BEREDSKABSPLAN FOR BORGERSERVICE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEREDSKABSPLAN FOR BORGERSERVICE"

Transkript

1 BEREDSKABSPLAN FOR BORGERSERVICE Hjørring Kommune REVIDERET 2017 DATO FORMÅL Hovedudvalget i Hjørring Kommune har vedtaget en fælles ramme for en personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler om vold. Politikken skal sikre, at medarbejdere og ledelse gør en aktiv indsats i forhold til forebyggelse af vold og har aftalt retningslinjer for, hvordan man håndterer situationer, hvor vold og trusler om vold alligevel opstår. Med-udvalget udarbejder retningslinjer om håndtering af vold og trusler af vold. Selv om vi arbejder på at forebygge vold og trusler om vold, er det umuligt helt at undgå at sådanne episoder finder sted. Derfor har vi nu udarbejdet en Beredskabsplan for Borgerservice, der skal sikre, at der bliver taget hånd om den eller de medarbejdere i Borgerservice, som bliver udsat for vold og trusler om vold. Beredskabsplanen skal også være med til at sikre, at der efterfølgende bliver fulgt op på episoden. Både i forhold til den medarbejder det er gået ud over og i forhold til at få beskrevet, indberettet og anmeldt episoden de rigtige steder. Vold og trusler om vold kommer altovervejende fra borgere, pårørende til borgere eller andre af vores interessenter. Denne beredskabsplan relaterer sig som udgangspunkt til situationer, hvor det er en borger der truer eller udøver vold mod en medarbejder. ANSVAR FOR HÅNDTERIN G AF OVERGREB Den, der typisk har den første kontakt med den ramte medarbejder, er en kollega. Denne kollega har pligt til med det samme at kontakte den nærmeste leder til den ramte eller få en anden kollega til det. Hvis den nærmeste leder er fraværende går ansvaret videre til Politikken skal sikre, at medarbejdere og ledelse gør en indsats i forhold til forebyggelse Anden leder eller kontorchef i Borgerservice Anden kontorchef i Arbejdsmarkeds- og økonomiforvaltningen Direktør i Arbejdsmarkeds- og økonomiforvaltningen Anden leder i Hjørring Kommune

2 Side 2 BEREDSKABSPLAN FOR B ORGERSERVICE DEFINITION PÅ VOLD Vold har mange udtryksformer. Arbejdstilsynet skelner mellem fysisk og psykisk vold. Voldsrisiko i forbindelse med arbejdets udførelse Arbejdstilsynets At-vejledning D.4.3 Fysisk vold kan være Slag Spark Bid Kvælningsforsøg Knivstik Skaller Kast med genstande At blive spyttet på Hærværk Psykisk vold kan være Verbale trusler Trusler uden ord (tegn, tegninger ol.) Krænkelser Truende, provokerende eller højlydt adfærd Systematisk fornedrelse og ydmygelser Mobning Røveri Fysisk vold eller trusler om vold for at få udleveret penge eller andre værdigenstande Alle typer vold kan være rettet direkte mod den ansatte eller indirekte mod den ansattes familie, venner eller nærtstående personer. Både fysisk og psykisk vold er alvorlige overgreb og skal i alle tilfælde behandles i henhold til denne beredskabsplan. Trusler fremført gennem elektroniske medier Telefon, , SMS, Sociale medier mv. skal håndteres på samme måde som trusler fremført direkte. VOLD OPLEVES FORSKEL LIGT Vold opleves forskelligt fra menneske til menneske, men uanset vores forskellige grænser er der ingen Borgerservicemedarbejdere, der skal acceptere krænkende eller voldelig adfærd fra andre. Borgere, der udøver en sådan adfærd, kan inddeles i 3 kategorier: A. Borgere der optræder voldeligt, truende eller udøver hærværk B. Borgere der optræder højlydt og provokerende C. Borgere der benytter de elektroniske medier til at udøve elektronisk chikane Mulige tiltag og sanktioner overfor de 3 kategorier: Kategori A Politianmeldelse og muligt erstatningskrav Vold opleves forskelligt fra menneske til menneske Adgangsforbud i Borgerservice eller som minimum en skriftlig advarsel Kun adgang efter særlig aftale. Tilrettelæg eventuelt fremtidige samtaler med den pågældende borger således, at der altid er en anden kollega tilstede. Kategori B Klar skriftlig tilkendegivelse af at vi i Borgerservice ikke accepterer den form for adfærd Tilrettelæg eventuelt fremtidige samtaler med den pågældende borger således, at der altid er en anden kollega tilstede. Ved telefoniske chikanerier gives borgeren én chance for at ændre adfærd. Hvis ikke det hjælper, kan samtalen afbrydes uden videre varsel. Kategori C. E-chikane over nettet kan udmøntes på mange forskellige måder i takt med de elektroniske mediers muligheder. Af samme årsag kan det være vanskeligt at få beskrevet, hvordan man skal forholde sig i den enkelte situation. Udsættes du for elektronisk chikane over nettet, skal det anmeldes til nærmeste leder, der herefter tager stilling til, hvorledes sagen skal gribes an.

3 Side 3 REVIDERET 2017 FOREBYGGELSE Dette skal du gøre som medarbejder: Vær aldrig alene med borgeren hverken på hjemmebesøg, ved samtaler eller i ekspeditionen Ingen går hjem, til pause mv. og lader en kollega alene i åbningstiden Kolleger skal være opmærksomme på hinanden Ingen sagsbehandling på gangen Behandl borgeren med respekt Vær venlig og imødekommende Hav professionel forståelse for borgerens frustrationer Udsæt ikke dig selv for unødig fare Vær opmærksom på din og borgerens udstråling og kropssprog Spil aldrig helt i en vanskelig situation Test overfaldsalarmer én gang årligt Vær opmærksom på din udstråling og kropssprog Vær forberedt til planlagte samtaler og orienter kolleger, hvis du er utryg ved en samtale Forsøg at holde lokalerne fri for tunge genstande, som ikke er fastgjorte. Borgerne kan i en truende situation kaste med disse Kend flugtveje på din arbejdsplads Kasseapparat, kontantbeholdninger og værdigenstande placeres ude af syne for borgeren Alle opfordres til at bære navneskilt evt. med fornavn men det er frivilligt Vurder om du ønsker navne- og adressebeskyttelse Dette skal du gøre som arbejdsplads/leder: De ansatte skal løbende tilbydes kursus i konflikthåndtering og førstehjælp Monter streger på udgange/døre til vurdering af højde i forbindelse med udarbejdelse af signalement. Ansvar for at der udarbejdes retningslinjer for introduktion og at nyansatte introduceres for afdelingens/områdets holdning og indsats ift. vold samt anmeldelse af tilfælde af disse Ved trusler eller mistanke om evt. trusler til følge orienteres via mail til øvrige medarbejdere TELEFONTRUSLER Ved telefontrusler er det en god idé at tage notater undervejs. Det er i orden at sige til borgeren at du lægger røret på, hvis tonen ikke ændrer sig. Sørg for at notere det nummer borgeren ringer fra.

4 Side 4 VOLD OG TRUSLER I BO RGERSERVICE REVIDERET 2017 Dette skal du gøre som medarbejder: Gør så vidt muligt, hvad den truende borger beder dig om, evt. udbetaling af kontantbeholdning Undgå at blive vred og aggressiv selvom borgeren provokerer dig Optræd og tal roligt Lyt og observer Vær hjælpsom Giv dig god tid Forsøg at komme væk fra situationen Forklar tydeligt og venligt hvad der er muligt og hvad der ikke er muligt Giv borgeren mulighed for selv at bakke ud af situationen Afklar med dig selv, hvor dine grænser går vi har forskellige grænser Fortæl borgeren, når din grænse er overskredet Hold afstand Lykkes det ikke at få kontrol over situationen og denne udvikler sig faretruende, skal du først og fremmest beskytte dig selv Du kan vælge et eller flere af nedenstående forslag: Noter signalement De ansatte bringes i sikkerhed og hjælpes evt. i behandling Tilkald eller orienter ledelsen Det er op til den enkelte at vurdere situationen og udløse overfaldsalarmen Afbryde samtalen for at sikre dig hjælp/opbakning fra en kollega eller leder Fortsætte samtalen med deltagelse af en kollega eller leder Ved trusler afbrydes samtalen og pågældende borger bedes om at forlade Borgerservice. Hold stille og roligt fast i din beslutning og meddel borgeren, at du kontakter politiet, hvis ikke anmodningen efterkommes. Forlad rummet, hvis episoden foregår i et enkeltkontor eller i et samtalerum. Dette skal du gøre som kollega: Det er op til kollegerne at vurdere situationen og trække overfaldsalarmen eller ringe 112 (politiet anbefaler 112) Hvis du opfatter, at en kollega er udsat for en truende borger eller bliver udsat for overgreb, skal du henvende dig til kollegaen - eller fåb en anden til det - og stille og roligt spørge kollegaen om han/hun har brug for hjælp. Du skal ikke overtage ansvaret, men bliv eventuelt på stedet som støtteperson indtil, der er styr på situationen. Sørg for at situationen ikke udvikler sig til en kollektiv skueproces i afdelingen. Når situationen bliver håndteret af mere en én person, bør de øvrige medarbejdere trække sig tilbage og orientere ledelsen og så selvfølgelig være opmærksomme på, om der opstår behov for yderligere bistand.

5 Side 5 VED VOLD OG TRUSLER UDEN FOR ARBEJDSTID REVIDERET 2017 Forebyggelse af vold uden for arbejdstid Dette er en vejledning om, hvad du kan gøre som medarbejder, når du er ansat i Borgerservice. Som udgangspunkt gælder de samme principper som inden for arbejdstiden, omkring forebyggelse af vold og chikane. Opret beskyttet adresse på folkeregisteret Få hemmeligt nummer hos dit teleselskab Evt. anonymiser dit navn i breve, ved fx at fjerne et mellemnavn eller andet Beskyt dig selv på de sociale medier, tænk over hvilke indstillinger du bruger Vi har ytringsfrihed, men tænk alligevel over, om det du skriver kan påvirke dig i arbejdsmæssig sammenhæng Undgå at kommunikere arbejdsmæssigt fra din private profil på sociale medier Du må gerne skrive at du er ansat ved Hjørring Kommune, med det kan være klogt at undlade at skrive, hvad du er beskæftiget med og i hvilken afdeling f.eks. Kontanthjælpssagsbehandler i Borgerservice Undgå at gå med dit adgangskort synligt, når du forlader Rådhuset Har der været episoder med vold eller trusler i løbet af dagen, er det en god idé at følges med en anden, når du går hjem Parker din bil, et sted hvor du selv føler dig tryg Dette skal du gøre som medarbejder, hvis du bliver udsat for vold uden for arbejdstid: Ved digitale krænkelser og trusler skal du sikre dig beviset skærmdumps, foto eller video Gem mails, sms og telefonnummer Undgå at slette truslen Undgå at gå i dialog med den der truer eller krænker dig Orienter din leder Politianmeld Tag kontakt til en kollega, hvis du har brug for det. Søg læge (for udarbejdelse af skadesanmeldelse, undersøgelse samt journalnotat). Kontakt til forsikringsselskab for evt. erstatning ved hærværk. Ring 112, hvis borger møder op på din bopæl og du føler dig utryg Dokumentér straks E- chikane, da det nemt kan slettes Dette skal du gøre som arbejdsplads/leder, hvis en medarbejder bliver udsat for vold uden for arbejdstiden: Den ansatte tilbydes krisehjælp 1. samtale er obligatorisk, herefter vurderes behovet for flere samtaler af både medarbejder som psykolog Lederen sikrer at anmeldelse sker til politiet

6 ÅRGANG 1, NUMMER 1 DOKUMENTATION OG REG ISTRERING AF VOLD, TRUSLER OG ELEKTRONISK CHIKANE Side 6 Vær opmærksom på at dokumentere det, straks du ser det, fx ved at tage et screenshot. E-chikane på nettet, kan nemt slettes og dermed fjernes beviserne. Ved telefonisk chikane, noter følgende oplysninger: Navn på borgeren Telefonnummer Tidspunkt for truslen, dato + klokkeslæt Ordret gengivelse af trusler Navn på den ansatte, som har udfærdiget notatet. Dokumentationen journaliseres som minimum ind på sag nr G i SB-SYS. Hvis det er relevant for yderligere sagsbehandling journaliseres det også ind på borgerens ydelsessag. TILKALDELSE AF HJÆLP Du skal om nødvendigt aktivere overfaldsalarmen. Du kan også om nødvendigt ringe efter politiet på 112 Politiet har selv anbefalet brug af 112 ved episoder med vold eller trusler om vold. NÅR EPISODEN ER OVER STÅET For Borgerservice i Hjørring gælder: Når overfaldsalarmen aktiveres i receptionen, ved skrankerne eller i mødelokalerne går den til serviceteam og Politi. Medarbejdere i backoffice, skal ikke gå i borgerområdet. For afdelingerne på biblioteket gælder: På Vrå og Sindal Biblioteker har Borgerservicemedarbejderne en lommy, som hvis den aktiveres automatisk giver besked til serviceteam og Politi. På Hirtshals Bibliotek sidder medarbejderne i 2 separate lokaler og har derfor en stationær alarmknap siddende under skrivebordet i hvert lokale. Hvis knappen aktiveres, går den direkte alarm til Redningsringen, som kontakter Politiet. Opfølgningen efter et overgreb skal afpasses efter episodens omfang, den ramtes individuelle behov og situationens alvor. Støtte og omsorg kan gives af kolleger, ledere og af professionelle. En hurtig, sikker og effektiv indgriben og bearbejdning af hændelsen øger medarbejderens sikkerhed og følelse af at blive taget alvorligt. Dette skal du gøre som medarbejder: Ved vold søg læge Dette skal du gøre som kollega: Lad ikke din kollega være alene Skab ro og tryghed Lad din kollega fortælle om oplevelsen igen og igen Styr ikke samtalen, men spørg gerne ind til hændelsen Brug 112, hvis du vil ringe til politiet Lyt og undgå at bagatellisere Undgå at kritisere Afbryd ikke gråd og pauser

7 Side 7 ÅRGANG 1, NUMMER 1 NÅR EPISODEN ER OVER STÅET LEDELSENS OPGAVE Dette skal du gøre som arbejdsplads/leder: Den nærmeste leder - eller i dennes fravær arbejdsmiljørepræsentanten - overtager herefter ansvaret for det videre forløb. Den ramte må ikke forlade huset og tage hjem før situationen er talt igennem med lederen/arbejdsmiljørepræsentanten. Den ramte kollega skal tilbydes, at situationen kan drøftes i fællesskab med de øvrige kolleger eller med enkelte repræsentanter. Kontakt evt. pårørende for at sikre, at vedkommende ikke er alene, når han/hun kommer hjem. Pårørendelisten findes i SB-SYS P Kontakt eventuelle andre borgere, som har været vidne til episoden, hvis muligt inden de forlader lokalet. Få evt. et telefonnummer i forbindelse med evt. vidneforklaring Hvis borgeren forlader afdelingen i ophidset tilstand, bør det øvrige Borgerservice og evt. andre faggrupper orienteres Kontakt til krisepsykolog 1. samtale er obligatorisk herefter vurderes behovet for flere samtaler af både medarbejder som psykolog Lederen laver politianmeldelse samt skrivelse til borgeren Lederen sikrer sig, at en skadesanmeldelse bliver udfyldt Undlad at kritisere den ansattes handlemåde Den ansatte lades ikke alene efter episoden Overlad det ikke til den ansatte at tage beslutninger Pårørendelisten findes i SB-SYS P

8 Side 8 ÅRGANG 1, NUMMER 1 PSYKOLOGISK RÅDGIVNI NG OG KRISEHJÆLP, VOLDSOMME HÆNDELSER Ind imellem opstår der situationer, hvor der er brug for at gøre mere end at yde kollegial førstehjælp. Her kan du læse om mulighederne for at få hjælp i situationer, hvor en eller flere medarbejdere har brug for psykolog eller krisehjælp. Oplysningerne er primært rettet til dig, der som leder eller arbejdsmiljørepræsentant bl.a. skal tage hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Muligheden for at rekvirere psykologhjælp kan inddeles i a) situationer, hvor der er brug for hjælp til en enkelt eller få medarbejdere, der mistrives og b) situationer med behov for akuthjælp og krisestyring. Hjørring Kommune samarbejder med to firmaer, der begge bruger psykologer med speciale i arbejds- og organisationspsykologi. Begge firmaer har døgndækning og ydelsen er i stor udstrækning den samme. For akut bestilling af psykolog ring til Falck Healthcare på tlf eller Nordisk krisekorps på tlf.: Den akutte bestilling af psykologhjælp skal ske gennem en leder. Hvis du eller andre ledelsesansvarlige ikke er til stede, må en medarbejder kontakte Nordisk krisekorps. Ved rekvisition skal rekvirenten kunne oplyse følgende Arbejdsstedets navn, afdeling, institution, område. Beskrivelse af hændelsen Beskrivelse af behov Hvad er omfanget (dvs. hvor mange er involveret) Navn og opholdssted for den eller de involverede Dit telefonnummer, så der kan ringes til dig i de kommende timer Den/de involveredes telefonnumre EAN-nr (Borgerservice) Ved voldsomme hændelser eller akutte krisesituationer kan der fås hjælp hos Nordisk Krise-korps eller Falck.

9 Side 9 ÅRGANG 1, NUMMER 1 PSYKOLOGISK RÅDGIVNI NG OG KRISEHJÆLP, VOLDSOMME HÆNDELSER Psykologisk rådgivning Hvis en medarbejder mistrives i sit arbejde, kan du tilbyde psykologisk rådgivning. Du kan f.eks. hente hjælp, hvis en medarbejder: Får stress, depression eller angst i forbindelse med arbejdet Har været udsat for alvorlige psykiske voldelige hændelser Bliver udsat for mobning eller chikane Får uventede psykiske reaktioner (f.eks. i forbindelse med samarbejdsforhold, konflikter, omstrukturering, afskedigelser) Det er lederens opgave at kontakte Nordisk Krisekorps eller Falck. Andre kan også gøre det, men det skal ske med lederens viden og accept. Når lederen har rekvireret hjælp, kontakter psykologen medarbejderen og aftaler tid, sted og dato for evt. første samtale. Samtaler mellem psykologen og medarbejderen er fortrolige. Samtaleforløbet vil afhænge af den aktuelle problematik og medarbejderens situation og består typisk af 3 til 4 samtaler. Du vil som leder blive kontaktet, hvis det vurderes, at medarbejderen har behov for flere samtaler. Samtalerne drejer sig om de arbejdsrelaterede forhold. Psykologen kan rådgive, hvis der er behov for yderligere hjælp for eksempel via egen læge eller privatpraktiserende psykolog. De 3-4 samtaler kan i visse tilfælde blive fulgt op af et arbejdspladsmøde. Et arbejdspladsmøde er et møde mellem den ansvarlige leder, medarbejderen og psykologen og iværksættes af de to sidstnævnte. Her handler det om at sikre en fælles forståelse af den aktuelle problematik og planlægge en hensigtsmæssig og realistisk tilbagevenden til arbejdet for medarbejderen. AKUTHJÆLP OG KRISEST YRING Ved voldsomme hændelser eller akutte krisesituationer kan der fås hjælp hos Nordisk Krise-korps eller Falck. Det er i situationer med: behov for støtte ved voldsomme hændelser i form af krisestyring arbejdsrelateret vold og trusler om vold herunder røveri og røveriforsøg arbejdsulykker, herunder trafikulykker under udførelse af arbejdet arbejdsrelateret pludselige dødsfald (også afdødes nærmeste pårørende, dvs. husstanden, forældre og udeboende børn) Du kan få hjælp til medarbejdere, der har været direkte eller indirekte impliceret og er påvirket psykisk eller fysisk. Hvis der er tale om et dødsfald, kan Nordisk Krisekorps eller Falck også yde hjælp til de pårørende. Ifølge aftalen med Nordisk Krisekorps og Falck kan du som leder tage kontakt efter en ulykke eller krisesituation. Hvis du eller andre ledelsesansvarlige ikke er til stede, må en medarbejder tage kontakt. Ved akut assistance på arbejdspladsen ved større hændelser er det akutvagthavende Nordisk Krisekorps eller Falck-leder, der kommer. Akutvagthavende hjælper med organisering, rådgivning ift. afvikling af situationen og håndtering af omgivelserne, psykisk førstehjælp til den eller de ramte medarbejdere. Krav om akuthjælp medfører efterfølgende fakturering af akut- eller hastetillæg.

10 Side 10 ÅRGANG 1, NUMMER 1 GRATIS PSYKOLOGISK H OTLINE Alle medarbejdere og ledere kan benytte sig af et tilbud om at bruge firmaernes hotline, som er gratis rådgivning om psykologiske spørgsmål og problemer. Det kan f.eks. være mobning, stress eller samarbejdsproblemer. Ledere kan f.eks. også henvende sig med særlige psykologiske problemstillinger indenfor ledelse. Der er tale om kortevarende telefonisk rådgivning og er ikke en erstatning for længerevarende psykologiske sagsforløb. Nordisk Krisekorps Hotline Hele døgnet Alle dage Falck Healthcare Hotline Hverdage kl ØKONOMI Bortset fra den psykologiske hotline er ingen af de nævnte muligheder gratis. Regningen skal derfor betales af den arbejdsplads, der henter hjælpen. Rekvirerende leder skal derfor oplyse EAN-nr , når firmaerne kontaktes. REGISTRERING OG OPFØLGNING Den ramte kollega og dennes nærmeste leder (eller lederens leder) gennemgår episoden og udarbejder i fællesskab en rapport over hændelsesforløbet. Den udarbejdede rapport sættes i en mappe, der opbevares på SB-SYS sagen. Til intern registrering udarbejder lederen desuden et kortfattet notat om hændelsen i borgerens journal samt angiver hvilken sanktion, der er iværksat. Den ramte kollegas nærmeste leder afgør, om hændelsen er af sådan en karakter, at den skal anmeldes til politiet. Ledelsen har ansvaret for, at der ved voldsepisoder altid sker anmeldelse til Arbejdstilsynet og Arbejdsskadeforsikringen. Indberettes på EASY: Ledelsen sender brev til den pågældende borger om evt. sanktion. Kopi af brev journaliseres ind på sag: G i SB-SYS Ledelsen tager stilling til, om der skal tages særlige initiativer i forhold til den ramtes tilbagevenden til arbejdet. Den enkelte medarbejder er selv ansvarlig for at få lavet ændringer/ tilføjelser til egen pårørendeliste og skal sørge for at gå ind i SB-SYS P , hvis der sker ændringer

11 Side 11 ÅRGANG 1, NUMMER 1 ORIENTERING TIL AFDE LINGEN For at undgå usikkerhed og mytedannelse hos de øvrige ansatte i afdelingen bør ledelsen samle de ansatte til en orientering om det skete og hvor der efterfølgende er mulighed for at stille spørgsmål og snakke om de forskellige reaktioner, der har været på hændelsen og det evt. efterfølgende forløb. Tidspunktet kan være lige efter den voldsomme oplevelse, men kan også være senere i form af fælles bearbejdning af følgevirkninger. Formålet med en sådan orientering er, at skabe klarhed over det skete og styrke følelsen af, at der bliver taget hånd om overgrebet og at ledelsen - ud fra de erfaringer, der er gjort - vil gøre, hvad der er muligt for at forebygge, at en lignende situation kan opstå igen. Hvis der er givet en sanktion til borgeren, skal ledelsen orientere de øvrige ansatte i afdelingen herom. Ledelsen orienterer desuden tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten om hændelsen. ORIENTERING OM HÆNDE LSEN TIL ANDRE AFDELINGER Da der kommer borgere i Borgerservice, som har sager i en eller flere af kommunens forvaltninger, er det vigtigt, at vi i situationer, hvor der er risiko for at en vred/frustreret/-voldelig borger går fra én afdeling til en anden, orienterer de øvrige afdelinger om hændelsen, for at sikre, at den pågældende borger ikke kommer uanmeldt derhen. Dette betyder, at når en kollega - i Borgerservice - har været udsat for et overgreb og borgeren er bedt om at forlade stedet og at der anses for sandsynligt, at borgeren vil opsøge en af vores andre afdelinger, skal kollegaens nærmeste leder - eller lederens leder - sørge for hurtigst muligt at orientere ledelsen i den eller de forvaltninger, hvor man forventer at borgeren vil søge hen. Telefonisk orientering. For at sikre en hurtig orientering skal den ske telefonisk. Her oplyses borgerens navn og cpr-nummer samt baggrund for borgerens henvendelse i Borgerservice. Der gives desuden en kort orientering om selve hændelsen. Derefter skal ledelsen i den modtagende afdeling orientere relevant personale. OPDATERING AF BEREDSKABSPLAN Det er vigtigt, at Beredskabsplanen altid er opdateret særligt med hensyn til pårørendelisten og oversigten over henholdsvis ledelsen og tillids/arbejdsmiljørepræsentanter. Den enkelte medarbejder er selv ansvarlig for at få lavet ændringer/tilføjelser til egen pårørendeliste og skal sørge for at gå ind i SB-SYS P , hvis der sker ændringer På Medarbejderweb borgerservice/personaleinformation-og-vejledninger finder du den sidste nye version, samt skema til signalement ved telefonchikane og personlighenvendelse.. Det anbefales at du hjerte markerer den. Ajourførte oversigter over ledelsen, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt arbejdsmiljøgrupper finder du ligeledes på medarbejderweb NYE MEDARBEJDERE Det er arbejdsmiljørepræsentanten, der har ansvaret for at sørge for at nye medarbejdere kender beredskabsplanen og ved hvor den findes. Herunder også anvisning af nærmeste hjertestarter.

Beredskabsplan for Arbejdsmarkedsforvaltningen i Hjørring Kommune. (ved vold og trusler om vold)

Beredskabsplan for Arbejdsmarkedsforvaltningen i Hjørring Kommune. (ved vold og trusler om vold) Beredskabsplan for Arbejdsmarkedsforvaltningen i Hjørring Kommune (ved vold og trusler om vold) Marts 2019 Indholdsfortegnelse Indledning... side 3 Ansvar for håndtering af overgreb... side 4 Definition

Læs mere

OVERORDNET VOLDSPOLITIK

OVERORDNET VOLDSPOLITIK Vedtaget i SLU den 20. december 2006 OVERORDNET VOLDSPOLITIK Målgruppe Den overordnede voldspolitik er gældende for alle ansatte i Slagelse Kommune. Værdigrundlag Medarbejderne undgår at blive udsat for

Læs mere

Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune

Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune Voldspolitik Overordnet voldspolitik for Lemvig Kommune Indledning Lemvig Kommune skal være en attraktiv arbejdsplads med tilfredse medarbejdere, der trives, høj effektivitet, lav personaleomsætning og

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplanen omhandler arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold. Arbejdsrelateret vold omfatter både risiko for og episoder med fysisk

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte.

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte. NOTAT Dato: 31. marts 2016 Kontaktoplysninger Ledelsescenter Jura, HR og Strategi Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted Vejledning om håndtering af vold og trusler Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER.

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. TIL DIG, SOM ER TILLIDSREPRÆSENTANT ELLER ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Brolæggerstræde 9 1211 København K 7248 6000 www.sl.dk 2 SÅDAN HÅNDTERER

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben.

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben. VOLDSPOLITIK Mål: - Vi skal i hele vores adfærd forebygge konflikter og vold. - De ansatte skal have den nødvendige støtte og hjælp, når de har været udsat for overgreb med henblik på at begrænse følgevirkningerne.

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse [VOLDSPOLITIK] Xclass værdier i forhold til vold, definition af vold, målsætning, handleplaner og psykisk førstehjælp samt liste over kontaktpersoner i tilfælde af

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter skal være med til at skabe åbenhed og synlighed omkring arbejdet med at forebygge vold og trusler på vores arbejdsplads. Vold, chikane og trusler mod medarbejdere

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 2. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for politikken side 3 2. Målsætninger side 4 3. Registrering side 4 4. Definitioner side 5 5. Handlingsplan side 6 5.1. Umiddelbart efter

Læs mere

Voldspolitik for Agerskov Børnehus.

Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Vold er for os. Fysisk overlast i form af overgreb, slag, spark, bid, spytning Psykisk overlast: Verbale og nonverbale trusler, herunder mobning, chikane eller nedsættende

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Voldspolitik for Timring Læringscenter

Voldspolitik for Timring Læringscenter 1. Vigtige telefonnumre 2. Indledning 3. Procedure ved vold eller trusler om vold 4. Instruktion hvis situationen opstår 5. Forebyggelse af vold 6. Indberetningsark til internt brug (bilag 1) 7. Definition

Læs mere

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold På Vipperød Skole betragtes og behandles et overgreb mod en enkelt medarbejder som et overgreb på skolen som helhed. Ansvaret for medarbejderens sikkerhed

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m.

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. ODDER KOMMUNE Rådhuset Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. Handleplan: Vold, trusler og chikane Vi ønsker at undgå og forebygge, at ansatte udsættes for voldelige episoder, mens de er på arbejde.

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

Voldspolitik for Lind skole

Voldspolitik for Lind skole Voldspolitik for Lind skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i vores arbejde med at forebygge vold og trusler om vold. Vold er

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler

Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler Instruks Rigshospitalets procedure ved vold og trusler Proceduren gælder for hele hospitalet i situationer, hvor medarbejdere i egenskab af ansatte på Rigshospitalet udsættes for vold eller trusler fra

Læs mere

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold Voldspolitikken,

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1 Forord I Fredensborg Kommune skal det være sikkert og trygt at arbejde. Fredensborg Kommune har nul-tolerance overfor vold og trusler om vold mod kommunens ansatte. Selvom statistikkerne over arbejdsulykker

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse af fysisk og psykisk vold.

Retningslinjer til forebyggelse af fysisk og psykisk vold. Retningslinjer til forebyggelse af fysisk og psykisk vold. Sundhed og velfærd 1 Indhold: 1. Formål: Side 3 Formålet med retningslinjerne. Definition af fysisk og psykisk vold. 2. Forebyggelse af arbejdssituationer

Læs mere

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 Vold og trusler om vold Hjælp til medarbejdere Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 12 VIGTIGE TELEFONNUMRE. Leder af hjemmeplejen Charlotte Grønning Jørgensen

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE HJALLERUP BØRNEHAVE retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE INDHOLD Definition af vold, mobning og sexchikane side 2 Hensigtserklæring.... side 2 Vi vil forebygge vold og mobning,

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler

Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler Kriminalforsorgen i Grønland marts 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Typer af vold... 3 3. Definition af vold... 3 4. Forekomst... 4 5. Hvem har ansvaret?...

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by Beredskabsplan/psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet ved Børnehusene i Assens by. Indledning: Beredskabsplanen beskriver, hvordan man skal forholde sig på arbejdspladsen,

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Elev-elev. Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Elev-elev. Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Elev-elev [VOLDSPOLITIK] Voldspolitik - XCLASS Jan. 2013 Indledning Voldspolitikken på Xclass skal være med til at skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

Spørgerammen for TU19

Spørgerammen for TU19 Her finder I den fælles spørgeramme, som består af 11 temaer med i alt 24 spørgsmål. Med mindre andet fremgår er svarkategorierne: 7 (i meget høj grad) - 1 (slet ikke), samt kategorien (ved ikke). Trivsel

Læs mere

Voldspolitik. Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune.

Voldspolitik. Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune. Voldspolitik Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune. Godkendt af Hoved MED-udvalget den 5. december 2016. Vision Varde Kommune er en arbejdsplads, hvor medarbejderne

Læs mere

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Forord I Frederikshavn Kommune vil vi have sunde og attraktive arbejdspladser, hvor psykisk og fysisk trivsel, sundhed og sikkerhed er i højsædet. Det skal

Læs mere

Udkast. Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane. Koncern HR, 1. september Indledning

Udkast. Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane. Koncern HR, 1. september Indledning Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane Indledning Denne politik beskriver indsats mod vold, trusler, mobning og chikane i Region Sjælland samt de selvejende institutioner, som Region

Læs mere

Psykologisk krisehjælp og coaching. - vejledning

Psykologisk krisehjælp og coaching. - vejledning Psykologisk krisehjælp og coaching - vejledning Hvis du har trivselsproblemer på din arbejdsplads eller privat, som gør at du ikke kan fungere i dit arbejde, så har vi i Silkeborg Kommune to former for

Læs mere

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Overordnet politik til forebyggelse af uacceptabel adfærd (vold, trusler om vold, mobning og chikane) Indledning Trusler om vold mod kommunens ansatte er desværre

Læs mere

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Workshop AM 2012 11. november 2014 kl. 12.45-14.00. Stig Ingemann Sørensen og Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for

Læs mere

Beredskabsplan for Psykologisk Krisehjælp. Oversigt. Skelbækvej Aabenraa Danmark. Skelbækvej Aabenraa Danmark

Beredskabsplan for Psykologisk Krisehjælp. Oversigt. Skelbækvej Aabenraa Danmark. Skelbækvej Aabenraa Danmark Beredskabsplan for Psykologisk Krisehjælp Oversigt Plan for Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Danmark Regningsadresse Rekvirenten Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Danmark Abonnementsnr. Abonnements

Læs mere

Retningslinier. ved vold, trusler om vold samt mobning

Retningslinier. ved vold, trusler om vold samt mobning Retningslinier ved vold, trusler om vold samt mobning Vold og mobning - To sider af samme sag Indledning Hvis en medarbejder oplever vold eller mobning på arbejdspladsen, kan det påvirke den pågældende

Læs mere

Sådan tackler vi vold mod ansatte

Sådan tackler vi vold mod ansatte Sådan tackler vi vold mod ansatte Sådan tackler vi vold mod ansatte, er et værktøj til, hvordan vold kan undgås og håndteres. Værktøjet handler om: Hvorfor dette værktøj?, hvad skal værktøjet, hvad er

Læs mere

4800 Nykøbing F Danmark Nykøbing F Danmark

4800 Nykøbing F Danmark Nykøbing F Danmark Beredskabsplan for Psykologisk Krisehjælp Oversigt Plan for Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F Danmark Tlf. 54 73 10 00 www.guldborgsund.dk Regningsadresse Sundhed og Arbejdsmiljø Parkvej

Læs mere

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv.

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv. Uddannelse og Arbejdsmarked Hovedgård Skole Voldspolitik for Hovedgård Skole På Hovedgård skole vil vi gerne forhindre at vold forekommer, og derfor er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan de skal

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Forebyggelse og håndtering af vold, trusler og chikane (VTC) www.regionmidtjylland.dk Forebyggelse og håndtering af VTC Gennemgang af ansvar og forpligtigelser v/ Maj-Britt Stobberup Akutmodtagelsens arbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1 Marts 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvem gælder planen for side 3 2. Førstehjælpskurser. side 4 3. Førstehjælpskasser. side 4 4. Handleplan ved ulykker side 4 5. Fysisk eller psykisk belastende hændelser

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Revideret 22.02.18 Retningslinjer for håndtering af trusler,

Læs mere

Vold påp. arbejdspladsen

Vold påp. arbejdspladsen Vold påp arbejdspladsen PROGRAM Omfang af vold på arbejdspladsen Hvad falder under paraplyen vold på arbejdspladsen? Hvilke forklaringer kan der gives på vold? Konsekvenser af vold på arbejdspladserne

Læs mere

Arbejdsrelateret vold. - uden for arbejdstid

Arbejdsrelateret vold. - uden for arbejdstid Arbejdsrelateret vold - uden for arbejdstid De grundlæggende regler Arbejdsgiveren skal gennem arbejdets planlægning, tilrettelæggelse og udførelse forebygge risikoen for, at ansatte udsættes for arbejdsrelateret

Læs mere

Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid

Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid Marts 2017 Regler om vold uden for arbejdstid Hvis arbejdsgiveren vurderer, at der er risiko for arbejdsrelaterede hændelser med vold, trusler eller anden krænkende

Læs mere

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold.

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold. Vedtaget: LMU: 24/04-02 Revideret: 03/02-04 VOLDSPOLITIK En voldspolitik på arbejdspladsen skal skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Vold og trusler om vold

Læs mere

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE DATO FOR ÆNDRING Vejledning ved digital chikane Internettet og de sociale medier benyttes i stigende grad til, at borgere giver sin holdning til kende. Dette er også noget,

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

18-11-2013. Sagsnr. 2013-0252614

18-11-2013. Sagsnr. 2013-0252614 KØBENHAVNS KOMMUNE Koncernservice Koncernløsninger NOTAT 18-11-2013 Politik og retningslinjer for en samlet indsats i Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, mobning

Læs mere

Politik om vold, trusler og chikane

Politik om vold, trusler og chikane Politik om vold, trusler og chikane Lions Park Søllerød skal være en sikker arbejdsplads! Vold, trusler om vold og chikane mod de ansatte tolereres ikke! Det betyder: At trusler mod den enkelte ses som

Læs mere

Voldspolitik i Varde Kommune

Voldspolitik i Varde Kommune Voldspolitik i Varde Kommune Godkendt i Hoved MED-udvalget den 26. august 2008 Vision Varde Kommune er en arbejdsplads hvor medarbejderne tilbydes tryggest mulige rammer for udførelsen af arbejdet. Ingen

Læs mere

Ledelsesansvaret i nærværende dokument følger det sædvanlige ledelsesansvar i Københavns Kommune, herunder som det udøves lokalt.

Ledelsesansvaret i nærværende dokument følger det sædvanlige ledelsesansvar i Københavns Kommune, herunder som det udøves lokalt. KØBENHAVNS KOMMUNE Politik og retningslinjer for en samlet indsats i Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, mobning og chikane på arbejdspladsen. Revideret pr.

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Politik og retningslinjer for en samlet indsats i Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold,

Læs mere

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015 Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER 2 INDLEDNING Forebyggelse og håndtering af konflikter samt vold og trusler

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik INDHOLD FORORD 2 VISION 3 ALLERØD KOMMUNES VÆRDIGRUNDLAG 4 ALLERØD KOMMUNES MED-AFTALE 5 FORMÅL 5 HVAD KAN MED-UDVALGET TAGE STILLING TIL? 5 INFORMATION

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E Vold på arbejdspladsen en undersøgelse af vold blandt FOAs medlemmer 2008 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion...2 2. Hvad er vold og trusler?...3 3. Hvert 3. FOA-medlem udsættes

Læs mere

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri Dansk Erhverv Aftale med Psykologgruppen af 1984 om Psykologisk krisehjælp ved vold/røveri Ét nummer ét opkald Dan Kontrol 70 22 19 84 (svarer hele døgnet) Dan Kontrol tager imod dit opkald og modtager

Læs mere

Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte

Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte Retningslinjer for politianmeldelse ved mistanke om strafbare handlinger samt vold og trusler om vold mod ansatte Revideret november 2015 1. GENERELT 2 2. HVORNÅR GÆLDER RETNINGSLINJERNE 3 3. HVORNÅR SKAL

Læs mere

Bilag 6 Beredskabsplan

Bilag 6 Beredskabsplan OPLYS FØLGENDE: Bilag 6 Beredskabsplan Plan for Sikkerhed og Sundhed Nød og beredskabsplan VED ULYKKESTILFÆLDE TILKALDES AMBULANCE, BRANDVÆSEN ELLER POLITI PÅ TLF. 1-1-2 NAVN: DIT NAVN + KPC S BYGGEPLADS

Læs mere

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland.

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland. Retningslinjer til håndtering af arbejdsulykker Disse retningslinjer skal efterleves af de enheder, der implementerer det elektroniske anmeldelsessystem for arbejdsskader Opus Arbejdsskade under den administrative

Læs mere

Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd

Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd 1. Mål med politikken Delpolitik om forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd (herefter forebyggelsespolitikken) skal bidrage til at forebygge chikane,

Læs mere

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed Kære kollegaer! Brøndagerskolens Arbejdsmiljøgruppe har udarbejdet denne mappe Den Røde Mappe for at sikre sig, at alle ansatte har eller får kendskab til, hvordan man handler, når man har været udsat

Læs mere

Voldspolitik. Indledning

Voldspolitik. Indledning Voldspolitik Voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Silkeborg Kommune ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi i Silkeborg Kommune ikke under nogen

Læs mere

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse OmSorgsplan Denne OmSorgsplan skal opfattes som et beredskab for personalet, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker hvis en person tilknyttet Gesten Børnecenter bliver udsat for en traumatisk begivenhed,

Læs mere

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader.

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. September 2010 Til sikkerhedsgruppen Rive/kradse skemaer Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. Skemaerne

Læs mere

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold FYSISK VOLD Fysisk vold er angreb mod kroppen, f.eks. overfald kvælningsforsøg knivstik spark slag skub benspænd fastholdelse kast med genstande

Læs mere

Beredskabsplan for personalet

Beredskabsplan for personalet Beredskabsplan for personalet Esbjerg Kommune 2012 Beredskabsplan for personalet Her følger Bofællesskaberne Edelsvejs beredskabsplan ved ulykke, sygdom, dødsfald og tab blandt personalet. KONTAKTPERSONER

Læs mere

MEDARBEJDERTRYGHEDSPAKKE

MEDARBEJDERTRYGHEDSPAKKE MEDARBEJDERTRYGHEDSPAKKE INDLEDNING Odense Byråd har den 22. februar 2017 bestilt en medarbejdertryghedspakke som en del af samlede plan for arbejdet med bandeinitiativerne. Der er i Byrådets bestilling

Læs mere

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Forebyg vold og trusler på arbejdspladsen Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for Arbejdsmiljøs rejsehold Rejseholdet Formidler forskningsbaseret viden Viser

Læs mere

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Formål identificere om der er problemer med vold, trusler, mobning og chikane, forebygge hændelser med vold, trusler, mobning

Læs mere

www www.vold-som-udtryksform.dk En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform

www www.vold-som-udtryksform.dk En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform En kriseplan bygger på, at ingen skal stå alene med problemerne www.vold-som-udtryksform.dk www Tjek på kriseplanen Vold som Udtryksform 2 Tjek på kriseplanen. Vold som Udtryksform Det er næppe muligt

Læs mere

Psykologisk krisehjælp i forbindelse med røveri, vold og overfald

Psykologisk krisehjælp i forbindelse med røveri, vold og overfald Marts 2010 Aftale med WorkLife Partners A/S om Psykologisk krisehjælp i forbindelse med røveri, vold og overfald Vagttelefon nr.: 21 18 18 11 DSK har en aftale om psykologbistand til kriseramt personale

Læs mere

Kriseberedskab. Kollegial førstehjælp. Professionel krisehjælp. Rekvirering af professionel krisehjælp. Psykiske krisereaktioner

Kriseberedskab. Kollegial førstehjælp. Professionel krisehjælp. Rekvirering af professionel krisehjælp. Psykiske krisereaktioner Kriseberedskab Kollegial førstehjælp Professionel krisehjælp Rekvirering af professionel krisehjælp Psykiske krisereaktioner Kollegial førstehjælp Din hjælp til en kriseramt kollega i krisens første timer

Læs mere

Beredskab for krisehjælp i Viften

Beredskab for krisehjælp i Viften Beredskab for krisehjælp i Viften Formålet med at have en beredskabsplan for psykisk krisehjælp er, at tilbud om hjælp og støtte fra arbejdspladsen i en svær situation bliver formaliseret og at hjælpen

Læs mere

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads Under 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne APV-dialogmødet Program for

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem!

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem! #WeDo - sådan gør du! En guide om forebyggelse og afhjælpning af seksuelle krænkelser 7 gode råd til dig som er CEO eller leder. 8. oktober 2018 af Louise Dinesen, Chefpsykolog i Hartmanns Redigeret let

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

Handleplan. For medarbejder i forbindelse med. vold, mobning og chikane

Handleplan. For medarbejder i forbindelse med. vold, mobning og chikane Handleplan For medarbejder i forbindelse med vold, mobning og chikane 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Definition på vold... 3 Ved vold forstår vi i SdU... 3 Handleplan for håndtering af vold... 4 Definition på mobning

Læs mere