Overordnet engagement i kvalitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overordnet engagement i kvalitet"

Transkript

1 chvpe Side Overordnet engagement i kvalitet er er ikke meget engagement i generel kvalitet af plejen der ydes eller anerkendelse af dets betydning. enne holdning kommer til udtryk på ledelsesniveau og i hele organisationen. er investeres meget lidt/intet i kvalitets vurdering eller forbedring. Hvis der er nogen revision, så mangler der er svar på, hvad der er opdaget. nspænder adfærd og manglende kvalitet tolereres eller ignoreres. n kvalitets ramme er udviklet som svar på specifikke direktiver eller forestående kontrolbesøg. er er ingen reel motivation og begejstring for at kvaliteten er på dagsordenen. et der pågår ad hoc, overfladiske og beskæftiger sig med 'se godt ud'. er er et absolut minimum af protokoller og politikker og disse har tendens til at blive forældede og ubrugte, medmindre en hændelse indtræffer, som udløser deres gennemgang. Udvikling af nye protokoller og politikker, opstår som reaktion på hændelser og klager. er er en defensiv holdning til kvaliteten. Ledelsen er motiveret af en ydre motivation og de potentielle belønninger for at blive set som kvalitet fokuseret. Frontlinjen personalet er ikke engageret i den proces, og de ser det som en ledelses aktivitet. Masser af revision sker, men der mangler en overordnet strategi, der danner forbindelse med lokale behov. Revisionsresultater anvendes kun, hvis der er en hændelse. er er et ægte ønske og entusiasme i hele organisationen til at give pleje af høj kvalitet, og man er på forkant med serviceniveauet. er er anerkendelse på toplederniveau. Kvalitet er alles ansvar og det er hele organisationen der skal involveres i udviklingen af en kvalitetsstrategi. isse organisationer sigter mod at være centre for ekspertise og sammenligner deres præstationer mod andres. Resultaterne anvendes og fører til kvalitetsforbedringer. n kvalitetskultur er indlejret i organisationen og er integreret i alle beslutningsprocesser på alle niveauer. Organisationen er et center for løbende vurderinger og sammenligner dens præstationer i forhold til andre, både inden og uden for sundhedsvæsenet. I denne visionære organisation er personalet forsigtige og opmærksomme på mulige patientsikkerheds risici. ette kan betyde, at der mindre behov for politikker og protokoller fordi patientsikkerhed er konstant på alles sind.

2 chvpe Side Prioriteringen af patientsikkerheden Patientsikkerheden gives en lav prioritet. e få risikostyringssystemer som findes, såsom strategier og udvalg, er symbolske og får intet leveret. ette er en 'chance' organisation, der mener, at risikoen er værd at tage, og at hvis en utilsigtede hændelse forekommer, kan de jo bare klage. Patientsikkerhed bliver prioriteret, når en hændelse indtræffer, men resten af tiden bruges et minimum af tid på kvalitets udvikling, udover hvad man skal for at opfylde lovens krav. er er kun få eksempler på implementering af en strategi for håndtering. Sikkerhed er kun diskuteret af ledelse eller ledende medarbejdere i forhold til specifikke hændelser. Patientsikkerhed har en forholdsvis høj prioritet, og der findes mange forskellige systemer. Men disse systemer er ikke udbredt til personalet eller revideret. e har også en tendens til manglende fleksibilitet til at reagere på uforudsete begivenheder. nsvaret for risikostyring er investeret i et enkelt individ, det er ikke integreret i den bredere organisation. et er en pålagt kultur. Patientsikkerhed er fremmet i hele organisationen, og personalet er aktivt involveret i alle sikkerhedsspørgsmål og processer. Patienter, offentligheden og andre organisationer er også involveret i risikostyringssystemer og revisionen heraf. er er klare ansvars linjer, én person tager føringen for patientsikkerhed i organisationen, men det er også en central del af alle ledernes roller. er er også indberetning af patientsikkerheds hændelser nationalt. Patientsikkerhed er en integreret del af arbejdet i organisationen og dens medarbejdere og er indlejret i alle aktiviteter. nsvaret for sikkerheden anses for at være en del af alles rolle og dette afspejles i den enkeltes kontakter. Personalet vurderer hele tiden risici og leder efter mulige forbedringer. Patientsikkerhed har en høj profil i problematikker på alle niveauer i organisationen fra topledelsen frem til front personalet, der har den daglige kontakt med patienterne. Gennemgang af patientsikkerheds spørgsmål er veletableret.

3 chvpe Side Opfattelser af årsagerne til UTH dens opståen Hændelser ses som 'uheld' og er uden for organisationens herredømme, det forekommer som en følge af personalets fejl eller patientens adfærd. d hoc-rapporterings systemer er på plads, men organisationen er i vid udstrækning i "lykkelig uvidenhed", medmindre alvorlige UTH opstå eller et klage breve modtages. Hændelser og klager er fejet ind under gulvtæppet hvis muligt. er er en stærk skyld kultur hvor enkeltpersoner udsættes for repressalier og disciplinære foranstaltninger. Organisationen ser sig selv som et offer for omstændighederne. Individer ses som årsagen og løsningen er omskoling og sanktioner. er er en skyld kultur, så personalet er tilbageholdende med at indberette hændelser. Når hændelser sker, er der ingen forsøg på at støtte nogen af de involverede, hverken personale eller patienter. er er en erkendelse af, at systemerne bidrager til hændelser og ikke bare individer. Organisationen siger, at den har en åben og fair kultur, men det er ikke opfattet på den måde af personalet. er laves forsøg på at fremme personale incitament til at indberette hændelser (herunder dem, der ikke fører til skade). et accepteres, at hændelser er en kombination af individuelle og systemfejl. Indberetning af patientsikkerheds hændelser opmuntres og de opfattes som læringsmuligheder. Tilgængelighed, personale venlige "elektronisk indberetnings metoder bruges, så tendenser kan let undersøges. Personale føler sig trygge ved rapportering af UTH. Organisationen har en skyldfri, samarbejdsorienteret kultur. Organisatoriske fejl er noteret, men personalet er også bevidste om deres egen professionelle ansvarlighed i forhold til fejl. Integrerede systemer gør det muligt at patientsikkerheds hændelser (herunder dem, der var forhindret og/eller førte til skade) klager og medicoudstyr kan analyseres sammen. Personale, patienter og pårørende er aktivt inddraget og støttes fra tidspunktet for hændelsen. Organisationen har en høj grad af åbenhed og tillid.

4 chvpe Side Undersøgelse af utilsigtede hændelser Hændelser er overfladisk undersøgt med det formål at "lukke bogen 'og' skjule eventuelle skeletter i skabet ". Information indsamlet fra undersøgelsen er gemt og der er kun lidt handling ud over disciplinære foranstaltninger( offentlige henrettelser ) og forsøg på at styre medierne. Undersøgelserne er iværksat med henblik på begrænsning af skader for organisationen og fordeling af den individuelle skyld. Undersøgelser er overfladiske og har fokus på en specifik begivenhed og de handlinger begået af en person. Quick fix løsninger foreslås, de beskæftiger sig med den specifikke hændelse og kan ikke bruges generelt. Ledelsen er involveret i undersøgelsen, som er smal og fokuserer på enkeltpersoner og systemer omkring hændelsen. er er en detaljeret procedure for at undersøge en proces. et indebærer fuldførelse af flere formularer. er er et ønske om at revidere procedurerne eller ændre formidling af procedurer. er lægges vægt på formilde til patienten / pårørende på en overfladisk måde frem for at informere og at være åben og støttende. Undersøgelser, sker for at få et uafhængigt perspektiv er bruges robuste metoder gerne kerneårsagsanalyse og det er en væsentlig begivenhed at identificere de medvirkende faktorer og system problemer, der førte til hændelsen. Formålet med undersøgelserne er at lære af hændelser og formidle resultaterne bredt. ata fra undersøgelser bruges til at analysere tendenser, identificere 'hot spots' og undersøge steder for kompetenceudvikling. et er en fremadrettet, åben organisation. Organisationen gennemfører interne uafhængige undersøgelser ved anvendelse af anerkendte teknikker som omfatter de ansatte og patienter, der deltager i hændelser. Undersøgelser ses som læringsmuligheder og fokus på forbedring i stedet for dommen og omfatter patient anbefalinger. et er en lærende organisation, hvor der fremgår en forpligtelse til at lære af hændelsen og undersøgelser over hele organisationen fra direktionen til front personale.

5 chvpe Side Organisatorisk læring efter en UTH et er ikke en lærende organisation, da der ikke bliver gjort forsøg på at lære af hændelser, medmindre der er pålæg fra eksterne organer, såsom offentlige undersøgelser. Formålet med organisationen efter en hændelse er at beskytte sig selv - denne organisation mener at det har været en succes, når medierne ikke bliver klar over hændelser. Ingen ændringer er iværksat efter en hændelse, bortset fra dem, der er rettet mod personer. l læring er specifik til den pågældende hændelse. ventuelle ændringer iværksat i kølvandet på en hændelse er ikke bæredygtige, da de er reaktioner på individuelle fejl og er udtænkt og pålagt af ledende medarbejdere. erfor har lignende hændelser en tendens til at vende tilbage. Nogle systemer er på plads, således at organisatorisk læring kan finde sted. rfaringerne bliver ikke udbredt i hele organisationen. enne læring resulterer i at blive håndhævet lokalt og relaterer direkte til den specifikke hændelse. Udvalg og ledere træffe beslutning om de ændringer, der skal indføres, og denne mangel på personale engagement fører til, at ændringerne ikke at blive integreret i arbejdsmønstre. Organisationen har en læringskultur og proces, der findes fora til at dele læring, såsom refleksion og væsentlig begivenheder der fører til revision. Ændringer iværksat har adresse til underliggende årsager (dvs. systemet faktorer). Organisationen 'scanner horisonten for læringsmuligheder og er ivrige efter at lære af andres erfaringer. Organisatorisk læring efter hændelser bruges i fremadrettet planlægning. et er en åben, selvsikker organisation. er er en direktion som støtter at hændelser undersøges ved hjælp af f eks kerneårsagsanalyse. Organisationen lærer af interne og eksterne hændelser og er forpligtiget til at dele denne læring både inden for og uden for organisationen. UTH diskuteres i åbne fora, hvor alle medarbejdere føler sig i stand til at bidrage. Hændelser ses som et mulighed for at lære - de er uundgåelige, men med læring kan man reducere deres sandsynlighed. Organisatorisk læring i sig selv er evalueret. Forbedringer i praksis sker uden at det er udløst på baggrund af en hændelse. et er en kultur der er optaget af kontinuerlige forbedringer.

6 chvpe Side Kommunikation om sikkerheds spørgsmål Kommunikation generelt er dårlig. Kommunikation kommer fra toppen og ned uden mulighed for personalet for at tale med deres ledere. egivenheder holdes i hus og tales ikke om. Organisationen er stort set lukket. en kommunikation der er, er negativ, med fokus på skylden. Patienterne bliver kun givet oplysninger, som organisationen er juridisk forpligtet til at levere. Kommunikation opad er muligt, men først efter noget er gået galt. Kommunikation er ad hoc og begrænset til dem, der er involveret i en konkret hændelse. Kommunikation er meget direktiv, direktionen og ledere udsteder instruktioner. ette er en "fortæller-off" organisation. Patienten får de oplysninger ledelsen mener, er passende, og det er en envejs dialog. er er en generel kommunikationsstrategi, selv om det ikke udtrykkeligt er knyttet til en risikostyrings dagsordenen i organisationen. Politikker og procedurer som relateret til risiko er på plads, og der er masser af optegnelser om hændelse. er er formel kommunikation mellem myndigheder og en stor mængde af skriftlige oplysninger er tilgængelige. ette fører til et informations-overload og mange informationer udnyttes ikke. t risikokommunikation system er på plads, men der er ingen kontrollerer, om det virker. Oplysninger til patienterne er motiveret af frygten for retssager Kommunikationssystemer og journalføring generelt er fuldt revideret. er er kommunikation på tværs af organisationer og lettere benchmarking i forhold til områder med potentiel risiko. lle niveauer af medarbejdere er involveret fra direktionen til front personale og der er robuste mekanismer for at de kan lave feedback til organisationen. Information om sikkerhedsspørgsmål er delt, og der er regelmæssige risiko ledelse orienteringsmøder, hvor personalet opfordres til at sætte dagsordenen. er er lige kommunikation om sikkerhedsspørgsmål. irektionen og ledere har en åben dør-politik og indser, at de kan lære meget af det personale de leder. e forventer at alle kender til og lære af hinandens erfaringer, og at det sker. et er en gennemsigtig organisation med deltagelse i risikostyringens politiske udvikling. Innovative ideer fremmes. lektronisk kommunikations mekanismer er godt etableret og er den foretrukne i organisationen. ette er en "t rose" organisation.

7 chvpe Side Personaleledelse og sikkerhedsspørgsmål Personalet ses som elementer til at udfylde stillinger. er er ingen erkendelse af, at personale ledelse er direkte knyttet til nogen risikostyrings dagsorden. er er en HR-politik men ingen struktureret medarbejderudvikling program eller fokus på medarbejder sundhed. Rekruttering og udvælgelsesprocesser er efter tur. Personale føler sig ikke understøttet og set. Personalet ses som 'dem' og ikke 'os'. Personale påtager sig en straffende rolle efter en hændelse, det anvendte sprog er negativt, der ses dårligt helbred og fremmødekontrol ses som disciplinærsager. Jobbeskrivelser og bemanding ændrer sig kun som reaktion på problemer. er er fastholdelses politikker på områder, hvor organisationen har været sårbar i fortiden. er er en meget grundlæggende HR-politik, men den er ufleksibelt og er udviklet som svar på problemer, der allerede er oplevet. Rekruttering og fastholdelse procedurer er på plads, men det er risikovurderinger og ledelsespolitikker ikke. er er en masse papirarbejde, og de politikker, der er lavet er tilgængelige for alle at se på dem. Procedurer for vurdering, undersøgelse af hændelser, medarbejderudvikling og arbejdsmiljø er der, men er ubøjeligt anvendt, og det gør at man ikke altid opnår, hvad de var designet til. isse procedurer ses som et redskab for direktionen og ledere til at kontrollere medarbejderne. er er en vis forpligtelse til at matche personers kompetencer til stillinger. er er også synligt, fleksibelt støttet systemer skræddersyet til den enkeltes behov. er er gennemgang af personaleledelse processer set i lyset af ændringer i forvaltningspolitik, og der foretages ændringer når det er nødvendigt. er er forsøg at forstå, hvorfor dårlig ydeevne opstår, og at kvæle problemer i opløbet. er er reel bekymring for personalets sundhed, og gode systemer til vurdering, overvågning og revision. Personale spørgsmål er aktivt søgte. Organisationen er forpligtet til sine ansatte, og alle har tillid til personaleledelses procedurer. Personaleledelse er ikke en separat enhed, men en integreret del af organisationen. Refleksion og anmeldelse om sikkerheds problemer opstår løbende og automatisk, snarere end sporadisk. fter en patient sikkerheds hændelse bliver en systemanalyse udført og den bruges til at træffe beslutninger. Personale prioriterer at sikre en ensartet og retfærdig behandling.

8 chvpe Side Personale uddannelse og træning i at tænke patientsikkerhed. Uddannelse har en lav prioritet. er tilbydes kun træning, der kræves af regeringen. et ses af direktion og ledende medarbejdere som irriterende, tidskrævende og dyrt. er er derfor ingen kontrol vedrørende kvaliteten eller relevansen af den uddannelse som gives. Personalet opfattes som at de allerede er trænet til at udføre deres arbejde, så hvorfor ville de så have brug for mere uddannelse? Uddannelse opstår, hvor der har været særlige problemer. Oplysninger om risiko lederuddannelse er til rådighed og bliver i første omgang givet til nye medarbejdere i en induktion pack. et er op til den enkelte at læse og reagere på dette. Uddannelse fokuserer på at maksimere indtægter. er er ikke noget dedikeret uddannelse budget. Uddannelsesprogrammet afspejler organisatoriske behov. Patientsikkerheds uddannelse understøttes kun, hvis det er til gavn for organisationen. asale personlige udviklingsplaner er på plads, så alle har deres egen fil. Men disse er ikke særlig effektive, da de ikke er tilstrækkelige som ressource eller prioriteres. Uddannelse om sikkerhedsspørgsmål ses som en måde at forebygge fejl. er er en lang række kursus tilbud, men ikke alle er relevante for de ansatte. er er et forsøg på at identificere risici. Lederuddannelse er organisationens behov, men også den enkeltes behov for viden om sikkerheds spørgsmål og mulighed for at matche dem. n sådan uddannelse er godt planlagt. Uddannelse ses som en integreret del af individuelle professionelle og personlige udvikling. irektionen og ledere forstår værdien af uddannelse af personalet. Organisationen er begyndt at tage ved lære af sine erfaringer. Tilgangen til uddannelse er fleksibel og ses som en måde at støtte personalet i at opfylde deres potentiale. nkelte personer er motiverede og forhandler deres eget træningsprogram. Uddannelse om sikkerhedsspørgsmål er en integreret del af organisationskultur. Læring er en daglig begivenhed, og sker ikke alene i et klasseværelse miljø.

9 chvpe Side Teamet, der arbejder sammen omkring sikkerhedsspørgsmål Personer arbejder hovedsageligt i isolation, men hvor der er hold er de ineffektive med hensyn til risikostyring. er er spændinger mellem teamets medlemmer og en stiv hierarkisk struktur. e er mere som en gruppe af mennesker bragt sammen med nogle nominelle leder og ingen retning er er et hold, men det har fået besked på at arbejde sammen. Personalet arbejder kun sammen efter en UTH for at kunne honorer ydre krav. er er et klart hierarki i hvert hold, svarende til hierarkiet af organisationen som helhed. Teams gør arbejdet sammen, men individerne har faktisk ikke forpligtet sig til holdet. Holdene er sat sammen til at reagere på regeringens politik, men der er ingen måde at måle, hvor effektive de er. er er en risikostyring team. er er ikke megen udveksling af ideer eller information om sikkerhedsspørgsmål på tværs af teams. Team strukturen er væske med mennesker, der påtager sig fleksible roller, der er til tiden mest hensigtsmæssige. Teams er samarbejdsorienteret og tilpasse sig, og aktivt bidrager til ledelse dagsordenen i organisationen. er er evaluering af, hvor effektive holdet er, og der foretages ændringer når det er nødvendigt. Teamets medlemskab er fleksibelt, med forskellige folk, der yder bidrag, når det er hensigtsmæssigt. Teams er fælles om forståelse og vision om sikkerheds spørgsmål snarere end gennem geografisk nærhed. enne måde at arbejde på er bare en accepteret måde i organisationen. lle er lige værdsat og føler sig fri til at bidrage med hvad de kan. lle er en del af risikoen ledelsesteam, dette omfatter alle niveauer i organisationen fra direktionens medlemmer igennem til dem, der har daglige kontakt med patienterne. (Kilde: National primary care research and development center, Manchester Patient Safety Framework)

10 chvpe Side valuerings skema TO: INT: Trin patientsikkerhedskulturens modenhed 1. Overordnet engagement i kvalitet 2. Prioriteringen af patientsikkerheden 3. Opfattelser af årsagerne til UTH dens opståen 4. Undersøgelse af utilsigtede hændelser 5. Organisatorisk læring efter en UTH 6. Kommunikation om sikkerheds spørgsmål 7. Personaleledelse og sikkerhedsspørgsmål 8. Personale uddannelse og træning i at tænke patientsikkerhed. 9. Teamet, der arbejder sammen omkring sikkerhedsspørgsmål Patologisk Reaktive ureaukratisk Proaktiv Skabende Index forklaring: Patologisk: Hvorfor behøver vi at bruge vores tid på risikostyring og sikkerheds spørgsmål? Reaktiv: Vi tage utilsigtede hændelser alvorlig og handler når der opstår en hændelse. ureaukratisk: Vi har systemer på plads til at kunne håndtere utilsigtede hændelser. Proaktiv: Vi er altid opmærksomme og tænker på risici som kan opstå. Skabende: Vi tænker og handler patientsikkert i kortsigtede og landsigtede planer på alle niveauer. (Kilde: National primary care research and development center, Manchester Patient Safety Framework)

SPØRGESKEMA OM APOTEKETS SIKKERHEDSKLIMA

SPØRGESKEMA OM APOTEKETS SIKKERHEDSKLIMA SPØRGESKEMA OM APOTEKETS SIKKERHEDSKLIMA Dette spørgeskema efterspørger din mening omkring patientsikkerhedsspørgsmål og rapportering af hændelser på apoteket. Vi ved, at din tid er presset men vil være

Læs mere

Patientsikkerhed i kommunerne. Jeanette Hjermind cand.cur risikomanager,plejecenterleder

Patientsikkerhed i kommunerne. Jeanette Hjermind cand.cur risikomanager,plejecenterleder Patientsikkerhed i kommunerne Indhold Hvorfor arbejde struktureret med at forbedre patientsikkerheden hvor udgangspunktet også er de utilsigtede hændelser Hvordan opbygge en moden sikkerhedskultur Hvordan

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE Idekatalog til patient- og pårørendesamarbejde Version 1, 3. juli 2014 Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED Juli 2014 Hvidovre Hospital Afsnit P610

Læs mere

Ledelsesgrundlaget bygger på disse værdier: Dialog Gensidig menneskelig respekt Konfliktløsning Tolerance Mod Ansvarlighed Tydelighed

Ledelsesgrundlaget bygger på disse værdier: Dialog Gensidig menneskelig respekt Konfliktløsning Tolerance Mod Ansvarlighed Tydelighed Ledelsesstrategi for Mælkebøttecentret Mælkebøttecentret har en synlig ledelse, der kontinuerligt arbejder med forbedringer i organisationen og udvikling af kvaliteten i arbejdet. Medarbejderne gennemgår

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Forandringer Forandringer Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Rutiner og stabilitet bliver løbende udfordret gennem løbende forandringsprocesser på alle niveauer i virksomhederne

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Implementeringsvilkår for forretningspartnere, som skal være involveret i BSCI monitoreringsprocessen (producenter) 1

Implementeringsvilkår for forretningspartnere, som skal være involveret i BSCI monitoreringsprocessen (producenter) 1 Implementeringsvilkår for forretningspartnere, som skal være involveret i BSCI monitoreringsprocessen (producenter) 1 I. Indledning Til dette dokuments formål henviser producenter til den forretningspartner

Læs mere

Adfærdsregler (Code of conduct)

Adfærdsregler (Code of conduct) Adfærdsregler (Code of conduct) Indledning Danske Bank-koncernen har den største respekt for lovgivningen. Ved at overholde lovene og andre regler i de lande, hvor koncernen driver virksomhed, beskytter

Læs mere

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion DFDS politik for mangfoldighed & inklusion 1 Mangfoldighed som værdibidrag... Error! Bookmark not defined. Mangfoldighedsvision... Error! Bookmark not defined. Politikker... 4 Hvordan arbejder vi med mangfoldighed?...

Læs mere

Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety)

Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety) Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety) Patientsikkerhedstemadag Hospitalsenheden Vest d. 10. april 2014 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor er det aktuelt at drøfte

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Patientsikkerhed i primærsektoren. Patientsikkerhed i primærsektoren. 1. møde

Patientsikkerhed i primærsektoren. Patientsikkerhed i primærsektoren. 1. møde Patientsikkerhed i primærsektoren Patientsikkerhed i primærsektoren 1. møde Dagsorden 1. Baggrunden for møderækken a. introduktion til projektet b. gennemgang af forløb for møderne og deltagernes roller

Læs mere

Vestas Wind Systems. Sikkerhed og Arbejdsmiljø i vindmøllebranchen. JABEW@Vestas.com Nov 2015 HUB NORTH Conference

Vestas Wind Systems. Sikkerhed og Arbejdsmiljø i vindmøllebranchen. JABEW@Vestas.com Nov 2015 HUB NORTH Conference Vestas Wind Systems Sikkerhed og Arbejdsmiljø i vindmøllebranchen. Jane Berwald JABEW@Vestas.com (Q)SE Specialist Kemi ing. Vestas siden jan. 2010: ISO14001 og OHSAS18001 Lead Aud. Daily safety for Repair

Læs mere

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Materialesamling Indhold 1. Forslag til standardbrev til afdelingsledelser for den afdeling/afsnit, hvor der skal gås patientsikkerhedsrunde 2.

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Appendiks 6. Overblik over rapportens anbefalinger. Anbefalinger, kapitel 1

Appendiks 6. Overblik over rapportens anbefalinger. Anbefalinger, kapitel 1 Appendiks 6 Overblik over rapportens anbefalinger Anbefalinger, kapitel 1 1.0 Sundhedsstyrelsen må foretage en klar opdeling mellem sine tilsynsfunktioner og andre lovbestemte forpligtelser. 2.0 Tilsynsfunktionen

Læs mere

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Evaluering af MEDgrunduddannelsen En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Formål: Formålet med denne rapport er at evaluere MED-grunduddannelsen. MED

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

Etisk forventningskatalog

Etisk forventningskatalog LOS De private sociale tilbud Etisk forventningskatalog Gældende for samtlige af LOS medlemmer LOS 24-02-2015 Indhold Indledning... 3 Formål med LOS etiske forventningskatalog... 3 Værdigrundlag... 3 Professionalisme...

Læs mere

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL...

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL... BEREDSKABSPOLITIK Gyldig fra d. 01-12-2017 Indhold 1 INDLEDNING... 2 1.1 FORMÅLET MED BEREDSKABSPOLITIKKEN... 2 1.2 GYLDIGHEDSOMRÅDE... 2 1.3 VÆRDIGRUNDLAG OG PRINCIPPER... 2 2 TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer

Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer Interviewguide - survey af topledelse, version af 11. januar 2010/ Jeanette Hounsgaard & Lars Oberländer Tema Standard Spørgsmål 1. Indledning formål, omfang og kriterier Indledningsmøde præsentation af

Læs mere

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online.

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Spørgeskema "En midtvejsevaluering af Europa 2020-strategien med udgangspunkt i europæiske byers og regioners holdninger" Baggrund Midtvejsevalueringen af

Læs mere

Vores værdier. Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart.

Vores værdier. Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. Vores værdier Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. rundlag Et fælles I Associated Danish Ports A/S har vi et fælles værdigrundlag, som er det fundament,

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Indledning I Gladsaxe skolevæsen ser vi ledelse som udøvelse af indflydelse på organisationens medlemmer og andre interessenter med henblik på, at opfylde

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering)

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering) Skema til brug ved oprettelse af et team Formålet med teamet Forventede aktiviteter Tilsigtede resultater Tilgængelige ressourcer Begrænsninger Nødvendige færdigheder og kvaliteter Forventede teammedlemmer

Læs mere

Afrapportering af utilsigtede hændelser i Glostrup Kommune 2013 og 2014

Afrapportering af utilsigtede hændelser i Glostrup Kommune 2013 og 2014 Indledning Glostrup Kommune er igennem Sundhedsloven forpligtet til at arbejde med utilsigtede hændelser (UTH): LBK nr. 913 af 13/07/2010. Der er rapporteringspligt for alle UTH, der sker i forbindelse

Læs mere

IDEKATALOG TIL LEDELSE AF FORBEDRINGSPROJEKTER

IDEKATALOG TIL LEDELSE AF FORBEDRINGSPROJEKTER IDEKATALOG TIL LEDELSE AF FORBEDRINGSPROJEKTER Idekatalog til ledelse af forbedringsprojekter Version 3, 1. juli 2014 Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED Juli 2014 Hvidovre Hospital Afsnit P610

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Afstemt distribueret ledelse

Afstemt distribueret ledelse Afstemt distribueret ledelse Ledertræf, Skanderborg Kommune v/ Christian Nyvang Qvick og Emma Winther Dagens program 10.00-10.05: Velkomst og rammesætning 10.05-10.25: Distribueret ledelse hvad er det,

Læs mere

MISSION, VISION, VÆRDIER OG STRATEGI

MISSION, VISION, VÆRDIER OG STRATEGI MISSION, VISION, VÆRDIER OG STRATEGI MISSION: Social- og Sundhedsskolens formål er at uddanne medarbejdere til bistands-, pleje- og omsorgsområdet så de matcher samfundets behov. Skolen skal give mulighed

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Eksekvering få planerne ført ud i livet

Eksekvering få planerne ført ud i livet Eksekvering få planerne ført ud i livet Plastindustriens netværksdag 10. November 2009 Gitte Mandrup Ledelse & HR rykker sammen Ledelse Ledelseskraft Organisationsudvikling Eksekvering Fremdrift Ledelseslyst

Læs mere

Audit beskrivelser for PL

Audit beskrivelser for PL 3-4-1 V01 3-4-1 V02 3-4-1 V03 3-4-1 V04 3-4-1 V05 Er der etableret et system til regelmæssig kontrol af processerne? Punktet er opfyldt, hvis der er en synlig regelmæssig måling for processen med acceptgrænser.

Læs mere

Kvalitetskonference 15.11.07

Kvalitetskonference 15.11.07 Kvalitetskonference 15.11.07 Mission og vision i 1997: Lederskab i Verdensklasse v/ Direktør Preben Buchholt, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Aalborg Kommune Lederskab Det begynder med ledelse

Læs mere

Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden )

Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden ) Politik for whistleblowing Saferoad-koncernen (eller virksomheden ) Indholdsfortegnelse 1. Indledning 5 2. Whistleblowing-systemet 5 3. Sådan rapporteres en bekymring via whistleblowing-systemet 7 4.

Læs mere

Indikatorer for inkluderende vurderinger

Indikatorer for inkluderende vurderinger Indikatorer for inkluderende vurderinger Indledning Ved anvendelsen af inkluderende vurderinger i det almene skolesystem skal politikker og praksis være udformet så de i videst muligt omfang fremmer læringen

Læs mere

Kære LINAK medarbejder

Kære LINAK medarbejder Værdihåndbog Kære LINAK medarbejder Hvad er en værdihåndbog? For LINAK er det et forsøg på at samle de holdninger, vi har til tingene og de værdier, vi bygger på. De resultater, vi har præsteret sammen

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

Temadag for ledelsen i primærsektoren

Temadag for ledelsen i primærsektoren Temadag for ledelsen i primærsektoren Ledelsens juridiske rammer Katrine Winkel Røsling Læringsenheden Styrelsen for Patientsikkerhed Læringsenheden Formidler læring fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

LRQA ISO- RISK BASED THINKING. Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001

LRQA ISO- RISK BASED THINKING. Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001 LRQA ISO- 1 RISK BASED THINKING Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001 Alle virksomheder oplever usikkerhed; hvordan denne usikkerhed tackles kan ofte have betydning og endog være afgørende for succes. De nye

Læs mere

Antimobbestrategi for Thyregod Skole

Antimobbestrategi for Thyregod Skole Antimobbestrategi for Thyregod Skole Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Effektivitet med kunden i fokus

Effektivitet med kunden i fokus Effektivitet med kunden i fokus Hvordan en moderniseringsproces i organisationen har skabt øget effektivitet, bedre service og en mere inspirerende arbejdsplads i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Casebeskrivelse

Læs mere

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed IHI Open School www.ihi.org/patientsikkerhed PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed (1 time) Dette modul er en introduktion til emnet "menneskelige faktorer": Hvordan indarbejdes viden om menneskelig

Læs mere

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens:

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: DS/ISO 31000 Risikoledelse ISO 31000 - Risikoledelse Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: overordnede

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Feedback og konflikthåndtering

Feedback og konflikthåndtering Feedback og konflikthåndtering Regulering af spændinger og forventningsbrud i selvorganiserende virksomheder Konferencebidrag 12. november 2018 Hvem er vi? Maria Krüger Michaelsen & Timo Klindt Bohni Erhvervspsykologer

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM

Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM 1 Formål med Fyraftenskursus At give jer viden og forståelse for kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring svarende til trin 3 og 4 i DDKM. Vi ønsker

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Reformen af folkeskolen realiseres med start i august 2014. Projektgruppe 1: overordnede mål og rammer

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Evalueringsprocessen i korte træk

Evalueringsprocessen i korte træk Vejledning ledelsesevaluering Medarbejdere og øvrige ledere HR-Centret 03-10-2016 Ledelsesevaluering 2016 - vejledning til medarbejdere Ledelsesevaluering er din leders redskab til at udvikle sin ledelse.

Læs mere

Indikatorer for inkluderende vurderinger

Indikatorer for inkluderende vurderinger ELEVVURDERING I ET INKLUDERENDE UNDERVISNINGSMILJØ DA Indikatorer for inkluderende vurderinger Indledning Ved anvendelsen af inkluderende vurderinger i det almene skolesystem skal politikker og praksis

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor For at styrke det politiske fokus på at skabe resultater for borgerne anbefaler

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune Manual Region hovedstanden Område Midt Uarbejdet af risikomanager Benedicte Schou, Herlev hospital og risikomanager Ea Petersen,

Læs mere

Fælles workshop på Alternativets Halvårsmøde 2018

Fælles workshop på Alternativets Halvårsmøde 2018 Fælles workshop på Alternativets Halvårsmøde 2018 Demokratisk samtale På Landsmødet 2017 blev det besluttet at igangsætte en evaluering af, hvordan vi i Alternativet udvikler politik. Hovedbestyrelsen

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv www.pwc.dk Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv Medarbejderne er virksomhedens største aktiv og udgør samtidig dens største, potentielle risiko. En virksomheds kultur er defineret

Læs mere

Adfærdsregler - Code of Conduct Sparekassen Sjælland-Fyn

Adfærdsregler - Code of Conduct Sparekassen Sjælland-Fyn Adfærdsregler - Code of Conduct Sparekassen Sjælland-Fyn Indledning -koncernen har den største respekt for lovgivningen. Ved at overholde landets love og regler beskytter vi vores integritet og omdømme.

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

IKAS. 4. december 2009

IKAS. 4. december 2009 IKAS 4. december 2009 aw@danskepatienter.dk Høringssvar vedr. akkrediteringsstandarder for det kommunale sundhedsvæsen 3. fase Høringssvaret er afsendt via en elektronisk skabelon på IKAS hjemmeside. Indholdets

Læs mere

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF DYNAMISK UDVIKLINGSCHEF TIL GREVE KOMMUNE Er du god til strategisk udvikling af medarbejdere og organisation? Og er du stærkt processuelt forankret og har talent

Læs mere

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Layout: Dansk Sygeplejeråd 12-28 Foto: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd december 2014. Alle

Læs mere

Vejledning til Lederudviklingssamtalen (LUS)

Vejledning til Lederudviklingssamtalen (LUS) Vejledning til Lederudviklingssamtalen (LUS) I denne vejledning er proceduren for LUS i UCL beskrevet. Vejledningen suppleres af en brugervejledning til systemet Medarbejderplan 1, samt et afsnit i IT-politikken

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Leder af leder. sammenhængskraft. Serviceorienteret ledelse

Leder af leder. sammenhængskraft. Serviceorienteret ledelse SAMMENHÆNGSKRAFT FORORD Ledelse i den offentlige sektor er et utroligt spændende og krævende felt at være i. Borgerne har stadig større forventninger til den offentlige service. Samtidig møder vi løbende

Læs mere

Hvor bevæger HR sig hen?

Hvor bevæger HR sig hen? Rapport Hvor bevæger HR sig hen? HR træfpunkt 2005 Oktober 2005 Undersøgelsen er gennemført af Butterflies PR and more På vegne af PID Personalechefer i Danmark HR bevæger sig fra bløde værdier mod mere

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Dato: 13. maj 2013 Brevid: 2050498 Afrapportering af LUP Somatik 2012 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Et udsnit på

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at:

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: 1.1. BASISDEL MÅL Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: Deltagerne: styrker den faglige identitet og øger bevidstheden

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Omsorg for patienter, pårørende og personale efter en utilsigtet hændelse

Omsorg for patienter, pårørende og personale efter en utilsigtet hændelse Omsorg for patienter, pårørende og personale efter en utilsigtet hændelse 1 11. marts 2010 Lene Granhøj Disposition Krav og rammer, Den danske Kvalitetsmodel Aktører: 1. offer: Patienter og pårørende 2.

Læs mere

Profil til stillingen som. sundhedsfaglig kvalitetsmedarbejder. Mariagerfjord Kommune

Profil til stillingen som. sundhedsfaglig kvalitetsmedarbejder. Mariagerfjord Kommune Profil til stillingen som sundhedsfaglig kvalitetsmedarbejder Mariagerfjord Kommune Denne profil beskriver de overordnede rammer for jobbets indhold samt forventninger til kandidaterne. Organisation. Sundhed-

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016

LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016 LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. Ledelsesgrundlaget viser ledelsesfunktionerne i Guldborgsund

Læs mere

Adfærdsregler (code of conduct) Sparekassen Sjælland - Fyn A/S (koncernen)

Adfærdsregler (code of conduct) Sparekassen Sjælland - Fyn A/S (koncernen) Adfærdsregler (code of conduct) Sparekassen Sjælland - Fyn A/S (koncernen) 24.11.2016 Bestyrelses møde Side 1 Indledning Sparekassen Sjælland - Fyn koncernen har den største respekt for lovgivningen. Ved

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. 2 Politisk betjening - Lede opad

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL C ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL Denne guide er en let bearbejdet oversættelse fra bogen Skills for Communicating with Patients af Jonathan Silverman,

Læs mere

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi)

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Formålet er at udvikle trygge børnefællesskaber med plads til alle. Fællesskaberne bygger på værdier, der er forpligtende

Læs mere

LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD

LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD Salon om deltagelse i samfundet og oplevelse af sundhed Konferencen om lighed i sundhed Region Midtjylland Den 29. september 2016 v. Anna Paldam Folker, senior

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske

Læs mere

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 VISION FOR RYGAARDS SKOLE At sikre vores langsigtede fremtid som en enestående skole med kristne værdier, et højt fagligt niveau og en vision om, at uddannelse

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere