INDKØB HANDLER OM VELFÆRD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDKØB HANDLER OM VELFÆRD"

Transkript

1 INDKØB HANDLER OM VELFÆRD Inspiration til arbejdet med at beregne effekter på udbuds- og indkøbsområdet

2 Kommunerne har professionaliseret indkøbsarbejdet Siden kommunalreformen er der sket en væsentlig professionalisering og effektivisering af kommunernes indkøb. Kommunerne har lokalt opprioriteret indkøbsopgaven og har hentet betydelige gevinster ved selv at byde ud/indgå kontrakter og ved at købe ind gennem fælles aftaler både i SKI og i regi af indkøbsfællesskaberne. Fokus er blevet rettet mod ikke bare at indgå eller tilslutte sig aftaler, men også at anvende dem, når der købes ind. Samtidig er der fokus på at tilrettelægge processerne omkring indkøbs- og udbudsarbejdet på den mest hensigtsmæssige måde, så der frigives ressourcer til andre opgaver. Det er afgørende for den fortsatte udvikling på indkøbsområdet, at kommunernes indkøb også fremadrettet foregår så effektivt og professionelt som muligt. Et element i det at arbejde professionelt med indkøb er at have et overblik over og løbende følge med i, hvilke effekter der opnås ved at arbejde systematisk med indkøbsområdet. I det følgende skitseres forskellige modeller for, hvordan kommunerne arbejder med at hjemtage effekter via udbud. Samtidig beskrives forskellige metoder til at beregne effekter, der følger af arbejdet på udbuds- og indkøbsområdet. Materialet er udarbejdet som led i implementeringen af den fælleskommunale indkøbsstrategi. Helt overordnet set, kan der hentes direkte effekter på indkøbsområdet i forhold til: at udbyde en konkret opgave og opnå bedre priser at reducere den tid, der bliver brugt på indkøbsopgaven (selve indkøbet og fakturering) at gennemføre kontraktstyring i form af fakturakontrol, håndhævelse af bodsbestemmelser mv. I forlængelse af ovenstående skal det fremhæves, at de effekter, der er forbundet med at udbyde opgaver og derigennem opnå bedre priser, er langt lettere at beregne og eventuelt hjemtage, end de effekter der er knyttet til at optimere sine indkøbsprocesser og sikre kontraktstyring. Dertil kommer, at udbudseffekterne typisk genereres centralt, mens de øvrige gevinster i højere grad er foranlediget af handling på decentralt niveau.

3 Udover de direkte effekter, er der en række indirekte effekter forbundet med udbud og indkøb og de processer, der knytter sig til indkøbsopgaven, som er vanskeligere at kapitalisere. Her kan der fx være tale om: Kvalitetsforbedringer Øget bruger- og/eller medarbejdertilfredshed Innovation og udvikling af opgaveløsningen God leverandørdialog der optimerer samarbejdet under kontraktperioden Styrkede indkøbskompetencer på tværs af hele organisationen Modeller for at hjemtage effekter Der kan vælges forskellige modeller for at realisere effekterne ved indkøb. Nogle kommuner vælger en model, hvor effekter knyttet til udbuds- og indkøbsområdet tages up-front i budgettet. Når effekterne tages up-front i budgettet, sættes der navn på, at budgetreduktionen skyldes gevinster ved udbud/indkøb, og når denne model vælges, kræver det typisk en mere præcis dokumentation af gevinsternes størrelse. Fordelen ved denne model er, at gevinsten trækkes hjem og dermed kan indgå i den centrale budgetlægning. Som alternativ til at hele gevinsten hjemtages med henblik på at indgå i den centrale budgetlægning, kan vælges en model, hvor en del af gevinsten hjemtages centralt, mens den resterende del af gevinsten forbliver decentralt. Nævnte tilgang vil typisk forudsætte, at udbudseffekterne indgår som en integreret del af budgetlægningsprocessen i praksis således, at effekterne indgår som en del af det samlede budget. Det vil bidrage til, at udbudsarbejdet bliver en del af det balancerede budget, men kræver samtidig, at der fremlægges bidrag til budgetdrøftelserne, der kan indgå som et positivt bidrag til nedbringelse af de samlede udgifter og dermed skabe et økonomisk råderum, der kan imødekomme udgiftspres på eksempelvis velfærdsområdet. Andre kommuner har valgt en model, hvor der ikke direkte høstes en udbudseffekt, men hvor indkøb ses som et redskab, der kan understøtte de decentrale enheder i at realisere mere generelle og overordnede besparelseskrav, der er meldt ud på de enkelte fagområder. I denne model er der ikke sat navn på besparelsen, hvilket alt andet lige reducerer behovet for meget præcise beregninger af effekterne.

4 Af oversigten nedenfor fremgår forskellige modeller for, hvordan kommunerne arbejder med at hjemtage effekter forbundet med at udbyde opgaver. Nr. Model for hjemtagning af effekt Bemærkninger 1 Effekter hjemtages ikke Manglende fokus på hjemtagelse af effekter forbundet med udbud og Lovgivningen på området (Udbudsloven) efterleves - og der er overvejende et juridisk fokus. indkøb kan skyldes lav grad af politisk og organisatorisk opmærksomhed. 2 Udbud indgår som generelt værktøj til effektivisering (A) Der er ikke opsat konkrete måltal for de effekter, der kan hjemtages ved en proaktiv tilgang til systematisk gennemførelse af udbud, men fagområderne/de decentrale institutioner kan trække på udbudskompetencer m.h.p. at imødekomme generelle krav om besparelser indenfor fagområdet, dvs. som supplement til øvrige effektiviseringer. 3 Udbud indgår som generelt værktøj til effektivisering (B) Ved budgetlægningen undlades hel/delvis p/l-fremskrivning, hvilket resulterer i en generel besparelse. Denne imødegås blandt andet ved de løbende effekter, der hjemtages via udbud. 4 Udbud bidrager med effekter, der helt/delvist hjemtages Der gennemføres udbud, hvis effekter opgøres og fordeles mellem det decentrale niveau (effekt fastholdes i det decentrale budget) og de effektiviseringer, der centralt skal realiseres m.h.p at skabe balance i den samlede økonomi. 5 Udbud bidrager med effekter der altid hjemtages fuldt ud Der kan eksempelvis udarbejdes en fireårig udbudsplan, som hvert år opdateres til de årlige budgetforhandlinger. For hvert år indgår konkrete udbud/genudbud (kommunens egne, indkøbsfællesskabets eller SKI-udbud), hvor der estimeres en effekt. Ved afslutning af de enkelte udbud opgøres den faktiske effekt, som danner grundlag for de berørte afdelingers/institutioners budgetkorrektion. Omvendt kan der også være tale om en situation, hvor der løbende følges op på de opnåede effekter, mens der samtidig ikke er et ønske om at hjemtage disse effekter. Modellen kan skabe usikkerhed vedr. det ressourcetræk, der hvert år skal påregnes i indkøbs- og udbudsfunktionen. Modellen kan skabe usikkerhed vedr. det ressourcetræk, der hvert år skal påregnes i indkøbs- og udbudsfunktionen. Med mindre der årligt/flerårigt lægges planer for, hvilke udbud der skal gennemføres. Denne fremgangsmåde kan bidrage til et incitament til at indgå i samarbejdet med den centrale indkøbs- og udbudsfunktion mhp. at gennemføre udbud. Der er tale om en win-win situation, hvor effekterne decentralt/centralt f.eks. kan fastsætte til 50/50 pct. Fremgangsmåden sikrer en tæt integration af udbudsarbejdet med kommunens samlede økonomi. Det skaber opmærksomhed om udbudsarbejdet og sikrer en kontinuerlig proces. Udmøntningen skal balanceres med variationer over tid f.s.v.a. de konkrete indkøb, der varierer fra varekøb til varekøb/tjenesteydelser.

