+Læsehandleplan Sortedamskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "+Læsehandleplan Sortedamskolen"

Transkript

1

2 2 Indledning s 3 Om læsning s 3 Læsning i fagene s 4 Indskolingen s 5 Mellemtrinnet s 9 Udskolingen s 12 Idékatalog til 6. 9.klasse s 13 Ansvarsområder s 16 Bilag 1 s 19 Bilag 2 s 20

3 3 Indledning: I forlængelse af Københavns Kommunes læsepolitik udarbejdes denne handleplan for læsning på samt forslag til læsefaglige arrangementer. De læsefaglige arrangementer skal medtænkes i årsplanen for alle fag på de enkelte årgange. Læsehandlingsplanen for skal medvirke til, at Københavns Kommunes læsepolitik implementeres i den daglige undervisning gennem tydelige anvisninger på, hvordan skolen vil opfylde læsepolitikken. Handleplanen er blevet udarbejdet i et samarbejde mellem pædagogisk center og skolens læsevejledere. Formålet med denne læsehandleplan er at synliggøre den naturlige progression, der skal være tilstede i elevernes tilegnelse af læsning gennem hele skoleforløbet. Eleverne skal beherske teknikken læsning på et niveau, der sætter dem i stand til på alle trin i skoleforløbet at anvende læsning funtionelt i deres læringsprocesser. Læsehandleplanen skal fungere som en hjælp for alle lærere; som en rød tråd for læseundervisningen og for elevernes læseudvikling. Målet med handleplanen er, at der skabes grundlag for at eleverne gennem deres skoleforløb på udvikler: Lyst til at læse og skrive Gode læsevaner Hensigtsmæssige læsestrategier Kendskab til forskellige læsemåder Kendskab til faglig læsning Kendskab til søgning af informationer på nettet Funktionelle læse- og skrivefærdigheder svarende til gældende krav Arbejdet med handleplanen er udarbejdet med hensyntagen til den nyeste læseforskning. Handleplanen skal ses som et dynamisk værktøj som løbende opdateres, således at den til stadighed kan fungere som et støtteværktøj i forhold til at opfylde målene i Københavns Kommunes Læsepolitik. Om læsning: Samfundet stiller i dag øgede krav til læsning fordi læsning er en funktion, som er en nødvendighed for alle. Derfor er det af stor vigtighed, at elevere gennem deres skoletid opnår en funktionel læsefærdighed. Funktionel læsefærdighed defineres som de kundskaber, der er nødvendige for at kunne forstå, bruge og reflektere over skrevne og elektroniske tekster med henblik på at opnå egne mål, at udvikle sin viden og sit potentiale og at kunne deltage i samfundslivet. OECD s definition af funktionel læsefærdighed fra 1998.

4 4 Læsning er at genskabe et forestillingsindhold på basis af identifikation af tekstens ord og forhåndskendskab til tekstens begrebsverden. (Elbro, Læsning og læseundervisning, 2001, s.19) Komponenterne i læseprocessen kan derfor inddeles i to hovedgrupper afkodning og forståelse. Enkelt kan man definere læsning således: Læsning = afkodning x forståelse Afkodning er den tekniske del af læsningen, hvor eleven skal kunne gå fra en række skrevne symboler (grafemer) til noget lydligt (fonemer). Eleven skal lære det enkelte bogstavs lyd og erfare at ved at trække lydene fra bogstaverne sammen, dannes der ord. Afkodning gør eleven i stand til at genkende, udtale og få adgang til ordets betydning. Denne færdighed opbygges over tid. Efterhånden vil ordet lagre sig i hukommelsen, og ordet vil genkendes hurtigt og sikkert eftersom afkodningen er blevet mere automatiseret. Læseforståelse: For at eleven skal opnå en funktionel læsefærdighed, er det en forudsætning, at eleven kan forstå, det der skal afkodes. Læseforståelse refererer til højere kognitive processer, der gør det muligt for eleven at hente mening ud af det læste, reflektere samt drage slutninger på baggrund af en læst tekst. Læseforståelse drejer sig altså om, at læseren er aktivt søgende efter mening i mødet med teksten; han tolker det skrevne budskab ud fra den viden, han møder teksten med.. Læs mere om læseforståelse på: (Tidsskrift 2) I læseindlæringens første faser fylder afkodningen en del i læseundervisningen, men det er vigtigt, at der i disse første faser også arbejdes med læseforståelsen. Læsning i alle fag Som noget nyt er det ikke længere kun dansklærerne, der skal varetage læseundervisningen. I Fælles Mål 2009 understreges det, at læseundervisningen skal være en del af alle fag. Alle lærere har ansvar for, at eleverne udvikler gode sprog- og læsekompetencer i alle fag. Derfor er det vigtigt, at læsning kommer på dagsordenen til teammøderne, og at man ude i de forskellige teams afklarer og identificerer, hvilke læsefærdigheder og læsestrategier, der er nødvendige samt lærer eleverne at bruge disse i undervisningen i alle fag. Dansklæreren har ansvaret for at udvikle elevernes læsefærdigheder og læsestrategier. Faglærerne skal undervise eleverne i at anvende disse læsefærdigheder og læsestrategier i deres fag. Læs mere om læsning i alle fag på: (Tidsskrift 1)

5 5 Indskolingen: Læsning i børnehaveklassen Når eleverne begynder i børnehaveklassen vil langt de fleste kende nogle bogstaver, men de vil ikke have forstået det alfabetiske princip. På dette tidspunkt vil eleverne læse billeder. Eleverne vil i løbet af børnehaveklassen erfare, at der er en forbindelse mellem det skrevne og det talte sprog. De vil blive mere og mere bevidste om koblingen mellem det skrevne og talens lyd. Eleverne vil i de enkelte ord se efter grafiske, visuelle kendetegn, hvorimod rækkefølgen af bogstaverne ikke har nogen særlig betydning. De genkender altså ord ud fra grafiske visuelle træk. I løbet af børnehaveklassen vil eleverne blive opmærksomme på bogstaverne navn, lyd og form, hvilket er en vigtig forudsætning for at komme videre i læse/skriveprocessen. Eleverne vil blive opmærksomme på de enkelte begyndelsesbogstaver/lyd i ordene. Nyere forskning viser, at tidlig skrivning understøtter læseindlæringen. Gennem legeskrivning får børn den første fornemmelse af lyd-bogstavforbindelser, og undersøgelser viser, at det er lettere og mere funktionelt at gå fra lyd til bogstav end som i den første læsning at gå fra bogstav til lyd. 2. sprogsbegynderlæsere har ringere læsetekniske og læsestrategiske forudsætninger for at læse på dansk end modersmålsbegynderlæseren. Hjemmene informeres om deres store betydning for læseindlæringen og opfordres til at læse og samtale med deres barn hver dag bl.a. gennem læsevejlederens deltagelse på et forældremøde. En folder til forældrene er udarbejdet af læsevejlederen denne lægges på skoleintra. Tiltag: Sproglig udvikling herunder sprogstimulering Rim og remser Musik Bevægelse Gættelege/forudsige tekstens begivenheder Sproglig opmærksomhed Fonologisk opmærksomhed Sætningsopbygning Det verbale sprog Tale- og samtaleaktiviterer med fokus på situationsafhængigt sprog.

6 6 Sprogforståelse Oplæsning/litteratursamtale og genfortælling. Systematisk arbejde med udvidelse af ordforråd og begreber gennem udvalgte emner. Dialogisk oplæsning (se bilag 1.) Skrivning Legeskrivning, skrivning af småord, børnestavning. Evaluering: I løbet af efteråret testes børnene med KTI en kontrolleret tegne og iagttagelsestest. Børnehaveklasselederen står for denne test. Tidligt forår testes børnene med DBL-kendskab (dansk lyd- og bogstavkendskab). Et iagttagelsesmateriale til beskrivelse og vurdering ad den enkelte elevs lyd- og bogstavkendskab. Denne test tages af læsevejlederen. DLB-kendskab giver børnehaveklasselederen samt den kommende dansklærer i 1.klasse et billede af den enkelte elevs sproglige udvikling inden for områder som sproglyde, skrive bogstaver, udpege bogstaver og skrive tekst områder som den kommende dansklærer kan drage nytte af i den fortsatte læseundervisning. DLB-kendskab skal derfor ses som et led i en fremadrettet pædagogisk proces. Læsevejleder deltager på et forældremøde Der afholdes klassekonference i foråret. Læsning i 1. Klasse Eleverne begynder at lydere sig gennem ukendte ord, hvilket vil sige, at de har tilegnet sig en fonologisk læsestrategi. I denne fase er det vigtigt at lade skriveaktiviteter støtte læseindlæringen. Læsevejlederen holder i begyndelsen af skoleåret et møde med dansklærerne i 1.klasse om den første læseundervisning. Læsevejlederen deltager på årets første forældremøde og informerer om hjemmenes betydning i den første læseindlæring. Læsefolder udarbejdes af læsevejleder med fokus på indskolingen. Tiltag: De tre alfabeter; der skal grundlægges et funktionelt bogstavkendskab, hvilket vil sige, at eleverne skal lære de tre alfabeter navn, lyd og form gennem daglige læse og skrive aktiviteter. Læsebånd Makkerlæsning Daglig læsestund stjernestund. Differentieret værkstedspræget undervisning (læse, skrive, fortælle værksteder)

7 7 Niveaudelt undervisning. Direkte undervisning i læsestrategier (introduktion af læseugler). Børnestavning. Arbejde med de 120 ord. Skriveaktiviteter Genrer; der arbejdes med begyndende forståelse af hovedgenrerne skønlittereatur og faglitteratur. Evaluering: I foråret evalueres elevernes ordlæseniveau med ordstillelæseprøven OS64 af læsevejlederen. Klassekonference afholdes i foråret. Forebyggende og specialpædagogiske tiltag: Der tilbydes læseløft til 2-4 elever i 1.klasse, der har brug for at få udbygget deres forudsætninger for at komme godt i gang med læseprocessen. Læsning i 2. Klasse Fokus er på den fortsatte automatiserede læsning. Skriveaktiviteter understøtter stadig læseindlæringen. Der arbejdes med læseforståelse og læsestrategier (læseugler). Tiltag: Læs-løs uger i samarbejde med hjemmet, hvor målet er automatiseret og flydende læsning samtidig med, at der arbejdes med læseforståelse. Daglig læsestund stjernestund. Tidlig undervisning i faglig læsning. Brug af VØL-modellen i faglig læsning (se bilag 2). Skønlitterært læsekursus for klasserne. Fælles læsning med fokus på litterære begreber som personkarakteristik, miljø, tema gennem bl.a. fælles litteratursamtaler. (Eksempelvis Frøken Ignora bøgerne) Skrivekursus (Eksempelvis Springbrættet af Elsebeth Otzen) Arbejde med de 120 ord. Evaluering: I foråret evalueres elevernes ordlæseniveau med ordstillelæseprøven OS120 af læsevejlederen. I foråret evalueres elevernes sætningslæseniveau, omfanget af elevernes skriftproduktion, staveniveau, sætningsdannelse og læselyst gennem MiniSL2 af læsevejlederen. Klassekonference afholdes i foråret. Nationale tests i læsning afholdes i foråret.

8 8 Læsning i 3. Klasse I 3.klasse vil de fleste elever have knækket den alfabetiske kode, hvilket vil sige, at de kan lydere sig gennem nye ukendte ord. De erfarer, at der er nogle stavemønstre i ord, som umiddelbart kan genkendes. Dermed kan de efterhånden genkende ordene umiddelbart som en helhed, og deres ordafkodning bliver hurtigere og mere sikker. Tiltag: Arbejde med læseforståelsesstrategier gennem forforståelse (fx tankekort, logbog), huske- og notatteknik (nøgleord, mindmap, notatteknik), resume og referat, ord- og begrebsforståelse, samtaler og stille spørgsmål til en tekst. Et eksempel på materiale kan være Tid til læseforståelse (Alinea). Udvikling af genrebevidsthed gennem genreskrivning og gennemgang af litterære, sproglige og indholdsmæssige elementer på baggrund af lærerens oplæsning, fælles læsning eller selvstændig læsning. Læsemåder; læsning mellem linierne. Læsning som redskab i fagene; der arbejdes med læsning i alle fag med særligt fokus på relevante læseteknikker, læsemåder og forståelsesstrategier for de enkelte fag. Undervisning i faglig læsning. Brug af VØL-modellen i faglig læsning (se bilag 2). Læsning af fælles tekst det giver ansvar over for hinanden og glæde ved en fælles læseoplevelse. Selvstændig læsning Fortælleøvelse brug af kropssprog, mimik. Hvordan bygger man en fortælling op, og hvordan bringer man den videre? Arbejde med forskellige tekster (afsender, modtager, hensigt) Grammatikkursus Skrivekursus (Eksempelvis Springbrættet af Elsebeth Otzen) Evaluering: I foråret evalueres eleverne med sætningslæseprøven SL60 af læsevejlederen. Klassekonference i foråret (skal klassens kommende lærere deltage?) Formålet er dermed at sikre en god brobygning mellem indskoling og mellemtrin.

9 9 Mellemtrinnet Læsning i Klasse Læseudviklingstrin: I starten af 4. klasse vil langt de fleste elever bevæge sig hen mod Det ortografisk-morfemiske stadie. Automatiseret ordafkodning på det ortografiske niveau gør læseren i stand til at bruge alle ressourcer på at udnytte de semantiske og syntaktiske informationer til at gøre teksten meningsfuld. I den ortografiske-morfematiske fase støtter læsningen skrivningen. Tiltag: Arbejde med automatisering af læsning af tekster på selvstændigt læseniveau, hvor sikkerhed og hastighed giver plads til forståelsesdelen. Eleven skal kunne forstå 90 % af de læste ord i teksten. Ved at arbejde med læsning af tekster på undervisningsniveau, der styrker afkodning/forståelse indenfor elevens nærmeste udviklingszone. Eleven skal kunne læse % af ordene på undervisningsniveau for at få det optimale ud af læringssituationen. Arbejde med videreudvikling af læseforståelsesstrategier gennem forforståelse (fx tankekort, logbog, styrkenotat Venn-diagram, procesnotat), huske-og notatteknik (fx nøgleord, regelbog, mindmap, notatteknik, tidslinier) resume, referat, ord-og begrebsforståelse, samtale og ved at stille spørgsmål til tekster. Genrekendskab : Udvikling af genrebevidsthed og selvstændig genrekompetence gennem: Lærerens oplæsning, højtlæsning eller selvstændig læsning følges op af fælles samtaler på klassebasis eller i grupper, hvor fokus er gennemgang af litterære, sproglige og indholdsmæssige elementer, som kan være med til at støtte elevens læseudvikling. Genreskrivning, som styrker elevens genrekendskab sideløbende med læsningen. Bevidstgørelse om forskellige læsemåder:læsning mellem linjerne hvad mener forfatteren og læsning bag linjerne elevens selvstændige mening om teksten Læsning som redskab i fagene : Der arbejdes med læsning i alle fag med særligt fokus på relevante læseteknikker, læsemåder og forståelsesstrategier for de enkelte fag Læselyst : Eleverne kommer på skolebiblioteket jævnligt. Skolebibliotekaren underviser i hvordan decimalklassesystemet fungerer, og eleverne lærer at finde skønlitteratur ved forfatternavn og titel. Lærererne sørger for at klasserne har skiftende klassebiblioteker. Skolebiblioteket kommer med inspiration, input og udstillinger. Evaluering: Der evalueres løbende i den daglige undervisning, i forbindelse med elevernes aktuelle undervisning, ved elevplaner og ved elevevalueringssamtaler. Dokumentation: 4. Klasse evalueres i løbet af foråret med sætningslæseprøven SL40 af læsevejlederen.

10 10 4.klasse testes i løbet af foråret med Nationale Tests. Klassekonference for 4. Klasse i foråret. 5. Klasse testes i løbet af efteråret med LÆS5 af læsevejlederen. Der udarbejdes en beskrivelse af elever med 2. sprogsproblematikker. Der følges op på de elever hvor det skønnes relevant. Klassekonference for 5. Klasse i efteråret. Forebyggende og specialpædagogiske tiltag: Der tilbydes læsekurser (skønlitterære eller faglitterære læsekurser) af kortere varighed til klasserne. Der tilbydes intensive læse/stavekurser på mindre hold til elever, der har læse/stavevanskeligheder. Kompenserende tiltag: Elever, der har gavn af it-kompenserende redskaber, skal tilbydes disse, samt kursus i anvendelsen af disse. Læsning i 6.klasse Læseudviklingstrin: Efter 6.kl. har de fleste elever automatiseret deres læsning. Der vil dog fortsat være behov for opmærksomhed på det ortografisk-morfemiske stadie, både i forhold til retstavning og i forhold til forståelse af ord og begreber. Det er af afgørende betydning, at eleven får mulighed for at være aktiv i hele læseprocessen, både før, under og efter læsningen. Her kan skrivningen med fordel bruges som redskab. Tiltag: Arbejde med læsning og skrivning. Læsning og skrivning bør betragtes som integrerede processer, der gensidigt styrker hinanden. Det fremgår af idékataloget, hvor skrivning med fordel kan indgå i læseprocessen. Arbejde med faglig læsning og læsning i fagene : Der skelnes mellem faglig læsning og læsning i fagene. Faglig læsning tilrettelægges som et kursus i genren faglitteratur, se skema for planlægning af faglig læsning. Læsning i fagene er det gennemgående arbejde med læsning af tekster i alle fag. Alle lærere bør gøre sig fagsprogspædagogiske overvejelser om sproget i deres fag. Det er af afgørende betydning, at teamet ser det som en fælles opgave at arbejde med elevernes læsning. Eleverne skal altid og i alle fag vide, hvorfor og hvordan der skal læses. Læselyst og metakognition. Det er altafgørende, at eleven opretholder og udvikler sin lyst til at læse, til at reflektere over det læste og til selv at udtrykke sig i skriftsproget. Derfor er det vigtigt, at eleven får mulighed for og rum til at fordybe sig i den selvstændige læsning og opleve læse-flow, læseoplevelse og læseglæde. Samarbejde med forældre omkring vigtigheden af elevernes fortsatte læseudvikling støtter op om elevens læsevaner. Ligesom samarbejde med biblioteker (inspiration, oplæsning, etablering af læsemiljø) virker inspirerende og fremmer læselysten.

11 11 Der etableres fast fælles læsetid i perioder (læsebånd, læsedage, læseevents), hvor der arbejdes selvstændigt og under anderledes former med læsning. Læreren underviser i litteratur (ny litteraturpædagogik, litteratursamtaler). Selvom eleverne er store er det ofte en fordel at læse teksten op i klassen i forbindelse med arbejdet med litteratur. Der arbejdes med en fortsat udvikling af elevens læsning, ved at undervise i genrekendskab, ord og begrebskendskab, læseformål og teksttyper; læse for at gøre noget, for at søge en oplysning, for at lære, for at opleve. Der undervises i læsemåder: indholdslæse, oversigtslæse, skærmlæse, punktlæse, nærlæse. Der undervises i læseforståelsesstrategier: huskestrategier og organisering af ny viden. Der arbejdes fortsat med læsehastighed og højtlæsning Der afvikles fagligt læsekursus Se nedenstående idékatalog for læsepædagogiske metoder til arbejdet med de forskellige tiltag. Evaluering: Der evalueres løbende i den daglige undervisning, i forbindelse med elevernes aktuelle undervisning, ved elevplaner og ved elevevalueringssamtaler. Dokumentation: Eleverne evalueres med TL1 i efteråret af læsevejlederen. Prøvetagningen følges op af enklassekonference. Der udarbejdes en beskrivelse af elever med 2. sprogsproblematikker. Der følges op på de elever hvor det skønnes relevant. Forebyggende og specialpædagogiske tiltag: Der iværksættes støtte til enkeltelever i læsning, individuelt eller på hold, hvor det skønnes relevant. Kompenserende tiltag: Elever, der har gavn af it-kompenserende redskaber, skal tilbydes disse, samt kursus i anvendelsen af disse.

12 12 Udskolingen: Generelt om læsning i Klasse. Læseudviklingstrin: Efter 7.klasse har de fleste elever automatiseret deres læsning. Der vil dog stadig være behov for opmærksomhed i forhold til retstavning og forståelse af ord og begreber. Automatisering og konsolidering af læsefærdighed: Det er meget vigtigt stadig at have fokus på elevens læsefærdighed, herunder automatiseringen. Automatiseringen styrkes gennem læsning på selvstændigt niveau, hvor sikkerhed og hastighed giver plads til forståelsesdelen. Selvstændigt læseniveau betyder, at eleven kan læse 90% af ordene selvstændigt. Derudover styrkes og udvikles automatiseringen af læsningen gennem læsning i undervisningen i alle fag, gennem kendskab til teksttyper, genrer, læseteknikker, læseforståelsesstrategier og gennem fortsat fokus på læsesikkerhed og læsehastighed. Det er af afgørende betydning, at eleven får mulighed for at være aktiv i hele læseprocessen, både før, under og efter læsningen. Her kan skrivningen med fordel bruges som et redskab. Læsning og skrivning: Læsning og skrivning er gensidige processer, der gensidigt styrker hinanden. Af idékataloget vil fremgå, hvor skrivning med fordel kan indgå i læseprocessen. Faglig læsning og læsning i fagene: Der skelnes mellem faglig læsning og læsning i fagene. Faglig læsning tilrettelægges som et kursus i genren faglitteratur. Læsning i fagene er det gennemgående arbejde med læsning af tekster i alle fag. Alle lærere bør gøre sig fagsprogspædagogiske overvejelser om sproget i deres fag. Det er derfor af afgørende betydning, at teamet ser det som en fælles opgave at arbejde med elevernes læsning. Eleverne skal altid og i alle fag vide hvorfor og hvordan der skal læses. Nedenstående idékatalog skal derfor betragtes som relevant for alle teamets lærere.

13 13 Idékatalog til læsning på klassetrin Fokuspunkter: Læselyst og metakognition Fortsat udvikling af elevernes læsning Beskrivelse og tiltag: Læselyst og metakognition: Det er af afgørende betydning, at eleven opretholder og udvikler sin lyst til at læse, til at reflektere over det læste og til selv at udtrykke sig i skriftsproget. Derfor er det vigtigt, at eleven får mulighed for og rum til at fordybe sig i den selvstændige læsning og opleve læse-flow, læseoplevelse og læseglæde. Tiltag i forhold til læselyst og metakognition: Fast fælles læsetid i perioder (læsebånd, læsedage, læseevents). Samarbejde med forældre om vigtigheden af elevernes fortsatte læseudvikling. Samarbejde med og inddragelse af andre biblioteker, f.eks. i forbindelse med projektopgaver. Litteraturundervisning (ny litteraturpædagogik, litteratursamtaler): Selvom eleverne er store er det ofte en fordel at læse teksten op i klassen i forbindelse med litteraturarbejde. Fortsat udvikling af elevens læsning: 1. Genrekendskab 2. Ord- og begrebskendskab 3. Læseformål og teksttyper: læse for at gøre noget, for at søge en oplysning, for at lære, for at opleve 4. Læsemåder: indholdslæse, oversigtslæse, skærmlæse, punktlæse, nærlæse. 5. Læsestrategier: huskestrategier og organisering af ny viden. 6. Læsehastighed 7. Højtlæsning 1. Genrekendskab: Der skal arbejdes med elevernes selvstændige beherskelse af arbejdet med genrekendskab og genretræk - både i forhold til læsning og skrivning af tekster. Eleverne skal kende og anvende danskfaglige termer i undervisningen. Lærerens oplæsning, elevernes højtlæsning og elevernes selvstændige læsning kan ligge til grund for arbejdet med tekstgenrer både skønlitterære og faglitterære. 2. Ord- og begrebskendskab: Fortsat arbejde med før-faglige og med faglige ord og begreber i alle fag. Træne opslag i ordbøger, såvel trykte som digitale Inddrage skriftlighed i forhold til at definere ord og begreber.

14 14 3. Bevidsthed om læseformål og teksttyper: Teksttyper og genrer: Eleverne skal kunne skelne mellem de forskellige fremstillingsformer (beskrivende, forklarende, instruerende, argumenterende og fortællende), og redegøre for kommunikationsforholdet i givne tekster. 4. Forskellige læsemåder: Se teksten an: Eleven skal bevidst anvende de tidligere lærte læsemåder (indholdslæse, oversigtslæse, punktlæse, nærlæse). Lad eleverne med jævne mellemrum beskrive de forskellige læsemåder med egne ord. Når de efterfølgende læser tekster, skal de kunne redegøre for deres læseformål og læsemåde. 5. Strategier for god læseforståelse: Nedenstående er et katalog til arbejdet med læseforståelsesstrategier. De bør tilpasses læseformål og teksttype. Kan anvendes ved såvel fag- som skønlitteratur. Eleverne skal i højere grad selv kunne anvende relevante strategier, både i den daglige undervisning og i forbindelse med projektarbejde. Det er vigtigt, at teamet aftaler samlet indsats i forhold til læsestrategier for at sikre, at eleverne ikke kun anvender de forskellige strategier og redskaber i enkelte fag. Før læsningen: aktivere forforståelse og baggrundsviden f.eks: Forudsige ud fra omslag, overskrift, billeder Mindmap VØL Tip en tekst, kan f.eks anvendes i arbejdet med teksttyper og genrer. Overblikslæsning hvor står det? Arbejde med svære ord og begreber. Klargøre sig læseformål og læsemåde. Under læsningen: afklare forforståelse f.eks: Tænke højt om teksten (skriv) Stille spørgsmål til teksten til sig selv, til en makker eller til læreren (skriv) Notere i marginen Strege under Organisere oplysning i to-kolonne-notat og flerkolonnenotat Gøre sig klart hvilken type tekst der er tale om Markere ukendte ord Efter læsningen: det er ofte hensigtsmæssigt at genlæse teksten og efterfølgende arbejde med følgende modeller f.eks: VØL modellen Resume/referat (skriv): kan med fordel laves i mindre grupper. Analysere og undersøge nærmere; tekstarbejde, herunder litteratursamtaler.

15 15 Lav en punktopstilling over informationerne i teksten. Udarbejd et grafisk overblik organiser den nye viden. Slå ukendte ord op og skriftliggør ordforklaringen. 6. Læsehastighed: Elevens læsehastighed er fortsat af stor betydning for elevens læsning og læseglæde. Læsehastigheden trænes bedst i skønlitterære tekster, der er lette for eleven og kan styrkes ved faste læsetider (læsebånd), læsning og fartkort. Evaluering og dokumentation: Prøvetagning: 7. klasse (TL2) og 8. klasse (TL3) Prøverne opgøres i et kategoriskema. Prøvetagningen opfølges af evalueringssamtaler mellem læsevejlederen og dansklæreren. Prøvetagningen opfølges af klassekonferencer. Der følges op på enkelte elever, hvor det skønnes relevant. Forebyggende og specialpædagogiske tiltag: Der iværksættes støtte til enkeltelever i læsning, hvor det skønnes relevant. Hvad sker der med elever med 2-sprogsproblematikker?? Kompenserende tiltag: Elever der har gavn af IT-kompenserende redskaber skal tilbydes disse.

16 16 Ansvarsområder Ledelsen Ledelsens opgave er at skabe muligheder for det enkelte lærerteam, så undervisningen sigter mod de ovenstående mål. Ledelsen sikrer, at projektet bliver et skoleprojekt. Det er derfor ledelsens opgave: At sætte læsehandleplanen på dagsordenen, så den bliver en del af lærerens årsplanlægning og dermed indgår i fx teamsamtaler, forældremøder mm. At sikre at læsehandleplanen årligt evalueres, justeres og sendes til godkendelse i de relevante organer.. Læsevejlederen Læsevejlederens rolle er at være tovholder på de aktuelle læsefaglige arrangementer, at læseteste og evaluere på baggrund af testresultater på de enkelte klassetrin. Læsevejlederens opgaver er rettet mod normalundervisningen. Indsatsen skal omfatte både indskoling, mellemtrin og udskoling. Læsevejlederen vejleder lærerteam/lærer/fagteam om læsning (afkodning og forståelse), læsning med forskelligt formål, læseteknikker og læsestrategier i alle fag. Læsevejlederen læsetester alle klasser og deltager i klassekonferencer på alle årgange som opfølgning på læsetests. Pædagogisk center Pædagogisk Center vejleder i samarbejde med læsevejlederne skolens lærere og lærerteams i valg af materialer til læsning på alle klassetrin. I samarbejde med økonomiudvalget er Pædagogisk Center ansvarlig for, at der findes et bredt udvalg af forskellige læremidler, herunder digitale læremidler, der understøtter læsning i alle fag. I centeret støttes den enkelte elev med differentierede materialer, der passer til elevens læseniveau. Pædagogisk Center tilbyder kurser i bibliotekskundskab, faglig læsning, informationssøgning og søgestrategier og tilbyder desuden en række forskellige læseoplevelser, der stimulerer elevernes læsning og læselyst. I samarbejde med læsevejlederne tilrettelægges læseforløb på årgangen eller i afdelingen. Sprogcentret Formålet med dansk som andetsprog (DSA) i forbindelse med læsning er at give eleverne en større sikkerhed i at forstå det læste. I børnehaveklassen er det børnehaveklasselederne, der står for den supplerende undervisning i DSA. Fra klasse er det sprogcentret. Undervisningen i DSA foregår oftest på hold, men i nogle tilfælde også som enkeltundervisning. Holdene dannes på tværs af klasserne på årgangen, da flere elever så kan tilgodeses. Dette medfører, at eleverne ofte bliver taget ud af den almindelige undervisning. Undervisningen bliver dog også givet som støtte i klasseundervisningen, ligesom der lægges timer uden for elevernes normale skema.

17 17 Undervisningen er delt op i tre perioder i løbet af året. Den første periode, der går frem til efterårsferien, fokuserer hovedsagligt på faglig læsning. Her arbejdes med læsning og forforståelse af de fagbøger, eleverne skal arbejde med i løbet af året. Hvilke bøger, der arbejdes med, aftales mellem DSA læreren, klassens lærere og eleverne selv. I de to andre perioder undervises i tæt samarbejde med elevens lærere. F.eks. kan der arbejdes med forforståelse til emner, eller læsning af romaner der også læses i klassen. På de mindste klassetrin arbejdes hovedsagligt med begrebsforståelse. I 1., 4. og 7. klasse screenes alle tosprogede elever ved hjælp af det materiale, der er blevet udarbejdet af Integration og mangfoldighed. Dette gælder såvel tosprogede elever, der allerede er tilknyttet sprogcentret, som elever der ikke er. Ud fra denne screening vurderes det i samarbejde mellem klasselæreren og sprogcenterlæreren, om eleven har behov for undervisning i DSA. Om en elev har behov for undervisning i DSA kan ændre sig i løbet af elevens skolegang. Elevens klasselærer kan til hver en tid henvende sig til sprogcentret og bede om, at eleven får støtte. Alle 2- sprogede elever, som det vurderes vil kunne løftes fagligt ved undervisning i DSA har ret til at få undervisning heri, det gælder såvel for fagligt svage som fagligt stærke elever. Specialcentret Faglig specialundervisning Den faglige specialundervisning yder hjælp til læsning, stavning og matematik for elever med behov for særlig tilrettelagt undervisning. Der skelnes mellem følgende tre typer undervisning: Forebyggende Elever kan modtage forebyggende specialundervisning i en kortere periode. Den forebyggende specialundervisning kræver ikke en indstilling til PPR. Resurserne anvendes fortrinsvis i indskolingen og på mellemtrinet Foregribende Korte kurser for hele klasser i samarbejde med dansk- eller matematiklæreren. Desuden kan specialcentret være med til at tilrettelægge holddelt undervisning på tværs af en årgang samt varetage undervisningen af et af holdene. Indgribende For at en elev kan modtage indgribende specialundervisning skal indstillingen til PPR være vurderet af psykolog, skoleleder og funktionslærer. Beslutningen om at iværksætte indgribende specialundervisning forudsætte at dansklæreren har forsøgt at afhjælpe elevens vanskeligheder med fx undervisningsdifferentiering, holddannelse og har søgt rådgivning hos en af læsevejlederne eller i specialcentret. Undervisningen kan lægges i eller uden for elevens normale skema.

18 18 Holdundervisning Der oprettes holdundervisning med 2-4 elever pr. hold. Elever, der er PPR indstillet, har første prioritet. Individuel undervisning Elever med massive vanskeligheder bliver tilbudt individuel specialundervisning periodevis. Eleverne skal være PPR henvist. Læseløft Læseløft er udviklet for at foregribe senere behov for specialpædagogisk støtte til de elever, som ikke er kommet i gang med en positiv læseudvikling. Erfaringer har vist, at det er det tidlige tidspunkt, intensiteten i undervisningen, den direkte og konsistente støtte, den anerkendende tilgang, den øjeblikkelige feedback og den høje kvalitet i lærerens tilrettelæggelse af undervisningen, der gør Læseløftundervisningen succesfuld og effektiv. Læseløftet er et supplement til de læsemetoder, der i øvrigt bruges på en skole. Læseløftet tilbydes 2-4 elever der i midten af første klasse ikke er kommet godt i gang med den skriftsproglige udvikling. Det enkelte barn tilbydes individuel undervisning 30 min dagligt i max.20 uger. Forældre medinddrages. Læreren laver dagligt iagttagelser og fører logbog. Eleven hjælpes til at få kontrol over eget arbejde. Der arbejdes med de samme temaer i læsning og skrivning, der bygger på barnets interesser. Forældrenes rolle Barnets læseudvikling skal ske i et samarbejde mellem skolen og hjemmet. Det er derfor vigtigt, at forældrene støtter op om det arbejde, der bliver lavet i skolen. En daglig læsestund hjemme på 20 minutter er et vigtigt skridt i den fortsatte læseudvikling. Hjemmene skal orientere sig på klassens ugeplan samt i de læsefoldere, man kan finde på skolens hjemmeside. Heri findes gode idéer og forslag til, hvordan man hjemme støtter sit barns læseudvikling. Desuden anbefales det at orientere sige på siden: hvor der findes mange gode råd til valg af bøger m.m. Endvidere kan man hjemme benytte sig af de digitale lærermidler vi på skolen har til rådighed med uni-login:

19 19 Bilag 1 Dialogisk oplæsning Formålet med dialogisk oplæsning er at involvere børn aktivt i læsning af børnelitteratur for at optimere deres muligheder for sprogtilegnelse. Som oplæser skal man huske, at alle børn skal kunne se bogens illustrationer samtidig med, at de hører bogens ord. Dette betyder, at der normalt kun læses højt for 4-6 børn ad gangen. Oplæsningsgrupperne sammensættes, så alle børn oplever at kunne bidrage til samtalerne om bogens indhold. Metoder til hvordan dialogisk oplæsning kan foregå Læs helst i mindre grupper. Hver billedbog bliver læst tre gange. Inden oplæsningen bliver bogen introduceret for børnene børnene prøver at gætte, hvad bogen handler om. Efter introduktionen bliver bogen så vidt muligt læst op uden afbrydelser. Efter oplæsningen stilles der spørgsmål til bogen. Gerne åbne hv-spørgsmål. Genkaldelsesspørgsmål hvor svaret kan findes i bogen. F.eks. Hvad er det, elefanten har fået øje på?, Hvorfor er elefanten så glad nu? Spørgsmål, der går ud over teksten, som: Har I prøvet at være sure som elefanten i bogen? Anden og tredje gang bogen bliver læst, deltager børnene aktivt i oplæsningen ved at svare på spørgsmål og fortælle om billederne og historien. Børnene bliver bedt om at fuldføre en sætning. Den opdager ikke at... (peger på billedet af ildfluen) letter fra dens snabel. Børnene dramatiserer handlingen Børnene leger med ordene (klapper, hopper stavelser mm)

20 20 Bilag 2 VØL-modellen: VØL-modellen er velegenet i forbindelse med fagligt lærestof og er med til at vise, at læsning af alle slags tekster forudsætter en aktiv læser. VØL-modellen bruges til at tydeliggøre elevens forhåndsviden om teksten (V=hvad ved jeg allerede om tekstens emne), elevens læseformål med teksten (Ø=hvad ønsker jeg at vide) samt, hvad eleven lærer ved at læse teksten (L=hvad har jeg lært). Ved Ønsker Lært Hvad ved vi om emnet? Hvad tror vi, vi ved om emnet? Hvad ønsker jeg at vide om emnet? Hvad lærte jeg? Eleverne noterer alt, hvad de ved om betydning for emnet i venstre kolonne (V). Eleverne ser deres stikord igennem og skriver hver især nogle spørgsmål, de gerne vil have svar på i teksten. Disse spørgsmål skrives i den midterste kolonne (Ø). Efter at have læst teksten, noteres i højre kolonne (L), hvad de har lært af at læse teksten, og om de fik svar på deres spørgsmål. Formålet med anvendelse af VØL-modellen er at hjælpe eleverne til at udvikle en bevidsthed om centrale elementer i en faglig læseproces.

21 21 Tine Just - læsevejleder tj@sortedamskolen.dk Dorthe Berlin - læsevejleder do@sortedamskolen.dk Susanne Jacobsen pædagogisk center sj@sortedamskolen.dk Heidi Berger pædagogisk center hb@sortedamskolen.dk

22 22

23 23

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsehandlingsplan Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst 4 Den fortsatte

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere

LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole

LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole Hovedområde Fokuspunkter Side Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst Den

Læs mere

Læsehandlingsplan for Tove Ditlevsens Skole

Læsehandlingsplan for Tove Ditlevsens Skole Læsehandlingsplan for Tove Ditlevsens Skole 2009-2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Hvad er læsning.... Side 4 Den konkrete handlingsplan for læsning: Læsning i børnehaveklassen...

Læs mere

LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE

LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE Hovedområde Fokuspunkter Side Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst

Læs mere

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Forord Læsepolitikken danner rammen for indsatsen på læseområdet på Vadgård skole. Læsepolitikken er Vadgård skoles bud på hvordan, der sikres kvalitet i læseindsatsen

Læs mere

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag Bilag til Merete Brudholms artikel Bilag 1 Til drøftelse i klassens lærerteam Hvilke læsemåder behersker eleverne i relation til genrerne fortællende og informerende tekster, og hvilke skal implementeres

Læs mere

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning.

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mål og indsats for læsning i almenundervisningen. Indskolingen: Vi prioriterer, at alle børn får en god start, hvor de oplever læsning og skrivning som meningsfulde

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Vadehavsskolen Handleplan for læsning 2010 Indhold Formålet med en læsehandleplan s.2 Hvad er læsning? s.2 Sammendrag af Ministeriets mål s.3 Læsning i indskolingen s.3 Læsning på mellemtrinnet s.5 Forældresamarbejde

Læs mere

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012 Sødalskolen August 2012-1 - Generelt om læsning på Sødalskolen Mål Alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Forældre

Læs mere

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet - Læsehastighed - automatisering af læsefærdigheder - Læselyst Den fortsatte læsning: - At læse for at lære Læsemåde - Læse skønlitt./faglitt. Romaner

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

Læsepolitik Skolen på Duevej

Læsepolitik Skolen på Duevej Læsepolitik Skolen på Duevej 1 Læsepolitik for Skolen på Duevej At læse er at leve. Det moderne samfund kræver læsekundskaber, og evnen til at læse og forstå er en forudsætning for uddannelse, stillingtagen

Læs mere

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af Handleplan for læsning i indskolingen på Rougsøskolen. Indskolingen 0. kl. Handleplan for læsning Alle elever skal have en god læsestart. De fleste er klar til at begynde en egentlig læseundervisning i

Læs mere

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Glade børn lærer bedst (citat af Hans Henrik Knopp) På Skolen ved Sundet mener vi dermed, at: Læseglade børn læser bedst Vi ønsker derfor på Skolen

Læs mere

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Formålet med Sortedamsskolens ressourcecenter Formålet med at omorganisere skolens specialfunktioner er, at opnå en bedre inklusion for alle børn på skolen. Inklusion

Læs mere

Ringsted Lilleskole Læsepolitik

Ringsted Lilleskole Læsepolitik Ringsted Lilleskole Læsepolitik Læsepolitikkens formål: et med Ringsted Lilleskole læsepolitik er at styrke elevernes læsefærdigheder for der igennem at styrke deres generelle faglighed og sproglige udvikling.

Læs mere

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt.

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. I denne læsepolitik vil I kunne læse om mål for læsning, tiltag på skolen og forventninger til jer som forældre.

Læs mere

Læsepolitik for Christianshavns skole

Læsepolitik for Christianshavns skole Læsepolitik for Christianshavns skole Formål: Formålet med vores lokale læsepolitik er at kvalificere læseundervisningen gennem hele skoleforløbet. Denne kvalificering omhandler såvel afkodning som læseforståelse,

Læs mere

Handleplan vedrørende skolens læsepolitik.

Handleplan vedrørende skolens læsepolitik. Handleplan vedrørende skolens læsepolitik. Handleplanen viser, hvilke metoder skolen benytter sig af for at nå frem til målsætningerne i Læsepolitikken. Læsepolitikken på Sdr. Omme skole er udarbejdet

Læs mere

Læsehandlingsplan. Formål

Læsehandlingsplan. Formål Læsehandlingsplan Formål Formålet med Grøndalsvængets Skoles læsehandlingsplan er at opprioritere læseundervisningen i alle skolens fag ved at inspirere, vejlede og koordinere skolens samlede læseindsats.

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

Status for sprog og læsning i indskolingen

Status for sprog og læsning i indskolingen Status for sprog og læsning i indskolingen Sprog og læsning Der arbejdes ud fra læsebogssystemet Tid til dansk. I 0. klasse er der fokus på det talte sprog, bogstaverne og børnestavning. Læsevejlederen

Læs mere

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Udskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Når eleverne forlader folkeskolen, skal de læse sikkert, varieret og hurtigt med forståelse, indlevelse

Læs mere

Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011

Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011 Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011 Målet for Hastrupskolens læsehandleplan er At sætte læselyst og læseglæde i fokus At eleverne udvikler gode og brugbare læse- og skrivekompetencer At minimere antallet

Læs mere

Vemmedrupskolens handleplan for læsning

Vemmedrupskolens handleplan for læsning Vemmedrupskolens handleplan for læsning Indskoling Læseindlæringen bygger på elevens sproglige forudsætninger. Der arbejdes med elevernes ordforråd, viden om verden og sprog- og læseforståelse. Målet for

Læs mere

Funder-Kragelund Skoles læsepolitik

Funder-Kragelund Skoles læsepolitik Funder-Kragelund Skoles læsepolitik Læsning er en langsommelig affære - men vidunderligt at lære Vi underviser i læsning for at sikre os, at eleverne gennem hele deres skoleforløb udvikler læselyst og

Læs mere

Læsebånd Friskolen Østerlund

Læsebånd Friskolen Østerlund Læsebånd Friskolen Østerlund Rent teknisk er et læsebånd et bånd af tid, hvor eleverne arbejder fokuseret med læsning af mange forskellige typer tekster. Hos os har vi placeret dette bånd af tid på alle

Læs mere

Læse-skrivehandleplan

Læse-skrivehandleplan Tønder, 30. maj 2018 Læse-skrivehandleplan 2018-20 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse,

Læs mere

Gadstrup Skoles læsehandleplan

Gadstrup Skoles læsehandleplan Gadstrup Skoles læsehandleplan Indledning Gadstrup Skoles læsehandleplan er udarbejdet på baggrund af Roskilde Kommunes Læsehandleplan 2016-2020. Handleplanen beskriver skolens nuværende og kommende indsats

Læs mere

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole Mål for læsning på Nørrebro Park Skole - 2010 Børnehaven Målet er at give eleverne forudsætninger for at læse og skrive ved at styrke og udvikle sproglige færdigheder. Der arbejdes med sproglig opmærksomhed

Læs mere

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange:

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange: 2015 Hornum skole Dette arbejder vi med i alle årgange: Læsebånd Læsekontrakter Flydende læsning Faglig læsning: o Læsestrategier o Notatteknik Motivering for læsning Evaluering Gældende pr. 1. august

Læs mere

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Læsning på mellemtrinnet Der sigtes mod trinmålene for 4. og 6. klassetrin. På mellemtrinnet er afkodningen for de fleste elever

Læs mere

Handleplan for læsning på Stilling Skole

Handleplan for læsning på Stilling Skole Skanderborg Kommunes mål for læsning: - (Overordnet) Alle børn og unge udvikler læsefærdigheder, der gør dem i stand til aktivt at anvende deres læsning i personlig udvikling, uddannelse og aktiv deltagelse

Læs mere

Handleplan for læsning Sparkær Skole

Handleplan for læsning Sparkær Skole Skoleåret 2014/15 Indholdsfortegnelse: Handleplan for læsning Indholdsfortegnelse:... - 1 - Målet for læsning:... - 2 - Veje til målet:... - 2 - den aktuelle viden på området.... - 3 - Læsevejledning på

Læs mere

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Kompetente læsere Elevernes faglige læsning bør være i fokus i hele grundskoleforløbet. Uanset fag arbejder læreren

Læs mere

Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10

Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10 Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10 En handleplan for personalets arbejde med læsning de næste 3 år. Alle skoler i København skal have en handleplan for læsning med det formål, at eleverne bliver bedre

Læs mere

TØNDER DISTRIKTSSKOLE

TØNDER DISTRIKTSSKOLE Sprog- og læsehandleplan 2016-17 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse, job og deltagelse

Læs mere

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring Handleplan for læsning; udskoling - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering -

Læs mere

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016.

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Læse og skrivestrategi En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Indledning Denne reviderede udgave af Læse- og skrivestrategien afløser Læse- og skrivestrategien

Læs mere

L = A x F (Læsning er lig med afkodning gange forståelse)

L = A x F (Læsning er lig med afkodning gange forståelse) Handleplan for læsning på Eggeslevmagle Skole Eggeslevmagle Skole fokuserer på læsning og har derfor valgt at udarbejde en læsehandleplan, som i første omgang har fokus på indskolingen og mellemtrinnet.

Læs mere

Skolens handleplan for sprog og læsning

Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens handleplan for sprog og læsning Indhold Skolens handleplan for sprog- og læsning..... 3 Inspiration til skolens handleplan for sprog og læsning.... 7 2 Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens

Læs mere

Fra august 2009 er der iværksat skole/hjemvejledere til at vejlede ressourcesvage to-sprogsfamilier i læsestøtte af deres barn.

Fra august 2009 er der iværksat skole/hjemvejledere til at vejlede ressourcesvage to-sprogsfamilier i læsestøtte af deres barn. Læsehandleplan for Ellemarkskolen Formål: At alle elever, der går i folkeskolen besidder læsekompetencer til at klare en ungdomsuddannelse og at de samtidig får styrket den alsidige personlige udvikling

Læs mere

Læsehandleplan for Ellemarkskolen

Læsehandleplan for Ellemarkskolen Læsehandleplan for Ellemarkskolen Formål: At alle elever, der går i folkeskolen besidder læsekompetencer til at klare en ungdomsuddannelse og at de samtidig får styrket den alsidige personlige udvikling

Læs mere

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse Skoleområdet 1 Fra 4. til 6.klasse er læsning et redskab i alle skolens fag, og eleverne skal nu for alvor forstå og bruge det læste. I løbet af de fire første skoleår

Læs mere

Horsens Kommune. Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning

Horsens Kommune. Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Horsens Kommune Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Udarbejdet januar 2012 Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Læsning er en dimension i ALLE fag, og derfor er og vil det

Læs mere

På Korsvejens Skole medtænker vi følgende læse- og læringsmodel i den daglige undervisning:

På Korsvejens Skole medtænker vi følgende læse- og læringsmodel i den daglige undervisning: Hvad er en læsehandleplan for os her på På har vi en læsehandleplan for at have et fælles sprog, når vi taler læsning. Heraf følger naturligt at læsning foregår i alle fag. Læsehandleplanen er desuden

Læs mere

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik... 1 Læsepolitik på Nexø skole...fejl! Bogmærke er ikke defineret. At læse... 2 Læseglæde... 2

Læs mere

Læsehandleplan 2011 / 2012

Læsehandleplan 2011 / 2012 Læsehandleplan 2011 / 2012 Indhold: Målsætning for læsning Hvad vil det sige at læse Skema / Læseforståelse 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9.

Læs mere

Handleplan for. læsning. Stoholm skole. Lene Lausen & Laila Christensen

Handleplan for. læsning. Stoholm skole. Lene Lausen & Laila Christensen 01-08-2018 Handleplan for læsning Stoholm skole Lene Lausen & Laila Christensen Indholdsfortegnelse INDSKOLING... 2 0. klasse... 2 Handleplan... 2 1. klasse... 3 Handleplan... 3 2. klasse... 4 Handleplan...

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold:

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold: HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013 Indhold: Mål Generel læseudvikling Overgange Læsevanskeligheder Evaluering IT og læsning PLC og læsning Må l: Alle elever skal udvikle alderssvarende læsefærdigheder,

Læs mere

Læsepolitik TRELLEBORG FRISKOLE

Læsepolitik TRELLEBORG FRISKOLE Læsepolitik TRELLEBORG FRISKOLE Læsepolitik på Trelleborg Friskole På Trelleborg Friskole arbejder vi målrettet med læsning og læsestimulering. Formålet med vores læsepolitik er, at etablere og fastholde

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

Læsehandlingsplan Bavnehøj Skole 2016/2017

Læsehandlingsplan Bavnehøj Skole 2016/2017 Læsehandlingsplan Bavnehøj Skole 2016/2017 Københavns kommune har i 2008 udarbejdet en overordnet læsepolitik, og ud fra de beskrevne principper og målsætninger anbefales det, at hver skole udarbejder

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere

Dybkærskolens handleplan for inklusion af elever i læsevanskeligheder i 1.-3. klasse 2014-15

Dybkærskolens handleplan for inklusion af elever i læsevanskeligheder i 1.-3. klasse 2014-15 Kendetegn Indsats/metoder (Beskrivelse af pædagogiske muligheder) Materialer Ansvar Evaluering Dysleksi i familien Vanskeligheder med at lære alfabetet og oversætte bogstav til lyd og bogstavfølger til

Læs mere

På Lynghedeskolen arbejder vi målrettet med læsning. Vi har fokus på såvel læsefærdighed, læseforståelse, læselyst som skrivelyst.

På Lynghedeskolen arbejder vi målrettet med læsning. Vi har fokus på såvel læsefærdighed, læseforståelse, læselyst som skrivelyst. Det er vigtigere end nogensinde at børn får gode læse og skrivefærdigheder. Kommunikation med sekunders varsel og på tværs af landegrænser betyder, at det er basalt at forlade skolen med gode læse - og

Læs mere

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK Læsning er grundlaget for læring i alle fag. Læsning er en vigtig færdighed og en kompetence til brug på tværs af fagene. Der er to vigtige komponenter i læsning: Ordafkodning

Læs mere

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

Læsevejlederens funktioner

Læsevejlederens funktioner Temahæfte Læsevejlederens funktioner Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Læsevejlederen er skolens ressourceperson for udvikling af læseområdet. Læsevejlederens funktionsområde

Læs mere

Kompetencecenter på Sebber Skole

Kompetencecenter på Sebber Skole Kompetencecenter på Sebber Skole Skoleår 2011-2012 Mål Skolens kompetencecenter tilrettelægger den specialpædagogiske indsats og giver sparring til lærere og pædagoger med henblik på at udvikle kompetencer

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Forord Her er Rørkjær skoles læsestrategi og handleplan. Planen er blevet til efter et omfattende arbejde i en arbejdsgruppe med bred repræsentation, og handleplanen er blevet behandlet

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

Allerslev Skoles læsepolitik

Allerslev Skoles læsepolitik Allerslev Skoles læsepolitik Læseglæde og læselyst er nøgleordene. Målgruppen er alle elever på skolen. Målet er at højne elevernes læsefærdighed at minimere antallet af elever, der henvises til specialundervisning

Læs mere

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings Forord Læsning er et vigtigt element i de fleste fag i skolen. Læsning er vejen til oplevelser, til viden og uddannelse. Når vi skal højne den faglige viden, er det helt nødvendigt med en god læsefærdighed.

Læs mere

LÆSNING SPANGSBJERGSKOLEN

LÆSNING SPANGSBJERGSKOLEN Handleplan for LÆSNING SPANGSBJERGSKOLEN Handleplan for læsning på Spangsbjergskolen: Indhold: Indskolingen s. 2 Mellemtrinnet s. 4 Udskolingen s. 6 Læsevejlederne s. 7 Biblioteket s. 8 Specialcenteret

Læs mere

At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag.

At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Læsning på Vestre Skole Vestre Skoles mål for læsning er: At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Dette sikres

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Egtved Skoles læsepolitik

Egtved Skoles læsepolitik Egtved Skoles læsepolitik Indskoling og mål Se 'Fælles ' Sprog og udtryksformer - børnehaveklassen Trinmål efter 2. klassetrin. 1. kl. Tekster lix 5-10 med læses med forståelse. 2. kl. Tekster lix 10-15

Læs mere

Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål

Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål og anvendelsesmuligheder ved forskellige læseformer:...

Læs mere

Læsehandlingsplan Langholt Skole

Læsehandlingsplan Langholt Skole Læsehandlingsplan Langholt Skole Forord Læsning og IT Læsebånd Klassekonferencer Yngste team Børnehaveklassen 1. klasse 2. klasse 3. klasse Ældste team 4. klasse 5. klasse 6. klasse Forord På Langholt

Læs mere

Handleplan for læsning Virring Skole

Handleplan for læsning Virring Skole Handleplan for læsning Virring Skole Børnehaveklasse Målet for arbejdet med læsning i børnehaveklassen er blandt andet, at elevernes færdigheder i de tre alfabeter er så gode, at undervisningen i 1. klasse

Læs mere

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling?

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Program for eftermiddagen Den rigtige bog til det rigtige barn - En kort teoretisk gennemgang af børns læseudvikling med eksempler på materialer,

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet 2 Læsepolitik Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet.... 4 Læsning ind i fagene - aktive forståelsesstrategier..... 6 It

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

Handleplan for. læsning. Skovboskolen

Handleplan for. læsning. Skovboskolen Handleplan for læsning på Skovboskolen - 1 Handleplan for læsning på Skovboskolen 09/10 1. Indledning 1.1. Mål Målet med denne læseplan for Skovboskolen er, at: Sætte fokus på læsning og læseniveauet på

Læs mere

7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2010-2011 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

Læsepolitik

Læsepolitik Læsepolitik 2018-2022 Baggrund Folketingets mål for læsning er, at 80 % af læserne skal være gode i den nationale test i læsning. Andelen af de allerdygtigste elever skal stige år for år. Andelen af elever

Læs mere

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Tekniske og forståelsesmæssige Læselyst, læsevaner og læsehastighed Der arbejdes med brug af notater, grafiske modeller, ord- og begrebskort, oversigtslæsning,

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen........................ 3 Læseforståelse og faglitteratur..............................................

Læs mere

Handleplan for. læsning. Skovboskolen

Handleplan for. læsning. Skovboskolen Handleplan for læsning på Skovboskolen - 1 Handleplan for læsning på Skovboskolen 10/11 1. Indledning 1.1. Mål Målet med denne læseplan for Skovboskolen er, at: Sætte fokus på læsning og læseniveauet på

Læs mere

Hvordan løfter vi elevernes læselyst? Trine Risom-Andersen

Hvordan løfter vi elevernes læselyst? Trine Risom-Andersen Hvordan løfter vi elevernes læselyst? Trine Risom-Andersen Program Skab læselyst Struktur i læsebåndet Læseaktiviteter Læsning og PLC Bøger, der skaber læselyst Danske børn og unge læser for lidt for langsomt

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for temaet omkring Børnehaveklassen Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv

Læs mere

Udarbejdet af: Joanna Duedahl Baltzersen Eva Melchior Bente Snog Tejs Lund Tafdrup Hans Thaysen

Udarbejdet af: Joanna Duedahl Baltzersen Eva Melchior Bente Snog Tejs Lund Tafdrup Hans Thaysen Udarbejdet af: Joanna Duedahl Baltzersen Eva Melchior Bente Snog Tejs Lund Tafdrup Hans Thaysen På Vedbæk Skole har vi resurser til at hjælpe elever med specifikke behov. Vi kan hjælpe elever med generelle

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole.

Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole. Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole. 1 Asgårdskole ønsker et læringsmiljø, hvor lærerne har stor viden om læsning/læseundervisning og altid kan få yderligere vejledning og støtte fra skolens

Læs mere

Læseforståelse 3. årgang

Læseforståelse 3. årgang Læseforståelse 3. årgang Læse- og skriveudvikling Lia Sandfeld Pædagogisk afdelingsleder 0.-6. klasse Danskvejleder Lærer fra 2002 Linjefag i dansk og historie PD i læsning og skrivning Hvad er læsning?

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Treja Danske Skole. Læsehandleplan

Treja Danske Skole. Læsehandleplan Treja Danske Skole Læsehandleplan 2015 Indholdsfortegnelse 1. Hvilket mål skal vores handleplan hjælpe os med at opnå?... 2 2.Hvilke handlinger vil vi udføre for at nå vores mål?... 2 3. Skolebibliotekets

Læs mere

Handleplan for læsning. Skals Skole

Handleplan for læsning. Skals Skole Handleplan for læsning Skals Skole Indhold Mål for læsning på Skals Skole... 3 Overlevering fra dagtilbud til 0. klasse... 3 0. klasse...3 Aktiviteter... 4 Overlevering fra 0. klasse til 1. klasse... 4

Læs mere

Læsepolitik for Ullerødskolen

Læsepolitik for Ullerødskolen Læsepolitik for Ullerødskolen Formål Formålet med læseundervisningen er, at eleverne: - udvikler deres læse- og skrivefærdigheder - oplever læselyst og får gode læsevaner - lære at læse for at lære i alle

Læs mere

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 7. marts 2019 Notat Ramme for ordblindindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings Forord Læsning er et vigtigt element i de fleste fag i skolen. Læsning er vejen til oplevelser, til viden og uddannelse. Når vi skal højne den faglige viden, er det helt nødvendigt med en god læsefærdighed.

Læs mere