aktiviteter De syv døddsynder LOCs tekster inddrages til at skabe et perspektiv til det moderne menneskes forhold til synd.



Relaterede dokumenter
Beskrivelse af forløb:

Undervisningsplan for historie 9. klasse 2015/16

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13

Undervisningsplan 1617

Fagårsplan 10/11 Fag: Samfundsfag Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Ind i samfundsfaget

UNDERVISNINGSPLAN FOR SAMFUNDSFAG 2013

aktiviteter Tekstlæsning og øvelser. Produktion af egne kanon er indenfor S/P Projektarbejder, herunder mindre rapporter.

Årsplan Samfundsfag 9

Faglig årsplan Skolerne i Oure Sport & Performanc. Emne Tema Materialer. aktiviteter. 9/10 klasse

Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov. År: 2010/11 Hold: 22

Fagårsplan 2011/12 Kongeskærskolen

Fag Formål Indhold Undervisningsmetoder Slutmål. Link til undervisningsministeriet Fælles mål trinmål for historie

Delmål og slutmål; synoptisk

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 9. klasse 2017/2018

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag.

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

aktiviteter Genre gennemgang:

Årsplan Skoleåret 2013/14 Samfundsfag

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Undervisningsplan historie 9.klasse

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer

Samfundsfag på Århus Friskole

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 8. klasse 2017/2018

Eleverne arbejder med centrale begreber/problemstillinger inden for temaet medier.

Årsplan for historie 9. klasse 2012/2013

Fra årsplan til emneudtrækning

Faglig årsplan Skolerne i Oure Sport & Performance

Mariager Efterskole 2012/2013 Karina Rasmussen

Indhold. 3 Indledning. 4 Opbygning, indhold og struktur. 4 Målgruppe. 5 Den internationale dimension. 6 Faglig læsning. 7 Fælles Mål 2009.

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS

Samlet fagplan for Historie-, Samfund- og kristendomsfaget (Danmark i verden)

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering

Faglige delmål og slutmål i faget Historie

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Undervisningsbeskrivelse for: 1e hi

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Undervisningsbeskrivelse

Kristendom delmål 3. kl.

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016

Årsplan i samfundsfag for 9. klasse

I klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin ( klasse).

(Fokus på slaver og sortes rettigheder)

Undervisningsbeskrivelse

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Årsplan for kristendom 2011/2012

Faglig årsplan Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

LÆRERVEJLEDNING NÅR KATASTROFEN RAMMER (FILM)

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse, Samfundsfag C

Undervisningsbeskrivelse

Læseplan for historie klassetrin

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Undervisningsbeskrivelse

ÅRSPLAN FOR 7. KLASSE

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi

færdigheds- og vidensområder

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Samfundsfag Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb.

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Historie. Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen:

Problemstillingerne knytter sig til bøgernes tekster og kilder (også kilderne fra kopiarkene i lærervejledningen til Liv og religion).

Fagplan for Samfundsfag

Undervisningsbeskrivelse

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

ÅRSPLAN FOR 8. KLASSE

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker klassetrin.

Undervisningsbeskrivelse

Færdigheds- og vidensområder

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013

Undervisningsbeskrivelse

Historie undervisningsplan klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Årsplan for gruppe

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Færdigheds- og vidensområder

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard idf@km.

Årsplan Samfundsfag 8

Samfundsfag Årsplan 15/16

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi

Samfundsfag Fælles Mål

Christine Salomonsen / Frank Weber

Undervisningsbeskrivelse for: 2e hi

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Slutmål efter 9. klassetrin er identiske med folkeskolens:

Undervisningsbeskrivelse for: 2m hi

Samfundsfag, niveau G

Transkript:

Fag: Kultur og samfundsfag Hold: 14 Lærer: Lise Stadelund Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evaluering 32-35 Give eksempler på, at en periodes fremherskende værdier og holdninger kan forklare afgørende begivenheder og samfundsforandringer Kende til de bibelske fortællingers indflydelse på dansk og europæisk kultur. Sammenhæng mellem den historiske og religiøse udvikling. Skabe overblik over kristendommens udvikling og indvirkning på kirkens magt langt op i det 20 århundrede. En opdagelse af historiske teksters betydning for vores opfattelse af verden materialet fra skolestyrelsen skabes et historisk og religiøst overblik over indførelsen og tilblivelsen af syndsbegrebet. LOCs tekster inddrages til at skabe et perspektiv til det moderne menneskes forhold til synd. De syv døddsynder Materiale fra skolestyrelsen De syv døddsynder Bla. Syndefaldsmyten, uddrag af Dantes Guddommelige komedie, interview med biskop Jan Lindhardt m.m. LOCs tekster om de syv dødssynder Film Seven, 1995 Elverne undersøger baggrunden for Dantes Guddommelige komedie, Shakespeares Købmanden fra Venedig og Miltons Det tabte paradis Undervejs sammenfatter eleverne deres informationer og holder små oplæg. Filmen Seven danner rammen for den samlede evaluring 36-40 Søge oplysninger i forskellige medier og kunne bearbejde disse oplysninger og vurdere deres kildeværdi Kende til de bibelske fortællingers indflydelse på dansk og europæisk kultur. Forskellige tider og epokers opfattelse af symboler. Kampen med det guddommelige og menneskelige i religionen og historien Kildekritik filmatiseringen af Dan Browns bestseller lægges der vægt på de religiøse symboler og deres fortællinger. Vi går bagom de historiske henvisninger og kigger på kildekritik og baggrund. Ligeledes inddrages renæssancen som historisk periode. Religiøse symboler og tekster Da Vinci mysteriet, film, 2006 Tekster og baggrundsstof Maria Magdalena Den sidste nadver, Leonardo da Vinci Den hellige gral Tempelridderen Opus Dei Priory of Sion Eleverne undersøger baggrunden for et enkelt tema og udarbejder Powerpoints. Powerpoints fremlægges for hele gruppen.

41-45 Karakterisere forskellige typer af ind- og udvandring og diskutere kulturmødets positive og negative sider Kunne sammenligne egne livsbetingelser med foregående slægtleds og diskutere, hvilke forhold der er ens, hvilke der er forskellige og baggrunden herfor Danske værdier Den danske kulturhistoriske udvikling Indflydelsen fra andre kulturer og indvandringens betydning for Danmarks udvikling Danmark år 2010 I hvilken vej går udviklingen Via materialet fra undervisningsavisen lægges vægten på historiske og samfundsmæssige begivenheder og fund, der danner Danmark, som der ser ud i dag. Kan der tales om danske værdier??? Diskussion og vurdering af det danske. Kultur og integration hvordan påvirker vi hinanden Dansk kulturarv Hvad er danskhed herunder, hvordan er danskerne, hvad er typisk dansk, samt hvilke værdier knytter sig til danskhed? I de seneste årtier har folk med andre kulturbaggrunde indvandret til Danmark. Hvordan bør disse kulturer integreres i de danske? Undervisningavisen Dansk kulturarv inddrages. Produktioner: Eleverne udarbejder deres bud på en Danmarks film. En film der med elevernes udtryk viser hvad danskhed er Danmarksfilm Reklamekampagne fra visitdanmark.dk 46-49 Give eksempler på, at en periodes fremherskende værdier og holdninger kan forklare afgørende begivenheder og samfundsforandringer Kende forskellige demokratiformer og tage stilling til, hvilke rettigheder og Kendskab til indholdet af den Amerikanske Uafhængighedserklæring Den franske revolution Magtens tredeling Kendskab til den danske grundlov Demokrati Kanonen dannes et historisk overblik over demokratiets dannelse, udvikling og indflydelse på Danmark, Europa og Verden. Materialet fra Demokrati Fordi inddrages og Demokrati og medborgerskab Demokrati Kanon www.demokratifordi.dk - et undervisningsmateriale Eleverne arbejder med undervisningsmaterialet på www.demokratifordi.dk Elvernes danner den samlede evaluering

pligter de giver den enkelte Kunne sammenligne egne livsbetingelser med foregående slægtleds og diskutere, hvilke forhold der er ens, hvilke der er forskellige og baggrunden herfor Kendskab til demokratiet forgangsmænd At vurdere, diskutere og argumentere sig frem til en version af ne 2010. eleverne udarbejder deres egne Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evalueri ng 1-6 Give eksempler på, hvordan forskellige former for magt og ressourcer har indflydelse på politisk deltagelse og politiske beslutningsprocesser lokalt, nationalt og globalt Give eksempler på, hvordan informationsteknologien påvirker politisk deltagelse og magtudøvelse lokalt, nationalt og globalt. dokumentaren Armadillo inddrages dilemmaer og diskussioner fra den politiske og offentlige debat. Eleverne møder forskellige indgange til debatten og skal herefter skriftlig forholde sig til deres egen opfattelse og oplevelse af krigen Fokus på dokumentarens virkemidler og udtryk Skabe overblik over krigens historie og Danmarks deltagelse Armadillo og krigen i Afghanistan Dokumentaren Armadillo, Janus Gertz, 2010 Vi skal tale mere om krigen, artikel fra Politiken Hvad ville du selv have gjort som dansker i http://jp.dk/system/topicroot/ Krigen_i_Afghanistan/ Eleverne skriver essays og kronikker om krigen i Afghanistan

krigen, artikel fra Politiken Velkommen til Armadillo, essay af Carsten Jensen, maj 2010 De faldne, dokumentar fra DR1, 2010 7-8 Reflektere over, hvad egne og andres forhåndsopfattelser af mennesker med anderledes vilkår, levevis og gruppeidentitet betyder for gensidig accept og samspil i arbejdslivet, det politiske liv og hverdagslivet Fokus på det at være ung i den vestlige verden og de etiske og moralske værdier der ligger til grund for en generation. billeder, tekst og en pod-cast tegnes en billede af en generation. 00 erne og et blik ind i 10 erne en generation af unge Frygt og ubekymret teenageliv, artikel fra Fyns Amts Avis 29.12.09 Pod-cast fra P1 Klubværelset om Paradise Hotel http://www.dr.dk/nyheder/temaer/oevrige_ temaer/2009/nullerne/forside Eleverne skriver en klumme omkring generationen de selv er en del af. En på opleveren, artikel fra JP, marts 2010

11-13 Forklare, hvordan forskellige former for magt og ressourcer medvirker til konflikt og samarbejde på lokalt, nationalt og globalt plan Fokus på styrefomer, magtmisbrug og to dokumentar film fra henholdsvis Nordkorea og Burma diskuteres forhold som magt, styreformer og Lukkede verdener Det røde kapel Burma VJ Den aktuelle situation i Mellemøsten inddrages Vurdering og afrunding af situationen i de udvalgte stater. 14-17 Gøre rede for hvordan forskellige historiske, kulturelle, samfundsmæssige og religiøse forhold har skabt forandringer eller tendenser i verden. Fokus på fordybelse i forhold til en problemstilling, der har udgangspunkt i historiske, samfundsmæssige og religiøse forhold. Temaer fra året kan inddrages. Eleverne vælger et tema eller en problemstilling de vil fordybe sig i. Dette tema godkendes af læreren og der arbejdes med en opgave og en fremlægges. Selvvalgt opgave Eleverne skal inddrage lyd, billeder eller film i deres fremlæggelse. Den færdige opgave og fremlæggelse vurderes. Kommentar til årsplan: Der vil løbende inddrages politiske og samfundsfaglige nyheder og diskussioner, så eleverne sikres at være opdaterede og informerede. Vejledende/ Antal afleveringer: Det tilstræbes at afleveringer primært består af forskellige medieproduktioner, der bliver vurderet og bedømt. Skriftlighed: Hjemmearbejde: Alle lektier vedhæftes lektioner i Lectio.

Læsning: Afleveringer (lectio/google)