SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt"

Transkript

1 83 SEPA Direct Debit et nyt europæisk betalingsprodukt Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING De europæiske banker indførte 2. november i år et nyt betalingsprodukt i euro, kaldet SEPA Direct Debit. Produktet minder om Betalingsservice i Danmark, hvor der efter aftale automatisk trækkes penge på betalers bankkonto, og er især velegnet til betaling af faste regninger som husleje eller renter og afdrag på boliglån, telefon- og avisabonnementer, el og varme, osv. SEPA Direct Debit er bankernes seneste tiltag med henblik på at gøre op med de landeopdelte infrastrukturer for detailbetalinger i euro, hvilket ifølge undersøgelser vil medføre store økonomiske gevinster. Arbejdet hermed har stået på i flere år, men der må påregnes at gå en rum tid endnu, inden målsætningen om et fælles betalingsområde i euro bliver opfyldt. Under forberedelserne af SEPA Direct Debit var der længe usikkerhed om produktets lancering. En væsentlig årsag var manglende klarhed om gebyrmodellen for produktet, hvilket først blev opnået med en udtalelse fra Europa-Kommissionen i foråret Efterfølgende vedtog det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet en forordning, der pålægger bankerne at indføre SEPA Direct Debit. De danske pengeinstitutter tilbyder også SEPA Direct Debit. Nationalbanken understøtter dette ved at deltage i et fælleseuropæisk betalingssystem for det nye produkt, kaldet STEP2, på vegne af institutterne. Alle pengeinstitutter i Danmark har mulighed for at tilslutte sig denne ordning, der som planlagt blev iværksat samtidig med den europæiske lancering af SEPA Direct Debit. STATUS FOR SEPA SEPA eller Single Euro Payments Area er betegnelsen for visionen om et fælleseuropæisk detailbetalingsområde i euro. I SEPA skal borgeres og virksomheders grænseoverskridende betalinger gennemføres på

2 84 samme vilkår og lige så effektivt, som var der tale om nationale betalinger. I dag omfatter SEPA 32 lande i form af de 27 EU-lande, Schweiz, Norge, Island, Liechtenstein og Monaco. 1 De europæiske bankers arbejde med SEPA koordineres af European Payments Council, EPC, der blev dannet i EPC har i dag 74 medlemmer, som tæller banker samt nationale og europæiske bankforeninger. Fra dansk side deltager Finansrådet, der repræsenterer pengeinstitutterne i Danmark, og Danske Bank. EPCs øverste organ er Plenary, der mødes kvartalsvis. I EPC er der især blevet arbejdet med at fastsætte regler for to nye betalingsprodukter i euro. Ud over SEPA Direct Debit drejer det sig om et harmoniseret instrument for kreditoverførsler, kaldet SEPA Credit Transfer, der blev indført i januar Desuden har bankerne aftalt nogle overordnede principper for kortbetalinger i SEPA, men er foreløbig afstået fra at etablere et fælleseuropæisk betalingskort. Herudover pågår der et arbejde med at videreudvikle disse produkter, så de også kan anvendes i forbindelse med nye betalingsinstrumenter som mobiltelefoner og ved køb på internettet. EPC er desuden repræsenteret i en ekspertgruppe under Kommissionen, som skal fremkomme med en plan for udbredelsen af elektronisk fakturering i Europa baseret på SEPA-produkterne. En væsentlig forudsætning for SEPA er det såkaldte betalingstjenestedirektiv, der blev vedtaget i Direktivet harmoniserer de europæiske landes lovgivning for detailbetalinger. EU-landene har siden arbejdet på at gennemføre direktivet i national lovgivning inden tidsfristen 1. november I Danmark er det sket med lov om betalingstjenester, der blev vedtaget af Folketinget i foråret De økonomiske konsekvenser Afvikling af detailbetalinger er forbundet med store omkostninger. Studier i europæiske lande viser, at disse kan beløbe sig til 0,5-1 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, for nationale betalinger. Dertil kommer omkostningerne ved grænseoverskridende betalinger, der pr. transaktion typisk er væsentlig højere. Det gælder også i Europa, hvor der ikke tidligere fandtes en infrastruktur for disse betalinger. Hvis SEPA realiseres, kan disse omkostninger reduceres. Besparelserne opstår som følge af en enklere administrativ håndtering af betalinger hos både banker og kunder, hvilket dog i nogen grad opvejes af projektets store investeringsomkostninger. Herudover vil øget konkurrence 1 Se Elin Amundsen, SEPA Single Euro Payments Area, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 1. kvartal 2007, for en mere detaljeret beskrivelse af SEPA-projektet.

3 85 blandt bankerne, der også bliver en konsekvens af SEPA, reducere gebyrerne for betalingstjenester. Konsulentfirmaet Capgemini har på anmodning af Kommissionen udarbejdet en rapport om de økonomiske konsekvenser af SEPA, jf. boks 1. Rapporten konkluderer, at disse afhænger af, hvor hurtigt de nationale produkter erstattes af de nye SEPA-produkter. Jo hurtigere overgangen sker, dvs. jo kortere periode, der skal afholdes udgifter til to sæt produkter, desto større bliver gevinsterne ved SEPA. En reguleret slutdato Brugen af SEPA Credit Transfer er steget mindre end forudsat i fx Capgeminis positive fremskrivninger. I august 2009 tegnede produktet sig kun for knap 5 pct. af samtlige kreditoverførsler i euroområdet, jf. figur 1. Årsagen er, at indenlandske kreditoverførsler fortsat gennemføres ved hjælp af de nationale produkter, mens SEPA Credit Transfer kun anvendes ved grænseoverskridende overførsler. I 2010 ventes en betydelig stigning i brugen af SEPA Credit Transfer. Det skyldes, at flere virksomheder har valgt at udskyde overgangen til dette produkt til indførelsen af SEPA Direct Debit. Derudover har en række landes offentlige myndigheder meddelt, at de nu er rede til at tage de nye SEPA-produkter i brug. I de fleste europæiske lande udgør offentlige betalinger en stor andel af de samlede betalinger. SEPA CREDIT TRANSFER-ANDELEN AF KREDITOVERFØRSLER I EUROOMRÅDET Figur 1 Pct feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun jul aug Anm.: Figuren viser andelen af kreditoverførsler i euro i euroområdet udført som en SEPA Credit Transfer. Kilde: Den Europæiske Centralbank.

4 86 ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF SEPA Boks 1 Capgemini offentliggjorde i 2008 en rapport om de økonomiske konsekvenser af SEPA. 1 Rapporten, der blev udarbejdet på anmodning af Kommissionen, dækkede eurolandene, Storbritannien, Sverige og Polen og er i dag det hyppigst refererede studie af de kvantitative effekter af SEPA. I rapporten opgøres konsekvenserne for bankernes og kundernes driftsomkostninger og investeringer samt bankernes gebyrer, dvs. de direkte effekter. Derimod indeholder den ikke skøn for de indirekte effekter, fx påvirkningen af bankernes renteudgifter på indlån og omkostninger til kontanthåndtering. Capgemini vurderer konsekvenserne af SEPA i fire scenarier, jf. figur 2. Scenarierne adskiller sig efter, hvor aktivt bankerne udbyder de nye SEPA-produkter, og hvor ivrigt kunderne efterspørger dem. For hvert scenario gøres antagelser om udviklingen i gebyrer, driftsomkostninger og investeringer. Det bedste scenario for samfundet som helhed er, når bankerne anstrenger sig for at udbyde SEPA-produkterne, og kunderne viser stor interesse for at benytte dem, kaldet SEPA Big Time. I dette scenario beregner Capgemini den samlede akkumulerede effekt for perioden til 123 mia.euro. Det værste scenario er det modsatte, kaldet All Tied Up. I dette scenario stiger kundernes driftsomkostninger markant, fordi de i en lang periode skal håndtere to sæt produkter. Her vendes en mulig gevinst til et skønnet tab, der samlet udgør 42 mia.euro. Rapporten illustrerer også et alvorligt incitamentsproblem ved SEPA, idet bankerne, der er udset til at drive projektet, får tab i alle scenarier. Dette tab er mindst i All Tied Up. Det afspejler, at bankernes gebyrer reduceres mere i de øvrige scenarier som følge af den øgede konkurrence. DE AKKUMULEREDE EFFEKTER I 4 SCENARIER, Figur 2 Efterspørgende Kunder Ej efterspørgende Demand Pull Banker: -49 mia.euro Kunder: 100 mia.euro I alt: 51 mia.euro All Tied Up Banker: -15 mia.euro Kunder: -27 mia.euro I alt: -42 mia.euro SEPA Big Time Banker: -52 mia.euro Kunder: 175 mia.euro I alt: 123 mia.euro Supply Push Banker: -60 mia.euro Kunder: 40 mia.euro I alt: -20 mia.euro Ej aktivt udbydende Banker Aktivt udbydende Kilde: Capgemini Consulting. 1 Capgemini Consulting, SEPA: potential benefits at stake, januar 2008.

5 87 Trods den forventede stigning i SEPA Credit Transfer og lanceringen af SEPA Direct Debit overvejes det på europæisk plan at fastlægge en formel slutdato for de nationale produkter. En sådan dato vil få banker og kunder til hurtigere at overgå til de nye SEPA-produkter. Det skyldes ikke kun den ultimative dato for ophør af de nationale produkter, men også at der hermed skabes vished om overgangen. En offentlig høring afholdt af Kommissionen i sommeren 2009 viste opbakning til en reguleret slutdato, og senest har Ecofin-Rådet efterspurgt en analyse af behovet herfor samt et forslag til en retsakt. Ecofin- Rådet lagde ligeledes op til, at der i givet fald bør skelnes mellem kreditoverførsler og direct debit og gælde forskellige slutdatoer for eurolande og andre EU-lande. SEPA DIRECT DEBIT Med SEPA Direct Debit indføres for første gang et produkt, der kan håndtere grænseoverskridende betalingsopkrævninger i Europa. SEPA Direct Debit findes i to versioner. I dets rene form, kaldet SDD Core, er produktet primært beregnet til forbrugeres, efterfølgende kaldet debitorers, betalinger af regninger til virksomheder eller offentlige myndigheder, betegnet kreditorer. Figur 3 viser procedurerne for SDD Core. Hvis en debitor ønsker at betale en kreditor ved hjælp af SDD Core, skal begge parters bank være tilsluttet produktet hos EPC. Såfremt det er tilfældet, indledes processen med, at debitor underskriver en betalingsaftale, der overdrages til kreditor. Aftalen giver kreditor ret til via sin bank at hæve betalingen og eventuelt fremtidige betalinger på debitors konto. Før den første opkrævning skal kreditor, medmindre andet er aftalt, orientere debitor om betalingen, kaldet notifikation, med mindst 14 dages varsel. Kreditors bank skal desuden sende betalingen til et betalingssystem, der afvikler SEPA Direct Debit, eller direkte til debitors bank senest 5 dage inden afviklingsdagen. Ved gentagne opkrævninger er tidsfristen 2 dage, før betalingen skal afvikles. Efter gennemførelse af en betaling har debitor i 8 uger en ubetinget ret til at få det hævede beløb tilbageført, uden at det kræver en begrundelse. Hvis kreditor i mellemtiden er gået konkurs, påhviler forpligtelsen kreditors bank. Såfremt beløbet er hævet, uden at der foreligger en underskrevet betalingsaftale, gælder debitors tilbageførselsret i 13 måneder. EPC har herudover udviklet en version af produktet, som er beregnet til opkrævninger mellem virksomheder, kaldet SDD B2B (Business-to- Business). Den afviger fra SDD Core ved, at debitor ikke har ret til at kræ-

6 88 PROCEDURERNE FOR SEPA DIRECT DEBIT CORE Figur 3 EPC (SDD-administrator) D = Afviklingsdag 1. Tilslutning Debitors bank 6. Afvikling (D) Kreditors bank 7. Tilbageførselskrav (D+8 uger/13 måneder) Betalingssystem 5. Betalingsdata (D-5/2 dage) 4. Opkrævningsdata Debitor 3. Notifikation (D-14 dage) 2. Betalingsaftale Kreditor Anm.: Procedurerne for SDD Core kan opdeles i følgende trin: 1. Debitors og kreditors bank skal være tilsluttet SDD Core hos EPC. 2. Debitor underskriver en betalingsaftale, der overdrages til kreditor. 3. Kreditor orienterer debitor om opkrævningen senest 14 dage før første betaling, medmindre andet er aftalt. 4. Kreditor sender løbende opkrævningsdata til sin bank. 5. Kreditors bank sender betalingsdata til et betalingssystem senest 5 dage (2 dage ved gentagne betalinger) før afviklingsdagen. 6. Betalingen afvikles. 7. Debitor kan inden for 8 uger (13 måneder, hvis betalingen ikke er godkendt) kræve pengene tilbageført. Kilde: EPC. ve en godkendt betaling tilbageført. Debitor kan i stedet stille krav til sin banks kontrol af opkrævninger. Derudover er de forskellige tidsfrister generelt kortere end for SDD Core. Af betalingsprodukter i Danmark kan SDD Core bedst sammenlignes med Betalingsservice, mens SDD B2B minder om Leverandørservice. Begge danske produkter har eksisteret i en årrække og administreres af PBS. Der er dog også forskelle mellem SEPA Direct Debit-produkterne og Betalings- og Leverandørservice. De væsentligste forskelle mellem SDD Core og Betalingsservice er beskrevet i boks 2. Lanceringen af produktet I forbindelse med forberedelserne af SEPA Direct Debit var der i en periode betydelig usikkerhed om produktets lancering. Det skyldtes bl.a., at der ikke var klarhed om gebyrmodellen, som er afgørende for bankernes indtjening. Dette blev først opnået efter en udtalelse fra Kommissionen. Problemstillingen om gebyrer for SEPA Direct Debit er beskrevet mere indgående i næste afsnit. Derudover blev der sat spørgsmålstegn ved kundernes interesse i det nye produkt, ligesom der var tvivl om EU-landenes gennemførelse af betalingstjenestedirektivet, herunder om det lod sig gøre inden for tids-

7 89 BETALINGSSERVICE Boks 2 Betalingsservice er det danske direct debit-produkt til opkrævning af betalinger fra forbrugere. Produktet, der administreres af PBS og afvikles i Sumclearingen, blev lanceret i Siden er funktionerne, der understøtter Betalingsservice, fx oplysningerne der kan sendes med en opkrævning, blevet udbygget væsentligt, men grundtrækkene ved produktet er i al væsentlighed uændrede. SEPA Direct Debit Core og Betalingsservice afviger på flere måder. For det første er der forskel på den mulige aftalepart for kreditor. I Betalingsservice indgår kreditor aftale med PBS, jf. figur 4. I SEPA Direct Debit kan kreditor træffe aftale med en vilkårlig bank i SEPA, der tilbyder produktet. For så vidt angår den danske fællesløsning for SEPA Direct Debit, jf. nedenfor, er kreditors aftalepart dog PBS. For det andet er procedurerne for håndtering af debitors betalingsgodkendelse forskellige. I SEPA Direct Debit overdrager debitor som nævnt betalingsaftalen til kreditor. I Betalingsservice indgår debitor en betalingsaftale ved at give sit pengeinstitut tilladelse til at overføre beløb til kreditors konto, dvs. godkendelsen opbevares i princippet hos debitors pengeinstitut. For det tredje har Betalingsservice et fast månedligt forløb, der starter med kreditors indsendelse af opkrævningsdata til PBS. Det skal ske senest 6. sidste bankdag i en måned. PBS udsender så inden månedens udløb betalingsoversigter til debitorer. Debitor kan altid afmelde en aftale senest 2 bankdage før betalingsdagen og afvise enkeltbetalinger frem til 7. kalenderdag i måneden. SEPA Direct Debit følger ikke en tilsvarende månedscyklus. Kreditorer kan løbende sende opkrævninger til deres bank, der sender dem videre til debitors bank. Efter en betaling har debitor som nævnt mindst otte uger til at kræve beløbet tilbageført. Den lange periode afspejler, at kreditor opbevarer betalingsaftalen, og at debitors bank som udgangspunkt ikke kontrollerer opkrævningen. PROCEDURERNE FOR BETALINGSSERVICE Figur 4 Debitors bank 2. Betalingsaftale PBS 5. Betalingsdata Kreditors bank 4. Betalingsoversigt (månedsultimo) 7. Betalingsafvisning (7. kalenderdag i måneden) Debitor 6. Afvikling Sumclearingen 1. Tilslutning 3. Opkrævningsdata (6. sidste bankdag i måneden) Kreditor Kilde: PBS.

8 90 fristen. Det sidste lykkedes for alle medlemslandene med enkelte undtagelser. Sidstnævnte lande har bebudet, at direktivet vil være gennemført i begyndelsen af Usikkerheden blev reelt fjernet, da de europæiske banker efter et møde i EPCs Plenary i marts 2009 bekræftede at ville introducere SEPA Direct Debit 2. november i år som oprindelig planlagt. Der bliver dog tale om en gradvis udrulning, da ikke alle nationale bankforeninger har erklæret sig klar fra denne dato. Fx har de franske banker meddelt, at de først vil tilbyde SEPA Direct Debit fra 1. november Fra politisk side var der ønske om at støtte udbredelsen af SEPA Direct Debit. I forbindelse med en revision af forordningen om grænseoverskridende betalinger i euro blev det derfor indføjet, at banker i euroområdet, der i dag tilbyder direct debit, fra 1. november 2010 også skal tilbyde SEPA Direct Debit. Den reviderede forordning blev vedtaget af Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet i foråret SEPA Direct Debit blev lanceret på den annoncerede dato med ca tilsluttede banker. Tallet forventes at stige, jf. at der i dag er mere end banker, der tilbyder SEPA Credit Transfer. I begyndelsen vil brugen af SEPA Direct Debit være relativt beskeden, og uden en reguleret slutdato for de nationale betalingsprodukter ventes overgangen til SEPA Direct Debit at komme til at strække sig over en længere årrække. GEBYRER FOR DIRECT DEBIT En væsentlig problemstilling, der som nævnt på et tidspunkt skabte tvivl om indførelsen af SEPA Direct Debit, var gebyrmodellen for produktet. Hos myndighederne var der på den ene side en forståelse for, at bankerne skulle have en tilfredsstillende indtjening for at udbyde SEPA Direct Debit. På den anden side var der bekymring for, at det nye produkt kunne føre til højere gebyrer for kreditorer og debitorer. Baggrunden for denne afvejning kan forstås med udgangspunkt i figur 5, der viser gebyrerne i et typisk direct debit-system. I de fleste af disse systemer i Europa betaler kreditors bank et gebyr pr. transaktion til debitors bank, kaldet et interbank-gebyr. Kreditors bank tager så et tilsvarende eller eventuelt højere gebyr af kreditor, der i figuren betegnes et kreditorgebyr. Interbank-gebyret fastsættes som regel af de deltagende banker multilateralt, dvs. kollektivt, og kaldes så et Multilateral Interchange Fee, MIF. I mange lande reguleres denne type gebyrer af konkurrencemyndighederne. Det skyldes, at bankerne hermed reelt i fællesskab aftaler en mindstesats for kreditorgebyret, da ingen kreditorbanker normalt vil acceptere et lavere gebyr end det fastsatte MIF.

9 91 GEBYRERNE I ET TYPISK DIRECT DEBIT-SYSTEM Figur 5 Debitors bank Interbank-gebyr ("MIF") Kreditors bank Kreditorgebyr Debitor Kreditor Anm.: Hvis interbank-gebyret fastsættes af bankerne i fællesskab, kaldes det et Multilateral Interchange Fee, MIF. Gebyrer for SEPA Direct Debit I relation til SEPA Direct Debit aftalte de europæiske banker i 2007 et MIF på 9,3 eurocent pr. transaktion, baseret på beregninger af bankernes omkostninger. Bankerne førte efterfølgende forhandlinger med Kommissionen om størrelsen af dette gebyr. Kommissionen mente grundlæggende, at det aftalte MIF stred mod EUs konkurrenceregler og krævede dokumentation for dets berettigelse. Efter langvarige drøftelser med bankerne meddelte Kommissionen, at den kan acceptere et MIF for nationale SEPA Direct Debit i en overgangsfase. 1 Det gælder dog kun i lande, der i dag har et MIF i deres nationale direct debit-system. Desuden må gebyret for SEPA Direct Debit ikke overstige det i forvejen eksisterende MIF. Formålet er at sikre, at også bankerne i disse lande vil tilbyde det nye produkt. Endvidere fastslog Kommissionen, at den, ligeledes i en overgangsperiode, kan godtage et MIF for grænseoverskridende SEPA Direct Debit. Efter udløbet af overgangsperioden vil Kommissionen imidlertid ikke længere acceptere et MIF, hverken for nationale eller grænseoverskridende SEPA Direct Debit, og bankerne må derfor overveje andre gebyrmodeller. Kommissionens udtalelse er siden blevet stadfæstet i den reviderede forordning om grænseoverskridende betalinger i euro. Forordningen fastlægger desuden overgangsperioden til 1. november 2012, hvorefter der vil være forbud mod MIF i direct debit-systemer i EU. Desuden fastslås det, at bankerne frem til denne dato ikke må tage et højere MIF for grænseoverskridende SEPA Direct Debit end 8,8 eurocent. 1 Se Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank, Joint statement by the European Commission and the European Central Bank clarifying certain principles underlying the SEPA direct debit (SDD) business model, 24. marts 2009.

10 92 NATIONALBANKENS ROLLE Nationalbanken har på anmodning fra Lokale Pengeinstitutter og Regionale Bankers Forening valgt at hjælpe de danske pengeinstitutter med afviklingen af SEPA Direct Debit. Det foregår ved, at Nationalbanken på vegne af institutterne fungerer som direkte deltager i Euro Banking Associations clearingsystem for detailbetalinger, STEP2. Nationalbanken varetager desuden den samlede pengeafvikling for deltagerne i Target2. Et lignende arrangement findes i andre europæiske lande. Nationalbankens beslutning om at påtage sig denne opgave skal desuden ses ud fra et ønske om at bistå ved udviklingen af SEPA og en mere effektiv gennemførelse af detailbetalinger i Europa. Endvidere understøttes den nuværende enhedsinfrastruktur for detailbetalinger i Danmark, som efter Nationalbankens opfattelse er forbundet med flere fordele. Nationalbanken har opstillet en række overordnede betingelser, som skal være opfyldt. For det første skal Nationalbankens risici ved at deltage i arrangementet være tilfredsstillende afdækket. For det andet skal alle omkostninger bæres af de deltagende pengeinstitutter. Endelig er det et krav, at alle pengeinstitutter i Danmark har adgang til at deltage på samme vilkår. Udviklingen af den systemmæssige løsning er sket i samarbejde med PBS, der også varetager en række driftsfunktioner. PBS står bl.a. for videreformidlingen af detailtransaktioner mellem pengeinstitutterne og STEP2 og meddeler pengeinstitutterne deres samlede nettopositioner i afviklingen. Boks 3 indeholder en beskrivelse af den danske clearing- og afviklingsløsning for SEPA Direct Debit. Den danske fællesløsning blev iværksat 2. november i år, dvs. på datoen for den officielle lancering af SEPA Direct Debit i Europa. Foreløbig har 94 pengeinstitutter tilsluttet sig løsningen. I begyndelsen ventes kun få danske SEPA Direct Debit-betalinger. På længere sigt kan antallet af betalinger stige, hvis en række faste indenlandske opkrævninger inddrages, herunder terminsbetalinger på realkreditlån i euro.

11 93 DEN DANSKE CLEARING- OG AFVIKLINGSLØSNING FOR SEPA DIRECT DEBIT Boks 3 Deltagere Figur 6 viser deltagerne i den danske clearing- og afviklingsløsning for SEPA Direct Debit. Nationalbanken har som nævnt accepteret at være direkte deltager i clearingsystemet STEP2 på vegne af pengeinstitutterne, der har tilsluttet sig ordningen. Institutterne er registreret som indirekte deltagere i STEP2. Derudover varetager Nationalbanken den samlede pengeafvikling for deltagerne. Den foregår i Target2, de europæiske centralbankers betalingssystem til store, tidskritiske eurobetalinger, hvor Nationalbankens konto på et fast tidspunkt i døgnet debiteres eller krediteres de danske deltageres nettoposition. Pengeinstitutterne skal på forhånd reservere likviditet til afviklingen. Det sker ved, at institutter, som deltager direkte i Target2, overfører beløb til særlige SEPA-konti, hvorfra den reserverede likviditet overføres til Nationalbankens konto på Target2- platformen. Herudover udfører PBS en række vigtige driftsmæssige funktioner. PBS står bl.a. for formidlingen af detailtransaktioner mellem pengeinstitutterne og STEP2 og meddeler deltagerne deres samlede nettopositioner i afviklingen. Endvidere indgår PBS som i Betalingsservice aftaler med kreditorer om tilslutning til systemet. DELTAGERNE I DEN DANSKE FÆLLESLØSNING FOR SEPA DIRECT DEBIT Figur 6 Target2 STEP2 PBS Nationalbanken Pengeafvikling Direkte deltager Indirekte deltager Target2-deltagere Pengeinstitutter Detailtransaktioner Det daglige afviklingsforløb En normal afviklingsdag indledes med, at PBS, på baggrund af oplysninger fra STEP2, udsender en foreløbig opgørelse over pengeinstitutternes nettoposition til afvikling samme dag. Afvigelser i forhold til den endelige nettoposition kan opstå som følge af tilbageførte betalinger, der indløber efterfølgende og skal afvikles samme dag. Herefter reserverer pengeinstitutterne likviditet til dagens afvikling. Efter aftale skal institutterne overføre et større beløb end deres opgjorte nettoposition. Forskellen, kaldet overdækning, skal sikre, at der er reserveret tilstrækkelig likviditet til at dække eventuelle tilbageførte betalinger. Derpå kontrolleres det, at det enkelte pengeinstitut har reserveret nok likviditet. Hvis det ikke er tilfældet, får instituttet endnu en mulighed for at overføre det mang-

12 94 FORTSAT Boks 3 lende beløb. Såfremt det ikke nås inden for en tidsfrist, kan instituttets betalinger fjernes fra afviklingen, bortset fra tilbageførte betalinger. Der modtages så oplysninger fra STEP2 om den direkte deltagers, dvs. Nationalbankens, endelige nettoposition på vegne af pengeinstitutterne. I teorien kan et stort antal tilbageførte betalinger have medført, at der ikke længere er dækning. I den situation er der truffet aftale med to institutter om at stille supplerende likviditet. Pengeinstitutternes reservering af likviditet, som beskrevet ovenfor, foregår om formiddagen, mens afviklingen på Target2-konti finder sted i tidsrummet kl Afviklingen sker separat for de to SEPA-produkter, SDD Core og SDD B2B. Efter afviklingen skal den overskydende likviditet, der hidrører fra overdækningen, og modtaget likviditet fordeles til de relevante pengeinstitutter. Det foregår ved, at det samlede beløb først overføres fra Nationalbankens Target2-konto til SEPAkontiene, inden beløbene på disse konti overføres til deltagernes Target2-konti.

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder)

Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder) Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder) Betingelser 1. SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN må, om ønsket, gennemføre betalinger via PBS (Pengeinstitutternes

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækst-, og Eksportudvalget ERU. Udvalgssekretæren EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 22.

Læs mere

Tillægsaftale om Betalingsservice

Tillægsaftale om Betalingsservice Tillægsaftale om Betalingsservice 1. Debitorer i Betalingsservice 1.1 Kunden og GrønlandsBANKEN, Postboks 1033, 3900 Nuuk, banken@banken.gl har dags dato i henhold til Aftale om Netbank indgået følgende

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT

BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København Disse betingelser gælder for alle virksomhedens SEPA Direct Debit-opkrævninger i euro, som sker via Danske

Læs mere

BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT

BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT BETINGELSER COLLECTION SERVICE SEPA DIRECT DEBIT Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København Disse betingelser gælder for alle virksomhedens SEPA Direct Debit-opkrævninger i euro, som sker via Danske

Læs mere

SEPA Direct Debit. Vejledning for tilbageførsel. privatbetalinger (CORE) Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup

SEPA Direct Debit. Vejledning for tilbageførsel. privatbetalinger (CORE) Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup SEPA Direct Debit Vejledning for tilbageførsel af uautoriserede privatbetalinger (CORE) Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Tidsfrister...3

Læs mere

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer:

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Betingelser for overførsler til og fra udlandet pr. 01.05.2015 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet,

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Aftale om Betalingsservice og Nykredit Kuvertbetaling

Aftale om Betalingsservice og Nykredit Kuvertbetaling Aftale om Betalingsservice og Nykredit Kuvertbetaling Aftale om Betalingsservice og Nykredit Kuvertbetaling Kontohaver(e): CPR.nr.: Reg. nr. Kontonr. Reg. type indgår aftale med Nykredit Bank om tilmelding

Læs mere

GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV)

GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV) GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV) Gældende fra 1. november 2009 Disse generelle regler regulerer betalinger af mellemværender som erhvervsbetalinger med SEPA Direct

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 23. april 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-7004-0029 Dok.: JOK41420 N O T A T om Forslag til

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

Gældende fra 17. november 2012.

Gældende fra 17. november 2012. Gældende fra 17. november 2012. Disse generelle regler regulerer kreditors brug af SEPA Direct Debit. 1. Hvad er SEPA Direct Debit? 1.1 Direct Debit SEPA Direct Debit er en betalingstjeneste, som kreditorer

Læs mere

Generelle regler for debitorer i SEPA Direct Debit (Core/Privat)

Generelle regler for debitorer i SEPA Direct Debit (Core/Privat) Generelle regler for debitorer i SEPA Direct Debit (Core/Privat) Gældende fra 1. november 2009. Disse generelle regler regulerer privates betalinger af mellemværender med SEPA Direct Debit. 1 Hvad er SEPA

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for til og fra udlandet Gældende fra 26.05.2016 26.05.2016 03 Side 2/6 Disse betingelser gælder mellem dig og Lægernes Bank i følgende situationer: ved overførsel af beløb til udlandet ved

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem Dem og pengeinstituttet i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet, Ved modtagelse af beløb

Læs mere

Generelle regler for erhvervsdebitorer i SEPA Direct Debit (B2B/Erhverv)

Generelle regler for erhvervsdebitorer i SEPA Direct Debit (B2B/Erhverv) Generelle regler for erhvervsdebitorer i SEPA Direct Debit (B2B/Erhverv) Gældende fra 1. november 2009. Disse generelle regler regulerer betalinger af mellemværender som erhvervsbetalinger med SEPA Direct

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. KVT. 2013 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder

Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder Parter Kunde Pengeinstitut Den Jyske Sparekasse Grindsted Postboks 79, Borgergade 3 7200 Grindsted Side 1 af 5 CPR-/CVR-nr. Indhold 1. Mellem Den

Læs mere

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit Gældende pr. 1. december 2017 Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit Disse generelle regler regulerer kreditors brug af SEPA Direct Debit. 1. Hvad er SEPA Direct Debit? SEPA Direct Debit er

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes.

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 131 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2.februar 2010 Kommissionens forordning (EU) om anvendelse af Traktatens artikel 101, stk. 3, på kategorier

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. 4.8.5 Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og vestjyskbank i følgende situationer: Ved overførsel

Læs mere

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling 1 af 9 21-06-2012 11:53 Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling Journal nr.2:8032-196/ke/fødevarer, finans Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé 1. Rådet skal tage stilling til Finansrådets

Læs mere

SEPA DIRECT DEBIT. Vejledning til forespørgselsprocedure ved fejlagtig erhvervsbetaling

SEPA DIRECT DEBIT. Vejledning til forespørgselsprocedure ved fejlagtig erhvervsbetaling SEPA DIRECT DEBIT Vejledning til forespørgselsprocedure ved fejlagtig erhvervsbetaling Payment Business Services PBS A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 pbsmailservice@pbs.dk

Læs mere

Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder

Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - erhvervskunder Parter Kunde Pengeinstitut Den Jyske Sparekasse A/S Hovedkontor Borgergade 3 7200 Grindsted Side 1 af 5 CPR-/CVR-nr. Indhold 1. Mellem Den Jyske

Læs mere

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit Læs om Gældende pr. 1. februar 2016 Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit R5656 Propellant 0116 Nykredit Bank A/S CVR-nr. 10 51 96 08 København Her kan du læse de generelle regler, som gælder

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Grindsted. Kundens underskrift Dato: Pengeinstituttets underskrift Dato:

Grindsted. Kundens underskrift Dato: Pengeinstituttets underskrift Dato: Tilslutningsaftale til SEPA Direct Debit - privatkunder Parter Kunde Pengeinstitut Den Jyske Sparekasse Grindsted Postboks 79, Borgergade 3 7200 Grindsted Side 1 af 5 CPR-/CVR-nr. Indhold 1. Mellem Den

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 98/8/EF

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer Vejledning - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer 1 Indhold 1. Indledning... 4 2. Introduktion til internationale regler om social sikring... 4 2.1.

Læs mere

Samråd i ERU den 17. juni spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen (EL) om Betalingsservice.

Samråd i ERU den 17. juni spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen (EL) om Betalingsservice. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 290 Offentligt NOTAT 17. juni 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Samråd i ERU den 17. juni 2013 - spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 30. MARTS 2017 NR. 6 Danskerne er mestre i at betale elektronisk Velfungerende og moderne betalingsmarked Straksoverførsler flytter pengene hurtigt 24 mia. kr. flytter danskerne

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Indhold 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Af Gitte Holtsø og fuldmægtig Daniel Barry Den 21.

Læs mere

Vilkår for udenlandske betalinger

Vilkår for udenlandske betalinger Vilkår for udenlandske betalinger Skal du foretage en betaling til udlandet? Eller skal du modtage en betaling fra udlandet? Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du skal overføre elle modtage penge

Læs mere

Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING

Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING Dato: 10. juli 2014 Sag: FO-13/02950-2 Sagsbehandler: /evs Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING Forbrugerombudsmanden ser i stigende grad, at forbrugere har problemer

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Den 29. april 2009 meddelte Finansiel Stabilitet A/S (i det følgende Finansiel Stabilitet), at selskabet den 16. april 2009 havde

Læs mere

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Spørgeskemaer om indførelsen af det europæiske erhvervspas for sygeplejersker, læger, farmaceuter, fysioterapeuter, ingeniører, bjergførere og ejendomsmæglere

Læs mere

SEPA Direct Debit. Kreditorvejledning 2014.11.17. Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup

SEPA Direct Debit. Kreditorvejledning 2014.11.17. Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup SEPA Direct Debit Kreditorvejledning 2014.11.17 Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK-2750 Ballerup Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Om vejledningen... 3 2 Kontakt Nets... 4 2.1 Tekniske

Læs mere

Afviklingstider for betalinger i Danmark

Afviklingstider for betalinger i Danmark 97 Afviklingstider for betalinger i Danmark Jesper Bakkegaard, Tommy Meng Gladov og Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Når borgere i Danmark betaler med

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 30.1.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 30.1.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 383 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 30.1.2015 om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse.

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2 TURISME Flystatistikken 1997 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Resultaterne for 1997...2 Endagsbesøg...5 Metode...6

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. marts 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0398 (COD) 5560/14 ADD 1 AVIATION 15 ENV 52 CODEC 149 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets førstebehandlingsholdning

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 49 Indhold: Ugens tema Bruttoledigheden stort set uændret i oktober 212 Ugens analyse Tidligt tilbage-til-arbejdet reducerer sygefraværet Ugens tendenser Svag økonomisk

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Nyuddannedes ledighed 2004-2006

Nyuddannedes ledighed 2004-2006 Nyuddannedes ledighed 24-26 - Målt ud fra AC s ledighedsstatistik Supplement til VTU s nøgletal for nyuddannede for 23-24 Resume: Nye tal fra AC viser, at det både for hele den akademiske arbejdsstyrke

Læs mere

Generelle regler for debitorer i LeverandørService

Generelle regler for debitorer i LeverandørService Generelle regler for debitorer i LeverandørService Gældende fra 1. november 2009 1. Hvad er LeverandørService? LeverandørService er en betalingstjeneste, som virksomheder kan bruge til at iværksætte betalinger

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget, Energiudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Transportudvalget, Kommunaludvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato:

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 25.5.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 155/1 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 7. april 2011 om et forslag til

Læs mere

KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS SÆRBERETNING "FOREBYGGES OG PÅVISES MOMSUNDDRAGELSE VED KONTROLLEN AF TOLDPROCEDURE 42?

KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS SÆRBERETNING FOREBYGGES OG PÅVISES MOMSUNDDRAGELSE VED KONTROLLEN AF TOLDPROCEDURE 42? EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.11.2011 KOM(2011) 733 endelig KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS SÆRBERETNING "FOREBYGGES OG PÅVISES MOMSUNDDRAGELSE VED KONTROLLEN AF TOLDPROCEDURE

Læs mere

Betalingsservice er det nemmeste i verden Sådan fungerer Betalingsservice

Betalingsservice er det nemmeste i verden Sådan fungerer Betalingsservice Betalingsservice er det nemmeste i verden Sådan fungerer Betalingsservice Her er Mikkel. Mikkel er regnskabschef på et forlag. Lige nu opkræver han abonnement fra 76.000 husstande side 3 Spar tid og penge

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport September 2015 Indhold 1 Vejledningens formål... 3 1.1 Hvilke projekter kan der gives støtte til?...

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Betalinger via Unitel & Corporate Netbank Request for Transfer Priser pr. 1. januar 2015

Betalinger via Unitel & Corporate Netbank Request for Transfer Priser pr. 1. januar 2015 Betalinger via Unitel & Corporate Netbank Request for Transfer Priser pr. 1. januar 2015 Indhold Om vejledningen... Forbehold... og lokal... Koncernbetalinger... Tilbagekaldelse... Videregivelse af ordresgivers

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Fondshandel og investeringsoverblik

Fondshandel og investeringsoverblik Fondshandel og investeringsoverblik Rådgivning Hvis Netbank brugeren selv handler værdipapirer sker det uden personlig og individuel rådgivning. Netbank brugeren og en evt. fuldmagtsgiver bærer selv ansvaret

Læs mere

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit

Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit Generelle regler for kreditorer i SEPA Direct Debit Gældende fra 1. november 2009 Disse generelle regler regulerer kreditors brug af SEPA Direct Debit. 1. Hvad er SEPA Direct Debit? SEPA Direct Debit er

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM

SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM 1 HVORNÅR BLIVER BANKERNE UNDERLAGT ECB'S TILSYN? ECB overtager tilsynet med bankerne den 4. november

Læs mere

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning.

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 1 Dato: 14. januar 2013 Tlf. dir.: 4477 2210 E-mail: msu@balk.dk Kontakt: Mette Schou Sagsnr: 2012-375 Dok.nr: 2012-3893 Notat Udviklingen i kommunens likviditet i

Læs mere

Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE

Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE Marts 2005 Januar 2012 Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE NAVN: 1. Foreningens navn er Bådelauget Kignæs Mole. Foreningen er stiftet den 3. Juni 1964. Foreningen har hjemsted i Jægerspris (kommune slettes).

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Færre omkostninger ved udbygning af højhastighedsnet

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Att.: Hans A. Schmidt Østergade 130 6900 Skjern Den 20. april 2015 Sag nr. 14/05486 Deres ref.rlj/pmo Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

EXACT INVEST MAKROOPDATERING PÅ BRASILIEN

EXACT INVEST MAKROOPDATERING PÅ BRASILIEN www.exactinvest.dk EXACT INVEST MAKROOPDATERING PÅ BRASILIEN HANDS-ON IN LATIN AMERICA 11-Nov-15 BRASILIEN: OPDATERING OG ØKONOMISKE NØGLETAL Brasiliens BNP-vækst for de seneste 12 måneder frem til udgangen

Læs mere

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Af Informationsmedarbejder Sofie Ottesen og projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet. Den 1. oktober 2002 udbredes den automatiske trafikkontrol

Læs mere

Ved "selskaber" forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser.

Ved selskaber forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser. Aftale af 1. januar 2013 Aftale om overførsel af pensionsmidler mellem selskaber i forbindelse med forsikredes overgang til anden ansættelse (obligatoriske og frivillige ordninger) Jobskifteaftalen 1 1

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 68 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevarepolitisk kontor/2.1 Den 9. januar 2008 FVM 480 Notat til Folketingets

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. KVT. 1 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret.

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret. PBS menuen 5.1 5. PBS-MENUEN Generelt Et PBS-modul er ensbetydende med besparelser, både omkostnings- og administrationsmæssigt, idet en stor del af det arbejde, som er forbundet med opkrævninger, overtages

Læs mere

Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale regnskaber

Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale regnskaber Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 108 Offentligt ERHVERVS- OG SELSKABSSTYRELSEN Kampmannsgade 1 1780 København V Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale

Læs mere

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN )

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) Denne aftale er forhandlet og indgået af de europæiske foreninger af henholdsvis forbrugersammenslutninger

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ASSENS KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget: Opfølgning på særlige indsatsområder pr. april 2015

Arbejdsmarkedsudvalget: Opfølgning på særlige indsatsområder pr. april 2015 Arbejdsmarkedsudvalget: Opfølgning på særlige indsatsområder pr. april 2015 Indhold Indsatsområde 1: Flere unge skal have uddannelse... 2 Indsatsområde 2: Langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

Læs mere

Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater) H014-15

Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater) H014-15 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 10. februar 2015 Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater)

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere