OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING"

Transkript

1 OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING og hvordan man måske alligevel kan komme i gang

2 1. Baggrund for pjecen Det danske arbejdsmarked generelt, og ikke mindst den kommunale opgaveløsning, er under konstant forandring. Det stiller krav til løbende kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere. Derfor ønsker KL og Forhandlingskartellet at øge medarbejderes og lederes brug af kompetenceudvikling. Denne pjece skal være med til at gøre dem opmærksomme på, at de kan søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling gennem Den Kommunale Kompetencefond. Parterne ønsker samtidig at belyse barrierer for kompetenceudvikling for de ansatte på Forhandlingskartellets område samt give ideer til, hvordan man kan overvinde dem. Forhandlingskartellet omfatter følgende organisationer: Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører HI Organisation for ledende medarbejdere i idræts-, kultur- og fritidssektoren Kort- og Landmålingsteknikerne Forening Maskinmestrenes Forening Søfartens Ledere Gentofte Kommunalforening Frederiksberg Kommunalforening, Konstruktørforeningen, Dansk Musiker Forbund Det Offentlige Beredskabs Landsforbund. Parterne har i løbet af det seneste år gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt de ansatte indenfor Forhandlingskartellets område samt afholdt regionale dialogmøder med de ansatte. Undersøgelsen og dialogmøderne har sammen med de hidtidige erfaringer om anvendelsen af kompetencefondens midler givet inspiration til denne pjece. 2. Stigende behov for kompetenceudvikling For eksempel har bygningskonstruktører behov for en kontinuerlig udvikling af deres kompetencer ved håndtering af nye kommunale byggeprojekter. Der er flere gode grunde til, at kompetenceudvikling i stigende grad bliver sat på dagsordenen på de kommunale arbejdspladser i disse år. Den generelle samfundsudvikling kræver, at vi tilegner os ny viden for at imødekomme kravene fra arbejdsmarkedet, herunder ikke mindst i forhold til den teknologiske udvikling. Samtidig er der mange organisatoriske omlægninger i den kommunale sektor i form af eksempelvis uddelegering af opgaver fra centralt hold til institutioner. Begrænsede økonomiske ressourcer betyder, at der er behov for at gentænke den kommunale velfærd. Og både medarbejdere og ledere ønsker, at de kan løse interessante arbejdsopgaver, der giver dem mulighed for at udvikle deres kompetencer i forhold til arbejdspladsen såvel som til arbejdsmarkedet generelt.

3 Ifølge mange af de ansatte indenfor Forhandlingskartellets område vil der også fremadrettet være et stort behov for efter- og videreuddannelse. Det er faktisk kun 29 pct. af svarpersonerne i spørgeskemaundersøgelsen, der mener, at deres nuværende færdigheder vil matche deres opgaver i fremtiden. Samtidig siger 80 pct. at de ønsker at deltage i efter- og videreuddannelse i Men det er ikke altid let at komme afsted Selv om der er et stort behov for kompetenceudvikling, er det langt fra alle, der får gjort noget ved det. Det er der ifølge medarbejdere og ledere primært tre grunde til: 1. Tid 2. Økonomi 3. Manglende viden om uddannelsesmuligheder Derudover eksisterer der en række barrierer, som ikke italesættes i samme grad af medarbejderne. Det gælder for eksempel angsten for at fejle eller skulle til eksamen. Heldigvis oplever mange medarbejdere og ledere også, at der er mulighed for at overvinde de forskellige barrierer for kompetenceudvikling. Flere end 80 pct. af lederne og 50 pct. af medarbejderne mener for eksempel, at deres muligheder for at deltage i efter- og videreuddannelse er gode/rigtig gode. Oplevelsen af manglende tid Tid er et problem, da bunkerne hober sig op. Manglende tid eller travlhed på jobbet er en væsentlig barriere for mange medarbejdere og ledere. 50 pct. af lederne giver for eksempel udtryk for, at de oplever travlhed som en barriere. Der er ingen tvivl om, at det i en travl hverdag kan være svært at komme afsted til en efter- og videreuddannelse. Det bør imidlertid være sådan, at efter- og videreuddannelse prioriteres på linje med det øvrige arbejde. Det er nemlig ligeså vigtigt. Der kan naturligvis være travlhed i en periode, der forhindrer, at man kommer afsted, men hvis situationen er den samme år efter år, er det nødvendigt at ændre på prioriteringen mellem arbejdsopgaver og efter- og videreuddannelsesaktiviteter. Når flere vurderer, at manglende tid er en barriere for kompetenceudvikling, kan det hænge sammen med det forventede udbytte. Hvis ikke det er tydeligt, hvad kompetenceudviklingen efterfølgende skal bidrage med i hverdagen, kan man være tilbøjelig til at mene, at indsatsen ikke står mål med udbyttet og forklare fravalget med manglende tid. Det er derfor en god ide at arbejde konkret med behovet for og den efterfølgende anvendelse af kompetenceudviklingsforløbet. Når formål og udbytte står klart, er det lettere at afsætte tiden. Både for medarbejdere og ledere.

4 Oplevelsen af økonomiske begrænsninger som en barriere Økonomi til kompetenceudvikling står ikke øverst ved budgetforhandlingerne. En anden væsentlig barriere for kompetenceudvikling er økonomi eller oplevelsen af, at der er for få penge til efter- og videreuddannelse. Det gælder ikke mindst blandt medarbejderne, hvor 44 pct. peger på netop dette forhold. Det er naturligvis vigtigt, at kompetenceudvikling indgår som et prioriteret område, når budgetterne skal fastlægges. Åbenhed om uddannelsesbudgettets rammer og forudsætninger er med til at synliggøre mulighederne for kompetenceudvikling. Med etableringen af kompetencefonden er der kommet et supplerende og mere målrettet forsøg på at løfte kommunernes indsats i forhold til kompetenceudvikling. Det kan ske med et økonomisk tilskud på op til kr. årligt pr. ansat til individuel kompetenceudvikling. Mulighederne for økonomisk støtte er omtalt i pjecens afsnit 5.? Manglende viden om uddannelsesmuligheder Det er dog vigtigt at have for øje, at kompetenceudvikling kan foregå på andre måder end gennem uddannelse og kurser. Forskellige former for læring på arbejdspladsen kan for eksempel også være en væsentlig indsats i kompetenceudviklingen af medarbejdere. Manglende kendskab og synlighed af muligheder. Den tredje og sidste af de væsentligste barrierer i forhold til kompetenceudvikling er manglende viden om uddannelsesmuligheder. Hver fjerde medarbejder mener, at det er vanskeligt at finde de relevante kurser/uddannelser. Det skyldes især, at de er i tvivl om to spørgsmål: 1. Hvilken uddannelse er relevant for at dække et givent behov? 2. Hvor finder jeg den konkrete uddannelse? I begge tilfælde er det relevant for den enkelte ansatte at søge hjælp til at finde svaret. Det kan for eksempel være på uddannelsesinstitutioner, hvor de har indgående kendskab til de enkelte uddannelser. Men det kan også være hos kommunens HR-afdeling, egen leder eller hos tillidsrepræsentanten/den faglige organisation. Hvis den manglende viden skyldes, at det helt rette tilbud ikke findes endnu, kan man tale med en uddannelsesinstitution, om de kan tilrettelægge et særligt forløb. Det vil dog i nogle tilfælde kræve, at kommunen kan samle et helt hold. Det vil derfor være en fordel at have eksempelvis HR med i den dialog.

5 Og så det der er lidt sværere at tale om Deltagerne på de regionale dialogmøder pegede også på en fjerde og lidt overset barriere. Det er en mere personlig og mental barriere, der handler om eksamensnervøsitet. Flere af deltagerne har oplevet, at potentielle ansøgere afholder sig fra at søge kompetencegivende efteruddannelsestilbud, hvis der er krav om eksaminer. Eksamensnervøsitet er en hel legitim barriere, men der findes løsninger. Der er blandt andet kurser for personer med eksamensskræk, og visse efteruddannelsestilbud har ikke et krav om eksamen. For mange medarbejdere kan skoletiden ligge flere år tilbage. I de tilfælde er det ikke nødvendigvis decideret eksamensskræk, der afholder dem fra at deltage i efteruddannelse. Det kan lige så godt være en generel utryghed og manglende lyst til at skulle deltage i en formel læringssituation. Hvis det sidste er tilfældet, kan det være en hjælp at blive helt konkret på, hvad det er for en praksis i hverdagen, som uddannelsen skal anvendes i forhold til, og hvad man konkret ønsker at opnå med uddannelsen. Dette vil også gøre det lettere at deltage i undervisningen og efterfølgende at anvende det lærte. Men vigtigste af alt er det at turde tale om, hvilke barrierer man oplever i forhold til kompetenceudvikling. Hvis den enkelte medarbejder ikke har lyst til at komme på kursus eller uddannelse, selv om barrierer som tid og økonomi ikke længere er en hindring, kan det være nogle personlige årsager, der holder dem tilbage. 4. Tre veje til planlægning af kompetenceudvikling Der er ingen enkle løsninger på, hvordan barriererne overvindes. Det er dog en forudsætning, at man arbejder med planlægning af kompetenceudvikling. Spørgeskemaundersøgelsen viser, at efter- og videreuddannelse planlægges på flere forskellige måder i kommunerne: Det drøftes løbende på arbejdspladsen Det planlægges ved MUS samtaler Det indgår som led i en skriftlig udviklingsplan for den enkelte

6 De tre måder anvendes i forskelligt omfang, og de vil i praksis også supplere hinanden. For eksempel vil en drøftelse i MED-udvalget om arbejdspladsens mål og behov for kompetenceudvikling også indgå i de individuelle udviklingssamtaler, der kortlægger medarbejdernes udviklingsbehov. Der er ingen tvivl om, at en skriftlig udviklingsplan skubber til uddannelsesaktiviteter, men at de andre måder også kan gøre det. Tiltagene kan bruges til at styrke dialogen om kompetenceudvikling såvel på den enkelte arbejdsplads som i forhold til den enkelte ansatte. I mange tilfælde er det vigtigste imidlertid, at dialogen om kompetenceudvikling styrkes. Derfor vil det være en god ide at anvende flere af metoderne. Det fremgår af aftalen om kompetenceudvikling, som omfatter samtlige kommunalt ansatte, at det er en gensidig forpligtelse, at medarbejderudviklingssamtalerne og planlagte udviklingsaktiviteter gennemføres, så begge parter er forpligtet til at anvende MUS samtaler og inddrage udviklingsaktiviteter, der fx kan omfatte efterog videreuddannelse. For næsten alle medarbejdere på Forhandlingskartellets område gælder desuden, at der skal udarbejdes en skriftlig udviklingsplan for den enkelte medarbejder, med det formål at styrke indsatsen omkring den enkelte medarbejders kompetenceudvikling 5. Den Kommunale Kompetencefond - der er hjælp at hente Den Kommunale Kompetencefond er et forsøg på at mindske den økonomiske barriere. Formålet er at fremme og understøtte kommunernes kompetenceudviklingsindsats og sikre medarbejderne et øget kompetenceniveau. Fonden bevilger op til kr. om året til individuel kompetenceudvikling til den enkelte ansatte. Arbejdsgiverne skal finansiere minimum 20 pct. af udgifterne. Kompetencefonden skal ikke erstatte den efter- og videreuddannelsesindsats, der allerede foregår i kommunerne. Den er tværtimod et økonomisk og uddannelsesmæssigt supplement. Fonden balancerer mellem hensynet til den kommunale opgaveløsning og hensynet til medarbejdernes udviklingsmuligheder på arbejdsmarkedet. Formålet er således todelt; uddannelse til arbejdspladsen og til arbejdslivet. Det er derfor vigtigt, at arbejdet med kompetenceudvikling både sikrer opgaveløsning af høj kvalitet, og gavner medarbejdernes faglige udvikling. Siden fonden åbnede i januar 2014, har flere end kommunalt ansatte modtaget økonomisk støtte til kompetenceudvikling. Der er udbetalt i alt 121 mio. kr. Der er fortsat ca. 330 mio. kr. til rådighed i Den Kommunale Kompetencefond.

7 De vigtigste kriterier for at søge midler fra fonden er: De uddannelser, der søges til, skal fortrinsvis være kompetencegivende og udbudt af en anerkendt uddannelsesinstitution. På fondens hjemmeside kan du se, hvilke typer af kompetencegivende uddannelser der er tale om. Der kan dog også ansøges til andre uddannelser, som behandles konkret af KL og den enkelte organisation. Såvel ledere som medarbejdere er omfattet. Ansøger skal være ansat i en kommune indenfor et af de forhandlingsområder, Forhandlingskartellets organisationer forhandler for. Andre organisationer er dog også omfattet af fonden (Se sidste side). Der kan tidligst søges ni måneder før uddannelsesstart. Der kan søges så længe, der er midler i puljen. Fonden kan dække kursusafgift, transport, ophold og materialer. Ansøgningen skal underskrives af den ansatte, dennes leder samt TR/den lokale. repræsentant for den forhandlingsberettigede organisation. Hvordan søger du? Gå ind på fondes hjemmeside og udfyld en ansøgning. Husk underskrifter. Fondens hjemmeside er: Svar modtages normalt indenfor 14 dage. Du finder ansøgningsskema med vejledning, aftaletekst og FAQ mv. på hjemmesiden. Konkrete eksempler på hvad der gives støtte til Indenfor Forhandlingskartellets område er der givet støtte til en bred vifte af efter- og videreuddannelser det sidste års tid. For eksempel: Diplomuddannelser i beskæftigelse, offentlig forvaltning og administration samt parkforvaltning Master i Miljø og Arbejdsmiljøledelse, Idræt og Velfærd samt Brandsikkerhed Akademiuddannelse i projektledelse og ledelse Der er dog også en række andre uddannelser, der er blevet godkendt fx.: Røgdykkerinstruktør, praksis nær lederuddannelse, konfliktcoachuddannelse, jazzkursus (musiker), forhandlingsteknik og bygherrekompetencer.

8 Ansøgninger sendes via Her finder du også vejledning, aftaletekst m.m. Forhandlingskartellet omfatter følgende organisationer: Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører, HI Organisation for ledende medarbejdere i idræts-, kultur- og fritidssektoren, Kort- og Landmålingsteknikernes Forening, Maskinmestrenes Forening, Søfartens Ledere, Gentofte Kommunalforening, Frederiksberg Kommunalforening, Konstruktørforeningen, Dansk MusikerForbund og Det Offentlige Beredskabs Landsforbund. En række andre organisationer udover Forhandlingskartellet er også omfattet af Den Kommunale Kompetencefond. Det drejer sig om FOA, HK Kommunal, 3F, TL, SL, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Metal/Håndværkerorganisationerne. Se fondens hjemmeside for en nærmere beskrivelse. Spørgeskemaundersøgelsen, der er omtalt i pjecen, kan downloades på følgende adresser: samt

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

FAQ. - Ofte Stillede Spørgsmål til Den Regionale Kompetencefond. Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge?

FAQ. - Ofte Stillede Spørgsmål til Den Regionale Kompetencefond. Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge? FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål til Den Regionale Kompetencefond Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge? Gruppevis ansøgning Hvad kan man søge til? Hvor meget kan man søge? Hvem får pengene udbetalt?

Læs mere

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING Kort om Kompetencefonden Kompetencefonden giver støtte til kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder i staten.

Læs mere

AFTALE OM KOMPETENCEFOND

AFTALE OM KOMPETENCEFOND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET DANSK EL-FORBUND DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND DANSK METAL DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING FAGLIGT FÆLLES FORBUND 3F FOA FAG OG

Læs mere

Bilag 1 Protokollat vedr. Fondsområderne

Bilag 1 Protokollat vedr. Fondsområderne Bilag 1 Protokollat vedr. Fondsområderne Fondsområde I (FOA Fag og Arbejde, 3F (inkl. TiB), Dansk Metal, Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Serviceforbundet, Malerforbundet, Dansk Frisør-

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Kompetencefonden er for dig, der vil udvikle din faglighed

Kompetencefonden er for dig, der vil udvikle din faglighed Den kommunale kompetencefond Er du pædagog 1 leder eller tillidsrepræsentant for pædagoger på BUPL-overenskomst med Kommunernes Landsforening (KL) 2 som ønsker efter- eller videreuddannelse, så tag et

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Regler for Tryghedspuljen

Regler for Tryghedspuljen Regler for Tryghedspuljen Indhold Hvem kan/kan ikke søge Tryghedspuljen...1 Overenskomstgrupperne...1 Arbejdspladser omfattet af aftalen...2 Hvilke aktiviteter kan der søges midler til...2 Hvilke aktiviteter

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK

Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Ikrafttræden mv.... 3 Aftale 1. Formål... 5 2. Anvendelsesområde... 5 3. Strategisk og systematisk

Læs mere

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling SOCIAL-SUNDHED Demens Guide til kompetence udvikling Indhold Forord 3 6 veje til mere viden om demens 4 AMU-uddannelser 5 Sammensatte AMU-forløb 7 Særlige efteruddannelsesforløb tilpasset den enkelte kommune

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune

Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune Informationsmateriale til ledere og medarbejdere Løn & Personale og HR-Udvikling Vedtaget i Hoved MED den 5.

Læs mere

Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond

Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond Hvem kan søge Den Kommunale Kompetencefond?... 2 Hvilke arbejdspladser er omfattet?... 2 Ansøgningsfrist... 3 Hvor meget kan du søge om?... 3 Den

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Cirkulære om aftale om Kompetenceudvikling 2008 Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...3 Aftale 1. Indledning....5 2. Anvendelsesområde...5

Læs mere

Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond

Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond Reglerne for ansøgning til Den Kommunale Kompetencefond Hvem kan søge / målgruppe og arbejdspladser... 1 Ansøgningsfrister... 2 Hvor meget kan du ansøge om og til hvad... 2 Hvilke uddannelser støtter fonden?...

Læs mere

FAQ DEN KOMMUNALE KOMPETENCE FOND. Ofte Stillede Spørgsmål om Den Kommunale Kompetencefond. Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge?

FAQ DEN KOMMUNALE KOMPETENCE FOND. Ofte Stillede Spørgsmål om Den Kommunale Kompetencefond. Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge? FAQ Ofte Stillede om Den Kommunale Kompetencefond Hvilke arbejdspladser er med? Hvem kan søge? Gruppevis ansøgning Hvad kan man søge til? Hvor meget kan man søge? Hvem får pengene udbetalt? Hvor hurtigt

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING.DK

KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEFONDEN OK13 (2013-2015) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING www.kompetencefonden.dk Hvad er Kompetencefonden? Kort om Kompetencefonden Kompetencefonden

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Kompetenceudvikling. Medlemmernes deltagelse i, erfaring med og ønsker til kompetenceudvikling, 2017

Kompetenceudvikling. Medlemmernes deltagelse i, erfaring med og ønsker til kompetenceudvikling, 2017 Kompetenceudvikling Medlemmernes deltagelse i, erfaring med og ønsker til kompetenceudvikling, 2017 Maj 2017 Kompetenceudvikling Resume 91 pct. af medlemmerne har deltaget i en eller anden form for kompetenceudvikling

Læs mere

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling 2 Alsidig og vedvarende kompetenceudvikling er vigtig for alle og kræver opmærksomhed hele tiden fordi arbejdsopgaverne i kommunen kræver dygtige medarbejdere

Læs mere

Hotel- og Restauranterhvervets Kompetencefonde

Hotel- og Restauranterhvervets Kompetencefonde Hotel- og Restauranterhvervets Kompetencefonde Side 1 Hvad er kompetencefonde? Hotel- og restauranterhvervets uddannelses- og samarbejdsfond er etableret mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F Privat Service,

Læs mere

FTF ernes efter- og videreuddannelse anvendelse, udbytte. FTF dokumentation nr

FTF ernes efter- og videreuddannelse anvendelse, udbytte. FTF dokumentation nr FTF ernes efter- og videreuddannelse anvendelse, udbytte og barrierer FTF dokumentation nr. 4 2017 Indholdsfortegnelse Forord 3 Styrk efter- og videreuddannelse på FTF-området Kapitel 1 4 Sammenfatning

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse Ledernes læringsmiljø - en vej til god ledelse 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. På vej til nye læringsformer... 4 2. Statistisk set... 5 3. Forudsætninger for et godt læringsmiljø... 6 3.1 Organisering...

Læs mere

Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere

Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere Den gode MUS - Vejledning for medarbejdere www.teknologisk.dk/kurser Kære læser Står medarbejderudviklingssamtalen (MUS) for døren, og er du i tvivl om, hvordan du bedst forbereder dig? Denne vejledning

Læs mere

Gode råd. på vej mod dit næste job

Gode råd. på vej mod dit næste job Gode råd på vej mod dit næste job Husk, du får dine breve fra HK s a-kasse på Mit HK 02 Arbejdslivet De fleste mennesker oplever skift i deres arbejdsliv, enten efter eget valg eller fordi deres arbejdsplads

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Hold dig ajour med dit fag

Hold dig ajour med dit fag Social- og Sundhedssektoren December 2011 F O A F A G O G A R B E J D E Hold dig ajour med dit fag dine muligheder for efteruddannelse Redaktion: Lotte Meilstrup Politisk ansvarlig: Karen Stæhr Foto: Jørgen

Læs mere

Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling

Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling MUS Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling Det daglige arbejde Siden sidst I skal sammen skabe et fælles billede af medarbejderens arbejdsindsats og opgaveløsning i det forgangne år. Hvordan oplever

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Odense Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Aftale om Tryghedspuljen

Aftale om Tryghedspuljen Aftale om Tryghedspuljen KL Forhandlingsfællesskabet =72019 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål og baggrund 3 2. Puljemidler 3 3. Finansiering 3 4. Midlernes anvendelsesområde 4 5. Ansøgning til

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Tiltrækning, rekruttering og fastholdelse Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Tiltrækning, rekruttering og fastholdelse Seniorer Socialt ansvar Ligestilling Integration Fratrædelse

Læs mere

Aftale om Den Kommunale Kompetencefond

Aftale om Den Kommunale Kompetencefond Side 1 Aftale om Den Kommunale Kompetencefond KL FOA HK-Kommunal Forhandlingskartellet 3F SL BUPL TL Metal DS Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning og formål...3 2. Hvem er omfattet af aftalen...3 3.

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

Socialpædagogers efterog videreuddannelse

Socialpædagogers efterog videreuddannelse Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers efterog videreuddannelse Marts 2019 Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel RAPPORT Socialpædagogers efterog videreuddannelse Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel

Læs mere

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F...

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F... Trivselspolitik Indholdsfortegnelse Trivselspolitik...5 Vision og formål...5 1. Organisationen...5 2. Gruppeniveau...5 3. Den enkelte medarbejder...7 4. Lederen...7 Bilag...8 A. Tiltag...8 Tiltag:...8

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond

Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond Vejledning til ansøgning om støtte til læse-, regne-, IT-kurser gennem Den Kommunale Kompetencefond Følgende vejledning er udarbejdet til jer, der søger støtte gennem Den Kommunale Kompetencefond til læse-,

Læs mere

Karriereprogram for HR-konsulenter

Karriereprogram for HR-konsulenter Karriereprogram for HR-konsulenter Marts 2011 Karriereprogram for HR-konsulenter Den offentlige sektor har brug for kompetente og engagerede HR-funktioner, der fokuserer på opgaver, der skaber værdi for

Læs mere

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling

Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling 15. december 2015 Koncernfælles retningslinjer for kompetenceudvikling Indledning Kompetente medarbejdere er en forudsætning for en god og effektiv opgaveløsning. Strategisk og systematisk kompetenceudvikling

Læs mere

Efter- og videreuddannelse for FTFere 2004-2005

Efter- og videreuddannelse for FTFere 2004-2005 Efter- og videreuddannelse for FTFere 2004-2005 September 2005 Sanne Ipsen, CASA Pernille Bottrup og Per Bruhn, Kubix Efter- og videreuddannelse for FTFere 2004-2005 September 2005 ISBN 87-7356-102-9 FTF

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Notat Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Lokal løndannelse Økonomiudvalget har på sit møde den 30. november 2011 haft en temadrøftelse om lokal løndannelse. De tilkendegav, at det er vigtigt, at der

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

IT-kompetenceudvikling - Faktaark. Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver

IT-kompetenceudvikling - Faktaark. Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver IT-kompetenceudvikling - Faktaark Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver Juni 15 Indhold 1. IT kompetenceudvikling... 3 Resume... 3 1. Deltagerne i undersøgelsen...

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler.

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Information til jobcentre: Varslingssager Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Ansvaret for indsatsen er delt mellem landets jobcentre

Læs mere

MUS med mening. Information til dig som er. Medarbejder

MUS med mening. Information til dig som er. Medarbejder MUS med mening Information til dig som er Medarbejder Indholdsfortegnelse Forord 4 Formål og mål 5 Metoden omkring MUS 8 Proces i SKAT 12 MUS konceptets faser 16 Værktøjer 25 Værktøjer og yderligere information

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond

Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond August 2019 Sølvi Rask sra@kompetenceudvikling.dk Jens Henning Ravnsmed jhr@kompetenceudvikling.dk Pelle Fievé pfi@kompetenceudvikling.dk Kompetencesekretariatet

Læs mere

Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel

Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel Denne folder er først og fremmest skrevet til jer, der overvejer at få et barn, er gravide eller er på barselsorlov. Formålet med pjecen er dels

Læs mere

Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond

Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond Informationsmøde om Den Statslige Kompetencefond August 2019 Sølvi Rask sra@kompetenceudvikling.dk Jens Henning Ravnsmed jhr@kompetenceudvikling.dk Pelle Fievé pfi@kompetenceudvikling.dk Kompetencesekretariatet

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET 2. GENERATION ARBEJDSMARKEDSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand René Christensen Rammer og vision Med udspring i kommuneplanen og Byrådets visioner er det Arbejdsmarkedsudvalgets strategi for de kommende

Læs mere

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen.

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen. Furesø Kommune Kompetenceudviklingspolitik Vedtaget den 14. maj 2007 af Hoved-MED Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Formål med kompetenceudvikling i Furesø Kommune 3. Kompetenceudviklingsbegrebet 4.

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune,

Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune, Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune, Frederiksberg Kommune er som offentlig arbejdsgiver forpligtet til at deltage aktivt i de arbejdsmarkedsordninger og reguleringer som vedtages.

Læs mere

Kønsmainstreaming af generelle aftaler for KL og Forhandlingsfællesskabet kvantitativ del

Kønsmainstreaming af generelle aftaler for KL og Forhandlingsfællesskabet kvantitativ del Kønsmainstreaming af generelle aftaler for KL og Forhandlingsfællesskabet kvantitativ del Mona Larsen, SFI og Flemming Pedersen og Karen Albertsen, Team- Arbejdsliv September 2015 1 1. Indledning I henhold

Læs mere

Socialøkonomiske virksomheders styrker, udfordringer, idéer og muligheder

Socialøkonomiske virksomheders styrker, udfordringer, idéer og muligheder Socialøkonomiske virksomheders styrker, udfordringer, idéer og muligheder Opsamling på workshop den 27/6-2012 Dette er en opsamling af 15 socialøkonomiske virksomheders workshopdialog om deres erfaringer

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE)

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) GODT VIDERE I LIVET STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) FORORD De danske soldater yder en stor indsats i flere af verdens brændpunkter for at fremme lokalt demokrati og fred. Vores

Læs mere

MUS-SAMTALEN. AFHOLDELSE Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.

MUS-SAMTALEN. AFHOLDELSE Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer. MUS-SAMTALEN FORBEREDELSE Før MUS-samtalen skal I forberede jer grundigt ud fra trekantens 4 temaer som giver mulighed for at komme omkring relevante emner, der er vigtige for både organisationen, lederen

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetenceudvikling ved omstilling & forandring

Indholdsfortegnelse. Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetenceudvikling ved omstilling & forandring KOMPETENCEUDVIKLING Indholdsfortegnelse Forord Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetencestrategi INSPIRATION: Når MUSen gør en forskel INSPIRATION: Kompetenceudvikling

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

En styrket indsats over for unge ledige

En styrket indsats over for unge ledige En styrket indsats over for unge ledige Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om En styrket

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING. Kompetent. -ganske enkelt

KOMPETENCEUDVIKLING. Kompetent. -ganske enkelt KOMPETENCEUDVIKLING Kompetent -ganske enkelt Kompetenceudvikling handler om at gå fra at være kvalificeret til at blive kompetent Forord Er du nysgerrig efter at få ideer til, hvordan I på din arbejdsplads

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK METAL FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMSTER OG AFTALER PR. 1. APRIL 2018 FOR LEDENDE VÆRKSTEDSPERSONALE

Læs mere

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat?

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat? Få mere viden om FLEKSJOB Hvem kan få fleksjob? Fleksjob som selvstændig? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen varigt nedsat? Løn- og ansættelsesvilkår? Arbejdsprøvning - hvad er det? Forord Jobcenter

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

Behov for samfundsfaglige akademiuddannelser på Sjælland

Behov for samfundsfaglige akademiuddannelser på Sjælland Behov for samfundsfaglige akademiuddannelser på Sjælland University College Sjælland udbyder i dag en lang række professionsbacheloruddannelser og diplomuddannelser inden for de sundheds-, lærer-, pædagog-,

Læs mere

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 angiver Middelfart Kommunes beskæftigelsespolitiske fokusområder i 2016. Målene styrer prioriteringen af strategien

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 28.10.13. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 28.10.13. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 28.10.13 Implementering af kontanthjælpsreformen Omsætning af kontanthjælpsreformen i Aarhus Kommunes Beskæftigelsesforvaltning.

Læs mere

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Klare mål Klare mål, klar ledelse og gode resultater hænger sammen. Regeringen ønsker derfor at opstille fire klare, overordnede mål

Læs mere

BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG

BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG JUNI 2013 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag 2 FOA FAG OG ARBEJDE BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG Forord Den forkortede

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 27. marts 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til udd a n n e l s e

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til udd a n n e l s e Et nyt arbejdsliv O r l ov til udd a n n e l s e To slags orlov Der er to forskellige orlovsmuligheder: Orlov til uddannelse Orlov til børnepasning Orlovsmulighederne skal være med til at øge rotationen

Læs mere

Indsatsområder - trepartsaftaler

Indsatsområder - trepartsaftaler Indsatsområder - trepartsaftaler Lederuddannelse Der er i Region Syddanmark nedsat en styregruppe med repræsentation fra sygehusledelserne samt HR cheferne. Styregruppen er ansvarlig for den overordnede

Læs mere

I dette nummer: BonBon-land. Gode medlemstilbud til dig: o Hjælp - jeg flytter hjemmefra. o Køb rabatbilletter til

I dette nummer: BonBon-land. Gode medlemstilbud til dig: o Hjælp - jeg flytter hjemmefra. o Køb rabatbilletter til 7. årgang, - APRIL 2016 nr. 4 I dette nummer: Formanden har ordet Jeg vælger mig april Velfærdsalliancen.dk Der vil være demonstration i Næstved Det faglige sekretariat holder lukket 27/4 Velkommen i FOA

Læs mere

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 11.11.2015 Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 Moderniseringsstyrelsen og Centralorganisationernes Fællesudvalg har ved OK13 og OK15 aftalt at iværksætte en særlig indsats for at styrke

Læs mere

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID HK MEDLEMMERNES VALGOPLÆG 2015 INDLEDNING I løbet af 2015 skal der være folketingsvalg i Danmark. HK støtter ikke bestemte partier eller politikere. Vi samarbejder

Læs mere

Få styr på dine kompetencer - med Jobmultimeteret

Få styr på dine kompetencer - med Jobmultimeteret Få styr på dine kompetencer - med Jobmultimeteret Jobmultimeteret er dit personlige værktøj til kompetenceafklaring, uddannelsesplanlægning, jobsøgning og karrierestrategi Få styr på dine kompetencer Med

Læs mere

Spørgeskema om efter- og videreuddannelse

Spørgeskema om efter- og videreuddannelse Spørgeskema om efter- og videreuddannelse Kære spørgeskemaudfylder Dette skema indeholder en række spørgsmål om den efter- og videreuddannelse, som du har deltaget i gennem kalenderåret 1996. Med efter-

Læs mere

Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. Overenskomsterne omfattet af fonden fremgår af bilag 1.

Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. Overenskomsterne omfattet af fonden fremgår af bilag 1. REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 025-2015 Kompetencefonden og midler til HK-grupper fra 2015 I

Læs mere

Arbejdsmiljørapport fra lokaludvalg til områdeudvalg

Arbejdsmiljørapport fra lokaludvalg til områdeudvalg Arbejdsmiljørapport fra lokaludvalg til områdeudvalg Arbejdsplads:TeamNærheden,TeamÅlunden,TeamMellemgården,Bostøtten Dato for sidste APV: December 2014, januar 2015 Dato for sidste besøg af arbejdstilsynet:

Læs mere

Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum

Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum OAO-forummet har i forhold til 2. ansøgningsrunde fastlagt følgende kriterier: 1. Der skal være tale om efter- eller videreuddannelse, der er formelt

Læs mere

DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE

DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE Rammer for drøftelse af ressourcer og arbejdsmængde på arbejdspladsen Budget på MED

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste?

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? DM Dansk Magisterforening Et værktøj til DM Offentligs tillidsrepræsentanter til medlemsdiskussion og til forhandling med ledelsen 1 Materialet søger

Læs mere

Socialt kapitel i Region Syddanmark

Socialt kapitel i Region Syddanmark Socialt kapitel i Region Syddanmark Forord Region Syddanmark er en social ansvarlig arbejdsplads. Som den største arbejdsplads i regionen har vi et ansvar, overfor både de medarbejdere der er ansat og

Læs mere

FFL 14 besparelser på SVU

FFL 14 besparelser på SVU 13-0186 - BORA - 10.09.2013 Kontakt: Bodil Rasmussen - bora@ftf.dk - Tlf: 3336 8869 FFL 14 besparelser på SVU Den varslede beskæring af SVU vil få alvorlige konsekvenser for kompetenceudvikling blandt

Læs mere