ualmindelige bud på meningsfuld selvledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ualmindelige bud på meningsfuld selvledelse"

Transkript

1 Sådan skal du lede dig selv på jobbet: 7 ualmindelige bud på meningsfuld selvledelse Af Tommy Kjær Lassen Teolog og forsker i selvledelse

2 I DONG Energy s afdeling for HR-udvikling sidder teolog og dligere præst, Tommy Kjær Lassen, og forsker i selvledelse. Forskningsprojektet, der er et erhvervs- ph.d.- projekt fra Copenhagen Business School, søger bl.a. i eksistens- og livsfilosofien for at forstå nogle af de grundlæggende be ngelser og mekanismer, der kendetegner selvledelse, og det er der kommet nogle utradi onelle selvledelsesbud ud af. Selvledelse beskrives o e som medarbejderens evne l selv at nå frem l de beslutninger, som chefen ellers ville være nået frem l. Men en sådan selvledelsesforståelse er alt for overfladisk og egentlig uambi øs i forhold l det poten ale, som selvledelsesbegrebet rummer. God selvledelse skal ikke være en kopi af tradi onel ledelse, men derimod være en ny ledelsesfilosofi, der lfører organisa onen en auten sk, klogere og mere skabende ledelseskompetence. Derfor er det først og fremmest sig selv og ikke chefen, som den gode selvleder skal kende godt. Ønsker man en stærk selvledelseskultur på arbejdspladsen, er det ikke nok bare at træne medarbejderne i at være proak ve, selvstændige og ini a vrige. Disse selvledelseskompetencer skal ganske vist l, men de kommer mere eller mindre af sig selv, når fokusset i selvledelsen fly es over på de bagvedliggende drivkræ er som f.eks. passionen, virkelysten, den eksisten elle tørst, det lidenskabelige engagement og den selvforglemmende åbenhed og spontanitet. Modsat klassisk managemen eori, hvor presset på mennesket etableres udefra og frirummet indefra, er selvledelse en livss l, der etablerer presset indefra og frirummet udefra. Det siger sig selv, at man ikke kan tvinge mennesker l selvledelse - selvledelse er al d noget, de må vælge selv. Derfor bliver organisa onens opgave at invitere l selvledelse, mens individets opgave bliver at ville noget med en sådan invita on. Dermed bliver selvledelse vanskelig at kontraktstyre, og for at lykkes må den etablere en forbindelse mellem individets indre nødvendighed, f.eks. behovet for betydning og mening, og organisa onens ydre nødvendighed, så som værdiskabelse og sorte tal på bundlinjen. Her følger syv livsfilosofiske bud på, hvordan en sådan forbindelse skabes.

3 bud nr. 1 Kig ud af dit vindue! Prøv engang at lø e blikket fra opgaven foran dig og lade dit blik flakke lidt rundt omkring. Hvad ser du? Nogle gange synes et enkelt flyg gt blik, eksempelvis ud af et vindue, at kunne producere et ubestemmeligt overskud, man ikke rig g føler, man kan tage æren for selv. Det kan opleves som om, at lværelsen kommer én i møde med et betydningsoverskud, som producerer en virkelyst i én, der nærmest kommer ud af intet. Pointen er ikke at dagdrømme, men at du evner at skabe en forbindelse mellem dit selv, den forhåndenværende opgave og det vi nogle gange beskriver som det store billede. Det er fak sk væsentligt for både din meningskonstruk on og for dit eksisten elle velbefindende på jobbet, at du evner at skabe og fastholde en sådan forbindelse. Disse finurlige mellemøjeblikke i livet syner ikke af meget. Alligevel rummer de et ikke ubetydeligt overskud, som vi alt for o e overser. Selvom disse øjeblikke er gra s, kan det være lidt af en kunst, at opdage dem, og ikke mindst at udny e dem. Lidt hjælp er der at hente fra Søren Kierkegaard, der prædikede, at man skal forvente sig noget af det, der kommer l én. Et sådant kierkegaardsk forventningsengagement er kendetegnet ved, at man ikke blot ak vt evner at gribe ud e er sin lværelse, men at man også evner det passive, nemlig at lade sig blive grebet af sin lværelse. Nogle gange kan et enkelt blik ud af et vindue sæ e gang i et sådant passivt forventningsengagement.

4 2 bud Glem dig selv! nr. En god selvleder er én, der stræber e er et lykkeligt arbejdsliv. Men lykken er paradoksal. For at blive lykkelig må man nemlig først lære at glemme sig selv. Selvledelse må ikke forveksles med selvstændighed. Fak sk handler selvledelse slet ikke om dig selv og din egen selvrealisering. Ganske vist taler vi om selvledelse, fordi vi lever i en individualiseret d, men god selvledelse er noget ganske andet end individets frigørelse. Selvledelse betyder ikke, at man bare kan gøre, som man har lyst l. Det er ikke frihed fra ledelse, men frihed l ledelse. Selvledelse handler ikke om at gøre, som du vil, men derimod om at ville det, som du gør - og det er en helt anden og langt vanskeligere sag. Selvledelse er en adfærd med en slags indre medmenneskelig vigepligt. Den bygger på en livsfilosofisk pointe om, at kun ved at vige kan man blive et rig gt selv. Derfor er selvledelse også et socialt fænomen, der anerkender, at vi er u lstrækkelige i os selv. U lstrækkeligheden er imidler d noget af det allersmukkeste ved mennesket, for det tvinger os ind i gensidige rela oner. Man kan sige, at u lstrækkeligheden er et udtryk for et højt menneskeligt ambi onsniveau, nemlig at man vil have mere ud af livet, end det man kan give sig selv.

5 bud nr. Gå mere i biografen! 3 Selvledelse handler om dannelse, og om at lade sig lede af den livsvisdom man opsamler gennem livet. Du skal derfor undersøge, hvad der danner dig, hvad der producerer visdom og livsduelighed i dig, og så skal du opsøge det i store mængder. Om det er kunst, romaner, film, velgørenhedsarbejde eller et højskoleophold, der gør det for dig, er sådan set underordnet. Men udsæt dig selv for det, der gør dig l et bedre menneske, og søg gerne e er det uden for dine vante cirkler - og måske allermest der, hvor du mindst forventer at finde det. Dannelse handler om at overskride sig selv som menneske og om at opbygge en eksisten el modstandskra, der sæ er én i stand l at møde de vilkår, forandringer og kriser, som lværelsen byder på. Hvis din grundlæggende strategi i livet er at søge besky else, har du på forhånd fejlet. Spørg dig selv, om dine valg i livet er styret af behovet for at komme væk fra noget eller ønsket om at komme hen l noget. Du kan alligevel ikke komme udenom de konflikter og vanskeligheder, som livet rummer. Øv dig derfor i at stå imod og lær, hvordan man kan rumme mere.

6 4 bud nr. Giv dig selv til dit arbejde! Åh nej, tænker du måske. Du vil gerne arbejde hårdt, men du vil ikke brænde for dit job. En sådan indvending er forståelig, men der er ingen vej udenom. Man kan nemlig ikke lede sig selv halvhjertet. Bemærk, at det ikke er firmaet eller dets brand, du skal brænde for - derimod skal du finde det i dit job, der er værd at brænde for. At være selvledende er i princippet ikke et spørgsmål om at have mere ansvar, men om at tage mere ansvar. Egentlig er selvledelsens ansvarsfelt grænseløst, hvilket selvfølgelig er uudholdeligt, medmindre man forstår ansvaret i e ske termer frem for i juridiske. At være ansvarlig i e sk forstand vil blot sige, at man handler helhjertet. Det er et auten sk engagement i øjeblikket. Som ledelsesteknik baserer selvledelsen sig på en helt anden grundkontrakt end den, der kendetegner det klassiske arbejdsgiver-arbejdstager forhold, som på mange måder stadig handler om udny else og besky else. Selvledelse er derimod baseret på en bæredyg ghedskontrakt. Som selvledende skal du ikke tænke i besky elsestermer, når du står over for arbejdslivets belastninger, men i stedet investere dig selv i det. Lidt ligesom kunstneren, der skaber ud af kunstnerisk begejstring, eller den indignerede ingeniør eller den kaldsbevidste sygeplejerske er selvledelse en arbejdsform, hvor presset kommer indefra som en indre nødvendighed. Man må fordi man kan. Selvledelse er en livsform, hvor lykke i bogstaveligste forstand kan arbejdes frem.

7 bud nr. 5 Bryd reglerne! En ægte selvleder er ikke en ja- sigende nikkedukke. Selvledelse starter med, at man står ved sig selv. Man er al d først sin egen næste. Og den gode selvleder er lmed kri sk, undersøgende og spørgende over for de rammer og retningslinjer, der uds kkes. Kun den, der indimellem kan være illoyal, er i virkeligheden den mest loyale, for det, som er det rig ge at gøre, er ikke al d iden sk med det, der bliver sagt, der skal gøres. Selvlederens loyalitet ligger på et højere plan, nemlig l det gode, det sande og det skønne, vel at mærke på en værdiskabende måde. Den gode selvleder står ved sin indre primadonna og går ikke af vejen for et mindre oprør, hvis det er nødvendigt. Og de e må organisa onen lære at værdsæ e og endda belønne. Her kommer klassisk managemen eori l kort, for når det er medarbejderens hjerteblod, der kapitaliseres på, slippes der nogle kræ er løs i organisa onen, som i bund og grund er uregerlige. God selvledelsesadfærd er baseret på filosofien om, at det er le ere at få lgivelse end lladelse. Men man skal dog vælge sine kampe med omhu. Man skal vide, hvornår man vil stå fast, og hvornår man er villig l at give e er. Der findes en ro, skrev Piet Hein, der beror på, at man er tro mod det, man tror på. Evnen l at kende denne ro og l at skelne mellem det, man vil stå fast på og det, man er villig l at lpasse sig l, er måske den ul ma ve selvledelseskompetence.

8 6 bud Du skal tro! nr. Selvledelse er også et opgør med nogle af de metafores llinger, som den moderne organisa on er bygget på, f.eks. idéen om economic man, dvs. fores llingen om det ra onelle menneske, der udelukkende handler ud fra egne økonomiske interesser, og ideen om scien fic management som er fores llingen om, at man ved hjælp af managementteknikker og bureaukra sering kan kontrollere og planlægge sig frem l det ønskede resultat. Selvledelse er i det hele taget et opgør med fores llingen om, at vi ledes bedst ved kun at følge den klogeste iblandt os. Som ledelsesfilosofi er selvledelse baseret på en kollek v viden frem for god gammeldags ekspertviden. Et eksempel, der understø er denne ledelsesfilosofi, kan hentes fra tv- programmet Hvem vi være millionær, hvor det viser sig, at quizdeltagerne har større sandsynlighed for et rig gt svar, når de spørger publikum om hjælp, end når de spørger eksperten. Pointen synes at være, at vi sammen ved noget, som den klogeste iblandt os ikke ved! Det er i øvrigt samme filosofi, som onlineleksikonet Wikipedia er baseret på. Selvledelse er på mange måder en slags open source ledelse. Selvledelse er altså en ledelsesform, der kombinerer viden med intui on. Og det er en ledelsesform, der er særdeles velegnet l at navigere i en kao sk og kompleks virkelighed, hvor man ikke gør sig nogen forhåbninger om, at man kan have kontrol over denne virkelighed. Selvledelse er ikke en mag orm, men tvær mod en indsigtsfuld evne l at navigere i denne virkelighed. Den baserer sig på størrelser som tro og llid. Tro skal her forstås som en radikal inds lling l lværelsen, der ikke lader sig lfredss lle af det, vi ved, har og kan. Det er en dynamisk og innova v livsinds lling, som åbner op for et nyt mulighedsrum. Et godt selvledelsesudtryk er at være på herrens mark, hvor det eneste sikre, man egentlig har at forholde sig l, er ens indre mavefornemmelse. Stærkt foruroligende vil mange sikkert tænke, men måske er ens mavefornemmelse i virkeligheden det allerbedste naviga onsinstrument, vi har.

9 bud nr. 7 Lær at leve med det! Selvledelse er grundlæggende et sammensat og modsætningsfyldt begreb. Det er et forsøg på at skabe en ny forbindelse mellem mennesket og opgaven, hvor begge dele tages lige alvorligt. Fordi selvledelse er en ambi on om på én gang at ville lfredss lle noget eksisten elt i mennesket og sam dig løse en organisatorisk ledelsesopgave, er det dog uundgåeligt, at begrebet indimellem kan virke uklart og endda selvmodsigende. Og selvom selvledelse er et nok så ambi øst projekt, må vi ikke tro, at det alene kan løse alle arbejdslivets udfordringer. Sagen er nok snarere den, at mens vi arbejder med selvledelse, har vi sam dig brug for klassisk management med hierarki, regler og styring. Derfor vil den selvledende måske opleve, at organisa onen den ene dag taler varmt for selvledelse, og den anden dag udruller et værktøj, der opleves direkte kontraproduk vt på selvledelsen. De e er nok et uundgåeligt vilkår, som den selvledende må lære at leve med. Ikke mindst fordi organisa on stadig er underlagt lovgivning, overenskomster, økonomistyring og markedsvilkår, der jo afgør en lang række forhold på forhånd. Og det er nok især i store organisa oner, at selvledelseskulturen kan opleves truet af disse klassiske styringsmekanismer. Den selvledende må llægge sig en mentalitet, der gør, at man kan leve med disse modsigelser. God selvledelse handler også om, at man selv kan sæ e grænser for sig selv.

10 Disse selvledelsesbud kan ganske vist minde en del om anvisninger l livet i det hele taget. Og det er der en god grund l, for selvledelse er i høj grad også et spørgsmål om at lede efter sig selv og blive sig selv. Noget af den rå menneskelighed, som man i det gamle industrisamfund skulle aflægge sig ved indgang l fabrikken for at være produk v, er i dag netop det materiale, der skal kapitaliseres på i vidensøkonomien. Den gode medarbejder er derfor én, der insisterer på, at være menneske først, før han eller hun er medarbejder. Den gode selvleder anerkender, at det dybest set ikke er selvet, men livet i os, der leder os. Tommy Kjær Lassen Direkte telefon tokla@dongenergy.dk

Runderingsvejledning Psykisk arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøsek onen

Runderingsvejledning Psykisk arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøsek onen Runderingsvejledning Psykisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljøsek onen Udarbejdet af AAU s arbejdsmiljøsek on, november 2015 Runderingsvejledning Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø er den måde, vi omgås

Læs mere

Værd at vide! Til dig, der gerne vil være frivillig. Værdien af frivillighed! Billedet: - De frivillige her er fotografen og skyggen

Værd at vide! Til dig, der gerne vil være frivillig. Værdien af frivillighed! Billedet: - De frivillige her er fotografen og skyggen Værd at vide! Til dig, der gerne vil være frivillig Billedet: Værdien af frivillighed! - De frivillige her er fotografen og skyggen 2015 Frivillig, fordi - man gør noget for andre, som samtidig st ker

Læs mere

Skolekontakt. Tilbud om gæstelærer besøg fra LO UNGES ARBEJDE ARBEJDSMILJØ DEMOKRATI DEN DANSKE MODEL OG MEGET MERE.

Skolekontakt. Tilbud om gæstelærer besøg fra LO UNGES ARBEJDE ARBEJDSMILJØ DEMOKRATI DEN DANSKE MODEL OG MEGET MERE. Skolekontakt Tilbud om gæstelærer besøg fra LO Læs mere om, hvad LO på Fyn kan lbyde, for at du kan få opfyldt målene i læseplanen! UNGES ARBEJDE ARBEJDSMILJØ DEMOKRATI DEN DANSKE MODEL OG MEGET MERE.

Læs mere

Glostrup Kommunes. Sundhedspolitik

Glostrup Kommunes. Sundhedspolitik Glostrup Kommunes Sundhedspolitik Hvissingestenen Glostrup Kommunes Sundhedspoli k Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse 14.8.2013 Layout: Center for It og Udvikling 2 Glostrup Kommunes Sundhedspolitik

Læs mere

Mestring og udfoldelse

Mestring og udfoldelse Mestring og udfoldelse Forord I Glostrup arbejder vi ud fra de to kerneopgaver: Mestring og udfoldelse. Mestring og udfoldelse er i koncentreret form det, vi skal bidrage l hos vores borgere. Vi bruger

Læs mere

Introduktion til filosofi og ledelse

Introduktion til filosofi og ledelse Lektion 1: Introduktion til filosofi og ledelse Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Mandag d.19.august 11:30-12:30 Modulets teoretisk tematikker: Ledelsesfilosofi

Læs mere

Hvordan får man en profitskabende organisa on ud af en virksomhed?

Hvordan får man en profitskabende organisa on ud af en virksomhed? Hvordan får man en profitskabende organisa on ud af en virksomhed? Copenhagen Profit School / Symbion Science Park / Fruebjergvej 3 / 2100 København Ø / www.cps.cool Man træner ledere og medarbejdere i

Læs mere

Teologi i erhvervsliv? Oplæg til Præsteforeningens temadag for ledige teologer. Januar 2011 Cand.teol. ErhvervsPhD-stipendiat Tommy Kjær Lassen

Teologi i erhvervsliv? Oplæg til Præsteforeningens temadag for ledige teologer. Januar 2011 Cand.teol. ErhvervsPhD-stipendiat Tommy Kjær Lassen Teologi i erhvervsliv? Oplæg til Præsteforeningens temadag for ledige teologer. Januar 2011 Cand.teol. ErhvervsPhD-stipendiat Tommy Kjær Lassen Min vej til HR i DONG Energy Teologi og erhvervsliv en grundlæggende

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

1.1 Betjenings Muligheder Side 3. 1.2 Smart Client Side 4. 1.3 Web Client Side 5. 1.4 Mobil Client Side 6. 2.1 Smart Client Login Side 7

1.1 Betjenings Muligheder Side 3. 1.2 Smart Client Side 4. 1.3 Web Client Side 5. 1.4 Mobil Client Side 6. 2.1 Smart Client Login Side 7 QuickGuide 1.1 Betjenings Muligheder Side 3 1.2 Smart Client Side 4 1.3 Web Client Side 5 1.4 Mobil Client Side 6 2.1 Smart Client Login Side 7 2.2 Smart Client Live visning Side 8 2.3 Smart Client afspilning

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner. Lars Chris'an Lassen

Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner. Lars Chris'an Lassen Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner Lars Chris'an Lassen Lars Chris'an Lassen - Poten'aleledelse 6 oktober 2015 2 Ledelse af fagprofessionelle mennesker - klassisk human

Læs mere

Hvad siger medarbejderne? Spørg dem!

Hvad siger medarbejderne? Spørg dem! Hvad siger medarbejderne? eller kunderne, medlemmerne... Spørg dem! S l 50 personer fra 5 grupper 50 spørgsmål indenfor 5 emner for kun kr. 3.500, ex. moms og få svar på 5 dage! FLOT rapportering med grafik

Læs mere

Back to School SEMINAR

Back to School SEMINAR Back to School SEMINAR Ny kur mod stressrelateret sygefravær hjælp til den menneskelige og virksomhedens bundlinje Charlotte Biil, Jurist, advokat og MPA Pernille Steen Pedersen, Post-doc, CBS Traditionelle

Læs mere

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske M a g a s i n e t f o r M e d a r b e j d e r n e s T r i v s e l, S u n d h e d o g V e l v æ r e ISSN: 1604-2875 Nr. 3 Marts 2007 Konsulent virksomheden Create You Indehavere Mika Heilmann og Charlotte

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Ledelse i krisetider hvad skal der til for at opnå og bevare et højt engagement?

Ledelse i krisetider hvad skal der til for at opnå og bevare et højt engagement? Velkommen Talsmandsseminar d. 9.10.2009 Ledelse i krisetider hvad skal der til for at opnå og bevare et højt engagement? Ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen Ledelse & Karriere, Ledernes Hovedorganisation

Læs mere

Ungestrategi. - med fokus på uddannelse og beskæ igelse

Ungestrategi. - med fokus på uddannelse og beskæ igelse - med fokus på uddannelse og beskæ igelse Januar 2015 Indhold Forord 3 Indledning 4 Mål for ungeindsatsen 5 Målgruppe 6 Ungestrategiens temaer 7 Samarbejde om og med den unge 8 Øget indsats i skolen 10

Læs mere

Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres. Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School

Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres. Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School Frivilligt arbejde i en velfærdsstat under pres Dansk Flygtningehjælp 29.September 2012 Anders la Cour Copenhagen Business School Fra velfærdsstat til velfærdssamfund Velfærdsmiks Velfærdspluralisme Big

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Udstyrs Guide. Officiel partner.

Udstyrs Guide. Officiel partner. Officiel partner www.contactsports.se Det kan være svært at finde ud af hvilket udstyr man skal bruge og ikke mindst hvad og hvor man skal og kan købe det. Det vil denne guide forsøge at hjælpe med. For

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. 28-08-2016 side 1 Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. Et møde med Gud. Et liv med sygdom, 38 år. Et helt arbejdslivs længde. Hvad han fejlede får vi ikke at vide. Hvad hans personlige

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

DET GRÆNSELØSE ARBEJDE PÅ GODT OG ONDT

DET GRÆNSELØSE ARBEJDE PÅ GODT OG ONDT DET GRÆNSELØSE ARBEJDE PÅ GODT OG ONDT TRÆK GRÆNSEN Stadig flere af os er påvirket af det grænseløse arbejde. Den teknologiske udvikling gør det muligt for os at arbejde på alle tider af døgnet, og vi

Læs mere

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk - handler om at få eller beholde den fulde appetit på livet. At udleve sit fulde potentiale. Her er værktøjer til at tage det første skridt

Læs mere

Brugerråd Derfor og sådan. Guide l jer der vil opre e et brugerråd

Brugerråd Derfor og sådan. Guide l jer der vil opre e et brugerråd Brugerråd Derfor og sådan Guide l jer der vil opre e et brugerråd Brugerråd Derfor Fordelen er de andre øjne, vi får på. Vi kommer hur gt l at se det hele indefra, og det bliver også hur gt silotænkning.

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2011

Tale til sommerafslutning 2011 Tale til sommerafslutning 2011 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommune dit liv, din fremtid, dit job Kurs Koordinering Engagement Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommunes Ledelsesgrundlag Faxe Kommunes ledelsesgrundlag er en fælles beskrivelse

Læs mere

MOTIVATIONSSPIL TIL BEDRIFTEN

MOTIVATIONSSPIL TIL BEDRIFTEN Spil MOTIVATIONSSPIL TIL BEDRIFTEN Bliv klogere på dine medarbejdere og kolleger Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Motivationsspillet

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Trivselsundersøgelse VSU maj Sammenfatning

Trivselsundersøgelse VSU maj Sammenfatning Trivselsundersøgelse foråret 2016: 45 besvarelser. Der er gengangere, da deltagerne har skullet svare udfra det hold de går på. Nogle enkelte går på flere hold. VSU og holdene Er du glad for at gå på VSU?

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

SLIDE 2. Sådan er det ikke længere heller ikke for Sarah:

SLIDE 2. Sådan er det ikke længere heller ikke for Sarah: SLIDE 1 SLIDE 2 Det grænseløse arbejde findes mange steder i vores arbejdsliv i dag og er på mange måder blevet en fastgroet del af den måde, vi organiserer vores arbejdsliv på. Når vi taler om det grænseløse

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Når sundhed styrker dit liv Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Etik og ledelsesfilosofi

Etik og ledelsesfilosofi Etik og ledelsesfilosofi - når filosofi bliver til praksis Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Et dialogisk foredrag DSR den 3. november 2010 Af Civilingeniør Master fra DPU (Filosofi og ledelse)

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

8 trin til passioneret ledelse Af Pia Torreck, UPTION

8 trin til passioneret ledelse Af Pia Torreck, UPTION 8 trin til passioneret ledelse Af Pia Torreck, UPTION Hvem kender du, der passioneret? Hvad inspireres du til, når du tænker på dem? Hvor vigtigt vil det være for dig, at få adgang til din egen passion?

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Gestaltmetodikken og stress

Gestaltmetodikken og stress Gestaltmetodikken og stress Samtaler med John Ewans Porting om Gestalt, af journalist Simon Bordal Hansen Stress er en kompleks tilstand, som kan udvikle sig til en regulær krise. Og derfor kan det godt

Læs mere

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap Kim Larsen har skrevet en sang, der hedder festen. Den handler om at gå rundt en kold nat og få øje på et sted, hvor der er fest. Omkvædet til sangen lyder: Da jeg bankede på, var der en, der åbnede døren

Læs mere

Dimissionstale s. 1

Dimissionstale s. 1 Året 2019 er året hvor I bliver studenter fra Stenhus Gymnasium. 449 fantastiske, kloge og skønne unge mennesker. Året 2019 er også året, hvor ytringsfriheden blev udfordret og vores demokrati sat under

Læs mere

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 Styrk din selvværdsmuskel sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Kom i form med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

DARUMA management & consulting

DARUMA management & consulting DARUMA management & consulting Tanker til eftertanke Tanker til eftertanke er en samling budskaber, vi selv har forfattet eller ladet os inspirere af fra anden kilde. Det er bevidst, der ikke er angivet

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Ledelsesgrundlag KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Udgivet af: Faxe Kommune 2013 Redaktion: Center for Udvikling Layout: Rune Brandt Hermannsson Foto: Colourbox.com, Faxe Kommune Tryk: HellasGrafisk www.faxekommune.dk

Læs mere

Strategisk projektejerskab

Strategisk projektejerskab Strategisk projektejerskab Spørgsmål til diskussion Hvordan ved jeg som projektejer, at vi chefer har et fælles mandat om projektets resultat? Hvad kan vi som chefer konkret efterspørge, for at styrke

Læs mere

MasterPlan. Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker. Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel

MasterPlan. Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker. Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel MasterPlan Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel Investeringsplanlægning i detailhandlen vil fremover

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang.

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. 1 Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. Vi skal tage afsked med hinanden I skal sige farvel til hinanden.

Læs mere

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30 1 Mos 32,25-32, Jak 1,22-25, Joh 16,23b-28 Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden Lihme 10.30 3 Lovsynger Herren 300 Kom sandheds

Læs mere

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013 Styrkeprofil iflok Din arbejdsplads som helhed Udarbejdet for Din Arbejdsplads af iflok marts 213 Målet er at vise og bringe fokus på det, I er rigtig gode til på Din Arbejdsplads En sådan feedback giver

Læs mere

Ledelse og medarbejderindflydelse. Per Mathiasen kommunaldirektør

Ledelse og medarbejderindflydelse. Per Mathiasen kommunaldirektør Ledelse og medarbejderindflydelse Per Mathiasen kommunaldirektør Disposition Hvorfor har vi fokus på ledelse og inddragelse? Hvad er god kommunal ledelse? Hvad betyder en god kultur i organisationen? Hvordan

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Øget inklusion - et fælles ansvar

Øget inklusion - et fælles ansvar Øget inklusion - et fælles ansvar Glostrup Kommune 2013 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Hvad mener vi med inklusion? 4 Hvorfor inklusion? 5 Mål for inklusion 6 Fokusområder for inklusion 7 Ledelse af inklusion

Læs mere

6. oktober 2016 Ivan Damgaard Chefkonsulent FREMTIDENS RÅDGIVNING // EJERSKIFTE LIFETIME STRATEGI OG EJERSKIFTE MED DE BLØDE BRILLER

6. oktober 2016 Ivan Damgaard Chefkonsulent FREMTIDENS RÅDGIVNING // EJERSKIFTE LIFETIME STRATEGI OG EJERSKIFTE MED DE BLØDE BRILLER 6. oktober 2016 Ivan Damgaard Chefkonsulent FREMTIDENS RÅDGIVNING // EJERSKIFTE LIFETIME STRATEGI OG EJERSKIFTE MED DE BLØDE BRILLER VELKOMMEN TIL ØKONOMIKONFERENCEN 2016 - SPOR 2 LIFETIME STRATEGI OG

Læs mere

DECEMBER ÅRS JUBILÆUM. Thorkild Olsen

DECEMBER ÅRS JUBILÆUM. Thorkild Olsen DECEMBER 2017 10 ÅRS JUBILÆUM af Thorkild Olsen en artikel Beslutningen om at stifte firma traf mig en blæsende efterårsdag i 2007 til tonerne af Leonard Cohens Here it Is. Sådan fik Villa Venire A/S sin

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

På jagt efter motivationen

På jagt efter motivationen På jagt efter motivationen Handlekraftig selvoverskridelse i meningsfuldhedens tjeneste Af Jakob Skov, Villa Venire A/S april 2011 Motivationsbegrebet fylder til stadighed mere i dagens virksomheder og

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Mindful Self- Compassion

Mindful Self- Compassion Mindful Self- Compassion Et evidensbaseret træningsprogram til professionelle omsorgsgivere Professionel træning i mindful selv-medfølelse gør dig bedre til at navigere i en kompleks hverdag, ved at mindske

Læs mere

Guide til pressekontakt

Guide til pressekontakt Dato: 28.11.13 Kunde: Destination Sydvestjylland Konsulent: Karin Toftegaard Matthiesen Telefon: 61558431 E-mail: ktm@related.dk Guide til pressekontakt Related Havneparken, Jyllandsgade 8 7100 Vejle Telefon:

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Det er måske lidt for tamt. Med tilsidesætte fastholdes vel en skarphed i konflikten?

Det er måske lidt for tamt. Med tilsidesætte fastholdes vel en skarphed i konflikten? Jesu foregribelse af invitationen til livets fest som et fripas prædiken til 2. s. e. trin. efter 2. tekstrække: Luk 14,25-35 den 29/6 2014 i Ølgod Kirke. Barnedåb. Ved Jens Thue Harild Buelund. I Bibelen

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26 1 6. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 12. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 736/434/436/306//493/439/726/397 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er denne sommersøndag

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Administra on Small Offi ce I

Administra on Small Offi ce I S O V For at kunne bruge Vikarbooking, skal du først have installeret modulet Small Office. Small Office installer sig som en knap, der kan lgås under fanebladet Administra on -> Small Office. Dere er

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN 2. Påskedag 2015, Hurup og Gettrup Lukas 24, 13-35 Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN Har du oplevet, at det hele bare er gået i stå? Det, som du sådan havde regnet

Læs mere

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING den 15-07-2017 kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider FORORD Coaching kan i al sin enkelhed defineres som: En metode, der igennem en proces lukker op for dine potentialer

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 De sidste par uger har der kørt en serie på dr2 med titlen i følelsernes vold, her bliver der i hvert afsnit sat fokus på én bestemt følelse

Læs mere

MasterPlan. Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker. Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel

MasterPlan. Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker. Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel MasterPlan Big Data og geografisk so ware l op meret investeringsplanlægning i kædens bu kker Gilling præsenterer MasterPlan for dansk detailhandel Investeringsplanlægning i detailhandlen vil fremover

Læs mere

Værdi/leveregel: faglighed

Værdi/leveregel: faglighed Værdi/leveregel: faglighed Være professionel Have fagkundskaber Anvende pædagogiske teorier i praksis Kunne begrunde sine valg Være opdateret på ny viden Være ansvarlig for eget arbejde Kunne adskille

Læs mere

Det nordfynske ledelsesgrundlag

Det nordfynske ledelsesgrundlag Det nordfynske ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Skanderborg Kommunes. Personalepolitik

Skanderborg Kommunes. Personalepolitik Skanderborg Kommunes Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver den rette arbejdskultur samt kompetente medarbejdere og ledere, der vil fællesskabet og det har vi i Skanderborg Kommune.

Læs mere

Dynamisk fremdrift version 2.1

Dynamisk fremdrift version 2.1 Dynamisk fremdrift version 2.1 Processen med at finde og udvikle nye divisions- og LIGA-dommere i kreds 7 Forord Kreds 7 har dligere været førende inden for dommerudvikling og skabt mange, mange dommere,

Læs mere

organisationen og vores produkter.

organisationen og vores produkter. KARRIEREGUIDE LEDELSE HOS STRYHNS Hos Stryhns går vi højt op i at udvikle en arbejdsplads, hvor arbejdsglæden er høj og, hvor vi giver vores medarbejdere mulighed for at realisere deres potentiale. Vi

Læs mere

Find 38 indsatsområder

Find 38 indsatsområder Mini-ebogen: Find 38 indsatsområder Personlig udvikling Arbejde & uddannelse Forhold til andre Bolig & miljø Sundhed & velvære Fritid & hobbyer Kærlighed & sex Penge & økonomi Side 1/5 Hvorfor ønsker folk

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

METODER. til intern videndeling. - dokument til download

METODER. til intern videndeling. - dokument til download METODER til intern videndeling - dokument til download VIDENDELING HVORFOR NU DET? Om forskellen på information og viden kan der siges meget. Ganske kort er én definition at viden er information som fører

Læs mere

HVEM ER VI? BAGGRUNDEN. 15.000 mennesker gennem leder-, team- og kommunikations-træning. Foredrag for 13.000 mennesker.

HVEM ER VI? BAGGRUNDEN. 15.000 mennesker gennem leder-, team- og kommunikations-træning. Foredrag for 13.000 mennesker. HVEM ER VI? BAGGRUNDEN 15.000 mennesker gennem leder-, team- og kommunikations-træning. Foredrag for 13.000 mennesker. 500 mennesker gennem avancerede uddannelsesforløb. copyright Colinco Institute Plancher

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Svendborg HandelsGymnasium

Svendborg HandelsGymnasium Svendborg HandelsGymnasium Innovation og Bæredygtighed Fortællingen om et skoleprojekt fra virkeligheden på godt og ondt Hvem er vi? HHX-undervisere Svendborg Erhvervsskole Fusionsskole Ny ledelse nye

Læs mere