KDH Not afraid to do different

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KDH Not afraid to do different"

Transkript

1 KDH Not afraid to do different Jeg, Kirsten Svane, er lærer på Engum Skole, som er en lille skole ved Vejle med ca. 140 elever fra 0.-6.kl. Jeg er uddannet i billedkunst, håndarbejde og sløjd og min kollega Anders Gulddahl er uddannet i sløjd. Vi har i de sidste tre år undervist i det innovative fag: KDH. Desuden har vi haft kollega Helle Thure med til støttekrævende børn. KDH står for: Kunst, design og håndværk. Vi fået dispensation fra undervisningsministeriet til at køre dette nye fag på i de timer, hvor eleverne normalt har håndarbejde, billedkunst og sløjd. Undervisning sker i 4. lektioner hver torsdag fra For fire år siden stod i den situation, at vi fik at vide, at der ikke kunne blive delehold, det næstkommende skoleår i fagene håndarbejde og sløjd. Der ville blive 25 elever i 5. klasse og 23 elever i 4. klasse. Vi havde kun 18 høvlebænke i sløjdlokalet, og der var 10 symaskiner i et lille håndarbejdslokale. Vi havde få år tidlige fået nyt kombineret billedkunst/ sløjd lokale og håndarbejde i forlængelse af disse, en glasdør ind til håndarbejdslokalet. Der skulle tænkes nye tanker på Engum Skole. Det blev der. Ideen om at slå sløjd, håndarbejde og billedkunst sammen til et fag: KDH: kunst, design og håndværk. Vi kiggede på trinmålene for alle tre fag, og der var mange sammenfald. Især i fagene håndarbejde og sløjd. Da vi startede med at lave den første årsplan, var vi meget opmærksomme på, at eleverne skulle omkring trinmålene for fagene. I håndarbejde har 4. klasse har vi dog stadigvæk et symaskinekørekort, og hvert år er der fokus på billedkunstforløb. Desuden efter at eleverne har været i grupper igennem en længere periode, laver vi ofte et individuelt forløb. Fx op til jul sidder mange og syr julegaver. Vi startede i skoleåret og KDH kom med i et det større kommunedækkende projekt: Mange måder at lære på. Vi havde forsker Tatiana Chemi med på sidelinjen fra Universe Reseach Lab. Hun har tidligere skrevet om hendes forskningsresultater her i dette blad. Desuden fik vi sparring fra Charlotte Agerby Schulz, ACU Lillebælt, der hjalp os med at tænke i innovation, iværksætteri og entreprenørskab. Ofte når vi har startet et nyt projekt op har vi fundet inspiration fra bogen KIE-modellen af Irmelin Funch Jensen og Ebbe Kromann- Andersen fra forlaget: Erhvervsskolerne Forlag. Modellen rummer en didaktisk og pædagogisk tænkning for tilrettelæggelse af innovative læringsforløb. Fra bogen: Kie modellen (har ikke fået tilladelse til at vise denne illustration)

2 I det kreative rum tænkes vilde ideer (Legesyg, intuitiv, impulsiv, fabulerende, hittepåsom) I det innovative rum systematiseres ideerne (analytisk, grundighed, detaljerende, lønsom) Det entreprenante rum fremstilles ideerne (produktiv, initiativrig, netværkende, foretagsom) Vi ser at KIE- modellen passer også med KDH Kunst: Det kreative Design: Det innovative Håndværk: Det entreprenante Det startede med at vi valgte et emne, som eleverne havde en viden om, og som de kunne udvikle videre på. Børnehaven ville gerne bestille et kongespil. Eleverne blev delt på tværs af klasserne delt op i grupper, og de første undervisningsgange gik med, at eleverne var i det kreative rum med forskellige procesværktøjer, såsom energizere, tombolaer og brug af gule post-it. Energizerere er små lege, der er med til at skabe en god stemning og give energi. Fx ærteposelegen, hvor de kaster med en ærtepose rundt i en rundkreds, i mens de associerer på fx spil. Tombolaen er hvor vi lader grupperne trække nogle kort (flotte billeder hentet fra nettet), som eleverne skal få nye ideer ud fra. Til sidst i opstartsfasten bruger vi post-it/ gule sedler til at fastholde ideerne. Andre gange har vi gjort brug af den omvendte brainstorm. Fx hvad er det værst tænkelige spil? Disse procesværktøjer er med til at skabe og facilitere elevernes kreativitet, og i dette tilfælde var det at finde ideer til et anderledes kongespil, som aldrig var set før! Hver gang vi har startet et nyt forløb op, har vi været meget styrende i tid. Fx I har 5 min. til, lav skitser i to min.. I det innovative rum, skal de valgte ideer systematiseres, analyseres og prioteres. Ofte når der er kommet rigtige mange ideer i det kreative rum, systematiseres ideerne ved at opdele ordene på post-it i overbegreber eller temaer. Til sidst kommer så ideudvælgelsen. Fx udvælg fx 5 ord, som skal kendetegne jeres projekt.

3 Vi laver ofte grupper af 4-6 personer, blandede drenge og piger, det er et godt antal for ideskabelsen og flowet. Grupperne blev i kongespillet lavet om til firmaer, og der var travlhed inden de forskellige deadlines. Men det er også det, der gør KDH spændende, at der skal nås en deadline, og mange elever er i sådan et flow, at de glemmer at komme ud til frikvarter. Andre gange kan vi mærke, at der skal ny energi(energizer) til at komme videre i den kreative proces. Mange så hinandens kongespil undervejs, og vi gjorde meget ud af, at hvis en gruppe havde en god ide, var det ikke at snyde, hvis en anden gruppe fik inspiration fra ideen. De skulle netop tænke: det er sejt, at netop min ide kan videreføres. Ved sidste deadline skulle der øves i fremlæggelsen, og hvordan grupperne bedst muligt fik solgt sig selv og deres produkt for dem, der skulle bedømme dem. Hver gruppe fortalte om deres spil, og hvordan de var kommet frem til dette. Der blev lyttet meget til processen, og de problemstillinger samt refleksioner, som de enkelte grupper har gjort sig. Både processen og produktet blev vurderet inden, at bedømmelseskomiteen, i dette tilfælde børnehavelederen valgte et kongespil og købte det. Her er fra fremlæggelse af Kongespillet samt forberedelse af udstilling så de andre elever på skolen kunne se dem. Senere på året fik vi kontakt med en arkitekt fra Vejle kommune, der var med til at sætte et husprojekt i gang, og hun var også med til fremlæggelsen. Arkitekt ved Vejle Kommune Camilla Jørgensen: Det var fantastisk at være på besøg på Engum Skole. Børnene vidste en masse om at bygge og bo, de var velformuleret, motiveret og havde gjort sig mange tanker om projektet. Flere af dem bar præg af, at de havde været involveret i om-, til- eller nybyggeri derhjemme. Camilla Jørgensen siger, at det er spændende at være med til at eleverne får øjnene op for rummeligheden i et hus, formgivningen, indsigt i materialer, og hvilken indvirkning arkitekturen har på vores hverdag. Hun ser gerne at arkitektur kunne få en plads i skoleskemaet. Camilla lyttede også meget til elevernes refleksioner, de havde haft undervejs i gruppen. Faktisk var hun ved at vælge to husprojekter, da en gruppe havde fortalt hende, at de var ved at give op p.g.a. tidspres, men de til sidst gav en ekstra skalle og nåede lige med nød og næppe at blive færdige.

4 Der er ingen tvivl, om at de elever, der har oplevet denne undervisningsform, er blevet mere kreative og innovative problemløsere. Vi må jo se i øjnene, at eleverne skal kunne noget andet her i fremtidens Danmark. Vi kan vi ikke bygge kun på håndens arbejde i disse tre fag, da i erhvervslivet kan vi ikke konkurrere med lande, såsom Kina og Indien, hvor arbejdslønnen er lav. Vores fremtid skal bygge på en innovationskultur, der giver eleverne mulighed for at være nyskabende og får lysten til at sætte nye ideer i værk. De skal turde arbejde i kaos og handle i ukendte situationer. Her ses håndarbejde på en ny måde. Der blev et behov for at lave puder og sy stikkesting, væve og brodere gulvtæpper. Et andet projekt jeg vil fremhæve er: Sko med mening. Her var det et enmandsprojekt, hvor alle skulle tage en sko med. De to første undervisningsgange gik med, at de skulle tænke på forskellige opgaver såsom: Hvor har din sko gået, i hvilket land har din sko gået, hvilken begivenhed har din sko været med til o.s.v. Mange tanker kom frem og eleverne gik til computerne, hvor de skrev om deres sko. Skoene blev lavet og fremvist, og fortællingerne blev læst højt ved fremlæggelsen. I skoleåret startede med at børnehaveklassselederen kom og sagde, at børnehaveklassen manglede læringsspil til indlæring af bogstaver og tal. Igen startede undervisningen med procesværktøjerne ud fra KIE-modellen, inden grupperne gik i gang. Ved første deadline afprøvede eleverne spillene på nogen af eleverne i 0. klasse, de fik ændret justeret til noget bedre og til sidst stod der til fremvisningen 11 spændende og læringsrige spil. Børnehaveklasselederen kom også midt i projektet og vejledte dem, og hun var med til den

5 endelige bedømmelse ved fremvisningen, hvor grupperne viste deres spil frem for børnehaveklassen. Hver gang til fremvisning gør vi meget ud af det. Vi holder ofte vi en lille reception med evt. et lille glas juice, dug på bordene og eleverne øver sig i, hvad der skal siges. Vi har af flere omgange afprøvet undervisningsforløb, der er lavet af Young Enterprice, der kan udlånes på ACU Lillebælt i Vejle. Her tænker jeg: Meiers mobile madbus, der snart kan udlånes på ACU og et stoleprojekt. Vi har prøvet mange forskellige temaer og samarbejdet med mange forskellige. Senest har vi samarbejdet med urfirmaet: Noon Copenhagen. Her lød opgaven: Unge mennesker går ikke med ur, hvad skal der til for at tweens vil gå med et armbåndsur? Eleverne blev sat i grupper, der skulle lave: Urdesign, kasser, poser, reklamer, salgsmateriale, alt skulle passe sammen til en helhed. Fremvisning skete d i firmaet i Løsning, og her var både var TV2 Nyheder og politiker Carina Christensen med til at høre på elevernes fremvisning for firmaets ejer og designer. Her gør eleverne klar til fremlæggelse for alle elever på Engum skole.

6 Ved fremlæggelse lyttede Carina Christensen meget på elevernes fremlæggelse. Her er de valgte de otte urer, som eleverne valgt ud fra de mange designs Fremlæggelse ved Noon Copenhagen. Elever svarer på spørgsmål fra designer Britt og virksomhederens ejer Michael Slipsager

7 Senest er skoleafdelingen og projektleder: Tina Holm Sørensen (TH), Kids N Tweens Lifestyle koblet på KDH for at fremme fremtidens skole og erhvervsliv. Her ses ind i genreskabet om kærlighedsromaner Her ses ind i genreskabet om eventyr. Dette er fra frøprinsessen Her ses ind i skabet om Sciencefictio genren

8 Lige nu laver eleverne genreskabe/ forfatterskabe, der er bestilt af skolens bibliotekar. I næste uge skal grupperne fremlægge for hende, og til de andre elever på Engum Skole i skolens kulturtime. Næste opgave bliver en individuel opgave: Design din egen pude. Snart skal vi lave et møde med designeren fra tøjfirmaet: Costbart, der netop laver tøj til vores elevers aldersgruppe. Firmaet er et dansk firma, der holder til i Spinderihallerne her i Vejle. Her er hvad skoleafdelingen i Vejle kommune skriver på deres hjemmeside: Elever og virksomhed samarbejder om design af ure til tweens Interessen var stor, da Engum Skoles 6. klasse d. 25. februar præsenterede deres design af armbåndsure på designvirksomheden Noon Copenhagen i Løsning. Se også Direktør Michael Slipsager og designer Britt Bruun Petersen tog imod eleverne, og folketingsmedlem Carina Christensen var i dagens anledning mødt frem for at se og høre om, hvordan der undervises i entreprenørskab, kreativitet og innovation på skoler i Vejle Kommune. Se TV2 Nyhedernes indslag om det usædvanlige samarbejde mellem skoleeleverne og virksomheden: På Engum Skole arbejdes der med entreprenørskab og innovation i det nye fag Kunst, Design og Håndværk (KDH), som skolen med en dispensation fra undervisningsministeriet sætter i stedet for de traditionelle fag billedkunst, håndarbejde og sløjd. De mange forskellige designforslag, som er resultatet af elevernes samarbejde med Noon Copenhagen, er nu udstillet på Center For Undervisning, Damhaven 13 A, Vejle, frem til 31. marts. - Det er noget helt nyt, og der er fuld skrald på. Elevernes graffiti tema er en god idé, siger designer Britt Bruun Petersen fra Noon Copenhagen. Samarbejdet med skoleeleverne er interessant for Noon Copenhagen, som kan bruge elevernes bud på design for tweens (yngre end 13 år). Direktør Michael Slipsager udtrykker det på denne måde: - Det er klart, at hvis vi vil have fat i denne målgruppe, så kan vi ikke komme med kedelige gulddoublé ure i stål. Det demonstrerer dette her med al tydelighed. Samarbejder med erhvervslivet Engum Skoles elever i 4-6 klasse har i de sidste tre år med stor succes og opmærksomhed arbejdet med det nye fag: Kunst, Design og Håndværk. Eleverne skal lære noget om formgivning og håndværk. Men de skal også lære, hvordan man skaber nye produkter til bestemte målgrupper, som kan omfatte alle samfundsgrupper. Eleverne skal lære at se deres kreativitet, innovation og produktion som en del af en værdikæde. Skolen arbejder derfor gerne sammen med virksomheder og institutioner, som enten kan aftage eller give sparring på elevernes arbejde. Omvendt har virksomhederne også glæde af at få nye øjne på deres produktion og inspiration til nye produkter. Senest har Engum Skole så etableret et spændende samarbejde med Noon Copenhagen, hvis armbåndsure lige nu er kult i bl.a. Japan. I tråd med de store projekter Projektet hænger fint sammen med et andet projekt i Skoleafdelingen i Vejle Kommune, som foregår i samarbejde med Kids 'n Tweens LOL, et stort EU-projekt med base i Spinderihallerne i Vejle. Det hedder netop "Samarbejde mellem skole og erhverv". Og designprojektet er helt i tråd med forskningsprojektet Mange Måder At Lære På og skoleudviklingsprojektet Skolen i Bevægelse det ambitiøse og stort anlagte innovationsforløb, som skal nytænke og reformere organisation, pædagogik, læringsprocesser, læringsrum m.v. på alle folkeskolerne i Vejle.

9 Her er hvad vi forstår ved de enkelte ord: K (kunst) D(design) H(håndværk) Kunst (billedkunst) er karakteriseret ved det unikke i modsætning til håndværket, som er karakteriseret ved en gentagen ensartet kvalitet. Her oplever elever det uforudsigelig såvel i proces som i resultat. Design (håndarbejde og sløjd) - er vidensområdet om formgivning, f.eks. udformning af et produkt som tøj, en illustration eller en plan. En designer er et bredt udtryk for personen, som står for denne udformning. Håndværk (håndarbejde og sløjd) ensartet gensidig ensartet kvalitet. Håndværk har i modsætning til kunst et større krav om håndværksmæssig kunnen, som kun kan opnås gennem uddannelse og træning. KDH er også kreativitet, innovation iværksætteri og entrenørskab. Kreativitet: om evnen til at kombinere kendte ting, ord, begreber eller ny viden på en ny måde og bragt i anvendelse i en ny sammenhæng. Dvs. evnen til at skifte tankemønstre Innovation - handler om, at forny eller ændre. At skabe noget nyt, nyttigt og implementérbart, skabe noget der har værdi for andre. Innovation er en styret kreativ proces Iværksætteri - handler om at sætte i værk at starte en proces fra bunden. Fx at starte en ny virksomhed. Entreprenørskab er bredere end ordet iværksætteri. Det handler om iværksætte noget nyt, noget anderledes, innovativt og aldrig set før. Entreprenørskab handler også om at være foretagsom og føre gennemarbejdede ideer ud i livet. Dette er taget fra Engum skoles hjemmeside: Mange Måder at Lære på. På denne hjemmeside under Vejle kommune kan ses en oversigt over alle de projekter, der er blevet arbejdet med, og hvilke skoler, der har arbejdet med hvilke projekter. På Engum Skole har vi arbejdet med: Kunst, design og håndværk (KDH) Ud fra Innovation og Entreprenørskab som pædagogisk metode / læreproces i undervisningen arbejder eleverne tværfagligt i en vekselvirkning mellem teori og praksis omfattende f.eks. billedkunst, sløjd og håndarbejde. Målet er bl.a. at øge elevernes interesse for at arbejde kreativt og innovativt, og at de får mulighed for at fordybe sig i en sammenhængende proces. Det er vigtigt, at skabe forståelse og respekt for andre udtryksformer og læringsstile, og herigennem give eleverne en fordomsfri tilgang til problemløsninger. Eksempelvis omfatter projektet fagene billedkunst, håndarbejde og sløjd i 4. og 5. kl., hvor de to klasser en hel dag om ugen arbejder praktisk og teoretisk, dels ud fra fagenes trinmål og dels ud fra pædagogisk faglige vinkler omfattet af kreative, innovative og entreprenante læreprocesser og metoder på Engum skole. Til sidst vil jeg vise, hvordan et nyt undervisningsforløb kan starte, samt en mulig årsplan og til sidst mål for undervisningen.

10 Projekt familie/huse Vi sammensætter grupperne at 4-5 personer Hvis I hører ordet Sims - hvad tænker I så på? Skriv ned I er 4 personer i huset. Hvem er I? Skriv ned på bilag 1 Sættes i mappe I skal nu på et stykke A4ark lave en side med udklip fra blade, som siger noget om jeres person. Dvs. tøj, møbler, farvevalg o.s.v. Det færdige ark sættes i mappe Når gruppen har beskrevet deres egen person og gruppens indbyrdes rollefordeling, skal de tænke videre i husprojektet og give deres nye projekt et navn. Lærer i gangsætter Vælg en ordstyrer der skriver ned. 2. Efter min. får det at vide, at de skal sætte de gule sedler i grupperinger: fx: køkken, badeværelse, soveværelse, børneværelse, o.s.v. (vi kan hjælpe dem med fagudtryk og overbegreber) 5. Vi fortæller dem, at der er mulighed for, at vi kan købe nogle færdige trækasser eller et gammel dukkehus, som de kan arbejde videre med eller måske noget helt tredje Opgaver i grupperne 1.Valg af ordstyrer. Brainstorming. Ordstyrer skriver alle de stikord ned, hvad de kan komme i tanke om, når de tænker på ordet hus på gule sedler. Ordstyrer sikrer alle får taletid. 3. Grupperne sætterne nu de gule lapper op i et tankekort på et stort stykke pap. Ud fra ordene sættes nu tankerne i gang om, hvordan deres hus skal være Ordstyreren skriver ideerne ned. 4. De første skitser af huset tegnes, og valget tages nu, hvor mange rum, der skal indrettes, og hvad hvert rum skal indeholde. 6. Når de er færdige og har fordelt opgaverne + lavet en arbejdsplan (KS laver et skema) går de til os og vi kan give dem grønt lys for, at de kan gå i gang i sløjd og håndarbejde

