00:00:00.00 Første pige: Jeg får enormt mange smerter ææhh der er også enorm stor chance for, at jeg besvimer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "00:00:00.00 Første pige: Jeg får enormt mange smerter ææhh der er også enorm stor chance for, at jeg besvimer."

Transkript

1 De vaccinerede piger udskrift 00:00:00.00 Første pige: Jeg får enormt mange smerter ææhh der er også enorm stor chance for, at jeg besvimer. Anden pige: Så har jeg ledsmerter engang imellem i min albue og knæ. Og så har jeg kvalme og svimmelhed og rigtig meget træthed. Tredje pige: Jeg har det lidt, som om jeg er fanget i en krop, som ikke er min. En rigtig gammel dames krop. Speak: En gruppe piger og unge kvinder samles. De kommer fra hele landet. Fælles for dem er, at de har fået deres liv ødelagt af en mystisk sygdom. Pigerne er overbeviste om, at en vaccine mod livmoderhalskræft har gjort dem syge. En vaccine, som de danske myndigheder har anbefalet dem at få. Nu føler de og deres familier sig voldsomt svigtede af de selvsamme myndigheder. Mor: Man bliver jo ved med at afvise det og sige, jamen der er ingen alvorlige bivirkninger, og der er ikke ret mange og ja, så det jeg føler, at de har svigtet rigtigt meget. Speak: TV 2 Dokumentar undersøger i dette program, hvad myndighederne har gjort for pigerne, og om pigernes mistanke til vaccinen er begrundet. Flere læger står nu for første gang frem med deres bekymring for, at pigernes sygdomme hænger sammen med vaccinen. Læge Louise Brinth: Jeg siger: Vi ser et mønster, det råber til himlen. Overlæge Jesper Mehlsen: I fællesskab burde man gå ud og finde ud af, hvad er det her for noget fremfor at stå på den ene side at nægte det og den anden side at sige, jamen vi tror, at det hænger sammen. Speak: Men er det vaccinen eller noget andet, der har medvirket til, at pigerne er blevet syge? Da vi graver i sagen, finder vi ud af, at de danske sundhedsmyndigheder skjuler afgørende dokumenter. Jurist Oluf Jørgensen: Det er stærkt kritisabelt, at disse indberetninger er holdt skjult. Spørgsmål til Henrik G. Jensen, Sundhedsstyrelsen: Er det bevidst, at du har udeladt de her mails? Henrik G. Jensen: Nej, det er det ikke. Det er det ikke. 00:02:36.18 Amalie er 15 år. Hun er sammen med sin mor, Marianne, på vej til London. Hun skal behandles for en sygdom, der har plaget hende i snart tre år. Amalie: Jeg bliver rigtig svimmel. Og jeg får det sådan fysisk dårligt, når jeg er oppe i mere end ti minutter. Familien har selv betalt for behandlingen, da det danske sundhedsvæsen ikke har kunnet gøre Amalie rask. Amalies mor: Hvis det skulle vise sig, at det derovre ikke hjalp, så ender hun vel, som hun har det nu ved det, at man ikke har nogen tilbud i Danmark, der kan gøre noget, altså der kan hjælpe hende. Og jeg bliver nødt til at tro på, at det skal lykkes det derover. For nogle år siden var Amalie en helt almindelig glad pige.

2 Amalies mor: Hun var enormt aktiv. Meget meget glad. Meget snakkende. Var altid sammen med veninder. Hun kunne lide at løbe og cykle og bruge sin krop. Amalie: Jeg kunne ikke sidde stille, og jeg var glad og ja, en meget sådan frisk pige eller, hvad man skal sige. Speak: Men for snart tre år siden, skete der noget med hende, der fuldstændigt forandrede livet hjemme i huset i Ikast. Amalie: Nu laver jeg jo ingenting. Altså jeg kan ikke holde til det. Jeg bliver svimmel. Og min hovedpine bliver værre. Og min træthed og kvalme, og den tid jeg ikke sover, der ligger jeg også inde i sengen. Speak: Amalie er nu så dårlig, at hun ikke har været i skole i over et år. Amalies mor: Det er jo også frygteligt, fordi det er jo ikke sådan, en 15-årige skal leve sit liv. I 2011 beslutter Amalies mor, at Amalie skal vaccineres mod livmoderhalskræft. Amalies mor: Det blev anbefalet alle steder fra. Og fordi jeg selv havde et forstadie til livmoderhalskræft og fik at vide, at det er en god ide, at min datter ikke skal udsættes for det samme. Speak: Amalie bliver derfor vaccineret hos sin egen læge. I alt tre stik. Amalies mor: Et par dage efter fik hun meget meget stærk hovedpine og feber, og det fortsatte i lange lange perioder, hvor hun fik meget stærk hovedpine og var træt, træt. Der blev hun også tit svimmel og fik kvalme, når hun kom op af sengen. Speak: Amalie får det værre og værre. I de tre år, der snart er gået, har ingen læger kunnet finde ud af, hvad hun fejler og dermed hjælpe hende. Det er derfor mor og datter nu er på vej til London. 00:05:33.07 Speak: I 2009 begynder Sundhedsstyrelsen at anbefale, at en vaccine mod livmoderhalskræft også kaldet HPV-vaccinen skal tilbydes gratis til alle piger fra 12-års alderen. Målet er, at hvis alle unger piger vaccineres med HPV-vaccinen, bliver risikoen betydelig mindre for, at de senere i livet udvikler livmoderhalskræft. Henrik G. Jensen: Her havde vi mulighed for at vaccinere mod en dødelig kræftsygdom. Det er jo en kræftsygdom, som rammer mange danske kvinder. Speak: HPV-virus overføres seksuelt og kan i sidste ende udvikle sig til livmoderhalskræft. Hvert år dør ca. ethundrede danske kvinder af sygdommen. Iben Holten, Overlæge, Kræftens Bekæmpelse: Vi så rigtig gode muligheder for at reducere antallet af kræfttilfælde og reducere antallet af forstadier til visse kræfttyper hos kvinder, og det syntes jeg var så vigtigt. Vi vil godt understøtte og stoppe smittespredningen i befolkningen. Speak: Myndighederne beslutter sig for præparatet Gardasil. Og Kræftens Bekæmpelse kører en oplysningskampagne, der opfordrer piger i målgruppen til at få vaccinen. Spot fra Kræftens Bekæmpelse: Mira Wanting: Se at komme ud af klappen. Tre stik, og så er det overstået.

