BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 Juni 2006 Blad 626 Implementering af folkeskoleforliget Som konsekvens af forliget om folkeskolen fra september 2005 har den lige afsluttede folketingssamling vedtaget en række ændringer i lov om folkeskolen. Der henvises bl.a. til Nyhedsbrev nr. 1 for folkeskolen, udsendt af Undervisningsministeriet i maj I det følgende trækkes de væsentligste ændringer frem: Lovpakke I Den vedtagne lov, der har nr. 313 af 19.april 2006, omfatter: Styrket evaluering og anvendelse af nationale test som pædagogisk redskab samt obligatoriske prøver m.v. Lovændringerne træder i kraft fra skoleåret 2006/07 og gælder bl.a.: - Fremme af evalueringskulturen. Det er i lovens 13 stk. 2 præciseret, at der i den løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen skal inddrages de bindende trinmål- og slutmål. Det er endvidere præciseret, at evalueringen også danner grundlag for underretning af hjemmet om elevens udbytte af undervisningen. - Anvendelse af obligatoriske test i udvalgte fag og på bestemte klassetrin. - Forældrene skal underrettes skriftligt om deres barns testresultater. - Testresultater for den enkelte elev, grupper af elever, hold, klasser, kommuner og amtskommuner, bortset fra opgørelse på landsplan samt testopgaver, er fortrolige. - Obligatoriske afgangsprøver ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin. - Ændring af projektopgaven, således at der ikke længere er en binding til samfundsfag og historie. - Der skal gives en udtalelse i faget idræt. Folkeskolens afgangsprøver Folkeskolens afgangsprøver bliver fra skoleåret 2006/07 obligatoriske. De ændrede regler medfører ændringer i følgende bekendtgørelser, som netop er sendt til høring: - Bekendtgørelser om prøver og eksamen - Ændring af bekendtgørelse om Fælles mål. Samtidig med indførelse af obligatorisk afgangsprøve ved afslutningen af 9. klasse indføres, at de 2 ud af i alt 7 afgangsprøver, som hver elev skal aflægge, bestemmes ved udtræk. I skoleåret 2006/07 vil der alene indgå skriftlige prøver i udtrækket. Bedømmelsen af de skriftlige afgangsprøver foretages af 2 censorer uden medvirken af faglæreren. Bedømmelsen foretages af en statslig beskikket censor (som hidtil) og en censor, der er udpeget af kommunalbestyrelsen. Der er den udsendt nærmere bestemmelser om planlægning af censorer ved de skriftlige afgangsprøver.

2 BKF kommentarer Lovpakke II Juni 2006 Blad 627 Det har tidligere været meldt ud, at prøvebestemmelserne ville blive meldt ud i god tid i forbindelse med skoleårets planlægning. Dette er imidlertid ikke sket. Beslutningen om, at alle udtræksfag skal være skriftlige i det kommende skoleår kan ses som en konsekvens af det meget sene tidspunkt for udmelding til skolerne. BKF ser frem til, at de skriftlige prøver i samme omfang som de mundtlige lever op til en varieret bedømmelse af eleverne. Den 2.juni 2006 blev lov nr. 170 vedtaget. Ændringerne omfatter: - Præcisering af folkeskolens formål - Ekstra timer i dansk og historie - Elevplaner - Offentliggørelse af landsresultater af test - Præcisering af det kommunale ansvar - Etablering af nyt råd for evaluering og kvalitetsudvikling af folkeskolen. Hovedparten af bestemmelserne træder i kraft fra skoleåret 2006/07. Ekstra timer Elevplaner Bestemmelserne om ekstra timer i faget historie træder først i kraft fra august 2008 med henblik på en indfasning over skoleårene 2008/ /11. De ekstra timer i dansk fra klasse har virkning fra august 2006, hvor der tilføres faget 30 undervisningstimer mere i hvert skoleår med indfasning over skoleårene 2006/ /09. Det betyder, at det vejledende timetal vil blive hævet tilsvarende samt at de elever, som påbegynder 1. klasse i august 2006 skal have modtaget mindst 900 undervisningstimer a 60 minutter mod i dag 810 undervisningstimer. Der henvises til bekendtgørelse på området. Et af de områder, der har været diskuteret meget, er indførelse af elevplaner. Dette er nu en realitet gældende fra august Der er netop udsendt udkast til bekendtgørelse i høring. Se høringsportalen på Undervisningsministeriets hjemmeside. I udkast til bekendtgørelsen i 1 fastslås, at alle elever på alle folkeskolens klassetrin skal have en skriftlig elevplan. Af stk. 2 i 1 fremgår det, at en elevplan er betegnelsen for et eller flere fysiske eller elek-troniske dokumenter, der udarbejdes på en folkeskole om hver enkelt elev, og som opfylder lovens og bekendtgørelsens krav. I 3 fastslås det, at elevplanen skal indeholde oplysninger om resultatet af den løbende evaluering af undervisningen i alle fag. I stk. 2 fremgår det endvidere, at den skal indeholde oplysninger om den besluttede opfølgning på resultatet af den løbende evaluering, herunder om opfølgning på resultater af de nævnte tests i udvalgte fag på bestemte klassetrin. Endvidere kan indgå eventuelle aftaler om forældrenes medvirken til, at eleven når de opstillede læringsmål. Der lægges op til, at kommunalbestyrelsen inden for lovens rammer

