Bilag 1: Projektbeskrivelse. SMV'ers digitalisering og morgendagens kompetencer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1: Projektbeskrivelse. SMV'ers digitalisering og morgendagens kompetencer"

Transkript

1 KØBENHAVN D. 3. OKTOBER 2017 REG LAB FLÆSKETORVET 68, KØBENHAVN V INFO@REGLAB.DK Bilag 1: Projektbeskrivelse SMV'ers digitalisering og morgendagens kompetencer I dette notat beskrives et nyt projekt om digitalisering med de nye muligheder og udfordringer, det giver for virksomheder, deres ledere og ikke mindst deres medarbejderes kompetencer. Formålet med projektet er: at undersøge, hvordan og hvad der skal til for at flere små og mellemstore virksomheder bliver digitale. at undersøge, hvilken betydning det har for virksomhedsledere og deres medarbejderes kompetencer at undersøge, hvilke konkrete tiltag der kan iværksættes lokalt/regionalt/nationalt for at understøtte en øget digitalisering Med oplægget inviteres aktører i REG LABs medlemskreds til at deltage som medfinansierende partnere og til at medvirke til at præcisere projektbeskrivelsens elementer og metode. Denne projektbeskrivelse indeholder: En uddybning af projektets formål og indhold En redegørelse for projektets design En tids- og aktivitetsplan for projektet Forslag til budget for og finansiering af projektet Forslag til projektorganisation 1. En uddybning af projektet formål og indhold Der sker en række store forandringer i erhvervslivet i disse år, og hastigheden af forandringens vinde stiger eksponentielt, hvilket udfordrer virksomhedsledere og deres forretningsmodeller samt kravene til deres medarbejderes kompetencer.

2 Hvad vi kalder det er mindre vigtigt digitalisering, disruption, den fjerde industrielle revolution eller industri 4.0 mv. Den store forskel fra nu i forhold til tidligere er hastigheden hvormed forandringen sker. Hvad der tidligere var en ti års forandringsproces sker i dag på 10 måneder. Det udfordrer virksomheder, ledere og deres medarbejdere. Hvorfor er digitalisering vigtigt og hvad er potentialerne? Digitaliseringen er en væsentlig drivkraft for produktivitetsvækst og dermed vækst og velstand, samtidig med at digitalisering kan bidrage til bedre levevilkår for den enkelte borger. Digitalisering understøtter effektiviseringer gennem fx nye og forbedrede arbejdsgange, automatisering og reducerede driftsomkostninger. Som fx når Randers Bryghus introducerer den første robot, eller når Ribergaard Anlægsgartnere indfører et digital regnskabssystem. Men digitalisering skaber også mulighed for højere produktivitetsvækst gennem innovation af nye eller forbedrede varer og tjenester, digitale forretningsmodeller eller markedsføring mv. Som fx GOOEE, der er gået fra at være en traditionel lampeforretning til at tilbyde digitale kundedata gennem lyskildernes opkobling på internettet. Vi ved, at virksomheder, som er digitale, også er mere produktive, Erhvervsministeriets redegørelse om Danmarks digitale vækst viser, at i de mest digitaliserede virksomheder skaber hver medarbejder gennemsnitligt værdi for kr. det er kr. mere end hver ansat i de mindst digitaliserede virksomheder. Det er en virkelighed, som er gået op for politikere. Der er blevet igangsat forskellige tiltag, såsom det digitale vækstpanel, Disruptionrådet m.fl. Eksempelvis er det digitale vækstpanel kommet med en lang række anbefalinger herunder at understøtte, at flere små og mellemstore virksomheder bliver digitale. Det er et af de punkter, som indeværende analyse vil kunne bidrage med. Ligeledes er digitalisering et centralt element i de regionale vækstpartnerskaber 2017 og indeværende analyse vil statistisk belyse en række af de centrale rammebetingelser, som har betydning for SMV ernes muligheder for at realisere det digitale vækstpotentiale. Som det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, halter SMV'erne i høj grad bagefter, når det gælder digitalisering.

3 I denne undersøgelse vil vi derfor se nærmere på, hvad der skal til, for at flere små og mellemstore virksomheder får udnyttet potentialet i de digitale teknologier. Det gøres gennem et fokus på: 1. Succesfulde faktorer for små og mellemstore virksomheders digitale transformation, herunder de forskellige konkrete skridt virksomhederne skal igennem på "rejsen" 2. Succesfulde faktorer for, hvordan SMV'ere har løst deres kompetencebehov hos ledere og deres medarbejdere 3. Modeller/eksempler på, hvordan det offentlige kan understøtte virksomhedernes digitalisering, og derigennem styrke vækstpotentialet lokalt og regionalt, herunder i områder uden for de store byer Metodisk vil analysen tage udgangspunkt i de små og mellemstore virksomheder, som med succes har implementeret digitale teknologier i deres produkter, processer og/eller forretningsmodeller.

4 TI har udarbejdet en undersøgelse af danske fremstillingsvirksomheders anvendelse af de digitale teknologier, hvor det fremgår, at over en tredjedel af virksomhederne ikke anvender it til at binde virksomhedernes aktiviteter sammen (de ikke digitale ). Og yderligere knap 40 pct. kan karakteriseres som digitale begyndere, jf. figuren nedenfor 1. Nedenstående figur er blot et eksempel på en inddeling. Der eksisterer flere forskellige typer og modeller. Figur: Et digitalt A-, B- og C-hold i fremstillingsindustrien Indeværende analyse vil ikke kun se på fremstillingsindustrien, men i lige så høj grad på service-virksomhederne. Digitalisering kan være et vigtig skridt i at øge produktivitet i de små og mellemstore virksomheder og ikke mindst i servicevirksomhederne. Det er vigtigt at pointere, at analysen fokus ikke er på den digitale elite. Det handler i stedet om, dels at få flere SMV'er til at tage de første skridt i forhold til at benytte de digitale teknologier til at skabe dataflow. Og dels at få flyttet flere virksomheder op ad "digitaliseringstrappen", og gå fra at eksempelvis at være digital "novice" til digitalt "parat", hvor man udnytter flere af de digitale teknologiers potentialer. Således at vækstpotentialet i de danske små og mellemstore virksomheder i endnu højere grad kan udløses. 1 Undersøgelsen fokuserer på virksomhedernes anvendelse af it til at skabe dataflow internt i virksomheden eller eksternt i værdikæden. Dvs. at de virksomheder, der i undersøgelsen betegnes som ikke-digitale, godt kan gøre brug af basale it-funktioner så som internet og mv.

5 Et første skridt i analysen bliver således at skitsere et billede af (primært kvantitativt), hvor dansk erhvervsliv står i dag i forhold til digitalisering, herunder på regionalt niveau, samt hvilke offentlige tiltag, der allerede er igangsat for at understøtte den digitale transformation. Dette gøres i form af en foranalyse. Efterfølgende dykkes ned i efterspørgselssiden hos en stor gruppe konkrete virksomheder som succesfuld har været i gennem en række digitale transformationer, og som har udløst et vækstpotentiale i de konkrete virksomheder og så lære af dem herunder ikke mindst kompetenceudfordringen. Tilgangen lægger sig således metodisk op af tidligere REG LAB analyser. 0) Foranalyse Der eksisterer en række analyser og statistiske data om digitaliseringen og dens rammebetingelser i Danmark (nogle af nøgletallene er samlet i bilag 1). Foranalysen vil via eksisterende data samle en status på det regionale og lokale billede. I de tilfælde, hvor der ikke er eksisterende data vil projektet tilkøbe data. Således sikrer vi, at analysen kommer til at stå ovenpå eksisterende viden og data. Foranalysen vil i overskrifter indeholde data inden for: a) Danske SMV ers digitaliseringsniveau og -parathed Hvor står vi i dag? Sammenlignet med udlandet Sammenlignet med store virksomheder Regionale forskelle b) Udfordringer og barrierer for digitalisering af SMV er Infrastrukturelle bredbåndsdækning Ledelsen Medarbejdernes kompetencer og adgang til kvalificeret arbejdskraft Adgang til viden og teknologi, herunder private rådgivere og offentlige videninstitutioner c) Politiske strategier og eksisterende tiltag - hvad gøres der allerede? Nationale strategier og tiltag EU strategier og tiltag Regionale strategier og tiltag Evt. lokale tiltag 1) Succesfulde modeller og faktorer for små og mellemstore virksomheders digitale transformation

6 Gennem en større række casestudier undersøges det, hvordan små og mellemstore virksomheder er lykkedes med at gennemføre en digital transformation af deres virksomhed (på forskellige niveauer, og herunder hvilken betydning det har haft for deres virksomhed og ikke mindst deres vækstpotentiale i forhold til tidligere). Analysen vil have fokus på forskellige udviklingstrin i SMV ernes digitalisering. Analysen vil undersøge de kritiske faktorer, som har muliggjort at en virksomhed har bevæget sig fra et digital udviklingstrin til et andet. Det indebærer, at analysen vil indeholde en segmentering i forhold til virksomheders størrelse, brancher, aktiviteter og geografi. Analysen vil være opmærksom på, hvilken rolle eksterne eksperter og samarbejdspartnere har spillet i omstillingen, såvel private it-rådgivere som offentlige forskere og erhvervsfremmeaktører. Casene vil gå på tværs af brancher og geografi mv. for at afdække eventuelle forskelle i udfordringer og løsningsmodeller. 2) Kompetencer hos ledere og deres medarbejdere Hvad kan vi se gennem casestudier om, hvordan virksomheder i mødekomme kompetenceudfordringen? Flere undersøgelser har dokumenteret, at ca. 40 pct. af arbejdsstyrken vil miste deres jobfunktion som en konsekvens af digitalisering og automatisering. Men den eksponentielle udvikling skaber også en række nye muligheder. I den forbindelse har der for størstedelen af rapporter været fokuseret på de digitale front-runners. Det giver også god mening, og de fungerer som lysende eksempler. Men det digitale potentiale udløses først, når vi får fat i den store underskov af små- og mellemstore virksomheder. En undersøgelse viser, at danske virksomheder i de kommende år vil står over for kritiske flaskehalsudfordringer i forhold til at kunne ansætte folk med digitale kompetencer. Bl.a. peger en fremskrivning af arbejdsmarkedets udbud og efterspørgel efter it-kompetencer fra Erhvervsstyrelsen, at der i 2030 vil være en mangel på IKT-specialister - og det selv om antallet af personer med IKT-uddannelser vil vokse markant i de kommende år. Der vil særligt være en mangel på IKTspecialister med en lang videregående uddannelse (70 pct.). Udfordringen ved den stigende grad af manglende kompetencer understreges endvidere af en analyse, som Håndværksrådet har

7 gennemført, hvor halvdelen af deres medlemsvirksomheder, som ikke har planlagt IT-investeringer, begrunder det med manglende indsigt i de økonomiske gevinster ved nye investeringer. Nye tal fra Danmarks Statistik dokumenterer, at kompetenceudfordringen er særlig udtalt for SMV'er, og at SMV'erne ikke for alvor er kommet i gang med at opkvalificere deres medarbejderes it-færdigheder. Andel virksomheder, der har Xlbudt opkvalificering af it- færdigheder Xl én eller flere type medarbejdere, Alle virksomheder (mindst 10 ansase) ansase ansase ansase 250+ ansase Kilde: Danmarks Statistik Der er ligeledes betydelige regionale forskelle, hvor særligt virksomhederne i Region Sjælland, men også i Nordjylland, halter efter i forhold til at opkvalificere deres medarbejdere.

8 Andel virksomheder der har opkvalificeret medarbejderes it- færdigheder, fordelt på regioner, Pct Pct Pct Pct Pct Pct Hovedstaden Midtjylland Nordjylland Sjælland Syddanmark I alt Regioner Kilde: Danmarks Statistik særkørsel udarbejdet for REG LAB Ledere En vigtig aktør i virksomheders transformation mod en stigende digitalisering er virksomhedslederne og deres kompetencer og indsigt i de digitale udfordringer og ikke mindst muligheder. IDA har undersøgt ledelsens rolle for at indføre digitalisering og automatisering. Der peges på, at en af de største barrierer for virksomhederne er lederes manglende indsigt i området. Så der er selvstændig udfordring i, hvordan lederne kan blive bedre klædt på til at indføre ny teknologi herunder digitale løsninger. Ligeledes peger en fjerdedel af virksomhederne ifølge Danmarks Statistik på, at manglende it-forståelse hos ledelsen udgør en barriere for digitalisering. 3) Modeller/eksempler på, hvordan det offentlige kan understøtte virksomhedernes digitalisering, og derigennem styrke vækstpotentialet lokalt og regionalt, herunder i områder uden for de store byer Her vil der gennem afdækning af succesrige initiativer og tiltag være fokus på, hvilke typer af ydelser, der lokalt og regionalt kan understøtte en udvikling, hvor digitalisering i stigende grad inkorporeres i virksomhederne, herunder i service-, håndværk og oplevelseserhverv. En mulighed kunne være at gå mere i dybden med 2-3 best practice initiativer som eksempelvis det tyske initiativ SMV 4.0 Kompetencecentre, med henblik på at afdække perspektiver i en eventuel dansk implementering af relevante aktiviteter og ydelser. REG

9 LAB har i analysen "Videnbroer til Vækst" fra 2017 beskrevet det tyske initiativ som best practice inden for SMV-vidensamarbejde. se mere her: 2. Projektdesign og -gennemførelse Projektet tilsigter at komme med en række mindre publikationer (20-30 sider) i stedet for den klassiske store afsluttende rapport. De mindre publikationer vil består af: 1. En foranalyse baseret på desk research af eksisterende analyser, statistik og evt. nye statistiske kørsler mv. på området (udarbejdes af REG LAB evt. i samarbejde med partnerne bag projektet) 2. Modeller for succesfulde digital transformation i SMV'er med fokus på de forskellige trin i virksomhedernes "rejse". 3. Strategier for at sikre de rette ledelses- og medarbejdermæssige kompetencer 4. Inspiration til hvordan offentlige aktører kan understøtte det digitale vækstpotentiale inden for geografiske områder 5. En folder der samler de centrale pointer op på tværs af delprojekterne Basisfundamentet for de mindre publikationer vil være en omfattende casesamling. Foranalyse omhandlende rammebetingelser og vækstpotentialer Eksisterende viden indsamles (desk research, snowballing med REG LABmedlemmer mv), herunder kvantitative data Succesfulde modeller for små og mellemstore virksomheders transformation til digitale modeller Kompetencer hos ledere og medarbejdere Inspirationskatalog En caseanalyse med konkrete eksempler på SMV ers transformation til digitale modeller. En samling af generiske læringspunkter inden for forskellige digitale transformationer En caseanalyse evt. kombineret med en survey om strategier for at styrke virksomhedsledere og medarbejders kompetencer Caseanalyse af succesfulde

10 indeholdende eksempler på, hvordan øget digitalisering kan styrke/understøtte vækstpotentiale inden for geografiske afgrænsede områder En opsamling lokale/regionale/internationale tiltag, der understøtter erhvervslivets digitalisering, fra Danmark og vores nabolande, med konkrete forslag til værktøjer og aktiviteter. En folder, der samler de centrale pointer op på tværs af delprojekterne 4. Tids- og aktivitetsplan Projektet kan igangsættes med en opstartsevent i sensommeren 2017 og afsluttes med en konference medio De vigtigste milepæle i projektets foreløbige tidslinje er som følger: Tidspunkt Oktober 2017 Oktober 2017 November 2017 November 2017 Aktivitet/milepæl Sættemøde (evt. billeteralt) for de finansierende parter. Fælles afklaring af projektets relevans, prioriteringer og forløb, herunder drøftelse af foranalyse og udbud Indgåelse af samarbejdsaftaler med finansierende parter samt nedsættelse af arbejdsgruppe bestående af parterne Udbud af analyse og udviklingsopgave Konsulent påbegynder analysearbejdet december2017 Styregruppemøde om foranalyse Januar/februar 2018 Marts 2018 april 2018 Maj 2018 Styregruppemøde om caseanalyse og delrapport om succesfulde modeller for små og mellemstore virksomheders digitale transformation Styregruppemøde om delrapport om kompetencer Styregruppemøde om policymodeller Resultater og konklusioner præsenteres på REG LAB's årskonference

11 Den mere detaljerede tidsplan fastlægges i samarbejde med projektpartnerne. Projektets prioriteringer fastlægges af arbejdsgruppen, som består af repræsentanter for de parter, der finansierer. Som multi-stakeholderprojekt må der forventes at være mange ønsker og hensyn. Det er REG LABs opgave at søge at tilgodese ønskerne, samtidig med at analysen holdes på sporet. Der sigtes på, at styregruppemøder får karakter af halv- eller heldags seminarer. På møderne vil der være en mødedel forbeholdt arbejdsgruppen, mens en anden mødedel vil blive brugt til inddragelse af referencegruppe og andre eksterne eksperter, som kan berige diskussionen. Hensigten er, at arbejdsgruppen får reel læring med fra møderne. Beslutninger kan træffes på arbejdsgruppemøderne og ifm. skriftlig høring. Til projektet tilknyttes som nævnt en referencegruppe. Desuden inviteres aktører, som vi mener kan bidrage med viden. Hertil kommer naturligvis en mere omfattende dialog med mange aktører i hele projektets løbetid. 5. Projektorganisation REG LAB står for faglig- og processuel projektledelse og formidling og varetagelse af udbudsforretning på vegne af sponsorerne. Der etableres en styregruppe for projektet med deltagelse af fokusanalysens sponsorer samt REG LAB.

12 Bilag 1 Digital vækst Redegørelse om Danmarks digitale vækst Danmark er fortsat det mest digitaliserede EU-land. Fremdriften i digitaliseringen er dog lavere end gennemsnittet i EU, hvilket bl.a. kan afspejle teknologisk indhentning, men andre sammenlignelige lande digitaliserer også hurtigt. Borgerne ser overvejende positivt på digitaliseringen. 9 ud 10 frygter ikke, at deres arbejdsplads nedlægges som følge af den teknologiske udvikling. 9 ud af 10 danskere anvender dagligt internettet. Det er mere end i de fleste andre EU-lande. Danskere bruger dog i mindre grad internettet til fx nyheder og online kurser end i de nordeuropæiske lande, vi normalt sammenligner os med. Digitalisering af danske virksomheder Danske virksomheder er blandt de mest digitale i Europa. Halvdelen af danske virksomheder med over ti ansatte har et højt digitaliseringsniveau, og det er især store virksomheder, som er meget digitale. Danske virksomheder er førende på ældre digitale teknologier, der har automatiseret drift og digitaliseret administration. Danske virksomheder udnytter derimod ikke nyere digitale vækstområder som fx dataanalyse (big data og kundedata), sensorer (internet of things) og e-handel til bl.a. eksport i så høj grad som i de førende europæiske lande. De mest digitale virksomheder har en signifikant højere produktivitet end de mindst digitale virksomheder i Danmark. IT-investeringerne er steget kraftigt siden midten af 1990 erne og udgør i dag ca. 20 pct. af de samlede erhvervsinvesteringer. Digitale virksomheder har en relativt høj etableringsrate i Danmark og udgør 10 pct. af alle danske vækstvirksomheder, men kun 5 pct. i det generelle erhvervsliv. Digitale kompetencer Siden 2009 er virksomhedernes efterspørgsel efter medarbejdere med avancerede digitale kompetencer vokset dobbelt så meget som den generelle efterspørgsel.

13 1 ud af 7 nye stillinger kræver IT-færdigheder på avanceret brugerniveau eller på specialistniveau. Danske virksomheder har i gennemsnit færre IKT-specialister ansat end virksom- heder i andre nordeuropæiske lande. Halvdelen af de danske virksomheder, der søger IKT-specialister, giver udtryk for, at de har haft vanskeligheder ved at få de ledige stillinger besat. Befolkningens almene digitale kompetencer er gode, men lidt efter de nordiske lande og Nederlandene. Godt 1 4 af den voksne arbejdsstyrke har ingen/svage IT- kompetencer. Virksomhederne tilbyder ikke efteruddannelse i IKT-færdigheder i helt samme om- fang som andre nordeuropæiske lande, fx Norge, Finland og Tyskland. Andre forudsætninger for digitalisering i erhvervslivet Danmark har en veludbygget digital infrastruktur. Der er imidlertid geografiske for- skelle, særligt i forhold til højhastighedsbredbånd. Den offentlige sektor i Danmark er langt fremme i forhold til digitaliserede offentlige services, særligt den virksomhedsrettede digitalisering af offentlige tjenester. Ny teknologi og nye forretningsmodeller udfordrer eksisterende regulering, der kan hæmme investeringer og innovation. Kun 4 ud af 10 danske virksomheder har en IT-sikkerhedspolitik, selvom ca. 7 ud af 10 virksomheder udsættes for cyberangreb. Der er behov for større opmærksom- hed om IT-sikkerhed og brug af personfølsomme og forretningskritiske data. Kilde: Digital vækst Redegørelse om Danmarks digitale vækst, Erhvervsstyrelsen 2017

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: digital transformation

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: digital transformation KØBENHAVN D. 30. OKTOBER 2017 Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: digital transformation REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK Frist for modtagelse

Læs mere

SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER

SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER Hvad kendetegner de SMV er, der er lykkedes med at digitalisere? Hvad kan vi lære af dem? Hvordan kan vi understøtte, at endnu flere SMV er kommer i gang med

Læs mere

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om analyseprojektet: Hvad driver succesfulde servicevirksomheder?

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om analyseprojektet: Hvad driver succesfulde servicevirksomheder? KØBENHAVN D. 8. OKTOBER 2014 Udbud af konsulentopgave for REG LAB om analyseprojektet: Hvad driver succesfulde servicevirksomheder? REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

OM REG LABS FOKUSANALYSER

OM REG LABS FOKUSANALYSER OM REG LABS FOKUSANALYSER REG LABS FOKUSANALYSER HIDTIL: Traditionelle erhverv i videnøkonomien Uddannelsesinstitutioners samspil med erhvervslivet Universiteter som regionale vækstmotorer Fremtidens iværksætterpolitik

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

Succesfuld Digital Transformation. Analyse af succesfulde digitale transformationsprocesser i SMV er REG LAB

Succesfuld Digital Transformation. Analyse af succesfulde digitale transformationsprocesser i SMV er REG LAB Succesfuld Digital Transformation Analyse af succesfulde digitale transformationsprocesser i SMV er REG LAB REG LAB REG LAB = REGIONAL LÆRING, ANALYSE OG BEST PRACTICE. ET MEDLEMSBASERET LABORATORIUM DER

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019 FAKTAARK 17. februar 19 Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 19 Digital førsteplads i Europa Overordnet set har Danmark fortsat en digital førsteplads

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden

Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden ANALYSE Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden Hvis man tror at deleøkonomi kun er et storbyfænomen for folk i hovedstaden tager man fejl, for faktisk er der også en del nordjyder og personer bosat

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier Thomas Qvortrup Christensen, seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK, 3377 3316 Anders Michael Tetens Hoff, chefkonsulent, AHOF@DI.DK, 3377 3899 NOVEMBER 2018 Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Flere virksomheder har sat digitalisering på dagsordenen

Flere virksomheder har sat digitalisering på dagsordenen Christian Hannibal, fagleder chhn@di.dk, 3377 3349 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 2018 Flere virksomheder har sat digitalisering på dagsordenen I mere end fire ud af

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland 1. marts 2010 Resumé og anbefalinger i Udarbejdet af DAMVAD for viden skaber muligheder i Resumé og anbefalinger Der er bred enighed om, at den fremtidige danske velstand i høj grad er afhængig af en styrkelse

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I går det godt. De fleste virksomheder

Læs mere

Digitalisering en strategisk rejse. Betina Hagerup direktør, Erhvervsstyrelsen

Digitalisering en strategisk rejse. Betina Hagerup direktør, Erhvervsstyrelsen Digitalisering en strategisk rejse Betina Hagerup direktør, Erhvervsstyrelsen Emner : 1. Digitaliseringen i dansk erhvervsliv 2. Erhvervsstyrelsens egen digitale rejse 3. Hvad gør vi for at understøtte

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Vækstkonference i Thisted

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Vækstkonference i Thisted KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT Vækstkonference i Thisted REG LAB REG LAB = REGIONAL LÆRING, ANALYSE OG BEST PRACTICE. ET MEDLEMSBASERET LABORATORIUM DER INDSAMLER, UDVIKLER OG FORMIDLER GOD PRAKSIS INDEN FOR

Læs mere

Topledernes forventninger til 2018

Topledernes forventninger til 2018 Topledernes forventninger til 20 Januar 20 Resume Topledernes forventningerne til 20 er positive. 72 pct. forventer øget salg mod kun 4 pct., der forventer reduceret salg. To tredjedele forventer medarbejdervækst,

Læs mere

Projektskitse til REG LAB fokusanalyse om Hvad driver succesfulde servicevirksomheder?

Projektskitse til REG LAB fokusanalyse om Hvad driver succesfulde servicevirksomheder? KØBENHAVN D. 1. OKTOBER 2014 Projektskitse til REG LAB fokusanalyse om Hvad driver succesfulde servicevirksomheder? REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK 1. Indledning

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I Region Sjælland går det godt. De fleste

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft

Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft Oplæg på Kompetencerådets møde den 25.1.2017 v./ Merete Giehm-Reese, Regional Udvikling, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Hovedpointer

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere April 2015 Hvad ved vi om højtuddannede i SMV erne? Tre ud af fire private virksomheder i Danmark har færre end 10 ansatte. Af disse har 1 ud

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Automatisering og digitalisering Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Behov for tekniske og digitale kompetencer Avanceret teknologi og digitale løsninger bliver i stigende grad en del af vores samfund og afgørende for erhvervslivets

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Hvordan understøtter Vækstforum erhvervslivets behov for at blive klar til Industri 4.0 (digital omstilling)?

Hvordan understøtter Vækstforum erhvervslivets behov for at blive klar til Industri 4.0 (digital omstilling)? Erhvervs Camp 2017 Hobro Idrætscenter, 7.-8. september 2017 Hvordan understøtter Vækstforum erhvervslivets behov for at blive klar til Industri 4.0 (digital omstilling)? Henning Christensen, Regional Udviklingsdirektør,

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET ØKONOMISK ANALYSE Små- og mellemstore virksomheder i industrien halter efter teknologitoget Selvom ny teknologi er med til at løfte

Læs mere

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond SMV spiller en hovedrolle af Danmarks virksomheder er små og mellemstore virksomheder. af omsætningen i danske virksomheder

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering

GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering Greater Copenhagen har meget at byde på. Vi har 4 mio. borgere, over 100.000 virksomheder og 17 universiteter i regionen.

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Bilag Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Stamdata Stamdata for initiativ 2.5 fremgår af nedenstående tabel 1. Tabel 1: Stamdata for initiativ

Læs mere

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet En samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer IT Branchen, Prosa og IDA anbefaler, at der etableres en samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer og nedsættes et Nationalt IT Kompetence Board,

Læs mere

Behovsafdækning og tilpasning af uddannelsesindsatsen v/morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland

Behovsafdækning og tilpasning af uddannelsesindsatsen v/morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland Workshop 4: Styrket samspil om uddannelsesleverancen Behovsafdækning og tilpasning af uddannelsesindsatsen v/morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland Forsøgs- og Udviklingskonference på VEU-området

Læs mere

SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER DELRAPPORT 1

SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER DELRAPPORT 1 SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER DELRAPPORT 1 Dato: maj 2018 Udgiver: REG LAB I SBN:978-87-970639-0-3 SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION I SMV ER DELRAPPORT 1 2 REG LAB SUCCESFULD DIGITAL TRANSFORMATION

Læs mere

Sammenfatning. Erhvervs- og kompetenceanalyse for Energi og IKT erhvervene i Energi Horsens området

Sammenfatning. Erhvervs- og kompetenceanalyse for Energi og IKT erhvervene i Energi Horsens området Erhvervs- og kompetenceanalyse for Energi og IKT erhvervene i Energi Horsens området Sammenfatning Vitus Bering Innovation Park Chr. M. Østergaards Vej 4 DK-8700 Horsens Tlf. +45 70 26 37 48 www.energihorsens.dk

Læs mere

Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland

Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland Vicedirektør Anders Hoffmann Informationsmøde om den konkurrenceudsatte pulje

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

REG LAB fokusanalyse om cirkulær økonomi

REG LAB fokusanalyse om cirkulær økonomi PROJEKTBESKRIVELSE, OKTOBER 2018 REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK REG LAB fokusanalyse om cirkulær økonomi Cirkulær økonomi virksomheders fremtidig vinderstrategi

Læs mere

Præsentation af FremKom 3

Præsentation af FremKom 3 Præsentation af FremKom 3 1 Henning Christensen, Region Nordjylland Agenda Kort om FremKom 3 Gennemførelsen af analysen data og faser Behovet for arbejdskraft og uddannelser Kompetencebehov på det nordjyske

Læs mere

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 Sammenfatning McKinsey vurderer, at ca. 40 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres ud fra den

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Cirkulær økonomi

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Cirkulær økonomi KØBENHAVN D. 14. NOVEMBER 2018 Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Cirkulær økonomi REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK Frist for modtagelse af tilbud:

Læs mere

Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer

Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer Vækstkonference i Thisted 21. november 2016 Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer Nanna Skovrup, Kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland FremKom 3 FremKom-samarbejdet

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

PwC s CXO Survey 2019

PwC s CXO Survey 2019 PwC s CXO Survey CXO ernes vækstforventninger og forventninger til dansk økonomi Udviklingen i CXO ernes forventninger til vækst i egen virksomhed Andelen af CXO er, som forventer vækst i deres virksomhed

Læs mere

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER 20 17 KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER INTRODUKTION ALLE KOMMUNER I SYDDANMARK KAN INDGÅ I INTERNATIONALT SAMARBEJDE OGSÅ DIN Hensigten med denne vejledning er at gøre de europæiske muligheder

Læs mere

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling DI ANALYSE Oktober 215 Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling Den rivende teknologiske udvikling, vi oplever i dag, åbner dørene for nye markeder og forretningsmodeller,

Læs mere

INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD

INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD ØKONOMISK ANALYSE Industriens opkvalificeringsindsats halter bagud Danske industrivirksomheder gør ikke nok for at opkvalificere medarbejderne. Kun 4

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

INDHOLD. 1. FremKom samarbejdet. 2. FremKom 1 3. FremKom 2 4. FremKom 3. Samarbejde Organisering og partnere

INDHOLD. 1. FremKom samarbejdet. 2. FremKom 1 3. FremKom 2 4. FremKom 3. Samarbejde Organisering og partnere FremKom 3 INDHOLD 1. FremKom samarbejdet Samarbejde Organisering og partnere 2. FremKom 1 3. FremKom 2 4. FremKom 3 2 FREMKOM SAMARBEJDET - ET TVÆRPOLITISK SAMARBEJDE MELLEM NORDJYSKE AKTØRER Regionsrådet

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J BEHOV FOR KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT I NORDJYLLAND M AJ 2 0 1 8 STORE FORVENTNINGER I DE PRIVATE VIRKSOMHEDER 10.000 flere job på private arbejdspladser frem mod 2025. Offentlige arbejdspladser vil derimod

Læs mere

Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore

Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore virksomheder Den demografiske udvikling i Danmark forventes at betyde, at der frem mod 2040 vil være ca. 350.000 færre i den erhvervsaktive alder end

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Erhvervsudviklingschef, Jette Rau www.ballerup.dk 3 nye fyrtårne 1. Klyngesamarbejde 2. Investeringsstrategi 3. Vækstiværksættere Målgruppen er i

Læs mere

Danske virksomheder er i EU's digitale top

Danske virksomheder er i EU's digitale top 19. februar 2019 2019:2 Danske virksomheder er i EU's digitale top Af Gitte Frej Knudsen og Peter Søndergaard Rasmussen Virksomhedernes brug af teknologi er en væsentlig faktor for deres konkurrenceevne.

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Virksomhederne i DI s Virksomhedspanel ser ganske lyst på det kommende

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering

Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.2: Indsats vedr. digitalisering Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte midler til at fremme digital omstilling i SMV er, herunder fokus

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Juni 2016 Opsummering 1 Opsummering Herhjemme såvel som i udlandet eksisterer et billede af Danmark som et rigt

Læs mere

Økonomisk barometer for Region Syddanmark, marts 2013

Økonomisk barometer for Region Syddanmark, marts 2013 Økonomisk barometer for, marts 2013 AF KONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE, CAND. SCIENT. POL, MA, MA & PRAKTIKANT CHRISTOFFER RAMSDAL HANSEN, STUD. SCIENT. POL Nøgletal for Danmark oplevede i 2012 en recession

Læs mere

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Videnbroer til vækst

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Videnbroer til vækst KØBENHAVN D. 23. SEPTEMBER 2016 Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Videnbroer til vækst REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK Frist for modtagelse

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

REG LAB REG LAB = REGIONAL LÆRING, ANALYSE OG BEST PRACTICE.

REG LAB REG LAB = REGIONAL LÆRING, ANALYSE OG BEST PRACTICE. REG LAB REG LAB = REGIONAL LÆRING, ANALYSE OG BEST PRACTICE. ET MEDLEMSBASERET LABORATORIUM DER INDSAMLER, UDVIKLER OG FORMIDLER GOD PRAKSIS INDEN FOR REGIONAL ERHVERVSUDVIKLING. MEDLEMSFINANSIERET OG

Læs mere

Balanceret udvikling i regionen nye opgørelser

Balanceret udvikling i regionen nye opgørelser Balanceret udvikling i regionen nye opgørelser Denne kortlægning skal ses i forlængelse af notaterne Den mangfoldige region et differentieret billede af Region Sjælland og Mulighederne for en balanceret

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 370 Offentligt Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark 7. september, 2016 Niels B. Christiansen,

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet Anbefalinger til realisering af Strategi -2018, jf. strategiske spor Den politiske styregruppe nedsatte i oktober 2015 tre arbejdsgrupper, der skulle komme med anbefalinger til realiseringen af Business

Læs mere

Succesfuld Digital Transformation

Succesfuld Digital Transformation Succesfuld Digital Transformation Analyse af succesfulde digitale transformationsprocesser i SMV er HANNE SHAPIRO Futures Hovedresultater HANNE SHAPIRO Futures Den digitale transformationstrappe Digitalisering

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder

Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder Automatisering og digitalisering i nordiske produktionsvirksomheder Rune Scharff Andreasen Teamleder, Erhvervsstyrelsen Industri 4.0 i Praksis IDA-konference 13. december 2016 Hvorfor produktion? Produktion

Læs mere