11 Først trækker I et kort med et beløb I har at købe hus for kr kr kr. I må nu kigge på plantegninger og se hvad et hus koster og hvor mange kvd. meter I har råd til. Gå også gerne ind på hjemmesider og se hvad nye huse koster. Gruppen får bilag 2 og kommer med et overslag på deres udgifter (vi er deres bankrådgiver) Nu hvor I har valgt hus og fået godkendt jeres budget, skal I lave en plantegning over jeres hus ud fra budget og jeres behov. Plantegningen godkendes Vi inviterer en arkitekt til at komme og spørge ind til alle gruppernes projekt + vidensdeling Hvordan vil I så lave jeres hus i sløjd? Kom med en plan/ arbejdstegning på, hvordan I kan tænke jer huset skal laves og det skal godkendes. Bilag 3 udfyldes inden I går i gang

12 Bilag 1 Jeres navne i gruppen Dit navn: Navn på din figur i projektet: Alder: Hvilken tilknytning har din figur de andre i jeres projekt? Væremåde: Fritidsinteresser: Skole /arbejde: Udseende: Tøj

13 Bilag 2 Jeres navne i gruppen Budget Grund incl. tilslutningsafgift Pris på huset Anlægning af have incl. fliser (der skal sættes mellem kr.) Køkken (vælg ca. pris ud fra et køkkenfirma fx Kvik, HTH, TVIS, Svane, Invita o.s.v.) Hårde hvidevarer? (køleskab, fryser, vaskemaskine, ovn, keramisk kogeplade, mikrobølgeovn) Badeværelser? (toilet, bruser, håndvask m.v.) udgifter kr. Det totale beløb i kr. restbeløb Gulvtæpper/ trægulve? Gardiner? Møbler Spisebord, stole, skabe, sofabord, sofa, senge

14 Bilag 3 Navne på gruppen: Arbejdsplan + arbejdsfordeling for de følgende gange Hvem gør hvad? (inden I går i gang) Navn: Navn: Navn: Navn: Evaluering: Hvad fungerede? Var der noget der ikke fungerede, som I skal tænke på til næste gang?

15 Forslag til en årsplan uge emne mål Læringsspil til børnehaveklassen Uge 40 Reception og fremvisning af læringsspillene til børnehaveklassen. 41 Portrættegning besøg på Vejle kunstmuseum Her tænkes hovedvægten på at tegne. Fra mange skitse- tegninger til et færdigt, detaljeret minutiøst resultat klasse: Symaskinekørekort 5. klasse: Skuespil 48-4 Mejers mobile madbus Et færdigt undervisningsprojekt fra Charlotte Agerby Schultz. Skulptur, hvori at materialet ler gerne må indgå i At eleverne er fælles om et læringsspil til børnehaveklassen. Spillet skal laves først i et udkast. Det skal afprøves, rettes til og virke efter hensigten til børn i BH. At eleverne opøver en færdighed i at tegne detaljeret, og komme med flere udkast til kvaliteten bliver i top. At eleverne opnår færdigheder i at sy på maskine. At de lærer at tråde overtråd samt undertråd. At de lærer at sy lige samt zig-zag og hæfte + spole undertråden. at eleverne prøver at arbejde hele vejen igennem innovative processer.

16 Design din egen pude Der startes med at en ekspert kommer og fortæller om, hvordan starter man en ide, frem til udfærdigelses-processen, og til hvordan ideen bliver solgt ude i verdenen Her skal tænkes stort og anderledes. Alt er muligt og alle materialer kan bruges. Lige fra cykelslanger, bronzetråd, garn, stof o.s.v. Skulpturel design af et klædningsstykke Her tænkes igen bredt. Skulpturen kan evt. blive en brugsgenstand eller en prydsgenstand. Den skal fortælle en historie og modtageren kan enten forarges/ forandres for evigt. Bæredygtig design Her medtænkes Økolariet med ind som evt. sparringspartner og senere udstilling Forfatterskabe genreskabe Her tænkes et tværfagligt emne med biblioteket, hvor elever udformer forfatterskabe de kan enten symbolisere en bestemt genre fx fantasy eller gys og gru, eller en kendt forfatter. Professionel sparring i samarbejde med læringscentret og Vejle Bibliotek Hver elev går igennem ideudviklingsfaserne for at komme frem til et brugbart funktionelt design af en pude. At eleverne ud fra en tidligere beklædningsgenstand kan ændre og tænke i nye baner. Besøg af en tidligere forældre, der vil fortælle eleverne om ideen bag en elbil og de tanker han har gjort sig. At eleverne tænker bæredygtighed ind i alle faserne. At eleverne i grupper kommer fra skabe ideen vurdere ideen forbedre ideen - beskrive ideen færdiggørelse af ideen - Fremlæggelse af ideen på biblioteket for Malene.

17 Mål: Lærere: At vi opfylder trinmålene for håndarbejde, sløjd og billedkunst. At vi opøver elevernes viden om kunst, design og håndværk At vi fokuserer kreativitet, innovation og iværksætteri. At vi fokuserer på elevernes færdigheder og personlig udvikling. At vi er opmærksomme på elevernes læring. At vi vil forhøje elevernes kvalitetsbevidsthed og valg af deres produkter af høj kvalitet. At vi vil skabe nysgerrighed, undring og gøre opmærksom på detaljer At vi vil opøve dem i smagen for detaljerne i udførelsen af produkterne/ projekterne. At vi opfordrer til at fejle, komme med et nyt udkast, og prøve igen. At vi anerkender elevernes arbejdsprocesser og resultater. At vi vil stimulere en særlig disposition for dyb tænkning (flow). At vi vil faciliterer gode arbejdsvaner i grupperne, i et lærende fællesskab. At vi vil klæde eleverne bedre på, til at de får troen på, at de kan klare en ungdomsuddannelse. At vi vil hente specialister ind i undervisningen, som giver eleverne teknisk og konstruktiv feedback Eleverne: At træne i nye færdigheder og personlig udvikling. At turde miste kontrollen, fejle og prøve igen. At turde undre sig, nyde detaljer og gå i dybden med tingene At prøve en ide af (skitse) rette til, prøve igen og reflektere. At arbejde i et team/gruppe social udvikling. At tage i mod feedback og give og modtage konstruktiv kritik/ feedback. At komme med nye løsninger og lytte til andres løsninger. At øve sig i at komme med et oplæg og fremføre den.

18 I gruppen: At komme med et fælles oplæg. At give hinanden feedback i gruppen og nå til enighed. At eleverne bliver enige om en arbejdsdeling, holder et demokratisk møde, så alle når det fælles mål.

BILLEDKUNST OG INNOVATION

BILLEDKUNST OG INNOVATION BILLEDKUNST OG INNOVATION Udsmykning og innovative billedprocesser Fagfestival i Brønderslev Kommune Tirsdag den 5. august 2019 Kl. 12.30 15.00 ved Hanne Bøgesvang LU i Aalborg Workshoppens program: Velkommen

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

Første del: indsatsen

Første del: indsatsen Første del: indsatsen Beskriv den indsats I vil sætte i gang Hvilke konkrete aktiviteter består jeres indsats af, og hvem skal gøre hvad? Elever i 5.a skal arbejde med emnet design Et tværfagligt forløb

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 HOP-IN 2017 Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 Dagens program 13.15-14.00 14.00-14.15 PAUSE 14.15-15.30 Gruppedannelse Samme farve sko Fortæl om din dag - baglæns. Du har ét minut Den som har den ældste søskende

Læs mere

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer)

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer) Undervisningsforløb, der inddrager ipads Undervisningsforløb, der inddrager ipads Fagligt tema/indhold/kompetencemål: Tema: "Kroppen-skabt til at bevæge sig" - idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

Bygaden Linjevalg 2018/19

Bygaden Linjevalg 2018/19 Bygaden Linjevalg 2018/19 Innovation og design Idræt International - Global Forord Af Kurt Simonsen Afdelingsskoleleder Bygaden Velkommen til Bygaden en udskoling med fokus på læring og fællesskab. Fredericia

Læs mere

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent)

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) LAB Et innovativt samarbejde med skoler Gentofte Bibliotek, 14. januar 2015 LAB Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) Lærerne vælger udfordring (bib. inviterer+ koordinerer)

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Nyhedsbrev nr. 4 Januar 2013 Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Inspiration til innovation i AMU Det seneste år har Industriens Uddannelser i samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole,

Læs mere

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshop Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshoppen talent på HG 1. Hvem er jeg? 2. Hvorfor er jeg her? 3. Hvad vil jeg underholde om? 4. Hvem er I? Positiv Clearence Vælg ½ postkort.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Madkamp 2018/2019 Brug knolden

Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamp 2018/2019 Brug knolden Madkamps baggrund og didaktiske tilgang v/ Majbritt Pless, lektor Læreruddannelsen på Fyn Madkamp projekter I: 2013-2016 II: 2016-2019? Sandsynligvis sidste DM i madkundskab

Læs mere

Håndværk og design KiU modul 2

Håndværk og design KiU modul 2 Håndværk og design KiU modul 2 Modultype, sæt kryds: Basis, nationalt udarb.: Modulomfang: 10 ECTS Basis, lokalt udarb.: Særligt tilrettelagt modul X Modulbetegnelse (navn): Modul 2. Kompetencer i håndværk

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

NYT FAG NYT INDHOLD HÅNDVÆRK & DESIGN

NYT FAG NYT INDHOLD HÅNDVÆRK & DESIGN NYT FAG NYT INDHOLD HÅNDVÆRK & DESIGN HVEM ER JEG? Rachel Zachariassen: Ansat: Undervisningsministeriet (torsdag og fredag), UCL og Rasmus Rask Skolen i Odense Uddannelse: Læreruddannet, cand. pæd i didaktik

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Alle skal have et praktisk/musisk valgfag i folkeskolen Et flertal i folketinget har for nylig truffet aftale om, at de praktisk/musiske fag i folkeskolen skal

Læs mere

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger. Innovation C 1. Fagets rolle Innovation C omfatter viden inden for invention, innovation og diffusion. Innovation beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring, projektforløb og forretningsplaner.

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

HÅNDVÆRK OG DESIGN & MATEMATIK EN GOD IDÉ?

HÅNDVÆRK OG DESIGN & MATEMATIK EN GOD IDÉ? HÅNDVÆRK OG DESIGN & MATEMATIK EN GOD IDÉ? OG HVORFOR SÅ DET? FAGENE SKAL TILSAMMEN OPFYLDE FOLKESKOLEN FORMÅL: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder,

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS E3U 2016 Undervisningsdesign Forud for skitsering af mit undervisningsdesign præsenteres de forhold, som danner baggrunden for mit design. Målgruppe

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design

Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design Annette Fiskaali anf@ucn.dk Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design Tirsdag d. 6. august 2019 Workshop 9.15-11.45 Workshop program Velkommen præsentation Oplæg

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship

KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship og ID-modellen Innovationsagenter der rykker! 1. kursusdag den 15. april 2013 Lizzie Mærsk Nielsen KIE-modellen Et pædagogisk-didaktisk værktøj

Læs mere

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Mål og evaluering i børnehøjde

Mål og evaluering i børnehøjde Mål og evaluering i børnehøjde Refleksion Mål Kriterier Portfoliopædagogik og praksis Et eksemplarisk forløb? Helle Frost CFU Aalborg d. 20.9.10 Synliggørelse Medindsigt Medinddragelse Bevidsthed Medansvar

Læs mere

Lærerprofession.dk et site om lærerpraksis og professionsudvikling november 2012 folkeskolen.dk

Lærerprofession.dk et site om lærerpraksis og professionsudvikling november 2012 folkeskolen.dk Bærbare Bøger Et undervisningsforløb i håndarbejde som valgfag i 8.-9.-klasse om»mærkelige og uvirkelige ting«. Af Liv Berger Madsen I forbindelse med mit bachelorprojekt om kreativitet i håndarbejde og

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Projektlederuddannelse

Projektlederuddannelse Projektlederuddannelse Ryslinge Efterskole Fra Viden til Handling Telefon: 6267 1020 www.ryslinge-efterskole.dk Det er sjovt at være projektmager - og få HELT frie tøjler Til handling På Ryslinge Efterskole

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger både på data, som jeg

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Usserød Skoles værdiregelsæt

Usserød Skoles værdiregelsæt Usserød Skoles værdiregelsæt Skolens overordnede motto er Her har vi lyst til at lære og dette værdiregelsæt støtter op om dette ved at definere fem værdier samt uddybe hvad disse betyder i hverdagen.

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014

Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014 1 Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014 Kære alle elever i kommende 7.-9.klasse 2013-14 Her i denne brochure kan du læse om de valgfag, vi udbyder på Byskovskolen Afd. Benløse i skoleåret 2013-14. Her er noget

Læs mere

History Makers elever skaber historiske monumenter

History Makers elever skaber historiske monumenter HistorieLab http://historielab.dk History Makers elever skaber historiske monumenter Date : 25. januar 2016 Hvordan kan man få elever til at reflektere over deres egen rolle som medskabere af historie?

Læs mere

Mattip projekt. Du skal arbejde med: Kan ikke Kan næsten Kan mattip.dk 1. Udarbejdet i samarbejde med lærer Rikke Dahl

Mattip projekt. Du skal arbejde med: Kan ikke Kan næsten Kan mattip.dk 1. Udarbejdet i samarbejde med lærer Rikke Dahl Mattip projekt Udarbejdet i samarbejde med lærer Rikke Dahl Du skal arbejde med: Projektorienteret at løse et matematisk problem. Kan ikke Kan næsten Kan At inddrage dit kendskab til hverdagen gennem tegning

Læs mere

Teamsamarbejde påp Hummeltofteskolen

Teamsamarbejde påp Hummeltofteskolen Teamsamarbejde påp Hummeltofteskolen Rammebetingelser for teamsamarbejde Skolen udarbejder egne rammer for teamsamarbejde, som skal være v klart defineret og anerkendt. Rammerne skal indeholde: Etiske

Læs mere

Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring?

Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring? Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring? Faaborgegnens Efterskole www.faae.dk 2011 Pædagogikkens to stadier: I skolen terper man de små tabeller

Læs mere

Årsplan Håndarbejde for 5 klasse. 2018/2019.

Årsplan Håndarbejde for 5 klasse. 2018/2019. Klasse 5. Fag: Håndarbejde. Lærer: Jeannette Tjørnebjerg. Lektioner pr. uge: 2 Antal elever: 23. Da det er første år 5 klasse har håndarbejde vil de skulle gennemgå de samme ting som man gør på 4 klassetrin.

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Palmeallé Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Fra ide til handling Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Bo Ditlev Pedersen, Cand.pæd.pæd., pædagogisk konsulent/underviser på læreruddannelsen 28. September 2018 Har vi en udfordring

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Innovationsnetværk for VUC 2013-2014

Innovationsnetværk for VUC 2013-2014 Innovationsnetværk for VUC 2013-2014 VUC Videnscenter har fokus på innovation og anvendelsesorientering. Derfor tilbyder Videnscenteret nu alle VUC er, der arbejder med innovationsprojekter eller har planer

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet!

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet! Musik I musikhjemmegruppen handler det om sammenspil, glæde og nysgerrighed og en lyst til at lege med musik på mange forskellige måder. Vi skal finde musikalske elementer og strukturer og vi skal udforske

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Formålet med faget billedkunst bliver her beskrevet af undervisningsministeriet: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere,

Læs mere

Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler skal udarbejde en designplan som en del af skolens indsats.

Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler skal udarbejde en designplan som en del af skolens indsats. Dalby Skole april 2011 Designplan for Dalby Skole: 1. Hvad er baggrunden og formålet med designplanen for Dalby Skole: Designplanen har baggrund i Kolding Byråds beslutning om, at alle kommunens skoler

Læs mere

Fra vision til virkelighed

Fra vision til virkelighed Kreativitet Børneinddragelse Leg Fra vision til virkelighed ambitioner for arbejdet med Børnenes Hovedstad på børne-, unge- og kulturområdet i Billund Kommune Godkendt 16. maj 2017 Fælles vision for Børnenes

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Forslag til program vedr. det innovative projekt

Forslag til program vedr. det innovative projekt Forslag til program vedr. det innovative projekt Forarbejde Hvis det er en hel årgang, som arbejder med forløbet, kan I starte med et danskfagligt forløb på tværs af klasserne med en varighed på 4 lektioner

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Ting der starter med det bogstaver som deres navn starter med. Tegne dyr Tage et

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Kreativitet og faglig udvikling i skolen

Kreativitet og faglig udvikling i skolen Kreativitet og faglig udvikling i skolen Søren Hansen, Aalborg universitet 1. Introduktion til projektet 2. Undervisningsmodel der skaber øget faglighed gennem at udvikle elevernes kreativitet 3. Skolens

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op ISBN 978-87-92167-15-6 Copyright 2017 Fotografisk, mekanisk eller anden

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Innovationskompetence

Innovationskompetence Innovationskompetence Innovation i skolen Når vi arbejder med innovation i grundskolen handler det om at tilrette en pædagogisk praksis, der kvalificerer eleverne til at skabe og omsætte nye idéer, handle

Læs mere

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Fem spændende valgmuligheder til dig

Fem spændende valgmuligheder til dig Valgholdskatalog Fem spændende valgmuligheder til dig Kære elev i 7. klasse I denne folder får du en introduktion til fem spændende undervisningsforløb på NEXT Uddannelse København, som du kan vælge mellem

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema Nyhedsbrev juni 2015 Ugeskema En folkeskole med plads til alle. Undervisningsdifferentiering, inklusion og klasserumsledelse i praksis. En tilgang som fremmer elevernes egen motivation og lyst til læring,

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

Byggeri og Energi. 1 lektions undervisningsforløb

Byggeri og Energi. 1 lektions undervisningsforløb Byggeri og Energi 1 lektions undervisningsforløb Formålet med lektionen er at give en forståelse for hvad Byggeri og energi går ud på og et indblik i arbejdsformen Hvad er Byggeri og energi Typisk arbejdsmetode

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag.

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag. Folkeskolereformen Folkeskolereformen Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, vil det være med en ny ramme for hverdagen på alle landets folkeskoler. Regeringen har vedtaget en folkeskolereform,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 Overordnet formål med P-Fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-Fag, som omfatter Billedkunst, Håndarbejde og Madlavning. Undervisningen i de tre fag følger

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på

Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på Designskolen Kolding Lena Krogsgaard, Bachelor studerende

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Ledelsesberetning Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Skolens formål Skolens formål er at drive friskole, fritidsordning, fribørnehave og snarligt frivuggestue ifølge skolens værdigrundlag og efter

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING... Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 SAMFUNDSUDVIKLING.... 3 ÆSTETISKE LÆREPROCESSER... 4 DEN SKABENDE VIRKSOMHED... 4 SLÅSKULTUR... 5 FLOW... 5

Læs mere

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor Læringsstile er kun en del af løsningen Af Morten Stokholm Hansen, lektor Gauerslund Skole og skoleleder Magnus te Pas blev landskendt i efteråret 2008, da de forsøgte at blive en skole i verdensklasse

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber INVITATION Kulturens Laboratorium æstetiske læreprocesser i partnerskaber Hvor: Magasinet/Kulturmaskinen, 5000 Odense Hvornår: 8. juni 2017 Arrangør: Kulturens Laboratorium, Kulturregion Fyn Pris: 625.-/725.-

Læs mere

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt?

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt? Projekt 9. klasse Hvad er et projekt? Et projektarbejde handler om at finde forklaringer, tage stilling og finde løsninger på problemer. I skal ikke bare beskrive et emne eller fortælle om noget, som andre

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere