Forslag til program vedr. det innovative projekt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til program vedr. det innovative projekt"

Transkript

1 Forslag til program vedr. det innovative projekt Forarbejde Hvis det er en hel årgang, som arbejder med forløbet, kan I starte med et danskfagligt forløb på tværs af klasserne med en varighed på 4 lektioner i 6 uger: H.C. Andersen - personen, eventyrene og papirklippene. Benyt evt. Trine Mays materiale om H.C. Andersen i Eventyrlige fortællinger (Gyldendal, 2004). I danskforløbet fremstiller hver elev et meget gennemarbejdet papirklip som forside til deres logbog. Det innovative forløb - afvikles over fire dage Det innovative projekt i håndværk og design kan organiseres som en omlagt uge på en hel årgang. Skriv logbog hver dag - evt. efter hver aktivitet i det innovative forløb (fx efter gruppemøde, gruppearbejde, statusmøde m.m.). Det er vigtigt at have en på forhånd kendt tidsplan for hver delaktivitet - læreren fastsætter tiden, forinden en aktivitet påbegyndes. Se også Inno- Oversigten (Inno-elev) under materialer og evt. Drejebog (Inno-elev), hvis der er yderligere interesse for en uddybning af fremgangsmåden i innovationsarbejdet. Link til Inno-elev Her kan du downloade materialer til innovationsarbejde fx Inno-oversigten, Drejebog, Innovationsark, Hjemmearbejde dag 1-3 og Øvelser. Besøg hos Lysmesteren Skive (Tidsforbrug: 1 time) For ud for besøget hos Lysmesteren skal eleverne informeres om, at de skal designe en lampe i faget håndværk og design. Tag herefter på inspirationstur til Lysmesteren Skive - én klasse ad gangen. Inden besøget kan I få et overblik over de mange forskellige slags lamper, som man kan købe hos Lysmesteren. Arbejd med kopisiden Forskellige typer af lamper (Word) og relater til lamperne i jeres eget hjem.

2 Hos Lysmesteren er der et enormt stort udvalg af lamper - herunder rigtig mange fine designlamper. Snak forinden med eleverne om, hvad god opførsel er i en lampebutik! Se også Lysmesteren Skive - besøgsaftale (PDF) under lærermaterialer. I butikken får I noget at vide om forskellige lampedesignere og deres tanker bag deres design. I kommer til at høre om lampedesignerne Kåre Klint, Poul Henningsen og Louise Campbell; - tre designere, som har meget forskellige tilgange til deres arbejde med at designe lamper. Kåre Klint er kendt for sin interesse i at studere menneskekroppens mål og bevægelser for at kunne lave designs med de helt rigtige dimensioner. Poul Henningsen er kendt for sine videnskabelige lys- og lampestudier, og Louise Campbell for sin legende og eksperimenterende tilgang også mht. til brug af materialer og produktionsprocesser. Hos Lysmesteren kommer I også til at høre noget mere generelt om lampers former og funktioner, dimensioner, lys, forarbejdning og produktion af lamper - herunder også risikomomenter, når I selv skal fremstille lamper. Endelig får I lov til at gå rundt i butikken og lade jer inspirere. I får frit slag til at studere lamperne i udstillingen - og I kan tage fotos af sjove, spændende og interessante lamper og lampedetaljer. Efter besøget er I klar til at gå i gang med lampeinnovationen hjemme på skolen. Vigtigt: Tag fotos af hele forløbet til senere dokumentation af processen og produkterne, så I også kan vise de besøgende til det afsluttende Åbent hus arrangement, hvordan I har arbejdet. Hjemme på skolen Dag 1 - Skab så mange idéer som muligt 1) Det kreative læringsrum Materialer: Nåle, to ærteposer, Post-it sedler, karduspapir på rulle, bred tape, A-3 og A-4 papir, logbog Kopiark: Inno-Oversigt (PDF), Synlige elevlæringsmål (Word), Findes det? - i Hjemmearbejde - dag 1-3 (PDF), Instruktioner til energizere (se link herunder). Instruktioner til energizere Forskningsgruppen for Uhæmmet Vidensanvendelse på Aalborg Universitet står bag disse 3D cases, som kan sammensættes til brug i undervisnings- eller faciliteringsforløb. Ved at klikke på linket kan du downloade instruktionskort for 34 standard 3D cases.

3 Strukturmøde - Læreren laver et oplæg vedrørende arbejdsgangen i det kreative rum jf. dagens program. - Inno-Oversigten hænges op på en tavle, så I hele tiden kan følge, hvor I er i processen. Brug en nål, som fortløbende flyttes, som arbejdet skrider frem. Brug gruppe-nåle fra første gruppemøde dag 2 og fremefter. - Herefter farver I som start på forløbet Synlige elevlæringsmål - innovation (PDF) ud fra, hvad I kan og ved på nuværende tidspunkt om innovation. Og I opstiller egne mål for forløbet ved at markere målene med lodrette streger. Øvelser: Energizere (fælles) - hver øvelse laves kun én gang! - Forslag: Ærteposen - Eleverne står i en rundkreds (eller to rundkredse alt efter antal) og kaster en ærtepose mellem sig, mens de associerer (fx sol, varme, karbad, badedyr, næbdyr osv.) - Fortæl om din dag baglæns. - Give gaver - Find evt. selv på et par stykker mere! I kan læse om øvelserne i Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform - se link ovenfor. - Formål med øvelserne: Til senere brug at give et flow i at kaste idéer ind i gruppen. Udfordringer: Oplæg til idégenerering (fælles) - Først nu præsenteres I for selve opgaven! I får at vide, at I skal skabe en eventyrlig lampe, som skal indeholde følgende elementer fra H.C. Andersens univers: Figurer, papirklip og tekst. Lampen skal bruges til et Åbent hus arrangement, hvor I skal læse H.C. Andersen eventyr for gæsterne i lyset fra lampen. - Nu farver I også Synlige elevlæringsmål - håndværk og design (PDF) ud fra, hvad I kan og ved på nuværende tidspunkt. Og I opstiller egne mål for forløbet ved at markere målene med lodrette streger. Se også Læringsmål for forløbet (PDF). - Aktivitet: Omvendt brainstorming med dårlige idéer til eventyrlige lamper: Find på de værste og mest håbløse forslag til jeres eventyrlige lamper! Skriv alle idéerne på Post-it sedler. Præsenter nu idéerne for hinanden ved at fortælle, hvordan jeres lamper ikke skal være. - Formål med øvelsen: Ved omvendt brainstorming kommer der ofte rigtig mange idéer, da det er let at komme i tanke om alt det negative og det, der ikke kan lade sig gøre. Idéerne kan bagefter vendes til deres positive modsætning. Idéstafet: Idégenerering (individuelt) - Læreren taper store karduspapirer fast på gulvet i et lokale, hvor der er god plads. Ved hver langside sidder eller ligger en elev. - Opgaven er nu: tegn en lampe, tegn mange giv den gas. Det eneste du skal tænke på er, at den skal være H.C. Andersen tro. Det er vigtigt, at I hver især koncentrerer jer om

4 jeres egen tegning, ikke at I ikke må skæve til hinanden, men det er vigtigt, at det er jeres idéer - og ikke naboens - i denne fase. Statusmøde: Udvælg idéer (i grupper og fælles på klassen) I arbejder nu i tremandsgrupper. - I hver gruppe tegner I tre realistiske skitser på A-3 papir og præsenterer dem for de andre i klassen vha. Elevatortalen. Når I holder elevatortalen, har l max. 1 minut til at uddybe jeres idé for resten af gruppen. Elevatortalen er en salgstale, hvor opgaven er at virke så overbevisende som muligt, så alle de gode argumenter afleveres effektivt på kort tid. - Formål med elevatortalen: Lære at lægge vægt på det absolut vigtigste og træne i at fremlægge en idé kort og klart mundtligt. - Når I alle har præsenteret en lampe-skitse for klassen vha. elevatortalen, beslutter I jer for i gruppen, hvilken idé I vil arbejde videre med. - Opsamling på de elevlæringsmål, som har været i spil dag 1 - eleverne farver målene - Skriv om dag 1 i jeres logbøger. Alle skriver i hver sin logbog: Hvad har du lavet? Hvad tænker du om dine og de andres idéer? Hvad tænker du om at arbejde i det kreative rum? Hjemmearbejde: Findes det? - Brug kopiarket Findes det? i Hjemmearbejde dag 1-3 (PDF), som findes i Elevmaterialer. Ved at svare på spørgsmålene får I belyst jeres idé - måske kan den forbedres? (Spring over spørgsmål 1 på kopiarket). Dag 2 - Bearbejdning og analyse af den valgte idé 2) Det innovative læringsrum Materialer: A-3 og A-4 papir, Post-it sedler, logbog, Silent feedback (Word), 3 styrker - 3 svagheder (PDF), Afklaring af netværk i materialet Hjemmearbejde - dag 1-3 (PDF). Strukturmøde - Læreren laver et oplæg vedrørende arbejdsgangen i det innovative rum jf. dagens program. - Nu får I oplyst, at de materialer, som er til rådighed til lampen er plastik, papir og ståltråd. Derudover må I også gerne benytte limpistol og symaskine. Nu gælder det om at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Idéerne skal italesættes, systematiseres, analyseres og prioriteres, så I kan finde frem til netop den idé i gruppen, som I vil arbejde videre med. Gruppemøde: Idéerne forfines - Hver gruppe får en nål, som de placerer og flytter på i Inno-Oversigten, så de hele tiden kan følge, hvor langt de er i arbejdsgangen.

5 - Nu skal I hver især komme med idéer til at anvende/indtænke de udstukne materialer i den lampeskitse, som I har valgt dag 1. Skriv og tegn på Post-it sedler. - Herefter skal I fremlægge jeres bedste idé for hinanden i gruppen og bruge værktøjerne Silent feedback og 3 styrker, 3 svagheder som beskrevet herunder. - Silent feedback: På 3 min. fremlægger I jeres idé for de andre i gruppen. Jer, der lytter, giver skriftlig tilbagemelding på det, I har hørt - forbedringer, nye idéer, gode ting m.m. Se Silent feedback (Word) i Elevmaterialer. - 3 styrker - 3 svagheder: Nu skal I afdække muligheder og begrænsninger ved jeres lamper. En skitse lægges på bordet. Kopiarket 3 styrker - 3 svagheder (PDF) fra Elevmaterialer printes som for- og bagside på et A3-ark. Start med opgaven Hvad ved vi? / Hvad ved vi ikke? Når I har svaret på det, folder I papiret en tredjedel fra oven og frem. Nu kan I besvare opgaven 3 styrker / 3 svagheder. I noterer hver især tre forhold, der taler for idéen og tre forhold, der taler imod idéen. I fremfører hver især, det I har skrevet ned - også for at høre jeres argumenter. Lav herefter en netværksafklaring: Noter på kopiarket, hvilke personer, der kan hjælpe jer, og hvad de kan hjælpe med. Gruppearbejde: Opsamling på respons fra gruppemødet - Der arbejdes individuelt med at ændre og tilrette skitsen/idéen ud fra den respons, der blev givet under gruppemødet. Gruppemøde: Forberedelse af statusmøde. Afklaring af lampernes værdi i relation til den stillede opgave: - Hvor ligger jeres lamper i værdikompasset? Brug Værdikompasset (Word) i Elevmaterialer. Forsøg sammen at placere jeres lamper med et kryds i kompasset. - Snak om hver enkel lampe: Hvilken slags værdi skaber lampen? Hvem er værdien til glæde for? Hvor længe er den en værdi? Er lampen H.C. Andersen tro? Er lampen god til at skabe eventyrstemning med? Magter I at skabe lampen? - Ud fra ovenstående aktiviteter i det innovative rum vælger I den af jeres skitser, som I vil arbejde videre med i det entrepenante rum. Forbered en kort præsentation for klassen af jeres valgte idé ud fra de stikord, I har noteret om idéens værdi. Statusmøde: Endeligt valg af idé præsenteres for klassen - I laver en kort præsentation for klassen af den valgte idé. Klassen giver feedback til jer på post-it sedler, som I skal bruge dag 3. - Opsamling på de elevlæringsmål, som har været i spil dag 2 - eleverne farver målene - Skriv om dag 2 i jeres logbøger. Alle skriver i hver sin logbog: Hvad har du lavet? Hvad tænker du om dine og de andres idéer? Hvad tænker du om at arbejde i det innovative rum? Hjemmearbejde - Læreren præsenterer hjemmearbejdet Afklaring af netværk i materialet Hjemmearbejde - dag 1-3 (PDF). Find ud af, hvem der kan hjælpe jer med at lave lampen. Så er I godt forberedt til det kommende arbejde! Spørg derhjemme.

6 Dag 3 - Den valgte idé omsættes til konkret praksis Strukturmøde - Læreren laver et oplæg vedrørende dagens program og arbejdsgangen i det entrepenante rum. Gruppemøde - forbedring af jeres idé og klargøring til det entrepenante arbejde - I bearbejder feedback fra statusmødet dag 2 ud fra Post-it sedlerne fra klassen. - Ny viden skrives på Post-its og tilføjes til skitsen med den oprindelige idé. - I fremlægger nu på skift jeres hjemmearbejde for hinanden i gruppen. Alle de nye netværkspersoner, der kan hjælpe jer, skriver I på jeres kopiark. 3) Det entrepenante læringsrum Materialer: Ledning med stik, lampefatning, LED-pære, plastik, papir og ståltråd, limpistol og symaskine. Kopiark: Entrepenante overvejelser (Word), Lampenavn og slogan (Word), Husk det - Hjemmeopgaver - dag 1-3 (PDF) - alle i Elevmaterialer. Gruppearbejde - Aftaler - Læreren udleverer Entrepenante overvejelser (Word). - I gruppen arbejder I med at får aftalerne på plads på kopiarket med entrepenante overvejelser. - Herefter arbejder I i gruppen på baggrund af de aftaler, som I er blevet enige om. Gruppemøde: Forberedelse til statusmøde - Find et navn til jeres lampe og lav et slogan (tænk som om, at I skal sælge lampen i Lysmesteren). Læreren udleverer kopiarket Lampenavn og slogan (Word). - Beslut jer også for, hvilket H.C. Andersen eventyr I vil læse højt til ferniseringen. Statusmøde: Fælles på klassen - Præsentation af navne og slogans og eventyr knyttet til gruppernes lamper - Klassen giver mundtlig feedback til hver gruppe - én elev i hver gruppe laver notater - Opsamling på de elevlæringsmål, som har været i spil dag 3 - eleverne farver målene - Skriv om dag 3 i jeres logbøger. Alle skriver i hver sin logbog: Hvad har du lavet? Hvad tænker du om gruppens arbejde? Hvad tænker du om at arbejde i det entrepenante rum? Hjemmearbejde - Læreren præsenterer hjemmeopgaven Husk det fra Hjemmeopgaver - dag 1-3 (PDF). Hjemmearbejdet handler om, at alle får skaffet de materialer, der skal bruges til at fremstille lamperne dag 4.

7 Dag 4 - Den valgte idé omsættes til konkret praksis Strukturmøde - Læreren præsenterer strukturen for dagen. Gruppemøde - Bearbejdning af mundtlig feedback fra statusmøde dag 3 vedrørende lampenavn, slogan og valg af eventyr. - Arbejdsplaner justeres. Hvem gør hvad? Gruppearbejde - Nu skal produktionen af lampen føres ud i livet! Brug jeres netværk. Værsgo at gå i gang! - Lampen færdiggøres. Forberedelse af præsentationen - Lamperne hænges op forskellige steder på skolen med god afstand imellem. Ved hver lampe forbereder I et siddearrangement, hvor gæsterne kan sætte sig. Siddearrangementet kan bestå af en lænestol og yderligere stole/tæpper/puder til tilhørerne. Præsentation af idéer: Udstilling af de eventyrlige lamper - Ferniseringen kan finde sted i forbindelse med et Åbent hus arrangement - gerne på et tidspunkt eller sted, hvor det er mørkt. Gæsterne sætter sig. Lyset slukkes. - Udstillingen åbner, når eleverne på samme tid tænder lyset i deres lamper. Ved hver enkelt lampe, sidder en elev i lænestolen og læser det H.C. Andersen eventyr op, som relaterer til hver enkelt siddearrangements eventyrlige lampe. - Dias fra processen bliver vist i klasseværelset og kører i en sløjfe på SMARTBoardet. Der er elever til stede i klasseværelset for at svare på eventuelle spørgsmål. Afrunding af det innovative projekt (- dag 5) - I fællesskab kan I fremstille et diasshow med jeres færdige lamper, navne og slogans og sende det til Lysmesteren Skive, så de også kan se resultatet af jeres fælles projekt. Måske vil de vise diasshowet i butikken? - Måske vil de gerne udstille jeres lamper? Hvis de vil udstille lamperne, kan I vedhæfte lampen jeres valgte lampenavn og tilhørende slogan. - Skriv om dag 4 i jeres logbøger. Alle skriver i hver sin logbog: Hvordan synes du, det gik med at producere lampen? Hvordan synes du, det gik med at præsentere lampen? Hvad tænker du om at arbejde innovativt? - Endelig opfølgning på de synlige elevlæringsmål i innovation og håndværk og design: I udfylder, hvad I nu ved og kan. I sammenligner med egne opstillede mål for forløbet.

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

LISE - Camp Fase2 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase2 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase2 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 2 fem lektioner Materialer: Post - It, LISE Øvelser

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl.

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forberedelse: (Ca. 5-6 timer) 1) Forforståelse: Hvad ved I om kirkegårde? (fælles) Udfyld et tankekort Tankekort om kirkegårde (Word).

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 1 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 1 fem lektioner Materialer: PostIt, stimulikort,

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Et hus i træet - Arbejdsgang

Et hus i træet - Arbejdsgang 1. Oplæg til eleverne - inspiration Oplægget kan evt. gives inden man tager på en inspirationstur i området, eller lige inden man tager ud i skoven for at finde en gren til hver elev eller hvert makkerpar.

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm..

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Design og Produktion, Elektronik ( redigeret 13/6-2015 ) Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Aflevere bøger, fumlebrædder, mm, oprydde

Læs mere

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 Mandag d. 26.1.15 i 4. modul Mandag d. 2.2.15 i 1. og 2. modul 3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 AT emnet offentliggøres kl.13.30. Klasserne er fordelt 4 steder se fordeling i Lectio:

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Faglig inspiration, innovation i idræt

Faglig inspiration, innovation i idræt Faglig inspiration, innovation i idræt Fag Klassetrin Kompetenceområde Idræt 8.-9.klasse Idrætskultur og relationer Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan deltage i udvikling af idrætslige aktivitetstilbud

Læs mere

Lærervejledning lyrik - poesi klasse

Lærervejledning lyrik - poesi klasse Lærervejledning lyrik - poesi 3. - 4. klasse 1 Optakt Som optakt til forløbet lader du eleverne skrive et 11-ords digt. Eleverne får et stykke A-4 papir som de folder 2-3 gange, så har de et skriveunderlag.

Læs mere

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU

Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Nyhedsbrev nr. 4 Januar 2013 Udvikling af innovative kompetencer i industriens AMU Inspiration til innovation i AMU Det seneste år har Industriens Uddannelser i samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole,

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Almen studieforbedelse hvordan?

Almen studieforbedelse hvordan? Almen studieforbedelse hvordan? EKSAMEN 2016 Læs folderen grundigt FØR UNDER EFTER Du har lavet din synopsis. Sørg for at bruge vejlederne, mens du kan! Altså indtil synopsen er afleveret. Derefter er

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo Miniprojekt, arkitektur uge, 1 semester - Uge 42 Emne: Tektonik og bionic i arkitekturen Analyse Gennem en uge skal de studerende på 1 semester, international og dansk linje, arbejde sammen i en arkitektur

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

Spørgetime teknologi Redigeret. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge.

Spørgetime teknologi Redigeret. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge. Spørgetime Teknologi Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge. Til slut sætter I jeres produkter op og I tjekker dem. Og I skal også tjekke at jeres PC kan kobles

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Læringsuge 2017 De 17 verdensmål

Læringsuge 2017 De 17 verdensmål Læringsuge 2017 De 17 verdensmål FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING 1 Mandag 2 Præsentation af ugen Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Præsentation af Kreative lege Kreative lege Kreative lege 1. læringsmål og

Læs mere

Planlægning af et længerevarende undervisningsforløb til stx

Planlægning af et længerevarende undervisningsforløb til stx Planlægning af et længerevarende undervisningsforløb til stx Arbejdsopgave til 1. del Målgruppe: 1g eller 2g Forløbets varighed: 10-12 timer 1. Forløbets faglige mål og faglige indhold skal fastlægges

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Hej Mette. workshopprogrammet vedhæftet med her. Jeg håber du vil tage det med videre. Venlig Hilsen FLÆS Mette S. Nielsen

Hej Mette. workshopprogrammet vedhæftet med her. Jeg håber du vil tage det med videre. Venlig Hilsen FLÆS Mette S. Nielsen From: Mette Søndergaard Nielsen Sent: 27. oktober 2016 11:50 To: Mette Josephsen Subject: Re: Beder om svar på spørgsmål Attachments: Awareness workshop.pdf Hej Mette

Læs mere

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 3b LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 4 Materialer: Post - It, LISE Øvelser og - Ark

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 HOP-IN 2017 Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 Dagens program 13.15-14.00 14.00-14.15 PAUSE 14.15-15.30 Gruppedannelse Samme farve sko Fortæl om din dag - baglæns. Du har ét minut Den som har den ældste søskende

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Jeg vælger at planlægge et relativt traditionelt forløb, blot for at se, hvor det nye opstår.

Jeg vælger at planlægge et relativt traditionelt forløb, blot for at se, hvor det nye opstår. Planlægning af undervisning i håndværk og design i 5. klasse med kompasset. Dette forløb er en undersøgelse af, hvilke opmærksomheder der opstår, når man tilrettelægger et målstyret undervisningsforløb

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Spørgetime teknologi Redigeret. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge.

Spørgetime teknologi Redigeret. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge. Dagsorden for spørgetimen: Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge. Til slut sætter I jeres produkter frem, tjekker dem, og klargør dem så de er klar til at

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 26 år Cand.scient. i nanoscience

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Ting der starter med det bogstaver som deres navn starter med. Tegne dyr Tage et

Læs mere

Kom i gang med at bruge Designlogen

Kom i gang med at bruge Designlogen Kom i gang med at bruge Designlogen Designlogen I Lærerens forberedelse inden klasseforløbet, Designlogen 1. Gennemgå lærervejledningen og se to film, logerum og skatkamre på forhånd. 2. Opbygning af hjemmesiden

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling

Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling Indholdsfortegnelse Organisering og klassetrin Projektets problemstilling Formulering af læringsmål for projektforløbet Eksempler på

Læs mere

Introduktion - Modul 2

Introduktion - Modul 2 Introduktion - er det andet forløb af 4 og er i materialet sat til to dage. handler om at få nye ideer, at drømme om hvad der er muligt og blive klogere på kreativitet og hvordan man kan tænke nye tanker.

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Jagten på Fællesskabet Lærervejledning

Jagten på Fællesskabet Lærervejledning Jagten på Fællesskabet Lærervejledning Baggrund Jagten på fællesskabet er et undervisningsforløb for grundskoleelever i 5. 8. klasse. Eleverne skal gennem et særligt udviklet spilkoncept spille sig igennem

Læs mere

Undervisningsforløb i Materialekendskab

Undervisningsforløb i Materialekendskab Forberedelse inden forløbet: Undervisningsforløb i Materialekendskab - Aftal rundvisning med pedellen. - Aftal besøg på (nær)genbrugsstation. (alternativt kan I besøge en baggård i nærheden med tydelige

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT DET EVENTYRLIGE MINECRAFT - En lærervejledning Lasse Schieck, Andreas Elsberg, Karina K. Martinsen & Tenna Kristensen INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION... 2 MÅL... 3 DIDAKTISKE OVERVEJELSER... 4 PRÆSENTATION

Læs mere

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1.

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1. 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1 StÆrke fællesskaber Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? Skab stærke fællesskaber Indhold I denne øvelsesrække får deltagerne opgaven: Hvad vil I gøre for

Læs mere

MANDS OPLÆRING HVORDAN?

MANDS OPLÆRING HVORDAN? MANDS OPLÆRING HVORDAN? SIDE Du har fået en elev, en lærling eller en ny kollega, som du skal lære op på dit fagområde. Her får du 4 metoder. Arbejdsopgaven og situationen bør afgøre, hvilken metode du

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

* 26. januar kl

* 26. januar kl 26. januar kl. 12.00 Kommunikation muligheder og begrænsninger Opgave A Du skal undersøge og diskutere en sag, hvor kommunikation spiller en central rolle. I din undersøgelse af sagen skal du belyse samspillet

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Svendborg Erhvervsskole 28. april 2011

Svendborg Erhvervsskole 28. april 2011 DREJEBOG Svendborg Erhvervsskole 28. april 2011 Program 09.00 Møde i Foredragssalen, Porthusvej 71, 5700 Svendborg 09.10 Morgenmad 09.40 Introduktion til dagen 10.00 Idéudvikling 12.30 Frokost 13.00 Klargøring

Læs mere

Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri

Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri Med udgangspunkt i begrebsafklaringen fra dokumentet Matematik og den ny skriftlighed gives her fem eksempler på, hvordan de forskellige opgavetyper,

Læs mere

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse København den 3. november 2017 Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse Kære VL-gruppe, I vedhæftede to pdf-filer finder I et dialogværktøj, der oprindeligt blev udviklet som del af VLårstemaet

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Spørgetime Redigeret 15/ Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.

Spørgetime Redigeret 15/ Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm. Dagsorden for spørgetime: Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm. Til slut sætter I jeres produkter op så de er klar til at blive præsenteret.

Læs mere

Det dialogiske læringsrum -refleksion, repetition og videndeling

Det dialogiske læringsrum -refleksion, repetition og videndeling Det dialogiske læringsrum -refleksion, repetition og videndeling DUNK 2012 Program Læringsforståelse Baggrund for øvelsen Øvelsen i praksis Studerendes feedback Diskussion Samspilsproces Læringens fundamentale

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

1. klasse. Vores klasse

1. klasse. Vores klasse 1. klasse Vores klasse Vores klasse Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Psykisk arbejdsmiljø Psykisk og fysisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljø og læringsstile Besøg i klassen Opgaver i hjemmet og

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Workshop. Idégenerering og -udvikling. Idegenerering og udvikling

Workshop. Idégenerering og -udvikling. Idegenerering og udvikling Workshop Idegenerering og udvikling Idégenerering og -udvikling Lektor Grethe E.Nielsen - Ergoterapeutuddannelsen Adjunkt Oliver Brage - Radiografuddannelsen Introduktion Afprøv et redskab: en proces til

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Snefnugværksted papir

Snefnugværksted papir AKTIVITET Snefnugværksted papir - klip snefnug af papir og lav et snefnug-galleri på skolen! Klassetrin: Pædagogik: Fag: Varighed: 3. 6. klasse Instruktion, flipped classroom Tværfagligt. Billedkunst,

Læs mere

TEMA: DANSK OG ETIOPISK SKOLEKULTUR

TEMA: DANSK OG ETIOPISK SKOLEKULTUR TIL LÆRERNE TEMA: DANSK OG ETIOPISK SKOLEKULTUR UNDERVISNINGSFORLØB FOR 5. KLASSE I formålsparagraffen i folkeskoleloven står der Afrika. Men på trods af den økonomiske fremgang, er landet stadig blandt

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation 5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, A3-papir, tusher eller farver

Læs mere

Et æble i madkassen - event for 2. klasse

Et æble i madkassen - event for 2. klasse Et æble i madkassen - event for 2. klasse Introduktion Ideen med Et æble i madkassen er at sætte fokus på, hvordan en sund madpakke er skruet sammen. Eleverne skal i eventugen arbejde med fødevarestyrelsens

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 25 år Cand.scient. i nanoscience (2016) Projektkoordinator

Læs mere

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG)

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG) KONCEPTUDVIKLING 1. Kategorisering af ideer (clustering)... 2 2. Idéudvælgelse vha dotvoting... 2 3. Vægtet konceptudvælgelse... 4 4. Brugerrejse... 5 5. Innovation Matrix... 6 Find flere metoder til innovation:

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Märchen. Om forløbet. Niveau. Varighed. 8. klasse. 8 lektioner

Märchen. Om forløbet. Niveau. Varighed. 8. klasse. 8 lektioner Märchen Niveau 8. klasse Varighed 8 lektioner Om forløbet Alle kender til eventyrets magiske verden, eventyrets typiske konstruktion og karaktertræk. Samtidig kender eleverne til de typiske figurer og

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Omlagt skriftlighed og (nye) retteformer. Disposition - Formålet med forsøget - Elevtid og rettetid - Præsentation af forsøgene - Spørgsmål

Omlagt skriftlighed og (nye) retteformer. Disposition - Formålet med forsøget - Elevtid og rettetid - Præsentation af forsøgene - Spørgsmål Omlagt skriftlighed og (nye) retteformer Disposition - Formålet med forsøget - Elevtid og rettetid - Præsentation af forsøgene - Spørgsmål ANNONCE! Titel: Type: Indhold: Omlagt skriftlighed Internt mini-udviklingsprojekt

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Praktisk innovation - sådan!

Praktisk innovation - sådan! Praktisk innovation - sådan! Stil skarpt på problemet og find løsninger der virker Praktisk innovationsforløb på 12 lektioner Grundskolens 6. til 10. klasse Natur- og samfundsfag Opfinderrådgivningen 2011

Læs mere