Ad punkt 2. Generelt om Birkevangen Jeg bad om at få oplyst hvornår Birkevangen blev etableret som et socialpsykiatrisk botilbud.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ad punkt 2. Generelt om Birkevangen Jeg bad om at få oplyst hvornår Birkevangen blev etableret som et socialpsykiatrisk botilbud."

Transkript

1 1/23 Den 16. maj 2007 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 17. januar 2007 af Birkevangen. I rapporten anmodede jeg Birkevangen og Esbjerg Kommune om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige forhold. Jeg bad om at Birkevangens oplysninger mv. blev sendt gennem kommunen for at kommunen kunne få lejlighed til at kommentere det som Birkevangen anførte. I den anledning har jeg modtaget en udtalelse af 8. november 2007 med bilag fra Esbjerg Kommune, herunder et oplæg fra Birkevangen. Det fremgår af kommunens udtalelse at sagen har været forelagt Borger og Sundhedsudvalget i Esbjerg Kommune til orientering på udvalgets møde den 5. november Det fremgår desuden at Birkevangen og kommunen har samarbejdet om formuleringen af kommunens udtalelse. Når jeg i det følgende henviser til hvad kommunen har oplyst, dækker det også Birkevangens oplysninger. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad punkt 2. Generelt om Birkevangen Jeg bad om at få oplyst hvornår Birkevangen blev etableret som et socialpsykiatrisk botilbud. Kommunen har oplyst at Birkevangen i 1987 blev omdannet fra handicapplejehjem til socialpsykiatrisk bosted. Ad punkt 3. Bygningsmæssige forhold Jeg bad om at få oplyst hvad der var sket i anledning af det oplyste i Ribe Amts tilsynsrapport af 7. august 2006 om at man var i dialog med Vejen Kommune med henblik på at få udbedret skader på Birkevangens afdeling i Vejen for psykisk syge misbrugere som ejes af Vejen Kommune.

2 2/23 Kommunen har oplyst at Esbjerg Kommune har opsagt lejemålet på Øster Allé pr. 31. december 2007, og at beboerne skulle flytte til andre tilbudte pladser senest den 15. december Under inspektionen havde jeg en samtale med en af beboerne i Slusen der havde problemer med en kold og klam væg i sin privatlejede bolig. Birkevangen oplyste efterfølgende at udlejeren havde foranlediget at væggen var blevet isoleret. I rapporten bad jeg om at få oplyst om der i øvrigt var bygningsmæssige problemer i Slusen, Remisen og Trinbrættet. Kommunen har til dels korrigeret det der er anført i min rapport om Slusen. Kommunen har således oplyst at Slusen består af 7 lejligheder i Godthåbsparken hvor beboerne har indgået lejekontrakt med Bramming Boligselskab, 3 lejligheder i Bramming hvor der er indgået lejekontrakt med private udlejere, og 6 lejligheder i Gørding hvor Esbjerg Kommune står som lejer, og som er et midlertidigt botilbud efter servicelovens 107. Kommunen har videre oplyst at personalet vil være opmærksomt på eventuelle bygningsmæssige problemer i lejlighederne. Hvis der er sådanne problemer i lejemålene i Godthåbsparken og Bramming, vil personalet hjælpe beboerne med at rette henvendelse til udlejer med henblik på at få udbedret problemerne. Hvis der er bygningsmæssige problemer i lejlighederne i Gørding, er Esbjerg Kommune ansvarlig for at udbedre dem, og personalet vil sørge for at det sker. Om Remisen og Trinbrættet har kommunen oplyst at der er tale om henholdsvis én afdeling og et enkeltmandsprojekt under Birkevangen der begge har til huse i bygninger på Psykiatricenter Vest, og at Esbjerg Kommune står som lejer heraf. Hvis der er bygningsmæssige problemer disse steder, er Esbjerg Kommune ansvarlig for at udbedre dem, og personalet vil sørge for at det sker. Kommunen har oplyst at kommunen ikke er bekendt med at der aktuelt skulle være bygningsmæssige problemer i hverken Slusen, Remisen eller Trinbrættet. Kommunen har i øvrigt generelt om botilbud i kommunen oplyst at det er Esbjerg Kommunes vision for boligstandarden inden for Sociale Tilbud at den samlede byg-

3 3/23 ningsmasse består af torumsboliger med eget køkken og bad. Kommunen har henvist til pkt. 5.3 i en vedlagt handle- og udviklingsplan. Også dette har jeg noteret mig. Ad punkt 4.1 Funktionsniveau mv. Mens Birkevangen hørte under Ribe Amt, skulle Birkevangen ved visitationen af beboerne vurdere om Birkevangen kunne rumme den enkelte beboer eller ej. Under inspektionen var det ikke muligt for ledelsen at sige hvordan det kom til at foregå i fremtiden. Jeg bad om at modtage oplysning om den fremtidige visitationsordning når den var klarlagt. Kommunen har oplyst at den daglige udmøntning af indsatsen i forhold til Birkevangens målgruppe udspringer af BUM-modellen (Bestiller Udfører Modtager). Den sociale myndighed er bestillerenheden, borgeren er modtager og kommunale, regionale og private tilbud er udførerenheden. Kommunen har oplyst at visitationsproceduren herefter foregår på den måde at den sociale myndighed/bestiller udreder borgerens behov og udsteder bevilling på tildelt ydelse. Bestiller beskriver mål, omfang og kvalitet af ydelser/opgaver der skal leveres, og undersøger i hvilket tilbud opgaven kan løses. Herefter sendes bestillingen til Sociale Tilbud/udførerenhed der vurderer om opgaven kan løses i forhold til den beskrevne kvalitet. Er det tilfældet, henvises borgeren til det relevante tilbud. Er det ikke tilfældet, sendes sagen tilbage til bestillerenheden. Kommunen har videre oplyst at den sociale myndighed, Sociale Tilbud og Birkevangen på et tværfagligt samarbejdsmøde vurderer om Birkevangen er det rette tilbud til borgeren. Det blev under inspektionen oplyst at Birkevangen har haft beboere med anden etnisk baggrund end dansk, og at der har været enkelte problemer med beboere under religiøse fasteperioder særligt i forhold til indtagelse af medicin. Jeg bad om at få nærmere oplysning om hvordan personalet havde forholdt sig i sådanne situationer. Kommunen har oplyst at Birkevangen i et tilfælde har haft problemer med at motivere en beboer med anden etnisk baggrund end dansk til at indtage medicin i religiøse

4 4/23 fasteperioder. Birkevangens personale har nu en skærpet opmærksomhed på den pågældende beboers psykiske tilstand. I det konkrete tilfælde nægtede beboeren at indtage den tilbudte medicin. Beboeren fik det gradvist værre og blev til sidst så dårlig at han indvilgede i en indlæggelse. Indlæggelsen skete dels på grund af hans psykiske tilstand og dels for at beskytte ham mod landsmænd og trosfæller og varede i ca. en måned. Birkevangen har ikke siden oplevet problemer med beboerens medicinindtagelse i religiøse fasteperioder. Ad punkt 4.2 Medicin, læge mv. En psykiatrisk konsulent fra den psykiatriske afdeling i Spangsbjerg var tilknyttet Birkevangen, men på inspektionstidspunktet var det uvist om denne ordning ville fortsætte som følge af kommunalreformen. Jeg bad om at få oplysning om den fremtidige ordning når den var klarlagt, og bemærkede at jeg var opmærksom på at Region Syddanmark i løbet af 2007 ville udarbejde en udviklingsplan for psykiatrien. Kommunen har oplyst at lægebetjeningen på Birkevangen ikke er ændret siden inspektionen. Psykiatriafdelingen i Esbjerg Kommune har rettet henvendelse til Psykiatricenter Vest for at få afklaret den fremtidige lægebetjening på Birkevangen. Ønsket er at beboerne kan benytte distriktspsykiatrien og psykoseteamet på samme vilkår som kommunens øvrige borgere. På det tidspunkt da kommunen afgav sin udtalelse til mig, havde kommunen endnu ikke modtaget svar på denne henvendelse. Jeg beder om at få oplyst om kommunen nu har modtaget svar herpå, og hvad Psykiatricenter Vest i givet fald har svaret. Jeg gik ud fra at der er en fortegnelse over hvilken medicin den enkelte beboer skal have også så der i tilfælde af kontaktpersonens sygdom ikke er tvivl om hvilken medicin beboeren skal have og hvornår. Kommunen har oplyst at hver beboer har en lægejournal med en fortegnelse over beboernes medicinordinationer. Birkevangen har desuden oprettet en journal/mappe på hver enkelt beboer hvori beboerens medicinordinationer findes på et særligt medicin-ark. Herudover findes der et medicinkort på beboernes personlige doseringsæsker.

5 5/23 Jeg henstillede til Birkevangen at overveje at indføre kontrol med restmedicinen i form af en kvittering fra apoteket så der ikke kan ske misbrug og omsætning af medicin. Jeg bad om oplysning om hvad min henstilling gav anledning til. Kommunen har oplyst at Birkevangen har indgået en aftale med apoteket i Bramming hvorefter Birkevangen samler restmedicin i specielle beholdere og afleverer det til apoteket som herefter kvitterer for modtagelsen heraf. Jeg tager det oplyste til efterretning. Ad punkt 4.3 Arbejde og fritid mv. Jeg formodede at beboerne på Remisen deltager i aktiviteterne på Birkevangen i Bramming, og at beboerne på Slusen og Trinbrættet har mulighed for at deltage i Birkevangens aktiviteter i Bramming. Kommunen har bekræftet at beboerne alle tre steder har mulighed for at deltage i aktiviteter på Birkevangen på samme vilkår som Birkevangens øvrige beboere. På baggrund af oplysninger på Birkevangens hjemmeside om at det psykiske arbejdsmiljø på afdelingen i Vejen er noget hårdere end på de øvrige afdelinger, bad jeg om at få oplyst om det skaber problemer for beboerne og personalet på Birkevangen i Bramming at beboerne fra Vejen deltager i aktiviteterne på Birkevangen i Bramming. Kommunen har oplyst at beboerne på Øster Allé i Vejen tidligere har haft tilbud om at deltage i aktiviteterne på Birkevangen i Bramming på samme vilkår som Birkevangens øvrige afdelinger, men at det ikke længere er tilfældet. Begrundelsen herfor er at beboerne fra Vejen medbragte euforiserende stoffer med henblik på videresalg. Da afdelingen på Øster Allé i Vejen nu er nedlagt, og beboerne er flyttet til andre boliger (så vidt jeg forstår uden for Birkevangen), foretager jeg mig ikke mere vedrørende dette forhold. Jeg bad om at få oplyst om beboernes hold af husdyr skaber problemer i forhold til de øvrige beboere herunder om der er problemer med allergi.

6 6/23 Kommunen har oplyst at Birkevangen er opmærksom på at kæledyr kan skabe problemer i forhold til de øvrige beboere, herunder problemer med allergi. Birkevangen har dog hidtil ikke oplevet problemer af nogen art på grund af kæledyr. Hvis der opstår problemer, vil ledelsen forholde sig hertil. Under inspektionen fik jeg oplysning om den praksis der er på Birkevangen med hensyn til beboernes samvær/kontakt med deres børn, og at en af Birkevangens medarbejdere er uddannet i at håndtere beboernes kontakt til deres børn. Jeg bad om at få oplyst om der er samme ordning på alle afdelingerne, og om der er lokaler til beboernes kontakt med deres børn på Birkevangen. Kommunen har oplyst at den ordning som jeg har beskrevet i rapporten, er gældende på alle Birkevangens afdelinger, og at der ikke er specielle lokaler til beboernes kontakt med deres børn. Hvis det er nødvendigt med en særlig samværsordning, sker samværet altid i rammer der er fastlagt af børnenes hjemkommuner. Jeg bad om at få oplyst hvad personalet spiser under arbejdet. Kommunen har oplyst at for hver påbegyndt sjette beboer på en afdeling udløses en spisetræner blandt medarbejderne for hvilken Birkevangen har budgetmæssig dækning til kost. De øvrige medarbejdere spiser alle medbragt mad. Ad punkt 4.4 Beboernes økonomiske forhold Jeg bad om oplysning om den økonomiske situation for beboere med tilknytning til arbejdsmarkedet. Jeg bad endvidere om oplysning om hvilken karakter beboernes arbejde på Birkevangen har, jf. servicelovens , og om beboerne modtager løn. Kommunen har oplyst at de beboere der er i skånejob, får udbetalt løn af deres respektive arbejdsgivere, og at de beboere der er i beskæftigelsestilbud på værkstedet i Bramming efter servicelovens 103, aflønnes af værkstedet.

7 7/23 Med hensyn til karakteren af det arbejde som beboerne udfører, har kommunen oplyst at nogle af beboerne deltager i aktiviteter på Birkevangen, og at disse aktiviteter har samme karakter som aktiviteter i aktivitets- og samværstilbud, jf. servicelovens 104. Disse aktiviteter giver beboerne mulighed for i et bestemt tidsrum at kunne forglemme sig og til at deltage på lige fod med andre. Endvidere er det hensigten at strukturere beboernes hverdag og være med til at give betydning i forhold til arbejdstid og fritid, hverdag og weekend. Der ydes ikke løn til beboere som deltager i aktiviteter på Birkevangen. Jeg har noteret mig at de beboere der er i skånejob, aflønnes af deres respektive arbejdsgivere, at de beboere der er i beskæftigelsestilbud på værkstedet i Bramming efter servicelovens 103, aflønnes af værkstedet, og at de øvrige beboere der deltager i aktivitets- og samværstilbud der svarer til de tilbud der gives efter servicelovens 104, ikke får løn. Om aflønning henviser jeg i øvrigt til servicelovens 105, jf. bekendtgørelse nr. 628 af 15. juni 2006 om aflønning og befordringsudgifter mv. i beskyttet beskæftigelse, særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb og aktivitets- og samværstilbud og vejledning nr. 95 af 5. december 2006 om botilbud mv. til voksne (vejledning nr. 4 til serviceloven). Størrelsen af den løn der udbetales af værkstedet i Bramming, fremgår af oplysningerne om værkstedet på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Jeg har endvidere noteret mig det oplyste om at karakteren af aktiviteterne for de beboere der ikke er beskæftiget i skånejob eller på værkstedet i Bramming efter servicelovens 103, svarer til de aktiviteter der tilbydes ved aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens 104. Karakteren af det arbejde der udføres på værkstedet i Bramming, fremgår af oplysningerne om værkstedet på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Jeg formodede at Birkevangen opkræver et fast beløb fra beboerne til kost, og at Birkevangen herefter løbende afholder udgifterne til kost. Jeg bad om oplysning om størrelsen af udgiften til kost. Kommunen har oplyst at alle afdelinger under Birkevangen har fastsat dagstakster for kost der er forskellige på de enkelte afdelinger. Taksterne er udregnet på baggrund af kostforbruget i de enkelte afdelinger. I afdelinger med unge beboere er dagstaksten højere end i afdelinger med ældre beboere. Det skyldes bl.a. at de unge beboere spiser mere og har et større forbrug af dyre mælkeprodukter mv. Kommunen har videre oplyst at dagstakster for kost opkræves sammen med den faste månedlige ydelse som beboeren opkræves i egenbetaling, og at Birkevangen herefter løbende afholder udgifterne til kost. Kommunen har samtidig oplyst om størrelsen af

8 8/23 dagstaksten på de enkelte afdelinger. På en enkelt afdeling (Rosa afdeling) opkræves der ikke for kost idet beboerne selv sørger for al kost. På en anden afdeling (Gul afdeling) sørger beboerne selv for tørkost og opkræves 40,00 kr. om dagen for den øvrige kost. På de andre afdelinger svinger dagstaksten mellem 46,00 kr. (Grøn afdeling) og 55,00 kr. (Rød afdeling og Trinbrættet). Jeg nævnte at beboerne betaler 108 kr. om måneden til rengøring. Da jeg under inspektionen fik oplyst at beboerne i videst muligt omfang selv gør rent, formodede jeg at betaling af rengøring kun opkræves hvis beboeren ikke selv kan overkomme at gøre rent. Kommunen har oplyst at udgiften til rengøring er udregnet af kommunen og er en udgift der opkræves samtlige beboere på Birkevangen for rengøring af fællesarealer. Det blev under inspektionen oplyst at særligt de beboere der modtager kontanthjælp, er økonomisk vanskeligt stillet. Jeg bad om at modtage nærmere oplysninger om de økonomiske forhold for disse beboere herunder hvor stort et beløb de har til rådighed efter at have betalt udgifter til Birkevangen og medicin. Kommunen har oplyst at de beboere der modtager kontanthjælp som følge af bestemmelsen i aktivlovens 25 der trådte i kraft den 1. februar 2007, nu har et acceptabelt rådighedsbeløb. Ved den ændring der trådte i kraft den 1. februar 2007, skete der bl.a. en forhøjelse af hjælpen til visse grupper af psykisk syge unge under 25 år. Jeg har noteret mig at kontanthjælpsmodtagerne på Birkevangen efter Birkevangens og kommunens opfattelse nu har et acceptabelt rådighedsbeløb. Jeg beder dog fortsat om at få oplyst hvor stort dette rådighedsbeløb er efter at der er betalt udgifter til Birkevangen og medicin. Ad punkt 4.5 Hjælpemidler Jeg bad om oplysning om grundlaget for opholdet på Birkevangen for en beboer der brugte kørestol, men som efter det der blev oplyst under inspektionen, ikke var fysisk

9 9/23 handicappet. Endvidere bad jeg om oplysning om hvorvidt der er problemer i forhold til brug af badeværelset som er for lille til kørestolsbrugere. Kommunen har oplyst nærmere om grundlaget for den pågældendes ophold på Birkevangen og har i den forbindelse oplyst at den pågældende er omfattet af Birkevangens målgruppe. Kommunen har videre oplyst at beboeren anvendte kørestol på tidspunktet for inspektionen fordi han inden indflytningen på Birkevangen havde brækket benet. Beboeren er i dag fuldt mobil, men bruger (af andre grunde) kørestolen i særlige situationer. Der har ikke været problemer ved brug af badeværelset. Ad punkt 4.6 Rygepolitik Jeg bad om oplysning om hvorvidt der er en rygepolitik. Endvidere bad jeg om oplysning om hvorvidt der var iværksat initiativer efter at arbejdspladsvurderingerne hvori rygning indgik, blev foretaget. Kommunen har oplyst at der blev formuleret en rygepolitik da Birkevangen overgik fra det tidligere Ribe Amt til Esbjerg Kommune den 1. januar 2007, og at arbejdspladsvurderingerne ikke har været årsag hertil. Kommunen har videre oplyst at kommunen har en erklæret sundhedspolitik som er en del af kommunens overordnede vision og politik, og at der fremgår følgende om rygning i Esbjerg Kommunes personalepolitik: Rygning er forbudt i og uden for arbejdstiden i bygninger, arbejdsrum, skurvogne, køretøjer, materiel mv. tilhørende eller lejet af Esbjerg Kommune og hvor der udføres kommunale aktiviteter og er indrettet arbejdspladser, der er omfattet af Esbjerg Kommunes personalepolitik. Rygeforbuddet i de omfattende lokaler mv. gælder alle ansatte, brugere, politikere, besøgende og uanset hvilke aktiviteter, der foregår. Jeg har noteret mig at der er en rygepolitik. Idet jeg går ud fra at der ikke længere ryges i fællesrummene på Birkevangen, jf. den nye rygelov (lov nr. 512 af 6. juni 2007 der trådte i kraft den 15. august 2007), foretager jeg mig ikke mere vedrørende spørgsmålet om rygning. Ad punkt 4.7 Alkohol og euforiserende stoffer På Birkevangens hjemmeside fremgik det at der var nogle spilleregler om euforiserende stoffer for Birkevangens afdeling for psykisk syge misbrugere i Vejen. Jeg bad om at få nærmere oplysninger om hvorvidt medarbejderne har mulighed for at efterleve disse spilleregler, herunder i hvilket omfang personalet samarbejder med politiet.

10 10/23 Kommunen har oplyst at medarbejderne på den pågældende afdeling (der indtil den 31. december 2007 lå på Øster Allé i Vejen) har mulighed for at efterleve spillereglerne når de oplever situationer hvor det er påkrævet at tage dem i anvendelse. Medarbejderne har i enkelte tilfælde samarbejdet med politiet om en beboer/beboerne, herunder fået foretaget husundersøgelser. Jeg bad endvidere om at få oplyst om Birkevangen har en politik for misbrug af alkohol og euforiserende stoffer der gælder for alle afdelingerne på Birkevangen. Kommunen har oplyst at Birkevangen har revurderet sine værdier, og at misbrug af alkohol og euforiserende stoffer herefter er uacceptabelt på alle Birkevangens afdelinger. Dette ville fremgå af Birkevangens hjemmeside senest med udgangen af september Kommunen har videre oplyst at borgere der besøger Birkevangen med henblik på indflytning, oplyses om at misbrug ikke er acceptabel adfærd. Hvis en borger er misbruger, og Birkevangens medarbejdere ikke kan motivere beboeren til at ændre adfærd, indkaldes beboerens sagsbehandler til et møde. Det sker for at afklare om beboeren ønsker at indgå i et samarbejde om at blive behandlet for sit misbrug. En sådan behandling kan foregå på Esbjerg Kommunes misbrugscenter eller ved anden relevant behandling. Hvis beboeren ikke ønsker at indgå i et sådant samarbejde, vil beboerens sagsbehandler blive bedt om at finde et andet tilbud idet beboeren herefter ikke vil kunne fortsætte med at bo på Birkevangen. Det bemærkes at jeg ved søgning på Birkevangens hjemmeside ( den 6. maj 2008 ikke har kunnet finde de nævnte oplysninger (under punktet om værdigrundlaget). Ad punkt 4.8 Vold Det fremgår af Ribe Amts tilsynsrapport af 7. august 2006 at der er vedtaget en voldspolitik i MED, og at der er lavet en beredskabsplan. Jeg bad om at modtage en kopi heraf. Jeg meddelte samtidig at jeg ville vende tilbage til spørgsmålet om indgivelse af politianmeldelse i tilfælde af vold mv. når jeg havde modtaget en kopi af voldspolitikken.

11 11/23 Kommunen har vedlagt en kopi af voldspolitikken der bærer titlen Nej tak til vold på Gul afdeling, og af beredskabsplanen. Sidstnævnte er en A-4 side der punktvis beskriver hvad der skal ske når henholdsvis en kollega og en beboer har været udsat for vold, og tillige indeholder et afsnit om støttepersoner. Kommunen har samtidig oplyst at voldspolitikken og beredskabsplanen er enslydende for alle Birkevangens afdelinger. Det fremgår af beredskabsplanen at det er op til den enkelte medarbejder selv at vurdere om der skal ske politianmeldelse når vedkommende har været udsat for vold. Er det en beboer der har været udsat for vold, skal beboeren informeres om sine rettigheder og muligheder for at anmelde forholdet til politiet (der ifølge beredskabsplanen noterer det som husspektakel). Kommunen har videre oplyst at Sociale Tilbud har taget initiativ til at udarbejde en voldspolitik der skal være gældende for alle de tilbud der hører under Sociale Tilbud. Som jeg tilkendegav i den endelige rapport, er det efter min opfattelse mest hensynsfuldt over for den forurettede at ledelsen (afdelingsledelsen) under normale omstændigheder indgiver politianmeldelse, dog med mulighed for at undlade dette af hensyn til den forurettede. Jeg går ud fra at kommunen i forbindelse med udarbejdelsen af den nævnte generelle voldspolitik vil inddrage mit synspunkt. Jeg beder kommunen om at underrette mig om resultatet af kommunens overvejelser herom og at sende mig en kopi af voldspolitikken når den foreligger. For så vidt angår Birkevangens afdeling for psykisk syge misbrugere i Vejen fremgår det af Ribe Amts tilsynsrapport af 7. august 2006 at der ville blive planlagt en temadag med fokus på husets voldspolitik og søges at få en fælles holdning til diverse temaer heri. Jeg bad om oplysning om hvad der var sket i den anledning. Kommunen har oplyst at arbejdsbetingelserne på afdelingen på Øster Allé i Vejen har været drøftet på en temadag i Birkevangens MED-udvalg, og at der er sat fokus herpå, bl.a. ved indgåelse af en kontrakt med en ny supervisor der har stor erfaring inden for området fysisk vold og verbale trusler på botilbud. Da afdelingen på Øster Allé i øvrigt skulle nedlægges, vil der ikke blive iværksat flere tiltag i forhold til medarbejderne dette sted.

12 12/23 Ad punkt 4.10 Beboerråd (beboerindflydelse mv.)/kontaktråd Jeg bad om at modtage de retningslinjer som kommunen efter servicelovens 16 skal fastsætte om brugerindflydelse. Kommunen har vedlagt kopi af kommunens retningslinjer Brugerindflydelse ældre der er udarbejdet efter servicelovens 17, med oplysning om at disse retningslinjer er overordnede og også gælder for tilbuddene under Social Tilbud. Jeg har ingen bemærkninger til at de regler som kommunen skal fastsætte efter servicelovens 16, indholdsmæssigt (i tilpasset form) svarer til de regler som fastsættes efter servicelovens 17. Efter min opfattelse bør reglerne dog findes i to særskilte dokumenter der hver især angiver hjemmelsgrundlaget og (dermed) hvilket området reglerne gælder for. Jeg beder kommunen om at overveje at udfærdige et særligt (tilpasset) dokument med de retningslinjer som kommunen skal udfærdige efter servicelovens 16, og meddele mig resultatet heraf. Jeg bad om en kopi af referatet fra det seneste beboerrådsmøde. Kommunen har vedlagt kopi af et referat af et beboerrådsmøde der blev holdt den 12. juni Jeg har noteret mig indholdet heraf. Jeg bad om at modtage en kopi af Birkevangens politik om pårørende. Jeg bad endvidere om oplysning om hvorvidt der er et råd for beboernes pårørende eller anden generel inddragelse af beboernes pårørende. Kommunen har oplyst at Ribe Amts Psykiatriudvalg havde en formuleret pårørendepolitik der var gældende for Birkevangen indtil den 31. december Kommunen har videre oplyst at Esbjerg Kommune endnu ikke har udarbejdet en pårørendepolitik til erstatning herfor, og at Birkevangen derfor indtil videre viderefører den tidligere gældende pårørendepolitik. Kommunen har desuden henvist til kommunens retningslinjer for brugerindflydelse, jf. ovenfor, der tillige omfatter pårørenderåd. Kommunen har oplyst at Birkevangen ikke har noget pårørenderåd, men at de enkelte afdelinger generelt inddrager beboernes pårørende i relevante forhold og aktiviteter hvis beboerne giver samtykke hertil. Jeg har noteret mig det oplyste og beder om en kopi af kommunens pårørendepolitik når den foreligger.

13 13/23 Ad punkt 4.11 Handleplaner Under inspektionen modtog jeg to handleplaner fra Birkevangen som jeg gengav indholdet af. Jeg gik ud fra at materialet i den ene handleplan udgjorde en handleplan efter (nu) servicelovens 141, mens jeg anmodede Birkevangen om at oplyse hvorvidt der var tale om en egentlig handleplan efter serviceloven i det andet tilfælde. Kommunen har i den anledning oplyst følgende: En af myndighedsopgaverne for Social Myndighed / bestillerenheden er, inden beboerens indflytning på Birkevangen, at udrede dennes behov og udstede bevillinger på tildelte ydelser. Bestillerenheden beskriver endvidere mål, omfang og kvalitet af ydelser / opgaver, som tilbuddet (Birkevangen) skal levere. Beskrivelsen er en Overordnet handleplan og opfylder bestemmelserne i henhold til servicelovens 141 (bilag 7). Proceduren er herefter, at der afholdes et indvisiteringsmøde på Birkevangen med deltagelse af beboeren, eventuelt pårørende, sagsbehandler og ledelse / medarbejder fra Birkevangen. På mødet gennemgås den overordnede handleplan, som herefter danner baggrund for en ny handleplan i Birkevangens regi. I denne handleplan tilrettelægges beboerens hverdag på Birkevangen og der opstilles delmål med henblik på at opnå de mål, der er formuleret i den overordnede handleplan. Birkevangen har ikke udarbejdet faste retningslinjer for, hvordan den enkelte beboer får indflydelse på egen handleplan. Udgangspunktet er altid, at den individuelle overordnede handleplan er styrende for, hvordan det sker. Endvidere er Birkevangens medarbejdere i besiddelse af kompetence og arbejdsredskaber, der sikrer at botilbuddet opfylder beboerens behov samt de, i den overordnede handleplan, fastsatte mål. For så vidt angår de to handleplaner, der er omtalt i ombudsmandens rapport, er der ikke tale om handleplaner i henhold til servicelovens 141, men om handleplaner udarbejdet af Birkevangen. Der foreligger således ikke en skriftlig overordnet handleplan udarbejdet af Social Myndighed i henhold til servicelovens 141. Birkevangen har udarbejdet de omtalte handleplaner på baggrund af oplysninger, som er fremkommet på indvisiteringsmødet. Begrundelsen herfor er, at det ikke i forhold til alle beboere har været muligt for Birkevangen at motivere den kommunale sagsbehandler til at fremsende en overordnet handleplan. Med Birkevangens overgang fra Ribe Amt til Esbjerg Kommune pr. 1. januar 2007, er proceduren som beskrevet ovenfor. Der foreligger dermed en overordnet handleplan, jf. servicelovens 141 for beboere indskrevet på Birkevangen fra 1. januar 2007 (bilag 7). Det i citatet nævnte bilag 7 er rettelig bilag 8 og er som nævnt i citatet en overordnet handleplan. Der er tale om et elektronisk standarddokument til udfyldelse med en række oplysninger. Disse omfatter bl.a. stamdata, formålet med opholdet, nødvendig indsats for at opfylde formålet, opholdets (forventede) varighed, funktionsniveau,

14 14/23 sociale kompetencer, beskæftigelse, fritid, økonomi, bolig, særlige forhold og personlig hjælp. Til slut skal der være oplysning om aftaler og pædagogisk handleplan. Jeg har noteret mig det oplyste og det der fremgår af den overordnede handleplan om de oplysninger der skal angives heri. Jeg har ingen bemærkninger hertil. Ad punkt 5.1 Lukkede døre og frisk luft Jeg lagde til grund at alle beboere som ønsker det, som altovervejende hovedregel kommer ud i frisk luft hver dag. Kommunen har oplyst at alle beboere der ønsker det, kommer ud i frisk luft hver dag. Ad punkt 5.2 Modtagne registreringer For så vidt angik et tilfælde hvor en medarbejder fjernede beboerens arm (i 30 sekunder), bad jeg Birkevangen om nærmere at oplyse hvordan magtanvendelsen blev udført herunder om Birkevangen betragtede anvendelsen af magt som fastholdelse efter den dagældende servicelov 109 b eller nødværge efter straffelovens 13. Det drejer sig om et skema der var underskrevet den 28. november 2006 af forstanderen og den 25. september 2006 af Birkevangens medarbejder. Kommunen har oplyst nærmere om den pågældende beboers generelle adfærd og formålet med opholdet mv. og har herefter om magtanvendelsen i den konkrete situation anført følgende: Fastholdelsen opstod som følge af en kravsituation. Beboeren udviste en udadreagerende adfærd samt fastholdt medarbejderens arm. På baggrund af medarbejderens tidligere erfaringer fra lignende episoder, vurderedes det, at der i den konkrete situation var en reel og begrundet risiko for at beboerens udadreagerende adfærd ville eskalere, såfremt situationen ikke blev bragt til ophør. Medarbejderen foretog fastholdelsen for at forhindre beboeren i, ved at benytte inventar som kasteskyts, at forøve skade på sig selv, på medarbejderen samt at ødelægge inventar. Fastholdelsen varede 30 sekunder. Med hensyn til mit spørgsmål om hjemmelsgrundlaget for magtanvendelsen i dette tilfælde har kommunen oplyst at der var tale om en magtanvendelse efter 108 i den dagældende servicelov idet beboeren på tidspunktet for magtanvendelsen kun var 17 år. Kommunen har tillige henvist til den dagældende bekendtgørelse nr af 14. december 2004 om magtanvendelse over for børn og unge der er anbragt uden for

15 15/23 hjemmet, og den dagældende vejledning nr. 10 af 3. februar 2006 om særlig støtte til børn og unge. Kommunen har videre oplyst at magtanvendelsesskemaet efterfølgende blev indsendt til juristen i Ribe Amts Sundhedsafdeling i overensstemmelse med Birkevangens dagældende magtindberetningsprocedure. Kommunen har (som bilag 7) vedlagt en udskrift af den del af et referat af et møde i Psykiatriudvalget i det tidligere Ribe Amt den 11. december 2006 der omhandler udvalgets behandling af indberetninger om magtanvendelse frem til 28. november Kommunen har videre oplyst at indberetningen i det konkrete tilfælde skete på det skema der anvendes ved indberetning af anvendelse af magt over for voksne, jf. den dagældende servicelovs 109 b. Kommunen har i den forbindelse henvist til at der for så vidt angår lovlig magtanvendelse over for børn og unge efter den dagældende lov indtil 1. januar 2007 var krav til skemaregistreringer, jf. bekendtgørelsens 18. (Et sådant krav findes stadig, jf. 26 i den nugældende bekendtgørelse nr. 893 af 9. juli 2007 om magtanvendelse over for børn og unge der er anbragt uden for hjemmet). De skemaer som jeg havde modtaget fra Birkevangen, var de gamle og langt mindre informative skemaer fra før de blev revideret af Styrelsen for Social Service i Jeg henstillede til Birkevangens ledelse at foranledige at der hele tiden anvendes de nyeste skemaer. Jeg bad om oplysning om hvad der skete i anledning af min henstilling. Kommunen har som bilag 9 vedlagt et notat af 28. februar 2007 med bilag om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne efter kapitel 24 i lov om social service som Social og Arbejdsmarked, Esbjerg Kommune, har udarbejdet. Det fremgår heraf at kommunen har udarbejdet en beskrivelse af den administrative procedure der skal følges ved registrering og indberetning af magtanvendelse, og som gælder for alle tilbud under Sociale Tilbud. Det fremgår heraf tillige hvilke skemaer der skal benyttes, og kommunen har oplyst at Birkevangen således nu altid benytter de nyeste skemaer. Jeg har noteret mig at kommunen har udarbejdet nævnte retningslinjer, og jeg tager det oplyste om at Birkevangen nu altid benytter de nyeste skemaer, til efterretning.

16 16/23 I 1 tilfælde var indsatsen før indgrebet beskrevet som intet, og i 3 tilfælde var der ikke anført noget. Jeg formodede at det skyldes at det ikke havde været muligt at forsøge sig med pædagogiske midler forinden i disse 4 tilfælde. Kommunen har oplyst at medarbejderne så vidt muligt altid forsøger at løse situationer med pædagogiske midler og metoder før der om nødvendigt anvendes magt. Ingen af skemaerne indeholdt oplysninger om tidspunktet for anvendelsen af magt, og jeg havde derfor ikke grundlag for at vurdere om registreringerne var foretaget rettidigt. Kommunen har oplyst at alle registreringer fremover som følge af ovennævnte procedure vil indeholde oplysning om tidspunktet for magtanvendelsen. Som nævnt i min rapport fremgår det af de skemaer der nu skal anvendes til registrering af anvendelse af magt, at der er en rubrik til notering af tidspunktet for magtanvendelsen. Jeg formodede at der i alle tilfælde var angivet et navn på den medarbejder der anvendte magt, eller på den person der havde instruktionsbeføjelsen over for medarbejderen da der i alle tilfælde var en eller flere underskrifter end forstanderens underskrift. Kommunen har bekræftet min formodning. Jeg har noteret mig denne bekræftelse. Da det på baggrund af de registrerede oplysninger i skemaerne ikke var muligt at se om skemaerne havde været indberettet til Ribe Amt, bad jeg om oplysning herom. Jeg nævnte samtidig at jeg af samme grund ikke havde grundlag for at vurdere om der var sket en rettidig indberetning til amtet. Kommunen har oplyst at Birkevangen før 1. januar 2007 sendte magtindberetninger til juristen i Ribe Amts Sundhedsafdeling, men at der ikke var en procedure hvorefter

17 17/23 amtet påtegnede indkomne og behandlede magtindberetninger. Kommunen har videre oplyst at magtindberetninger blev forelagt Psykiatriudvalget en gang om året, og kommunen har (som også nævnt ovenfor) vedlagt udskrift af referat af udvalgets behandling på et møde den 11. december 2006 af indberetninger om anvendelse af magt for 2006 frem til 28. november Det fremgår af dette referat at der i 2006 indtil 28. november 2006 havde været indberettet i alt 27 magtanvendelser over for voksne i socialpsykiatrien i Ribe Amt, og at de (så vidt jeg forstår referatet) alle fandt sted på Birkevangen. Hertil kommer indberetningen vedrørende ovennævnte beboer der på tidspunktet for magtanvendelsen kun var 17 år. Denne indberetning er også nævnt i referatet. Kommunen har dernæst oplyst at magtindberetninger siden 1. januar 2007 har været behandlet i henhold til den (ligeledes ovennævnte) procedure som Esbjerg Kommune har fastlagt. Kommunen har i den forbindelse bemærket at denne procedure giver grundlag for at vurdere om der er sket rettidig indberetning til kommunen. Jeg har noteret mig det oplyste om den procedure der blev fulgt før 1. januar 2007 og går ud fra at alle de magtanvendelser som jeg modtog skemaer på, er blandt de 27 indberetninger der er nævnt i referatet fra mødet i amtets psykiatriudvalg den 11. december Jeg har endvidere noteret mig at det efter den procedure som Esbjerg Kommune har fastlagt, er muligt at vurdere (og efterprøve) om der er sket rettidig indberetning. Som nævnt ovenfor, skal der i de skemaer der nu skal anvendes til registrering af magtanvendelse, gøres notat om tidspunktet herfor. Jeg bad Birkevangen om at sende mig en kopi af amtets eventuelle tilbagemeldinger på indberetningerne. Kommunen har oplyst at Ribe Amt i intet tilfælde har givet skriftlige tilbagemeldinger på de indberetninger som Birkevangen har indsendt. Dette er ændret ved den procedure som Esbjerg Kommune har fastlagt, idet kommunen forsyner alle indberetninger med en påtegning og eventuel tilbagemelding. Det fremgår af pkt. 2.b i kommunens administrative retningslinjer at kommunen gennemgår de modtagne indberetninger i begyndelsen af hver måned og returnerer skemaerne påstemplet godkendt efter 126 så hurtigt som muligt i den efterfølgende måned. Der gives ingen yderligere tilbagemelding medmindre en skemaført episo-

18 18/23 de vurderes at være et tilfælde af nødværge eller ulovlig magtanvendelse, og der i øvrigt skønnes at være behov for en skriftlig tilbagemelding. Ad punkt 6.1 Normeringer og sammensætning mv. Jeg bad om oplysning om hvorledes den afdelingsleder der var delt mellem Rosa afdeling og afdelingen i Vejen, og som fysisk var flyttet til Vejen, varetager sine forpligtelser i Rosa afdeling. Endvidere bad jeg om oplysning om hvorvidt de øvrige delte afdelingsledere opholder sig på begge afdelinger. Kommunen har oplyst at nævnte afdelingsleder har fået en bil stillet til rådighed, og at han er fysisk til stede på Rosa afdeling alle formiddage og var fysisk til stede på Øster Allé alle eftermiddage (indtil denne afdeling blev afviklet i december 2007). Kommunen har oplyst at samme ordning med små variationer også gælder for de øvrige afdelingsledere der leder mere end én afdeling. Af rapporten af 7. august 2006 om Ribe Amts tilsyn af Birkevangens afdeling i Vejen for psykisk syge misbrugere fremgik det at der var tale om en forholdsvis stor udskiftning i personalegruppen på denne afdeling på grund af de særlige forhold der er omkring beboerne. Jeg citerede to afsnit fra rapporten og bad om oplysning om hvorvidt det fortsat var et problem med personalesituationen i Vejen. Kommunen har oplyst at personalesituationen var stabil. På tidspunktet for kommunens udtalelse boede der kun tre beboere på denne afdeling idet den skulle være afviklet senest den 15. december I et citat af en beboerudtalelse i rapporten om den interne undersøgelse af Birkevangens værdier og beboernes holdninger til disse var det anført at personalet ikke rigtig havde tid om aftenen. Jeg bad om oplysning om hvorvidt det er et generelt problem med fortravlet personale om aftenen på Birkevangen.

19 19/23 Kommunen har oplyst at den nævnte rapport har været drøftet på et fælles beboerrådsmøde. Konklusionen var at den citerede udtalelse kun afspejlede en enkelt beboers holdning. Citatet er således ikke udtryk for en generel opfattelse blandt beboerne på Birkevangen. Jeg bad om at få oplyst om Birkevangen har en personalepolitik og/eller en personalehåndbog. Kommunen har oplyst at Birkevangen har en skriftlig personalepolitik der blev revideret af MED-udvalget da Birkevangen overgik til Esbjerg Kommune den 1. januar Jeg har noteret mig det oplyste og beder om en kopi heraf. På inspektionstidspunktet var Birkevangen ved at forsøge at overgå til en ordning hvorefter beboerne selv kan vælge deres kontaktperson. Jeg bad om oplysning om hvorvidt ordningen med at beboerne vælger kontaktpersoner kan fungere i praksis. Kommunen har oplyst at ordningen kun fungerer for beboerne på Slusen og Rosa afdeling. Ordningen går ud på at en nyindskrevet beboer får tildelt en kontaktperson den første måned hvorefter beboeren kan vælge en ny kontaktperson hvis han/hun ønsker det. Birkevangens øvrige afdelinger afventer en evaluering af ordningen. Jeg har noteret mig det oplyste og beder om underretning om resultatet af evalueringen. Ad punkt 6.2 Vikarer og sygdom Af arbejdspladsvurderingen for afdelingen i Vejen fremgik det at det skulle overvejes at indføre en lokal sygepolitik. Jeg bad om oplysning om hvorvidt der var lavet en sygepolitik for hele Birkevangen og/eller hvorvidt der var lavet en for de enkelte afdelinger. Kommunen har oplyst at Birkevangen ikke har udarbejdet en særlig sygepolitik for botilbuddets medarbejdere. Med Birkevangens overgang til Esbjerg Kommune pr. 1. januar 2007 er botilbuddets medarbejdere omfattet af Esbjerg Kommunes sygepolitik.

20 20/23 Jeg har noteret mig det oplyste og beder om en kopi af denne politik. Jeg bad om oplysning om hvem der står for rekrutteringen og indkaldelsen af vikarerne herunder om det er den enkelte afdeling der står for disse opgaver. Kommunen har oplyst at det er den enkelte afdelingsleder der står for såvel rekrutteringen som indkaldelsen af vikarer. Ad punkt 7.1 Generelt Jeg bad om at modtage Esbjerg Kommunes kvalitetsstandard for socialpsykiatriske tilbud. Kommunen har oplyst at kommunen har vedlagt kommunens kvalitetsstandard / servicedeklaration vedr. Botilbudet Birkevangen (bilag 10). Denne bærer overskriften servicedeklaration, og det er i indledningen nævnt at Birkevangen er Esbjerg Kommunes botilbud i socialpsykiatrien. (Under Esbjerg Kommune hører ligeledes Patriciahuset der bl.a. omfatter et mindre botilbud). Som nævnt i rapporten er kommunerne forpligtet til at udarbejde (generelle) kvalitetsstandarder for botilbud efter servicelovens 108, jf. bekendtgørelse nr. 620 af 15. juni Jeg beder kommunen om at oplyse om der er udarbejdet en generel kvalitetsstandard efter denne bestemmelse. Ad punkt 7.2 Ribe Amts og Esbjerg Kommunes tilsyn Jeg bad om at modtage Esbjerg Kommunes retningslinjer for tilsyn af Birkevangen når de forelå. Kommunen har vedlagt Sociale Tilbuds retningslinjer for tilsyn med bo- og dagtilbud der er udfærdiget den 14. september Jeg har noteret mig at kommunen nu har fastsat retningslinjer for tilsyn. Jeg beder kommunen om at oplyse om det overvejes at udarbejde en manual der kan benyttes når der foretages tilsyn.

21 21/23 På baggrund af det oplyste under inspektionen om hvordan tilsynet forventedes tilrettelagt, fremkom jeg med nogle bemærkninger til spørgsmålet om at sikre et uafhængigt tilsyn. Jeg bad Esbjerg Kommune om at oplyse hvad mine bemærkninger gav anledning til med hensyn til at sikre en passende uafhængighed af botilbuddet for den eller de personer der udfører tilsynsbesøget. Kommunen har oplyst følgende: Esbjerg Kommune har truffet beslutning om, at tilsyn med tilbud under Social og Arbejdsmarked udføres af afdelingens egne medarbejdere. Social og Arbejdsmarked er opmærksom på den uvildighedsproblematik som Ombudsmanden redegør for i rapporten. For at sikre størst mulig kvalitet i tilsynet, er myndighedsopgaven derfor pålagt Social Myndighed (brugerens sagsbehandler) i forhold til at føre tilsyn med de leverede ydelsers kvalitet i forhold til den enkelte bruger (bilag 2) og Sociale Tilbud i forhold til at udføre almindeligt tilsyn med egne tilbud. (Bilag 10). I Sociale Tilbud foretages tilsynet på Birkevangen af én af de to konsulenter i Psykiatriafdelingen. Sociale Tilbud påbegynder tilsynsopgaven inden udgangen af Sociale Tilbud er enig med Ombudsmanden i bemærkningerne om, at konsulentens varetagelse af tilsynsopgaven på et tilbud, som konsulenten kender godt og har daglig kontakt med forudsætter klarhed over hvilken rolle konsulenten har, hvornår. Ombudsmandens bemærkninger giver anledning til at Social og Arbejdsmarked, Sociale Tilbud vil have en skærpet opmærksomhed i forhold til at skabe og iagttage klarhed angående konsulenternes og myndighedsrådgivernes tilsynsopgave. Af bilag 2 som der henvises til, fremgår det at handicaprådgiverne der organisatorisk hører under Social Myndighed, har ansvaret for at følge op på de bevillinger der er givet borgerne, og som udmøntes i handleplanerne. Social Myndighed fører således det personrelaterede tilsyn som kommunen skal føre efter servicelovens 148. Det er i de vedlagte retningslinjer for tilsyn (bilag 10) anført at konsulenten varetager den løbende tilsynsfunktion som led i den almindelige konsulentbetjening, og at konsulenten varetager den egentlige tilsynsfunktion i forbindelse med det årlige tilsynsbesøg. Det er uddybet hvad det nærmere betyder. Det fremgår af Esbjerg Kommunes udtalelse at der er to konsulenter i Psykiatriafdelingen der organisatorisk hører under Sociale Tilbud. Som jeg gjorde opmærksom på under inspektionen, er det ikke uproblematisk at den samme konsulent (de samme to konsulenter) der indgår i det daglige samarbejde,

22 22/23 også fører tilsyn med botilbuddet (efter retssikkerhedslovens 16 og servicelovens 148 a). Jeg henviser i det hele til det som jeg har anført i den endelige rapport. Den ordning som Esbjerg Kommune har oplyst at kommunen vil benytte, sikrer efter min opfattelse ikke i tilstrækkelig grad uafhængighed. Jeg henviser til at en sådan ordning indebærer at kollegaer der efter det oplyste arbejder forholdsvis tæt sammen i samme afdeling (Psykiatriafdelingen), kommer til at undersøge og kontrollere hinandens arbejde. Som også nævnt i rapporten kunne Esbjerg Kommune efter min opfattelse overveje at lade en udenforstående person (evt. fra en anden afdeling i forvaltningen) forestå tilsynsbesøgene. Dette forudsætter at den pågældende har et godt kendskab til området. Spørgsmålet om at sikre et uafhængigt tilsyn er også rejst i bl.a. sagen om ombudsmandens inspektion af Bornholms Regionskommune. I denne sag henstillede ombudsmanden til regionskommunen at overveje at lade en udenforstående person (evt. fra en anden afdeling i forvaltningen) forestå tilsynsbesøgene. Hvis regionskommunen ikke umiddelbart var indstillet på at følge henstillingen, anmodede ombudsmanden regionskommunen om at tage kontakt til Socialministeriet (nu Velfærdsministeriet) for at få ministeriets vurdering af sagen. Ombudsmanden modtog herefter et brev af 18. december 2007 hvori Bornholms Regionskommune skrev at regionskommunen havde fulgt ombudsmandens råd om at tage kontakt til Velfærdsministeriet, og at der var aftalt møde til den 22. januar I en opfølgningsrapport nr. 3 af 11. februar 2008 bad ombudsmanden regionskommunen om at underrette ham om udfaldet af dette møde. Jeg afventer resultatet af mødet med Velfærdsministeriet i sagen om inspektionen af Bornholms Regionskommune inden jeg tager endeligt stilling til spørgsmålet om habilitet ved Esbjerg Kommunes tilsynsordning. Opfølgning Som det fremgår af de enkelte punkter ovenfor, har jeg bedt om nærmere oplysninger mv. vedrørende enkelte forhold. Jeg beder om at de oplysninger som jeg har bedt Birkevangen om, sendes gennem kommunen for at kommunen kan få lejlighed til at kommentere det som Birkevangen anfører.

23 23/23 Underretning Denne rapport sendes til Birkevangen, Esbjerg Kommune, Folketingets Retsudvalg og Birkevangens beboere og deres pårørende. Lennart Frandsen Inspektionschef

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 6. maj 2011 Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-3164-062/CBR 1/6 Den 5. marts 2009 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. november 2007 af Parkvænget.

Læs mere

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå.

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 17. maj 2004 af Boligerne Kildebakken. I rapporten anmodede jeg om underretning mv. vedrørende

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00139-1/PK 2/7 Den 14. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 12. oktober 2010 af

Læs mere

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2.

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen den 12. december 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 18. november 2010 Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 OPFØLGNING NR. 3 J.nr. 2007-2414-062/PH 1/9 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3.1.5. Øvrige rum... 2 Ad punkt 4.2. Medicin, læge mv.... 2

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 Den 9. november 2010 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 OPFØLGNING J.nr. 2007-3627-061/KV/PH 1/9 Den 25. september 2009 afgav jeg en endelig

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

Jeg modtog herefter en udtalelse af 5. september 2003 fra Vestsjællands Amt.

Jeg modtog herefter en udtalelse af 5. september 2003 fra Vestsjællands Amt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. august 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 28. februar 2002 af Bostedet Halsebyvænget. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger

Læs mere

Amtet har oplyst at erstatningsbyggeriet blev godkendt den 24. august 2006.

Amtet har oplyst at erstatningsbyggeriet blev godkendt den 24. august 2006. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. september 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostedet Spurvetoften den 1. marts 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009

Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009 Den 2. januar 2012 Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-3500-062/CBR 1/12 Indholdsfortegnelse Ad 3.1. Fællesområde... 2 Ad 4.2. Medicin og læge mv....

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. marts 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 2. og 3. november 2004 af Bornholms Regionskommune. I rapporten bad jeg kommunen om oplysninger

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 om min inspektion den 9. december 2002 af den sikrede institution Stevnsfortet. I rapporten bad jeg Stevnsfortet om

Læs mere

Jeg skal herefter udtale følgende:

Jeg skal herefter udtale følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. august 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Boligerne Kildebakken den 17. maj 2004. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007

Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007 Den 1. september 2009 Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007 OPFØLGNINGS- RAPPORT NR. 2 J.nr. 2007-1473-062/PH 1/9 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3. Bygningsmæssige forhold...

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af detentionen i Esbjerg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og direktoratet om oplysninger

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 Den 14. oktober 2011 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/12 Indholdsfortegnelse 4. Beboerne... 2 4.2.1. Medicininstruks mv....

Læs mere

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm):

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm): FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Esbjerg,

Læs mere

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 21. marts 2000 af detentionen i Roskilde. I rapporten bad jeg Politimesteren i Roskilde og Justitsministeriet

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø 07-03-2013. Sag 200717966 inspektion af Skovvænget den 18.

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø 07-03-2013. Sag 200717966 inspektion af Skovvænget den 18. Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 Ad punkt 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv....3 Ad punkt 2.3. Grundlaget

Læs mere

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus.

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere

Læs mere

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00363-17/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 5.4. Behandlingsplaner... 3 Ad 5.7. Aflåsning, forholdene for

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Servicedeklaration/Kvalitetsstandard - Birkevangen

Servicedeklaration/Kvalitetsstandard - Birkevangen Page 1 of 5 Intranote / Forvaltninger / Borger & Arbejdsmarked / Social & Tilbud / Kvalitetsstandarder/Servicedeklarationer / Psykiatri Birkevangen Servicedeklaration/Kvalitetsstandard - Birkevangen Socialpsykiatrisk

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal.

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. oktober 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 18. april 2002 af Fængselsafdelingen Kærshovedgård. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten.

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten. 1/9 Den 14. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. august 2006 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00076-1/ATG3 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 3.6. Samlet bedømmelse af de bygningsmæssige forhold... 3 Ad 5.

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 Den 4. november 2010 Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-0686-629/KV/PH 1/7 Den 4. august 2009 afgav jeg rapport om inspektionen den 15. april 2008 af Pension Engelsborg.

Læs mere

Den 31. maj 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen

Den 31. maj 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2007 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen den 12. december 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger vedrørende forskellige

Læs mere

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende:

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 9. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. I rapporten bad jeg pensionen om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af Stokholtbuen den 26. juni 2008

Inspektion af Stokholtbuen den 26. juni 2008 Den 23. november 2011 Inspektion af Stokholtbuen den 26. juni 2008 OPFØLGNING NR. 3 J.nr. 2008-1405-062/PH 1/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.1. Boenhederne... 2 Ad 3.2. Beboernes boliger... 3 Ad 4.2. Medicin,

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 5. august 2005 fra Københavns Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 5. august 2005 fra Københavns Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 17. januar 2005 af Bostedet Solstriben. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Ad punkt 2. Rapportgennemgang

Ad punkt 2. Rapportgennemgang Folketingets Ombudsmand 1 Den 14. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af detentionen i Rønne. I rapporten bad jeg Politimesteren på Bornholm og Justitsministeriet

Læs mere

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet.

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet. 1 Den 9. maj 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 21. februar 2000 af detentionen i Frederikssund. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Frederikssund og Justitsministeriet om udtalelser

Læs mere

I den anledning har jeg modtaget en udtalelse af 22. januar 2008 fra Psykiatriledelsen i Region Nordjylland, Psykiatrien.

I den anledning har jeg modtaget en udtalelse af 22. januar 2008 fra Psykiatriledelsen i Region Nordjylland, Psykiatrien. 1/6 Den 27. november 2007 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 14. juni 2007 af distriktspsykiatrien i Afdeling Syd, Aalborg Psykiatriske Sygehus, der hører under Region Nordjylland. I

Læs mere

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand.

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. september 2005 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 19. maj 2005 af Fængselsafdelingen på Holsbjergvej. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv.

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 11. marts 2011 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2008-2742-061/LF 1/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.1.3. Værelser

Læs mere

Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123

Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123 Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123 Skema til indberetning i henhold til Social- og Integrationsministeriets bekendtgørelse nr. 18 af 15. januar 2013 om magtanvendelse over for børn og

Læs mere

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 Den 28. maj 2010 Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-2414-062/PH 1/14 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3.1.5. Øvrige rum... 2 Ad punkt 4.2. Medicin, læge mv.... 3

Læs mere

Jeg skal meddele følgende:

Jeg skal meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. juli 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af detentionen i Hillerød. I rapporten bad jeg Politimesteren i Hillerød og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. januar 2006 afgav jeg en rapport om min inspektion den 29. september 2005 af detentionen på politistationen i Skanderborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv.

Læs mere

Den stedlige kommunalbestyrelse fører det generelle driftsorienterede tilsyn med tilbuddets personale, bygninger og økonomi.

Den stedlige kommunalbestyrelse fører det generelle driftsorienterede tilsyn med tilbuddets personale, bygninger og økonomi. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen Notat vedrørende Gladsaxe Kommunes forpligtelse i forbindelse med godkendelse af samt tilsyn med private tilbud. NOTAT

Læs mere

Psykiatri og Handicap

Psykiatri og Handicap Psykiatri og Handicap Tilsynsrapport Bofællesskabet Gl. Holtegade 24. januar 2008 1 TILSYNSRAPPORT. Tilbuddet. Bofællesskabet Gl. Holtegade Gl. Holtegade 9 2840 Holte Centerleder: Ditte Andersen Pladser:

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Den 14. december 2011 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING J.nr. 2010-3444-4248/PK3 1/17 Indholdsfortegnelse Ad 3 Bygningsmæssige forhold... 2 Ad 3.5 Cykelskur... 3 Ad 4.1 Funktionsniveau

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 Ad. pkt. 2. Rapportgennemgang... 3 Ad. pkt. 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen... 6 Ad. pkt. 2.4 Lægeundersøgelse...

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks Instruks for: Hvordan magtanvendelser registreres og indberettes Hvordan magtanvendelsesepisoderne

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. august 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. december 2001 af detentionen i Kolding. I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne

Læs mere

Der er på Egelys lukkede afdeling et baderum med to brusere. Der er ikke forhæng for bruserne.

Der er på Egelys lukkede afdeling et baderum med to brusere. Der er ikke forhæng for bruserne. 1 Den 15. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af institutionen Egely den 30. november 1999. I rapporten bad jeg institutionen Egely og Fyns Amt om nærmere underretning mv. vedrørende

Læs mere

Jeg nævnte at jeg går ud fra at personalet fører kontrol med gangmændenes rengøring

Jeg nævnte at jeg går ud fra at personalet fører kontrol med gangmændenes rengøring FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Københavns Fængsler Vigerslev Allé 1 Postboks 701 2450 København SV Dato: 4.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005.

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. august 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen på Station Amager. I rapporten anmodede jeg Politidirektøren i København,

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 Den 8. september 2010 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 3 J.nr. 2005-3035-628 1/8 Den 13. maj 2009 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 2 om inspektionen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 499 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00123-1/LBI 2/11 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Herbergscentret. Formålet

Læs mere

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2.

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2. Den 3. januar 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. oktober 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00074-5/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 2. Detentionslokalerne... 3 Ad 3.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentions-...

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00161-6/PH 2/12 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104 Kvalitetsstandard Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma Beskyttet beskæftigelse Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 103 og 104 Marts 2011 1 Indhold Lovgrundlag 3 Holbølls Minde Centret de

Læs mere

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt.

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. august 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Aasiaat den 19. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Lov om Social Service 104

Lov om Social Service 104 Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets- og samværstilbud Godkendt af Byrådet 29. februar 2012 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Kvalitetsstandardens

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af Arresthuset i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00160-4/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad punkt 4.1. Funktionsniveau

Ad punkt 4.1. Funktionsniveau FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Bostedet Munkehatten den 16. oktober 2002. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108)

Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108) Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 12. november 2013 Acadre doc. 150820-13 1. Indledning

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Udarbejdelse Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Januar 2016 Social og Handicap, Ældre og Handicap, Samstyrken, Lunden og Socialpsykiatrien Godkendelse 19 april 2016 Udvalget

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Godkendelse Revidering Acadre dokument nr. 174406-17 myndighed

Læs mere

Vi har forud for dette tilsyn aflagt besøg på stedet for at hilse på og se rammerne.

Vi har forud for dette tilsyn aflagt besøg på stedet for at hilse på og se rammerne. TILSYNSRAPPORT 2008 Uanmeldt tilsyn i Bofællesskabet Jyllandsgade - Mejsevej, Skive Kommune (Hjalmar Kjems Allé og Mejsevej) Tirsdag den 14. oktober 2008 fra kl. 12.00 Indledning Vi har på vegne af Skive

Læs mere

Ad punkt 2.2 Cellerne

Ad punkt 2.2 Cellerne 1/6 Den 27. december 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. oktober 2007 af Arresthuset i Ringkøbing. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog

Læs mere

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden.

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandard Overskrift Beskyttet beskæftigelse, Servicelovens 103 Handicap, psykiatri og socialt udsatte Lovgrundlag Serviceloven 103, 105 og 106. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Modtagere

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Centervej 18 20 i Auning den 20. februar 2013. Marts 2013 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid:

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 9. december 2002 af den sikrede institution Stevnsfortet. I rapporten bad jeg Stevnsfortet om oplysninger

Læs mere