3 Juni 2006 Blad 628 kan fastlægge mål og rammer for skolernes anvendelse af elevplaner. I 4 slås fast, at det er skolens leder, der træffer beslutning om organisering og tilrettelæggelse af arbejdet med elevplaner inden for de overordnede rammer. Af 5 fremgår det, at elevplanen skal regelmæssigt udleveres til elevens forældre. BKF kommentarer Bekendtgørelser i forbindelse med ændringerne af folkeskoleloven BKF finder det vigtigt, at der i arbejdet med elevplaner tages udgangspunkt i det arbejde, som kommunerne og skolerne har på området i forvejen. Den løbende evaluering har været gældende siden Det er endvidere vigtigt, at se elevplanen som en integreret del af teamsamarbejdet omkring klasserne, så arbejdet kan koordineres og rationaliseres. BKF har tidligere advaret mod bureaukratisering i arbejdet med elevplaner. Det gælder derfor om at få systematiseret de gode eksempler på skolerne, så elevplanen ikke bliver en arbejdsopgave ved siden af de øvrige opgaver. Det er vigtigt at notere sig, at der i bekendtgørelsen ikke lægges op til særlige formkrav eller detaljerede beskrivelser. BKF anbefaler i sit høringssvar, at formuleringen om, at elevplanen skal indeholde oplysninger om resultater af den løbende evaluering i alle fag, ændres til, at elevplanen skal indeholde oplysninger om resultaterne af den løbende evaluering i fagområderne inden for det humanistiske, det naturvidenskabelige og det praktisk/musiske område BKF har beklaget det sene tidspunkt for vedtagelsen, hvilket ikke giver mange muligheder for diskussioner i kommunerne og på den enkelte skole forud for skoleårets start i august Implementering af folkeforliget medfører en række ændringer og nye bekendtgørelser, som er gældende fra skoleåret 2006/07. Her er en kort beskrivelse af nogle af de nye bekendtgørelser: - Bekendtgørelse om projektopgaven i 9. klasse. Der er ikke længere binding til samfundsfag og historie. Høringssvaret fra BKF fremgår af hjemmesiden. - Bekendtgørelse nr. 400 af om ændring af bekendtgørelse om undervisningstimetal i folkeskolen (Ekstra timer i dansk). Minimumstimetallet i dansk for 1 3 klasse hæves fra 810 til 900 timer over en treårig periode. Høringssvaret fra BKF fremgår af hjemmesiden. - Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om prøver og eksamen i folkeskolen og i de almene studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser. De væsentligste ændringer er beskrevet i afsnittet om implementering af folkeskoleforliget. I bekendtgørelsen indgår endvidere reglerne for fritagelse for aflæggelse af folkeskolens afgangsprøve. Der er høringsfrist den Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Fælles Mål.

4 Juni 2006 Blad 629 Ændringerne omhandler reglerne om afholdelse af de enkelte prøver. Der er høringsfrist den Bekendtgørelse om elevplaner i folkeskolen. Indholdet i bekendtgørelsen er omtalt i afsnittet om elevplaner. Der er høringsfrist den Notat om udvikling af kodeks for god adfærd i dagtilbud og skole Konference om børnekultur i hele landet Oplægsholderne BKF vil løbende orienterer medlemmer om sidste nyt på folkeskolelovsområdet. Det sker bl.a. i form af notater og høringssvar på Eventuelle spørgsmål og kommentarer kan rettes til formanden og medlemmerne af bestyrelsen via skbe@frederciakom.dk eller gunnar.nordestgaard@lemvig.dk, der har formandskabet i skolenetværket. Medlemmerne af skolenetværket fremgår af hjemmesiden. BKF har i notat af beskrevet sine synspunkter på nogle grundlæggende forudsætninger for et rummeligt og kompetencegivende pædagogisk miljø i både dagtilbud og skole. Det sker for ofte, at det pædagogiske arbejde bliver mødt med oplevelser af børn, der er urolige og forstyrrende ikke bare for sig selv, men også for deres kammerater. BKF finder det meget afgørende, at der er fokus på god adfærd i de pædagogiske miljøer fra 0 18 år og håber med dette notat at inspirere til arbejdet med udvikling af kodeks for god adfærd i kommunerne. Notatet og de tilknyttede anbefalinger fremgår af Mandag d. 29. maj var 220 mennesker taget til filmbyen i Århus, nærmere bestemt Turbinehallen for at høre om børnekultur. Vi hørte en række gode oplægsholdere, med Per B. Christensen som den, der lagde ud med et ønske om at børnekulturen kommer til at præge livet i dagligdagen, i børnehaven, i skolen, i fritidsinstitutioner. En faglig stærk skole er nemlig også en kreativ skole. På foreningens hjemmeside kan I finde de transparenter, som Per B. Christensen brugte. Dorte Skot Hansen satte børnekulturen ind i en bredere sammenhæng. Flere af de øvrige oplægsholdere illustrerede glimrende de forskellige aspekter af treklangen kultur for børn, med børn og af børn: Kultur med børn ved oplæg fra direktør for Kunstmuseet Aros og en musiklærer, medens en billedkunstner gav et eksempel på kultur af børn. Endelig fik vi flotte eksempler på, hvordan den klassiske musik kan formidles til børn ved hjælp af ganske enkle remedier, nemlig en dygtig pianist og nogle velvalgte filmklip. Ministeren Der er grund til at dvæle lidt ved ministerens bidrag: Brian Mikkelsen lagde ud med at fastslå, at børnekultur kræver et

5 Juni 2006 Blad 630 konstruktivt samarbejde mellem de voksne; og vi skal samarbejde for børnenes skyld: Det er nemlig af afgørende betydning, at den kultur børnene møder første gang er præget af kvalitet. Ser frem til at der kan nedbrydes barrierer mellem forskellige grene af kulturen, f.eks. i form af børnekulturhuse, der lader drama, billedkunst, dans og musik mødes. Alle børn skal møde kulturen og det er vigtigt, at de projekter der er sat i gang og sættes i gang lever videre. Nævnte også ministeriets projekt om kultur i hele landet. Som en vigtig pointe i forhold til vore medlemmer, var det slående at observere den vægt ministeren tillagde, at BKF engageret var gået ind som medarrangør af konferencen, og, ikke mindst, at BKF havde lovet at medvirke i opfølgende arbejde efter konferencen. Og hvad så? God Social Praksis Eksempler fra kommunerne Den meget vellykkede konference i Århus er at betragte som startskuddet til en proces, der vil blive fulgt op af 5 regionale dialogseminarer forskellige steder i Danmark, startende den 5. september på Koldinghus. Inden seminarerne går i gang vil der foreligge en publikation med ideer og erfaringer fra tidligere initiativer med børnekultur samt oplæg fra konferencen. I forbindelse med seminarerne vil der blive åbnet op for at deltage i modelforsøg med børnekultur. BKF har lovet Børnekulturens Netværk at bidrage aktivt i det videre forløb. Derfor vil der blive fulgt op på sagen i den kommende tid. På socialministerens initiativ arbejder Styrelsen for Social Service med at etablere en enkel og overskuelig database med et antal eksempler på god social praksis fra kommunerne. Der vil være adgang til databasen fra Socialministeriets hjemmeside. Projektet er finansieret af satspuljemidlerne og forventes at strække sig over en fireårig periode. Det er hensigten, at kommunerne skal bidrage med hovedparten af de gode eksempler herunder sørge for at indberette til hjemmesiden. Styrelsen vil i løbet af efteråret 2006 informere og motivere til udvikling og anvendelse af databasen. Ligeledes er Styrelsen opmærksom på behovet for hjælp og vejledning til indberetningsopgaven. Når databasen startes 1. januar 2007 er det første indsatsområde Børn og Unge med hovedvægten på kommunernes arbejde med Anbringelsesreformen - herunder formuleringen af den Sammenhængende Børnepolitik. I forbindelse med etableringen af projektet er der nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra KL, udvalgte kommuner samt socialchefforeningen og BKF. Der har lige været afholdt det første møde i følgegruppen.

6 Brug for en definition Rapport om integration Juni 2006 Blad 631 For at imødegå, at en sådan database udelukkende bliver et sted, hvor alle blomster kan blomstre - hvor alt er lige godt har BKF i følgegruppen fastholdt vigtigheden af, at der laves en overordnet definition af, hvilke parametre der skal være gældende, for at man kan betragte en social praksis for at være god. Som eksempler kunne nævnes: Det er god praksis, hvis der er skabt øget politisk ejerskab til den kommunale myndighedsopgave på det sociale område. Det er god praksis, hvis der er knyttet økonomisk konsekvens til et fastsat serviceniveau. Det er god praksis, hvis der foreligger en dokumentation der viser, at det gennemførte tiltag virker over for borgeren? Det er god praksis, hvis den iværksatte handling er billigere, men med mindst samme resultat som tidligere handling. Endvidere har BKF peget på vigtigheden af, løbende at have fokus på overskuelig og let tilgængelig formidling af de seneste forskningsresultater. Dette bør være en opgave, som naturligt vil høre hjemme under overskriften God Social Praksis. BKF ser frem til, at der etableres en god og brugbar hjemmeside, som vil kunne inspirere politikere, forvaltningsledelse, faglig ledelse og sagsbehandlere på vejen hen imod en bedre social praksis. Det er selvfølgelig en forudsætning, at vi i kommunerne tager os tid til at bidrage med indhold trods travlhed med den daglige sagsbehandling og opgaverne omkring kommunalreformen. Integrationsministerens tænketank om integration offentliggør d. 8. juni en rapport om integrationsindsatsen i Danmark. Rapporten har til formål dels at belyse udviklingen i udlændinges integration i de senere år, dels at gøre status for integrationen. Dette sker på baggrund af de syv mål for vellykket integration, som Tænketanken opstillede i sin første rapport fra Lang vej endnu Behov for reformer Rapporten viser, at vi fortsat er langt fra en vellykket integration af udlændinge, selv om der i de senere år er sket forbedringer, når det gælder udlændinges uddannelse, beskæftigelse og selvforsørgelse. Det er på denne baggrund Tænketankens vurdering, at den hidtidige indvandrings- og integrationspolitik ikke har været tilstrækkelig til at sikre en vellykket integration. Det skyldes bl.a., at indsatsen primært har rettet sig mod den enkelte indvandrer eller efterkommer. Til gengæld har indsatsen fokuseret for lidt på de barrierer for integration, der vedrører arbejdsmarkedet og velfærdssystemet i Danmark. Hvis integrationen for alvor skal forbedres i fremtiden, er det nødvendigt med arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer. Tænketankens rapport indeholder derfor ikke alene anbefalinger til udvikling af indvandrings- og integrationspolitikken, men også til arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer.

7 Juni 2006 Blad 632 Tænketanken består af direktør Erik Bonnerup, professor Niels Kærgård, professor Poul Chr. Matthiessen og socialdirektør Jane Torpegaard. Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen er indtrådt som medlem af Tænketanken den 1. juni Tænketankens rapport vil fra torsdag den 8. juni kl kunne ses på Integrationsministeriets hjemmeside Overblik over sagsgangen i børne- og ungesagerne Publikation om socialt udsatte Bedre møder på skolerne Udviklings- og Formidlingscenter for Børn og Unge (UFC), som er en selvejende institution under Socialministeriet har udviklet et overbliksværktøj rettet mod det sociale børne- og familiearbejde. Gennem registrering af forskellige hændelser i et sagsforløb bliver det muligt at danne overblik over kommunens sagsbehandling i børne- og ungesagerne. Man får indsigt i sagsgangens hensigtsmæssighed og dokumentation for om der er områder i sagsbehandlingen, der kræver særlig fokus. UFC bliver i øvrigt fra del af den nye servicestyrelse sammen med de øvrige udviklings- og formidlingscentre. Yderligere information på Foreningens bestyrelse har besluttet at lave en ny publikation om de socialt udsatte børn og unge. Begrundelsen er, at der dels sker meget på området med anbringelsesreformen, dels er der mange børne- og kulturchefer, der overtager området i forbindelse med kommunalreformen. Det er planen, at indholdet skal vedtages på generalforsamlingen i november måned. Inden vi når så langt, vil vi imidlertid gerne have konstruktive input fra medlemmerne. Publikationen vil derfor komme i høring i august måned gennem de nye regionsforeninger. Hvorfor er der stadig så mange dårlige møder? Måske fordi det område, vi kalder for mødeledelse, har stået i stampe i de sidste 30 år. Ledelse som sådan, ikke mindst i det offentlige, har udviklet sig med raketfart. Men mødeledelse er stadig noget med en ordentlig dagsorden, tidsstyring, forberedelse, referat og talerliste. Det synes mange lyder kedeligt, så ingen gør noget og de dårlige møder fortsætter! Det vil Learning Lab Denmark (LLD) gøre noget ved. LLD søger partnere blandt kommunerne til et udviklings- og forskningsprojekt, der skal udvikle bedre møder hos partnerne og dokumentere effekten heraf. Midlet er facilitering, en moderne form for mødeledelse, der fokuserer på process, medejerskab og resultater. En facilitator er ikke den gamle mødeleder, der autoritært styrer mødet efter sit eget hoved og taler alt for meget, men gruppens tjener, der sørger for, at den kommer frem til sit resultat hurtigt og effektivt, og til alles tilfredshed. Facilitering er ideel til møder i teams af f.eks. lærere, der ikke har

8 Juni 2006 Blad 633 nogen leder - for de fleste kan efter et par dages træning påtage sig rollen som facilitator. Projektleder fra LLD er lektor Ib Ravn, hvis gruppe har gennemført to projekter om møder i samarbejde med bl.a. Danske Bank, Nokia, Elsam og Novozymes. En tresiders projektbeskrivelse kan læses på hans blog Han kan kontaktes på ravn.lld@dpu.dk og BKF s sekretariatet: Kulturforvaltningen, Fællessekretariatet, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax

Nyhedsbrev nr. 1 for folkeskolen. Om ændringer i folkeskoleloven. Til Skoleforvaltninger Skoleledere m.fl. Maj 2006

Nyhedsbrev nr. 1 for folkeskolen. Om ændringer i folkeskoleloven. Til Skoleforvaltninger Skoleledere m.fl. Maj 2006 Til Skoleforvaltninger Skoleledere m.fl. Nyhedsbrev nr. 1 for folkeskolen Om ændringer i folkeskoleloven Maj 2006 Der er i denne folketingssamling to ændringer af folkeskoleloven til behandling. Den ene

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Til folkeskoler, kommuner og amter

Til folkeskoler, kommuner og amter Til folkeskoler, kommuner og amter Dette er det første af de nyhedsbreve, Undervisningsministeriet har planlagt at udsende i forbindelse med udmøntningen af ændringen af folkeskoleloven. Målet med nyhedsbrevene

Læs mere

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Dag og år 23.februar 2015 Kl. Kl. 16.30 18.00 Sted Skolen lokale A4 (1.sal) Dato for uds./ref Formand Finn Pretzmann Blad nr. Fraværende: Rene Rosenkrans, Hanne Jørgensen,

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Udtalelser i idræt. Undervisningsministeriet Afdelingen for grundskole og folkeoplysning

Udtalelser i idræt. Undervisningsministeriet Afdelingen for grundskole og folkeoplysning Undervisningsministeriet Afdelingen for grundskole og folkeoplysning December, 2006 Indhold 3 Indledning 3 Baggrund 4 Planlægning af undervisningen i idræt 4 Evaluering 5 Udtalelser 6 Eksempler på udtalelser

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17. Børnekultur i hele landet Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.00 Filmby Århus Børnekulturens Netværk og Børne- og Kulturchefforeningen arrangerer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2008/1 LSF 167 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 180.44C.021 Fremsat den 25. marts 2009 af undervisningsministeren

Læs mere

Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole

Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole Langeskov Skole 5550 LANGESKOV Principper og retningslinjer for evaluering på Langeskov Skole Lovgrundlag Folkeskolelovens 13, 14, 19f+h, 55 b. Bekendtgørelse nr. 393 af 26. maj 2005 og lov nr. 313 af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen)

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen) Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 192 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved

Læs mere

Torsdag d. 7. november 2013

Torsdag d. 7. november 2013 Torsdag d. 7. november 2013 Nyt fra ministeriet klaus.fink@uvm.dk Side 1 Hvad viser dette? 1 2 3 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Den mundtlige gruppeprøve Beskikkede censorer: Det er gået godt Men der er stadig

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN 2012 DEN KORTE VERSION Forord Den årlige kvalitetsrapport skal ifølge Bekendtgørelsen styrke kommunalbestyrelsens mulighed for at varetage sit ansvar

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål (http://ffm.emu.dk/) Lærere Årsplanen er tilgængelig i personale-

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Et godt skolehjemsamarbejde er med til at skabe gode betingelser for den enkelte elevs læring og trivsel samt for undervisningsmiljøet i klassen og

Læs mere

Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om børnekulturens rolle i kommunalreformen

Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om børnekulturens rolle i kommunalreformen BØRNEKULTURENS NETVÆRK NYHAVN 31 E DK-1051 KØBENHAVN K TELEFON +45 33 73 42 03 FAX +45 33 73 42 13 E-POST bkn@boernekultur.dk 7. august 2006 Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Valgfaget Hvilke fag skal skolerne udbyde? Alle elever skal vælge mindst ét toårigt praktisk/musisk valgfag, der afsluttes med en prøve. De praktisk/musiske

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Lærer 43 Forældre 94 Elev 280 1 2. Elevernes svar Jeg

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN April 2006 Blad 613 Forlig om læreruddannelsen Elevplaner og kvalitetsrapporter Børnekultur i hele landet Program Opfølgning på konferencen Biblioteksforeningens årsmøde Vi byder velkommen til nye medlemmer

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen 40 a. Kommunalbestyrelsen skal årligt udarbejde en kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten skal beskrive kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger,

Læs mere

Overblik over forandringer til Budget 2016

Overblik over forandringer til Budget 2016 Overblik over forandringer til Budget 2016 Politikområde: Dagtilbud til 0 6 årige, Sundhedsfremme og forebyggelse, Skoler og pædagogiske fritidstilbud. Her gives et samlet overblik over forslag til nye

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love 23. januar 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler mere frihed til folkeskoler til professionel dømmekraft og praksisudvikling 1. Formål: Her beskrives skoleledelsens og skolebestyrelsens overordnede

Læs mere

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk 3. marts 2015 Jour.nr: 201575300/0001 Høringssvar lovforslag om folkeskolens prøver Danmarks

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen ohc@nts centeret.dk Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/den nye folkeskole Tre overordnede mål 1)Folkeskolen skal udfordre

Læs mere

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 15. september 2011 Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Læs mere

Elevplaner i Meebook

Elevplaner i Meebook Elevplaner i Meebook en vejledning til ledere, lærere og pædagoger september 2017 Denne vejledning søger at guide ledere og pædagogisk personale til, hvordan arbejdet med elevplaner i Meebook foregår.

Læs mere

Evalueringsdesign for realisering af skolereformen

Evalueringsdesign for realisering af skolereformen GLADSAXE KOMMNE Skoleafdelingen Den 17. oktober 2014 Mads Aagaard og Kasper Willems Evalueringsdesign for realisering af skolereformen Den 19. marts 2014 besluttede Byrådet grundlaget for Realisering af

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen Oktober 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/2014 om integrationsindsatsen Undervisningsministerens

Læs mere

Idræt fra at lave noget til at lære noget

Idræt fra at lave noget til at lære noget Idræt fra at lave noget til at lære noget Børn, idræt og skole Brøndby Oktober 2006 Børge Koch, bfk@cvusonderjylland.dk Evaluering kan være mange ting IDRÆT FORMÅL Formålet med evalueringen var at identificere

Læs mere

Tidligere fremmedsprog

Tidligere fremmedsprog Tidligere fremmedsprog Almindelige bemærkninger til temaindgangen Tidligere fremmedsprog 2.1.1. Mere undervisning i fagene ( ) Undervisningen i fremmedsprog skal styrkes. Den stigende internationalisering

Læs mere

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Oktober 2017 Høringsnotat til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Lempelse af Bindinger i regelsættet om Fælles

Læs mere

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver 9.00 Kaffe/te og rundstykker 9.10 Velkomst 9.10 Naturfagene i folkeskolereformen ved Christensen,

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

Notat. Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale

Notat. Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale Notat Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale Igennem de sidst 10 år har skolerne i Albertslund modtaget en række forskelligartede tilbud, mødt professionelle kunstnere i

Læs mere

ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION

ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION Århus Kommune Børn og Unge ELEVPLANENS FORMÅL OG INDHOLD Skoleåret 2006/2007 er et læreår for arbejdet med elevplaner, hvor skolen skal arbejde med at finde en model

Læs mere

Overblik over forandringer til Budget 2016

Overblik over forandringer til Budget 2016 Overblik over forandringer til Budget 2016 Politikområde: Dagtilbud til 0 6 årige, Sundhedsfremme og forebyggelse, Skoler og pædagogiske fritidstilbud. Her gives et samlet overblik over forslag til nye

Læs mere

UDSKOLINGEN 7. 9. årgang

UDSKOLINGEN 7. 9. årgang UDSKOLINGEN 7. 9. årgang Kære elever og forældre. Velkommen til Bryrup Skole. Skolen er inddelt i tre områder indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Skolens lærere har valgt hvilket alderstrin af

Læs mere

folkeskolen.dk Tema: Læringsmål DECEMBER 2013 SKOLEBØRN

folkeskolen.dk Tema: Læringsmål DECEMBER 2013 SKOLEBØRN Tema: Læringsmål 6 DECEMBER 2013 SKOLEBØRN Hvor skal jeg hen? Hvor er jeg nu? Hvad er næste skridt? Seks ud af ti forældre oplever, at der ikke er opstillet mål for, hvad deres barn skal lære i skolen.

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

KURSUSINDHOLD. Derfor skal I arbejde med mobning. Viden om mobning. Antimobbestrategien. Proces og organisering. De første skridt tager vi nu

KURSUSINDHOLD. Derfor skal I arbejde med mobning. Viden om mobning. Antimobbestrategien. Proces og organisering. De første skridt tager vi nu INTRODUKTIONSKURSUS KURSUSINDHOLD Derfor skal I arbejde med mobning Viden om mobning Antimobbestrategien Proces og organisering De første skridt tager vi nu VELKOMMEN Finn Juel Larsen 2 børn sammen med

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

Evalueringskulturen på Kværkeby Friskole

Evalueringskulturen på Kværkeby Friskole Evalueringskulturen på Kværkeby Friskole På Kværkeby Friskole arbejder vi med en evalueringskultur, der giver os mulighed for at skabe de bedste rammer og det bedste læringsmiljø for vores elever. Vi ønsker

Læs mere

Lærernes anvendelse af resultaterne fra de nationale test

Lærernes anvendelse af resultaterne fra de nationale test Lærernes anvendelse af resultaterne fra de nationale test Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har i forbindelse med testrunden 2011 gennemført en spørgeskemaundersøgelse med det formål at få indblik i lærernes

Læs mere

Hierarki. Folkeskoleloven Bekendtgørelse om folkeskolens prøver

Hierarki. Folkeskoleloven Bekendtgørelse om folkeskolens prøver Folkeskolens prøver Hierarki Ansvar for prøverne Prøvebekendtgørelsens opbygning Folkeskolens prøver Hvilke prøver? Hvem retter? Afholder ikke prøver Bestå-krav Elektroniske beviser Prøvemappens opbygning

Læs mere

Udarbejdelse af skolebestyrelsens principper 1

Udarbejdelse af skolebestyrelsens principper 1 Udarbejdelse af skolebestyrelsens principper 1 Et princip skal formuleres så det både udtrykker skolens værdier, sætter retning for skolen og samtidig er til at arbejde med i praksis. Et princip sætter

Læs mere

8. april 2014 Sags nr.: 104.53L.391. Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet og KL fra specialskoleledere

8. april 2014 Sags nr.: 104.53L.391. Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet og KL fra specialskoleledere Afdeling for Folkeskole og Internationale opgaver Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet

Læs mere

Overordnede retningslinier vedr. elevplaner i Svendborg Kommune

Overordnede retningslinier vedr. elevplaner i Svendborg Kommune PRINCIPPER VEDR. DEN LØBENDE EVALUERING Evaluering og fastsættelse af mål er hinandens forudsætninger. For at styrke det fælles ansvar for elevernes læring opstiller lærerne tydelige mål, som formidles

Læs mere

Folkeskolens planlagte undervisningstimetal perioden 2007/ /10 1

Folkeskolens planlagte undervisningstimetal perioden 2007/ /10 1 Folkeskolens planlagte undervisningstimetal perioden 2007/08-2009/10 1 Af Katja Behrens Skolerne planlægger med flere timer end minimumstimetallet Samlet set planlægger skolerne med langt flere timer til

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 2 af 9. januar 2009 om evaluering og dokumentation i folkeskolen

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 2 af 9. januar 2009 om evaluering og dokumentation i folkeskolen Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 2 af 9. januar 2009 om evaluering og dokumentation i folkeskolen I henhold til 17, stk. 4, og 18, stk. 1-3, i landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen,

Læs mere

Evaluering og opfølgning:

Evaluering og opfølgning: Evaluering og opfølgning: Århus Privatskole underviser efter de af Undervisningsministeriet opstillede Fælles Mål (læs disse andetsteds på hjemmesiden under Lovpligtig information). Dette sikrer, at skolens

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge.

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. Pkt.nr. 2 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar 16.30 om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. 555438 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@birkeroedkom.dk

Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@birkeroedkom.dk Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@birkeroedkom.dk August 2008 Retningslinjer for udarbejdelse af elevplaner på Toftevangskolen Grundlaget for Toftevangskolens

Læs mere

Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011

Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011 K O MMENTARER FRA KL Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011 KL vurderer samlet set, at beretningens hovedtemaer folkeskolens bidrag til at opfylde 95 % målsætningen og samarbejdet om de

Læs mere

Samarbejde med forældre om børns læring status og opmærksomhedspunkter juni 2015

Samarbejde med forældre om børns læring status og opmærksomhedspunkter juni 2015 Samarbejde med forældre om børns læring Samarbejde med forældre om børns læring status og opmærksomhedspunkter juni 2015 Side 1/7 Dette notat præsenterer aktuelle opmærksomhedspunkter i forbindelse med

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

Evaluering af Medieleg i dagtilbud

Evaluering af Medieleg i dagtilbud Januar 2017 Evaluering af Medieleg i dagtilbud sag.nr. 13/30037 lfb Projektet Medieleg startede i efteråret 2013, og evalueres afsluttende december 2016. Der er til projektet brugt 550,000 kr., primært

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Nyt om naturfag Undervisningsministeriet

Nyt om naturfag Undervisningsministeriet Nyt om naturfag Undervisningsministeriet V/ MADS JOAKIM SØRENSEN, LARS VOLF JENSEN LÆRINGSKONSULENTER I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET 06/04/2018 LÆRINGSKONSULENTER MADS JOAKIM SØRENSEN

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie.

Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratens 4. Afdeling Den 24. januar 2006 Århus Kommune Børn og Unge Udmøntning af finansloven for 2006 om forøgelse af timetallet i dansk og historie. 1. Resume Med

Læs mere

NOTAT undervisning i hjemmet

NOTAT undervisning i hjemmet NOTAT undervisning i hjemmet 1 Indledning Som hjemmeunderviser hører man under Bekendtgørelse af lov om friskoler og private grundskoler m.v., og man skal naturligvis sørge for, at ens undervisning, uanset

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08

Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08 Gjessø Skole Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08 Dette er Gjessø Skoles kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08. Her præsenteres skolens vurdering af en række data, der beskriver væsentlige forhold på

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. 23. april 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger både på data, som jeg

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

En guide til arbejdet med. elevplaner

En guide til arbejdet med. elevplaner En guide til arbejdet med elevplaner 2 En guide til arbejdet med elevplaner Aalborg Kommunale Skolevæsen 2007 Arkivfotos: Marianne Andersen Layout: Lise Særker Tryk: Prinfo, Aalborg Redaktion: Pædagogisk

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Børn og Unge-udvalget Til Orientering Kopi til Tilsyn med enhederne i Børn og Unge BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Baggrund På byrådsmødet den 30. marts 2016 (sag

Læs mere

Det er påkrævet at sætte fokus på området. Kommunerne og KL går derfor sammen om projekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud.

Det er påkrævet at sætte fokus på området. Kommunerne og KL går derfor sammen om projekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Projektbeskrivelse: God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud 1. Baggrund I Danmark er størstedelen af børn i alderen 1-6 år i dagtilbud. Det giver rige muligheder for at sætte ind i forhold til det enkelte

Læs mere

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8.

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8. Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om styrket praksisfaglighed i folkeskolen

Læs mere

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler

Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler Ansøgning om deltagelse i frihedsforsøg til folkeskoler mere frihed til folkeskoler til professionel dømmekraft og praksisudvikling 1. Formål: Her beskrives skoleledelsens og skolebestyrelsens overordnede

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand

Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 21, stk. 5, 30 a og 51 b, stk. 3, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport - i Mariagerfjord kommune Organisation vedr. udarbejdelse af kvalitetsrapporten kommunalbestyrelsen Skolechef og skole-fagenheden kvalitetsgruppen Organisationen

Læs mere