5 Beregning af effekter ved udbud/tilbudsindhentning Der kan arbejdes med forskellige modeller for, hvordan effekter beregnes i forbindelse med udbud/tilbudsindhentning af en konkret opgave. Af oversigten nedenfor fremgår eksempler på forskellige beregningsmodeller. Nr. Model for beregning af effekt Mulige fordele/ulemper 1 (Egne tidligere omkostninger pris indhentet gennem konkurrenceudsættelse) x mængde I forbindelse med udbud af tjenesteydelser, hvor opgaven ikke tidligere har været konkurrenceudsat, vil udgangspunktet for at beregne en eventuel gevinst være de omkostninger, kommunen selv har haft ved at løfte opgaven. Det kan dog oftest være vanskeligt entydigt at opgøre egne omkostninger, idet der i forbindelse med udbuddet fx kan være ændr et på den opgave, der ønskes løst, sammenlignet med tidligere. Ligesom det i nogle tilfælde kan være vanskeligt at adskille omkostninger forbundet med den udbudte opgave med omkostninger til opgaver, der hidtil har været løftet i tæt sammenhæng med den udbudte opgave. Alternativt kan der jf. nedenfor tages udgangspunkt i en markedspris, der dog kun kan indhentes gennem dialog med relevante aktører på markedet. 2 (Gammel aftalepris - ny pris) x mængde Denne model forudsætter, at opgaven tidligere har været udbudt. En fordel ved modellen vil være, at man uden problemer vil kunne sammenligne den nye pris med den pris, man opnåede sidst opgaven var i udbud. Ved at tage udgangspunkt i den gamle pris vil man dog ikke kunn e tage hensyn til eventuel udvikling eller ændringer i den gældende markedssituation, hvilket reelt kan betyde, at man kan stå i en situation, hvor man opnår en negativ effekt som følge af udbuddet. 3 (Markedspris - ny pris) x mængde En fordel ved at tage udgangspunkt i den gældende markedspris er, at man får taget højde for eventuel udvikling eller ændringer i marked, som kan 4 (Afsat budget på den konkrete opgave prisen på det vindende tilbud) x mængde afspejle sig i priserne. Er der af den ene eller anden grund sket en prisstigning i markedet siden det seneste udbud, vil det således ikke få negativ betydning for effektberegningen. Samtidig kan der også tages højde for eventuel ændring af den opgave, der skal udbydes, herunder hvis der fx lægges vægt på totalomkostningsbetragtninger eller lignende. Denne model kræver dog kendskab til og dialog med leverandørerne på det pågældende marked. Denne model forudsætter, at der er afsat et fast budget til at løfte den konkrete opgave. Der kunne fx være tale om en situation, hvor løbende vedligehold af kommunens bygninger er forankret centralt i en kommunal ejendomsfunktion eller lignende. Modellen tager ikke h ensyn til en eventuel pris på et tidligere gennemført udbud. Men alt andet lige vil et fastsat budget formentlig i et vist omfang afspejle tidligere udgifter på et område. Modellen vil som udgangspunkt ikke egne sig til at beregne effekter i forbindelse med varekøb, da der typisk ikke vil være afsat et bu dget til køb af bestemte varer. Køb af varer skal blot holdes inde for det samlede budget. 5 (Højeste bud laveste bud) x mængde Ved denne model tages der udgangspunkt i de aktuelle priser markedet har afgivet på den konkrete opgave. På den måde tages de r højde for en 6 (Gennemsnitlig pris på alle tilbud laveste bud) x mængde eventuel udvikling i markedet, siden sidst den pågældende opgave var i udbud. Omvendt vil man ikke kunne være sikker på, at d e indkomne priser fuldstændig afspejler den gældende markedspris fx kan potentielle tilbudsgivere af den ene eller anden grund have afstået fra at afgive tilbud. Ved denne model tages der udgangspunkt i de aktuelle priser markedet har afgivet på den konkrete opgave. På den måde tages de r højde for en eventuel udvikling i markedet, siden sidst den pågældende opgave var i udbud. Samtidig kan der også tages højde for eventuel ændring af den opgave, der skal udbydes, herunder hvis der fx lægges vægt på totalomkostningsbetragtninger eller lignende. Omvendt vil man ikke kunne være sikker på, at de indkomne priser fuldstændig afspejler den gældende markedspris fx kan potentielle tilbudsgivere af den ene eller anden grund have afstået fra at afgive tilbud. Note: I forbindelse med beregningen af effekten ved udbud, hvor det eksakte køb i kontraktperioden ved kontraktstart ikke kan forudsiges, kan der lægges forskellige antagelser om niveauet for compliance i kontraktperioden til grund for beregningen af effekterne. Her kan fx lægges en antagelse til grund om, at compliance på tværs af organisationen vil være på 100 pct. i kontraktperioden. Som opfølgning herpå kan der løbende laves beregninger af den realiserede effekt altså i hvilket omfang de mange brugere af aftalen reelt køber de aftalebelagte produkter/ydelser og dermed opnår den fordelagtige pris, der er opnået via udbuddet.

6 Beregning af procesgevinster Effekterne i forhold til procesomkostningerne forbundet med indkøbsopgaven vil oftest være placeret decentralt, fx når den enkelte medarbejder på en daginstitution hurtigere og nemmere kan gennemføre indkøb via e-handelssystemet fremfor eksempelvis at købe ind i det lokale supermarked eller kontakte leverandøren pr. telefon eller mail. Her vil det typisk være en central økonomienhed eller lignende, der definerer en effekt, mens det kan være vanskeligere at realisere effekten, da det alt andet lige kun vil være en lille del af den enkelte medarbejders samlede arbejdstid, der bruges på indkøbsopgaver. Til gengæld vil der kunne frigøres ressourcer decentralt til at løfte andre opgaver. Flere kommuner har arbejdet med at opgøre, hvad det koster at indkøbe ind og efterfølgende håndtere fakturaer alt afhængig af om indkøbet er foretaget: Fysisk i butik Via tlf. eller mail Via kommunens e-handelssystem På baggrund af opgørelsen af hvor lang tid det tager, og dermed hvad det koster at købe ind via de tre forskellige indkøbskanaler og en opgørelse af, hvor stor en andel af det samlede køb der foretages via de tre forskellige kanaler, kan der udarbejdes beregninger af, hvilke effekter der kan opnås ved, at en andel af eller alle køb, der foretages fysisk i butik eller via tlf./mail, flyttes til e-handelssystemet. Denne type effekter er knyttet til det ressourceforbrug, der er forbundet med indkøbsopgaven og vil som beskrevet ovenfor typisk høstes decentralt. Der er eksempler på kommuner, der lægger en afgift på køb, der er mulige at handle via e-handelssystemet, men ikke er handlet via systemet. Når det kommer til tjenesteydelser vil det gælde, at langt hovedparten af de tjenesteydelser, kommunerne indkøber, i dag ikke er mulige at e-handle. I forhold til fakturahåndteringen kan der ligeledes laves særskilte beregninger på, hvor lang tid det tager, og dermed hvad det koster, at håndtere en faktura, der er genereret via de forskellige indkøbskanaler. Kan en række processer knyttet til betaling af fakturaer automatiseres helt eller delvist, kan der også laves beregninger på, hvilken gevinst forskellige typer af automatiserings-/digitaliseringstiltag kan genere. Fx arbejder en række kommuner med at automatisere betaling af abonnementer og andre typer af faktura, som vedrører et fast køb, der tilbagevendende sendes til kommunen. Ligesom der arbejdes med løsninger i økonomisystemet, hvor fakturaer under et vist beløb eller med en hvis afvigelse, betales automatisk uden yderligere kontrol. Nogle kommuner har også indført app's, der kan lette håndteringen af udlæg.

7 Case: Hjørring Kommune beregner omkostningerne forbundet med indkøb og fakturering Hjørring Kommune har beregnet de udgifter, der er forbundet med bestilling, fakturahåndtering mv. alt efter om indkøbet foretages ved fysisk fremmøde i en butik, foregår via mail eller telefon eller gennemføres via E-handel: Køb i butik: 330 kr. pr. indkøb Køb via telefon eller mail: 175 kr. pr. indkøb Køb via E-handel: 90 kr. pr. indkøb De tidsmæssige besparelser, der ligger bag beregningen i Hjørring-casen, kan variere fra kommune til kommune. Eksempelvis kan der være forskel på, hvor langt der er til en butik og dermed, hvor stor udgiften er ved at foretage et indkøb i butik. På samme måde kan den årsværkspris, som indgår i beregningen, variere - både i forhold til hvilke personalegrupper, der lokalt typisk foretager indkøbene i fx butik og i forhold til, i hvilket omfang man medregner overhead på årsværkene. Med afsæt i Hjørring Kommunes beregninger er der nedenfor lavet et eksempel på den effekt, en gennemsnitskommune kan opnå, hvis 5 pct. af de køb, der foretages i butik, flyttes til kommunens e-handelssystem. En gennemsnitskommune modtager fakturaer om året, og det er antaget, at 20 pct. af gennemsnitskommunens køb foretages i butik, 70 pct. foretages via tlf./mail/net og 10 pct. foretages via kommunens e-handelssystem. Ønsker man at lave en lignende beregning i egen kommune, kan der tages udgangspunkt i konkret viden om fordelingen på køb via de tre indkøbskanaler.

STATUS OG FINDINGS. - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi. IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018

STATUS OG FINDINGS. - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi. IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018 STATUS OG FINDINGS - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018 Kommunernes indkøb i tal 98 kommuner 100 mia. kr. varer og tjenesteydelser 5,7 mio.

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 December 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 2.1 Stordriftsfordele... 3 2.2 Indkøbsfællesskaber, når det giver merværdi... 3 2.3 Organisering

Læs mere

Omstilling & Effektivisering

Omstilling & Effektivisering Omstilling & Effektivisering Nummer 6 Projektnavn Effektive køb af varer og tjenesteydelser Fagudvalg Økonomiudvalget Funktion 06.45. Administrativ enhed Stab Økonomi og Løn Indsatsområde Tværgående effektivisering

Læs mere

Udbuds og indkøbspolitik

Udbuds og indkøbspolitik Udbuds og indkøbspolitik Oktober 2017 2 FORORD Udbuds- og indkøbspolitikken fastlægger de overordnede rammer for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser i Vesthimmerlands Kommune herunder også konkurrenceudsættelse

Læs mere

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. UDBUD i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Udbud af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem er

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Politikkens formål og principper Udbuds- og indkøbspolitikken sætter den overordnede politiske retning for Allerød

Læs mere

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune Indkøbsstrategi 2014-2017 Herning Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Indsatsområder:... 3 2. Effektiv kontraktstyring... 4 2.1. E-handel (digitalisering af indkøbsprocessen)... 4 2.2. Fakturakontrol...

