Sagens omstændigheder:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagens omstændigheder:"

Transkript

1 Kendelse af 27. november Aktindsigt indrømmet. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 65 og 66 a. Forvaltningslovens 10 og 12, stk. 1. (Holger Dock, Suzanne Helsteen, Kjelde Mors, Christen Sørensen og Jan Uffe Rasmussen) Advokat A har ved skrivelse af 16. januar 2001 på vegne af K A/S klaget over, at Finanstilsynet i skrivelse af 21. december 2000 (Finanstilsynets j.nr ) har nægtet K A/S aktindsigt i nogle dokumenter i en sag, hvor tilsynet den 13. september 2000 (Finanstilsynets j.nr ) bestemte, at K A/S i henhold til 1, stk. 1, i lov om tilsyn med firmapensionskasser omgående skulle iværksætte forsikringsmæssig afdækning af nogle nærmere bestemte pensionstilsagn. Sagens omstændigheder: I 1997 indgik klageren, K A/S, en aftale med bl.a. B om fratrædelsesvilkår ved frivillig fratræden. Aftalen giver bl.a. mulighed for, at personer, som ved aftalens indgåelse er mindst 55 år, ved frivillig fratræden kan opnå en såkaldt supplerende ydelse tidsbegrænset indtil det fyldte 67. år. Ved skrivelse af 13. september 2000 bestemte Finanstilsynet, at K A/S i henhold til 1, stk. 1, i lov om tilsyn med firmapensionskasser omgående skulle iværksætte afdækning af tilsagnet om de supplerende ydelser. Denne afgørelse klagede K A/S over til Erhvervsankenævnet den 11. oktober 2000 (Erhvervsankenævnets j.nr ). I anledning af klagen udtalte Finanstilsynet bl.a. den 9. november 2000: "Finanstilsynet skal endvidere henvise til et af Finanstilsynet udarbejdet notat om afgrænsningen mellem pensionsydelser og andre ydelser udbetalt i medfør af et ansættelsesforhold. Notatet er vedlagt i anonymiseret form. Notatet blev forelagt Forsikringsrådet den 17. august 2000 af Finanstilsynet med henblik på at træffe afgørelse i spørgsmålet, om K A/S's forpligtelse over for tidligere medarbejdere til at betale løbende supplerende ydelser med ophør ved pensioneringstidspunktet har karakter af et pensionstilsagn, der er omfattet af 1 i lov om tilsyn med firmapensionskasser. Finanstilsynets afgørelse over for K A/S blev efterfølgende truffet i overensstemmelse med Forsikringsrådets beslutning herom." Ved skrivelse af 14. december 2000 til Erhvervsankenævnet bad klagerens advokat om en kopi af det af tilsynet i udtalelsen omtalte notat, der er af 13. juli 2000, i ikke anonymiseret form. Endvidere bemærkede klagerens advokat, at det for ham og hans klient var nyt, at Forsikringsrådet havde været inddraget i sagen, og at Rådet havde truffet beslutning i sagen. Klageren anmodede derfor endvidere om at modtage Rådets beslutning af 17. august 2000, tillige med meddelelse om det grundlag, hvorpå Forsikringsrådet havde truffet sin beslutning, ligesom klageren i øvrigt anmodede om fuld indsigt i såvel Forsikringsrådets som Finanstilsynets sag. Ved skrivelse af 15. december 2000 oversendte Erhvervsankenævnet klagerens anmodning om aktindsigt til Finanstilsynet, der den 21. december 2000 traf den påklagede afgørelse, der lyder således: "

2 I forhold til spørgsmålet om Finanstilsynets begrundelse for i tilsynets udtalelse af 9. november 2000 til Erhvervsankenævnet alene at vedlægge en anonymiseret udgave af notat af 13. juli 2000 til Forsikringsrådet, skal Finanstilsynet anføre, at de udeladte dele af notatet vedrører henvisninger til andre verserende sager, hvor afgrænsningen af pensionsbegrebet i 1 i lov om tilsyn med firmapensionskasser (lovbekendtgørelse nr. 777 af 17. august 2000) er af væsentlig betydning for sagernes afgørelser. Sagerne har ingen relation til sagen om eventuel manglende afdækning af ydelser til tidligere medarbejdere i K A/S, og på denne baggrund kan Finanstilsynet med henvisning til tavshedspligten i 66 a i lov om tilsyn med firmapensionskasser ikke udlevere notatet i ikke-anonymiseret form til K A/S. I forhold til K A/S's anmodning om at modtage Forsikringsrådets beslutning i sagen tillige med en meddelelse om det grundlag, hvorpå Forsikringsrådet har truffet sin beslutning, skal Finanstilsynet anføre, at dokumenter, der udveksles mellem Finanstilsynet og Forsikringsrådet er undtaget for aktindsigt i medfør af 12 i Forvaltningsloven, idet der er tale om interne arbejdsdokumenter. Finanstilsynet påser i forening med Forsikringsrådet overholdelse af lov om tilsyn med firmapensionskasser og af de bestemmelser, der er udstedt i medfør af loven, jf. 65 samt bemærkningerne hertil. Deres ønske om aktindsigt i dokumenter, der er udvekslet mellem Forsikringsrådet og Finanstilsynet, kan tilsynet således ikke imødekomme. De af sagens dokumenter, som ikke er undtaget for aktindsigt, jf. ovenfor, vedlægges i kopi. Der henvises i øvrigt til vedlagte postlister. " I klagen af 16. januar 2001 til Erhvervsankenævnet har klageren anført: " Som det fremgår, har Forsikringsrådet truffet afgørelse i den konkrete sag, og Finanstilsynet benytter ligefrem Forsikringsrådets autoritet og beslutning til at legitimere sin afgørelse af 9. november Alene på den baggrund er det uforståeligt, at Finanstilsynet afslår aktindsigt... Hertil kommer den uforklarlighed, at Finanstilsynet på den ene side eksponerer beslutningens eksistens, men på den anden side anser beslutningen for at være så hemmelig, at tilsynet tilsyneladende ikke engang overvejer at give aktindsigt i medfør af princippet om meroffentlighed. Konkret begrunder Finanstilsynet sit afslag med, at Forsikringsrådets beslutning udgør et internt arbejdsdokument, jf. 12 i forvaltningsloven. Dette er imidlertid forkert. Det fremgår direkte på side 182 i "Offentlighedsloven med kommentarer" (vedrørende den tilsvarende bestemmelse i 7 i offentlighedsloven), at Forsikringsrådet udgør en selvstændig myndighed, og at brevveksling med andre myndigheder er undergivet almindelig aktindsigt Det er ganske vist i 2, stk. 2, i forretningsordenen for Forsikringsrådet anført, at: "Forsikringsrådet og Finanstilsynet arbejder som én myndighed, og rådet kan til enhver tid begære sig meddelt alle fornødne oplysninger fra tilsynet."

3 Den nævnte passus om, at Finanstilsynet og Forsikringsrådet arbejder som én myndighed, er ikke ensbetydende med, at de to myndigheder dermed udgør én myndighed. Hertil kommer, at den nævnte forretningsorden er udstedt i medfør af bekendtgørelse nr. 53/1999, og at en bekendtgørelse som bekendt ikke kan præjudicere den retsstilling, som følger af en lov, i dette tilfælde forvaltningsloven. Det skal yderligere bemærkes, at den nævnte bekendtgørelse er udstedt i medfør af 238, stk. 3, i lov om forsikringsvirksomhed, som giver Forsikringsrådet en tilsynskompetence i forening med Finanstilsynet. Forsikringsrådet er imidlertid ikke nævnt i lov om tilsyn med firmapensionskasser, og 65 i denne lov foreskriver alene, at Finanstilsynet fører tilsyn med loven. Af den grund er det endvidere uden nogen retlig betydning, at der i 2, stk. 1, i forretningsordenen er henvist til lov om tilsyn med firmapensionskasser. Det er således i en vis forstand på ulovhjemlet grundlag, at Forsikringsrådet overhovedet har truffet beslutning i sagen, og allerede af denne grund kan Finanstilsynet ikke påberåbe sig den forretningsorden for rådet, som udelukkende gælder i forbindelse med parternes fælles tilsyn med lov om forsikringsvirksomhed." Samtidig, den 16. januar 2001, skrev klageren også til Forsikringsrådet om at modtage materialet. I anledning af klagen over manglende aktindsigt har Finanstilsynet bl.a. udtalt den 9. februar 2001: "Vedrørende Forsikringsrådets lovgrundlag for at træffe beslutning i den omhandlede sag skal Finanstilsynet anføre følgende: Det følger af kapitel 9, jf. nærmere 65, i firmapensionskasseloven, at Finanstilsynet påser overholdelsen af denne lov. I bemærkningerne til lovens kapitel 9, jf. bilag 4, anføres, at: "Bestemmelserne i dette kapitel opretholder den hidtidige ordning, hvorefter Finanstilsynet forestår tilsynet med firmapensionskasser. Bestemmelserne i kapitel 9 suppleres af reglerne i kapitel 26 i lov om forsikringsvirksomhed, der indeholder forskrifter om Finanstilsynets administration, tavshedspligt m.v." Det følger heraf, at Finanstilsynet påser overholdelsen af firmapensionskasseloven efter reglerne i lovens kapitel 9 suppleret med reglerne i kapitel 26 i lov om forsikringsvirksomhed. I kapitel 26 i lov om forsikringsvirksomhed, jf. nærmere 237, stk. 2, bestemmes, at Finanstilsynet varetager opgaverne i forening med Forsikringsrådet, jf. nærmere nedenfor. Derudover bestemmes det i 238, stk. 3, i lov om forsikringsvirksomhed, at økonomiministeren fastsætter rådets forretningsorden. I 2, stk. 1, i forretningsordenen for Forsikringsrådet er det med hjemmel i den ovenfor nævnte bestemmelse fastsat, at: "Forsikringsrådet varetager den overordnede administration af de regler i lov om forsikringsvirksomhed, lov om tilsyn med firmapensionskasser, lov om arbejdsmarkedets tillægspension og lov om lønmodtagernes dyrtidsfond, der henhører under Finanstilsynets forretningsområde."

4 Med bidraget i bemærkningen i firmapensionskasseloven, hvorefter reglerne i kapitel 26 i lov om forsikringsvirksomhed, herunder retsforskrifter udstedt i medfør af dette kapitel, supplerer tilsynsbestemmelsen i 65 i firmapensionskasseloven, finder Finanstilsynet det utvivlsomt, at Forsikringsrådet har kompetence til at træffe beslutning på firmapensionskasselovens område. Vedrørende klagen om afslag på aktindsigt i den omhandlede sag skal Finanstilsynet anføre følgende: Retsgrundlaget for vurderingen af, om Finanstilsynet og Forsikringsrådet er én myndighed - og dermed i henhold til forvaltningslovens 12 er undtaget fra at skulle bevilge aktindsigt i Forsikringsrådets beslutning af 17. august 2000 og i det materiale, der dannede baggrund for beslutningen - er reglerne i kapitel 9 i firmapensionskasseloven suppleret med reglerne i kapitel 26 i lov om forsikringsvirksomhed, herunder reglerne i forretningsordenen for Forsikringsrådet. I lov om forsikringsvirksomhed fastslås det i 237, stk. 2, 1. pkt., at: "Finanstilsynet varetager de i stk. 1 nævnte opgaver i forening med et råd (Forsikringsrådet)." I bemærkningerne til denne bestemmelse, der blev indført i lov om forsikringsvirksomhed ved lov nr. 325 af 24. maj 1998 anføres, at: "Stk. 2 præciserer, at Finanstilsynet på forsikringsområdet fortsat varetager sine opgaver sammen med et råd (Forsikringsrådet)." Derudover følger det af 2, stk. 2, i forretningsordenen for Forsikringsrådet om Forsikringsrådets kompetence, at: "Forsikringsrådet og Finanstilsynet arbejder som én myndighed, og Rådet kan til enhver tid begære sig meddelt alle fornødne oplysninger fra tilsynet." Erhvervsankenævnet har tidligere behandlet en klage over et lignende afslag om aktindsigt i forsikringsrådsmateriale, jf. ankenævnets kendelse af 28. december 1995, j.nr hvori ankenævnet vedrørende en anmodning om aktindsigt i en forsikringsrådsbeslutning og i materialet, der dannede baggrund for beslutningen, udtaler, at: "De dokumenter, der udveksles mellem Finanstilsynet som sådan og Forsikringsrådet, må anses for undtaget fra aktindsigt efter forvaltningslovens 12, stk. 1, fordi de nævnte organer udgør 2 enheder indenfor samme myndighed, jf. 237 i lov om forsikringsvirksomhed sammenholdt med forarbejderne til bestemmelsen samt tillige bekendtgørelse nr. 593 og 594 af 23. december 1981 vedrørende henholdsvis Forsikringsrådet og Finanstilsynet. Derfor har ankenævnet ikke fundet grundlag for at imødekomme klagerens anmodning om aktindsigt i skriftligt materiale udvekslet mellem Finanstilsynet og Forsikringsrådet i månederne september, oktober og november 1995." Retsgrundlaget for kendelsen er med undtagelse af de i kendelsen nævnte bekendtgørelser uændret.

5 Bekendtgørelserne nr. 593 og 594 af 23. december 1981 blev ophævet ved bekendtgørelse nr. 500 af 29. maj 1997 om forretningsorden for Forsikringsrådet. Denne bekendtgørelse blev senere ophævet ved udstedelsen af den gældende forretningsorden for Forsikringsrådet På denne baggrund skal Finanstilsynet fastholde, at advokat A på vegne af K A/S ikke kan få indsigt i Forsikringsrådets beslutning af 17. august 2000 eller i det grundlag, der dannede baggrund for Forsikringsrådets beslutning, idet der er tale om interne arbejdsdokumenter, der i henhold til 12, stk. 1, i Forvaltningsloven er undtaget fra aktindsigt. Finanstilsynet skal for god ordens skyld tilføje, at det fremgår af det ovenstående, at tilsynet ikke er enig i John Vogters opfattelse af Forsikringsrådet, som den er udtrykt i "Offentlighedsloven med kommentarer", 3. udgave 1998, s. 182, vedrørende fortolkningen af 7 i Offentlighedsloven, jf. bilag til advokat A's udtalelse af 16. januar Det er Finanstilsynets opfattelse, at Forsikringsrådet - uden tilstrækkelig hensyntagen til den egenartede relation mellem Forsikringsrådet og Finanstilsynet - er blevet medtaget af Vogter i en eksemplificerende opremsning." Den 23. januar 2001 svarede Finanstilsynet på klagerens skrivelse af 16. januar 2001 til Forsikringsrådet. Finanstilsynet henholdt sig til den påklagede afgørelse af 21. december Efter at klageren på ny den 2. februar 2001 havde henvendt sig Forsikringsrådet, om at få svar fra Rådet, fik klageren svar fra Finanstilsynet/Forsikringsrådets formand ved skrivelse af 12. februar 2001 således. "Under henvisning til skrivelse af 2. februar 2001 skal Finanstilsynet for god ordens skyld tilføje følgende vedrørende Finanstilsynets skrivelse af 23. januar 2001 : Finanstilsynets skrivelse til advokatfirmaet på vegne af K A/S er afsendt efter drøftelse med formanden for Forsikringsrådet. Dette er i overensstemmelse med den kompetencefordeling, der er fastsat mellem Finanstilsynet og Forsikringsrådet, jf. bekendtgørelse nr. 53 af 27. januar 1999 om forretningsorden for Forsikringsrådet. For god ordens skyld og i anledning af Deres skrivelse af 2. februar 2001 til mig som formand for Forsikringsrådet bekræfter jeg herved, at Finanstilsynets skrivelse af 23. januar 2001 til Dem er afsendt efter drøftelse med mig. Jeg er selvsagt - dvs. sådan som kompetencereglerne er ifølge forretningsordenen for Forsikringsrådet - enig i indholdet af skrivelsen af 23. januar Jørgen Nørgaard" I et supplerende indlæg af 16. marts 2001 har klageren under samtidig henvisning til ovennævnte korrepondance med Finanstilsynet/Forsikringsrådet bemærket: " Den hermed fremsendte brevveksling understreger det helt uholdbare i Forsikringsrådets og Finanstilsynets standpunkt. Det er som anført i mit brev til Erhvervsankenævnet af 16. januar d.å. klart fra Finanstilsynets side tilkendegivet, at Finanstilsynets afgørelse er truffet "i overensstemmelse med Forsikringsrådets beslutning herom". Det følger direkte af forvaltningslovens 9, at K A/S må have krav på at vide, hvilket

6 retligt og faktisk grundlag afgørelsen er truffet på. Det fastholdes således, at Forsikringsrådet kun har en lovfæstet beslutningskompetence i relation til afgørelser, der træffes i henhold til lov om forsikringsvirksomhed. Derimod er Finanstilsynet enekompetent til at træffe afgørelser i henhold til lov om tilsyn med firmapensionskasser, jf. 65 i denne lov. De regler, som skulle kunne afskære K A/S fra aktindsigt, findes udelukkende i lov om forsikringsvirksomhed, og bekendtgørelse nr. 53 af 27. januar 1999 er udelukkende udstedt i medfør af 238, stk. 3, i lov om tilsyn med firmapensionskasser. Der er ingen steder i lov om tilsyn med firmapensionskasser henvist til regelsættet i lov om forsikringsvirksomhed, og Finanstilsynet (og Forsikringsrådet) kan da ikke afskære min klient fra aktindsigt ved at henvise til disse - for denne sag irrelevante - bestemmelser. Det er vel nemmest at anskueliggøre det anførte ved at henvise til de gældende lovregler. Det er således i 65 i lov om tilsyn med firmapensionskasser blot anført, at: "Finanstilsynet påser overholdelsen af denne lov og af de bestemmelser, der er udstedt i medfør af loven, jf. dog " Der som nævnt intet sted i lovteksten henvist til Forsikringsrådet eller til det samarbejde, som Finanstilsynet og Forsikringsrådet udøver i relation til afgørelser truffet i henhold til lov om forsikringsvirksomhed. I lov om forsikringsvirksomhed er det derimod eksplicit i 237 foreskrevet, at: "Finanstilsynet påser overholdelsen af denne lov og af de bestemmelser, der er udstedt i medfør af loven, Stk. 2. Finanstilsynet varetager de i stk. 1 nævnte opgaver i forening med et råd (Forsikringsrådet) Stk. 3. Økonomiministeren udfærdiger forskrifter for Finanstilsynets virksomhed, herunder om dets samvirke med rådet og om samarbejdet med andre landes forsikringstilsyn." [fremhævning tilføjet] Finanstilsynet henviser alene til, at der i forarbejderne til lov om tilsyn med firmapensionskasser af 14. december 1988 er anført, at: "Bestemmelserne i kapitel 9 suppleres af reglerne i lov om forsikringsvirksomhed kapitel 26, der indeholder forskrifter om Finanstilsynets organisation, tavshedspligt m.v." Rækkevidden af de citerede bemærkninger er mildest talt ikke særlig klar, og det synes som om, at henvisningen til kapitel 26 alene er en henvisning til bestemmelserne om Finanstilsynets egen organisation, men derimod ikke en henvisning til noget samarbejde med Forsikringsrådet. Det er under alle omstændigheder åbenbart, at det ikke med henvisning til sådanne generelle og uklare forarbejder er muligt at bortse fra det faktum, at selve lovteksten ikke indeholder en eneste henvisning til Forsikringsrådet. De

7 nævnte forarbejder udgør med andre ord ikke fornøden hjemmel til at sætte forvaltningsloven ud af kraft. Da lovforslagene til tilsyn med firmapensionskasser og ændring af lov om forsikringsvirksomhed fremkom, havde 237 i lov om forsikringsvirksomhed følgende ordlyd (jf. lovbekendtgørelse nr. 127/1984): "Finanstilsynet påser overholdelsen af denne lov og af de bestemmelser, der er udstedt i medfør af loven, jf. dog 243, stk. 2. Tilsynet består af et forsikringsråd og et direktorat." I det nævnte forslag til ændring af lov om forsikringsvirksomhed foreslås 237 imidlertid ændret, således at det ikke længere i bestemmelsen er anført, at tilsynet består af et forsikringsråd og et direktorat, men derimod blot (i stk. 2), at: "Finanstilsynet varetager de i stk. 1 nævnte opgaver i forening med et råd (Forsikringsrådet)." I forarbejderne til bestemmelsen er det anført, at: "Stk. 2 præciserer, at Finanstilsynet på forsikringsområdet fortsat varetager sine opgaver sammen med et råd (Forsikringsrådet)". Dette fører over til det andet hovedsynspunkt, nemlig at der ikke (i hvert fald ikke længere) er noget grundlag for at antage, at Finanstilsynet og Forsikringsrådet udgør samme myndighed, endsige to enheder inden for samme myndighed. Det er i den forbindelse uden betydning, at det i 2, stk. 2, i Forsikringsrådets forretningsorden er anført, at Forsikringsrådet og Finanstilsynet arbejder som én myndighed. Som nævnt tidligere kan Forsikringsrådets forretningsorden ikke afskære retten til aktindsigt i medfør af forvaltningsloven, hvortil kommer, at den nævnte passus om at arbejde som en myndighed ikke kan instituere en retlig kvalifikation om, at de to selvstændige organer dermed skulle udgøre to enheder inden for samme myndighed. Det er da heller ikke muligt at svare på, hvilken fælles myndighed der skulle være tale om. Meningen med bemyndigelsesbestemmelsen i lov om forsikringsvirksomhed 238, stk. 3, kan kun være at give økonomiministeren hjemmel til at fastsætte regler om Forsikringsrådets medvirken til administrationen af denne lov. Bekendtgørelsen kan selvsagt ikke ændre den retstilstand lov om tilsyn med firmapensionskasser har fastlagt for de af denne lov - og kun denne lov - omfattede firmapensionskasser. På grundlag heraf er det min opfattelse, at Erhvervsankenævnet er nødt til at revurdere den afgørelse, Finanstilsynet har vedlagt sin redegørelse (offentliggjort på side 718 i "Lov om Forsikringsvirksomhed" af Michael Holm m.fl.). Som fremhævet fastslår John Vogter entydigt i "Offentlighedsloven med Kommentarer", at Forsikringsrådet udgør en selvstændig myndighed. Jeg kan herudover henvise til vedlagte afgørelse truffet af Folketingets Ombudsmand (offentliggjort i FOB 1996, side 273 ff.), som fastslår, at Udenrigsministeriet og ambassaden i Beograd udgør to forskellige myndigheder i relation til offentlighedsloven. Det samme gælder for forholdet mellem 1) Skatteministeriet, Told- og Skattestyrelsen, og 2) Skatteministeriet, Departementet, jf. TfS

8 , som jeg vedlægger i kopi. Min klient og jeg finder det som nævnt vigtigt at få afklaret det spørgsmål, om det virkelig kan være rigtigt, at Forsikringsrådet træffer beslutninger, som Finanstilsynet føler sig bundet af og direkte fremhæver i sin afgørelse, men som det åbenbart ikke er muligt at få nogen som helst kendskab til." Ankenævnet udtaler: Inddragelse af Forsikringsrådet i tilsynsfunktionen må, som det er sket i 237, stk. 2, i lov om forsikringsvirksomhed for så vidt angår forsikringsselskaber m.v., kræve en udtrykkelig lovhjemmel. Af 65 i lov om tilsyn med firmapensionskasser fremgår, at det er Finanstilsynet, der påser overholdelsen af lov om tilsyn med firmapensionskasser. Det er således Finanstilsynet, og alene Finanstilsynet, der påser, at eventuelle løfter om pension er afdækket forsikringsmæssigt, jf. lovens 1, stk. 1. Materiale udvekslet mellem Finanstilsynet og Forsikringsrådet i en sag, der skal behandles efter lov om tilsyn med firmapensionskasser, kan derfor ikke anses for internt materiale, jf. forvaltningslovens 12, stk. 1. K A/S, der er part i sagen, har derfor ret til aktindsigt i det materiale, der er udvekslet mellem Finanstilsynet og Forsikringsrådet, jf. forvaltningslovens 10. Finanstilsynet skal dog forinden udlevering sikre sig, evt. efter ekstrahering, som det er sket for notatet af 13. juli 2000, at materialet ikke indeholder oplysninger, som Finanstilsynet er forpligtet til, ifølge 66 a, stk. 1, i lov om tilsyn med firmapensionskasser, at hemmeligholde også over for K A/S. Med disse bemærkninger ændres Finanstilsynets afgørelse af 21. december 2000 med henblik på imødekommelse af aktindsigt.

Sagens omstændigheder: Om sagens faktiske omstændigheder har Finanstilsynet i anledning af klagen udtalt den 24. juni 2002:

Sagens omstændigheder: Om sagens faktiske omstændigheder har Finanstilsynet i anledning af klagen udtalt den 24. juni 2002: Kendelse af 24. april 2003. 02-125.195. Sag hjemvist til Finanstilsynet til ekstrahering og udlevering til klager. (Suzanne Helsteen, Kjelde Mors og Ulla Staal) Advokat A har ved skrivelse af 23. maj 2002

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 28. august 2009 (J.nr. 2009-0018589) Ikke part og anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Niels Bolt Jørgensen, Suzanne

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport.

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Kendelse af 4. juni 1996. 94-69.159. Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Lov om Københavns Fondsbørs 16, stk. 1. Forvaltningslovens 10

Læs mere

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009 2009 1-2 Aktindsigt i lovsag Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret Et forbund bad Beskæftigelsesministeriet om aktindsigt i to lovsager og tilhørende aktlister. Begge sager drejede sig om ændring

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Udtalelse. Skatteministeriets afslag på aktindsigt i materiale om ophævelse af formueskattekursen

Udtalelse. Skatteministeriets afslag på aktindsigt i materiale om ophævelse af formueskattekursen Udtalelse Skatteministeriets afslag på aktindsigt i materiale om ophævelse af formueskattekursen Resumé 22. oktober 2018 Skatteministeriet havde ad flere omgange givet delvist afslag på aktindsigt til

Læs mere

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen gav en kvinde afslag på aktindsigt i navnet på den lægekonsulent i Arbejdsskadestyrelsen der havde

Læs mere

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer En partsrepræsentant i en sag hos Ankestyrelsen klagede til ombudsmanden over at Ankestyrelsen havde givet afslag på at få oplyst navnet

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt.

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt. Kendelse af 19. juni 2009 (J.nr. 2009-0018724) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 og offentlighedslovens 14. (Anders Hjulmand, Suzanne Helsteen og Jan Uffe

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie:

Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie: Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie: Henvendelse vedrørende Region Syddanmark I forlængelse af Ankestyrelsens udtalelse af 1. december 2017 har Region

Læs mere

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 20. februar 2015 Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Afslag fra Justitsministeriet på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem ministerier og

Læs mere

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven 2008-06-17. Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke var berettiget til at afslå anmodning om aktindsigt i dokumenter vedrørende

Læs mere

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt FOB 05.165 Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt En redaktør bad Sundhedsstyrelsen om aktindsigt i et elektronisk regneark som styrelsen havde udarbejdet på grundlag

Læs mere

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt.

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. 2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. Resumé: Udtalt, at Halsnæs Kommune ikke har handlet i strid med offentlighedslovens regler om aktindsigt ved at give afslag på aktindsigt i forvaltningens redegørelse

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 2. september 2011 (J.nr. 2011-0024373)

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Udtalt over for departementet for told- og forbrugsafgifter, at direktoratet for toldvæsenets faste praksis, hvorefter alle begæringer om aktindsigt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 29. juli 2014 (J.nr. 2014-0037795) Tiltrådt, at anmodning

Læs mere

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til Frederikssund Kommune Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt 17. august 2018 Frederikssund Kommune har den 30. januar 2018 indbragt Lokalavisens klage over

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter:

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter: Kendelse af 21. november 2001. 00-224.386. Ikke hjemmel til at undlade forsikringsmæssig afdækning af pensionstilsagn. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Lise Høgh, Ellen Andersen og Jan

Læs mere

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Udtalt, at det ikke var i overensstemmelse med motiverne til offentlighedsloven at antage - således som Indenrigsministeriet

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse i sagen: Henvendelse vedrørende Billund Kommune

Statsforvaltningens udtalelse i sagen: Henvendelse vedrørende Billund Kommune 2016-43793 Juridisk notat om retsvirkningerne af en tinglyst deklaration om forkøbsret undtaget fra retten til aktindsigt i medfør af offentlighedslovens 27, nr. 4. Statsforvaltningens udtalelse i sagen:

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Henstillet til justitsministeriet at undergive en sag, hvori der var meddelt afslag på aktindsigt i en ambassadeindberetning, en fornyet behandling med henblik

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Myndighed: Underskriftsdato: 19. juni 2015 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Justitsministeriet var berettiget til at afslå aktindsigt i dokumenter vedrørende Grimhøjmoskeen.

Læs mere

Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain. 15. oktober 2012

Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain. 15. oktober 2012 2012-16 Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain En journalist klagede over, at Udenrigsministeriet havde afslået aktindsigt i korrespondance mellem kongehuset

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. november 2016 (J.nr. 2016-12037). Finanstilsynets afslag

Læs mere

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument.

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument. 2017-20 Delvis aktindsigt i miljøoplysninger i ministers interne talepapir En journalist klagede til ombudsmanden over, at Miljø- og Fødevareministeriet havde givet afslag på aktindsigt i ministerens talepapir

Læs mere

FOB FOB

FOB FOB FOB 04.323 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations afslag på opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen på baggrund af mundtlig ansøgning om humanitær opholdstilladelse indgivet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. juli 2016 (2016-4038). K kunne ikke meddeles aktindsigt

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008

Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008 Myndighed: Underskriftsdato: 6. juni 2016 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 25. februar 2017 (Gældende) Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008 Svar til journalist

Læs mere

Aktindsigt i konsulentrapport om Fiskerikontrollen

Aktindsigt i konsulentrapport om Fiskerikontrollen Aktindsigt i konsulentrapport om Fiskerikontrollen Udtalt, at Fiskeriministeriet burde have givet en journalist aktindsigt i en konsulentrapport og i brevveksling med konsulentfirmaet, da materialet ikke

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det efter sagens oplysninger kan lægges til grund, at kommunen har fremfundet de sager, som det

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-15464 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 0 8-10- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 19. februar 2015 og 14. august 2015 oplyst til Københavns Kommune, at

Læs mere

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune ikke har haft hjemmel til at give afslag på aktindsigt i det mellem kommunen og Agens International indgåede forlig efter offentlighedslovens 10, nr.

Læs mere

Aarhus Kommune - dataudtræk af personaleoplysninger. Statsforvaltningens brev til en borger.

Aarhus Kommune - dataudtræk af personaleoplysninger. Statsforvaltningens brev til en borger. Aarhus Kommune - dataudtræk af personaleoplysninger Statsforvaltningens brev til en borger. 2014-216125 Dato:08-09- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afslag på sammenstilling af oplysninger (dataudtræk)

Læs mere

Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved af 18. august 2016 på vegne af massemediet har anmodet Region Sjælland om aktindsigt i følgende:

Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved  af 18. august 2016 på vegne af massemediet har anmodet Region Sjælland om aktindsigt i følgende: 14 om meroffentlighed. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved e-mail af 18.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023097 EDC-Gruppen A/S (advokat Christian Buch-Jepsen) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 11. maj 2016 (2016-1732). Udtalelse fra myndigheds advokat

Læs mere

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte:

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte: Kendelse af 13. april 1999. 98-97.064 og 98-140.221. Aktindsigt nægtet. Bank- og sparekasselovens 50. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Tidligere direktør i A-bank K har ved skrivelser af

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammel Torv 22. 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Ritzaus Bureau I/S Store Kongensgade 14 1264 København K Att.: Christian Lindhardt

Læs mere

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud. 2017-24 Afgørelser vedrørende en læge, der havde fået kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, kunne ikke undtages fra aktindsigt 17. juli 2017 En borger klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsvæsenets

Læs mere

Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune

Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune A 08-05- 2008 TILSYNET Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune De har den 10. november 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Viborg om daværende Skive Kommune. Statsamtet Viborg videresendte den 13. december

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. 2014-182202 Dato: 18-08- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har rettet henvendelse til

Læs mere

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner.

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner. Kendelse af 1. december 1997. J.NR. 97-160.802 Lov om værdipapirhandel 38. (Merete Cordes, Kåre Dullum og Niels Larsen) I skrivelse af 18. juni 1997 har advokat A på vegne K Fondsmæglerselskab klaget over,

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt 2015-32300 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 2 4-09- 2015 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 6. maj 2015 klaget over Ballerup Kommunes afgørelse af

Læs mere

Oversendelse til rette myndighed - forvaltningslovens

Oversendelse til rette myndighed - forvaltningslovens Oversendelse til rette myndighed - forvaltningslovens 7, stk. 2 Ombudsmanden bad Sundhedsvæsenets Patientklagenævn om en udtalelse om nævnets praksis for oversendelse af klager vedrørende forhold uden

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument 2015-23 Ekstrahering af oplysninger i internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsstyrelsen og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse havde givet delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument 2014-23 Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Justitsministeriet havde givet ham delvist afslag på aktindsigt i et dokument med henvisning til,

Læs mere

15-1. Forvaltningsret 11241.2. Færøerne og Grønland 1. Statsforfatningsret 2.2.

15-1. Forvaltningsret 11241.2. Færøerne og Grønland 1. Statsforfatningsret 2.2. 15-1. Forvaltningsret 11241.2. Færøerne og Grønland 1. Statsforfatningsret 2.2. Aktindsigt i Statsministeriets korrespondance vedrørende dronningens tale under et officielt besøg på Færøerne En person

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt 2016-22035 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 01-06-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt Du har som journalist på JydskeVestKysten den 7.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist

Statsforvaltningens brev til en journalist Statsforvaltningens brev til en journalist 2016-49294 Dato: 29-11-2016 Henvendelse vedrørende Region Sjælland om aktindsigt Du har den 13. juni 2016 meddelt Region Sjælland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 15. januar 1997. 96-73.111. Aktindsigt nægtet i sag vedrørende en ophørt bank. Bank- og sparekasselovens 50 b, stk. 1 og stk. 2, nr. 2. (Suzanne Helsteen, Finn Møller Kristensen og Vagn Joensen)

Læs mere

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt.

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt. 2016-42186 Testresultater og testopgaver i relation til nationale test i skolerne ikke undergivet retten til aktindsigt Dato: 05-08-2016 Statsforvaltningens udtalelse til en borger: Henvendelse vedrørende

Læs mere

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011

Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender. 16. maj 2011 2011 13-4 Sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i bl.a. ministerkalender Skatteministeriet modtog den 6. august 2010 en anmodning om aktindsigt i ministerens repræsentationsudgifter fra ministerens tiltræden

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens vurdering af sagen.

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens vurdering af sagen. 2015-71331 Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie Dato: 21-11-2016 Henvendelse vedrørende Region Syddanmarks afslag på aktindsigt Du har den 20. september 2016, som journalist for et nyhedsmedie anmodet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 29. september 2016 (J.nr. 2016-4768). Tredjemand meddelt

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt. 27. oktober 2014

Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt. 27. oktober 2014 2014-29 Ekstrahering af oplysninger i interne dokumenter. Meraktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Transportministeriet havde givet afslag på aktindsigt i to dokumenter (to forelæggelsessider

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. februar 2012 (J.nr. 2011-0024800).

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven

Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven Udtalt, at kendskab til indholdet af en skrivelse fra en offentlig myndighed

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt

Henvendelse om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Københavns Kommune Henvendelse om aktindsigt 21. december 2018 Nyhedschef hos [nyhedsmediet A] [navn udeladt af Ankestyrelsen] har den 15. november 2018 klaget til Københavns Kommune

Læs mere

Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur

Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur Udtalt over for undervisningsministeriet, at et notat om rigshospitalets struktur, der var udarbejdet af en sekretariatsgruppe bestående af embedsmænd fra

Læs mere

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie:

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: 2016-33556 Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Dato: 16-06-2016 Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i rapporter fra AMKvagt-centralens

Læs mere

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt 2018-24 Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt En journalist havde anmodet Statsministeriet om aktindsigt i eventuelle e- mails vedrørende ministerielle anliggender, som

Læs mere

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet Kendelse af 10. september 2007 (J.nr. 2006-0010133). Ansøgning om at blive omfattet af overgangsordningen om forsikringsrådgivere afslået. Lov om forsikringsformidling 56 a, 4. (Lise Høgh, Holger Dock

Læs mere