3 Speak: I dag er omkring en halv million piger og kvinder i Danmark blevet vaccineret med Gardasil. Langt langt de fleste uden nogen problemer. Men lidt over 1000 piger er indberettet til Sundhedsstyrelsen med mulige bivirkninger. Af dem karakteriseres de 283 som alvorlige. Alle pigerne her mener, de har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen. Men hvad er der galt med pigerne, og hvad har de danske myndigheder gjort for at hjælpe dem. 00:07:34.15 Katrines kæreste: Katrine, Katrine. Speak: Billederne her er optaget af Katrines kæreste. Der går næsten ikke en dag, uden at hun besvimer mindst en gang. Katrine: Jeg lider af Altså det er gået fra at lide af kronisk feber til at være periodisk feber. Det var lammelser. Så blev jeg lige pludselig lam i benet, eller så blev jeg lam i armen. Til, at det blev i hovedet og ansigtet og flere steder på kroppen, hvor jeg bare blev lam for en periode. Og det er daglige besvimelser. Det er en helt ekstrem hovedpine. Det er noget, jeg aldrig nogensinde har været i nærheden af at have før. Altså sådan hel migrænelignende hovedpine, som gør, at jeg nogle dage kaster op af det. Så skidt har jeg det. Speak: Katrine er gået fra at være meget fysisk aktiv til i dag at lide af kroniske smerter og træthed. Katrine fortæller, at sygdommen begyndte kort efter hun fik vaccinen mod HPV. Katrine: Jamen, jeg blev ret hurtigt syg af den. Jeg fik, tror jeg, to dage efter enormt høj feber. så høj feber, at jeg ikke kunne gå på arbejde. Og fjorten dage efter jeg fik vaccinen, røg jeg ind akut på Hvidovre Hospital. Speak: I dag skal Katrine kæmpe for at få sin hverdag til at hænge sammen. Og hun har på grund af sin sygdom været nødt til at sætte sit universitetsstudie på nedsat tid. I den tid Katrine har været syg, har hun været på 22 hospitalsafdelinger i håb om at finde årsagen til sine symptomer. Katrine: Rigtig mange afdelinger har givet op på at finde ud af, hvad der foregår. Og nogle har ment, at så måtte det være noget psykisk, når vi ikke kunne finde noget fysisk. Speak: Ifølge Katrine bliver det alle steder afvist, at hendes sygdom kan skyldes vaccinen. Katrine: Jeg er blevet simpelthen nødt til at lade den tanke være, at det kunne have noget med vaccinen at gøre, for den havde ikke nogen bivirkninger. Louise Brinth: Katrine, kom indenfor. Speak: Katrine var tæt på at opgive at finde ud af, hvad der var galt, indtil hun mødte Louise Brinth her. Louise Brinth: Vær så god at sidde ned. Katrine: Det er den bedste oplevelse, jeg har haft, tror jeg, i hele dette forløb. Jeg har følt mig taget rigtig godt imod. Og følt mig nok taget alvorligt. Det er nok det bedste ord at putte på det. Louise Brinth: Hvordan har du det? Katrine: Det går ikke særlig godt for tiden. Louise Brinth: Og du har åndenød, og ondt i brystet og besvimer hele tiden? Så skal vi have kigget på dit hjerte.

4 Speak: Vi er på Frederiksberg Hospital. Her på Synkopecenteret, er de specialister i at hjælpe patienter, der blandt andet lider af besvimelser og svimmelhed som Katrine. Louise Brinth: De symptomer, som du nu havde, for en uge fjorten hvad, er det et par uger siden? Katrine: Ja. Louise Brinth: Er der værre end noget andet, du har oplevet før? Katrine: Ja. Louise Brinth er læge på centeret. Antallet af unge vaccinerede piger, der kommer til hende med ensartede symptomer er vokset så meget, at hun har valgt at stå frem med sin bekymring. Louise Brinth: De her piger er så påvirkede, at deres dagligdag ikke hænger sammen, og det er meget få af dem, som vi reelt har kunnet stille en diagnose på eller give et behandlingstilbud i Danmark. Så vi står med noget, som vi ikke rigtigt ved, hvad vi skal gøre ved. Katrine: Jeg har haft to helt voldsomme ture, hvor altså, hvor de også har reageret akut, fordi de troede eller var bange for, at det kunne være en blodprop. Speak: Louise Brinth mistænker, at pigernes symptomer stammer fra vaccinen. Louise Brinth: Jeg synes, det der i virkeligheden jo rejser mest mistanke om, at det kan være en bivirkning, er at de fleste af dem beskriver meget kort tidsmæssigt forløb fra vaccinen til de får symptomerne. Louise Brinth: Så mangler vi bare blodprøven. Ja. Har du en yndlingsarm? Der kommer et stik her, sådan her. Speak: Hun understreger dog, at hun bakker fuldt op om at vaccinere mod livmoderhalskræft. Louise Brinth: Sådan der Det er en god vaccine, og det er godt at beskytte mod livmoderhalskræft. Men man kan sige, at vi har en voksende gruppe af piger, som vi ikke får hjulpet godt nok. Og jeg synes også, at hvis vi ikke tager det alvorligt, så kan det jo være med til at skabe mistillid til vaccinen, og det synes jeg det duer ikke. Så derfor står jeg frem nu. Speak: Synkopecenteret har nu undersøgt ca. 80 piger, der forbinder deres sygdom med vaccinen. Jesper Mehlsen: De fortæller det samme, selvom de kommer forskellige steder fra i landet og ikke kan vide, hvad de andre har sagt. Speak: Jesper Mehlsen er forskningsleder og overlæge på Synkopecenteret. Han har også lavet arbejde for det medicinalfirma, der står bag Gardasilvaccinen. Blandt andet har Jesper Mehlsen været med til afprøvning af en en nyere version af den nuværende HPV-vaccine. Også han mener, der er en mulig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer. Jesper Mehlsen: Jeg har jo set på der her nu i tredive år, og jeg har ikke set den sammensætning af symptomer, som de kommer med, og det er meget ensartet, det de kommer og fortæller. Og de kommer og fortæller, at det er kommet i tæt relation til, at de er blevet vaccineret. Og derfor må man sige, at der er en tråd i hele deres historie. Speak: Derfor mener både Jesper Mehlsen og Louise Brinth, at de danske myndigheder bør hjælpe alle de syge piger, og ikke mindst finde ud af, om deres sygdom har noget med vaccinen at gøre.

5 Jesper Mehlsen: Man kan sige med det billede, vi har i øjeblikket, er det 1-2 af , der får disse bivirkninger. Så det er altså en sjælden bivirkning, men det er noget, man skal tage alvorligt, for det er slemt for den, der får bivirkningerne. Speak: Men har de danske myndigheder så taget det alvorligt. Louise Brinth fortæller, at hun i flere omgange har advaret Sundhedsstyrelsen om situationens alvor. Sundhedsstyrelsen er den myndighed, der har ansvaret for at se på vaccinens bivirkninger. 00:13:26.06 Louise Brinth: Jeg synes, at jeg har prøvet at sparke hul igennem og gøre opmærksom på, at nu er det nu. Også ved at beskrive grundigt, hvad vi ser herude. Interviewer: Synes du, Sundhedsstyrelsen har taget ansvar i denne her sag? Louise Brinth: Ikke i forhold til det her. Ikke endnu, nej. Speak: Spørgsmålet er, hvad Sundhedsstyrelsen har gjort med Louise Brinths advarsler. For at finde ud af det, beder vi Sundhedsstyrelsen om aktindsigt i al den korrespondance, de har haft med Synkopecenteret. En aktindsigt, der skal vise sig at give store problemer i Sundhedsstyrelsen. Louise Brinth har også opdaget et andet fællestræk hos pigerne. De var meget sportsaktive, før de blev syge. Det styrker hendes mistanke til vaccinen. Louise Brinth: Jeg brugte et spørgeskema for at få tal på, hvor sportsaktive de har været og jeg tror, at 3 ud af 4 har været aktive på højt niveau. Og halvdelen af dem på eliteniveau. Altså, det er utroligt påfaldende. Jesper Mehlsen: Vi ved, at det at træne på højt niveau, ændrer på ens forsvarsmekanismer og ens måder at reagere på vacciner, og det kunne godt være, at man i fremtiden, lige skulle spørge pigerne, om har du trænet meget i den senere tid? Så kunne det godt være, at man skulle lade være med at vaccinere dem på det tidspunkt, og så vente til et tidspunkt, hvor de ikke trænede så meget. Grafik aktindsigt Sundhedsstyrelsens korrespondance med Synkopecenteret (flere gange gennem indslaget) 00:14:54.04 Speak: Laura hørte tidligere til eliten af ungdomsfodboldspillere. Laura: Jeg tror, at det var her, hvor jeg blev udtaget til landsholdet, faktisk. Jeg har været på unionsholdet, og senere blev det STU, som er en bruttotrup til Landsholdet og blev også udtaget til U16-Landsholdet. Lauras mor: Nå ja, det rigtigt. Det ser meget officielt ud. Hun var blandt de bedste, det var hun. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at hun ville have haft nogle rigtigt gode muligheder indenfor den sport også fremadrettet, hvis ikke hun havde fået det stik. Speak: I dag er Laura langt fra landsholdet. Hun bor hjemme og er på kontanthjælp. Og har daglige stærke smerter og kronisk træthed. Min drøm var, at her efter HF, der skulle jeg starte på politiuddannelsen, og det kan jeg så jo ikke. Og jeg ved ikke engang, om jeg kan blive i stand til at tage en uddannelse. Speak: Laura er overbevist om, hvad der har gjort hende syg. Laura: Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er Gardasil. Og det tror jeg, fordi eller det ved jeg, fordi at når jeg kigger i min journal, så er det så tydeligt, at efter mit andet stik, der begynder jeg bare at blive rigtig syg. Så det skulle være et meget tilfældigt sammenfald, hvis det skulle være noget andet.

6 Speak: Laura har nu droppet både fodbold og uddannelse, og hun tør ikke længere tænke på fremtiden. Laura: Og jeg har ikke tænkt over, hvor gammel jeg vil blive men jeg har da tænkt over, hvor gammel, jeg vil orke at blive. Interviewer: Hvad skal det sige? Laura: Jamen, jeg synes bare ikke det er noget liv, hvis jeg ved, at de næste tredive år, skal jeg have det ligesom nu. Ja. Intv. Lauras mor: Jeg har jo gået hele mit liv og troet, at hvis man fik brug for hjælp, hvis man blev syg og fik brug for hjælp, så levede vi i hvert fald i et land, hvor vi også nok skulle få den hjælp. Og det har jeg jo fået et helt andet syn på. Der er ikke nogen hjælp at få her overhovedet, så længe, at Sundhedsstyrelsen ikke vil anerkende, at der er et problem. Og det gør mig rigtig rigtig vred. Interviewer: Hvad håber du, Laura? Laura: Jamen. Anerkendelse af, at vi er mange piger, der er blevet syge. Det ville være noget af det største, og så derfra at kunne lave en plan om, hvordan kan de hjælpe os. Fordi jeg føler, at man står helt alene, og man skal selv finde ud af, hvad for nogle behandlingssteder, man skal tage til. Der er ikke nogen, der hjælper dig eller guider dig og fortæller dig, hvad du skal. 00:17:50.21 Speak: Det er regionerne, der har ansvaret for at behandle danske patienter. Ulla Astman er formand for Sundhedsudvalget i danske regioner. Interviewer: En af de her piger i programmet, hun fortæller, at hun har været på 22 afdelinger for at finde ud af, hvad hun fejler. Synes du, at det er rimeligt? Intv. Ulla Astman: Nej, det synes jeg bestemt ikke er rimeligt. De her mange omgange, hvor pigerne har følt sig fortabte i systemet, og de har cyklet rundt, deres forældre er blevet frustreret, pigerne er selvfølgelig også blevet frustreret over det. Det er ikke i orden. Det er ikke rimeligt. Speak: Men pigernes sygdomme er ikke ny viden for regionerne. Allerede for et år siden, sagde Ulla Astman næsten det samme til avisen Nordjyske. Citatgrafik Ulla Astman i Nordjyske: det er en træls og ulykkelig problemstilling, som vi skal have taget bedre fat om. Speak: Og den gang lovede hun, at der ville ske forbedringer for pigerne, hurtigt. Citatgrafik Ulla Astman i Nordjyske: Jeg forestiller mig, at der sker noget i løbet af foråret. Speak: Det var i Interviewer: Nu er der gået et år, synes du, at det er at tage fat om problemet og arbejde hurtigt? Ulla Astman: Jamen. Jeg må erkende, at noget tage nogle gange mere tid, end vi havde regnet med. Jeg havde håbet på, at vi kunne være kommet hurtigere i forhold til at samle viden, men det er et meget uklart område. Interviewer: Alle de steder, hvor de her piger har været, så har man afvist, at deres sygdom kan skyldes vaccinen. Hvordan kan jeres sundhedspersonale være sikker på det?

7 Ulla Astman: Nu er det ikke os, der mig bekendt, sådan har hverken afvist eller heller bekræftet bivirkninger ved vaccinen, for det kan vi faktisk ikke. Det er ikke vores opgave. Det er således, at ansvaret for alle vaccinationsprogrammer her i landet, det uanset, om det er HPV eller det er de øvrige børnevaccinationsprogrammer, det ligger hos Sundhedsstyrelsen. Interviewer: Er Sundhedsstyrelsen overhovedet i stand til at vurdere, om et produkt som Gardasil er sikkert nok? Henrik G. Jensen: Ja, det er vi fuldstændig i stand til. Vi skal vurdere, om fordele overstiger ulemper ved dette her produkt. Og det har vi gjort, og det er vi fuldt kapable til. Vi er ovenikøbet enige med resten af Europa, vi er enige med FBA, altså den amerikanske sundhedsstyrelse, og vi er enige med verdenssundhedsorganisationen i den vurdering. 00:19:43 Speak: Vi har nu modtaget vores aktindsigt fra Sundhedsstyrelsen. Vi bad dem sende al korrespondance de har haft med Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital om HPV-vaccinen. Men der er noget galt. I aktindsigten kan vi ikke finde egentlige advarsler sendt fra Louise Brinth til Sundhedsstyrelsen. Klip: Louise Brinth: Jeg synes, at jeg har prøvet at sparke hul igennem og gøre opmærksom på, at nu er det nu. Speak: Vi beder derfor om aktindsigt hos Frederiksberg Hospital. Her vil det fremgå, hvad de har sendt til Sundhedsstyrelsen. 00:20:22.12 Speak: Amalie er ankommet til London, hvor hun skal behandles. Amalies mor: Jamen, det er da en frygtelig situation. Og et eller andet sted, der jeg også vred over, at jeg selv skal til at skrabe penge sammen for at få hjulpet min datter til at få det bedre. At der ikke er nogen tilbud i Danmark, at både sundhedspersonalet og Sundhedsstyrelsen og politikerne ikke vil høre på det store kor, der efterhånden er af piger, som har det dårligt efter den vaccine. Speak: Familien regner med at skulle bruge på behandlingerne i London. Amalies mor: Så må jeg låne i banken, og jeg har også noget familie, som har lovet, at jeg må låne af dem, men det skal jo betales tilbage på et tidspunkt igen, så altså det kommer da til at gå ud over vores hverdag, at hun skal derover. Speak: På den engelske klinik fortæller de, at de har haft i alt seks danske piger i behandling for stort set samme sygehistorie som Amalies. At de er blevet syge efter stikket med Gardasil-vaccinen. En af de danske piger er Simone. Simone: Har du egentligt også problemer med sådan at få kroppen varm? Amalie: Ja. Simone: Altså sådan, at er helt kold og sådan? Amalie: Mest mine hænder og fødder.

8 Simone: Ja, også her. Amalie: Træls Simone: Ja. det er en af de ting, der irriterer mig mest. Det ikke at kunne dyrke sport. Før jeg blev syg, der løb jeg sådan 4-5 gange om ugen. Speak: Behandlingen består af forskellige præparater, som pigerne får gennem et drop i armen. Efter to timer med drop, skal Amalie til konsultation hos Dr. Damien Downing. Dr. Damien Downing: From the history that you gave me it certainly sounds as is the Gardasil was the thing that really made it happen. Really made her sick. Before Gardasil before the HPV-vaccination we did not see people like this. We gave you five IVs then. Ok. Tell me, how did you feel after that? Amalie: I felt a little sick. Dr. Damien Downing: Yeah. Each time it is like you are kind of detoxing. Speak: Han forklarer, at hans behandling, som består af blandt andet vitaminer og fedtstoffer, kan være med til at forbedre funktionen og genopbygge strukturen i pigernes såkaldte mitokondrier, der er en vigtig del af kroppens celler. Dr. Damien Downing: It is a detox process broadly speaking. It fits into the general category of a detox treatment. Speak: Downings behandling er ikke anerkendt af hverken de britiske eller de danske sundhedsmyndigheder. 00:23:25.06 Speak: Vi har fået en af Danmarks førende professorer på området til at kigge på Damien Downings målinger af de danske pigers celler. Han kan ikke sige noget om Amalie, da hun stadig mangler enkelte målinger. Men han har set på tallene fra blandt andre Simone. Intv. Niels Gregersen: Der kan vi altså se, at det er alvorligt det her. Jeg vil kalde det sådan en systemisk dysfunktion, som kan skyldes mange forskellige ting, og vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvad årsagen er. Jeg kan bare se, at de er alvorligt syge, og det kan man jo også se, de er, jo. De er jo meget trætte og har andre symptomer. Speak: Niels Gregersen kan altså ikke sige, om der er en sammenhæng mellem pigernes symptomer og vaccinen. Men han mener, at Damien Downings behandling muligvis kan hjælpe. Interviewer: De her piger, de fortæller jo, at de har fået det bedre efter den her behandling. Giver det mening for dig? Niels Gregersen Ja, det gør det bestemt, fordi hvis man kigger på, hvad der er i den blanding, som de får, ik, så er der noget, der kan genoprette mitokondriernes energifunktion.

9 Speak: I Danmark har der tidligere været debat og mistanke til vaccinen. Arkiv HPV-indslag fra TV 2 Nyhederne: Nu skal det handle om en vaccination, som mange unge kvinder siger nej til I dag mødtes en del af de kvinder, der har oplevet symptomer på skader efter vaccinationen mod livmoderhalskræft Speak: Men debatten stoppede, da en stor undersøgelse frikendte HPV-vaccinen i at være skyld i en lang række sygdomme. Arkiv HPV-indslag fra TV 2 Nyhederne: Den tidligere udskældte HPV-vaccine øger ikke risikoen for at få blodpropper, det viser en stor undersøgelse fra Statens Seruminstitut. 00:25:00 Speak: Statens Seruminstitut og Karolinska Instituttet i Sverige havde i et stort studie kigget på data fra næsten en million piger. De ville se, om de HPV-vaccinerede piger havde øget risiko for en lang række alvorlige sygdomme i forhold til piger, der ikke var vaccinerede. Det havde de ifølge undersøgelsen ikke. Firmaet bag Gardasil har ikke ønsket at deltage i dette program. Men de henviser blandt andet til en ny og lignende undersøgelse fra Statens Seruminstitut og Karolinska Instituttet: Citatgrafik: Resultatet viser ingen forskel mellem vaccinerede og uvaccinerede personer med hensyn til en bred vifte af de sygdomme, der ofte associeres med vaccination. Speak: Skriver Mads Damkjær fra firmaets danske afdeling i en til TV 2 Dokumentar. Men undersøgelserne kan ikke bruges til at sige noget, om de mange piger fra Synkopecenteret, lyder det fra kritikere. Langt de fleste af de piger, har nemlig ikke fået nogen af de diagnoser, som rapporterne har undersøgt. Jesper Mehlsen: Jeg har diskuteret det med dem, der har lavet undersøgelsen, og det, man kan sige, er, at de laver det på basis af nogle registre. Og hvis ikke de her symptomer er opført i registrene, så ser man dem jo ikke. Louise Brinth: Problemet er, at sådan en undersøgelse, den er jo sådan lidt som en si, hvor man programmerer denne si til at fange nogle bestemte diagnoser. Men de her piger, som vi snakker om nu, de har jo ikke en fælles diagnose. De dukker ikke op i en sådan en undersøgelse. Så den kan ikke bruges til noget i forhold til de piger, vi snakker om. Speak: Langt størstedelen af de vaccinerede piger, der har søgt om erstatning har indtil videre fået afslag fra patienterstatningen. Kun tre piger har samlet fået over fire millioner kr. i erstatning. Hverken Amalie, Katrine eller Laura har endnu søgt om erstatning. 00:26:53.13 Louise Brinth: Hej Amalie, jeg hedder Louise og er læge her. Speak: Amalie og hendes mor er nu tilbage fra London.

10 Louise Brinth: Velkommen til. Er du ok, Amalie, kan du godt sidde her? Du må også gerne lægge dig ned, hvis du har det bedre med det. Amalie: Nej, det er fint. Speak: Udover at pigerne er meget sportsaktive har Louise Brinth også fundet et andet fællestræk. Louise Brinth: Når man er på din alder, så skal pulsen ikke stige mere end 40, når man rejser sig op. Og det giver man nogle gange den diagnose, der hedder POTS. Men det betyder bare, at man får hurtig puls, når man rejser sig op. Og man er typisk træt, man er svimmel, og man har kvalme forbundet med det. Speak: Omkring halvdelen af dem, hun har undersøgt, lider af POTS. POTS er en tilstand, hvor kroppen har svært ved at styre pulsen. Det kan give svimmelhed og besvimelse. Louise Brinth: Det, vi gør, det er, at vi måler pulsen hele tiden og blodtrykket hele tiden for at se, hvordan de opfører sig. Speak: Det kan betyde svimmelhed og besvimelse. Sygeplejerske: Godt, så skal du bare tage plads. Du får lige en masse dimsedutter på her Speak: Louise Brinth og hendes kolleger skal nu undersøge, om Amalie også lider af POTS. Undersøgelsen gennemføres ved, at Amalie placeres i et vippeleje i forskellige positioner samtidig med, at man måler om pulsen stiger markant. Ud fra denne undersøgelse kan man konstatere, om Amalie også lider af POTS. Sygeplejerske: Så nu får vi at se her, når Louise lige kommer ned og snakker med dig, om vi lige kan finde et eller andet på skærmen. Louise Brinth: Her er skærmen. Det er det, vi har fra dig. Det røde heroppe, det er din puls. Du kan se, der står sådan en skala, herude. Og det der er blodtryk. Når vi vipper dig op, så kan vi se, at din puls, den stiger fra 91 til 135. Grundlæggende kan jeg ikke stille diagnosen, når du ligger så meget i sengen. Når du ligger så meget i sengen, så bliver du mere og mere POTS-agtig. Du får en puls, der stikker helt af, og din krop fungerer slet ikke. Men jeg kan sige, at det ligner det. Og det, at du har alle andre symptomer, det lugter også af, at det kunne være i den boldgade. Louise Brinth: Vi ser et stigende antal af dem. Vi har prøvet at gøre det op fra 97 til sidste år. I 97 var der 2 patienter, der opfyldte diagnosekriterierne, og sidste år var det 57. Øhm, så der har været en stigning i antallet, men sådan en acceleration det sidste par år. 00:29:09.00 Speak: Vores aktindsigt fra Synkopecenteret er nu kommet. Her finder vi en række bekymrende advarsler om pigernes tilstande, som Louise Brinth har sendt til den ansvarlige i Sundhedsstyrelsen, Henrik G. Jensen. Advarsler, som Henrik G. Jensen ikke udleverede til TV 2 Dokumentar, da vi bad om aktindsigt i korrespondancen. Interviewer: Jeg kan se, at hun sender dig en bekymringsmail den 20. september, hvor hun beder om jeres hjælp.

11 Grafik med citat: Bekymrende er det, at der nu også er et stigende antal unge kvinder, som først har fået symptomer et år eller flere år efter vaccinen. Men som nu også er utrygge og bange for, at det er vaccinen, der har gjort dem syge. Interviewer: Den er ikke udleveret til os, hvordan kan det være. Henrik G. Jensen: Det tør jeg ikke sige, det må være en fejl. Interviewer: Den 20. marts 2014 får du endnu en fra Louise Brinth. Grafik med citat: Jeg tror ikke, at vi kan mane det her i jorden, men til gengæld tror jeg, at vi har en mulighed for at håndtere det her rigtig godt i et samarbejde. Interviewer: Den har vi heller ikke fået udleveret. Er det også en fejl? Henrik G. Jensen: Ja, I har jo krav på at få det. Og hvis I ikke har fået det, så er det da en fejl. Interviewer: Den 12. maj gentager det sig så, denne her fejl. Grafik med citat: Alle spørger, hvad systemet gør ved det stigende antal piger med mulige bivirkninger Interviewer: Det er tredje advarsel, I får, er det også en fejl Henrik G. Jensen: Næh, det vi får jo de der henvendelser også fra patienterne. Interviewer: Jamen, hvorfor udleverer du ikke det til os? Henrik G. Jensen: Jamen, det må være en fejl, hvis du ikke har fået det. Interviewer: Tredje fejl. Henrik G. Jensen: Ja, det kan det være. Hvis vi ikke (afbrydes) Interviewer: 19. juni jeg er nødt til at tage det her modtager du en fjerde bekymringsmail fra Synkopecenteret under emnet hjælp. Grafik med citat: Vi kan snart ikke holde til det længere bare at lade stå til. Hvordan sikrer vi os, at de som minimum ikke bliver latterliggjort i det danske sundhedsvæsen. Du drømmer ikke om, hvor grelt det er. Burde vi ikke finde ud af, hvad de fejler? Interviewer: Det er fjerde advarsel, du har glemt at udlevere til os. Under en fejl. Henrik G. Jensen: Ja, det må det være. Det er jeg da ked af. Interviewer: Er det bevidst, at du har udeladt de her mails? Henrik G. Jensen: Nej, det er det ikke. Det er det ikke. Speak: Vi viste sagsakterne til mediejurist Oluf Jørgensen.

12 Oluf Jørgensen: Det virker som et røgslør. Sundhedsstyrelsen giver indtryk af åbenhed, offentlighed vi træffer beslutning om aktindsigt, og så tilbageholder man faktisk de vigtigste dokumenter. Sundhedsstyrelsen har tilsidesat loven. Speak: Louise Brinth sender mindst fire mails, hvor hun advarer Sundhedsstyrelsen om pigernes tilstand og beder myndighederne om at handle. Desuden sender Louise Brinth en fem siders gennemgang, hvor hun opfordrer Sundhedsstyrelsen til at få samlet en stribe eksperter til at belyse problemet. Denne er heller ikke udleveret til TV 2. Oluf Jørgensen: Jeg har svært ved at tro, at det er noget, man har glemt. Men jeg kan jo ikke udelukke det. I så fald er der et vældigt rod i deres journalsystem, og det er også i strid med offentlighedsloven. Interviewer: Er I en rodebutik, eller forsøger I at dække over en sag? Henrik G. Jensen: Vi er hverken en rodebutik eller forsøger at dække over en sag. Vi må beklage, at vi ikke har sendt det til dig. Interviewer: Man kunne få den mistanke, at Sundhedsstyrelsen har travlt med at dække over problemets omfang ved ikke at udlevere de her akter. Hvad er din kommentar til det? Henrik G. Jensen: Det synes jeg jo, er forkert. Vi offentliggør alt, hvad vi overhovedet finder omkring bivirkninger for Gardasil. Alt bliver offentliggjort. Alt kommer ud med vores vurderinger. Der bliver ikke stukket noget som helst under stolen. Tværtimod. Alt bliver sendt ud, så det synes jeg ikke er en fair fremstilling. Interviewer: Så de fire mails fra Louise Brinth ude på Synkopecenteret, det er simpelthen bare en smutter? Henrik G. Jensen: Ja, jeg ville gerne have sendt dem til dig. Det havde jeg ikke haft nogen problemer i. 00:34:33.15 Speak: Amalie, Laura og Katrine har alle et stort ønske. At de danske myndigheder anerkender, at de er blevet syge af vaccinen. Ingen af dem har fået en klar diagnose, men Laura og Katrine har fået at vide, at de lider af POTS. Amalie venter stadig på endeligt svar. Henrik G. Jensen: For det første kan man sige, syge piger. De skal i behandling. Sådan må det være. Og det er, som det er. Men vi skal selvfølgelig se på, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og den bivirkning, der hedder POTS. Speak: Sundhedsstyrelsen vurderer, at kun omkring en femtedel af de 283 indberettede alvorlige bivirkninger, kan skyldes vaccinen. Henrik G. Jensen: Så er der en lang række indberetninger, hvor vi kan sige, at her er der ikke nogen sammenhæng. Det er fint, at vi får dem, for så ved vi det. Men der er ikke nogen sammenhæng. Og så er det nogen, hvor der så at sige er tvivl, og hvor vi undersøger tingene nærmere. Speak: Sundhedsstyrelsen har nu sendt alle danske indberetninger om POTS til det europæiske lægemiddelagentur, EMA, for at bede dem tage stilling til, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og POTS.

13 Interviewer: Det lyder enormt bureaukratisk, at vi har en sundhedsstyrelse, der bare sidder og ekspederer nogle indberetninger videre til EMA i stedet for ligesom at behandle det selv og få kigget på, om der er en sammenhæng eller ej. Henrik G. Jensen: Det er præcis også det, vi gør. Vi sidder da selv. Det er da lige præcis det, jeg har fortalt dig. Vi sidder da selv i vores vaccinationspanel og vejer op og ned og frem og tilbage. Hvad er der i det her. Vi laver beskrivelserne. Og vi diskuterer det i tværgående videnskabelige forum i Europa. Du kan næsten ikke forlange, at det er behandlet bedre. Det er på højeste faglige niveau. Speak: I januar i år offentliggjorde eksperterne i EMA så deres ventede afgørelse om POTS. De konkluderede, at de ikke kan bekræfte, at POTS er en bivirkning til Gardasil-vaccinen. Men de kan heller ikke afvise det. Interviewer: Hvad tænker du om, at EMA konstatere, at man hverken kan be- eller afkræfte, at POTS hænger sammen med vaccinen? Louise Brinth: Men det er jeg fuldstændig enig både med EMA og med Sundhedsstyrelsen i. Vi ved ikke, om det er relatereret, men vi er nødt til at fortælle, hvad vi ser. Og vi er nødt til at have øjnene åbne for, at det er en mulighed. Og det er jo det, at jeg så oplever, at EMA så lukker op for den mulighed, at det kan være relateret, men vi ved det ikke. Henrik G. Jensen: Men jeg vil godt lige understrege igen, at det er jo ikke sådan, at så, hvis det viser sig, at der er en sammenhæng, så vil vaccinen få trukket sin godkendelse. Det vil den ikke. Og vaccinen vil heller ikke blive skrevet ud af det danske vaccinationsprogram. Det vil den heller ikke. Fordelene vil fortsat veje tungere end ulemperne. Det er en dødelig kræftsygdom, vi er ude og bekæmpe. Interviewer: Skal man ikke passe på med at så tvivl om Gardasil al den stund, at det måske kan få nogle til at fravælge vaccinen? Jesper Mehlsen: Jo bestemt, det skal man da helt sikkert, fordi det er meget vigtigt tænk, nu har vi en mulighed for at udrydde en cancerform. Det er jo fantastisk. Tænk at kunne det. Og det er jo en cancerform, som vel og mærke rammer unge kvinder. Det er forfærdeligt, hvis man får livmoderhalskræft og dør af det i den alder, så det må vi for guds skyld ikke ændre på. Min pointe er, at man skal tage sig af de piger, der får bivirkninger, eller endnu bedre, sørge for, at forebygge, at de bivirkninger ikke kan komme. Og det kan man kun gøre ved at få undersøgt, hvad årsagen kan være. 00:35:57.10 Speak: Amalie har nu fået det en smule bedre, Hun føler, at behandlingerne i London har hjulpet, så hun i dag har fået lidt mere overskud i hverdagen. Amalie: Det er som om, at hvad hedder sådan noget, at jeg ikke er helt så træt længere, også. At jeg lige får sådan et boost, eller hvad skal man sige, når jeg lige har været derovre. Og selvfølgelig hovedpinen, den bliver også lidt mindre af det. Jeg kunne holde til at være oppe meget længere tid og lave nogle flere ting, almindelige ting, eller hvad skal man sige i løbet af dagen. Og min svimmelhed er også blevet bedre. Speak: Men der har også været tilbagefald, hvor hendes puls er stegt voldsomt. Derfor får hun nu pulsnedsættende medicin, som også hjælper hende i dagligdagen. Amalie: Jamen, jeg håber, at jeg kan komme i skole igen og være sammen med mine venner og veninder. Det er nok det, der er vigtigst lige nu.

14 00:37:13.06 Speak: Ulla Astman fra Danske regioner lovede, at der ville blive en bedre behandling af pigerne allerede i foråret Interviewer: Men er der noget, der er blevet bedre for pigerne, i det år siden du sagde det? Ulla Astman: Det bliver nu, og det er det, jeg synes, er vigtigt. At vi nu får taget hånd om det. Vi synes, at det er dybt ulykkeligt og dybt tragisk med alle de mange historier. Og de oplevelser, som pigerne har haft med, at de har cyklet rundt i systemet. Speak: Ulla Astman fortæller, at regionerne er blevet enige om en plan for pigerne, tilfældigvis dagen inden interviewet med TV 2 Dokumentar. Overskriften hedder En indgang. Ulla Astman: Et sted, hvor det er, at pigen bliver henvist til fra sin praktiserende læge. Et sted, hvor det er, man er tovholder for hele pigens samlede forløb og sikrer sig, det bliver koordineret med, hvis der skal flere forskellige specialer ind over. Det kan vi stadigvæk godt risikere. Pigen skal se mange forskellige læger, fordi mange af dem har desværre mange forskellige symptomer. Speak: Tilbage står piger som Amalie, Laura og Katrine. De har ikke dokumentation for, at de er blevet syge af en sjælden og alvorlig bivirkning til HPV-vaccinen. På den anden side kan eksperter og myndigheder altså heller ikke afvise det.

Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015

Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015 Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015 Repræsentanter for Frederiksberg Synkobecenter: Jesper Mehlsen (JM), overlæge og forskningschef og læge Louise Brinth (LB) Referent:

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger 14.10.2014 Livmoderhalskræft kan forebygges Information om HPV-vaccination HPV-vaccination beskytter mod de typer af virus, der er skyld i langt de fleste

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 164 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets Sundhedsudvalg

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft

Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft Ikke kun livmoderhalskræft, men en hel stribe kræftformer med forbindelse til den frygtede HPV-virus truer nu både kvinder og mænd. Flere mænd burde vaccineres,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ /

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ / Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går i hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

Bilag 8. Interview med Simon

Bilag 8. Interview med Simon Interview med Simon 5 10 15 20 25 30 Simon: Det er Simon. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Simon: Hej. Cecilia: Hej. Tak fordi du havde tid til at snakke. Simon: Jamen ingen problem, ingen problem. Cecilia:

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar)

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar) Bilag 10 Telefonsurvey med patienter Ønsker du at medvirke Ja 41 Nej 7 Kan ikke gennemføres 2 Træffes ikke efter 3 forsøg 8 Intet telefonnummer 11 I alt 69 Køn Kvinde 21 Mand 20 Median alder 44,5 år 21

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Eksperter samlet om HPV-spørgsmålet

Eksperter samlet om HPV-spørgsmålet Notat af Jeppe S. Kerckhoffs, politisk konsulent Eksperter samlet om HPV-spørgsmålet 19. august var de fremmeste eksperter inden for lægeverden samlet til et afgørende dialogmøde i Sundhedsstyrelsen om

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? sider

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? sider Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? 16 sider HPV-vaccinen INDHOLD I DETTE HÆFTE: HPV-vaccinen kan give dig alvorlige bivirkninger... 4 To

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Forsidehenvisning. Flere får kræft af sex i mund og endetarm

Forsidehenvisning. Flere får kræft af sex i mund og endetarm 5 10 15 20 25 Forsidehenvisning Flere får kræft af sex i mund og endetarm Dobbelt så mange danskere får konstateret analkræft som for godt 30 år siden. Tidligere var sygdommen mest almindelig blandt bøsser,

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 70 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 54% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Om Tanker - Tankebobler

Om Tanker - Tankebobler Om Tanker - Tankebobler 1. 2. På en måde kan man godt sige, at der findes to forskellige slags tanker. Tanker, som vi kan bruge til noget. Fx praktiske tanker om hverdagens opgaver. Tanker, som vi kan

Læs mere

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort?

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort? Helbredt og hvad så? I foråret indledte vi tre kommunikationsstuderende fra Aalborg Universitet vores speciale, som blev afleveret og forsvaret i juni. En spændende og lærerig proces som vi nu vil sætte

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Din viden om p-piller er afgørende for din behandling

Din viden om p-piller er afgørende for din behandling Din viden om p-piller er afgørende for din behandling Det er en smal sag at få en recept på p-piller af lægen. Alligevel det er en god idé selv at have sine fakta på plads omkring præventionen, inden man

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Mit liv efter HPV Vaccinen.

Mit liv efter HPV Vaccinen. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 474 Offentligt Lone Busk Pedersen Mit liv efter HPV Vaccinen. 1. Jeg er en kvinde på 32 år, jeg bor i Randers samme med min Familie. Jeg er

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff LIVETS MÅL Hovedproduktion 2017 - Roden 2 Skrevet af: Johannes Stilhoff Station Next Fægtesalsvej 7 2650 Hvidovre Telefon: 36774940 Mail: mail@station-next.dk 2017 All Rights Reserved Final Draft ll 30.03.17

Læs mere

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014.

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Hentet fra Mediestream. http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a5c3

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet

Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet Overlæge Bolette Søborg Tilslutning til HPV vaccinationen - aktiviteter i Sundhedsstyrelsen Enhed for Evidens, Uddannelse og Bredskab

Læs mere

SCENE 2 - Institution

SCENE 2 - Institution SCENE 2 - Institution Vuggestuens garderobe. Lisbeth roder i glemmekassen. Pædagogen Paula kommer ind med en kande vand. Hun taler med engelsk accent. PAULA - Hej Lisbeth. LISBETH - Hej Paula, undskyld

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker - almen praksis Om Tanker Om Tanker er en model med fire moduler fra - til samtaler med patienter i almen praksis. De fire moduler kan anvendes fleksibelt 1-2 samtaler pr modul - op til et forløb med 6

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1 HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2016 HPV-VACCINATION 1 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2016 Sundhedsstyrelsen, 2016 Trykt ISBN 978-87-7104-721-9 Elektronisk

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Der er både gavnlige effekter og farlige bivirkninger ved et stort forbrug af smertestillende piller. Få piller ofte er særligt farligt Af Trine Steengaard

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere