- og hvordan du GØRE FOR DIG opnår den, hurtigere Hvad tillid kan WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- og hvordan du GØRE FOR DIG opnår den, hurtigere Hvad tillid kan WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen mch@gardeinc.com www.gardeinc."

Transkript

1 - og hvordan du opnår den, hurtigere WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen

2 02 16 INDLEDNING DDin virksomheds succes med at øge salget, forbedre kunderelationer, styrke lederskabet og optimere ressourceudnyttelsen er direkte forbundet med evnen til at øge troværdigheden og tilliden, både internt og eksternt. Tillid er for mange virksomheder en af de få virkeligt levedygtige konkurrencemæssige fordele, ofte overset, ignoreret eller misforstået. Jeg ved det godt; Tillid er ikke det første, du tænker på, når det handler om vækststrategi eller lønsomhed. Når de fleste tænker på tillid, så relateres det til bløde, personlige kompetencer, der er mere nice- end need- to have. Men det kan vise sig, at være en stor fejl, hvis man holder fast i den overbevisning Tillid er hverken cyklisk, rollebestemt eller et forbipasserende mode fænomen. Uanset om du er sælger, kundechef/account manager, konsulent, forretningsudvikler, projektleder, afdelingsleder eller medlem af C-suiten (CEO, CFO, COO osv.), så vil din succes være afhængig af graden af tillid fra dine interessenter. Hvis du vil yde indflydelse, så er der andre, der skal finde dig troværdig, have tillid til dine anbefalinger og følge dine råd. Det hedder også en betroet rådgiver, fordi du starter med at blive betroet, før du rådgiver. Dette White Paper er 100% subjektivt og argumenterer for mere troværdighed i professionelle relationer. Det beskriver kompleksiteten og dynamikken i tillid og hvordan du bliver mere troværdig og fortjener større tillid. Eksemplerne er fra samarbejdet med kunder i og udenfor Danmark.

3 Hvorfor arbejde målrettet med tillid? Der er selvfølgeligt en række økonomiske argumenter for at styrke din og dine kollegaers troværdighed. Men før vi kommer til dem, skal du tænke på nogle af de situationer i din virksomhed, hvor det er en fordel, at der allerede er høj tillid, hvor det ville være en fordel, hvis der var mere tillid (eller man handlede mere troværdigt generelt) og så skal du reflektere over konsekvensen af at det ikke er tilfældet i tilstrækkelig grad i dag. Hvad er det typisk for situationer? er det interne eller eksterne? før eller efter salget? Hvem kommer tilliden til gode? (hint: hvis du primært ser det som en fordel for én part, så er det godt, at du skal til at læse om tillid) Hvad betyder tilliden? eller, hvad ville det have betydet? Hvordan påvirker det dig eller dine medarbejdere, at være mere troværdige? Ligesom eksterne interaktioner med kunder, er der mange interne interaktioner, hvor tillidsopbygningen er relevant. Både i leder/leder, leder/ medarbejder og medarbejder/medarbejder situationer, hvor det, at stræbe efter tillid og langsigtede win/win-motiver, giver et mentalt spejl, som man kan anvende i flere af de daglige dilemmasituationer. Der findes selvfølgeligt mange gode forretningsrelationer, der ikke er baseret på dyb tillid og alligevel er meget lønsomme. Den dybe tillid er noget af det højeste man kan stræbe efter i sine forretningsmæssige relationer, så selv om man har mere end 500 links på LinkedIn, er der som regel kun 2-3 af dem, som du betragter, som dine betroede rådgivere. Dvs. dem du ringer til, når du har et problem, som ikke nødvendigvis ligger inden for deres umiddelbare ekspertise ( Du er jo revisor og forstår dig på penge, så du må da vide, hvilken bank, der passer til mig? ). Bredden af forretningsområder Muligheder for mer -, gen- og krydssalg/leads Spurgt først, om mere og andet end primær leverance Behovsbaserede Relationsbaserede Problemet bliver løst Trusted Advisor (Tillidsbaserede) Service-og ekspertisebaserede Levering til tiden, til prisen, i rette kvalitet osv. Dybden af relationerne

4 04 16 Tillid handler om relationer mellem mennesker og de økonomiske perspektiver, er afledte effekter af individuelle handlinger. Jo mere tillid dine kunder eller kollegaer har til dig, jo mere vil de fx: 1. Spørge dig til råds først 2. Lytte til dig 3. Følge dine anbefalinger 4. Tale planer og muligheder med dig 5. Respektere dig 6. Tolke positivt på din feedback 7. Dele følsomme informationer 8. Anbefale dig til andre 9. Tilgive dig 10. Beskytte og varsko dig 11. Acceptere dig som du er Mere omsætning og højere marginer Flere og større ordrer; Troværdige rådgivere vinder flere og større sager over tid. Mersalg; Der er intet, der er bedre til at skabe kundeloyalitet end tillid. Flere og bedre henvisninger; Betroede samarbejdspartnere får dem lettere. Hurtigere organisationsudvikling; Fordi udvikling afhænger af ærlig feedback. Hurtigere produktudvikling; Bedre og mere ærlig feedback fra markedet. Hurtigere og bedre beslutninger; Målorientering og handling bliver lettere og accelereret af tillid. Højere tillid og troværdighed, påvirker både omsætningen og omkostningerne. Illustrationen til højre på denne side er blot eksempler på de afledte effekter af højere tillid. Færre omkostninger: Salgsomkostninger; Troværdige sælgere har højere hitrater (lavere cost-to-sell). Dyre udbud; Kunder spørger deres betroede samarbejdspartnere først Mindre kontrol; Højere uddelegering og ansvar til medarbejdere der er tillid til. Mindre tilbageløb; Kunder og kollegaer følger hurtigere og i højere grad anvisninger fra personer de har tillid til. Lavere medarbejderomsætning; Høj intern tillid medfører mindre friktion og mere transparens, forståelse og engagement.

5 Hvorfor du skal bruge tillid i forretningsrelationer? Bogen The Trusted Advisor udkom i år 2000 og er på listen over de 500 mest indflydelsesrige management og udviklings bøger, der er skrevet, og temaet er mere relevant og vigtigere nu end nogensinde før. Her er en række eksempler: Finanskrise på fjerde år; Når Finansiel Stabilitet er Danmarks femtestørste bank og flyselskaberne sælger flere konkursforsikringer end de lejer biler ud, så er det naturligt, at kunderne bliver mere skeptiske overfor gode tilbud. Massemarkedsføring preller af; Kunderne drukner i reklamer og gode tilbud af mere eller mindre lødig karakter, og det har medført, at kunderne i højere grad vælger ud fra personlige anbefalinger fra personer, de har tillid til. Push-salg er kortsigtet; En grundsten i en performancekultur er (meget) ambitiøse mål og realisering af høje mål kræver bl.a. at flere sælgere, gør flere, bedre eller anderledes indsatser. Det foranlediger mange til at gøre kortsigtede aktiviteter med mere eller mindre underlødige metoder og stærkt fokus på SALG (versus rådgivning ud fra kundens eller medarbejderens reelle behov). Det er kortsigtet og gennemskueligt og kunderne opdager (og husker) det. (Der er god inspiration til dette i artiklen Selling by doing not selling by telling af Charles H. Green der kan hentes gratis på Man kan ikke fake ærlighed over tid. For at opnå status af betroet rådgiver skal man være mere autentisk; være mere sig selv.

6 06 16 Hvis det virker, bliver det kopieret; Udviklingshastigheden er i dag så høj, at hvis du sælger noget, der skaber god forretning, så går der kun uger eller måneder, før dine konkurrenter kan tilbyde noget lignende. Det eneste de ikke kan kopiere, er det personlige, måden, adfærden fra dine medarbejdere og den tillid de opnår. Du skal eje positionen og relationen. Lønsomhed og performanceorientering; Fire ud af fem virksomheder, som vi taler med, vil have mere lønsomheds-/performanceorientering ind i virksomhedskulturen. En anden grundsten i en performancekultur er en åben dialog og evnen til at give og modtage feedback og det kræver, at man har tillid til motiverne hos den, der giver tilbagemeldingen. Høj gennemsigtighed; Internettet, TV og andre medier gør kunderne mere oplyste og mere professionelle i købssituationer. Du vinder, hvis du forstår kunderne bedst og evner at rådgive ud fra kundens helheder og bedste muligheder, ikke ved at tale mest indlevende om dig selv og dine services. På spørgsmålet Hvad er en betroet rådgiver for dig? (i en foranalyse) svarede de fleste kunder; Det er når rådgiveren siger nej til mig og er ærlig om egne begrænsninger og det med småt de giver os følelsen af, at de tager os alvorligt.

7 Nogle grundlæggende teser om tillidsskabelse TILLIDSTESE 1: Tillid kræver tiltro og at være betroet Tillid betyder at man har tiltro at man er villig til at tage en risiko. Der er tillid, når en person har tiltro og en anden er betroet. Det er som regel ens egen troværdighed man skal arbejde med, altså evnen til at blive betroet af andre. Men ofte starter det med, at du udviser tillid til andre. TILLIDSTESE 2: Tillid er personligt Når tillid bliver omtalt, er det som regel i relationen mellem mennesker og som grundregel opstår tillid på personligt plan. Når man har tillid til en virksomhed, er det som regel pga. pålideligheden til den samlede kvalitet/opførsel. TILLIDSTESE 3: Tillid handler om relationer (det handler ikke om dig) Det er nærmest selvforklarende, at tillid handler om relationer. Alligevel er der mange, der glider ind i selvoptagelse, på en måde, så opmærksomheden bliver flyttet fra de personer, hvor tilliden ønskes opnået. Hvorvidt man er orienteret mod egne behov eller mod andres behov, har stor indflydelse på tilliden. Det hjælper at huske sig selv på, at det handler ikke om dig og efterlade sit ego udenfor døren. TILLIDSTESE 4: Tillid opstår i interaktioner Du bliver ikke en betroet rådgiver gennem smarte marketingprogrammer, flotte præsentationer eller sågar blogs og LinkedIn-opdateringer. Tillid opstår i dine interaktioner med andre, specielt en-til-en.

8 08 16 TILLIDSTESE 5: Der er ikke tillid uden risiko Hvis der er oprigtig tillid så behøver man ikke at kontrollere; hvis man har behov for at validere, så er det ikke tillid. Det er noget forretningsfolk i sær advokater, forsikrings- og bankfolk har det med at glemme og derfor forsøger de at minimere risici. Men selve kernen i tiltro indebærer risici. Nogen skal tage en chance, og det er din opgave, at føre an med et godt eksempel selv i en nulfejlskultur. TILLIDSTESE 6: Tillid er paradoksal Tillidsskabelse modsiger logikken. Det viser sig, at den bedste måde at sælge på, er, at stoppe med at prøve at sælge. Den bedste måde at udøve indflydelse på, er, at stoppe med at udøve indflydelse. Den bedste måde at fremstå oprigtig på er, at være ærlig og transparent om det du ikke ved. De handlinger der giver mest tillid, er ofte det modsatte af, hvad din indre dialog fortæller dig. TILLIDSTESE 7: Evnen til at lytte skaber tillid og indflydelse En af de stærkeste faktorer til at opnå indflydelse, er positiv reciprokværdi; tendensen til at gengælde en tjeneste eller handling. Hvis du gør X for mig, så gør jeg Y for dig. Fx hvis du smiler og rækker hånden frem til mig, så smiler jeg og rækker hånden frem mod dig. Og omvendt; Hvis du ikke gør X for mig, så gør jeg heller ikke Y for dig. I tillidsskabelsen og i indflydelsen for rådgivere, starter det med at du viser at du lytter. Hvis du lytter til mig, så lytter jeg til dig. Hvis du ikke lytter til mig, så lytter jeg heller ikke til dig. Kan du se et mønster hos et par af de sælgere/kolleger, du har talt med for nyligt, hvor der var en god dialog, og der, hvor der var en mindre god dialog?

9 09 16 TILLIDSTESE 8: Tillid opstår hurtigt (og kan nedbrydes hurtigt) De fleste mennesker beslutter sig meget hurtigt for om de nærer tillid eller ej, ud fra det de hører eller ser. Tillid er en blanding af noget rationelt og noget følelsesmæssigt og tillid kan sagtens opstå på et øjeblik. TILLIDSTESE 9: Tillid er stærkt og holdbart, ikke skrøbeligt Der er et ordsprog, der lyder; Tillid tager lang tid at opnå, men kun et øjeblik at nedbryde. Det er en myte. Når mennesker mister tilliden til andre personer eller institutioner, er det som regel med nogenlunde samme hastighed, som tilliden blev opbygget med. TILLIDSTESE 10: Du høster, hvad du sår Tillid er en relation karakteriseret af en positiv reciprokværdi. Hvis person A har tillid til person B, så er sandsynligheden for at person B vil leve op til tilliden, større end hvis person A udviser mistænkelighed. Ledere der viser tillid til medarbejderne, udvikler i højere grad teams der lever op til tilliden. Medarbejdere der viser tillid til ledelsen, øger sandsynligheden for at ledelsen lever op til denne. Rådgiveren, der viser tillid og lytter indgående til sine klienter, har større sandsynlighed for at de vil lytte til pågældende. I bestyrelsen hos en stor dansk designvirksomhed, var det i lang tid svært at forstå, hvorfor aggressive incitamenter ikke havde den forventede virkning på virksomhedens øverste ledelse. Indtil et af bestyrelsesmedlemmerne i en privat anledning lyttede til den administrerende direktørs personlige situation, bekymringer og ambitioner, og det var noget helt andet, der fik vedkommendes hjerte til at banke. Det er let nok at forstå, at man skal lytte mere, men det svære er, hvordan man skal lytte, hvis man er drevet af andre motiver.

10 Tillidsligningen Tillid sat på flaske De fleste ved, hvad det vil sige at have tillid til nogen eller at være betroet rådgiver for nogen, men de færreste ved, hvad tilliden består af eller hvad der skete, da den forsvandt. Det har taget forfatterne af The Trusted Advisor mere end 7 år og tusinder af interaktioner, at destillere essensen af tillid til en formel, der beskriver tillidsskabelse på et personligt og organisatorisk plan. Det er med andre ord lykkedes at putte tillid på flaske så det er lettere at applikere, kopiere og skalere til flere. Matematiks ser man straks, at Tillid er en afledt funktion af de tre faktorer i tælleren, Troværdighed* og Pålidelighed og Fortrolighed samt én faktor i nævneren Orientering mod egne behov. Du kan altså øge andres tillid til dig, hvis andre vurderer at du er Troværdig, Pålidelig og Fortrolig. Og omvendt, hvis du har en stærk Orientering mod egne behov, så falder andres tillid til dig (og det går vel også ud over sympatien, hvis en dygtig person hele tiden blærer sig). * Fra originalsproget engelsk, har vi oversat Credibility til Troværdighed. Tillid = Troværdighed + Pålidelighed + Fortrolighed Orientering mod egne behov Troværdighed Det du siger og de ord du bruger. Det du ved om et givent emne, om du er oprigtig og har dine referencer og ekspertise på plads. Jeg kan stole på det, hun fortæller mig om Pålidelighed Det du gør og dine handlinger. Om du er pålidelig og forudseende, om du tager ansvar og giver følelsen af genkendelighed. Jeg kan forvente, at han vil for det plejer han at leve op til. Fortrolighed Trygheden ved at dele informationer med dig. Om du er empatisk og udviser diskretion og aktiv lytning. Jeg kan betro mig til hende om for hun har aldrig misbrugt min tillid eller pinliggjort mig. Orientering mod egne behov Dit fokus i dialog og handlinger. Hvor opmærksomheden er rettet; mod dig selv eller andre. Fx stærk indre dialog, fastlåst agenda osv. Jeg kan stole på hans bekymring om og hvordan det vil have indflydelse på min karriere.

11 11 16 For at andre skal have dyb tillid til dig, skal du have gode resultater på alle fire variabler i ligningen, ligesom det er vigtigt, at have en nogenlunde jævn fordeling i mellem variablerne, da undersøgelser har vist, at store variationer korrelerer med en lavere tillidsscore samlet set. Med andre ord er recepten på dybere tillid: Troværdighed = Hold dig til sandheden Pålidelighed = Gør mere godt Fortrolighed = Tag flere risici Orientering = Tænk mere på andre Tillid = Troværdighed + Pålidelighed + Fortrolighed Orientering mod egne behov Du kan styrke din troværdighed, ved at: Have dyb indsigt i dit arbejdsområde Holde dig ajour med tendenser og nyheder i dine omgivelser og din branche Tilbyde dit synspunkt, når du har et Sige det ved jeg ikke, når det er det rigtige svar Udtrykke passion for dine arbejdsområder Kommunikere overbevisende og afbalanceret, holde øjenkontakten, give et godt håndtryk osv. Du kan styrke din Pålidelighed, ved at: Afstemme forventninger tidligt og følge op løbende Rejse mange små forventninger og blive ved med at indfri dem Komme til tiden eller før Sige det med det samme, og tage tydeligt ansvar, hvis du ikke kan leve op til forventninger Bruge andres ordvalg, skabeloner, dresscode osv. for at respektere deres normer og miljø Du kan styrke din Fortrolighed, ved at: Lytte til mere end andres ord ved at bemærke tonefald, følelser og humør og anerkende det du oplever Fortælle andre hvad du oprigtigt værdsætter hos vedkommende, i stedet for at holde det for dig selv Bruge vedkommendes navn Dele noget personligt om dig selv fx en personlig mening eller erfaring det gør dig menneskelig og langt mere interessant Du kan styrke din Orientering, ved at: Tage dig god tid til at finde den rigtige løsning Dele dine idéer og tanker åbent Stille mange nysgerrige (og relevante) spørgsmål (hvad er succes fx for andre?) Forhandle ud fra ønsket om ægte win/win Blive ved med at lytte Fortælle din ærlige mening, selv når det er akavet Give andre kreditten for succes

12 Styrk din fortrolighed og hold dit ego i skak De fleste, der vil opfattes mere tillidsfulde, bruger mest tid og energi på at styrke deres Troværdighed og Pålidelighed, fordi det er det letteste at forholde sig til (og tiltaler professionelle personer). Men professionelle rådgivere er allerede stærke på disse områder, og det viser sig, at være meget mindre effektivt, i forhold til de udbytter man kunne opnå, ved at stræbe efter en mere jævn og god score på alle fire variable. Det er et paradoks for meget videnstunge virksomheder, hvor man som regel bliver ansat på baggrund af sine kvalifikationer og meritter. Og når man bliver forfremmet, er det igen fordi at man har skabt høje resultater og udmærket sig på fagligheden. Tænk fx over det sidste møde du forberedte dig til; Hvad var det du forberedte? I de fleste tilfælde er forberedelsen primært fokuseret på ekspertisen, på at kunne svare på de mest centrale spørgsmål, der kunne dukke op i mødet, eller som man i virkeligheden gerne vil tale om, for at fremme sagen. For at fremstå troværdig, taler man (jo) om det man ved noget om, og det man tror, kunden eller kollegaen har brug for at høre. Men hvis du vil have flere til at have tillid til dig, så stil dig selv spørgsmålene; Hvordan starter jeg samtalen? (versus hvor den skal ende ), og, hvad skal jeg være nysgerrig efter/hvilke spørgsmål vil jeg stille?. Det er trods alt dine kvalifikationer og meritter, der har sat dig i situationen til at starte med, nu skal du bevise, at du også har oprigtig interesse i at forstå og hjælpe vedkommende videre. Vurderinger af mere end personer viser, at den enkeltstående faktor, med højest korrelerende indflydelse på de andre faktorer, er evnen til at udvise Fortrolighed. Personer der opleves meget Fortrolige, opnår oftere dybere tillid fra andre. Det giver god mening, når man reflekterer over, at en af de stærkeste drivere for tillid netop er den positive reciprokværdi, der opstår ved at lytte empatisk og være nysgerrig på både rationelle og emotionelle emner. Svaret på de fleste dilemmasituationer ligger lige for, hvis du starter med at spørge dig selv; Hvad ville en betroet rådgiver gøre/sige i denne situation?

13 13 16 Hvorfor og hvordan lytning øger effekten af rådgivning I rådgivningssituationer er der mange, der fejlagtigt tror, at måden vi mennesker tager beslutninger på er en primært rationel proces. At man samler alle fakta, tilføjer sin sunde fornuft og logisk tankekraft/intelligens og derigennem krystalliserer en objektiv sandhed. Hvis det var tilfældet, så havde det været ligegyldigt hvilken jury man havde i en retssag eller hvilken dommer, der skulle fælde dom. Så havde man kunne rationalisere med sit teenagebarn og flere var kommet til en fælles enighed om den objektive sandhed. Sådan er det bare ikke. Beslutninger tages lige så forskelligt, som vi er mennesker på jorden og der er lige dele rationelle som emotionelle indflydelser. Derfor er det lige så vigtigt at anerkende og spørge ind til det usagte, det der bliver sagt i mellem linjerne, for at forstå, og vise, at man forstår, helheder og de menneskelige aspekter i en kundes eller kollegas situation. Deri ligger en række risici; Hvis du fx tænker jeg kan ikke tage den chance endnu, for der er ikke nok tillid i mellem os, så kan du med fordel efterse dine rationaler. Det er nemlig selve chancen, der skaber tillid i mellem mennesker, fx når du spørger til kundens personlige holdninger til et projekt, eller, ved at fortælle medarbejderen om en personlig refleksion. De færreste adresserer elefanten i lokalet af frygt for, at kompromittere klienten, gøre tingene unødigt komplicerede, blande sig i noget, man ikke skal mm. Men paradoksalt nok, er det netop i risikoen ved at adressere det usagte, at man udviser troværdighed. En metode er, at anvende sine bekymringer, som forbehold i starten af sætningen. På den måde er man direkte og hudløst ærlig, på en socialt acceptabel måde. Se hvordan den betroede rådgiver lytter eller ikke lytter på næste side

14 14 16 Hvordan den betroede rådgiver lytter: 1. Lytter imellem linjerne 2. Spørger ind til afklaring 3. Lader kunden få det ud af systemet 4. Sammenfatter 5. Tager dig seriøst 6. Lader dig tale (ud) 7. Spørger til flere detaljer/i dybden 8. Vil have din version først (hvis du lytter til kunden lytter kunden også til dig) 9. Spørger dig, hvordan de kan hjælpe dig 10. Ser på kunden 11. Spørger ind til både rationelle og emotionelle områder for kunden Hvordan den betroede rådgiver ikke lytter: 1. Afbryder 2. Svarer for hurtigt 3. Matcher kundens pointer ( Ja, det har jeg også prøvet. Det startede med ) 4. Tilføjer egne holdninger, når andre taler 5. Springer hurtigt til konklusioner eller fordømmelser 6. Stiller lukkede og ledende spørgsmål uden årsag 7. Giver dig sine idéer inden man har lyttet til dine 8. Dømmer dig 9. Forsøger at løse problemer for hurtigt 10. Svarer telefonen eller afbryder i et møde 11. Fokuserer ensidigt på det rationelle

15 15 16 Hvad nu? Tillid er personligt, ikke institutionelt. Tillid er emotionelt, ikke kun en rationel proces. Og helt overordnet, så handler tillid om dine intentioner. Er dine intentioner at hjælpe kunden, eller at tjene penge? Dine kunder kan se forskellen. For at vurdere hvor langt du eller dine medarbejdere er, fra at blive betroede rådgivere, kan du starte med at tænke på nogle personer, som du vil betragte som betroede rådgivere i dit professionelle liv, og vurdere, hvad disse personer har til fælles og om der er nogle af disse egenskaber du gerne så, var mere til stede i din organisation. Tag temperaturen på dit Trust Temperament Ved at svare på 20 simple spørgsmål baseret på tillidsligningen, kan du på cirka 5 minutter, få en meget nøjagtig beskrivelse af, hvordan du kan udvikle og få mere succes i dine professionelle relationer. Både i form af en samlet tillidsscore og en Trust Temperament - rapport, der fortæller hvad der gør at andre har tillid til dig, og det, du selv kan gøre, for at være mere troværdig, så du kan; styrke din troværdighed, øge dine resultater og bygge dybere og mere tilfredsstillende relationer med de mennesker, der betyder mest. Gennemfør en gratis Trust Quiz på dette link: En række eksempler på hvad betroede rådgivere har til fælles: 1. De forstår dig og er oprigtigt interesserede 2. Er rolige og konsistente 3. Til at stole på 4. Hjælper dig til at se tingene i andre perspektiver 5. Hjælper dig til at tænke tingene igennem (men det er din beslutning)

16 Har selvværd nok til ikke at være forudindtagede eller dømmende 7. Kritiserer og korrigerer dig på en socialt acceptabel måde 8. Er der for dig i det lange løb 9. Giver dig årsager, du kan tænke over (og ikke deres egne konklusioner) 10. Giver dig muligheder og udfordrer dig på antagelser 11. Agerer som en rigtig person, ikke som en i en rolle 12. Husker hvad vi siger (også uden noter) 13. Har integritet og gode værdier 14. Sætter vores problemer i kontekst gennem metaforer, anekdoter og story-telling 15. Har humor 16. Er kloge (på andre områder end du selv) 17. Er nysgerrige nok til at spørge uden selv at have et svar 18. Ser kunden som en ligeværdig (sparrings-) partner 19. Har stort nok ego til at stille det ved døren, når de går ind 20. Tror på at succes bygger på de samlede kvalitetsoplevelser

17 17 16 Hvad du bør vide om Garde Inc.? Garde Inc. er resultatet af 18 års samarbejde mellem dygtige forretningsfolk. Vi har stiftet selskabet i 2010, fordi det, vi søgte, ikke fandtes og fordi vores kunder efterspørger øget effekt og hastighed i eksekveringen af deres Go to Market strategier. Vi tror på, at nøglen er adfærd, kultur og holdninger og ud fra vores filosofi om Behavoral Execution kan vi levere alt fra få dages sparring, analyse eller træning til en samlet orkestrering og dosering af struktur, kommunikation og træning, alt afhængigt af, hvad der vil gavne dig og din virksomhed bedst. Vi har fået konceptet The Trusted Advisor til Skandinavien fordi formen og måden understøtter effekt og hastighed i eksekveringen og hjælper især rådgivningskunder til at nå større mål hurtigere. Træningen, formen og værktøjerne er udviklet sammen med Charles Green (med)forfatteren til The Trusted Advisor (2000, Free Press) og Trust Based Selling (2006, McGraw-Hill) og senest The Trusted Advisor Fieldbook (2011, Wiley).

