Klinisk bevist evidens. Brugsanvisning Tal Palindrome Kronisk dialysekateter. Optimerer adgangsvejen. Beskytter patienten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klinisk bevist evidens. Brugsanvisning Tal Palindrome Kronisk dialysekateter. Optimerer adgangsvejen. Beskytter patienten."

Transkript

1 Klinisk bevist evidens Brugsanvisning Tal Palindrome Kronisk dialysekateter Optimerer adgangsvejen. Beskytter patienten.

2 Steriliseret med ethylenoxid. Steril og ikke-pyrogen i uåbnet og intakt emballage. FORSIGTIG: I henhold til amerikansk lov må denne anordning kun sælges af læger eller på lægers ordinering. LÆS ALLE ANVISNINGER, ADVARSLER OG FOR SIG -TIGHEDSREGLER OMHYGGELIGT FØR BRUGEN. BESKRIVELSE: PALINDROME 14,5 Fr kateter med cuff er et røntgenfast urethankateter med filtcuff og to forlængerslanger. Hver forlængerslange er forsynet med en slangeklemme og en Luer-lock-adapter, som er farvekodet: Rød til tapning af arterielt blod, og blå til venøst tilbageløb. Kateteret leveres med forseglingshætter. Dimensioner:

3 INDIKATIONER: PALINDROME 14,5 Fr kateter med cuff er beregnet til akut og kronisk hæmodialyse, aferese og infusion. Det kan enten anlægges perkutant eller ved frilæggelse. Katetre med over 40 cm indeliggende længde er indiceret til femoral indføring. KONTRAINDIKATIONER: Dette kateter må ikke anvendes på kar med trombose eller til punktur af v. subclavia, når der anvendes ventilator. POTENTIELLE KOMPLIKATIONER: sepsis trombose/venestenose infektion i udgangssted hjertearytmi luftemboli infektion i den subkutane tunnel blødning hæmothorax pneumothorax hæmatom hjertetamponade traume på større blodkar eller højre atrie lungeemboli skade på plexus brachialis katetertrombose retroperitoneal blødning skade på n. femoralis skade på a. femoralis dissektion af a. femoralis okklusion af v. femoralis iskæmi i underekstremiteterne lungeemboli punktur af arterie breddeøgning af mediastinum dyb venøs trombose i underekstremiteterne ADVARSLER OG SIKKERHEDSREGLER: Kateteret må kun indføres og fjernes af en autoriseret læge eller andet plejepersonale, som er godkendt af og vejledes af en autoriseret læge. De medicinske teknikker og procedurer, der beskrives i denne anvisning, dækker ikke ALLE acceptable medicinske protokoller og erstatter på ingen måde lægens erfaring og bedømmelse i forbindelse med behandling af en given patient. Der skal altid anvendes steril teknik, når kateteret håndteres og anvendes. Kateteret må ikke anvendes, hvis emballagen ha været åbnet eller er defekt. Kateteret må ikke anvendes, hvis det er beskadiget eller defekt. Luftemboli undgås ved altid at holde forlængerslanger på kateteret afklemt, når de ikke er i brug, og ved at fylde kateteret med sterilt fysiologisk saltvand inden implantation. Hver gang der skiftes slange, skal slangen udluftes og evt. luft i kateteret skal aspireres ud. Der må ikke sættes klemme på forlængerslanger med indsatstilet, da stiletten så kan beskadiges. Perkutan indføring af kateteret i v. subclavia kan være teknisk vanskeligt. Højre v. jugularis interna foretrækkes. For at undgå karperforering og -skade må guidewire, dilatatorer eller aftrækningssheath/introducer med ventil aldrig tvinges ind. Aftrækningssheath/introducer med ventil må ikke føres længere ind end nødvendigt: Alt afhængigt at patientens størrelse og adgangssted, er det muligvis ikke nødvendigt at føre hele introducerlængden ind i karret. Aftrækningssheath/introducer med ventil er beregnet til at reducere blodtab og risiko for indførsel af luft, men er ikke en hæmostaseventil.

4 Aftrækningssheath/introducer med ventil er ikke beregnet tildannelse af en komplet tovejsforsegling og er ikke beregnet til brug i arterier. Ventilen reducerer indførsel af luft i væsentlig grad. Ved et undertryk på -12 mm Hg kan der maksimalt passere 4 ml luft pr. sekund igennem aftrækningssheath/introducer med ventil. Ventilen reducerer blodtabet gennem ventilen i væsentlig grad, men et vist blodtab kan finde sted. Sæt den J-formede ende af guidewiren i introducernålen vha.retteinstrumentet til guidewiren. Guidewiren må hverken tvinges i eller ud af nogen komponent, da wiren derved kan knække eller løsne op. Pas på ikke at lave hak i kateteret under suturering. Stram ikke suturen for meget ved venotomistedet. Længere tids udsættelse for ultraviolet lys kan skade kateteret. Der må ikke bruges acetone på nogen del af kateteret. Der kan anvendes vandbaseret povidon-iod, EXSEPT *, HIBICLENS * (chlorhexidin), amukin * 50 %, hydrogenperoxid, NEOSPORIN * antibiotisk salve, bacitracinsalve, BACTROBAN * creme, isopropylalkohol 70 %, og CHLORAPREP *. Blanding af disse opløsninger er ikke afprøvet og anbefales ikke. Hvis kateterforbindelserne spændes for hårdt, kan visse adaptere revne. Afklem ikke dobbeltlumendelen af kateteret; afklem kun forlængerslangerne. Der skal bruges en tang med glatte kæber til afklemning, når klemmen, der følger med kateteret, ikke bruges. Hvis kateteret afklemmes det samme sted gentagne gange, kan slangen få et svagt sted: Flyt klemmen med jævne mellemrum, så slangen holder længere. Undgå at afklemme i nærheden af adapteren og muffen. Udvis forsigtighed, når der anvendes skarpe instrumenter i nærheden af kateteret. Kateterslangen kan rives i stykker, når den bliver udsat for hak, kraftig belastning og ujævne kanter. Se ofte kateteret efter for hak, afskrabninger, skår osv., der kan indvirke på funktionen. Når der tilføres heparin, skal det gøres hurtigt, hvorefter der omgående afklemmes for at sikre, at heparinet når den distaleende af lumen. Der må aldrig tilføres væske mod en lukket klemme eller tvinges væske i et blokeret kateter. Hvis det sker, kan modtryk tvinge adapteren ud af slangen. Fjern kateteret så snart, der ikke længere er behov for det. Når kateteret fjernes, må det ALDRIG gøres i ryk, og der må heller ikke lægges for mange kræfter i, da kateteret derved kan rives i stykker. Frigør cuffen og fladerne fra vævet, inden kateteret fjernes. Kassér kateteret efter én anvendelse. Må ikke resteriliseres. ANBEFALES Brug kun Luer-lock-koblinger (med gevind) (herunder sprøjter, blodslanger og forseglingshætter) på kateterets adaptere. Der skal benyttes en guidewire med lige spids til fjernelse af et PALINDROME kateter med sideudskæringer ved udskiftning af kateteret over guidewiren.

5 INDFØRING AF PALINDROME 14,5 Fr KATETER MED CUF Sterilt materiale der skal bruges Kateter Fysiologisk saltvand Huddesinfektionsmidler Skalpel nr. 11 Afdækningsstykker Tunneleringsanordning Maske, handsker, kittel Nåleholder Sprøjter/nåle Sutur med krum nål Lokalanæstetikum Forseglingshætter Svampe Sårforbinding Heparin (i koncentrationer Barbermaskine (valgfrit) der er godkendt af institutionen) Til perkutan anlæggelse skal der også bruges følgende: 18 gauge introducernål 0,038 J-formet/lige guidewire 16 Fr aftrækningssheath/introducer 12 ml sprøjte Vævsdilatatorer (valgfrit) Indføringsstiletter (valgfrit) INDFØRINGSSTED Det er bedst at anlægge PALINDROME 14,5 Fr kateteret med cuff i højre atrie via højre v. jugularis interna. Kateteret kan også anlægges i v. jugularis externa, subclavia, femoralis eller saphena, men højre v. jugularis interna anbefales stærkt af følgende grunde: V. jugularis interna gør det lettere at placere kateterspidsen i højre atrie. Størrelse og placering af v. jugularis externa besværliggør indføring. Anvendelse af v. subclavia til kateteranlæggelse kan resultere i stenose af v. subclavia. Stenose af v. subclavia kan forhindre fremtidig brug af den ipsilaterale ekstremitet til permanent adgang. Anlæggelse i v. subclavia giver større risiko for komplikationer ved indføring. V. saphena bør kun anvendes som sidste alternativ på grund af risiko for komplikationer ved indføring. Risiko for trombose, infektion og blødning øges ved femoral anlæggelse. Optimal kateterfunktion: I henhold til Dialysis Outcome Quality Initiatives (DOQI) skal kateterspidsen placeres i niveau med overgangen mellem v. cava og atrie eller derover for at sikre optimal blodstrøm. Af den grund er det bedst at indføre subclavia. 72 cm katetre er beregnet til femoral anlæggelse. Ved femoral anlæggelse skal kateterspidsen være oven over vena iliaca communis bifurkaturen i vena cava inferior. KLARGØRING Operationsstuer til kirurgi eller interventionel radiologi er det foretrukne sted til kateteranlæggelse. Både anlæggelse ved frilæggelse og perkutan anlæggelse kræver bekræftelse af korrekt placering ved gennemlysning eller røntgen af brystkassen.

6 Operationsfeltet skal være sterilt: Brug sterile afdækningsstykker, instrumenter og tilbehør. Foretag kirurgisk afvaskning. Brug kittel, hue, handsker og maske. Sæt en maske på patienten. Anbring patienten på ryggen, og frilæg den øvre brystkasse eller lyskesiden til indføring. Anlæggelse i v. subclavia og jugularis: Drej patientens hoved lidt til side for at eksponere indføringsstedet. Trendelenburgs leje kan lette indføring. Anlæggelse i v. femoralis: Bøj patientens knæ på samme side som indføringsst edet. Abducér låret på samme side, og læg foden hen over det andet ben. Barbér adgangsstedet (valgfrit), og klargør området på korrekt måde. Isolér adgangsstedet med sterile afdækningsstykker. BEMÆRK: Når kateteret indføres i v. subclavia på en patient med store bryster, er det bedst at tegne kendemærker, mens patienten sidder op, for at forhindre, at kateterspidsen vandrer. Fyld kateteret med sterilt hepariniseret fysiologisk saltvand, og afklem omgående forlængerslangerne. Lokalbedøv huden og det underliggende væv ved indføringsstedet. ADVARSEL: For at forhindre luftemboli skal kateteret altid holdes afklemt, når det ikke er tilsluttet en sprøjte, i.v.-slange eller blodslanger. BEMÆRK: Hvis der anvendes indføringsstiletter, fyldes kateteret først efter anlæggelse. Stiletter skal sættes i kateterlumina således, at de stikker mindst 8 cm distalt ud af kateteradapterne, for at få korrekt katetertunnelering. PERKUTAN PROCEDURE MED MODFICERET SELDINGER (LITTLEFORD-SPECTOR) TEKNIK Kanylering af karret 1. Gennemskyl en 18 gauge introducernål med hepariniseret fysiologisk saltvand. Før nålen gennem den primære incision og ind i venen i blodstrømmens retning. Aspirér en lille mængde blod for at sikre, at nålen er placeret korrekt i venen. FORSIGTIG: Hvis der aspireres arterielt blod, fjernes nålen, og der påføres omgående tryk på stedet i mindst 15 minutter. Kontrollér, at blødningen er stoppet, og at der ikke er udviklet hæmatomer, inden der gøres forsøg på at kanylere venen igen. 2. a, Tag sprøjten af nålen, og før straks den fleksible J-formede ende af guidewiren gennem introducernålen. Hvis wiren ikke sættes i omgående, kan det føre til blodtab gennem nålen. Før wiren ind i venen. FORSIGTIGHEDSREGLER I FORBINDELSE MED INDFØRING I V. JUGULARIS OG SUBCLAVIA: Den wirelængde, der skal indføres, afhænger af patientens størrelse. Det kan føre til hjertearytmi, hvis guidewiren går ind i højre atrie. Hvis der forekommer symptomer, trækkes guidewiren bagud, til symptomerne forsvinder. Hvis guidewiren møder modstand, må den ikke trækkes bagud gennem nålen. Fjern wiren og nålen sammen som en enhed, og begynd igen med en ny nål og guidewire (fig. 1). BEMÆRK: Hvis der anvendes stiletter til indføring, anbefales det at anvende den medfølgende guidewire. Ellers er en hydrofil wire over 0,035 eller en rustfri stålwire over 0,038 kontraindiceret.

7 2 b. Træk introducernålen ud, og lad guidewiren blive i venen. DANNELSE AF SUBKUTAN TUNNEL BEMÆRK: Placér den subkutane tunnel under indføringsstedet, så det er lettere at forbinde udgangsstedet og giver mindre ubehag for patienten. En tunnel, der buer lidt, mindsker risikoen for knæk ved cuffen. Tunnelen skal være kort nok til at forhindre den Y-formede muffe i at gå ind i udgangsstedet, men lang nok til at holde cuffen mindst 2 cm fra udgangsstedet. Ved femoral anlæggelse anbefales det at tunnelere lateralt og superiort i forhold til adgangsstedet hen mod bækkenpartiet og væk fra lysken. Derved reduceres risiko for infektioner, og der er let adgang til kateteret til dialyse Lav en lille incision ved indføringsstedet. (Højre v. jugularis interna er det foretrukne sted for perkutan anlæggelse, da anlæggelse i v. subclavia er teknisk vanskeligt). Lav en incision mere, parallel med den første, ved udgangsstedet. Udgangsincisionen skal kun lige være lang nok til cuffen, dvs. ca. 1 cm. Dan den subkutane tunnel ved hjælp af stump dissektion. a. Sæt kateteret på tunneleringsanordningen ved at skyde kateterspidsen på de todelte tunneleringstænder, til kateterspidsen går mod tandbun den. Skyd sheath en helt over forbindelsen, til den stopper, idet sheath en føres omhygge ligt med en jævn bevægelse hen over kateterspidsen (se fig. 2). Hvis det er hen sigtsmæssigt, bøjes tunneleringsanordningen i en stor bue for at danne en buet tunnel.

8 b. Før tunneleringsanordningen ind i udgangsstedet, og dan en kort subkutan tun nel, der ender ved indføringsstedet. Kateteret føres gennem vævet, efterhånden som tunnelen dannes. Kontrollér, at kateteret passerer gennem tunnelen til det primære indføringssted. c. Tag forsigtigt kateteret af tænderne. Det gøres ved at skyde sheath en bagud, tage fat i spidsen af kateteret og forsigtigt trække kateteret af tunnelering stænderne. Kassér tunneleringsanordningen. INDFØRING AF KATETER VED HJÆLP AF AFTRÆKNINGSSHEATH/INTRODUCER MED VENTIL VALGFRIT: For at lette indføring af aftrækningssheath/introducer med ventil, kan venen dilateres i forvejen vha. den eller de medfølgende dilatatorer Skyd dilatatoren hhv. dilatatorerne over enden af guidewiren, og før den i venen med en roterende bevægelse for at lette passagen gennem vævet. FORSIGTIG: Dilatatoren hhv. dilatatorerne må ikke tvinges ind. Sørg for, at guidewiren ikke går længere ind ivenen. Fjern og kassér dilatatoren hhv. dilatatorerne. Tag aftrækningssheath-/introducersættet med ventil ud af emballagen, og tag dilatatoren ud af sheath en (fig. 3). 3. Skyd ventilen over sheath-åbningen, indfør dilatatoren via ventilen, og lås den på plads med rotationskraven. (Se fig. 4 og 5.)

9 4. a. Skru det låste aftrækningssheath-/introducersæt over enden af guidewiren. FORSIGTIG: For at undgå skade på væv og sheathspids må sheath en ikke gå frem over dilatatoren. Der skal tages fat i begge to på én gang. b. Før anordningen i venen med en roterende bevægelse, men ikke længere ind end nødvendigt. Introduceren må ikke tvinges ind i karret. Den må ikke føres længere ind end nødvendigt efter patientens størrelse og adgangssted. Sørg for, at guidewiren ikke går længere ind i venen. c. Hold sheath en på plads, lås rotationskraven op, og fjern forsigtigt dilatator og guidewire som en enhed (kassér dilatatoren og guidewiren). 5. Indfør kateteret gennem ventilen. Det kan være nødvendigt at føre kateteret ind i små trin ad gangen ved at tage fat i kateteret tæt på sheath en, så knæk på katteret undgås (fig. 6).

10 ADVARSEL: Sørg for, at kateteret er fyldt med hepariniseret fysiologisk salt vand, og at der ikke er luftbobler i det, inden det føres ind i venen. 6. Fortsæt med at føre kateteret ind gennem sheath en med ventil og ind i venen. Optimal kateterfunktion: I henhold til Dialysis Outcome Quality Initiatives (DOQI) skal kateterspidsen placeres i niveau med overgangen mellem v. cava og atrie eller derover for at sikre optimal blodstrøm (fig. 8). 7. Aspirér for at verificere, at der er fri passage, og afklem forlængerslangen. 8. Tag godt fat i begge tapper og riv sheath-håndtaget i to halvdele, efter at kateteret er indlagt på plads. BEMÆRK: Punkt 9 og 10 vises i fig Træk håndtagshalvdelen uden ventil delvist af kateteret. 10. Hold kateteret godt på plads ved at holde tæt på ventilen, og træk ventilen af kateteret. BEMÆRK: Der kan mærkes en vis modstand, når ventilen trækkes af kateteret.

11 11. Fjern sheath en fra patienten ved at holde kateteret på plads og trække de separerede tapper væk fra indgangsstedet på én gang og i en 180º vinkel. Herved separeres sheath en fra kateteret, så kateteret bliver i venen. FORSIGTIG: Kateteret må ikke gå ud af venen sammen med sheath en. Sørg for, at venen ikke bløder omkring kateteret. 12. Visualisér kateteret ved gennemlysning eller transportabel røntgen. Placér kateteret korrekt i højre atrie. Bemærk: Ved femoral anlæggelse skal kateterspidsen være oven over vena iliaca communis bifurkaturen i vena cava inferior. 13. Bekræft korrekt placering og kateterfunktion ved at aspirere veneblod både fra det arterielle og venøse lumen hvorefter der skylles med 5 ml steril isotonisk saltvandsopløsning i hver lumen. Skyl efter med hepariniseret saltvand. Afklem forlængerslangerne umiddelbart efter infusion. (Se primingsvolumener under HEPA- RINISERING.) Montér en steril forseglingshætte på hver adapter. ADVARSEL: For at forhindre luftemboli skal al luft fjernes fra sprøjterne inden injicering af opløsninger. 14. Suturér indgangsstedet. Udgangsstedet skulle ikke behøve sutur. 15. Suturér katetermuffen til huden med en 3-0 eller 4-0 proleneller nylonsutur på forlængervingerne. FORSIGTIG: Der må ikke sutureres gennem nogen del af kateteret. Fjern hudsuturen den 4. eller 5. dag, så erytem i området mindskes. Kateteret kan også immobiliseres med enten gaze- eller gennemsigtig forbinding. 16. Anlæg forbinding på kateterudgangssted og -indgangssted.

12 INDFØRING UDEN SHEATH ELLER UDSKIFTNING AF KATETER VED HJÆLP AF VENATRAC INDFØRINGSSTILETTER TIL INDFØRING OVER GUIDEWIRE (Gælder ikke for femoral anlæggelse) 1. Sæt stiletterne helt ind i kateteret, og lås stiletmufferne til lumenadapterne. Sørg for, at den hvide, flade side af den lange stilet med sidehullet vender mod membranen på kateterlumen (fig. 9). BEMÆRK: Skyl VENATRAC indføringsstiletter med sterilt fysiologisk saltvand før brug. Indføringen i kateteret kan lettes ved også at væde stiletternes udvendige flader. VALGFRIT: For at lette indføring af kateteret, kan venen dilateres i forvejen vha. den eller de medfølgende dilatatorer. 2. Skyd dilatatoren hhv. dilatatorerne over enden af guidewiren, og før den i venen med en roterende bevægelse for at lette passagen gennem vævet. FORSIGTIG: Dilatatoren hhv. dilatatorerne må ikke tvinges ind. Sørg for, at guidewiren bevæger sig frit i dilatatoren hhv. dilatatorerne og ikke går længere ind i venen.fjern og kassér dilatatoren hhv. dilatatorerne. 3. Skru guidewiren 1 cm ind i den distale spids på den lange stilet, så den går ud af sidehullet på stiletten (fig. 9). Som hjælp til at få guidewiren ud skal den lange stiletspids bøjes Fortsæt med at føre wiren ind i den distale spids på den hosliggende korte stilet (fig. 9), og før den fremad, til wiren går ud af den proksimale ende af kateter-stilet-samlingen. 5. Bevar kontrollen over guidewiren, og klem kateter-stiletsamlingen lidt sammen ca. 2 cm fra den distale spids, og før den ind i venen (fig. 10). BEMÆRK: Ved vanskelig anlæggelse kan kateteret evt. drejes højre om for at lette fremføring. Hvis der mærkes kraftig modstand, må kateteret ikke føres frem, men hele samlingen skal trækkes ud. Kontrollér, at guidewiren ikke er knækket, og forsøg at indføre kateteret igen. FORSIGTIG: Samlingen må ikke tvinges ind. Sørg for, at guidewiren ikke går længere ind i venen.

13 6. Forsæt med at klemme sammen med let hånd, og før kateter-stilet-samlingen frem, til kateterspidsen er placeret, som ønsket (fig. 10). I henhold til Dialysis Outcome Quality Initiatives (DOQI) skal kateterspidsen placeres i niveau med overgangen mellem v. cava og atrie eller derover for at sikre optimal blodstrøm (fig. 8). 7. Hold kateteret på plads, og fjern forsigtigt guidewiren, og kassér den. Dernæst låses begge de to VENATRAC indføringsstiletter omgående op, fjernes og kasseres. FORSIGTIG: Indføringsstiletterne må ikke fjernes med guidewiren på plads, da det kan føre til skade på kateteret. Sørg for, at kateteret ikke går ud af venen, mens indføringsstiletterne fjernes. FORSIGTIG: Hvis guidewiren møder modstand, må den ikke trækkes bagud gennem kateter-stilet-samlingen. Fjern kateter, indføringsstiletter og guidewire sammen som en enhed, og begynd igen med et nyt kateter. 8. Aspirér for at verificere, at der er fri passage, og afklem forlængerslangen. 9. Visualisér kateteret ved gennemlysning eller transportabel røntgen. Placér kateteret korrekt i højre atrie (fig. 8). 10. Bekræft korrekt placering og kateterfunktion ved at aspirere veneblod både fra det arterielle og venøse lumen hvorefter der skylles med 5 ml steril isotonisk saltvandsopløsning i hver lumen. Skyl efter med hepariniseret saltvand. Afklem forlængerslangerne umiddelbart efter infusion. (Se primingsvolumener under HEPA- RINISERING.) Montér en steril forseglingshætte på hver adapter. ADVARSEL: For at forhindre luftemboli skal al luft fjernes fra sprøjterne inden injicering af opløsninger. 11. Suturér indgangsstedet. Udgangsstedet skulle ikke behøve sutur. 12. Suturér katetermuffen til huden med en 3-0 eller 4-0 proleneller nylonsutur på forlængervingerne. FORSIGTIG: Der må ikke sutureres gennem nogen del af kateteret. Fjern hudsuturen den 4. eller 5. dag, så erytem i området mindskes. Kateteret kan også immobiliseres med enten gaze- eller gennemsigtig forbinding. 13. Anlæg forbinding på kateterudgangssted og -indgangssted. FRILÆGGELSESPROCEDURE 1. Lav en passende incision, idet hudlinjerne over det ønskede kar følges. 2. Sørg for, at den valgte vene er stor nok til kateteret. 3. Hvis der anvendes en stor vene, såsom v. jugularis, immobiliseres venen, og der sættes en tobaksposesutur om venotomistedet. Hvis der anvendes en mindre vene, såsom v. saphena, fastgøres den distale ligatur, men den proksimale skal ikke fastgøres, før kateteret er på plads.

14 4. Lav en incision til udgangsstedet for den subkutane tunnel. Incisionen skal kun lige være lang nok til cuffen, dvs. ca. 1,0 cm. BEMÆRK: Placér den subkutane tunnel under indføringsstedet, så det er lettere at forbinde udgangsstedet og giver mindre ubehag for patienten. En tunnel, der buer lidt, mindsker risikoen for knæk på kateteret ved cuffen. Tunnelen skal være kort nok til at forhindre den Y-formede muffe i at gå ind i udgangsstedet, men lang nok til at holde cuffen mindst 2 cm fra udgangsstedet. 5. Dan en kort subkutan tunnel, der ender ved frilæggelsesincisionen, ved hjælp af stump dissektion. a. Sæt kateteret på tunneleringsanordningen ved at skyde kateterspidsen på de todelte tunneleringstænder, til kateterspidsen går mod tandbunden. Skyd sheath en helt over forbindelsen, til den stopper, idet sheath en føres omhyggeligt med en jævn bevægelse hen over kateterspidsen (se fig. 2 i afsnittet Perkutan pro cedure). Hvis det er hensigtsmæssigt, bøjes tunneleringsanordningen i en stor bue for at danne en buet tunnel. b. Før tunneleringsanordningen ind i udgangsstedet, og dan en kort subkutan tun nel, der ender ved frilæggelsesincisionen. Kateteret føres gennem vævet, efterhån den som tunnelen dannes. Kontrollér, at kateteret passerer gennem tunnelen til frilæggelsesincisionen. c. Tag forsigtigt kateteret af tænderne. Det gøres ved at skyde sheath en bagud, tage fat i spidsen af kateteret og forsigtigt trække kateteret af tunneleringstænderne. Træk ikke i kateterslangen. Kassér tunneleringsanordningen. 6. Tag fat med en tang tværs over den pågældende venotomivene i hele bredden. 7. Indsæt et nr. 11 blad ved midtpunktet af venediameteren, og skær anteriort for kontrolleret venotomi. Når tangen slipper venen, fremstår der en oval venotomi. Den kan dilateres yderligere ved hjælp af en lille karklemme, moskit. ADVARSEL: Sørg for, at kateteret er fyldt med hepariniseret fysiologisk saltvand, og at der ikke er luftbobler i det, inden det føres ind i venen. 8. Tag fat i enden af kateteret med en tang, og før det ind i venen. Slæk den proksimale ligatur, så kateteret kan passere med minimal bagudblødning. Før kateteret frem i venen: Ved indføring i v. subclavia og jugularis føres kateterspidsen ind i højre atrie. Optimal kateterfunktion: I henhold til Dialysis Outcome Quality Initiatives (DOQI) skal kateterspidsen placeres i niveau med overgangen mellem v. cava og atrie eller derover for at sikre optimal blodstrøm. (Se fig. 8 i afsnittet Perkutan procedure). 9. Luk tobaksposesuturen (eller den proksimale ligatur), men fastgør den ikke, før kateterets nøjagtige position er bestemt. 10. Visualisér kateteret ved gennemlysning eller transportabel røntgen. Flyt eller omplacér kateteret, til det sidder korrekt i højre atrie, som vist i fig. 8 i afsnittet Perkutan procedure. Bemærk: Ved femoral anlæggelse skal kateterspidsen være oven over vena iliaca communis bifurkaturen i vena cava inferior. 11. Bind tobaksposesuturen (eller den proksimale ligatur) stramt omkring kateteret. Den skal bindes stramt nok til, at blødning ved venotomien standes; kateteret må ikke okkluderes. FORSIGTIG: Pas på, cuffen ikke går ind i venen eller venotomien. Ideelt skulle den ikke røre venen. 12. Bekræft korrekt placering og kateterfunktion ved at aspirere veneblod både fra det arterielle og venøse lumen hvorefter der skylles med 5 ml steril isotonisk saltvandsopløsning i hver lumen. Skyl efter med hepariniseret saltvand. Afklem forlængerslangerne umiddelbart efter infusion. (Se primingsvolumener under HEPA- RINISERING.) Montér en steril forseglingshætte på hver adapter.

15 ADVARSEL: For at forhindre luftemboli skal al luft fjernes fra sprøjterne inden injicering af opløsninger. 13. Suturér indgangsstedet. Udgangsstedet skulle ikke behøve sutur. 14. Hvis hudsutur er hensigtsmæssig, sutureres katetermuffen til huden med en 3-0 eller 4-0 prolen- eller nylonsutur på forlængervingerne. FORSIGTIG: Der må ikke sutureres gennem nogen del af kateteret. Fjern hudsuturen den dag, så erytem i området mindskes. Kateteret kan også immobiliseres med enten gaze- eller gennemsigtig forbinding. 15. Anlæg forbinding på kateterudgangssted og frilæggelsesincision. FJERNELSE AF PALINDROME 14,5 Fr KATETER MED CUF Kateteret fjernes ved at frigøre cuffen fra vævet og trække kateteret roligt og forsigtig ud. Det må ikke trækkes ud i ryk, og der må ikke trækkes for hårdt. Det kan rive kateteret i stykker. ADVARSEL: Hvis kateteret gør modstand, må der ikke trækkes mere. Udfør en frilæggelse, og fjern alle suturer ved venotomistedet. HEPARINISERING Der opretholdes fri passage mellem dialyse- og aferesebehandling ved at holde kateterlumina fyldt med korrekt heparinkoncentration og -volumen. I de fleste tilfælde er 5000 enheder/ml hensigtsmæssigt (jf. kateterets fyldningsvolumen). Godkendte heparinkoncentrationer varierer fra institution til institution. Sørg for at bruge de koncentrationer, der er godkendt af den pågældende institution. FYLDNINGSVOLUMEN Kateter Fuld længde Arteriel Venøs VOKSEN 36 cm 1,6 ml 1,6 ml 40 cm 1,9 ml 1,9 ml 45 cm 2,1 ml 2,1 ml 50 cm 2,3 ml 2,3 ml 72 cm 3,1 ml 3,1 ml Heparinisér kun efter brug. Inden behandling påbegyndes, aspireres heparinet fra kateteret og kasseres. Efter behandling gennemskylles kateteret godt, og der tilføres nyt heparin. Hvis perioden mellem dialyse er under to dage, eller hvis der udføres aferese hver dag, kan det være hensigtsmæssigt at bruge en lavere heparinkoncentration. I alle tilfælde skal patientens tilstand tages i betragtning, når der vælges heparinregime. Brug mindre mængde heparin til børn og voksne med blødningslidelser. MATERIALER ml sprøjter 3 ml sprøjte 20 gauge 2,5 cm nåle hætteglas med heparin (i en koncentration der er godkendt af den pågældende institution) hætteglas med sterilt fysiologisk saltvand vatpinde med povidon-iod

16 KLARGØRING 1. Gør materialerne klar på et ren flade. 2. Vask hænderne grundigt med vand og sæbe. 3. Skrub området omkring hætten og kateteret i 5 minutter med en vatpind med povidon-iod. Lad det lufttørre. 4. Åbn sprøjte- og nålepakkerne. Sæt nålen på den sterile sprøjte med aseptisk teknik. 5. Tag toppen af hætteglassene med fysiologisk saltvand og heparin, og pensl injektionsområdet med povidon-iod. Lad det lufttørre. 6. Lav den passende heparinfortynding. PROCEDURE 1. Fjern forseglingshætten og aspirer tilbageværende heparin fra kateteret, før der infunderes frisk heparin, eller før behandlingen påbegyndes. 2. Gennemskyl lumen med ml sterilt fysiologisk saltvand. FORSIGTIG: Inden gennemskylning trækkes stemplet tilbage for at verificere, at der er blodstrøm, og for at sikre, at der ikke er blodpropper. Blodpropper må ikke skylles gennem kateteret (se afsnittet Trombedannelse ). 3. Tilfør nyt heparin, der tilføres hurtigt for at sikre, at heparinet når den distale ende af lumen, og afklem omgående. Ved for langsom tilførsel eller afklemning kan heparinet løbe ud gennem udskæringen i kateteret, så den distale kateterspids forbliver ubeskyttet mod trombedannelse. Der må aldrig tilføres væske mod en lukket klemme eller tvinges væske i et blokeret kateter. Hvis det sker, kan modtryk tvinge adapteren løs med risiko for, at den går ud af slangen. Proceduren skal udføres for begge lumina. Når lumen er fyldt, skal forlængerslangen holdes afklemt, når den ikke er tilsluttet en blodslange eller en sprøjte. Hvis forlængerslangen ikke er afklemt, øges fyldningsvolumen lidt, fordi slangen går tilbage i dens normale uafklemte tilstand. Derved dannes der et undertryk i spidsen, der bevirker, at der trækkes blod ind i den distale del af kateteret, hvilket resulterer i en trombe. KONTROL AF ENVEJSOBSTRUKTION Envejsobstruktion, der forekommer, når et lumen let kan gennemskylles, men blod ikke kan aspireres, skyldes normalt forkert spidsplacering. En af følgende justeringer kan afhjælpe obstruktionen: Flyt patienten i en anden stilling. Få patienten til at hoste. Forudsat at der ikke er modstand, gennemskylles kateteret godt med sterilt fysiologisk saltvand for at prøve at flytte spidsen væk fra karvæggen. Følgende procedure kan kræve en læges ordinering: Overvej at bruge et trombolytisk middel. Hvis envejsobstruktionen er i det arterielle lumen, skal det overvejes at bytte blodslangerne om. Patienten kan blive dialyseret ved at forbinde den arterielle blodslange til den venøse adapter og den venøse blodslange til den arterielle adapter. TROMBEDANNELSE SKYLLEVÆSKEN MÅ ALDRIG TVINGES IGENNEM ET BLOKERET LUMEN. Hvis et lumen udvikler en trombe, skal der først gøres forsøg på at aspirere blodproppen med en sprøjte. Hvis aspiration mislykkes, kan lægen forsøge at opløse blodproppen med et trombolytisk middel.

17 ADVARSEL: Trombolytiske midler kan forårsage systemisk fibrinolyse, hvis de tilføres kredsløbet. Læs producentens anvisninger, indikationer og kontraindikationer, inden trombolytiske midler tages i brug. Streptokinase anbefales ikke; det rapporteres at være anafylaktogent. DIALYSE Der henvises til afsnittet Heparinisering ovenfor angående fyldningsvolumen. 1. Forbered dialysemaskinen og prime blodslangerne på den sædvanlige måde. Oprethold en steril teknik, når kateteret håndteres eller anvendes. Skrub adapterne, forseglingshætterne, klemmerne, forlængerslangerne og Y-tilslutningsstykket på kateteret med en vandbaseret povidon-jod-opløsning. 2. a. Kontrollér, at den arterielle forlængerslange er afklemt, før forseglingshætten tages af. b. Fjern forseglingshætten fra adapteren og fastgør en Luerlock-sprøjte. c. Bekræft, at der er fri passage i lumen ved at aspirere heparin fra kateteret, til der kommer venøst blod. Lad sprøjten blive på plads. d. Luk klemmen på forlængerslangen. 3. Gentag anvisningen i punkt 2a-2d for det venøse lumen. ADVARSEL: Når blodslangerne forbindes til kateteret, må der ikke trænge luft ind i blodbanen. 4. Tag sprøjten af, og forbind den arterielle blodslange til den arterielle (røde) adapter. Åbn klemmerne på den arterielle forlængerslange og de arterielle og venøse blodslanger, og tænd blodpumpen. 5. Fyld det ekstrakorporale kredsløb med patientens blod, og sluk blodpumpen. Sørg for, at den venøse forlængerslange er afklemt, tag dernæst sprøjten af, og forbind den venøse blodslange til kateterets venøse (blå) adapter. Åbn klemmerne på den venøse forlængerslange og blodslange, og tænd pumpen. 6. Påbegynd behandling. EFTER DIALYSE Klargør sprøjter med sterilt fysiologisk saltvand og heparin. 1. Stop blodpumpen. Luk klemmen på den arterielle forlænger, og afklem den arterielle blodslange ved forbindelsesstedet. Tag den arterielle blodslange af kateteradapteren. 2. Sæt en ml sprøjte fyldt med sterilt fysiologisk saltvand i den arterielle adapter, åbn klemmen på den arterielle forlængerslange, og skyl blodet ud af kateterets arterielle lumen. Afklem forlængerslangen igen. Heparinisér lumen med passende heparinmængde og -koncentration. 3. Skyl blodet tilbage i det ekstrakorporale kredsløb via kateterets venøse lumen. 4. Når patientens blod er ført tilbage, slukkes blodpumpen. Afklem den venøse forlængerslange, og tag den venøse blodslange af kateterets venøse adapter. 5. Sæt en ml sprøjte fyldt med sterilt fysiologisk saltvand i den venøse adapter. Åbn klemmen på den venøse forlængerslange, og skyl alt resterende blod ud af kateterets venøse lumen. Afklem igen. Heparinisér lumen med passende heparinmængde og -koncentration. 6. Sørg for, at klemmerne er lukket på begge forlængerslanger. Tag sprøjterne af, og sæt en injektionsforseglingshætte på begge adaptere. ADVARSEL: Hold altid kateteret afklemt, undtagen når det er tilsluttet blodslanger eller sprøjte under behandling.

18 LITTERATUR Moss, Alvin H. et al. Use of a Silicone Catheter with a Dacron Cuff for Dialysis Short- Term Vascular Access. American Journal of Kidney Diseases, Vol. XII, No. 6 (December), 1988: pp Schwab, Steve J. et al. Prospective Evaluation of a Dacron Cuffed Hemodialysis Catheter for Prolonged Use. American Journal of Kidney Diseases, Vol. XI, No. 2 (February), 1988: pp Kirkpatrick, W. G., Culpepper, R. M. & Sirmon, M.D., Frequency of Complications with Prolonged Femoral Vein Catheterization for Hemodialysis Access. Nephron: 1996; 73: pp Zaleski, G. X., Lorenz, J. M., Garofalo, R. S., Moscate, M. A., Rosenblum, J. D. and Leef, J. A. (1998). Experience with Tunneled Femoral Hemodialysis Catheters. American Journal of Radiology, 172: pp DOQI Guidelines, Covidien Denmark A/S Langebrogade 6E 3. tv DK-1411 Københan K [t] [f] .csdenmark@covidien.com

Centralvenøst kateter på hund og kat

Centralvenøst kateter på hund og kat INSTITUT FOR MINDRE HUSDYRS SYGDOMME, DET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET, KØBENHAVNS UNIVERSITET Centralvenøst kateter på hund og kat Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske

Læs mere

BD PosiFlush (NaCl 0,9%)

BD PosiFlush (NaCl 0,9%) BD PosiFlush (NaCl 0,9%) Den forbedrede forfyldte sprøjte med unikt design for optimal og sikker gennemskylning af IV katetre. Designet til at eliminere sprøjte-induceret tilbageløb* Hvad er sprøjte-induceret

Læs mere

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning 1 Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning Læs alle instruktioner grundigt inden brug og check alle labels for udløbsdato ADVARSEL Til engangsbrug. Må ikke genbruges, genindsættes

Læs mere

Palindrome H permanent kateter. Ydeevne af optimal kvalitet giver optimale patientresultater.

Palindrome H permanent kateter. Ydeevne af optimal kvalitet giver optimale patientresultater. Palindrome H permanent kateter Ydeevne af optimal kvalitet giver optimale patientresultater. Palindrome permanente katetre Bibeholder kateteradgang og bevarer evne til at holde sige åbent Bibeholder adgangsvejen.

Læs mere

Vejledning til patienter med Hickmann kateter

Vejledning til patienter med Hickmann kateter Da du ikke kan optage tilstrækkelig ernæring, vitaminer og mineraler gennem tarmen, skal du have ernæringsvæske direkte ind i en blodåre. Du får ernæringsvæsken gennem et Hickmann kateter. Kateteret er

Læs mere

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium Patientinformation PICC-LINE Vejledning til skift af forbinding Onkologisk Ambulatorium En PICC-line (perifert indsat central kateter) er et tyndt polyuretan-kateter der sidder i en vene i overarmen. Kateteret

Læs mere

CVK central vene kateter

CVK central vene kateter CVK central vene kateter Gældende for: Sygeplejersker i Pleje og Omsorg Formål: Forebygge infektion ifm. pleje og håndtering af centralt vene kateter Definition: Anvendes til parenteral ernæring og infusion.

Læs mere

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter.

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter. Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01.02.2012 af: MS Sidst revideret d. 21.11.2013 af: MH PICC-line Godkendt d. 24.02.2014 af:iab/hle Skal revideres d.24.02.2016 af: KIG 6 Formål: At lette veneadgangen

Læs mere

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter Patient vejledning Hickmann-kateter central venekateter 2 Vejledning til patienter med hickmann-kateter Hygiejne og opbevaring... side 4 Forbindskift... side 7 Indledning Mennesker, som af en eller anden

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt polyurethan kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Udarbejdet af Specialeansvarlig Anette N Jessen og udviklingssygeplejerske Jannie C Frølund; 2009 Indholdsfortegnelse Anlæggelse af gripper

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Pleura Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse instruktionen.

Læs mere

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling Patientvejledning Hickmann-kateter central venekateter Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling 1 VEJLEDNING TIL PATIENTER MED HICKMANN KATETER Hygiejne og opbevaring... 4 Forbindskift... 7 Dropstart... 12

Læs mere

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi Patientinformation Hickmannkateter En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for brystkirurgi Denne vejledning er lavet med henblik på at give en forståelse

Læs mere

6996T. Tunneleringsværktøj. Teknisk håndbog

6996T. Tunneleringsværktøj. Teknisk håndbog 6996T Tunneleringsværktøj Teknisk håndbog Følgende liste indeholder varemærker eller registrerede varemærker tilhørende Medtronic i USA og muligvis andre lande. Alle andre varemærker tilhører de respektive

Læs mere

2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation.

2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation. Intraossøst infusionssystem Brugsvejledning 2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation. EC REP Emerge Europe

Læs mere

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller blodprodukter

Læs mere

NuSeal 100 Surgical Sealant

NuSeal 100 Surgical Sealant NuSeal 100 Surgical Sealant NUS001 Brugsanvisning HyperBranch Medical Technology, Inc. 801-4 Capitola Drive Durham, NC 27713 USA 0344 MedPass International Limited Windsor House Barnwood Gloucester GL4

Læs mere

PROCEDURE Nefrostomikateter

PROCEDURE Nefrostomikateter Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01-08-2010 af: HLE Sidst revideret d. 23.04.2014 af: TS Nefrostomikateter Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG Formål: At sikre korrekt

Læs mere

Brug og pleje af Port a Cath

Brug og pleje af Port a Cath Patientinformation Brug og pleje af Port a Cath Kvalitet døgnet rundt Onkologisk Ambulatorium Noter 2 Port a Cath En port a cath (port) er en lille beholder med gummimenbran, der opereres ind under huden

Læs mere

150828-0. Følgende sprog er inkluderet i denne pakke:

150828-0. Følgende sprog er inkluderet i denne pakke: AlloMatrix kit til injektion, AlloMatrix C kit til knogle, AlloMatrix special kit til knogle, ALLOMATRIX DR kit til knogle, og ALLOMATRIX RCS kit til knogle Blandingsinstruktioner 150828-0 Følgende sprog

Læs mere

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL ADVARSEL Læs hele manualen inden brug. Følges sikkerhedsvejledning og manualen ikke, kan det resulterer i skader. side 1/6 Dine nye ramper vil være

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Peritoneal Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse

Læs mere

Embolisk medikamenteluerende kugle STERIL KUN TIL ENGANGSBRUG IKKE-PYROGEN

Embolisk medikamenteluerende kugle STERIL KUN TIL ENGANGSBRUG IKKE-PYROGEN BRUGSANVISNING DC Bead M1 Embolisk medikamenteluerende kugle STERIL KUN TIL ENGANGSBRUG IKKE-PYROGEN BESKRIVELSE: DC Bead M1 er hydrogel-emboliske medikamenteluerende kugler, der er nøjagtigt kalibrerede.

Læs mere

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Dialyseadgangsvej Tunneleret hæmodialysekateter Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen 2 Indhold Indledning Hvorfor skal du have

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

UNICO FORTY PERKUTANT SÆT BRUGSANVISNING

UNICO FORTY PERKUTANT SÆT BRUGSANVISNING UNICO FORTY PERKUTANT SÆT BRUGSANVISNING GENEREL BESKRIVELSE AF CENTESE Proceduren består af perkutan indføring af et drænkateter, for at udlede væsker (væske og luft) hovedsageligt men ikke udelukkende

Læs mere

Anlæggelse af Perifert Venekateter

Anlæggelse af Perifert Venekateter Anlæggelse af Perifert Venekateter Indhold Håndhygiejne Indikationer / kontraindikationer PVK kanylens anatomi Venflonstørrelse, punktursted Anlæggelse og aseptisk teknik Observation, forbindingsskift

Læs mere

beskrivelse af operationsteknikkerne

beskrivelse af operationsteknikkerne den nyeste løsning til perkutan drænage beskrivelse af operationsteknikkerne Forhandler: Mediplast Kendan A/S Vassingerød Bygade 6, 3540 Lynge T 43 44 40 00 - www.mediplast.com DK151007 Perkutane sæt

Læs mere

At få mad gennem en PEG-sonde

At få mad gennem en PEG-sonde E N T E R A L E R N Æ R I N G At få mad gennem en PEG-sonde Råd og vejledning Denne brochure er tænkt som en vejledning i, hvordan man bedst muligt vedligeholder en PEG-sonde. Fresenius Kabi producerer

Læs mere

BRUGSANVISNING. Omni-Tract Retraktor system

BRUGSANVISNING. Omni-Tract Retraktor system BRUGSANVISNING Omni-Tract Retraktor system FORHANDLER Mediplast Kendan A/S Vassingerød Bygade 6, 3540 Lynge T 43 44 40 00 / 45 66 45 40 info.dk@mediplast.com www.mediplast.com 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold

Læs mere

MIIG -graft til INJEKTION 128801-10. Følgende sprog er inkluderet i denne pakke:

MIIG -graft til INJEKTION 128801-10. Følgende sprog er inkluderet i denne pakke: MIIG -graft til INJEKTION 128801-10 Følgende sprog er inkluderet i denne pakke: Dansk (da) Yderligere sprog findes på vores hjemmeside www.wmt.com Klik herefter på valget Prescribing Information (forskriftsoplysninger).

Læs mere

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Anlagt kateter 2 Indledning ette lille hæfte indeholder

Læs mere

4.Tag pumpen og batterierne ud af pakken. Sæt batterierne i, hvorefter alle tre lamper skal blinke én gang.

4.Tag pumpen og batterierne ud af pakken. Sæt batterierne i, hvorefter alle tre lamper skal blinke én gang. Kvikguide Applicering. Fjern kraftig hårvækst for at sikre en tæt forsegling mellem bandagen og huden. Ved behov skyl såret med sterilt saltvand, og dup såret omkring tørt. Applicer SECURA Hudbeskyttelsesfilm

Læs mere

Anlæggelse af perifer venekanyle

Anlæggelse af perifer venekanyle Vejledning Anlæggelse af perifer venekanyle LAKK - August 2012 Afdeling for Operation og Anæstesiologi Primær anvendelse af perifer venekanyle 1 Indikation og forberedelse Indikation Når patienten har

Læs mere

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST.

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. Model ZB06-25A V I G T I G E S I K K E R H E D S I N F O R M A T I O N E R LÆS EN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGE SIKKERHEDSREGLER...

Læs mere

REDAX transportabelt sugesystem

REDAX transportabelt sugesystem REDAX transportabelt sugesystem Smiths Medical Danmark Aps. Slotsmarken 18, 2970 Hørsholm Tlf.: +45 7027 2090, info.danmark@smiths-medical.com Forholdsregler, advarsler og observationer Drentech Simple

Læs mere

Blandeinstruktioner for IGNITE den lokale producent eller forhandler for yderligere oplysninger og oversættelser.

Blandeinstruktioner for IGNITE den lokale producent eller forhandler for yderligere oplysninger og oversættelser. Blandeinstruktioner for IGNITE 150830-1 Følgende sprog er inkluderet i denne pakke: English (en) Deutsch (de) Nederlands (nl) Español (es) Italiano (it) Português (pt) Français (fr) Türkçe (tk) Besøg vort

Læs mere

VetPen. Insulinpennen til hunde og katte

VetPen. Insulinpennen til hunde og katte VetPen Insulinpennen til hunde og katte VetPen til insulinbehandling af hunde og katte VetPen er den eneste insulinpen, der er udviklet og specielt tilpasset hunde og katte. VetPen er en flergangspen som

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

FLOCARE BENGMARK PEG/J

FLOCARE BENGMARK PEG/J Februar 2019 FLOCARE BENGMARK PEG/J (JEJUNALSONDE) Flocare Bengmark PEG/J er en jejunal ernæringssonde, som skal anvendes med en Flocare PEG CH 18 gastrostomisonde. Flocare Bengmark PEG/J CH 9 anvendes

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Trouble shooter Indholdsfortegnelse Spørgsmål vedr. brug og pleje Side Mic-Key sonden 1. Det er svært at få Mic-Key knappen sat i igen, hvorfor?... 2 2. Skal Mic-Key

Læs mere

Brugervejledning Dansk. Alarmenhed og Sensorplaster

Brugervejledning Dansk. Alarmenhed og Sensorplaster Brugervejledning Dansk Alarmenhed og Sensorplaster Brugervejledning Alarmenhed og Sensorplaster Dansk version 2008 Redsense Medical AB Box 287 SE-301 07 Halmstad Sverige www.redsensemedical.com RM-1-RM028

Læs mere

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller

Læs mere

Interventionel Radiologi Patientinformation

Interventionel Radiologi Patientinformation Interventionel Radiologi Patientinformation Interventionel Radiologi: Dit alternativ til åben kirurgi I løbet af de sidste tyve år har interventionel radiologi re - volutioneret mange tidligere kirurgiske

Læs mere

MULTI KØKKENMASKINE. Model Nr.: 1905 BETJENINGSVEJLEDNING. Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug

MULTI KØKKENMASKINE. Model Nr.: 1905 BETJENINGSVEJLEDNING. Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug MULTI KØKKNMSKIN Model Nr.: 1905 TJNINGSVJLNING Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug Tak, fordi du har valgt denne multi køkkenmaskine. Læs vejledningen omhyggeligt inden brug, så du kan

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler

Læs mere

RePneu spiralsystem Brugsanvisning

RePneu spiralsystem Brugsanvisning RePneu spiralsystem Brugsanvisning 0086 MPS Medical Product Service GmbH Borngasse 20 35619 Braunfels Tyskland Tlf. (+49) 6442.962073 Fax (+49) 6442.962074 PneumRx, Inc. 530 Logue Avenue Mountain View,

Læs mere

UNLOADER ONE w/ SmartDosing. Brugerinformation

UNLOADER ONE w/ SmartDosing. Brugerinformation UNLOADER ONE w/ SmartDosing Brugerinformation Sådan tager du Unloader One SmartDosing på Når du har lært at tage Unloader One SmartDosing på, vil den give dig smertelindring - samtidigt med at den støtter

Læs mere

Jack PCL-skinne. Brugsanvisning

Jack PCL-skinne. Brugsanvisning Brugsanvisning 1 2 Fastgørelse af skinnen 1. Forberedelse Justér længden på alle skinnens stropper til maksimum længde. Stropperne behøver ikke være trukket ud af deres huller. Slip de forreste stropper

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1)

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) PLEJE AF IV ADGANGE RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) https://pri.rn.dk/sider/16238.aspx Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug

Læs mere

REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION

REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION Vigtig information angående REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION for bortezomib 3,5 mg hætteglas til subkutan (s.c.) og intravenøs (i.v.) anvendelse VERSION 1 National godkendelsesdato: 08/2018 2

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

Først: Slut controlleren til Tænd instrumentet Tryk på Fortsæt for at installere en ny kreds (tryk på Gendan for at genoptage behandlingen)

Først: Slut controlleren til Tænd instrumentet Tryk på Fortsæt for at installere en ny kreds (tryk på Gendan for at genoptage behandlingen) Oversgtsvejlednng Opsætnng og prmng Indsaml følgende utensler nden Opsætnng: Én 500 ml eller 1.000 ml pose/flaske med prmngopløsnng (0,9 % NaCl med 1 E/ml tlsat heparn) Én 500 ml eller 1.000 ml pose fysologsk

Læs mere

Anlæggelse af Hickman-kateter

Anlæggelse af Hickman-kateter Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Anlæggelse af Hickman-kateter Side 1 af 6 Udarbejdet af:nøgleperson R7, klinisk sygeplejespecialist, CVK-gruppen

Læs mere

Forebyggelse af urinvejsinfektioner

Forebyggelse af urinvejsinfektioner Forebyggelse af urinvejsinfektioner Mie Andersen Hygiejnesygeplejerske, MPH annemand@rm.dk 06-11-2013 Mie Andersen 1 Definition på urinvejsinfektion Positiv urindyrkning med >10 4 kolonier/ml urin med

Læs mere

MAVESONDER OG TILBEHØR

MAVESONDER OG TILBEHØR MAVESONDER OG TILBEHØR Produktoversigt Mic Introducer Kit Til direkte anlæggelse af, Mic G, TJ og Mic-TJ Enkel, sikker og hurtig metode til anlæggelse af, Mic-G, TJ og Mic TJ uden forudgående anlæggelse

Læs mere

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 1 SIKKERHEDSBEMÆRKNINGER Tillykke med købet af denne ventilator. Produktet har gennemgået omfattende kvalitetssikring, og der er sørget for, at du modtager

Læs mere

Vejledning i anlæggelse af insuflon

Vejledning i anlæggelse af insuflon Vejledning i anlæggelse af insuflon Regionshospitalet Viborg Børneafdeling Børneambulatorium Insuflon indstikkes i underhuden i en vinkel på 45. Det anbefales at bruge mave eller baller, hvor insuflon

Læs mere

Faktaark til pressen HSMR og Operation Life

Faktaark til pressen HSMR og Operation Life N O T A T 21-09-2007 Faktaark - presse 24. september 2007 Faktaark til pressen HSMR og Operation Life HSMR viser antallet af dødsfald på et sygehus eller i en region som procent af det gennemsnitlige antal

Læs mere

Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre

Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre Dato 2. udgave 2015 2.1 udgave april 2016 Perifere venekatetre Uddybning om risikoen for at forurene adgangsporten

Læs mere

2. Samling af IONSYS

2. Samling af IONSYS Oplysninger til læger og sundhedspersonale: Instruktioner til anvendelse og bortskaffelse Lampe Doseringsknap Visning af tilført dosis IONSYS (transdermalt system til fentanyl 40 mikrogram pr. dosis op

Læs mere

Brugsanvisning. VIGTIGT: Læs denne vejledning inden brug af Sprizer

Brugsanvisning. VIGTIGT: Læs denne vejledning inden brug af Sprizer Brugsanvisning VIGTIGT: Læs denne vejledning inden brug af Sprizer Indholdsfortegnelse Produktkomponenter 3 Sikkerhed 4 Anvendelse 5 Pakning og transport 12 Vedligeholdelse og fejlfinding 15 Tekniske data

Læs mere

Betjeningsvejledning HYDRAULISK FLASKEDONKRAFT

Betjeningsvejledning HYDRAULISK FLASKEDONKRAFT EU Konformitets erklæring Importør: Davidsen A/S, Industriparken 1, DK-6500 Vojens. Producent: Changshu Tongrun Auto Accessory Co. Ltd, Kina. Varenummer 9137906. Davidsen A/S bekræfter, at konstruktion

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

BRUGSANVISNING. Omni-Tract Flexsystem Wishbone Retraktor system

BRUGSANVISNING. Omni-Tract Flexsystem Wishbone Retraktor system BRUGSANVISNING Omni-Tract Flexsystem Wishbone Retraktor system FORHANDLER Mediplast Kendan A/S Vassingerød Bygade 6, 3540 Lynge T 43 44 40 00 / 45 66 45 40 info.dk@mediplast.com www.mediplast.com 1 BRUGSANVISNING

Læs mere

Installationsvejledning: Model AQUARELLA

Installationsvejledning: Model AQUARELLA Installationsvejledning: Model AQUARELLA Indhold 1. Udpakning 2. Indhold af levering 3. Indsætte membran 4. Indsætte filter 5. Forbindelse vandforsyning 6. Forbindelsesslanger 7. Indledende operation 8.

Læs mere

Brugsanvisning for MIZUHO SUGITA ANEURISME CLIPS

Brugsanvisning for MIZUHO SUGITA ANEURISME CLIPS Brugsanvisning for MIZUHO SUGITA ANEURISME CLIPS Disse clips er beregnet til midlertidig okklusion af kar og permanent okklusion af aneurismer Kun til engangsbrug INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Specifikationer...

Læs mere

MiniONE Den lille bløde knap

MiniONE Den lille bløde knap MiniONE Den lille bløde knap Den rette ernæring er afgørende, for at kroppen kan fungere og udvikle sig. Forskellige sygdomstilstande kan gøre det vanskeligt og endda umuligt for en person at spise noget.

Læs mere

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før ibrugtagning af ismaskinen. Gem brugervejledningen til senere brug. BESKRIVELSE AF ISMASKINEN 1. Øverste kappe 2.

Læs mere

BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr )

BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr ) S i d e 1 BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr. 31427) Læs brugsvejledningen nøje igennem, før du anvender produktet. Vær opmærksom på alle anvisninger og følg dem. S i d e 2 A B HVORDAN TIPPES STOLEN

Læs mere

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING Produkter der fungerer Produkter der holder Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING BRUGSANVISNING SIS440 Nådden skal være ren og tør. Det omgivende træ skal indeholde mindre end 12% fugt.

Læs mere

Gør livet lettere Easypump II

Gør livet lettere Easypump II Gør livet lettere Easypump II Elastomerisk pumpe til kort og langtidsinfusionsterapi Juli 2017 Information Easypump II Fleksibel løsning til infusionsbehandling Easypump II - Fleksibel behandling Easypump

Læs mere

CMV- Infektion. Cymevene behandling. Patientinformation og til hjemmesygeplejersken

CMV- Infektion. Cymevene behandling. Patientinformation og til hjemmesygeplejersken Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk CMV- Infektion Cymevene behandling Side 1 af 6 CMV-infektion CMV er en forkortelse af Cyto-Megalo-Virus,

Læs mere

Elektrisk & Automatisk kædeslibeanlæg

Elektrisk & Automatisk kædeslibeanlæg Elektrisk & Automatisk kædeslibeanlæg Art nr: 75700675 EAN nr: 5709133750688 1 af 9 230 / 50Hz / 85Watt 5300 Diameter.108mm Huldiameter.23mm 35 til højre og venstre 1/4 + 3/8 Ca. 2,1kg Øvrige Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Sutur af hudsår med instrumenter

Sutur af hudsår med instrumenter Sutur af hudsår med instrumenter INDIKATION Når såret ikke er potentielt kontamineret (ikke svært forurenede sår, bidsår o.lign), skal det sutureres inden 6 timer fra skadestidspunktet. Dette kaldes primær

Læs mere

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B Best.nr. 5713 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES

Læs mere

Trakeostomi. Trakealkanyler

Trakeostomi. Trakealkanyler Trakeostomi At være trakeostomeret vil sige, at du får indsat et rør (en trakealkanyle) fra forsiden af halsen ind i luftrøret. Der kan være flere årsager til, at man er trakeostomeret. Den primære årsag

Læs mere

V 50/60Hz 700W

V 50/60Hz 700W STØVSUGER MODEL: VCS35B17 Best.nr. 5749 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I

Læs mere

En ny generation rollatorer

En ny generation rollatorer En ny generasjon rullator En ny generation rollatorer 1 1. INDHOLD 1. Indhold 2. Introduktion 3. Produktbeskrivelse 4. Personlig sikkerhed 5. Tilpasning af rollatoren 6. Transport og klargøring 7. Vedligeholdelse

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas iv-adgang Brug NAS - og få PVK på plads NAS-princip N - Ned A - Afsøg S - Stas Brug NAS og få PVK på plads - Punkt for punkt Identificér patienten med navn og CPR-nummer. Sprit hænder og stil frem. Valg

Læs mere

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten Patientvejledning Blodfortyndende behandling i graviditeten Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten innohep Patientinformation om forbyggende behandling med

Læs mere

Interventionel Onkologi Patientinformation

Interventionel Onkologi Patientinformation Interventionel Onkologi Patientinformation Interventionel Radiologi: Dit alternativ til åben kirurgi www.dfir.dk Dansk Forening for Interventionel Radiologi www.cirse.org Cardiovascular and Interventional

Læs mere

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel Indlægssedlen indeholder vigtige oplysninger, som du bør læse, inden du bruger Enbrel.

Læs mere

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013 medemagruppen P9-0292-Q ver. 1.0.0 - November 2013 DK Brugervejledning Joystick DX2-REM420 Medema Danmark A/S Enggårdvej 7 Snejbjerg 7400 Herning Telefon: 70 10 17 55 Telefax: 97 18 88 35 Quick guide P9-0292-Q

Læs mere

INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN

INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel 1 1. Produktresumé og indlægsseddel for

Læs mere

Ambix activ. Pumpen til parenteral ernæring Vejledning

Ambix activ. Pumpen til parenteral ernæring Vejledning Ambix activ Pumpen til parenteral ernæring Vejledning Ambix activ pumpen er udviklet til parenteral ernæring enten i hjemmet eller på hospitalsafdelingen Ambix activ er beregnet til børn og voksne, men

Læs mere

Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne

Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne Dansk brugermanual for Rolko AIRpad Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af AIRpad puden forstår produktoplysningerne Kunde: Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt

Læs mere

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE Animo Denne instruktion er for brugere af Animo vandopvarmningsbeholder, type WKT-Dn. Læs denne instruktion omhyggeligt, da det bevirker bedst og mest sikker brug af maskinen. 1. GENEREL BESKRIVELSE Vandopbevaringsbeholderen

Læs mere

Urologi Varebeskrivelse Kravspecifikation Krav Skal Bør. X hvor vandet hældes ved særskilt.

Urologi Varebeskrivelse Kravspecifikation Krav Skal Bør. X hvor vandet hældes ved særskilt. Bilag 2B Kravspecifikation - Urologi 1. Urologi Varebeskrivelse Kravspecifikation Krav Skal Bør Hydrofil coatede, sterile katetre til intermitterende katerisation, der sikrer fuldstændig blæretømning,

Læs mere

Total Laparoskopisk Hysterektomi ved hjælp af LiNA McCartney Tube

Total Laparoskopisk Hysterektomi ved hjælp af LiNA McCartney Tube Innovation in Gynaecology Total Laparoskopisk Hysterektomi ved hjælp af LiNA McCartney Tube Formålet med dette dokument er at give nogle nyttige tips til kirurger de første gange, de skal udføre en total

Læs mere

Betjeningsvejledning til flamingoskærer

Betjeningsvejledning til flamingoskærer Betjeningsvejledning til flamingoskærer SPC 2011 SPC 3011 Vi er glade for, at du har besluttet at bruge en skærer fra vores SPC-serie. Dette er et tysk kvalitetsprodukt til professionel brug. Skæreren

Læs mere

Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema

Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema Nr. Statement Gennemsnit Median Ved ikke (antal personer) Interval Ekspertpanelets Kommentarer Størrelse og type

Læs mere