Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier"

Transkript

1 Preben Grønkjær Magister i idéhistorie Specialkonsulent i ledelse, Region Syddanmarks Ledelsesakademi Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier Artikel offentliggjort i Erhvervspsykologi, nr. 2, juni Denne artikel sætter fokus på, hvordan ens typologiske særpræg indgår som et led i tilpasningen til omgivelserne - og sjælelige overlevelse i dem. Artiklens teoretiske ramme er den schweiziske psykiater C. G. Jungs typeteori. Jung præsenterede første gang teorien i en samlet fremstilling i bogen Psychologische Typen, der udkom i Teorien har i vores tid opnået verdensomspændende udbredelse via Myers- Briggs Type Indikator (MBTI). MBTI-konceptet har især stor succes i erhvervslivet - også i Danmark, hvor den anvendes i forbindelse med team building, konfliktløsning, kommunikationsrådgivning, karriereplanlægning, coaching mm. Det centrale i typologien er en hypotese om fire basale bevidsthedsfunktioner: sansning, tænkning, følelse og intuition, som hver især findes i en ekstraverteret (ekspanderende) og introverteret (reflekterende) variant. Dette giver i alt otte funktioner. En af disse otte funktioner er som regel dominerende i ens tilpasningsstrategi. Den kaldes hovedfunktionen. Ens typologi kan endelig være præget af enten vurdering eller perception, hvilket MBTI'en har lagt særlig vægt på, når et menneskes typologiske profil skal identificeres. Når denne faktor inddrages, giver det 16 karakteristiske kombinationer af de typologiske funktioner. Både Jungs teori og MBTI er bygget op på iagttagelser af dikotomi (modsætning) mellem ekstraversion og introversion, sansning og intuition, tænkning og følelse, vurdering og perception. Med begrebet "modsætning" tænkes i denne forbindelse på, at de to poler (ekstraversion og introversion etc.) ikke kan dominere oplevelsen på samme tidspunkt. De kan derimod godt følge efter hinanden på en harmonisk måde. Eksempelvis kan man først reflektere tankemæssigt over en sag og dernæst følelsesmæssigt uden problemer. Det går dog ikke altid så let; ofte undertrykker den ene side i en polaritet den anden. Når én af funktionerne mere permanent bliver dominerende i ens måde at forholde sig til tilværelsen på, taler Jung om, at man er en type. Når jeg i det følgende taler om en type, er det i den jungske forstand af ordet - og ikke, som det bruges i Myers-Briggs Type Indikator. I Jungs optik forekommer der sjældent en

2 2 decideret type, mens alle ifølge MBTI tilhører en af 16 karakteristiske typer. Begge betragtningsmåder er nyttige og værdifulde, men i forhold til spørgsmålet om tilpasnings- og overlevelsesstrategier finder jeg Jungs betragtningsmåde mest relevant. Definitioner Begreberne "tilpasningsstrategi" og "overlevelsesstrategi" anvendes på forskellige afvigende måder inden for forskellige traditioner, så jeg vil straks indkredse min brug af dem. En tilpasningsstrategi opfatter jeg som et nyttigt og sundt handlings- og reaktionsmønster, hvor man bruger sit iboende potentiale til at håndtere den ydre og indre virkelighed. Under gunstige opvækst- og uddannelsesbetingelser kan ens tilpasningsstrategi efterhånden udvikle sig til at være en fleksibel, nuanceret og velstruktureret brug af hovedfunktionen med lejlighedsvis anvendelse af de andre funktioner, så de kan anvendes målrettet og effektivt til løsning af opgaver både i privatlivet og på arbejdspladsen. En overlevelsesstrategi, derimod, forstår jeg som en respons, der var nødvendig i barndommen til håndtering af usunde livsbetingelser. Men det bliver et problem, at overlevelsesstrategien fungerer automatisk, lang tid efter at de ydre omstændigheder har ændret sig. Når en overlevelsesstrategi går i gang, agerer og reagerer man - f.eks. over for sin leder eller kollega - som om man var et barn, der stod over for far og mor, selv om man nu er granvoksen. Og generelt risikerer ens reaktionsmønster at blive så stereotypt, rigidt og tvangsmæssigt, at man ikke kan løse sine arbejdsmæssige og andre sociale opgaver på en effektiv måde. Ens typologiske karaktertræk bliver inddraget i både tilpasnings- og overlevelsesstrategier. I praksis kan det være svært at afgøre - både ved hjælp af iagttagelser og tests - om et bestemt typologisk betinget reaktionsmønster er en normal, sund tilpasning eller en uheldig, patologisk overlevelsesstrategi. Men følgende kan tjene som indikation: Når man anvender en tilpasningsstrategi, får man det, man har brug for fra omgivelserne - eller i det mindste det, som de er i stand til at give én: Omsorg, støtte, selskab, anerkendelse, beundring, penge osv. I første omgang udfolder dette sig i samspillet med forældrene og andre personer i de nære familierelationer. Senere i livet sker det samme i børnehaven, i skolen, i forhold til kærester etc. Hvis alt går vel, kan man finde anvendelse for sin tilpasningsstrategi på arbejdspladsen, hvor den ændrer sig fleksibelt efter de stadigt nye udfordringer.

3 3 Når det derimod er en overlevelsesstrategi, der styrer ens adfærd, får man på et eller andet tidspunkt det modsatte af, hvad man har brug for. Folk bliver vrede på én, foragter én, bliver bange for én etc., fordi ens reaktioner er ude af trit med den aktuelle situation. Eller man får det selv tiltagende dårligt, fordi man underkaster sig de andre for at få en følelse af eksistensberettigelse. Hvorfor netop disse strategier? Når man vokser op og udvikler sine tilpasningsstrategier, er man heldig, hvis ens forældre har sans for ens individualitet. Så får man lov til at anvende sin naturlige hovedfunktion på egne præmisser. Tilpasningen bliver optimal - man bruger det man har i sig i et dynamisk samspil med omgivelserne. Men manglende rummelighed i opdragelsen kan tvinge én ind i en indstillingstype, der er unormal for én. Og selv om det ikke skulle lykkes for forældrene at fordreje ens normale indstilling fuldstændigt, fordi man har råstyrke nok til at holde fast på sig selv, så går man ofte rundt med en oplevelse af at være "forkert". Tilpasningen bliver dårlig: man siger de forkerte ting - eller de rigtige ting på en forkert måde; man interesserer for upassende emner; man har de forkerte meninger; etc. Og man har som regel i hele sit liv været ude for, at personer i ens omgivelser direkte eller indirekte har villet "forbedre" én, gøre én til et "rigtigt" menneske. Resultatet bliver, at man må udvikle overlevelsesstrategier, der i første omgang gør livet nogenlunde overkommeligt. Men før eller siden udmønter de sig i lettere eller sværere psykiske forstyrrelser. Jeg har set tilfælde, hvor jeg havde på fornemmelsen, at typeproblemet var centralt i en psykisk lidelse - ikke den eneste faktor naturligvis, men en vigtig. For at råde bod på en sådan fejludvikling må man på et eller andet tidspunkt i sit liv forsøge at komme i kontakt med den indstilling og livsstil, der er i overensstemmelse med ens oprindelige natur.

4 4 De enkelte typer I det følgende vil jeg give nogle eksempler på, hvordan de enkelte typers tilpasnings- og overlevelsesstrategier kan se ud. Den ekstraverterede type Begrebet ekstraversion beskriver den psykiske energi, når den bevæger sig ud mod objektet. Når man er en ekstraverteret type, følger bevidstheden primært denne energibevægelse, så ens opmærksomhed og interesse er fokuseret på ydre forhold. Man definerer derfor sig selv i relation til, hvad der sker i verden omkring én. Som ekstraverteret tilpasser man sig således ved at pejle efter omverdenens ønsker og krav. Man bestræber sig på at sige de rigtige ting på den rigtige måde - sådan som mor, far, pædagogerne, lærerne, kæresten, arbejdsgiveren og kollegerne gerne vil høre det. Man udtrykker sig ud fra kollektivt gyldige normer, som altså i denne forstand er objektive. Når man udtaler sin personlige mening, vil man stræbe efter at være i overensstemmelse med de opfattelser, der gælder inden for den sociale gruppe, man tilhører. Det indebærer ofte, at man følger de aktuelle modestrømninger inden for ens fagområde, så man er på forkant med udviklingen. Dette er under normale omstændigheder en værdifuld tilpasningsproces i arbejdsmæssige sammenhænge. Men hvis denne beredvillighed til at tilpasse sig udarter i en ren indpasning, kan den udvikle sig til en uheldig overlevelsesstrategi. Ekstraversionen kan således anvendes som et forsvar mod at mærke sig selv i yderste konsekvens et manisk forsvar (manic defence); man flygter fra indre impulser, af hvad art de end måtte være vrede, sorg, smerte, ømhed osv. En travl erhvervskarriere tilbyder mange muligheder for at udvikle ekstraversionen som en overlevelsesstrategi, der beskytter mod indre, ubehagelige impulser. Faren ved en sådan strategi er, at man på længere sigt bliver trukket så meget ind i de ydre begivenheder, at man taber sig selv i dem. Udbrændthed og stress kan være en følge af, at man ikke får sig selv med i det, man foretager sig. Så opstår der på et eller andet tidspunkt - om ikke før så i livsmidten (i års alderen) - forskellige psykiske og somatiske symptomer, der "forsøger" at presse det ekstraverterede menneske til en vis grad af introversion for at få balance i det sjælelige regnskab.

5 5 Den introverterede type Begrebet introversion beskriver den psykiske energi, når den bevæger sig ind mod subjektet. Når man er en introverteret type, er ens primære opmærksomhed og interesse fokuseret på indre tilstande; man ser den ydre virkelighed ud fra sin egen situation i den. Introversion kan være en lige så velfungerende tilpasningsstrategi som ekstraversionen. Det er den, når introversionen blot betyder, at man hele tiden sørger for at have sig selv med i det, man foretager sig udadrettet. Men introverterede mennesker kan have store problemer med tilpasningen, fordi introversionen også indebærer en vis reservation, skepsis og tøven over for omverdenens krav. Folk i ens omgivelser lægger så pres på én, hvilket bevirker, at man bliver mere og mere tilbageholdende. En af de store farer er derfor, at introversionen udarter i en overlevelsesstrategi, der skal beskytte én mod den ubehagelige omverden, så man kan undgå at skulle tilpasse sig til andres ønsker og behov. At introversion på denne måde kan misbruges i en overlevelsesstrategi, kan dog ikke bruges som et argument for, at den i sig selv er abnorm et argument, man dog faktisk kan komme ud for. Det er jo heller ikke et argument mod ekstraversionen som en naturlig funktion, at den kan anvendes i et manisk forsvar eller en grænseoverskridende (i værste fald psykopatisk) adfærd. Det kan blive et alvorligt tilpasningsproblem på arbejdspladsen, at man som introverteret har brug for en vis tid til refleksion, før man kommer frem med sin mening. Denne tøven kan delvis være et resultat af, at folk i ens omgivelser ikke forstår ens oplevelsesverden og bliver irriterede og utålmodige, når man forsøger at formulere den. På den måde kan man som introverteret blive fanget i en ond cirkel, der isolerer én fra omgivelserne. Man kan f.eks. blive beskyldt for manglende loyalitet og commitment, fordi man ikke straks og begejstret bifalder sin leders ideer. Det er uheldigt, at ledere på grund af sådanne fejlvurderinger går glip af introverterede medarbejderes potentielt værdifulde bidrag til kreativiteten i virksomheden. Men når introverterede mennesker føler tryghed, kan deres ekstraverterede funktion udfolde sig frit og spontant. Man oplever det f.eks., når en stille og indadvendt kollega pludselig til alles store overraskelse begynder at deltage i samtalen. Det gælder generelt for én som introverteret, at man under de rette omstændigheder kan åbne sig for andre. Men hvis introversionen indgår i en overlevelsesstrategi, lukker man sig inde i sig selv. I så fald kan man virke arrogant, selv om det ikke er tilfældet, fordi man sætter en distanceret facade op for at beskytte sig mod omverdenen, der virker truende på én.

6 6 Sansetypen Sansefunktionen er kortest muligt udtrykt den funktion, der registrerer, at noget findes, og hvad dette noget er. Sansetypen er i overensstemmelse med denne funktions dominans optaget af, hvordan ting er ikke hvordan de kunne være eller burde være. Når man er en sansetype, foregår ens tilpasning til omgivelserne primært ved, at man forholder sig til facts - "ting, man kan tage og føle på". Man vil gerne holde sig til detaljer og kendsgerninger, så hvis tingene bliver for abstrakte og hypotetiske, bliver man let usikker. Man foretrækker at være realistisk. Men koncentrationen om de konkrete facts, som er sansetypens store styrke i tilpasningsprocessen, kan udvikle sig til at blive en del af en overlevelsesstrategi. Man kan så bruge den til at holde tingenes bagvedliggende og overordnede betydninger på afstand. Dette kan medføre, at man mister overblikket over helheden, selv om man kender alle dens enkeltheder. Man kan komme til at leve så stærkt i nuet, at man ikke aner de eventuelle følger af sine udtalelser og handlinger. Man ser først sammenhænge og konsekvenser, når det er for sent, og da kan der være sket skader, som man ikke kan rette op på. Som udpræget sansetype vil man som regel være tilfreds med at tage tingenes tilstand til efterretning. Det kan være nyttigt i en tilpasningsstrategi, at man ikke altid skal analysere og problematisere og se perspektiver osv. Men det kan udarte i en overlevelsesstrategi, hvor man krampagtigt forsøger at opretholde status quo. Så "argumenterer" man f.eks. for at tingene skal blive ved med at være, som de altid har været - måske med: "Sådan er det bare"; "Sådan er jeg nu engang"; "Sådan har vi altid gjort" o.l. - hvilket på nutidens arbejdsmarked netop er en grund til at lave om på det! Når sansningen er tilpasset til den aktuelle situation, kan man på arbejdspladsen være med til holde ideer og visioner fast i realiteternes verden. Hvis sansefunktionen derimod inddrages som et element i en overlevelsesstrategi og dermed er ude af trit med rytmen i virksomhedens samlede udviklingsforløb, risikerer man at hænge sig i petitesser og dermed hæmme flowet i omstillings- og forandringsprocesser. Internt i personen selv yder en sådan hagen sig fast i detaljer beskyttelse mod angstvækkende intuitioner, følelser og tanker angstvækkende, fordi de sætter spørgsmålstegn ved den tryghed, der ligger i at vide, hvordan noget er.

7 7 Intuitionstypen Intuitionsfunktionen vejrer muligheder i den situation, man befinder sig i. Intuitionstypen er i overensstemmelse med denne funktions dominans altid på jagt efter nye muligheder Som intuitionstype tilpasser man sig ved hjælp af anelser og fornemmelser. Man har generelt næse for, hvad de andre forventer af én, og så reagerer man ud fra det - enten ved at føje sig eller ved at gøre oprør. I skolen kan man måske klare sig rimelig godt med et minimum af indsats, fordi man hurtigt kan se princippet i tingene - og så bare væve rundt i emnet, så læreren tror, at man har læst på lektien. Hvis denne måde at fungere på bliver taget med op i voksenalderens arbejdsliv, kan man hurtigt se de overordnede sammenhænge og perspektiver i en sag. Hvis intuitionen er velfungerende kan man bidrage til organisationens kreativitet med denne evne til at se sammenhænge og til at finde stadig nye muligheder. Der er så en god chance for, at man er et menneske, der kan producere stribevis af nye ideer. Intuitionen er således en nyttig funktionsmåde i ens tilpasningsproces, især på vor tids arbejdsmarked, hvor man skal være omstillingsparat. Her skal alle uden tøven og med overbevisning i stemmen kunne sige: "Jeg ser ikke problemer, kun muligheder!" - et glimrende motto for en udpræget intuitionstype. Når intuitionen inddrages i en overlevelsesstrategi bliver denne fleksible indstilling brugt til at undgå involvering i den konkrete virkelighed og forpligtende ansvarlighed. Man kan nemlig anvende intuitionen til at surfe rundt i alle mulige fantasier om, hvad man kunne gøre - i stedet for at gøre noget som helst. Man får aldrig gjort noget færdigt, for så skulle man jo konfrontere sig med realiteterne. Man bliver formodentlig ubehageligt til mode, hvis tingene bliver for konkrete og for meget koncentreret på situationen her og nu. Det irriterer én at skulle ned i alle mulige "kedsommelige" detaljer, så man scanner hele tiden situationen for at finde flugtmuligheder. Og som intuitiv leder kan man være så besat af omstruktureringsmani, at man kalder selv rimelig og realistisk skepsis fra medarbejdernes side for "modstand". Tænketypen Tænkningen analyserer, hvad noget betyder og det gør den ud fra logiske overvejelser over, om det er sandt eller falsk. Tænketyper har denne funktionsmåde forrest i bevidsthedsfeltet, så den har markant overvægt i forhold til de andre funktioner, hvilket fundamentalt præger deres forhold til andre mennesker og til verden i det hele taget. Som tænketype tilpasser man sig ved hjælp af nogle principper, som man finder fornuftige og i overensstemmelse med sandheden. Man vurderer, hvad man kan gå ind for, ud fra de ideer og begrebsapparater, som man tilslutter sig, fordi de hænger logisk sammen. I sin

8 8 omgang med andre er man kontant, klar og saglig - og undrer sig lejlighedsvis over, at visse mennesker ømmer sig over, hvad de kalder ens hårdhjertethed. Man forsøger jo bare at være ordentlig og hjælpsom. Det er f.eks. overraskende for én, at folk tager ens kritik personligt. Den er naturligvis saglig! Hvis sådanne konfrontationer foregår inden for en normal tilpasningsstrategis område, kan man forholdsvis let reparere de uheldige bivirkninger af ens måde at være på med nogle passende beroligende bemærkninger. Hvis tænkningen derimod anvendes som led i en overlevelsesstrategi for direkte at holde emotioner væk, så er man nådesløs i sin kritik - ifølge egen forståelse i fornuftens og sandhedens tjeneste. Den formel, man argumenterer ud fra, gælder naturligvis ikke kun for én selv; ens omgivelser må også underkaste sig den - for deres eget bedste. En sådan overlevelsesstrategi vil fremprovokere enten oprør eller underkastelse hos de mennesker, den går ud over. Hvad enten det drejer sig om den ene eller den anden reaktion, betyder det, at man efterhånden bliver følelsesmæssigt isoleret. Hvis man ikke på et tidspunkt får brudt dette mønster, er der stor risiko for, at andre kommer til at opleve én som bedrevidende og følelsesmæssigt afstumpet, så man i stedet for den efterstræbte beundring bliver mødt med foragt eller frygt. I en tilpasningsstrategi er tænkningen så fleksibel og rummelig, at man kan bidrage til fællesskabet med en værdifuld nøgternhed og saglighed. Og hvis man er i besiddelse af de rette evner, kan man være med til at skabe vigtige forandringer på arbejdspladsen. Ens principper kan anvendes kreativt, innovativt og reformerende, så man kan være med til at opbygge nye strukturer og forbedre eksisterende. I en overlevelsesstrategi, derimod, bliver formlen efterhånden så snæver, at man udvikler sig til at være en kværulant, der forsøger at presse sig selv og andre ind i et skema. Principperne bliver tyranniske, og man selv bliver en tyrannisk principrytter. En sådan brug af tænkningen i en overlevelsesstrategi beskytter én mod at komme i en følelsesmæssig afhængighed af andre selv nogen man i sagens natur burde have et intimt relationsforhold til. Føletypen Følelsen er en funktion, der vurderer personer og situationer ud fra deres værdi. Hos føletyper er denne funktion dominerende, så det primære for dem er at vurdere, om noget er behageligt eller ubehageligt, acceptabelt eller uacceptabelt, godt eller ondt. Når man er en føletype, foregår ens tilpasning således ud fra værdibaserede vurderinger og de er rationelle. Man orienterer sig i verden på baggrund af lyst- og ulystfølelser, dvs. man går efter det, der skaber en god stemning, og undgår det, der skaber en dårlig stemning,

9 9 hvilket er helt igennem rationelt. Det er på mange måder fornuftigt, at man har det godt med hinanden, selv om tænketyper kalder føletyper irrationelle, fordi disses rationalitet er anderledes end deres egen. I litteraturen om typologi møder man af og til nogle misforståelser vedrørende føletypers tilpasningsstrategi: de er varme og følsomme, de er meget charmerende, de er hensynsfulde etc. Føletyper kan selvfølgelig være alt dette, men er det ikke nødvendigvis. Faktisk kan føletyper ofte virke kølige, viljestærke eller direkte dominerende, fordi de har en stor grad af kontrol over deres følelsesmæssige reaktioner. Men føletyper har uden tvivl en typologisk fordel mht. at udvikle en adfærd, man generelt sætter stor pris på i den sociale tilpasning - charmerende, indfølende, hensynsfulde etc. Denne adfærd anvendes for at skabe og opretholde gode stemninger og behagelige relationer, der er så vigtige for ens trivsel, når man er en føletype. På denne måde kan man blive et kreativt omdrejningspunkt i selskabelige, arbejdsmæssige og andre sociale sammenhænge, fordi man kan få folk til at føle sig godt tilpas. Deres positive reaktioner på ens adfærd virker så tilbage på én selv som et livsvigtigt energitilskud. Men man kan også bruge følefunktionen som led i en overlevelsesstrategi - og så bliver det farligt på længere sigt. Man kan nemlig bruge følefunktion så stærkt, at man mister kontrollen over den. Det kan udvikle sig til hensynsbetændelse, hvor man kan ende med at brænde ud i sine forsøg på at stille alle tilfreds og holde konflikter nede. Hvor følelsen som tilpasningsstrategi skaber harmoni, vil den som overlevelsesstrategi kræve harmoni. Alle skal være positive. Det kan gå så vidt, at man ved, hvad de rette følelser er - også for de andre, så man forsøger at manipulere dem til at reagere på nogle bestemte måder. Hvis man bruger en sådan overlevelsesstrategi på sin arbejdsplads, risikerer man at være for positiv, for sød eller for omsorgsfuld eller det modsatte: for normativ og for dogmatisk på visse punkter. Det ikke alene udmatter én selv, men det gør også andre irriteret på én, så man ender med at opnå det stik modsatte af det tilsigtede. Følefunktionen i en overlevelsesstrategi beskytter én mod kritiske tanker, der hvis de blev tænkt til ende kunne medføre ubehagelige konklusioner og konsekvenser for ens relationer til andre. Vurderetypen Både tænkning og følelse er - som tidligere nævnt - rationelle, vurderende funktioner. De kaldes vurderende, fordi de evaluerer data ud fra nogle målestokke, man har på forhånd.

10 10 Den vurderende holdning kan blive så markant i ens livsstil, at man med rette kan tale om et typologisk særpræg. En dominerende vurderefunktion kan være nyttig i ens tilpasningsproces: man har en holdning til tingene; man har en klar opfattelse af, om man vil være med til det og det eller ej. Man kan være målrettet og struktureret, hvilket er meget værdifuldt i mange arbejdsmæssige sammenhænge. Men vurderefunktionen kan blive overforbrugt, fordi den skal sikre ens overlevelse. Og selv om man måske fra naturens hånd egentlig er lagt an til at være en perciperetype, kan man have udviklet en stærk vurderefunktion for at holde sammen på sit mentale system. En sådan overlevelsesstrategi kan f.eks. være et produkt af en dårligt fungerende familie i barndommen, hvor man alt for tidligt fik forceret en vurderefunktion frem, for overhovedet at have en fornemmelse af hvad der er op og ned i verden. Det kunne være, fordi mor eller far var mentalt forstyrrede eller blot ikke ville tage forældreautoriteten på sig, men overlod til barnet at have sine egne meninger. Man var derfor nødsaget til at finde sin egen strukturering af virkeligheden ved hjælp af klart og entydigt formulerede meninger og holdninger. Dette kan dog blive et problem, hvis man som voksen bliver ved med at opføre sig, som om man var et barn hjemme hos sine forstyrrede forældre. Man bliver så alt for kontrollerende, insisterende og rethaverisk i forhold til sine kolleger, medarbejdere, partner, børn etc., hvilket kan give anledning til mange unødige konflikter. Når man har udviklet vurderemekanismen som et element i ens overlevelsesstrategi, kan man virke hård på andre, fordi man udtaler markante meninger og holder fast på dem. I bestemte situationer holder man så fast på sine beslutninger, at man ligefrem virker aggressiv, selv om det ikke er tilfældet. Mange tendenser i vores samfund presser én til at bruge vurderefunktionen i sin tilpasning, også selv om man ikke er en vurderetype. Man skal være effektiv og træffe hurtige beslutninger, for tid er penge. Og man skal have en mening - og det om hvad som helst, når som helst, hvor som helst. I skolen blev man trænet i det, og når man ikke kunne komme med en mening, blev man anset for at være passiv, uvillig eller decideret dum. Ikke så sært, at det kan være vanskeligt at slippe en overlevelsesstrategi, der er bygget op på en vurderefunktion! Den beskytter mod en åbenhed, der kan føre én ud i uoverskuelige og dermed angstprovokerende situationer, der giver en fornemmelse af, at man kunne miste kontrollen med situationen eller med sit liv generelt.

11 11 Perciperetypen Sansning og intuition kaldes perciperende funktioner, fordi det er ved hjælp af dem, man iagttager og indsamler data. Hvis et menneskes fundamentale holdning er præget af, at det blot tager ting til efterretning, kan man tale om en perciperetype. Perceptionsmekanismen kan være effektiv i ens tilpasningsstrategi. Det kan den, fordi man som perciperetype er fleksibel og hele tiden åben for nye input. Man tager bare ting til efterretning og virker tit sympatisk på andre: "Der er ikke så meget vrøvl med ham!" Selv hvis man egentlig "fra naturens hånd" er lagt an til at være en vurderetype, kan man udvikle perceptionen som en overlevelsesstrategi. Det kan f.eks. være for at undgå konflikter med en dominerende far, mor, søster eller bror; man lærer at glide af på mulige konflikter ved blot at tage modpartens meninger til efterretning, uden at stille sig selv til regnskab for sin egen vurdering af sagen. En sådan strategi beskytter også én mod at træffe endegyldige beslutninger, så man kan være uansvarlig og give de andre skylden for beslutninger, der viser sig at være ugunstige. Hvis man tager en sådan overlevelsesstrategi med op i sit voksne liv og med på arbejde, risikerer man at blive domineret af andres krav og ønsker, fordi man ikke kan få fat i sin egen holdning til tingene og derfor selvfølgelig heller ikke kan melde den klart ud. Det kan føre til en ophobning af frustrationer, fordi man føler sig drevet rundt i manegen af de andre. I første omgang synes ens lærere og kærester og ledere, at man er så sympatisk, fordi man føjer sig efter deres meninger. Men på et tidspunkt bliver netop dette karaktertræk et kritikpunkt: "Har du da ingen mening selv?" Så før eller senere går den hidtil positive vurdering over til en direkte nedvurdering, måske koncentreret ned til det emotionelle udbrud: "Skvat!" Jeg har hørt en del vurderetyper brokke sig over deres samlivs- eller samarbejdspartnere, fordi disse er perciperetyper over at de aldrig vil tage stilling til noget som helst, og at man skal være lokomotiv for dem, før de overhovedet flytter sig ud af stedet. Omvendt har jeg hørt perciperetyper beklage sig over, at vurderetyperne vil bestemme alting, så man ikke kan få lov til "at gøre tingene i sit eget tempo." Jeg har så lejlighedsvis tilladt mig at spørge, hvordan det mon ville være, hvis der var to på samme matrikel med samme tilpasnings- eller overlevelsesstrategi (dog ikke med netop de ord) - så bliver der som regel stille i lokalet et stykke tid.

12 12 At identificere en overlevelsesstrategi Det er vigtigt at kunne identificere en overlevelsesstrategi - og afmontere den! Det er dog uhyre vanskeligt, da den er ubevidst, hvilket betyder, at den fungerer autonomt. Den er blevet en fuldstændig selvfølgelig del af ens identitet og reaktionsmønster. For at afsløre en eventuel overlevelsesstrategi må man mærke omhyggeligt efter, om man opnår det resultat, man ønsker, når man bruger en bestemt funktion - navnlig må man være meget opmærksom på den feedback, man får fra andre. Man kan nemlig bilde sig selv hvad som helst ind. Man kan f.eks. være overbevist om, at man er hensynsfuld, men hvis man gang på gang kommer ud for, at ens kolleger eller medarbejdere får tårer i øjnene eller decideret græder, når man taler til dem, så beror ens selvforståelse nok på en illusion. Det samme, hvis man hele tiden bliver overrasket over, at de bliver rasende på én eller hævder, at man er afstumpet eller tromlende. Hvis man ikke er fuldstændig blottet for emotionel intelligens, burde stærke, men for én selv uforståelige reaktioner fra andre mennesker blive anledning til en selvransagelse vedrørende forholdet mellem tilpasnings- og overlevelsesstrategier i ens adfærd. Man kan af overlevelsesmæssige grunde være nødt til at udvikle en beskyttende facade ud fra en funktion, der på baggrund af ens medfødte beredskab ikke burde være ens hovedfunktion. Men overlevelsesstrategier, der misbruger funktioner, der egentlig burde ligge brak og dermed være udelukket fra bevidst og målrettet brug (i hvert fald i begyndelsen af ens livsforløb), virker på længere sigt opslidende på ens helbredstilstand. Man bliver træt og ender i værste fald med at være udbrændt. Men selv når det er ens naturlige hovedfunktion, der bliver brugt i ens overlevelsesstrategier, slider det hårdt på én. Så også af denne grund er det af afgørende betydning af få identificeret og afmonteret en overlevelsesstrategi, der for længst er udtjent. Når man er brændt ud i en funktion, der er blevet overforbrugt eller misbrugt i en overlevelsesstrategi, så ligger det potentielt nye brændstof i de hidtil uudviklede funktioner. Hvis de bliver opdyrket og inddraget i ens sociale tilpasningsstrategier, kan der komme ny kreativitet og lidenskab ind i ens tilværelse.

13 13 Litteratur Borbye, Edvard: Hvorfor er du så anderledes? Jungs typologi i teori og praksis. Dansk Management Forum Denne bog er en grundig og bred indføring i typologiens mange facetter. Den indeholder bl.a. en righoldig litteraturliste vedrørende typologi og Myers-Briggs Type Indikator. Grønkjær, Preben: Forståelse fremmer samtalen. 16 mennesketypers kommunikationsstil. Gyldendal Handler om kommunikation i et typologisk perspektiv. Grønkjær, Preben: C. G. Jungs analytiske psykologi. En introduktion. Gyldendal Den psykologiske typologi bliver introduceret i et særskilt kapitel, side Jung, C. G.: Psykologiske typer. Gyldendal Et uddrag af Jungs oprindelige bog fra Kapitel V. Generel beskrivelse af typerne, side anbefales til en begyndelse. Dette kapitel kan i det hele taget læses for sig.

Introduktion til typologi

Introduktion til typologi Introduktion til typologi Preben Grønkjær Den typologi, som Region Syddanmarks Ledelsesakademi anvender, er oprindelig udviklet af den schweiziske psykiater C.G. Jung (1875-1961). Han præsenterede den

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Typer og stress en kort introduktion

Typer og stress en kort introduktion Typer og stress en kort introduktion Hvordan reagerer forskellige mennesketyper på forandringer? Af Preben Grønkjær Stress er uundgåelig især i disse tider med stadige forandringer i arbejdsvilkårene.

Læs mere

Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie

Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie Indholdsfortegnelse Typologiens teoretiske grundlag... 2 Indstillingstyper... 6 Den ekstraverterede type... 7 Den introverterede type...

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Håndtering af forandringer og nedskæringer

Håndtering af forandringer og nedskæringer Håndtering af forandringer og nedskæringer SL Kreds Midt-Vest 14. November 2011 Præsentation Gitten Hammerberg Uddannet ergoterapeut Master i Organisationspsykologi, MPO 2003 Næstformand og landsformand

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Psykologisk intervention og metode Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Teoretisk baggrund Arbejdets udvikling Fra - Den disciplinære struktur metafor

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Hvordan man omhyggeligt plejer

Hvordan man omhyggeligt plejer Hvordan man omhyggeligt plejer en person med meget alvorlig ME Denne brochure er oversat fra engelsk med tilladelse fra forfatteren Greg Crowhurst www.stonebird.co.uk - 2013 Dansk ME Forening 2013 www.dmef.dk

Læs mere

Forstå 3 grundlæggende psykologiske behov på holdet Kompetent Være i relation Autonom

Forstå 3 grundlæggende psykologiske behov på holdet Kompetent Være i relation Autonom Det Hele Menneske Forstå 3 grundlæggende psykologiske behov på holdet Kompetent Være i relation Autonom z We see the world not as it is, but as we are Stephen Covey Ballerina Hvilken vej drejer hun? At

Læs mere

Hvor der er mennesker - er der konflikter. Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt. Tirsdag den 28. april 2015

Hvor der er mennesker - er der konflikter. Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt. Tirsdag den 28. april 2015 Hvor der er mennesker - er der konflikter Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt Tirsdag den 28. april 2015 Forventninger er med til at styre vores hverdag og har indflydelse på de historier vi fortæller.

Læs mere

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011

Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Kursusoplæg Tommerup d. 6. februar 2011 Dagens program til frokost 9.00 9.30 Introduktion 9.30 10.00 Aquafobi angstens væsen [1] Kender vi noget til området fra venner og bekendte? Kan vi sætte os ind

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Enneagram typebeskrivelser

Enneagram typebeskrivelser Enneagram typebeskrivelser Herunder er de enkelte typer kort beskrevet, så de dels kan genkende sig selv og dels på den måde som andre måske kan opfatte dem på. Til sidst er der for hver type et statement

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Tal med dit barn fra A-Z Emotioner/følelser

Tal med dit barn fra A-Z Emotioner/følelser Kender du dine følelser? Vores måde at tænke, føle og agerer på hænger sammen med barndommens opvækst, vores mønstre, vaner og vores personlige udvikling gennem livet. Et barnets observationer m.h.t. til

Læs mere

Forankring - Af Professionel udvikling i det nye bibliotek

Forankring - Af Professionel udvikling i det nye bibliotek Forankring - Af Professionel udvikling i det nye bibliotek 1 Program Buddy funktionen Joharis vindue Tilpasse forstyrrelser En effektiv feedback model Spørgeteknik Kender du typen? Fra oldtid til nutid

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015 Mandag d. 9. november Arbinger Den Anerkendende Tilgang Narrative Samtaler Praktiske råd PERSPEKTIVET Hverdagen på din egen efterskole 90 95% af eleverne

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Spørgeskema om din nyresygdom

Spørgeskema om din nyresygdom NYU-2 Spørgeskema om din nyresygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Nyremedicinsk Ambulatorium OM DIN APPETIT

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR ELSE OLESEN NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende 2014 Else Olesen & Forlaget SAXO 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Hvor mange oplever at implementering af dybtgående forandringer er en af de nemmere ledelsesopgaver? Fra ide

Læs mere

Før vi går i gang: Hvad er stress

Før vi går i gang: Hvad er stress Før vi går i gang: Jeg har aldrig lavet forskning påmine udsagn og er der ingen evidens for at det virker for andre Det vi kommer til at dele er mine erfaringer de virker for mig, såmåske virker det for

Læs mere

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling.

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Stern Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Frid A. Hansen Vivien Abrahamsen 1 Hvad der opstår i samspillet i

Læs mere

Introduktion til Jungs Typologi

Introduktion til Jungs Typologi Projektledelse Modul 2 Kend dig selv som projektleder 1 Introduktion til Jungs Typologi v/specialkonsulenter i ledelse, Gitte Karlsen og Anne Hundtofte Region Syddanmarks Ledelsesakademi Typologiens historie

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Nyhedsbrevet fra Wise Mind for november måned 2010. Coaching & mentoring

Nyhedsbrevet fra Wise Mind for november måned 2010. Coaching & mentoring Nyhedsbrevet fra Wise Mind for november måned 2010. Coaching & mentoring Denne måneds nyhedsbrev er skrevet af konsulent Lone Skovfoged fra vores sydlige bastion Haderslev. Lone har gennem et par år været

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN Introduktion til TYPE og TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH Introduktion Formålet med Introduktion til Type og Teams er at hjælpe dig

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Sproget skaber verden

Sproget skaber verden Sproget skaber verden Gennem den måde, vi taler om og med børn og unge, er vi med til at skabe de fortællinger, de lever deres liv igennem Sproget skaber verden Hvorfor fokus på D I S P U K fortællinger?

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem.

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. Den gode nyhed er, at det er ikke nødvendigt. Du kan klare det

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Skole Skolen på Duevej Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Effektmål for projekt Færre stressede

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Børnene overlades i alt for høj grad til sig selv i daginstitutionerne. Min vurdering er, at det kommer

Læs mere

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide - at det kan tage meget lang tid at sørge - at din sorg skal sørges væk ved bl.a. at græde, og ved at tale om, hvor ked du er af det, med dem, du er tryg

Læs mere

Metadon fortsat den modvillige hjælp?

Metadon fortsat den modvillige hjælp? STOF nr. 3, 2004 TEMA Modsætninger Metadon fortsat den modvillige hjælp? Narkotikapolitikkens og behandlingssystemets forhold til metadon og behandling er ikke uden indbyggede modsætninger. Metadonbrugeres

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Bilag A. Skema 1. Tager barnet kontakt og i hvilket omfang? Kan barnet indgå i dig og mig og vi to -dialoger? Kan barnet lide samvær og samspil?

Bilag A. Skema 1. Tager barnet kontakt og i hvilket omfang? Kan barnet indgå i dig og mig og vi to -dialoger? Kan barnet lide samvær og samspil? Bilag A Pædagogiske observationspunkter i forbindelse med skader i barnets tidlige udvikling. Skemaerne kan anvendes på børn i alle aldre. Parentesen med alder angiver i hvilken periode af barnets udvikling,

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Bliv klogere på stress

Bliv klogere på stress Bliv klogere på stress Eksamensangst Eksamensangst Lars Worning Master i filosofi og psykologi Speciale i angst Kropsterapeut Manu Vision Coach CCC larsworning@hotmail.com Telefon 60820089 Angst, stress,

Læs mere

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008 Velkommen Team børn af psykisk syge Temadag mandag den 10. november 2008 Præsentation af teamet Sekretær Helle Pedersen Psykolog Louise Holm Socialrådgiver Lene Madsen Pædagog Jan Sandberg www.boernafpsykisksyge.dk

Læs mere

Relationskompetence - tilknytning og tryghed. Audhild Hagen Juul, psykolog, Projekt Tidlig Indsats

Relationskompetence - tilknytning og tryghed. Audhild Hagen Juul, psykolog, Projekt Tidlig Indsats Plan for dagen: 9.30-9.40 Velkommen og præsentation 9.40-10.40 Relationskompetence ved psykolog Audhild Hagen Juul 10.40-10.55 Pause 10.55-11.55 Personlighedsforstyrrelser og håndteringsmuligheder i det

Læs mere

Handling uden Hænder. www.visdomsnettet.dk

Handling uden Hænder. www.visdomsnettet.dk 1 Handling uden Hænder www.visdomsnettet.dk 2 Handling uden Hænder Kompileret og redigeret af Erik Ansvang Ydre aktivitet er nemt at forstå. Det betyder, at vi som søgende mennesker skal føre de etiske

Læs mere

Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Controlleren Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns-

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen 1 DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER af Jan Erhardt Jensen Når man taler om de personlige erfaringer, som det enkelte menneske er sig bevidst, må man være klar

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Ungdomskultur og motivation i udskolingen

Ungdomskultur og motivation i udskolingen Ungdomskultur og motivation i udskolingen Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh 1. Tendens: Ungdomsfasen udvides barndommen skrumper Noemi Katznelson, 2. Tendens: Ændret relationsgrammatik

Læs mere

Den automatiske sanseforventningsproces

Den automatiske sanseforventningsproces Den automatiske sanseforventningsproces Af forsknings- og institutleder Flemming Jensen Det kunne ikke gøres enklere. Jeg ved, at for nogle ser meget teoretisk ud, mens det for andre måske endda er for

Læs mere

Magt & Etik når målet kan hellige midlet Mette Kaas Holt Team 5

Magt & Etik når målet kan hellige midlet Mette Kaas Holt Team 5 Magt & Etik når målet kan hellige midlet Mette Kaas Holt Team 5 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 3 Problemformulering 3 Metodeafsnit 4 Definitionen af Det Gode Liv 4 Direkte, Indirekte

Læs mere

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende KRISER TIL SØS - sådan kommer du videre En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende Gode råd til besætningen om krisereaktioner Mennesker, der har været involveret i en traumatisk

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Kreativiteten findes i nuet

Kreativiteten findes i nuet Kreativiteten findes i nuet Af Marianne Nygaard, Cand.mag. i kommunikation og psykologi Kreativitet kan læres, og kreativitet gror og blomstrer i de rette omgivelser og under den rette ledelse. Hvad er

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008 ISSN 1901- Nr. 7 2008 Tema: Medarbejder-udvikling eller -afvikling Når afvikling sker ud fra en god etik Ledelse af medarbejdere er en kongedisciplin for ledere. Medarbejder-udvikling er et plus-ord. Afvikling

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Kommentarer af gymnasielærer, Kasper Lezuik Hansen til det Udviklingspapir, der er udarbejdet som resultat af Højskolepædagogisk udviklingsprojekt

Læs mere

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING Til Familiestyrelsen Dokumenttype Midtvejsevaluering Dato September 2009 EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER INDHOLD Indledning 3 1.1

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 1

Mental Udviklingstrappe Modul 1 Mental Udviklingstrappe Modul 1 Dansk Atletik Forbund Aarhus Tirsdag 04.12.12 (3 timer) Mentaludviklingstrappe modul 1, DAF, 04.12.12 Formål Introduktion til begrebet mental styrke, samt praktisk anvendt

Læs mere

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk Udtalelser om HjertetsVej I virkeligheden er der kun en måde at beskrive HjertetsVej på - PRØV DET, det er alle pengene værd! Det, du investerer i Sina, vil komme igen på så mange planer som: mentalt,

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere