Østjyske opskrifter 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Østjyske opskrifter 1"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIALE Østjyske opskrifter 1 Af Østjyllands Spisekammer i samarbejde med Dansk Landbrugsmuseum 2015

2 Indhold 1. Om dette materiale 2. En typisk ret til morgenen 3. Valborgblus og fedtboller 4. Altid to retter til middag 5. Grød er godt! 6. Kiks og vafler af råmælk 7. Det søde køkken 8. Fra egen urtehave 9. Hvor kan jeg søge flere oplysninger?

3 1. Om dette materiale I dette materiale finder du opskrifter, beskrivelser af fremstillingsmetoder og gode historier om mad, der har det til fælles, at de er knyttet til Østjylland. Vi håber, at det kan inspirere dig til et nyt fødevareprodukt eller en ny ret på menukortet. En del af retterne vil let kunne opdateres eller tvistes, så de igen kan finde vej til de østjyske spiseborde til morgen, middag og aften. Opskrifterne er indsamlet i forbindelse med Dansk Landbrugsmuseums igangværende projekt Smagen af Østjylland. Her dokumenterer museet den østjyske madkultur i nyere tid gennem interviews, personlige opskriftsamlinger, kogebøger og arkivmateriale. Opskrifterne er afprøvet af Historisk Køkken, der er en gruppe af frivillige madentusiaster tilknyttet Dansk Landbrugsmuseum, som arbejder med glemte retter og historiske råvarer.

4 2. En typisk ret til morgenen DYKÆNDER OG SMÆKVÆLLING Dykænder - der laves af rugbrød blev serveret i mange østjyske hjem til morgenmad, og retten findes i flere varianter. Dykænder kunne serveres i smækvælling, som du får opskriften på her, men blev også ofte serveret med kogt mælk legeret med æg. Dykænder 200 g tørt rugbrød uden kerner 5 spsk. sukker 10 g smør Smækvælling 6 dl mælk 2 æggeblommer 2 spsk. sukker 20 g mel Saft og skal af ½ usprøjtet citron Skær rugbrødet i små tern. Smelt sukkeret på en pande og smelt smørret deri. Når dette er brunt, hældes rugbrødsternene i og ristes, til de er sprøde. Mælken bringes i kog, hvorefter den røres med de øvrige ingredienser. Tip! Rugbrødsternene kan også blandes med sukker og kakao og tørres i ovnen ved 225 grader C i minutter.

5 3. Valborgblus og fedtboller FEDTBOLLER Specielt på Samsø blev traditionen med Valborgblus om aftenen 30. april holdt i hævd langt op i tiden. Det var en aften fyldt med mystik og overtro, hvilket også afspejles i maden: Når vi kom hjem fra bålet, kogte mor fedtboller. Vel sagtens æbleskivedej, som blev kogt i svinefedt senere palmin. Bollerne fik arme og ben, som man tidligere tog varsler efter. Informant Jens Erik Buur Mens børnene ledte efter fedtboller, der lignede dyr, sad de ældre og kiggede på bollerne for at læse, hvordan året ville blive. Fedtboller 250 g hvedemel 25 g gær 3 æg Mælk Salt Sukker Gæren røres ud i lidt lunken mælk. De øvrige ingredienser blandes deri og dejen hæver nogle timer. Med en ske formes bollerne, der koges i palmin. Serveres varme med syltetøj og et drys flormelis.

6 4. Altid to retter til middag KOGTE RØDSPÆTTER I ÆGGESOVS Der var varm mad. To retter mad hver dag klokken tolv. Præcis. Informant Karen Nielsen De to retter var ofte først en mættende ret efterfulgt af frugtgrød. Stegt flæsk med persillesovs var ofte at finde på middagsbordet, men også mange farsretter. Boede man ved havet eller fjorden var fisk en væsentlig del af kosten. Kogte rødspætter 4 rødspætter ½ l grøntsagsfond Æggesovs 35 g smør 50 g mel Fiskesuppe 2 æg 2 spsk. eddike ½ tsk. sukker Salt Rødspætterne renses og skæres igennem på langs. De foldes en enkelt gang og lægges i den varme fond, indtil de er færdige ca. 10 minutter. Sovsen laves af fond fra fisken samt lidt sukker og god eddike. Tilsæt 2 æggeblommer og rør sovsen godt sammen. Fisken anrettes i et fad, og sovsen hældes over. Serveres med kartofler og friske grøntsager.

7 5. Grød er godt! KÆRNEMÆLKSGRØD MED FLÆSK Grød og vælling har siden oldtiden været klassikere i det danske køkken og kan varieres på et utal af måder. Kærnemælksgrød eller -vælling serveret med flæsk og rugbrød synes at have været særlig populær i Østjylland i nyere tid. Kærnemælksgrød 1 dl fint valsede havregryn 1 l kærnemælk Havregryn og kærnemælk bringes i kog under stadig omrøring. Koges i cirka 5-10 minutter, indtil grøden har fået en passende konsistens. Serveres traditionelt med stegt flæsk og rugbrød, som dyppes i grøden. Tip! Prøv også grøden serveret med tørret eller fisk frugt eller smag den til med lidt honning eller sirup.

8 6. Kiks og vafler af råmælk KIKS AF RÅMÆLK I dag er det ikke lovligt at bruge råmælk til konsum, men råmælken fra køer indgik tidligere som ingrediens i flere opskrifter: Den råmælk, kalven ikke kunne drikke, blev der lavet kiks af. Informant Bertel Madsen På Saksild-egnen har det været tradition at bage vafler af råmælken. Både kiks og vafler var bagværk, der kun blev lavet om foråret, hvor køerne kælvede. Ja, vi brugte jo råmælken. Det var sådan noget rigtig fed noget. Der bagte vi vafler. Du ved, sådan et vaffeljern, der skulle ned i ilden på komfuret. Informant Karen Nielsen Kiks af råmælk fra Samsø Råmælk Mel Lidt salt Æg Gær eller bagepulver Ingredienserne æltes sammen. Efter hævning rulles dejen ud i 3-4 millimeters tykkelse og skæres i rektangulære stykker. De pensles med æg og bages. Kiksene er ret tykke og kun delvist sprøde. Serveres med smør på.

9 7. Det søde køkken SIRUPSLAGKAGE MED CREME Bagværk har fyldt rigtig meget for husmoderen, for der skulle gerne være lidt lækkert til kaffen. I Østjylland var sirupskage en favorit. Sirupslagkage 75 g smør 125 g sukker 100 g sirup 1 æg 1 ½ dl kærnemælk 200 g mel 1 tsk. bagepulver ¼ tsk. natron Creme 2 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 spsk. mel 2 ½ dl mælk 2 tsk. vaniljesukker 125 g smør 10 g kakao Smelt smør, sukker og sirup i en gryde og lad det afkøle. Slå ægget sammen med halvdelen af kærnemælken. Sigt mel, bagepulver og natron i æggeblandingen og rør resten af kærnemælken i. Smør en springform og drys den med lidt hvedemel. Hæld dejen i og bag den i ca. 45 minutter ved 170 grader C. Creme: Æggeblommer røres med sukker og mel. Tilsæt varm mælk og kog cremen igennem. Tilsæt vaniljesukker samt smør og lad det køle af. Kom lidt af cremen på toppen af kagen og drys med kakao.

10 8. Fra egen urtehave SPINATRAND På landet var husholdningerne tidligere selvforsynende. Køkkenhaven bugnede af grøntsager, urter, frugt og bær, som blev brugt i hverdagen og til fest. Her er opskriften på spinatrand: Spinatrand ½ kg frisk spinat 5 æg 3 dl mælk Lidt salt Spinaten rengøres og blancheres let. Herefter afdryppes den og hakkes godt. Æg, mælk og salt piskes til en ensartet masse og røres sammen med den hakkede spinat. En randform smøres godt, og blandingen hældes heri. Spinatranden koges i vandbad i ca. 20 minutter. Tip! Spinatrand smager godt sammen med skinke og blancherede gulerødder vendt i smør.

11 9. Hvor kan jeg søge flere oplysninger? Er du interesseret i at finde ud af mere om danskernes madhistorie og gamle opskrifter, er der mange muligheder for at finde flere oplysninger og gode historier. Gamle opskrifter, tidligere tiders madtraditioner og tilberedningsmetoder samt historier om gamle retter kan med fordel bruges som omdrejningspunkt i udvikling af nye fødevareprodukter. Smagen af Østjylland er et forskningsprojekt, som afsluttes i Det munder ud i en artikel garneret med opskrifter, der udkommer i tidsskriftet Dansk Madhistorie sidst på året. Det er første gang, at den østjyske madkultur i nyere tid afdækkes. I regi af Østjyllands Spisekammer vil der sidst i foråret 2015 blive udgivet endnu et opskrifthæfte som dette med flere opskrifter indsamlet i forbindelse med forskningsprojektet. Biblioteket er et godt sted at starte, hvis du leder efter litteratur om maden og måltidets historie. Handler det om gamle opskrifter, er det genbrugsbutikker og antikvariater, som du skal besøge for at finde kogebøger og gammelt reklamemateriale med opskrifter. Andre vigtige kulturhistoriske oplysninger findes i form af ubearbejdet materiale rundt omkring i forskellige offentlige arkiver. Dansk Landbrugsmuseum er det nationale museum for landbrug, mad og måltid i Danmark. Du er derfor altid velkommen til at henvende dig til Dansk Landbrugsmuseums faglige medarbejdere, som gerne bistår med hjælp i form af henvisning til litteratur og andre kilder.

12 Indhold og lay out: Dansk Landbrugsmuseum Udgivet med støtte fra:

Dykænder, råmælkskiks og spinatrand. - særlige østjyske opskrifter

Dykænder, råmælkskiks og spinatrand. - særlige østjyske opskrifter Dykænder, råmælkskiks og spinatrand - særlige østjyske opskrifter Den østjyske madkultur Formålet med dette hæfte er at tilbyde opskrifter, fremstillingsmetoder og gode historier, der alle tager sit afsæt

Læs mere

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor Genveje til en glad hverdag fra mor til mor s n e i l i Fam r e t t i r o v a f e 8 jul FAMILIENS 8 JULEFAVORITTER INDHOLD: 1. Brunkagefigurer 2. Brunkager 3. Dadelguf 4. Fyldige klejner 5. Havregrynskugler

Læs mere

Gittes kageopskrifter

Gittes kageopskrifter Gittes kageopskrifter Bamsekagen Vi boede på Maldiverne i 2½ år, og der havde jeg en veninde, som levede af at bage kager til festlige lejligheder. Af hende lærte jeg at lave de sjoveste kager, bl.a. denne

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER

BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER Skab fristende øjeblikke TÆRTER MED HAVENS FRUGTER Grundopskrift til 2 tærter i 23 cm springforme 500 g ODENSE Bagemarcipan eller ODENSE Ren Rå Marcipan 400 g sukker

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 25-32 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 25. MUFFINS MED FITNESS MÜSLI 2,5 dl hvedemel 1,5 dl fuldkornsmel 2 tsk bagepulver ½ tsk salt ½ tsk kanel 2 store æg 1,5 dl brun farin 1,25 dl yoghurt naturel 2

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter.

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. Den Store Bagedag er en årlig tradition, som inviterer alle til at bage sammen. At bage sammen er hygge og samvær med dem, du holder af. Prøv nogle af de lækre opskrifter

Læs mere

Mad til kræsne ganer

Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer Laks bagt med soltørrede tomater og skalotteløg 800 g laksefilet Fyld: 7 stk. soltørrede tomater skåret i strimler 150 g hakkede skalotteløg lidt olie 2 cl hvid balsamicoeddike 4 dl

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Ingredienser pr. patrulje (6 pers)

Ingredienser pr. patrulje (6 pers) Ingredienser pr. patrulje (6 pers) - 3 retter på 5 timer o Hjemmelavet Tortellini med svampe, seranoskinke og hytteost o Rösti, medister, bearnaise og salat o Chokoladekage i appelsinskal m. hjemmelavet

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Madlavning 21-02-2013

Madlavning 21-02-2013 Madlavning 21-02-2013 Karin Lis Albæk www.kalitesser.dk Tilbehør: rugbrød, smør, snaps Tomatsild med urte creme fraiche, løgringe. 800 g sildefileter, marinerede Marinade: 1 dl olie 1 dl sildelage 4 dl

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Hold 5 08.02.06 Mandeklubbens Madklub. Madlavning ved Hold 5 08.02.2006 Dam, Søren og Niels P. Aftenens Menu. Forret: Løgsuppe med blåskimmel

Hold 5 08.02.06 Mandeklubbens Madklub. Madlavning ved Hold 5 08.02.2006 Dam, Søren og Niels P. Aftenens Menu. Forret: Løgsuppe med blåskimmel Madlavning ved Hold 5 08.02.2006 Dam, Søren og Niels P Aftenens Menu Forret: Løgsuppe med blåskimmel Hovedret: Pipfugl på dåse med Chilikrydret kartoffel fad Dessert: Fastelavnsboller og kaffe Løgsuppe

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Laks med sesamlåg 12 personer. Ingredienser: 12 stk. laks

Laks med sesamlåg 12 personer. Ingredienser: 12 stk. laks Laks med sesamlåg 12 personer 12 stk. laks 4 spsk Frø/kerner 2 tsk sød Rød chilisauce 2 tsk Soja 2 tsk Frisk limesaft Olie så det hænger sammen 1. Læg laksesiden på bagepapir på en bageplade. 2. Hæld kerner

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd PANDEKAGER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd PANDEKAGER PANDEKAGER Rug Pandekager Ca. 15 stk. 2 dl rugmel 2 dl hvedemel 4 æg 6 dl mælk Kokosolie til stegning Kom rugmel, hvedemel og salt i en skål, Slå æggene i og pisk det sammen. Tilsæt mælk mens du pisker.

Læs mere

Vinter i det Nordiske Køkken. Let, lødigt og lækkert

Vinter i det Nordiske Køkken. Let, lødigt og lækkert Vinter i det Nordiske Køkken Let, lødigt og lækkert 1 Vinter i det Nordiske Køkken Let, lødigt og lækkert Vegetar retter Grønkåls salat med korn, syltede rødløg, æble og ristet rugbrød Salat af mynte,

Læs mere

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto Menu 29/4 Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild Blåmuslinger dampet i øl Ovnbagt laks med ramsløgpesto Bygotto m grønt Grønkålssalat m salturt. Stegte bananer m honning, kanel

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Eriks Mad og Musik 28. november 2009

Eriks Mad og Musik 28. november 2009 Eriks Mad og Musik. november 009 Kalveost pænt stykke kalvebov stor svineskank En hel del grofthakkede løg Nelliker Peber Laurbærblade Allehånde Frokostret Der er ikke nogle egentlige mål man krydrer efter

Læs mere

Side 1 af 9 Bag med havregryn Havregryn kan give ekstra sprødhed eller ekstra fugt i kager og brød alt efter metode. Her er 6 lækre og nemme opskrifter med havre. Havre/dadelsnitter Side 2 af 9 25 min.

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

brombær tærte, muffins, marmelade eller smoothie

brombær tærte, muffins, marmelade eller smoothie Tekst og foto Tine Edinger tærte, muffins, marmelade eller smoothie søde brombær sager med Brombær er et af sensommerens smukkeste bær. Deres smag kan variere fra det lidt småsure til det let søde, og

Læs mere

La collection du chef

La collection du chef Café Keller 2014 La collection du chef Opskrifter fra Café Keller Indholdsfortegnelse Kageprodukter... 3 Banankage med flødeostecreme... 4 Cantucci... 5 Chocolate chip cookies... 6 Chokolade fondant...

Læs mere

men u en Efterårsfarver på

men u en Efterårsfarver på Af Marie Melchior. Foto: Betina Hastoft. Regi: Privateje Efterårsfarver på men u en Efterårets smukke farver har inspireret til denne dejlige menu. Nyd en cremet tomatsuppe med ostegratineret rugbrød.

Læs mere

HELT ENKELT OG ØKOLOGISK

HELT ENKELT OG ØKOLOGISK Økologisk Brunch HELT ENKELT OG ØKOLOGISK Brunch er alle tiders anledning til at samle familie og venner på en nem og hyggelig måde. Og brunchen kan varieres i det uendelige alt efter årstiden, hvem der

Læs mere

Bo42 s café. Opskrifter. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Ingredienser Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk.

Bo42 s café. Opskrifter. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Ingredienser Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk. mel 15 g marcipan 250 g mel 100 g smør 37 g gær 25 g sukker ½ tsk.. salt 1 æg 1 dl mælk Bo42 s café Opskrifter Marmelade

Læs mere

Variation: Citronkage: Erstat appelsinsaften med citronsaft og ¼ tsk vanillesukker.

Variation: Citronkage: Erstat appelsinsaften med citronsaft og ¼ tsk vanillesukker. Kager Appelsinkage* 1 æg + 1 æggehvide sødemiddel [60 g] kommes i en skål piskes 5-6 minutter til luftig æggesnaps. ½ dl æblemos samt saften af 1 appelsin piskes hurtigt i. 1 tsk bagepulver samt 65 g mel

Læs mere

Madværksted, uge 45. Dagens opskrifter

Madværksted, uge 45. Dagens opskrifter Madværksted, uge 45 Mine noter TEMA: Bag med sødemidler Dagens opskrifter Kransekage Squash-æblemarmelade Hjemmebagt kanelknækbrød Citronmåne Lagkagebunde Citronroulade med flødeost Stegte æbler med nødder

Læs mere

Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): Pynt: Fremgangsmetode

Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): Pynt: Fremgangsmetode Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): 25 g gær 1 tsk. salt 4 dl vand 50 g solsikkekerner 25 g hørfrø 25 g græskarkerner 100 g hvedemel 250 g rugmel 50 g sigtemel 100-200 g hakket mørk chokolade 1 dl

Læs mere

Lammefrikadeller. Æggesalat med 5 x grønt 4 personer

Lammefrikadeller. Æggesalat med 5 x grønt 4 personer Lammefrikadeller 8 personer 1 kg hakket lammekød 100 g soltørrede tomater 1 mellem løg, skællet og finthakket ½ rød peberfrugt, finthakket 4 spsk. ekstra jomfru olivenolie 2 spsk. tomatpure 2 fed hvidløg,

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere

Kantinefolk fra Nord Norge

Kantinefolk fra Nord Norge Kantinefolk fra Nord Norge Brød Flute Foccacia Brødstænger med blandede kærner Småt men godt Hønsekødssuppe med kartoffel Kartoffel vaffel med røget laksecreme Travlet gris på rugbrødscrouton med rødbede

Læs mere

Opskrifter 1900-1950

Opskrifter 1900-1950 Opskrifter 1900-1950 Når man skal forstå en gammel opskrift, må man vide, hvor meget de gamle mål er. Nedenstående tabel kan hjælpe dig med at omregne til moderne mål. En kvint Et lod Et pund En pægl En

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 33-40 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 33. FITNESS MORGENMADSSMOOTHIE 2 dl frosne hindbær En halv banan Drikkeyoghurt med vanilje Lidt juice 3-5 spsk FITNESS Put alle ingredienser i en blender, og blend

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester 2. påskedag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Grov pizza med Urtefrikadeller Laksebøffer Porre-løgsuppe Krydder-

Læs mere

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth. Regi: Bolig & Brocante og privateje Uhm, Madpakker til aften pak maden ind Hvad har butterdej, filodej, serranoskinke, bacon og en stegeso til fælles? De egner

Læs mere

MED marcipan. Skab fristende øjeblikke

MED marcipan. Skab fristende øjeblikke festbagning MED marcipan Skab fristende øjeblikke Frisk frugttærte 6 pers. 1 pk. mørdej, ca. 300 g 1 pose ODENSE Færdig Kransekagemasse, 200 g kagecreme (Opskriften findes på www.odense-marcipan.dk) Friske

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT MINE OPSKRIFTER BRØD VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT 625 g mel 5 dl vand 2 tsk salt En lille klump gær på størrelse med en ært 1. Gæren smuldres ud i vandet i en stor skål og rører rundt.

Læs mere

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt.

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt. Opskrifter Frikadeller 500 g hakket flæskesmåkød 1 dl mel ca. 2 tsk. salt ca. 1 tsk. peber 2 spsk. hakket løg 1 æg 2 dl mælk margarine til stegning 1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og

Læs mere

Opskrifter. Jamabalaya med kylling og skaldyr. Jambalaya med skaldyr og kylling

Opskrifter. Jamabalaya med kylling og skaldyr. Jambalaya med skaldyr og kylling Opskrifter Jamabalaya med kylling og skaldyr Til 8 personer. 2 chorizopølser (krydret spansk pølse) 1 kg nordsørejer med skal 1 kylling parteret i 8 stykker 5-6 tomater 1 fennikel 2-3 stængler bladselleri

Læs mere

BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER

BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER Kronesalat (10 stk) Det skal du bruge til vanille-yoghurt 1 liter yoghurt naturel 3 spsk flormelis 1 vanillestang Det skal du bruge

Læs mere

Ægs køkkentekniske egenskaber

Ægs køkkentekniske egenskaber Ægs køkkentekniske egenskaber Målet med undervisningen: Afprøvning af ægs køkkentekniske egenskaber Gruppestørrelse 2 Husk at tage billeder til Jeres portfolio og reflekter over arbejdsprocesserne, så

Læs mere

Menu til den 11.april 2011

Menu til den 11.april 2011 Menu til den 11.april 2011 Påskefrokost Rejesalat Citronkage Lammekølle Kartoffelsouffle Spinat timbale Rødvin sauce Sommer Salat Rösti med laks og avocado Fiskefilet med hjemmelavet remoulade Rabarber

Læs mere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere Småkager Sædvanligvis kan småkagedej fryses i op til 3 måneder før brug. De fleste småkager kan også udmærket fryses uden at miste sprødhed, men de kan også holde sig et stykke tid under tætsluttende låg.

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

FISKE RETTER ( OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER)

FISKE RETTER ( OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FISKE RETTER ( OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) TUN I TOMAT PASTA SALAT MED FISK STEGTE FISK MED GRØNSAGER FISKE RATATOUILLE OVNSTEGTE FISK MED GRØNSAGER FISKEFAD PIZZA MED TUN KARTOFFELFAD MED KOGT FISK

Læs mere

Opskrifter fra Byens Køkken

Opskrifter fra Byens Køkken Opskrifter fra Byens Køkken Alle opskrifterne er udviklet i kreativt samarbejde mellem medarbejderne i Byens Køkken og kokken Claus Holm, som siden har arbejdet videre med opskrifterne. Hans forslag kan

Læs mere

Pizzatoast. Beregnet til 40 børn

Pizzatoast. Beregnet til 40 børn Pizzatoast Beregnet til 40 børn 40 skiver groft toastbrød Ca. 1 kg skinke i strimler, kylling eller peperoni Tomatketchup Ca. 1 kg revet ost Evt. tomatskiver og cocktailpølser Oregano Toastbrødene smøres

Læs mere

Tips og gode råd til opskrifterne

Tips og gode råd til opskrifterne Tips og gode råd til opskrifterne Som i de tidligere udgivelser i Maveglad mad-serien, har vi forsøgt at holde os til opskrifter med lettilgængelige fødevarer. Vi vælger så vidt muligt råvarer, der kan

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

GASTRONOMISK TEAM SAMARBEJDE

GASTRONOMISK TEAM SAMARBEJDE GASTRONOMISK TEAM SAMARBEJDE ASTRONOMA FANØ JANUAR 2016 SØNDERBORG KOMMUNE ERHVERV & AFFALD KOK: THOMAS WALBOM MENU JOMFRUHUMMERSUPPE MED BAGT SEJ OG BRØD FANØ RØGET LAKS MED HJEMMETLAVET PASTA, CITRON

Læs mere

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES BY MARIA KEEP CALM AND EAT CUPCAKES 12 1 CHOKOLADE CUPCAKES RABARBER CUPCAKES 30 g kakaopulver 120 g god mørk chokolade 240 ml kogende vand 175 g mel 2 tsk. bagepulver ½ tsk. salt 113 g usaltet smør (stuetemp.)

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Anita inspirerer Furesø til sund mad

Anita inspirerer Furesø til sund mad - lille kogebog fra vinder af Sundhedsprisen 2011 ille kogebog fra vinder af Sundhedsprisen 2011 Sundhedsrådet - lille opskriftsbog med mellemmåltider fra vinderen af Sundhedsprisen 2011 Furesø Kommune

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

Dampet Tsing Tao courgette

Dampet Tsing Tao courgette Dampet Tsing Tao courgette 1 Tsing Tao øl ( eller anden lys asian øl 2 små courgetter 3 spsk mizka eddike 1 alm løg 1 stor knold ingefær 1 kvist rosmarin 2 spsk honning Lidt oliven olie Vask dine grøntsager.

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Fransk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Fransk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema: 7.8. 0 Salat med grønne bønner kg grønne bønner ¾ dl olivenolie spsk rød vineddike hvidløgsfed dl friskhakket persille Kom i vineddiken, rør godt og tilsæt derpå olivenolie, og

Læs mere

Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton

Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton Mikkel Marschall er kok på Restaurant Herman Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton 4 Bornholmerhane bryster 1 stk. romaine salat 2 stk. hjertesalat 2 skalotteløg 1 dl mayonnaise

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Carpaccio af røget lammekølle 600 g røget lammekølle Dressing: 1 dl olivenolie 3 spsk. citronsaft 1 stk. soltørret tomat 1 fed hvidløg salt og peber ½ potte grøn basilikum ½ potte

Læs mere

Kold farsbrød med groft brød

Kold farsbrød med groft brød Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærerens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lame kotelet Farsbrød med Skaldyrs wok Blomkålsgratin Orange stegt med

Læs mere

Når torskerognen har stegt ca. 1 minut, smuldres og vendes den med persille, saft af citron og salt og peber.

Når torskerognen har stegt ca. 1 minut, smuldres og vendes den med persille, saft af citron og salt og peber. Madplan for uge 8 Mandag: Omelet med persille, torskerogn og kartofler og porrer: Til 4 personer 8 æg 60 g mælk 20 g smør 300 g torskerogn, skåret i skiver og ristet 2 store håndfulde frisk persille, plukket

Læs mere

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad Dansk - tigrinsk Sundhedsplejen Brønderslev Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt:

Læs mere

konkurrencedygtig - ridning

konkurrencedygtig - ridning konkurrencedygtig mad - ridning Team Danmark og Dansk Ride Forbund Marts 2009 Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Telefon 4326 2626 Udgiver Tilrettelæggelse Foto Layout/tryk Team Danmark og Dansk

Læs mere

Fars, burgere & toasts

Fars, burgere & toasts Fars, burgere & toasts Fars 1 portion 50 g hvedemel 2-3 dl mælk røres sammen i en skål, hvorefter der tilsættes 500 g hakket kød 2 tsk salt ⅛ tsk peber - det hele røres godt sammen. Til fx forloren hare

Læs mere

Sødt maltbrød. Et stort brød. 2,5 dl mælk. 50 gram smør. 2,5 dl vand. 1 dl sirup. 1 pose tørgær (økologisk 9 gram tørgær) ½ dl maltmel

Sødt maltbrød. Et stort brød. 2,5 dl mælk. 50 gram smør. 2,5 dl vand. 1 dl sirup. 1 pose tørgær (økologisk 9 gram tørgær) ½ dl maltmel Sødt maltbrød Et stort brød 2,5 dl mælk 50 gram smør 2,5 dl vand 1 dl sirup 1 pose tørgær (økologisk 9 gram tørgær) ½ dl maltmel 1, 4 kg hvedemel 1 tsk groft salt. Ovn 200 grader Lun mælken i en kasserolle,

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BREAD Bread AND and Breakfast BREAKFAST projekt projektet med støtte (2011-2014), fra forskningsrådet

Læs mere

MARCIPAN. med skovbær og kakao. Skab fristende øjeblikke

MARCIPAN. med skovbær og kakao. Skab fristende øjeblikke TO FRISTENDE NYHEDER MARCIPAN med skovbær og kakao Skab fristende øjeblikke SMAGFULD MARCIPAN med de bedste råvarer VÆLG MELLEM SKOVBÆR OG KAKAO Hvide chokoladestykker 100 g ODENSE Hvid Chokolade 100 g

Læs mere

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille.

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartoffel/sellerimos 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartofler og sellerien skrælles, ternes og koges i i usaltet vand til alt er helt

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 1-8 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1. VEGETARBOLLER MED PESTOFLØDE RIGATONI Ingredienser 1 pakke Garden Gourmet Boller 300 g rigatoni Pestofløde 100 g grøn pesto 2 dl madlavningsfløde Salt og peber

Læs mere

Kun 100 kr. pr. person. Farverig

Kun 100 kr. pr. person. Farverig Af Marie Melchior. Foto: Betina Hastoft. Regi: www.housedoctor.dk, www.bungalow.dk og www.brostecopenhagen.com Kun 100 kr. pr. person Farverig forårsbuffet Skal du holde konfirmation eller andre dyre fester,

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen.

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Torso/bryst kage Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Tirsdag Bunden laves og kommes på køl. (Mudcake bliver bedre når den står nogle dage) Torsdag Mousse er/skildpaddecreme

Læs mere

Køllen ligges op på tallerken, anrettes med rucola vendt med ost og dressing.

Køllen ligges op på tallerken, anrettes med rucola vendt med ost og dressing. Dyrkølle med pesto og mandler: Rucola, vendes med dressing af 4 tsk olie 1 tsk balsamicoeddike 1 tsk citronsaft Røget dyrekølle i skiver 2. dl. salt mandler, ristede Revet parmesanost Cherrytomater i halve

Læs mere

Som fisk i vandet v/kurt Larsen

Som fisk i vandet v/kurt Larsen 23. Oktober 2014 Som fisk i vandet v/kurt Larsen Tilberedning under kyndig vejlednig af Bronzemedalje vinder Niels Chr. Madsen Holms Restaurant, Middelfart Menu Forret Hummer, Spidskål, Hvidløg, Aioli

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. januar 2010 Gæstemenuer

Eriks Mad og Musik 23. januar 2010 Gæstemenuer Eriks Mad og Musik. januar 00 Gæstemenuer Grissini 7 g mel ½ dl lunkent vand - spsk olivenolie tsk salt g gær groft salt evt. sesamfrø, birkes eller lidt af hvert. evt. hvidløgsfed Rør gæren ud i vandet.

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Morgenmad til alle uger

Morgenmad til alle uger Skyr med æblemost, kanel og nødder 1,5 dl skyr 1 tsk. honning 1 tsk. kanel 20 g hasselnødder 2 spsk. æblemost Morgenmad til alle uger - vælg ét måltid hver dag 1. Pisk skyr med honning, kanel og æblemost.

Læs mere

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal Frøken Jensen var husholderske hos en rig københavnerfamilie. Hun blev født i Jylland i 1858 og døbt Kristine Marie Jensen. Hendes job var at holde styr på hele den fine familie og sørge for, at de fik

Læs mere

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift 8. MØDEGANG Mad Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift At deltagerne overvejer, hvad der påvirker deres madvaner At deltagerne mindsker dårlig samvittighed i forhold til deres madvaner og oplever

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 26 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokus grønt: Gulerødder Forårsløg Hvidløg Frugt og grønt: Squash Champignon Hvidkålshoved

Læs mere

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL - Sovsen er vores DNA Sovs er sød musik, og derfor får du her på blomsterfestivalen mulighed for at smage på vores dejlige sovs. Hæftet indeholder opskrifter på bl.a. kyllingesovs,

Læs mere

Grunddej Ca. 25 småkager. 125 g smuttede mandler Kornene fra 1 vaniljestang ½ tsk hjortetaksalt 125 g sukker 125 g hvedemel 65 g smør 1 æg

Grunddej Ca. 25 småkager. 125 g smuttede mandler Kornene fra 1 vaniljestang ½ tsk hjortetaksalt 125 g sukker 125 g hvedemel 65 g smør 1 æg en grunddej - fire fantastiske småkager Forvandl din grunddej til en hel småkagefest blot ved at tilsætte nogle få ekstra ingredienser. Vi har bagt skønne småkager med pistacie og citron, sprøde vaniljekranse

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Uge 31. Indkøb. Basis. Rema1000. Denne uge består madplanen af: Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp. Fiskepakke med kartofler og grøntsager

Uge 31. Indkøb. Basis. Rema1000. Denne uge består madplanen af: Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp. Fiskepakke med kartofler og grøntsager Denne uge består madplanen af: Uge 31 Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp Citronstegt kylling m. Asparges Mexicansk farsbrød med guacamole Nudelsuppe med svampe og forårsløg Fiskepakke med kartofler

Læs mere

Hip hurra! værsgo. Annemettes fødselsdagslagkage til FEMINA. femina har fødselsdag

Hip hurra! værsgo. Annemettes fødselsdagslagkage til FEMINA. femina har fødselsdag Hip hurra! FEMINA har fulgt kvinder i 140 år og ikke mindst inspireret til, hvad vi skal spise både til hverdag og fest. En fødselsdag skal selvfølgelig fejres, og vi er meget glade for, at Den store bagedyst

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Rødtungefilét bagt i filodej serveret med cremet ratatouille Forret til 10 personer 10 rødtungefileter á ca. 60-70 g hakkede krydderurter efter eget valg (fx grøn basilikum) 15 oliven

Læs mere

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året I samarbejde med Julens småkageblandinger - hele året Når vi løfter i flok Nogle opgaver giver bare så meget mere mening end andre. Da vi på Hotel og Restaurant, Teknisk Skole Silkeborg i februar måned

Læs mere

Frokost standerhejsning 2010. Menu. Rødbeder med tangsalat. Kikærter- og gulerodssalat i citronsirup. Bladselleri med chilifigner

Frokost standerhejsning 2010. Menu. Rødbeder med tangsalat. Kikærter- og gulerodssalat i citronsirup. Bladselleri med chilifigner Frokost standerhejsning 2010 Menu Rødbeder med tangsalat Kikærter- og gulerodssalat i citronsirup Bladselleri med chilifigner Bygsalat med spinat kvarte æg Reje-glasnudelsalat Blåskimmelsost med pære,

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

Historisk kogebog. Omregning af gamle mål 1 pægl = 2,4 dl 1 pot = 0.97 l 1 lod = 15,6 g 1 fjerdingpund = ¼ pund = 125 g 1 pund = 500 g

Historisk kogebog. Omregning af gamle mål 1 pægl = 2,4 dl 1 pot = 0.97 l 1 lod = 15,6 g 1 fjerdingpund = ¼ pund = 125 g 1 pund = 500 g Historisk kogebog Kogebogen indeholder 200 år gamle retter fra almuekøkkenet og det finere køkken. Der er udvalgt eksempler på retter, der stadig laves i nutidens Danmark i nye versioner, samt retter der

Læs mere

Mandag; Omelet med danske ærter, squash og feta ost. Tomatsalat med friske krydderurter og ristet rugbrød

Mandag; Omelet med danske ærter, squash og feta ost. Tomatsalat med friske krydderurter og ristet rugbrød Madplan for uge 26 Mandag; Omelet med danske ærter, squash og feta ost. Tomatsalat med friske krydderurter og ristet rugbrød 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør ½ kilo dansk ærter 1 stk. frisk Squash Kom

Læs mere