Best practice til next practice

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Best practice til next practice"

Transkript

1 Best practice til next practice - Værdi for slutbrugeren - brugerperspektivet - Innovations kultur - Hvad nu hvis..? - Vi skal tænke anderledes

2 I don t know who discovered water, but I m pretty sure it wasn t a fish. Marshall McLuhan ( ), media critic & writer

3 Sydindiske abefælde

4 Sydindiske abefælde Værdikrampe! Blokering på grund af værdier. Manglende evne til at omvurdere. Nære tilknytningsforhold til tidligere og nuværende værdier.

5 The world we have created today as a result of the thinking thus far, has problems which cannot be solved by thinking the way we thought when we created them Albert Einstein

6 The best practice is the next practice Hvad nu hvis?

7 Inside the Box

8 Hvorfor starter vi ikke bare bevægelse ud af boxen? Frygten for at lave fejl Frygten for at træffe det forkerte valg Frygten for at det aldrig vil virke Angsten for at tabe ansigt Angsten for ikke at have kontrol Derfor vælger vi det sikre NEJ Eller det det afvisende JA MEN

9 Først et par eksempler H. M. Warner, Warner Brothers, 1927 Who the hell wants to hear actors talk?

10 Et eksempel mere.. Western Union intern notat, 1876: This 'telephone' has too many shortcomings to be seriously considered as a means of communication. The device is inherently of no value to us.

11 Og et andet eksempel. Ingeniør hos IBM, 1968, der kommenterer mikrochippen: But what... is it good for?

12 It s all about the human brain!

13 Skriv navnet på den mest person i historien I mener er den mest kreative. - Hvad eller hvem sikrede denne persons kreativitet?

14 Domains of creativity (Mihaly Csikszentmihalyi) The creative domain, which is nested in culture - the symbolic knowledge shred by a particular society or by humanity as a whole. Attention age Renaissance The field, which includes all the gatekeepers of the domain (e.g., critics, teachers, etc.) Sectors (leaders) Medici Family The individual person, who has a new idea - novelty is selected by the appropriate field for inclusion into the relevant domain Employees Leonardo Da vinci

15 Kreativitet Kreativitet handler om at sætte VIDEN (data og information), som ikke tidligere har været forbundet, i forbindelse med hinanden. Kreativitet er evnen til på baggrund af viden at generere nye ideer og tilgange.

16 Innovation Introduktion til innovation Der findes ingen egentlig konsensus om begrebet Betyder nydannelse/fornyelse: - Udvikling af ny ide der realiseres i praksis - Ideerne får reel anvendelse og skaber værdi - Kræver opbrud med vaner - en proces, som fører til udvikling, spredning og realisering af nye ideer, der skaber forandring. - At gøre en forskel der skaber en forskel!

17 Definition Innovation er en styret vaneopbrydende proces, der på baggrund af implementerede nye ideer skaber merværdi indenfor et bestemt område lokalt eller globalt.

18 Inkrementel innovation AND MORE.. Kommer af det engelske ord incremental og betyder gradvis voksende (Lybecker, 2007) Mindre innovationer hvor allerede eksisterende kompetencer, processer, metoder og produkter forbedres eller anvendes på en ny måde. (Bekke et al, 2007) Kort tid at udvikle og implementere i organisationer og har samtidig en lav risiko (Lybecker, 2007) At sætte flere sejl på skibet eller flere hestekræfter i motoren.

19 Radikal innovation: Modsat beskrives radikal innovation som en type af innovation der vender op og ned på det gængse, og fører noget helt nyt og hidtil uset med sig (Bekke et al, 2007) koblinger mellem allerede eksisterende værdier, koncepter og teknologier der ikke tidligere har været forbundet. At gøre i morgen hvad der i går var utænkeligt Forbundet med høj risiko og besværlige arbejds- og implementeringsprocesser (Lybecker, 2007)

20 Innovation i fire hovedkategorier Produkt-/service innovation Ændringer i produkter og services, som en organisation tilbyder. Proces innovation Ændringer i måder, som produkter bliver skabt og leveret på Markeds-/ positioneringsinnovation: Ændringer i konteksten (omgivelserne), hvor innovationen bliver introduceret Paradigme innovation Ændringer i de mentale modeller, som sætter rammen for, hvad organisationen gør Innovationsspørgsmålet!! Innovationsmetode Bason (2007) Tidd & Bessant (2009)

21 Innovationsspørgsmålet Innovationsspørgsmål stilles ud fra en hvad nu hvis tankegang: Hvordan får vi depotmedarbejdere til at elske kontrol og registrering? Hvordan får vi borgerne i kommunen til at bruge de grønne områder som deres egen dagligstue? Hvordan kan personalet få samme information om patienterne på kortere tid? Hvad kan få institutionens beboere til at tage mere ansvar for husaktiviteterne? Hvordan får vi 100 % gennemførelse på studiet? Rammerne for hvad der tidligere har været kendt som udgangspunkt udfordres i det første skridt i en innovationsproces ved indgangspørgsmålet.

22 Innovationsprocessen 1. Søgefasen - hvilke behov og ideer har vi? 2. Udvælgelsesfasen - hvad skal vi gøre og hvorfor? 3. Implementeringfasen - hvordan får vi det til at ske i praksis? 4. Værdiskabelsesfasen - hvordan får vi skabt en værdi af vores innovation?

23 Metoder til innovation (drivere) Brugerdreven innovation - Kilden er viden om aftagerne af innovationens behov samt evnen til at imødekomme dette behov igennem nytænkning. Fra de professionelles side skabes en dyb forståelse af de essentielle behov hos brugeren. Fokus især rettet mod at afdække ikke-erkendte og fremtidige behov hos brugeren Medarbejderdreven innovation - Afdækker ikke-erkendte og fremtidige behov hos brugeren for eksempel medarbejdere på en sygehusafdeling eller visitationsafdeling. Kilden til viden er medarbejderne, som betragtes som ressourcer til forbedring, forandring og nytænkning Forskningsdrevet innovation - Kilden er ny forskning. Fokus på kvalificering og evidens af innovative tiltag og hvorvidt ny viden kan bringes i anvendelse indenfor en bestemt vidensområde. Er afhængig af et godt forskningsmiljø og et bæredygtigt samspil mellem forskningsenheder og den offentlige eller private aftager af den nye viden.

24 HUSK!! Kreativitet er grundlaget for alt innovation. Man kan godt være kreativ uden at skabe innovation, men man kan ikke skabe innovation uden at være kreativ. Man er ikke innovativ, men derimod kreativ i forsøget på at skabe innovation.

25 At skabe en innovationskultur

26 At skabe en innovationskultur

27 At skabe en innovationskultur

28 At skabe en innovationskultur

29 At skabe en innovationskultur

30 At skabe en innovationskultur

31 At skabe en innovationskultur

32 At skabe en innovationskultur

33 At skabe en innovationskultur

34 Nulfejlskultur versus innovationskultur Behøver sikker drift og innovation være modsætninger?

35 Udlevering af benspænd

36 Lav benspænd tillad fejl Ingen offentlige organisationer er helt fejlfri, ligesom ingen private virksomheder er det. Men kulturen på mange offentlige arbejdspladser åbner ikke i særlig høj grad op for, at man anerkender og taler åbent om fejl. Man kan sige, at medarbejderne skal have afmonteret deres tryghedsgen. Men endnu vigtigere må ledelsen vise tillid og se fejl som et positivt udtryk for, at der sker noget nyt. Du må som leder kommunikere, at medarbejderne ikke mister jobbet over en fejl (det kan til gengæld godt være de mister jobbet, når de har lavet samme fejl tre gange!). Kontrol kan være nødvendig, men kan også være spild af tid. Nogle fejl kan rettes uden større konsekvenser for interessenter eller brugere, og derfor kan et vist fejlniveau være helt acceptabelt. Man må i mange tilfælde spørge sig selv, om ikke tiden kan bruges bedre på udvikling. Lederens opgave er at sætte rammerne for, hvor det er tilladt at begå fejl, og at fokus flyttes fra placering af skyld til erkendelse og læring.

37 Hvad er et prejekt? Begreb for de tidlige faser af et projekt. De tidlige faser er meget forskellige fra de senere faser. Kan fremme forståelsen af innovationsprocesser og videnskabelse i de tidlige faser. Kan skabe struktur (og ro) på opstarten af et projekt.

38 Prejekt versus projekt Prejekt: Er målsøgende og divergent. Er ikke lineært og kræver kaostid. Er procesdrevet og kræver et forlænget og åbent beslutningsrum. Projekt: Er målstyret og konvergent. Er lineært og tidsbegrænset. Er resultatdrevet og kræver hurtige beslutninger.

39 Hvad er et prejekt? Prejektet kan ikke passes ind i en projektskabelon - det drejer sig om en helt anden type proces. En meget åben informationssøgende proces, hvor en gruppe mennesker afsøger et felt for nye muligheder. For meget pres og fokus på tid og effektivitet = for lidt tid til at eksperimentere. Eksperimenterende ud fra individuelle interesser frem for i dedikerede strategiske prejektgrupper. Strategiske eksperimenterende prejekt processer.

40 Hvad er et prejekt? Hvor et projekt handler om at gøre tingene rigtigt, handler prejektet om at gøre de rigtige ting. Projektet handler om at finde svar, prejektet om at finde de rette spørgsmål. Indsamler viden om behov og problemer hos mennesker i verden, som man vil forsøge at opfylde eller løse med sit koncept, om hvilke teknologier, der eventuelt er tilgængelige.

41 En Konvergent måde at arbejde Et mål / målorienteret eller KONVERGENT måde at arbejde - projektfasen Opdelt i delmål Mål-fokuseret TID (en defineret tidsplan) 1 år 2 år etc.)

42 En Divergent måde at arbejde Er målsøgende eller DIVERGENT - måde at arbejde - prejekt-fasen Et slut resultat En KLAR hensigt Et andet Slutresultat TID.

43 At kombinere divergent og konvergent tænkning DIVERGENT fase KONVERGENT fase Som det altid har været Forskel-lighed Jam-mer- Zonen Tid

44 Divergent og Konvergent tænkning Divergent tænkning - prejekt-fasen Skaber alternativer. Åbne for alle og alt kan diskuteres Samler forskellige synspunkter Folder et problems inderste logik ud Konvergent tænkning - projekt-fasen Evaluerer alternativer. Opsummerer essenser Opdeler ideer i kategorier Når frem til konklusioner

45 At skabe innovativ værdi Ved innovation skabes en merværdi. Merværdien kan måles på forskellige parametre som: Økonomi, borgertilfredshed, grad af faglighed, arbejdsglæde (dokumentation af innovationens effekt) - Fornyelsesprocesser kan modsat være initieret af ønsket om eller behovet for fornyelse, båret af forskellige strømninger eller tidsintervaller. - Fornyelse giver modsat innovation ikke nødvendigvis udslag i skabelse af merværdi.

46 Hvorfor er det nyttigt at måle innovation? You get what you measure. - at opsætte resultatmål og følge op på dem. Hvis man ikke måler innovation kan der være risiko for at man kommer til at innovere for lidt, for meget eller forkert.

47 Hvordan måles den innovative værdi? - Vælg en værdi (mål) som der ønskes målt på. - Måleredskab tilpasses værdiens kendetegn (fx økonomisk, tilfredshed, færre indlæggelser ect.) - Kvalitativ + kvantitativ. - Mest overskueligt at måle på konkrete, afgrænsede og gennemførte Innovationsprojekter!

48 Anbefalinger fra litteraturen: Mål innovationsudgifter løbende. Gør status over innovationsindtægter. Pas på overinvestering i bestemte områder. Udnyt gevinsten ved brugerinddragelse. Lav systemer for forskellige innovationstyper.

49 Den aktive borger som en ressource Nøglen til at skabe et godt og bæredygtigt vidensfundament i velfærdssamfundet. Aktivering og involvering af borgerne i såvel vedligeholdelse som udviklingen af borgernær teknologi. De eneste, der legitimt og på bedste demokratiske vis, kan forandre det, ud fra hvad der giver mening.

50 Meningsinnovation hvad er meningen? Meningsinnovation er innovation drevet af meningsfuldhed for mennesket. Brugernes værdier, drivkræfter, handlemønstre og behov i fremtiden som en hård forretningsværdi. For, at et udviklingstiltag skal have virkning på bundlinjen, skal det give mening for mennesker. At finde og fremme sund fornuft og bevare etikken, når man udvikler teknologi der er tiltænkt en afgørende rolle i menneskers liv og hverdag. Både givende og nødvendigt at lade meningsfuldhed styre, hvis teknologien skal virke derude for dem, der skal bruge den.

51 Hverdagslivet Hvad er den aktuelle situation? Hvor opstår problemerne? Hvilken forandring vil være tilfredsstillende? Hverdagslivet er det liv, vi lever, opretholder og fornyer, genskaber og omskaber hver dag. Dette liv kan ikke defineres, i det mindste ikke med sociologiske begreber. Det, der kan defineres, er dels hverdagslivets betingelser, dels de måder disse betingelser håndteres på. ved Aalborg Universitet. Birte Bech-Jørgensen, dr.scient.soc, pensioneret professor

52 Teknologidrømme og hverdagens virkelighed

53 Borgerindsigt via lead-user metoden Formuleringen af menneskers drømme, værdier og aspirationer inden for rammerne af hver vores livsverden. Udtrykkes sammen med et netværk af andre eksperter, indenfor f.eks. formgivning og design af teknologi. Trækker på det eksisterende som en ressource, snarere end at forsøge at vriste sig fri af det og opfinde verden på ny. Lead-users (nøglebrugere): afdække fremtidens behov for mange brancher og markeder. behov og karakteristika ved den gode løsning, som borgere (og kunder) vil efterspørge fremover. en retningspil for, hvor markedet bevæger sig hen, skabt på baggrund af indblik i borgerens hverdagsliv. Clunkers to MTBs

54 Aktivt brug af trends hos borgerne Voksende forandringshastighed = høje krav til at forstå hvor forandringerne er på vej hen. Forandringer og trends har utrolig stor indflydelse på vores adfærd. Forståelse for hvor den kollektive bevidsthed og teknologidrømmene for hverdagen bevæger sig hen. Tidens signaler til innovation. Teknologi-zappere : Situationsafhængig adfærd er blevet et livsvilkår for de fleste. Fx livsfaser.

55 Co-creation tilgang At vi ikke bare afleverer en masse gode idéer, der aldrig ville få ben at gå på i virkeligheden. At vi tester nye idéer som prototyper i den sammenhæng, hvor de rent faktisk skal bruges efterfølgende. Skaber bedret mulighed for mere præcise resultater og meningsfulde innovationsprocesser. Fælles formgivning, hvor også ikke-designere former udviklingsprocessen - en positiv forandring for både medarbejdere og brugere

56 Hvilke værdier er det oplagt I fokuserer på at innovere i jeres tilfælde?

57 Referencer: Hinojosa, J. Becoming Innovators in an Era of Hyperchange - Eleanor Clarke Slagle Lecture. The American Journal of Occupational Therapy: 2007; 61: Law, M. Occupational therapy: Depth, innovation and courage. Guest editorial. Australian Occupational Therapy Journal: 2004; 51: Regeringen. Nytænkning og konkurrence En innovativ offentlig sektor, der giver kvalitet til borgerne og bedre arbejdspladser for medarbejderne. På vej mod en kvalitetsreform. København. Sekretariatet for ministerudvalg: Jensen, K.E. Jensen, J.P. Digmann, A. Bendix, H.W. Principper for offentlig innovation Fra best practice til next practice. København. Børsens forlag: Lybecker S. Innovatismer Håndbog for innovationsagenter og forandringsledere. København, Forlaget Samfundslitteratur: 2007 Rambøll Management: Innovationskraft dilemmaer og potentialer i offentlig innovation. s Mandag morgen: Velfærdens innovationskatalog 2010.

Divergent og Konvergent. To forskellige måder at tænke og arbejde

Divergent og Konvergent. To forskellige måder at tænke og arbejde Divergent og Konvergent To forskellige måder at tænke og arbejde Divergent og Konvergent tænkning Divergent tænkning - prejekt-fasen 1. Skaber alternativer. 2. Åbne for alle og alt kan diskuteres 3. Samler

Læs mere

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Baggrund En stor innovationskraft er ikke bare afgørende for den offentlige sektors legitimitet. Også sektorens

Læs mere

Agenda. Innovation og Den Kreative Platform. 3 korte..

Agenda. Innovation og Den Kreative Platform. 3 korte.. Innovation og Den Kreative Platform Om at facilitere kreative processer Mette Ullersted, Innovationskonsulent, University College Lillebælt Agenda Kreativitet og innovation Hvad er det? Kreative processer:

Læs mere

OPALL d. 19 juni 2013

OPALL d. 19 juni 2013 OPALL d. 19 juni 2013 Hvordan kan du arbejde med innovation? Oplæg v. Stinne Fraas og Hanne Skov Kreativitet Latin creare: at skabe, og det græske krainein der betyder at opfylde og indfri. Evnen til at

Læs mere

14-09-2011. Sprogpakken. Forankring af praksis i. Indhold. Om at møde udfordringer: skabe længsler og drømme

14-09-2011. Sprogpakken. Forankring af praksis i. Indhold. Om at møde udfordringer: skabe længsler og drømme Sprogpakken Forankring af praksis i et innovativt perspektiv Udgave 22 05 2011 6 dages kursus SUM, VIA 1 12.30-12.45 Om at skabe længsler og drømme Innovation som en måde at møde udfordringer på Indhold

Læs mere

Innovationsledelse, innovationskompetence

Innovationsledelse, innovationskompetence Innovationsledelse, innovationskompetence og innovationskultur Lotte Darsø Lektor, PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet, Campus Emdrup (DPU) Email: LDA@dpu.dk

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Innovationspædagogik og kreativitet

Innovationspædagogik og kreativitet Innovationspædagogik og kreativitet Lotte Darsø Lektor, PhDi innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet, Campus Emdrup (DPU) Email: LDA@dpu.dk Indhold 1. Hvad er

Læs mere

Ergoterapeutisk innovation - et modefænomen, en naturlig udvikling eller et must? Madsen, Jacob Østergaard

Ergoterapeutisk innovation - et modefænomen, en naturlig udvikling eller et must? Madsen, Jacob Østergaard University Colleges Ergoterapeutisk innovation - et modefænomen, en naturlig udvikling eller et must? Madsen, Jacob Østergaard Published in: Ergoterapeuten Publication date: 2009 Link to publication Citation

Læs mere

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Ikke bare den private sektor men også den offentlige sektor skal være innovativ Innovationsindsatsen drives af tre forskellige innovationsfortællinger:

Læs mere

Brugercentreret innovation i den offentlige sektor. Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006

Brugercentreret innovation i den offentlige sektor. Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006 Brugercentreret innovation i den offentlige sektor Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006 Slide 1 Indhold 1 2 3 Innovationsproblemet i den offentlige sektor Brugercentreret innovation

Læs mere

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Indhold: Hvorfor en innovationsmodel?...3 Hvordan definerer vi innovation i Furesø?...3 Principper for innovation...3 Innovationsmodellen

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C It has to be an experimental culture. There has to be an enthusiasm for new ideas. You have to have a culture that s willing to explore new ideas, test them and then get rid of them if they re not good

Læs mere

Medborgerskab i et KRAP-perspektiv

Medborgerskab i et KRAP-perspektiv Faglig workshop Katrinehaven Nord d. 18. juni 2014 Medborgerskab i et KRAP-perspektiv - Mestring, medinddragelse og selvbestemmelse gennem motivation! 19-08-2014 1 Program Kl. 12.00 12.30: Let frokost

Læs mere

Patientens rejse i sundhedssektoren -

Patientens rejse i sundhedssektoren - Patientens rejse i sundhedssektoren - projekt PaRIS eller 1 Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation www.ouh.dk/paris Indlæg ved: Projektleder, lean sort bælte, MCC, SD, RN, Mette Mollerup

Læs mere

Innovationskompetence - fremtidens kernekompetence

Innovationskompetence - fremtidens kernekompetence Innovationskompetence - fremtidens kernekompetence Lotte Darsø Cand.Psych., PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet, Campus Emdrup (DPU) Email: LDA@edu.au.dk

Læs mere

Rammer for innovationsledelse

Rammer for innovationsledelse Rammer for innovationsledelse Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsvæsenet Kurt Espersen, vicedirektør, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital 1 Betingelser for det danske sundhedsvæsen Forventninger Øget

Læs mere

Innovation er mere end bare ord

Innovation er mere end bare ord Innovation er mere end bare ord Lotte Darsø Lektor, Ph.d. i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet Email: LDA@dpu.dk Indhold 1. Hvad er innovationskompetence?

Læs mere

Organisatorisk Innovation

Organisatorisk Innovation Organisatorisk Innovation Morten Balle Hansen Ph.d. Professor (MSO) i Offentlig Organisation og Forvaltning Center for Organisation, Management og Administration (COMA) Forskningsgruppen for Offentlig

Læs mere

Innovation. Changepilot 2011

Innovation. Changepilot 2011 Changepilot 2011 Stop snakken om Innovation!!! Man kan ikke snakke sig til innovation den tilhører dem der bevæger sig! Find ud af hvad I skal med innovation og gør det! Når Innovationen giver mening,

Læs mere

Videnskabsteori og Projektledelse

Videnskabsteori og Projektledelse Videnskabsteori og Projektledelse Efterår 2015 Erik Staunstrup Hvem er Erik? Erik Staunstrup Program 16.15 (18.15) Videnskabsteori Komplementaritet Projektledelse 17.00 (19.00) Pause 17.10 (19.10) Prejekt/divergens

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Psykologi & Innovation

Psykologi & Innovation Psykologi & Innovation Lotte Darsø Cand.Psych., PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet, Campus Emdrup (DPU) Email: LDA@dpu.dk Indhold 1. Hvorfor er innovation

Læs mere

Forandring Udvikling og Innovation I MSB - Århus Kommune 21. august 2012. Velkommen. Karsten Juul-Olsen karsten@cubion.dk

Forandring Udvikling og Innovation I MSB - Århus Kommune 21. august 2012. Velkommen. Karsten Juul-Olsen karsten@cubion.dk Forandring Udvikling og Innovation I MSB - Århus Kommune 21. august 2012 Velkommen Karsten Juul-Olsen karsten@cubion.dk Dagsorden for 21/8 Dagens formål og mål Præsentation Drøftelse af formål og forventninger

Læs mere

Innovasjon og profesjon

Innovasjon og profesjon Innovasjon og profesjon INNOS 29. november 2016 Charlotte Wegener, PhD, Aalborg Universitet, Danmark Fotos: Lisbeth Barfoed Hvis acceleration er problemet, så er resonans måske løsningen. Vi skal undgå

Læs mere

Mette Rosendal Darmer DET SKAL GIVE MENING! Brugercentreret og medarbejderdreven innovation som ledelsesfilosofi

Mette Rosendal Darmer DET SKAL GIVE MENING! Brugercentreret og medarbejderdreven innovation som ledelsesfilosofi Navn (Sidehoved/fod) Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Mette Rosendal Darmer Innovation doesn t start with an idea. It starts with thinking in a different way about the problem or by identifying a new

Læs mere

Mission innovation: en tilstandsrapport. Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet

Mission innovation: en tilstandsrapport. Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Mission innovation: en tilstandsrapport Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet 1. Fra NPM til NPG Temaer 2. Offentlig innovation i et NPG-perspektiv 3. Ledelsesopgaven 4. Hvad siger den nyeste

Læs mere

Tal tæller! Måltal skaber gennemsigtighed og sammenlignelighed. Måltal = (selv)kontrol- & sandhedsteknik - fra børnehaven til børsen!

Tal tæller! Måltal skaber gennemsigtighed og sammenlignelighed. Måltal = (selv)kontrol- & sandhedsteknik - fra børnehaven til børsen! Tal tæller! Måltal skaber gennemsigtighed og sammenlignelighed Måltal = (selv)kontrol- & sandhedsteknik - fra børnehaven til børsen! Men tal skaber også blinde pletter Som du tæller & måler får du svar

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation Forløb i innovation Didaktiske principper Viden, kundskaber og kompetencer i innovation forudsætter faglig indsigt. Endvidere er elevernes egne ressourcer og innovative kompetencer er i fokus. Det induktive

Læs mere

New Public Governance sætter turbo på samarbejdsdrevet innovation

New Public Governance sætter turbo på samarbejdsdrevet innovation New Public Governance sætter turbo på samarbejdsdrevet innovation Jacob Torfing ATU, Roskilde Universitet 26. Marts, 2014 Nye veje i dansk forvaltningspolitik Forvaltningspolitik handler om, hvordan vi

Læs mere

Lotte Darsø Lektor, PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) DPU, Aarhus Universitet Email: LDA@dpu.dk

Lotte Darsø Lektor, PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) DPU, Aarhus Universitet Email: LDA@dpu.dk Lotte Darsø Lektor, PhD i innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) DPU, Aarhus Universitet Email: LDA@dpu.dk Formål: Inspiration til fornyelse Hvad er innovationskompetence? Hvorfor

Læs mere

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis - hverdagen er

Læs mere

Master Mind - Innovation i praksis. Erik W. Hallgren, Teknologisk Institut 29. oktober 2012 og 1 nov. 2012

Master Mind - Innovation i praksis. Erik W. Hallgren, Teknologisk Institut 29. oktober 2012 og 1 nov. 2012 Master Mind - Innovation i praksis Erik W. Hallgren, Teknologisk Institut 29. oktober 2012 og 1 nov. 2012 Hall of shame. Udgangspunkt Rejsen Ønsket resultat At vælge: Brugerdreven innovation: input

Læs mere

Syddansk Universitet Kolding. Udviklingsprogram for sociale innovatører. Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer

Syddansk Universitet Kolding. Udviklingsprogram for sociale innovatører. Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer Syddansk Universitet Kolding Udviklingsprogram for sociale innovatører Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer We cannot solve our problems with the same thinking that created them, Albert

Læs mere

Hvem er I? gør en forskel for Danmarks fremtid.

Hvem er I? gør en forskel for Danmarks fremtid. Skolen i fremtiden Hvem er I? nogle af de 12.000 engagerede forældre, der har sagt ja til at arbejde i en skolebestyrelse de næste 4 år hovedparten af jer har børn i indskolingen et lille flertal er kvinder

Læs mere

BRUGERDREVEN OFFENTLIG

BRUGERDREVEN OFFENTLIG BRUGERDREVEN OFFENTLIG SUNDHEDSINNOVATION -NÅR KVALITETSSTYRING SKER GENNEM INNOVATION FREM FOR NPM Anne Reff, Centerleder CHM, CBS Årsmøde i dansk Selskab for Kvalitet i sundhedssektoren 16 januar 2010

Læs mere

Katrine Oxenbøll, Favrskov Gymnasium

Katrine Oxenbøll, Favrskov Gymnasium Hvorfor innovation? Innovation definition Innovation i gymnasiet Innovative processer Hvorfor innovation? Formålsparagraffen 1 stk. 4 Uddannelsen skal have et dannelsesperspektiv med vægt på elevernes

Læs mere

Netværk for Dansk Lydteknologi Den multidisciplinære innovationsproces frugtbart samspil på tværs af faglige kulturer

Netværk for Dansk Lydteknologi Den multidisciplinære innovationsproces frugtbart samspil på tværs af faglige kulturer Netværk for Dansk Lydteknologi Den multidisciplinære innovationsproces frugtbart samspil på tværs af faglige kulturer DTU Informatik, Richard Petersens Plads, Bygning 321, 2800 Kongens Lyngby www.lydteknologi.dk,

Læs mere

12. november 2013. Medarbejderdreven innovation og arbejdsmiljø

12. november 2013. Medarbejderdreven innovation og arbejdsmiljø 12. november 2013 Medarbejderdreven innovation og arbejdsmiljø 1 Overforbrug Der skal 3-4 ekstra planeter som Jorden til for at forsyne resten af verdens befolkning med en levestandard som den europæiske.

Læs mere

Hvilke kompetencer har Børn og Unge brug for i mødet med fremtiden?

Hvilke kompetencer har Børn og Unge brug for i mødet med fremtiden? Hvilke kompetencer har Børn og Unge brug for i mødet med fremtiden? Lotte Darsø Lektor, PhDi innovation og leder af LAICS Master uddannelse (www.laics.net) Aarhus Universitet, Campus Emdrup (DPU) Email:

Læs mere

INNOVATØREN POTENTIALE RISIKO VORES FORTÆLLING VORES LØFTE UNDERVISNINGEN OG FORSKNINGEN DE STUDERENDE AFTAGERNE

INNOVATØREN POTENTIALE RISIKO VORES FORTÆLLING VORES LØFTE UNDERVISNINGEN OG FORSKNINGEN DE STUDERENDE AFTAGERNE INNOVATØREN Tendens #1: En kompleks verden i hastig forandring Københavns Professionshøjskole udvikler nye og radikale måder at løse aftagernes udfordringer på. Vi gør fuld brug af de muligheder, som teknologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: August-juni 2013/2014

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan?

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Jacob Torfing Affaldsdage 2013 10. oktober Hvorfor offentlig innovation? Den gode: Innovation gør det muligt at indfri

Læs mere

Innovation hos Trelleborg Sealing Solutions Helsingør

Innovation hos Trelleborg Sealing Solutions Helsingør Innovation hos Trelleborg Sealing Solutions Helsingør 15 Maj 2012 Mikkel Mørup Product Management Director 2 May 15, 2012 Kan man lære at være kreativ og innovativ? Kan man lære det? Ja! Innovation og

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation i den Offentlige Sektor

Samarbejdsdrevet Innovation i den Offentlige Sektor Samarbejdsdrevet Innovation i den Offentlige Sektor Jacob Torfing Seminar om grøn omstilling 2. December, 2013 Fokus på offentlig innovation Siden Schumpeter har innovation været set som kilde til øget

Læs mere

Lean Construction -DK

Lean Construction -DK Lean Construction -DK Hvad er Medarbejderdreven Innovation og hvordan kan det bruges i byggeriet? 1. november 2007 Claus Homann Inddragelse af (hele) medarbejdere en klar tendens Fra hænder til hænder,

Læs mere

Har du mulighed for at bruge dine styrker hver dag på arbejdet?

Har du mulighed for at bruge dine styrker hver dag på arbejdet? Har du mulighed for at bruge dine styrker hver dag på arbejdet? Brug styrkerne og skab vækst og øget engagement 20 % bruger deres styrker hver dag på jobbet Gør du hver dag det - du gør bedst på jobbet?

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation

Samarbejdsdrevet Innovation Samarbejdsdrevet Innovation Jacob Torfing Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland Bodø, 4. Marts, 2014 Fokus på offentlig innovation Innovation har længe været set som kilde til økonomisk vækst

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig:

Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig: INNOVATIONSSTRATEGI Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig: - Vækst & udvikling - Flere vil bo her - Alle får uddannelse. For at nå dertil skal

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Teori U - Uddannelsen Teori U Akademiet - frisætter mennesker, forløser energi og skaber transformativ udvikling! Det er i livet og i hverdagen, det skal gøre en forskel! Teori U - Uddannelsen - deep diving!

Læs mere

Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer. Excellence Seminar 13. sept.

Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer. Excellence Seminar 13. sept. Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer Excellence Seminar 13. sept. Udfordringer for den offentlige sektors lederskab 2006+ Globaliseringsdagsorden hvad betyder det for den offentlige

Læs mere

THE FUTURE OF CREATIVE STARTUPS NORDIC BUZZ

THE FUTURE OF CREATIVE STARTUPS NORDIC BUZZ THE FUTURE OF CREATIVE STARTUPS NORDIC BUZZ AGENDA 1)Lidt generelt om iværksætteri 2)Lidt om den kreative industri 3)Er der simple svar på følgende spørgsmål? - Hvorfor er det svært for iværksætter at

Læs mere

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark MARITIM SIKKERHED, SUNDHED OG MILJØ 2011 Specialkonsulent Pernille Trojahn Kristiansen Søfartsstyrelsen

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Bilag 2 5 FORSKELLIGE SCENARIER

Bilag 2 5 FORSKELLIGE SCENARIER 5 FORSKELLIGE SCENARIER 1 INNOVATØREN TENDENS 1: EN KOMPLEKS VERDEN I HASTIG FORANDRING 2 INNOVATØREN VORES FORTÆLLING Københavns Professionshøjskole udvikler nye og radikale måder at løse aftagernes udfordringer

Læs mere

Nye styringsparadigmer og offentlig innovation. Jacob Torfing Roskilde Universitet, Sambach

Nye styringsparadigmer og offentlig innovation. Jacob Torfing Roskilde Universitet, Sambach Nye styringsparadigmer og offentlig innovation Jacob Torfing Roskilde Universitet, Sambach Offentlig styring i opbrud Den offentlige sektor blev af Old Public Administration opfattet som en myndighed New

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland UDKAST God ledelse og styring i God ledelse og styring i er en politisk ledet orga- tage problemer op med ledelsen, hvis der er Demokratisk udgangspunkt Dygtighed nisation, hvor regionsrådet beslutter

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Inspirationsmateriale til undervisning Innovation (sosu/pæd): Gennemførelse og formidling 42930 Udviklet af: Inge Hertzum

Læs mere

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Formål Formålet med netværket er at skabe et fortroligt og tillidsfuldt rum, hvor ledere kan få sparring på egen praksis, få ny viden og inspiration,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Innovation B

Læs mere

STRATEGISK PLANLÆGNING I ØSTJYLLAND

STRATEGISK PLANLÆGNING I ØSTJYLLAND STRATEGISK PLANLÆGNING I ØSTJYLLAND STRATEGISK FYSISK PLANLÆGNING ELLER LOBBYISM FOR INFRASTRUKTUR INVESTERINGER? SPECIALE I URBAN PLANNING & MANAGEMENT (PLAN & MILJØ) FORÅR 2008 AF KRISTIAN OLESEN INTRODUKTION

Læs mere

FAIR PROCES. Bo Vestergaard (2013) Fair proces. den kl. 9:04 Søren Moldrup side 1 af 5 sider

FAIR PROCES. Bo Vestergaard (2013) Fair proces. den kl. 9:04 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Bo Vestergaard (2013) Fair proces den 15-07-2017 kl. 9:04 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Prolog Undersøgelser viser, at 2 ud af 3 forandringsprocesser ikke skaber mere værdi for organisationen. Men når

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2016 HTX Gastro-science

Læs mere

Innovationsledere i Assens Kommune. seminar I. Velkommen

Innovationsledere i Assens Kommune. seminar I. Velkommen Innovationsledere i Assens Kommune seminar I Velkommen Dagsorden Dagens formål og mål Præsentation Drøftelse af formål og forventninger (herunder resultater fra forventnings spørgeskemaet) Litteratur og

Læs mere

Medarbejderdreven innovation Metoder og modeller

Medarbejderdreven innovation Metoder og modeller Medarbejderdreven innovation Metoder og modeller Kick-Off: KASK Innovation & Idéklinikken 18/8 2009 Christian Bason Innovationschef Baggrund Indhold Hvad er innovation i den offentlige sektor? Medarbejderdreven

Læs mere

Innovation i mødet med kunden

Innovation i mødet med kunden Innovation i mødet med kunden Jon Sundbo, professor, Roskilde universitet Seminar get F IT 26. Januar 2010 1 Projekt When the customer encounters the employee (ICE) Projektets formål: At udvikle forståelse

Læs mere

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Definition af begreber Opfindsomhed Kreativitet Innovation Evnen til at respondere på nye

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Næste skridt i innovationsprocessen

Næste skridt i innovationsprocessen Næste skridt i innovationsprocessen Status Næste skridt Oplæg gruppearbejde 2011 Status Innovation er introduceret som begreb, kendskab til modeller og principper der understøtter skabelse af innovation

Læs mere

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Strategisk Overensstemmelse, en kort introduktion 2008 Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Omgivelser (marked) Segment Segment Segment Kunde interface Strategi Enhed Enhed Enhed Værdiskabelse

Læs mere

Ledelse af Samarbejdsdrevet Innovation

Ledelse af Samarbejdsdrevet Innovation Ledelse af Samarbejdsdrevet Innovation Jacob Torfing Roskilde Universitet Dagtilbudskonference, 14. November, 2014 Nyt fokus på offentlig innovation Innovation har længe været set som kilde til økonomisk

Læs mere

På vej mod Fremtidens Ledelse En udviklingsproces i 3 dele

På vej mod Fremtidens Ledelse En udviklingsproces i 3 dele Din partner i fremtidens ledelse På vej mod En udviklingsproces i 3 dele Hvorfor Nogle strømninger i tiden Kompleksiteten i verden vokser dramatisk. Ny teknologi, højere vidensniveau, større mobilitet

Læs mere

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet

Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Hvordan kobles medarbejderens idéer med organisationens beslutninger? Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Viceinstitutleder, Aalborg Universitet Definition af begreberne Opfindsomhed Evnen til at respondere

Læs mere

INNOVATION RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag.

INNOVATION RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag. Klaus Majgaard RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING INNOVATION Lars Munch Svendsen Manager, Attractor Nordic

Læs mere

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Jeg vil i denne synopsis tegne et billede af forholdet mellem social kapital som et vigtigt aspekt for et velfungerende demokrati, og forholde

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Kan kommunerne nyttiggøre videnskapitalen og skabe synergi gennem samarbejde på tværs?

Kan kommunerne nyttiggøre videnskapitalen og skabe synergi gennem samarbejde på tværs? Stofmisbrug 2012 Bedre behandling for færre penge Kan kommunerne nyttiggøre videnskapitalen og skabe synergi gennem samarbejde på tværs? Kurt Klaudi Klausen, professor og leder af Master of Public Management

Læs mere

Mangfoldighed en del af innovation

Mangfoldighed en del af innovation Mangfoldighed en del af innovation 1 DAMVAD kort fortalt København, Oslo Marked Akademiske partnere 40 medarbejdere 11% Økonom 32% Cand.merc 36% Naturvidenskab 3% 18% Statskundskab og samfundsvidenskab

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation i Offentlig-Private Partnerskaber: Hvorfor og hvordan?

Samarbejdsdrevet Innovation i Offentlig-Private Partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Samarbejdsdrevet Innovation i Offentlig-Private Partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Jacob Torfing Vintermøde om Jord- og Grundvandsforurening Vingstedcentret, 6. Marts, 2013 Hvorfor offentlig innovation?

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Præstation vs. Resultat

Præstation vs. Resultat Drømmen We want to be competitive at the highest international level, and by that achieve the opportunity to play against the best players in the world. Præstation vs. Resultat Inflection Point 10x change

Læs mere

Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces?

Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces? Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces? We call this toilet valley http://www.bbc.com/news/world-africa-38905195 When we design, we bake into the product our own frames, be it through

Læs mere

Klimatilpasning - bedre byer & øget innovation. Birgitte Hoffmann DTU Management

Klimatilpasning - bedre byer & øget innovation. Birgitte Hoffmann DTU Management Klimatilpasning - bedre byer & øget innovation Birgitte Hoffmann DTU Management Nuværende og fremtidigt problem: For meget vand de forkerte steder (Københavns Kommune, 2009) Udfordringen Fremtidens byer:

Læs mere

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer.

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. v/ Paul Natorp og David Storkholm, KaosPiloterne 2011 Hvad er innovation? Innovation er processen, der frembringer nye idéer og gør dem værdiskabende for samfundet.

Læs mere

Mogens F. Mikkelsen

Mogens F. Mikkelsen Læringsbehov afhænger af kompleksitet Forberedte spørgsmål fra deltagerne?! 5% tog sig tid til at sætte mål for udbyttet af dette seminar. Hvorfor gjorde de det? Hvorfor kun 5%? - og hvad gjorde de 95%

Læs mere

Czikzentmihalyi og Kupferberg

Czikzentmihalyi og Kupferberg Czikzentmihalyi og Kupferberg Hvad er kreativitet? Kreativitet er enhver handling, idé eller produkt, som ændrer et eksisterende domæne, eller som transformerer/omskaber det eksisterende domæne til et

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Systemic Team Coaching

Systemic Team Coaching Systemic Team Coaching Styrk og udvikle lederteamets, ledernes og forretningens potentiale Systemic team coaching er en meget effektiv proces til at optimere performance af individuelle team medlemmer,

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Brugerdreven innovation Hvad vil det sige at inddrage brugerne? Kristina Risom Jespersen Aarhus Universitet 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 1 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 2 1 11/11/2008

Læs mere

Fremtidens ledelse. - et paradigmeskift er på vej. Mette Rosa Esbensen Konsulent HR Consult Helle Høyen VP Head of HR Telia Danmark

Fremtidens ledelse. - et paradigmeskift er på vej. Mette Rosa Esbensen Konsulent HR Consult Helle Høyen VP Head of HR Telia Danmark . Fremtidens ledelse - et paradigmeskift er på vej Mette Rosa Esbensen Konsulent HR Consult Helle Høyen VP Head of HR Telia Danmark Fremtidens ledelse - et paradigmeskift er på vej Kundeservicefunktionen

Læs mere

Indlæg Konference om Social Innovation. Den 20. februar 2014. Chefkonsulent Jacob Dyppel, COK

Indlæg Konference om Social Innovation. Den 20. februar 2014. Chefkonsulent Jacob Dyppel, COK Indlæg Konference om Social Innovation Den 20. februar 2014 Chefkonsulent Jacob Dyppel, COK Hvad forstår vi ved innovation? Innovation er en idé, som implementeres, så den skaber merværdi i forhold til

Læs mere

Børn og unges læring og trivsel i en global verden

Børn og unges læring og trivsel i en global verden September 2011 Børn og unges læring og trivsel i en global verden 3. Tids- og procesplan I dette afsnit skitseres tids- og procesplanen for projektets fase 1 overordnet. Nedenstående tabel viser måned

Læs mere

Ideudvikling. Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov

Ideudvikling. Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov Ideudvikling Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov Læringsmål Efter at have gennemført tema 1 om Ideudvikling vil eleverne kunne redegøre for og analysere den måde, hvorpå mulighedsrummet

Læs mere