Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den finansielle sektors betalinger via Kronos"

Transkript

1 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur. Betalingsinfrastrukturen er baseret på elektroniske betalingssystemer, der dagligt i gennemsnit håndterer detailbetalinger (fx Dankort, Betalingsservice, indbetalingskort mv.) for 23 mia.kr., værdipapirhandler (fx aktie- og obligationshandler) for 93 mia.kr. og valutahandler (handler i danske kroner mod udenlandsk valuta) for 203 mia.kr. Nationalbanken fungerer som afviklingsbank i den finansielle infrastruktur, dvs. de finansielle institutter afregner deres mellemværender på konti i Nationalbanken. I denne artikel beskrives betalingsstrømmene i Kronos og i særdeleshed deltagernes betalinger til hinanden og betalinger afviklet gennem de tilsluttede afviklingssystemer. BETALINGSAFVIKLING I KRONOS Da Nationalbanken fungerer som afviklingsbank, har deltagerne i betalingsinfrastrukturen konti i Nationalbanken. Kontohaverne er primært penge- og realkreditinstitutter og filialer af udenlandske kreditinstitutter. Herudover kan virksomheder, som efter Nationalbankens vurdering har væsentlig betydning for betalingsafviklingen, fx CLS Bank og Euroclear Bank, få konto. Finansielle institutter, som ikke har konto, må benytte en korrespondentbank for at få adgang til den danske betalingsinfrastruktur. Ved udgangen af 2007 var der 126 kontohavere. Omkring 40 mindre danske kreditinstitutter havde ikke konto i Nationalbanken. Det er karakteristisk for Kronos, at der er mange direkte deltagere sammenlignet med andre mindre vesteuropæiske lande. Det er sandsynligvis årsagen til, at koncentrationsgraden i betalingsafviklingen i Nationalbanken er relativt lav, jf. tabel 1.

2 58 DELTAGERE I NATIONALE RTGS-SYSTEMER, 2006 Tabel 1 MFIer 1 Direkte deltagere Omsætning i forhold til BNP Koncentrationsgrad 2 Belgien (EUR) ,90 Danmark (DKK) ,69 Holland (EUR) ,72 Irland (EUR) ,76 Norge (NOK) n.a. Sverige (SEK) ,77 Østrig (EUR) ,59 Kilde: ECB, Blue Book og Norges Bank. 1 MFIer betegner antallet af betalingsinstitutter i landet, såsom centralbanken, kreditinstitutter m.fl. 2 Koncentrationsgraden er den andel, de 5 største deltagere udgør af transaktionerne målt på værdi i det nationale RTGS-system. 3 Omsætningen omfatter kun RTGS-betalinger og ikke afviklinger og kan dermed ikke sammenlignes direkte med Danmark. Betalinger kan sendes gennem Kronos enten via SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) eller manuelt gennem en Kronos-terminal via PI-netværket. SWIFT er et internationalt finansielt netværk, der anvendes globalt af finansielle institutter, betalings- og afviklingssystemer, børser mv. til at sende og modtage en række forskellige finansielle meddelelsestyper, heriblandt betalingsinstrukser. PI-netværket er et lukket netværk, der forbinder pengeinstitutternes datacentraler, Værdipapircentralen (VP), Payment Business Services (PBS) og Nationalbanken. For at tilgodese både deltagere, der anvender Kronos-terminalen/PI-nettet, og deltagere med SWIFT, er der et modul i Kronos Poseidon der kan omdanne SWIFT-betalingsmeddelelser til PInet-meddelelser og omvendt. De største deltagere vil typisk sende og modtage betalinger via SWIFT, idet betalingen herved kan håndteres fuldautomatisk, såkaldt Straight-Through-Processing, STP. Transaktionerne i Kronos er koncentreret på de 10 største pengeinstitutter, som målt på værdi gennemfører 78 pct. af transaktionerne på foliokontiene, jf. tabel 2. Samlet udgjorde transaktionerne i mia.kr., hvilket svarer til ca. 40 gange det danske bruttonationalprodukt. TRANSAKTIONER I KRONOS FORDELT PÅ DELTAGERE, 2007 Tabel 2 Institut Antal Værdi, mia.kr. Andel i pct. De 10 største pengeinstitutter Øvrige pengeinstitutter med SWIFT (41) Øvrige pengeinstitutter uden SWIFT (59) Realkreditinstitutter (5) Andre deltagere i Kronos (11) I alt (126) Anm.: Tallene i parentes angiver antal institutter.

3 59 Betalingsafvikling på deltagernes foliokonti I boks 1 er de centrale betalings- og afviklingssystemer i den danske finansielle infrastruktur vist. I tabel 3 er Kronos-deltagernes transaktioner på foliokontiene opdelt efter de systemer, som de vedrører. CENTRALE BETALINGS- OG AFVIKLINGSSYSTEMER I DEN DANSKE FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Boks 1 Nationalbankens betalingssystem, Kronos, er centrum for den danske betalingsafvikling, jf. figur 1. Kronos er et Real Time Gross Settlement System, RTGS-system, og blev sat i drift i KRONEBETALINGER AFVIKLET I NATIONALBANKEN Figur 1 Interbank-betalinger (Store tidskritiske betalinger) Værdipapirhandler mv. (VP-afviklingen) Valutahandler (DDK-benet i valutahandler i CLS) Nationalbanken (Kronos) Detailbetalinger (Sumclearingen) Sikkerhedsstillelse ml. DK, NO og SE (Scandinavian Cash Pool) VP-afviklingen er VPs system til afvikling af værdipapirhandler og periodiske betalinger (renter, udtrækninger og udbytter). I værdipapirtransaktioner afvikles værdipapirbenet i VP, mens pengebenet afvikles på deltagernes konti i Nationalbanken. Sumclearingen er Finansrådets system til afvikling af detailbetalinger. Systemet afvikler næsten alle danske detailbetalinger, fx Dankorttransaktioner, Betalingsservice, konto-til-konto-overførsler mv. Systemet opereres af PBS, mens den endelige overførsel af penge mellem deltagerne sker på konti i Nationalbanken. CLS er et internationalt system til afvikling af primært valutahandler i 15 valutaer. CLS Bank International blev etableret i 2002 af en række af verdens største banker. Danske kroner blev tilsluttet CLS i 2003, hvorefter ind- og udbetalingerne til brug for afviklingen af kronebenet i deltagernes valutahandler sker via CLS Banks konto i Nationalbanken. I 2007 blev CLS udvidet med afvikling af betalinger i forbindelse med kreditderivater. SCP (Scandinavian Cash Pool) er et system til grænseoverskridende sikkerhedsstillelse for intradag-kredit i danske, norske og svenske kroner. Systemet blev etableret i 2003 og kan benyttes af kreditinstitutter i Danmark, Norge og Sverige, der er deltagere i de respektive centralbankers betalingssystemer.

4 60 TRANSAKTIONER PÅ DELTAGERNES FOLIOKONTI FORDELT PÅ TYPER, 2007 Tabel 3 Mia.kr. Mia.kr. pr. bankdag Andel i pct. Interbank-betalinger Pengepolitiske operationer Diverse, inkl. kontantdepoter Sikkerhedsstillelse mv. knyttet til andre afviklingssystemer: CLS-afviklingen, inkl. CLS Banks konto Sumclearingen VP-afviklingen Scandinavian Cash Pool I alt Anm.: Transaktionerne er opgjort ud fra deltagernes debetposteringer på foliokonti (valørdato). Interbank-betalingerne, som er deltagernes indbyrdes betalinger, udgør 44 pct. af værdien af transaktionerne, jf. tabel 3. Disse betalinger afvikles enkeltvis i bruttobeløb og umiddelbart efter, at Nationalbanken har modtaget betalingsinstruktionen. Koncentrationen på de største deltagere er udtalt, jf. tabel 4. Interbank-betalinger, som involverer de 10 største afsendere og modtagere, udgør 97 pct. af transaktionerne, hvoraf betalingerne mellem de 10 største afsendere og modtagere udgør 76 pct. Interbank-betalinger mellem de øvrige deltagere udgør kun 3 pct. Betalingsafviklingen for de tilsluttede afviklingssystemer (CLS, VP-afviklingen og Sumclearingen) udgør 32 pct. af transaktionernes værdi, jf. tabel 3. De afviklede bruttobeløb i afviklingssystemerne er væsentligt større, jf. tabel 5, da der foregår en udligning af modgående betalinger, såkaldt netting, før betalingerne gennemføres. KONCENTRATIONEN AF INTERBANK-BETALINGER, 2007 Tabel 4 Mia.kr. (andel i pct.) 10 største modtagere Øvrige modtagere I alt 10 største afsendere (76) (11) (87) Øvrige afsendere (10) 940 (3) (13) I alt (86) (14) (100) Anm.: Tabellen viser fordelingen af interbank-betalinger på de 10 største afsendere og modtagere samt øvrige deltagere.

5 61 BRUTTO- OG NETTOBELØB I AFVIKLINGEN I SUMCLEARINGEN, VP OG CLS, 2007 Tabel 5 Mia.kr. Bruttobeløb afviklet i systemerne Nettobeløb afviklet i Nationalbanken "Netting"- effekt Sumclearingen :4 VP-afviklingen :12 CLS-afviklingen (kronedelen) :25 Kilde: VP, PBS, CLS og Danmarks Nationalbank. Omfordeling af likviditet via Kronos Der sker en væsentlig omfordeling af likviditet mellem deltagerne gennem Kronos, jf. figur 2. I 2007 blev der typisk omfordelt mellem 5 og 10 mia.kr. mellem deltagerne, mens der på dagene med størst aktivitet blev omfordelt over 45 mia.kr. Aktiviteten i betalingsafviklingen i Kronos er væsentligt påvirket af de internationale finansielle markeder, særligt det amerikanske marked. En gennemgang af betalingsafviklingen på deltagernes foliokonti i Kronos på amerikanske helligdage viser, at aktiviteten disse dage næsten halveres. Af de 10 dage i 2007 med lavest aktivitet på foliokontiene ligger de 5 af dagene på amerikanske helligdage. HYPPIGHEDSDIAGRAM OVER DEN DAGLIGT OMFORDELTE LIKVIDITET MELLEM DELTAGERNE I KRONOS, 2007 Figur 2 Antal dage > 5-10 > > > > > > > > 45 Mia.kr. Omfordelt likviditet mellem deltagerne i Kronos pr. dag Anm.: Omfordelingen af likviditet på en dag er opgjort ved at sammenlægge nettolikviditetsændringen for deltagere, der den pågældende dag fik tilført likviditet.

6 62 BETALINGSAFVIKLINGEN FOR TILSLUTTEDE AFVIKLINGSSYSTEMER VP-afviklingen og Sumclearingen er multilaterale nettoafviklingssystemer, hvor betalingerne afvikles i faste blokke, og betalingerne nettes ud mellem deltagerne før afviklingen i Nationalbanken. CLS er et bruttoafviklingssystem, men der foregår en betydelig netting af bruttobeløb, jf. tabel 5. Afviklingsforløbet i Sumclearingen og VP-afviklingen er fastsat i samarbejde med den finansielle sektor. Afvikling af detailbetalinger i Sumclearingen foregår primært i en blok om natten, mens værdipapirtransaktioner afvikles i blokke både om natten og om dagen. Endvidere kan deltagerne i VP-afviklingen afvikle deres handler i form af straksafvikling i Kronos' åbningstid. Afviklingsforløbet er tilrettelagt for at tilgodese flere hensyn. Blokkene afvikles med henblik på at have likviditetsbesparende effekter for deltagerne. Fx afvikles terminsindbetalinger til realkreditinstitutter via Sumclearingen før institutternes udbetalinger af renter og afdrag i VPafviklingen, ligesom statens udbetaling af renter og afdrag er placeret i en blok lige før den første værdipapirhandelsblok. Desuden er VPs handelsblokke tilrettelagt, så der skabes et effektivt link til de internationale markeder gennem Euroclear. Kontohaverne fører separate afviklingskonti for hver type afvikling. På disse konti kan deltagerne reservere beløb til den enkelte afviklingsblok enten fra foliokontoen eller under sikkerhedsretten. Herefter har kontohaverne inden for et fastlagt tidsrum, som rækker hen over afviklingen, ikke råderet over deres indestående på afviklingskontiene. Denne kontostruktur med afviklingskonti sikrer, at Nationalbanken risikofrit kan indestå for de reserverede beløb under afviklingen. Afviklingskonceptet og deltagernes sikkerhedsstillelse er beskrevet i appendiks. Sumclearingen I Sumclearingen blev 98 pct. af betalingerne i 2007 afviklet i 1. normalafvikling, som er den primære blok. Såfremt en eller flere deltagere ikke har reserveret tilstrækkeligt med likviditet til afviklingen, tages de ud af afviklingen, hvorpå nettopositionerne for de resterende deltagere afvikles. De udtagne deltageres nettobetalinger kan først afvikles efter Kronos' åbningstid kl (2. ekstraafvikling). Samlet blev 1,2 pct. af nettobetalingerne i 2007 afviklet efter Kronos' åbningstid. Den reserverede likviditet til afviklingen kommer primært fra deltagernes foliokonti, hvor mange deltagere laver faste overførsler fra foliokontoen til afviklingskontoen. Generelt har deltagerne meget stor overdækning af likviditet til betalingsafviklingen, jf. tabel 6. Den reserverede

7 63 SUMCLEARINGEN, 2007 Tabel 6 Mio.kr. Mio.kr. pr. bankdag Andel i pct. Deltagernes reserverede likviditet til betalingsafviklingen Overført fra foliokonto ,6 Under sikkerhedsretten ,4 I alt ,0 Nettobetalinger 1. normalafvikling ,5 2. normalafvikling ,1 1. ekstraafvikling ,2 2. ekstraafvikling ,4 1. ekstraordinære afvikling ,5 2. ekstraordinære afvikling ,3 I alt ,0 Anm.: Der er kun angivet et dagsgennemsnit for 1. normalafvikling, da denne blok som den eneste afvikles dagligt. likviditet i forhold til betalingerne udgør i gennemsnit lidt over 900 pct. Der er dog store udsving i de beløb, som afvikles i Sumclearingen over måneden med store nettobetalinger på de første og sidste bankdage i måneden. Dette drejer sig primært om ind- og udbetalinger på statens konto, fx skat, sociale ydelser og betalinger af renter og afdrag på realkreditlån. I gennemsnit blev der afviklet nettobetalinger for 5,4 mia.kr. pr. dag, men fraregnes de to første og de to sidste bankdage i hver måned, er gennemsnittet 3,6 mia.kr. pr. dag. VP-afviklingen I VP-afviklingen i danske kroner afvikles værdipapirhandler samt periodiske betalinger (renter, udtrækninger og udbytter). Værdipapirhandlerne afvikles i 5 blokke om natten og dagen, mens de periodiske betalinger afvikles i 2 blokke. Statens periodiske betalinger afvikles som den første blok, hvorefter den første værdipapirhandelsblok, VP10, afvikles. VP10 er langt den største handelsblok, og her afvikles 70 pct. af de samlede nettobetalinger, jf. tabel 7. Jo flere handler, der afvikles i den samme blok, jo større vil netting-effekten være, og deltagerne tilstræber derfor at afvikle deres handler i VP10. Den næste handelsblok, VP20, ligger efter Euroclears første natlige afviklingsblok. Denne blok bruges primært til at afvikle danske deltageres køb af VP-udstedte papirer i det internationale marked. Mellem handelsblokkene VP30 og VP40 afvikles de periodiske betalinger fra værdipapirer, VP35. Disse udbetalinger kan geninvesteres og afvikles i handler med samme valørdag i handelsblokkene VP40 og VP60.

8 64 VP-AFVIKLINGEN, 2007 Tabel 7 Mio.kr. Mio.kr. pr. bankdag Andel i pct. Handelsafvikling Deltagernes reserverede likviditet til betalingsafviklingen Overført fra foliokonto Nettobetalinger VP10 Værdipapirhandler VP12 Tegning VP20 Værdipapirhandler VP30 Værdipapirhandler VP40 Værdipapirhandler VP60 Værdipapirhandler I alt Heraf Trukket på sikkerhedsretten Trukket på afviklingskontoen I alt Periodiske betalinger Deltagernes reserverede likviditet til betalingsafviklingen Overført fra foliokonto Udvidet sikkerhedsret I alt Nettobetalinger VP35 renter, afdrag og udbytter VP05 periodiske betalinger fra staten I alt I handelsafviklingen er der ikke det samme behov for overdækning af likviditet som i Sumclearingen. Det skyldes primært sikkerhedsretten, hvor deltagerne har mulighed for at stille deres egenbeholdninger af værdipapirer som sikkerhed i afviklingen og desuden kan anvende købte værdipapirer som sikkerhed allerede i den afviklingsblok, hvor værdipapirerne modtages. I handelsafviklingen udgør trækket på sikkerhedsretten 76 pct. af nettobetalingerne, mens 24 pct. trækkes fra afviklingskontoen. Det er især de store danske pengeinstitutter, der benytter sikkerhedsretten. Ved afvikling af de periodiske betalinger kan deltagerne ligeledes benytte sikkerhedsretten, men i modsætning til handelsafviklingen reser-

9 65 veres et beløb inden afviklingen (den udvidede sikkerhedsret). Overdækningen af likviditet til afviklingen af de periodiske betalinger er betydelig, hvilket skyldes, at betalingerne er tidskritiske. Mens handler, som der ikke er dækning for i handelsafviklingen, lettere kan udskydes til en senere blok, skal de periodiske betalinger afvikles i deres helhed på dagen. CLS-afviklingen Ind- og udbetalingerne i Nationalbanken til CLS-afviklingen sker enten fra en afviklingskonto eller direkte ved betalinger til CLS Banks foliokonto. Hvis en deltager vil benytte sikkerhedsretten, skal deltageren have en afviklingskonto. Inden afviklingen fremsender CLS en indbetalingsplan til deltagerne, hvorefter den første indbetaling til CLS Bank sker senest kl Da deltagerne kender størrelsen af deres betalinger samt betalingstidspunkter før afviklingen, er der ikke behov for overdækning af likviditet fra deltagernes side til CLS-afviklingen. Der er dog en mindre overdækning af likviditet, jf. tabel 8, som følge af deltagernes brug af sikkerhedsretten. Afslutning Størstedelen af danske betalinger afvikles via Nationalbanken i Kronos. Der er mange direkte deltagere i Kronos, men betalingsafviklingen er stadig forholdsvis koncentreret på de største deltagere. Der er flere afviklingssystemer tilknyttet Kronos, og afviklingen i de danske systemer er tilpasset hinanden. I Sumclearingen og VP-afviklingen er der i gennemsnit stor overdækning af likviditet i afviklingen. Dog er der store udsving i de dagligt afviklede beløb, særligt omkring månedsskiftet, hvilket til stadighed stiller krav til deltagernes likviditetsstyring i Kronos. CLS-AFVIKLINGEN, 2007 Tabel 8 Mio.kr. Mio.kr pr. bankdag Andel i pct. Deltagernes reserverede likviditet til betalingsafviklingen Overførsler til afviklingskonto Træk på sikkerhedsretten Betalinger direkte til CLSs foliokonto I alt Betalinger efter netting

10 66 LITTERATUR Danmarks Nationalbank (2001), Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Danmarks Nationalbank (2005), Betalingsformidling i Danmark. Natorp, Lone og Tina Skotte Sørensen (2006), Afvikling af valutahandler, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal.

11 67 APPENDIKS Nationalbankens afviklingskoncept er skitseret i figur 3. Foliokontoen er kontohaverens hovedkonto i Nationalbanken. Over foliokontoen afvikles betalinger mellem kontohaverne indbyrdes, også betegnet interbank-betalinger. Desuden afvikles på foliokontiene betalinger mellem kontohaverne og Nationalbanken samt betalinger til og fra staten. Herudover kan kontohaverne føre en række afviklingskonti i Nationalbanken til brug for de tilsluttede afviklingssystemer. Ud over indeståendet på foliokontoen har deltagerne mulighed for at udvide deres maksimale trækningsadgang i betalingsafviklingen ved at få intradag-kredit i Nationalbanken. Der stilles sikkerhed for denne kredit i form af værdipapirer, som er registreret i et depot i Værdipapircentralen, VP. Sikkerhedsstillelse i betalingsafviklingen kan enten foregå som traditionel pantsætning eller ved effektuering af den såkaldte sikkerhedsret. Ved traditionel pantsætning er det den enkelte deltagers værdipapirer, som stilles til sikkerhed, registreret i et depot i VP med Nationalbanken som kontoførende institut, kaldet sikkerhedsdepotet. Med sikkerhedsretten kan deltagerne stille sikkerhed i værdipapirer i et eller flere udpegede værdipapirdepoter i VP, ofte deltagernes handelsdepoter. Under sikkerhedsretten bindes bestemte fondsaktiver ikke i modsætning til traditionelt pant. Sikkerhedsretten har størst betydning for NATIONALBANKENS AFVIKLINGSKONCEPT Figur 3 Nationalbanken Foliokonto Overførsel Tømning Sikkerhedsretskonto Træk Inddækning Værdipapircentralen Sikkerhedsdepot med Nationalbanken som kontoførende institut Pantsat(te) depot(er) under sikkerhedsretten Afviklingskonto Træk Trækningsadgang Afviklingssystem Bogføringspost Inddækning Clearing

12 68 de største deltagere i VP-afviklingen, men anvendes også af små deltagere. 1 I afviklingen i kroner kan kontohaverne stille likviditet til afviklingsblokkene enten ved at overføre et beløb fra deres foliokonto til afviklingskontoen inden afviklingen eller ved at trække på sikkerhedsretten. I Sumclearingen reserverer kontohaveren et konkret beløb under sikkerhedsretten før afviklingen. Beløbet krediteres kontohaverens afviklingskonto for Sumclearingen og debiteres kontohaverens sikkerhedsretskonto i Nationalbanken. I VP-afviklingen for værdipapirhandler indgår automatisk hele kontohaverens sikkerhedsretsdepot uden angivelse af et konkret beløb. Ved likviditetsbehov i afviklingen trækkes der først fuldt ud på sikkerhedsretten, og kun hvis den ikke er tilstrækkelig, anvendes et evt. indestående på afviklingskontoen. Forud for hver afviklingsblok meddeler Nationalbanken Sumclearingen eller VP-afviklingen hver enkelt kontohavers indestående på afviklingskontoen. I Sumclearingen svarer indeståendet på afviklingskontoen til kontohaverens maksimale trækningsadgang. I VP-afviklingen for værdipapirhandler afhænger kontohaverens maksimale trækningsadgang desuden af en evt. trækningsadgang under sikkerhedsretten. Sumclearingen og VP kontrollerer dernæst, at hver enkelt kontohavers nettobetaling i afviklingsblokken ikke overstiger den maksimale trækningsadgang. Hvis det er opfyldt, fortsættes afviklingen, og Sumclearingen og VP-afviklingen meddeler Nationalbanken hver enkelt kontohavers nettoposition i den afviklede blok. Dernæst bogfører Nationalbanken positionerne på kontohavernes afviklingskonti og sikkerhedsretskonti, hvorefter afviklingen er endelig. Efter endt afvikling tømmes afviklingskontiene til foliokontiene. Et evt. uudnyttet reserveret beløb under sikkerhedsretten bruges dog først til at reducere trækket på sikkerhedsretten. Et evt. overskydende beløb på afviklingskontoen for Sumclearingen indsættes så på kontohavers foliokonto. I danske kroner sker indbetalinger til CLS ved, at deltagerne overfører beløb fra egen folio- eller afviklingskonto for CLS til CLS' foliokonto i Nationalbanken. Hvis kontohaverne har en afviklingskonto for CLS, skal udbetalinger fra CLS' foliokonto altid ske til denne konto. Kontohaverne skal have en afviklingskonto for CLS, hvis de ønsker at låne under sikkerhedsretten til CLS-afviklingen. Anvendelsen af sikkerhedsretten foregår ligesom i Sumclearingen ved, at en kontohaver reser- 1 Kontohaverne har ligeledes siden 2003 haft mulighed for at stille sikkerhed for intradag-kredit i kroner gennem SCP.

13 69 verer et beløb, der så krediteres CLS-afviklingskontoen og debiteres sikkerhedsretskontoen. Et indestående på CLS-afviklingskontoen kl bruges til at nedbringe lån under sikkerhedsretten til afviklingen i CLS. Et evt. restbeløb efter inddækning af lån under sikkerhedsretten overføres til kontohavers foliokonto. En nærmere gennemgang af afviklingskonceptet i Nationalbanken findes i Danmarks Nationalbank (2005) og i tidligere publicerede artikler, fx Danmarks Nationalbank (2001).

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken

Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken 29 Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken INDLEDNING Nationalbanken spiller en central rolle i det danske finansielle system. Det skyldes grundlæggende, at fordringer

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos 43 Nationalbankens nye betalingssystem Kronos Thomas Angelius og Astrid Henneberg Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens nye betalingssystem for kroner og euro, Kronos, blev

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN

DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN 2 Dagsorden Nyt omkring sikkerhedsretten i Kronos2 Anvendelse af sikkerhedsretten i RTGS VP s handelsafvikling 3 Fra Kronos til Kronos2 I Kronos er der en særskilt

Læs mere

NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0

NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0 NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0 Nationalbanken Virksomhedsservice Porteføljeforvaltnings- og Centralbanksystemer Kopi: Kontohaverne Sagsnr.: 142482 Dokumentnr.: 1549814 2. september 2016 Side 1 af 19 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

DEBES - den danske del af TARGET

DEBES - den danske del af TARGET 18 DEBES - den danske del af TARGET v/thomas Angelius, Søren Lundsby Hansen og Jesper Mærsk, Betalingsformidlingskontoret. 1. Indledning DEBES - den danske del af det kommende euro-betalingssystem TAR-

Læs mere

Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark

Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark Indholdsfortegnelse Indledning 2 27. juni 2013 Clearing og afvikling af betalinger 2 Sumclearingen 2 Clearingafvikling 3 Den dokumentløse clearing 4

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Vurdering af Sumclearingen

Vurdering af Sumclearingen 1 Vurdering af Sumclearingen Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems December 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 3 1.1 Nationalbankens overvågningsrolle... 3 1.2 Internationale standarder

Læs mere

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Vurdering af Kronos Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Marts 2012 2 Indhold 1. INDLEDNING...1 1.1 NATIONALBANKENS OVERVÅGNINGSROLLE... 1 1.2 AFGRÆNSNING... 2 1.3 STANDARDER

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Januar 2010 Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler 2 Resumé og anbefaling Nationalbanken har varetaget formandskabet i en arbejdsgruppe bestående

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK. Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark

DANMARKS NATIONALBANK. Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark DANMARKS NATIONALBANK Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark DANMARKS NATIONALBANK Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuel indførelse

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere.

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. 7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. Nationalbanken lægger vægt på, at prisstrukturen ikke er diskriminerende,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 29. oktober 2018

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 29. oktober 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 29. oktober 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I Indhold Hvad er collateral listen? Opbygning Typer af sikkerheder og lån Sikkerhedsstillelse i Kronos vs. Kronos2 Eksempler 2 Hvad er collateral listen? Listen

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 20. august 2018

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 20. august 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 20. august 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

Afviklingstider for betalinger i Danmark

Afviklingstider for betalinger i Danmark 97 Afviklingstider for betalinger i Danmark Jesper Bakkegaard, Tommy Meng Gladov og Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Når borgere i Danmark betaler med

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Vurdering af VPafviklingen

Vurdering af VPafviklingen 1 Vurdering af VPafviklingen Efter ESCB/CESR-anbefalingerne til værdipapirafviklingssystemer Marts 2012 2 Indhold 1 INDLEDNING...1 1.1 Anbefalinger til værdipapirafviklingssystemer... 1 1.2 Finanstilsynets

Læs mere

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 184 Offentligt Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Januar 2010 Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler 2 Resumé

Læs mere

Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv

Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv 7 Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv Niels C. Andersen og Kirsten Gürtler, Juridisk Sektion INDLEDNING Nationalbanken har tidligere beskrevet finansielle institutioners konti

Læs mere

Opløsning af gridlock i betalingssystemer

Opløsning af gridlock i betalingssystemer 73 Opløsning af gridlock i betalingssystemer Morten Linnemann Bech, Betalingsformidlingskontoret og Kimmo Soramäki, Finlands Bank. INDLEDNING De fleste lande i den industrialiserede verden har i løbet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 30. MARTS 2017 NR. 6 Danskerne er mestre i at betale elektronisk Velfungerende og moderne betalingsmarked Straksoverførsler flytter pengene hurtigt 24 mia. kr. flytter danskerne

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 123/94 Den Europæiske Unions Tidende 19.5.2009 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. maj 2009 om ændring af retningslinje ECB/2007/2 om TARGET2 (Trans-European

Læs mere

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Disse bestemmelser er et tillæg til "Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i

Læs mere

Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret

Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret 3 TARGETs første år Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Som en del af den Økonomiske og Monetære Union har også eurobetalingssystemet TARGET rundet sit første

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 13. november 2017

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 13. november 2017 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 13. november 2017 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 1. august 2014

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 1. august 2014 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 1. august 2014 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK, EUR, SEK og ISK INDHOLD

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 19.

DANMARKS NATIONALBANK 19. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 19. MAJ 217 NR. 5 Overvågning af den finansielle infrastruktur Driftsstabiliteten i de centrale systemer og løsninger i den danske betalingsinfrastruktur har overordnet set

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 30. APRIL 2018 NR. 4 Overvågning af den finansielle infrastruktur Danmark har en moderne og velfungerende betalingsinfrastruktur. De centrale systemer og løsninger efterlever

Læs mere

GENERELLE REGLER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET

GENERELLE REGLER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET GENERELLE REGLER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET 01.07.2017 Generelle regler for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt 1.1 Regler Disse regler gælder ved overførsel af beløb til udlandet og ved

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt 1.1. Typer af konti som kan anvendes Disse priser og vilkår gælder for alle typer af konti, når du skal: Overføre penge til udlandet modtage

Læs mere

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv 3 Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv Jesper Berg og Mogens Kruse, Betalingsformidlingskontoret Indledning Afvikling af værdipapirhandler foregår i Danmark altovervejende gennem Værdipapircentralen,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2016 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2016 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20 DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20 Niels C. Andersen Danmarks Nationalbank Clearing og afvikling i et retligt perspektiv Juli 2004 The Working Papers of Danmarks Nationalbank describe research

Læs mere

BETINGELSER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET GÆLDENDE FRA 01.10.2015

BETINGELSER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET GÆLDENDE FRA 01.10.2015 BETINGELSER FOR OVERFØRSLER TIL OG FRA UDLANDET GÆLDENDE FRA 01.10.2015 Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Lægernes Pensionsbank i følgende situationer: ved overførsel af beløb til udlandet

Læs mere

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur N O T A T Introduktion til den danske finansielle infrastruktur 8. maj 2015 1 Indledning Dette notat har til formål at oplyse nye pengeinstitutter om den danske finansielle infrastruktur kaldet kerneinfrastrukturen.

Læs mere

Herudover gælder sparekassens almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Herudover gælder sparekassens almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem Dem og sparekassen i følgende situationer: Ved overførsel af

Læs mere

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013 Senest redigeret 11. november 2013 VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indhold Regler om VP's clearing og afvikling...

Læs mere

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 188 Offentligt Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Januar 2012 Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler Resume Arbejdsgruppen

Læs mere

Herudover gælder Faster Andelskasses almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Herudover gælder Faster Andelskasses almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Faster Andelskasse i følgende situationer: ved overførsel af beløb til udlandet ved modtagelse af beløb

Læs mere

Betingelser for udenlandske overførsler og checks

Betingelser for udenlandske overførsler og checks Betingelser for udenlandske overførsler og checks 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Hvidbjerg Bank i følgende situationer: Ved betalinger til udlandet, Ved modtagelse af betalinger fra

Læs mere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv Gælder fra den 1. januar 2015 Indhold Generelt 1 Særligt om overførsler til udlandet

Læs mere

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer:

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Betingelser for overførsler til og fra udlandet pr. 01.05.2015 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet,

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Salling Bank i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet, Ved modtagelse af beløb fra

Læs mere

Aktiviteten i det danske pengemarked

Aktiviteten i det danske pengemarked 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling 71 Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling Nikolaj Hesselholt Munck, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING I Europa foregår afvikling af indenlandske værdipapirhandler billigt og

Læs mere

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Januar 2012 Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler Resume Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler anbefalede i en rapport fra januar

Læs mere

Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet

Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Hvidbjerg Bank i følgende situationer: Ved betalinger til udlandet, Ved modtagelse

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Working Paper Clearing og afvikling i et retligt perspektiv

Working Paper Clearing og afvikling i et retligt perspektiv econstor www.econstor.eu Der Open-Access-Publikationsserver der ZBW Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft The Open Access Publication Server of the ZBW Leibniz Information Centre for Economics Andersen,

Læs mere

Vilkår for udenlandske betalinger

Vilkår for udenlandske betalinger Vilkår for udenlandske betalinger Skal du foretage en betaling til udlandet? Eller skal du modtage en betaling fra udlandet? Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du skal overføre elle modtage penge

Læs mere

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer 69 Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer Katrine Skjærbæk Rasmussen og Tina Skotte Sørensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Centralbanker har ansvaret for overvågning

Læs mere

Clearingregler for vp.fund HUB

Clearingregler for vp.fund HUB Clearingregler for vp.fund HUB VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indledende bestemmelser... 3 vp.fund HUB...

Læs mere

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 9. MAJ 2018 NR. 5 Vurdering af de danske detailbetalingssystemer I Danmark foretages der detailbetalinger for i gennemsnit 38,4 mia. kr. pr. bankdag. Betalingerne gennemføres

Læs mere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Gælder fra den 1. januar 2015 Indhold Generelt 1 Særligt om overførsler til

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. 4.8.5 Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og vestjyskbank i følgende situationer: Ved overførsel

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. 4.8.5 Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og vestjyskbank i følgende situationer: Ved overførsel

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem

Samarbejdsaftale mellem Samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet Aftalens formål l. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde mellem Danmarks Nationalbank

Læs mere

Afvikling af valutahandler

Afvikling af valutahandler Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2006 67 Afvikling af valutahandler Lone Natorp, Handelsafdelingen og Tina Skotte Sørensen, Betalingsformidlingskontoret SAMMENFATNING De sidste 25 år har deltagerne på de

Læs mere

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter 15 Ændringer af de pengepolitiske instrumenter BAGGRUND Danmarks Nationalbank gennemfører med virkning fra den 21. juni 1999 en række ændringer af de pengepolitiske instrumenter. Ændringerne vedrører ikke

Læs mere

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling 1 af 9 21-06-2012 11:53 Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling Journal nr.2:8032-196/ke/fødevarer, finans Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé 1. Rådet skal tage stilling til Finansrådets

Læs mere

Vilkår for udenlandske betalinger Privat

Vilkår for udenlandske betalinger Privat Vilkår for udenlandske betalinger Privat Skal du foretage en betaling til udlandet? Eller skal du modtage en betaling fra udlandet? I vilkår for udenlandske betalinger Privat kan du læse om, hvad du skal

Læs mere

Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet

Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet Betingelser for overførsel til og fra udlandet, samt checks fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Hvidbjerg Bank i følgende situationer: Ved betalinger til udlandet, Ved modtagelse

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem Dem og pengeinstituttet i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet, Ved modtagelse af beløb

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 17.

DANMARKS NATIONALBANK 17. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 17. JUNI 2019 NR. 12 Få deltagere fylder meget på interbankmarkedet Det danske interbankmarked har 88 direkte deltagere, og omfanget af den likviditet, der i løbet af et år

Læs mere

Prisliste - Privat Børn

Prisliste - Privat Børn Prisliste - 1. Daglig Økonomi 2. Investering 3. Kundeforhold 4. Netbank Privat 5. Serviceydelser 6. Udskrifter 7. Valuta Fynske Bank A/S Centrumpladsen 19, 5700 Svendborg CVR.nr. 25802888 www.fynskebank.dk

Læs mere

Priser for serviceydelser - Privatkunder Gælder fra 21. oktober 2008. Den daglige økonomi

Priser for serviceydelser - Privatkunder Gælder fra 21. oktober 2008. Den daglige økonomi Priser for serviceydelser - Privatkunder Gælder fra 21. oktober 2008 Prislisten omfatter de mest almindelige serviceydelser til privatkunder i Nordea Bank (Danmark) En del af priserne afhænger af, om du

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER Pengepolitiske Instrumenter Hvad nu Kende og være i stand til at benytte basale funktioner der vedrører de pengepolitiske

Læs mere

Overførsler til udlandet

Overførsler til udlandet Danske Bank, Statens Betalinger Overførsler til udlandet Juli 2010 Side 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Krav til STP-betalinger indenfor EU:... 3 3 Krav til STP-betalinger udenfor EU:... 3 4 BIC (SWIFT)...

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Salling Bank i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet, Ved modtagelse af beløb fra

Læs mere

Gebyroversigt. Kontogebyr. Udbetaling. Valuta. Gældende fra: 1. maj 2015. Gebyr Min. Max. Frekvens

Gebyroversigt. Kontogebyr. Udbetaling. Valuta. Gældende fra: 1. maj 2015. Gebyr Min. Max. Frekvens Kontogebyr Kontogebyr - oprettelse 0 Kontogebyr løbende pr. måned 0 Kopi af kontoudskrifter og kundeuddata pr. stk 50 Udskrifter, fast bestilling på papir pr. stk. 12 Udskrifter, fast bestilling via e-boks

Læs mere

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk.

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 5.6.2014 L 166/33 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 12. marts 2014 om ændring af retningslinje ECB/2011/14 om Eurosystemets pengepolitiske instrumenter og procedurer (ECB/2014/10)

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Internationale standarder for betalingssystemer

Internationale standarder for betalingssystemer 73 Internationale standarder for betalingssystemer Tobias Thygesen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Betalingssystemer er en vigtig del af den finansielle infrastruktur, og sikre og effektive betalingssystemer

Læs mere

SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt

SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt 83 SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING De europæiske banker indførte 2. november i år et nyt betalingsprodukt i euro, kaldet

Læs mere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Gælder fra den 19. maj 2017 Indhold Generelt 1 Særligt om overførsler til udlandet

Læs mere

Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen)

Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen) Markedspraksis for afvikling af tredjemandshandler via T2S og VP (anvendelse af derogationsreglen) efter 29. oktober 10. september 2018 2018 Finans Danmark Amaliegade 7 1256 København K www.finansdanmark.dk

Læs mere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark forbrugere Gælder fra den 1. november 2009 Indhold Generelt 1 Særligt om overførsler til

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 21.1.2016 L 14/25 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/64 af 18. november 2015 om ændring af retningslinje (EU) 2015/510 om gennemførelsen af Eurosystemets pengepolitiske

Læs mere

Moderniseringsstyrelsen. Teknisk dialog genudbud af Statens Koncernbetalinger(Offentligt Betalingssystem (SKB/OBS)

Moderniseringsstyrelsen. Teknisk dialog genudbud af Statens Koncernbetalinger(Offentligt Betalingssystem (SKB/OBS) Moderniseringsstyrelsen Teknisk dialog genudbud af Statens Koncernbetalinger(Offentligt Betalingssystem (SKB/OBS) Likviditetsstyring - Overblik, styring og interne kontroller Forbedret gennemsigtighed

Læs mere

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.2014/SIDE 1 DEPOTADMINISTRATION DEPOTADMINISTRATION PRIS BEMÆRKNINGER Obligationer registreret

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for til og fra udlandet Gældende fra 26.05.2016 26.05.2016 03 Side 2/6 Disse betingelser gælder mellem dig og Lægernes Bank i følgende situationer: ved overførsel af beløb til udlandet ved

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. 4.8.5 Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og vestjyskbank i følgende situationer: Ved overførsel

Læs mere

Gebyroversigt. Kontogebyr. Udbetaling. Valuta. Gældende fra: 1. oktober 2013. Gebyr Min. Max. Frekvens

Gebyroversigt. Kontogebyr. Udbetaling. Valuta. Gældende fra: 1. oktober 2013. Gebyr Min. Max. Frekvens Kontogebyr Checkhæfte kontogebyr, uanset kontoform Kopi af kontoudskrifter og kundeuddata pr. stk 50 Udskrifter, fast bestilling på papir pr. stk. 12 Udskrifter, fast bestilling via e-boks pr. stk. 4 Udskrifter,

Læs mere

Betingelser for udenlandske betalinger pr Overførsler til udlandet

Betingelser for udenlandske betalinger pr Overførsler til udlandet Betingelser for udenlandske betalinger pr. 02.01.2017 1. Overførsler til udlandet Når der skal overføres et beløb til et pengeinstitut, et firma eller en person i udlandet, er det naturligvis afgørende,

Læs mere

Vilkår for udenlandske betalinger

Vilkår for udenlandske betalinger Vilkår for udenlandske betalinger Skal du foretage en betaling til udlandet? Eller skal du modtage en betaling fra udlandet? Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du skal overføre elle modtage penge

Læs mere

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv

Priser og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv er er og vilkår for udenlandske overførsler til og fra Danmark samt overførsler i anden valuta end DKK i Danmark erhverv Indhold Generelt Særligt om overførsler til udlandet Særligt om overførsler fra

Læs mere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere ANALYSE FRA BETALINGSRÅDET SEPTEMBER 2018 SERIE: OMKOSTNINGER VED BETALINGER I DANMARK 2016 Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere Samfundets omkostninger ved betalinger

Læs mere

Vilkår for betalinger handel med udlandet

Vilkår for betalinger handel med udlandet Vilkår for betalinger handel med udlandet Her får du og din virksomhed overblik over de forskellige betalingsformer, du kan vælge imellem, når du handler med udlandet. Handel med udlandet dækker også over

Læs mere