Trusted Advisor. En metode til at opnå mere tillid, hurtigere.

Trusted Advisor. En metode til at opnå mere tillid, hurtigere. Trusted Advisor En metode til at opnå mere tillid, hurtigere. Kort om Garde Inc. og Trusted Advisor 1. Vi implementerer forretningsmæssige beslutninger i adfærd og kultur 2. Du skal ringe til os, når du

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER 24 STYRKER OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER Her finder du en oversigt over de 24 styrker, der er kernen i styrkebaseret udvikling. Du kan tage VIAs test på min hjemmeside www.daisylovendahl. dk, men du kan

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Værdifuld. Sådan arbejder og samarbejder vi i EKF

Værdifuld. Sådan arbejder og samarbejder vi i EKF Værdifuld Sådan arbejder og samarbejder vi i EKF På de næste sider kan du læse om EKF s ambition og de værdier, den består af. Ambitionen og værdierne fortæller, hvordan vi opfatter os selv, og hvordan

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

Toplederens egne erfaringer!

Toplederens egne erfaringer! Toplederens egne erfaringer! Brian Petersen har en solid og spændende erhvervserfaring bl.a. som CEO i Københavns Lufthavne og hos Procter & Gamble. Derudover har han også stor erfaring fra forskellige

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Workshop til Vækst - Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Indholdsfortegnelse Workshop til Vækst... 1 Værdibaseret vækstledelse... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 4 Indbydelse... 5 Program...

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende fakto

Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende fakto 1 Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende faktor. Vi skal sammen sikre, at det netop er Elgiganten

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Hvad bruger den excellente leder sin tid på?

Hvad bruger den excellente leder sin tid på? Hvad bruger den excellente leder sin tid på? De fleste ledere, jeg taler med, bruger en stor del af ugen på deres arbejde. Mange af dem forklarer det med, at det er en del af jobbet og, at det jo er det,

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Hvad er ekstraordinær god ledelse?

Hvad er ekstraordinær god ledelse? Hvad er ekstraordinær god ledelse? Hvorfor er det vigtigt med god ledelse? Fordi alt andet ikke skaber den livskvalitet, som jeg mener vi fortjener og har mulighed for at have. God ledelse handler til

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Sådan skabes resultater gennem engagement

Sådan skabes resultater gennem engagement Sådan skabes resultater gennem engagement Engagement er nøglen til frugtbart samarbejde i fremtidens virksomhedskonstellationer. Jens Schultzer Østre Pennehavevej 1D DK-2960 Rungsted Kyst +45 23 99 70

Læs mere

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED Et grundlæggende princip for dig er, at alle fortjener en chance. Du trives bedst i rummelige miljøer og grupper, hvor etik

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid Salgslederuddannelse Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau IE Business School er ranket blandt top 5 over Europas bedste Business Schools af Financial

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

DGI - Kulturmåling 2015 (DGI - Kulturmåling 2013)

DGI - Kulturmåling 2015 (DGI - Kulturmåling 2013) Performance : 3,84 (3,79) Importance : 3,90 (3,94) Respondenter : 414 (360) Organisation 3,53 (3,38) 5.0 Økonomi 3,84 (3,68) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,03 (3,98) 3.0 Kunder / Foreninger / Samarbejdspa 3,66

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af bl.a. RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven baseret

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Indhold Trin 1: Spørge ind Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner?

Læs mere

Den svære samtale - ØVELSER

Den svære samtale - ØVELSER Den svære samtale - ØVELSER Det bliver aldrig sværere i virkeligheden end det bliver lige her i dette rum i dag! 07.05.2012 Side 1 Camilla Høholt Smith Seniorkonsulent Socialrådgiver Diplom i projektledelse

Læs mere

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen Miss Markmans hemmeligheder 10 sikre tips til succes på telefonen Guldkorn fra tusindvis af timer på telefonen Vi gør det hver eneste dag. Igen og igen. Tager telefonen og ringer til beslutningstagere,

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet BILAG 1 - Værdier Forståelsen af GK s værdier tager afsæt i arbejdet fra Fællesuddannelsen, hvor der i skemaet herunder er hentet eksempler som fortæller hvad vi ønsker omkring vores adfærd på arbejdet.

Læs mere

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 3 Giv feedback Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Lær at give fedback... 4 Konstruktiv feedback... 5 Konstruktiv feedback i praksis... 6 Selv iagttagelserne er komplicerede...

Læs mere

At turde følge dit hjerte

At turde følge dit hjerte At turde følge dit hjerte Opregn i din personlige udviklingsdagbog alle de tidspunkter i dit liv, hvor du har ladet vigtige muligheder for vækst og udfordring gå dig forbi. Hvorfor besluttede du dig for

Læs mere

Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund

Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund Jacob Kjær en af Danmarks mest erfarne CFO er HAR ORDET Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund CFO en og økonomifunktionen står over for stigende krav. Nøglen til succes som CFO handler om

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne!

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Med Service Desken i førersædet! IT chef Lise Wormstrup Onsdag den 29. oktober 2008 Agenda Kort om it-afdelingen

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Markedsorientering Troværdighed Motivation Kommunikation Værdier frem for alt hjem Værdier Værdien af værdier Værdier er vigtige. Det er de, fordi de bestemmer, hvad der er rigtigt eller forkert,

Læs mere

Etiske Principper og Standarder

Etiske Principper og Standarder Etiske Principper og Standarder Vi bygger vores kodeks på højt niveau af forskning og praksis Coaching er et ligeværdigt og synergifuldt partnerskab 1 Etiske Principper Dette kodeks angiver en bred række

Læs mere

I øjenhøjde. behov. dynamisk. respekterer. åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer. selvværdsfølelse tillid ledetråd evner.

I øjenhøjde. behov. dynamisk. respekterer. åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer. selvværdsfølelse tillid ledetråd evner. I øjenhøjde dynamisk livssyn respons undervisning respekterer refleksion empatiske følelser åbne privatsfæren rådgiver valgmuligheder udfordrer omtanke forstå behov spørgsmål beslutninger e vejledere drivkraft

Læs mere

ØVELSER OM TILLID. Det kan ændres, og O2 kan hjælpe ændringerne på vej!

ØVELSER OM TILLID. Det kan ændres, og O2 kan hjælpe ændringerne på vej! ØVELSER OM TILLID ØVELSER OM TILLID Tillid er afgørende i forholdet til andre mennesker - det er tilliden, der er med til at skabe en god hverdag, hvor samarbejdet og kunden er i centrum. Alligevel er

Læs mere

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab 17.- 18. juni 2015 København Hovedleverandør til Hvad siger deltagerne? Deteretkursus,dervirkeligharrykketmig.Jegerblevetbevidst

Læs mere

VÆ R D S Æ T T E A F I V E R E T L S E M O T H U M A N U N I V E R Z

VÆ R D S Æ T T E A F I V E R E T L S E M O T H U M A N U N I V E R Z I V E R E T A F VÆ R D S Æ T T E M O T L S E H U M A N U N I V E R Z 20 1 MEDARBEJDERES STØRSTE BEHOV Jeg (Gary) spiste middag med en ven, som er leder i en stor, frivillig organisation. Jeg gav ham en

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Inspiration til den gode mentor/mentee relation.

Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson Mentee er ansvarlig for

Læs mere

Salgsledelse den 9. maj 2012

Salgsledelse den 9. maj 2012 Salgsledelse den 9. maj 2012 Hvem er ham der? Mads Skibdal, Partner, medejer af Key Learning A/S Managementkonsulent (15 år) med Mening-gitis Salgsledelse og salgsudvikling, Projektledelse, Ledelse, Profiler

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Det perfekte parforhold

Det perfekte parforhold Det perfekte parforhold - sådan gør du Mette Glargaard Forlaget Grenen Andre bøger af Mette Glargaard Selvværd for begyndere Poul Glargaards datter det usynlige barn Helterejsen slip følgerne af din opvækst

Læs mere

Hegedüs Creative Consulting ApS www.bhcc.dk

Hegedüs Creative Consulting ApS www.bhcc.dk spring ud i det Hegedüs Creative Consulting ApS www.bhcc.dk Virksomhedsudvikling med kundens drøm og bundlinje i fokus! Bianca Hegedüs - ejer. Baggrund: En international designer baggrund med mere end

Læs mere

Skal vi betale for ildsjælen?

Skal vi betale for ildsjælen? Skal vi betale for ildsjælen? V/ Rie Frilund Skårhøj Sociolog, foredragsholder og konsulent i Ledfrivllige.dk Grundlægger og bestyrelsesmedlem i Foreningen RETRO Bog: Ledelse af frivillige. Særpris: 240

Læs mere

10tips til at skabe gnister i kundekontakten

10tips til at skabe gnister i kundekontakten 10tips til at skabe gnister i kundekontakten Brian Vang - 2016 Vær nærværende Vær nærværende og giv kunden 100% fokus! Nærvær er en grundlæggende forudsætning for at skabe kontakt til andre mennesker,

Læs mere

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene www.gnist.com Hvad er styrker? Uanset hvor vi står i livet, har vi brug for styrke. Styrke til at træffe gode valg, styrke til at stå fast eller styrke til at nå et mål. Styrkekortene er et redskab til

Læs mere

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Vejviseren Introduktion til coaching i kollegasparring Nøglefærdigheder: Nysgerrighed og Aktiv lytning Spørgsmål der rykker Om underviseren Selvstændig

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Comentor Lounge April 2015 1 Comentor A/S Fakta Stiftet i 2002 og dermed Nordjyllands ældste og mest toneangivende konsulenthus 17 medarbejdere i hjertet af

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Gør det komplicerede enkelt og operationelt I Modul 2 får du en grundig og praktisk indføring i systemisk ledelse. Du lærer

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Mere energi og større gennemslagskraft Få dine budskaber ud - med respekt for dig selv og andre Går dit budskab nogle gange ikke igennem? Og bliver din gode

Læs mere

CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a

CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a PwC s forretning er betinget af vores evne til at tiltrække, udvikle og fastholde de dygtigste i branchen. 2 PwC

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET

Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET SMAGSPRØVE PÅ ONLINE MARKEDSFØRING KURSUS PERMISSION MARKETING 2 MEN HVAD SÅ MED DE 99 %, SOM KIGGER FORBI OG IKKE KØBER ABONNEMENT? HVAD KAN VI

Læs mere

Lær at lede og. motivere frivillige

Lær at lede og. motivere frivillige Lær at lede og Bog: Ledelse af frivillige. Særpris i dag: 239 kr. motivere frivillige V/ Sociolog Foredragsholder, forfatter og konsulent Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO Hvor er du? 1) I har

Læs mere

Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger

Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger Vindere i salget har en plan tabere har en undskyldning I arbejdet med salg og forbedring af performance er det vigtigt, at man holder sig de langsigtede mål for øje.

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet.

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Fast ekstern konsulent i Seahealth og for Mærsk training. Speciale i ledertræning, stresshåndtering, konflikthåndtering, psykisk

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

til hvordan du kan øge din omsætning!

til hvordan du kan øge din omsætning! 7 gode tips til hvordan du kan øge din omsætning! 1 Glade og tilfredse medarbejdere skaber glade kunder, glade kunder skaber kundeloyalitet, kundeloyalitet øger gennemsnitskøbet pr. kunde og herved øges

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Skriftlig opgave. Reklamefilm

Skriftlig opgave. Reklamefilm Skriftlig opgave Reklamefilm Materiale Tekst 1. Thomas Nielsen: Her er årets værste tv-reklamer, Søndags-Avisen 16.-18. december 2011. Tekst 2. Thomas Nielsen: Søren Fauli: Had er ikke dårligt, Søndags-Avisen

Læs mere

Lidt om salgsteknik. Forskellige veje til øget salg

Lidt om salgsteknik. Forskellige veje til øget salg Lidt om salgsteknik & Forskellige veje til øget salg Ydre faktorer: Konjunkturer Lovgivning Markedsforhold Konkurrenter Jeres ønsker om forøgelse Jeres salgsresultat Indre faktorer ( kan påvirkes) Jeres

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc.

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc. EQ EVNEN EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Rapport for John Doe ID UH555936 Dato 06 Juli 2016 2013 Hogan Assessment Systems Inc. Introduktion Hogan EQ vurderer

Læs mere

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING Karrieredagene 6. marts 2015 FLEMMING KLUGE Kluge & Partners A/S - Owner Sales-Force1 A/S Founder and Partner Glocalnet A/S CEO ATEA A/S (Merkantildata) Sales Director TELENOR

Læs mere

Vores arbejdsmetoder

Vores arbejdsmetoder Vores arbejdsmetoder Vores forretningsprincipper og Vores værdier udgør sammen kernen i vores virksomhed. I Vores arbejdsmåde beskrives det, hvordan vi omsætter vores ressourcer til resultater. Vi vil

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Få dine budskaber ud med respekt for dig selv og andre Mere energi og større gennemslagskraft i kommunikationen Går dit budskab ikke altid igennem? Og bliver

Læs mere

SEO-strategi. Kunde logo

SEO-strategi. Kunde logo SEO-strategi Kunde logo Formålet SEO-strategien skal ved udførsel skabe mere trafik til KUNDE, samt styrke deres branding. SEO-strategien skal være med til at belyse nogle af de problematikker som KUNDEløser

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT ARKMANN RAINING ERSONLIG POWER & ENNEMSLAGSKRAFT DIT KONKRETE UDBYTTE EFTER AT HAVE DELTAGET ER BL.A.» Du er langt dygtigere til at lave en god mental forberedelse og sætte dig selv op inden din præsentation.

Læs mere

Salg af energibesparende installationer. Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014

Salg af energibesparende installationer. Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014 Salg af energibesparende installationer Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014 Hvad skal vi igennem sammen Intro og forventningsafstemning Hvad er salg hvad er en sælger Kundernes forventninger

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling. Philip Neess

Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling. Philip Neess Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling Business-og Institutionel coaching Arbejde som selvstændig Ledelse og administration Succes

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

3 skridt nærmere karrieren 30. april 2013

3 skridt nærmere karrieren 30. april 2013 3 skridt nærmere karrieren 30. april 2013 Agenda Forberedelse Hvilken type af job drømmer du om træd 3 skridt tilbage Dine kompetencer - EFU-modellen Vær forberedt og på forkant Kontekst og spørgsmål

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

VÆRDISYSTEM OG ETISKE GRUNDHOLDNINGER

VÆRDISYSTEM OG ETISKE GRUNDHOLDNINGER BOFORMEN SKOVVÆNGET VÆRDISYSTEM OG ETISKE GRUNDHOLDNINGER 1.1 1.1.1 GRUNDELEMENTER LOGO Region Nordjyllands logo Logoet er Region Nordjyllands visuelle ankerpunkt og det primære identitetsbærende designelement.

Læs mere

Om Værtskab. kunsten at få mennesker til at føle sig velkomne

Om Værtskab. kunsten at få mennesker til at føle sig velkomne Om Værtskab kunsten at få mennesker til at føle sig velkomne 1 VÄRDSKAPET AB LAYOUT Form & Funktion i Sverige AB TRYK Åtta45, Sverige, sept 2008 FOTOS ImageState, Banana Stock, Ada Elmgart OVERSÆTTELSE

Læs mere

IRS KODEKS. Adfærdskodeks for Intelligent Repair Solutions Holding GmbH og deres datterselskaber

IRS KODEKS. Adfærdskodeks for Intelligent Repair Solutions Holding GmbH og deres datterselskaber IRS KODEKS Adfærdskodeks for Intelligent Repair Solutions Holding GmbH og deres datterselskaber Kære IRS-team Hvordan vi tænker indvendigt, genspejles også i vore handlinger udadtil. Det gælder både for

Læs mere