Læs mere

Esbjerg Kommunes Indkøbsstrategi

Esbjerg Kommunes Indkøbsstrategi Esbjerg Kommunes Indkøbsstrategi 2017-2020 Forord I Esbjerg Kommune har udbud og indkøb haft stort fokus siden 2013, hvor indkøbsstrategi 2013-2014 resulterede i opnormering på området, for derved at opnå

Læs mere

Indkøbspolitik i Varde Kommune

Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitikken Varde Kommunes indkøbspolitik udgør de overordnede rammer for indkøb i Varde Kommune. Politikken er vedtaget af Byrådet. Indkøbspolitikken gælder for alle

Læs mere

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1 Indkøbspolitik for Hillerød kommune Gældende fra januar 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Formål... 3 2. Overordnede målsætninger og indsatsområder... 3 3. Omfang og afgrænsning... 3 4. Rammebetingelser

Læs mere

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Økonomikontoret Sagsnr./Dok.nr. 2017-015815 / 2017-015815-13 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg 07-07-2017 Aalborg Kommunes

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

Udkast. Udbuds- og indkøbsstrategi. Frederikssund Kommune

Udkast. Udbuds- og indkøbsstrategi. Frederikssund Kommune Udkast Udbuds- og indkøbsstrategi Frederikssund Kommune for perioden 1. januar 2011 til 31. december 2013 01-12-2010 1 Baggrund og lovgrundlag for etablering af Udbuds- og Indkøbsstrategi I henhold til

Læs mere

FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser

FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser Indkøbsprocesser i kommunerne: Digitalisering af indkøb via e-handel har været et ønske i kommunerne igennem en årrække. Faktum er at antallet af elektroniske

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Langeland Kommune Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 3.1 Langeland Kommune skal overholde lovgivning om offentlige

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Vi ønsker at bruge indkøb strategisk til at styrke kommunens økonomi og samtidig fremme bæredygtighed

Vi ønsker at bruge indkøb strategisk til at styrke kommunens økonomi og samtidig fremme bæredygtighed Sorø Kommune, den 1. maj 2011. Borgmesterens forord til indkøbspolitikken Med denne indkøbspolitik tager Sorø Kommune endnu et skridt hen imod at kunne høste alle de fordele, der ligger i at købe fælles

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi for Frederikssund Kommune

Udbuds- og indkøbsstrategi for Frederikssund Kommune UDKAST Udbuds- og indkøbsstrategi for Frederikssund Kommune Revideret på byrådets møde den 14. december 2011 Gældende for budgetåret 2012 14-12-2011 1 Baggrund og lovgrundlag for etablering af Udbuds-

Læs mere

Fordeling Faaborg Midtfyn Kommune i procent Direktionen ,71% Opr. Budget 2017.

Fordeling Faaborg Midtfyn Kommune i procent Direktionen ,71% Opr. Budget 2017. Fordeling af OE forslag vedrørende Effektive indkøb af varer og tjenesteydelser Fordelt på baggrund af Oprindelige budget 2017 fratrukket overførselsudgifter, Socialtilsyn Syd samt kostforplejningen Opr.

Læs mere

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1 Forord og formål Slagelse Kommunes indkøbspolitik sætter en retning hvor offentlig-privat samarbejde, bedre og billigere indkøb, og større fokus på lokal handel går op i en højere enhed. Indkøbspolitikken

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik 2014 Svendborg Kommune [Forsidebilleder] Varer og tjenesteydelser Byggeri og anlæg

Indkøbs- og udbudspolitik 2014 Svendborg Kommune [Forsidebilleder] Varer og tjenesteydelser Byggeri og anlæg Indkøbs- og udbudspolitik 2014 Svendborg Kommune [Forsidebilleder] Varer og tjenesteydelser Byggeri og anlæg 1 December 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indkøbs- og udbudspolitikkens overordnede formål...3

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet Maj 2003 Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet (varer og tjenesteydelser) Overordnet politik for indkøb

Læs mere

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Den 4. februar 2008 Indledning og resumé af mål Der er disse år fokus på mulighederne for at effektivisere offentlige indkøb i både stat, regioner og kommuner. Det

Læs mere

13.57 12.29 0,64 0,64 12.29 13.57 GEVINST REALISERING

13.57 12.29 0,64 0,64 12.29 13.57 GEVINST REALISERING GEVINST REALISERING BEREGNEDE BESPARELSER I FORBINDELSE MED KOMMUNALE SPENDANALYSER Beregnede besparelser i mio. kr. Kommune 1 22,5 5,5 Varekøb Tjenesteydelser Det største potentiale findes oftest på tjenesteydelser

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Indkøbspolitik - Temadrøftelse. november

Indkøbspolitik - Temadrøftelse. november Indkøbspolitik - Temadrøftelse november 2017 1 Status på indkøb Indikator for konkurrenceudsættelse I 2016 var Stevns Kommunes IKU 31,1 %. Landsgennemsnittet var 26,9 %. Indkøbsaftaler Indkøbsfunktionen

Læs mere

PJECE Udbudskultur 2015

PJECE Udbudskultur 2015 PJECE Udbudskultur 2015 Dato: 8. oktober 2015 Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-privat Samarbejde UDBUDSKULTUR Indhold 1 Udbudskultur En tværgående opsamling på analyser fra Rådet for Offentlig-Privat

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Langeland Kommune Indhold Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 4. Udbud og tilbudsindhentning... 5 5. Ansvar for opgavernes

Læs mere

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Kommissorium for Fællesudbud Sjælland 2015 18 Fællesudbud Sjælland (FUS) er et velfungerende udbudssamarbejde mellem 16 af de 17 kommuner

Læs mere

Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015

Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015 Dato: 28. september 2011 Brevid: 1493520 Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015 1. Indledning Indkøb er et væsentligt område, der yder vigtige bidrag til, at regionens ansatte kan løse kerneopgaverne

Læs mere

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune.

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Projekt Indkøb Dok. Nr. 306-2010-192320 Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Baggrund Odsherred kommune forvalter med sine ca. 33.000 indbyggere et indkøbsbudget på over 400 mill kr. årligt. Odsherred

Læs mere

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik)

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik) Politik for konkurrenceudsættelse (Indkøbs- og Udbudspolitik) Økonomisk Forvaltning April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 1 POLITIKKENS DÆKNINGSOMRÅDE... 3 1.1 Hvad dækker politikken... 3 1.2 Hvem

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt 30. marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål...3 2. Hvad og hvem er omfattet...3 3. Udbud af varer og tjenesteydelser...3 4. Udbud af bygge- og anlægsopgaver...4

Læs mere

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé Analyse af tilbudslovens regler om annonceringspligt resumé 24. september 2009 UDBUDSRÅDET Resumé, konklusioner og anbefalinger Udbudsrådet traf på sit 1. møde den 28. januar 2009 beslutning om at iværksætte

Læs mere

Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan Gør tanke til handling VIA University College Formål I dette notat findes anbefalinger til den samlede kreds af ansvarlige for indkøb på de 7 University Colleges

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Analyse. Offentlige indkøbsfunktioner. - Effekter af oprustning og eksempler på god praksis

Analyse. Offentlige indkøbsfunktioner. - Effekter af oprustning og eksempler på god praksis Analyse Offentlige indkøbsfunktioner - Effekter af oprustning og eksempler på god praksis 2013 Offentlige indkøbsfunktioner Effekter af oprustning og eksempler på god praksis On-line ISBN 978-87-7029-552-9

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Mulighedskatalog Økonomiudvalget

Mulighedskatalog Økonomiudvalget Økonomiudvalget 1.000 kr. Nr. Økonomiudvalget 2016 2017 2018 2019 Udvidelser i alt 0 0 0 0 M.ØU1 Reducere åbningstider i Jobcenteret samt Borger og Kulturhuset 0 0 0 0 M.ØU1A Reducere åbningstider i Jobcenter

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler MINIGUIDE Samarbejdet med rne Forpligtende aftaler 26082016 Miniguide om samarbejdet med r Om denne miniguide Denne miniguide skal give dig indblik i samarbejdet om de forpligtende aftaler, som kommunerne,

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik

Indkøbs- og udbudspolitik Indkøbs- og udbudspolitik 1 2 Forord Indkøbs- og udbudspolitikken fastlægger de overordnede rammer for indkøb og udbud i Randers Kommune. Politikken gælder dermed for hele Randers Kommune. Den er rettet

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi R A P P O R T Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017 Viden & Strategi Juni 2014 S i d e 2 1. Baggrund og formål med strategien for konkurrenceudsættelse

Læs mere

Digitalisering af bogføring

Digitalisering af bogføring Digitalisering af bogføring Baggrund Nordfyns Kommune har digitaliseret bogføringen gennem brug af automatisk bogføring (betalingsplaner), hvor det blev vurderet, at der var digitaliseringsgevinster. Kommunen

Læs mere

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik Revideret januar 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik Formål Det overordnede formål med Tønder Kommunes udbuds- og indkøbspolitik er at skabe rammerne for, at Tønder Kommune fremstår som én kunde over for leverandørerne,

Læs mere

Teletolkning - når sproget er en barriere

Teletolkning - når sproget er en barriere Teletolkning - når sproget er en barriere MedCom: http://www.medcom.dk/wm110850 Teletolkeprojektet Implementeringsgruppemøde d. 19. november 2014 lho@medcom.dk Information fra projektet Afslutningsrapport

Læs mere

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder VELFUNGERENDE MARKEDER 05 2017 Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

INDKØB I HVIDOVRE KOMMUNE

INDKØB I HVIDOVRE KOMMUNE INDKØB I HVIDOVRE KOMMUNE Indkøb tegner sig for omkring 20 % af kommunens årlige budget. I runde tal drejer det sig om ca. 750 mio. kr., der årligt bruges på indkøb af varer, tjenesteydelser og håndværkeropgaver.

Læs mere

Indkøbspolitik. Udkast

Indkøbspolitik. Udkast Indkøbspolitik Udkast INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper Udbud Leverandører 3 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver

Læs mere

Vejledning og tjekliste til vurdering af. klar grænseoverskridende interesse

Vejledning og tjekliste til vurdering af. klar grænseoverskridende interesse Vejledning og tjekliste til vurdering af klar grænseoverskridende interesse Når et indkøb fra 0 til 1.000.000 kr. har klar grænseoverskridende interesse, skal EU-Traktratens principper om ligebehandling

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

Effektivt indkøb sammen er vi stærke

Effektivt indkøb sammen er vi stærke 7. marts 2014 1 Effektivt indkøb sammen er vi stærke Infodage Aarhus og København den 4. og 6. marts 2013 7. marts 2014 2 Indkøb har sjældent været så meget i fokus Produktivitetskommissionen Rådet for

Læs mere

INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE. Høringsudgave udarbejdet juni 2018

INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE. Høringsudgave udarbejdet juni 2018 INDKØBSPOLITIK RANDERS KOMMUNE Høringsudgave udarbejdet juni 2018 1 Forord I Randers Kommune indkøber vi hvert år varer og tjenesteydelser for et meget stort beløb - næsten 2 mia. kr. Vi har derfor et

Læs mere

Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune

Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes Indkøbspolitik er vedtaget i byrådet den 25. marts 2008. Indkøbspolitikken skal sikre, at vi i Hjørring Kommune opnår

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel Budget og Regnskab Dato: 14. august 2017 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 14. august 2017 Kopi til: Emne: Valg af effektiviseringsmodel Indledning Notatet beskriver alternative modeller for, hvordan Byrådets

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN. Udbudspolitik

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN. Udbudspolitik SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN Udbudspolitik Tiltrådt af Byrådet den 31. marts 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Solrød Kommunes udbudspolitik... 2 2. Politiske mål... 2 3. Delegation

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Indkøbspolitik for Furesø Kommune

Indkøbspolitik for Furesø Kommune Indkøbspolitik for Furesø Kommune Tilrettet efter beslutning truffet i Byrådet den 31. januar 2007 1. Formål Det overordnede formål med Furesø Kommunes indkøbspolitik er, at Furesø Kommune kan købe sine

Læs mere

INDKØBS POLITIK. effektive og bæredygtige indkøb i Randers Kommune.

INDKØBS POLITIK. effektive og bæredygtige indkøb i Randers Kommune. 2018 INDKØBS POLITIK Med indkøbspolitikken fastlægges de grundprincipper og fokusområder, som kommunens indkøb skal følge. ken udgør dermed den bærende ramme for kloge, effektive og bæredygtige indkøb

Læs mere

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI Godkendt af byrådet den 5.10.2016 INDLEDNING... 1 MÅLSÆTNING... 2 RAMMER FOR INDKØB OG UDBUD... 2 MÅLSÆTNING 1: EFFEKTIVITET... 4 HVORDAN ARBEJDER VI MED MÅLSÆTNINGEN?... 4

Læs mere

INDKØBSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE INDKØBSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE 1. Indkøbspolitikkens overordnede formål Det overordnede formål med Svendborg Kommunes indkøbspolitik er at sikre rammer for, at kommunen som helhed kan købe alle nødvendige

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

EFFEKTIVISERINGS- STRATEGI

EFFEKTIVISERINGS- STRATEGI EFFEKTIVISERINGS- STRATEGI Ajourført: 13. marts 2014 Økonomi & Løn Østergade 23 5400 Bogense www.nordfynskommune.dk Sagsnummer: 480-2014-31103 Dokumentnr.: 480-2014-43672 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Charlotte Aagreen Økonomi D 4646 4477 E Chaa@lejre.dk Indkøbspolitik i Lejre Kommune Dato: 4. november 2010 J.nr.:

Læs mere

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel 14-05-2018 Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik AK Indkøb Borgmesterens Forvaltning Rantzausgade 4 9000 Aalborg Indholdsfortegnelse 0.

Læs mere

SKI s formål er at effektivisere og professionalisere det offentlige indkøb

SKI s formål er at effektivisere og professionalisere det offentlige indkøb 25. januar 2018 SKI s formål er at effektivisere og professionalisere det offentlige indkøb 2 3 Når indkøb er mere end bare pris 25. januar 2018 Signe Lynggaard Madsen Man kan spå om alt undtaget om fremtiden

Læs mere

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. INDKØB i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Indkøb af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indhold 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem gælder retningslinjerne

Læs mere

B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K

B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K 1. Ledelsesresumé Projekt understøtter ambitionerne for digital kommunikation mellem borger

Læs mere

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr

Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet. Sagsnr Baggrund. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1. Styring- og governancemodel for indkøbsområdet Baggrund I forlængelse af vedtagelsen af Indkøbsprogrammet ved budgetforhandlingerne

Læs mere

Indstilling. Udbud af pleje af grønne områder/vintertjeneste

Indstilling. Udbud af pleje af grønne områder/vintertjeneste Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 22. december 2016 1. Resume I forlængelse af beslutning i budgetforlig 2017-2020 indstilles det, at der gennemføres

Læs mere

Ballerup Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Ballerup Kommunes udbuds- og indkøbspolitik ØKONOMI OG STYRING Dato: april 2018 E-mail: udbud@balk.dk Sags id: 00.01.00-P22-1-18 Ballerup Kommunes udbuds- og indkøbspolitik 1) Indledning og formål: Med Ballerup Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

Lønområdet tast kun én gang

Lønområdet tast kun én gang Lønområdet tast kun én gang Skal I i udbud med jeres lønsystem? Kig på jeres arbejdsgange og hent gevinsten hjem Arbejdsgangsbanken og KLK En genvej til effektivisering på lønområdet En undersøgelse fra

Læs mere

Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi

Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi 2017-20 April 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategien.

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt i Byrådet den 20. juni 2016 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,9 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK

INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK STEVNS KOMMUNE 2019 OM POLITIKKEN INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK Indkøbs- og udbudspolitikken beskriver retningslinjerne for indkøb og udbud i Stevns Kommune. Stevns kommune Formål Formålet med Indkøbs- og udbudspolitikken

Læs mere

Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere

Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Business case Udbud: Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Formål og projektbeskrivelse Problemidentifikation: Odense skal anvende de mest effektive værktøjer til at få ledige i arbejde. Den gode motiverende

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt af Byrådet den 26 juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Hvad og hvem er omfattet 3 2.1 Tærskelværdier ved udbud: 4 3. Indkøbs- og udbudsplan

Læs mere

Leverandør til Skive Kommune. Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

Leverandør til Skive Kommune. Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Skive det er RENT LIV Leverandør til Skive Kommune Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Pjecen: Leverandør til Skive Kommune Dato: Udgivet februar 2015 Afsender: Skive Kommunes Indkøbsafdeling

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

28 RESPONDENTER UDSENDT TIL HOVEDPARTEN

28 RESPONDENTER UDSENDT TIL HOVEDPARTEN bubosurvey 2013 INFO OM BUBOSURVEY 2013 28 RESPONDENTER INSPIRERET AF SKI S KOMMUNALE NETVÆRKSKONFERENCE 2008 UDSENDT TIL HOVEDPARTEN AF INDKØBSCHEFERNE I KOMMUNER, REGIONER OG ENKELTE ANDRE OFFENTLIGE

Læs mere

Samlet økonomisk påvirkning

Samlet økonomisk påvirkning INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Der søges om midler fra: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Effektivisering af netværkslinjebestilling og fakturering fra Københavns Kommunes

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Indhold 3 Formål 5 Ansvarsfordeling og samarbejdsflader 6 Interessenter 8 Mål for kommunikationen 10 Kanaler 11 Handlingsplan og evaluering Kommunikationsstrategi

Læs mere

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Initialer: peh Sag: 306-2010-23455 Dok.: 306-2010-289257 Oprettet: 14. december 2010 Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Leverandør til Skive Kommune. Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

Leverandør til Skive Kommune. Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Leverandør til Skive Kommune Hvad skal du vide som leverandør til Skive Kommune? Skive det er RENT LIV Pjecen: Leverandør til Skive Kommune Dato: Udgivet februar 2015 Afsender: Skive Kommunes Indkøbsafdeling

Læs mere

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik 7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik Kommunerne er uden sammenligning Danmarks største indkøbere. Alligevel udbyder mange kommuner

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Udtalelse Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Resume af beslutningsforslaget: Aarhus Kommune har konkurrenceudsat

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

konkurrenceudsættelse på dagsordenen

konkurrenceudsættelse på dagsordenen konkurrenceudsættelse på dagsordenen marts 2007 Bilag 1 Dette bilag indeholder en nærmere beskrivelse af tragtmodellen, der er omtalt i pjecens kapitel 4. Tragtmodellen kan understøtte kommunen i at gennemføre

Læs mere

1. Indkøbs- og udbudspolitikkens overordnede formål Indkøbs- og udbudspolitikken og Svendborg Kommunes vision og værdier...

1. Indkøbs- og udbudspolitikkens overordnede formål Indkøbs- og udbudspolitikken og Svendborg Kommunes vision og værdier... g o s b ø k Ind k i t i l o p s d udbu 6 1 0 2 delser y e t s e n tje Varer og ri og anlæg Bygge 1 Indholdsfortegnelse 1. Indkøbs- og udbudspolitikkens overordnede formål... 4 2. Indkøbs- og udbudspolitikken

Læs mere