Retningslinjer for Brugerbetaling Åbne Center Aktiviteter på ældrecentre i Syddjurs kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for Brugerbetaling Åbne Center Aktiviteter på ældrecentre i Syddjurs kommune"

Transkript

1 1 of 10 Indstilling til SÆ udvalget vedr. brugerbetaling til åbne centeraktiviteter drevet af frivillige juli 2015 Indledning Hermed fremsendes oplæg til SÆ udvalget. Deltagelse i de brugerstyrede aktiviteter på Syddjurs kommunes 9 aktivitetscentre, hvor mange frivillige står for mange aktiviteter for andre mennesker over 65 år, er belagt med brugerbetaling. Denne brugerbetaling blev ved budgetvedtagelse 2015 pålagt en takststigning på 67 %, nemlig fra 48 til 80 kr. Der er budgetlagt en indtægt på kr. i 2015, som dækker afledte driftsudgifter på aktivitetscentrene svarende til at der i gennemsnit er tilmeldt 894 brugere pr. måned. Ca borgere var på ved årets start tilmeldt denne brugerbetaling De brugerstyrede aktiviteter modtager også et årligt tilskud på ca kr. via de såkaldte omsorgsmidler. Dette åbnes der mulighed for via 79 i Serviceloven. Ældreområdet har en årelang tradition for et tæt samarbejde med frivillige. De frivilliges engagement bidrager i dag til en bred vifte af aktiviteter, der skaber liv og glæde og er med til at sikre ældre borgere sundhed og trivsel. Den frivillige indsats medvirker til at skabe netværk og fællesskab, der kan forebygge ensomhed og isolation. Overskriften er: Højnelse og understøttelse af mest mulig aktivitet baseret på frivillighed på centrene. Det har derfor sendt nogle meget uhensigtsmæssige signaler, at dette vigtige arbejde skulle holde for med en 67 % takststigning jf. budget 2015, og det er håbet, at denne takststigning kan blive nedsat via budget Der har været stor uro og utilfredshed på aktivitetscentrene, og de negative virkninger af takststigningen har været drøftet på kryds og tværs i mange fora. Det ansatte personale, især de der tager imod udmeldinger er under et stort pres, - ikke alle der ringer og brokker sig, er lige pæne i deres valg af ord. Centerråd og ældreråd har man oplevet det samme. Arbejdsgruppens indstilling. Der er fremlagt mulige scenarier for ændring af brugerbetaling, men det har ikke været muligt for arbejdsgruppen at nå frem til enighed om nogen af disse. bilag 1 Det er arbejdsgruppens ønske, at dette oplæg må påvirke til at ændre på den uhensigtsmæssige beslutning vedr. takststigning på brugerbetaling for deltagelse i åbne centeraktiviteter. Indstillingen stiller forslag om takstnedsættelse fra 80 til 55 kr. via budget 2016, hvilket vil betyde en reduktion i indtægtsgrundlag på ca kr. årligt ved 1000 brugere. Alternativt foretage en teknisk korrektion på brugerbetalingen, således at indtægtsgrundlaget fastfryses.

2 2 of 10 Ellers vil de massive udmeldinger fra aktiviteterne sikkert fortsætte. På nuværende tidspunkt har mere end 400 personer ud af de ovenfor nævnte 1100 deltagere udmeldt sig. hvilket betyder en reduktion i indtægtsgrundlag på ca kr. Ikke nok med de mange udmeldinger, men de frivillige, der gør et kæmpe arbejde mister gnisten, siger fra, og hvordan får vi nye til at gøre et stykke frivilligt arbejde under disse vilkår? -. De vedtagne retningslinjer for brugerbetalingen er vedlagt som bilag 2 Lovgrundlag og praksis på området er vedlagt som bilag 3 Finansierings forslag som kan kompensere for takstreduktion : Administration af brugerbetalinger Brugerbetaling for deltagelse i de brugerstyrede aktiviteter har været baseret på tillid til, at man udfyldte og afleverede et tilmeldingsskema. Der kan strammes op på brugerbetalingen ved at indføre et årskort som legitimation for brugerbetalingen, samt som legitimation vedr. fritagelse til de frivillige, som står for aktiviteterne. Det vurderes at der nok er ca % der ikke får tilmeldt sig dagcenterbetaling. Opfanges disse vil det kunne bidrage til en merindtægt. Rollen som frivillig og fritagelse for brugerbetaling På listen over hvem der udfører frivilligt socialt arbejde på Ældreområdet, er der omkring 400 mennesker. Der har været tradition for at anerkende, at mange opgaver udført af frivillige på Ældreområdet, som ikke direkte relaterer til aktivitetscentrene, berettigede til at kunne deltage i aktiviteterne uden brugerbetaling. Vi har set på tingene i en helhed. Arbejdsgruppen har formuleret en ny og mere skarp definition af, hvad der berettiger til fritagelse for brugerbetaling, hvilket nok vil reducere de frivilliges antal i den her sammenhæng med op til % og dermed væsentligt øge deltagerbetalingen. Fremover foreslås, det at kun disse grupper anerkendes, og dermed fritages for brugerbetaling: Tovholdere på aktiviteter for større og mindre grupper af andre seniorer. Frivillige i receptioner og kiosker Cafépassere, idet disse fungerer i tæt sammenhængmed de åbne centeraktiviteter. Lejeindtægt via godkendte foreninger Der arbejdes videre med mulighederne for at tilføre området indtægt via udlån af lokaler. Indtægten bliver på budgetområdet. Når godkendte foreninger ønsker at benytte aktivitetscentrene til arrangementer, betales for brug af lokaler efter nogle retningslinjer som udstikkes i samarbejde med kultur og fritidsområdet. Træning og aktivitetsområdet har allerede indgået aftaler heromkring vedr. brug af varmvandsbassin i Tirstrup, hvor man betaler 50 kr. pr. time for anvendelse. På aktivitetscentrene planlægges med at lokaler over 120 kvm. pålægges lejeafgift på 80 kr. i timen svarende til sportshallerne - og lokaler fra kvm 50 kr. i timer. Indtægt via dette kan anslås til ca kr. årligt.

3 3 of 10 Afslutning. De frivilliges styrke er, at de med udgangspunkt i deres livserfaringer og engagement kan være med til at støtte mennesker, der har brug for hjælp og støtte. Indsatsen bidrager til sundhedsfremme for de ældre og er genstand for omgivelserne anerkendelse. Derfor finder vi det værdifuldt, at borgere oplever medansvar for løsning af opgaver indenfor ældreområdet. Derfor ønsker vi at styrke, understøtte og synliggøre mangfoldigheden af det frivillige sociale arbejde på ældreområdet. Derfor støtter og medvirker vi aktivt til inspiration og dialog med de frivillige. Derfor ønsker vi at sikre gensidig respekt mellem de professionelles faglighed og de frivilliges personlige engagement. Vores overordnede mål er at skabe levende og inspirerende centermiljøer. Vi tilbyder målrettede personaleledede trænings og aktivitetstilbud i sociale sammenhænge, som positivt kan påvirke menneskers kompetencer vedr. mestringsevne. Samt ligeværdigt til at arbejde med at vedligeholde og forbedre fysiske, psykiske og sociale funktionsnedsættelser via selvkørende aktiviteter ledet af frivillige. Vi håber der vil blive set positivt på denne indstilling om at sænke taksten på deltagerbetalingen. Pva. Arbejdsgruppen bag herværende indstilling: Henry Morre Pedersen Centerrådsformand i A huset i Rønde Karen Møller Centerrådsformand i Lyngparken i Knebel/formand for Ældrerådet i Syddjurs kommune Margit Marquartsen Centerrådsformand Seniorhuset i Tirstrup Merete Bødker Olsen Frivillighedskoordinator /daglig ansvarlig for dagcenter Rosengården Niels Rasmussen Centerrådsformand Rosengården i Hornslet Peter Fritz Tofft seniormedarbejder/administrativ ansvarlig for deltagerbetaling Jette Skriver Leder af Vedligeholdende Træning og aktivitet. Hornslet d. 10. juli 2015

4 4 of 10 Scenarier i forhold til ændring af brugerbetaling på de åbne dagcentre. udarbejdet af Peter Fritz Tofft og Birgitte Højlund d revideret Bilag 1 Baggrunden er bla. massive udmeldelser efter brugerbetalingen blev sat op fra 48 kr. til 80 kr. pr. måned. (pr : 189 har meldt sig ud = 16,6% - pr : 610 har meldt sig ud = 53,7 %) Endvidere oplever vi at en del brugere melder sig som frivillige for at undgå brugerbetaling, og andre overvejer at organisere sig i foreninger for at opnå at få lokaler stillet gratis til rådighed. Scenarie 1: Brugerbetaling nedsættes til 60 kr./ omsorgsmidler uændret Brugerbetaling på 60 kr/måned Omsorgsmidler 79 fordeles efter brugerantal og administreres af centerrådet i samarbejde med frivillighedskoordinator. Herudover kan søges 18 midler. Fordele Indtægt for kommunen på ca pr. år. til dækning af udgifter til 79. Det giver en rimelig stabil økonomi at arbejde med i det enkelte center Forslaget er forelagt Ældrerådets formand, som mener det er acceptabelt. Ulemper Ordningen er administrativt besværlig og tidskrævende. Der er ingen synlig sammenhæng mellem det man giver og det man får som bruger. Man betaler det samme uanset om man brugere centret lidt eller meget, eller bruger flere centres tilbud. Som ordningen fungerer nu, er der en skævhed i forhold til foreninger, som får stillet lokaler til rådighed vederlagsfrit. Nødvendige tiltag Der bør strammes op på procedurer omkring ind- og udmeldelser og kontrol med at brugerne betaler. Det bør drøftes om man kan pålægge de frivillige denne opgave.

5 5 of 10 Der bør skabes mere retfærdige regler for hvordan foreninger kan bruge lokalerne. Samlet vurdering Ændringer er nødvendige for at opretholde de åbne centre. Scenarie 2: Årskort + betaling pr aktivitet/hold. Omsorgsmidler afskaffes Brugerbetaling i form af et årskort til kr. Indtægten administreres af de to frivillighedskoordinatorer og bruges til at støtte særlige initiativer. Centerrådet fastsætter og opkræver herudover deltagerbetaling for aktiviteter. Omsorgsmidler 79 afskaffes. Foreninger betaler centret for anvendelse af lokaler, men kan søge støtte til dækning af huslejeudgifter via 18. Udlån til foreninger styres af frivillighedskoordinator. Fordele Det enkelte center/centerråd bliver mere selvstyrende, det kan fremme engagementet, når der er en synlig sammenhæng mellem aktiviteter og økonomi. Ordningen virker umiddelbart mere retfærdig og mere i tråd med hvordan det ellers fungerer i forenings- og fritidslovs-regi: Du betaler for det du deltager i. Mindre administration. Årskontingentet giver mulighed for via frivillighedskoordinatorerne at støtte særlige tiltag eller ikke rentable aktiviteter, som skønnes vigtige. Kommunen sparer omsorgsmidlerne Ulemper Mindre indtægt for kommunen (svarer dog ca. til besparelsen på omsorgsmidlerne) Der vil fortsat være en administrativ opgave med at opkræve og registrere brugere og sikre at de betaler årskortet. Opgaven kan evt. delvist uddelegeres til frivillige ( f.eks. receptionsgruppen i Kernehuset) Et mere usikkert indtægtsgrundlag for centrene. Nødvendige tiltag Grundig dialog med centerrådene og evt. tilbud om kompetenceudvikling i forhold til at håndtere det større økonomiske ansvar. Gennemtænkt og positiv kommunikation omkring ændringerne. Kommunens anvendelse af 18 midler genovervejes ift. om nogle af midlerne kan gå til dækning af foreningers brug af centrene.

6 6 of 10 Samlet vurdering En mellemløsning, som sikrer at faglige/strategiske hensyn kan afgøre om en aktivitet skal igangsættes eller opretholdes. Fra personaleside anbefales denne løsning. Scenarie 3: Brugerstyret økonomi. Omsorgsmidler afskaffes. Tovholdere/Centerråd fastsætter og opkræver deltagerbetaling for aktiviteter Omsorgsmidler 79 afskaffes. Foreninger betaler centret for anvendelse af lokaler, men kan søge støtte til dækning af huslejeudgifter via 18. Udlån til foreninger styres af frivillighedskoordinatoren. Fordele Det enkelte center/centerråd bliver selvstyrende, det er en stærk motivationsfaktor, når der er en synlig sammenhæng mellem aktiviteter og økonomi. Ordningen virker umiddelbart mere retfærdig og mere i tråd med hvordan det ellers fungerer i forenings- og fritidslovs-regi: Du betaler for det du deltager i. Ingen administrative opgaver for kommunen Kommunen sparer omsorgsmidlerne Ulemper Mindre indtægt for kommunen Et mere usikkert indtægtsgrundlag for centrene, som bliver afhængige af hvor dygtige centerråd og tovholdere er til at skabe aktivitet og indtægter. Risiko for at lokale konflikter/person fnidder kan komme til at styre hvordan tilbuddet fungerer. Begrænset mulighed for faglig styring/prægning af de aktiviteter, der tilbydes. Nødvendige tiltag Grundig dialog med centerrådene og evt. tilbud om kompetenceudvikling i forhold til at håndtere det større økonomiske ansvar. Gennemtænkt og positiv kommunikation omkring ændringerne. Kommunens anvendelse af 18 midler genovervejes (nogle af midlerne kanaliseres på denne måde til centrene til dækning af husleje)

7 7 of 10 Samlet vurdering En løsning der fremmer involvering af civilsamfundet med alle de fordele og ulemper, det medfører. Vedrørende træningsfaciliteter på centrene: Uanset hvilken løsning der vælges foreslår vi, at der ændres på betaling for brug af træningsfaciliteterne. Vi mener at faciliteterne primært skal bruges til de svage brugergrupper, som f.eks. de visiterede grupper. Samtidig er der et problem med udslusning fra de visiterede hold, som sander til med brugere, som man ikke har relevante tilbud at henvise videre til. Endvidere oplever vi: at brugergruppen af selvtrænere er anderledes sammensat end de øvrige brugere af åbent center. ordningen med selvtræning for 80 kr/måned er delvis konkurrenceforvridende ift.de lokale, private træningscentre. Vedligeholdelsesudgifterne er relativt høje i forhold til de øvrige faciliteter, som findes i de åbne centre. FORSLAG: Træningsfaciliteterne skal ikke længere tilbydes som en del af åbent center-aktiviteterne under 79. Træningspersonalet skal kunne tildele brugere på de visiterede træningshold og evt. relevante brugere fra det åbne center et vederlagsfrit efterforløb - og disponere over den nødvendige tid til dette formål. Den tid, der bliver til rest, kan evt. tilbydes til aktive seniorer til den attraktive pris af 100 kr/måned. Indtægterne går direkte til vedligehold og udbygning af træningsfaciliteterne via VTAs ledelse. Forslaget harmonerer især med scenarie 2 og 3, hvor der betales for de aktivitetstilbud, der benyttes. Samtidig styrkes centrenes profil som en del af den genoptrænende og vedligeholdende træningsindsats i Syddjurs Kommune jf. 86

8 8 of 10 Bilag 2 Retningslinjer vedr. brugerbetaling til åbne aktiviteter tilknyttet ældrecentrene og styret af frivillige. Indledning Syddjurs kommune ønsker at styrke og synliggøre det frivillige sociale arbejde. Derfor er der på Ældrecentrene i Syddjurs Kommune rammer og muligheder for at deltage i åbne aktiviteter styret af frivillige. Disse aktiviteter anerkendes og understøttes, og det er ønskeligt, at de afspejler en favnende mangfoldighed i de lokale nærmiljøer. Kommunens værdigrundlag, som er baseret på Åbenhed, Udvikling, Respekt og Kvalitet ønskes afspejlet i aktiviteternes karakter og indhold, samt i samarbejdet og dialogen imellem frivillige og koordinerende medarbejdere på centrene Frivilligt arbejde tager udgangspunkt i egne livserfaringer og engagement og kan være med til at støtte mennesker, der har brug for hjælp og støtte samt medvirke til en sundhedsfremmende tilværelse. De frivillige kan ikke pålægges opgaver af kommunen. De vælger og prioriterer selv deres indsats. Kommunen understøtter aktiviteterne med økonomisk tilskud - de såkaldte omsorgsmidler. Deltagerbetaling og ansvarlighed. Nedenstående retningslinjer vedr. brugerbetaling omfatter alene de aktiviteter, der foregår på Træning og aktivitetsområdets ældrecentre. Ansvaret for håndtering af brugerbetalingen varetages i et samarbejde mellem centerråd og de koordinerende medarbejdere. For at kunne deltage i åbne aktiviteter på ældrecentrene, skal man betale 80 kr. om måneden. En brugerbetaling som er politisk vedtaget og som i lighed med øvrige kommunale takster reguleres én gang årligt af det siddende byråd. Betalingen er udregnet på baggrund af deltagelse i de åbne aktiviteter i 10 måneder årligt, men opkræves månedsvis for at begrænse de administrative omkostninger. Brugerbetalingen ses som et bidrag til centrenes øgede driftsudgifter som følge af den store brugergennemstrømning. Herefter kan man frit benytte alle de åbne aktivitetstilbud der findes på ældrecentre-ne i Syddjurs kommune, - naturligvis under hensyn til lokale aftaler og rummelighed. Man kan som minimum framelde sig deltagerbetaling for 3 måneder af gangen. Brugerbetaling er gældende uanset om man benytter et enkelt eller flere tilbud pr. uge /eller måned. og er bindende også ved afbud. Som bruger af aktiviteterne er man selv ansvarlig for til - og framelding.

9 9 of 10 De holdledere/ansvarlige, som står for aktiviteterne, er fritaget for centerbetaling, men er ansvarlige for information om og håndtering af retningslinjer for brugerbetaling, i samråd med de medarbejdere, som er tilknyttet Ældrecentrene. Beløbet fratrækkes efterfølgende over pbs Deltagere i aktiviteter der afholdes af omsorgsklubber, hyggeklubber, udvalg mm. og som modtager støtte via omsorgsmidlerne jf. 79, er omfattet af deltagerbetaling. Deltagerkredsen er efterlønnere og pensionister, som bor i Syddjurs kommune. Syddjurs kommune april 2015 Jette Skriver

10 10 of 10 Bilag 3 Arbejdsgruppen tager udgangspunkt i at SÆ udvalget kender Lovgrundlag og Praksis på området og har derfor valgt blot at vedhæfte dette som bilag Lovgrundlag Sundhedsloven Forebyggelse og sundhedsfremme: 119. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver i forhold til borgerne at skabe rammer for en sund levevis. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen etablerer forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne. Serviceloven 86. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp til genoptræning og til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor 79. Kommunalbestyrelsen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Praksis Vi arbejder med levevilkår og med mulighed for positive arbejdsvilkår /udfoldelsesmuligheder. Bla. via nogle gode bygningsmæssige rammer. Og igennem frivilligt arbejde vi har tilknyttet mere end 400 frivillige i arbejde. De genererer så meget værdi for masser af andre mennesker og dermed for de lokale miljøer på ældreområdet. Vi arbejder med sociale relationer og lokale netværk. Det er vigtigt at tro på omsorg, nærvær og et aktivt socialt liv gør mennesker til engagerede samspillere og samskabere og dermed særdeles værdifulde medlemmer af lokalsamfundene. I tæt samspil med alle de forskellige muligheder, der er i de mange lokale områder i Syddjurs kommune. Det gør os i stand til at samarbejde på kryds og tværs med lokalråd, foreninger og naturligvis også med de mange andre ansatte på Ældreområdet. Arbejdet med de individuelle livsstilsfaktorer forgår i tæt sammenhæng med de visiterede tilbud Vedligeholdende træning og aktivitet Serviceloven 86 Vi tilbyder vedligeholdende træning som positivt kan påvirke ældres mulighed for at klare sig længst muligt uden behov for hjemmehjælp. Dette sker meget igennem fysisk træning. En del af træningen foregår i borgernes egne hjem i tæt samspil med hjemmeplejen. Og på centrene er næsten al træning på hold, som fremmer den store sociale gevinst for deltagerne. Vi arbejder også meget bevidst med at modvirke ensomhedsproblemer. Vi ved at ensomhed kan få mennesker til at miste initiativ, energi og mod til at skabe kontakt til andre mennesker Åben center området på VTA VTA bruger mange ressourcer på at samarbejde med - og understøtte - åbne aktivitetstilbud ledet af frivillige. Der er udpeget 2 koordinatorer på området. Der er ligeledes via Ældrepuljen ansat en projektleder, som skal fremme tiltag på tværs af ældreområdet og civilsamfundet. Seniormedarbejder ligeledes tilknyttet. Deres primære arbejde er at samarbejde med Ældreråd og med de 8 centerråd, der er den demokratiske forankring af det brugerstyrede arbejde,

Frivillighedspolitik for ældreområdet

Frivillighedspolitik for ældreområdet Frivillighedspolitik for ældreområdet Syddjurs Kommune og civilsamfundet - med borgervelfærden i centrum 2011 Godkendt i byrådet d. 22. september 2011 FORORD Ældreområdet har en årelang tradition for et

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Forebyggende tiltag Sundhed

Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Kvalitetsstandard. for vedligeholdelsestræning. Servicelovens 86, stk. 2. Godkendt på byrådet d. 31. marts 2011.

Kvalitetsstandard. for vedligeholdelsestræning. Servicelovens 86, stk. 2. Godkendt på byrådet d. 31. marts 2011. Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Godkendt på byrådet d. 31. marts 2011. Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune 1 Lovgrundlag. Kommunal vedligeholdelsestræning

Læs mere

Frivillighed, fællesskab og samskabelse

Frivillighed, fællesskab og samskabelse Frivillighed, og samskabelse Politik for den indsats Forord Vision Den indsats i Kommune er et vigtigt bidrag i den samlede indsats, fordi den har afgørende betydning for den enkelte borgers oplevelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune 1 of 5 Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune 1 2 of 5 Lovgrundlag. Kommunal vedligeholdelsestræning ydes efter Lov om

Læs mere

Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik

Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Nuværende udgave, 2009: Ændringsforslag, 2015: Frivilligpolitik Hjørring Kommunes Frivilligpolitik (Observationspunkt nr. 1),

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune FRIVILLIGPOLITIK November 2010 Revideret i henhold til Voksen- og Plejeudvalgets beslutning i møde den 11. november 2010. Godkendt i Kommunalbestyrelsens

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt af Socialudvalget den 7. maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG... 1

Læs mere

Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014

Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014 Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014 Der er i forbindelse med finansloven for 2014 afsat en pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet. I henhold til denne søges der

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Syddjurs Kommunes Ældreråd. Årsberetning 2012

Syddjurs Kommunes Ældreråd. Årsberetning 2012 Syddjurs Kommunes Ældreråd Årsberetning 2012 Ældrerådet har følgende sammensætning: Formand: Molly Thomsen, Ryomgård Næstformand Karen Møller, Vrinners Henry Morre Pedersen, Rønde Bende Ingstrup Andersen,

Læs mere

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Velfærdspolitik Voksen- og ældreområdet Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 Vision og fokusområder... 4 VÆRDIER... 5

Læs mere

Retningslinjer og vejledning

Retningslinjer og vejledning Retningslinjer og vejledning Tildeling af økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde i Aalborg Kommune Juni 2011 Indhold: 1. Hvad er frivilligt socialt arbejde..s.3 2. Tilskudsmuligheder..s.5 3. Retningslinjer

Læs mere

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Pkt.nr. 23 Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Indstilling: Skole og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK S Indhold Forord 3 Politikkens indhold 4 Et positivt menneskesyn 6 Værdierne 8 Kommunikation klar og tydelig 10 Aktiviteter samvær og fællesskab 11 Sundhed fælles ansvar 12 Boliger fleksibilitet og muligheder

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Notat. Høringsparter samt udvalget for Sundhed & Omsorg. Den 15. juni 2009 Århus Kommune

Notat. Høringsparter samt udvalget for Sundhed & Omsorg. Den 15. juni 2009 Århus Kommune Notat Emne: Til: Besvarelse af høringssvar Høringsparter samt udvalget for Sundhed & Omsorg Den 15. juni 2009 Århus Kommune Sundhed og Omsorgsstaben Sundhed og Omsorg Sammenfatning af høringssvar vedr.

Læs mere

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST SOCIALUDVALG Side: 1 FORELØBIGT UDKAST Socialudvalget Generelt: 1000 kr. 2010 2011 2012 2013 1) Generel rammebesparelse -1.000-1.000-1.000-1.000 I alt -1.000-1.000-1.000-1.000 1: Generel rammebesparelse

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Udkast Projekt Frivillighed 28-05-2015

Udkast Projekt Frivillighed 28-05-2015 Projekt Frivillighed Indledning Med Projekt Frivillighed ønsker TUCJOB ApS, i samarbejde med Jobcenter Hedensted, at nytænke, udvikle og gennemføre en tværfaglig støttende indsats overfor borgere i Hedensted

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Kapitel 6. Træning pr. 01.02.08

Kapitel 6. Træning pr. 01.02.08 Kapitel 6. Træning pr. 01.02.08 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kvalitetsstandard for genoptræning, vedligeholdelsestræning og kørsel...5 Ydelsesbeskrivelse for genoptræning...9 Ydelsesbeskrivelse for

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn 1. VÆRDIGRUNDLAG Vuggestuen Lærkebo er en afdeling i Skejby Vorrevang Dagtilbud, og Lærkebos og dagtilbuddets værdigrundlag bygger på Aarhus Kommunes

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Input fra fyraftensmøde

Input fra fyraftensmøde Input fra fyraftensmøde Drøftelse 1 Hvad er gode og værdige seniorliv for dig/jer? Drøftelse 2 Viborg Kommune modtager 16,7 mio. kr. til at styrke værdighed på seniorområdet. Hvad synes du Viborg Kommune

Læs mere

Vedligeholdende Træning og Aktivitet

Vedligeholdende Træning og Aktivitet Vedligeholdende Træning og Aktivitet Vedligeholdende Træning og Aktivitet Sundhedsteamet Syddjurs Kommune har 5 centre, som varetager de vedligeholdende trænings- og aktivitetsopgaver, hvor der er personale

Læs mere

Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde)

Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde) Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde) Holdninger der danner grundlag for tildelingen af tilskud - Jammerbugt Kommune stiller så vidt muligt lokaler gratis til rådighed for

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Kvalitetsstandard for

Kvalitetsstandard for 2011/2012 Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering Vi bruger dine ressourcer aktivt Informationsfolder om Rehabiliteringskoordinatorfunktionen Ishøj Kommune 1 Vi tror på, at det giver livskvalitet

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

1. Udkast Frivilligpolitik. Indledning. Baggrund

1. Udkast Frivilligpolitik. Indledning. Baggrund 1. Udkast Frivilligpolitik Indledning Det frivillige sociale arbejde udgør en væsentlig del af den samlede sociale indsats i Svendborg Kommune. En forudsætning for at sikre og udvikle den sociale indsats

Læs mere

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14 1 of 17 Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem Godkendt i byrådet den xx.xx.14 2 of 17 Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 BOSTØTTEYDELSER...3 KONTAKTINFORMATION...5 1.AFKLARINGSYDELSE...6

Læs mere

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 Slagelse Kommune Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 1. Baggrund Slagelse Kommune er inde i en meget spændende og aktiv udvikling af kultur- og fritidsområdet,

Læs mere

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Hillerød maj 2011 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 Tankerne bag Frivillighedspolitikken 4 Organisering og forankring 5 Foreningens visioner

Læs mere

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020.

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020. Afsender: Thisted Kommune Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Thisted Kommune Sundhed og ældre 15. april 2015 CPR / CVR: BrevID.: 1895404 Medarbejder: DRM Høringssvar fra Thisted Kommune

Læs mere

Budgetområde 620 Anden Social Service

Budgetområde 620 Anden Social Service Indledning omfatter primært serviceydelser, som retter sig mod almindelige borgere uden et socialt problem. Det vil sige ydelser, som er frivillige for borgeren samt ydelser, hvor tildelingen sker alene

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Kontoret for Ældre J.nr. 2009-6131 Ssc 19. marts 2010 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om sociale service (Loft over egenbetaling

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget: Ældre

Social- og sundhedsudvalget: Ældre 1. Budgettildelings- og styringsprincipper Ingen bemærkninger 2. Demografiregulering Hjemmeplejen Hjemmeplejen demografireguleres på baggrund af de 67+ årige som er hjemmeplejens målgruppe. Det harmoniserede

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Ældrepolitik. Brøndby Kommune

Ældrepolitik. Brøndby Kommune Ældrepolitik Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse Forord... 3 Fremtidens udfordringer... 4 Et godt og aktivt ældreliv... 5 Det aktive ældreliv... 6 Dialog og medbestemmelse... 8 Behov for hjælp og omsorg...

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter Oversigt over puljer Dette notat orienterer om øvrige udviklingspuljer kommunen råder over udover den eksterne udviklingspulje. Oversigten orienterer om puljernes formål, økonomi, samt hvilket udvalg,

Læs mere

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 -

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 - Næstved Kommunes Ældrepolitik - 1 - Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 ÆLDREOMRÅDET... 3 1.2 PROCES FOR ÆLDREPOLITIK... 3 2. OVERORDNEDE PEJLEMÆRKER FOR ÆLDREPOLITIKKEN... 4 2.1 MISSIONEN... 4

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 1 virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 2 Virum Skoles vision udarbejdet 2006 Virum Skole er skolen, som tør, vil og kan udvikle egen praksis, så eleverne er i stand til at leve i en verden i

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015 Katalog med er til Ældrepulje 2015 Det er muligt at søge ift. følgende emner: 1. Styrket rehabiliterings- og genoptrænings 2. Bedre praktisk hjælp og personlig pleje 3. Bedre forhold for de svageste ældre

Læs mere

Information om hjemmehjælp

Information om hjemmehjælp Information om hjemmehjælp Marts 2012 Social- og Sundhedsforvaltningen 1 Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan

Læs mere

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104 Kvalitetsstandard Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma Beskyttet beskæftigelse Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 103 og 104 Marts 2011 1 Indhold Lovgrundlag 3 Holbølls Minde Centret de

Læs mere

Workshop 2 Opsamling på input til temaer/emner

Workshop 2 Opsamling på input til temaer/emner Workshop 2 Opsamling på input til temaer/emner Respekt for alle Alle har værdi At være tilknyttet arbejdsmarkedet Individuel tilgang til borgerne Aktivt medborgerskab Det man kan selv, skal man selv Relationer

Læs mere

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85 Socialafdelingen Kvalitetsstandard Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer Lov om social service 85 Marts 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Bostøtte på misbrugsområdet.3 Visitationsprocedure.5

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Samlet oversigt, uddybet længere nede. Kommune/ Frivilligcenter

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Strategi 2015-2020. - bolig med nærhed

Strategi 2015-2020. - bolig med nærhed Strategi 2015-2020 - bolig med nærhed Indhold Før strategiplan 2015-2020...5 Missionen...6 Om BOLIGNÆSTVED...7 Værdierne Troværdighed...8 Nærvær og engagement...8 Handlekraft...9 Visionen...10 Målsætningerne

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne 4. marts 2015

Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne 4. marts 2015 Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne Leverandør Frederikshavn Kommune Bofællesskabernes administration Gl. Skagens Vej 13 9900 Frederikshavn Leder: Anne Mette Mortensen Faglig leder: Lene Pix Faglig leder:

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 24 Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85 2016 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Ortved Plejecenter.

Læs mere

Referat Socialudvalget's møde Onsdag den 16-05-2007 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Rådhuset

Referat Socialudvalget's møde Onsdag den 16-05-2007 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Rådhuset Referat Socialudvalget's møde Onsdag den 16-05-2007 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Rådhuset Deltagere: Ulla Larsen, Grete Schødts, Karen Strandhave, Masoum Moradi, Jeppe Ottosen, Medhat Khattab Afbud: Birthe

Læs mere

Frivillighedsguide - UDKAST. En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune

Frivillighedsguide - UDKAST. En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune Frivillighedsguide - UDKAST En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune En guide for frivillige og medarbejdere Sæt gang i det gode samarbejde Har du evt. sammen med andre en idé

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET. den 16.02.2009 i Borgmesterens Mødeværelse

REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET. den 16.02.2009 i Borgmesterens Mødeværelse REFERAT BORGER & SUNDHEDSUDVALGET den 16.02.2009 i Borgmesterens Mødeværelse SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Information, forespørgsler og orientering... 4 3 Lovændring Serviceloven Fast

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Pkt.nr. 11 Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at punkterne 12.112.11, pkt. 12,17,

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere