CBV Evaluering af projekt Neb-Senus forbandelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CBV Evaluering af projekt Neb-Senus forbandelse"

Transkript

1 CBV Evaluering af projekt Neb-Senus forbandelse

2 Neb-Senus forbandelse et undervisningsspil om informationssøgning og kildekritik En figur fundet ved en mumie. 25 centimeter høj, oldægyptisk, mindst 4000 år gammel, udstillet på Museum of Manchester. Her blev figuren verdenskendt i 2013, da den på mystisk vis roterede i sin glasmontre. Navnet er Neb-Senu. Figuren og mystikken omkring den blev det narrative afsæt for Neb- Senus forbandelse - et undervisningsspil, som gør det virkelig sjovt at lære informationssøgning og kildekritik. Baggrunden: Fra papirprojekt til prototype Det begyndte med en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsens til et projekt, hvis formål var at øge børns viden om databaser gennem udvikling af et spil, som kunne forene det legende og bevægelse med informationssøgning og gøre den digitale verden taktilt begribelig. Projektet fik arbejdstitlen Licens til Leg: Databasen i virkeligheden og blev udviklet af bibliotekerne i Helsingør, Hørsholm og Roskilde. Projektdesignet foreskrev en tværdisciplinær udviklingsproces primært gennem formatet workshop, hvor eksperter og praktikere inden for informationsvidenskab, didaktik, pædagogik, leg, gaming og storytelling via en kompleks, eksplorativ proces samskabte spillets kerne.

3 Udviklingsproces gennem workshops og ekspert bootcamps. Engagement og humør hele vejen igennem.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Legeekspert, spilforfatter og projektledelsen i slutspurt Processen mundede ud i et fokuseret samarbejde mellem en lege- og bevægelsesekspert, en spilforfatter og projektledelsen. Og endte med en prototype fremstillet i to eksemplarer: Neb-Senus forbandelse. Prototypen var en kiste med spilelementer, lydspor og manualer. Alt sammen rimeligt simpelt fremstillet.

15 Legeekspert, spilforfatter og projektledelsen i slutspurt

16 De to prototyper blev testet i systematiske forløb af repræsentanter for målgruppen (skoleklasser + lærere), som afprøvede materialet i egne miljøer gennem 5 dobbelttimer. Det skete i tre kommuner på tre forskellige skoler, hvor tilsammen fire 5. klasser, en 6. klasse samt 5 lærere og 5 bibliotekarer deltog. I alt tryktestede 125 personer materialet 1:1. Prototypen i simpel udførsel

17 Den opfølgende evaluering var overvældende positiv: lærerne konstaterede tegn på læring og transferværdi fra leg til praksis, roste indholdet for at strække sig ud over de umiddelbare læringsmål og pegede på, at materialets målgruppe med fordel kunne udvides til at omfatte hele mellemtrinet: klasserne. Tilbagemeldingen var også, at materialet tilgodeså både drenge og piger, at det var elementært spændende i kraft af det professionelle narrativ, som indrammede lege og øvelser, og at der var indtænkt en variation af læringsstile. Den konkrete prototype havde i sig selv en overbevisende tiltrækningskraft p.g.a. sin stoflighed: den var papyrusbetrukket og havde artefakter man kunne røre og holde, og som eleverne nødigt gav slip på. Den stærkeste respons leverede eleverne selv: Vi vil ikke af med kisten, Hvornår kommer 2 eren? etc. Eleverne syntes, at spillet var sjovt, og interessen holdt igennem alle 5 dobbelttimer. Grundlæggende var det overraskende for både elever, lærere og bibliotekarer, at det kan give så gode resultater at indlære gennem en kontinuerlig dialog mellem krop og tænkning. Artefakter og materialets stoflighed understøttede processen og virkede i sig selv som drivere.

18 Testforløb Hornbæk Skole, 6. klasse: Testforløb forberedes af bibliotekar Kasper Thalund og klasselærer Signe Thorius Klassen tester modul 1: der løbes, gættes, dimses og lyttes intenst

19

20 Klassen tester modul 5: Og det er stadig sjovt

21 Efter testforløbet præsenterede vi prototypen for lærere og didaktikere på den årlige Danmarks Læringsfestival i marts 2016.

22 Prototypen præsenteres på en stand på Danmarks Læringsfestival i marts 2016 projektleder Morten Skovvang forklarer spillets opbygning En måned senere fik projektet sin ilddåb på den internationale Counterplay festival på DOKKen i Aarhus, hvor spil- og læringseksperter testede en hurtigtlavet engelsk version. Manden bag Lemon Tree, Andrew Walsh, Hudderfield University, deltog i workshoppen og så et potentiale på det britiske marked for Neb-Senus forbandelse : I saw the activities around Neb-Senu s curse at the Counterplay conference and was immediately struck by how well thought through the exercises were and how beneficial it would be to teachers in the United Kingdom to have a self-contained series of information literacy lessons available in this way. Information retrieval competencies are not explicitly addressed in the standard UK curriculum and teachers and school librarians often struggle to teach this subject area. I am a member of the Information Literacy Group of CILIP, an academic librarian who looks after trainee teachers, and the partner of a school Deputy Headteacher, and I can see potential in all of those areas to test an English version of the curse.

23 To moduler testes i engelskskproget version på workshop på Counterplay Festival 2016 i Aarhus Overbeviste om potentialet søgte vi Det rådgivende udvalg for udviklingsmidler til nationale folkebiblioteksformål om kr. til at udvikle prototypen og konceptet til et færdigt undervisningsmateriale. Vi fik det ansøgte beløb.

24 Organisering af udviklingsprocessen krævede stram styring. Projektledelsen, som lå i Helsingør og Roskilde holdt mange arbejdsmøder på kaffebarer rundt omkring i København

25 Fra prototype til produkt Første skridt var at optimere en af de 5 lege, som ikke fungerede tilfredsstillende, og delteste den på ny. Herefter gennemskrive, redigere og layoute manualer. Refleksionsøvelser blev korrigeret og udvidet. Nyt lydspor blev indtalt. Det hele blev sluttestet i en skoleklasse i Roskilde. Herefter fulgte konsekvensjusteringer, hvor en lille redaktionsgruppe nøje tjekkede og gentjekkede den logiske sammenhæng mellem manualer, rekvisitter, læringsmål etc. Vi havde stor gavn af en nyproduceret, nedskaleret kiste i en udførsel, der skulle mime det endelige resultat. Al spiludvikling rummer en dyb kompleksitet, hvis spillet skal kunne anvendes af andre end dem, der fandt på det! Oprindeligt havde vi indtænkt instruktionsvideoer, men fravalgte dem, fordi manualerne var tilstrækkeligt klare.

26

27 Redaktionsgruppen arbejder og tryktester manualer og logistikker

28

29 Næste skridt: produktion af 40 kister i 1:1. Vi kom i mål... efter mange timer +15 kg læsket kalk, 30 liter kvark, 640 pyramidesider, 400 hængsler, 24 poser med små skruer, 240 håndkodede låse, 1400 stemplinger, 160 holdbånd, 160 holdbrikker i 4 farver, 1600 håndskrevne ord på stofstrimler, 860 stykker papyrus, 6 bøtter fixativ, kort håndskåret på 4 sider, 200 stofposer, 240 manualer og en hel del mere. Det blev en langt mere omfattende proces end forudset. Årsagen er klassisk: ubalance mellem budget og timeforbrug. Produktionen var for lille til, at der var økonomi til rationelle løsninger (for mange arbejdsgange, for lille oplag til at kunne betale smarte løsninger såsom tryk af ord på stofbånd). Derfor blev alt håndlavet. Kunne det have været undgået? Det kunne det måske ved at have lavet en 100% gennemarbejdet dummy til kvalificering af budgetgrundlaget. Den skulle der i givet fald have været søgt en særskilt finansiering til, for den ville (også) have været tidskrævende. Vilkårene var ikke optimale, men vi tog en beslutning om ikke at gå på kompromis med prototypens stærke sider. Derfor måtte vi levere et taktilt, robust kvalitetsprodukt. Det har kostet 3,5 gange så mange timer som estimeret. At vi har høstet stor erfaring om nicheproduktion og fået viden om specielle materialer, der er autentiske, taktile og holdbare, vælger vi at se som en bonus. Og resultatet får kanon respons: alt er gennemarbejdet, alle kister solgt.

30 Produktionen omfattede mange enkeltelementer og krævede mange arbejdsgange, hænder og excelark

31

32

33

34

35

36

37

38 Målgruppen for det færdige produkt er folkebiblioteker og PLC er. Vi har undervejs i produktionsforløbet gennemført personlig markedsføring på biblioteksledermøde, på Danmarks Biblioteksforenings Toppolitiske Møde 2017, på to regionskonferencer for lærere og bibliotekarer i hhv Vejle og Gentofte, vi har trænet kollegaer ude/hjemme, annonceret i fagpresse (Læringscentret), skrevet artikler til BibForum og Læringscentret. Træningsrunder af biblioteksfolk i Helsingør og København

39 Som lovet i ansøgningen har vi videreudviklet samarbejdet med SøgSmart, der inspireret af Neb-senus Forbandelse nu suppleres med analog leg. Samarbejdet med SøgSmart er bl.a. udmøntet i fælles markedsføring i flere sammenhænge Projekt- og produktionsledelse er blevet varetaget af Helsingør Kommunes Biblioteker, og Roskilde Bibliotekerne har haft testforløbet i skoleklassen samt kritisk sparring.

40 Hvad er det så for et produkt Produktet lever op til følgende forudsætninger: indeholder 5 legebaserede læringsaktiviteter afvikles i sin fulde version over 5 dobbelttimer kan fungere som enkeltmoduler med narrativet som lim understøtter undervisning/trinmål i Dansk, IT & Medier gør at underviseren kan være lærer og/eller bibliotekar sammen eller på skift har et narrativ pakket med cliffhangers kombinerer læring, leg, gamification og bevægelse kombinerer konkurrence + del/arbejd sammen for at nå næste niveau sætter pulsen op og får deltagerne i godt humør Det konkrete produkt er en kiste, som er en mobil løsning med alt til spillet: narrativet på USB, legerekvisitter, refleksionsøvelser, underviservejledning og spilmanualer. Kiste og rekvisitter er taktile og stort set 100% fremstillet i naturmaterialer. Der er bl.a. brugt ægte ægyptisk sommerpapyrus, stempler, sværte, guldbronze, træ, metalhængelåse, tekstiler, lærred, glassten og lim blandet af kvark og læsket kalk Alle fra ca. 11 år kan være med. Den primære målgruppe er klasse, men praksis viser, at der ingen øvre alders/kompetencegrænse er. Det kan spilles alle vegne, hvor der kan skabes gulvplads, i skolen, biblioteksrummet, på legepladsen etc.

41 Bryd koden red verden! Spillet er bygget op over et forløb på 5 moduler med forskellige temaer/læringspunkter: Modul 1 Spørg Kaar: Definere informationsbehov via øvelse i at stille spørgsmål Modul 2: Mumiernes hemmelighed: Arbejde med emneord og synonymer Modul 3: De fire orakler fra Thinis: Vælge den bedste kilde til at besvare et konkret spørgsmål Modul 4: Dyrenes Ånd: Arbejde med filtre, flere ord og frasesøgning Modul 5: Sandhedsfloden: Arbejde med kritisk refleksion og grundighed Illustrationer fra manualer: holdopstillingerne til modul 1 og 5

42 Modulerne bindes sammen af en fængslende historie, der stiller deltagerne den opgave at redde verden fra en stærk forbandelse: For over 4000 år side herskede den grusomme konge, Neb-Senu over Ægypten. Han var en mægtig troldmand og tryllebandt snart hele verden med en forbandelse. Troldkvinden Kaar skabte en modbesværgelse mod

43 forbandelsen og reddede verden fra Neb-Senus tyranni. Neb-Senus ånd overlevede, men uden menneskelig form kunne han ikke destruere modbesværgelsen mod forbandelsen. Derfor skjulte han den i en gådefuld kiste. For at stoppe Neb-Senu skal man finde modbesværgelsen mod hans forbandelse. Historien sætter en specifik kompetence i spil med en bevægelsesleg, hvor 4 hold kappes om at finde løsninger. Formatet er kisten, der gradvist lukkes op gennem løsningen af opgaverne. Når legen i et modul er afsluttet, skal deltagerne samarbejde om at bryde koden, så næste rum i kisten kan låses op. Hvert modul afsluttes med en cliffhanger. Opfølgende refleksionsspørgsmål kobler legen og den virkelige verden. Konklusion Projektet er kommet i mål med at gøre informationssøgning og kildekritik til en sjov og spændende holdsport ved at bringe analoge lege, kampånd, nysgerrighed og fysisk aktivitet ind i læringen om digitale kilder og tilbyde hele pakken i én gennemtestet løsning. Om gentagne opfordringer til at få produktet ud på det britiske marked realiseres, vil tiden vise. Tak til de to bevillinger fra hhv. Slots- og Kulturstyrelsen og Det rådgivende udvalg for udviklingsmidler til nationale folkebiblioteksformål. Tak til alle udviklerne, didaktikerne, informationsspecialisterne og testerne

44 på skolerne. Og tak til de tre biblioteker i Hørsholm, Roskilde og Helsingør for entusiasme og vedholdenhed i et projektforløb, som har været langstrakt, udfordrende, sjovt og innovativt. /Majken Jørgensen/ projekt- og produktionsleder/ Helsingør Kommunes Biblioteker, maj 2018

45

46

47 Bilag: Tidsplan februar (2-3 uger) Proces for produktionsdesign + Kontrakter og aftaler på plads, herunder royalties 15. februar (4-5 uger) Optimering/nyudvikling af leg nr februar (4-6 uger, sluttidspkt afhænger af leg nr. 4) Manualer, lærervejledning, instruktionsvideoer, refleksionsøvelser 15. april (6 uger) Sluttest i skoleklasser af lege og manualer 1. maj Statusrapport til styrelsen 8. juni (1-2 uger) Justeringer efter test 1. maj (2-3 mdr) Valg af materialer, indhentning af tilbud, indkøb Produktion på Biblioteket Kulturværftet af produkt + Trykning af manualer m.m. 1. september (løber 3 mdr) Publicering og annoncering + Salg og administration januar (2 uger) Evaluering og regnskab Kommentar til tidsplan Publicering og annoncering løb fra ultimo november til april. Salg og administration Evaluering og regnskab: april-maj 2018.

48

100 meter kildekritik

100 meter kildekritik Licens til leg - Databasen i virkeligheden 100 meter kildekritik Didaktik Spil Fortælling Testet Leg/Bevægelse Form og rum Informationssøgning Udviklingspuljeprojekt med deltagelse af Hørsholm Bibliotek,

Læs mere

Licens til leg - Databasen i virkeligheden. kildekritik. Didakti k Leg/Bevægelse Spil. Testet. Informationssøgning

Licens til leg - Databasen i virkeligheden. kildekritik. Didakti k Leg/Bevægelse Spil. Testet. Informationssøgning 100 meter Licens til leg - Databasen i virkeligheden kildekritik Didakti k Leg/Bevægelse Spil Fortælling Testet Form og rum Informationssøgning Udviklingspuljeprojekt med deltagelse af Hørsholm Bibliotek,

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Projektet er støttet af:

Projektet er støttet af: Projektet er støttet af: Hvordan kan folkebiblioteket få en rolle i forhold til skolereformen? Hvordan kan vi arbejde med unges digitale dannelse? Hvordan designer vi læringsforløb målrettet understøttende

Læs mere

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16 Ambassadørdag Ankerhus 14.03.18 kl 12-16 Velkommen til CFU ambassadørdag 12.00 CFU hotspots lige nu CFUs tilbud til arbejdet med PLC 13.00 Frokost 13.35 Kort præsentation af Søg Smart 13.45 Kaffe, kage

Læs mere

SøgSmart.dk ET DIGITALT VÆRKTØJ TIL INFORMATIONSSØGNING OG KILDEKRITIK

SøgSmart.dk ET DIGITALT VÆRKTØJ TIL INFORMATIONSSØGNING OG KILDEKRITIK SøgSmart.dk ET DIGITALT VÆRKTØJ TIL INFORMATIONSSØGNING OG KILDEKRITIK SøgSmart.dk Agenda for workshop - Baggrund for projekt og introduktion til sitet - Afprøvning af site - Erfaringer fra Ballerup Bibliotek

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost 10:00 Præsentation af konceptet 11.00 Baggrund og proces 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang 12:00 Frokost 12:30 Mini-version af Pop Up Eksperimentariet 13:30 Spørgsmål og debat til kaffen Skolereformen:

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE 1 UPCOMING Klassetrin Varighed Fag Pris 8.-10. klasse. 2½ time Dansk, men med engelsk som supplement. Forløbet kan dog varieres efter de enkelte fag, så klassen udelukkende

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION. Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center

KRAVSPECIFIKATION. Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center KRAVSPECIFIKATION Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center 1 1. INDLEDNING 1.1 Formål med opgaven, der udbydes Dansk Design

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek

Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek Kl. 9.30-10 Morgenmad Kl. 10-10.30 - Velkomst og præsentation af projektet Kl. 10.30-11 Oplæg v. Morten Theilmann-Jørgensen, projektleder

Læs mere

Side 2 af 6 Hjælpetekst til felt 18: Udfyldes kun hvis afvigelse fra ovenstående oplysninger om ansøger 18. Postadresse (evt. fortsat) Hjælpetekst til felt 19: Udfyldes kun hvis afvigelse fra ovenstående

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Opdateret juni 2017 Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til

Læs mere

- Et bud på, hvordan der kan arbejdes med understøttende undervisning. - Digital dannelse omsat til virkelighed. - Kildekritik og sociale medier

- Et bud på, hvordan der kan arbejdes med understøttende undervisning. - Digital dannelse omsat til virkelighed. - Kildekritik og sociale medier - Et bud på, hvordan der kan arbejdes med understøttende undervisning - Digital dannelse omsat til virkelighed - Kildekritik og sociale medier - Eksperimenter og lommefilm som strukturering af undervisningen

Læs mere

FORANDRINGSTEORI. Gældende for:

FORANDRINGSTEORI. Gældende for: FORANDRINGSTEORI Evaluering af projekter under Region Syddanmarks uddannelsespulje Gældende for: Projektnavn: Uddannelse til Kloge Hænder Projektperiode: 01.01.2015 30.06.2017 Projektejer: Syddansk Erhvervsskole

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR Litteratur i digital transformation er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og er udviklet i et samarbejde mellem Litteratursiden.dk Aarhus Kommunes Biblioteker Helsingør Biblioteker

Læs mere

Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April

Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April ET SAMARBEJDE IMELLEM PÆDAGOGISKE LÆRINGSCENTRE OG FOLKEBIBLIOTEKER Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April PÆDAGOGISK LÆRINGSCENTER/ FOLKEBIBLIOTEK FRA LÆRINGSVEJLEDER TIL BIBLIOTEKAR Oplæg

Læs mere

Formidlingsartikel. Redegørelse. I det følgende vil vi redegøre for valget af medie, målgruppe, fokus, virkemidler, formidling og sprog i artiklen.

Formidlingsartikel. Redegørelse. I det følgende vil vi redegøre for valget af medie, målgruppe, fokus, virkemidler, formidling og sprog i artiklen. Formidlingsartikel Redegørelse I det følgende vil vi redegøre for valget af medie, målgruppe, fokus, virkemidler, formidling og sprog i artiklen. Målgruppe, medie og fokus Vores målgruppe er historielærere

Læs mere

Stereotyper skal udfordres og talenter sættes fri

Stereotyper skal udfordres og talenter sættes fri Stereotyper skal udfordres og talenter sættes fri HVORDAN SER EN SYGEPLEJERSKE UD? Søgeord = sygeplejerske Søgeord = direktør BAG OM STATISTIK- KERNE Køn, Uddannelsesog Karrierevalg I Danmark vælger

Læs mere

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent)

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) LAB Et innovativt samarbejde med skoler Gentofte Bibliotek, 14. januar 2015 LAB Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) Lærerne vælger udfordring (bib. inviterer+ koordinerer)

Læs mere

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU ANSØGER KUBIS OG CBS ØKONOMISK / JURIDISK ANSVARLIG KUBIS v Hans Kristian Mikkelsen PROJEKTBESKRIVELSE OG TIDSPLAN 19. TITEL (100 tegn) Levende læring Udvikling af biblioteksfaglig digitale læringsobjekter

Læs mere

Gentofte Centralbibliotek 25. april, 2018

Gentofte Centralbibliotek 25. april, 2018 Afrapportering på projektet Informationskompetente elever i folkeskolen, når folkeskolen og folkebiblioteket samarbejder j.nr. CBV.2015-0010 Følgende beretning afslutter projektet Informationskompetente

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse

Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse Afsluttende rapport, juni 2010 Af projektleder Henriette Ritz Kylmann HvidovreBibliotekerne 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for projektet og projektets

Læs mere

Litteratursøgning Trin for trin

Litteratursøgning Trin for trin Litteratursøgning Trin for trin En webbaseret hjælpefunktion Rapport for udviklingsprojektet under NIL i UCSJ, sept. dec. 2008 Et samarbejde mellem fysioterapeutuddannelsen og det sundhedsfaglige bibliotek

Læs mere

Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole

Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole NOTAT - Projektaftale Center for Dagtilbud og Skole Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole Unges kildekritiske brugeradfærd i de digitale medier 28. september 2017

Læs mere

Evaluering af ART-træner uddannelsen Uddannelsesforløb for lærere og pædagoger på skoler

Evaluering af ART-træner uddannelsen Uddannelsesforløb for lærere og pædagoger på skoler Evaluering af ART-træner uddannelsen Uddannelsesforløb for lærere og pædagoger på skoler Indledning Følgende evaluering bygger på lærere og pædagogers besvarelser af et spørgeskema i marts/april 2018.

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende tre moduler indenfor kandidatuddannelsen i Generel Pædagogik:, Pædagogisk

Læs mere

Informationskompetence

Informationskompetence Informationskompetence Vi har igennem flere år arbejdet professionelt med begrebet informationskompetence. Både i relation til private virksomheder i Det Digitale Nordjylland, men også i offentlige organisationer

Læs mere

Ansøgning om tilskud fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker 2014

Ansøgning om tilskud fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker 2014 Tak for din ansøgning. Den er nu registreret i Kulturstyrelsen. Denne kvittering udskrives i 2 eksemplarer: Det ene eksemplar underskrives af den økonomisk ansvarlige (institutionens leder) og sendes til

Læs mere

Dig som underviser. På kurset arbejder du med: Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil. Del af uddannelse. Hvem deltager?

Dig som underviser. På kurset arbejder du med: Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil. Del af uddannelse. Hvem deltager? Dig som underviser Dig som underviser Få gennemslagskraft og større bevidsthed om din egen undervisningsstil Skab en unik stil som underviser med afsæt i en DISC profil Med udgangspunkt i en DISC-profil

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til dine elevers læselyst og

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Projektplan den interne del

Projektplan den interne del HERNING BIBLIOTEKERNE Brændgårdvej 2 7400 Herning Tlf. 96 28 88 00 Fax. 96 28 88 01 www.herningbib.dk CVR 29 18 99 19 EAN nr. 5798005500049 Dato: 22. juni 2012 Sagsbehandler: Saj Sagsnr.: [Sagsnummer]

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4 Formgiv dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 4 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og handlinger i formgiv fasen At deltagerne fortsætter deres planlægning af

Læs mere

Talent for ledelse i fremtidens folkeskole. Slutrapport

Talent for ledelse i fremtidens folkeskole. Slutrapport Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Slutrapport Århus 19. september 2012 Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Projektet talent for ledelse i fremtidens folkeskole er gennemført i henhold til

Læs mere

Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek. Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne

Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek. Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne Agenda Idéen: Læsekompas Læsekompassets udviklingshistorie - fra

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne

Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne Punkt 8. Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne 2015-058535 Skoleforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget

Læs mere

Helt uenig 0 0,0% Uenig 0 0,0% Hverken eller 2 9,5% Enig 16 76,2% Helt enig 3 14,3% I alt ,0%

Helt uenig 0 0,0% Uenig 0 0,0% Hverken eller 2 9,5% Enig 16 76,2% Helt enig 3 14,3% I alt ,0% Modul 3 - Evidensbaseret praksis - projektledelse - F16 [svarprocent = 50%] Fysioterapi Der var klar sammenhæng mellem modulets mål og undervisningens indhold Hverken eller 2 9,5% Enig 16 76,2% Helt enig

Læs mere

Bilag 1 - Projektbeskrivelse

Bilag 1 - Projektbeskrivelse Bilag 1 - Projektbeskrivelse Undervisningsevaluering og virkningsevaluering af MED-grunduddannelsen Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF), som består af KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet,

Læs mere

VI SÆTTER DRENGE PÅ DAGSORDENEN. LøkkeFondens projekter 2014-2015

VI SÆTTER DRENGE PÅ DAGSORDENEN. LøkkeFondens projekter 2014-2015 VI SÆTTER DRENGE PÅ DAGSORDENEN LøkkeFondens projekter 2014-2015 INTENSIV LÆRING Den 30. juni 2014 troppede 99 drenge op på LøkkeFondens DrengeAkademi. 99 drenge fra hver sin del af landet, men i samme

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter JA, DET KAN DE. OG DET GJORDE DE. LØKKEFONDENS PROJEKTER LøkkeFonden udvikler konkrete projekter, der kan virke til gavn for drenge

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering KvaN-konference It og undervisningsdifferentiering Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)/Aarhus Universitet Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Er det differentiering?

Læs mere

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N Ansøgning: Tillægsbevilling til initiativet under "Innovationsdrevet vækst i virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet": MTIC Circular Co-Creation Initiativet "Innovationsdrevet vækst

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Undersøgende Journalistiske Produktioner på Radio Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Journalistik kandidatkursus Dansk Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ KULTUROMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ KULTUROMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ KULTUROMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjaelland.dk eller med post til Region

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 PROJEKTRAPPORT INDHOLD Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 Projektet er blevet til i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Silkeborg og Billund og Center

Læs mere

Rend og hop. Snakkestolen. Mangfoldighed. SMART- skolestart 3.0

Rend og hop. Snakkestolen. Mangfoldighed. SMART- skolestart 3.0 Rend og hop Snakkestolen Mangfoldighed Fri for mobberi Regnskinsvejr SMART- skolestart 3.0 SMART-skolestart 3.0 skaber sammenhæng for børnene Alle børn i Urbanskolens distrikter vil med afsæt i et nært

Læs mere

Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv

Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv Ansøgninger indsendes via et elektronisk ansøgningsskema, som findes på www.friluftsrådet.dk/tilskud. Dér kan du også læse om, hvad

Læs mere

Projektlederuddannelsen

Projektlederuddannelsen Projektlederuddannelsen Intensiveret fokus på egen praksis Projektlederen skal kunne skabe og facilitere resultater og udvikling af organisation og mennesker. De traditionelle metoder og værktøjer skal

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Læring i fremtidens arbejdsmiljø

Læring i fremtidens arbejdsmiljø Læring i fremtidens arbejdsmiljø Om e-læring og tekniske muligheder for kompetenceudvikling Powerpoint tilgængelig på ce.rm.dk hvorefter der tilføjes /arkiv i url en. www.regionmidtjylland.dk Indhold Hvornår

Læs mere

Engelsk for alle Projektansøgning 2005

Engelsk for alle Projektansøgning 2005 Engelsk for alle Projektansøgning 2005 Resumé Alle danskere har brug for et vist kendskab til engelsk, da engelsk som globaliseringens, Internettets og medieverdenens sprog, er Danmarks vigtigste fremmedsprog.

Læs mere

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle Tysk begyndersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere.

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere. PROJEKTBESKRIVELSE Baggrunden for projektet I vinteren 2017 vil Furesø Bibliotek og Borgerservice sætte fokus på temaet spor. Dette sker i forbindelse med vores årlige læsefestival, som handler om at samle

Læs mere

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk?

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Jesper Brieghel Chefkonsulent KL Anna Ebbesen Rådgiver Advice Digital Formål med workshoppen Hvordan bruger man de nye medier strategisk,

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Mit liv Min læring. Understøttende undervisning. Birkerød Skole

Mit liv Min læring. Understøttende undervisning. Birkerød Skole Mit liv Min læring Understøttende undervisning Birkerød Skole 2 Mit liv min læring Mit Liv - Min Læring er en helt ny måde at tænke undervisning på. ML-ML er understøttende undervisning for vores elever

Læs mere

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Denne artikel argumenterer

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Familiecoaching i systemisk perspektiv

Familiecoaching i systemisk perspektiv Kompetencegivende videreuddannelse på diplomniveau Familiecoaching i systemisk perspektiv Modulet Kommunikation fra den pædagogiske diplomuddannelse Særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for fagprofessionelle,

Læs mere

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10 BioMedical Design er en interdisciplinær og toneangivende efteruddannelse. Formålet med efteruddannelsen er, at uddanne mennesker der kan tænke og agere kreativt og løsningsorienteret samt identificere

Læs mere

Cooperative Learning og Læringsstile

Cooperative Learning og Læringsstile Cooperative Learning og Læringsstile Forskningen inden for Cooperative Learning og Læringsstile, beskæftiger sig primært med at optimere elevernes muligheder for indlæring. Inden for læringsstils undervisningen,

Læs mere

Nøøøj, det for børn! Litterære makerspaces der skaber læselyst og barnlig begejstring

Nøøøj, det for børn! Litterære makerspaces der skaber læselyst og barnlig begejstring Nøøøj, det for børn! Litterære makerspaces der skaber læselyst og barnlig begejstring Biblioteket som litterært makerspace det for børn er et læringsforløb for biblioteksansatte i Roskildes centralbiblioteksområde

Læs mere

Teamets plan for helhedsorienteret undervisning

Teamets plan for helhedsorienteret undervisning Vejledning Teamets plan for helhedsorienteret undervisning Den røde tråd er et materiale, der består af denne vejledning, teambrikker og en orienteringstavle. Materialet er udarbejdet for at understøtte

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 46, Aarhus, marts 2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre Kodeks for god pædagogik HANSENBERG Lad os gøre en god skole bedre Eleverne oplever lærere, som arbejder tæt sammen og involverer eleverne 2 På HANSENBERG lægger vi vægt på, at al undervisning skal være

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Birgitte Agersnap E-mail:

Læs mere

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre Kodeks for god pædagogik HANSENBERG Lad os gøre en god skole bedre På HANSENBERG lægger vi vægt på, at al undervisning skal være meningsfuld og udbytterig kort sagt give lærelyst og erhvervskompetence.

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

I øjenhøjde. behov. dynamisk. respekterer. åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer. selvværdsfølelse tillid ledetråd evner.

I øjenhøjde. behov. dynamisk. respekterer. åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer. selvværdsfølelse tillid ledetråd evner. I øjenhøjde dynamisk livssyn respons undervisning respekterer refleksion empatiske følelser åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer omtanke forstå behov spørgsmål beslutninger e vejledere drivkraft

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Hvad er Innovation PÅ TVÆRS i UCL? Innovation PÅ TVÆRS (IPT) er et tre ugers forløb, hvor der alle dage arbejdes med et innovationsprojekt. Innovation PÅ

Læs mere

Aktuelle materialer til læsevejlederen

Aktuelle materialer til læsevejlederen Aktuelle materialer til læsevejlederen Forskerklummer et nyt tiltag Læsesyn og kompleksitet En læseunderviser skal kunne se og kombinere læsning og literacy fra flere perspektiver. Et læsesyn er ikke nok.

Læs mere

Brug servicedesign til at udvikle attrak tive og effektive serviceydelser

Brug servicedesign til at udvikle attrak tive og effektive serviceydelser S E R V I C E D E S I G N K U R S U S Kursusforløb: Brug servicedesign til at udvikle attrak tive og effektive serviceydelser Service Design Institute udbyder både lukkede og åbne kursusforløb i servicedesign

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Indsatser Principper Pejlemærker Vision Strategi Fremtidens folkeskole 2012- Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET

SKOLEN & BIBLIOTEKET SKOLEN & BIBLIOTEKET Skoleåret 2015/2016 Indholdsfortegnelse Velkommen side 4 Indskolingen Sprogfitness side 5 Mellemtrinnet Bibintro Databaser og Webetik side 6 side 7 Overbygningen Informationssøgning

Læs mere

Aabenraa i Bevægelse. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aabenraa i Bevægelse. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aabenraa i Bevægelse Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 2 Indhold 1. Introduktion........ 3 2. Projektets aktiviteter........ 4 3. Projektets resultater....... 4 4. Projektets virkning.........

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Forskningsdesign

Læs mere

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD Bevægelse, leg og idræt for 0.-7. Udviklet i samarbejde med Michael Lykke, Øverst Oppe December 2016 Ha det sjovt med vores kæmpe Flip-flap Astma-Allergi

Læs mere

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FOR, MED boernekultur.vejle.dk OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FORORD Bliv et af de topmotiverede mandskaber, som skal dyste i kaproning over en distance på ca. 300m på Vejle Visionen for Børnekulturen er

Læs mere

Skoler og biblioteker

Skoler og biblioteker - Biblioteks katalog med ideer til samarbejde skoleåret 2018-2019 Se hvad vi kan gøre sammen Skoler og biblioteker - Biblioteks skolekatalog skoleåret 2018-2019 Kære undervisere - Bibliotek glæder sig

Læs mere