Helhedsplan. August 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Helhedsplan. August 2009"

Transkript

1 Helhedsplan August 2009

2 2

3 Indledning Indholdsfortegnelse Byrådet vil med denne plan give et overblik over Byrådets tanker for den fysiske udvikling i kommunen. Som landets femtestørste kommune og Vestdanmarks kraftcenter skal vi tænke visionært. Helhedsplanen er først og fremmest en synliggørelse af Byrådets tanker og idéer om fremtiden inden for den fysiske udvikling. Helhedsplanen giver således bud på indsatsområder og konkrete projekter. Helhedsplanen fremlægges sammen med Forslag til Kommuneplan Byrådet vil arbejde for at realisere idéer og tanker i Helhedsplanen. Helhedsplanen er samtidig en opfølgning på kommunens Vækststrategi, hvor hovedpunkterne var sammenhængskraft, tilgængelighed, erhvervsudvikling og uddannelse. Byrådet håber, at denne plan kan give et godt overblik. Johnny Søtrup borgmester Indledning Vestdanmarks kraftcenter Liv og puls i Esbjerg bymidte Dynamik mellem Esbjerg Havn og by Den historiske trekant i Ribe bykerne Sammenhæng i Bramming bymidte Vækst i detailhandel i byerne Energi i erhvervsområder Kvalitet i boligområder Livskvalitet for alle Udvikling af universiteterne Trafik og tilgængelighed Natur og landsbyer i særklasse Kultur- og sportsudvikling

4 Vestdanmarks kraftcenter Som Vestdanmarks kraftcenter er det vigtigt, at Esbjerg Kommune har en klar profil, som enkelt og tydeligt signalerer, hvad vi vil være kendt for. 4 Det er: Esbjerg er landsdelscenter og Vestdanmarks hovedby. Esbjerg er Danmarks energi- og offshoreby samt Danmarks port mod vest. Ribe er en af Danmarks største turistattraktioner og den bedst bevarede middelalderby i Danmark. Nationalpark Vadehavet er i særklasse, og kommunen har enestående vadehavslandsbyer.

5 Esbjerg Kommune er Vestdanmarks kraftcenter. Rollen som landsdelscenter giver mange muligheder men også mange forventninger. Esbjerg skal videreudvikles som Vestdanmarks moderne storby med et dynamisk handels- og kulturcentrum, et aktivt erhvervsliv, uddannelsesmiljø med universiteter og forskerpark samt et markant idrætsliv. Vi skal udnytte den internationale orientering, vi har som Danmarks port mod vest og styrken som Danmarks energi- og offshoreby. Ribe har en helt speciel historie som Nordens ældste by og er en stor turistmagnet. Vi skal værne om de helt enestående bevaringsværdige bymiljøer med handelsog kulturtilbud og udnytte placeringen direkte ud til Nationalpark Vadehavet. Vi skal udnytte den unikke natur i boligområderne. De særlige vadehavslandsbyer indeholder desuden specielle miljøer. Kommunen har et alsidigt erhvervsliv og varierede erhvervsområder. Der skal arbejdes for at få flere erhvervsområder ved mo- torvejen og i tilknytning til Esbjerg Havn samt styrkelse af nicher bl.a. inden for energi. Infrastrukturen er af stor betydning, og det er vigtigt for Esbjerg Kommunes udvikling, at der opnås endnu bedre tilgængelighed. Veje og jernbane til de større byer skal forbedres. Internt giver jernbanen mulighed for at knytte kommunen sammen med en nærbane. Der skal satses på miljøvenlige transportformer og på at reducere energiforbrug og forurening i bolig- og erhvervsområderne. Bymiljøerne skal kvalitetsudvikles, så besøgende får lyst til længere ophold i bycentrene. På de følgende sider beskrives kvaliteter og muligheder for at tiltrække flere virksomheder, arbejdskraft og få flere til at bosætte sig i vores kommune. 5

6 Liv og puls i Esbjerg Bymidte Esbjerg skal vise, at den er en stor by, og det dynamiske handelsog kulturcenter skal styrkes med nye butikstilbud og bedre muligheder for ophold og oplevelser i bycentret. 6 Mål Udvikle Esbjergs handels- og kulturcenter, så der indbydes til længere ophold. Skabe flere tilbud og oplevelser i bycentret. Skabe bedre tilgængelighed til handelsog kulturcentret. Etablere bedre forbindelse mellem by og havn. Mere miljø for pengene Esbjerg har et mangfoldigt handels- og kulturmiljø. Byens karakteristiske opbygning med lige gader betyder dog, at der er begrænset med læ og hyggelige kroge i handelsgaderne. Der ønskes flere opholdssteder oaser med træer og bænke og aktivitetsmuligheder for børn. Det er i første omgang Kongensgade og sidegadestrækningerne hertil, der ønskes nyindrettet. Bylivet kan gøres mere tillokkende, hvis der tilføres nye oplevelser. Der skal arbejdes videre med speciallys i bymidten. En lysplan er under udarbejdelse og skal give idéer til nye lyseffekter på samme måde som speciallyset i Torvegade og Skolegade. Der arbejdes med energivenlig teknologi til lyseffekterne. Der ønskes bedre sammenhæng mellem bymidten og havnen. En promenade langs Havnegade med forbindelse til Dokken vil give udsigtsmuligheder og vil blive et stort turistmål. Lettere adgang til parkering I Esbjerg er der gode parkeringsforhold. Det skal dog være lettere for besøgende at finde de store parkeringspladser og handelscentret. Besøgende skal også have nemmere ved at finde byens parker og tilgængelige steder på havnen. Der skal opsættes bedre skilte ved indfaldsvejene og i bymidten. Udvikling af området omkring Torvet Handelscentret er primært bygget op omkring Kongensgade og Torvegade. Der ønskes også en udvikling af centerområdet omkring Torvet eller»centerfladen«. Der ønskes nye butiksarkader, butikker i flere etager, spændende passager, gårdmiljøer og handelsmiljøer i sidegaderne mv. Der er begrænsede muligheder for at anvise placeringer til større nye butikker, kontorer eller hoteller. Arealerne ved Banegården er en god mulighed. Området vest for Strandby Plads kan blive et fremtidigt byområde med plads til karaktergivende højhuse og med kort afstand til vandet.» En privat bygherre arbejder med et højhusbyggeri i Kongensgades vestlige ende.» En lysplan for Esbjerg by muliggør et bedre bymiljø.

7 » En promenade langs Havnegade med forbindelse til Dokken ad»landgangen«giver mulighed for nye oplevelser. Grøn indsats Grøn havnepromenade. Klimavenlig transport med elbusser. Plante flere træer. Skabe bedre forhold for fodgængere og cyklister. Bedre skiltning til parkeringspladser. Energivenlig teknologi bruges til lyseffekter. Indsatsområder Forbedre bymidtens handelsmiljø og muligheder for oplevelser. Sikre sammenhæng mellem bymidten og nationalparken mod nord og syd. Udvikle nye byområder i bymidtens periferi. 7 Projektliste Udarbejde projekt for en etapevis renovering og forbedring af Kongensgade. Forskønne sidegaderne Kirkegade, Englandsgade og Jyllandsgade. Skabe flere opholds- og aktivitetsoaser. Udarbejde forslag til promenade med udsigtspladser langs Havnegade. Udarbejde en plan for udvikling af Banegårdsområdet. Udarbejde en plan for placering af højhuse i periferien af bymidten. Udarbejde lysplan og gennemføre konkrete lysprojekter. Etablere bydelspark og parkeringshus på Remisen.» Kongensgade er Danmarks længste gågade, og små oaser skal gøre den mere hyggelig. Forbedre skiltningen til Esbjergs parkeringspladser og grønne områder.

8 Dynamik mellem Esbjerg Havn og by En målrettet udvikling af sammenhængen mellem Esbjerg Havn og by kan blive til stor gavn for virksomheder, borgere og turister. 8 Mål Bedre sammenhæng mellem Esbjerg Havn og by. Nye muligheder og ny dynamik. Bedre synergi mellem Esbjerg Havns mangeartede aktiviteter og byens funktioner. En fremsynet fordeling af arealer Udgangspunktet er, at havnens drift og erhvervsvirksomheder kan udvikles og udvides på en optimal måde nu og i fremtiden. Samtidig skal afgrænsningen af havnedriften og erhvervsvirksomheder bl.a. koordineres med byens ønsker om at have gode udsyn til vandet, både fra boliger og fra den kommende havnepromenade langs havnegrænsen. I samarbejde med Esbjerg Havn arbejdes der på at lave en opdeling af arealerne. Der skal bl.a. ske en opdeling i områder, hvor der kan være byfunktioner, områder hvor borgerne kan færdes, og områder hvor der kan opnås udsigt over havnen. et nyt stort byområde. De nye kontorer og restaurationer ved vandet giver nye oplevelser. Gangbroen»Landgangen«vil forbedre sammenhængen til bymidten. Nye muligheder med projekt Esbjerg Strand I Esbjergs Nordhavn planlægges et visionært projekt»esbjerg Strand«. Projektet bliver en kombination af domicilbyggerier, lystbådehavn, kunstmuseum, bademuligheder og, i tilknytning til området, et Offshore-oplevelsescenter. ny sydhavn til containertrafik Den planlagte motorvejsforbindelse til havnen og godsbanespor syd om Esbjerg by giver mulighed for at udvikle et nyt havneområde,»sydhavnen«. Området vil være ideelt til bl.a. containertrafik, udskibning af vindmøller samt til opbevaring af tungt, kranbetjent gods til ud- og indskibning. Grøn indsats Bedre stiforbindelser mellem by og havn. Etablering af promenade og»landgangen«.» Overordnet fordeling af arealerne. Dokken som byområde Der skal laves en bedre sammenkædning af byens funktioner og havnen. Dokkenprojektet langs Dokhavnens østlige kaj er» Esbjerg Strand skal skabe nyt liv i Nordhavnen.

9 Indsatsområder Udarbejde en strukturplan for sammenhæng mellem Esbjerg Havn og by. Skabe mulighed for nye havne- og byaktiviteter og projekter. Forbedre den trafikale struktur med veje, stier og jernbane til havnen og mellem byen og havnen. Projektliste 9» Kombination af nyt og gammelt i Dokhavnens kulturmiljø er en ny måde at udvikle byen på.» Gangforbindelsen»Landgangen«vil binde by og havn sammen. Planlægge domicilbyggeri, kunstmuseum og lystbådehavn ved»esbjerg Strand«. Planlægge nyt havneområde ved Sydhavnen. Gennemføre»Landgangen«, gangbro mellem byen og dokhavnsområdet. Etablere sti og promenade langs Havnegade. Realisere arealer ved Dokhavnen til byformål. Arbejde med udsigtspunkter fra byen over havnen. Planlægge Offshore House ved»esbjerg Strand«.

10 Den historiske trekant i Ribe bykerne Ribe er den mest velbevarede middelalderby i Norden. Tilbuddene i byens historiske trekant skal videreudvikles. 10 Mål Udvikle byens kvaliteter med respekt for det historiske grundlag. Skabe markante kulturtilbud, der profilerer byen. Skabe oplevelser for byens brugere og fredeliggøre bymidten trafikalt. den historiske trekant Ribe bykernes middelaldermiljø tiltrækker beboere, turister og butikskunder. Bevaring er en forpligtigelse, men udvikling er vigtig for bykernens attraktionsvær di. Bygninger, gader, pladser og grønne anlæg er af høj standard, men skal løbende kvalitets for bedres. I den historiske trekant mellem Domkirkepladsen, Odins Plads og Nørreport skal der sættes fokus på nye muligheder. Miljøet forringes af parkeringssøgende biler. Der er udarbejdet en trafiksaneringsplan, der beskriver principper for den fremtidige trafik i og til Ribe.» Promenaden ved Skibbroen skaber en ny oase med nær kontakt til vandet og byens smukkeste udsigt.» Syv-årigt barn fik perlerne med i graven omkring år 950. Domkirke Gågade Nørreport Sct. Nicolai Gade Dagmarsgade Od Pla Domkirkepladsen nyindrettes Domkirkepladsen har i dag ikke rollen som aktivt byrum, men først og fremmest som trafikåre og p-plads. Domkirkepladsen skal være det naturlige centrum for byens liv, som den historisk har været. Derfor» Mødet mellem historien og byen ved Domkirken.

11 Indsatsområder Styrke og omlægge den historiske trekants væsentligste pladser. Styrke sammenhængen mellem byen og Nationalpark Vadehavet. 11 ins ds Station» Kulturgaden Sct. Nicolai Gade binder kunstmuseet og museumspladsen sammen.» Byens historiske trekant skal styrkes. arbejdes der med en ny indretning og anvendelse af pladsen. Pladsen kan opdeles i flere oplevelsessteder og mindre pladser, som hver især giver mulighed for aktiviteter, der knytter sig til byen. Opholdstrappe ved Skibbroen Miljøet og opholdsmulighederne på Skibbroen skal styrkes, f.eks. ved at gøre den attraktiv som havn for historiske skibe og ved at lave en opholdstrappe ved vandet. Aktiviteterne skal samtænkes med andre aktiviteter i området og formidles, f.eks. med udstillinger. Løft af Kulturgaden Nye funktioner skal understøtte Sct. Nicolai Gades nuværende aktiviteter som Kunstmuseum, Vikinge/middelaldermuseum, bibliotek, kommunekontor og diskotek. Der arbejdes nu med renovering af gaden og anlæg af plads ved museet. den røde tråd Ribes ledetråd, Den Røde Tråd, fra bykernen til de nye butiksområder nord for bykernen, skal kobles sammen med forbindelsen til nationalparken, Den Grønne Tråd. Ved krydsningen af Den Røde Tråd og Den Grønne Tråd laves informationssted og opholdsområde som port til bykernen og nationalparken. Grøn indsats Bedre forhold for fodgængere og cyklister. Bedre henvisning til parkeringspladser og minimering af unødig biltrafik. Aflaste middelalderbyen for trafik. Projektliste Gennemføre bebyggelse på Lindegårdens brandtomt. Ombygge Domkirkepladsen til byens plads. Udarbejde plan for Skibbroen som byens havn og opholdssted. Renovere Sct. Nicolai Gade og etablere en plads over for Kunstmuseet. Etablere opholds- og informationssteder ved krydsningen mellem Den Røde Tråd og Tved Å. Regulere Rosen Allé, parkeringsvejvisning og hastigheds- og gågadezoner. Realisere trafiksaneringsplan. Forbedre parkeringsforholdene i bymidten.

12 Sammenhæng i Bramming bymidte Stationsbyen Bramming har gode boligkvarterer, men bymiljøet trænger flere steder til renovering. Forskønnelse af pladser og passager kan give nye kvaliteter og skabe bedre sammenhæng i bymiljøet. 12 Mål Mere liv i Bramming bymidte, og dermed bedre vilkår for byens handelsliv. Bedre sammenhæng mellem handelsgaderne og de større parkeringspladser. Forskønne og understrege byen som stationsby. Bedre sammenhæng i handelscentret Bramming er en typisk stationsby med karakteristiske bymiljøer og mange flotte huse. Bramming bymidte tilbyder en del udvalgsvarebutikker med bl.a. tøj og sko og dagligvarebutikker med fødevarer. Det kan dog være svært for besøgende at orientere sig og finde de store parkeringspladser i Skolegade og ved Egnsmuseet. Mange forsøger i stedet at parkere lige uden for butikken og skaber unødig kørsel i handelsgaderne. sættelser vil give bedre muligheder for aktiviteter og for mere trygge miljøer. I bymidten findes en del bevaringsværdige huse. Mange huse har imidlertid slidte facader med specielle farver og dominerende baldakiner. Med istandsættelser af butiksfacader kan stationsbyen få en mere tidssvarende udformning. Der køres med høje hastigheder gennem bymidten i Storegade og Skolegade. Der ønskes trafikløsninger med lavere hastigheder, så det bliver mere indbydende at færdes i handelsgaderne.» Der skal skabes bedre forbindelse for gående mellem handelsgader og parkeringspladser. Forskønnelse af bymiljøet Bymiljøet er flere steder slidt og noget uensartet. Det gælder bl.a. passagerne og parkeringspladserne i Skolegade, og mange er utrygge ved at færdes der efter mørkets frembrud. Handelsmiljøet skal gøres mere indbydende med nye belægninger, bænke, lamper, træer mv. Istand-

13 » Byens centrale plads»strygejernet«skal forskønnes og gøres mere velegnet til f.eks. markedsdage. Indsatsområder 13 N Ø R R E T O R V N Ø R R E G A D E S K O L E G A D E R Å D H U S» Der skal plantes træer ved parkeringsarealerne i Skolegade, og sammenhængen til Nørregade skal forbedres. Skabe bedre sammenhæng mellem de centrale gader og parkeringspladser. Forbedre bymidtens handels- og opholdsmiljø. Forskønne bymidtens bygninger. Dæmpe den gennemkørende trafik. M A R K E D S P L A D S E N Genskabe og forbedre stationsbyens særlige karakter. S T O R E G A D E T R I A N G L E N E V T. P L A C E R I N G A F P Ø L S E V O G N Projektliste Renovere passager mellem Nørregade og Skolegade. K I K K E N B O R G T O R V H O T E L Forskønne parkeringsarealerne i Skolegade.» Nye lamper, teglbelægninger og planter skal gøre passagerne mere indbydende. I D R Æ T S L E G E P L A D S M U S E U M Grøn indsats Flere træer på parkeringsarealer. Bedre gangforbindelser i handelsmiljøet. Nedsættelse af bilhastigheder gennem bycentret. Vejlede om bygningsfacader og bygningsbevaring. Forskønne»Strygejernet«. Gennemføre trafikdæmpning i Storegade.

14 Vækst i detailhandel i byerne Den fremtidige vækst i detailhandelen skal ske med nyt butikscenter i Esbjerg bymidte og udvidelse af Marskcentret i Ribe. 14 Mål Styrke kommunen som et attraktivt handelssted. Styrke Esbjerg som landsdelscenter med nye butikstilbud. Sikre, at der er god butiksforsyning i kommunen. Styrke udbuddet af udvalgsvarer. positiv butiksanalyse Esbjerg Kommune har bestilt analyseinstituttet ICP til at foretage en undersøgelse af den fremtidige butikssituation i kommunen. Undersøgelsen viser, at der generelt er en god dagligvareforsyning i hele kommunen. Kommunen har velfungerende butikscentre og god tilgængelighed. Detailhandelen har et godt grundlag i kommunen. Butikkerne har større omsætning end forbruget i kommunen. ICP peger på, at der er et potentiale til at højne omsætningen inden for udvalgsvarer såsom tøj. Turisterne spiller her en stor rolle. udvikle området omkring esbjerg torv Det vurderes, at Esbjerg har et godt handelsmiljø med mange specialbutikker, restaurationer og kulturtilbud. Men det er vigtigt, at bymiljøet opgraderes, og at der tilføres et nyt overdækket butikscenter i bymidten. Fremtiden ifølge undersøgelsen Fremtidens forbrugere ønsker en hel hedsoplevelse. Indkøbene ønskes kombineret med kultur, underholdning og spisning, og det skal foregå i hyggelige bymiljøer. Mange besøgende færdes kun i Kongensgade, der virker lang og ret ensformig. Det forslås derfor, at der satses på en udvikling af området omkring Torvet,»Centerfladen«. I dette område findes byens hjerte med butikker, kultur og muligheder for sociale kontakter, ikke mindst i restaurationsgaden Skolegade. Der anbefales en opgradering af Kongensgade og sidegaderne med nyt gadeinventar. Nyt center ved banegården Undersøgelsen anbefaler, at der etableres et butikscenter syd for Esbjerg Banegård med mulighed for at bygge over baneare-» Centerfladen omkring Esbjerg Torv ønskes udviklet.» Vision for nyt center ved Esbjerg Banegård på tværs af sporarealet. Cowi

15 Indsatsområder Øge udbuddet af butiksarealer i bymidterne. Udvide udbuddet af udvalgsvarer i Kommunen.» Udvidelse af Marskcentret - Ribes sidste store udviklingsområde til udvalgsvarer.» Vision for nyt butiksområde ved Kjersing Ringvej i Esbjerg. alet til østbyen. Et sådant center vil ifølge ICP kunne styrke bymidten meget. Større udvalgsvarebutikker i Esbjerg Nord Undersøgelsen slår fast, at aflastningscentret i Esbjerg Nord har stor tiltrækningskraft. Det er ikke muligt at etablere yderligere butikker i de 2 butikscentre Esbjerg Storcenter og Gjesing Nord ifølge Planloven. Derimod foreslås, at der i Kjersing udvides med butikker til pladskrævende varegrupper, som f.eks. biler, og mulighed for et antal udvalgsvarebutikker over m 2 for at fastholde markedet. Bydelscentrene i Esbjerg fungerer godt, og der er kun behov for mindre udvidelser. Udvidelse af Marskcentret i Ribe I Ribe vurderes bymiljøet som meget attraktivt. Der peges dog på at fredeliggørelse af bykernen med mindre gennemkørende trafik og opgradering af miljøet omkring Domkirken vil styrke handelsmiljøet. Derudover foreslås en styrkelse af butiksudbuddet i Ribe ved en udvidelse af Marskcentret. Der er ikke udvidelsesmuligheder i bykernen. bedre bymiljø i Bramming I Bramming foreslås, at bymiljøet opgraderes, som det er sket i Nørregade, og at der tilføres nyt butiksareal. Grøn indsats Dæmpe biltrafik i bymidterne. Skabe bedre forhold for fodgængere. Forbedre bymiljøet. Udvikle detailhandelsstrukturen på baggrund af detailhandelsanalysen. Skabe øget sammenhæng mellem handel og oplevelser. Projektliste Etablere butikscenter syd for Esbjerg Banegård. Udarbejde projekt for forbedring af miljøet i Kongensgade og sidegaderne i Esbjerg. Udarbejde plan for parkeringssystem i Esbjerg handelscenter. Udarbejde plan for udvidelse af Marskcentret i Ribe. Forbedre handelsmiljøet i Ribe bl.a. gennem realisering af trafiksaneringsplanen. Udarbejde plan for udlæg til pladskrævende butikker og udvalgsvarebutikker over m 2 i Esbjerg Nord og Esbjerg bymidte. Forbedre handelsmiljøet i Bramming. 15

16 Energi i erhvervsområder Esbjerg er en internationalt orienteret kommune med et dynamisk erhvervsliv og erhvervsområder placeret nær havn, lufthavn, motorvej og jernbane. De særlige kompetencer inden for energiteknologi skal styrkes. 16 Mål Fastholde Esbjerg Kommune blandt landets visionære og mest internationalt orienterede kommuner. Udvikle Esbjerg Havn og kommunens særlige kompetenceklynger. Gøre kommunen attraktiv for virksomheder på lokalt, nationalt og internationalt niveau. Tilbyde attraktiv lokalisering, der udnytter infrastrukturen og de enkelte byers kompetencer. erhvervsarealer ved motorvejen Kommunens fortrin skal udnyttes bedre. Kommunen ligger godt for virksomheder inden for energiteknologi. Her er lufthavn samt havn, der er porten mod vest og base for Nordsøens offshore aktiviteter. Den planlagte motorvejsforbindelse til havnen har stor betydning for Esbjerg Havns udvikling. Der skal udlægges erhvervsarealer ved motorvejen, som kan udnyttes til aflastningsområde for havnevirksomheder. Der skal desuden arbejdes på at etablere erhvervsarealer ved motorvejen ved Vejrup. Kommunen har forholdsvis mange produktionserhverv, som ønskes fastholdt og udviklet. Samtidig skal der arbejdes på at tiltrække mere vidensbaserede erhverv i samarbejde med universiteterne og Forsker- og Udviklingsparken. grønne erhvervsområder De store erhvervsområder langs med indfaldsvejene til Esbjerg, Bramming og Ribe er interessante for virksomheder, der ønsker at placere sig synligt. Det er vigtigt at højne kvaliteten i disse områder ved at indarbejde en grøn karakter.» Nyt erhvervsområde i Ribe Nord med mulighed for markante facader langs hovedvejen.» Strukturplan i Kjersing Øst med sammenhængende grøn struktur.

17 Indsatsområder Udvikle erhvervsområder tæt ved havn, lufthavn, motorvej og jernbane. Udvikle de fysiske rammer for kommunens stærke kompetenceklynger. Udvikle kvaliteten i Esbjergs erhvervsområder, så de afspejler Danmarks 5. største by. Udnytte erhvervspotentialet inden for turisme, idræt, kultur og nationalparken. 17» Erhvervs-esset - dynamiske områder med optimal tilgængelighed. Kvalitetsturisme og nationalpark Der er et stort turismepotentiale i Nationalpark Vadehavet, i middelalderbyen Ribe og i Esbjerg som Vestdanmarks handels- og kulturcenter. Ribe har også et uudnyttet potentiale inden for nicheproduktion af egnsrelaterede fødevare- og håndværksprodukter. Grøn indsats Opstilling af store forsøgsvindmøller. Erhvervsområder med en markant grøn karakter. Projektliste Udarbejde plan for nye erhvervsområder ved motorvejen. Udarbejde plangrundlag, der sikrer Esbjerg Havn udviklingsmuligheder. Udlægge erhvervsområde i Esbjerg til aflastning af havnerelaterede erhverv. Gennemføre en grøn struktur for erhvervsområderne, så indfaldsvejene fremstår med kvalitet. Etablere et havneareal mod syd. Udvikle arealer ved Samsøgade i Esbjerg. Udbygge erhvervsarealer i Ribe Nord.

18 Kvalitet i boligområder Udvikling af boligområder med nye former for udstykninger, energirigtigt byggeri, ny arkitektur og grønne elementer skal sikre, at Esbjerg Kommune fortsat er et godt valg for bosætning. 18 Mål Udvikle kvaliteten i nye og gamle boligområder. Udnytte beliggenheden tæt på natur- og kulturkvaliteter. Sikre variation af boliger med nem adgang til skoler og anden service. Skabe sikker skolevej, interne stier og stier til naboområder. Udnytte sammenhængen mellem nærbanen, der går gennem kommunen, og nye boligområder. Boliger tæt på natur og kultur De fremtidige boligområder skal i højere grad udnytte beliggenheden i den vestjyske natur, tæt på havet og Nationalpark Vadehavet. Vi skal også udnytte beliggenheden tæt på Ribes historiske miljø, Esbjergs kulturcenter og nærbanen gennem kommunen. for»grønne«kvaliteter, nye store huses placering og variation af boligudbuddet. Det kan også være retningslinjer for udbud af storparceller, bl.a. for projekter af eksperimenterende karakter. I Bjerreskovparken i Ribe giver runde former på grundene nye oplevelser. Der er også behov for udvikling af ældre boligområder, så de lever op til fremtidens ønsker. Boligudbygning ved nærbanen Nærbanen gennem kommunen kan fremover være et vigtigt element i den nye byudvikling og give god tilgængelighed mellem bolig og arbejde. Kommunens cykelstisystem er også vigtigt og kan fremme en sund livsstil.» Visualisering af Ravnsbjerg Energipark. Fremtidens boligområder I Esbjerg Kommune tilbydes mange typer boliger i velfungerende kvarterer. Det er dog vigtigt at udvikle nye boligområder, der imødekommer fremtidens ønsker om udfoldelse, miljø, transport og service. Der skal skabes nye boligtyper og nye former for udstykninger. Der er behov for at udvikle en politik for kvalitet i boligområder. Politikken kan bl.a. indeholde retningslinjer Miljørigtige boligområder I øjeblikket er der begrænset mulighed for at bosætte sig i områder, hvor der er taget særlige miljøhensyn. Der er ønske om en mere miljørigtig boligudbygning med begrænsning af energi- og resurseforbrug og miljøforurening. Derfor skal boligområderne fremover udvikles med bl.a. udnyttelse af sol- og jordvarme, overfladevand og fravær af sprøjtemidler.» Hvis der ikke er naturkvaliteter i et boligområde, kan der skabes nogle.» Indkørsel til grønne boligkvarterer i Bramming danner forbillede.

19 Indsatsområder» Der er planer om at udvikle et nyt boligområde i Tjæreborg Grusgrav. Udvikle nye kvaliteter i såvel nye som eksisterende boligområder. Udvikle en bolig- og arkitekturpolitik. Indarbejde miljømål i fremtidens boligområder. Nye boligområder ved nærbanen. Projektliste 19 Indpasse moderne arkitektur i nye og eksisterende boligområder. Omdanne Tjæreborg Grusgrav til boligområde. Udbygge det store boligområde Klostermarken i Ribe 2. etape. Boligprojekter af eksperimenterende karakter, f.eks. Ravnsbjerg Energipark i Esbjerg med lavenergihuse.» Nærbanen kan blive rygrad i fremtidig byudvikling. Boligområde Kløvholm ved den offentlige strandpark i Hjerting. Planlægge for senior- og handicapvenlige boliger i boligområder.» Udsnit.» I nogle områder lægges vægt på grønne arealer. I andre områder kan det være materialer, taghældning, bygningshøjde etc. Grøn indsats Energirigtigt byggeri. Miljømål for boligområder. Bedre stiforbindelser. Skovrejsning ved Bjerreskovparken i Ribe. Vejledning for veje og grønne områder. Udarbejde en»esbjergmodel«for kvalitet i boligområderne. Udvikle Novrup-området mellem Østskoven og Vadehavet. Planlægge boligudbygning i lokalbyerne Tjæreborg, Gørding, Gredstedbro og Egebæk-Hviding.

20 Livskvalitet for alle Mennesket er i centrum, og der skal skabes det gode liv for alle. Det er vigtigt med god service i tilknytning til boligområderne. 20 Mål Skabe rum til et godt liv for alle. Skabe fysiske rammer, hvor borgerne kan trives under trygge forhold. Integrere institutioner i lokalområder med god kobling til den offentlige og private service. Sætte fokus på naturen og havet i undervisningen. LIVSKVALITET OG FYSISK PLANLÆGNING Den fysiske planlægning kan ikke i sig selv skabe livskvalitet. Men gennemtænkt planlægning kan skabe rammer, som giver mulighed for, at borgerne kan få en god livskvalitet. Det er vigtigt, at der både i boligområderne og i bymidterne tænkes på fysiske sammenhænge og indplacering af skoler, institutioner, specialboliger m.m. ATTRAKTIVE TILBUD TIL BØRN OG UNGE Det skal tilstræbes, at undervisnings- og pasningstilbud placeres lokalt med tilknytning til boligområder. Der skal skabes sammenhænge i børnenes fortløbende læringsproces med naturlig overgang mellem forskellige tilbud, f.eks. fra børnehave til skole. Den grønne tankegang skal være gennemgående fra vuggestue til endt uddannelse. naturskoler et supplement Esbjerg Kommune har et velfungerende skolevæsen. Der er udarbejdet en samlet plan, der fastlægger mål, den fremtidige struktur og skolernes indretning. Kommunens skoler renoveres løbende, så de fremstår opdateret ikke mindst hvad angår faglokaler. I tæt samarbejde med Dagtilbud arbejdes der på at lave et kultur- og naturformidlingssted ved Digehytten ved Vester Vedsted, svarende til Myrthuegård ved Ho bugt. Herefter vil der være tilbud om lejrskole og naturlæring i både den nordlige og sydlige del af kommunen. forbedring af BOTILBUD Institutionslignende botilbud på det sociale område skal være tidssvarende. Botilbuddene skal kunne placeres i de traditionelle boligområder, så de handicappede ikke isoleres på institutioner. For at udvikle en god levestandard for de handicappede er det nødvendigt, at utidssvarende institutionslignende botilbud afløses af to-rums boliger. RIBELUND en del af byen Ribelund er en helt ny måde at tænke integration på. Her er det det omkringliggende samfunds aktiviteter, der er rykket ind på området, hvor de udviklingshæmmede bor.

21 Indsatsområder Sikre god sammenhæng mellem boliger og offentlig service. 21» Specialcenter i Sædding tilbyder nye trygge rammer for demente.» Ribelund, en af De Kellerske Institutioner, som gennem integration med byen har fået ny betydning. Inddrage naturen i undervisningen. Etablere boliger til handicappede og seniorer i byerne. Etablere åbne og aktive centre i tilknytning til pleje- og ældrecentre. Ribelundområdet rummer udover botilbuddene for udviklingshæmmede også erhvervskontorer, uddannelsesinstitutioner, ungdomsboliger, ældreboliger og en dyrehave m.m. Stedet er godt integreret i byen og besøges dagligt af børnehaver og andre borgere. FREMTIDENS SENIORBOLIGER For fremtidens seniorer er det vigtigt, at boligen er placeret som en naturlig del af lokalområdet. Seniorboligerne skal samtidig placeres i nærheden af offentlige servicetilbud, og hvor der er gode indkøbsmuligheder. Pleje- og ældrecentre skal sikres arealer med en størrelse, så idéerne om åbne og aktive centre med fælles aktiviteter kan realiseres. SPECIALCENTER I SÆDDING De seniorer, der har et behov, skal tilbydes specialiseret pleje. I 2009 færdiggøres et specialcenter i Sædding. Målgruppen er borgere med demens eller psykiske lidelser. Lejlighederne ligger i en rundkreds, og beboerne kan bevæge sig i egen bolig og i fællesarealer med bl.a. cafeteria, daghjem og værksteder. Stedet bliver også videncenter for hele kommunen. Grøn indsats Etablere naturskole ved Digehytten. Placere institutioner tæt på naturområder. Ribelund som grønt åndehul. Projektliste Sikre institutionsområder i tilknytning til boligområder, natur, butikker og offentlige kontorer. Udbygge Gørding og Gredstedbro skoler. Indrette naturskole ved Digehytten i Vester Vedsted. Etablere seniorboliger. Etablere to-rums boliger til handicappede bl.a. på Ribelund. Opføre specialcenter i Sædding. Udbygge Ribe Fritidscenter.

22 Udvikling af universiteterne Universiteternes udbud af længerevarende uddannelser skal styrkes inden for det tekniske område. Uddannelsesstederne skal sikres mulighed for udbygning, og det fysiske miljø skal forbedres. 22 Mål Skabe flere længerevarende uddannelser. Forbedre sammenhængen mellem universiteterne og Esbjerg bymidte. Sikre udvidelsesmuligheder til uddannelsesstederne. Styrke sammenhæng mellem uddannelsesstederne og erhvervslivet. Medvirke til økonomisk vækst i kommunen. UDDANNELSER med højt niveau Esbjerg Kommune har sammen med erhvervslivet behov for uddannelser af højt niveau i kommunen for at sikre økonomisk vækst. Esbjerg kan tilbyde et stort udbud af uddannelser. Uddannelsesinstitutioner er især koncentreret omkring universiteterne og ved UCVest (Professionshøjskolen University College Vest). I Esbjerg udbydes udover længerevarende uddannelser også mange korte og mellemlange uddannelser. Det er vigtigt, at der gives mulighed for overbygning af disse uddannelser f.eks. gennem kandidatuddannelser. Kommunens særlige fortrin inden for off-» Nye bygninger til bl.a. læreruddannelsen på Professionshøjskolen University College Vest. shore og energiteknologi skal udnyttes. Her er det vigtig med et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne, erhvervslivet og Forsker- og Udviklingsparken. ESBJERG UNIVERSITETSCAMPUS Det er af stor betydning, at Esbjerg Universitetscampus fremstår som et unikt uddannelsessted med et spændende studiemiljø. Det drejer sig, udover selve udbuddet af uddannelser, også om at tilbyde et indbydende fysisk miljø. Der skal sikres tilstrækkelige muligheder for udbygning af uddannelsesstederne med nye bygninger for at imødekomme fremtidens studieformer. De fysiske miljøer skal forbedres, så de er interessante at færdes og opholde sig i. Det kan være faciliteter såsom en fælles café, motionsrum og udendørs opholdsarealer. Der findes i dag kollegier ved universiteterne. Men tilbuddet kunne udbygges med et særligt kollegium til udenlandske studerende og til studerende, der har brug for en familiebolig. NYT BYGNINGSKOMPLEKS VED UCVEST Ved UCVest sker en større udbygning med nye bygninger, nye fælles faciliteter og en forbedring af adgangsforholdene. Det er» Plan for Universitetsparken sikrer mulighed for udvidelser. Der skal sættes fokus på det naturvidenskabelige område, især viden om energi og miljø.

23 Indsatsområder Parkvej Universiteter 5 års investeringsplan mellem universiteterne, erhvervslivet og Esbjerg Kommune. 23» Universitetsparken. Esbjergs mere end 50 videregående uddannelser giver et godt grundlag for erhvervsudvikling. Gl. Vardevej Esbjerg Idrætspark Tovværket Stormgade Etablere flere længerevarende uddannelser og sikre sammenhæng i Esbjergs uddannelsestilbud. Styrke samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet. Skabe bedre sammenhæng mellem universiteterne og Esbjerg bymidte. Grådybet Svømmestadion Projektliste besluttet, at stedet skal være hovedcampus for det sydjyske område med hovedområder inden for sundhed, pædagogik og samfundsfaglige uddannelser. Der er tanker om yderligere udbygning med bl.a. ungdomsboliger og børnehave, så stedet fremstår endnu mere attraktivt for studerende. DE STUDERENDE OG ESBJERG BY Flere undersøgelser viser, at en del af ud- dannelsesstedernes succes hænger sammen med, om de studerende bliver en integreret del af byens liv. Det er afgørende, at der, udover gode veje og stier til området, også er gode busforbindelser til bymidten og derfra med bus og tog til den øvrige del af landet. Fra universiteterne er der desuden mulighed for, som det eneste sted i landet, at lave en direkte forbindelse til idrætsparken gennem Vognsbøl Park. Grøn indsats Forbedring af stier og grønne områder mellem universiteterne, kollegierne og bymidten. Stiforbindelse fra idrætsparken via Vognsbøl Park til universiteterne. Etablere udendørs faciliteter såsom boldbaner. Forbedre stier og grønne områder mellem uddannelsesstederne og Esbjerg bymidte. Stiforbindelse fra idrætsparken via Vognsbøl Park til universiteterne. Etablere kollegier eller ungdomsboliger ved uddannelsesstederne. Forbedre de udendørs faciliteter såsom boldbaner. Understøtte et bymiljø, som henvender sig til studerende.

24 Trafik og tilgængelighed Motorvejsforbindelsen til Esbjerg Havn giver nye muligheder. Vi skal arbejde for omfartsvej ved Ribe og bedre forbindelse til de øvrige landsdele. Esbjerg Kommune vil i front med miljøvenlige transportformer som tog, bus og cykler. Hjertingvej Tarphagevej 24 Mål Skabe gode vej- og baneforbindelser for gods- og persontrafik internt i kommunen og til de øvrige landsdele. Elektrificering af jernbane til Esbjerg. Fremme miljøvenlige transportformer som tog, busser og cykler. Ny omfartsvej ved ribe Esbjerg Kommunes erhvervsliv og ikke mindst transportknudepunktet Esbjerg Havn er afhængige af gode forbindelser med skib, bil og tog til omverdenen. Vejene til de øvrige landsdele ønskes forbedret, eventuelt på længere sigt med en ny motorvej op gennem Jylland med forbindelse til Tyskland. Motorvejsforbindelsen til Esbjerg Havn er af stor betydning og giver grundlag for fortsat vækst, bl.a. i containertrafikken. Der skal tages hensyn til meget store transporter med f.eks. vindmøller. For at give kommunens havn, erhverv og turisme tidssvarende betingelser skal vejnettet udbygges, så kødannelse på de største byers indfaldsveje og overordnede veje mindskes. Specielt skal problemet med flaskehalse ved trafikafvikling omkring Ribe løses ved etablering af den planlagte omfartsvej vest om Ribe. Samtidig kan lokalområderne fredeliggøres. TRAFIKPLAN FOR Esbjerg by Trafikafviklingen i Esbjerg by skal fremtidssikres. På baggrund af den tiltagende trafik og trængsel skal der laves en vurdering af, hvordan trafikken afvikles i Fremtidig byudvikling, nye vejanlæg og forslag til trafikale forbedringer skal indarbejdes i en trafikmodel. TRAFIKPLAN FOR RIBE Bykernen i Ribe skal fortsat være en levende by med biltrafik, men den skal aflastes for den gennemkørende og parkeringssøgende trafik. Der er lavet en trafikplan, som skal dæmpe trafikken bl.a. ved at indføre hastighedszoner og gågadezoner. Der ønskes en let forståelig henvisning til de større parkeringspladser i udkanten af middelalderbyen. Vejvisningen kan udbygges med en dynamisk skiltning, der oplyser om ledige parkeringspladser. Domkirkepladsen planlægges omlagt til en smuk plads med granitbelægninger. Jernbanegade Rørkær Gammelby H.E.Bluhmes Vej Gammelby Ringvej Vognsbøl» Ny forbindelse fra Tarphagevej til H.E. Bluhmes Vej vil betyde at erhvervsrelateret trafik hurtigt kan komme til og fra havnen.» Den planlagte forlængelse af Motorvej E20 og godstogsforbindelsen til Esbjerg Havn. Måde

25 Indsatsområder Forbedre trafikforhold i hovedbyerne og afhjælpe flaskehalse på de overordnede veje. Styrke den kollektive trafik lokalt og regionalt. Trafikplan for Esbjerg og Ribe. Forbedre forholdene for de bløde trafikanter. 25» Stationer på nærbanen.» Det er vigtigt, at jernbanen til Esbjerg elektrificeres. Foto: Ole Friis Projektliste Motorvejsforbindelse til Esbjerg Havn. Vestlig omfartsvej om Ribe. Vej mellem Tarphagevej og det nordlige havneområde som en forlængelse af H. E. Bluhmes Vej. Trafikken over pladsen skal mindskes mest muligt, ligesom parkeringen vil blive kraftigt reduceret. Der skal arbejdes for at finde alternative parkeringsmuligheder i nærheden af bymidten. nærbane og busser skal styrkes Togtrafikken mellem Esbjerg Kommune og Østdanmark ønskes styrket med flere direkte og hurtige togforbindelser, den såkaldte timemodel. Det er afgørende at Esbjerg på lige fod med de øvrige største byer får elektrificeret jernbanen. Gods- togstrafikken er vigtig for erhvervslivet og for Esbjerg Havn, og der arbejdes med et spor syd om Esbjerg by. Nærbanen gennem kommunen er central for den kommende udbygning af vores byer. Der skal samtidig sikres gode faciliteter og god koordinering mellem tog og busdriften, så den kollektive trafik fremstår attraktiv. Mange nye cykelstier Cyklisme prioriteres højt i Esbjerg Kom- mune som led i kommunens miljøindsats. Der er udarbejdet en cykelstiplan for hele kommunen. Planen indeholder bedre forbindelser mellem de større byer, bedre skoleveje og bedre forbindelse til naturområderne. Grøn indsats Eltog til Esbjerg. Bedre cykelstier. Koordineret tog- og busdrift. Elbusser. Sydlig indføring af godsbanespor fra Veldbæk til Esbjerg Havn med ny godsbanegård. Elektrificering af togstrækningen til Esbjerg. Flere standsningssteder på nærbanen Ribe, Bramming og Esbjerg. Direkte busrute mellem Esbjerg og Billund Lufthavn. Cykelstier mellem de større byer, til landsbyerne og i nationalparken. Forbedrede busfaciliteter.

26 Natur og landsbyer i særklasse Vores landområder rummer både driftige landbrug, storslået natur og enestående landsbymiljøer. Nationalparken giver store muligheder for turisme og erhvervsudvikling. 26 Mål Udnytte beliggenheden ved Nationalpark Vadehavet og de store åer. Gøre vadehavslandskabet og nationalparken mere tilgængelig for borgere og turister. Inddrage vadehavslandsbyerne i kommunens bosætning. Bevare de enestående naturområder, så den biologiske mangfoldighed sikres og fremmes. Udvikle de gode landsbymiljøer. Samspil med nationalparken Vadehavsregionens landskab, natur og kulturhistorie er enestående på internationalt niveau. Området er udpeget til Nationalpark Vadehavet, der forventes indviet i Mulighederne i en nationalpark-status skal udnyttes, og der skal skabes god balance mellem benyttelse og beskyttelse, udvikling og bevaring. Fokus på tilgængelighed og bevaring Viden om Vadehavet skal formidles til kommunens borgere og turister. Der skal sættes fokus på bedre tilgængelighed til Vadehavet og nationalparken. Der ønskes etableret en sti, Den Grønne Tråd, med forbindelse fra Ribe ud i nationalparkområdet. Stien langs Vadehavet ønskes samtidig ført helt til Esbjerg og herfra videre til Marbæk Plantage. Naturområderne langs de værdifulde vandløb er også af stor betydning for borgere og turister. landsbyplaner under udarbejdelse Landsbyerne har gode miljøer og fine bevaringsværdier, men er mange steder præget af forfald. Under hensyntagen til bevaringsværdier og det omgivende landskab skal bosætningen og mulighederne for erhverv i landsbyerne styrkes. Landsbyerne langs Vadehavet er i særklasse med intakte landsbymiljøer og udsigtsmuligheder ud over de store vidder. Landsbyerne kræver en særlig bevaringsindsats, og 20 landsbyplaner er under udarbejdelse. Grøn indsats Skabe bedre levevilkår for trængte arter og naturtyper. Bedre adgang til naturoplevelser ved at udbygge stinettet. Øge naturtilbuddene til kommunens børn og unge. Skovrejsning.» I krydsningen mellem Den Røde Tråd og Den Grønne Tråd i Ribe forbindes nationalparken, fritidsområdet, Marskcentret og Ribe bykerne. En informationsplatform formidler oplysninger om byen og nationalparken.» Den nære kontakt mellem enestående landskaber og byerne er et særkende for Esbjerg Kommune.

27 Indsatsområder Udvikle Nationalpark Vadehavet med de øvrige samarbejdspartnere. Sikre og forbedre yngle-, fourageringsog levesteder samt grønne korridorer for truede dyrearter. Sikre tilgængeligheden og den bymæssige sammenhæng til nationalparken. Styrke bosætningen i landsbyerne. 27» At bo i en vadehavslandsby er en speciel kvalitet. Grådyb Billum Varde Å Nordby FANØ Janderup Alslev 1 Hostrup Kokspang 2 jerting Sjelborg Guldager Rindby» Nationalparken omfatter hele kommunens kyststrækning. Vadehavslandsbyerne ligger i udkanten af parken. Guldager St.by 5 Forum Vester Nebel Bryndum Tarp ESBJERG Sønderho VARDE Andrup Skads MANDØ Rousthøje Roust Ålbæk Tjæreborg Store Darum Årre Endrup Grimstrup Sneum Å Vilslev Jedsted Ribe Å Fåborg 9 Vejrup Bramming Gørding Hunderup Sejstrup Jernvedlund Farup Kirkeby Øster Vedsted Kongeå Gredstedbro Vester Vedsted Mandø Egebæk -» Forlængelse af stien langs Vadehavet. Hviding Råhede Agerbæk Ribe Glejbje 4 Seem Varming Lustrup Høm Obb Roager Projektliste Deltage i oprettelsen af Nationalpark Vadehavet. Retablere Vesteråens forløb, genoprette Tved Å ved Hovedengen, og forbedre arternes opvækst i andre vandløb. Gennemføre projekt for krydsningen mellem Den Røde Tråd og Den Grønne Tråd ved Tved Å i Ribe. Udbygge tilgængeligheden i naturområderne. Etablere sti langs Vadehavet til Esbjerg. Inddrage Vadehavet og nationalparken i undervisningen. Udarbejde landsbyplaner for 20 landsbyer. Gennemføre naturgenopretningsprojekt ved Endrup. Rejse skov nordøst for Ribe og mellem Bramming og Gørding. uvre Dyb Rejsby Frifelt

28 Kultur- og sportsudvikling De mange turisttilbud ønskes suppleret med internationalt motorsportsanlæg, Offshore-oplevelsescenter, kunstmuseum og lystbådehavn. 28 Mål Udvikle sports- og turisttilbud. Understøtte og bevare den særlige kulturarv. Satse på kvalitetsturisme og kulturtilbud med klasse. Udnytte topidræt og sportsevents som lokomotiv for den brede folkesport. Udnytte turismen, kulturen og sporten aktivt i kommunens erhvervsliv. en af landets store turistkommuner Esbjerg er en af landets store turistkommuner og er karakteriseret ved tilbud af stor forskellighed. Vi har Nordens ældste by, turistmagneten Ribe, Vestjyllands store handels- og kulturcenter Esbjerg, vi har sportsudbud i topklasse, nærhed til strande og er en del af Nationalpark Vadehavet. Ny hovedsti gennem Esbjerg Idrætspark Esbjerg Idrætspark indeholder, som det eneste sted i landet, en enestående kombination af inden- og udendørs faciliteter. Det spænder lige fra Svømmestadion Danmark, skøjtehaller til fodbold- og atletikstadioner. For at styrke dette store aktiv er der udarbejdet en plan for forskønnelse og bedre sammenhæng i Tovværksområdet og i Idrætsparken. Området foreslås bundet sammen af en hovedsti, der fortsætter gennem Vognsbøl Park til Universitetsområdet. For tiden er Esbjergs fodboldstadion under udbygning, og halfaciliteterne skal forbedres. Motorsport på verdensplan Der arbejdes på at etablere et motorsportsanlæg af international standard ved Korskroen ved siden af motocrossbanen. Dette anlæg vil understrege Esbjerg Kommunes profil som en af Danmarks førende idrætskommuner. nyt Offshore-oplevelsescenter Strandpromenaden i Hjerting skal ombygges med baggrund i en arkitektkonkurrence og vil sammen med det renoverede badehotel være et turistmål. Samtidig skal der arbejdes med opførelse af et Offshore-oplevelsescenter sammen med en ny lystbådehavn og et nyt kunstmuseum. Esbjergs front mod havet vil med disse aktiviteter og Fiskeri- og Søfartsmuseet få et løft, der vil give international genklang. Grøn indsats Bedre idrætsfaciliteter. Svømmehal i Bramming. Sti mellem Idrætsparken og universitetsområdet.» Som sportsby er det vigtigt at have sammenhængende idrætsområder.» Ribe Byforum arbejder med at omdanne Remisen i Ribe til et råt multihus med mange funktioner.

29 Indsatsområder Videreudvikle Ribe som turistmagnet med høj kvalitet. Skabe sammenhæng mellem kultur og sport i kommunen. Udvikle nye kulturelle og sportslige fyrtårne. 29» Vision om et nyt kunstmuseum ved Esbjerg Strand.» Nyt projekt for Strandpromenaden i Hjerting.» Nyt motorsportscenter ved Korskroen. Udnytte Nationalpark Vadehavet til udvikling af turisterhverv. Projektliste Videreudbygning af Tovværks- og Idrætsparkområdet i Esbjerg. Ny strandpromenade i Hjerting. Forplads og fodboldstadion i Esbjerg Idrætspark. Etablere internationalt motorsportscenter ved Korskroen. Opføre svømmehal i Bramming. Udbygge Esbjerg Stadionhal. Etablere Offshore-oplevelsescenter ved Esbjerg Strand. Etablere kunstmuseum og lystbådehavn ved Esbjerg Strand.» Musikhusets nye teatersal.» Esbjerg fodboldstadion under udbygning. Udnytte remisen i Ribe til»råt«multihus.

30 30 Helhedsplanens formål Byrådet besluttede ved vedtagelsen af budgettet for 2009, at Forslag til Kommuneplan skal tilknyttes en Helhedsplan, som indeholder indsatsområder og konkrete projekter for kommunens fysiske udvikling. Helhedsplanen skal således, på en enkel og visuel måde, fortælle om tankerne med den kommende fysiske udvikling. Helhedsplanen må gerne»løfte sig lidt fra jorden«, men skal samtidig være konkret og handlingsorienteret. Planen skal være med til at profilere kommunen og videreføre en udvikling, der styrker kommunen. Planen skal også danne grundlag for at forbedre mulighederne for erhvervslivet og for at give borgerne bedre levevilkår. Helhedsplanen samler op på de mange idéer og projekter, som er udviklet i lokalrådene og i bymidtesamarbejdet i Esbjerg, Bramming og Ribe Byfora. Helhedsplanen fremlægges sammen med Forslag til Kommuneplan Helhedsplanen er dog ikke en formel del af kommuneplanen og er dermed ikke juridisk bindende. Byrådet vil arbejde for, at idéerne og projektforslagene i Helhedsplanen søges gennemført bl.a. med lokalplaner, sektorplaner og gennem kommunens sagsbehandling. Det nye Byråd skal inden udgangen af 2011 fremlægge en Kommuneplanstrategi. Denne strategi skal, med udgangspunkt i Kommuneplanen og Helhedsplanen, beskrive, hvilke udfordringer, der skal tages fat på, og hvilken udvikling, Byrådet ønsker at satse på. Kommuneplanstrategien danner grundlag for det næste forslag til kommuneplan, der skal vedtages inden udgangen af Dine muligheder Helhedsplanen vil blive offentligt fremlagt sammen med Forslag til Kommuneplan i august-september Du har mulighed for at sende dine synspunkter om Forslag til Kommuneplan til: Esbjerg Byråd, Plan Torvegade Esbjerg eller på plan@esbjergkommune.dk i den offentlige høringsperiode. Der vil blive arrangeret borgermøder i Esbjerg, Ribe og Bramming samt busture, hvor der fortælles om Forslag til Kommuneplan og Helhedsplan. Tid og sted vil blive annonceret i dagspressen. Helhedsplan og Forslag til Kommuneplan forventes vedtaget i slutningen af Du kan få yderligere oplysninger i Teknik & Miljø, Plan på Esbjerg Rådhus, tlf Helhedsplanen er udarbejdet af Esbjerg Kommune, Teknik & Miljø, Plan i samarbejde med øvrige forvaltninger, Fotos: Esbjerg Byhistoriske Arkiv, Vadehavssekretariatet og John Frikke. Oplag: 1500 stk. Tryk: Rosendahls

31

32

Årlig status på Helhedsplan HELHEDSPLAN

Årlig status på Helhedsplan HELHEDSPLAN Årlig status på Helhedsplan 10.4.2012 1 - HELHEDSPLAN 2010-2022 2 - HELHEDSPLAN 2010-2022 3 - HELHEDSPLAN 2010-2022 Liv og puls i Esbjerg Bymidte Formål: Udvikle Esbjergs handels- og kulturcenter, så der

Læs mere

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 Retningslinjekort for fortætning 3 Retningslinjer for fortætning 1.2.1 Fortætningsområderne afgrænses

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Udvidelse af Skagen bymidte

Udvidelse af Skagen bymidte Debatoplæg Udvidelse af Skagen bymidte Foroffentlighedsfase Indkaldelse af idéer og synspunkter 09.09.2016-23.09.2016 Baggrund Ét af Frederikshavn Kommunes fire vækstspor er Oplevelser & Turisme. Hvert

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK I ESBJERG KOMMUNE LIVSKVALITET I LAND- DISTRIKTERNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK I ESBJERG KOMMUNE LIVSKVALITET I LAND- DISTRIKTERNE LANDDISTRIKTSPOLITIK I ESBJERG KOMMUNE LIVSKVALITET I LAND- DISTRIKTERNE 2 LANDDISTRIKTS- POLITIKKEN 2015-2017 3 Landdistriktspolitikken er et fælles redskab for borgere, foreninger, organisationer, virksomheder

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af 10 19.11.2018 Sag nr.: 118.7059 Indhold 1. Baggrund og formål... 1 2. Læsevejledning... 2 3. Sammenfatning... 3 4. Gældende planforhold... 5 5. Redegørelse

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020 Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 Trafikken i Esbjerg hvordan i 2020? Biltrafikken i Esbjerg er steget gennem mange år, og særligt i en række store vejkryds opleves

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

WORKSHOP 27. februar 2013 Udviklingsplan for AUNING 27. FEBRUAR 2013 AUNING BYMIDTE

WORKSHOP 27. februar 2013 Udviklingsplan for AUNING 27. FEBRUAR 2013 AUNING BYMIDTE WORKSHOP 27. februar 2013 Udviklingsplan for AUNING 1 PROGRAM Velkommen v. Helen Rosager Fagligt oplæg hovedtræk i udviklingsplanen og nedslagspunkter v. COWI Workshop: Diskussion i grupper indenfor 2

Læs mere

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN 1 TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN Tillæg nr. 22 til Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune Kommuneplantillægget omhandler rammeområde 15.07.01 ER i Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune. Rammeområde 15.07.01 ER er

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 19:00 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 11 Godkendelse af dagsorden 3 12 Opsamling på tema om byens rolle - nu og frem

Læs mere

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 20. februar 2018 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer 04. Billum 04.01 Billum By Bevaringsværdige bygninger Rammer 04.01 Billum By Status Billum er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Billum ligger ca. 10 km vest for Varde

Læs mere

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281 18.12.2012 Spørgeskemaopsamling Antal registrerede besvarelser: 281 Spørgsmål Antal svar Svar % Køn? 269 96 Alder? 266 95 Hvor bor du? 265 94 Nævn 3 gode ting ved Hedensted bymidte og beskriv hvorfor 231

Læs mere

Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer

Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer Boligudvikling og infrastruktur Emne Bemærkninger Plancher med tegninger fra borgermødet Blåt scenarie Fordele: Meget attraktivt;

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG 2 Kommuneplanens rammer for detailhandel skal revideres Kommuneplanen er byrådets redskab til at tænke udviklingen

Læs mere

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG VISION VEJEN Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG Forord Missionen, visionen og indsatsområderne er rammen for det videre arbejde. Handlingskataloget konkretiserer det kommende arbejde og vil i foråret

Læs mere

Nyt butikscenter i Frederikssund

Nyt butikscenter i Frederikssund Nyt butikscenter i Frederikssund Det ny shoppingscenter i Frederikssund Der findes næppe en bedre mulighed for at placere et nyt center langs Frederikssund-banen, end her i Frederikssund, lige ved S-tognettes

Læs mere

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Photo: Stiig Hougesen Byudvikling i Roskilde Kommune Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Bygger på kommunens styrker og planstrategi Beliggenhed i smukt landskab Balanceret bystruktur Centralt

Læs mere

Tillæg nr. 40 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 40 til Herning Kommuneplan Forslag Tillæg nr. 40 til Rammeområder 11.C1 og 11.C13 Centerområde Vestlige del af Bethaniagade og Bredgade i Herning og Centerområde ved Bredgade og Møllegade i Herning Fremlægges fra xx. måned 20xx

Læs mere

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Debat om Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale område

Læs mere

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 31. januar 2017 Sagsb.: Rasmus Rasmussen Sagsnr.: Dir.tlf.: 72364361 E-mail: raras@holb.dk Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit Notatet beskriver,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

By og land. i storkommunen. Debatoplæg Kommuneplanstrategi Kommuneplan 2010-22

By og land. i storkommunen. Debatoplæg Kommuneplanstrategi Kommuneplan 2010-22 By og land i storkommunen Debatoplæg Kommuneplanstrategi Kommuneplan 2010-22 Marts 2007 Byrådet vil med dette debatoplæg give et bud på udviklingen i vores nye kommune. Vi håber, du har lyst til at deltage

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Viborg Midtby Bydelen

Viborg Midtby Bydelen Viborg Midtby Bydelen Viborg midtby er kendetegnet ved sin placering ved Nørresø og Søndersø og en velbevaret middelalderbykerne omkring Domkirken, Nytorv og Sct. Mogens Gade. Midtbyen ligger på skrænterne

Læs mere

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011 Arkitekturstrategi 2011 1 Indhold Vision... 3 Arkitektur... 3 For byernes huse og rum vil byrådet:... 4 For nybyggeri vil byrådet:... 7 For bebyggelse i det åbne land vil byrådet:... 9 For erhvervsområder

Læs mere

f f Cykelhandleplan2012

f f Cykelhandleplan2012 CykelHandleplan...KORT UDGAVE 2012 - udmøntning af Cykelpolitik Esbjerg Kommune 2012-20 f f f: Cykelhandleplan2012 INDLEDNING Cykelhandleplanen, som du ser her, er en kort udgave af Cykelhandleplan 2012

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

Fremtidens Skalborg. styrke områdets profil. 4. at styrke sammenhænge og forbindelser i bydelen med fokus på bløde trafikanter

Fremtidens Skalborg. styrke områdets profil. 4. at styrke sammenhænge og forbindelser i bydelen med fokus på bløde trafikanter Fremtidens Skalborg Byudviklingsplanen for Skalborg skal skabe en fælles vision og rammen for en helhedsorienteret udvikling af Skalborg som bydel. Byudviklingsplanen har til formål at skabe rammerne for

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 5 til Rammeområde Herning 11.C1, 11.C23 og 11.C31 Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen.

Læs mere

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser.

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser. Mål At skabe levende handelscentre med et varieret udbud af butikker i kommunens bycentre. At alle har en nem, hurtig og kort vej til dagligvarebutikker, så afhængigheden af bil nedbringes. At der er mulighed

Læs mere

Bygnings- og Arkitekturpolitik

Bygnings- og Arkitekturpolitik Forslag til Bygnings- og Arkitekturpolitik Middelfart Kommune Forord Denne politik Bygnings- og Arkitekturpolitikken er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i Middelfart Kommune. Formålet

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Anlægsinvesteringer

Anlægsinvesteringer Økonomiudvalget -107.437-18.238-3.646 65.783 Plan og Miljøudvalget 9.280 7.930 5.514 4.726 Teknik & Byggeudvalget 319.313 160.617 100.985 92.467 Social & Arbejdsmarkedsudvalget 3.245-8.994 0 0 Børn & Familieudvalget

Læs mere

Anlægsinvesteringer

Anlægsinvesteringer Økonomiudvalget -49.676-21.077 24.369 68.684 Plan og Miljøudvalget 5.960 8.270 8.550 6.100 Teknik & Byggeudvalget 241.506 174.897 103.088 93.516 Social & Arbejdsmarkedsudvalget -2.358 396 0 0 Børn & Familieudvalget

Læs mere

Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden

Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden Kommuneplan 2009 Udvidelse af bymidteafgrænsningen i Ringe med kolonihavegrunden I forbindelse med revision af kommuneplanen i Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker kommunen at udvide bymidten med et område,

Læs mere

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen 204 af borgerpanelets medlemmer har svaret på det elektronisk udsendte spørgeskema. Af dem, er 65% fra Odder by, 67% er mænd og 60% er mellem

Læs mere

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a.

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a. 15105 Bæredygtig byudvikling, Mårslet Syd Emne: Fortræde for Teknisk Udvalg Dato: 08-05-2017 Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen.

Læs mere

Centerstruktur og detailhandel

Centerstruktur og detailhandel Centerstruktur og detailhandel Redegørelse - Centerstruktur og detailhandel Detailhandelsstrukturen i Vallensbæk skal fremme en velfungerende bymidte med et varieret butiksudbud, der dækker de lokale behov.

Læs mere

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD Vedtaget af byrådet den. 28. april 2004 Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Udbygningen af Stenløse Syd...

Læs mere

BYUDVIKLING TOMMERUP VEST. November 2016

BYUDVIKLING TOMMERUP VEST. November 2016 BYUDVIKLING TOMMERUP VEST November 2016 BYSTRUKTUR Skovstrupvej - Livet på landet i byen Skolevej - LandsBYmidten Vestervangen - Parcelhusområdet Tommerup Vest inddeles i tre bebyggede områder, som knytter

Læs mere

Detailhandel. 2 byer 2 strategier

Detailhandel. 2 byer 2 strategier Detailhandel 2 byer 2 strategier Faaborg og Ringe Faaborg-Midtfyn Kommune Faaborg Gl. købstad i den sydlige del af kommunen Beliggende i naturskønne områder med rigt turistliv Rigt kulturliv Ringe Ringe

Læs mere

Bystrategi for Augustenborg

Bystrategi for Augustenborg Bystrategi for Indhold Byens identitet... side 3 Baggrunden for bystrategierne... side 3 Inddragelse af s borgere... side 4 Selve bystrategien... side 5 De fire fokusområder Natur og landskab Udfoldelse

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet).

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet). Bilag 8 Økonomiudvalgets møde den 20. september 2012 Plan og Udvikling Sagsnr. 73182 Brevid. 1338739 Ref. MOKP Dir. tlf. 46 31 35 46 dorteo@roskilde.dk NOTAT: Bilag 1 Forslag til rammer og krav for udviklingen

Læs mere

Esbjerg Kommune har lavet 20 landsbyplaner - fra lokale idéer til lokal handling ved landskabsarkitekt Steen Gelsing, Vej & Park

Esbjerg Kommune har lavet 20 landsbyplaner - fra lokale idéer til lokal handling ved landskabsarkitekt Steen Gelsing, Vej & Park Esbjerg Kommune har lavet 20 landsbyplaner - fra lokale idéer til lokal handling ved landskabsarkitekt Steen Gelsing, Vej & Park Landsbyplaner i Esbjerg Kommune. Hvad er nu det for noget? En landsbyplan

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning HERNING+ Sygehusgrunden i Herning NYE MULIGHEDER MIDT I HERNING 55 1 ET PLUS I BYEN 2 nye gadeforløb føres gennem området og danner et stort plus. Der hvor hvor forbindelsesveje krydser, opstår det nye

Læs mere

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21.

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21. Forslag Dagsorden 19.00 Velkomst v/marie Stærke 19.05 Gennemgang af Forslag til Kommuneplan 2017 19.45 Pause 20.00 Spørgsmål og diskussion 21.00 Afrunding Kommuneplan 2017 Kommuneplanen er bindende for

Læs mere

Visionsplan for Hårlev

Visionsplan for Hårlev Visionsplan for Hårlev 1 2 VISION FOR FREMTIDENS HÅRLEV Hårlev er stationsbyen i Ådalen. I Hårlev har vi det hele. Skønne naturoplevelser i baghaven, boliger til alle aldersgrupper, et levende handelsog

Læs mere

Forslag til Kommuneplan 2013

Forslag til Kommuneplan 2013 Bilag 4 Forslag til Kommuneplan 2013 Udkast til høringsmateriale. Fornyet offentlig høring. Bilag til indstilling: Kommuneplan 2013 Forslag til Kommuneplan 2013 Endelig vedtagelse og fornyet offentlig

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Offentligt område ved Klosterplads og Frederiksgade

Tillæg nr til Kommuneplan Offentligt område ved Klosterplads og Frederiksgade Tillæg nr. 2017.21 til Kommuneplan 2017-2029 Offentligt område ved Klosterplads og Frederiksgade Forslag Offentligt område ved Klosterplads og Frederiksgade Offentligt område ved Klosterplads og Frederiksgade

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 8. januar 2013 Levende bymidter eller butiksdød! Eksempler fra Hjørring bymidte Dagligvarer på

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

KOMMUNEPLAN STRATEGI 2018-30

KOMMUNEPLAN STRATEGI 2018-30 KOMMUNEPLAN STRATEGI 2018-30 DEBATHÆFTE Foto: Torben Meyer / Esbjerg Byhistoriske Arkiv November 2015 Forord Esbjerg Kommune er Danmarks Energimetropol og tredje vækstcenter. Vision 2020 og Vækststrategi

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

idéoplæg Holbæk Have - en ny bydel midt i Holbæk 3. april 2012 Høringsfrist: 17. april 2012 Debatoplæg til idéfase før den videre planlægning for

idéoplæg Holbæk Have - en ny bydel midt i Holbæk 3. april 2012 Høringsfrist: 17. april 2012 Debatoplæg til idéfase før den videre planlægning for 3. april 2012 idéoplæg Høringsfrist: 17. april 2012 Debatoplæg til idéfase før den videre planlægning for Holbæk Have - en ny bydel midt i Holbæk Indkaldelse af ideer, bemærkninger og forslag til den videre

Læs mere

BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER

BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER Ansøgninger Der foreligger følgende ansøgninger: Projekt Adresse Ansøgt A Vestervangsvej 12 1 dagligvarebutik på ca. 1.000 m² B Vævervej 1 2

Læs mere

Temamøde 19. september 2012

Temamøde 19. september 2012 Brønderslev bymidte Temamøde 19. september 2012 Aktuelle udfordringer 110 105 100 95 90 85 80 2000M01 2000M07 2001M01 2001M07 2002M01 2002M07 2003M01 2003M07 2004M01 2004M07 2005M01 2005M07 2006M01 2006M07

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte Høringsperiode fra den 11. oktober 2018 til den 1. november 2018 Hjo rte spr ing Herlev Rin Herlev

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted DETAILHANDELSSTRATEGI 2016 Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted Forord Denne detailhandelsstrategi er resultatet af den proces, som Byrådet i Vejen Kommune igangsatte i foråret 2015.

Læs mere

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 1 Lene Schaumburg arkitekt og indehaver 2 INDHOLD POTENTIALEANALYSE PRÆSTØ INDRE BY 2013 indledning 1 Baggrund og rammer 2 Præstø i dag 3

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Borgermøde 6.juni 2017

Borgermøde 6.juni 2017 Borgermøde 6.juni 2017 Program 6.juni kl. 19-21 19.00 - Velkommen - ved rådmand Hans Henrik Henriksen 19.10 - Afsløring af vinder Instachallenge - ved Hans Henrik Henriksen 19.15 - Oplæg fra Midtbyens

Læs mere

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015 ØKONOMIUDVALGET Plan og Udvikling Sagsnr. 246187 Brevid. 2229089 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Almene boligprojekter i Roskilde 3. december 2015 Indledning: Der er behov for flere

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Forslag til Lokalplan 3.44 Abildgården, Specialcenter Holbæk

Forslag til Lokalplan 3.44 Abildgården, Specialcenter Holbæk Holbæk Kommune By og Landskab, Plan Rikke Welan Kamper J.nr. 14/59791 2. december 2014 Forslag til Lokalplan 3.44 Abildgården, Specialcenter Holbæk Oversigt over forslag og bemærkninger fra høringsfase

Læs mere

forslag til kommuneplan 2013

forslag til kommuneplan 2013 forslag til kommuneplan 2013 fornyet offentlig høring fornyet offentlig fremlæggelse af fire ændringer til det offentligt fremlagte forslag juli 2013 Ændring 1 kulturmiljøet; Skovvejen 21-51 På grund af

Læs mere

ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI Ishøj Kommune

ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI Ishøj Kommune ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI 2012 Ishøj Kommune DEN RØDE TRÅD I ARBEJDET MED PLAN- OG KLIMASTRATEGI 2012 Alt skal ikke ske samme sted, men der skal være steder til alle. Ishøj er en kommune med oplevelser

Læs mere

Campus Odense. I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden

Campus Odense. I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden Campus Odense Campus Odense I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden CAMPUS ODENSE Campus Odense er Danmarks mest ambitiøse udviklingsområde for forskning, uddannelse og erhverv. Over de næste 10 år

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

Udkast til standard rammebestemmelser

Udkast til standard rammebestemmelser Udkast til standard rammebestemmelser Ved udarbejdelse af rammebestemmelser for de enkelte rammeområder tages der fremover udgangspunkt i nedenstående standard rammebestemmelser. MEN standard bestemmelserne

Læs mere

INFRASTRUKTURPOLITIK VISIONSPOLITIK

INFRASTRUKTURPOLITIK VISIONSPOLITIK INFRASTRUKTURPOLITIK LA G RS FO VISIONSPOLITIK 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med infrastrukturen i Varde Kommunes organisation og for kommunes samarbejde med

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08.

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan 2007 2018 Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. 1 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplantillæg: Kommuneplanen

Læs mere

Virum Bymidte. Input til en Helhedsplan

Virum Bymidte. Input til en Helhedsplan Virum Bymidte. Input til en Helhedsplan Helhedsplanens indhold Med etableringen af de nye butikker på Posthusgrunden er det en oplagt mulighed at der samtidig ses på Virum Bymidte som helhed. Nedenstående

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan

Forslag til kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan Forslag til kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2007-2018 For at muliggøre etablering af detailhandel i Tølløse by ved Industrivej udarbejdes et kommuneplantillæg, hvor centerområdet og detailhandelsrammen

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Tillæg nr. 16 til. Kommuneplan 2009. Landsbyen Mejlby. Offentligt område O710, Mejlby

Tillæg nr. 16 til. Kommuneplan 2009. Landsbyen Mejlby. Offentligt område O710, Mejlby Tillæg nr. 16 til Kommuneplan 2009 Landsbyen Mejlby Offentligt område O710, Mejlby Rebild Kommune marts 2012 Indledning Rebild Kommune vedtog den 29. oktober 2009 Kommuneplan 2009 for Rebild Kommune endeligt.

Læs mere