

16 13. at der ydes et årligt tilskud på kr. til drift af et billed-/multimedieværksted i Aktivitets- og Kulturcenter Huset via en formaliseret samarbejdsaftale med Billedskolerne i Århus, samt at Magistratens 4. Afdeling bemyndiges til at godkende samarbejdsaftalen, 14. at der afsættes et årligt beløb på kr. til Mediehuset til igangsætning af aktiviteter for børn og unge på film-, video- og TV-området, forudsat at der kan opnås en tilstrækkelig ekstern medfinansiering, 15. at der afsættes et årligt beløb på kr. til drift af vidensbasen for børn og unge, Brainz.dk, 16. at børnekulturområdet løbende evalueres indtil udgangen af år 2003 af 2 eksterne evaluatorer med en generel, bred fundering indenfor børnekulturområdet ud fra kriterier fastlagt af styregruppen i samarbejde med evaluatorerne, 17. at tidsplanen for iværksættelse af aktiviteterne i denne indstilling samt de nødvendige etableringsudgifter udmøntes som beskrevet i afsnit 4. Niels Erik Eskildsen / G. Holdt-Olesen

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice 1. Resume I forbindelse med budgetforliget for 2010-2013

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 28. oktober 2004 via Magistraten Tlf. Nr.:8940

Læs mere

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15 Børnekultur politik Indhold Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7 Kulturgarantien 7 Kulturfærge Frederikshavn 8 Synlig Børnekultur 8 Målsætninger 9 Kultur- og Fritidsudvalget 9 Børneinstitutioner,

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C Til Århus Byråd Den 10. juni 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 89 40 22 05 Jour. nr.: M0/2004/01784 Ref.: ac/- Fastlæggelse

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 4. maj 2009 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus

Læs mere

1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser 1000 kr p/l Styringsområde

1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser 1000 kr p/l Styringsområde Bilag 9 BUSINESS CASE Effektiviseringsstrategi 2017 Forslagets titel: Omlægning af tilskud 2017 Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Reduktion af tilskud med udgangspunkt i hvor forvaltningen ser et

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 1. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Sammenhæng til Vision 2018/tema

Sammenhæng til Vision 2018/tema Udvalgsområde Mål-overskrift Sammenhæng til Vision 2018/tema Effektmål Kultur- og Fritidsudvalget Kultur som drivkraft Flere vil bor her via udvikling af kulturinstitutionerne: Museum Vestfyn, AssensBibliotekerne,

Læs mere

Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel 9/11 2012. Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred

Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel 9/11 2012. Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred 9/11 2012 Formål At unge i alderen 12-19 år fra Odsherred opsætter en årligt tilbagevendende

Læs mere

KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE

KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE Værdier 2 Overordnede Kulturpolitiske formål 3 FORMÅL FOR OMRÅDERNE 5 BIBLIOTEK 5 MUSEUMSOMRÅDET 5 MUSIK 6 TEATER 6 FILM OG BIOGRAF 7 LOKALRADIO

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. februar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 4036 Jour. nr.: M3/2005/00112 Ref.:

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN. Horsens Kommunes. Børnekulturpolitik

KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN. Horsens Kommunes. Børnekulturpolitik KULTUR- OG FRITIDSAFDELINGEN Horsens Kommunes Børnekulturpolitik December 2006 Indholdsfortegnelse A Indledning... 3 B. Udviklingsarbejdet... 4 1. Missionen og visionen... 4 2. Politik og strategi... 5

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag. Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag. Navn. Navn. 1 Stk. 1. Institutionens navn er: Kunsthal Nord.

Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag. Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag. Navn. Navn. 1 Stk. 1. Institutionens navn er: Kunsthal Nord. Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag Kunsthal Nord Arbejdsgrundlag Navn 1 Stk. 1. Institutionens navn er: Kunsthal Nord. Navn 1 Stk. 1. Institutionens navn er: Kunsthal Nord. Formål 2 Stk.1. Kunsthal Nord er

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 25. april 2007 Århus Kommune IT- og Organisationsafdelingen Borgmesterens Afdeling Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne)

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Baggrund Holstebro Kommune købte og overtog Slagterigrunden i december 2015, efter at Danish Crown havde afsluttet de sidste slagteriaktiviteter

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 7. maj 2007 Fremtidig organisatorisk og driftsmæssig forankring af klubben Fristedet som kommunalt tilbud i samdrift

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Udvikling og etablering og af Frivillighedscenter i Aabenraa Projektbeskrivelse Pixiudgave

Udvikling og etablering og af Frivillighedscenter i Aabenraa Projektbeskrivelse Pixiudgave Udvikling og etablering og af Frivillighedscenter i Aabenraa Projektbeskrivelse Pixiudgave Acadre sag: 15/32530 Dokument nr.: 13 Side 1 af 8 Indhold 1. Projektets formål... 3 2. Målsætning og mål for Frivillighedscenter...

Læs mere

#BREVFLE. Fælles portal. Vi samler alle lærings- og dannelsestilbud til daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser ét sted!

#BREVFLE. Fælles portal. Vi samler alle lærings- og dannelsestilbud til daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser ét sted! #BREVFLE Fæ Fælles portal Vi samler alle lærings- og dannelsestilbud til daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser ét sted! Kommissorium Fælles portal for lærings- og dannelsestilbud i Aalborg Kommune

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 890 8 - Epost mag@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 1. marts 00 via Magistraten Tlf. nr.: 890 800 Jour. nr.:

Læs mere

Indstilling. Organisatorisk samling af lønadministrationen - anvendelse af programledelse. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Organisatorisk samling af lønadministrationen - anvendelse af programledelse. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 12. juni 2007 Organisatorisk samling af lønadministrationen - anvendelse af programledelse Århus Kommune Personaleafdelingen 1. Resume Direktørgruppen har

Læs mere

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger Børnekultur politik Indhold Indledning 3 Vision 4 Udfordringer 5 Ambitioner 6 Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger 2 6 7 8 Børneinstitutioner, skoler og institutioner for unge 8 Museerne 8 Musikskolen

Læs mere

Indstilling. Grundlag for fremdrift i den fortsatte realisering og udvikling af De Bynære Havnearealer. Bevilling til konsulentydelser

Indstilling. Grundlag for fremdrift i den fortsatte realisering og udvikling af De Bynære Havnearealer. Bevilling til konsulentydelser Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Borgmesterens Afdeling Magistratens 2. Afdeling Den 7. november 2006 Grundlag for fremdrift i den fortsatte realisering og udvikling af De Bynære Havnearealer.

Læs mere

Puljer i Kultur- og fritidsudvalget behandler derudover ansøgninger om tilskud til foreninger og aftenskoler. Side 1

Puljer i Kultur- og fritidsudvalget behandler derudover ansøgninger om tilskud til foreninger og aftenskoler. Side 1 SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 12. januar 2018 Tlf. dir.: 2170 3435 E-mail: kultur@balk.dk Kontakt: Jeanette Aunsø Esbensen Sagsid: 00.22.04-A26-1-18 Puljer i 2018 Kultur- og fritidsudvalget behandler

Læs mere

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017 Ungdomsskoleplan Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune pr. 27. september 2017 Indhold 1. Ungdomsskolens lovgrundlag...3 2. Formål med virksomheden...3 3. Favrskov Kommunes ungdomsskoleordning...3

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Indstilling. Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 8. februar 2010 Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus 1. Resume Århus lagde i 2009

Læs mere

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger Børnekultur politik Indhold Indledning 3 Vision 4 Udfordringer 5 Ambitioner 6 Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger 2 6 7 8 Børneinstitutioner, skoler og institutioner for unge 8 Museerne 8 Musikskolen

Læs mere

Letbanen, sammenlægning af anlægs- og driftsselskab.

Letbanen, sammenlægning af anlægs- og driftsselskab. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 12. marts 2015 anlægs- og driftsselskab. 1. Resume I forlængelse af statens supplerende bevilling til Aarhus

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Den 25. januar 2006 1. Resume Med strukturreformen får kommunerne et større ansvar for forebyggelse og sundhedsfremme

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18-11-2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89402185 Jour. nr.: Ref.: LD Forslag om

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 24. februar 2009 Forhøjelse af anlægsbevilling samt ændret finansiering vedr. renovering m.v. af tagene på Brobjergskolen, Århus

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 4. oktober 2006 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume Som en del af kommunalreformen overgår ansvaret

Læs mere

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik Kultur- og udviklingsafdelingen Dato: 14. marts 2012 Journalnr.: 11-14501 Norddjurs Kommune Folkeoplysningspolitik Indhold: 1. Baggrund og formål 2. Vision, værdier og målsætninger Norddjurs Kommunes kultur-

Læs mere

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Indledning Regeringens strukturreform ændrer danmarkskortet og opgavefordelingen mellem stat, amt og

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 2. maj 2007 Århus Kommune. 1. Resume.

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 2. maj 2007 Århus Kommune. 1. Resume. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 2. maj 2007 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Bevilling til indkøb af inventar til Øst for Paradis 1. Resume.

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Videreudvikling af fælles lederuddannelse i Aarhus Kommune

Videreudvikling af fælles lederuddannelse i Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 19. oktober 2015 lederuddannelse i Aarhus Kommune 1. Resume Den fælles Lederuddannelse - DOL i Aarhus Kommune har siden efteråret

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

NOTAT. Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen

NOTAT. Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen NOTAT Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen Fokusgruppen afleverer dette notat med henblik på en overordnet, politisk rammesætning af en fortsat udvikling af børne- og ungdomskulturen i Thisted

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Aftenskolens foreningsnummer: 67460 FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel: It for alle Ansøgers navn: NETOP København Navn på ansvarlig:

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005.

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005. Notat Til: Magistraten Den 7. oktober 2005 Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice Århus Kommune IT- og Organisationsafdelinge Borgmesterens Afdeling Resume

Læs mere

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012 Indstilling Til Byrådet via Magistraten Den 12. oktober 2012 Udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til lederuddannelse og ledelsesudvikling 1. Resume Med henblik på at styrke ledernes kompetenceudvikling

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE FAVRSKOV KOMMUNE UNGDOMSSKOLEPLAN RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE: INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 UNGDOMSSKOLENS LOVGRUNDLAG... 3 FORMÅL MED VIRKSOMHEDEN... 3

Læs mere

Børnekulturens Netværk H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V

Børnekulturens Netværk H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Børnekulturens Netværk H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Svendborg d. 12-0-07 Modelforsøg: Børnekultur i kommunen Svendborg kommune ansøger hermed om at blive udpeget til som modelkommune i Børnekulturens

Læs mere

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT.

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2013 Digitalisering af folkeskolen efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet 1. Resume Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 22. september 2008 Århus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Evaluering af Eliteidræt Århus 1. Resume I forbindelse med

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner Evaluering af de boligsociale helhedsplaner I Københavns Kommune 2010 Kvarterudvikling, Center for Bydesign Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 2 Boligsociale helhedsplaner i Københavns Kommune Københavns

Læs mere

Virksomhedsplan 2018

Virksomhedsplan 2018 Virksomhedsplan 2018 Indholdsfortegnelse 1: Kort om Daghøjskolen... 3 2: Vision... 3 3: Daghøjskolens strategi... 3 4: Daghøjskolens mission... 4 5: Organisation... 4 6: Daghøjskolens formål... 5 7: Forventede

Læs mere

Vedtægter Sønderborghus

Vedtægter Sønderborghus Vedtægter Sønderborghus 1 Navn og hjemsted Sønderborghus er en selvejende institution. 2 Formål Sønderborghus har hjemsted i Sønderborg Kommune. Den selvejende institution har til huse i bygning ejet af

Læs mere

Indstilling. Internationaliseringsudvalg. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 4. december 2014

Indstilling. Internationaliseringsudvalg. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 4. december 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 4. december 2014 Internationaliseringsudvalg Som led i budgetforliget 2015 blev det besluttet at nedsætte et midlertidigt internationaliseringsudvalg

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 1.1. Lovmæssigt grundlag... 3 1.2 Værdigrundlag... 3 2.

Læs mere

Aftale mellem Randers Byråd og Fritidscentret 2013 og 2014

Aftale mellem Randers Byråd og Fritidscentret 2013 og 2014 1 Aftale mellem Randers Byråd og Fritidscentret 2013 og 2014 Helligåndshuset Fritidscentret www.fritidscentret.dk 2 Indhold: 1. Formål med aftalen 2. Politiske visioner, mål og krav 3. Fritidscentret hvem

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08- 1. bemærkninger - Fritids og Kulturudvalg -21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af tre politikområder: Fritid Kultur Integrationspulje Fritid Politikområdet

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten)

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Notat Til Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Den Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice 1. Resume

Læs mere

Kompetencestrategi. inkl. administrative retningslinjer 2014-2015

Kompetencestrategi. inkl. administrative retningslinjer 2014-2015 Kompetencestrategi inkl. administrative retningslinjer 2014-2015 Kompetencestrategi og administrative retningslinjer 2014-15 1 Godkend på MIO-møde den 22. januar 2014 Godkendt på bestyrelsesmøde den 27.

Læs mere

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder Kulturudvalget gennemfører i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - evt. etablering af en kulturskole for børn

Læs mere

Analyse af ledelsesunderstøttelse og organisering af Frit Valg-området i Aalborg Kommune. Forslag til ny organisationsmodel fra styregruppen

Analyse af ledelsesunderstøttelse og organisering af Frit Valg-området i Aalborg Kommune. Forslag til ny organisationsmodel fra styregruppen Analyse af ledelsesunderstøttelse og organisering af Frit Valg-området i Aalborg Kommune Forslag til ny organisationsmodel fra styregruppen Baggrund I forbindelse med analysen af ledelsesunderstøttelse

Læs mere

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Indstilling Til Fra Dato Byrådet via Magistraten Borgmesterens Afdeling Dato for fremsendelse til MBA Åben dagsorden Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Til Aarhus Byråd via Magistraten

Læs mere

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014 Eventsekretariatet AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 81 Århus C Tlf. 894 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18. april via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.:

Læs mere

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende.

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Punkt 6. IT redegørelse. 2011-30002. Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Sagsbeskrivelse Denne redegørelse

Læs mere

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje.

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. Punkt 4. Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. 2014-33295. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller til, at udvalget drøfter og godkender forslag til justerede retningslinjer

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. oktober 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940

Læs mere

Indstilling. Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge

Indstilling. Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 29. april 2008 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole 1. Resume Nærværende indstilling

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 18. marts Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 18. marts Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 18. marts 2008 Indstilling om forsøg med udlægning af erhvervsgrunduddannelsesforløb (EGU) til institutioner for erhvervsrettet

Læs mere

Samarbejdsaftale for etablering af Kulturaftale i hovedstadsområdet 2011

Samarbejdsaftale for etablering af Kulturaftale i hovedstadsområdet 2011 Samarbejdsaftale for etablering af Kulturaftale i hovedstadsområdet 2011 Indholdsfortegnelse Principper for deltagelse... 3 Organisationsmodel... 4 Økonomi... 6 Tidsplan... 7 Tilslutning:... 8 2 Principper

Læs mere

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus"

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt Skytternes Hus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 6. januar 2015 Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus" Denne indstilling handler om, at der skal opføres et

Læs mere

Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie.

Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratens 4. Afdeling Den 24. januar 2006 Århus Kommune Børn og Unge Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie. 1. Resume Med

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere