FÆLLESSKABER FOR ALLE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FÆLLESSKABER FOR ALLE"

Transkript

1 FÆLLESSKABER FOR ALLE PÆDAGOGISKE ILDSJÆLE LÆRINGSUGER TEMATISEREDE LÆRINGSDAGE LÆRINGSUGER FOR NYE INKLUSIONSVEJLEDERE LOKALE LÆRINGSFORLØB OG PROJEKTER NETVÆRK FOR INKLUSIONSVEJLEDERE AKTIONSLÆRING FOR INKLUSIONSVEJLEDERE, RESSOURCE- PERSONER OG FAGLIGE VEJLEDERE LEDELSE AF FORÆLDREFÆLLESSKABET SPECIALPÆDAGOGIK I PRAKSIS Læs mere om Fællesskaber for Alle

2 FÆLLESSKABER FOR ALLE Vi er nu klar med nye initiativer i Fællesskaber for Alle. Viften af initiativer afspejler følgende fire forudsætninger for at lykkes med inklusion: De nødvendige kompetencer er til stede hos personalet Medarbejderne har adgang til ressourcepersoner Der er et velfungerende forældresamarbejde Samarbejde med lederne om at løfte opgaven Vi fortsætter de succesrige læringsuger, og vi introducerer læringsforløb med temaer målrettet arbejdet med børn og unge med særlige behov. Som noget helt nyt har Fællesskaber for Alle frikøbt syv pædagogiske ildsjæle med henblik på at bidrage til styrkelsen af den inkluderende praksis i byens skoler, dag- og fritidstilbud. Ildsjælene bidrager med praksisnær kompetenceudvikling. I det kommende år tilbydes inklusionsvejlederne at deltage i AarhusNetværket, der danner ramme om videntilførsel, videndeling og refleksion. Der vil en endvidere være mulighed for at kvalificere nye inklusionsvejledere. Vi etablerer igen årsforløb for inklusionsvejledere og andre ressourcepersoner, fx faglige vejledere. Årsforløbene veksler mellem teori og praksis og opøver deltagernes procesfaciliterende kompetencer. Hvis I lokalt har planer om eller er i gang med konkrete forløb eller projekter, der bygger på grundelementerne i Fællesskaber for Alle, er der mulighed for at sparre med medarbejdere fra Pædagogisk Afdeling. Endelig inviterer vi til en læringsdag for lærere og pædagoger i skoler, dagtilbud og Ung i Aarhus med fokus på at tage ledelse af forældrefællesskaber. På læringsdagen vil det være muligt at tilegne sig helt konkrete metoder.

3 PÆDAGOGISKE ILDSJÆLE Fællesskaber for Alle har delvist frikøbt syv pædagogiske ildsjæle, som fra august 2014 og et år frem bidrager med praksisnære pædagogiske kompetencer i dagtilbud, skoler og Ung i Aarhus. De pædagogiske ildsjæle indgår i inklusionsfremmende tiltag og er derfor en oplagt mulighed til understøttelse af inkluderende læringsmiljøer. Ildsjælene har erfaringer med faglig sparring og vejledning af kolleger i institutioner og på skoler og kan formidle viden og give sparring til personale, ledelse og forældre. Ildsjælene bidrager med praksisnær pædagogisk kompetenceudvikling og sætter fokus på: Forældrenes betydning for inklusion og fællesskaber Specialpædagogisk praksis - autisme og ADHD De professionelle kompetencer: ledelse, relationer og didaktik Sparring og vejledning med afsæt i praksis og med fokus på læringsmiljøer for børn og unge Forløbene bliver skræddersyet med udgangspunkt i lokale ønsker kombineret med ildsjælenes erfaringer og viden, eksempelvis: Et pædagogisk arrangement for personalet Et forløb med et team eller flere teams Oplæg for forældrene på en årgang eller i institutionen Besøg i praksis hos den enkelte pædagog eller lærer med efterfølgende refleksion Specialdesign KONTAKTPERSON: Udviklingskonsulent KONTAKTPERSON Stine Clasen Udviklingskonsulent Stine Clasen Mail: stc@aarhus.dk Tlf.: Mail: stc@aarhus.dk Tlf.: REKVIRERING De pædagogiske ildsjæle kan fra 1. August 2014 rekvireres ved at udfylde rekvireringsskemaet, som findes på

4 LÆRINGSUGER FOKUS PÅ LEDELSE, RELATIONER, DIDAKTIK OG FORÆLDRESAMARBEJDE Et praksisnært læringsforløb hen over en uge med det formål at kompetenceudvikle den professionelles ledelseskompetence, relationskompetence og didaktiske kompetence samt arbejde med et særligt fokus på forældreinvolvering. Tænkningen er, at den viden og erfaring, der skal til for at løfte inklusionsopgaven, i høj grad allerede er til stede. I denne kontekst handler det derfor primært om at synliggøre, dele og nytænke eksisterende viden blandt deltagerne og værterne for læringsugen. MÅLGRUPPE Tværfaglig deltagerkreds af pædagoger og lærere, der arbejder med børn og unge 0-18 år. FORMÅL At gøre den reflekterende praktiker skarpere og mere modig i forhold til handling og samskabelse i pædagogiske sammenhænge. INDHOLD Ugen bygger på et systemisk anerkendende grundlag med fokus på videreudvikling af den reflekterende praktiker. Deltagerne vil blive præsenteret for en række teoretiske og praktiske oplæg og tre besøg i praksis, begge fora både som videntilførsel og inspiration til refleksion i og over praksis. OMFANG Fem sammenhængende dage kl Fem læringsuger i fordelt på følgende måneder: November 2014, december 2014, januar 2015, marts 2015 og maj Præcise datoer og værtssteder vil blive meldt ud via ugepakken. Minimum 12 deltagere, max 24 deltagere. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. KONTAKTPERSON Pia Hutters Mail: pihu@aarhus.dk Tlf.:

5 TEMATISEREDE LÆRINGSDAGE FOKUS PÅ BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV I forlængelse af læringsugerne i Fællesskaber for Alle har der været udtrykt behov for tematiserede læringsdage, hvor et specifikt fagligt tema som eksempelvis børn og unge med ADHD er forløbets gennemgående tema. De nævnte temaer kan suppleres af øvrige temaer efter behov. MÅLGRUPPER Lærere og pædagoger (0-18 års-området) med interesse for specifik viden om det pågældende tema. FORMÅL Formålet er kompetenceudvikling, idet deltagerne får konkret viden sammenholdt med inspiration og læring fra besøg i praksis efterfulgt af faglig refleksion både med værter samt øvrige kolleger på læringsforløbet. FORM Faglige oplæg fra dels medarbejdere i Pædagogisk Afdeling og dels værterne. Besøg i praksis på værtsstedet. Videndeling og faglige refleksioner i og over praksis. 1. DAG 2. DAG 3. DAG De fire hjørnesten: Ledelseskompetence Relationskompetence Didaktisk kompetence Forældreperspektiver Domæneteori Besøgsetik Fagligt oplæg ift temaet Besøg i praksis Refleksion mellem vært og gæster Fagligt oplæg ift temaet Besøg i praksis Refleksion mellem vært og gæster FROKOST FROKOST FROKOST Fagligt oplæg ift temaet Videndeling Fagligt oplæg ift temaet Videndeling Fagligt oplæg ift temaet Videndeling Evaluering TEMAER EKSEMPLER: ADHD 0-6 år ADHD 6-18 år Autismespektrumsforstyrrelser, 0-6 år Autismespektrumsforstyrrelser, 6-18 år Tale/sprog 0-6 år Tale/sprog, 6-18 år Læsevanskeligheder 6-18 år Generelle indlæringsvanskeligheder, 6-18 år OMFANG, Tre sammenhængende dage. Præcise datoer meldes ud via ugepakken Minimum 12 deltagere, max 24 deltagere. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. KONTAKTPERSON Pia Hutters Mail: pihu@aarhus.dk Tlf.:

6 LÆRINGSUGER FOR NYE INKLUSIONSVEJLEDERE BAGGRUND Der vil løbende blive behov for kvalificering af nye inklusionsvejledere. Derfor vil der to gange årligt blive tilbudt kvalificering af nye inklusionsvejledere. MÅLGRUPPE Lærere og pædagoger på 0-18 års-området, der ønsker at kvalificere sig i forhold til understøttelse af øget inklusion i dagtilbud, skoler og Ung i Aarhus. FORMÅL Inklusionsvejlederne forventes efter endt kompetenceforløb at kunne: Møde kolleger åbent og anerkendende Se, høre og anerkende den pædagogiske praksis, der allerede finder sted Tage ledelse af fællesskaber Få det bedste ud af det, der er Varetage nytænkningsprocesser Sikre at der løbende finder videndeling og videnskabelse sted mellem kolleger Efteråret 2014 og foråret 2015 Præcise datoer og værtssteder meldes ud via ugepakken. Minimum 12 deltagere, max 24 deltagere. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. INDHOLD Forløbet består af deltagelse i en læringsuge med skærpet fokus på dialogiske kompetencer i vejledning og nytænkning. Efterfulgt af gennemførelse af et antal opfølgningsbesøg med fokus på at iværksætte og fastholde videndelings- og nytænkningsprocesser imellem grupper af børn, grupper af forældre og grupper af kolleger. Seks opfølgningsbesøg i praksis hos kolleger på anden skole / i anden institution. KONTAKTPERSON: Pia Hutters Mail: pihu@aarhus.dk Tlf.:

7 LOKALE LÆRINGSFORLØB OG PROJEKTER Er der lokalt planer om at arbejde med principperne og/ eller hjørnestenene fra Fællesskaber for Alle eller igangværende forløb, der kan samtænkes med Fællesskaber for Alle, så er der mulighed for at inddrage medarbejdere fra Pædagogisk Afdeling til ideudvikling og sparring gennem hele forløbet/ projektet. Principperne: Synliggøre, dele og nytænke viden Alle kan lære af alle Besøg i praksis Refleksion i og over praksis 1. april hvis Pædagogisk Afdeling ønskes inddraget fra august samme år 1. oktober hvis Pædagogisk Afdeling ønskes inddraget fra januar året efter Der er mulighed for sparring før indsendelse af anmodning. Faglige hjørnesten: Ledelseskompetence Relationskompetence Didaktisk/organisatorisk kompetence Forældreperspektivet Af hensyn til planlægningen er der to årlige deadlines for anmodning om sparring til læringsforløb og projekter: KONTAKTPERSON Udviklingskonsulent Stine Clasen Mail: stc@aarhus.dk Tlf.:

8 NETVÆRK FOR INKLUSIONSVEJLEDERE Fra august 2014 tilbydes alle inklusionsvejledere at være med i to rammesætninger for inklusionsvejledere. Netværkene skal skabe optimale kontekster for forebyggende, fastholdende, forpligtende, koordinerende og nyudviklende faglige sammenhænge med fokus på inklusion og fællesskaber. Lokale netværk og dialoger 0-18 år Pædagogisk Afdeling stiller sig til rådighed, hvis I ønsker facilitering eller deltagelse i lokale møder, hvor inklusionsvejledere og ledelser samler, udvikler og koordinerer aktuelle og kommende inklusionsindsatser ifht øget inklusion og fællesskaber. Deltagelse i lokale netværk og dialoger er vederlagsfrit, og der ydes ikke vikardækning. Ønsker I at deltage, kan Pia Jørgensen Hutters kontaktes, pihu@ aarhus.dk tlf Aarhus Netværket - temadage for alle inklusionsvejledere Fællesskaber for Alle inviterer til to årlige temadage for alle inklusionsvejledere på 0-18 års området. Deltagelse i Aarhus Netværket er vederlagsfrit, og der dækkes udgifter til 12 vikartimer årligt. Datoer for temadagene meldes ud til deltagerne. Tilmelding til Aarhus Netværket: Navn, ansættelsessted og adresse sendes senest 15. september 2014 til Kasper Harby Jørgensen kahaj@aarhus.dk Formålet er videntilførsel og videndeling som inspiration til udvikling af inklusion og fællesskaber og styrkelse af 0-18 års perspektivet. Temadagene vil præsentere forskning, metoder og aktuelle temaer, samtidig med at der gives plads til videndeling og fokus på egen praksis. KONTAKTPERSON Pia Hutters Mail: pihu@aarhus.dk Tlf.:

9 AKTIONSLÆRING FOR INKLUSIONS- VEJLEDERE, RESSOURCEPERSONER OG FAGLIGE VEJLEDERE ÅRSFORLØB I PROCESFACILITERING Årsforløbet udvikler deltagernes kompetencer inden for procesfacilitering og selvstændigt at lave procesdesign, der understøtter inkluderende læringsmiljøer og professionelle voksenfællesskaber. Vi bygger videre på kompetenceudviklingsforløbet Fællesskaber for Alle og på mødet mellem teori og praksis. Forløbet vil således veksle mellem teoretisk input, rammesat videndeling og nytænkning af praksis. Endvidere vil forløbet indeholde en vekselvirkning mellem at se andres praksis og vise egen praksis frem. Årsforløbet etablerer således en øvebane for understøttelse af deltagernes procesfaciliterende kompetencer. 5 læringsdage á 5 timer På læringsdagene præsenterer medarbejdere fra Pædagogisk Afdeling forskellige retninger, øvelser, teorier, perspektiver og rammesætninger, som på hver deres måde giver inspiration til egne lokale projekter. På læringsdagene er der mulighed for videndeling og sparring i forhold til egne initiativer og praksis. Der er herunder mulighed for træning af egne procesfaciliterende kompetencer og understøttelse af de øvrige deltageres faciliterende og processuelle bidrag. 4 praksisbesøg Mellem læringsdagene besøger deltagerne gensidigt hinandens praksis med efterfølgende refleksion. Praksisbesøgene er en integreret del af forløbet, og alle deltagere vil således være henholdsvis vært og gæst fire gange. Præcise datoer meldes ud via ugepakken. OMFANG Omfanget er 45 timer (25 timer til læringsdage og 20 timer til afvikling af praksisbesøg). Der vil blive udstedt kursusbevis til alle deltagere, der gennemfører minimum 85 % af hele forløbet. Minimum 12 deltagere, max 24 deltagere. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. KONTAKTPERSON Udviklingskonsulent Stine Clasen Mail: stc@aarhus.dk Tlf.:

10 LEDELSE AF FORÆLDREFÆLLESSKABET FOKUS PÅ FORÆLDRESAMARBEJDE BAGGRUND Et konstruktivt samarbejde mellem forældrene og institutionen/skolen har afgørende betydning for børnegruppens trivsel, læring og udvikling. MÅLGRUPPE Lærer og pædagoger på 0-18 års området, der har interesse i at kvalificere sig i at tage ledelse af forældrefællesskaber og skabe inkluderende fællesskaber for børn, unge og deres forældre. FORMÅL Inspiration til nytækning af forældresamarbejdet, møderne og samtalerne Fokus på møder, der er samskabende for forældre og pædagogisk personale Nytænke invitationer til samarbejde Inviterer forældrene ind i dagtilbud, skole og Ung i Aarhus Udvikle kompetencer i forhold til at tage ledelse af forældrefællesskaber Tilegne sig konkrete metoder og rammesætninger til forældremøder og -samtaler Designe det næste forældremøde, samtale, rammesætning eller... OMFANG En læringsdag kl En gang om måneden datoer vil blive meldt ud via ugepakken Minimum 12 deltagere, max 24 deltagere. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. KONTAKTPERSON: Pia Hutters Mail: pihu@aarhus.dk Tlf.:

11 SPECIALPÆDAGOGIK I PRAKSIS VIDEN OG REDSKABER TIL AT IMØDEKOMME BØRNS BEHOV FOR LÆRING OG TRIVSEL BAGGRUND Beskrivelse: Børn der udfordrer viden og værktøjer. Et specialpædagogisk grundkursus henvendt til lærere og pædagoger i indskolingen. Det kommer til at handle om børn med særlige behov med og uden diagnoser, om hvordan vi kan forstå og inkludere dem, om konkrete pædagogiske redskaber, der virker for dem. Kurset er designet, så der alle dage vil være fælles oplæg om formiddagen, valgfrie workshops om eftermiddagen og aktiv inddragelse af kursisterne. Forløbet strækker sig over en måned. MÅLGRUPPE Pædagoger og lærere i indskolingen DESIGN På dagene veksles mellem faglige oplæg, workshops og arbejde i aktionslæringsgrupper. Deltagelse er vederlagsfri, og der ydes ikke vikardækning. OMFANG Fem dage i oktober, 21. oktober, 3. november, 4. november og 17. november. Alle dage kl Lisbjergskolen. KONTAKTPERSONER Maren Bach Specialpædagogisk vejleder Mail: mbac@aarhus.dk Tlf.: Kirsten Vissing Specialpædagogisk vejleder Mail: kmvj@aarhus.dk Tlf.:

FÆLLESSKABER FOR ALLE

FÆLLESSKABER FOR ALLE FÆLLESSKABER FOR ALLE 2015-2016 TEMADAG FOR ALLE PÅ SKOLEOMRÅDET PÆDAGOGISKE ILDSJÆLE TEMATISEREDE LÆRINGSDAGE FOR ALLE INKLUSIONSVEJLEDERE SPECIALPÆDAGOGIK I PRAKSIS FOR INDSKOLINGEN OG MELLEMTRINNET

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

Kompetenceprojektet Folkeskolens Fællesskaber

Kompetenceprojektet Folkeskolens Fællesskaber Kompetenceprojektet Folkeskolens Fællesskaber Inklusionsvejledere 29. aug. 2011 Program 29.8.2011 kl. 8.30 15.00 Kaffe og hjemmebagt brød. I salen Velkomst ved chefpsykolog Jan Kirkegaard Information om

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I

3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I 3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I DAGINSTITUTIONER Pædagoguddannede medarbejdere fra daginstitutioner, der har eller er tiltænkt en særlig funktion, i forhold til at fremme faglig refleksion og udvikling

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold:

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold: Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Når udfordringen i læreruddannelsen er at udvikle en mere ambitiøs studiekultur (jf. Evaluering af Læreruddannelsen, dec. 2018) anbefaler arbejdsgruppen,

Læs mere

Inkluderende fællesskaber

Inkluderende fællesskaber Dorthe Andersen og Katrine Tranum Thomsen Inkluderende fællesskaber Pædagogiske kompetencer i vuggestue og børnehave Dorthe Andersen og Katrine Tranum Thomsen Inkluderende fællesskaber. Pædagogiske kompetencer

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Bilag 8 Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos børn

Læs mere

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Læringskonsulenterne inviterer til to regionale konferencer om trivsel og antimobning - den 7. december i København og den 14. december i Vejle.

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

YDELSESKATALOG. for DAGOMRÅDET LTU. Flersproglige ressourcer. Pædagogisk udvikling i daginstituionen Coaching Grafisk facilitering.

YDELSESKATALOG. for DAGOMRÅDET LTU. Flersproglige ressourcer. Pædagogisk udvikling i daginstituionen Coaching Grafisk facilitering. YDELSESKATALOG for DAGOMRÅDET Flersproglige ressourcer Læringsdage LTU Pædagogisk udvikling i daginstituionen Coaching Grafisk facilitering Sparring OVERSIGT Forord Ydelser til pædagoger 5 Coaching og

Læs mere

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Hvorfor deltage i Barnet i Centrum? - Erfaringer fra Svendborg kommunes deltagelse i Barnet i Centrum 1 Ved Birgit Lindberg dagtilbudschef Dagtilbudsområdet

Læs mere

kitt Boel stine Clasen BIrgItte kornerup Jørgensen peter Westenholz dansk psykologisk forlag InklusIon I skolen praksisnær guide til fællesskaber

kitt Boel stine Clasen BIrgItte kornerup Jørgensen peter Westenholz dansk psykologisk forlag InklusIon I skolen praksisnær guide til fællesskaber kitt Boel stine Clasen BIrgItte kornerup Jørgensen peter Westenholz InklusIon I skolen praksisnær guide til fællesskaber dansk psykologisk forlag INKLUSION I SKOLEN KITT BOEL STINE CLASEN BIRGITTE KORNERUP

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

PPR som kompetenceudvikler

PPR som kompetenceudvikler PPR som kompetenceudvikler Dato: Torsdag den 18. juni 2015 kl. 10.00-16.00 Sted: Best Western Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Konferencen er planlagt i et samarbejde mellem KL og Landssamrådet

Læs mere

Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau

Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau I forbindelse med udviklingsprogrammet Et godt børneliv et fælles ansvar etablerede Ballerup Kommune i 2006 et uddannelsesforløb for medarbejdere

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen Kompetenceudvikling for lærere og pædagoger i skolen I dette katalog kan du finde inspiration til kompetenceudvikling

Læs mere

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE 0. - 5. ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE 1 KRAGELUNDSKOLEN www.kragelundskolen KRAGELUNDSKOLEN

Læs mere

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Et handlings- og praksisorienteret udviklingsforløb for ledere, ledelsesteam, projektledere, teamledere og koordinatorer på alle former for uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 37 70 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Spor 1-Inklusionsindsatsen. Målhierarki

Spor 1-Inklusionsindsatsen. Målhierarki Spor 1Inklusionsindsatsen Målhierarki Målhierarki Formål Resultatmål (resultat) Succeskriterier Evaluering Hvorfor vil vi gennemføre projektet? Hvordan vil vi realisere projektets formål? Hvad vil vi levere

Læs mere

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO-

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- 3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- GISKE LEDELSE FAGLIGE LEDERE Den styrkede pædagogiske læreplan Kompetenceløft på dagtilbudsområdet Version 2018.04.08 Formålene med kompetenceudviklingen er samlet

Læs mere

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Dagtilbuddets navn: Den selvejende institution Tjærbyvejens vuggestue Dato for afholdt pædagogisk tilsyn: 11/4 2018 Dato og tidsrum for iagttagelsesbesøg:

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen KOMPETENCECENTER Kompetencecenteret på Præstemoseskolen Kompetencecenteret på Præstemosen er et overordnet organ, der består af skolens ressourcelærere dvs lærere, der har specialiseret sig inden for et

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Statusevaluering Fællesskaber for Alle

Statusevaluering Fællesskaber for Alle Emne: Til: Kopi: til: BILAG Statusevaluering Fællesskaber for Alle Den 4. september 2013 Statusevaluering Fællesskaber for Alle Introduktion Nedenstående er en statusevaluering over hovedaktiviteterne

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Professionel Pædagogisk. faglighed i kommunale dagtilbud

Professionel Pædagogisk. faglighed i kommunale dagtilbud Professionel Pædagogisk faglighed i kommunale dagtilbud Faglighedsblomsten Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk praksis Faglig håndtering

Læs mere

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE Anita Monnerup Pedersen 15.04 2013 FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE PROJEKTBESKRIVELSE FOR SKOLEÅRET AUGUST 2013- JUNI 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder en beskrivelse af: 1. Kursusforløb

Læs mere

Helhedsskole på Issø-skolen.

Helhedsskole på Issø-skolen. Helhedsskole på Issø-skolen. Beskrivelsen af Helhedsskole på Issø-skolen tager afsæt i: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser af SFO

Læs mere

Kompetenceudviklingsaktiviteterne, som er knyttet til de politiske pakker løber typisk over flere år og flere af indsatserne er fortsat i gang.

Kompetenceudviklingsaktiviteterne, som er knyttet til de politiske pakker løber typisk over flere år og flere af indsatserne er fortsat i gang. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen HR og organisation NOTAT 06-08-2014 Til BUU Overblik over kompetenceudvikling Overblik over kompetenceudvikling I forlængelse af BUUs temadrøftelse om

Læs mere

Statusrapport om inklusion

Statusrapport om inklusion Statusrapport om inklusion Rebild Kommune Dagtilbudsområdet TILRETTET VERSION 19.09.12 Indhold Forord 3 1 Status på arbejdet med inklusion 5 2 Rådgivning og vejledning 6 3 Kompetencer 11 4 Fælles retning

Læs mere

Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012

Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012 Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012 Baggrund Rådhushallen var torsdag d. 23. februar 9-15 rammen om den anden temadag for inklusionsvejledere. Første

Læs mere

AKT strategi. Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014. Børn og Unge afdelingen

AKT strategi. Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014. Børn og Unge afdelingen AKT strategi Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014 Børn og Unge afdelingen Fredericia Kommunes strategi for AKT Baggrund Der har gennem mange år været arbejdet med AKT området i Fredericia

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV Mål og indsatsplan for: PLC på UCV 2017-18 Mål og indsatsplan for: Pædagogisk Læringscenter på UCV 2017/18 Introduktion: PÅ UCV er der igangsat en udviklingsproces omkring digital dannelse samt synlig

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Spor 1 Inklusionsindsatsen. Læringsuge 46 Østbirk skole

Spor 1 Inklusionsindsatsen. Læringsuge 46 Østbirk skole Spor 1 Inklusionsindsatsen Læringsuge 46 Østbirk skole Østbirk skole uge 46/2012 Tid Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Klasserumsledelse Relationskompetence Didaktik Forældresamarbejde Kl. 08.00 Kl.

Læs mere

Dagtilbud & Skole. Netværk for læringsagenter d.26.11.2015. Afbud fra: Birgitte, Dorthe, Hanne H., Jette, John og Sanne

Dagtilbud & Skole. Netværk for læringsagenter d.26.11.2015. Afbud fra: Birgitte, Dorthe, Hanne H., Jette, John og Sanne Afbud fra: Birgitte, Dorthe, Hanne H., Jette, John og Sanne Dagsorden og Referat 1. Tjek ind: siden sidst. 1 stjerne + 1 ønske (max 1 min pr. deltager;) Der er rigtig mange processer og projekter i gang

Læs mere

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Konference d. 12. maj 2015 Udviklings- og forskningsprojekt om Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Projektdeltagere i Kompetenceudvikling og teamsamarbejde Ringkøbing-Skjern kommune

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV Mål og indsatsplan for: PLC på UCV 2017-20 Mål og indsatsplan for Pædagogisk Læringscenter på UCV 2017-2020 Introduktion: PÅ UCV er der igangsat en udviklingsproces omkring digital dannelse samt synlig

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen. Danmarks bedste læringsmiljø

VIRKSOMHEDSPLAN Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen. Danmarks bedste læringsmiljø VIRKSOMHEDSPLAN 2014 Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen Virksomhedsplanen er udarbejdet i henhold til: Politisk og forvaltningsmæssige udvalgte indsatsområder BVI-netværkets

Læs mere

Notat. Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget. Den 10. juni 2014

Notat. Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget. Den 10. juni 2014 Notat Emne Til Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget Den 10. juni 2014 Der er tidligere aftalt tid til en studietur for Børn og Unge-udvalget i perioden 27. 31. oktober

Læs mere

UDVIKLINGSPROGRAMMET FREMTIDENS DAGTILBUD FREMTIDENS DAGTILBUD NOVEMBER 2013

UDVIKLINGSPROGRAMMET FREMTIDENS DAGTILBUD FREMTIDENS DAGTILBUD NOVEMBER 2013 UDVIKLINGSPROGRAMMET DAGSORDEN Udviklingsprogrammet Fremtidens Dagtilbud baggrund, formål, indhold og ambitionsniveau Hverdagen for deltagerne i Fremtidens Dagtilbud Hvad kan I forvente at få ud af at

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Statusrapport om inklusion

Statusrapport om inklusion Statusrapport om inklusion Rebild Kommune Skole- og fritidsområdet TILRETTET VERSION 19.09.12 Indhold Forord 3 1 Status på arbejdet med inklusion 5 2 Rådgivning og vejledning 6 3 Kompetencer 12 4 Fælles

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

INKLUSION I GRUNDSKOLEN

INKLUSION I GRUNDSKOLEN KVALIFICERING AF LÆRERE OG PÆDAGOGER MED INKLUSIONSRETTEDE OPGAVER KURSUSCENTER BROGAARDEN 08.-09.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK Inklusionsopgaven er for alvor landet

Læs mere

Hadsten By Området. Handleplan for inklusionsarbejdet

Hadsten By Området. Handleplan for inklusionsarbejdet Hadsten By Området Handleplan for inklusionsarbejdet 1 Indhold Indledning:... 3 Børn og Unge Politikkens vision for inklusion:... 3 Processen med at udarbejde inklusionshandleplan i området:... 4 Forældrebestyrelsen/forældregruppen:...

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? I mindre I nogen I høj I meget høj Ikke sat kryds MÅL: For børn 3 11 9 90 % af børnene er i trivsel og er socialt robuste børn, der er

Læs mere

Strategi for udvikling og innovation

Strategi for udvikling og innovation Strategi for udvikling og innovation Endvidere har Horsens Kommune udarbejdet en Innovations- og udviklingsstrategi, som skal: Sikre en mere innovativ organisationskultur, hvor ledere og medarbejdere opmuntres

Læs mere

Spor 1 - Inklusionsindsatsen

Spor 1 - Inklusionsindsatsen Spor 1 - Inklusionsindsatsen Læringuge uge 44, 45 og 46-2012 Formiddagens program 1. Velkomst og indledende bemærkninger (logbog) 2. Lederoplæg 3. Læringsugen 4. At være vært og gæst 5. Fra politisk udvalgsplan

Læs mere

Tilbud i forhold til; Inklusionsledelse i dagplejen, daginstitutionerne og skolerne.

Tilbud i forhold til; Inklusionsledelse i dagplejen, daginstitutionerne og skolerne. Den 12. august 2013 Til Kim Christophersen Udviklingskonsulent Haderslev Kommune Tilbud i forhold til; Inklusionsledelse i dagplejen, daginstitutionerne og skolerne. Med udgangspunkt i Visionen i Haderslevreformen:

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Teamkoordinator-uddannelsen

Teamkoordinator-uddannelsen Teamkoordinator-uddannelsen De mange krav, den store kompleksitet og den accelererende udvikling, som opleves overalt i samfundet i dag, er også blevet en naturlig del af skolens virkelighed. For at navigere

Læs mere

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag FPDG Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag 2019-2020 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Faglige kompetencer og dannelse... 4 3. Pædagogiske og didaktiske principper... 6 4. God undervisning på

Læs mere

Børne-, Unge- og Familieudvalget

Børne-, Unge- og Familieudvalget Børne-, Unge- og Familieudvalget Tillægsdagsorden Dato 08. januar 2014 Mødetidspunkt 18:30 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 2, Vordingborg Rådhus Kirsten Overgaard (formand), Helle Mandrup Tønnesen (næstformand),

Læs mere

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 NOVEMBER 2018, ELSE SALL Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 Vision for Skanderborg Dagpleje Formålet med Visionen for Skanderborg Kommunale Dagpleje:

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

IDEKATALOG ANVENDELSESFORSLAG INDEN FOR BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE

IDEKATALOG ANVENDELSESFORSLAG INDEN FOR BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE IDEKATALOG ANVENDELSESFORSLAG INDEN FOR BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE 1 Idékatalog for anvendelsessporet Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke

Læs mere

Ledelse og udvikling af fælles grundfaglighed

Ledelse og udvikling af fælles grundfaglighed Ledelse og udvikling af fælles grundfaglighed 1 Begrundelse 2 Læring fælles grundfaglighed 3 Trivsel fælles grundfaglighed 4 Facilitering af fælles grundfaglig praksis 5 Professionskompetencer fælles 6

Læs mere

Tema 2 Ledelse og Metoderne

Tema 2 Ledelse og Metoderne Tema 2 Ledelse og Metoderne Genbesøg i : Oplæg; kort præsentation af modellens redskaber. v/ projektleder Britta Hilding Jeppesen, Viborg kommune Tidlig opsporing og indsats VIL: At alle børn og unge skal

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål Projektbeskrivelse Baggrund og formål Alle elever skal blive så dygtige som de kan. Dét er et af de nationale mål for folkeskolereformen. For at imødekomme det mål har vi i Norddjurs og Skanderborg kommuner

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 27. april 2017 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion handler om at høre til, og om at de enkelte børn er del af

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

Temadag for inklusionsvejledere og ledere i dagtilbud og UngIAarhus

Temadag for inklusionsvejledere og ledere i dagtilbud og UngIAarhus Temadag for inklusionsvejledere og ledere i dagtilbud og UngIAarhus Medarbejder som procesansvarlige på vores personaledag Susanne Buch Jepsen, pædagogisk leder og inklusionsvejleder og Tobias Daugaard,

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

FORSLAG TIL KOMPETENCEUDVIKLING OG PRINCIPPER FOR FORDELING AF MIDLER TIL KOMPETENCEUDVIKLINGEN FOR INKLUSION.

FORSLAG TIL KOMPETENCEUDVIKLING OG PRINCIPPER FOR FORDELING AF MIDLER TIL KOMPETENCEUDVIKLINGEN FOR INKLUSION. FORSLAG TIL KOMPETENCEUDVIKLING OG PRINCIPPER FOR FORDELING AF MIDLER TIL KOMPETENCEUDVIKLINGEN FOR INKLUSION. Med udgangspunkt i politik for inklusion og tidlig indsats, faglig vision på skole -dagtibudsområdet,

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune 1. Indledning Frederiksberg Kommune har som mål, at flest mulige børn skal inkluderes i almenområdet fremfor at blive henvist til særlige specialtilbud.

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Professionshøjskolen Helsingør Kommune UCC

Professionshøjskolen Helsingør Kommune UCC Inklusionvejlederuddannelse Professionshøjskolen Helsingør Kommune UCC Som led i Helsingør Kommunes samlede inklusionsplan 'Inklusion2016' er det besluttet at uddanne ca. 60 inklusionsvejledere på børne-

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06. INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag

Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag Det overordnede formål med kompetenceudviklingen i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag er at skabe nær kompetenceudvikling for

Læs mere

Systemisk lederuddannelse

Systemisk lederuddannelse Systemisk lederuddannelse Styrk din ledelsespraksis, og vær med til at udvikle din organisation. Professionel ledelsespraksis Deltag på denne 1-årige systemiske lederuddannelse, og få professionaliseret

Læs mere

Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud.

Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud. Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud. Struktur Indhold Tidshorisont Århus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling Kirsten Sørensen Århus

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere