Dokumentation af loftskorrektioner FL15

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dokumentation af loftskorrektioner FL15"

Transkript

1 Dokumentation af loftskorrektioner FL december 2014 I forbindelse med ændringsforlagene til finansloven for 2015 er der foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne i medfør af budgetlovens 8 og Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Korrektionernes indebærer samlet set en nedjustering af det statslige delloft for driftsudgifter og det statslige delloft for indkomstoverførsler i forhold til de gældende udgiftslofter på finanslovforslaget for 2015, jf. tabel 1. Tabel 1 Korrektioner af statslige udgiftslofter på ÆF priser Delloft for driftsudgifter FFL15 i alt (mia. kr.) 191,0 192,5 196,4 199,9 Korrektioner af delloft for driftsudgifter ÆF15 i alt (mio. kr.) Korrektioner som følge af Aftaler om finansloven for Korrektioner som følge af forlig om beskæftigelsesindsatsen Øvrige korrektioner Delloft for driftsudgifter i alt (mia. kr.) 190,1 191,6 195,8 199,3 Delloft for indkomstoverførsler FFL15 i alt (mia. kr.) 258,0 258,5 259,3 256,7 Korrektioner af delloft for indkomstoveroverførsler ÆF15 i alt (mio. kr.) Korrektioner som følge af Aftaler om finansloven for Korrektioner som følge af forlig om beskæftigelsesindsatsen Øvrige korrektioner Delloft for driftsudgifter i alt (mia. kr.) 257,6 258,2 259,0 256,3 Korrektionerne af delloftet for driftsudgifter og delloftet for indkomstoverførsler gennemgås nedenfor og i de tilknyttede bilag. De øvrige udgiftslofter er uændrede. Der er dog som led i aftalen indbudgetteret en række reserver til bl.a. DUT, som forventes at blive udmøntet i forbindelse med vedtagelsen af bloktilskudsaktstykket, hvorefter der kan ske en omfordeling fra det statslige udgiftsloft til de kommunale og regionale lofter, jf. budgetlovens 8, stk. 4. Principper for korrektioner Korrektionerne af udgiftslofterne tager udgangspunkt i de indbudgetterede udgifter på FL15, dog således at der tages højde for virkninger af tilbageløb, jf.

2 Side 2 af 18 offentliggjort notat om principper for loftskorrektioner. I den udstrækning, at der er indregnet adfærdsvirkninger, er dette afspejlet i de budgetterede udgifter. For så vidt initiativerne på det ledighedsrelaterede område er korrektionerne derfor beregnet på baggrund af den strukturelle virkning, således at nedjusteringen af delloftet for driftsudgifter afspejler den strukturelle og ikke den faktiske virkning. Dette skal ses i lyset af, at skønnet for underskuddet på den strukturelle saldo i 2015 i Økonomisk Redegørelse i august 2014 var på budgetlovens grænse på 0,5 pct. af BNP. Det indebærer, at der skal tilvejebringes fuld finansiering af såvel den faktiske som den strukturelle virkning af diskretionære tiltag. Korrektioner som følge af Aftaler om finansloven for 2015 Med Aftale om finansloven for 2015 gennemføres en række tiltag med betydning for de statslige udgiftslofter, herunder bl.a. en række initiativer på det ledighedsrelaterede område: Indførelse af en ny midlertidig kontantydelse Afskaffelse af gensidig forsørgerpligt for samlevende i kontanthjælpssystemet Kontanthjælpspakke Fuld folkepension til flygtninge Med initiativerne sker samlet set en omprioritering fra det statslige delloft for driftsudgifter til det statslige delloft for indkomstoverførsler samt en ændret opgavefordeling mellem stat og kommuner. Initiativerne indebærer endvidere øgede udgifter på det ledighedsrelaterede område uden for lofterne. Det statslige delloft for indkomstoverførsler er opjusteret svarende til de samlede merudgifter indenfor delloftet for indkomstoverførsler svarende til 43 mio. kr. i 2015, 57 mio. kr. i 2016, 67 mio. kr. i 2017 og 78 mio. kr. i 2018, jf. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommune og regioner for finansårene , stk. 1. Det statslige delloft for driftsudgifter er korrigeret som følge af øgede udgifter på det ledighedsrelaterede område samt som følge af omfordelingen mellem de to udgiftslofter og mellem sektorer, jf. ovenfor. Samlet set nedjusteres det statslige delloft for driftsudgifter med 951 mio. kr. i 2015, 925 mio. kr. i 2016, 637 mio. kr. i 2017 og 625 mio. kr. i 2018 som følge heraf, jf. budgetlovens 8, stk. 2 og 4 og Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommune og regioner for finansårene , stk. 1. De nærmere forudsætninger for korrektionerne som følge af de enkelte initiativer er beskrevet i bilag 1-4. Med Aftaler om udmøntning af satspuljen for 2015 er der gennemført to initiativer, der har betydning for de gældende udgiftslofter:

3 Side 3 af 18 Bedre samspil mellem uddannelseshjælp, SU og den sociale indsats Mulighed for fritidsjob i forbindelse med særligt tilrettelagt uddannelse Det statslige delloft for driftsudgifter er korrigeret svarende til merudgifterne på det ledighedsrelaterede område samt som følge af omfordelingen fra delloftet for driftsudgifter til delloftet for indkomstoverførsler. Delloftet for drift er nedjusteret med 20 mio. kr. årligt i årene 2015 til 2018 som følge heraf, jf. budgetlovens 8, stk. 2 og Lov om udgiftslofter 5, stk.1. De nærmere forudsætninger for korrektionerne som følge af de enkelte initiativer er beskrevet i bilag 5. Korrektioner som følge af forlig om beskæftigelsesindsatsen Der blev på finanslovsforslaget for 2015 indarbejdet en korrektion af de gældende udgiftslofter baseret på den foreløbige indbudgettering på 35 af Forlig om reform af beskæftigelsesindsatsen af juni I forbindelse med ændringsforslagene til finansloven for 2015 er reserverne udmøntet, og de endelige skøn for de økonomiske konsekvenser af beskæftigelsesreformen er indarbejdet. Fordelingen af udgifter mellem lofter og uden for loft afviger i nogle tilfælde fra det forudsatte på finanslovsforslaget til ændringsforslaget. Det indebærer bl.a. en omfordeling mellem det statslige delloft for driftsudgifter samt det statslige delloft for indkomstoverførsler og udgifter uden for loft, jf. budgetlovens 8, stk. 2 og Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommune og regioner for finansårene , stk. 1. Det statslige delloft for driftsudgifter er korrigeret med -12 mio. kr. i 2015, 4 mio. kr. i 2016, -4 mio. kr. i 2017 og -12 mio. kr. i 2018 som følge af justeringen. Det statslige delloft for indkomstoverførsler er nedjusteret med 451 mio. kr. i 2015 og 448 mio. kr. årligt i 2016 til 2018 som følge af justeringen. De nærmere forudsætninger for korrektionen, herunder både den samlede korrektion af udgiftslofterne som følge af beskæftigelsesreformen og den marginale ændring fra FFL til ÆF, er beskrevet i bilag 6. Øvrige korrektioner Der er på ændringsforslaget til finanslovforslaget for 2015 indbudgetteret et merprovenu fra forslag om at indføre importmoms på dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU. Forslaget skønnes at indebære en reduktion i skatteudgifter svarende til 25 mio. kr. i 2015 og 50 mio. kr. årligt i 2016 til Det statslige delloft for driftsudgifter er opjusteret svarende til den skønnede reduktion i skatteudgifter, jf. budgetlovens 8, stk. 3. Der er endvidere på ændringsforslaget til finanslovsforslaget for 2015 indbudgetteret en merudgift fra forslag om at tilpasse optjeningsprincippet for ret til børne- og ungeydelse, således at perioder med bopæl og beskæftigelse i

4 Side 4 af 18 Grønland og på Færøerne sidestilles med bopæl og beskæftigelse i Danmark. Forslaget medfører en omprioritering fra delloftet for driftsudgifter til delloftet for indkomstoverførsler. Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med 3 mio. kr. i 2015, og delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret med 4 mio. kr. i 2015 svarende til merudgifterne af forslaget, jf. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommune og regioner for finansårene , stk. 1. De nærmere forudsætninger for korrektionerne er beskrevet i bilag 7.

5 Side 5 af 18 Bilag 1. Kontantydelse Med finanslovsaftalen for 2015 indføres en ny midlertidig kontantydelse målrettet ledige, der opbruger retten til dagpenge og/eller arbejdsmarkedsydelse og ikke er berettiget til anden offentlig støtte eller er visiteret til nedsat kontanthjælp. Det er en betingelse for at modtage kontantydelse, at den ledige selv henvender sig til kommunen og beder om et aktivt tilbud i form af virksomhedspraktik eller nytteindsats. Nedjusteringen af delloftet for driftsudgifter afspejler den forventede strukturelle virkning af initiativet. Derved sikres en fuld finansiering af den strukturelle saldovirkning, som afspejler de strukturelle direkte merudgifter til indkomstoverførsler samt virkningen af ændret adfærd, korrigeret for mindreudgifter til øvrige indkomstoverførsler efter skat og tilbageløb via afgiftssystemet, samt skat og tilbageløb af lønindkomst ved ændret beskæftigelse. Samlet skønnes forslaget således at indebære en forværring af den strukturelle offentlige saldo med 610 mio. kr. i 2015, 330 mio. kr. i 2016 og 40 mio. kr. i 2017, jf. tabel 1. Tabel 1.1 Samlede konsekvenser for udgiftslofter Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Saldovirkningen afspejler hovedsageligt en svækkelse af den strukturelle beskæftigelse på i størrelsesordenen omkring personer i 2015, personer i 2016 og 100 personer i Den svækkede strukturelle beskæftigelse kan i 2015 primært henføres til modtagere af dagpenge og arbejdsmarkedsydelse, der med udsigt til den nye ordning har en reduceret afgang til beskæftigelse. Det indebærer strukturelle merudgifter til indkomstoverførsler og aktivering og et reduceret skatteprovenu fra alternativ lønindkomst. Virkningen på den strukturelle beskæftigelse og de strukturelle offentlige finanser tager afsæt i de samme beregningsforudsætninger, som blev anvendt ved Aftale om midlertidig arbejdsmarkedsydelse (2013) og Aftale om genopretning af dansk økonomi (2010). Forslagets budgetvirkning tager afsæt i, at det skønnes, at knap helårspersoner vil modtage kontantydelse i perioden 1. halvår 2015 til 1. halvår af 2017, når der tages højde for det skønnede ledighedsniveau mv. i perioden. Forslaget vil på den baggrund medføre en budgetvirkning, der afspejler de

6 skønnede faktiske offentlige merudgifter til kontantydelse samt udgifter til øvrig vejledning og opkvalificering og befordringsgodtgørelse. Udgifterne vil i et vist omfang blive modsvaret af mindreudgifter til kontanthjælp og aktive tilbud til de personer, der ellers ville være overgået til kontanthjælp. Budgetvirkningen skønnes til 10,7 mio. kr. i 2015, 220,9 mio. kr. i 2016 og 106,8 mio. kr. i Budgetvirkningen er inkl. adfærd og ekskl. skat og tilbageløb via afgiftssystemet og er indbudgetteret på Beskæftigelsesministeriets finanslovsparagraf. Side 6 af 18

7 Side 7 af 18 Bilag 2. Afskaffelse af gensidig forsørgerpligt Med finanslovsaftalen for 2015 er afskaffes kravet om gensidig forsørgelsespligt for samboende uddannelseshjælps- og kontanthjælpsmodtagere. Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med forslagets samlede merudgifter efter skat og tilbageløb svarende til 292 mio. kr. i 2015 og 544 mio. kr. årligt i Delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret svarende til de umiddelbare merudgifter under delloftet, jf. tabel 1. Tabel 2.1. Samlede konsekvenser for udgiftslofter Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Delloft for indkomstoverførsler 3,3 6,8 6,8 6,8 Samlede virkninger uden for loft Uden for loft Der er i indbudgetteringen taget højde for adfærdseffekter. Oversigt over indbudgettering på konkrete konti Indbudgetteringen på konkrete konti på finansloven fremgår af nedenstående tabel.

8 Side 8 af 18 Tabel 2.2 Indbudgettering på finansloven Delloftet for driftsudgifter -3,3-21,4-21,4-21, ,3-21,4-21,4-21,4 Delloft for indkomstoverførsler 3,3 6,8 6,8 6, ,2 16,5 16,5 16, ,9-9,7-9,7-9,7 Uden for loft 442,4 842,4 842,4 842, ,5 559,3 559,3 559, ,2 3,2 3,2 3, ,0 246,4 246,4 246, ,3 12,3 12,3 12, ,8 19,2 19,2 19, ,9 14,3 14,3 14,3

9 Side 9 af 18 Bilag 3. Kontanthjælpspakken Med finanslovsaftalen for 2015 er der vedtaget en pakke, som skal forbedre vilkår for udsatte kontanthjælpsmodtagere. Aftalen indeholder følgende initiativer: Afskaffelse af lave forsørgersatser til unge med kontanthjælp og uddannelseshjælp Højere boligsikring til unge par med børn Særlig støtte til unge under 30 år på kontant- og uddannelseshjælp Ingen modregning af lejeindtægter fra logerende i egen bolig Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med forslagets samlede merudgifter efter skat og tilbageløb svarende til 42 mio. kr. i og 67 mio. kr. i Delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret svarende til de umiddelbare merudgifter på 6 mio. kr. årligt, jf. tabel 1. Tabel 3.1 Samlede konsekvenser for lofter Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Delloft for indkomstoverførsler Samlede virkninger uden for loft Uden for loft Der er i indbudgetteringen taget højde for adfærdseffekter. Oversigt over indbudgettering på konkrete konti Indbudgetteringen på konkrete konti på finansloven fremgår af nedenstående tabel.

10 Side 10 af 18 Tabel 3.2 Indbudgettering på finansloven Delloftet for driftsudgifter -2,8-2,8-2,8-2, ,8-2,8-2,8-2,8 Delloft for indkomstoverførsler 5,7 5,7 5,7 5, ,7 5,7 5,7 5,7 Uden for loft 81,6 81,6 81,6 103, ,9 50,9 50,9 72, ,4 18,4 18, ,3 12,3 12,3 12,3

11 Side 11 af 18 Bilag 4. Fuld folkepension til flygtninge Med Aftaler om finansloven for 2015 er det besluttet at genindføre reglerne om optjening af ret til folkepension for flygtninge, således at bopælstid i oprindelseslandet sidestilles med bopæl i Danmark. Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med 7 mio. kr. i 2015 stigende til 15 mio. kr. i 2018 svarende til de udgifter efter skat og tilbageløb. Delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret svarende til umiddelbare merudgifter, jf. tabel 1. Tabel 4.1 Samlede konsekvenser for lofter Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Delloftet for indkomstoverførsler Samlede virkninger uden for loft Uden for loft Der er i indbudgetteringen ikke taget højde for adfærd. Oversigt over indbudgettering på konkrete konti Indbudgetteringen på konkrete konti på finansloven fremgår af nedenstående tabel. Tabel 4.2 Indbudgettering på finansloven Delloft for indkomstoverførsler 33,7 44,0 54,5 65, Boligydelse til pensionister 6,0 7,7 9,4 11, Boligsikring -2,5-3,2-3,9-4, Folkepension 38,8 50,5 62,4 74, Personlige tillæg til pensionister 0,1 0,1 0,2 0, Varmetillæg 0,0 0,0 0,0 0, Hjælp til personer uden ret til socialpension -8,7-11,1-13,6-16,1 Uden for loft -20,6-26,5-32,3-38, Øvrige kommunale indkomstoverførsler -20,6-26,5-32,3-38,2

12 Side 12 af 18 Bilag 5. Satspuljen Der er som led i udmøntning af satspuljen gennemført to initiativer med virkning på de gældende udgiftslofter: Bedre samspil mellem uddannelseshjælp, SU og den sociale indsats Mulighed for fritidsjob i forbindelse med særligt tilrettelagt uddannelse Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med forslagets samlede merudgifter efter skat og tilbageløb svarende til 20 mio. kr. årligt i Delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret svarende til de umiddelbare merudgifter under delloftet, jf. tabel 1. Tabel 5.1 Samlede konsekvenser for udgiftslofter og indbudgettering Loftskorrektioner Delloft for driftsudgifter Heraf bedre samspil Heraf mulighed for fritidsjob Delloft for indkomstoverførsler Heraf mulighed for fritdsjob Stipendier Samlede virkninger uden for loft Uden for loft (bedre samspil) Uddannelseshjælp Reserve vedr. budgetgaranti

13 Side 13 af 18 Bilag. 6 Aftale om en reform af beskæftigelsesindsatsen Aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om forlig om en reform af beskæftigelsesindsatsen af juni 2014 er udmøntet på Finansloven for Delloftet for driftsudgifter er samlet set opjusteret med de umiddelbare merudgifter under delloftet samt med det samlede provenu fra aftalen efter skat og tilbageløb svarende til 259 mio. kr. i 2015, 216 mio. kr. i 2016, 189 mio. kr. i 2017 og 191 mio. kr. i Delloftet for indkomstoverførsler er nedjusteret med de umiddelbare mindreudgifter svarende til 269 mio. kr. i 2015 og 266 mio. kr. årligt i , jf. tabel 1. Tabel 6.1 Samlede konsekvenser for udgiftslofter Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Merudgifter under delloftet 79,7 174,6 165,8 162,0 Provenu efter skat og tilbageløb 179,5 41,5 23,0 29,3 Delloft for indkomstoverførsler Samlede virkninger uden for loft Uden for loft Aftalen blev på finanslovsforslaget indbudgetteret på 35. Generelle reserver på baggrund af de daværende skøn for reformøkonomien. I forbindelse med ændringsforslaget er reserverne udmøntet på 17. Beskæftigelsesministeriet og 20. Undervisningsministeriet på baggrund af konsoliderede skøn for reformøkonomien, jf. tabel 2.

14 Side 14 af 18 Tabel 6.2 Beskæftigelsesreform ændring fra FFL15 til ÆF15 Loftskorrektioner Delloftet for driftsudgifter Delloft for indkomstoverførsler Samlede virkninger uden for loft Uden for loft Ændringen kan fortrinsvis henføres til en ændret placering af reserver til kommunale merudgifter end oprindelig forudsat, der ændrer på fordeling af udgifter under delloftet for indkomstoverførsler og uden for loft. Dertil kommer, at den endelige indbudgettering på ÆF15 afspejler en mindre justering af den samlede reformøkonomi i forhold til indbudgetteringen på FFL15. Korrektionerne kan henføres til enkelte delelementer i aftalen, som ikke blev indarbejdet ved indbudgetteringen på FFL15, samt yderligere konsolidering. Korrektionerne indebærer samlet set et merprovenu efter skat og tilbageløb på 10,4 mio. kr. i 2015, 29,1 mio. kr. i 2016, 21,3 mio. kr. i 2017 og 20,1 mio. kr. i 2018, jf. tabel 3. Tabel 6.3 Ændring i provenu beskæftigelsesreform fra FFL15 til ÆF15 Mio. kr niveau Indbudgettering på FFL15-149,0-18,0 7,0 8,0 Nedlæggelse af puljer 1,1-6,0 0,1 0,1 Dimittenddagpenge 0,0 0,0 5,0 5,0 Satser for jobrotation -5,4-5,4-5,4-5,4 Løntilskud til kontanthjælpsmodtagere -1,0-1,0-0,9-0,9 Reserve til kompensation af statslige arbejdsgivere -16,9-19, ,8 Afrundinger 0,3 1,3-0,2-1,1 Indfasning 23,0 0,0 0,0 0,0 Budgetvirkning før skat og tilbageløb -147,9-48,8-12,4-11,1 Provenu før skat og tilbageløb -1,1 30,8 19,4 19,1 Provenu efter skat og tilbageløb 10,4 29,1 21,3 20,1

15 Side 15 af 18 Ændringerne i den samlede reformøkonomi kan henføres til følgende: Nedlæggelse af puljer. Der er på ÆF15 sket en nulstilling af to puljer i forhold til FFL15. Nulstillingen svarer imidlertid ikke præcist til det beløb, der blev indregnet i den oprindelige reformøkonomi. Dimittenddagpenge. På FFL15 blev der indarbejdet en nettoudgift efter skat til dimittenddagpenge på 4,6 mio. kr. i 2017 og Budgetvirkningen før skat er imidlertid på 9,6 mio. kr. i 2017 og 2018, hvilket påvirker budgetteringen. Rettelsen har ikke konsekvenser for reformens saldovirkning efter skat og tilbageløb. Satser for jobrotation. Udgifterne til jobrotation er på FFL15 beregnet med udgangspunkt i den maksimale dagpengesats i stedet for den gennemsnitlige dagpengesats. Løntilskud til kontanthjælpsmodtagere. Satsen for offentligt løntilskud reduceres med reformen for både dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. De oprindelige beregninger omfattede imidlertid alene dagpengemodtagere. Kommunerne kompenseres fuldt ud for satsreduktionen, men indarbejdelsen af kontanthjælpsmodtagere indebærer en marginal positiv beskæftigelsesvirkning grundet reduceret fastholdelse i offentligt løntilskud. Reserve til kompensation af statslige arbejdsgivere. Med aftalen reduceres løntilskudssatsen til offentlige arbejdsgivere. På FFL15 er der afsat reserve til kompensation af offentlige arbejdsgivere som følge af det lavere løntilskud. Reserven består dels af reserve til kommunale og regionale arbejdsgivere og dels af reserve til statslige arbejdsgivere. Den afsatte reserve til kommuner og regioner indbudgetteres på ÆF15 til udmøntning på næste års bloktilskudsaktstykke, mens reserven til statslige arbejdsgivere udmøntes under det statslige delloft for driftsudgifter. Indfasning. Den gradvise indfasning af målretningen af voksenlærlingeordningen og et afkortet jobrotationsforløb betyder, at reformeffekterne først har fuld virkning fra Oversigt over indbudgettering på konkrete konti Indbudgetteringen på de enkelte konti på finansloven fremgår af nedenstående tabel 4.

16 Side 16 af 18 Tabel 6.4 Indbudgettering på finansloven Delloftet for driftsudgifter i alt 79,7 174,6 165,8 162,0 Delloftet for driftsudgifter 17 39,4 118,7 111,0 108, ,1 90,6 87,8 86, ,8-93,3-91,5-89, ,2 10,2 0,0 0, ,4 16,3 8,1 16, ,0-63,0-63,0-63, ,2-42,2-42,2-42, ,5 26,4 26,4 29, ,9 40,7 35,6 35, ,9-85,6-64,3-64, ,0 0,1 0,1 0, ,2 218,5 214,0 199,8 Delloftet for driftsudgifter 20 40,3 55,9 54,8 53, ,2 34,4 34,8 34, ,1 21,5 20,0 18,6 Delloft for indkomstoverførsler -268,7-266,1-266,1-266, ,10 61,50 61,50 61, ,3-431,3-431, ,2 103,7 103,7 103,7 Uden for loft 41,1 42,7 87,9 93, ,4 9,7 37,9 36, ,9 326,4 285,0 259, ,4 52,2 82,4 95, ,6 1,3-0,1-0, ,2-155,4-145,2-136, ,9-191,6-172,1-161,6

17 Side 17 af 18 Bilag 7. Øvrige korrektioner Indførelse af importmoms på dansksprogede magasiner Der er i forbindelse med finansloven for 2015 indbudgetteret et merprovenu fra forslag om at indføre importmoms på dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU. Forslaget skønnes at indebære en reduktion i skatteudgifter Delloftet for driftsudgifter er opjusteret svarende det umiddelbare provenu på 25 mio. kr. i 2015 og 50 mio. kr. årligt i 2016 til 2018, jf. tabel 1. Tabel 7.1 Samlede konsekvenser for udgiftslofter og indbudgettering Loftskorrektioner Delloft for driftsudgifter Umiddelbart provenu (reduktion i skatteudgifter) Provenu efter tilbageløb og adfærd Uden for loft (indtægtsbudgettet) Budgetteret på Tilpasning af optjeningsprincippet for ret til børne- og ungeydelse Der er i forbindelse med finansloven for 2015 indbudgetteret en merudgift fra forslag om at tilpasse optjeningsprincippet for ret til børne- og ungeydelse, således at perioder med bopæl og beskæftigelse i Grønland og på Færøerne sidestilles med bopæl og beskæftigelse i Danmark. Forslaget medfører en omprioritering fra delloftet for driftsudgifter til delloftet for indkomstoverførsler. Delloftet for driftsudgifter er nedjusteret med 3 mio. kr. i 2015 svarende til merudgiften efter tilbageløb og adfærd, og delloftet for indkomstoverførsler er opjusteret med 4 mio. kr. i 2015 svarende til de umiddelbare merudgifter, jf. tabel 2.

18 Side 18 af 18 Tabel 7.2 Samlede konsekvenser for udgiftslofter og indbudgettering Loftskorrektioner Delloft for driftsudgifter Delloft for indkomstoverførsler Budgetteret på Børne- og ungeydelse

Korrektioner af udgiftslofter for 2017

Korrektioner af udgiftslofter for 2017 Korrektioner af udgiftslofter for 2017 31. august 2018 Der er foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017 i medfør af budgetlovens 8 og Lov om fastsættelse af udgiftslofter

Læs mere

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol,

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol, Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 155 Offentligt Aktstykke nr. 155 Folketinget 2017-18 Bilag 155 Finansministeriet. København, den 27. juni 2018. a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige

Læs mere

Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark

Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark September 2016 I forbindelse med regeringens forslag til 2025-plan, DK2025 Et stærkere Danmark, foreslås en række korrektioner af udgiftslofterne i 2017-2019,

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL16 25. august 2015 Der er med finanslovsforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

Loftskorrektioner på FL17

Loftskorrektioner på FL17 Loftskorrektioner på FL17 December 2016 I forbindelse med efterårets forhandlinger om DK2025 Et stærkere Danmark og finansloven for 2017 blev der fremsat ændringsforslag til de gældende udgiftslofter for

Læs mere

Loftskorrektioner på FL18

Loftskorrektioner på FL18 Loftskorrektioner på FL18 December 2017 I forlængelse af regeringens 2025-plan Vækst og Velstand 2025 og de indgåede reformaftaler i foråret 2017 om Tryghed om boligskatten, Aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2015-16 Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL16 29. september 2015 Der er med finanslovforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Loftskorrektioner på FL19

Loftskorrektioner på FL19 Loftskorrektioner på FL19 December 2018 I forlængelse af de indgåede reformaftaler i foråret 2018 om Aftale om lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger (februar 2018),

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL17 29. august 2016 Der er med finanslovforslaget for 2017 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017-2019 i medfør af

Læs mere

Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL august Samlede korrektioner på FFL15

Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL august Samlede korrektioner på FFL15 Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL15 26. august 2014 Samlede korrektioner på FFL15 I forbindelse med finanslovsforslaget for 2015 er der lagt en række justeringer af de gældende udgiftslofter

Læs mere

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter d. 22.10.2014 Kommentar til lovforslag om udgiftslofter Formandsskabets bemærkninger til lovforslagene indgår i Dansk Økonomi, efterår 2014. Dette notat opsummerer disse bemærkninger. Finansministeren

Læs mere

Fastsættelse af udgiftslofter for maj 2013

Fastsættelse af udgiftslofter for maj 2013 Fastsættelse af udgiftslofter for 2014-17 17. maj 2013 1. Sammenfatning Budgetloven, der blandt andet implementerer finanspagtens budgetbalancekrav, blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i juni

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 243 Folketinget Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 243 Folketinget Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 243 Folketinget 2017-18 Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL august 2018

Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL august 2018 Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL19 31. august 2018 I forbindelse med finanslovforslaget for 2019 er der lagt en række korrektioner af de gældende udgiftslofter for 2019-21 til grund. Korrektionerne

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 d. 01.10.2014 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014. INDHOLD 1 Offentlig

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 217 Folketinget

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 217 Folketinget Lovforslag nr. L 217 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret. Lovforslag nr. L 2 Folketinget

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret. Lovforslag nr. L 2 Folketinget Lovforslag nr. L 2 Folketinget 2016-17 Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2018-19 Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2016-17 Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Delloft på FL17 (mia. kr.) 195,3 200,0 202,9. Administrative korrektioner (mio.kr.)

Delloft på FL17 (mia. kr.) 195,3 200,0 202,9. Administrative korrektioner (mio.kr.) Korrektioner af de gældende udgiftslofter på FFL18 31. august 2017 Samlede korrektioner på FFL18 I forbindelse med finanslovforslaget for 2018 er der lagt en række justeringer af de gældende udgiftslofter

Læs mere

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Sammen med det genfremsatte finanslovforslag for 2020 har regeringen fremsat forslag til ændring af de gældende udgiftslofter for 2020 til 2022. Ændringerne

Læs mere

Fastsættelse af udgiftslofter

Fastsættelse af udgiftslofter d. 8.10.2013 Steffen Lind Udkast Fastsættelse af udgiftslofter Dette notat skitserer, hvordan udgiftslofterne er fastsat. Beskrivelsen er baseret på det materiale, Finansministeriet har offentliggjort,

Læs mere

2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., j.nr. 2018/4356 Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Analyse 3. oktober 2012

Analyse 3. oktober 2012 3. oktober 2012. Økonomiske konsekvenser af at lempe kravet til at genoptjene dagpenge Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 2013 afkortet fra 4 til 2 år. Samtidig blev kravet til hvor meget beskæftigelse,

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Side 1 af 6 2012/1 LSF 230 Offentliggørelsesdato: 30-05-2013 Finansministeriet Den fulde tekst Fremsat den 29. maj 2013 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter

Læs mere

Fastsættelse af udgiftslofter for maj 2014

Fastsættelse af udgiftslofter for maj 2014 Fastsættelse af udgiftslofter for 2014-17 14. maj 2014 1. Sammenfatning Budgetloven, der blandt andet implementerer finanspagtens budgetbalancekrav, blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i juni

Læs mere

Aktstykke nr. 117 Folketinget Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014.

Aktstykke nr. 117 Folketinget Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014. Aktstykke nr. 117 Folketinget 2013-14 117 Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til i 2014 at disponere i alt 1.139,0

Læs mere

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 322 Offentligt Sagsnr. 2018-3667 Doknr. 549396 Dato 14-08-2018 10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

Læs mere

Ændringsforslag. til Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om sygedagpenge og barselsloven.

Ændringsforslag. til Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om sygedagpenge og barselsloven. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 13 Bilag 27 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om sygedagpenge og barselsloven. (Opholdskrav for ret

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 242 Folketinget

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 242 Folketinget Lovforslag nr. L 242 Folketinget 2017-18 Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret

Læs mere

Beregnede byrdefordelingsmæssige konsekvenser af refusionsomlægningen

Beregnede byrdefordelingsmæssige konsekvenser af refusionsomlægningen N O T A T Beregnede byrdefordelingsmæssige konsekvenser af refusionsomlægningen 1. december 2010 J.nr. 2010-0015025 HMA/CSO/PKA Beregningen af de byrdefordelingsmæssige konsekvenser består dels af beregninger

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 15. maj 2016 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.00-A00-11-15 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2018 Sagsbeh.: thol Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet på disse områder

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret 2023

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret 2023 Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2018-19 (2. samling) Fremsat den 27. august 2019 af finansministeren (Nicolai Wammen) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017.

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017. d. 06.02.2017 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017. Indhold

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 4. maj 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-8-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. 2016/1 LSF 86 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/16832 Fremsat den

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2016 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-3-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. Maj 2018

Udgiftslofter og statens finanser. Maj 2018 Udgiftslofter og statens finanser Maj 2018 Udgiftslofter og statens finanser Maj 2018 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. August 2017

Udgiftslofter og statens finanser. August 2017 Udgiftslofter og statens finanser August 2017 Udgiftslofter og statens finanser August 2017 Udgiftslofter og statens finanser August 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen.

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Budgetforslag 2016 Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016 p/l 1000. kr Regnskab 2014 Budget 2015 Budgetforslag 2016 Forsørgelse: Budgetgaranti ikke rammebelagt: Kontanthjælp til udlændinge

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget j.nr. 2014-0034708 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig genindførelse af fradrag i uddannelses- og kontanthjælp for samlevers indtægter m.v.) 1 I lov om aktiv socialpolitik,

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen Oktober 2018 Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen LO har i den tekniske baggrundsrapport om dagpengesystemet dokumenteret, at dagpengenes kompensationsgrad er faldet markant i en periode,

Læs mere

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode.

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode. Økonomi- og lønafdelingen Notat af 3. august 2011 Refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet i 2011 I forbindelse med den samlede aftale om finansloven 2011 blev der i november 2010 indgået en række aftaler

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen 04-10-2018 18/21951 Indledning I november 2017 indgik Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale

Læs mere

FAKTAARK. Oversigt over faktaark

FAKTAARK. Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Udfordringer Et nyt kontanthjælpsloft 225 timers regel: Skærpet rådighed for alle kontanthjælpsmodtagere Samme ydelse til unge uafhængig af uddannelse Ingen ret til ferie for kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 22. september 2014 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 24 (L 201) af 9.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 106 Folketinget 2014-15 Fremsat den 13. januar 2015 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig genindførelse

Læs mere

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget Udvalg: Beskæftigelsesudvalget Bemærkninger bevillingsområde 3.1 - Beskæftigelsesindsats og kontante ydelser for alle målgrupper Servicerammen Mio. kr. Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab

Læs mere

For budget 2015 er det implementering af kontanthjælpsreformen og af sygedagpengeområdet, der i første omgang er fokus på.

For budget 2015 er det implementering af kontanthjælpsreformen og af sygedagpengeområdet, der i første omgang er fokus på. Bilag 2 Opgørelse af budgetgaranti 2015, den fremadrettede budgetgaranti samt skøn for budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder. 4. august 2014 Sagsbeh: thol Sag: Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag

Læs mere

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 18. januar 2011 Sagsbehandler Anette Thede Telefon direkte 76 16 73 55 Sagsid 2011-52 Notat Økonomiske konsekvenser af finansloven

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Nyt kapitel Det har fra dag 1 været en hovedprioritet

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. December 2017

Udgiftslofter og statens finanser. December 2017 Udgiftslofter og statens finanser December 2017 Udgiftslofter og statens finanser December 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af

Læs mere

I dette notat opridses ændringerne i refusionssystemet kort. Desuden beskrives de umiddelbare økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

I dette notat opridses ændringerne i refusionssystemet kort. Desuden beskrives de umiddelbare økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. NOTAT Dato: 1. december 2010 Journal nr.: 10/40876 Init.: ejcjbl/spijek mail: ejcjbl@svendborg Dir. tlf.: 6223 3917 Aftale om nyt refusionssystem V, K, DF, LA og KD har indgået aftale om at ændre refusionssystemet

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-3-17 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. Maj 2017

Udgiftslofter og statens finanser. Maj 2017 Udgiftslofter og statens finanser Maj 2017 Udgiftslofter og statens finanser Maj 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering

NOTAT: Konjunkturvurdering Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 233717 Brevid. 1717829 Ref. LAOL Dir. tlf. 4631 3152 lasseo@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2014-2017 20. august 2013 I budgettet for rammen indkomstoverførsler

Læs mere

Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet

Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet Til: Økonomiudvalget Fra: Center for Økonomi- og Administration Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet Baggrund: De foreløbige beregninger,

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Udbydere af almene voksenuddannelser Departementet

Udbydere af almene voksenuddannelser Departementet Udbydere af almene voksenuddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget for 2019

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. August 2018

Udgiftslofter og statens finanser. August 2018 Udgiftslofter og statens finanser August 2018 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet Center for udgiftspolitik og modernisering

Læs mere

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område.

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område. Til institutioner med almengymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Notat om FFL17 for Social- og Indenrigsministeriet (revideret)

Notat om FFL17 for Social- og Indenrigsministeriet (revideret) Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 390 Offentligt Enhed Koncernøkonomi Sagsbehandler Julie Rosenkilde Laursen Koordineret med Sagsnr. 2016-2960 Doknr. 342963 Dato 01-09-2016 Notat om

Læs mere

- heraf modpost på andre udvalg 0 0 Udvalget ekskl. modposter 0 0

- heraf modpost på andre udvalg 0 0 Udvalget ekskl. modposter 0 0 skema 1. Forventet regnskab - serviceudgifter Udvalg / Aktivitet Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget (inkl. modpost andre udvalg) R 13 i 14- Opr. Budget TB Budget Korr. Forbrug Afvigelse TB 1. FR priser

Læs mere

Oprindeligt budget. Ny vurdering

Oprindeligt budget. Ny vurdering NOTAT Dato Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Økonomi og analyse 1. Økonomisk Redegørelse 216. Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

BUDGET DRIFTSKORREKTION

BUDGET DRIFTSKORREKTION BUDGET - - DRIFTSKORREKTION Kontanthjælp, uddannelseshjælp og forrevalidering Indtastningsdato 20-04-2015 Korrektionsnr 15 Som følge af refusionsreformen bliver refusionssatserne ændret og det er vanskeligt

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 Beskæftigelse, Social og Økonomi Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 260931 Brevid. 1930239 Ref. KASH Dir. tlf. 4631 3066 katrinesh@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 20. august 2014 Sammenlignet

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 76 af 27. oktober Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 76 af 27. oktober Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL). Finansudvalget 2015-16 L 1 Bilag 3 Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 76 28. oktober 2015 J.nr. 15-3056666 Til Folketinget Finansudvalget Vedrørende L 1 - Forslag til finanslov for finansåret

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. August 2016

Udgiftslofter og statens finanser. August 2016 Udgiftslofter og statens finanser August 2016 Udgiftslofter og statens finanser August 2016 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

I kan læse finanslovforslaget for 2019 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside:

I kan læse finanslovforslaget for 2019 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside: Institutioner med almengymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget

Læs mere

Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet

Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet Pr. 28. februar 2017 Overblik Økonomiudvalget - overførselsudgifter BOP 1 I 1.000 kr. - 2017-priser Regnskab 2016 Korr. Budget 2017 Forventet regnskab

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Socialudvalget 2014-15 L 79 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. november 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag

Læs mere

Kontanthjælpsmodtagere omfattet af integrationsprogrammet indgår ikke i forslaget til aktiveringsgraden for målgruppen.

Kontanthjælpsmodtagere omfattet af integrationsprogrammet indgår ikke i forslaget til aktiveringsgraden for målgruppen. NOTAT Efteråret 2013 Beskrivelse af priser og forslagsværdier i Effektivindsats J.nr. 2013-0000843 2013-mastere. Ledighedsniveau For både dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere er skønnet for ledigheden i

Læs mere

Udgiftslofter og statens finanser. December 2016

Udgiftslofter og statens finanser. December 2016 Udgiftslofter og statens finanser December 2016 Udgiftslofter og statens finanser December 2016 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af

Læs mere

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension.

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Erhvervsog Beskæftigelsesudvalgets område. Beskæftigelse har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der indgår i aftalen

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

Lov- og cirkulære. Budget

Lov- og cirkulære. Budget Lov- og cirkulære Budget 2015-2018 Nummer: LC102 Lov og cirkulærekorrektion vedrører: Stigning i vederlag til KB-medlemmer Indenfor serviceramme: X Udenfor serviceramme: I mio. kr. (2015 priser) 2015 2016

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2008 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2008 på 761.509.000

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalgets nettodriftsbudget udgør i alt 1.000,7 mio. kr. Arbejdsmarkedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens beskæftigelsesmæssige og arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget opfølgning pr. 30. april Beskæftigelsesudvalget 1 Bevillingsansøgning Oprindeligt Korrigeret (R) p/l 1000. kr 2014 (OB) (KB) (FVR) (KB-FVR) +=mindreforbrug - =merforbrug Forsørgelse: garanti ikke rammebelagt:

Læs mere

Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv

Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv Bilag 4f - UBE Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv Oversigt over ændringer til - Nr. Politiske beslutninger Lovbundne/kontrakter/refusioner 1 Finansieringsomlægning af beskæftigelsesindsatsen 6.400 7.200

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr. Budgetmæssige konsekvenser for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Erhvervs-, Vækst- og Beskæftigelsesudvalgets område. Beskæftigelse og Borgerservice har i samarbejde med Økonomi vurderet

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VARDE KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VARDE KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VARDE KOMMUNE Til Udvalget for Arbejdsmarked og Integration og LBR OPFØLGNING 3. KVT. 214 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Varde Kommune I denne kvartalsrapport

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 (2. samling) Fremsat den 3. juli 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Harmonisering af regler

Læs mere

SKØNSKONTI BUDGET

SKØNSKONTI BUDGET Indledning Skønskonti er udgiftsområder, hvor borgere har lovmæssigt krav på en bestemt ydelse, når visse betingelser er opfyldt. Der er hovedsagelig tale om forsørgelsesudgifter (fx dagpenge til forsikrede

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL18

Teknisk gennemgang FFL18 Teknisk gennemgang FFL18 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL18 for det regulerede område 1. september 2017 Side 1 Disposition Nøgletal om Undervisningsministeriets bevilling Aktivitetsudviklingen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension 2014/1 LSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og

Læs mere

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Økonomiudvalget Orientering om Finansloven 2015 Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgik den 13. november 2014

Læs mere

Nedenfor er nærmere redegjort for mer eller mindreforbrug på de enkelte områder.

Nedenfor er nærmere redegjort for mer eller mindreforbrug på de enkelte områder. Notat om: regnskab pr. ultimo september - Beskæftigelsesudvalget Økonomi & Analyse Sagsbehandler: Rikke Hentze Dato: 6. oktober Til: Beskæftigelsesudvalget J. nr.: regnskab pr. ultimo september Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

NOTAT. Økonomi og Analyse. 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget

NOTAT. Økonomi og Analyse. 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget NOTAT Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Dato Sagsnummer Dokumentnummer 09-10-2014 2014-16891 2014-133798 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Nedenstående tabel

Læs mere