2.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Uddannelsesudvalget. Budget Der er indkommet i alt 38 høringssvar.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Uddannelsesudvalget. Budget Der er indkommet i alt 38 høringssvar."

Transkript

1 Budget Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar Uddannelsesudvalget Der er indkommet i alt 38 høringssvar. Nr. Høringsberettigede 8.01 MED-udvalget Storebæltskolen 8.02 Lokal MED-udvalget UngSlagelse 8.03 Skolebestyrelse og MED-udvalg Stillinge Skole 8.04 Skolelederforeningen 8.05 MED-udvalget Slagelse Heldagsskole 8.06 Skolebestyrelse og MED-udvalg Antvorskov Skole 8.07 Skolebestyrelse og MED-udvalg Flakkebjerg Skole 8.08 MED-udvalget Marievangsskolen 8.09 Skolebestyrelsen Marievangsskolen 8.10 Skolebestyrelse og MED-udvalg Eggeslevmagle Skole 8.11 Skolebestyrelse og MED-udvalg Skælskør Skole 8.12 Skolebestyrelse og MED-udvalg Søndermarksskolen 8.13 Skolebestyrelse og MED-udvalg Baggesensskolen 8.14 Skolebestyrelse og LokalMED Broskolen 8.15 Skolebestyrelse og MED-udvalg Nymarkskolen 8.16 MED-lokal og Bestyrelsen for den samlede institution Kirkeskoven 8.17 Bestyrelse og MED-udvalg ved Vemmelev Skole og SFO 8.18 Skolebestyrelse og MED-udvalg Hashøjskolen 8.19 Slagelse Lærerkreds 8.20 SektorMED for Uddannelse 8.21 Fritidsklubben Marievang 8.22 Forældrebestyrelse og MED-udvalg Børnehuset Nord 8.23 Forældrebestyrelsen i børneinstitutionen Sydbyen 8.24 Søbjerggård Børnehus 8.25 Forældrebestyrelse og personale Flakkehaven 8.26 Bestyrelsen og MED-udvalget Skovbrynet, Sørbymagle 8.27 Bestyrelsen og MED-udvalget i Møllegården 8.28 Bestyrelse og MED-udvalg Birkelunden 8.29 MED udvalget Børneinstitutionen Sydbyen 8.30 Bestyrelse, personale og ledelse for integreret børneinst. Byskovgård 8.31 Forældrebestyrelse og Lokal MED-udvalg i Dagplejen 8.32 Bestyrelse og personale Antvorskov Børnegård 8.33 Personale og bestyrelse Slotsbjergby daginstitution 8.34 SektorMED Børn og Familie 8.35 LokalMED Nordbycentret 8.36 LokalMED Myndighed og Administration 8.37 Skolebestyrelsen Antvorskov Skole (vedr. visitationspraksis) 8.38 Skolelederforeningen (vedr. visitation og behandlingstilbud)

2 Høringssvar fra Storebæltskolens MED-udvalg vedrørende budget 2017 og overslagsårene Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Storebæltskolens MED-udvalg er enig i, at der er behov for større fokus på helhedsløsninger, og at udsatte børn skal modtage hurtigere hjælp. Vi oplever desværre ofte, at mange børn, der er i problemer, bliver visiteret for sent til skolens tilbud, hvilket har kolossale omkostninger for barnet og dennes familie. Bedre skoler Storebæltskolens MED-udvalg er glade for visionerne om, at vi skal have bedre skoler. Vi vil imidlertid henvise til, at der pt. er en høring vedrørende: Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på 10 millioner kroner, hvilket potentielt kan belaste skolens økonomi yderligere. Vi vil gerne henlede opmærksomheden på de store besparelse på 5 procent, som de specialiserede tilbud pr. 1. januar 2017 er blevet underlagt. På Storebæltskolen betyder 5 procent at skolen, i det nuværende budgetår, har iværksat besparelser for over 2 millioner kroner. Aftalestyring MED-udvalget billiger tiltaget med mindre aftalestyring, da dette tiltag vil give ledelsesteamet mere tid til opgaver, der er tættere på vores kerneopgaver, som omhandler elevernes trivsel og læring samt dialogen med medarbejderne og forældrene. Medarbejderinvolvering MED-udvalget vil gerne anerkende forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Det er vores opfattelse, at udviklingen de seneste to år er gået i den modsatte retning, hvilket TAO, herunder administrationservice, KE s overtagelse af serviceområderne og rengøringsenhederne er nogle eksempler på. Det er vores håb, at særligt TAO projektet bliver rullet tilbage. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Vi er meget lettede over, at 1 % besparelsen for ikke iværksættes, da skolen, som tidligere beskrevet, i forvejen er blevet pålagt besparelser på 3,5 + 1,5 procent. Vi har svært ved at gennemskue konsekvenserne af de administrative besparelser, men frygter, at de vil påvirke skolens samlede økonomi. Med venlig hilsen Storebæltskolens MED-udvalg.

3 Høringssvar fra MED-udvalget i UngSlagelse til budget 2017 og overslagsårene Arbejdsmarkedsområdet. Vi er bekymret for om de voldsomme besparelser på Arbejdsmarkedsområdet kan gennemføres. Skrækscenariet er, at alle andre områder rammes af endnu flere besparelser, der ikke virker, som eksempelvis TAO, hvis arbejdsmarkedsområdet ikke kommer i land med de voldsomme besparelser. Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Vi er ikke uenig i, at der skal sættes tidligt ind. Økonomien til den tidlige indsats skal absolut ikke findes i skoleområdet, hvor der i forvejen mangler økonomi grundet skolestrukturen. Sektorudvalget for skole har tidligere gjort opmærksom på, at der ikke skal vedtages flere organisationsændringer. Denne helhedsløsning ligner endnu en meget omfattende organisationsændring. Vi opfordrer til, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. Bedre skoler Det virker som om forligspartierne har overset, at der p.t er en høring af Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på 10. millioner kroner. Forligstekstens udsagn om, at der afsættes midler til styrket inklusion virker derfor, som om man tager med den ene hånd og giver med den anden. Flere faglærte unge Vi finder, at det foreslåede tætte samarbejde med Selandia er positivt og vi medvirker meget gerne til at udvide dette, men stiller os tvivlende overfor, om man kan lokke det nødvendige antal unge over på modellen. De unge mennesker, der vælger at følge modellen har så at sige kun et skud i bøssen mht. grundforløb 1, og risikerer at ryge ud af ungdomsuddannelserne, hvis første og eneste valgmulighed ikke er rigtigt. Vi har svært ved at se, at der kan frigøres midler fra 10. klassecentret ved dette forslag. Vi aflyser aftalestyring Det er et rigtig godt tiltag med mindre aftalestyring. Medarbejderinvolvering Vi roser forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Vi har dog aldrig tidligere oplevet så meget centralisering med tiltag, der ikke virker - eksempelvis TAO, serviceområdet og rengøring. Besparelserne kunne være hentet med dialog fremfor en centralisering, der har medført ødelæggelse af incitament, engagement og motivation. Vi ser frem til via medarbejderinvolvering at drøfte muligheden for at nedlægge TAO, rulle beslutningen om KE s overtagelse af serviceområderne og rengøringsenhederne tilbage. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Stor ros for at 1 % besparelsen for er løst. Skolerne økonomi er trængt nok i forvejen.

4 Nye investeringer Vi stiller os uforstående overfor udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skoleområdet er der i forvejen ledig kapacitet, skolen er netop renoveret, og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 gennemføres et længe ventet 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det vil være spild af skatteborgernes penge at beslutte udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby, (hvis analysen vil pege på helt andre hensigtsmæssige tiltag). Administrative tilpasninger og forslag Mange af de foreslåede administrative tilpasninger vil ramme de decentrale enheder. It-drift skal eksempelvis effektiviseres, men ventetiden er i forvejen lang, brugerafgifter er indført ad bagvejen og servicen er i forvejen langt fra optimal. Tilpasningerne kan ikke undgå at ramme kerneydelsen. Pmv Henning Rasmussen Formand Virksomhedsleder Anne Gade Nielsen Næstformand TR-DLF

5 Høring vedrørende budget runde Stillinge skole har følgende bemærkninger til budget Generelt er det svært at udlede præcist ud fra materialet hvad der konkret menes, da teksten kan læse på forskellige måder. Vi henstiller derfor til at det fremover bliver mere tydeligt, hvad forslagene har af betydning for de enkelte områder. Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Vi finder det positivt, at man vil tænke tværfagligt på dette område samt at økonomien bliver samlet under én leder. Det er dog af afgørende betydning af lederen for området har faglig baggrund i skoleverdenen. Vi forventer at blive inddraget i tilblivelsen af det forslag der skal ligge klart til politisk behandling januar Bedre skoler Det er uklart hvad der menes med afprøve nye styringsformer, men vi anbefaler, at der stadig sikres et fælles skolevæsen, så servicen overfor borgerne bliver så ens som muligt. Af der afsættes 2.5 millioner til inklusion er yderst positivt, men da der samtidig skal spares 10 millioner på specialområdet, vil det ikke betyde væsentlige ændringer. Vi anbefaler derfor, at besparelsen på de 10 millioner trækkes tilbage og de 2,5 millioner kan indgå som en del af dette regnskab. Medarbejderinvolvering Oprettelsen af Administrativ service og centralisering af kommunale ejendomme har medført en betydelig forringelse af de decentrale virksomheders drift. Dette er der gjort opmærksom på i medsystemet, på virksomhedsledermøder og direkte henvendelse til direktører mv. Vi er derfor tilfredse med at disse beslutninger revurderes, og vi i sidste ende flytter økonomistyring og vedligeholdelse tilbage til de decentrale virksomheder. Administrative tilpasninger og forslag Da forsalgene ikke er udmøntet endnu er det vanskeligt at forholde sig til hvilken betydning det har for skolen. Da skolens budget er begrænset til løn og materialer, vil alle besparelserne komme til at berører kerneopgaven. Vi henstiller derfor til at besparelserne holdes på de områder de vedrører og ikke deles ud jævnt over alle virksomhederne. På skolebestyrelsen og medarbejderudvalgets vegne Martin Meier Skoleleder

6 Høringssvar til budget 2017 og overslagsårene Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Skolelederforeningen opfordrer til, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. Skolelederforeningen er meget enig i, at der skal sættes tidligt ind. Økonomien til den tidlige indsats skal absolut ikke findes i skoleområdet, hvor der i forvejen mangler økonomi grundet skolestrukturen. Sektorudvalget har tidligere gjort opmærksom på, at der ikke skal vedtages flere organisationsændringer. Denne helhedsløsning ligner endnu en organisationsændring. Bedre skoler Det virker som om forligspartierne har overset, at der p.t er en høring af Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på 10. millioner kroner. Forligstekstens udsagn om, at der afsættes midler til styrket inklusion virker derfor, som om man tager med den ene hånd og giver med den anden. Flere faglærte unge Skolelederforeningen finder, at det foreslåede tætte samarbejde med Selandia er positivt, men stiller sig tvivlende overfor om man kan lokke det nødvendige antal unge over på modellen. De unge mennesker, der vælger at følge modellen har så at sige kun et skud i bøssen, og risikerer at ryge ud af ungdomsuddannelserne, hvis første og eneste valgmulighed ikke er rigtigt. Skolelederforeningen kan ikke se, at der kan frigøres midler fra 10. klassecentret ved det forslag. Vi aflyser aftalestyring Det er et rigtig godt tiltag med mindre aftalestyring. Medarbejderinvolvering Skolelederforeningen roser forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Skolebestyrelsen har aldrig tidligere oplevet så meget centralisering med tiltag, der ikke virker eksempelvis TAO, serviceområdet og rengøring. Besparelserne kunne være hentet med dialog fremfor en centralisering, der har medført ødelæggelse af incitament, engagement og motivation. Skolelederforeningen ser frem til via medarbejderinvolvering at drøfte muligheden for at nedlægge TAO, rulle beslutningen KE s overtagelse af serviceområderne og rengøringsenhederne tilbage. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Stor ros til at 1 % besparelsen for er løst, men de 30 millioner kroner hentes så at sige af bagvejen via administrative besparelser, der rammer alle som en følgevirkning. Det vil påvirke skolernes i forvejen trængte økonomi. Nye investeringer Skolelederforeningen stiller sig uforstående overfor udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skoleområdet er der i forvejen ledig kapacitet, skolen er netop renoveret, og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 gennemføres et længe ventet 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det vil være spild af skatteborgernes penge at beslutte udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby, når analysen vil vise, at behovet er i Slagelse by. Administrative tilpasninger og forslag Mange af de foreslåede administrative tilpasninger vil ramme de decentrale enheder. Stort set hvert år hives der kaniner op af hatten. It drift skal eksempelvis effektiviseres, men ventetiden er i forvejen lang, brugerafgifter er indført ad bagvejen og servicen er i forvejen minimal. Det hænger ikke sammen. Arbejdsmarkedsområdet. Skolelederforeningen er bekymret for om de voldsomme besparelser på Arbejdsmarkedsområdet kan gennemføres. Skrækscenariet er, at alle andre områder rammes af endnu flere besparelser, der ikke virker, som eksempelvis TAO, hvis arbejdsmarkedsområdet ikke kommer i land med de voldsomme besparelser. På vegne af Skolelederforeningen Søren Ranthe Formand

7 Slagelse den 29. september 2016 Høringssvar fra Slagelse heldagsskoles personale med MED-status vedr. budget 2017 og overslagsårene. Samling af 0-25 års områderne Med-udvalget er enig i at der er behov for at se helhedsløsninger på tværs af den nuværende opdeling. Mange børn oplever udfordringer længe før skolegang. En systematisk og udbygget brobygning til skoler og specialskoler vil kunne forebygge langt flere problemer. Bedre skoler Med-udvalget har samtidigt med dette høringssvar afleveret høringssvar vedr. visitationsprocedure til specialundervisning. Vi er overordentlig bekymret for den indbyggede besparelse på specialområdet. Slagelse heldagsskole har igennem de sidste 5 år gennemlevet besparelser på 30%, heraf senest 5 %. Det er ganske store besparelser. Yderligere besparelser på skolens elevtakster vil gøre rigtig ondt i.f.t. arbejdet med særlig udsatte elever. Rammebesparelser Vi er ganske bekymrede for hvorledes rammebesparelserne på 30 millioner kr. udmøntes. Som nævnt ovenfor, er det vanskeligt at spare uden at det igen går ud over kerneopgaven, at inkludere eleverne i almenskolerne. Medarbejderinvolvering MED-udvalget hilser forslaget om medarbejderinvolvering velkomment. Medarbejderinvolvering kan skabe incitament, engagement, motivation og glæde i arbejdet. TAO og KEs overtagelse af serviceområderne, rengøringen og indvendig vedligeholdelse har ikke medvirket til at skabe overskud, motivation og engagement på vor lille virksomhed. På MED-udvalgets vegne Slagelse heldagsskole Skoleleder. Lars Frost Jensen

8 Slagelse, den 12. september 2016 Høringssvar til budget 2017 og overslagsårene fra skolebestyrelsen og Medudvalget Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Skolebestyrelsen er ikke uenig i, at der skal sættes tidligt ind. Økonomien til den tidlige indsats skal absolut ikke findes i skoleområdet, hvor der i forvejen mangler økonomi grundet skolestrukturen. Sektorudvalget har tidligere gjort opmærksom på, at der ikke skal vedtages flere organisationsændringer. Denne helhedsløsning ligner endnu en organisationsændring. Skolebestyrelsen opfordrer til, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. Bedre skoler Det virker som om forligspartierne har overset, at der p.t er en høring af Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på 10. millioner kroner. Forligstekstens udsagn om, at der afsættes midler til styrket inklusion virker derfor, som om man tager med den ene hånd og giver med den anden. Flere faglærte unge Skolebestyrelsen finder, at det foreslåede tætte samarbejde med Selandia er positivt, men stiller sig tvivlende overfor om man kan lokke det nødvendige antal unge over på modellen. De unge mennesker, der vælger at følge modellen har så at sige kun et skud i bøssen, og risikerer at ryge ud af ungdomsuddannelserne, hvis første og eneste valgmulighed ikke er rigtigt. Skolebestyrelsen kan ikke se, at der kan frigøres midler fra 10. klassecentret ved det forslag. Vi aflyser aftalestyring Det er et rigtig godt tiltag med mindre aftalestyring, men kan se at vi bliver ramt via de administrative besparelser. Medarbejderinvolvering Skolebestyrelsen roser forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Skolebestyrelsen har aldrig tidligere oplevet så meget centralisering med tiltag, der ikke virker eksempelvis TAO, serviceområdet og rengøring. Besparelserne kunne være hentet med dialog fremfor en centralisering, der har medført ødelæggelse af incitament, engagement og motivation. Med de foreslåede tiltag er skolebestyrelsen også sikker på, at der bliver medarbejderinvolvering inden der kommer påbud om eksempelvis deltagelse i SUK-festival og åben skole arrangementer. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Stor ros til at 1 % besparelsen for er løst. Desværre vil de administrative forslag til besparelser ramme skolerne i nakken. Skolernes økonomi er trængt nok i forvejen. Nye investeringer Skolebestyrelsen stiller sig uforstående overfor udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skoleområdet er der i forvejen ledig kapacitet, skolen er netop renoveret og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 gennemføres et længe ventet 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det vil være spild af skatteborgernes penge at beslutte udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby, når analysen vil vise, at behovet er i Slagelse by. Arbejdsmarkedsområdet. Skolebestyrelsen er bekymret for om de voldsomme besparelser på Arbejdsmarkedsområdet kan gennemføres. Skrækscenariet er, at alle andre områder rammes af endnu flere besparelser, der ikke virker, som eksempelvis TAO, hvis arbejdsmarkedsområdet ikke kommer i land med de voldsomme besparelser. På vegne af skolebestyrelsen og medudvalget Søren Ranthe

9 Flakkebjerg den 18. september 2016 Høringssvar fra MED-udvalg og Skolebestyrelse vedr. budget 2017 og overslagsårene. Helhedsløsninger. Ikke kun det særlige børne- og ungeområde skal styrkes gennem tværgående og helhedsorienterede indsatser, dette gælder også for det almene børne- og ungeområde. De barrierer i den nuværende organisation, der modvirker mulighederne for det tværfaglige samarbejde, skal nedbrydes. Hvis uddannelsesparatheden skal styrkes, skal det ske gennem forpligtende, tværgående og fælles indsatser inden for hele børneområdet. Det gælder ikke mindst i forholdet til samarbejdet med det socialfaglige område. Bedre skoler. Det hilses velkomment, at der åbnes for mulighederne for at afprøve styringsformer, der sikrer skolerne større frihed. I Flakkebjerg arbejdes der således med ansøgning om samdrift mellem skole og dagtilbud/fritidshjem bl.a. henblik på at styrke indsatsen for områdets børn og unge. Det fremgår ikke af forslaget, hvordan midlerne til styrket inklusion tænkes udmøntet. Forslaget til ny procedure for Visitation, som netop er i høring nu, bygger på en forventet besparelse på ca. 10 mio. kroner. Forslaget indebærer en betydelig forskydning af ansvar og forpligtelse fra det specialiserede område til normalområdet. En forskydning som i henhold til menneskesyn og værdier er helt rigtig, men også en forskydning, som vil betyde et øget pres på skolernes økonomi til såvel den almindelige specialundervisning som til sikring af, at alle elever også elever med særlige behov får et passende skoletilbud. Det må derfor medtænkes, at udmøntningen af ekstra midler til styrket inklusion udmøntes dér, hvor udgiftspresset øges, dvs. på almenskolerne. Vi kunne håbe, at midler til forbedring af servicefaciliteter, ville kunne betyde, at der igen kunne være midler på den enkelte skole til indkøb af inventar. Midler som forsvandt med overgangen til den centrale KE. Aftalestyring og medarbejderinvolvering. Efter flere år med mere og mere centralisering, flere og flere tidskrævende procedurer, mere og mere unødvendigt bureaukrati, er det glædeligt at se en erkendelse af, at denne forskydning har betydet, at der går kostbar tid fra kerneydelsen. Den generelle oplevelse af centraliseringerne af KE, TAO og rengøring er, at der er overflyttet budgetmidler i mere end rigeligt mål - men opgaverne, som man også sagde, man ville overflytte, er blevet på virksomhederne eller også kommer de snigende tilbage i form af tidskrævende procedurer, som såvel ledelse og medarbejdere skal bruge urimeligt meget arbejdstid på, og som ikke er ordentligt afprøvede, når de sættes i værk. Flakkebjerg Skole Flakkebjerg Hovedgade Slagelse Tlf.: mail: flakkebjergskole@slagelse.dk

10 Det er glædeligt, at politikerne nu anerkender de mange dygtige medarbejderes store indsats ved at fokusere på, hvordan tilliden kan genoprettes, og hvordan disse medarbejdere kan fastholdes som en vigtig ressource for kommunen gennem indsatser, der fastholder deres arbejdsglæde og engagement. Ingen rammebesparelse på kerneområderne. Det er glædeligt at se, at der er lyttet til, at budgetterne til driften af skolerne er så hårdt ramt af de sidste års mange besparelser, at yderligere reduktion kun kan ske, hvis løsningen af kerneopgaven reduceres. Vi kan dog fortsat have en bekymring for, om serviceniveauet på skolerne risikerer at blive ramt gennem forslag om administrative tilpasninger f.eks. på IT-området, hvor der i forvejen savnes sammenhæng mellem ambitioner og ressourcer. På vegne af MED-Udvalg og Skolebestyrelse ved Flakkebjerg Skole Lisbeth Bergstedt Skoleleder Flakkebjerg Skole Flakkebjerg Hovedgade Slagelse Tlf.: mail: flakkebjergskole@slagelse.dk

11 MARIEVANGSSKOLEN et godt sted at være - et godt sted at lære SLAGELSE KOMMUNE Høringssvar til Budget 2017 og overslagsår. Med-udvalget på Marievangsskolen har følgende kommentarer til det fremsendte materiale. Det særlige børne- og ungeområde og Helhedsløsninger ved samling af 0-25 årige. Det er positivt, at der er fokus på forpligtende tværgående og helhedsorienterede indsatser i forhold til børn og deres familier. Hvis vi skal lykkes med at alle kommunens børn og unge får så optimal en udvikling - fagligt og socialt - som muligt, er den tidlige indsats essentiel. Vi finder det dog nødvendigt at påpege, at økonomien til den tidlige indsats ikke kan finansieres ved flytning af midler fra skoleområdet. Gennem de senere år har vi allerede oplevet udfordringer i forhold til vores mulighed for at understøtte elever i udfordringer på skolen. Ved en samling til en organisatorisk enhed for området mener MED-udvalget, at det er vigtigt, at der på chefniveau i forhold til skoleområdet er faglig indsigt. Bedre skoler: I forslaget fremhæves det, at der afsættes midler til styrkelse af inklusion. Det er som udgangspunkt positivt, men samtidig vanskeligt at se effekten af. Pt. foregår der en sideløbende høring omkring Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand samt Skolebehandlingstilbud. Forslaget har en indbygget besparelse på ca. 10 mil kroner, hvorfor forøgelsen i forligsbudgettet virker som et mindre plaster på den kommende udfordring. Ingen rammebesparelser på kerneområderne. Vi har med tilfredshed noteret, at 1% besparelsen på kerneopgaven er taget af budgettet. Vi må dog konstatere at de administrative besparelser, der rammer alle som følgevirkning vil påvirke skolernes økonomi med indirekte afsmitning på kerneydelserne. Nye investeringer. Med baggrund i, at der i 2017 skal foretages et 360 grader eftersyn af skoleområdet undrer vi os over, at der i budgettet afsættes midler til skolebygning i Hashøj. MED-udvalget opfordrer til, at der politisk træffes økonomiske beslutninger på baggrund af dette eftersyn og at man ikke binder sig til en løsning før analysen er gennemført. For MED-udvalget Helle Guillaume Jensen Skoleleder Holmstrupvej Slagelse Telefon marievangsskolen@slagelse.dk

12 Slagelse Kommune Center for Økonomi, Budget og Planlægning Rådhuspladsen Slagelse Slagelse, den 20. september 2016 Vedr.: 2. Høringsrunde - Budget Under henvisning til høringsmaterialet vedr. 2. Høringsrunde - Budget har Skolebestyrelsen ved Marievangsskolen følgende kommentarer. Først og fremmest vil vi anerkende, at der ikke budgetteres med en rammebesparelse på kerneområdet, som ville have gjort det ulige svært at fortsætte med de nuværende indsatser og ambitioner på skolevæsenets normalområde. I nedenstående kommenteres endvidere på særlige indsatsområder. Helhedsløsninger ved samling af 0-25 årige må ikke finansieres af midler flyttet fra skoleområdet Vi billiger ambitionen om tværgående helhedsløsninger/-indsatser, da vi ser, at det er ved sådanne, og særligt de tidlige indsatser, som vil kunne være med til at påvirke udviklingen af antallet af børn og unge med behov for særlige indsatser i en positiv retning. Der bør kunne findes synergier de omtalte områder imellem, men finansieringen af denne indsats må ikke komme fra en omfordeling på skoleområdet, således at tæppet trækkes væk under skolerne med hensyn til indsatsen på normalområdet, og samtidig også den indsats, som allerede finder sted på inklusionsområdet, og som i forvejen er presset grundet den udvidede inklusionsambition. Bedre skoler der må ikke finde reduktion sted i de nuværende decentrale inklusionsmidler Forligs parterne ønsker at afprøve nye styringsformer på skoleområdet, hvorved disse sikres større frihed og selvstændighed. Denne ambition er vi indforstået med. I forslaget fremhæves det, at der afsættes midler til styrkelse af inklusionsindsatsen. Der må i den sammenhæng ikke reduceres i de decentralt budgetterede midler på de enkelte skoler, for at skabe en fælles central pulje. Midlerne bør i stedet tænkes ind som et supplerende beredskab på de enkelte skoler, hvorved akutindsatser muliggøres. Nye investeringer bør vente på 360 graders evaluering Med baggrund i, at der i 2017 skal foretages et 360 grader eftersyn af skoleområdet undrer vi os over, at der i budgettet afsættes midler til skolebygning i Hashøj. Politikkerne bør vente med at træffe økonomiske beslutninger på baggrund af dette eftersyn, således man ikke binder sig til en løsning, før analysen er gennemført. Med venlig hilsen Bestyrelsen ved Marievangsskolen

13 Høringssvar om buget 2017 fra MED-udvalget på Eggeslevmagle Skole MED-udvalget på Eggeslevmagle Skole har følgende høringssvar til budget Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området MED-udvalget anbefaler, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. Vi har brug for en chef, der kan lovgivningen og har praktiseret i folkeskolen. Vi finder det dybt bekymrende, såfremt en samling af 0-25 års området eventuelt skal ledes af chef fra dagtilbudsområdet. MED-udvalget er enig i, at der skal sættes tidligt ind. Økonomien til den tidlige indsats skal absolut ikke findes i skoleområdet, hvor der i forvejen mangler økonomi grundet skolestrukturen. Skolevæsnet i Slagelse Kommune har set fra vores perspektiv for få ressourcer. Vi anbefaler en effektiv udnyttelse af kommunens bygninger og driftsmidler også på skoleområdet, hvor skolelukninger bør overvejes. Der findes i Slagelse Kommune skoler med elevtal, hvor en skole kan optage alle naboskolens elever, uden at det udløser ekstra klasser. Der ligger med andre ord et stort potentiale for besparelser, såfremt der ikke kan findes ressourcer andre steder i kommunen. Bedre skoler Det virker som om forligspartierne har overset, at der p.t er en høring af Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på 10. millioner kroner. Forligstekstens udsagn om, at der afsættes midler til styrket inklusion virker derfor, som om man tager med den ene hånd og giver med den anden. Vi anbefaler flere ressourcer i en ren elevtals-ressourcetildelingsmodel til folkeskolerne. Det skal være ressourcer til elever med særlige behov og ressourcer til at inkludere ressourcestærke elever/forældre i folkeskolen, således at ressourcestærke elever/forældre i færre antal flygter til alternative skoletilbud i privatskoler og lignende. Vi ønsker ikke en udvikling i retning af tilstanden i København eller i den amerikanske folkeskole, hvor de ressourcestærke elever går på privatskoler, og folkeskolen tager sig af resten. Der bør derfor være en fin balance mellem inklusion og eksklusion af både ressourcestærke elever og elever med særlige behov. Aflysning af aftalestyring Det er et rigtig godt tiltag med mindre aftalestyring og mindre bureaukrati. Medarbejderinvolvering MED-udvalget anbefaler forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Vi har aldrig tidligere oplevet så meget centralisering med tiltag, der ikke virker som fx TAO og Ejendomsservice. Besparelserne kunne være hentet med dialog fremfor en centralisering, der har medført ødelæggelse af incitament, engagement og motivation. MED-udvalget ser frem til via medarbejderinvolvering af drøfte muligheden for at nedlægge TAO og Ejendomsservice. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Vi er meget tilfredse med, at 1 % besparelsen for er løst. Skolerne økonomi er trængt nok i forvejen. Nye investeringer MED-udvalget stiller sig uforstående overfor udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skoleområdet er der i forvejen ledig kapacitet. Hashøjskolen er netop renoveret, og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 gennemføres et længe ventet 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det vil være spild af skatteborgernes penge at beslutte udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. MED-udvalget på Eggeslevmagle Skole

14 Høringssvar om buget 2017 fra skolebestyrelsen på Eggeslevmagle Skole Skolebestyrelsen på Eggeslevmagle Skole har følgende høringssvar til budget Skolebestyrelsen bakker op om MED-udvalgets høringssvar. Skolebestyrelsen på Eggeslevmagle Skole

15 2. høringssvar til budget Skolebestyrelsen og MED-udvalg ved Skælskør skole Det særlige børn og unge område At Investerer i det særlige børn og unge område er efter vores opfattelse det rigtige at gøre. En del af kommunens børn/unge og deres familier har behov for en ekstra indsats for at understøtte en positiv udvikling både menneskeligt og økonomisk. Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Skælskør skole er positive i forhold til tanken om et sammenhængende helhedsfokus på børn og unge fra 0 25 år. I samme åndedrag må vi udtrykke vores bekymring for, at der etableres endnu en organisatorisk enhed og hermed endnu en organisationsændring. Og vi bliver specielt bekymrede, hvis ressourcen hertil skal tages ud af kerneydelsen, hvor vi opleve, at der er skåret i benet allerede. Vi så gerne, at der var den samme vilje, som på det særlige børn og unge område, til at investere i børn og unge fra 0 25 år og hermed også i daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser. Bedre skoler At der afsættes midler til at styrke inklusionen på folkeskolerne, kan vi kun påskønne. Opgaven er stor og bliver ikke mindre, når vi med en ny visitationspraksis (også i høring) skal finde 9 mio. i 2018 på det specialiserede område. Dette betyder uvilkårligt, at opgaven skal løses på almen skolerne. Vi forventer derfor, at midlerne bliver til en ressource ude på skolerne og ikke ender i en administrativ/organisatorisk ramme. Med det store fokus der er på, at 25% af kommunens unge ikke gennemføre en ungdomsuddannelse og kun 82% af kommunens unge består afgangsprøverne i 9. kl. med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik mener vi, at en målrettet investering i netop udskolingseleverne bør prioriteres højt. Flere faglærte unge Skælskør Skole mener, at uddannelses tiltag der kan møde unge som ikke umiddelbart kan se sig selv i de nuværende tilbud er en rigtige vej at gå. Vi mener derfor, at samarbejdet med Selandia omkring modellen er et godt tiltag. Vi har ikke den nødvendige indsigt til at vurdere, om der kan frigøres midler fra 10. klassecentret til overførelse til produktionsskoler m.v. Igen må vi påpege, at det selvfølgelig handler om at bruge midlerne fornuftigt, men også en vilje til at investere i børn og unge hele vejen rundt. Vi aflyser aftalestyring At sætte fokus på tilliden til medarbejderne og have faglighed og kerneydelsen i centrum, kan vi kun bifalde. Hvis vi samtidig kunne prioriterer lidt i indsatserne, så der er lidt færre og sammenhængende initiativer i gang vil dette være et positivt skridt væk fra unødigt papirarbejde og bureaukrati. Medarbejderinvolvering Forslaget om medarbejderinvolvering er et spændende forslag som vi fuldt ud bakker op omkring. At arbejde frem mod en sikring af engagement og motivation hos den enkelte medarbejder gennem større involvering vil, tror vi, skabe et bedre arbejdsmiljø og mere langtidsholdbare løsninger. Vi skal fremadrettet undgå at beslutninger tages langt fra opgaven, og uden inddragelse af de der er tæt på i hverdagen. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Fjernelse af rammebesparelsen på 1% for er i sig selv et positivt signal. Men hvis pengene bare i stedet findes i gennem administrative besparelser, vil dette påvirke skolernes i forvejen trængte økonomi. Nye investeringer Skolebestyrelsen og MED udvalget er umiddelbart forundrede over, at der afsættes midler til byggeri på skoleområdet før man har gennemført den aftalte 360 graders analyse af skoleområdet i kommunen. Dog giver det mening, hvis byggeriet indgår i en samlet plan for byudvikling i området omkring Slots Bjergby, og i den forbindelse er daginstitutioner og skole vigtige hvis borgere med børn skal flyttet til. Skolebestyrelsen og MED - udvalg Skælskør skole Henrik Meyer Skælskør Skole

16 Høringssvar d september 2016 vedrørende Budget MED-udvalget og skolebestyrelsen på Baggesenskolen har følgende kommentar til budget for uddannelsesområdet. Rådighedskatalog og 1% rammebesparelse: Det opleves som positivt at rådighedskataloget samt den foreslåede 1% rammebesparelse ikke er blevet effektueret i budget Herudover opleves det som positivt at der fokuseres på at skabe mulighed for at oprette flere praktikpladser. Det virker dog ikke reelt at aflyse 1% rammebesparelse som foreslået i 1. runde røring, ved i 2. rundehøring at finde pengene ved administrative besparelser på ca. 30. mio. kr. En besparelse på ca. 30 mio. kr. på administrationen vil helt naturligt forringe den borgernære service i Slagelse Kommune og på skolen. Det er meget uigennemsigtigt hvor stor en andel af besparelsen, der vil berøre Baggesenskolen og derfor svært at lave et konkret høringssvar til dette punkt. Ordet medarbejder nævnes mange gange i budgetaftalen, men det ville være gavnligt at præcisere hvem medarbejdere er i de enkelte afsnit, hvor de nævnes. Medarbejderinvolvering. Det er positivt at der lægges op til højere medarbejderinvolvering for at højne arbejdsglæden og afbureaukratisering samt at sætte fokus på decentralisering. Den udtrykte intention virker dog i direkte modstrid med den virkelighed der opleves på skolen efter at være overgået til central styring via TAO og Kommunal Ejendomsservice, men vi ser frem til at kunne drøfte en tilbagerulning af TAO og Kommunal Ejendomsservice. Styrkelse af 0-25 års området Det virker urealistisk at ville samle tre områder til et center for 0-25 årige samtidig med at man reducerer på centerchefniveau. Det er svært at se, hvordan den samlede indsigt hos en centerchef for 0-25 årige skal kunne løse de tilknyttede opgaver. Der mangler en generel præcisering af, hvilken struktur man tænker i det nye center, herunder hvor mange chef- og ledelsesressourcer der tænkes placeret i den nye struktur. Vi ser dog frem til at blive inddraget i processen om at designe det fremtidige center. Tidlig indsats. Det virker som en rigtig prioritering at arbejde med tidlig indsats, men det er ikke reelt at finde økonomien på skoleområdet til dette, da skoleområdet i forvejen er særdeles udfordret grundet skolestrukturen.

17 Bedre skoler. Det er ikke reelt at spare 10 mio. kr. ved en ny visitationsprocedure til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand og så skrive i budgetforliget at man tilfører ekstra midler til inklusion af elever i almenområdet -det er blot penge der er flyttet sammen med en opgave. Nye styringsformer. Det virker ugennemskueligt hvilke områder det er, man ønsker en afprøvning af nye styringsformer på. Det burde være en politisk opgave at beslutte sig for styringsformer samt struktur for skoler og institutioner i Slagelse Kommune herunder børnehaver, skoler, SFO er, klubber og selvejende institutioner. Nye investeringer. Det virker selvmodsigende at man ønsker at investere 20. mio. kr. i udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skoleområdet er der i forvejen ledig kapacitet, skolen er netop renoveret, og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 gennemføres et længe ventet 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det vil være spild af skatteborgernes penge at beslutte udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby, når analysen vil vise, at behovet er i Slagelse by Aftalestyring. Det er som udgangspunkt positivt at man forsøger at afbureaukratisere ved at aflyse aftalestyring mellem virksomheder og chefer, men det kan virke modstridende at der foreslås en samling af 0-25 års området med heraf færre chefer, der ikke gives mulighed for at følge den enkelte virksomhed fx via aftaler. Generelle betragtninger i forhold til budgetforliget: Baggesenskolen er de seneste budgetår blevet udsat for flere besparelser, selvom det 2 årige budgetforlig ikke skulle medføre forringelser for skoleområdet. Indførelsen af Administrativ Service (AS) medførte en besparelse på kr. med den begrundelse, at en central enhed ville være mere effektiv. Dette medførte en administrativ medarbejder mindre i skolens administration, men ingen reduktion i arbejdsopgaverne. Der er en generel oplevelse af, at der er en hel del fejl og mangler i opgaverne fra AS side, hvilket betyder at vi på skolen bruger ekstra meget arbejdstid på at kontrollere og vejlede AS for at sikre at lønudbetalinger, fakturabetalinger oa. er korrekt udført.

18 Samtidig med oprettelsen af Administrativ Service overgik skolens servicepersonale til Ejendomsservice og budgettet til vedligehold, varme, el, løn mm. blev flyttet. Konsekvensen af dette er, at skolen ikke længere har samme serviceniveau. Hvor vi før har haft muligheden for at drøfte og prioritere opgaver mm. med vores servicemedarbejdere skal alt nu gå via Kommunale Ejendomme som også er dem som træffer beslutningerne. Dette forringer skolens muligheder for at optimere ressourcerne til gavn for skolens brugere. Vi ser dog frem til de fremtidige drøftelser vedrørende både TAO og KE. På baggrund af ovenstående vil vi anbefale, at der ikke skæres yderligere i budgetterne og at der fra politisk side undersøges mulighed for at ændre i skolestrukturen (herunder skoledistrikterne). En ændring i skolestrukturen vil give mulighed for at skabe faglige og økonomisk bæredygtige skoledistrikter. Pt. oplever mange skoler med højt elevtal pr. årgang, at der bliver reduceret i økonomien for at kunne finansiere skoler med lave elevtal pr. årgang. På vegne af MED-udvalg og skolebestyrelsen på Baggesenskolen Thomas Dvinge Baun Konst. skoleleder

19 Høringssvar til budget 2017 og overslagsårene Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området MED-udvalget ønske at det sikres, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. MED-udvalget bakker op om at der sættes fokus på tidlig indsats Bedre skoler I forbindelse med ny visitation til specialundervisning skal der gennemføres besparelse på 9 mill. Det virker derfor modsatrettet at der skal afsættes midler til at styrke inklusionen. Vi har behov for at få uddybet hvikle initiativer der påtænkes for at det giver mening. Forslaget virke som en flytten rundt på de samme midler. Vi aflyser aftalestyring Det er et rigtig godt tiltag med mindre aftalestyring og højere grad at tillid til de enkelte skoler/virksomheder. Medarbejderinvolvering MED-udvalget bakker op om forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Skolerne oplever høj grad af centralisering og mange at tiltagne har medført voldsomme forringelser i servicen og forringet skolernes kvalitet af kærneydelsen, eksempelvis TAO, serviceområdet og rengøring. Besparelserne kunne muligvis have været hentet via dialog fremfor en centralt styret centralisering af den fremtidige opgave løsning. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Stor ros til at 1 % besparelsen for er bortfaldet. Skolerne økonomi er trængt nok i forvejen. Nye investeringer MED-udvalget undre sig over hvorfor en økonomisk trængt kommune vælger at udbygge af skole og daginstitution i Slots Bjergby. På skolerne i nærområdet er der i forvejen ledig kapacitet og tilvæksten af børn sket i Slagelse by. Det vil give mening at vente med den beslutning til 360 graders eftersyn af skoleområdet er gennemført i 2017 og på baggrund af den træffe beslutninger om fremtidige investeringer. Vh. MED - udvalget og skolebestyrelsen på Søndermarksskolen

20 Høringssvar i anden høringsrunde vedr. Budget fra Broskolens LokalMED-udvalg og skolebestyrelse Birkemosevej Korsør Tlf Fax bro2@slagelse.dk Broskolen kan fortsat ikke anbefale besparelser på skoleområdet, idet indekstallene viser, at Slagelse kommunes almen skolers forbrug er 5% mindre end det forbrug, som befolkningssammensætningen indikerer, at der er behov for. Derudover har vi følgende bemærkninger til budget : Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Broskolen er helt enig i, at der skal sættes tidligt ind med hjælp til børn og familier med udfordringer. Vi håber, at økonomien til denne indsats ikke skal findes på ved besparelser på skoleområdet, og vi håber, at der ikke blot er tale om endnu en omorganiseringen, men en reel fokus på helhedsløsninger overfor det enkelte barn. Bedre skoler De i budgetforliget afsætte midler til styrket inklusion hilsner vi velkomne, men vi gør samtidig opmærksom på, at der pågår en høring af Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud, hvor der er en indbygget besparelse på op mod 10 mio. kroner, således at der samlet set vil kunne opleves en besparelse på området. Medarbejderinvolvering Broskolen hilser forslaget om medarbejderinvolvering velkomment og kan til fulde tilslutte sig de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Vi opfodrer dog også til, at det overvejes at genindføre de tidligere trivselsmidler. Besparelser på IT-drift I budget er anført en besparelse på IT-drift. Broskolen gør opmærksom på, at den nuværende service på området er helt afgørende for den fortsatte brug af digitale læremidler i undervisningen, og vi opfordre derfor til, at besparelserne på IT-drift ikke rammer skoleområdet. Bemærkning til hele TAO-projektet og Kommunale Ejendomme Indførelsen af Administrativ Service (AS) medførte en større besparelse med den begrundelse, at en central enhed ville være mere effektiv. Dette betød en besparelse på de administrative lønkroner til skolernes administration, men stort set ingen reduktion i arbejdsopgaverne. Samtidig med oprettelsen af AS overgik skolens serviceledere/servicemedarbejdere til Kommunale Ejendomme (KE), hvilket har medført en stor forringelse af skolens indvendige og udvendige vedligeholdelse. Budgetterne til blandt andet vedligehold blev flyttet. Konsekvensen af dette er, at skolen ikke længere selv har mulighed for at prioritere ressourcerne til f.eks. indkøb af skolemøbler. Alle beslutninger skal drøftes med KE og skolen har ikke selv reel indflydelse på beslutningerne. Dette forringer skolens muligheder for at optimere ressourcerne til gavn for skolens brugere. På vegne af Broskolens Skolebestyrelse og LokalMED Charlotte Paulsen Skoleleder

21 Høringssvar til budget 2017 og overslagsårene Helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området Nymarkskolen ser gerne, at den faglige indsigt på skoleområdet bevares på centerchefniveau. Vi kan være bekymrede for en manglende sammenhæng i skoleområdet. Nymarkskolen er meget enig i, at der skal sættes tidligt ind. Dog mener vi ikke økonomien til den tidlige indsats absolut skal findes i skoleområdet, hvor der i forvejen mangler økonomi grundet skolestrukturen. Bedre skoler Det virker uoverskueligt at forslaget falder sammen med Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, samt skolebehandlingstilbud. Her er der en indbygget besparelse på 10. millioner kroner. Forligstekstens udsagn om, at der afsættes midler til styrket inklusion virker derfor meget dobbelttydig. Flere faglærte unge Forslaget med tæt samarbejde med Selandia er positivt, men stiller er bekymrede om det er muligt at lokke det nødvendige antal unge over på modellen. De unge mennesker risikerer at ryge ud af ungdomsuddannelserne, hvis første og eneste valgmulighed ikke er rigtigt. Dermed virker besparelsen på 10. klasse ikke realistisk. Vi aflyser aftalestyring Nymarkskolen finder dette meget positivt med mindre aftalestyring. Medarbejderinvolvering Nymarkskolen vil genre rose forslaget om medarbejderinvolvering og de ønskede intentioner om arbejdsglæde, afbureaukratisering, og decentralisering. Skolebestyrelsen har aldrig tidligere oplevet så meget centralisering med tiltag, der ikke virker eksempelvis: AS, serviceområdet og rengøring. Besparelserne kunne være hentet med dialog fremfor en centralisering, der har medført ødelæggelse af incitament, engagement og motivation. Ingen rammebesparelser på kerneområderne Nymarkskolen finder godt at 1 % besparelsen for er løst, men de 30 millioner kroner hentes ved administrative besparelser. Det vil påvirke skolernes i forvejen trængte økonomi og arbejdsgange. Dato: 20. september 2016 Nymarkskolen Østre Allé Slagelse Tlf.: Kontorets åbningstider: Mandag torsdag kl Fredag kl nymarkskolen@slagelse.dk nymarkskolen EAN-nr.: CVR: Nye investeringer Nymarkskolen er undrende overfor udbygning af skole og daginstitution i Slots Bjergby. Der er på skoleområdet forvejen ledig kapacitet. Skolen er netop renoveret, og det er i Slagelse by, der mangler daginstitutionspladser. I 2017 er planlagt et 360 graders eftersyn af skoleområdet. Det virker uoverlagt at træffe beslutning om skolestruktur og økonomi, hvis analysen viser noget andet. Administrative tilpasninger og forslag Mange af de foreslåede administrative tilpasninger vil ramme de decentrale enheder. It drift skal eksempelvis effektiviseres, men ventetiden er i forvejen lang og servicen er i forvejen minimal. Det er svært at se effekten af forslaget. På vegne af Nymarkskolen Bestyrelse og MED. Rene Nielsen Skoleleder René Nielsen Viceskoleleder Gitte Kjærsgaard Afdelingsleder Anette Petersen SFO-leder Jette Davidsen Skolesekretærer Hanne Mølledal

22 Rude, den 20. september 2016 Høringssvar vedr. budget Materialet har været til 2. høring i Bestyrelsen for Kirkeskoven og MED-udvalget og videresendes med følgende bemærkninger: Pt. er Visitation til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i høring, og af materialet fremgår det, at man påregner en besparelse på 10 millioner kroner. Derfor vil midler til styrket inklusion på skoleområdet kun fulde et opstået hul ud og ikke tilføre området flere økonomiske ressourcer. Umiddelbart lyder en aflysning af aftalestyring besnærende; men vi har svært ved at forestille os, at der vil være en reel besparelse at hente, idet vi forventer, fortsat at skulle udarbejde fx virksomhedsaftaler. Det er dejligt at 1% besparelsen for er løst. Man skal dog ikke være blind over for, at mange af de foreslåede administrative tilpasninger også vil ramme de decentrale enheder. Det er ligeledes prisværdigt, at man vil fortsætte med en målrettet indsats for at nedbringe sygefravær og fokusering på det gode arbejdsmiljø i Slagelse Kommune. Men det er ikke gratis! Pt. får skolerne ressourcer i forhold til en gennemsnitsløn; men da de faktiske lønninger er højere, betyder det, at der er færre medarbejdere til at varetage undervisningen. Det slider, og medarbejderne bliver syge. Men der mangler budgetmidler til vikarløn. Da eleverne ikke bare kan få fri eller passe sig selv, må midlerne tags fra undervisningspersonalet lønkonto. Det betyder, at der bliver endnu færre til at undervise, det slider osv. En skrue uden end. Og så vil vi ikke undlade at pege på, at problematikken omkring manglende budgetmidler til inventar og vedligeholdelse af IT-udstyr endnu ikke er løst. På Bestyrelsens vegne Dorte Næsborg Skoleleder Kirkeskovens Børnehave, Næstved Landevej 626, 4243 Rude, tlf SFO, Næstved Landevej 632, 4243 Rude, tlf Kirkeskovsskolen, Næstved Landevej 632, 4243 Rude, tlf

23 VEMMELEV SKOLE Skolevej 2, 4241 Vemmelev Tlf Til Budget og Planlægning Vemmelev den 20. september 2016 Vedr. 2. høringsrunde Budget Efter drøftelser i MED-udvalg og i skolebestyrelsen ønsker Vemmelev Skole og SFO at udtale flg: Ad. Afsnittet Arbejdsmarkedsområdet Vi hilser velkomment, at man generelt ønsker at målrette indsatsen for at nedbringe sygefravær og ønsker fokusering på det gode arbejdsmiljø. Ad. Afsnittet Det særlige børne- og ungeområde og helhedsløsninger skal styrkes ved samling af 0-25 års området. Det er meget positivt, at der tilføres 13 millioner til genopretning af budgettet for området. Noget kunne tyde på, at området i flere år har været underbudgetteret. Vi kan godt se fordele ved samarbejdet på tværs om helhedsløsninger. Vi ser frem til at blive med-inddraget i arbejdet med at udvikle løsninger. Der er et stort behov for at tage fat om hele familiens situation, hvor vi savner et tættere og mere tværfagligt samarbejde. Det er dog også med bekymring, vi ser, det skal foregå indenfor den nuværende økonomiske ramme, idet vi som skole har svært ved at dække kerneydelsen i forvejen. Vi er også bekymrede for evt. omorganiseringer ud fra de dårlige erfaringer vi nu har fået med centraliseringen af TAO og Ejendomsservice. Ad. Afsnittet Bedre skoler. Vi har svært ved at forholde os til afprøvning af nye styringsformer, da vi ikke ved hvad det indebærer. Vi må dog påpege at skolerne trænger til ro på området, så vi kan få de mange nye tiltag i forbindelse med implementering af reformen og andre indsatsområder på plads. Det er tiltrængt, der afsættet 2,5 millioner pr. år til at styrke inklusion. Det modsvares dog desværre af, at der i ny visitationsprocedure er indlagt en besparelse på ca. 10 millioner. Reelt er der således tale om besparelser på inklusionsområdet, som ellers i alle målsætninger ønskes styrket! Vi kan ikke tolke, hvad der menes med afsat midler til forbedring af servicefaciliteter men håber det handler om øget rengøringsstandard og tilbageføring/øremærkning af midler fra Ejendomsservice til at dække skolernes udgifter til inventar (skolemøbler mv.), udskiftning af slidte smartsboards, kabling etc. - jævnfør den liste vi medsendte ved første høringsrunde. Ad. Afsnittet Vi aflyser aftalestyring. Det er fint med mindre bureaukrati. Ligesom ønsket om at styrke af tilliden til de decentrale virksomheder og medarbejdere er meget positivt. Aftalestyring

Skolebestyrelsens årsberetning 2016

Skolebestyrelsens årsberetning 2016 Skolebestyrelsens årsberetning 2016 Sammenholdes 2016 med de senest forgangne år, så selvom, der er sket meget, så har det været et år med mere ro på. Der er fortsat arbejdet med skolefusionen, selvom

Læs mere

2.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Handicap- og Psykiatriudvalget. Budget 2016-2019. Der er indkommet i alt 3 høringssvar.

2.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Handicap- og Psykiatriudvalget. Budget 2016-2019. Der er indkommet i alt 3 høringssvar. Budget 2016-2019 2.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar Handicap- og Psykiatriudvalget Der er indkommet i alt 3 høringssvar. Nr. Høringsberettigede 4.01 Rådet for Socialt Udsatte 4.02 Handicaprådet

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

Alternativ 2. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget

Alternativ 2. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Alternativ 2 Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Ikke 6 skoler, men 3 skoler lukkes: Nørrevangsskolen lukkes specialklasseelever overføres til Søndermarksskolen, øvrige

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Alternativ 1. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget

Alternativ 1. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Alternativ 1 Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Ikke 6 skoler, men 5 skoler lukkes: Vestermose Skole lukkes elever overføres til Nymarksskolen Boeslunde Skole lukkes

Læs mere

Alternativ 4. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget

Alternativ 4. Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Alternativ 4 Debatoplæg vedr. ændringer i skolestruktur i forhold til høringsforslaget Ikke 6 skoler, men 4 skoler lukkes: Flakkebjerg Skole lukkes eleverne overføres til Dalmose Centralskole Vestermose

Læs mere

Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø

Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø 2016 Indledning Virksomhedsaftalen indgår i det såkaldte aftalestyringskoncept i Slagelse

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Skoleudvalget og BUF-Sekretariat Børne- og Uddannelsesforvaltningen Torvet 1, 4600 Køge Sendt til: 31.

Skoleudvalget og BUF-Sekretariat Børne- og Uddannelsesforvaltningen Torvet 1, 4600 Køge Sendt til: 31. Skoleudvalget og BUF-Sekretariat Børne- og Uddannelsesforvaltningen Torvet 1, 4600 Køge Sendt til: hoering-su@koege.dk 31. maj 2019 Høringssvar fra Herfølge Skole Bestyrelsen for Herfølge Skole har modtaget

Læs mere

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger:

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger: Høringssvar vedrørende budget 2014 DATO 1. september 2013 SAGSNR. anvi Høringssvar fra De Pædagogiske Teamledere, MEDudvalg og Områdebestyrelsen i Børnehusene Buldervang. Generelle bemærkninger: Vedr.

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Skoler

MED-udvalgets udtalelser, Skoler MED-udvalgets udtalelser, r n ved Tuse Næs Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? Når den pædagogiske leder får

Læs mere

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen NOTAT Dato: 7. Januar 2014 Afdeling: CFD/CFS Sags nr.: 330-2013-89248 Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen Med afsæt i

Læs mere

Fjordlandsskolen Afdeling Dalby, Skuldelev og Skibby

Fjordlandsskolen Afdeling Dalby, Skuldelev og Skibby Fjordlandsskolen Afdeling Dalby, Skuldelev og Skibby Frederikssund Kommune Budgetafdelingen Torvet 2 3600 Frederikssund Attn.: Økonomiområdets funktionspostkasse: oekonomi@frederikssund.dk Skolechef Paw

Læs mere

Bemærkninger til budgetforslaget fra forvaltningsudvalgene

Bemærkninger til budgetforslaget fra forvaltningsudvalgene Bemærkninger til budgetforslaget 2018-2021 fra forvaltningsudvalgene Borgmesterforvaltningen Personalejura og Løn Personalejura BKF BMF Forvaltningsudvalget (Medarbejdersiden i Forvaltningsudvalget) for

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 38 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Administration/stabe Strukturtilpasning Engangsbesparelse - Fællessekretariatet Økonomiudvalg

Læs mere

Modtaget d. 24/10 kl. 17:58

Modtaget d. 24/10 kl. 17:58 Modtaget d. 24/10 kl. 17:58 Vorup d.22.10.2014 Høringssvar vedr. ny skolestruktur i Randers kommune. Omhandlende: - Den gode skole - Skolebestyrelsens umyndiggørelse - Urimelig tidplan og arbejdsvilkår

Læs mere

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning FællesMED-udvalg Børn og Undervisning Til Uddannelse, Børn og Familie 4. marts 2019 Sags id: 18/24980 Høringssvar til Dagtilbuddenes fælles kvalitetsaftale 2017-2018 FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Center for Undervisning - Vestskolen

Center for Undervisning - Vestskolen 1. Høringssvar fra Vestskolens bestyrelse og MED-udva Center for Undervisning - Vestskolen Høringssvar Skolereform 10. november 2013 Vestskolen har afholdt møde i henholdsvis skolebestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning Direktionen Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning 27-03-2019 18/27039 Den 25. marts var der frist for indkomne høringssvar vedr. det oplæg til organisationstilpasning, som Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl Østskolen Gl. Strandvej 12 4640 Faxe Rolloskolen Telefon 5620 2750 Dato 15. november 2012 j.nr. 00-00-00-0000 Direkte telefon 00 00 00 00 Mail: rolloskolen@faxekommune.dk

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune

4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune 4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune 00.30.02-G01-1-16 Resumé Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialskoler, specialklasser mv. på Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Bilag 10 Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Side 1 af 5 Processen Besparelsesforslag til Budget 2016 2019 har været sendt i høring i perioden 11. december til 8. januar.

Læs mere

Fra Jacob Borello Carlsen, Steen Olsen, Niels O. Pedersen, S, Peter Lotinga, L, samt DF, C og V

Fra Jacob Borello Carlsen, Steen Olsen, Niels O. Pedersen, S, Peter Lotinga, L, samt DF, C og V Fra Jacob Borello Carlsen, Steen Olsen, Niels O. Pedersen, S, Peter Lotinga, L, samt DF, C og V Forslag til byrådsbeslutning til byrådsmødet d. 27. februar 2012. Tværpolitisk skoleforlig 2012. Fremtidig

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til organisationsændring

Høringssvar vedr. forslag til organisationsændring 14. september 2016 Høringssvar vedr. forslag til organisationsændring i Roskilde Kommune FMU er og OMU er, jf. tidsplan besluttet i HMU s møde d. 23. juni, inviteret til afgivelse af høringssvar vedr.

Læs mere

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Baggrund Folkeskolen i Albertslund har det ikke godt. Trivselsmålingerne viser, at mange af vores børn trives rigtig dårligt i vores skoler - resultaterne er ringere

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Nedenstående er oversigter over alle de høringssvar, vi har modtaget indtil den 10. april 2015 ifm. høringsperioden.

Læs mere

Oversigt over høringssvar til Budgetforslag

Oversigt over høringssvar til Budgetforslag Oversigt over høringssvar til Budgetforslag 2016 19 Børne og Ungdomsudvalget 1 Heldagsskolen Fuglsanggård Skolebestyrelsen 2 Fuglsanggårdsskolen Skolebestyrelsen 3 Engelsborgskolen Skolebestyrelsen 4 Hummeltofteskolen

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen 3. C-BUR 19. december 2013 Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen Sektorudvalget for Center for Børne- og ungerådgivningen ønsker generelt investeringer i

Læs mere

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0A 2 3,8% 0B 4 7,7% 1A 3 5,8% 1B 5 9,6% 2A 1 1,9%

Læs mere

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten.

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten. Til BUF -Udvalget Vordingborg Kommune Kulsbjerg skole Skolevej 1 4773 Stensved T. 55 36 46 70 Stensved 55 36 46 70 Stensved SFO 55 36 46 71 Anmodning om udtalelse om rapporten vedrørende skolernes sociale

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse KERTEMINDE KOMMUNE Casebeskrivelse 58 Overblik Region: Region Syddanmark Kommunestørrelse: 23.787 Socioøkonomisk indeks: Mellem Antal folkeskoler: 7 (inkl. et 10. klassecenter) Antal elever: Total:3146

Læs mere

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende skole Indledning Nærværende analyse er en del af kommunens turnusanalyse på skoleområdet. Denne analyse vedrører indsatsområdet

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Høringssvar Fælles Ansvar samlet notat

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Høringssvar Fælles Ansvar samlet notat Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen Sag nr. 00.18.04-P16-1-15 01-03-2016 Side 1. Høringssvar Fælles Ansvar 2.0 - samlet notat I høringsperioden fra 25. januar til 29. februar

Læs mere

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening www.blivhoert.kk.dk 23. september 2011 Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening GODE TAKTER OG MISLYDE Specialreform 2.0 er på mange måder et fremskridt. Først

Læs mere

Selvforvaltningsaftale for 2014/15 mellem Sjølundsskolen og Børne- og skoleudvalget

Selvforvaltningsaftale for 2014/15 mellem Sjølundsskolen og Børne- og skoleudvalget Selvforvaltningsaftale for 2014/15 mellem Sjølundsskolen og Børne- og skoleudvalget Sjølundsskolen Side 1 1. Indledning Denne selvforvaltningsaftale er indgået mellem: Sjølundsskolen og Børne- og skoleudvalget

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Skabelon til høringssvar angående kvalitetsrapport 2014/2015

Skabelon til høringssvar angående kvalitetsrapport 2014/2015 Til: Skolebestyrelser MED-udvalg SektorMED skole DLF og BUPL Handicaprådet Rådet for socialt udsatte Ungerådet Center for Uddannelse Langes Gård 10, 4200 Slagelse Centerforuddannelse@slagelse.dk Januar

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 311628 Brevid. 3033265 Ref. LTS Dir. tlf. 46 31 40 93 lenets@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar vedrørende ændring af skolestruktur 7. januar 2019 Byrådet

Læs mere

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D Udmøntning af budget 2017 D. 23.01.2017 Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet Indhold Indledning og baggrund...2 Formål...2 Mål...3 Projektets fire spor...3 Øvrige centrale milepæle...5

Læs mere

Skolepolitik Skolepolitikken sætter rammer og retning for arbejdet på kommunens folkeskoler, specialskoler og 10. kl. center.

Skolepolitik Skolepolitikken sætter rammer og retning for arbejdet på kommunens folkeskoler, specialskoler og 10. kl. center. Fakta-ark for Skole Politikker og strategier Skolepolitik Skolepolitikken sætter rammer og retning for arbejdet på kommunens folkeskoler, specialskoler og 10. kl. center. Med temaer som styrket faglighed,

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe

Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe Til Børn & Kultur Skoleadministrationen Esbjerg Kommune b-k@esbjergkommune.dk Ribe den 12. januar 2015 Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe Skolebestyrelsen har den 19. november 2014

Læs mere

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 1. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING Erikstrupskolens skolebestyrelse har nøje gransket Endelig rapport angående rationalisering på specialundervisningsområdet marts 2009. Rapporten beskriver udførligt

Læs mere

Høringssvar budget 2017 Skoler

Høringssvar budget 2017 Skoler Høringssvar budget 2017 Skoler HAMMERUM SKOLE 15. september 2016 Høringssvar vedrørende budget 2017 Ledelse, skolebestyrelse og MED-udvalg ved Hammerum Skole har gennemgået det fremsendte materiale

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration Administration 15. september 2016 Høringssvar til Budget 2016-2019 fra medarbejdersiden i MU administration MU administration tager baggrunden for budgettet og de nuværende og kommende økonomiske udfordringer

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde.

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde. Udkast høringssvar Hermed høringssvar vedrørende Fremtidens Folkeskole i Helsingør fra Hornbæk Skoles skolebestyrelse og A-med. Denne gang har der været afholdt personalemøder og forældrecaféer for at

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Frederiksværk-Hundested Kommune

Frederiksværk-Hundested Kommune Frederiksværk-Hundested Kommune Magleblikskolen Frederiksværk den, 20 september 2007 Skolekonsulent Claus Hauritz Høringssvar: Kvalitetsrapport for skolevæsenet 2007. Skolebestyrelsen på Magleblikskolen

Læs mere

Høringssvar - September Tildelingsmodel på skoleområdet

Høringssvar - September Tildelingsmodel på skoleområdet Dragør Kommune Att.: Kommunalbestyrelsen Mie Friis Larsen, Skole- og Kulturafdelingen Jesper Tangbæk, direktør Karina Møller, Skole- og Kulturchef CC: Medlemmerne af Store Magleby Skoles bestyrelse Dragør,

Læs mere

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Dato: 13. november 2014 Skole Kommentar Kommentar fra Center for Skoler og Institutioner Egebjergskolen

Læs mere

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv.

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv. Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv 1) Stillingen 2) Ansættelsesvilkår 3) Skoleområdet i Ringsted 4) Søholmskolen Forventningerne

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK

Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK Allested-Vejle skole Nr. Broby skole Pontoppidanskolen Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK Udarbejdet af skolebestyrelserne på Nord- og Sydskolerne i Fåborg-Midtfyn kommune Sammen

Læs mere

Vi drøftede kvalitetsrapporten på vores skolebestyrelsesmøde i tirsdags, og skolebestyrelsen har ikke noget at bemærke.

Vi drøftede kvalitetsrapporten på vores skolebestyrelsesmøde i tirsdags, og skolebestyrelsen har ikke noget at bemærke. 1 Høringssvar fra skolebestyrelsen, Tingløkkeskolen, Odense Kommune Vedrørende: Kvalitetsrapport, Skolerne i Odense Kommune, Skoleåret 2016/2017 4. januar 2018 Skolebestyrelsen, Tingløkkeskolen, kommenterer

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 23.11.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune 1 Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune Kommentarer vedrørende budgetforslag for året 2012 og overslags årene 2013-2015 (høringssvar) Høringssvar afgivet af børn, personale (kun SFO)

Læs mere

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet Til økonomi- og planudvalget Høringssvar vedr. budget 2018-2021 fra medarbejdersiden i HovedMed I stedet for at kommentere på de enkelte prioriteringsforslag hvilket de forskellige OmrådeMed har gjort

Læs mere

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL Hvidovre Kommune April 2018 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Overordnede konklusioner 2 2. Evaluering 4 2.1 Tildelingsmodel til skole 4 2.2 Tildelingsmodel til SFO 5

Læs mere

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Fakta... 2 Mål... 2 Modeller... 3 Model 1... 3 Model 2... 4 Model 3... 5 Model 4...

Læs mere

Høringssvar fra forældrebestyrelsen og Med udvalget i Børnehusene Team Høng

Høringssvar fra forældrebestyrelsen og Med udvalget i Børnehusene Team Høng Høringssvar fra forældrebestyrelsen og Med udvalget i Børnehusene Team Høng Områdeforældrebestyrelsen og MED - udvalget ønsker at udtrykke, at vi finder det meget opløftende, at Kalundborg Kommunes økonomi

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Hvidovre Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Att.: Christina Faber. Høringsvar vedr. driftsmodel for det tekniske serviceområde

Hvidovre Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Att.: Christina Faber. Høringsvar vedr. driftsmodel for det tekniske serviceområde Hvidovre Kommune Center for Trafik og Ejendomme Att.: Christina Faber Risbjergskolen Risbjergvej 10-20 2650 Hvidovre Tlf: 3678 3997 www.risbjergskolen.hvidovre.dk Dato: 30.05.2018 Høringsvar vedr. driftsmodel

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune. Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole

Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune. Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole 1. Indledning Nørre Vedby Skolebestyrelse vil i det følgende afgive høringssvar vedrørende Forslag

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Hvidovre Kommune Hvidovrevej Hvidovre Hvidovre den 28. januar 2019

Hvidovre Kommune Hvidovrevej Hvidovre Hvidovre den 28. januar 2019 Høringssvar Godkendelse af tiltag til budgetoverholdelse på specialundervisningsområdet i 2019 Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre Hvidovre den 28. januar 2019 Handicapra det har gennemgået

Læs mere

Randers Kommune Job- og personprofil for faglige skoleledere-

Randers Kommune Job- og personprofil for faglige skoleledere- Randers Kommune Job- og personprofil for faglige skoleledere- niveau 2.1 1. april 2015 1. Baggrund INDLEDNING. Udgangspunktet for Randers Kommunes arbejde med at ændre skolestrukturen er et ønske om at

Læs mere

Evaluering af ny tildelingsmodel på skoleområdet

Evaluering af ny tildelingsmodel på skoleområdet Evaluering af ny tildelingsmodel på skoleområdet Byrådet i Rebild Kommune besluttede på sit møde den 26. januar 2017 at indføre en ny model for tildeling af ressourcer til skoleområdet. Beslutningen trådte

Læs mere

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012 Bestyrelsen i Århus Skolelederforening mødtes fredag d. 25 maj 2012 På mødet var følgende blandt andet på dagsordenen: I forhold til den ny skolestruktur er det vigtigt at der bliver tale om en åben, hurtig

Læs mere

Notat. Høringssvar fra bestyrelser og MED-udvalg ved folkeskoler i Assens Kommune vedr. Styrelsesvedtægt for Assens Kommunale Skolevæsen med bilag

Notat. Høringssvar fra bestyrelser og MED-udvalg ved folkeskoler i Assens Kommune vedr. Styrelsesvedtægt for Assens Kommunale Skolevæsen med bilag Notat Høringssvar fra bestyrelser og MED-udvalg ved folkeskoler i Assens Kommune vedr. Styrelsesvedtægt for Assens Kommunale Skolevæsen med bilag Der er indkommet høringssvar fra skolebestyrelser ved 11

Læs mere

Implementering af budget

Implementering af budget Implementering af budget 2017-2020 Sager markeret med grøn kræver ikke yderligere politisk behandling. Sager markeret med gul behandles på dagens udvalgsmøde. Sager markeret med rød behandles på et senere

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016

Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016 Punkt 9. Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016 2015-057738 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på januarvisitationen 2016. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Forældre i dagtilbud og på skoler. Analyse af inkluderende fællesskaber og børn og unge i sårbare. Kære forældre Sags Id.

Forældre i dagtilbud og på skoler. Analyse af inkluderende fællesskaber og børn og unge i sårbare. Kære forældre Sags Id. Forældre i dagtilbud og på skoler Direktør Analyse af inkluderende fællesskaber og børn og unge i sårbare positioner Kære forældre Som I måske er bekendt med, har Byrådet i Odder kommune igangsat en bred

Læs mere

1.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Budget Der er indkommet i alt 5 høringssvar.

1.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Budget Der er indkommet i alt 5 høringssvar. Budget 2017-2020 1.Høringsrunde Oversigt over modtagne høringssvar Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Der er indkommet i alt 5 høringssvar. Nr. Høringsberettigede 5.01 Slagelse Musikhus 5.02 KFUM Spejderne

Læs mere

Forligs parterne ønsker med dette budget at stå sammen og foretage investeringer i vækst og udvikling.

Forligs parterne ønsker med dette budget at stå sammen og foretage investeringer i vækst og udvikling. Budgetforlig Dette budgetforlig bygger oven på sidste års aftalte budget. Forligs parterne ønsker med dette budget at stå sammen og foretage investeringer i vækst og udvikling. Forligs parterne er enige

Læs mere

Aftalestyring på Dagtilbudsområdet 2014-15

Aftalestyring på Dagtilbudsområdet 2014-15 Aftalestyring på Dagtilbudsområdet 2014-15 Nedenstående udgør de overordnede mål og indsatsområder på dagtilbudsområdet i 2014-15. Disse vil danne baggrund for og være styrende for de generelle initiativer

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med undervisning af børn i skolealderen

Læs mere

Fremtidig forankring af Fokusskolen og Unge i Centrum

Fremtidig forankring af Fokusskolen og Unge i Centrum Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 23. juni 2016 Fremtidig forankring af Fokusskolen og Fysisk og organisatorisk forankring af Fokusskolen og 1. Resume I forbindelse med

Læs mere